Обама номинира юрист от Пентагона за министър на националната сигурност


Президентът на САЩ Барак Обама реши да номинира за нов министър на националната сигурност главния юрисконсулт на Пентагона Джей Джонсън, предадоха световните агенции. Според представител на Белия дом, пожелал анонимност официалното съобщение ще бъде направено по-късно в петък.

Ако кандидатурата на Джонсън бъде одобрена от Сената, той ще замени начело на министерството Джанет Наполитано, която напусна поста в началото на септември, за да оглави Калифорнийския университет, който...

Шеврон изтегля техниката си за шистов газ от румънско село

Американската компания "Шеврон" изтегля техниката си от района на румънското село Пунгещи, окръг Васлуй, след масовите протести в страната срещу добива на шистов газ. Екипи на компанията са пристигнаха в четвъртък сутринта, за да приберат съоръженията си. Преди това, в сряда вечерта около 2000 души протестираха в Букурещ срещу добива на шистов газ и срещу канадския проект за златна мина в село Рошия Монтана. Неколкодневни демонстрации имаше и в Пунгещи, където местните общинари решиха на 24 ноември да се проведе референдум по въпроса. В сряда с...

Служители на затвори заплашват с протест

Ако до края на деня не бъдем поканени в Народното събрание, ще съберем отново Управителния съвет, за да решим дали да се проведат протестни действия на служителите на затворите в цялата страна. Това заяви пред Дарик Стайко Славчев, член на Управителния съвет на Синдиката. В края на миналата седмица са внесени две искания за среща с председателите на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, но ответна реакция все още няма. Синдикалните лидери са решили, че ако до края на се...

Фискален съвет ще наблюдава изпълнението на бюджета от догодина

Фискален съвет ще наблюдава макроикономическите показатели на страната ни и изпълнението на бюджета от догодина. Това става ясно от проектозакона за създаването му, качен на страницата на финансовото министерство. В мотивите на законопроекта е посочено, че той се създава според изискванията на директива на Европейския съюз и крайният срок за разписването му в българското законодателство е тази година.

ХОРОСКОП за 18.10.2013 г.

 ОВЕН (21 март – 20 април) Вие имате блестящи идеи! И според вашия дневен хороскоп днес непременно трябва да ги споделите с околните! Колкото повече научат те за тях, толкова по-силно ще е желанието им да ви последват. Може би времето, останало ви да отпразнувате постигнатия успех, не е толкова много, колкото бихте искали, но това съвсем не означава, че трябва отново да се подготвяте за покоряването на следващия набелязан връх. Всъщност, вие вършите всичко с лекота, защо да се настройвайте отрицателно? Не се колебайте и смело тръгнете към новото предизвикателство!

ТЕЛЕЦ (21 април – 21 май) Днес Звездите добавят в личните ви отношения още повече страст и романтика . Може дори да се наложи да избирате своите обожатели. Всъщност, в това определено няма нищо лошо. Постарайте се да се възползвате максимално от случващото се. Но не забравяйте и за други сфери на своя живот. Вашият остър ум копнее нови знания  и вие непременно трябва да му ги дадете.

БЛИЗНАЦИ (22 май – 21 юни) Днес надеждите ви са така ярки, че засенчват дори реалността. А това определено означава, че денят ще бъде наистина плодотворен. Не пропускайте шансовете, дарени ви от Съдбата! Всъщност, вие разполагате с цялата информация, необходима ви да реализирате своите мечти. Но все пак, убедете се, че усещате почвата под краката си, а не витаете в облаците. Така със сигурност ще постигнете желаното много по-бързо. Повярвайте и ще успеете!

ПОПИТАЙ АСТРОЛОГА НА ЗВЕЗДИТЕ!>

ВИЖ своя дневен хороскоп за 18 октомври

ВИЖ своя дневен хороскоп за 18 октомври

РАК (22 юни – 22 юли) Напоследък се държите с приятелите си твърде самоуверено и може би дори малко неуважително. Означава ли това, че трябва да им се извините? Разбира се, че да. А имате ли смелостта да признаете своите грешки? Според вашия дневен хороскоп днешният ден е особено подходящ за един напълно откровен разговор. Бъдете честни! Приятелите са хората, които ви ценят и обичат, такива каквито сте в действителност, и да ги загубите заради прекомерна гордост би било, най-малкото безразсъдно!

ЛЪВ (23 юли – 22 август) Днешният ден внася в живота ви допълнително романтика. В момента вашата енергия и любопитство са по-силни от всякога и вие непременно трябва да се възползвате от ситуацията. Можете да благодарите на Звездите за тези прекрасни чувства, защото те подобряват настроението ви. Ако отдавна не сте чували гласа на приятен за вас човек и с нетърпение очаквате обаждането му, поеме инициативата. Защо чакате? Просто вземете телефона в ръце и наберете номера му.

ДЕВА (23 август – 22 септември) Според вашия дневен хороскоп днес ви очаква изключително напрегнат работен ден. Така че, ако сте искали спокойно да прочетете сутрешния вестник на чаша кафе или чай, ще трябва да почакате за по-удобна възможност. Пред вас има дълъг списък със задачи, и въпреки че много от тях не са спешни, желателно е да се справите с всички тях. Опитайте правилно да определите приоритетите си и направете необходимото. А след след това спокойно отдъхнете!

ВЕЗНИ (23 септември – 22 октомври) Можете ли да се откажате от нещо малко, за да получите нещо повече? Ако отговорът ви е „не”, помислете известно време и със сигурност ще стигнете до извода, че можете. Според вашия дневен хороскопднешният ден е особено подходящ за такова решение. Всъщност, в личния ви живот всичко се случва по възможно най-добрият начин, което означава, че не трябва да губите и минута в размисъл. Обадете се на специалния за вас човек и се впуснете в новo романтично приключение!

СКОРПИОН (23 октомври – 22 ноември) Все още ли мислите за работа? Разбира се, усърдието ви в професионален план е похвално, защото ви дава възможност да се справите не само със своите, но и с отговорностите на другите хора. И това определено не остава незабелязано, и винаги е възнаградено по достойнство. Вярно е, че графикът ви е претоварен, но все пак винаги можете да намерите малко време и за още нещо. Опитайте нещо различно и ново. Днес вашата енергия силно насърчава да го направите.

СТРЕЛЕЦ (23 ноември – 21 декември) Днес способността ви да поемате нови впечатления е по-силна от всякога, така че излезте навън и направете нещо, за което ще си спомняте с удоволствие. При това, вие сте заобиколен от хора, които с радост ще се включат във всяко ваше начинание. Прекрасно е да се живее на пълни обороти! А този ден наистина е невероятен! Насладете му се!

ПОПИТАЙ АСТРОЛОГА НА ЗВЕЗДИТЕ!>

ВИЖ своя дневен хороскоп за 18 октомври

ВИЖ своя дневен хороскоп за 18 октомври

КОЗИРОГ (22 декември – 20 януари) Всеки човек от време на време има нужда да остане насаме със себе си и според вашия дневен хороскоп днес е желателно да направите точно това. Напоследък вие се движите с прекалено бързо темпо, а необходимо ли е наистина? Огледайте се! Около вас има толкова прекрасни и интересни неща. Време е да направите пауза и да се насладите на красотата на живота. Постарайте се да убедете и другите да направят същото. Не се съмнявайте, вие можете да го направите!

ВОДОЛЕЙ (21 януари – 19 февруари) Вие винаги ясно и честно изразявате своето мнение. И днес вашата импулсивност няма да ви позволи да мълчите, когато наистина искате да кажете това, което мислите за случващото се. Разбира се, така и трябва! Но в момента, хората са по-чувствителни от обикновено, бъдете възможно най-толерантни към тях. Постарайте се думите ви да звучат максимално коректно, за да не засегнете и обидите някой от присъстващите. Защо да усложнявате живота си?

РИБИ (20 февруари – 20 март) Според вашия дневен хороскоп днес пред вас се откриват прекрасни нови възможности. И не опитвайте да разберете коя е най-подходяща за вас. Не се съмнявайте, тя ще ви избере сама! Дори може би Съдбата е решила, че не трябва да променяте посоката, а просто да продължите да се движите напред. Всъщност, това съвсем не означава, че не предстоят промени към по-добро. Повярвайте, най-невероятните изненади се поднасят от отдавна познати неща!

Местата без вода

ВиК - Добрич информира къде в региона ще се наложи спиране на водата заради отстраняване на аварии по водопроводната мрежа. В Добрич без вода ще остане районът между ул."Калиакра" и бул."25-септември", кв."Балик", кв. "Строител", както и улиците "Цар Петър" и "Л.Каравелов".С нарушено водоподаване заради аварии ще бъда и селата Смолница, Свобода, Тянево, Кранево, Лозница, Жегларци, Кръгулево и Лозенец.В Каварна ще се работи по ул."Чиракман", а в Генерал Тошево по ул."Йордан Йовков"....

Фенът на премиера с тениската: Трябва да му се даде шанс, а Борисов е за затвора

„Когато започнаха протестите срещу правителството, аз реших с фланелка с лика на Пламен Ореварски да подкрепя правителството „Когато започнаха протестите срещу правителството, аз реших с фланелка с лика на Пламен Ореварски да подкрепя правителството". Това заяви пред Нова телевизия Александър Кръстев, който носи тениски с лика на премиера премиера. В четвъртък той влезе в парламента и успя да си вземе автограф от министър-председателя. Мъжът разкри, че ако ...

Фенът на Орешарски с тениската: Трябва да му се даде шанс

„Когато започнаха протестите срещу правителството, аз реших с фланелка с лика на Пламен Ореварски да подкрепя правителството". Това заяви пред Нова телевизия Александър Кръстев, който носи тениски с лика на премиера премиера. 

В четвъртък той влезе в парламента и успя да си вземе автограф от министър-председателя. Мъжът разкри, че ако ... „Когато започнаха протестите срещу правителството, аз реших с фланелка с лика на Пламен Ореварски да подкрепя правителството". Това заяви пред Нова телевизия Александър Кръстев, който носи тениски с лика на премиера премиера. В четвъртък той влезе в парламента и успя да си вземе автограф от министър-председателя. Мъжът разкри, че ако ...

Казанджиев: "Южен поток" не е заплаха за природата

/КРОСС/ Категорично проектът "Южен поток" не представлява опасност за околната среда, заяви Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. Единственото, което засяга околната среда, и то само в много малка степен, могат да са строителните работи при временното преминаване. Отделните части, в които се изграждат компресорните станции оказват въздействие върху околната среда, но също в малка степен, стана ясно от разговора за "Южен поток" вчера в предването "Лице в лице" на bTV, засегнал и потенциалното въздействие върху околната среда. „Земята над газопровода може да се използва за селскостопанска дейност, разбира се, с ограничения като това да се използва само за едногодишни растения, но може да се ползва за пасбища например, каза Казанджиев. Според енергийния експерт опасенията на варненската общественост, че компресорната станция ще бъде шумна не е аргумент срещу проекта. И в момента там има изградена една, макар и по-малка компресорна станция. Има и газопровод, изграден от фирмата Мелроуз в Галата и той очевидно не създава кой знае какъв дискомфорт на живеещите в близост. Компресорните станции имат шумозащитни съоръжения, така че от техническа гледна точка шумът не е проблем. Проблемът е преди всичко е финансово - икономически и то специално за България, обясни Христо Казанджиев. Проектът не представлява опасност, в България има дългогодишна практика в това отношение

Патрулка с вкючени сирени отнесе кола във Варна

Няма пострадали, ПТП-то е станало на кръстовището до "Нептун"

    


Пекин въвежда система за ограничаване на трафика заради замърсяване на въздуха

Китайската столица Пекин ще въведе система за ограничение на автомобилното движение в дните, когато въздухът е най-замърсен, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Франс прес. Според новите правила на столичната управа автомобилите в града ще се движат, редувайки се според регистрационния си номер - четен или нечетен, пише БТА. Мярката ще се прилага, когато три последователни дни се регистрира силно замърсяване на въздуха, уточни Синхуа. Същевременно Международният център за изследване на рака, специализирана агенция на Световната здравна организац...

В Румъния ще се проведе местен референдум за шистовия газ


Местните съветници в румънската община Пунджещ решиха в четвъртък единодушно на 24 ноември да бъде организиран референдум за допитване до населението относно експлоатацията на шистов газ от американската компания "Шеврон", предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.

Всички местни съветници в Пунджещ, окръг Васлуй (Североизточна Румъния) гласуваха решение за забрана на проучването и експлоатацията на шистов газ на територията на общината.

В село Силиштя в община Пунджещ...

Доверието на инвеститорите в Източна Европа стигна двугодишен връх

Заплахата от колапс на еврозоната е намалял значително, което увеличава доверието на Стария континент като цяло

    


В Разград хванаха варненец повторно да кара без книжка

33-годишен мъж от Варна е хванат повторно да шофира без книжка – съобщиха от ОДМВР-Разград. Лекият автомобил „Форд Орион”, който той управлявал, е спрян за проверка около 21 часа на 16 октомври до комплекс „Олимп” в Разград. Тогава станало ясно, че З.Ш. е неправоспособен и деянието е повторно.   По случая се води проверка....

Пиян водач обикаля цяла нощ село

Пътни полицаи засякоха пиян младеж, направил катастрофа в с.Сираково и напуснал мястото. 30 минути след полунощ, след получен сигнал за произшествието, служителите на реда спрели за проверка лек автомобил „Рено”, управляван от Н.В./23г./ от с.Рогозен.   Оказало се, че около 2 часа по-рано младежът се ударил в необитаема сграда. Освен това нямал книжка, а пробата за алкохол отчела - 1,6...

Бащата на Антония Петрова става общински съветник в Перник

 Бащата на Мис България 2009 и Мисис Русия 2012 Антония Петрова Бередин – Иван Петров, влиза като съветник в Общинския съвет в Перник. Той ще попълни групата на БСП и коалиция и ще заеме мястото на областния соцлидер Ненко Темелков, който напуска местния законодателен орган, тъй като новото му назначение е несъвместимо със съветническото място.
Темелков стана председател на Борда на директорите на държавната компания „Автомагистрали” ЕАД, която поддържа...

Продължава

За още повече дим

Автор: Димо Господинов

Пушач съм от 10 години – запалих за първи път в гимназията, защото беше модерно и бунт срещу порядъка, който ме правеше cool. В началото се успокоявах, че винаги мога да ги спра, докато не дойде момента, в който не можех вече да го направя. По принцип съм човек с воля, инатлив, но така и не успях да се откажа от този вреден навик, въпреки многобройните опити. То не бяха хапчета, терапии на отвращението, жена непушачка и така нататък – не помага. Цигареният дим някак си е втъкан в ежедневието ми и докато съм млад и здрав, нямам така необходимият непосредствен външен стимул, който да ме накара да спра. А си трябва.

Разказвам това, защото вчера със съжаление научих, че управляващото мнозинство е на път да реализира заявените си мераци да върне стария режим за тютюнопушене на закрити обществени места. Внесен е законопроект с предимно икономически аргументи, които, едно на ръка, че са несъстоятелни, но и издават жестоко неразбиране на проблема.

А той е, че тютюнопушенето е тежка зависимост, болест и трябва да бъде третирано като такава.

В тази връзка, когато говорим за ползите и вредите от такива правила и правата, които дават на групи от населението, трябва да ги разглеждаме първо от гледна точка на здравето и живота на хората, характера на това явление, което е наркомания, и чак след това да се търсят икономически аргументи, ако има такива.

Сега действащата забрана, както и всякакви други ограничения на свободното тютюнопушене, ми създават условия да се тровя по-малко! Пристрастен съм към никотина, но количеството изпушени цигари много варира, в зависимост от условията за пушене. Същото важи и за спрелите тютюна пушачи – те не ходиха преди по заведения от страх да не пропушат, защото всеки им пуши в лицето и ги изкушава. И намирам забраната за чудесна, защото не дърпам по 2 кутии цигари, когато отида на дискотека – животът е друг, повярвайте ми. Да, има си някои неудобства, допушва ми се и трябва да излизам навън, но само да знаете с колко хора се запознах по входовете на тея дискотеки и колко благоприятни могат да са 5 минути тишина за забиване на някоя готина мацка :)

Егоистично-емоционално започнах със себе си, но по-важното – забраната пази здравето на непушачите! Научно доказано е, че пасивното тютюнопушене вреди на здравето и като такова то е общественоопасно. Аргументът, че някои собственици ще решат доброволно да забранят пушенето в заведенията си, за да привлекат „целевата група на непушачите“, би бил валиден, ако приятелството беше „заместимо“ подобно на плодовете, да кажем. Днес си купувам банани от Женския пазар, утре от „Била“, в другиден от „Метро“ и ми е все едно, вкусът е същият. Но не, хората няма да се разделят на този признак и няма да се оформят компанийки на пушачи и на непушачи. Просто едните ще отстъпят и това няма да сме кадилките, защото ние сме болни. Това обяснява защо никой не си направи заведението за непушачи, когато действаше предишния режим. Поведението на хората не е функция на елементарни счетоводни съждения, скъпи „класици“…

Ще прозвуча авто-ксенофобски като евреин анти-ционист, но според мен трябва да има строго нетолерантно отношение към пушачите на обществени места. Ние сме болни хора, пристрастени, ясно е, че трябва да си приемем дозичката, но не и да ставаме публичен пример на обществото, не да подтикваме другите да правят като нас – деца, подрастващи, не да вредим и натрапваме навиците си на околните, а точно обратното – да ни е неудобно да пушим, да ни е некомфортно, да бъде срамно, едва ли не.

По този начин създаваме подходяща обществена среда, ограничаваме условията за развитието на тази епидемия.

Идеята, втъкана в мотивите на въпросния законопроект, че ще жертваме здравето на хората, за да задвижим бизнеса, е, освен цинична, необоснована. “Забраната не се спазвала” – ами, дори и така да е какво очакваш за една година от нейното активно прилагане? Хората тъкмо почнаха да свикват. „По-богатите ресторантьори си плащат, там не се правят проверки. Наказанията са само за малките, а при тях не ходят клиенти, защото се спазва забраната“ е напълно невярно твърдение, особено при една добре действаща правоохранителна система, за която всички мечтаем. По мои наблюдения е точно обратното – малките и затънтени местенца, където всички се познават, са системни нарушители номер едно, а в големите, особено в по-нормално време, все ще се намери някой, който е разбрал, че има права и който ще направи грандиозен скандал. Искам да попитам другарите, когато се върне старият режим, кой ще има пари да си изгради всичките необходими вентилационни инсталации и климатици? Не заместваш ли една “дискриминационна” регулация с друга вече наистина ефективно дискриминираща?

Някои твърдят, че нямало такова нещо като „обществени места“, след като заведенията били частна собственост. Това са хора, които пледират за правосъдие и ефективна съдебна система, но ги мързи да си отворят закончето и да видят какво значи това понятие (Пар.1а от ДР ЗЗдр ). И понеже, видиш ли, заведенията били „частна собственост“, собственикът можел да си прави каквото си пожелае вътре. Мда, от утре мисля да си взема у нас ядрена бойна глава, да я сглобявам и разглобявам, даже мисля да я пробвам и в микровълновата какво ще стане, а? Съседите да си гледат работата, щото съм си у нас. А истината е проста – твоите права свършват там, където почват правата на другия. Никой няма право на „тютюнопушене“, още по-малко то да е по-силно от правото на живот и здравословна околна среда.

И, след този логически преход, малко юридически дa се изкажа – връщането на тютюнопушенето на закрити обществени места е противоправно. Върховният административен съд в едно знаково решение №7294/26.05.2011  приема, че „възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот.“, с което съм съгласен и се гордея, че имам нещо общо с постановяването му. Допълнително съдът правилно изтъква, че отмяната на забраната (тази от 2010г.) противоречи на европейските норми иРамковата конвенция за контрол над тютюна на СЗО [прочетете поне преамбюла], по която България е страна. Съдиите намират с основание, че „Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните.”

За финал, ако се чудите в чий интерес е отмяната на тази забрана и кой стои зад това решение, ето ви една на път да бъде нарушена норма от РККТ на СЗО: „5.3. При изработването и прилагането на техните политики за обществено здраве по отношение на контрола на тютюна страните трябва да предприемат действия, които да предпазват тези политики от търговските и други интереси на тютюневата промишленост при спазване на националното законодателство.“

Димо Господинов е юрист. Още от него можете да прочетете в блога му „Прогресивен форум“.

The post За още повече дим appeared first on Noresharski.com.

Маскирани тийнейджъри обрали хлапе

14-годишно дете от Монтана останало без мобилния си телефон, след като било нападнато от батковци с маски. 

Обирът като във филмов екшън станал на 17 октомври в Слънчевата градина в Монтана. 

Подражаващите на бандитите нахлупили маски и преджобили 14-годишно момче, разхождащо се спокойно в парка. След като отмъкнали мобилния му телефон и 2 ле 14-годишно дете от Монтана останало без мобилния си телефон, след като било нападнато от батковци с маски. Обирът като във филмов екшън станал на 17 октомври в Слънчевата градина в Монтана. Подражаващите на бандитите нахлупили маски и преджобили 14-годишно момче, разхождащо се спокойно в парка. След като отмъкнали мобилния му телефон и 2 ле

Проф. Велко Вълканов: Цялото ни пространство е изпълнено с профани

Цялото ни пространство е изпълнено с профани. Сега те пренасят невежеството си в политиката. Това заяви един от доайените на БСП професор Велко Вълканов пред bTV.

Цялото ни пространство е изпълнено с профани. Сега те пренасят невежеството си в политиката. Това заяви един от доайените на БСП професор Велко Вълканов пред bTV. "Няма как да отбегна неприятните моменти в поведението на хората", посочи Вълканов. "Не може да управлявате държава, ако нямате образование на държавник, какъвто е Бойко Борисов

Самоуби се бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов

По първоначални данни той се е застрелял в дома си в Лозно

    


Борисов предложи на ”Атака” общи действия в парламента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на "Атака" заедно да не се регистрират в парламента, докато темите за земята за чужденци и бежанците не станат първи за обсъждане. Ще изчакаме за третия вот на недоверие, потвърди той.

Бойко иска комбина с Волен – за земята и бежанците

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с оферта към „Атака” - да не се регистрират заедно и да бойкотират заседанията на парламента, докато БСП и ДПС не сложат като първа точка в дневния ред продължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци и затварянето на границите за бежанци.

22-годишен отвлече автобус с ученици в Арканзас

Американската полиция задържа мъж, който отвлече автобус, заедно с неговия шофьор и 11 ученици от начално училище в южния американски щат Арканзас, предаде телевизионният канал Си Ен Ен. 

22-годишният Никълъс Милър е бил арестуван след гонитба с полицейските власти, която е продължила 20 минути.

При инцидента за щастие не е пострадал никой.
Американската полиция задържа мъж, който отвлече автобус, заедно с неговия шофьор и 11 ученици от начално училище в южния американски щат Арканзас, предаде телевизионният канал Си Ен Ен. 22-годишният Никълъс Милър е бил арестуван след гонитба с полицейските власти, която е продължила 20 минути. При инцидента за щастие не е пострадал никой.

Студентите питат депутатите: Не ви ли е срам?

/КРОСС/ Малко след началото на пленарното заседание днес трима младежи разпънаха на балкона на пленарната зала плакат с надпис: „Студентите питат: Не ви ли е срам?" Квесторите реагираха незабавно, като прибраха плакатите и изведоха студентите. Председателят на парламента Михаил Миков обаче заяви: „Я, поканете тези момчета при мен, да пием едно кафе",след което излезе, за да разговаря с протестиращите. Според Мая Манолова акцията на сртудентите не е провокация и „най-нормалното нещо е, когато някой е на балкона, да го поканиш и да го питаш „какъв ти е проблемът?". На въпроса как са влезли тримата тя отговори, че парламентът е „най-публичното място в държавата" и „тук няма цензура". Събралите се пред сградата на парламента надуват свирки и викат „Оставка". Районът около Народното събрание е ограден с метални заграждения. Има засилено полицейско присъствие. Друга група контра-протестиращи са се събрали в района на храм-паметник "Св. Александър Невски" с плакати срещу президнета Росен Плевнелиев.  

BMW i3 надмина и най-смелите очаквания

Електрическата кола получи 8 000 поръчки без да е на пазара

    


Има ли проблем с бързите кредити?

B последно време се заговори за затягане на регулациите в сектора на бързите кредити. Има ли проблем в този сегмент? Делът на тези компании от целия кредитен пазар не е много голям - към средата на 2013 г. отпуснатите кредити от тях възлизат на малко под 2 милиарда лева спрямо 65,5 милиарда лева кредити, отпуснати от банките. Прави впечатление B последно време се заговори за затягане на регулациите в сектора на бързите кредити. Има ли проблем в този сегмент? Делът на тези компании от целия кредитен пазар не е много голям - към средата на 2013 г. отпуснатите кредити от тях възлизат на малко под 2 милиарда лева спрямо 65,5 милиарда лева кредити, отпуснати от банките. Прави впечатление

Таблет за 1200 лв. откраднаха в Исперих

Таблет „Самсунг Галакси Таб” бил откраднат от дома на 26-годишен мъж в Исперих – съобщават от полицията в Разград. Черната на цвят техника била оставена върху шкаф до входната врата. Изчезнала за времето от 8.00 часа на 16 октомври до 18 часа на 17 октомври. Нанесената щета е за 1 200 лева.   По случая се води досъдебно производство....

Малолетни свиха Опел, спипаха ги

Пипнаха малолетни крадци на 11 и 14 г., откраднали "Опел Астра" в Разлог.

Кобрата залага пояса на IBF и боя с Кличко

Следващият мач на Кубрат Пулев ще бъде през декември в Германия. В него той ще заложи претендентското си място за световната титла и интерконтиненталния пояс на IBF.

Половин тон орехи откраднаха в Ясеновец

500 кг орехи изчезнали от частен имот в разградското село Ясеновец – съобщиха от ОДМВР-Разград. Крадците откачили оградната мрежа и така проникнали в двора на 42-годишен мъж между 0.00 часа и 5.00 часа на 17 октомври. Нанесената щета е за 750 лева.   По случая е образувано досъдебно производство....

Днес демонстрират пожарна техника и екипировка във Варна

От 11 ч. днес пред катедрален храм „Св. Успение Богородично” , ще се проведе демонстрация на възможностите нова пожарна техника и екипировка. Доставената техника ще се използва от трите районни служби за пожарна безопасност и защита на населението в град Варна.

Гърция запази сиренето "фета" за себе си

Гръцката държава успя да спечели битката за наименованието на известното си сирене „фета“, пише гръцкият вестник „Навтемборики“. 
Благодарение на сложните действия на министър – председателят Андонис Самарас, който отнесе въпроса на най – високо политическо ниво днес гърците могат да са спокойни, че названието на сиренето остава за тях. 
Проблемъ Гръцката държава успя да спечели битката за наименованието на известното си сирене „фета“, пише гръцкият вестник „Навтемборики“. Благодарение на сложните действия на министър – председателят Андонис Самарас, който отнесе въпроса на най – високо политическо ниво днес гърците могат да са спокойни, че названието на сиренето остава за тях. Проблемъ

Вигенин и Венизелос играха сиртаки

/КРОСС/ "Топката е в ръцете на Македония и сега Скопие трябва да реагира на доклада на ЕК и на откритите въпроси със съседните страни. Това заявиха министрите на външните работи на България и Гърция Евангелос Венизелос и Кристиан Вигенин, които се срещнаха вчера в Атина", пише днес македонският вестник "Дневник", в статия озаглавена „Вигенин и Венизелос играха сиртаки за името". Двамата министри, които се срещнаха ден след като беше обявен докладът на ЕК за Македония, заявиха че Гърция и България имат добри двустранни отношения и силно сътрудничество в многостранен план. „Ако се анализира дипломатическият речник на двамата министри на пресконференцията, на която можеха да се поставят само два въпроса, тогава е съвсем ясно, че ролята да се изпратят основните послания към съседа Македония пое изцяло Вигенин. Той даже излезе от официалната рамка на двустранно сътрудничество с Македония и в Атина вместо конституционното име ползваше временното БЮРМ", посочва вестникът.  

"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска прави дъждовните дни по-вкусни и уютни


Аромат на пияни круши, печени кестени и карамел се понася около мен, още докато разгръщам страниците. Отварям случайно на Тарт "Татен" и само от описанието ми се иска да изтичам до близкия магазин и да запретна ръкави, за да може да се насладя на сладкиша истински, а не само от думите и снимките.

Ирина Катеринска и този сезон си играе с въображението на читателите, омайва с думите си и провокира за готварски постижения. Този път с "Малка книжка за есента" на издателство "Ентусиаст",...

Половината от варненчетата имат логопедични проблеми

Процентът на децата с нарушения в речта се увеличава

    


Легенда на Арсенал видя титлата този сезон

Арсенал още тази година може да стане шампион на Англия, прогнозира легендата на тима Робер Пирес.

Още една швейцарска банка затвори

/КРОСС/ Нова швейцарска банка прекрати дейността си заради все по-трудните пазарни условия и фискалния конфликт в САЩ. В комюнике, публикувано снощи, цюрихският трезор Bank Frey & Co, който оперираше с около 2 милиарда швейцарски франка /1,6 милиарда евро/, депозирани от богати клиенти, включително американски, съобщи, че слага край на дейността си. През януари същото направи голямата частна банка Wegelin, основана през 1741 г. в кантона Сен-Гал, но причината бяха данъчни измами в САЩ, заради които тя беше осъдена да плати 74 милиона долара на американската фискална система. Решението за закриване на Bank Frey & Co е било взето снощи на заседание на акционерите по предложение на Управителния съвет.

Непочтено е срещу една жена да застанат 20 пръча

"Атака" колективно ходят като някаква фашистка група, аз днес апелирах да станат мъжете от ГЕРБ, непочтено е срещу една жена да застанат 20 пръча. Така депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира скандалът, станал по-рано днес в пленарна зала, предаде БГНЕС. "Волен Сидеров веднъж завинаги трябва да разбере, че този стил на колективно скачане непрекъснато, и ние непрекъснато да се правим на интелигентни, това не върви. Кой каквото предизвика, до това ще се стигне", каза още Вежди Рашидов. "Срещу една жена да излязат над 20 души, за да я стресират, не е почтено, стресът е по-лош от боя", подчерта той. "Те веднъж завинаги могат да разберат, че и други могат да стават, не само те, една година ги търпим да предизвикват скандали. Волен ще го отнесе, от 30 години го знам, как тази добр...

БСП държат данък "лихва" да се пеосмисли

Бюджетът е най-сериозният акт на едно правителство и един парламент, най-сериозният акт, през който се прави и политика. Бюджетът за 2014 година ще бъде първият бюджет на това правителство, през който ще покажем, че може да има и различна политика от тази, която се правеше досега. Това обяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на социалната комисия в НС Корнелия Нинова. Тя заяви, че от Коалиция за България са оптимисти за това, което се залага през бюджета за 2014, както и че през данъчните закони се изпълняват в най-голяма част ангажиментите на БСП, дадени преди изборите. „Едно от нашите основни обещания, което се залага в бюджета за следващата година, е увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв. Това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сек...

10% от децата имат проблеми на пикочния мехур и отделителната система

Около 10 на сто са децата у нас имат функционалните проблеми на пикочния мехур и отделителната система, съобщи доц. Анелия Буева.На 22 октомври в 19 часа в НДК ще има благотворителен концерт за набиране на средства за оборудване на функционален кабинет за Детската клиника по нефрология и диализа към Университетската болница "Проф.Иван Митев" в София.От години Детската клиника по нефрология и диализа в столицата прави безплатни прегледи на децата. До момента са прегледани над четири хиляди деца от цялата страна, каза доцент Анелия Буева.За да можем да открием скритите бъбречни заболявания на децата до момента сме прегледали 4 713 деца от Варна, София, Добрич, Кърджали, Смолян, Враца, последната седмица бяхме в Бургас. Следващата седмица ще сме във Велико Търново, обясни тя в интервю за БНР....

Груевски: Трябва ли да наричаме южните си съседи Бивша османска провинция Гърция?

Името FYROM, което употребява Гърция, не отговаря на нито един стандарт. Те не ползват пълното название Бивша югославска Република Македония, а само FYROM. Това е все едно ние да наричаме тях FOPOG – Former Ottoman Province of Grece (Бивша османска провинция Гърция – бел. ред.). Това заяви премиерът на Македония Никола Груевски, цитиран днес от македонското електронно издание Република. „Колко ще се обидят ако ги наричаме така? Но те са наясно, че така не се решава проблемът”, заяви Груевски. Петата препоръка на ЕК за започване на преговори на Македония с ЕС е доказателство за ангажимента и работата на правителството, допълни Груевски, пише днес македонският вестник ”Дневник”. „За само две години подготвихме Македония за членство в НАТО, а за тр...

Цар Киро излезе от затвора

В 9.20 часа, днес, освободиха Кирил Рашков от затворническото общежитие в Пловдив. На портала го чакаха принц Ангел и царица Костадинка с "Мерцедес" с великотърновска регистрация. Облечен в елегантен, леко отеснял костюм, известният като цар Киро мина през кордона журналисти с думите: "Питайте защо съм лежал, истината ще излезе наяве". На въпроса "къде отива", съпругата на скандалния ромски бос царица Костадинка отговори, че отиват в София. В привичния си тон тя добави, че не е вярно, че никой не ги искал в Катуница – напротив, "всички ги искали". Първоначално Кирил Рашков беше осъден на 3 години и 6 месеца затвор за закана за убийство срещу Веселин Христов и приятелката му Ваня Петрова от Катуница. На 9 юли 2012 г. Върховният касационен съд намали с една година присъдат...

Капело: България изглежда по-добре сега, отколкото преди 40 години

"Бях в София като играч на националния отбор през 72-73 година. Това беше един различен период. Сега България е една много приятна страна", сподели легендарният италиански треньор Фабио Капело при представянето на трофея от Шампионската лига в столицата, предаде БГНЕС. Бившият наставник на Реал Мадрид, Ювентус, Милан, Рома и Англия е посланик на най-ценното отличие в европейския клубен футбол при обиколката на купата из Стария континент. "Спомням си, че за последно бях тук с отбора на Англия - съжалявам, но ви победихме с 3:0. Това е една много интересна страна. Мисля, че изтокът се е подобрил много след падането на стената. Мисля, че представянето на националния ви отбор е много важно за цялостния успех на футбола тук", каза Капело, след като представи трофея от Шампионската ли...

Армин ван Бюрен на 3 сцени с 6-часов сет догодина

На 7-ми февруари 2014 г. диджей номер 1 в света Армин ван Бюрен пристига в България с най-мащабния проект правен някога от диджей– ARMIN ONLY. Грандиозният парти спектакъл ще бъде изнесен на три сцени в продължение на шест часа без прекъсване в столична зала „Арена Армеец“. Армин ще се качи на пулта в първите секунди от старта на партито и ще поддържа нивото на ендорфин сред феновете си до самия край. Без подгряващи диджеи, но с екип от близо 20 артиста, включително музиканти, певци, акробати и танцьори, Армин ще се погрижи да станем свидетели на истинско зрелищe. Или както той още го определя: „Това шоу ще надмине всички останали мои проекти. Знам, че българите харесват музиката ми. Имам и страхотни спомени от паритата си в България. Имено и затова всичко, което п...

Земетресение регистрирано до Симитли

Земетресение беше регистрирано в близост до Симитли тази сутрин, става ясно от сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Разлюляването на земните пластове е било в 08:03 ч. Земният трус е бил с магнитуд 2,2 по Рихтер и с дълбочина 15 км. Няма данни за щети и пострадали ...

















Земетресение беше регистрирано в близост до Симитли тази сутрин, става ясно от сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Разлюляването на земните пластове е било в 08:03 ч. Земният трус е бил с магнитуд 2,2 по Рихтер и с дълбочина 15 км. Няма данни за щети и пострадали ...

Разкриха крадец на SIM карта

След месец разследване полицията в Мездра разкри извършителя на кражба на SIM карта от домашния телефон на 81-годишен жител на село Оселна. Вследствие на кражбата на телефона е начислена сметка за проведени разговори на стойност 696 лв. Извършителят е криминално проявеният М.К./26г./ от същото село. ...

Цар Киро излезе на свобода

/КРОСС/ Кирил Рашков излезе на свобода минути преди 9:20 часа тази сутрин. Той напусна затворническото общежитие в Пловдив, където изтърпяваше присъда за закана за убийство, без да отговори на въпросите на журналистите, които го чакаха отпред. Известният като цар Киро бе осъден на три и половина години затвор, но впоследствие наказанието му бе намалено с една година.   Хората от Катуница не желаят Рашков да се връща в селото. Засега фамилията му има намерение да остане да живее в Пловдив. Кирил Рашков беше посрещнат от съпругата си Костадинка.  

С европари МВР купува нови 400 пожарни през 2014 г.

Част от тях ще са специализирани за гасене на горски пожари

    


Мебели и покрив горяха в къща в Кюстендил

Пожар в къща в кв. "Могилата" в града е гасил екип на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението- Кюстендил. Той е причинен поради неправилно ползване на отоплителни уреди, в близост до печка на твърдо гориво е имало дърва, които са се запалили. Огънят е унищожил 9 кв. м покривна конструкция и мебели. Няма пострадали хора, информира говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка....

Почина поетът Орлин Орлинов

Почина поетът Орлин Орлинов. Той е роден на 7 ноември 1931 г. в София в семейството на известния писател, драматург и общественик Орлин Василев (1904 - 1977).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване