09/09/11 13:34
(http://www.gorichka.bg/)

Горичка Филм Фест: “Във вечността”

във вечността - м.мадсън

По материал на Майкъл Васкес от Huffington Post

Трейлър >> Във вечността

Можете ли да отгатнете какво ще се случи със света след 50 години? Ако ви е трудно, то опитайте да си представите реалността след 100,000 години. В това се състои част от работата на десетките инженери и учени, които проектират “Онкало” - скривалище изкопано половин километър под земята за да събере отпадъците от ядрените централи във Финландия. Депозираните материали остават радиоактивни 100, 000 години, затова е задължително “Онкало” да бъде непокътнато през този период. Строителните работи ще завършат през 22ри век след което мястото ще бъде запечатано с идеята то никога повече да не бъде отваряно. Проектът е попаднал под вниманието на режисьора Майкъл Медсен, който е преговарял близо девет месеца преди да му бъде разрешено да снима в съоръжението. В интервюто си с Майкъл Васкес, режисьора разказва, че на първия ден от снимките, никой от работещите в Онкало не са е появил. Медсен успял да убеди началниците на проекта, че това би изглеждало доста подозрително на зрителите. Много интересна линия за размисъл във филма са разговорите на режисьора с официалните лица, инженери и работници, за това дали е разумно да бъдат поставени предупредителни знаци за опасността която крие “Онкало”. Какво ще се случи, ако след много време, някой или нещо открие мястото без да знае какво има там. Какво ли ще си помислят? Това са въпросите зададени от режисьора  към “тези”, които ще попаднат на мястото.

Австралия е била първият избор на учените за изграждането на подобно “депо”, но този вариант е бил отказан на Финландците. Един от критичните моменти, които е възможно да окажат негативно влияние на “Онкало” е следващият ледников период. В този време геологичните процеси и по-специално просмукването на вода през здравата основна маса може да върнат радиацията обратно на повърхността и следователно в биосферата.

Със сигурност ще ви направи впечатление, че “Онкало” изглежда наистина безкрайно. Стряскащият факт, е че това място ще побере едва един процент от ядрените отпадъци на планетата. Това означава, че трябват още деветдесет и девет идентични конструкции, ако искаме да се “отървем” от натрупания до момента смъртоносен боклук. Да не забравяме, че количеството се увеличава всеки ден. Според простите сметки на режисьора на филма, на Земята няма достатъчно място за построяването на толкова много “Онкала”. Един интригуващ пример е Япония - те използват много атомна енергия, а по-рано тази година видяхме какво се случи там. На техния остров не може да се изгради хранилище дълбоко под земята, защото няма много свободно място и най-важно, това е силно сеизмична зона. Изглежа, че задачата за обезвреждането на радиоактивните отпадъци се затруднява все повече с построяването всяка една атомна електроцентрала: само в Китай двадесет и пет са в процес на изграждане. Да се пита човек как е възможно все още да използваме този вид енергия..

Следващият филм на Майкъл Медсен разглежда как се ръководи гражданското общество.

Във видеото може да чуете цялото интервю на Майкъл Вескес с режисьора на Във вечността.

Във вечността е част от седмицата на Горичка Филм Фест
Кога: 14 Септември, 19:00 часа
Къде: кино Одеон


Публикувана на 09/09/11 13:34 http://blog.gorichka.bg/?p=4601
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване