"Милан" се измъчи за 1:0 над "Удинезе"

"Милан" се разходи по мъките за 1:0 над гостуващия "Удинезе". Без много от титулярите си (контузени са Балотели, Абиати, Пацини и Ел Шаарауи, а наказание изтърпяват Мексес и Де Йонг) "росонерите" взеха важна победа с гол на Валтер Бирса. В края на мача на терена се появи излекуваният от контузия бразилец Кака - негов първи гастрол на "Сан Сиро" от "Милан" се разходи по мъките за 1:0 над гостуващия "Удинезе". Без много от титулярите си (контузени са Балотели, Абиати, Пацини и Ел Шаарауи, а наказание изтърпяват Мексес и Де Йонг) "росонерите" взеха важна победа с гол на Валтер Бирса. В края на мача на терена се появи излекуваният от контузия бразилец Кака - негов първи гастрол на "Сан Сиро" от

"Гардиън" с награди за статии по материали на Сноудън

Британският вестник "Гардиън" стана носител на две престижни награди, които всяка година се връчват от Асоциацията на он лайн новините (Online News Association).
Всекидневникът получи наградите за поредица статии за методите на работа на американските спецслужби, написани въз основа на материали, предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.
Поредицата статии, основани на предоставената от Сноудън информация, излязоха в "Гардиън" през лятото на т.г., когато започна публикуването на разобличителните материали във вестника, Сноудън вече бе напуснал САЩ и пребиваваше в Хонконг, след което Русия му предостави временно убежище.















БГНЕС

Сирийски снайперисти стрелят за забавление по бременни жени, твърди лекар

Британски хирург, работил пет седмици в болница в Северна Сирия, заяви пред в. "Таймс" и Би Би Си, че е лекувал няколко бременни жени, умишлено взети на прицел от снайперисти. Очевидно това е нещо като игра за снайперистите, заяви пред Би Би Си Дейвид Нот, съдов хирург в лондонската болница "Челси енд Уестминстър", който се върнал миналата седмица от Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. По думите му 90 процента от пациентите му били цивилни. "Един ден имахме пациенти, всички с рани в слабините, в друг ден раните бяха само в гърдите или с...

Броят на жертвите на земетресението във Филипините достигна 185 души

Земетресение във Филипините

Броят на жертвите на най-силното земетресение, удряло Филипините през последните 20 години, достигна 185 души, съобщиха световните агенции.

По-голямата част от загиналите са от провинция Бохол, където беше епицентърът на разрушителното земетресение със сила 7,2 по скалата на Рихтер.

Най-малко 9 души са обявени за безследно изчезнали и по всяка вероятност също са мъртви, обясниха властите.

От силния трус бяха засегнати близо 3,5 млн. души, което разруши напълно или частично над 37 000 къщи. Беше прекъснато водоснабдяването и електроснабдяването, а много мостове и пътища са неизползваеми.

Основният проблем за властите ще бъде възстановяването на разрушените сгради. Щетите са оценени на най-малко 13 млн. долара.

Това е най-силното земетресение, регистрирано във Филипините от юли 1990 г., когато трус с магнитуд 7,9 по Рихтер стана причина за смъртта на 1600 души. Други 1000 все още се смятат за безследно изчезнали и най-вероятно също са мъртви.

Статията "Броят на жертвите на земетресението във Филипините достигна 185 души" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Защитници на бездомните животни във Варна излизат днес на протест

Фондация „Анимал хоуп“ - Варна, съвместно с Асоциацията за защита правата на животните – Варна, организират днес протестно шествие „Да защитим тези, които си нямат никого“. Двете организации ще изразят своята гражданска позиция на мирна демонстрация, която ще започне в 14 ч.

Предсрочни парламентарни избори в Люксембург

Премиерът Юнкер подаде оставка след скандал за подслушване

Съвместен екип за противодействие на контрабандата откри на ГКПП-Кулата 24 300 кутии цигари без бандерол

Граничните полицаи и митничарите ги намерили в електрически табла, превозвани с чешки камион

Предложение: Стажантите да са на трудов договор

Работодателите ще бъдат длъжни да ги обучават

Рожденниците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция "КРОСС" поздравява с рождения им ден:  Виктор Калев - актьор в „Шоуто на Слави". Владислав Димитров - бивш депутат. Джуди Халваджиян - тв продуцент. Енчо Данаилов-Бате Енчо - актьор. Иван Димитров - депутат от „Атака" в 42-рото НС.  Проф. д-р Йордан Христосков -бивш управител на НОИ. ген.-майор Нонка Матова - световна шампионка по спортна стрелба. проф. дтн Петър Гецов -директор на Института за космически и изследвания и технологии при БАН. Румен Байрактаров - композитор.

Банка запушва устата на Вашингтон с 13 млрд долара

Американската банка "Джей-Пи Морган Чейз" (JP Morgan Chase) ще изплати на американското правителство рекордните 13 млрд долара в съответствие с предварителното й споразумение с Министерството на правосъдието, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

В замяна властите ще спрат многобройните разследвания за дейността на банката. По данни на изданието тези разследвания, които се водят както на федерално, така и на щатско равнище, засягат продажбата на ипотечни книжа от страна на банката малко преди да пламне световната финансова криза. "Уолстирйт джърнъл" отбелязва, че досега нито една компания не е плащала толкова голяма сума на американското правителство в съответствие с постигнато извънсъдебно споразумение.
"Джей-Пи Морган Чейз" разполага с активи от около 2,3 трлн. долара и осуществява операции в над 60 държави.




















ИТАР-ТАСС

Товарен влак с нефтопродукти дерайлира в Канада

Товарен влак, превозващ нефтопродукти, дерайлира в канадската провинция Алберта, предаде АП.

Инцидентът е станал край селището Гейнфърд на 80 кв западно от град Едмънтън. При дерайлирането са се подпалили три цистерни с гориво. Около 100 жители на Гейнфърд са евакуирани, защото има опасност от взривяването на още цистерни. Влакът принадлежи на канадската железопътна компания Canadian National. Властите изясняват причините за аварията.


















РИА "Новости".

"Зелени инициативи" направи "черен списък" на "димящите" заведения

Сдружение "Зелени инициативи" направи "черен списък" на "димящите" заведения. Идеята е всички барове, ресторанти, кафенета, които не спазват забраната за пушене на закрито да бъдат поставени в конкретния списък. Организацията призовават  гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят инициативата. От сдружението посочват, че „както винаги и с всеки закон в нашето общество стои въпросът за неговото спазване и санкционирането на нарушителите". „Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото фактът, че във всеки град има "привилегировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезсмисля усилията за приемане на новите правила. Нарушаването на закона по този демонстра...

Ромски таен риболовен флот

Квартал "Горно Езерово" в Бургас си има таен риболовен флот. Таен, защото ромите, които живеят тук, се страхуват да излизат в открито море за паламуд. Трудоемко е, пък и трябват здрави лодки. Затова, въоръжени с мрежи и с няколко пробити черупки, те предпочитат да бракониерстват в близките езера. Там ловят шаран и таранка и ако имат късмет да Квартал "Горно Езерово" в Бургас си има таен риболовен флот. Таен, защото ромите, които живеят тук, се страхуват да излизат в открито море за паламуд. Трудоемко е, пък и трябват здрави лодки. Затова, въоръжени с мрежи и с няколко пробити черупки, те предпочитат да бракониерстват в близките езера. Там ловят шаран и таранка и ако имат късмет да

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Преглед на основните теми в печата на Информационна агенция "КРОСС" В. "Стандарт" В Левски: Юноши сменят звездитеЦСКА взе дербито с 3:0, десетки арестувани"Левски" ще хвърли в боя юношите, след като презадоволените звезди лепнаха ново петно на клуба в юбилейния сезон - 0:3 от ЦСКА. "Сините" бяха разнищени от "червените" за 7 минути. Собственикът на тима Тодор Батков обяви, че ще реже живо месо след загубата. В. "Преса"Европа пита харесваме ли си пътищатаЕвропа ни дава 600 000 лв. за социологическо проучване на тема доволни ли са българите от качеството на пътищата в страната. Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) вече е обявила обществена поръчка за избор на агенция. В. "Монитор"Хотели стават незаконни старчески домовеБолногледачи работят за пари назаем, вместо за заплатаВписвали пенсионерите като туристиХотели и къщи за гости се превръщат в незаконни старчески домове. Това са установили проверки на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане (АСП) в частните домове за възрастни. В. „Труд"Полковник сложи ред в лагера „Враждебна" „Пенков. Полковник от резерва Иван Пенков, от Генералния щаб."Така се представя комендантът на центъра за временно настаняване на бежанци в софийския квартал „Враждебна". Лагерът съществува от месец и се прочу с репортажите за ужасните условия, в които живеят бежанците. Пенков

Радослав Янкулов: Страхотно много говор има в БНР, ще го намаля

- Г-н Янкулов, след 100 дни управление на БНР вие предложихте нова структура в радиото и така съкратихте дирекции и хора, защо?
- На пръв поглед, ако някой сравни графиката на предишната структура със сегашната, може би няма да намери голяма разлика. Но разлика има. Намалихме някои дирекции, като дейностите, свързани с тях, не се преустановиха. - Г-н Янкулов, след 100 дни управление на БНР вие предложихте нова структура в радиото и така съкратихте дирекции и хора, защо? - На пръв поглед, ако някой сравни графиката на предишната структура със сегашната, може би няма да намери голяма разлика. Но разлика има. Намалихме някои дирекции, като дейностите, свързани с тях, не се преустановиха.

Пак влакова катастрофа в Буенос Айрес

Най-малко 99 аржентинци пострадаха, някои от тях сериозно, при катастрофа на междуградски влак на същата спирка в столицата Буенос Айрес, на която катастрофа миналата година отне живота на няколко дузини пътници.

"Деветдесет и девет души са настанени в болници на Буенос Айрес заради инцидента", заяви представителката на местните здравни власти Грасиела Рейбод. Те са били откарани от 30 коли на "Бърза помощ" и два вертолета.
Шефът по сигурността Серхио Берни каза пред местна телевизия, че няма загинали на спирката "Онсе". Миналата година там загинаха 51 души и над 700 бляха ранени, след като влак се врязал в подпорна стена.
Властите още не могат да посочат конкретната причина за сегашния инцидент, но поне един очевидец сподели, че влакът е имал проблеми със спирачките на предишните две спирки. На "Онсе" пък той се врязал в буферната преграда в края на перона, а няколко от вагоните са изскочили извън релсите.

















АФП

Предричат трус от 10 по Рихтер при Калиакра

Според украински учени ще има ново земетресение с магнитуд до 10 по Рихтер, което ще дойде в Украйна не от Румъния, а от България.

185 станаха жертвите от труса във Филипините

Броят на жертвите на най-силното земетресение, удряло Филипините за последните две десетилетия, достигна 185 души.

Рискът за сблъсък с астероида 2013 TV135 е нараснал над пет пъти

Новите наблюдения на астероида 2013 TV135 показват, че риска за сблъсък със Земята е нараснал около и над пет пъти и според различни изчисления варира от 1 към 3700 до 1/35 000. Според НАСА рискът е 1/14 000, а според Европейската космическа агенция (ESA) само 1/3700, съобщават от обсерватория "Звездно общество- IAU А79".

Силно земетресение удари западното крайбрежие на Мексико

Силно земетресение днес бе регистрирано в Калифорнийския залив между западните мексикански щати Сонора и Северна долна Калифорния, предаде Ройтерс, като се позова на американския Геофизичен институт.

Засега няма данни за пострадали хора или нанесени щети.

Земетресението е ударило на 74 километра югозападно от Етчоропо в Сонора, съобщи на сайта си американският институт, преразглеждайки надолу първоначалната оценка за магнитуд от 6,8.

Вече се съобщава за магнитуд от 6,5.

Според агенция Асошиейтед прес трусът е бил с магнитуд 6,4.

Институтът посочи, че земният трус е регистриран около 18:00 ч. по Гринуич и епицентърът му е бил в Калифорнийския залив, между Калифорнийския полуостров и западния бряг на Мексико.

Трусът е бил на дълбочина от 8 километра, сочи новата оценка, цитирана от Ройтерс.

Службите за реагиране при бедствия в щатите Сонора и Синалоа информираха, че засега няма данни за щети.

Град Лорето, в щата Северна долна Калифорния, също не е засегнат. Риск от голямо цунами няма, отбелязва Франс прес.

  БТА    

Падналият самолет в Белгия имал друг инцидент преди години

През 2000 г. машината отново паднала, но инцидентът се разминал без жертви

    


Клоун застреля мексикански наркобарон

Франсиско Рафаел Ареляно-Феликс, най-големият брат от някога страховития клан, контролиращ наркокартела Тихуана, е бил застрелян в мексиканския курорт Лос Кабос, от нападател, маскиран като клоун. Убийството е извършено вчера в къща на плажа, взета под наем, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мотивът за убийството се разследва, съобщи прокуратурата на щата Баха Калифорния, която потвърди, че убиецът е бил облечен в костюм на клоун, с перука и червен нос. Кланът, известен с контрола над наркотрафика в граничния град Тихуана през 90-те год...

Ибрахимович и Кавани блестят със зрелищни голове

Надбягването между "Пари сен Жермен" и "Монако" във Франция продължава и след паузата в първенството заради мачовете на националните отбори. В съботната вечер парижани удариха "Бастиа" с 4:0 благодарение на двете си суперзвезди в атаката. Златан Ибрахимович и Единсон Кавани вкараха по два гола, като първите им попадения бяха много зрелищ
Така " Надбягването между "Пари сен Жермен" и "Монако" във Франция продължава и след паузата в първенството заради мачовете на националните отбори. В съботната вечер парижани удариха "Бастиа" с 4:0 благодарение на двете си суперзвезди в атаката. Златан Ибрахимович и Единсон Кавани вкараха по два гола, като първите им попадения бяха много зрелищ Така "

Дефекти по 81% от новите пътища

От 61 пътя, които са в гаранция, на практика 81% са с дефекти. Това показва проверка на специално назначена комисия по качеството, създадена от регионалния министър Десислава Терзиева. Заварих състояние, в което качеството не беше на дневен ред, заяви тя пред Дарик радио.

Барселона разочарова преди Ел Класико (видео)

Барселона загуби първи точки в Ла Лига за сезон 2013/2014 и се прости с мечтите си да подобри рекорда на Реал Мадрид за най-добър старт.

За първи път мениджър, а не лекар, спечели зъболекарския Оскар

За първи път зъболекарският Оскар получи не лекар, а мениджър. Юлия Радева, оперативен мениджър на МДЦ „Суис Дентапрайм”, Варна спечели „Мениджър на дентална практика“ и статуетката „Творецът“. „Във варненската клиника лекарят е разтоварен от всякакви управленски функции – занимава се единствено с лечение, пациентът се лекува в клиниката, а не при определен лечител“, са част от мотивите на журито за връчването на голямата награда в Националния конкурс „Мениджър на дентална практика”. Носителите на зъболекарските Оскари за 2013 г. бяха обявени днес на пресконференция в БТА – Пловдив. Церемонията по връчване на наградите се състоя снощи в Новотел Пловдив в присъствието на 250 от елита на денталното съсловие у нас.

 

Юбилейното пето издание на Националния конкурс „Мениджър на дентална практика” събра рекорден брой участници – 12 дентални практики и 4 зъботехнически лаборатории от Асеновград, Варна, Враца, Пловдив, Плевен, София, Тутракан, Хасково и Шумен. Организатори на творческата надпревара са Асоциацията на денталните мениджъри в България, Асоциацията на денталните дилъри в България и професионалното издание на българските зъболекари вестник „Стоматологичен свят”. Конкурсът се подкрепя от Българския зъболекарски съюз, вестник „Дентамедика” и Сдружението на българските зъболекари, медиен партньор е „Дарик радио”.

 

Д-р Юрий Василев, управител и собственик на „Дентален и естетичен център д-р Василев”, Тутракан е най-добрият „Мениджър на дентален кабинет”. „Факт е, че и в малките, а не само в големите градове, се инвестира в качествено здравеопазване и нови технологии“, посочи д-р Венета Павлова, председател на журито и на Асоциацията на денталните мениджъри в България. А Сергей Пенов, инициатор на конкурса и гл. редактор на вестник „Стоматологичен свят” сподели своите оптимистични впечатления от посещенията в практиките: „Променена е лечебната среда, особено за малките пациенти - има кабинети с интериор специално за тях.“

 

На пресконференцията станаха ясни и останалите отличници в съответната категория: Първа награда „Мениджър на дентална клиника” е за д-р Гассан Мохамед, управител на МДЦ „Медстом”, София. Призът „Мениджър на зъботехническа лаборатория с персонал до 3 човека“ взе СМТЛ V&S Dentalno studio Стефан Чавдаров, София, а „Мениджър на зъботехническа лаборатория с персонал над 3 човека“ спечели Иван Попов, СМТЛ „Иван Попов“, Варна.

 

„Щастлива съм, че стоматолози от Пловдив, града-домакин на националния конкурс, печелят 2 приза - най-зъболекарската награда „Фамилната дентална практика – традицията ражда бъдещето” е за д-р Евелина Божкова-Печева, управител на Стоматологичен център AllDent, а отличието „Екипен дентален мениджмънт” е за  СМТЛ „РАДУЛОВ и син ДЕНТАЛ” и д-р Георги Бозалиев“, обяви д-р Павлова.

 

Тя подчерта, че петото издание на „Мениджър на дентална практика” е съпътствано от много „за първи път” като едно от най-важните е: „За първи път посещенията на практиките бяха заснемани от оператор, който влезе в ролята на непредубедения пациент. Именно той определи кой печели новоучреденото отличие „Изборът на пациента”. „Това е д-р Милка Колева-Домусчиева от Хасково“, обяви операторът Емил Иванов по време на пресконференцията. И се обоснова: „В нейния кабинет ме впечатли най-вече човекът – казах си, че ако ми се наложи да отида на зъболекар, бих избрал точно него”. 

 

Организаторите на конкурса отличиха журналисти, които обективно отразяват проблемите и постиженията на българската и световна дентална медицина. Д-р Неделя Щонова, автор и водещ на предаването „Духът на здравето” по bTV е наградена с грамота „За обективно отразяване на постиженията и проблемите в денталната медицина” и плакет „За изключителен принос в утвърждаването и популяризирането на конкурса „Мениджър на дентална практика”.

Плакет „За обективно отразяване на постиженията и проблемите в денталната медицина” получиха Мира Добрева, водеща на предаването на БНТ „Денят отблизо с Мира Добрева”, Невена Попова от zdrave.net и Дарик радио.

 

Ето и останалите зъболекарски Оскари 2013, които отидоха в София, Шумен, Варна, Асеновград:

 

  • „Успешната дентална практика в малкия град“ - д-р Александър Желязов, Асеновград
  • „Дентални кабинети с измеренията на клиника” - д-р Виктор Жечков, собственик и управител на дентална клиника „Провидент”, София
  • „Ключ към успеха” - д-р Магдалена Тарлева, управител на „Ем Дент”, Шумен
  • „Българска дентална практика с европейски измерения” и статуетката „Огън” на женското начало - г-жа Стойчева, собственик на дентална клиника Confident, София
  • „Българска зъботехническа лаборатория с европейски измерения и технологии” -  СМТЛ ФИАДЕНТА - Константин Фиалковски, Варна
  • „Планирано - изпълнено” - д-р Ясен Димитров, управител на „Алфа дентал студио”, София
  • Д-р Пламен Бързашки бе удостоен със специален плакет за усилията му в изграждането на конкурса „Мениджър на дентална практика“.

426 000 българки страдат от остеопороза, само 4% от тях се лекуват

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Статистиката сочи, че у нас от костното заболяване страдат 426 000 жени. Само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват. Според специалистите тревожен е фактът, че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването. А то от своя страна засяга една от всеки три жени на възраст над 50 години. „Трагично и драматично е положението с нашето з...

Очаква ни слънчева неделя

В неделния ден времето ще е слънчево и почти тихо. Сутринта на места видимостта ще е намалена, съобщават от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. По крайбрежието ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вълнението на морето ще бъде 1-2, след обяд на места - 2-3 бала. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, за Варна около 18. Температурата на морската вода е между 14 и 17 градуса....

Плодовете, чаят и кафето пазят от болести

Учени установили, че рискът от хроничните болести и смърт намаляват от плодове, зеленчуци, чай и кафе заради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише британското издание Express.co.uk.

Изследователи от Барселонския университет в продължение на 12 години наблюдавали 807 мъже и жени от централна Италия, които били на възраст от 65 години и нагоре. Те установявали равнището на полифеноли в организма им чрез биомаркери, съдържащи се в урината. Смъртността е паднала с 30 процента в групата участници, която е консумирала над 650 грама полифеноли на ден в сравнение с онези, които поемали под 500 грама.
Притежаващи антиоксидантнто, противовъзпалително и противораково действие, полифенолите се съдържат в плодовете, зеленчуците, орехите, зърнените култури, а също в чая и кафето. Учените стигнали до извода, че хората които поемат такива храни са подложени на по-малък риск от развитие на хронични заболявания.

















БГНЕС

"Макларън" хвърля 100 милиона евро срещу Фетел

Традиционният британски отбор "Макларън" стяга мощна офанзива срещу "Ред Бул" и Себастиан Фетел. Англичаните искат да прекъснат хегемонията на съперника си във "Формула 1" и за целта развръзват кесията. 100 милиона евро ще бъдат похарчени в опит да се даде отпор на Фетел и "Ред 

 

Парите ще дойдат от намаляването на разходи за двигатели. Дос Традиционният британски отбор "Макларън" стяга мощна офанзива срещу "Ред Бул" и Себастиан Фетел. Англичаните искат да прекъснат хегемонията на съперника си във "Формула 1" и за целта развръзват кесията. 100 милиона евро ще бъдат похарчени в опит да се даде отпор на Фетел и "Ред Парите ще дойдат от намаляването на разходи за двигатели. Дос

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. Мотото на кампанията е „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости" и подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота. Статистиката сочи, че у нас от костното заболяване страдат 426 000 жени. Само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват. Според специалистите тревожен е фактът, че в Бълга...

Елитни колежи търсят българи за студенти

Четири от най-престижните и скъпи висши училища от Швейцария търсят българи за студенти. Техни специалисти вече на в нашата страна да проучват дали и как могат да си намерят хора за обучаване, пише "Преса".

Римска монета, от която има само 5 в света, се пази в "Цари Мали град"

Метален шлем, плетена ризница, обувки от телешка кожа, вълнена туника, меч, копие и щит. Всичко това тежи около 30 кг и е задължителното облекло за легионера през IV в., който живее в каменна крепост. Всъщност то може да се облече и днес, но само за снимка. Намира се в единствената напълно възстановена римска крепост у нас - на хълма над село Белчи Метален шлем, плетена ризница, обувки от телешка кожа, вълнена туника, меч, копие и щит. Всичко това тежи около 30 кг и е задължителното облекло за легионера през IV в., който живее в каменна крепост. Всъщност то може да се облече и днес, но само за снимка. Намира се в единствената напълно възстановена римска крепост у нас - на хълма над село Белчи

1 метър яхта = 1 милион евро

Около 1 милион евро струва всеки метър от дължината на една суперяхта. Ако е 40-метрова, цената гравитира около 40 млн. Ако е двойно по-дълга, излиза (поне) двойно по-скъпа.


Сметката е проста. Но и приблизителна, защото често скача, ако притежателят реши да се поглези със златни бани, ценни картини, други произведения на изкуството и прескъпи Около 1 милион евро струва всеки метър от дължината на една суперяхта. Ако е 40-метрова, цената гравитира около 40 млн. Ако е двойно по-дълга, излиза (поне) двойно по-скъпа. Сметката е проста. Но и приблизителна, защото често скача, ако притежателят реши да се поглези със златни бани, ценни картини, други произведения на изкуството и прескъпи

Кристалина Георгиева: Не трябва да се политизира проблемът с бежанците

Много е лошо да се политизира проблема с бежанците. Той ще бъде от основните за известно време и трябва да се обединим, за да разрешим проблемите на тези хора, както и нашите. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Според нея не трябва да очакваме сирийската криза да приключи скоро, като дори заяви, че е възможно проблема да се разрасне. По думите й към момента не е ясно в какъв размер ще е финансовата помощ за страната ни, тъй като детайлите не са уточнени, но със сигурност тя ще бъде значителна. Работи се по това за следващите години - 2014-2016 г., да се коригира алокацията за България предвид променилата се обстановка в страната ни. Според нея притесненията в Европейската комисия са свързани с това доколко Б...

Европейската финансова помощ за бежанците е потвърдена

Нека не политизираме проблема, зове Кристалина Георгиева

    


Страшно много свободни места за шивачи

33 свободни работни места за шивачи, 25 от които на дамско облекло, 5 на трикотаж (със стаж) и 3 - на трикотаж, но със стаж на права машина обявява Бюрото по труда в Хасково. В справката фигурират и по 5 незаети позиции за стюарди/стюардеси и монтажници в производство, 4 - за работници в производство, по 2 - за багеристи (кат 330;325), машинни оператори шиене (по чл.55в от ЗНЗ - продължително безработен), шофьори на товарен автомобил (вътрешни превози), работници по поддръжка в строителството и шлосери. Работодателите търсят да назначат и машин...

"Гардиън" с награди за статии по материали на Сноудън

Британският вестник "Гардиан" стана носител на две престижни награди, които всяка година се връчват от Асоциацията на он лайн новините (Online News Association).

Топ 10 на най-великите футболни епохи

Един от най-често задаваните въпроси от запалянковците е - кой е клубът играл най -силен футбол и може ли да се сравняват различни епохи. И всеки, който обича футбола, има готов отговор. Емоционален, искрен и естествен. Всяко време и всяка епоха ражда своите герои.


Във футбола това са големите клубове, превърнали своето време в тяхна епоха. 
Един от най-често задаваните въпроси от запалянковците е - кой е клубът играл най -силен футбол и може ли да се сравняват различни епохи. И всеки, който обича футбола, има готов отговор. Емоционален, искрен и естествен. Всяко време и всяка епоха ражда своите герои. Във футбола това са големите клубове, превърнали своето време в тяхна епоха.

426 000 българки страдат от остеопороза, само 4% от тях се лекуват

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Статистиката сочи, че у нас от костното заболяване страдат 426 000 жени. Само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват. Според специалистите тревожен е фактът, че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването. А то от своя страна засяга една от всеки три жени на възраст над 50 години. „Трагично и драматично е положението с нашето здрав...

Слънчево

Прогноза за 20 октомври, неделя През нощта ще бъде ясно, тихо и доста хладно, с минимални температури между 2 и 7 градуса. Сутринта на места в низините и затворените котловини ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност, съобщават от НИМХ-БАН. След пладне над страната ще преобладава слънчево време с температури между 16 и 21 градуса. В Сливен - 18 градуса. Атмосферното налягане още малко ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца. Над планините ще бъде слънчево и по-топло. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде...

Назначението на Румен Овчаров в “Лукойл” било признание за капацитета му

Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС

Назначението на бившия енергиен министър Румен Овчаров като представител на държавата в надзора на “Лукойл Нефтохим” е признание за неговия капацитет като министър.

Това заяви енергийният експерт и депутат от БСП Таско Ерменков.

Досега не съм чул срещу Румен Овчаров да има повдигнати обвинения или да се водят разследвания, така че той има право да представлява държавата, убеден е Ерменков.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък обяви преди ден, че назначението на Овчаров кандидатурата му е съгласувана предварително и че назначението е много полезно. По думите му назначението е прито положително и от премиера Пламен Орешарски, според когото това бил един необходим специалист.

Румен Овчаров беше вписан в Търговския регистър като част от надзора на “Лукойл Нефтохим Бургас” на 14 октомври, а самият Овчаров уточни, че е представител на държавата в дружеството, която чрез икономическото министерство сържи златна акция в бургаската рафинерия.

Овчаров беше енергиен министър половин мандат – до средата на 2007 г., когато бе отстранен след скандала за скрита приватизация на “Булгартабак”. Тогавашният шеф на следствието Ангел Александров обяви, че Овчаров го заплашвал заради опит за разследване на приватизацията на дружеството.

Името на бившия министър бе намесено и година по-рано в скандала с „Топлофикация София“. Тогавашният шеф на топлофикационното дружество Валентин Димитров – Вальо Топлото, бе уличен във финансови злоупотреби. От ареста той изпрати писмо на адвокатите си, което обаче беше прихванато от службите на МВР, в което той обяснява, че очаква помощ от „Р.Овч.“.

Овчаров е и бивш председател на софийската организация на БСП.

Статията "Назначението на Румен Овчаров в “Лукойл” било признание за капацитета му" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пенсионер увисна на въжето от отчаяние

67-годишен мъж от благоевградско село се обеси от отчаяние само няколко дни преди рождения си ден.

Без жертви при катастрофи за изминалото денонощие

14 души ранени при катастрофите за последните 24 часа

    


Театър в класната стая

Държавен куклен театър - Стара Загора работи по нов проект-„театър в класната стая". Театърът в класната стая не е арт терапия, не е пътуващ театър на турне във физкултурен салон, не е халтура или извънреден час по литература, не е и извънреден час на класния. Жанрът „училищен театър" се заражда в Германия.Това са камерни пиеси, които се представят в специфичните условия на класната стая и поставят на дневен ред темите „табу" и въпросите от ежедневието, родени в класната стая. В тази среда „декорът" е заобикалящата действителност, която подси...

В Румъния започва строителството на елемент от американската система за ПРО

Изграждането на обект от системата на противоракетна отбрана на САЩ в Европа ще започне до края на октомври в Румъния. Новината съобщи пред журналисти говорителят на Пентагона Джордж Литл. В рамките на втория етап за създаване на ЕвроПро на базата на румънските военновъздушни сили в Девеселу ще бъде инсталирана батарея наземно базирани прехващачи SM-3 IB.

Меси се върна, "Барса" прави 0:0

"Барселона" не спечели за първи път от осем мача насам в испанското първенство, въпреки че в отбора се завърнаха след контузии звездите Карлес Пуйол и Лионел Меси. С двамата си асове каталунците завършиха 0:0 при гостуването на "Осасуна", като Меси влезе в игра през второто полувреме.

Така секна впечатляващата серия на "Барселона" от 64 шампи "Барселона" не спечели за първи път от осем мача насам в испанското първенство, въпреки че в отбора се завърнаха след контузии звездите Карлес Пуйол и Лионел Меси. С двамата си асове каталунците завършиха 0:0 при гостуването на "Осасуна", като Меси влезе в игра през второто полувреме. Така секна впечатляващата серия на "Барселона" от 64 шампи

Започва четвъртото издание на „Изида волей къп”

Започва четвъртото издание на аматьорския турнир по волейбол "Изида волей къп", съобщават от пресцентъра на организаторите. През този сезон в него ще участват 14 отбора, като новото име в надпреварата е тимът на Аксаково. През тази година се завръщат и два отбора, които взеха участие във второто издание на турнира - съставите на ВК Калиакра (Каварна) и Троя (Добрич). По традиция ръководството на ВК Добруджа 07 ще допусне отбор от Детско-юношеската школа с цел обиграване на състава и натрупване на важен опит за предстоящите им официални мачове о...

Теди Москов:Капитализмът ни е отвратителен като социализма

Политиците са най-долнопробните лъжци.Удивлявам се, че никой не се разви не направи нищо различно във времето.Едни тулупи говорят едни и същи глупости в Народното събрание Има както червени, така и сини, зелени и жълти буклуци. Това каза режисьорът Теди Москов в предването "Събуди се..." по Нова телевизия по повод новата си пиеса "Професия лъжец".

Варненски полицаи: Ще браним МВР школата с всички позволени ни средства

Категоричното си несъгласие с решението за закриване на полицейската школа във Варна заявиха служители от Областната дирекция на МВР Варна, които са членове на полицейския синдикат „Сигурност”. По този повод те излязоха с декларация, адресирана до премиера, министъра на вътрешните работи, кмета на града и председателя на Общинския съвет. Копия от документа са подготвени също до шефа на местната полиция, варненските депутати, председателя на 42-рото Народно събрание и да председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен р...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване