09/07/11 15:34
(http://www.gorichka.bg/)

Горичка Филм Фест: “Народът срещу Шеврон”

Crude Петрола си е мръсна работа - от самото извличане до употребата му. Всъщност почти всичко свързано с изкопаемите горива изглежда че е кофти. В не толкова далечното минало, компанията Тексако (днес част от Шеврон) започва добивни работи в тропическите гори на Еквадор. Четири десетилетия по-късно Шеврон е забъркана в една от най-големите съдебни битки в историята. Компанията е обвинена от десетки хиляди жители, че сериозно е замърсила земите на които те живеят. От контакта с отровените почви и води, случаите на фатални болести сред хората са се увеличили многократно. Всичко това е известено като Амазонският Чернобил.

В този дух, новината за подписаното през месец Юни споразумение между българското правителство и компанията Шеврон за проучване на залежите от шистов газ в Северна България звучи тревожно. Неотдавна в блога пуснахме “Шиста работа” и там разгледахме някои съмнителни твърдения за качествата и предимствата на този вид газ. Тревогите са много - от възможното замърсяване на подземните води, целите за намаляване на въглеродни емисии до енергийната ни зависимост. Много от вас вероятно мислят, че последното нещо от което се нуждаем е случай подобен на този в Еквадор. Към ставащото там и последвалото делото за 27 милиарда долара е насочено вниманието на режиьора Джо Берлинджър и неговият филм Народът срещу Шеврон (Crude). Когато Берлинджър чул за историята, той не е бил сигурен дали от това би се получило добър документален филм, но при едно от първите си пътувания до засегнатия район, режисьора попаднал на няколко местни, които за обяд се хранели с риба тон от консерва: “Те ядяха това по средата на Амазонка, защото рибата в тяхната река е отдавна измряла”.

Битката между народa и Шеврон продължава и днес. По-рано тази година на компанията и беше наредено да плати 9 милиарда долара за щети и почистване, но както се досещате те се борят здраво да не дадат дори цент. Междувременно в България страстите по Шеврон също вървят с пълна сила. Надяваме да бъде взето разумно решение. От видеото с Джо Берлинджър може да разберете интересни подробности около историята по заснемането на Народът срещу Шеврон, а второто интервю ви среща с Пабло Файардо - една от най-значимите и добре познати фигури във филма и делото. Той е израснал в засегнатият район, а днес използва образованието си на адвокат за да се бори за справедливост в решението по делото.

Джо Берлинджър

Пабло Файардо

Народът срещу Шеврон е част от седмицата на Горичка Филм Фест
Прожекция: 15 Септември, 19:00 часа
Къде: кино Одеон

Публикувана на 09/07/11 15:34 http://blog.gorichka.bg/?p=4592
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване