Влажно и мъгливо

Времето ще се задържи влажно, в низините - с мъгли, преминаващи в обедните часове в ниска слоеста облачност. Предимно слънчево ще бъде по високите места. Ще бъде почти тихо. Само по морското крайбрежие ще духа до умерен североизточен вятър. Температурите сутринта ще са между 2 и 7 градуса, в София - 2 градуса. Максималните стойности ще достигнат до 7-12 градуса, в София - 8 градуса. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца.По високите части на планините ще бъде предимно слънчево. В подножията - с ниска слоеста облачно...

Вергов, Бахаров и Карамазов на "Мото GP" в Испания

Адреналина от бързите скорости усетиха съвсем отблизо тримата актьори и най-добри приятели Юлиан Вергов, Захари Бахаров и Владо Карамазов. Те бяха на финала на състезанието Адреналина от бързите скорости усетиха съвсем отблизо тримата актьори и най-добри приятели Юлиан Вергов, Захари Бахаров и Владо Карамазов. Те бяха на финала на състезанието "Мото GP" в испанския град Валенсия в неделя. Там гледаха от първите редици световния шампионат на пистата "Рикардо Тормо". И тримата сложиха шапки на известни

JP Morgan плаща 4,5 млрд. долара компенсации

Американската инвестиционна банка JP Morgan Chase се съгласи да изплати компенсация от 4,5 млрд. долара на инвеститорите, загубили пари от ипотечни ценни книжа в хода на финансовата криза.

Задържаха банковия обирджия от Враца

Христо Георгиев е арестуван в Чепинци

    


Дами искат по-лесен отпуск по майчинство

Жени предприемачи настояват да се улесни вземането на отпуск по бащинство от мъжете Това стана ясно вчера на откриването на третия Международен форум на женското предприемачество. “По този начин ще се даде възможност повече жени да участват на пазара на труда”, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. 
Жени предприемачи настояват да се улесни вземането на отпуск по бащинство от мъжете Това стана ясно вчера на откриването на третия Международен форум на женското предприемачество. “По този начин ще се даде възможност повече жени да участват на пазара на труда”, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Борисов: Орешарски отправя директни заплахи за уволнение

ГЕРБ ще сезира ЕП, ЕНП и КС за погазване на човешки права

    


Най-мощният в света лазер за увеличена простата е в България – Тулиум 200 вата

Несравнима сила и водеща прецизност е на разположение само в медицински център БОДИМЕД.

Габрово да бъде с модерен и достъпен център, предвижда Община Габрово

Крайречна алея, нови паркоместа и детски площадки са част от дейностите, които ще се реализират с европейски средства. Оригинални благоустройствени решения, подобряване на достъпността, сигурността и екологичните условия е очакваният ефект от предстоящите обновителни работи в централната част на Габрово. В рамките на проекта за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда ще бъдат извършени строителни дейности по улиците „Цанко Дюстабанов", „Стара планина", „Първи май", „Константин Иречек", „Петко Каравелов" и „Янтра". Използван...

Митинги, протести и едно вечно дерби

Най-интересните теми от печата на 16 ноември 2014

    


На 16 ноември рожден ден имат

Проф. Велко Вълканов, почетен председател на Българския антифашистки съюз, бивш депутат

Георги Ганев, член на УС и програмен директор в Център за либерални стратегии, преподавател в СУ

Йорданка Фикирлийска, кмет на район Проф. Велко Вълканов, почетен председател на Българския антифашистки съюз, бивш депутат Георги Ганев, член на УС и програмен директор в Център за либерални стратегии, преподавател в СУ Йорданка Фикирлийска, кмет на район "Оборище" - София Максим Стависки, фигурист и треньор, двукратен световен шампион при танцови двойки

Хеликоптер са разби в Сеул, 2 жертви

Хеликоптер на LG Electronics се разби в жилищна сграда, намираща се в баровския квартал на Сеул - Гангнам, възпят от рапъра Psy.

Заловиха в с. Чепинци полицая, обрал банка

При полицейската операция в софийското село Чепинци е бил заловен полицая, ограбил миналия месец банка в центъра на Враца.

Религиозен календар за 16 ноември

Свети апостол и евангелист  Матей
 Св. ап. Матей бил сред 12-те  ученици на Христа. След Възкресението на Спасителя той пръв  написал Евангелие, като описал събитията от земния живот на Господа и предал божественото учение на Христа за блаженствата, за молитвата и др. 
 Празнува Матей.















Свети апостол и евангелист Матей Св. ап. Матей бил сред 12-те ученици на Христа. След Възкресението на Спасителя той пръв написал Евангелие, като описал събитията от земния живот на Господа и предал божественото учение на Христа за блаженствата, за молитвата и др. Празнува Матей.

Все пак защо протестират? И какво щеше да ги направи полицията в САЩ?

Опит за щурм на парламента
Протестиращи опитаха да щурмуват парламента на 12 ноември вечерта, като събориха огражденията. Полицията ги изтласка. Снимка:Булфото

Реално т. нар. протест се сведе до улично викане, артистично фръцкане, отричане, омраза към “червените боклуци”, заклеймяване. И никакви аргументи по същество. Всичко това вече толкова досади, че ако правителството си подаде оставката, ще е само от досада. Цяла пропаганда е насочена в помощ на протестите - преекспониране, коментиране, издигане в култ, в център на събитията, докато в държавата се случват много по-важни неща.
Протестиращи, с подкрепа на телевизиите, не спират да занимават обществото с това кой как отразил протестите, какво казал за тях, как полицията се отнесла, как реагирали управляващите. И нито дума за мерките, дейността, конкретната политика на кабинета - дали е толкова деструктивна за държавата, че да води до желанието за оставка? А има какво да се критикува, какво да се оцени, какво да се доизкусури. Но май никой не се интересува особено. Така и никой не показа какви деструктивни неща прави това правителство. Цялата “буря”

прилича единствено на борба за докопване до властта,

на желание за изгонване на настоящите управляващи - не заради конкретна тяхна политика, а заради желанието БСП да бъде свалена на всяка цена. След 150 дни все още няма смислени аргументи за тази оставка.
Може би ранобудната мисъл и непорочната младост ще даде отговор - защо протестирате? “Искаме оставка” не е отговор, “мразя комунистите”- не е аргумент. Отговорът трябва да обясни ЗАЩО искате оставка? Много грешки бил направил тоя кабинет! – Какви грешки, посочете поне пет? – Ами Делян Пеевски… – Нещо за образованието? Знаете ли, че сега кабинетът отпуска по-големи бюджети на вузовете. И то още преди да започнат протестите, не като следствие от натиск? Това е от разговор с протестиращи студенти. Смислен отговор не получих.

Не намерих такъв и в декларацията, разпространена от окупиралите СУ. Там пише за желание за управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди; за равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона. Ние искаме да живеем достойно тук и сега - в България като част от европейското семейство! Накратко - общи приказки, демагогия, патос и кухи клишета. Без нищо конкретно като искане,

без конкретни обвинения, стъпващи на факти

и реалност. Вероятно декларацията е писана от студенти по политология, социология или философия. Дървена. От тези, които утре ще ми обясняват, че 90% от хората подкрепят протеста, при положение че на улицата са хиляда души, барабар с полицаите. От тези, които с политическата си акция ще си отворят пътя за назначения и политическо спонсорство на кариерата им в партийните централи на ГЕРБ и Реформаторския блок, когото кой знае защо наричат Реставраторски. Това вече сме го гледали през 90-те. Някой ще отиде да се поизучи в САЩ и след време ще се върне като “детето на демокрацията” Емил Кошлуков да пренапише историята. Но, хайде без хипотези.

Протестиращите студенти

нямат конкретни искания, освен оставка

Това е нова форма на протест, непозната на историята. Всеки протест има кауза и смисъл - земеделските производители протестират за субсидии; фермерите - против сроковете за въвеждането на тежки евроизскванията, които ще доведат до фалити; пощенските служители - против съкращения и за по-високи заплати; миньорите - заради забавени с месеци заплати; екозащитници - срещу добива на шистов газ; граждани - срещу високите цени на бензина, на тока, на парното… Само студентите - уж интелектуалният потенциал на нацията, нямат конкретна кауза. Но имат ултимативно искане - оставка. Един от слоганите им е: “Проправяме път към бъдещето”. ...

Времето се вижда и без стрелки

Производителите на швейцарски часовници са стотици, но малко от тях успяват да създадат модел, който да наложи собствена визия и да се разпознава от разстояние.
Един от тези класически примери е серията Cocktail на компанията Ernest Borel, датираща още от 40-те години на миналия век. Отличителната черта на колекцията, която включва само механични Производителите на швейцарски часовници са стотици, но малко от тях успяват да създадат модел, който да наложи собствена визия и да се разпознава от разстояние. Един от тези класически примери е серията Cocktail на компанията Ernest Borel, датираща още от 40-те години на миналия век. Отличителната черта на колекцията, която включва само механични

"Икономист": Да правиш бизнес в България е възможно, но трудно

Британското списание "Икономист" разказва историята на българския предприемач Милен Георгиев като пример за това, че не е никак лесно да се прави бизнес в България.

"Икономист": Да правиш бизнес в БГ е възможно, но трудно

Британското списание "Икономист" разказва историята на българския предприемач Милен Георгиев като пример за това, че не е никак лесно да се прави бизнес в България.

"Икономист": Да правиш бизнес БГ е възможно, но трудно

Британското списание "Икономист" разказва историята на българския предприемач Милен Георгиев като пример за това, че не е никак лесно да се прави бизнес в България.

Йовчев: Полицията не превишава правата си

Категорично не може да се говори за превишаване на правата на органите на реда по време на протестите от вторник. Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Той коментира за първи път вчера сблъсъците между 
































В Сливен вицепремиерът защити действият Категорично не може да се говори за превишаване на правата на органите на реда по време на протестите от вторник. Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той коментира за първи път вчера сблъсъците между В Сливен вицепремиерът защити действият

Сирийски бунтовници обезглавиха свой по погрешка

Сирийски бунтовници обезглавиха един от своите, взет по погрешка за член на вражеска групировка, съобщава АФП.

Отбелязваме Деня за възпоменание на жертвите на катастрофи

За поредна година, в третата неделя на ноември, ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия и ще бъде почетена паметта на хиляди хора, загинали по пътищата на България. Със свое обръщение областният управител Недко Марчев призовава добричлии на 17 ноември да запалят свещ пред Оброчния кръст в храм „Св. Троица“, където от 11 часа ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида в памет на загиналите в пътни инциденти. „Нека в Деня за възпоменание си спомним за тези, които не са вече между нас, за...

Фетел и "Ред бул" бяха най-бързи след първия ден в САЩ


Себастиан Фетел и неговият съотборник в "Ред бул" Марк Уебър записаха най-добрите времена в петъчните свободни тренировки преди Гран при на САЩ.

Сутрешната сесия беше спечелена от Фернандо Алонсо с "Ферари", но тя няколко пъти беше прекъсвана заради мъгла и практически не позволи на екипите да свършат особено ползотворна работа.

Следобед обаче те получиха възможност да го направят, а това показа очертаващата се поредна доминация на Фетел и "Ред бул". Германецът, който...

"Дойче Банк" купува списание "Форбс"

Издателската къща Forbes Media LLC разглежда оферта за покупка на едноименното списание, съобщава Bloomberg.

Орешарски: Чиновници работят срещу кабинета

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че разполага с оперативни данни за стачкуващи и недоволни от кабинета служители и се стреми да ги освобождава. 
Това той обяви вчера пред представителите на граждански организации и сдружения, които се срещнаха с него за шести път. 
“По отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу прави Премиерът Пламен Орешарски обяви, че разполага с оперативни данни за стачкуващи и недоволни от кабинета служители и се стреми да ги освобождава. Това той обяви вчера пред представителите на граждански организации и сдружения, които се срещнаха с него за шести път. “По отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу прави

Влак прегази 5-има в Москва

В северозападната част на Москва влак прегази 5-има човека, като 4-ма от тях са загинали на място, съобщава РИА Новости.

Русенска постановка на балета Дон Кихот гостува в ч-ще Съгласие

На 22 ноември - петък, читалище "Съгласие 1869" в Плевен ще бъде домакин на балетния стектакъл "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус - постановка на Русенската опера. Хореографията е на Мариус Петипа и Александър Горски, а сценограф на постановката е Иван Токаджиев. Представлението ще се състои на 22 ноември от 19:00 часа в зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие". Билети за балетния спектакъл ще се продават на касата на читалището на третия етаж.  ...

Босове над Самоковеца поръчали разстрела на Фатик

Докато цял отдел антимафиоти от “Стокова контрабанда” в ГДБОП работи не за държавата, а за Косьо Самоковеца, а Иван Тодоров-Доктора играе карти с действащи министри на яхта в Монако, камиони, натъпкани с контрабанда, минават границата ни “на вдигната бариера” с 50 км в час, без да намаляват.
Тези тирове обаче не са нито на картофения бос от Докато цял отдел антимафиоти от “Стокова контрабанда” в ГДБОП работи не за държавата, а за Косьо Самоковеца, а Иван Тодоров-Доктора играе карти с действащи министри на яхта в Монако, камиони, натъпкани с контрабанда, минават границата ни “на вдигната бариера” с 50 км в час, без да намаляват. Тези тирове обаче не са нито на картофения бос от

Чили посрами Англия насред "Уембли"

Англия загуби с 0:2 от Чили в контролна среща, играна на "Уембли" в Лондон. Въпреки положенията, които създадоха футболистите на Рой Ходжсън, южноамериканските им гости успяха да извадят на бял свят доста от слабостите на "Трите лъва". Англия нямаше поражение точно от година насам, но два гола на Алексис Санчес прекъснаха тази серия. Чили при това бе без една от звездите си - Артуро Видал, който се контузи в мач на клубния си отбор Ювентус през миналия уикенд. Резултатът бе открит в седмата минута, когато Алексис прати топката с глава в мрежата...

Борисов: Изказването на Орешарски е противоконституционно

Изказването на Орешарски от днес, че ще уволнява протестиращите служители на администрацията, освен че е неморално е и противоконституционно. Освен това има безспорни доказателства, че това вече се прави. Орешарски трябва незабавно да си подаде оставката.

Ще уволняват държавни служители, които участват в протестите

Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на среща с гражданските организации. Орешарски допълни, че има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на Министерския съвет". Има и други, за които има оперативни данни. „По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не ...

Една номинация за „Служител на годината"

Един служител от НАП - Ямбол е номиниране за конкурса „Служител на годината" по повод професионалния празник на приходната администрация- 16 ноември, Свети Матей. Това е Диана Илиева- Колева. Тя  работи в системата на данъчно-осигурителната администрация от 2002г. , в момента е главен юрисконсулт, съобщи говорителят на приходната администрация Ваня Велева.   Националните победители в конкурса ще бъдат обявени от изпълнителния директор на НАП  на специална церемония в столицата....

Жена запали вратата на съседка, била клюкарка

Входната врата на апартамента, собственост на 40-годишна сливенка, бе подпалена на 14 ноември. Сигнал в полицията е подаден от потърпевшата - съобщиха от областната дирекция на МВР-Сливен. Оказало се, че извършителката е съседка, на 41 години. Тя си признала, че в състояние на афект заляла вратата и драснала клечката.
Двете жени живеели в два Входната врата на апартамента, собственост на 40-годишна сливенка, бе подпалена на 14 ноември. Сигнал в полицията е подаден от потърпевшата - съобщиха от областната дирекция на МВР-Сливен. Оказало се, че извършителката е съседка, на 41 години. Тя си признала, че в състояние на афект заляла вратата и драснала клечката. Двете жени живеели в два

Почитаме Свети Матей

На 16 ноември църквата почита паметта на Свети Матей. За живота на светия евангелист са запазени малко сведения. Той бил брат на Св. ап. Яков Алфеев и както други апостоли, проповядвал Христовото учение и ходил в много и далечни страни: Мидия, Персия, Партия и Индия. Преданието разказва, че той отишъл при един див народ с лоши нрави и обичаи. Там му се явил Господ, дал му жезъл и му заповядал да го забие в земята, като обещал, че тоя жезъл ще принесе плодове, а от корена му ще протече чуден извор. Действително, Матей, като събрал всички жители,...

Италия и Германия направиха не особено приятелско реми в контрола

Италия и Германия завършиха 1:1 в приятелски мач, игран в Милано. Бундестимът не успя да прекъсне серия от седем мача без успех над Италия, продължаваща вече 18 години. Двубоят бе и Мач №100 за селекционера на германците Йоаким Льов. Матс Хумелс откри резултата още в осмата минута, след като засече центриране на Тони Кроос. Още преди да изтече половин час от мача обаче, Игнасио Абате изравни. Той комбинира с Леонардо Бонучи и реализира за 1:1 в 28-та минута. През второто полувреме Бенедикт Хьоведес удари греда, но от другата страна Италия не се...

Патрулка до всяка зебра в София в неделя

Полицейски патрулки с включени светлини до всяка зебра в столицата ще отбележат Деня за възпоменание на жертвите от пътни инциденти в неделя, обяви вчера зам.-шефът на СДВР Младен Маринов. 47 души са загинали при катастрофи в София от началото на годината. “Загиналите на зебри са двойно по-малко спрямо м.г.”, каза началникът на КАТ-София, Богдан... Полицейски патрулки с включени светлини до всяка зебра в столицата ще отбележат Деня за възпоменание на жертвите от пътни инциденти в неделя, обяви вчера зам.-шефът на СДВР Младен Маринов. 47 души са загинали при катастрофи в София от началото на годината. “Загиналите на зебри са двойно по-малко спрямо м.г.”, каза началникът на КАТ-София, Богдан...

Заловен е издирван банков обирджия

Банковият обирджия от Враца Христо Георгиев беше задържан при спецоперация в столичното село Чепинци.

Бойко Борисов: Против Конституцията е да се уволняват протестиращи държавни служители

Орешарски трябва незабавно да си подаде оставката, написа Бойко Борисов във фейсбук към 23.40. 

Изказването му от днес, че ще уволнява протестиращите служители на администрацията освен, че е неморално е и противоконституционно. Освен това има безспорни доказателства, че това вече се прави. 

Видеоматериали показват как полицията записва Орешарски трябва незабавно да си подаде оставката, написа Бойко Борисов във фейсбук към 23.40. Изказването му от днес, че ще уволнява протестиращите служители на администрацията освен, че е неморално е и противоконституционно. Освен това има безспорни доказателства, че това вече се прави. Видеоматериали показват как полицията записва

Илюзионист си свали главата в Двореца на културата в Перник

Магичен спектакъл пренесе публиката в света на вълшебствата във втория ден на Есенния салон на изкуствата в Перник. Илюзионистът ИКАР изуми публиката с коронния си номер, в който си сваля главата от раменете. ИКАР е третият български маг, който разработва този номер, след Мистър Сенко и Астор. Показвал го е вече няколко пъти пред публика, както и на традиционната среща на представителите на гилдията при самия Астор. Ефектът винаги е поразяващ.
Продължава

И в лагерите децата са деца и имат права

Национална мрежа за децата изпрати отворено писмо със своята позиция и препоръки относно ситуацията с децата бежанци до Президента, Министър-председателя, Председателя на НС, Омбудсмана, отговорните представители на законодателната и изпълнителната власт, лидерите на парламентарно представените политически партии и други институции и организации.

Национална мрежа за децата настоява да се обърне сериозно внимание и да се предприемат спешни мерки за закрила и подкрепа...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване