Столетница слага в киселото мляко сол

“В киселото мляко - основната ми храна, откак се помня, слагам сол. Вкусът му е като на сирене, а си е мляко”, казва столетницата Фатме Чолакова-Василейка. Противно на науката, че солта вреди, тя се радва на отлично зрение. В официалните регистри е записано, че бабата от село Барутин е родена на 7 юни 1913 г. Тя твърди обаче, че е на 109.
“В киселото мляко - основната ми храна, откак се помня, слагам сол. Вкусът му е като на сирене, а си е мляко”, казва столетницата Фатме Чолакова-Василейка. Противно на науката, че солта вреди, тя се радва на отлично зрение. В официалните регистри е записано, че бабата от село Барутин е родена на 7 юни 1913 г. Тя твърди обаче, че е на 109.

Настаниха малката Мария в социален дом

„Русият ангел” е изписан от болница и настанен в социален дом. В момента с нея работят социални работници, съобщи пред bTV Панос Пардалис от неправителствената организация “Усмивката на детето”, която е поела грижите за момиченцето.

“Тя е добре, здрава е, комуникира много с хората около себе си, играе, тя е нормално дете и правим най-доброто, опитваме се да я направим щастлива, доколкото това е възможно.

Прокуратурата и съдът заедно ще решат какво е в най-големия интерес на детето, поели сме временно грижите за нея и нейната защита”, каза още Пардалис ,цитиран от АгенцияКросс.

Според него малкото момиченце е като символ на надеждата за всички семейства, на които децата са изчезнали и история й повдига вниманието върху трафика на децата.

Междувременно в репортаж от село Николаево стана ясно, че майката Сашка е изчезнала. От полицията съобщават, че родителите са извън Николаево и ще се върнат в неделя вечерта.

 

 

 

Открито писмо до "ранобудните" студенти

Скъпи студенти, запознах се внимателно с вашите искания и следя вашите изяви по телевизията. Не се ли притеснявате, че изцяло обслужвате партийни интереси? Казвам ви го от личен опит, защото като водач на бунтовете срещу Жан Виденов навремето помогнах на Иван Костов да вземе властта, както вдигнах на крак университетите в родния ми Пловдив.ГЕРБ побързаха да ви подкрепят с декларация, приемате ли тяхната подкрепа? Основното ви искане са предсрочни парламентарни избори. Но нали знаете, че след тях ще вкарате разпадащият се ГЕРБ на власт, в комбинация не с любимите ви "реформатори", а в пакет с някоя националистическа партия? Знаете ли, че от ГЕРБ ви използват, за да заметете следите от крадливото им управление.Уважаеми "ранобудни" студенти, да не би да сте проспали бруталните нарушения на законите от пловдивския кмет Иван Тотев? Може би не гледате телевизия и не знаете, че Росен Плевнелиев, вашият любим "обединител", отказва да отговори на въпроса за рушветите

Вулканът Етна се активизира

Италианският вулкана Етна се активизира в ранните часове на съботния ден, съобщава Kross.bg. Регистрирано е изригване в новия югоизточен кратера на вулкана. Облакът пепел все още се вижда в градовете на Таормина, Катания и Сиракуза.

Летището „Фонтанароса”, което се намира на пет километра южно от Катания, продължава да работи в обичайния си режим, въпреки че две от пистите му са затворени.

Активизирането на Етна беше предшествано от 15 слаби подземни труса. Сега потокът от лава бавно се насочва към безлюдна долина. Стълбът от пепел и дим пък е висок няколко километра.

Възобновяването на вулканична дейност на сицилианския вулкан, предшествано от множество малки изригвания и изхвърляне на пепел, започна през септември. Последно югоизточният кратер на Етна “се събуди” на 27 април.

Най-голямото изригване на вулкана Етна е от 11 март 1669 година. То продължи до юли, а според някои източници – до ноември, придружено от множество земетресения.

 

 

Парис Хилтън с луксозен "Лексус" от София

Парис Хилтън намери приложение тлъстия хонорар, който получи от родния "ВИП брадър". Русокосата богаташка си купи чисто нов "Лексус", който подкара из улиците на Лос Анджелис. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Запознати твърдят, че колата на блондинката струва близо 300 хиляди долара ... Парис Хилтън намери приложение тлъстия хонорар, който получи от родния "ВИП брадър". Русокосата богаташка си купи чисто нов "Лексус", който подкара из улиците на Лос Анджелис. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Запознати твърдят, че колата на блондинката струва близо 300 хиляди долара ...

Парис Хилтън похарчи 300 000 долара за "Лексус" от София

Парис Хилтън намери приложение тлъстия хонорар, който получи от родния Парис Хилтън намери приложение тлъстия хонорар, който получи от родния "ВИП брадър". Русокосата богаташка си купи чисто нов "Лексус", който подкара из улиците на Лос Анджелис. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Запознати твърдят, че колата на блондинката струва близо 300 хиляди долара ...

Усъвършенстват системата за инспектиране на образованието

Регионални инспекторати, училища, детски градини и обслужващи звена ще бъдат обхванати в проучване за одобрение на модел за инспектиране на образователните структури по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" по инициатива на Министерството на образованието и науката.

Иран с атомна бомба до месец, смятат американски учени

Иран може да произведе достатъчно количество обогатен

"Ново Нордиск": В България не е внасян инсулин от засегнатите партиди

София /КРОСС/ В България не е внасян инсулин от засегнатите партиди. Това съобщи производителят на лекарства срещу диабет Ново Нордиск по повод вчерашните съобщения, че компанията изтегля 3 милиона опаковки неправилно дозиран инсулин в 13 европейски страни. Изтеглянето засяга продукта НовоМикс30ФлексПен (NovoMix30 FlexPen) в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Исландия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Словакия, а НовоМикс30Пенфил (NovoMix30Penfill) се изтегля във Великобритания и Ирландия. В засегнатите опаковки нивото на инсулина може да варира между 50 и 150 процента от обозначените единици инсулин, което може да предизвика хипогликемия или хипергликемия, уточни Европейската агенция по лекарствата. Според датския производител само 0,14 на сто от продуктите не покриват спецификациите за силата на инсулина, което може да доведе до високи или ниски нива на кръвната захар. Говорителят на компанията Майк Рулис посочи, че няма данни за проблеми със здравето на пациенти, използвали засегнатите продукти, които за първи път са били доставени през март.    

Депутат от БСП гони проф. Близнашки от партията

Георги Близнашки. Снимка: Нова телевизия

Проф. Георги Близнашки от Софийския университет, който подкрепи антиправителствената окупация на университета от студенти, да бъде изгонен от БСП. Това предложи на днешната конференция на градския съвет на партията депутатът от левицата Страхил Ангелов. 

„Ако някой иска да бъде известен, това не може да става на база на партийния авторитет. Приглася ли на лозунга „червени боклуци”? След като БСП е символ на олигархията, защо е още член на партията?”, каза Ангелов пред делегатите.

По устав, само основната партийна организация, в която членува проф. Близнашки, т.е. „БСП Слатина” (той е нейн председател) може да преразгледа неговото членство. Ще разгледаме партийното състояние на проф. Георги Близнашки, но по принцип. Уставът на БСП не предоставя възможност да бъде изключен, тъй като не отговаря на заложените условия, коментира пред журналисти Емил Войнов, председател на районната организация на БСП – Слатина. По думите на Войнов, няма уставно положение и едва ли ще се стигне до изключване. “Ние сме плуралистична партия и всеки има право на собствено мнение”, каза той.

“Най-мрачните сили в партията не могат да се примирят, че има хора, които не споделят тяхната гледна точка, независимо от доводите и аргументите, които човек излага в подкрепа на студентската окупация”, коментира в отговор проф. Близнашки пред Фокус. Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш депутат, заяви, че предложението да бъде изключен от партията звучи крайно несериозно и той не се притеснява. „Въобще има хора, които за съжаление, продължават да живеят в миналото и може би ще си остане така до края на дните им”, добави преподавателят.

„Винаги съм се борел Българската социалистическа партия да се преобразува в една съвременна социалистическа партия от европейски тип и никога не съм се примирявал с остатъците от сталинизма. Все пак нека не забравяме, че нашата комунистическа партия беше една от най-просталински ориентираните в цялата история на световното комунистическо движение”, посочи още Близнашки.

Статията "Депутат от БСП гони проф. Близнашки от партията" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Lollipop отпаднаха от X Factor

Момичетата продължават заедно след шоуто

    


Шимпанзето (Разказ на Деян Енев)

Деян Енев

Шимпанзето Петкан се разхождаше от едната сте-на на клетката до другата. Беше петнайсетгодишен мъжкар, прекарал живота си в самота. Черната му козина блестеше като разтопен асфалт. Отвреме-навреме на лицето му се появяваше мъчително изражение, очите му започваха странно да блестят, а огромните му жълти зъби се покриваха със слюнка.

В този миг някой отключи катинара на външната врата на павилиона. Беше Тони, гледачът на Петкан, младо момче с пясъчни бермуди и вързана на опашка коса. Заедно с него имаше едно момиче. Както винаги, Тони влезе в тунела до клетката и подаде на Петкан един банан, а после започна да го гали по оплешивяващото теме. За разлика от друг път шимпанзето не изяде банана веднага, а остана втренчено в нежното същество отвъд защитното стъкло.

– Мадлен – каза Тони на момичето. – Ела насам. Няма да ти направи нищо.

– Страх ме е – каза Мадлен. – Виж как ме гледа.

Тя току-що беше излязла за пореден път от психи-атрията и нейният приятел Тони я беше довел тук, в зоопарка, за да я разведри.

Шимпанзето наистина не отместваше погледа си от нея и не трепваше.

– Той е добър – каза Тони.

– Божичко, колко прилича на човек – каза Мадлен. – Не му ли е тъжно, че е затворен и толкова сам?

– Не, защото не знае какво е свободата и любовта. Роден е в зоологическа градина и цял живот е бил все така.

Мадлен приближи до решетката. Страхливо докосна с един пръст косматата ръка на шимпанзето. То не реагира. Тогава тя провря цялата си ръка и погали гърба му. Козината по врата на шимпанзето настръхна.

– Милият – прошепна Мадлен.

Двамата тръгнаха да излизат, но шимпанзето из-веднъж започна да удря с ръце по пода и да се мята из клетката.

– Тони, излез за мъничко – реши ненадейно Мадлен. – Ще се опитам да го успокоя.

Тони беше свикнал с нейните приумици. Той й обеща скоро да се върне и излезе от павилиона. Мадлен погали шимпанзето по темето. Шимпанзето провря през решетките големите си черни ръце с розови длани и хвана Мадлен за шията.

Когато Тони се върна след десет минути, той ги завари впити в тази невъзможна прегръдка през решетката. Бързо извика други хора. Някой отключи вратата на клетката и мъжете нахлуха вътре. Шимпанзето обезумя, ухапа един-двама, а сетне с един скок се намери до Мадлен отвън. Застана над падналото й върху цимента тяло и диво загледа тежко дишащите мъже.

Наложи се да го застрелят.

Статията "Шимпанзето (Разказ на Деян Енев)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мадлен Алгафари: Негативизмът изчезва, ако обичате и уважавате децата си

Мадлен Алгафари

Негативното ни отношение към всичко заобикалящо и случващо ни се може да бъде изкоренено, само ако обичаме и уважаваме децата си. Рецептата, как да избягаме от лоши мисли и чувства, даде днес пред хасковлии известната психотерапевтка, поетеса и режисьор Мадлен Алгафари.

„Негативизмът е заложен в българите от древни времена. Всички езически ритуали на прадедите ни са били за омилостивяване на злите божества и нито един за славослов на добрите. Етносите, които нямат уседнал начин на живот са били доста агресивни. В  половината ни история като държава, липсва „Азът”. Децата са били възпитавани, без да бъдат окрилявани. Любовта на българските родители към своите деца никога не е била под съмнение, но уважението липсва”, сподели Алгафари.

Как да се справим с негативното мислене е част от новата книга на психотерапевтка “От какво ще кажат другите, до какво избирам аз”, която ще излезе от печат след Нова година. С какво се отличават българите от другите народи, за болестите – защо са ни и какво ни казват те и за духовната революция, са част от темите залегнали в новия проект на Алгафари.

Популярната психотерапевтка бе в Хасково, за да представи последното си издание “Как да се разболяваме качествено”. Книгата е провокирана от идеята, че днешния човек полага огромни усилия да се лекува и е още по-старателен в усилията си да се разболява. Авторката предлага на читателите 366 съвета като най-важните грешки, които допускат хората са разделени в седем раздела.

В края на представянето хасковлии имаха възможност да задават въпроси и получат съвет от психотерапевтка.

Репортаж гледайте в понеделник, във видео новините на сайта. 

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Когато целта не е ясна, пътят е погрешен

Когато целта не е ясна, пътят е погрешен - Оноре дьо Балзак

Академичният съвет заседава извънредно заради "Окупацията"

В понеделник е неучебен ден за Софийския университет

    


Температурите скачат до 25 градуса

Прогноза за 27 октомври, неделя През следващото денонощие отново на много места в низините и равнините ще има мъгла, а по Черноморието - ниска облачност, съобщават от НИМХ към БАН.. Около и след обяд видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява до слънчево време. В планинските райони през нощта ще е ясно, а през деня - слънчево. Минималните температури ще са между 2° и 7°, по Черноморието - до 10° максималните между 20° и 25°, в районите с трайна мъгла и по Черноморското крайбрежие - 16°-18°.Атмосферното налягане слабо ще...

Лекция за протестиращи и непротестиращи студенти

"В Пекинския университет образованието е въпрос на вдъхновение, тъй като педагогията, необходима за култивирането на лидери, е качествено по-различна от необходимата за произвеждането на технически експерти. Във все по-утилитарен свят университетът продължава да се придържа към идеала, че л ...

Фетел ще стартира първи по пътя към четвъртата световна титла


Себастиан Фетел ще стартира от първа позиция в Гран при на Индия. Пилотът на "Ред бул", който почти сигурно ще спечели четвърта световна титла в неделя, записа седми полпозишън през сезона в преследване на шеста поредна и общо девета победа през 2013 г. 

Германецът завъртя най-бързата обиколка за 1:24.119 мин., като по този начин подобри собствения си рекорд на трасето. Той е единственият пилот, печелил победа на пистата "Буда интернешънъл", откакто състезанието влезе в календара на...

Контрапротестиращите: Улицата се скри на топло в СУ

И днес контрапротестиращи се събраха на традиционното място, откъдето започна техния протест преди над три месеца и половина - пилоните на НДК. Основната тема на тяхното събрание днес обаче бе студентската окупация. Застъпниците на правителството изразиха възмущението си към младежите, които протестират в Софийския университет "Св. Климент Охридски". „Ние се събираме и сме възмутени от протеста, който се прехвърли от жълтите плочки в университета и същите исканията за оставка без да имат някакъв аргумент. Просто улицата се скри, защото идва зима, влязоха вътре да се топлят, да си пият, да си ядат. Бойко им плаща, оня им плаща, трети им плаща", каза за БНР защитник на кабинета, предаде Стандарт Нюз. Контрапротестиращите са категорични, че Пламен Орешарски и правителството т...

Шести есенен семинар на фондация "Българска памет" ще се проведе във Варна

Шести есенен семинар на фондация "Българска памет" под мотото "Силна национална идентичност, силна европейска идентичност"  ще се проведе за пореден път във Варна. От 11.30 часа на 28 октомври (понеделник) в зала Одесос на Гранд Хотел Варна се открива официално Есенният семинар на фондацията на тема „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“.

В. Добрева: Не може 100-тина да налагат волята си на 25 000 в СУ

Янаки Стоилов настоя, че ръководството на университета

Най-великите фрази в киното

За какво се сещате най-напред, когато стане дума за филма За какво се сещате най-напред, когато стане дума за филма "Някои го предпочитат горещо" на Били Уайлдър? За финалната фраза, разбира се. Когато Тони Къртис свали женската си перука и каза: "Но аз съм мъж!", упоритият му ухажор философски отбеляза: "Е, никой не е съвършен..." Това е може би най-култовата реплика в историята на киното.

Кейт Мидълтън чака бебе

/КРОСС/ Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън очаква второто си дете. Ексклузивната новина принадлежи на „Globe". Изданието уточнява, че информацията за бременността на Кейт е получена по много нестандартен метод.По време на кръщението на малкия принц Джордж британските репортери, следящи всяка дума на младите родители, буквално са разчели по устните на Кейт признанието за новата бременност, прошепнато в ухото на кралица Елизабет II.За да потвърдят подозренията си, репортерите многократно са изгледали видеото с този момент. Заедно с повиканите за помощ експерти те са достигнали до заключението, че херцогинята казва на свекърва си: „чакам бебе". Неотдавна Кейт и Уилям признаха, че не смятат да оставят принц Джордж сам, но никой не е предполагал, че ще бъдат толкова бързи. От Кенсингтънския дворец още няма коментар на новината. Но и не отричат факта, че в имението има две детски стаи.

Пеп Гуардиола пред "Труд": Кройф направи треньори от мен и Христо

“Пеп идва, ще имате на разположение четвърт час с него”, информира пресаташето Маркус Хьорвик малкото журналисти, допуснати до извънредна среща с треньора на “Байерн” в клубната база. 

В натоварената програма на Гуардиола подобен брифинг не фигурира, но 42-годишното испанско величие направи жест и се срещна след тренировката с предварително одоб “Пеп идва, ще имате на разположение четвърт час с него”, информира пресаташето Маркус Хьорвик малкото журналисти, допуснати до извънредна среща с треньора на “Байерн” в клубната база. В натоварената програма на Гуардиола подобен брифинг не фигурира, но 42-годишното испанско величие направи жест и се срещна след тренировката с предварително одоб

Я. Стоилов недоволен, окупацията била недемократична

Ръководството на университета пропусна да действа последователно и демократично. Ако подкрепя окупацията, това е съотговорно с тези, които в момента пречат университетът да бъде използван по неговото предназначение и да се занимава главно с образование и наука.

Издирват се двама младежи за въоръжен грабеж в Пловдив

Тази нощ в Пловдив е извършен въоръжен грабеж на денонощен магазин в Пловдив. Полицията все още издирва извършителите.
Обирът е станал около 03 часа в ж.р."Тракия". Единият от младежите насочил пистолет към 26-годишния продавач и поискали парите от оборота. След като взели около 400 лева, те избягали, съобщи Марица ... Тази нощ в Пловдив е извършен въоръжен грабеж на денонощен магазин в Пловдив. Полицията все още издирва извършителите. Обирът е станал около 03 часа в ж.р."Тракия". Единият от младежите насочил пистолет към 26-годишния продавач и поискали парите от оборота. След като взели около 400 лева, те избягали, съобщи Марица ...

Двама се издирват за въоръжен грабеж в Пловдив

Тази нощ в Пловдив е извършен въоръжен грабеж на денонощен магазин в Пловдив. Полицията все още издирва извършителите.
Обирът е станал около 03 часа в ж.р. Тази нощ в Пловдив е извършен въоръжен грабеж на денонощен магазин в Пловдив. Полицията все още издирва извършителите. Обирът е станал около 03 часа в ж.р."Тракия". Единият от младежите насочил пистолет към 26-годишния продавач и поискали парите от оборота. След като взели около 400 лева, те избягали, съобщи Марица ...

Жаблянов: В декларацията на стачкуващите студенти няма и дума за образование

София /КРОСС/ Бил съм свидетел на всички досегашни стачки в Софийския университет след 1990 година, участник в първото и мога да кажа каква е разликата, а тя е съществена. Това заяви в ефира на Дарик народният представител от ПГ на Коалиция за България Валери Жаблянов, помолен да коментира стачкуващите студенти. По думите му, първата стачка е била срещу една авторитарна система на управление. "Тогава тя искаше ускоряване на реформите в България по посока утвърждаване на многопартийната система в България, утвърждаване на парламентаризма, развиване на пазарното стопанство. Тогава българските студенти го искаха като собствена кауза. Тя имаше масова подкрепа. В нея участваха всички факултети на Софийския университет", поясни депутатът. "От това, което видях вчера, освен потвърждение на разбирането на Карл Маркс, че събитията в историята се повтарят два пъти - първият път като трагедия, а втория - като фарс, мога да кажа, че поне по официалните съобщения, които бяха отправени, във Философския факултет участниците в стачката като бройка повече са преподавателите отколкото студентите", каза още той. Жаблянов заяви, че много внимателно е прочел декларацията на студентите и добави, че в нея се поставят изисквания от типа на равенство на гражданите пред закона. "Смятам, че в момента в България гражданите имат равенство пред закона. Поставени са искания и от типа да продължи развитието на българската политика в рамките на един морален императив, т.е

Усъвършенстват системата за инспектиране на образованието

София /КРОСС/ Регионални инспекторати, училища, детски градини и обслужващи звена ще бъдат обхванати в проучване за одобрение на модел за инспектиране на образователните структури по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" по инициатива на Министерството на образованието и науката.Разработеният от експерти от МОН модел за инспектиране стартира в реална среда в началото на учебната 2013/2014 година. Проектът ще се осъществи от 120 апробиращи инспектори - учители и директори, и се планира да приключи до края на декември 2013 г.Целта е да се подпомогне създаването на Държавен образователен стандарт и Национален орган за инспектиране на образователната среда, за да се постигне по-високо качеството на образованието чрез въвеждане на периодична външна оценка на резултатите от работата на директорите и учителите. При необходимост ще им се осигурява подкрепа за общо подобряване на цялостната среда, в рамките на която детските градини и училищата да се насърчават, задължават и насочват да планират и реализират необходимите промени за подобряване на дейността си, за да осигуряват качество на отглеждането, възпитаването, социализирането и обучаването на децата и учениците.В проучването пилотно са включени 15 области - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Пловдив, Разград, София-град, Стара Загора и Хасково.Проектът приключва през април 2014 година.

Петя Ставрева: Наложителна е промяна на статуквото при пазара на земя и родното производство

Петя Ставрева, председател на ПП “Обединени земеделци”

В дебатите около мораториума за продажба на земя на чужденци доминират емоциите  и популизма, страховете от „външна инвазия” или от евросанкции. Обективният анализ на ситуацията изисква разумни предложения, съобразени с реалността у нас. Решението на парламента за продължаване на мораториума е в противоречие с европейските ни ангажименти. Това заяви председателят на ПП “Обединени земеделци” Петя Ставрева, която днес присъства на провелата се в Хасково, областна конференция на партията. 

Седем години след приемането ни в ЕС проблемите, поради които бе наложен този мораториум, остават нерешени. Няколко български правителства не си свършиха работата по отношение на необходимите промени в нормативната база, касаеща собствеността и ползването на земеделските земи. И докато страстите се разгоряха в орбитата на „за” или „против” мораториума, един важен въпрос остава без отговор: Как да направим така, че българските граждани да обработват земята си и да печелят от нея?”, коментира Ставрева.

Според председателят на “Обединени земеделци” 25 години след началото на промените, в законодателството, свързано с поземлените отношения, има прекалено много лобистки поправки. Те силно облагодетелстват едни и сериозно ощетяват други граждани.

“Свръх окрупняването на земеделските терени в някои области на България тече паралелно с обезлюдяването им. Държавата не може да абдикира от ангажиментите си по отношение на политиката за развитие на регионите. В противен случай опасността на картата на България да се появят много „бели петна“ ще става все по-реална”, категорична е Ставрева.

В условия на тежки демографски тенденции у нас няма отговорна и устойчива регионална политика. През последните години властимащите единствено констатират обезлюдяването на малките населени места. Вместо да стартираме регионални програми, които да създадат нови работни места и поминък, всяка година „закриваме” села.  Официалната статистика е повече от тревожна – в 500 български села живеят под 10 човека, а около 180 селища са напълно безлюдни. Българските села могат да бъдат атрактивни туристически дестинации, но това изисква инвестиции в инфраструктура чрез средства от еврофондовете и националния бюджет.

За да бъде атрактивна българската земя трябва да решим и проблема с трагичното състоянието на хидромелиорациите. Напояването е важна предпоставка за рентабилно производство и качество на продукцията. Пропуснахме да отворим мерките по Програмата за селските райони, които касаят напоителните системи, и то при условие, че имаме спешна нужда от средства в тази област.

На лице според Петя Ставрева е още една трайна тенденция. Страната се е превърнала в пазар на вносна земеделска продукция, идваща от държави с много по-малък капацитет за производство. “Близо 70% от плодовете и зеленчуците на родния пазар не са български. Години наред овощарите и зеленчукопроизводителите бият тревога за срива на производството и за проблемите с реализацията на продукцията. Вместо тържища на производителите, у нас доминира прекупваческата мафия. Контрабандният внос също срива родното производство, а контролът, уви, е по-скоро епизодичен”, споделя председателят и допълва, че е крайно време да се създаде  дългосрочна национална стратегия за подкрепа на производството и реализацията на българската земеделска продукция на родния пазар и зад граница.

Новата стратегия трябва да набележи основните приоритети на аграрната политика на държавата в следващите 20-30 години и да бъде създадена в диалог с институциите, браншовите организации, агробизнеса и аграрната наука.  България се нуждае и от нова ценова политика по цялата верига. Според обединените земеделци тя трябва да е в интерес на производителите и потребителите, а не такава, която да пълни джобовете на прекупвачите.

Сред Ставрева необходимите мерки са изграждане на мрежа от регионални борси и тържища и  насърчаване на кооперирането на дребните производители, които ще могат директно да договарят реализацията на продукцията в търговските вериги. Минимум 50% от продукцията в тях да е българско производство.

Чрез промяна в нормативната уредба търговските вериги могат да бъдат стимулирани да пазаруват от местни производители. В много европейски страни супермаркетите имат ангажимент да зареждат със земеделска продукция, произведена в радиус до 30 км. В Европа и по света дребните и средните стопани са гръбнакът на земеделското производство.

За обединените земеделци е наложителна промяната на статуквото при пазара на земята и родното производство. Но мотивацията за това не трябва да бъде страха от продажба на българските ниви на чужди граждани или заплахата от евросанкции. Най-важният аргумент, според тях е да се създадат условия за устойчиво земеделие, което ще реализира аграрната перспектива за развитие на България.

Гледайте във видео новините на сайта, в понеделник.

Хасково Новини

 

 

Медици: Болниците ще фалират до приемането на бюджетна на НЗОК

Докато продължават неяснотите около бюджета на Здравната каса болниците са изправени пред фалит. Това стана ясно от изказването на управителите на няколко регионални болници пред БТВ.

„Дори и заплатите не можем да дадем на хората. Да не говорим за лекарства, консумативи и т.н, а не може да връщаме никой. Икономиите са на минимум. Повече не можем Докато продължават неяснотите около бюджета на Здравната каса болниците са изправени пред фалит. Това стана ясно от изказването на управителите на няколко регионални болници пред БТВ. „Дори и заплатите не можем да дадем на хората. Да не говорим за лекарства, консумативи и т.н, а не може да връщаме никой. Икономиите са на минимум. Повече не можем

Медици: Докато се чака Бюджет 2014 на НЗОК, болниците ще фалират

Докато продължават неяснотите около бюджета на Здравната каса болниците са изправени пред фалит. Това стана ясно от изказването на управителите на няколко регионални болници пред БТВ.

„Дори и заплатите не можем да дадем на хората. Да не говорим за лекарства, консумативи и т.н, а не може да връщаме никой. Икономиите са на минимум. Повече не можем Докато продължават неяснотите около бюджета на Здравната каса болниците са изправени пред фалит. Това стана ясно от изказването на управителите на няколко регионални болници пред БТВ. „Дори и заплатите не можем да дадем на хората. Да не говорим за лекарства, консумативи и т.н, а не може да връщаме никой. Икономиите са на минимум. Повече не можем

БСП: 100 студенти пречат на 25 000

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

Като нарушение на демократичните права определиха днес от БСП затварянето с вериги на Ректората на Софийския университет. Коментарите за студентската окупация бяха направени на форума на левицата за избор на нов шеф на софийската й организация.

„Струва ми се нарушение на всякакви демократични права 100 човека да пречат на другите 25 хиляди души да участват в учебен процес”, заяви председателят на парламентарната комисия по образование Ваня Добрева. По думите й исканията, които се чуват, не засягат въпроси на образованието. Тя постави въпроса защо преди две години, когато бяха увеличени рязко таксите на студентите, били стопирани всички опити на част от студентите да протестират.

“В момента не мога да кажа каква е тази воля, но при всички случаи тези окупационни действия нямат общо с демокрацията, ако някои се позовават на нея”, беше позицията на Янаки Стоилов.

Според Стоилов, който е зам.-председател на БСП, ръководството на СУ е пропуснало да действа “последователно и демократично”. Той предложи и механизъм за демократично окупиране на университета. То (ръководството – бел.ред.) трябваше да се обърне към ръководствата на факултетите или поне на тези, които ползват сградата на Ректората, и те да обсъдят въпроса и, ако трябва, да се свикат общи събрания, и да се консултират студентските съвети, и Университетът да действа съгласно волята на мнозинството преподаватели и студенти, каза Стоилов. 

Добрева цитира закона за автономията, според който университетите не са пространство за политически дейности и по думите й в момента проблемите са за ръководството на университета.

По-рано днес на форума на БСП се заговори и за преразглеждане на партийното членство на проф. Георги Близнашки от СУ, който е бвиш депутат от левицата, заради декларираната от него подкрепа за студентската окупация.

Статията "БСП: 100 студенти пречат на 25 000" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

В Турция учението йога бе определено за "неуместно и неприемливо"


В Турция дирекцията по вероизповеданията определи учението йога като "неуместно и неприемливо", ако бъде ангажирано с релегиозна мисия, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на телевизионния канал Ен Ти Ви.

По повод нарастналата популярност на учението йога в Турция е разпространена специална "фетфа" (религиозно тълкование според Шериата на даден религиозен казус - бел.а.).

Част от въпросната "фетфа" гласи, че йога "може да се прилага със спортна цел при съобразяване с...

Първият плаж за нудисти в Южна Корея ще бъде открит през 2017 г.

Южнокорейската провинция Канвондо може да открие първия в страната плаж за нудисти, съобщава The Telegraph. Осъществяването на този проект ще привлече повече чуждестранни туристи в региона, който се слави с красиви пясъчни плажове. 

Съгласно плановете, първият нудистки плаж ще бъде открит през 2017 година. Проектът вече е предмет на обществени Южнокорейската провинция Канвондо може да открие първия в страната плаж за нудисти, съобщава The Telegraph. Осъществяването на този проект ще привлече повече чуждестранни туристи в региона, който се слави с красиви пясъчни плажове. Съгласно плановете, първият нудистки плаж ще бъде открит през 2017 година. Проектът вече е предмет на обществени

След 100 дни на власт Иван Портних печели доверието на повечето варненци

След 100 дни на власт кметът на Варна Иван Портних получи абсолютно одобрение от 41,49 % от читателите на Дарикнюз. Това показват резултатите от анкетата на Дарик Варна, проведена през последната седмица. В анкетата своя вот са дали 3786 души, от тях 1571 смятат, че кметът се справя отлично. На другия полюс са 6,92 % от читателите на Дарик, или 262-ма от тях поставят на Портних слаба оценка. Одобрение, но с пожелание да се свърши още работа, изразяват...

Ваксините, изключително опасни!

 Никой не говори за опасността от ваксините срещу HPV. 

Изобщо има ли ефект?

Според запознати, ваксината срещу рак на маточната шийка е една голяма лъжа. Освен че има редица странични ефекти, като световъртеж, загуба на съзнание, чести припадъци, подуване, и както вече споменахме – опасност от летален изход, ваксината може да ви зарази с рак.

virus1 300x225 Ваксината срещу рак на маточната шийка е смъртоносна!!!

Вирусът на HPV сам по себе си не е опасен

Според независимо изследване почти всяка втора жена носи вируса в себе си – той не представлява опасност за живота, тъй като трудно се активизира. Ако обаче жената бъде ваксинирана с вируса, вероятността тя да се разболее от рак на шийката на матката става огромна.

Нещо повече – при направените анализи след ваксиниране срещу HPV, не е бил открит никакъв терапевтичен ефект.

Остава само въпросът защо и кой има интерес да ни разболява от човешки папилома вирус. Защо никой в България не говори за страничните ефекти от ваксината, а горещо ни я препоръчват? Толкова алчни и безскрупулни ли са фармацевтичните компании и здравните власти като цяло? 

Група медици открито хвалят ваксините. Към тях с охота се присламчват фармацевтичните гиганти, които водят люта битка помежду си за дялове от световната индустрия на ваксините. Бедна е фантазията на обикновения човек на колко милиарди долара се изчислява печалбата им от тях. Мишена на обща атака обаче са онези известни медици, които са неподкупни и въпреки сочните рушвети, открито се обявяват срещу имунизациите. Те настояват световната общественост да бъде запозната с последната информация от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, която естествено е меко казано нелицеприятна за производителите на ваксини. Ето я.

 

 

В състава на ваксините има живак. За човешкия организъм не съществува безопасна доза от тази отрова. Лекар, който имунизира дете и твърди, че нивото на живака в тази ваксина е безопасно, е чудовищно невеж. Защото удобният за производителите живак е най-невротоксичният елемент в Менделеевата таблица.

 

 

Инжектирането на каквото и да било вещество в човешкото тяло е вид токсичност. Защото по този начин се заобикалят защитните механизми на храносмилателната и на респираторната система. Според много лекари докрината на ваксините „Първо не увреждай” се е превърнала в „Трови децата с цел печалба”.

 

 

Т.нар. полио ваксини, инжектирани в десетки милиони хора, са съдържали скрити вируси на рака, призна известният специалист в тази област д-р Патрик Хилмън. До 98 млн. американци са били изложени на скритите ракообразуващи вируси.

 

 

Топ вирусолози от известна лекарствена компания /името й нарочно се спестява, б.а./ направиха шокиращи публични разкрития. Компанията редовно е подправяла лабораторни резултати, за да доказва 95% ефективност на своите ваксини срещу заушка. И така да се докопва до държавни поръчки за тях.

 

 

При епидемии от коклюш по-често се разболяват ваксинираните срещу него деца.

 

 

Успехите на ваксините срещу полио и други болести са чиста измислица, според книгата на д-р Сюзан Хъмфрис „Топящи се илюзии”. Индустрията на ваксините отказва да провежда научни тестове за въздействието им върху здравето на ваксинирани деца, съпоставено с това на неваксинираните. Защото тези тестове ще покажат, че последните са по-здрави и по-умни, по-рядко страдат от алергии и други автоимунни заболявания. Групи, като амишите например, които отказват да ваксинират децата си, имат нулев процент на болестта аутизъм.

 

 

Центърът за контрол на заболяванията открито призна, че ваксините съдържат добавки, които са известни като силни невротоксични химикали. Освен живакът, използван като консервант, още и алуминий - т.нар възпалителен адювант, формалдехид – деактивира живи вируси, мононатриев глутамат –причинява възпаление в имунната система.

 

 

Всички тези вещества са отровни, когато биват инжектирани в човека. Напоследък в Европа се надигна истинска вълна срещу задължителните имунизации на децата. Майки обвиняват докторите в медицински холокост. В Холандия, Дания, Финландия, Полша и дори Белгия здравните власти се оказват безсилни пред решението на някои родители да имунизират децата си. Особено срещу антигените, причиняващи бактериални менингити. Срещу тях скочиха и българските майки – те се страхуват да не бъде увреден мозъка на децата им.

 

 

Марта Семерджиева от София е категорична, че след като е имунизирала редовно първото си дете, то е получило тежка алергия. Затова няма да заведе малката си дъщеря в детската консултация, готова е да плати глоба за това, че не я е ваксинирала.

 

 

Темелка Хинкова от Перник напомня ,че поливалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и др. може да докара тежки заболявания, дори смърт при децата до 9 години. Тя дава и конкретен пример с трагичната смърт на дъщеричката на своя колежка.

След Vogue и Кавали призна Ирина Шейк

Дизайнерът се спря на рускинята за новата си колекция към марката C&A

    


Доброволци лекуват дечицата бежанци

Лекари от Александровска болница преглеждат деца в бежанския център в кв. „Военна рампа" в столицата. Екипът от педиатри, детски офталмолози, хирурзи и спешни медици се включват в инициативата „Направи добро", организирана съвместно от лечебното заведение и Организацията на евреите в България „Шалом".

Около 100 нелегални влизат на ден у нас, твърди Светлозар Лазаров

Средно дневно в България пристигат нелегално по около 100 души, понякога по-малко, понякога повече. По-голямата част са от сирийски произход - досега са над 4000. И другото, което се наблюдава като устойчива тенденция е, че значителна част са жени и деца.

Фетел направи нова крачка към титлата, стартира първи в Индия

Световният шампион Себастиан Фетел направи нова крачка към това официално да спечели четвъртата си поредна титла във Формула 1. Немецът спечели квалификацията на пистата в Ню Делхи и така си завоюва правото да стартира от първа стартова позиция в неделя. Времето на Фетел – 1:24.119 се оказа недостижимо за останалите, а второто най-добро време на Нико Розберг бе с над три четвърти от секундата по-бавно. Фернандо Алонсо, който се нуждае от поне второ място в състезанието, ако иска да отложи празненствата на Фетел, направи разочароваща квалификаци...

Социални услуги, вместо раздаване на помощи

Ваучери за социални услуги, вместо социални помощи. Това обмисля да въведе пилотно от следващата година социалното министерство, съобщи министър Хасан Адемов. Идеята ще се използва в няколко сфери на социалното подпомагане след постигнато съгласие със синдикати и работодатели. Адемов съобщи още че се обсъждат 7 варианта за раздаване на коледни добавки на пенсионерите, но вариантът за добавка от 50 лв. за всички пенсионери е невъзможен.В края на следващата година или в началото на 2015 г. трябва да има друг тип модел на социално подпома...

Продават на търг голи снимки на Мадона

/КРОСС/ Непоказвани досега голи снимки с Мадона ще бъдат продадени на търг в САЩ на 9 ноември. Фотографиите са дело на Херман Кулкенс, който тогава е платил на 18-годишната бъдеща звезда по 10 долара на час. По-късно снимките попадат в ръцете на основателя на еротичното списание Penthouse Боб Гучоне. След смъртта му през 2010 година имотът му е купен от Джеръми Фромер, който решава да предложи еротичните фотоси с Мадона на търг. Преди време самата знаменитост призна, че в младежките си години е мечтаела да стане танцьорка, а с парите от фотосесиите е плащала разходите си.

Ректорският съвет на Софийски университет обсъжда окупацията на студентите

Повече от час и половина продължава заседанието на Ректорския съвет на Софийски университет „Свети Климент Охридски”, на който се обсъжда окупацията от протестиращи студенти и следващите действия на ръководството на висшето учебно заведение, предаде „Фокус”. 

Срещата на Ректорския съвет е започнала точно в 11.00 часа, като по думите на.. Повече от час и половина продължава заседанието на Ректорския съвет на Софийски университет „Свети Климент Охридски”, на който се обсъжда окупацията от протестиращи студенти и следващите действия на ръководството на висшето учебно заведение, предаде „Фокус”. Срещата на Ректорския съвет е започнала точно в 11.00 часа, като по думите на..

Ректорския съвет на Софийски университет продължава обсъждането на окупацията

Повече от час и половина продължава заседанието на Ректорския съвет на Софийски университет „Свети Климент Охридски”, на който се обсъжда окупацията от протестиращи студенти и следващите действия на ръководството на висшето учебно заведение, предаде „Фокус”. 

Срещата на Ректорския съвет е започнала точно в 11.00 часа, като по думите на.. Повече от час и половина продължава заседанието на Ректорския съвет на Софийски университет „Свети Климент Охридски”, на който се обсъжда окупацията от протестиращи студенти и следващите действия на ръководството на висшето учебно заведение, предаде „Фокус”. Срещата на Ректорския съвет е започнала точно в 11.00 часа, като по думите на..

Суеверия тресат Десислава заради Зарко

До последния момент певицата не е успяла да избере подходящ подарък на любимия си.

Настаниха в болница млад шофьор с 1,71 промила, след скок в дере

На 24 октомври 2013 г. около 1:00 часа в град Троян, лек автомобил "Сеат- Алхамбра", управляван от 20 годишен младеж, на лява крива излиза извън пътя, блъска се в мантинела и се преобръща в дере. При проверка за употреба на алкохол с техническо средство е установено, че водачът шофира с концентрация на алкохол в издишания въздух 1.71 промила. Мъжът е настанен в хирургично отделение на МБАЛ-Троян с контузии на гръден кош. По случая в РУП-Троян е образувано бързо полицейско производство.  ...

Ранобудните студенти се срещнаха с ръководството на СУ

Окупиралите Ректората на Софийския университет студенти се срещнаха днес с ръководството на учебното заведение. Вижте какво сподели един от „Ранобудните студенти“ Борис Рангелов след срещата

The post Ранобудните студенти се срещнаха с ръководството на СУ appeared first on Noresharski.com.

Златна зора прави митинг в Атина

Напрежение в Атина - днес в гръцката столица неонацистката партия „Златна зора” ще проведе демонстрация срещу скорошните обвинения срещу няколко висши нейни членове. Обвиненията бяха повдигнати заради убийството на Павлос Фисас - музикант-антифашист. Протестът тази вечер в Атина идва в момент, когато властите се готвят да отправят нови обвинения срещу други висши членове на „Златна зора” и след решението на парламента за отнемане на държавната субсидията. Антифашистки движения също подготвят митинги като противовес на неонацисткия протест, пише Агенция "Фокус". Заради убийството на Фисас гръцкият парламент отне имунитета на няколко депутати на "Златна зора", а лидерът на партията беше вкаран в затвора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване