01/13/11 20:58
(http://ruslantrad.com/)

Много въпроси и още убити в Тунис

Вчера се появи информация, че режимът в Тунис е изправен пред преврат, което се оказа по-късно, че е фалшива информация. Но така или иначе, все още няма информация за генерал Рашид Амар, който застана на страната на протестиращите и заради това бе премахнат от поста си. Не се знае дали е в затвора или е убит.

Сахер ал Матери, зет на Бен Али и възможен кандидат за президент на Тунис, е пристигнал в Канада. Има информация, че през френското посолството и други членове на президентското семейство са напуснали Тунис.

Като жалък опит да укроти поне малко обществото, Бен Али уволни министъра на вътрешните работи, както и редица съветници, както и започна да действа комисия, която да разследва корупцията в страната. Разпоредено е освобождаването на блогърите и рап-певецът, който изпълни песен срещу президента, както и други активисти и протестиращи.

Министърът на външните работи Камел Морджане е подал оставка, като има информация в неговия личен блог. Писмото му към народа на Тунис завършва с думите “за свободен Тунис”, а лично той осъжда действията на правителството срещу протестиращите.

Интересен факт – Морджане е близък до президента Бен Али, като е женен за негова братовчедка. Често е бил показван като възможен наследник на Бен Али.

Днес продължаваха убийствата на протестиращи, въпреки всички думи на правителството. Снайперисти от полицията са убили няколко души днес (Al Jazeera говори за 10), като има сведения и за изнасилвания в град Касерин. Това предизвика още по-големи протести в страната, като в някои области бяха атакувани полицейски участъци.

Този видеоклип е заснет вчера с мобилен телефон, показващ хиляди по улиците на Сфакс:


Друг запис показва огромен протест в Кайруан:

Това видео показва една ужасяваща гледка, която смрази кръвта ми. Ако не искате да гледате кръв, по-добре не пускайте клипа. Заснето е на 12 януари в град Дуз. Убитият е професор в университета, Хатем бен Тахер:


Публикувана на 01/13/11 20:58 http://ruslantrad.com/?p=7389
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване