Окупацията на СУ е абсолютен фарс, смята Валери Жаблянов

Окупацията в Софийския университет е абсолютен фарс, каза депутатът от „Коалиция за България” Валери Жаблянов в „Седмицата” на Дарик. Той отбеляза, че е имал преимуществото да е свидетел на всички стачки в Софийския университет след 1990 г. и участник.„Разликата е съществена. Първата стачка беше срещу една авторитарна система на управление, тя искаше ускоряване на политическите реформи в България по посока на утвърждаване на многопартийната демокрация, утвърждаване на парламентаризма, развиване на пазарното стопанство. Това българските ...

Блокираха сайтът на Агенцията за национална сигурност на САЩ

Сайтът на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която се оказа в центъра на международния скандал с подслушването, остана недостъпен за голяма част от време през последното денонощие. По данни на служители от агенцията сайтът е недостъпен за всички ползватели.

Ваучери за социални услуги сменят помощите

Социалният министър обяви, че се обсъждат седем варианта за раздаване на коледни добавки за пенсионерите.

Тренчев в "24 часа": Министри се оплакват от партийци

"С 322 млн. лв. дефицит - болните остават без лечение", пише "Труд"

Пълна промяна във фонд "Земеделие"

Пълна промяна предстои във фонд “Земеделие”. Ръководството му ще бъде обновено с петима зам. изпълнителни директори, става ясно от проекторешение, с което “Труд” разполага. В момента заместниците са само двама. Предстои управителният съвет на ведомството, отговарящо за усвояването на европарите в земеделието, да утвърди новите шефове през идната се Пълна промяна предстои във фонд “Земеделие”. Ръководството му ще бъде обновено с петима зам. изпълнителни директори, става ясно от проекторешение, с което “Труд” разполага. В момента заместниците са само двама. Предстои управителният съвет на ведомството, отговарящо за усвояването на европарите в земеделието, да утвърди новите шефове през идната се

Талантът се преценява по цвета на очите

/КРОСС/ Американски учени твърдят, че е достатъчно да погледнеш един човек в очите, за да кажеш дали той е талантлив. Според тях хората със сини очи са много по-талантливи от тези с тъмни. Според експертите от университета в Луисвил хората със сини очи притежават феноменален талант в една или друга област. По думите им синеоките имат големи шансове да постигнат успешна себереализация. Освен успехи в учението и професионалната сфера, те лесно успяват да завладеят сърцата на околните и са много талантливи. Ръководителят на изследването проф. Джоана Роув отбелязва, че синеоките щастливци постигат с лекота успехи в спортове като хокей и голф. Освен това у тях е силно развито стратегическото мислене.Защо обаче това се случва, учените все още не могат да обяснят. "Ние не можем да обясним този феномен, но сме напълно убедени в неговата автентичност", каза Роув, коментирайки резултатите от работата на екипа си. Учените напомнят, цветът на очите си получаваме в резултат на комплексна генетична „игра", но не го наследяваме директно от родителите си.

Преглед на печата

„Главният съдебен инспектор демонстративно хвърли оставката си”, информира „Сега”. Шефът на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Ана Караиванова си подаде оставката в деловодството на парламента вчера. Самата Караиванова поднесе новината по време на обсъждането на годишния доклад за дейността на ИВСС в пленарната зала, въпреки че 5-годишният й мандат изтече в началото на 2013 г.„Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на мандата и това ще е единствената причи...

Софиянец с „Ягуар“ катастрофира край Пловдив

Мъж от София катастрофира край Пловдив. Все още не е ясна самоличността и възрастта на загиналия. Тежката катастрофа е станала на около 2 км след разклона за село Мало Конаре в посока за Пловдив.

Сигналът за инцидента е подаден тази нощ около 3.30 часа. Лек автомобил Мъж от София катастрофира край Пловдив. Все още не е ясна самоличността и възрастта на загиналия. Тежката катастрофа е станала на около 2 км след разклона за село Мало Конаре в посока за Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден тази нощ около 3.30 часа. Лек автомобил "Ягуар" със софийска регистрация се е движил по посока за Пловдив. Водачът ...

Софиянец с "Ягуар" загина в тежка катастрофа край Пловдив

Мъж от София катастрофира край Пловдив. Все още не е ясна самоличността и възрастта на загиналия. Тежката катастрофа е станала на около 2 км след разклона за село Мало Конаре в посока за Пловдив.

Сигналът за инцидента е подаден тази нощ около 3.30 часа. Лек автомобил "Ягуар" със софийска регистрация се е движил по посока за Пловдив. Водачът ... Мъж от София катастрофира край Пловдив. Все още не е ясна самоличността и възрастта на загиналия. Тежката катастрофа е станала на около 2 км след разклона за село Мало Конаре в посока за Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден тази нощ около 3.30 часа. Лек автомобил "Ягуар" със софийска регистрация се е движил по посока за Пловдив. Водачът ...

Млада компания работи по технология, която да обедини всичките ни устройства в една мрежа


Все повече хора имат по няколко различни устройства. Обикновено искаме да разполагаме с всички файлове на всяко от тях по всяко време. За съжаление това не е възможно на този етап. Но една млада компания с името The CGC team работи по негово евентуално решение.

Компанията разработва устройството Lima, което променя начина, по който останалата ни техника запазва информация. "С Lima всички ваши устройства работят като група. Те съдържат едни и същи файлове сякаш са едно устройство",...

Румен Овчаров се отказа от битката за председателското място

София /КРОСС/ Бившият депутат и енергиен министър Румен Овчаров обяви, че няма да се кандидатира за председател на БСП-София. Той съобщи решението си по време на 12 конференция на Софийска градска организация на столетницата, на която трябва да се избере нов лидер. Седем са се кандидатирали за поста: Калоян Паргов - общински съветник; Николай Малинов, Борис Цветков и Георги Кадиев, които са депутати. Другите кандидати са проф. Захари Захариев, Петър Апостолов и Румен Овчаров, който е дългогодишен лидер на софийската организация и е предложен от район "Младост".Очакванията са битката да се състои между трима от кандидатите:Калоян Паргов, Николай Малинов и Борис Цветков, а всички останали ще си направят отвод. Няколко са причините - не членувам на клуба на несменяемите. Не съм се отказал от кандидатура за градската организация, за да запазя поста на народен представител. Връщането ми означава, че не сме реализирали политиката за налагане на млади и нови лица в политиката. Не мога да компрометирам тази политика. Тази разумна политика даде и първите резултати на парламентарните избори, заяви Овчаров. В политиката трябва да се имат две важни неща - политиката е маратон, а не спринт, и политиката е колективен спорт, а не лична дисциплина. Който иска да успее в политиката, трябва да гради отбор. В години, в които се купува всичко - политици, политики, лоялността към другаря до теб е най-важна, каза още Овчаров. Според него - правителството работи

В Перу намериха две древни мумии

/КРОСС/ Перуански археолози откриха мумии на възрастен човек и малко дете, отнасящи се към културата Уари. Възрастта на двете находки е поне хиляда години. Откритията са направени по време на разкопки в Huaca Pucllana, съобщава местният вестник El Comercio.Телата са открити в изяснява в стената на шестата от общо седем платформи на пирамидален храм, построен преди около хиляда години. Независимо, че детайлния анализ на находките ще отнеме до шест месеца, учените са категорични, че двете мумии се отнасят към културата Уари, съществувала на територията на съвременно Перу преди инките. Самите скелети се отнасят към X-XI век. Освен скелетите археолозите са открили и седем контейнери с листата от чай мате, дванадесет чанти и три скелети от морски свинчета. Това кара експертите да предполагат, че вероятно възрастната мумия е на свещеник или длъжностното лице. Детето, по тяхно мнение, е принесено в жертва в чест на починалия лидер в традицията вари.

Местят сборния пункт на протестиращите пред СУ тази вечер

Призив вечерният протест в центъра на София тази вечер да се събира не на пл. „Независимост“, а пред Ректората на Софийския университет, отправиха протестиращи във Facebook. Началният час остава 18.30, като не е ясно в каква посока ще поеме шествието след това.

Целта на промяната на мястото за протеста е да се покаже солидарност със студентите, които в петък вечер окупираха Ректората на най-големия университет в страната, както и към техните колеги в други висши училища в цялата страна, които също окупираха университетски аудитории през последните няколко дни.

По информация на OffNews, в 18 ч. преподаватели от Софийски университет ще имат среща със студентите в двора на Ректората, за да обсъждат подробности около протичането на учебния процес в сградата през следващите дни, а след това ще се включат и във вечерния протест.

По-рано днес окупиралите СУстуденти се срещнаха с академичното ръководство и бе взето решение 28 октомври да бъде неучебен ден за целия университет, а в 14 ч. да се проведе извънредно заседание на Академическия съвет.

The post Местят сборния пункт на протестиращите пред СУ тази вечер appeared first on Noresharski.com.

Оградата по границата с Турция ще е готова през февруари, смята военният министър


В края на февруари се очаква окончателно да е завършена 107-километровата ограда по границата ни с Турция, която да възпрепятства влизането в страната на бежанци, стана ясно от интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов по "Дарик радио". "Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно.

Границата в момента в този участък се пази с...

Англичанин спасява бездомни кучета във Варна

Англичанин на видима възраст около 50 години от 4 месеца обикаля България с кемпъра си, като прибира бездомни кучета. Мъжът се представя като Браян. Чужденецът е пристигнал от Острова с едно собствено куче, а в България е приютил още 4, всичките от улицата.

Борисов поиска служебен кабинет и избори

"Управляващите не ги интересува "Окупацията", те не са като нас"

    


Токушев: Акцията в СУ е политическа

Според него Народното събрание е потърсило комфорта си и прехвърлило към Конституционния съд да реши казуса с депутатските права на Делян Пеевски

Twitter задмина Facebook по популярност сред тинейджърите

Twitter задмина Facebook като социалната мрежа с най-голямо влияние сред тинейджърите. Това сочи последният полугодишен доклад на Piper Jaffray за...

Дете от бежанския център “Военна рампа” е в “Пирогов”

"Пирогов" СНИМКА: БГНЕС

Шестгодишно момиченце от бежанския лагер във „Военна рампа” в столицата е било прието в „Пирогов” заради съмнения за апендицит, съобщиха от болницата.

За случая сигнализирали лекари от Александровска болница, които днес безвъзмездно преглеждат децата на настанените в бежанските центрове имигранти.

Момиченцето се оплаквало от болки в корема и повръщане, затова медицинският екип се обърнал към колегите си от “Пирогов”. 

Детето е преминало през всички необходими изследвания в спешната болница. Направени са пълна кръвна картина, ЕКГ, снимка на белия дроб и ехография на корема. Момиченцето е прието в Детско коремно отделение към Клиниката по детска хирургия и остава за наблюдение заради съмнения за апендицит.

 

 

Статията "Дете от бежанския център “Военна рампа” е в “Пирогов”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Павел Христов: Правителството поставя Варна в неравноправно положение

“В сравнение с Южна България правителството поставя Варна и целия северен район на страната в изключително неравноправно положение, тъй като редица ключови инфраструктурни проекти биват замразени. Те практически излизат от приоритетите, от дневния ред на управляващите, а това обрича Северна България на големи проблеми през следващите години.. “В сравнение с Южна България правителството поставя Варна и целия северен район на страната в изключително неравноправно положение, тъй като редица ключови инфраструктурни проекти биват замразени. Те практически излизат от приоритетите, от дневния ред на управляващите, а това обрича Северна България на големи проблеми през следващите години..

Байерн и Адидас били готови да дадат 250 милиона за Меси през лятото

Испанско телевизионно шоу направи разкритие, че през лятото от Адидас са имали голямо желание да подпомогнат трансфер на Лео Меси в един от клубовете на германския концерн. Аржентинската суперзвезда има рекламен договор с Адидас, но в клубния си отбор Барселона му се налага да играе с екипи на Найк. Поради тази причина от немския гигант са опитали да подпомогнат за трансфер на Меси в отбор, който играе с екипировка именно на Адидас като платят половината от клаузата му за откупуване. Тази клауза в договора на Меси се равнява на внушителните 250...

Найденов: Изграждаме 107 км ограда на границата с Турция

През февруари се очаква да бъде завършена 107-километровата ограда по границата ни с Турция. Това са телени заграждения за възпрепятстване на незаконното преминаване на границата ни от мигранти.

Офшорният закон е отворен за поправки

Загубите за държавите са огромни. Ще дадем на възможност на фирмите за шест месеца да се изтеглят или със съответния документ да покажат кой е реалният собственик, обяви Йордан Цонев, председател на парламентарната бюджетна комисия.

Китай дава заявка за безпрецедентни икономически реформи

Промените ще дадат силен тласък на икономиката и другите обществени сфери, според висш държавник

    


Външните министри на Русия и Франция обсъдиха положението в Сирия

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров и френският му колега Лоран Фабиюс обсъдиха в телефонен разговор положението в Сирия, съобщиха от Министерството на външните работи на Русия. По време на разговора са обсъдени и въпроси по двустранното сътрудничество.В момента теле подготовка на конференцията "Женева-2", чиято цел е мирно уреждане на гражданската война в Сирия.

Университетът: Разбираме протеста, окупацията е крайно средство

Декларация на ръководството на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции.

Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо.

В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета – образователната и научната му дейност и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос обявява деня за неучебен.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

От сайта на Университета

Служителите в затворите излизат на стачка

На завършилото в петък заседание на извънредния съвет на УС на Синдикат на служителите в затворите в България беше обсъдена тревожната обстановка в сектора, във връзка с продължаващата липса на ясна политика по отношение на наказателно-изпълнителните органи в последните две десетилетия; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното й функциониране; незачитането на трудови и социални права на служителите; проявите на ограничаване на синдикални права; непрозрачността и непрецизността в кадровата политика; липсата на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки и др.

Ректоратът остава под окупация, край на лекциите

Сградата на Ректората остава под окупация. Лекции от 28 октомври няма да се провеждат, заканват се протестиращи.

Връщаме стрелките с един час назад

Така се връщаме към астрономическото часово време

На 27.10 връщаме часовниците с един час назад

Така се връщаме към астрономическото часово време

Илияна Йотова: Действията на студентите са политически

Действията на студентите, окупирали Софийския университет, са политически, каза пред ТВ7 евродепутатът Илияна Йотова. Според нея след като студентите искат оставката на правитеството на Орешарски, това което правят е политическо. 

Йотова каза, че ще иска отговор от Европейската комисия за това дали България е получила близо 30 млн. евро за пробл Действията на студентите, окупирали Софийския университет, са политически, каза пред ТВ7 евродепутатът Илияна Йотова. Според нея след като студентите искат оставката на правитеството на Орешарски, това което правят е политическо. Йотова каза, че ще иска отговор от Европейската комисия за това дали България е получила близо 30 млн. евро за пробл

Илияна Йотова: Окупацията на студентите е политическа

Действията на студентите, окупирали Софийския университет, са политически, каза пред ТВ7 евродепутатът Илияна Йотова. Според нея след като студентите искат оставката на правитеството на Орешарски, това което правят е политическо. 

Йотова каза, че ще иска отговор от Европейската комисия за това дали България е получила близо 30 млн. евро за пробл Действията на студентите, окупирали Софийския университет, са политически, каза пред ТВ7 евродепутатът Илияна Йотова. Според нея след като студентите искат оставката на правитеството на Орешарски, това което правят е политическо. Йотова каза, че ще иска отговор от Европейската комисия за това дали България е получила близо 30 млн. евро за пробл

Сто човека пречат на 25 хиляди студенти, скокнаха от БСП

Това е нарушение на всякакви демократични правила, заяви Ваня Добрева

    


Протест на Айфеловата кула в защита на активисти на Грийнпийс

Активист на "Грийнпийс" се настани тази сутрин в палатка, увиснала от десетия етаж на Айфеловата кула в Париж, предаде АФП. Той настоява да бъдат освободени 30-те души от екипажа на кораба na  екологичната организация "Арктик Сънрайз", намиращи се в предварителния арест в Мурманск, пише БГНЕС. Протестиращият природозащитник опъна бандерол, на който може да се прочете: "Свобода за 30-те от Арктика!", "Активисти в затвора – опасност за климата!" "Арктик Сънрайз" бе пленен на 19 септември от руски командоси, след като природозащитници се опитаха да се качат на петролна платформа, за да обърнат внимание на рисковете за природата от добива в Баренцово море. Тридесетте души от екипажа от 18 различни страни са задържани в Мурманск и срещу тях е предявено обвинение в "пират...

Икономист: Този бюджет е за мечтатели

София /КРОСС/ Има очакване, че лошото е отминало и оттук нататък нещата ще бъде по-добре. Смятам, че министърът на финансите и неговия екип знаят какво трябва да се направи, но тези техни знания ги няма заложени в новия бюджет. Това заяви пред ТВ7 Иван Нейков, социален министър в кабинета „Костов".В бюджета за 2014 година има само трохи, които имат за цел да залъжат колкото се може повече хора с идеята - миналата година беше зле, но тази година като дадем по малко на всички и хората ще се успокоят. Време е да се сложи на масата много сериозен разговор за плоския данък и евентуалната негова отмяна. Ако сме в криза и искаме да свием ножицата нека да почнем да мислим за това да има няколко стъпки, в зависимост от нивото на доходите да върви облагането. Усещането за справедливост в обществото води до това, че напрежениего нараства. Не виждам базата, от която ще се получи този ръст от 1.8 процента на икономиката заложен от правителството, заяви Иван Нейков. Проблемът на новия бюджет е липсата на цел - този бюджет не поставя цел какво искаме да направим. Като нямаш цел, като не знаеш къде отиваш винаги отиваш някъде другаде, смята Иван Нейков.Нито съм доволен, нито съм недоволен като гледам проектобюджета за 2014 година и мерките в социалната сфера заложени в него, каза от своя страна вицепрезидентът на „Подкрепа" Димитър Манолов

Полицаите, арестували приятеля на Марковска, са окончателно невинни

Прокуратурата очаквано не е протестирала оправдателната присъда на полицаите, арестували през 2010 г. приятеля на бившия съдия и настоящ адвокат Венета Марковска, с което тя окончателно е влязла в сила, съобщиха от Софийската районна прокуратура, цитирани от ”Дневник”. Още по време на процеса пред Софийския районен съд прокуратурата обяви, че не поддържа обвинението срещу двамата служители на реда. Полицаите Лина Маркова и Борислав Серафимов бяха оправдани през юли тази година по обвинение в злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на приятеля на  Марковска - бизнесменът Георги Георгиев. Историята с полицаите, Венета Марковска и Георги Георгиев се оказа повратна точка в кариерата на тогавашния заместник-председател на Върховния административен съд. Заради нейната намеса при разследването на инцидента тя не успя да стане конституционен съдия. По делото се установи, че на 21 януари 2010 г., патрулиращите полицаи Серафимов и Маркова са спрели за проверка джип, в който се возел бизнесменът Георги Георгиев. Серафимов поискал от шофьора Петър Рангелов книжка и документи за колата, както и документите на пътниците – Георги Георгиев, Иван Поптодоров и Надя Кимова. Те започнали остър спор, когато Георгиев се легитимирал със значка и служебна карта на Върховния административен съд. Полицаите се усъмнили, защото картата нямала печат, поискали все пак лична карта и Георгиев я представил. Според твърденията на полицаите приятелят на Марковска поискал от шофьора да запише номера на автомобила на униформените, размахал пръст към Лина Маркова и я напсувал. Полицаите решили да го задържат за хулиганство и да му сложат белезници, но той започнал да се съпротивлява, Маркова била и със скъсана униформа. Георгиев твърди, че е бил удрян по тялото и краката, при което по-сериозно е контузено коляното му. След като го повалили на земята, Поптодоров опитал да се намеси, но бил ударен в лицето. При инцидента двамата полицаи са извикали подкрепление и в крайна сметка Георгиев е отведен в полицията, където по-късно пристига и Венета Марковска. След това се разбра, че тя е говорила по случая и с двамата заместник-министри от екипа на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. От ареста Георгиев е отведен в "Пирогов" заради болките в коляното, където вече е с оплаквания от задух и прескачане на сърцето, а диагнозата е белодробна емболия, получена в резултат на травмата на крака. След ареста започва проверка на случая. Първо е дисциплинарното производство срещу двамата полицаи. Следва предложение от инспектората на МВР да им бъде наложено най-тежкото наказание – "дисциплинарно уволнение" за уронване престижа на МВР, тъй като Георгиев е казал пред лекарите, че е бит от полицаи. Точно преди да бъдат уволнение за случая излизат публикации в Mediapool и “Капитал”. Това предизвика по-детайлна проверка на комисия по случая, която предлага понижение в ранг за една година, ако се признаят за виновни. Те отказват да признаят вина и следващото предложение пак е за уволнение. В крайна сметка заради обществения отзвук двамата са пощадени. Марковска дори не коментира случая. На нея й се наложи да се оправдава две години по-късно, когато бе избрана с подкрепата на ГЕРБ и ДПС за конституционен съдия. Скандалът доби заплашителни размери заради намесата на Европейската комисия, която в прав текст каза на България, че за такива позиции трябва да се избират хора с безупречна репутация. След намесата на президента Росен Плевнелиев влизането на Марковска в Конституционния съд бе спряно в последния момент. В разгара на скандала около избора на Марковска, тя първо твърдеше, че не познава Георгиев, но после призна, че той имал бизнес със сина ѝ. Противоречиви бяха и посланията, които се правеха за твърдените нейни срещи с министъра и зам.-министъра на МВР по повод на този случай. Междувременно се разбра, че в прокуратурата има забатачено с години дело за манипулиране на съдебни процеси във Върховния административен съд. Делото в районния съд започна през февруари и приключва за пет месеца. Присъдите не са окончателни. Прокуратурата може да протестира пред Софийския градски съд.

Понеделник неучебен за всички сгради на СУ

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет. Снимка: БГНЕС

Понеделник ще бъде неучебен за всички сгради на Софийския университет, съобщи ректорът проф. Иван Илчев, който излезе да говори пред медиите в двора на висшето училище.

В 14 ч в понеделник е насрочен Академичен съвет, на който ще бъде взето решение за предстоящите действия.

На въпроса подкрепя или не протеста, Илчев отговори: “Вие виждате света като картина на Дюрер. Аз предпочитам да го виждам като картина на импресионист.”

На сайта на СУ бe публикувана декларацията на ректорското ръководство (виж по-долу пълния текст). Тя започва с думите, че действията на студентите са насочени срещу липсата на морал в държавата, те имат пълното право да протестират, когато моралът е застрашен и ръководството няма за застраши това тяхно право. Веднага след това обаче се подчертава, че права имат и студентите, които не подкрепят протеста, и трябва да се държи сметка и за това.

На провокативния въпрос какво ще стане, ако група студенти, които не подкрепят окупацията, се опитат да влязат в сградата, Илчев отговори категорично, че няма да допусне противопоставяне на едни студенти срещу други и е взел необходимите мерки за това. Той отвърна със смях и на следващия въпрос – има ли някой в държавата, от когото може да се иска помощ да спре протеста на студентите: “Да, черните каулки, кои бяха там, ДАНС или ГДБОП, това ли ми предлагате?’

Илчев отказа да отговори на всички въпроси, които бяха хипотези за бъдещото развитие на събитията, с думите: “Аз съм историк, а не гадател.”

Ректорът е дал списък със служители от администрацията, които трябва да бъдат в университета, за да не се застраши работата му, а студентите са се съгласили да допускат лицата от списъка.

Декларацията на ръководството на СУ:

 

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо.

 В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета – образователната и научната му дейност и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

 За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос обявява деня за неучебен.

 Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Статията "Понеделник неучебен за всички сгради на СУ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Съдебен медик: Имахме 5 случая с починали преди този на Кабакум

Преди случая с починалия рибар в морето пред хотел „Ной“ имахме още пет, съобщи пред ТОП НОВИНИ ВАРНА д-р Деян Демиров от катедра „Съдебна медицина“ към МБАЛ „Св. Анна“. Повод за питането ни стана фактът, че след инцидента с починалия в морето рибар оперативно-следствената група се забави с 3 часа заради липсата на съдебен медик.

Оградата по границата с Турция готова до края на февруари

София /КРОСС/ Очаква се до края на февруари 107-километровата ограда по границата ни с Турция да бъде окончателно завършена. Това заяви пред Дарик министърът на отбраната Ангел Найденов.„Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно. Границата в момента в този участък се пази с термонаблюдение и с гранични полицейски части, които отговарят точно затова. Българската армия се ангажира с това, защото разполагаме с инженерни части, които разполагат и с техника, и с опит", добави военният министър.„Една подобна задача в този момент е единствено по силите на въоръжените сили. Това не влиза в противоречие със законовите правомощия и отговорности на Българската армия, тъй като има съответно формулирана мисия за подпомагане на населението в мирно време", посочи Найденов.

БСП няма да пипа плоския данък

Данък "лихва" се планира да бъде поетапно намаляван до края на мандата

    


Обществото в нета разделено по повод окупацията на СУ

Подчертано нееднозначно нетът реагира на пълната

Откъси от "Таксим" на Анджей Сташук и "Надгробна мозайка" на Кшищов Варга


Този уикенд в рубрика "Четиво" на "Дневник" ви представяме първите страници от романите "Таксим" и "Надгробна мозайка" на гостувалите в София и Пловдив полски писатели Анджей Сташук и Кшищоф Варга. По-рано тази седмица те се срещнаха с читателите си по покана на изд. "Парадокс", а утре очаквайте интервю с двамата утвърдени белетристи.

Роденият във Варшава през 1960 г. Сташук е един от най-превежданите полски автори, а издадената през 2009 г. "Таксим" е писана в продължение на цяло...

Проф. Гайдарски: За здраве никога не трябва да има оправдания

София /КРОСС/ Категорично трябва да има актуализация на бюджета на Здравната каса. Ако аз бях в тази ситуация веднага щях да си подам оставката. Това е абсурдно. Не е възможно да се работи в условията на такъв дефицит". Това каза пред Нова телевизия бившият здравен министър от кабинета „Станишев" професор Радослав Гайдарски. Той коментира ситуацията около финансирането на Здравната система и недостига на пари, които ще отделя държавата за здравеопазване. Парите на болниците са орязани - те ще получават по-малко от 80% от сумите, които са им нужни. „За здраве никога не трябва да има оправдания. Бях шокиран, когато казаха, че ще има недостиг в касата. Ако нацията не е здрава няма никакво значение колко ще е културна или образована", добави той. „Трябва да се разговаря с хората, които разбират от тези проблеми - фондове, професионални съюзи и особено директорите. В годината поне 4-5 пъти се водеха такива преговори и се знаеше какво ще се направи. Трябва да се търсят нови средства за здравеопазването, по настоящия начин няма да се получи", коментира експертът. „Парите не достигат за лечебните заведения, защото се навъдиха много болници в България. Строи се безумно, без предварителни планове и проучвания. Още когато аз бях министър имаше идея да направим така наречената „Здравна карта" - да се знае къде и от какво имат нужда. Това не се направи, и средствата продължават да се разпиляват

Окупацията на университета е политически акт, смята председателят на КС


Акцията на студентите по окупацията на аудитории и блокирането на сградата на Софийския университет е политически акт, смята председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, потърсен за коментар от Би Ти Ви. Както е известно именно на негова лекция започна вълната от завладяване на аудитории в различни висши учебни заведения.
 
Токушев беше категоричен, че от седем години е в КС и до момента по нито един казус политическа личност или организация не е правила опит да му...

Резултати от НХЛ

Резултати от мачовете в НХЛ, играни тази нощ: Питсбърг – Ню Йорк Айлендърс 3:4 Кълъмбъс – Торонто 5:2 Отава – Анахайм 1:2 Флорида – Бъфало 1:3 Сейнт Луис – Ванкувър 2:3 Колорадо – Каролина 4:2...

Как да разпознаем проблем с щитовидната жлеза?

Силното сърцебиене е един от признаците...

    


Облакът става водещ ИТ сегмент през 2016-та

/КРОСС/ Уеб-базираните услуги от рода на игри, поточно видео и приложения за редактиране стават все по-популярни, едновременно със сайтовете за онлайн бекъп. Това означава, че облакът става значима и доминираща среда.Нов анализ на Gartner прогнозира, че към 2016 година облакът ще стане най-важният сегмент от ИТ индустрията. Разходите за клауд компютинг ще надвишат тези във всеки друг ИТ сегмент.В най-голяма степен това ще се дължи на еволюцията на частните облаци в хибридни. Над половината от големите компании планират да ползват хибридни облаци към края на 2017 година, което предполага огромни инвестиции през 2016 г.Ако действително се реализира концепцията „Интернет на нещата", т.е. всички устройства да бъдат свързани в облака, то прогнозата на Gartner може да се счита за вярна. Единственото, което подлежи на съмнение, е времевата рамка - тя може да варира с една-две години, пише technews.bg.

Галин мечтае за семейство и две деца

Галин е щастлив, че броят на участията му се увеличава и е категоричен, че за това е допринесъл актуалният му хит "Момче без сърце". За много кратко време парчето бе забелязано и харесано, а видеоклипът към него е сред най-гледаните в официалната страница на Планета в YouTube - PlanetaOfficial.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване