На рождения си ден почина митрополит Натанаил

Неврокопският митполоти Натанаил.

Почина неврокопският митрополит Натанаил, съобщиха от правителствена болница. Той издъхна на рождения си ден – днес трябваше да навърши 61 години.

Натанаил е роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев.

Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил.

На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.

На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярни епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията – създателят на алтернативния синод Пимен, който беше обявен за разколник.

Статията "На рождения си ден почина митрополит Натанаил" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Отиваме при КОЙ, за да питаме КОГА

Граждани организират протестно събитие пред Националния исторически музей днес от 14:00 ч. Събитието във фейсбук е под мотото „Отиваме при КОЙ да питаме КОГА“

„Свидетели сме на безпрецедентна ескалация на събитията и общественото напрежение. На гражданския протест се опитват в съботния ден да се противопоставят последните сили на управляващата партийна върхушка. Властта усеща, че изборите са неизбежни и се опитва отчаяно да отложи възможно най-много този момент. Ние излизаме от центъра на София, където ще се търси удобна възможност за конфронтации.
Така и идва денят Х, в който ние ще отидем при КОЙ, най-вече за да попитаме,
КОГА ЩЕ БЪДЕ ПОДАДЕНА ОСТАВКАТА!“, посочват организаторите на събитието.

Протестиращите аргументират и избора на локацията:

„Това, което искаме от управляващите е да отидат в музея. Затова и срещата ни ще е пред Националния исторически музей.“

Желаещите да се присъединят са посъветвани да дойдат на събитието с личните си автомобили (колкото повече, толкова по-добре), а също така да бъдат точни във времето „защото не искаме изборите да закъснеят, нали?“

Фейсбук събитието може да намерите на този линк.

The post Отиваме при КОЙ, за да питаме КОГА appeared first on Noresharski.com.

Заловиха в с. Чепинци полицая, обрал банка

Георгиев бе обявен за издирване, след като заедно с още двама мъже обра банка в центъра на Враца в началото на месец октомври

Facebook променя условията за ползване на потребителските данни

Фейсбук въвежда промени в политиката си за използването на потребителските данни от петък, съобщава Washingtonpost.com. 
Идеята за тези промени е предложена още през месец август, но компанията е трябвало да изчака Федералната комисия по търговия да разгледа промените.
Изключва се точката, според която потребителите между 13 и 18 години декларира Фейсбук въвежда промени в политиката си за използването на потребителските данни от петък, съобщава Washingtonpost.com. Идеята за тези промени е предложена още през месец август, но компанията е трябвало да изчака Федералната комисия по търговия да разгледа промените. Изключва се точката, според която потребителите между 13 и 18 години декларира

БФС: Да оставим политиката извън стадионите

Борислав Михайлов с писмо до Йовчев заради реда в столицата

    


Окупираха дома на Борисов

София /КРОСС/ Тази сутрин домът на Бойко Борисов в Банкя беше окупиран. Очевидно гражданите на София са били въодушевени от наличието на действащ офис на застрахователна компания SIC, която уж отдавна беше останала в миналото. Пред къщата на бившия сикаджия, бившия каратист, бившия главен секретар, бившия кмет и бившия премиер се изви дълга опашка от ранобудни мераклии да се застраховат срещу връщането на тези пет превъплъщения на Бойко Борисов във властта. Така заминаването на дивия каратист към Пловдив беше осуетено. Дали домът на Бойко има заден вход, питат натрупалите вече опит протестиращи?      

Компактно устройство открива реалното съдържание на храната


В наши дни е трудно да имаме доверие на готовите ястия в ресторантите или пък на етикетите на опаковките на хратнителните продукти. Компанията TellSpec разработва компактно устройство, което може да се окаже полезен помощник.

Джаджата може да анализира хранителните продукти на базата на техните светлинни свойства. Тя излъчва специален лазер, който измерва броя на отразените и погълнати фотони. Всеки елемент има различни такива свойства и това указва на TellSpec кой е той.
...

Кругман: България може да си позволи по-голям дефицит

България може да увеличи бюджетния си дефицит до 2 или дори 3% от БВП. Това заяви нобеловият лауреат по икономика - професор Пол Кругман. В проектобюджета, който беше приет на първо четене в четвъртък, депутатите заложиха дефицит от 1,8% от БВП. Професор Кругман посочи области, в които могат да се вложат допълнителни средства. "Вероятно в образованието. Не съм достатъчно запознат със състоянието на българската инфраструктура. Инвестициите в нея също имат голяма възвръщаемост. Ако въпросът е дали бюджетният дефицит да бъде 2 или 3% от БВП, този ...

Българският игрален филм „Гераците“ идва специално в Казанлък

Със съдействието на Община Казанлък в града на розите на 22 ноември 2013 г., петък, от 17.00 часа в кино „Искра" ще бъде прожектиран българският игрален филм „Гераците" по едноименната творба на Елин Пелин. Филмът е продукция от 2008 г. и е по сценарий и режисура на нашумелия през последните години актьор, режисьор, сценарист и продуцент Максим Генчев. Повестта е едно от емблематичните произведения в българската литература, което се изучава в гимназиалния етап на средното образование у нас. Филмът предизвиква голям интерес сред учениците от каз...

Защо Брюксел прекъсна плащания по програма “Околна среда” и какво означава това?

Веселин Желев. Снимка: личен архив

Десет неща, които е полезно да знаем по темата:

Европейската комисия обяви преди малко, че прекъсва плащанията по Оперативна програма “Околна среда” в България заради проблеми в процедурите по обществените поръчки.

Това съобщение попада във възпалена политическа среда у нас и може да се очаква, че ще бъде използвано за пропаганда.

Затова е полезно да се знае точно за какво става дума.

Първо: България има проблем. В Брюксел смятат, че обществените поръчки по цитираната програма, които се плащат от бюджета на ЕС, не са спечелени по правилата.

Второ: Проблемът е системен. Службите на комисията решават да прекъснат плащания, ако едни и същи слабости и нарушения се повтарят в много различни проекти. “Това е индикация за проблем, който се простира отвъд един изолиран проект”, обясни Ширин Уилър, говорителка по регионалната политика в Европейската комисия.

Трето: България не губи пари.
Отлага се осребряване на фактури по завършени проекти, докато властите отстранят слабостите. След това плащанията се възстановяват. Вероятно отстраняването на слабостите ще е свързано с финансови корекции. Те означават, че може да има проекти, които да изгубят европейско финансиране. То обаче не се връща в бюджета на ЕС, а остава на разположение на страната и тя може да го използва за други проекти, където няма нарушения.

Четвърто: В прекъсването няма нищо извънредно.
Комисията е направила 140 такива прекъсвания на плащания за различни държави-членки досега само тази година, посочи Уилър. Никъде те не са се превърнали в новина на деня.

Пето: Комисията не посочва периода от време, в който е установила нарушения.
В този смисъл, обвиненията, които управляващите и преждеуправляващите вече си разменят, трябва да бъдат свързвани само с техните собствени разбирания.

Шесто: Комисията не посочва число за обема на плащанията, които ще бъдат забавени. Тя не прави това, защото той зависи от фактурите, които България би ѝ изпратила за осребряване. Това е число, с което може са се спекулира, включително и политически. Властите може да са подготвили фактури за 50 милиона евро (числото е произволно избрано заради примера-б.а.) и като са видели, че има проблем, да са решили да задържат други фактури за още толкова пари, докато той се реши. В такъв случай колко плащания са забавени – за 50 или за 100 милиона евро? Властите могат да манипулират със сумата, чието възстановяване “Брюксел” отлага.

Седмо: Сегашното прекъсване на плащанията не може да се сравнява със замразяването на финансирането по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД през юли 2008 г.
Става дума за различни процедури. Прекъсването (interruption) става със санкция на службите на Комисията (в случая на генералната дирекция по регионалното развитие). То е административно решение. Замразяването, наричано още суспендиране (suspension), изисква решение на Колегиума на комисарите. То е политическо. В единия случай става за нередности на административно ниво в дадена държава-членка. В другия случай – за политическо недоверие в управлението ѝ. През юли 2008 г. Комисията взе политическо решение да замрази над 500 милиона евро за инфраструктурата и селското стопанство на България заради тежки и системни нарушения като конфликт на интереси в пътната агенция, измами в програмите за земеделието. Службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ години наред разследваше десетки случаи свързани с тези фондове. Комисията публикува отделен доклад по въпроса и председателят ѝ Жозе Мануел Барозу лично съобщи решението за суспендирането на програмите. Измамите и злоупотребите с еврофондовете станаха причина за най-критичния досега доклад на Комисията за правосъдието и вътрешните работи в страната ни. Той трайно ѝ лепна етикета на корумпирана с неефективни и нереформирани правоохранителни и правоналагащи органи. Последствията от това носим до днес. Репутацията на корумпирана пречи на България да влезе в ...

Хиляди се стичат към София в подкрепа на правителството

Митинг-шествие в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски и парламента ще се проведе в столицата. Зад идеята, под надслов „Да на свободата, Не на омразата", се обединиха БСП и ДПС. Митингът ще започне в 12:00 часа на Орлов мост, а час по-късно оттам ще потегли шествие, което трябва да стигне до сградата на Министерски съвет.

Трима са загинали при 15 тежки катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки катастрофи с трима загинали и 17 ранени, съобщиха от пресцентъра на СБА.

Земетресение усетено на японския остров Хоншу

Земетресение с магнитуд 4.7 е регистрирано на североизточния японски остров Хоншу, съобщиха информационните агенции. Епицентърът на земния трус е бил в морето на 50 км дълбочина под морското дъно. Земетресението е почувствано от жителите на префектурите Ивате, Мияги, Аомори и Акита. Няма данни за пострадали, не е обявена и опасност от възникване на цунами.

Земетресение в Черно море

Край бреговете на Грузия в басейна на Черно море бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,2.

ГЕРБ: Папазов лъже, че сме наели влакове

Логото на ГЕРБ.

Изнесената информация от министъра на транспорта Данаил Папазов, че ГЕРБ е наемал влакове за митинга в Пловдив, категорично не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на партията.

“Очакваме министър Папазов да опровергае сам себе си в официално съобщение, в каквото оповести невярна информация.

Членовете и симпатизантите, които ще присъстват на митинга в Пловдив се придвижват организирано само с автобуси, микробуси и леки автомобили”, обявиха от ГЕРБ.

Папазов обяви по-рано днес в интервю за “Дарик”, че влакове са наети от БДЖ и за митинга на БСП и ДПС в София, и за този на ГЕРБ в Пловдив.

Статията "ГЕРБ: Папазов лъже, че сме наели влакове" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ДПС платило 70 хил. лв. за два влака със симпатизанти за протеста в София

Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев съобщи, че ДПС е пуснало заявление за 2 извънредни влака със симпатизанти, които ще участват в протеста в столицата.

Предстоящи събития в страната за днес, 16 ноември

***София /КРОСС/ В 12.00 часа на Орлов мост започва митинг в подкрепа на правителството. От 13.00 часа се предвижда шествието да мине по Цариградско шосе и да стигне до сградата на Министерски съвет. ***София /КРОСС/ В 15.00 часа в хотел „Експо" ще се проведе брифинг на ДПС след заседание на Централния съвет на партията. ***София /КРОСС/В хотел „Кристал Палас" на ул. „Шипка" 14 ще се проведе дискусия в рамките на инициативата на гражданско движение „България без цензура" - „10 разговора за България". ***Добрич /КРОСС/ От 16.30 часа в конферентната зала на хотел „България" ще се проведе среща на ръководството на ПП „Република БГ" с граждани на Добрич. ***Димитровград /КРОСС/В 12.30 часа официалното откриване на обект „Светилище на нимфите и Афродита" - с. Каснаково, по проект „Развитие на туристическа атракция „Светилище на нимфите и Афродита - община Димитровград", който се осъществява с подкрепата на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.". ***Кюстендил /КРОСС/ В 18.18 часа в Централното фоайе на общинския драматичен театър в Кюстендил ще бъде открита изложба „Четки и пеперуди". ***Плевен /КРОСС/ В 10.00 часа на площада пред кметството на с. Телиш ще се проведе протест против настаняването на бежанци в селото. ***Пловдив /КРОСС/В 12

Докоснете се до топлите минерални води на Сапарева баня с хотел "Емали"

Уникален климат и топли минерални води - това ви очаква в Сапарева баня, а хотел "Емали" ви дава възможност да го изживеете.
Градът е разположен в подножието на Рила планина, на което се дължи уникалният климат и е само на 1 час път от София с автомобил.
Най-ценното богатство на Сапарева баня са топлите минерални води.
На Ваше разположение в Уникален климат и топли минерални води - това ви очаква в Сапарева баня, а хотел "Емали" ви дава възможност да го изживеете. Градът е разположен в подножието на Рила планина, на което се дължи уникалният климат и е само на 1 час път от София с автомобил. Най-ценното богатство на Сапарева баня са топлите минерални води. На Ваше разположение в

Докоснете се до топлите минерални води на Сапарева баня с хотел "Емали"

Уникален климат и топли минерални води - това ви очаква в Сапарева баня, а хотел "Емали" ви дава възможност да го изживеете.
Градът е разположен в подножието на Рила планина, на което се дължи уникалният климат и е само на 1 час път от София с автомобил.
Най-ценното богатство на Сапарева баня са топлите минерални води.
На Ваше разположение в Уникален климат и топли минерални води - това ви очаква в Сапарева баня, а хотел "Емали" ви дава възможност да го изживеете. Градът е разположен в подножието на Рила планина, на което се дължи уникалният климат и е само на 1 час път от София с автомобил. Най-ценното богатство на Сапарева баня са топлите минерални води. На Ваше разположение в

Докоснете се до топлите минерални води на Сапарева баня с хотел "Емали"

Уникален климат и топли минерални води - това ви очаква в Сапарева баня, а хотел Уникален климат и топли минерални води - това ви очаква в Сапарева баня, а хотел "Емали" ви дава възможност да го изживеете. Градът е разположен в подножието на Рила планина, на което се дължи уникалният климат и е само на 1 час път от София с автомобил. Най-ценното богатство на Сапарева баня са топлите минерални води. На Ваше разположение в

Парис харесва Еделвайс и Мира

Голямата звезда във ВИП "Брадър" Парис Хилтън сподели в телевизионно интервю, че всички съквартиранти от Къщата са й допаднали.

Нуно Пинто: Ще бием ЦСКА

"Започваме нова победна серия срещу тях", отсече защитникът на Левски

    


Как 5-годишен супергерой спаси Сан Франциско

Петгодишно момче, борещо се с рака, стана супергерой за един ден благодарение на хиляди жители на Сан Франциско и спечели сърцата им

Митингът в София: Да на свободата, не на омразата

Блокада на Орлов мост. Снимка: OFFNews Протест на БСП на езерото "Ариана" Протест на БСП на езерото "Ариана" Протестен митинг на БСП в София - 16.11.2013. Снимка: Марина Юнакова, OFFNews Митинг на БСП в София. Кадър: kamerite.bg

Малко преди 11.00 часа на езерото Ариана в София започнаха да се събират симпатизанти на БСП за предстоящия митинг в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. 

През целия ден движението в столицата ще бъде затруднено - входът на София по бул. “Цариградско шосе” ще бъде блокиран до 15.00 часа днес. На езерото “Ариана” е подготвена сцена.

Хронология на митинга: 

11.34 часа – Големи тълпи от хора идват по бул. “Цариградско шосе” от посоката на хотел “Плиска”. Те бяха докарани от повече от 30 автобуса. Хората се стичат към езерото Ариана.

11.27 часа – На мониторите има призиви, които призовават да се даде шанс на кабинета. Показват се кадри от други протести и митинги на БСП. 

11.16 часа – На бул. “Цариградско шосе” и пред сцената започват да се групи от хора. 

Статията "Митингът в София: Да на свободата, не на омразата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Лам изпревари Кайзера

Бекът вече е на шесто място по брой изиграни мачове за Бундестима

    


Св. апостол и евангелист Матей

Житие и страдание на свети апостол и евангелист МатейСвети апостол и евангелист Матей, син на Алфей, иначе наречен Левий, живеел в галилейския град Капернаум. Той бил заможен човек и заемал длъжността митар. Съотечествениците му го презирали и странели от него, както и от всички, подобни на него. Макар и да бил грешник, Матей бил не по-лош, а дори много по-добър от превъзнасящите се със своята мнима външна праведност фарисеи. И ето, Господ спрял върху този презиран от всички митар Своя Божествен взор. Веднъж, по време на пребиваването Си в Капернаум, Господ излязъл от града и тръгнал към морето, съпровождан от народ. На брега Той видял седящия край митницата Матей и му казал:- "Върви след Мене!"Като чул тези думи на Господа не само с телесния си слух, но и със сърцето си, митарят веднага станал и последвал Христа. Матей не размислял и не се учудвал, че Великият Учител и чудотворец призовава него, презрения митар. Той с цялото си сърце почувствал думите Му и безпрекословно тръгнал след Христа. В радостта си той приготвил в своя дом голямо угощение и Господ не отказал поканата му и влязъл в дома му. В дома на Матей се събрали много съседи, приятели и познати - всички те били митари и грешници - и седнали на трапезата заедно с Иисус и учениците Му. Случило се там да присъстват и някои книжници и фарисеи

ПСС: Добри условия за туризъм в ниските и средни части на планините

Сравнително добри са условията за туризъм в ниските и средни части на планините. Във високите части на планините има мъгла.

 Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Температурите са между -5 до 0 градуса. Духа слаб доумерен вятър. 

Съоръженията не работят. Няма регистрирани инциденти с туристи Сравнително добри са условията за туризъм в ниските и средни части на планините. Във високите части на планините има мъгла. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Температурите са между -5 до 0 градуса. Духа слаб доумерен вятър. Съоръженията не работят. Няма регистрирани инциденти с туристи

Пълна мобилизация за митингите в София и Пловдив

Днешните големи митинги - на БСП в София и на ГЕРБ в Пловдив, предизвикаха тотална мобилизация на електорат и от двете страни. След като в четвъртък, 14 ноември, стана ясно, че БСП-София отправя указания към районните структури да съберат 5 хил. души, днес се оказа, че ДПС е организирал влакова композиция от 14 вагона със свои симпатизанти, които да подкрепят шествието в София. Още преди два дни от пресцентъра на БСП в София потвърдиха за Actualno.com, че митингът е "национално шествие". Влакът с хора на ДПС е потеглил в 3:10 часа през нощта от гарата в Бургас и се очаква да пристигне в 11:00 часа в София, пише Агенция "Фокус". Той е организиран само за членове и симпатизанти на ДПС. Други пътници не са били допуснати. Митингът в подкрепа на правителството е насрочен за 11:30 - 12:00 ...

Франция преживя шок в Киев, Гърция би убедително Румъния

През изминалата вечер се изиграха първите мачове от баражите в Европа за класиране на Световното първенство по футбол. Получиха се интересни резултати, които оставят голяма интрига за реваншите. Украйна - Франция 2:0 Двадесет години, след като България нанесе една от най-тежките загуби на Франция, с която ги лиши от участие на Световно първенство, сега отборът на Украйна е на път да стори същото, информира football24.bg. Украинците победиха с 2:0 "петлите" и така ще посрещнат реванша на "Парк де Пренс" по-спокойно. Резултатът бе открит в 61-ата минута от Роман Зозуля след многоходова атака, която приспа френската защита, а в 82-ата минута Андрий Ярмоленко удвои от дузпа. Срещата беше много динамична, като и домакините, и гостите искаха дузпа в своя полза далеч преди 82-рата минута...

Кругман: БГ може да си позволи по-голям бюджетен дефицит

България може да увеличи бюджетния си дефицит до 2 или дори 3% от БВП. Това заяви нобеловият лауреат по икономика професор Пол Кругман.

Дясноцентристката фракция на Силвио Берлускони се разцепи

Анджелино Алфано, който заема поста вицепремиер и вътрешен министър в настоящия кабинет, ще сформира своя група в подкрепа на премиера Енрико Лета

    


16 ноември в историята

На днешната дата през 1384 г. Ядвига е коронована за кралица на Полша.През 1869 г. официално е открит Суецкият канал.През 1907 г. Оклахома става 46-ия щат на САЩ.През 1909 г. е създадена първата авиокомпания в света DELAG във Франкфурт, Германия, с подкрепата на правителството.През 1918 г. Унгария е обявена за република.През 1933 г. СССР и САЩ установяват дипломатически отношения.През 1940 г. по време на Втората световна война германската власт създава гето за евреи във Варшава (Полша).През 1945 г. е учредена световната организация за култура и образование ЮНЕСКО.През 1965 г. СССР изстрелва космическия апарат Венера 3, който достига планетата Венера.През 1979 г. е открита първата линия на метрото на Букурещ.През 1988 г. Беназир Бхуто е избрана за министър-председател на Пакистан, с което тя става и първата жена на такъв пост в ислямския свят.През 1996 г. Майка Тереза става почетен гражданин на САЩ.

Украйна победи с 2:0 Франция и е много близо до финалите на Мондиал 2014

Отборът на Украйна победи с 2:0 Франция в първата среща от баража за финалите на Мондиал 2014, играна в Киев. Головете за украинците вкараха Роман Зозуля и Андрий Ярмоленко от дузпа и така изправят французите пред много тежка ситуация преди във вторник. Франция не е пропускала световни финали от САЩ'94 насам. Кристиано Роналдо донесе победата на Португалия с 1:0 над Швеция в първия мач от баража в Лисабон. Една от най-големите звезди на световния футбол се разписа в 82-ата минута. Гърция победи Румъния с 3:1 и направи голяма крачка към класиране за Световното първенство в Бразилия догодина. Два гола за домакините вкара Костас Митроглу, а веднъж се разписа Димитрис Салпингидис. За гостите точен беше Богдан Станку. Исландия и Хърватия пък завършиха 0:0, въпреки че исландците играха едно полувреме с човек по-малко.

Земетресение разлюля Япония

Земетресение с магнитуд 4,7 е регистрирано на североизточния японски остров Хоншу. Това съобщи националното метеорологично управление на Япония, цитирано от БГНЕС. Епицентърът на земния трус е бил в морето на 50 км дълбочина под морското дъно, край бреговете на префектурата Ивате. Земетресението е почувствано от жителите на префектурите Ивате, Мияги, Аомори и Акита. Данни за пострадали няма, не е обявена и опасност от възникване на цунами....

Национално състезание за решаване на казуси се провежда във Варна

Днес във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" ще се проведе първото Национално североизточно състезание за решаване на казуси от областта на гражданското и търговското право. Инициативата е под патронажа на Президента на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" проф.

Рождениците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Проф. Велко Вълканов, почетен председател на Българския антифашистки съюз, бивш депутат Георги Ганев, член на УС и програмен директор в Център за либерални стратегии, преподавател в СУ Йорданка Фикирлийска, кмет на район „Оборище" - София Максим Стависки, фигурист и треньор, двукратен световен шампион при танцови двойки Петко Петков, музикант от „Трамвай №5" Натанаил, Неврокопски митрополит Доц. g-р Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА-София и бивш здравен министър    

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "Дума"Хиляди българи от цялата страна днес ще кажат категорично "не" на омразата. Това ще стане на митинг под наслов "Да на свободата, Не на омразата", организиран от БСП и ДПС. Той ще започне в 12 часа на Орлов мост. Пред хората ще застанат лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Очаква се на митинга да говори и министър-председателят Пламен Орешарски. От 13 часа е предвидено шествието да мине по "Цариградско шосе" и да стигне до сградата на Министерския съвет в знак на подкрепа към политиката на кабинета.   в. "24 часа"С влакове ще дойдат симпатизантите на БСП и ДПС от Бургас и Варна в София днес. Те са наети от физически лица, стойността на поръчката покрива приходите на БДЖ от билети за половин ден, обясниха от компанията.Влакът от Варна ще тръгне в 2 ч сутринта. 13 вагона от Бургас пък по-теглят в 3,10 ч. Крайната им гара е „Подуяне", откъдето симпатизантите ще тръгнат пеша към големия митинг на Орлов мост. в. "Новинар"Апокалиптичната зима ще ни подмине, увериха учени от БАН. Рекордни студове няма да има, дори ни чака дефицит на сняг. „Зимата в България ще бъде нормална като всички досега, без екстремно ниски температури и студове, а снежната покривка ще намалее осезателно до 2050 г.", съобщи директорът на института по метеорология доц. д-р Георги Корчев. в

Кометата C/2012 S1 (ISON) избухна

Определяната като астрономическата атракция на века

Възможностите за по-пълноценно използване на програмите от ОСП – един от акцентите на DiVino.Taste 2013

/КРОСС/ Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз има за цел да оказва подкрепа на земеделското производство, включително и на винарския сектор. Досегашният опит обаче показва, че механизмите за подпомагане на лозарството и винарството не се прилагат достатъчно ефективно. През 2014 започва нов програмен период на европейско ниво и затова един от акцентите на DiVino.Taste 2013 са възможностите за по-пълноценно използване на програмите от ОСП. Ивана Мурджева от „Кантора Вино" ще потърси отговор на въпросите: Какво се случи на национално ниво в сектор „Вино" през изминалия програмен период Какво влияние оказват националните решения и изборите на производителите за развитието на сектора Кои са силните и слабите страни на институционалната, нормативната и административната рамка   Информация за записване може да намерите на http://taste.divino.bg/bg/lekciya/2014-2020-nov-programen-period-za-bulgarskite-vinoproizvoditeli-      

Сутиен за 10 млн. долара в центъра на ангелското шоу на Victoria's Secret

Бижуто беше представено от супер модела Кандис Суанепул

    


ЧЕЗ отчита лек спад на абонати

Това са малки и средни предприятия, които до 1 октомври трябваше да преминат на свободния пазар

    


Дълги празници - държавата пуска кепенците

Коледните пости започнаха вчера, а точно преди тях правителството обяви и коледното затваряне на държавата. За пореден път. От поредното правителство. Да се разберем още в началото - аз съм за подобаващия празник и подобаващия отдих. В редица държави е традиция да има коледна ваканция за всички институции. Регламентирано е от Коледа до Нова година Коледните пости започнаха вчера, а точно преди тях правителството обяви и коледното затваряне на държавата. За пореден път. От поредното правителство. Да се разберем още в началото - аз съм за подобаващия празник и подобаващия отдих. В редица държави е традиция да има коледна ваканция за всички институции. Регламентирано е от Коледа до Нова година

ЕК спря плащанията по програма "Околна среда" за България

Европейската комисия обяви, че спира разплащанията за България по Оперативна програма "Околна среда" заради проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях. Комисията посочва, че преустановяването на плащанията е предпазна мярка, която се използва широко от различните отдели на институцията, за да се избегне риска от извършването на плащания при наличие на опасения за правилното им изразходване.

София под блокада – списък на затворените улици и булеварди

Блокада на Орлов мост. Снимка: OFFNews Протест на БСП на езерото "Ариана"

Заради организирания днес протестен митинг в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски и престоящата футболна среща между отборите на “Левски” и ЦСКА, съгласувано със Столична община, полицията спря движението в по-голяма част от центъра на София. 

От 10.30 до 12.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на Спешна помощ, както следва:

- по бул.”Цариградско шосе” между пл.”Орлов мост” до бул.”Пейо Яворов”;

-по бул.”Цар Освободител” между пл.”Орлов мост” и бул.”Васил Левски”;

- движението по бул.”Евлоги и Христо Георгиев” де се преустановява единствено по преценка и разпореждане на СДВР.

От 12.30 до приключването на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по бул.”Цар Освободител” между ул.”Г.С.Раковски” и бул.”Княз Александърл Дондуков”.

От 7.00 ч. часа до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите, превозващи участниците в проявата както следва:

- на северната дъга на пл. „Св. Александър Невски”

- на пл. „Княз Александър І”;

- на двете локални платна на бул. „Македония” между пл. „Македония и пл. „Руски паметник”.

- на пл. „Николай Гяуров”

Ще бъдат разположени 20 броя химически тоалетни в крайната дясна лента на пътното платно по посока на движението на бул. „Цариградско шосе”.

Мероприятието ще се проведе извън зоната за сигурност на институциите и ще приключи до 14.00 часа.

От 10.30 часа до приключване на митинг-шествието в оперативен порядък се променят маршрути на обществения транспорт, както следва:

Тролейбусен транспорт:

Маршрутите на тролейбусни линии №№ 1, 2, 4, 5, 8 и 11 се разделят и обединяват, както следва:

• тролейбусна линия № 1: се разделя на 2 /две/ части:

- Пета градска болница – кино „Одеон” – двупосочно

- ж.к. „Левски Г” – ул. „Кракра” – двупосочно

• тролейбусна линия № 2: се разделя на 2 /две/ части:

- ж.к. „Хаджи Димитър” – ул. „Кракра” – двупосочно

- ж.к. „Бъкстон” – кино „Одеон” – двупосочно

• тролейбусна линия № № 4 и 8:

- за линия № 4 от ж.к. „Хаджи Димитър” – ул.„Кракра” – двупосочно.

- за линия № 8 от ж.к. „Гоце Делчев” – кино „Одеон” – двупосочно.

- за транспортното обслужване, източно от затворения участък на бул. „Цариградско шосе” се обединяват маршрутите на двете тролейбусни линии №№ 4 и 8: от ж.к. „Дружба” по маршрута на тролейбусна линия № 4 до площад на Авиацията по бул. „Цариградско шосе” и по маршрута на тролейбусна линия № 8 до УМБАЛ Св. Анна – двупосочно

• тролейбусна линия № № 5 и 11:

- за линия № 5 от надлез „Надежда” – кино „Одеон” – двупосочно

- за транспортното обслужване, източно от затворения участък на бул. „Цариградско шосе” се обединяват маршрутите на двете тролейбусни линии №№ 5 и 11: от ж.к. Младост по маршрута на тролейбусна линия № 5 до площад на авиацията, по бул. Асен Йорданов и по маршрута на тролейбусна линия № 11 до ж.к.Дружба 1 – двупосочно

При осигурена възможност за преминаване в района на СУ „Климент Охридски” /Ректората/, тролейбусни линии №№ 1 и 2 ще се движат по постоянните си маршрути, а тролейбусите от линия № 5 и 8 в посока ж.к. Младост ще обръщат посоката на движение за Надлез „Надежда” и ж.к.„Гоце Делчев” на пл. „Сточна гара”.

Автобусен транспорт:

Маршрутите на автобусни линии №№ 9, 72, 75, 76, 84, 94, 204, 213, 280, 306, и 604 се променят, както следва:

• Автобусна линия № 9 – от Автобаза Искър, маршрутът се скъсява до „Военна академия” – двупосочно;

• Автобусна линия № 72 – от хотел „Плиска” по маршрута до гара „Подуяне”, по бул. „Ситняково”, бул. „М Еминеску”, бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Драган Цанков и по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си двупосочно;

• Автобусна линия № 75 – от Автостанция „Гео Милев” , маршрутът се скъсява до „Военна академия” – двупосочно;

• Автобусна линия № 76 – от ж.к. „Младост 4” по маршрута до бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Пейо К. Яворов”, надясно по бул. „Драган Цанков” , по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута до ж.к. „Гоце Делчев” – двупосочно;

• Автобусна линия № 84 – от Летище София по маршрута до бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Ситняково”, ул. „Оборище”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до „Военна академия” – двупосочно;

• Автобусна линия № 94 – от Студентски град, маршрутът се скъсява до ул. „Ген. Йосиф В. Гурко”– двупосочно;

• Автобусна линия № 204 – от ж.к. „Дружба 2” по маршрута до бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Пейо К. Яворов”, надясно по бул. „Драган Цанков” , по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута до ж.к. „Гоце Делчев” – двупосочно;

• Автобусна линия № 213 – от Централна гара по маршрута до Малък градски театър „Зад канала” , бул. „Мадрид”, бул. „Ситняково” , бул. „М Еминеску”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута до ж.к. „Младост 4” – двупосочно;

• Автобусна линия № 280 – от Студентски град по маршрута до бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Ситняково”, бул. „Мадрид”, бул. „Янко Сакъзов” и обръщане посоката на движение при паметника на „Васил Левски”;

• Автобусна линия № 306 – от ж.к. Младост 2 по маршрута до бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Ситняково”, ул. „Оборище”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до „Военна академия” – двупосочно;

• Автобусна линия № 604 – от гара Искър по маршрута до бул. „Пейо К. Яворов”, по бул. „Пейо К. Яворов”, надясно по бул. „Драган Цанков”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута до УМБАЛСМ „Пирогов” – двупосочно.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за горепосочените време и места.

Статията "София под блокада – списък на затворените улици и булеварди" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Спортен турнир за учители и преподаватели

За поредна година Община Русе организира надпревара в различни видове спорт за общинските служители и училищни и университетски преподаватели. Тя стартира днес и ще продължи до 29 ноември.Тази година спортовете, в които ще мерят сили участниците са волейбол, футбол, баскетбол, тенис на маса и бадминтон. Участие в турнира ще вземат представители на Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален инспекторат по образованието – Русе, Ученическа спортна школа – Русе, Английска гимназия „Гео Милев“, СОУ с преподаване на немски език „Фри...

Парите на Бисеров дошли от приватизацията?

Първоначалната проверка на сметките на Бисеров ще е по линия на полицейското сътрудничество, след което, ако такива бъдат открити, ще бъдат изпратени и съдебни поръчки.

Започна международният конкурс „Северно сияние“

В  Доходното здание за 17-ти път се провежда Международният конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние” – Русе 2013. В тазгодишното издание на музикалната надпревара участват млади таланти от София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Шумен, Тутракан и Каспичан. Те ще бъдат оценявани от жури с председател композитора Светослав Лобошки и членове Виорела Филип – композитор и вокален педагог в Университета в Букурещ, Румъния, Йордан Попов – директор на Международен фестивал „Море и спомени” – Варна...

Facebook въведе промени в използването на потребителските данни

Facebook въведе промени в политиките си за използването на потребителските данни, съобщи ”Вашингтон пост”, цитиран от ”Фокус”. Промените бяха предложени през август, но компанията трябваше да изчака Федералната комисия по търговия да ги разгледа, след като те предизвикаха обществени критики. Утвърденият вариант на политиките е сходен с първоначално предложения, но изключва точката, според която потребителите между 13 и 18 години декларират с използването на страницата, че поне един от родителите се е съгласил от негово име с условията за ползване. Според промените Facebook има право да използва всички данни на потребителите, включително снимката и публикациите. Няколко организации за защита на личните данни разкритикуваха социалната мрежа, като казаха, че твърде много е разширила обхвата на данните, които използва. Американският сенатор Ед Марки заяви, че Facebook притиска тинейджърите да споделят твърде много деликатна и лична информация онлайн. Той внесе законопроект, който ще забранява на компаниите да събират данни от деца на възраст между 13 и 15 години, за да се избегне появяването на информацията им в социалните мрежи и други страници.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване