По-голямата част от американците искат легализиране на марихуаната

 За пръв път в модерната история повече от половината жители на САЩискат легализиране на медицинската и рекреционна употреба на марихуана в страната.

Последното проучване на Галъп отбелязва рекордните 58%, което е много повече от 12% през 1969 г. и 50% през 2011 г. Одобрението на конопа става все по-сериозно след легализирането на медицинската употреба в десетки щати, сред които Калифорния. Отскоро употребата с рекреационна цел е законна във Вашингтон и Колорадо. 65% от демократите и 62% от независимите подкрепят националната легализация, докато едва 35% от републиканците подкрепят идеята. Все пак, редно е да отбележим, че анкетата е проведена сред представителна извадка от 1028 души.







http://hicomm.bg

Бизнесмен дари за именния си ден пиано на библиотека

С пиано „Беларус” се сдоби димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”. То е дарение от бизнесмена Митю Вълчев, който ни направи подарък в навечерието на именния си ден, информира директорът на библиотеката Петко Каневски. Пианото вече е сложено в голямата читалня, а в качествата му се увери музикантът от джаз триото Митя Йорданов, който скоро ще поеме диригентската палка от Доцо Вътков в забавно-духовия оркестър на Димитровград.   Идеята е да използваме това пиано при провеждането на мероприятия в читалнята- представяне на книги, литературни ве...

Германия и Бразилия готвят резолюция срещу шпионажа на САЩ

/КРОСС/ Германия и Бразилия подготвят проект за резолюция на Общото събрание на ООН, която ще настоява за прекратяване на прекомерното шпиониране и навлизане в личния живот, след като сътрудник на американското разузнаване огласи данни за огромна програма за международно следене, предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломати от ООН. Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел осъдиха извършваното от Агенцията за национална сигурност на САЩ мащабно подслушване. „Тази резолюция навярно ще има огромна подкрепа сред Генералната асамблея, тъй като никой не харесва НАС да го следи", заяви западен дипломат за „Ройтерс". Самата Меркел настоя САЩ да подпише договор, който да им забрани да шпионират германски граждани и институции. Дилма Русеф от своя страна заяви, че иска среща на най-високо ниво със САЩ.

Росен Петров: Носът ми е счупен от удар. Не знам дали ще се оправи

Росен Петров сподели каква е причината за промяната в носа му. Пред bTV водещият на „Нека говорят Росен Петров сподели каква е причината за промяната в носа му. Пред bTV водещият на „Нека говорят" каза: „Ами от удар е. Не знам дали ще се оправи. Но предпочитам да го помня", отговори му тв водещият. Антон Хекимян се пошегува, че Росен Петров е влязъл в студиото с „ризата с мускулите", на което той шеговито му отговори ...

Росен Петров: Носът ми е счупен от удар

Росен Петров сподели каква е причината за промяната в носа му. Пред bTV водещият на „Нека говорят" каза: 

„Ами от удар е. Не знам дали ще се оправи. Но предпочитам да го помня", отговори му тв водещият.

Антон Хекимян се пошегува, че Росен Петров е влязъл в студиото с „ризата с мускулите", на което той шеговито му отговори ... Росен Петров сподели каква е причината за промяната в носа му. Пред bTV водещият на „Нека говорят" каза: „Ами от удар е. Не знам дали ще се оправи. Но предпочитам да го помня", отговори му тв водещият. Антон Хекимян се пошегува, че Росен Петров е влязъл в студиото с „ризата с мускулите", на което той шеговито му отговори ...

26-годишен загина в автомобилна катастрофа в Шумен

26-годишен водач е загинал, а двама пътници са ранени при пътно-транспортно произшествие, станало тази нощ в Шумен, съобщиха от областната дирекция на МВР в града. 

Инцидентът е станал около 01.15 часа на бул. ”Симеон Велики”. 

Водачът Х.Х.(26 г.) управлявал лек автомобил с шуменска регистрация. Не съобразена скорост на движение е... 26-годишен водач е загинал, а двама пътници са ранени при пътно-транспортно произшествие, станало тази нощ в Шумен, съобщиха от областната дирекция на МВР в града. Инцидентът е станал около 01.15 часа на бул. ”Симеон Велики”. Водачът Х.Х.(26 г.) управлявал лек автомобил с шуменска регистрация. Не съобразена скорост на движение е...

26-годишен загина, а други двама пострадаха в катастрофа в Шумен

26-годишен водач е загинал, а двама пътници са ранени при пътно-транспортно произшествие, станало тази нощ в Шумен, съобщиха от областната дирекция на МВР в града. 

Инцидентът е станал около 01.15 часа на бул. ”Симеон Велики”. 

Водачът Х.Х.(26 г.) управлявал лек автомобил с шуменска регистрация. Не съобразена скорост на движение е... 26-годишен водач е загинал, а двама пътници са ранени при пътно-транспортно произшествие, станало тази нощ в Шумен, съобщиха от областната дирекция на МВР в града. Инцидентът е станал около 01.15 часа на бул. ”Симеон Велики”. Водачът Х.Х.(26 г.) управлявал лек автомобил с шуменска регистрация. Не съобразена скорост на движение е...

Сънят позволява на мозъците ни да се „почистят“

 Отдавна е известно, че сънят, който много прилича хранене или дишане, е жизненоважен процес за хора и животни.Недостатъчната дрямка при хората уврежда знанията, намалява нивото на енергия, и води до редица заболявания. Но докато учените са изследвали безброй механизми, които биха могли да обяснят защо сънят е толкова важен, те все още не са излезли с окончателен отговор. Сега, ново проучване предлага още една убедителна теория: Сънят позволява на мозъците ни да се „почистят“.


В статия, публикувана в Science, изследователски екип от University of Rochester Medical Center (URMC), Ню Йорк, САЩ, е идентифицирал нещо, което се нарича на glymphatic система.Тя много прилича на лимфната система, която служи за изчистване на нежеланите токсини, странични продукти и други вещества от тялото. Glymphatic системата извършва същото пречистване, но в мозъка ни"Ние знаем от дълго време, че на мозъка ни му липсва традиционната лимфна система.", казва съавторът на проучването Рашид Дийн, невролог в URMC. "Но ние вече знаем, че glymphatic системата, елиминира натрупването на „отпадъци“ в мозъка."

 



Използвайки техника с изображения, наречена дву-фотонна микроскопия, изследователите наблюдавали glymphatic системата и отбелязали, че тя е значително по-активна, когато мишките спят, в сравнение, с когато са будни. "Това, което открихме, е десетократно увеличение в активността!", обяснява Дийн. "Това ни казва, че сънят изглежда е изключително важен в подпомагането на мозъка при премахването на нежеланите странични продукти."


Интригуващо също така е, че пространството между мозъчните клетки се увеличава по-време на почивка, което позволява повече място за процеса на почистване. Т.е. че извънклетъчното пространство по-лесно позволява на цереброспиналната течност (CSF) да тече и да носи отпадъчните вещества. От там „отпадъците“ се извеждат от мозъка и в крайна сметка се разграждат в черния дроб.
Въпреки, че учените от URMC все още не знаят защо glymphatic системата се ускорява по-време на сън, те предполагат, че тя има нещо общо с разпределението на енергията. Тъй като процесът на почистване изисква значително потребление на енергия, може да се налага мозъка да бъде по-малко активен. "Можете да мислите за процеса, като са домашно парти.", казва Майкен Ниедергард, водеща авторка в изследванията. "Можете да забавляват гостите или да почиствате къщата си, но не може да правите и двете неща едновременно."

 


Разбира се, констатацията на учените, все още не предлага окончателен отговор на въпроса –„Защо спим?“. Може дори да съществува повече от едно обяснение. Други убедителни теории включват идеята, че спането е от жизнено важно значение за паметта и обработката на информацията. Сънят позволява на тялото да извършва множество възстановителни процеси, включително и за мускулния растеж и за възстановяването на тъканите. "Тези механизми са нещо, което трябва да изследваме още!" казва Дийн. "Това със сигурност не може да бъде единственият процес, който прави съня толкова наложителен, но аз мисля, че е един от тях."

 

Iztochnik hicomm

Боевски не може да бъде съден у нас, твърдят юристи

Принудителното изваждане на Гълъбин Боевски от Бразилия не означава, че престъплението му е опростено. Затова той има забрана за връщане в страната, пише в.„Преса”, като цитира информация на бразилското посолство, получена по молба на изданието. Според специалисти по международно наказателно право случаят „Боевски” в Бразилия по никакъв начин не засяга България. Още повече че бразилските власти го третират като съден. А никой не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление.Други източници твър...

32 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през изминалото денонощие

32 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през изминалото денонощие, съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният служител в КАТ “Пътна полиция” в града. При пътните инциденти са нанесени само материални щети по автомобилите. Само при едно пътнотранспортно произшествие е пострадала пешеходка, като жената е с контузии, без опасност за живота.

Протестът днес тръгва от СУ

Студенти провалиха лекция на шефа на КС в Софийския университет. Снимка: NOрешарски

Втора група преподаватели ще дойдат в двора на Софийския университет в 18 ч днес, за да подкрепят протеста на студентите. 

Причината е, че много от преподавателите не бяха разбрали за днешната акция в 12:30 ч и са предложили да се състои втора среща, за да могат и те да дойдат в университета. Във фейсбук вече бе създадена група на препдаватели в СУ, в която те координират действията си. 

Междувременно фейсбук групите, през които се организират традиционните вечерни протести, излязоха с призив днес шествието да започне от двора на СУ. Началният час вероятно ще е 18:30 или малко по-късно, за да има време преди това преподавателите да се срещнат със своите възпитаници.

По обед приключи срещата студентите с ръководството, като от нея няма гръмки резултати. Обсъждани са най-вече технологични въпроси като нормалното функциониране на администрацията и опазване на реда в окипираната сграда.

Статията "Протестът днес тръгва от СУ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Новият Мистър Видин е с кубински произход

Георги Цветков е новият Мистър Видин. Той бе избран на церемония, провела се в навечерието на празника на града. Георги е на 21 години, от Видин, зодия Козирог, тегло 80 килограма и височина 184 см. Интересен факт от биографията му е, че има кубински произход. Владее три езика, изучава „Полимерно инженерство" в Химикотехнологичен и металургичен университет в София. С мода се занимава от година и половина. На миналогодишния конкурс бе втори подгласник, бил е и „Топ модел" на Северозапада. За негови подгласници бяха избрани 17-годишните Владимир...

Ясен Тодоров: ВСС не иска да играе в мач срещу Светлозар Костов

София /КРОСС/ Фактите, които изложи пред вас прокурор Светлозар Костов, са неверни. Това заяви пред Нова телевизия шефът на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. Той изрази своето възмущението си от Костов, който преди време посочи, че ВСС работи задкулисно и има хора, които влияят върху гласуването. Това стана, след като никой не одобри кандидатурата му за шеф на специализираната апелативна прокуратура. Костов отиде и по-далеч, като заяви, че трите сигнала по делото "Октопод" срещу него са били проверявани прекалено стриктно. Той посочи, че обвиняемите по делото са го срещали в коридорите на Съдебната палата и директно са му заявявали, че правителството ще падне, като го питали: Какво ще правите тогава, г-н Костов?Според Костов целта е била делото да се довлачи до смяната на кабинета, а това съвпадало с интересите на организираната престъпност.По никакъв начин Костов не е викан във ВСС, каза още Тодоров. Той отрече да е тормозен прокурора; създавал се пълен комфорт. Още през юни било разгледано изложение на сдружението на жертвите на организираната престъпност "Св. Георги", като част от сигнал на Алексей Петров, увери Ясен Тодоров. Костов заема много сериозна административна длъжност в съдебната система. Това, че е загубил един конкурс, не е фатално, добави той. Може би към момента не е подходящ и другият кандидат се е представил по-добре, каза още той. ВСС не иска да играе в мач срещу него. Там има сериозни хора, не обидени деца, увери още Тодоров

Стоян Радев към Стефан Данаилов: Да спре да мълчи и да се срамува


Режисьорът Стоян Радев публикува в края на септември на стената си във "Фейсбук" обръщение към актьора Стефан Данаилов, който е и депутат от БСП. Статусът му събра много харесвания (с like в социалната мрежа се изразява одобрение за казаното), включително и от актьори, както и от ученици на Данаилов в НАТФИЗ. Негова публична реакция не последва, а тогава репортер на "Дневник" не успя да го намери за коментар. Днес Стоян Радев припомня обръщението си, което не е загубило актуалност по повод...

Подмяна на електромери на пернишка област за периода 28.10-01.11.2013г.

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.
Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Иран с атомна бомба до месец

Експерти от американския Институт по проблемите на науката и международната сигурност смятат, че Иран може да произведе достатъчно количество обогатен уран, за да създаде атомна бомба за един месец.В публикуван в петък доклад се изтъква, че времето, необходимо на Техеран за обогатяване на уран до равнище за създаване на атомна бомба „е прекалено кратко и продължава да се съкращава”.„Иран може да произведе достатъчно количество обогатен уран за един месец” - се предупреждава в доклада. „Съкращаването на времето за обогатяване може да повлияе отр...

Задържаха бивш затворник, откраднал пари и вещи от къща в с.Риш

Бивш затворник, откраднал пари и вещи от частен дом в село Риш, е бил заловен от полицията. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен. Кражбата, станала между 14 и 18 октомври от дома на 33-годишен мъж от селото. Откраднати са 282 лева, задграничен паспорт, зарядно устройство за мобилен телефон. В резултат на проведените издирвателни действия авторът на кражбата е установен1 това е 21 -годишен мъж от същото село. Част от отнетите вещи са намерени и иззети от домa на извършителя. Мъжът е известен на полицията с множество кражби, осъждан е. През месец ...

Планирани прекъсвания на ел.захранването на територията на Пернишка област за периода 28.10-01.11.2013г.

 Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Продължава

Ректорският съвет на СУ ще заседава днес заради продължаващата пълна и безсрочна окупация на ректората


По повод пълната и безсрочна окупация на ректора на Софийския университет, започнала снощи, 25 октомври, и организирана от група студенти, обединяващи се под името "Ранобудните студенти", днес Ректорският съвет на СУ ще се събере на заседание, предаде БТА, цитирайки ректората на университета проф. Иван Илчев. Не е ясен началният час на срещата.

Въпреки окупацията, днес под строг режим студентите допуснаха в сградата единствено провеждането на "съдийски изпит в ректората".
...

Изборите в Чехия продължават

И днес чехите продължават да гласуват на предсрочните парламентарни избори в страната. Изборите започнаха още вчера, припомня БГНЕС Според данните от допитванията Чешката социалдемократическа партия (CSSD) е вероятният победител с 26% от гласовете, следвана от компартията (KSCM) с 18% от гласовете и новото движение АНО на богаташа Андрей Бабиш (16,5%) . Ако резултатът се препокрие с данните от анкетите, Чехия ще се окаже в трудна политическа ситуация, тъй като не се очертава никакво ясно мнозинство, смятат анализаторите. Изборите може да дадат шанс на комунистите (KSCM), които досега бяха държани настрана от другите партии, да проникнат в кулоарите на властта за пръв път от свалянето на тоталитарния режим чрез Нежната революция през 1989 г. Социалдемократите се надяват на резул...

Кола падна в река Поройна в Шумен, шофьорът загина на място

БМВ падна в река Поройна в Шумен, водачът - 26 годишен мъж почина на място, а двамата му спътници са ранени, съобщават от полицията в града.Инцидентът станал около 1.15 ч. на бул. „Симеон Велики”, близо до сградата на Националния осигурителен институт в града. Колата се движила в посока от пл. „Оборище” към Кооперативния пазар. Водачът не съобразил скоростта си на движение, загубил контрол и се блъснал в светофарната уредба на бул. „Симеон Велики”, близо до сградата на НОИ. След това колата се ударила в предпазната мантинела и се преобърнала в ...

Жена е със счупен нос след катастрофа

49-годишна жена, управлявала лек автомобил Ситроен с варненска регистрация, е пострадала при пътен инцидент снощи. Причина за инцидента е несъобразена скорост. Около 19.30 часа между селата Избул и Войвода при остър десен завой жената изгубила контрол над колата, тя навлязла в лентата за насрещно движение и се блъснала челно в движещия се Фолксваген "Венто". Следствие на удара е пострадала жената зад волана на френското возило. След преглед в шуменската болница са установени счупени синуси и счупени носни кости. Настанена е за лечение без оп...

На "Камп Ноу" притеснени от Кристиано

Португалецът има 8 гола в последните си 6 визити в Барселона

    


САЩ разгръщат елементи на ПРО в Румъния

/КРОСС/ САЩ пристъпват към разгръщането на елементи на ПРО в Румъния. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на посолството на САЩ в Букурещ. Работата по разполагането на противоракетни комплекси като част от създаваната от САЩ и НАТО европейска противоракетна отбрана (ПРО) ще започне на 28 октомври в бившата авиобаза в Девесел. Там ще бъдат монтирани американски многоцелеви зенитно-ракетни комплекси Ейджис (Aegis), снабдени с прихващащи ракети „Стандарт 3". Участието на Румъния в създаването на противоракетна отбрана на НАТО е част от Европейския поетапен подход на ПРО на САЩ.

Без жертви по пътищата през последното денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 25 тежки пътнотранспортни произшествия. Ранени са 30 души, от които един е с опасност за живота.За района на столицата са станали 132 леки и 8 тежки пътнотранспортни произшествия с 8 ранени. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи, съобщиха от СБА....

Чобанов: Бюджет 2014 цели да постигне ускорен растеж

 Чобанов коментира и темата със съкращенията в администрацията, като заяви, че те зависят от министрите. Общата цел е да се оптимизират ведомствените бюджети. "Не става дума за механично съкращаване на администрация, а това да стане на базата на отпаднала необходимост от функции и дейности, включително дублиращи се функции. Няма арбитражно отношение към институциите.

Съкращаваме всички, за да освободим ресурс, който да се използва за по-целенасочени политики. Това не е наказание към никого, а възможност да имаме по-фокусирана и по-стегната администрация”, категоричен беше министърът.

Той отбеляза, че през последните години все по- голям процент от бюджетите на ведомствата са се изразходвали за издръжка и за заплати, а конкретните политики и капиталовите разходи страдаха.

"Предстои да видим реформите в здравеопазването. Там ситуацията от бюджетна гледна точка тази година е тежка. Необходима е рязка структурна промяна, едно осмисляне на това къде са най- големите изтичания на средства от тази система и пробойните да се запушат”, каза още финансовият министър.

Пред БНТ той изтъкна, че бюджет 2014 цели да постигне ускорен растеж. "Ако успеем да ускорим растежа и да рестартираме икономиката, ще спечелят както хората, така и бизнесът. Ще се подобри потенциалът да се развиваме по-добре в бъдеще”, изтъкна министърът. Чобанов отбеляза, че бюджетът за следващата година продължава да залага и на финансова стабилност.

Министърът на финансите се спря на три основни приоритета на кабинета, които могат да се открият както на национално ниво, така и в отношението към местните власти. На първо място Чобанов посочи образованието, като изтъкна, че без квалифицирани хора и обвързаност с нуждите на пазара на труда, няма как да разчитаме да има растеж. На следващо място министърът отбеляза публичната инвестиционна програма и социалната област.

Според министъра на финансите в последните години липсва предприемаческият дух. "Имаше нееднакво третиране и вмешателство в бизнеса, което трябва да престане. Трябва да се стремим да подобрим бизнес средата, да осигурим равни условия за всички – както чрез данъчната система, така и чрез отношението на данъчната администрация към бизнеса”, заяви Чобанов. Той напомни за мерките на правителството за намаляване на административните тежести и за промените в Закона за обществените поръчки.

Министър Чобанов подчерта, че основен приоритет ще бъде провеждането на интегрирани политики. Той даде пример с намерението да се обединят Фонд "Научни изследвания” и иновационния фонд, като идеята е новият фонд да се превърне в посредник между бизнеса и науката. "Ще се съсредоточим върху приложната наука и иновативните проекти”, каза още министърът на финансите.

Чобанов обърна специално внимание на публичния инвестиционен фонд за растеж и устойчиво развитие на регионите в размер на 500 млн.лв. Министърът обясни, че фондът е противовес на политиката, при която се разхвърлят малко ресурс на всички министерства, без обаче да може да се измери резултатът. "Тук резултатът е фокусиран върху инвестиции, проекти и програми, в които ще могат да участват както министерствата, така и общините. Проектите ще бъдат подбирани според ефекта им върху икономическия растеж, конкурентноспособността, развитието на регионите и заетостта”, обясни министър Чобанов.

Той акцентира върху прозрачността при одобряването на проектите. По думите му все още се обсъжда начинът, по който ще бъде ръководен фондът. "Насочваме се към идеята това да е един междуведомствен орган от няколко министри, които са свързани с тези направления, като предвиждаме участие и на външни експерти – например председателя на НСОРБ”, поясни министърът.

Той подчерта, че подобни ресурси ще бъдат отделяни не само през 2014г., но и през следващите години. "Не трябва да забравяме, че до момента разчитахме основно на европейски средства, за да финансираме т.нар. капиталови разходи. 2013г. е краят на стария програмен период, а новият започва през 2014 г. Тъй като нормативната уредба и на европейско ниво още не е готова, можеше да се получи известно намаление на разполагаемия ресурс. Точно това се стремим да избегнем – давайки национален ресурс, няма да позволим капиталовите разходи да намалеят. Напротив, те дори ще се увеличат”, каза министърът на финансите.

На фокус Булгартабак холдинг

Първата и последната сесия на отминалата седмица от 21 до 25 октомври на Българската фондова борса (БФБ) бяха белязани с по две големи пакетни...

Йордан Цонев: Проблемът със земята остава нерешен

Най-вероятно ще последва прегласуване на мораториума върху продажбата

Бистришките тигри - пряко по тв

За първи път в историята ще има пряко излъчване на мач на “Витоша” (Бистрица) - отбора на бившия премиер Бойко Борисов. На култовата дата 7 ноември, деня на Октомврийската революция, дебютантът в “Б” група гостува на “Локомотив” (Пд) от 16,30 ч в първи 1/8-финал за Купата на България. Не се знае дали Борисов ще пожелае да се включи в двубоя, който За първи път в историята ще има пряко излъчване на мач на “Витоша” (Бистрица) - отбора на бившия премиер Бойко Борисов. На култовата дата 7 ноември, деня на Октомврийската революция, дебютантът в “Б” група гостува на “Локомотив” (Пд) от 16,30 ч в първи 1/8-финал за Купата на България. Не се знае дали Борисов ще пожелае да се включи в двубоя, който

Чип сменя ловния билет

Магнитна карта с чип ще смени скоро ловния билет. В нея ще се съберат данните от няколко документа, които в момента са задължени да носят авджиите. "Идеята е в картата да се вкарат имената на ловеца, кога е преминал изпитите, билетът му за лов и риболов, как се казва кучето му", обясни пред "Стандарт" шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.

Проф. Токушев: НС си изми ръцете с КС за Пеевски

Студентите са символ на съпротивата на обществото срещу самозабравилите се олигарси, коментира Г. Близнашки. Оставка на Орешарски значела Бойко Борисов да бъде назначен като служебен премиер, опонира политоложка.

Общият проект на Стрелча и Велинград навлиза във финалната си фаза

/КРОСС/ Общият проект на общините Стрелча и Велинград навлиза във финалната си фаза. В началото на годината двете общини стартираха работата по общ проект: „Висока ефективност на администрацията в община Стрелча и община Велинград".Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.Основната цел на проекта е оптимизиране на структурите на двете администрации и избягване на дублиращите функции. След обследването на дейността на различните нива на административните структури и проведените интервюта със служителите от общинските служби в двете общини за дефиниране на конкретните ежедневни дейности и взаимовръзките в администрациите, фирмата - консултант обобщи резултатите и изготви Фунционалните анализи на дейностите в Община Стрелча и Община Велинград.Тези анализи са в основата на препоръките и предложенията, които подготвя консултанта, за повишаване на ефективността на работните процеси. Целта е подобряване на координацията и оптимизиране на административните структурите чрез преразпределяне на функции и дейности на общинските служби. Всички предложения са събрани в Наръчник с Вътрешни правила за организационно развитие. Проект „Висока ефективност на администрацията в община Стрелча и община Велинград" навлиза във финалната си фаза

Тапа в центъра заради Джаро

София /КРОСС/ Екшън в центъра на София навръх Димитровден.Бандата на Джаро влиза в нова престрелка. Снимките на култовия сериал "Под прикритие" ще затворят ключови улици в столицата, съобщиха от общината вчера. Сцените от филма ще се разиграят на пл. "Райко Даскалов" между "Ангел Кънчев" и "Солунска". Най-нетърпеливите фенове на сериала ще могат да наблюдават коя ще е поредната жертва в гангстерската война.Новите серии на "Под прикритие" започват тази зима. Зрителите тръпнат в очакване какво ще се случи с Мартин и Джаро. Ключова роля в техните съдби ще има дъщерята на Димитър Туджаров-Ния. В ролята й ще влезе чаровната актриса Йоана Темелкова.Докато чакат новите серии обаче, столичани ще трябва да изтърпят неудобствата заради затварянето на движението по време на снимките.Днес ще бъдат забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл. "Райко Даскалов" между ул. "Ангел Кънчев" и ул. "Солунска"; на ул. "Ангел Кънчев" между ул. "Уилям Гладстон" и ул. "Солунска", обясниха от Столична община. Междувременно вчера продължиха снимките на "Непобедимите 3". Заради филма бяха забранени престоят и паркирането на локалното пътно платно пред Централна гара. Столична дирекция на вътрешните работи ще постави постове за контрол и регулиране на движението, пише "Стандарт".

Астерикс и Обеликс тръгват на ново приключение

В Шотландия появата на новия комикс се свърза с предстоящия референдум за автономия

    


Германия и Бразилия с резолюция срещу шпионажа на САЩ

Германия и Бразилия подготвят анти-шпионска резолюция, която да внесат в генералната асамблея на ООН, съобщи „Ройтерс“. Причината за резолюцията  е избухналият скандал с подслушването на световни лидери от страна на САЩ.

Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел са обединили усилията си срещу шпионажа от страна на аме Германия и Бразилия подготвят анти-шпионска резолюция, която да внесат в генералната асамблея на ООН, съобщи „Ройтерс“. Причината за резолюцията е избухналият скандал с подслушването на световни лидери от страна на САЩ. Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел са обединили усилията си срещу шпионажа от страна на аме

Германия и Бразилия се обединяват срещу шпионажа на САЩ

Германия и Бразилия подготвят анти-шпионска резолюция, която да внесат в генералната асамблея на ООН, съобщи „Ройтерс“. Причината за резолюцията  е избухналият скандал с подслушването на световни лидери от страна на САЩ.

Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел са обединили усилията си срещу шпионажа от страна на аме Германия и Бразилия подготвят анти-шпионска резолюция, която да внесат в генералната асамблея на ООН, съобщи „Ройтерс“. Причината за резолюцията е избухналият скандал с подслушването на световни лидери от страна на САЩ. Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел са обединили усилията си срещу шпионажа от страна на аме

Студентите окупатори се скриха от Кошлуков

Двамата поканени студенти окупатори на Ректората не дойдоха в студиото на Емил Кошлуков.

Орешарски поздрави строителите

София /КРОСС/ Министър-председателят Пламен Орешарски поздрави българските архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, работещи в сферата на строителството по случай Деня на строителя. Премиерът им пожела здраве, лично щастие и професионални успехи.„Признателен съм ви за труда и за таланта, които ежедневно влагате в работата си и които утвърждават съзидателната енергия на обществото ни. Вашата предприемчивост и инициативност е част от общия ни стремеж България да расте икономически. Убеден съм, че и днес по стъпките на големите майстори-строители вървят хората, които ще бъдат пример за бъдещите поколения", обърна се премиерът към хората, които днес отбелязват своя професионален празник. Според министър-председателя строителството е процес, в който ясно личи, че ключово условие за успех е задружната работа. „Вярвам, че именно диалогът в обществото и доброто партньорство между държавата и бизнеса са предпоставка не само за развитието на сектора, но и за връщането на България на пътя на просперитета", подчерта премиерът. Той изтъкна, че благодарност заслужават хората, които работят както за реализацията на големите строителни обекти, така и на тези, достигащи до всеки български дом. Министър-председателят подчерта, че в момент на равносметка, какъвто е Димитровден, е видно, че със своя труд строителят създава условия, които изграждат връзки между хората и правят възможен живота им заедно.

Курбан за храмовия си празник Димитровден раздават в Димитровград

Храмовия си празник отбелязва на Димитровден църквата в Димитровград, която носи името на Св. Димитър. По този повод рано тази сутрин там започна служба. От снощи в храма е и иконата на Св. Петка с нейната одежда, донесени от пловдивския митрополит Николай. Светините идват от румънския град Яш и ще останат за поклонение в димитровградската църква до обяд на 29 октомври. По традиция в обедните часове днес от църквата „Св. Димитър” в Димитровград ще раздадат курбан на миряните.

Откриха фреска на да Винчи в Милано

/КРОСС/ По време на реставрационни дейности на стените в замъка Сфорца в Милано е открит фрагмент от картина на Леонардо да Винчи, съобщава Corriere Della Sera. Фреската се намира в т.нар. Sala della Asse, наречен така заради дървените панели, които някога са покривали стените й. Залата се намира на първия етаж в североизточната част на замъка. По идея на художника стаята е направена като беседка със сводест купол. Вероятно на стените са изрисувани дървета, които опасват беседката. Според реставраторите има шанс стенописът да бъде възстановен изцяло, но това ще отнеме много време. Сега фреска е скрит под няколко пласта кал.Ходът на възстановителните работи може да се следи в реално време на специалния сайт Sala delle Asse. Леонардо да Винчи е работил над оформянето на залата проектирането на съоръжения през 1498 г. в продължение на няколко месеца по нареждане на херцог Лудовико Сфорца. На това място собственикът на замъка е приемал важни гости. Възможно е художникът да не е работил сам. Не е известно и дали работата му е завършена, пише Lenta.ru.

Сутринта мъгли, но после - слънце

В събота преди обяд на много места в низините и по Черноморието ще има мъгла или ниска облачност. Около обяд видимостта ще се подобри, облачността разкъсана и намалее и в следобедните часове времето над страната ще бъде слънчево. Над планинските райони през целия ден ще бъде слънчево. Ще бъде тихо. Максималните температури между 18° и 23°, по морския бряг - 15-17°, в София - 21°.Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца.Над планините ще бъде слънчево, топло и почти тихо. Времето ще бъде подходящо за  туризъм....

Местим часовниците с час назад

Точно в 4:00 часа тази нощ трябва да върнем часовниците с един час назад, за да преминем към зимно часово време. Смяната на времето у нас се извършва два пъти годишно - към лятното се преминава в последната неделя на март, а към зимното - в последната неделя на октомври. Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г.. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна ...

Венгер очаква Сър Алекс да се завърне като мениджър

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер направи интересно предположение, че Сър Алекс Фъргюсън ще се завърне във футбола като мениджър. Според боса на „топчиите“ е трудно да се оттеглиш от играта, ако си бил в нея толкова време. Както е известно, Сър Алекс се оттегли в края на миналия сезон и стана посланик на Юнайтед. Името му обаче продължава да пълни първите страници с публикации от неговата автобиография, както и няколко телевизионни интервюта, които шотландецът даде. „До 6 месеца ще знаем повече затова“, заяви Венгер. „Не можеш да го отхвърлиш ...

Убиецът на Джако излиза от затвора

Кондрад Мъри на свобода предсрочно

    


Гърция в нова битка с кредиторите за мерките за икономии

Правителството иска да се фокусира върху структурни реформи, чрез които да прави икономии

    


Около 100 нелегални влизат на ден у нас, твърди Светлозар Лазаров

Средно дневно в България пристигат нелегално по около 100 души, понякога по-малко, понякога повече. По-голямата част са от сирийски произход - досега са над 4000. И другото, което се наблюдава като устойчива тенденция е, че значителна част са жени и деца. Това казва главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред сп. „Тема”. „Основният проблем е на българо-турската граница, където е големият миграционен натиск. Затова е променена организацията на граничното наблюдение, има допълнително сили и средства по най-активните направления”, казва Лазаро...

Един бежанец струва 364,41 лв. месечно, но получава на ръка само 65

Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор

Издръжката на един бежанец излиза на държавата точно 364,41 месечно, а като се прибавят идващите по линия на ЕС средства, издръжката става общо558,81 лева.

Сумите съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на запитване на OFFNews. 

Повод за запитването ни станаха различните суми, цитирани в публичното пространство за издържка на бежанец – от 65 до 1100 лева.

От общо 558,81-те лева, “на ръка” търсещите убежище имигранти получават само 65 лева. Сумата се равнява на гарантирания месечен доход у нас и не може да е по-висока, за да няма дискриминация спрямо българските граждани, обясниха от ДАБ.

Ето за какво се разходват останалите:

От бюджета на агенцията месечно са заделяни 364,41 лева, а по европроекти още 194,40 лева – сумирани, те дават общата месечна издръжка на имигрант, влязъл в страната в търсене на убежище. Справката е валидна за периода 1 януари-21 октомври 2013 г.

Първата сума (364 лева) се формира от преки и административни разходи. Преките включват ежемесечно изплащаната сума от 65 лв. на лице за основни жизнени потребности; преводачески услуги; пране на постелно бельо; санитарни и хигиенни материали; медицински консумативи за изследванията при настаняване в центровете и лекарства; режийни разходи (за ток, вода, отопление); дезинсекция, дезинфекция и дератизация на пощененията в центровете за бежанци; денонощна охрана; закупуване на легла и матраци; и засхтраховане на сградния фонд.

Административното перо покрива разходите за заплати и осигуровки на служителите и канцеларските материали. 

Издръжката, дошла по линия на ЕС, също е индиректна. Тя е отишла за ремонт на общо пет етажа в два блока на Регистрационно-приемателен център в София, оборудване на здравен кабинет и приемни. С евросредствата е оборудван и центъра в Баня – монтиран е дизелов агрегат, видеонаблюдение, обновена  е отоплителната система, изградена е детска площадка и е поставено осветление в двора. 

От началото на годината досега ДАБ е плучила 58 дарения от физически и юридически лица, но те не са били във формата на парични средства, сочи още справката.

Статията "Един бежанец струва 364,41 лв. месечно, но получава на ръка само 65" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Нов побой над ученик във Враца, този път за пари

17-годишно момче, ученик във врачанското училище „Васил Кънчов“, е било пребито и обрано, съобщи сайтът tribali.info. Нападението е станало в понеделник следобед в района на Хижата. 

Тони Петков учи в 10 „В“ клас. Той бил нападнат на 21 октомври през деня и е приет е с множество синини и охлузни рани във врачанската болница. Оставал е там.. 17-годишно момче, ученик във врачанското училище „Васил Кънчов“, е било пребито и обрано, съобщи сайтът tribali.info. Нападението е станало в понеделник следобед в района на Хижата. Тони Петков учи в 10 „В“ клас. Той бил нападнат на 21 октомври през деня и е приет е с множество синини и охлузни рани във врачанската болница. Оставал е там..

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване