Android интерфейсът Aviate се нагажда сам към навиците на потребителя (видео)


Въпреки че могат да вършат много неща, смартфоните остават статични в отношение на връзката си с потребителя. Интерфейсите им се конкурират най-вече по дизайн и подредба, но всеки един от тях разчита главно на изрична команда от потребителя, за да извърши каквато и да е дейност.

Компанията ThumbsUp Labs има малко по-различен подход. Тя вече започна да разпространява затворена бета версия на своя Android интерфейс Aviate, която е достъпна с покани.

Интересното при Aviate е,...

Android интерфейсът Aviate автоматично се адаптира към ежедневието на потребителя (видео)


Въпреки че могат да вършат много неща, смартфоните остават статични в отношение на връзката си с потребителя. Интерфейсите им се конкурират най-вече по дизайн и подредба, но всеки един от тях разчита главно на изрична команда от потребителя, за да извърши каквато и да е дейност.

Компанията ThumbsUp Labs има малко по-различен подход. Тя вече започна да разпространява затворена бета версия на своя Android интерфейс Aviate, която е достъпна с покани.

Интересното при Aviate е,...

АПИ проучва дали харесваме пътищата за 600 000 лева

Дупки на пътя. Снимка: БНТ

Агенция “Пътна инфраструктура” ще плати 600 000 лева за социологическо проучване, с което се надява да разбере дали българите са доволни от качеството на пътищата в страната, съобщи “Преса”.

За социологическото проучване е обявена обществена поръчка, която е публикувана в Портала за обществени поръчки.

За сумата от 600 000 лева социолозите ще трябва да направят 8-месечно изследване, като сумата ще бъде изплатена от оперативна програма “Транспорт”. Заданието е одобрено от Световната банка, с която Агенцията има договор за консултантски услуги от октомври миналата година, обясняват от АПИ.

Все още не е взето решение за това как ще се събират мненията на хората – по телефона, по пощата или чрез индивидуални интервюта. Ясно е обаче, че анкетата ще включва въпроси за качеството на пътя, поддръжката през зимата, задръстванията и мнението на българина за АПИ.

Изпълнителите на обществената поръчка ще трябва да изготвят и доклад от 30 страници, който да съдържа обобщените данни, като той трябва да съдържа още графики и диаграми. Изпълнителят ще трябва да раздаде 5000 листовки и да организира представяне на изследването на семинари.

Към обществената поръчка е включено и обучение на служителите на АПИ, които ще ръководят подобни проучвания. Предвидено е проучвания на общественото мнение да се правят на всеки две години, за да може да се проследи дали удовлетвореността на българите се променя.

Статията "АПИ проучва дали харесваме пътищата за 600 000 лева" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

САЩ изгражда противоракетен щит в Румъния

/КРОСС/ Американското правителство е предприело първи стъпки по изграждането на елементи от противоракетната система за отбрана, която трябва да бъде разположена в Румъния. Северната ни съседка е дала съгласието си да приеме на своя територия елементи от противоотбранителната система „Aegis Ashore". Решението е било взето след провеждане на среща между американския министър на отбраната Чък Хейгъл и неговия румънски колега Мирча Душа. По план проектът трябва да бъде пуснат в експлоатация до 2015 г. В същото време САЩ и Румъния постигнаха споразумение, според което Букурещ ще предостави военновъздушната база "Михаил Когълничану" в Източна Румъния за основен транзитен пункт за американските войници, които се връщат от Афганистан. Там САЩ ще преместят до юли 2014 г. логистичния си център, който сега е Киргизстан.

Дилър задържан с килограм хероин и кокаин

Полицията задържа софийски наркодилър с килограм хероин и кокаин.
 50-годишният С. К., по прякор Тефото, който бил собственик на заведение, попаднал в полезрението на криминалисти от сектор “Наркотици” в Главна дирекция “Национална полиция”. В четвъртък при акция под ръководството на Софийската градска прокуратура Тефото бил арестуван. Полицията задържа софийски наркодилър с килограм хероин и кокаин. 50-годишният С. К., по прякор Тефото, който бил собственик на заведение, попаднал в полезрението на криминалисти от сектор “Наркотици” в Главна дирекция “Национална полиция”. В четвъртък при акция под ръководството на Софийската градска прокуратура Тефото бил арестуван.

Пуснаха от ареста още един моряк от кокаиновия кораб

Помощник-капитанът на кокаиновия кораб "Св. Николай" Румен Денев е излязъл от испански затвор и скоро ще се прибере вкъщи.

Люба Кулезич: Атаката срещу Плевнелиев е "панаир"

Данните, изнесени от Николай Бареков за Росен Плевнелиев, приличат на политическа поръчка, заяви в предаването си Люба Кулезич. 
Кой е истинският суфльор може само да се гадае, каза още тя и допълни, че целта на този „панаир“ е да се промотира нов „политик-фокусник“. 
Николай Бареков не остана длъжен на водещата и по време на рекламите й изпрати Данните, изнесени от Николай Бареков за Росен Плевнелиев, приличат на политическа поръчка, заяви в предаването си Люба Кулезич. Кой е истинският суфльор може само да се гадае, каза още тя и допълни, че целта на този „панаир“ е да се промотира нов „политик-фокусник“. Николай Бареков не остана длъжен на водещата и по време на рекламите й изпрати

Пожар горя в Русенската опера

Унищожени са 3 гардероба с реквизити

    


Даниел Вълчев в далавера за 17 млн.лв.

Политологът Антон Тодоров сам си даде право на отговор и заяви в "На светло" по Нова телевизия, че бившият министър на образованието Даниел Вълчев е участник в далавера за 17 млн. лв., както и че е работел в съдружие с генерал Любен Гоцев.

Наказателна тренировка за Берое след равенство у дома

Възстановително занимание проведоха играчите на Берое след равенството 1:1 срещу Черноморец като домакин. Подобна мярка е необичайна за тима затова бе възприета като наказателна след изпуснатите две точки. По време на заниманието футболистите въртяха обиколки. „Според мен резултатът не е заслужен. Тотално надиграхме отбора на Черноморец, но изпуснахме много шансове. Трудно се играе срещу отбор с 10 души отзад, вината си е в нас. Желание поне имаше. Момчетата се постараха и създадоха много чисти голови положения. Опитен треньор води Черноморец, ...

Георгиева: Справянето с бежанския проблем ще ни помогне за Шенген

Кристалина Георгиева обяви, че ще има финансова помощ от ЕК относно бежанците, а материалната помощ вече е на път към страната ни. Тя подчерта, че е важно как ще бъдат усвоени парите. Справянето с проблема ще ни помогне за Шенген, каза тя.

На търг: Цигулка от "Титаник" продадена за $1,45 млн.

Цигулка от "Титаник" бе продадена на търг за близо 1,45 милиона долара

Къде ще дебнат камерите на КАТ днес?

Столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР.

Мобилни камери:
Околовръстен път - магазин "Икея"
бул."Проф. М. Семов", метростанция "Мусагеница"

бул. "Ас. Й Столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. Мобилни камери: Околовръстен път - магазин "Икея" бул."Проф. М. Семов", метростанция "Мусагеница" бул. "Ас. Й

Френски скаути останаха разочаровани от вечното дерби


Френски скаути, които пристигнаха в България да се запознаят с нивото на българския футбол, не харесаха вчерашното дерби между ЦСКА и "Левски", което червените спечелиха с 3:0.

"Не мога да кажа нищо положително за мача и за футболистите в този мач. Единственото позитивно бяха феновете", обясни Ксавие льо Троке, цитиран от БТА.

"Може би и "Левски", и ЦСКА са имали лош ден. Може би тези играчи могат повече. Но очаквах повече агресия, повече движение, динамика и атаки",...

Стажантите да са на трудов договор, предлага социалното министерство

За да си намерят работа, на близо една трета от младежите до 29 години в Европа се налага да имат опит. За да го натрупат обаче, все някой трябва да ги наеме за първи път. Социалното министерство има идея - всеки стажант да бъде наеман на трудов договор, да получава заплата и осигуровки, а с това и да му се трупа трудов и осигурителен стаж., съобщава Нова тв. От социалното министерство са решили практиката да се работи за без пари да бъде прекратена. Подготвя се промяна в Кодекса на труда, според която фирмите ще са длъжни да сключват трудов д...

Лекарите излизат масово в неплатен отпуск

От 15 ноември лекарите в България може да преустановят работа. Това обяви шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на 58-ия извънреден конгрес на организацията.Медиците обаче нямало да стачкуват, защото всеки от тях имал достатъчно неплатен отпуск и просто щели да си го вземат, като през това време обслужват само спешни случаи, поясни Райчинов. Според него, записаният в бюджета на касата очакван излишък от 104 милиона лева при 300 милиона лева дефицит е необяснимо. Освен ако някой се готви да открадне тези пари, смята докторът, цитиран от "Преса". Той посочи, че е възможно да бъде изпратено и писмо от браншовия съюз до всички лекари да вземат от пациентите си недостигащите 20% от бюджета на болниците, след като НЗОК обяви, че ще плаща само 80% от него. Делегатите на конгреса решиха още, джипитата да работят по 8 часа, а не както досега да са на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието. В същото време медиците смятат, че е допустимо джипито да работи и на още едно място, за да може да упражнява и специалността си от завършеното висше образование.  

Огнян Герджиков: Законотворците в България нямат нужния капацитет

Огнян Герджиков. Снимка: БГНЕС, архив

Сегашните и предишните законотворци не са добри – много бързат и нямат нужния капацитет. Това заяви назначеният за председател на възстановения Консултативен съвет по законодателството към парламента Огнян Герджиков пред bTV.

На принципа “чули-недочули” народните представители приемат редица закони. В предишното Народно събрание приеха капиталът на ООД да е минимум 2 лева. Чули са, че в много страни е така, ама не е точно така, там има редица други обстоятелства. После се видя, че последиците са катастрофални, обясни Герджиков.

Сегашните управляващи пък приеха единодушно на правна комисия проекта за т.нар. абсолютна давност за вземанията. Това решение също е катастрофално и в него има нещо популистко. Това е един тумор, а те вместо да изрежат внимателно, решават да изкормят целия човек, посочи той.

За заемането на поста председател във възобновения Консултативен съвет Герджиков бил поканен от председателя на парламента Михаил Михов. Покани ме първо на кафе преди няколко месеца. Аз обаче не бях във възторг, защото не исках да се натоварвам с допълнителни ангажименти. Покани ме пак след 15-20 дни и аз си казах, че след като постоянно критикувам законите, мога да съм полезен и да участвам в подобряването им, допълни Герджиков.

Консултативният съвет по законодателство няма да има силата да променя законите, а само ще прави аргументирани становища. Те ще се дават на ръководството на парламента, което може да се съобрази с тях или не по свое усмотрение. Ще даваме юридически съвети – да няма двусмислие, да няма противоречие с действащи закони, обясни Герджиков.

Жалко, че в политиката и парламентарния живот у нас все има някакви игри – гласуване с чужди карти, кворуми, вотове на недоверие. Така се сваля нивото на парламента, натрупва се омраза и противопоставяне. Това не е нормално. Всички ние сме в една лодка, която се пълни с вода. Опозицията трябва да е коректив за властта, но не и спирачка за развитието на държавата, коментира бившият председател на парламента по времето на Симеон II.

В началото на август председателя на Народното събрание Михаил Миков обяви, че ще закрие Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) и ще открие звено, което да оценява ефекта от законодателството. Това може да е консултативният съвет, закрит по време на управлението на ГЕРБ, посочи той тогава.

Статията "Огнян Герджиков: Законотворците в България нямат нужния капацитет" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

17 катастрофи във Варна през изминалото денонощие

17 пътнотранспортни произшествия са регистрирани на територията на град Варна за изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите са нанесени материални щети. Няма пострадали граждани.

Време да подготвим автомобила си за зимата

Ниските температури вече изпратиха голяма част от шофьорите в автосервизи, за да подготвят колите си за зимата. Няколко изключително важни неща трябва да бъдат направени за всеки авотомобил, за да не се окаже, че рано сутринта колата не пали.

Световен ден за борба с остеопорозата

/КРОСС/ Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. У нас от костното заболяване страдат близо 426 000 жени, като само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват. Според специалистите тревожен е фактът, че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването.

Над 5000, търсещи изчезналите си деца, се обадиха за българчето в катуна

Гръцката полиция е изпратила на Интерпол всички доказателства, с които разполага за русото момиченце със зелени очи намереното в циганско семейство, включително ДНК проби, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца. Гръцките власти са поискали още Интерпол да помогне в откриването на истинските родители на Мария, съобщи Ройтерс. Гръцката полиция е изпратила на Интерпол всички доказателства, с които разполага за русото момиченце със зелени очи намереното в циганско семейство, включително ДНК проби, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца. Гръцките власти са поискали още Интерпол да помогне в откриването на истинските родители на Мария, съобщи Ройтерс.

Маскиран като клоун уби известен наркобарон

Мотивът за убийството се разследва, а убиецът е бил облечен в костюм на клоун, с перука и червен нос

Прокопиев и Борисов дърпат конците на Плевнелиев

За съжаление, колегите Кулезич и Диков се превърнаха в адвокати на Росен Плевнелиев, коментира Николай Бареков за BNews. В ексклузивно интервю при Карбовски днес лидерът на "България без цензура" ще извади доказателства за това кой дърпа конците на Росен Плевнелиев в момента. Това са Иво Прокопиев и Бойко Борисов, категоричен бе журналистът.

ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ представя новия албум SEIR през ноември СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА АЛБУМА В СОФИЯ

На 28 ноември в СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ ще се състои премиерата за България на новия албум SEIR! Българската публика ще е първата чула на живо най-новото от творчеството на македонския виртуоз ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ!

           Един от най-талантливите европейски китаристи, Влатко Стефановски, започва музикалната си кариера още като юноша в легендарната фюжън група Леб и Сол. Групата умело смесва македонски фолклорни мотиви с модерен рок. След 13 издадени албума и множество концерти по цял свят (включително 3 и на нашата сцена), виртуозът решава да се концентрира предимно върху солови проекти. Композира музика за филми и театрални спектакли, като сред безспорните му шедьоври е саундтракът към „Циганска магия“. Освен самостоятелно Влатко обича да работи и със световноизвестни музиканти като Мирослав Тадич (в Крушево и Live in Belgrade), Ману Каче (в Кула од карти), Тони Левин, Ян Акерман (в албума с интепретации на блус стандарти Thunder from the Blue Sky) и Теодосий Спасов, с когото изнасят концерти с Лондонската филхармония.
Уникалното трио на Влатко включва талантливите Джоле Максимовски (бас) и Дино Милосавлевич (барабани), с които Стефановски гостува при нас и остави следи в сърцата на публиката завинаги.

            Стефановски е лидер и на Европейския китарен проект Kings of Strings, с който обиколи Европа през тази година, а турнето пожъна огромен успех. За Влатко британският вестник The Independent пише: „Китаристът Влатко Стефановски е изключителен! Неговата лирична есктравагантност и жизнерадостност лесно го отделят от общия китарен фон.”

БИЛЕТИ: www.eventim.bg - 15 лева, на място 20 лева  
Повече информаци тук:
http://www.vlatkostefanovski.com.mk/

Вижте къде ще дебнат камерите на КАТ днес

Столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел Столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. Мобилни камери: Околовръстен път - магазин "Икея" бул."Проф. М. Семов", метростанция "Мусагеница" бул. "Ас. Й

АП: САЩ нарушават свободата на словото

Телефонното шпиониране на репортери на американската агенция Асошиейтед прес от министерството на правосъдието бе "едно от най-безспорните нарушения на първата поправка на конституцията", заяви президентът и изпълнителен директор на Асошиейтед прес Гари Пруит на събрание на Междуамериканската асоциация на печата (SIP).

Протестиращи ще играят хоро ”За земята на България”

Протестно шествие и хоро "За земята на България" ще се проведе в страната в неделя следобед. Акцията е провокирана от предстоящото падане на забраната чужденци да купуват българска земеделска земя.

Протестиращи ще играят хоро ”За земята на България”

Протестно шествие и хоро "За земята на България" ще се проведе в страната в неделя следобед. Акцията е провокирана от предстоящото падане на забраната чужденци да купуват българска земеделска земя.

БЛС иска 3,40 лв. такса при личен лекар

Тъй като и минималната заплата ще стане от 310-340 лева.

Трио "Пършинг": България е в "смърт на кредит"

Ние сме в състояние на "смърт на кредит", така Георги Коритаров определи българската действителност по известно френско заглавие.Не живот на заем, а смърт на кредит.В България всеки повръща върху всеки, асоциира живота ни Кориторав с поведението на хора от разлюлян кораб в роман. Това каза журналиста в предаването "На светло" на Люба Кулезич, където участва заедно с Методи Андреев и Антон Тодоров.

Броят на жертвите от труса във Филипините достигна 185 души

Броят на жертвите на най-силното земетресение, удряло Филипините за последните две десетилетия, достигна 185 души, съобщи ДПА, като се позовава на най-новите данни на властите. Повечето жертви (172 души) са от провинция Бохол, където бе епицентърът на земетресението с магнитуд 7,2, което удари Филипините във вторник. Най-малко девет души са все още в неизвестност и вероятно са загинали. Тринайсет души са загинали, а над 500 са ранени в съседните провинции Себу и Сикуиджор, съобщава националната агенция за управление на риска от бедствия, цитира...

В Сирия: Стрелба срещу бременни, а за награда цигари

"Явно беше игра. Чухме, че снайперистите печелели кутия цигари, когато свалят достатъчено голям брой мишени", разказва британски лекар пред Би Би Си

20 октомври в историята

През 1740 г. - Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на Свещената римска империя, и започва Войната за австрийското наследство. През 1865 г. - Отава става столица на Канада. През 1876 г. - С примирие приключва Сръбско-турската война. През 1894 г. - На престола се изкачва последният руски император - Николай II. През 1915 г. - В Божурище е открито първото училище за пилоти в България. През 1923 г. - Осъществен е първият полет на спортния самолет АНТ-1. През 1932 г. - В Далечния изток на СССР са създадени като административни единици Амурска област и Камчатска област. През 1941 г. - Втората световна война: Хиляди цивилни са избити от нацистите по време на разстрелите в Кралево и Крагуевац в окупираната Югославия. През 1944 г. - В Гватемала започва народно въстание срещу диктатурата, което приключва с успех едва през 1954 г. През 1945 г. - Жените във Франция получават право да гласуват в избори. През 1951 г. - Издадена е Заповед № 53, с която се сформира българска национална доброволческа рота № 4093. През 1955 г. - В София е учреден Съюз на българските журналисти. През 1968 г. - Бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди се омъжва за корабния магнат Аристотел Онасис. През 1971 г. - Канцлерът на ФРГ Вили Бранд е удостоен с Нобелова награда за мир. През 1973 г. - Английската кралица Елизабет II открива официално прочутата опера в Сидни, Австралия. През 2004 г

Предлагат жестономичният език да стане официален за България

Съюзът на глухите в Пловдив поиска жестономичният език да стане официален за България . Те се позоваха на решение на ООН за това си искане. Това означава във ведомства и институции да има жестономични преводачи. От Съюза благодариха на пловдивския депутат Захари Георгиев за последователното отстояване на техните права чрез закона за тел. 112 . Сега поискаха да го ангажират и с каузата за жестономичния език. Захари Георгиев обеща да се запознае по-задълбочено с материята. Във връзка с възможността за изпращане на SMS-и на спешния номер 112 той съобщи, че законопроектът му среща съпротива главно от страна на мобилните оператори. От Спешния център на 112 вече са приели поправките и дори ги доразвиват, поясни пловдивският депутат. В България има над 200 000 хора с говорни и слухови увреждани...

Адвокат Менков убеден в невинността на Цветанов

Изключително предизвикателство е да се защитава бивш вътрешен министър, особено предвид отправените му обвинения, заяви адвокат Менко Менков пред Нова телевизия. Според него, двете повдигнати на бившия МВР шеф обвинения се изключват взаимно. Той посочи, че от прокуратурата се чака експертиза от Лондон, назначена по повод на незаконното подслушвания, но не знае кога ще бъде готова и какво точно са поискали прокурорите. Адвокатът категорично заяви, че е убеден в невинността на Цветан Цветанов. Според него, обвинението за отклоняване на искането за подслушване не е истина, защото той е дал такова разрешение и съответния човек е подведен под съдебна отговорност. Менков обаче отказа да обясни какви са били мотивите на вътрешния министър първоначално да откаже използването на СРС-та. Срещу Цв...

Как ще се отразят бежанците на националната сигурност?

Солидарността трябва да се докаже. След като в това семейство единият е позакъсал, обикновено другите помагат, заяви бившия социален министър Емилия Масларова относно бежанската криза. По думите й в нашата страна трябва да се разбере, че социалната сигурност е елемент от националната сигурност, съобщи БНТ. "Очаквам от ЕС и еврокомисаря по тези въпроси не да ни съветват как да ги приемем, а как това ще се отрази върху националната сигурност на България", каза още Масларова. Тя сподели мнение, че един от най-подходящите формати за управление на страната ни е коалиционно правителство. Масларова обясни, че до този извод е стигнала благодарение на опита си като министър в три правителства - в чисто партийното правителство на Андрей Луканов, в правителството на Димитър Попов веднага след демок...

Получиха над 5000 обаждания за българчето в катуна

Гръцката полиция е изпратила на Интерпол всички доказателства, с които разполага за русото момиченце със зелени очи намереното в циганско семейство, включително ДНК проби, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца. Гръцките власти са поискали още Интерпол да помогне в откриването на истинските родители на Мария, съобщи Ройтерс. Гръцката полиция е изпратила на Интерпол всички доказателства, с които разполага за русото момиченце със зелени очи намереното в циганско семейство, включително ДНК проби, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца. Гръцките власти са поискали още Интерпол да помогне в откриването на истинските родители на Мария, съобщи Ройтерс.

Времето ще бъде предимно слънчево с температури до 22°

Над страната днес ще преобладава предимно слънчево време. Преди обяд на отделни места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. 
В следобедните часове в Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг. Максимални температури, в повечето места, между 17° и 22°, в София 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология Над страната днес ще преобладава предимно слънчево време. Преди обяд на отделни места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. В следобедните часове в Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг. Максимални температури, в повечето места, между 17° и 22°, в София 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология

Опасен астероид приближава Земята

/КРОСС/ Новите наблюдения на астероида 2013 TV135 показват, че риска за сблъсък със Земята е нараснал около и над пет пъти и според различни изчисления варира от 1 към 3700 до 1/35 000. Според НАСА риска е 1/14 000, а според Европейската космическа агенция (ESA) само 1/3700. Междувременно новината за втория ни известен по степен на заплаха астероид обикаля света и днес намери място в „топ" 5 новините на CNN. Успоредно с това в научните среди върви интензивна дискусия относно небесното тяло, което беше открито едва на 8 октомври. Според учени от ESA реакцията както на медиите така и на НАСА е била прибързана и обекта трябва да бъде следен с особено внимание, факт с който е съгласна цялата научна общност. Според Проф. Милани от ESA няма разминаване в техните данни (NEODyS) и тези на НАСА, а просто технологично забавяне на проведените изчисления. Пресмятанията на нашите учени от обсерватория „ Звездно Общество А79" показват, че риска към момента е от порядъка на 1/15 000, а възможното време на удар е между 8 и 9 часа сутринта на 26 август 2032 г. Именно факта, че „прозореца" за възможен сблъсък към момента само 40 минути говори за малка вероятност от такъв. Астероида ще може да се наблюдава до март месец следващата година, което е достатъчно за да има адекватни данни, които ясно да показват какво ни очаква. Към момента може само да се каже, че на базата на текущите данни риска е малък

Дисквалификация на лидера Маркес върна шансовете на Хорсе Лоренсо за титла


Шансовете на Хорхе Лоренсо за дублиране на световната титла в MotoGP останаха живи след драматичната победа в Гран при на Австралия вследствие на дисквалификацията на водача в генералното класиране Марк Маркес. 

Испанският пилот на "Ямаха", който стартира от първа позиция и водеше през цялото състезание, изостава от Маркес с 18 точки два кръга преди края на сезона. 

Дани Педроса завърши втори, а Валентино Роси удържа натиска на британския пилот Кал Кръчлов за третата...

Мъгла в Бургаско затвори пътища и пристанището

Пътните настилки на места са влажни. До края на месеца е в ремонт пътят Елхово-Бургас

Първа победа на "Галатасарай" с Манчини

"Галатасарай" постигна първа победа с новия си треньор Роберто Манчини. Турският шампион пречупи на своя стадион с 2:1 гостуващия "Карабюкспор" благодарение на два гола на Уесли Снайдер.

Холандската звезда откри резултата в края на първото полувреме, но след почивката дойде изравняването чрез гол на Акпала, който през миналия сезон играеше въ "Галатасарай" постигна първа победа с новия си треньор Роберто Манчини. Турският шампион пречупи на своя стадион с 2:1 гостуващия "Карабюкспор" благодарение на два гола на Уесли Снайдер. Холандската звезда откри резултата в края на първото полувреме, но след почивката дойде изравняването чрез гол на Акпала, който през миналия сезон играеше въ

Носете бяла дреха на 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Международната фондация по остеопороза, в която членуват над 200 дружества от 96 страни в света, ежегодно отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври. Мисията на фондацията е поддържането на здрави кости, мускули и стави да се превърне в международен приоритет. По повод на Световния ден и месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетното здраве, Международната фондация по остеопороза разработи глобална кампания, насочена към здравето на костите на жените след зряла възраст. Мотото на Световния ден е „Жените със зд...

Днес ще бъде предимно слънчево с температури до 22°

Над страната днес ще преобладава предимно слънчево време. Преди обяд на отделни места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. 
В следобедните часове в Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг. Максимални температури, в повечето места, между 17° и 22°, в София 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология Над страната днес ще преобладава предимно слънчево време. Преди обяд на отделни места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. В следобедните часове в Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг. Максимални температури, в повечето места, между 17° и 22°, в София 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология

Метрото в Пекин ще покрива 700 километра през 2015 година

След 2 години най-старата подземна железница в Китай ще 2 нови линии

    


Светлото бъдеще се отлага

Тенденциите в световната икономика си остават все така мрачни и не вещаят по-добри дни

    


Страдание на свети мъченик Артемий

За свети мъченик Артемий древните предания съобщават, че произхождал от знатно римско семейство, бил сенатор по звание и отговарял за цялото царско имущество при император Констанций. Артемий започнал службата си във войските на благочестивия император Константин Велики. Когато заедно с императора видял на небето чудното знамение на светия кръст, той се утвърдил в християнската вяра и станал верен слуга на Константин и целия му дом. След смъртта на Константин, той останал при сина му Констанций като негов най-добър приятел и царят му възлагал най-почетни поръчения. Така например, когато Констанций научил от един епископ, че телата на Христовите апостоли Андрей и Лука са погребани в Ахаия, той поръчал на Артемий да пренесе тези скъпоценни съкровища в Константинопол. Изпълнявайки царското повеление той с големи почести пренесъл мощите на светите апостоли в царстващия град и за това получил от царя повишение, за което бил напълно достоен - царят го направил дукс и августалий на Египет. Артемий заживял там, благоугаждайки на Бога. Разпространявайки честта и славата на името на Иисус Христос, в Египет той съборил и разрушил много идоли. Когато цар Констанций, синът на Константин Велики, починал, властта над цялата Римска империя получил нечестивият отстъпник Юлиан, който преди тайно, а сега явно се отрекъл от нашия Господ Иисус Христос и открито започнал да се покланя на идолите

Предстоящи събития в страната за днес, 20 октомври

София /КРОСС/ От 11.30 часа в централата на „Движение България на гражданите" на ул. „Георги Бенковски" 7 ще бъде представен изпълнителният съвет на партията. ***София /КРОСС/ От 16.00 часа от Министерството на земеделието ще започне шествие под надслов „За земята на България" по повод мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци. Подобни събития се организират в Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Пазарджик, Русе. ***София /КРОСС/ В 17.00 часа пред централата на ЧЕЗ ще се проведе протест на ВМРО. ***Велико Търново /КРОСС/ От 12.00 до 14.00 часа ще се проведе празнично шествие организирано от Национална асоциация на готвачите. ***Смолян /КРОСС/ От 10.00 часа на връх Средногорец за втора поредна година община Смолян организира маратон по повод Освобождението на Родопите.  

Намереното в Гърция момиченце било отвлечено

Четиригодишно дете, наричано Мария, бе открито в цигански катун при рутинна полицейска проверка в град Фарсала, близо до Лариса, Централна Гърция. Според една от версиите на 40-годишната ромка, която в началото се представяла за негова майка, детето е родено от българка, която го изоставила.

Несъвместимият с местните външен вид на момиченцето – русокосо и зеленооко, озадачило полицаите, при което мъжът и жената, с които живеело и които са с много по-тъмен цвят на кожата, били задържани. При последвалия разпит и двамата заявили, че са биологични родители на малката Мария, която говори само няколко ромски думи и има забавено за годините си психическо развитие. ДНК тестове обаче показали, че момиченцето не е роднина със семейството, пише в. “24 часа”.

Снимки и данни на детето са изпратени до организации, занимаващи се с изчезнали малолетни. Подаден е сигнал и до Интерпол.Според информация 4-годишното дете е забелязвано в град Ламия, където просело. В началото било само, а по-късно придружавано от “майката”. Констатацията на психолога, прегледал детето, е, че то се държи като зверче. Ще бъде изследвано и от антрополог, за да се определи евентуално от профила на костите неговият произход. От полицията и прокуратурата са убедени, че става въпрос за отвличане.

Случаят започва да се разплита, след като назначената ДНК експертиза доказва, че ромите – 39-годишен мъж и 40-годишна жена, не са биологични родители на детето. В хода на разпитите ромите посочили пет противоречиви версии за произхода на детето и начина, по който е попаднало при тях. Едната гласи, че момиченцето е изоставено от майка си, която е българка, тъй като не е имала възможност да се грижи за него. Това твърди и адвокатът на ромите. Циганката съжалила момиченцето и решила да го вземе с мисълта, че там, където се хранят 5 деца, ще се храни и още едно. Властите обаче предполагат, че малката Мария е била похитена малко след нейното раждане през 2009 г.

”Незаконното осиновяване на малката Мария е проведено с посредничеството на трето лице, което се издирва”, посочват властите.Актът за раждане на детето е издаден от община Атина, откъдето на свой ред критикуват правния режим за регистриране на дете като “проблемен и остарял”, тъй като за издаване на акт за раждане не се изисква удостоверение за раждане от болницата, а е достатъчно само изявлението на един родител и двама свидетели, които са присъствали на раждането. В ромските общества стават много незаконни осиновявания с цел да се ползват държавните помощи.

В момента момиченцето е предадено на организацията “Усмивката на детето”, която е временен попечител на Мария. “Детето е добре и прави опити да си играе с негови връстници, ако изобщо знае какво означава игра”, споделя за изданието председателят на асоциацията Костас Янопулос. “Ще остане при нас, докато съдът реши каква ще бъде неговата съдба. Надяваме се хората да откликнат с информация и детето да намери родителите си”, допълни още той.Една от версиите, по които работи полицията, е, че вероятно става въпрос за трафик на деца, принуждавани към просия.

Двамата псевдородители успели да извадят и данъчен номер на непълнолетната Мария. Срещу тях е повдигнато обвинение за отвличане на малолетни и представяне на фалшиви удостоверения.

От изданието посочват още, че в отговор на молбата за помощ, от вчера са получени над 5000 обаждания от хора, които търсят изчезналите си деца, цитира poligraff.net.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване