09/06/11 13:14
(http://www.gorichka.bg/)

Горичка Филм Фест: “Плитки води, дълбоки тайни”

плитки води, дълбоки тайни

Само преди дни започна ловният сезон на делфини в Япония. Всяка година около 20,000 биват убивани за месото им, но ако попитате няколко японци, вероятността да са опитвали някога делфин е много малка. В България, улова е забранен и в последните години популацията им в Черно море се е увеличила значително. Забраната обаче не спаси делфините, които изплуваха на различни места по черноморието през последните дни. Първият беше намерен на плажа на къмпинг “Корал”, последваха новини за случаи в Созол, Черноморец, а последният сигнал беше подаден рано тази сутрин в бургаския квартал “Сарафово”. Дали са се заплели в рибарските мрежи или са били преднамерено убити е все още неясно.

“Плитки води, дълбоки тайни е заплетена история изследваща човешкото подсъзнание, връзката ни с околната среда, животните и най-важно опита да превъзмогнем злото в самите себе си” - Луи Психойос

Японците обясняват лова на делфини с вековните си кулинарни традиции. В залива на градчето Тайжи, с годишна квота за убийството на 2000 делфина избягват каквито и да е обяснения. Мястото се е превърнало в синоним на жестока кланица след заснемането на Плитки води, дълбоки тайни (The Cove) на режисьора/фотограф Луи Психойос, част от Горичка Филм Фест. Главен герой в филма е Рик О’Бари, който след дълги години работа като дресьор на делфини за американското тв шоу Флипър се впуска в начинанието да ги спасява. Това го отвежда именно в Тайжи, Япония като част от екипа на Плитки води, дълбоки тайни.

Луу Психойос ни разказа, че работата по филма е започнала след като той и предприемача Джим Кларк дълго са наблюдавали рибари, които ловували незаконно в една от най-любимите им защитени водни зони. Скоро след това те основали движение целящо да вдъхнови хората в грижа за океаните. Филмът е дебютната им работа. Една доста добра работа спечелила награда Оскар в категорията за най-добър дoкументален филм за 2010 година. Психойос добави “Смело мога да кажа, че показаното във филма дава добра идея за цялостното отношение на човека към морския свят. Заедно с това успяхме да докажем, че няколко посветени личности с много желание и малко изобретателност могат да променят света. Затова свидетелстват милионите зрители по света, които вдъхновихме да предприемат действия”.


Плитки води, дълбоки тайни
Кога: 16 Септември, 19:00 часа
Къде: кино Одеон

Публикувана на 09/06/11 13:14 http://blog.gorichka.bg/?p=4577
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване