Цветанов: Сидеров псува и ни предизвиква

Ние ще си останем същите и няма да се подадем на тези провокации. Има хора, които целят сбиване, което ще е грозна картина, която ще се върти от всички международни медии.

Уестминстър забранява разширяването на подземни помещения


Управата на Уестминстър възнамерява да забрани големите разширения на подземни помещения, съобщават британските медии.

Кметството на лондонския район цитира статистика, според която през последните години заявленията за разширение на подземните помещения са се увеличили многократно. През периода 2008-2009 г. броят им е бил 79, докато през 2011-2012 те рязко се увеличават и достига 181 заявления.

Разширяването на подземията се среща често в гъсто населени райони, където...

"Ерата на Водолея" за седми път води физическия и визуален театър в Бургас


За седми път фестивалът за физически и визуален театър "Ерата на Водолея", който традционно се провежда през две години, започва в Бургас днес, 18 октомври и ще продължи до неделя, 20 октомври.

Събитието включва няколко спектакъла, които се намират на границата между театър, танц и музика, уъркшоп, както и един особен акцент - спектакъл за бебета и деца до 5-годишна възраст.

Всички те ще бъдат представени в културен център "Морско казино" и драмтичен театър "Адриана...

Бившият кмет на Кюстендил се самоубил заради адски болки, имал атрофия на мускулите

Бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов е страдал от атрофия на мускулите, която му причинявала адски болки. 

Това е и поводът той да сложи край на живота си с куршум, пише Блиц. 

































































Бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов е страдал от атрофия на мускулите, която му причинявала адски болки. Това е и поводът той да сложи край на живота си с куршум, пише Блиц.

Скандалът с бонусите на чиновниците приключи с присъда за назидание

Съдът даде на бившата шефка на Търговския регистър 5 г. затвор, въпреки че прокуратурата искаше само условно наказаниеСкандалите с бонусите, които чиновниците и управляващите си раздадоха масово през 2011 г., приключиха с изненадващо тежка присъда за назидание на бившата председателка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Така управляващите ще могат да отчетат за предстоящия доклад от Брюксел, че има тежко осъден висш държавен служител. Присъдата е още по-впечатляваща, защото изключително рядко се случва съдът да наложи по-тежко наказание от исканото от прокуратурата. В случая с Николова държавното обвинение настояваше за 3-годишна присъда, с опция тя да е условна. Съдията Десислав Любомиров обаче й наложи 5-годишна ефективна присъда за присвояване, като я лиши от правото да работи по специалността си, забранявайки й да е юрист за 3 години, както и да заема ръководен пост за същия период. Вината на Николова е, че сама си е дала 48 хил. лв. без разрешението на правосъдния министър. Според Наказателния кодекс максималното наказание за такова престъпление е 10 години затвор. Засега не е ясно защо съдия Любомиров реши да наложи по-тежко наказание от поисканото от прокуратурата. Още когато стана ясно, че Николова ще бъде разследвана, се заговори, че тя е изкупителна жертва и че по този начин се прикриват по-големи злоупотреби

Турски полицаи активно гледат сериали, за да следят за пътни нарушения в тях


Турската полиция започва активно наблюдение на телевизионни сериали, за да следи за пътни нарушения, даващи лош пример на зрителите, съобщи турското англоезично издание Hurriyet Daily News.

С тази цел полицейски екипи от отдела за пътно обучение и изследване на трафика са изгледали през последните 11 месеца 2000 епизода на турски сериали, за да засекат нарушения.

В рамките на проекта, започнал миналия октомври, полицаите следят дали героите от сериалите носят колан, дали...

Онлайн продажбите ще стигнат 15% от търговията на дребно до 2015 г.

Ежегодно продажбите по електронен път се увеличават двойно, констатират експерти

    


Да преоткриеш всекидневието със So Independent

Американско независимо кино от 24 октомври до 3 ноември

    


Toyota проверява 885 000 коли

При засегнатите модели е възможно въздушните възглавници да спрат да работят

    


Д-р Ананиев: Намалението на средствата от НЗОК няма да бъде усетено от пациентите

„Имаме сценарий и разчети намалението на средствата от здравната каса да не бъде усетено от пациентите” – така изп.директор на МБАЛ-Добрич д-р Мариан Ананиев коментира решението на НЗОК за м.септември да разплати направените от болниците разходи до 80%. Той определи ситуацията като неприятна и трудна, като заяви, че дефицитът и разминаването между планираните средства за болнична помощ и реално нужните е било очаквано. „Имаме готовност да удържим на дефицита, но е много важно колко време ще има недостиг. До Нова година имаме възможности да осиг...

Орешарски освиркан и в Перник (видео)

ОСвиркаха Орешарски в Перник Снимка: Zapernik.com

Премиерът Пламен Орешарски за пореден път бе освиркан при посещение в провинцията, тзи път в Перник. Стигна се и до бой между граждани от двете агитки – на симпатизанти и противници на управляващите.  

Над 50 души посрещнаха министър-председателя с “Ууу” и “Оставка” пред Двореца на културата в Перник, където той днес е на работно посещение и се среща с областния управител и кметове от областта. Според сайта Zapernik.com групата е била “дирижирана” от общински съветници на ГЕРБ.

Паралелно с протестиращите имаше и викове в подкрепа на премиера от контрапротестиращи, застанали на стълбите на сградата.

Стигна се до словесни престрелки и показване на неприлични жестове между феновете и анти-феновете на министър-председателя. 

Myv, който се провика „Оставка” на стълбите на Двореца на културата, бе повален на земята от друг с ритник. Лидерът на БСП Перник Ненко Темелков бе силно притеснен и разговаря с част от протестиращите в опит да бъдат успокоени. Ненко Темелков твърди, че сестра му е ударена с плакат по главата, описва екшъна сайтът Zapernik.com.

Статията "Орешарски освиркан и в Перник (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Орешарски освиркан и в Перник. Пак се измъква през заден вход (видео)

ОСвиркаха Орешарски в Перник Снимка: Zapernik.com

Премиерът Пламен Орешарски за пореден път бе освиркан при посещение в провинцията, тзи път в Перник. Стигна се и до бой между граждани от двете агитки – на симпатизанти и противници на управляващите.  

Над 50 души посрещнаха министър-председателя с “Ууу” и “Оставка” пред Двореца на културата в Перник, където той днес е на работно посещение и се среща с областния управител и кметове от областта. Според сайта Zapernik.com групата е била “дирижирана” от общински съветници на ГЕРБ.

Паралелно с протестиращите имаше и викове в подкрепа на премиера от контрапротестиращи, застанали на стълбите на сградата.

Стигна се до словесни престрелки и показване на неприлични жестове между феновете и анти-феновете на министър-председателя. 

Mъж, който се провика „Оставка” на стълбите на Двореца на културата, бе повален на земята от друг с ритник. Лидерът на БСП Перник Ненко Темелков бе силно притеснен и разговаря с част от протестиращите в опит да бъдат успокоени. Ненко Темелков твърди, че сестра му е ударена с плакат по главата, описва екшъна сайтът Zapernik.com.

След края на срещата Орешарски отново се измъкна през заден вход на Двореца на културата, а за да го улеснят в измъкването му служителите на реда се струпаха пред централния вход - чрез тази “постановка” те заблудиха демонстрантите.

Статията "Орешарски освиркан и в Перник. Пак се измъква през заден вход (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Борисов предложи на "Атака" бойкот на парламента, докато не се гледа забраната за продажба на земя на чужденци


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на "Атака" двете партии да бойкотират заседанията на парламента, докато в дневния ред не влезе удължаването на забраната за продажба на земя на чужденци и запазването на неутралитет при евентуален военен конфликт в Сирия. Председателят на "Атака" Волен Сидеров му отговори, че ГЕРБ ги подкрепя само на думи, но в парламентарните комисии гласува срещу предложенията.

В началото на заседанието тази сутрин Павел Шопов от "Атака" поиска депутатите да...

Странни съвпадения около сделката на "Хохегер" с Пловдивския панаир

Странни съвпадения, които били индикатори за измама, около сключения договор през август 2006 г. между Международния Пловдивски панаир и компанията на осъдения наскоро за злоупотреби австрийски лобист Петер Хохегер обяви в петък пред бТВ бившата директорка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова, която бе освободена от поста още в първите дни след идването на власт на кабинета на Пломен Орешарски.   Тя посочи, че основното констатирано при нейното управление от ведомството нарушение при тази сделка е, че фирмата "Хохегер" е била избрана без да е обявена обществена поръчка. А Пловдивският панаир е трябвало да проведе такава, тъй като разходва публични средства заради държавния дял в него.   Петкова обърна внимание на това, че оферти от три австрийски дружества за популяризиране на дейността на панаира са постъпили на 19 юли 2006 г., а само ден по-късно на заседание на Министерския съвет е решено държавата да си преотстъпи дължимия от дружеството дивидент от 500 хил. лв. Сумата е същата като цената на договора с "Хохегер" и това е единият от индикаторите за измама, заяви бившата шефка на АДФИ. По думите й на 21 юли вече е сформирана светкавично комисия, която избира фирмата "Хохегер" за изпълнител на поръчката.   "Всичките тези факти и обстоятелства показват, че по отношение на този договор има една пълна непрозрачност. Това между другото става ясно и от стенограмата на Министерския съвет от 20 юли, от която всъщност се вижда, че министрите дори не са знаели на 20 юли, че предстои такова нещо", посочи Петкова.   Тя допълни още, че договорът е сключен така, че в него не е ясно какви точно мероприятия трябва да бъдат извършени, колко ще струва всяко едно от тях. Няма такива критерии и показатели, които да дават възможност действията да бъдат измерени, посочи Петкова.   Агенцията била изискала всички документи във връзка с изпълнението на договора и се оказало, че такива документи в Международния пловдивски панаир няма. и на 12 май 2012 г. бил съставен констативен протокол за тяхната липса. "След около десетина дни обаче странно отнякъде се появиха 49 класьора с папки, с някакви доклади вътре, които ни бяха представени като такива и ние веднага уведомихме Окръжна прокуратура – Пловдив", каза още Петкова. Оттогава обаче не е ясно какво се случва по въпроса.

Представят предложенията за възможностите за риболов през следващата година в Черно море

Предложението на Европейската комисия за определяне на възможностите за риболов за следващата година в Черно море се очаква да бъде представено през месец ноември. То трябва да бъде гласувано от Съвета на ЕС по време на заседанието му през месец декември.

Влязоха с взлом в апартамент на руското послство в Холандия

Връщайки се към дома си от работа, руският служител от посолството в Холандия

Пламен Моллов е назначен за изпълнителен директор на БАБХ

/КРОСС/ Министър-председателят Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването на проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните по предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, съобщиха от МС. Пламен Моллов е инженер-технолог от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост - Пловдив. Специализирал е в Института по физикохимия при БАН, Изследователския институт по вина и напитки - Гайзенхайм, Германия, Университета в Гент, Белгия, Аграрния университет във Вагенинген, Холандия, Университета в Бърнемът и Университета в Гримсби, Великобритания. От 1997 г. притежава научната степен доктор, а от 2009 г. е професор. Трудовата си кариера започва като технолог в ТК "Балкантурист" и в Научно-изследователския център при ВИХВП - Пловдив. Бил е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. От 1987 г. е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, където в момента е ръководител на катедра "Консервиране и хладилна технология". От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. Досегашният изпълнителен директор на БАБХ Венцеслава Тасева - Соколова е преназначена като заместник изпълнителен директор на агенцията.  

Магистратите във Варна се сдружиха заради сграда

Магистратите от Варна се сдружиха в безпрецедентен обществен съвет, чиято цел е построяването на нова съдебна палата в града. 
В инициативата се включиха председателите на Апелативен, Окръжен, Районен, Военен и Административен съд, както и ръководителите на съответните прокуратури.
Според шефа на Апелативния съд Мара Христова съдиите във Варна ра Магистратите от Варна се сдружиха в безпрецедентен обществен съвет, чиято цел е построяването на нова съдебна палата в града. В инициативата се включиха председателите на Апелативен, Окръжен, Районен, Военен и Административен съд, както и ръководителите на съответните прокуратури. Според шефа на Апелативния съд Мара Христова съдиите във Варна ра

Кубрат Пулев ще рискува претендентското си място с мач през декември


Българският боксьор в тежка категория Кубрат Пулев ще рискува претендентското си място с мач през декември. В него той ще заложи интерконтиненталната титла на IBF.

"Ще играя през декември в Германия. Съперникът все още не е ясен, ще обявим името му в близките дни", каза Пулев пред "7 дни спорт".

С победата си срещу американеца Тони Томпсън в края на август българинът стана претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF). Очакванията бяха той да...

Размерът има значение, когато става въпрос за заплата

/КРОСС/ Размерът на минималната работна заплата ще бъде обвързан с размера на средната за страната работна заплата, с линията на бедността и с инфлацията за съответната година. Това предвижда предложение на социалното министерство за реда и критериите, по които да се актуализира размерът на минималното възнаграждение. То ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Новият размер ще влиза в сила в началото на всяка година, като правителството ще определя месечен и почасов размер на минималната работна заплата. След като предишният финансов министър Симеон Дянков отхвърли предложения от министър Тотю Младенов механизъм за определяне размера на минималната работна заплата, сега предложението се внася от министър Хасан Адемов. Механизмът предвижда размерът на минималната заплата да е месечен, като не трябва да бъде по-малък от 35 процента от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има статистически данни, както и не може да надвишава 55 процента от този размер. Чистият размер на минималното възнаграждение, след удържането на данъци и осигуровки, не може да бъде по-малък от линията на бедност за страната, пише още в предложението. Месечният размер на минималната заплата ще бъде умножаван по индекса на потребителските цени за съответната година спрямо предходната, и това ще бъде третият показател, според който ще се определя окончателният размер на минималното възнаграждение

ВТУ подписа договор за сътрудничество с Новгородския държавен университет „Ярослав Мъдрий”

Договор за сътрудничество подписаха ректорите на Великотърновския университет- проф. Пламен Легкоступ, и на Новгородския държавен университет „Ярослав Мъдрий”- проф. Виктор Вебер. Контрактът е с цел свободно договаряне на последващи форми на сътрудничество, като издаване на двойни дипломи, студентски и преподавателски обмен, осъществяване обмен на информация, организация и провеждане на съвместни конференции, изложби, тематични симпозиуми, провеждане на двустранни научни стажове на преподаватели, докторанти и студенти и др. Сътрудниче...

Десните партии използват страховете на хората и печелят!

Йотова: При избори 2 в 1 вътрешната политика ще измести европейската

    


Алекс Раева задържа самолет заради X Factor

Днес сцената на X Factor ще се премести на ... летището. Първият повод е водещата Алекс Раева, която има участие тази вечер във Варна. Заради третите елиминации в X Factor организаторите са готови на всичко и ще задържат самолета, за да изчакат Алекс, съобщи Нова телевизия.

Тази сутрин пък в София кацна синът на Жана - Леон, който тя не е виждал Днес сцената на X Factor ще се премести на ... летището. Първият повод е водещата Алекс Раева, която има участие тази вечер във Варна. Заради третите елиминации в X Factor организаторите са готови на всичко и ще задържат самолета, за да изчакат Алекс, съобщи Нова телевизия. Тази сутрин пък в София кацна синът на Жана - Леон, който тя не е виждал

Алекс Раева задържа самолет заради X Factor

Днес сцената на X Factor ще се премести на ... летището. Първият повод е водещата Алекс Раева, която има участие тази вечер във Варна. Заради третите елиминации в X Factor организаторите са готови на всичко и ще задържат самолета, за да изчакат Алекс, съобщи Нова телевизия.

Тази сутрин пък в София кацна синът на Жана - Леон, който тя не е виждал Днес сцената на X Factor ще се премести на ... летището. Първият повод е водещата Алекс Раева, която има участие тази вечер във Варна. Заради третите елиминации в X Factor организаторите са готови на всичко и ще задържат самолета, за да изчакат Алекс, съобщи Нова телевизия. Тази сутрин пък в София кацна синът на Жана - Леон, който тя не е виждал

Методи Чимев и Крум Милев отдадоха почит на героите на Дупница

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев поднесоха венец на паметната плоча на опълченците от Дупница участници в руско-турската освободителна война. В деня на поклонение и почит пред героите на Дупница, венец бе поднесен и от името на общинския съвет. Нито един от общинските съветници обаче не присъства лично. "Тези хора са дали живота си за нашата татковина и никога не трябва да ги забравяме. Тяхната саможертва е в името на по-добри времена и светло бъдеще за нас и на...

"Шокиращи" присъди за фалшиви фактури в Гърция

Съдът изпрати трима души в затвора до живот, пише в. "Елефтерия"

Ученици във Франция протестират срещу депортирането на мигранти

Френски гимназисти засилиха протестните си действия срещу депортирането на техни съученици мигранти, пребиваващи в страната без документи, като блокираха няколко училища преди планирана масова демонстрация в Париж, предаде ДПА. За втори пореден ден входовете на няколко училища във френската столица бяха барикадирани с кофи за боклук и метални заграждения. В лицея "Араго" учителите, идващи за учебни занятия, трябваше да минат през тълпа от освиркващи ги ученици, за да се доберат до сградата, влизайки през учителския вход. Ученическият вход беше ...

Чистят листата от улиците на Перник с ръце

Чистят листата от улиците на Перник с ръце, видя репортер на zaPernik.com. Не малка част от листата се разпилява отново по улиците.

Габрово официално в надпреварата за „Европейска столица на културата 2019“

"Днес, 18 октомври кметът на Община Габрово Таня Христова внесе апликационната форма за участие на нашия град в инициативата „Европейска столица на културата 2019“. Това съобщават от пресцентъра на Общината. Кметовете на Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, София и Шумен също са внесли документи за участие. По този повод осемте града-кандидати инициираха обща пресконференция, домакинствана от Министерство на културата, като в рамките на няколко минути всеки от тях представи предимствата на своята кандидатура. Кметът на Габрово Таня Хри...

Гечев: 500-600 млн. лв. ще бъдат разпределени на пазарен принцип

/КРОСС/ Изготвянето на бюджета има изключително значение за постигане на икономически растеж, тъй като България се намира в „паричен съвет", което означава, че държавните институции имат ограничени възможности за използване на паричната политика за стимулиране на икономическия растеж. При тези условия единственият инструмент на българската държава и нейните институции е фискалната политика. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на Коалиция за България и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, пред журналисти в парламента. Той обърна внимание, че се поставя ударение на фискалната политика, а не само на бюджетната. „Правителството, парламентарната група и нашите коалиционни партньори правим всичко възможно за превръщането на бюджетната политика във фискална, т.е. обвързването на бюджетната политика с растежа. Затова бих казал, че бюджет 2014г е бюджет на възстановяване и ускоряване на икономическия растеж", обясни Гечев. Според него за 2013г. растежът най-вероятно ще бъде около 0.5%, затова основният показател за 2014г ще бъде 1,8% растеж на БВП. Народният представител допълни, че той е съобразен с развитието на икономическата среда в Европа и нашите основни търговски партньори, както и с някои насърчителни тенденции в българската икономика, която все още се намира в тежко състояние и в икономическа стагнация

Цял следобед до късно вода в Омуртаг

Питейната течност потече, спират я пак в 23 часа

    


Капело и Пирес показаха трофея от Шампионската лига в София

Легендарният футболен треньор Фабио Капело и бившият френски национал Робер Пирес официално внесоха трофея от Шампионската лига в специално изградената шатра от УниКредит. Най-ценното отличие в европейски футбол ще бъде достъпно за столичани в следващите три дни, а след това тръгва на турне из страната, като феновете на футбола във Велико Търново, Пловдив и Стара Загора ще имат възможността да се докоснат до купата. Освен трофея, всички желаещи ще могат да разгледат и "Стената на шампионите", където ще бъдат изложени безценни реликви...

Състезание по готвене за ученици

Пет отбора от варненски гимназии и един тим от 9 френски ученици мериха сили в кулинарен конкурс, организиран от Франкофонския център и гимназията по туризъм “Асен Златаров”. Децата трябваше да приготвят в рамките на 1 час по една наша и 1 френска рецепта студено предястие. Красивите и апититни блюда затрудниха оценяващите, които трябваше да излъча Пет отбора от варненски гимназии и един тим от 9 френски ученици мериха сили в кулинарен конкурс, организиран от Франкофонския център и гимназията по туризъм “Асен Златаров”. Децата трябваше да приготвят в рамките на 1 час по една наша и 1 френска рецепта студено предястие. Красивите и апититни блюда затрудниха оценяващите, които трябваше да излъча

Меле в парламента, Сидеров атакува Караянчева

Депутатите стигнаха почти до бой след разгорещена дискусия, прераснала в скандал. Повод стана декларация на ГЕРБ, изчетена с остър тон от Цвета Караянчева във връзка със скандала с бюлетините в Костинброд и последните заключения на прокуратурата.

Европа не знае как да постъпи с Украйна

В понеделник Съветът на ЕС ще обсъди как Украйна изпълнява необходимите условия, за да подпише през ноември споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия. Решението дали да се парафира документът е отложено за един месец, също и докладът на специалната мисия на Европарламента по делото на Юлия Тимошенко. На 18 ноември - 10 дни преди срещата на върха във Вилнюс, Съветът на ЕС ще заседава отново, за да вземе окончателно решение по въпроса за Украйна. Ходът на събитията сочи, че шансовете за сключване на споразумение намаляват. Предвидено бе на 15 октомври съпредседателите на мисията Пат Кокс и Александър Квашневски да отчетат пред евродепутатите какво е сторено, за да се откаже Украйна от избирателното правосъдие. Олицетворение на проблема в очите на Запада е бившата премиерка Юлия Тимошенко, осъдена на затвор за политически решения. Други украински дейци, допускали политически грешки, но лоялни към новата власт, избегнаха тази участ, посочват в Европа. Кокс и Квашневски пътуваха десетки пъти до Киев в опити да обяснят на властта колко е несправедливо избирателното правосъдие и да издействат свобода за Тимошенко. Въпросът обаче оставаше висящ и европейската страна предложи компромис - затворничката, преместена в харковска болница още преди година и половина, да замине за лечение в Германия. Това би означавало Тимошенко да се откаже фактически доброволно от активно участие в политическия живот на Украйна. В началото на октомври тя разпространи писмо, с което прие предложението за лечение, но не се отказа от политическа дейност. И търсенето на пътища за освобождаването й забуксува отново. Миналата седмица Кокс и Квашневски връчиха на президента Виктор Янукович нова молба Тимошенко да бъде помилвана. "Става дума за т. нар. частично помилване. Посочили сме това в писмото си до президента на Украйна", каза Квашневски. По-късно полският евродепутат Марек Шивец обясни, че въпросът е присъдата да бъде намалена от 7 на 3,5 години. "Доколкото г-жа премиерът е излежала вече над половината от съкратената присъда, налице са основанията (според украинските закони, бел. на изданието) да бъде освободена условно предсрочно", писа той в своя блог. Шивец уточни, че този вариант предполага голяма глоба за Юлия Тимошенко и тригодишна забрана да кандидатства за изборни постове. Киев не даде отговор. Затова Европарламентът отмени представянето на заключителен доклад от мисията на Кокс и Квашневски, удължавайки с един месец дейността й. С толкова бе отложен и срокът Брюксел да реши окончателно да подпише ли споразумение за асоцииране с Украйна. Според полския в. "Жечпосполита" ситуацията се свежда до противопоставяне между Виктор Янукович и германската канцлерка Ангела Меркел. "От една страна, Янукович иска да реши проблема около Тимошенко с минимални загуби, защото се страхува електоратът му да реагира негативно и Юлия да спечели президентските избори. От друга страна, Меркел отказва да подпише споразумение за асоцииране, без да е освободена Тимошенко, защото е дала публично обещание в този дух и германската общественост очаква да го изпълни", разказва източник на вестника. "Жечпосполита" смята, че позициите на Меркел в тази конфронтация са далеч по-силни - резултатът от форума във Вилнюс не застрашава политическата й кариера, а позицията на Германия ще определи становището на много други страни от ЕС. Тези дни посланиците на ред европейски държави, участвали в дискусия в киевския Институт за световна политика, потвърдиха, че ако Тимошенко не бъде освободена, ЕС няма да подпише споразумение за асоцииране с Украйна. Позицията на Янукович влоши нещата още повече, заяви пред "Независимая газета" Сергий Таран, оглавяващ Международния институт за демокрациите. "Много е странна тази позиция. Безспорно щеше да е политически изгодно изобщо да не се арестува Тимошенко, за да не й се качва рейтингът. Би било по-разумно да я пуснат преди година, за да развържат ръцете на властта в преговорите със Запада. Нали всяка среща започва и завършва с въпрос за Тимошенко. Сега за екипа на Янукович заплахата откъм Русия е много по-силна от рисковете при освобождаване на Тимошенко - значи трябва да я изпратят на лечение в Германия. Но не го правят", обяснява аналитикът. Според Володимир Горбач, експерт на Института за евроатлантическо сътрудничество, отложеното от ЕС финално решение да сключи ли споразумение с Украйна е тревожен сигнал. "Екипът на Янукович протака нещата и вдига залозите - те искат да получат от Европа все повече и повече срещу свобода за Тимошенко. Вече не само подписване на споразумението – говори се, че настояват ЕС да съдейства за нов заем от МВФ, да бъдат решени и други въпроси. Може обаче да прекалят и да изгубят всичко", каза Горбач пред "Независимая газета". Сергий Таран все пак е убеден, че в края на ноември споразумението Украйна-ЕС ще бъде подписано, защото европейците си запазват лостовете за влияние върху Киев - документът трябва да бъде ратифициран от всички членки на общността. Провал на практика не може да има, смята експертът. "След търговските войни през лятото и открития политически натиск от страна на Русия над половината жители на Украйна подкрепят евроинтеграцията. Затова сключването на споразумение с ЕС ще е успех за Янукович и ще го признаят дори хората, гласували преди за опозицията. Успех, който ще осигури на Янукович втори президентски мандат", прогнозира той. Евентуалният провал пък ще принуди украинската власт да се мята в най-различни посоки, търсейки икономическа помощ, твърди Таран, но с уговорка: "При всяко положение няма да искат членство в Митническия съюз (предлаган от Москва на някои от бившите съветски републики – бел. ред.) - разбират, че там си имат свои проблеми, и осъзнават рисковете". Според него обаче всеки опит да се измоли помощ от Русия - в случай че се провали евроинтеграцията, ще разгневи едрия бизнес и населението в Украйна, което може опасно да дестабилизира ситуацията в страната. След среща тези дни с украинския министър-председател Микола Азаров, премиерът на Русия Дмитрий Медведев каза, че не разбира защо Украйна толкова жадува да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. И добави: "Не виждам тук никакви особени изгоди. Нашите украински партньори може да са по-наясно, ще видим. Мога да кажа само едно: естествено, след подписване на споразумение за асоциирано членство - това е наша открита позиция, крайно проста, наша искрена позиция - за Украйна ще е много трудно да влезе в Митническия съюз, ако пожелае". Според Медведев шансовете й за пълноценно членство на практика ще са нулеви. По БТА

Лаптопи Lenovo с 5% отстъпка за учащи!

В магазините на PCStore.bg вече можете да намерите най-добрите лаптопи Lenovo, които са подходящи за работа и забавление! Моделите включват изключително изгодни лаптопи за дома между 600 и 900 лева, които почти нямат конкуренция като съотношение цена - параметри, както и изключително надеждни модели за работа. Това включва дори и легендарната ThinkPad серия, която олицетворява едни от най-здравите и надеждни лаптопи на пазара, както и нейната по-нова и модерна версия - ThinkPad Edge. Можете да видите първите представители на ThinkPad Edge серия...

Мъж стреля в центъра на Бургас

Бургас/КРОСС/ Мъж стреля в центъра на Бургас след скандал. Свадата избухнала на улица „Райна Княгиня" 15, в центъра на Бургас, между двамата мъже - единият на 28, другият на 45 години. По-младият, излизащ от заведение на същия адрес, извадил газов пистолет и стрелял срещу опонента си от 5-6 метра. разстояние. Няма пострадали, стрелецът е задържан. При обиска у него била открита и саморъчно свита цигара с марихуана.    

Спират водата в два столични квартала

На сухо остават „Кремиковци” и кв. „Сеславци”

    


Главен инспектор Валентин Гълъбов е новият началник на РУП- Дупница

Главен инспектор Валентин Гълъбов е назначен за началник на РУП- Дупница. Днес директорът на ОДМВР - Кюстендил, комисар Елиан Стамболийски представи пред състава на РУП Дупница новия началник. Главен инспектор Валентин Гълъбов е назначен за началник на управлението със заповед на министъра на вътрешните работи Цв. Йовчев. Той е на 48 години, в системата на МВР работи от 1993 година и за втори път поема ръководството на полицията в Дупница, бе началник на РУП Дупница в периода 2006 - 2009 г., после бе началник на сектор "Криминална полиция" в РУ...

Борисов във Фейсбук: Обидите на Волен са комплимент за нас

"Всяка обида по адрес на ГЕРБ от страна на Волен Сидеров е комплимент за нас". Това написа преди минути на личната си страница във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Вероятно повод за коментара на бившия премиер са днешните поредни скандални изказвания на Волен Сидеров, който нападна депутатите на Борисов с думите, че "в този парламент ГЕРБ търсят скандал и разправия от първия ден". По-рано днес по време на парламентарното заседание избухна скандал между парламентарните групи на ГЕРБ и Атака, който бе породен от изказването на  Цвета Караянчева относно намерените бюлетини в печатницата в Костинброд. След заявената от нея декларация, Волен Сидеров почти налетя на народната представителка, която веднага бе защитена от своите колеги от ГЕРБ.

Румен Леонидов открива изложбата "Утопия"

Проект УТОПИЯ обединява усилията на шест момичета – Анжела Терзиева, Ана Тодорова, Боряна Петрова, Виолета Танова, Габриела Петрова и Елеонора Терзиева, които имат неукротим творчески дух, младежки плам и достатъчно общи черти, за да подредят една обща експозиция – колоритна в своето различие и кохерентна в своята цялост. Верни на доброто си образование, визията си и ясна връзка с високото изкуство, авторите описват проекта така: ”Възприемаме действителността като изтъкана от различни, до голяма степен илюзорни представи. Подчинени на добре „смазани” политически и идеологически механизми, внедрявани чрез културните и социалните практики, те налагат на индивида и групата предпоставени възгледи и готови решения. Ролята на тази система е да направи човешкото съ...

"Ден на добрите новини от България" в Брюксел

Днес ще бъде "Ден на добрите новини от България" в Брюксел. Той е замислен като контрапункт на негативния образ на страната ни, информира БНР. Негов инициатор и спонсор е някогашният ръководител на преговорния екип на Европейската комисия с България Бриджит Чарнота. България има невероятна природа и изключителни хора, които не заслужават за страната им да се пише и говори само със знак минус, смята Бриджит Чарнота. Затова тя иска да покаже в столицата на Европа българи и чужденци, живеещи в България, които са се посветили на това да помагат на другите - не толкова с благотворителност, колкото със знания и умения. Много е лесно да си силен и самоотвержен, когато си материално осигурен. Аз съм от страна, в която животът е добър за тези, които работят здраво. В България обаче може да работи...

Медът не бил чак толкова полезен

Несъмнено медът има редица качества: повишава имунната система, в него се съдържат много важни за човешкия организъм съставки — глюкоза, фруктоза, витамините В1, В2, В6, К, С, Е, провитамин А (бета каротин). Въпреки това, той също има своите негативи. Една чаена лъжичка мед съдържа повече калории от една чаена лъжичка захар (22 срещу 16), пише sportuvai.bg. Медът може да бъде и един от най-пестицидно натоварените продукти в менюто ни. Проучване от 2010-та година сочи, че 98% от пчелния восък съдържа пестициди. Обяснението на този проблем е фактът, че пчелите преминават голямо разстояние при събирането на прашец. Успокояващо все пак остава твърдението на учените, че био медът е изолиран до максимална степен от нежеланите пестициди.  

Отпускат още 10 млн. лева за подготовка на пътищата за зимата

В Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) са предвидени средства за подготовка на пътищата за експлоатация при зимни условия - около 3 450 000 лв. за месец септември, около 2 270 000 лв. за октомври и около 4 150 000 лв. за допълнителни задания за подготовка. Това коментира министърът на регионалната политика Десислава Терзиева по време на парламентарния контрол в НС. Тя отговори на въпрос на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски относно готовността на АПИ и фирмите, които поддържат републиканската пътна мрежа, за предстоящия зимен сезон. „Изготвен е план за дейността на АПИ за зимното поддържане, изготвени са плановете на областните пътни управления, създаден е оперативен щаб на АПИ при възникване на усложнена зимна обстановка. Започнати са проверки за го...

Първият говорещ бионичен човек се разходи във Вашингтон (видео)

Първият в света ходещ и говорещ бионичен човек се разходи в Националния въздушен и космически музей на Смитсониън във Вашингтон, съобщи Ройтерс. 

Изкуственият хуманоид се казва Франк и е с височина 1,83 м и тегло от 77 кг. Франк не се различава от повечето хора. Сглобен от 28 изкуствени телесни части, той има собствена кръвоносна система ... Първият в света ходещ и говорещ бионичен човек се разходи в Националния въздушен и космически музей на Смитсониън във Вашингтон, съобщи Ройтерс. Изкуственият хуманоид се казва Франк и е с височина 1,83 м и тегло от 77 кг. Франк не се различава от повечето хора. Сглобен от 28 изкуствени телесни части, той има собствена кръвоносна система ...

Първият говорещ бионичен човек на разходка във Вашингтон

Първият в света ходещ и говорещ бионичен човек се разходи в Националния въздушен и космически музей на Смитсониън във Вашингтон, съобщи Ройтерс. 

Изкуственият хуманоид се казва Франк и е с височина 1,83 м и тегло от 77 кг. Франк не се различава от повечето хора. Сглобен от 28 изкуствени телесни части, той има собствена кръвоносна система ... Първият в света ходещ и говорещ бионичен човек се разходи в Националния въздушен и космически музей на Смитсониън във Вашингтон, съобщи Ройтерс. Изкуственият хуманоид се казва Франк и е с височина 1,83 м и тегло от 77 кг. Франк не се различава от повечето хора. Сглобен от 28 изкуствени телесни части, той има собствена кръвоносна система ...

8 български града влизат в битка за Европейска столица на културата

Кметовете на градовете, които ще се включат в надпреварата за „Европейска столица на културата" през 2019 година, представиха своите кандидатури в Министерството на културата. Градовете, които ще мерят сили в съревнованието, са: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен. Министърът на културата Петър Стоянович поздрави кандидатите и им пожела успех, като подчерта, че времето за подготовката е достатъчно, а градът, който спечели, ще представи не само региона си, но и цяла България. Целта на инициативата „Европейска сто...

Даването на плажовете под наем може да се запази, но по изключение


Отдаването на плажовете под наем занапред ще става само по изключение и то за срок, не по-дълъг от 1 година. Това заяви по време на парламентарния контрол регионалният министър Десислава Терзиева.

В началото на септември тя обяви плановете на ведомството плажовете занапред да се дават само на концесия. Мотивът за това е желанието да се "уеднакви реда за предоставяне на морските плажове". По закон концесията е за срок до 15 години, а за наем - до 5 години. "По-продължителният срок...

Намериха 62 гр. марихуана в кола

Задържаха 38-годишен тревненец за притежание на наркотици. На пътя между Царева ливада и Дряново вчера е спрян за проверка  лек автомобил „Тойота Авенсис”, управляван от 38-годишния мъж от Трявна. При последвалото претърсване в автомобила са открити 62 грама суха зелена листна маса, която след направения полеви наркотест реагирала на наркотичното вещество „марихуана”. По случая в РУП Дряново е образувано досъдебно производство....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване