Мълнии удариха резерват за гепарди в Намибия,

Един човек пострада, а цяла сграда изгоря при удари на мълнии по известния Парк за гепарди в Намибия. От центъра за защита на редките животни, съобщиха, че един стажант е леко ранен.

Мълнии удариха резерват за гепарди в Намибия

Един човек пострада, а цяла сграда изгоря при удари на мълнии по известния Парк за гепарди в Намибия. От центъра за защита на редките животни, съобщиха, че един стажант е леко ранен.

Пълна промяна за ДКЕВР до Нова година

Заседание на ДКЕВР, Снимка: БГНЕС

Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат променени най-късно в началото на следващата година.

 Това съобщи пред в. “Труд” председателят на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай.

Новите членове вероятно ще се избират от Народното събрание, а не както сега – с решение на премиера, обясни зам.-шефът на енергийната комисия и депутат от БСП Явор Куюмджиев.

След промените ДКЕВР не само трябва да определя цените на тока, водата, газа и парното, но и да следи изкъсо дружествата.

Съставът на комисията ще бъде увеличен. Сега в нея влизат 7 души, а след реформата може да станат 15.

 ”Две неща са важни – в регулатора да има повече експертиза и участие на гражданското общество”, подчертава Явор Куюмджиев.

Статията "Пълна промяна за ДКЕВР до Нова година" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Nissan показа революционния си състезател за Льо Ман

От Nissan планират да направят истинска революция в 24-те часа на Льо Ман. Японците разкриха финална версия на своя хибридно-електрически състезателен автомобил ZEOD RC, който ще се състезава в култовата надпревара догодина. През юни тази година от компанията показаха първоначална версия на прототипа, но това, което виждаме сега, е окончателният вариант. Състезателят притежава редица модификации по дизайна, нови отвори за охлаждане, както и някои аеродинамични подобрения. Технологията в основата на колата е еволюция на Leaf Nismo RC, като с нейна помощ ZEOD RC ще е първата кола, направила обиколка на пистата Льо Ман изцяло на електричество. Японците гордо подчертават, че прототипът им ще може да вдига 300 км/ч и ще бъде по-бърз от представителите на клас LM GTE. Водачът ще има възможностт...

Ден за борба с трафика на хора

На 18-ти октомври се отбелязва Европейския ден за борба с трафика на хора.Трафикът на хора съществува навсякъде по света. Хиляди хора напускат родните си градове или страни в търсене на по-добър живот, за да попаднат в порочния кръг на експлоатацията, насилието, унижението и чувството за безнадеждност. Това може да се случва и в съседния блок, във вашето село, на няколко пресечки от дома ви.Всеки човек може да се окаже в рискова ситуация, която да доведе до попадане в трафик на хора. Най-лесно се подлъгват младите и по-неопитни хора. Тези, които живеят в по-лоши икономически условия са по-склонни да подценяват рисковете.От Националната комисия за борба с трафика на хора отправят няколко важни съвета към тези, които планират да работят или учат извън България: Проверете дали агенцията за на...

Почитаме Свети Лука

Свети евангелист Лука се родил в сирийския град Антиохия. Родителите му не принадлежали към еврейския род. За това свидетелства отчасти самото име Лука, съкратено от латинското име Лукан, и особено от едно място в посланието на апостол Павел към Колосяни, където свети Павел ясно го отделя "от обрязаните", тоест от иудеите. В писанията си свети Лука ясно показва добро познаване на Моисеевия закон и иудейските обичаи, затова може да се смята, че преди обръщането си към Христа той е приел иудейската вяра. Освен това в родината си, прославена с науките и изкуствата, той обогатил ума си с различни научни сведения. От посланието на апостол Павел до Колосяни виждаме, че той изучавал лекарското изкуство, а преданието удостоверява, че бил и живописец. Несъмнено е също, че е получил добро образован...

Кои са най-високоплатените мъже модели в света

Класацията е на списание Forbes за 2013-та година

    


Спонсор съди кмет от ГЕРБ

Известният спонсор на ГЕРБ в Русе Красимир Даков обяви съдебен дуел на кмета и общински координатор на партията Пламен Стоилов. Бизнесменът оспорва заповедта му да се премахне "слънцезащитно съоръжение към парк кафе-Бистро" пред хотела му "Космополитън". Макар че жалбата до Административния съд е от съпругата Христина Дакова, в съда се яви Даков.
Известният спонсор на ГЕРБ в Русе Красимир Даков обяви съдебен дуел на кмета и общински координатор на партията Пламен Стоилов. Бизнесменът оспорва заповедта му да се премахне "слънцезащитно съоръжение към парк кафе-Бистро" пред хотела му "Космополитън". Макар че жалбата до Административния съд е от съпругата Христина Дакова, в съда се яви Даков.

Горските пожари в Австралия взеха жертва

Бушуващите в Австралия горски пожари са унищожили най-малко 100 къщи в околностите на Сидни. Един човек е загинал, а хиляди са евакуирани, съобщава Ройтерс.

Жълт код в 18 области заради силен вятър

Жълт код заради силния вятър. Снимка: БГНЕС

Жълт код заради силен вятър е обявен за 18 области на страната, съобщава Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнозата е за силен северозападен вятър, с пориви до 20-24 м/сек. Код „жълто” за потенциално опасни метеорологични явления е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. За останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

Статията "Жълт код в 18 области заради силен вятър" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гласуват нов метод за изчисляване на такса смет

Боклукът на София. Снимка: БГНЕС

Нов метод за изчисляване на такса смет предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси. Проектът ще бъде гласуван от депутатите на първо четене днес.

Новата тарифа няма да зависи от данъчната оценка или пазарната цена на имота. Идеята е парите да се начисляват според количеството боклук, което изхвърля едно домакинство. Преизчислението общините и държавата трябва да направят до края на 2014 година, като законът трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 година. 

Какъвто и да е точният метод, това ще доведе до поскъпване на таксата за всички онези, които в момента живеят в по-евтини имоти. 

Според експерти такъв метод на изчисление на таксата може значително да увеличи разходите на гражданите. В София например в момента 70% приходите от такса смет идват от бизнеса, а гражданите поемат 30%. При промяна, процентите ще се преразпределят в обратната пропорция.

Статията "Гласуват нов метод за изчисляване на такса смет" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Обама предлага Джей Джонсън за министър по вътрешната сигурност

От 2009 г. до 2012 г. Джонсън беше съветник в министерството на отбраната

Съкровищата на Индия

Ето с какво може да ви впечатли азиатската страна

    


Съкровищата на Индия - ПЕТЪК

Ето с какво може да ви впечатли азиатската страна

    


А вие пихте ли вече кафе?

Чаша кафе може да е полезна както за упражняващите умствен труд, така и за тези, които се занимават с тежка физическа работа или спорт. Доза кофеин от 3 мг на килограм тегло значително увеличава издръжливостта.Сред многобройните вещества стимуланти кофеинът стои малко особено – първо, той не е забранен и може да се употребява на всяка възраст (ако не става дума за особени диетични ограничения), второ, той е абсолютно достъпен за всички.Главни източници на кофеин са чай, шоколад, кока-кола, енергийни напитки, и разбира се, кафе. Голяма част от употребявания кофеин – почти 80%, се намира именно в кафето, и в света годишно се изпиват около 500 млрд. чаши от тази напитка, пише The Conversation.Ние пием кафе, когато трябва да се разсъним, да „подгоним” умствените способн...

Част от центъра на София без вода днес

Вижте къде ще пресъхнат чешмите днес

    


КЗК погна "Топлофикация" за картел

На мушка са и четири от фирмите топлинни счетоводители

    


Валежите продължават, максимални температури между 13° и 18°

Днес преди обяд в източната половина от страната преваляванията ще продължат, но ще започне процес на отслабване и спиране. Към сутринта от запад облачността ще се разкъсва и през деня ще намалее, по-късно след пладне и над крайните източни райони. Ще остане ветровито - ще духа умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина и силен северозападен вятър. Минимални температури - между 5° и 10°, в София - около 5°, максимални - между 13° и 18°, в София 14°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анастасия Стойчева. По Черноморието преди обяд ще продължи да превалява, но вече валежите ще са по-слаби, ще спират. След пладне и об...

Догодина ще записват първолаци онлайн

Система за електронен прием на първолаци, подобно на тази за детските градини, планира да въведе община Варна от следващата учебна година. Това заяви шефката на просветната дирекция в кметството Лилия Христова пред съветниците от комисията по образование към Общинския съвет. За целта ще се ползва опитът на Бургас, който чиновниците тепърва ще проуч Система за електронен прием на първолаци, подобно на тази за детските градини, планира да въведе община Варна от следващата учебна година. Това заяви шефката на просветната дирекция в кметството Лилия Христова пред съветниците от комисията по образование към Общинския съвет. За целта ще се ползва опитът на Бургас, който чиновниците тепърва ще проуч

Близо 28 хиляди са роби у нас

Преглед на темите от печата за 18 октомври

    


Токийската борса започна стабилно петъка

Токийската фондова борса започна сесията в петък сутринта стабилно (0,02%), при по-предпазлив пазар преди откриването на сезона на корпоративните резултати.

Взрив в двора на джамия в Кабардино - Балкария

Експлозия в двора на селска джамия в Баксански район на Кабардино - Балкария остави разкъсани човешки тела, съобщава РИА Новости, цитирайки ръководителя на пресслужбата на републиканското МВР Марина Кясова.

Расте международният туризъм

Броят на международните туристи е нараснал с 5% в целия свят между януали и август. Той е достигнал рекордните 747 милиона, съобщи в четвъртък Световната организация по туризъм (СОТ).

Цветанов пак на съд след месец

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще се изправи за втори път на подсъдимата скамейка след месец. Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд е насрочил първото заседание по делото за 28 ноември.
Цветанов е обвинен, че отказал да разреши подслушване спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново, който бил разследван. 
Гетов пое... Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще се изправи за втори път на подсъдимата скамейка след месец. Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд е насрочил първото заседание по делото за 28 ноември. Цветанов е обвинен, че отказал да разреши подслушване спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново, който бил разследван. Гетов пое...

1 милион лева за терени на "Армията"

Oколо един милион лева ще струват трите терена за школата на стадион "Българска армия". До Нова година трябва да бъдат завършени два от тях. Юношите на ЦСКА ще могат да играят на единия и официални мачове.
Сдружението "ЦСКА завинаги" вече помага на клуба за ремонтите по стадиона. До началото на пролетния полусезон ще бъде завършен и сектор "Г". В Oколо един милион лева ще струват трите терена за школата на стадион "Българска армия". До Нова година трябва да бъдат завършени два от тях. Юношите на ЦСКА ще могат да играят на единия и официални мачове. Сдружението "ЦСКА завинаги" вече помага на клуба за ремонтите по стадиона. До началото на пролетния полусезон ще бъде завършен и сектор "Г". В

Видео: Предполагаемият инвеститор в ЦСКА позира с червената фланелка


ЦСКА ще започне партньорство с шампиона на Хонконг "Саут Чайна", съобщи Александър Томов след завръщането си в България.

"Ще имаме постоянни и трайни отношения с най-известния тим в Хонконг - "Саут Чайна". Например наши футболисти ще бъдат преотстъпени там. Преговарях и мога да заявя също така, че вече имаме и инвеститор за стадиона ("Българска армия")", каза Томов пред ТВ7.

Клубът е собственост на местния бизнесмен Стивън Ло, с когото, според в. "Стандарт", бившият...

Тойота изтегля 885 000 коли с дефектни въздушни възглавници

Японската компания Тойота изтегля 885 000 седана Camry, Avalon и Venza , произведени 2012-2013 година, даради възможна неизправност във въздушните възглавници.

5 години затвор за бонуси в Агенцията по вписвания (Обзор)

Пет години ще лежи зад решетките бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, защото е присвоила 53 000 лева бонуси. Наказанието си бившата държавна чиновничка ще излежи в женския затвор в Сливен при общ режим. Освен това няма да има право да работи 3 г. в държавната администрация и 2 г. като адвокат. 
Тежката присъда произнесе... Пет години ще лежи зад решетките бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, защото е присвоила 53 000 лева бонуси. Наказанието си бившата държавна чиновничка ще излежи в женския затвор в Сливен при общ режим. Освен това няма да има право да работи 3 г. в държавната администрация и 2 г. като адвокат. Тежката присъда произнесе...

Омуртаг въстана за вода, блокират пътя София - Варна

Жителите на Омуртаг окупираха общината с тъпани и викове “Искаме вода!”. Те заплашват, че ще блокират пътя София - Варна, ако проблемът не бъде решен.
 За последните 12 дни вода в домовете потече за 3 часа във вторник. Майките се притесняват от епидемии в яслите и детските градини. В момента те се снабдяват с минерална вода. Децата имат... Жителите на Омуртаг окупираха общината с тъпани и викове “Искаме вода!”. Те заплашват, че ще блокират пътя София - Варна, ако проблемът не бъде решен. За последните 12 дни вода в домовете потече за 3 часа във вторник. Майките се притесняват от епидемии в яслите и детските градини. В момента те се снабдяват с минерална вода. Децата имат...

Томов: ЦСКА има инвеститор за стадиона, скоро ще е и с основен спонсор


Александър Томов е намерил инвеститор за проекта на ЦСКА за нов стадион на мястото на "Българска армия" по време на пътуването му в Хонконг, заяви той пред ТВ7.

Бившият депутат уточни, че визитата му е била свързана с "крупна инвестиционна програма" за България, но е постигнал договореност за партньорство с местния клуб "Саут Чайна".

"Например наши футболисти ще бъдат преотстъпени там. Преговарях и мога да заявя също така, че вече имаме и инвеститор за стадиона. Преди...

ЕК ни даде на съд за перките на Калиакра (Обзор)

“България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда”, обясниха от комисията. “Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и видове в Калиакра" “България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда”, обясниха от комисията. “Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и видове в Калиакра"

Кметът Цонко Перката срещу Европа

Брегът край Калиакра, накичен с перки, и неговият стопанин кметът на общината Цонко Перката. Снимка: e-vestnik и сайта на общината

Както се разчу, Европейската комисия изправя България пред Съда на Европейския съюз за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и биологични видове в района на Калиакра. Мястото е миграционен път и обиталище на силно застрашени птици и др. А в този район са построени голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда, констатира ЕК.
“…България не е изпълнила едно от най-важните изисквания по Директивата на ЕС за местообитанията… …За които са определени териториите по “Натура 2000″, и за компенсиране на всички възникнали щети”, отбелязва Еврокомисията.

Вместо да вземе мерки, в последните две години държавата в лицето на РИОСВ Варна е издала нови разрешения за строителства в този район. Начело на РИОСВ е една от калинките на ГЕРБ, за която е ставало дума в e-vestnik (виж тук). Ставало е дума и за кмета на община Каварна Цонко Цонев, известен също и като Цонко Перката.
И ето сега как той коментира пред Агенция „Фокус” новината, че Европейската комисия даде на съд България заради силната концентрация на ветрогенератори в района на Калиакра и др. нарушения на местообиталищата.

Ято прелита през ветрогенераторния парк на Калиакра. Той е могъл да бъде 1 км по-навътре от брега. Снимка: БДЗП

„…Въпросният парк от 95 перки се намира в зона Смин, Дуранкулак. Това не е зона Калиакра.”
Тук трябва да се поясни, че не става дума само за новия ветрогенераторен парк, за който е издала разрешение РИОСВ Варна и Министерство на околната среда безуспешно се опита да го спре, но съдът го защити. Става дума и за

вече наслаганите перки по брега на Калиакра

(виж снимките).
Кметът продължава:
„…В община Каварна преди седем години имаше инвестиционно намерение за строеж на комплекс от 150 къщи. Този проект пропадна още преди седем години. Тази земя е земеделска и в момента върху 900 декара по европейска програма се прави овощна градина (б. р. – виж снимките как се прави).
И по нататък: „…Разрешенията за ветрогенератори минават през всички инстанции и в общината постъпват едва, когато вече всичко е разрешено и направено.”

Машините, разкопали степите край с. Българево. Снимка: БДЗП

Тук трябва да се направи реплика на кмета, че фирми са купували малки парчета земя, на които са строили ветрогенератори без екологична оценка. Такава се изисква само за големи площи. Но няколко малки парчета след това се превръщат в по-голям ветрогенераторен парк. Това не може да стане без знанието на общината. Кметът може да се прави на дръж ми шапката, но резултатът е видим от всички страни – скалите на Калиакра, които са природен феномен с историческа стойност, са накичени с грамадни перки. И те са точно на пътя на птиците – Виа Понтика. Излиза, че това, което се вижда от Европа, кметът Цонко Перката не го вижда или се прави, че не го вижда.
И той продължава:
„Напълно нормално е в тази част на България да има наличие на ветрогенератори, тъй като вятърът е устойчиво силен. Природните условия в района разрешават поставянето на ветрогенератори.
… На територията на община Каварна има два парка от ветрогенератори. И двата парка имат радари. Тези радари спират перките, когато към тях се приближат птици. Това е един изключителен парк…
…Самите еколози видяха, че има такъв проект и веднага ...

5 г. затвор за 53 000 лв. бонуси

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова трябва да лежи 5 г. в затвора за присвояване на 53 000 лв. през 2011 г., постанови вчера състав на Софийския градски съд с председател Десислав Любомиров. Това стана само 5 месеца след началото на делото. 
Наказанието бе неочаквано, защото само преди ден прокурорът Калин... Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова трябва да лежи 5 г. в затвора за присвояване на 53 000 лв. през 2011 г., постанови вчера състав на Софийския градски съд с председател Десислав Любомиров. Това стана само 5 месеца след началото на делото. Наказанието бе неочаквано, защото само преди ден прокурорът Калин...

Цацаров: "Медузи" почна и свърши срамно

Делото срещу Борислав Гуцанов е започнало по срамен начин и е завършило по срамен начин, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Повод за коментара му бе излязлото преди дни решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с което България бе осъдена да плати 44 000 евро на семейството на депутата от БСП Гуцанов заради драстични... Делото срещу Борислав Гуцанов е започнало по срамен начин и е завършило по срамен начин, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Повод за коментара му бе излязлото преди дни решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с което България бе осъдена да плати 44 000 евро на семейството на депутата от БСП Гуцанов заради драстични...

Филми в Дневник След 5: Това е краят


Жанр: Екшън, Комедия
САЩ / 2013 / 107 минути
Сценарист: Сет Роугън, Джейсън Стоун, Евън Голдбърг
Режисьор: Евън Голдбърг, Сет Роугън
В ролите: Джей Барушел, Пол Ръд, Ема Уотсън, Майкъл Сера, Кевин Харт, Азиз Ансари, Кристофър Минц-Плейс, Еван Голдбърг, Риана, Дани Р. Макбрайд, Джона Хил, Джеймс Франко, Сет Роугън, Крейг Робинсън
Оператор: Брандън Трост
Продуцент: Джейсън Стоун, Евън Голдбърг, Сет Роугън
Ексцентричната комедия на режисьорите Евън Голдбърг и...

Филми в Дневник След 5: Кери


Жанр: Драма, Ужаси
САЩ / 2013 / 0 минути
Сценарист: Роберто Агире-сакса
Режисьор: Кимбърли Пиърс
В ролите: Джуди Гриър, Синтия Престън, Макс Топлин, Порша Дублидай, Алекс Ръсел, Джулиан Мур, Клои Грейс Мориц, Саманта Уейнстейн, Габриела Уайлд
"Кери" е адаптация на класическата хорър история за живота на Кери Уайт – скромно момиче, отхвърлено от връстниците си, което живее с  дълбоко религиозната си майка. След като е жестоко унизена на училищния бал, Кери започва да...

Проект за над 34 милиона стартира в Луковит

„Изключително съм щастлив, че започваме реализацията на най-дългоочаквания за нашата община проект - проектът за подобряване на водния сектор на град Луковит. Неминуемо ще се породят много емоции, но това е само първият етап", каза кметът на Община Луковит - Иван Грънчаров по време на началната пресконференция по повод старта на проекта, която се проведе на 17 октомври 2013 г. в град Луковит. Грънчаров подчерта, че през следващия програмен период, Луковит ще може да се похвали и с цялостно изградена канализационна мрежа и напълно реконструирана...

Преглед на печата

В броя на вестник "Посредник" от този петък можем да прочетем: От кой сектор са освободени най-много работещи в община Плевен през септември Разнообразни занимания за деца и беседи за възрастни предлага православното неделно училище Лист с какъв цвят си взе Витка Витанова от "Листопад на спомените" Кога ще се проведе третият фестивал "Мизия танцува", организиран от "Българско хоро" Колко сертификата връчиха на свои ученици от Гимназията по туризъм и на какво основание Може ли да се спортува активно на село и защо тенисът сменя волейбола. Поредн...

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

На 17 октомври в зала „Плевен", в сградата на Областна администрация - Плевен се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което бе открито и ръководено от областния управител на област Плевен и председател на РСР на СЗР г-н Илиян Йончев. В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, заместник областни управители, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдика...

Руската държава дава 6,883 млрд. евро за Мондиал 2018

Световното първенство в Русия през 2018 г. ще струва над 600 милиарда рубли или 13,766 млрд. евро.
„Половината от сумата ще дойде от федералния бюджет (следователно – поне 6, 883 млрд. евро – б. а.) - заяви Денис Поляков, директор за връзките с регионите в организационния комитет. – Други 15 процента трябва да бъдат отпуснати от регионите, които щ Световното първенство в Русия през 2018 г. ще струва над 600 милиарда рубли или 13,766 млрд. евро. „Половината от сумата ще дойде от федералния бюджет (следователно – поне 6, 883 млрд. евро – б. а.) - заяви Денис Поляков, директор за връзките с регионите в организационния комитет. – Други 15 процента трябва да бъдат отпуснати от регионите, които щ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване