Втора сирийска революция – срещу джихадистите

Бунтовници и опозиционни активисти в Сирия, участващи от три години във война срещу режима, подеха "втора революция" - този път срещу свързаните с "Ал Кайда" джихадисти, обвинявайк...

Потрес! Вижте колко взимат нашите и чуждите лекари!

Половината от лекарите работят в шестте най-големи града в България. От 28 643 практикуващи през 2012 г. в София са съсредоточени 5833 доктори, в Пловдив - 3126, във Варна - 2139, в Стара Загора - 1398, в Плевен - 1326, и в Бургас - 1179. Това показват данните на Националния статистически институт.

NASA: Земята е заплашена от нов ледников период

/КРОСС/ Експерти на NASA се опасяват, че през последните десетилетия слънцето не е особено активни. Ако това продължава, светът е заплашен не от глобално затопляне, а от нов ледников период. Всичко се дължи на факта, че феноменът смяна на магнитните полюси на слънцето, който трябваше да се случи още през 2012 г., се състоя с година закъснение. Веднъж на около 11 години слънчевите полюси постепенно отслабват, избледняват и след това се появяват отново, но със сменени полюси. Земляните не усещат това, защото процесът е много бавен и стабилен, което го прави ненатрапчив.

Най-шантавите фобии

Като изключим Чък Норис (и Бойко Борисов!), страховете са си човещинка – всеки си ги има. Е, някои повече от други. За тях науката е измислила и термин - фобия. Това е силен, необясним, натрапчив страх от определени предмети или действия. Някои от тези страхове надминават представите ни за “нормален” страх от височини, тъмно или от насекоми. Ето на Като изключим Чък Норис (и Бойко Борисов!), страховете са си човещинка – всеки си ги има. Е, някои повече от други. За тях науката е измислила и термин - фобия. Това е силен, необясним, натрапчив страх от определени предмети или действия. Някои от тези страхове надминават представите ни за “нормален” страх от височини, тъмно или от насекоми. Ето на

Във Варна глобиха нарушители на забраната за пушене на закрито

Варна /КРОСС/ Пет акта за неспазване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места са съставени на клиенти на заведения във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.150 обекта са проверени от здравните инспектори. Инспекции са извършени и по приети на дежурния телефон сигнали от гражданите. В проверените обекти са констатирани нарушения по спазване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.Издадени са две предписания в заведения за хранене и развлечение.

Откриха трупа на 20-годишно момиче от варненско село

Труп на 20-годишна девойка от село Белоградец е открит край магистрала „Хемус“, съобщава Днес+. Хюлия Маджар е открита вчера от случайни граждани. Момичето е напуснало дома си в новогодишната нощ и оттогава близките й я издирват.

Тръгна разследване за изпепеления офис на "България без цензура"

Образувано е досъдебно производство за пожара, който изгори до основи в офиса на "България без цензура" в Стара Загора.

Няма купувачи за къщата на сексуалните гаври в село Маринка

Близки на осъдения Георги Гочев от бургаското село Маринка правят опити да продадат къщата му, докато е в затвора. Купувачи обаче няма, пише сайтът Близки на осъдения Георги Гочев от бургаското село Маринка правят опити да продадат къщата му, докато е в затвора. Купувачи обаче няма, пише сайтът "Флагман". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 54-годишният Георги Гочев и партньорката му Стоянка Тодорова са осъдени на 7 години затвор за това, че примамвали мла

Байерн обяви заплатата на Левандовски

/КРОСС/ Нападателят на Борусия Дортмун Робърт Левандовски, който от лятото на 2014 година ще стане играч на Байерн, ще получава 8 млн. евро годишно в клуба от Мюнхен. Това е по-малко от годишната заплата на Франк Рибери, Филип Лам и Бастиан Швайнщайгер, които получават по 10 млн. евро годишно, съобщава Bild.По-рано бе съобщено, че от испанския клуб Реал Мадрид предлагат на футболиста заплата от 9,5 млн. евро годишно.

Обрат в Турция - Ердоган се сближава с армията


Турското правителство обмисля мерки, благодарение на които може да излязат на свобода стотици от осъдените военни от процесите "Ергенекон" и "Чук" - най-мащабното обвинение срещу армията за заговор за държавен преврат срещу кабинета на Реджеп Тайип Ердоган.

Метин Фейзоглу, ръководител на турската асоциация на юристите, съобщи пред "Файненшъл таймс", че в събота се е срещнал с премиера и с правосъдния министър Бекир Боздаг. Кабинетът се е съгласил да бъдат преразгледани двата процеса,...

Откриха изчезнало момиче мъртво край АМ „Хемус"

Изчезнало на Нова година момиче от варненското село Белоградец е открито мъртво край магистрала „Хемус", съобщи местното издание Днес+, като се позовава на полицията в града. 20-годишната Хюлия Маджарова е напуснала дома си на 31 декември, за да празнува Нова година с приятели.

Великобритания ще се бори срещу свободното движение в ЕС

/КРОСС/ Правителството на Великобритания ще се стреми да накара властите на Европейския съюз да преразгледат условията за членство в общността и възнамерява да защитава ограничителни мерки срещу мигрантите от Евросъюза. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън в интервю за Би Би Си. "Оценяваме как по пътя на преговорите бихме могли да изменим нашите отношения с Европа, можем ли да създадем повече миграционни бариери, отколкото имаме сега. Разглеждаме всички възможности ( за ограничаване броят на мигрантите), каза Камерън, който многократно е заявявал необходимостта от ограничаване на миграционните потоци към страната и необходимостта от провеждането на референдум за излизане на Великобритания от ЕС.Премиерът подчерта, че той не поставя под въпрос основните принципи на ЕС, но отбеляза, че не смята за справедливо правото на мигрантите от новите страни-членки на съюза да се възползват от трудовия пазар и възможността да използват безплатно системата на здравеопазване. „Създателите на ЕС не можаха да предвидят мащабите, не предвидиха, че това може да стане проблем. След присъединяването на Полша повече от половин милион поляци пристигнаха във Великобритания. Това е проблем и мисля, че е необходимо той да бъде решен", каза още Камерън.

Само един имигрант кацна в Лондон и стана известен

Само един румънец - Виктор Спиреску е пристигнал на 1 януари в Лондон. Така той се превърна се в знаменитост след всички катастрофални прогнози за вълна от български и румънски имигранти. От 30-годиш...

Филип Коку продължава да пренебрегва Станислав Манолев

Националът ни се оказа извън сметките на холандския наставник Филип Коку за зимната подготовка на водения от него тим. "ПСВ Айндховен" се намира на 7-ма позиция в класирането на холандското ...

Пентагонът готов да помага на Русия за Олимпиадата

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл увери своя руски колега Сергей Шойгу, че Пентагонът е готов да помогне на руските власти за сигурността на зимните олимпийски игри в Сочи след месец.

Части от човешко тяло се изсипаха върху саудитски град

Части от тяло на човек паднаха нощес от небето в Джеда, западната част на Саудитска Арабия.

Испански монахини пропуснаха обаждане на папата

/КРОСС/ Испански монахини пропуснаха обаждане на папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква е позвънил на служителките на Бога в един от манастирите в Испания, за да ги поздрави с настъпването на Новата година. На обаждането му обаче не отговорил никой и се наложило да остави съобщение на телефонния секретар, съобщава El Mundo .Оставеното от папата съобщение попаднало в ръцете на испанските медии. Първоначално главата на католическата църква се изненадал с какво пък толкова могат да са заети монахините, че не отговарят на обаждането му. След това той казал: „Аз съм папа Франциск. Бих искал да ви поздравя за новата година. Може би ще се обадя по-късно. Бог да ви благослови ", казва папата на телефонния секретар.Оказало се, че по време на обаждането му монахините са били заети с молитви. Те са направили опит да се обадят на Франциск и да му се извинят, но той ги изпреварил.

Швейцария готви санкции за банки заради сметки на гърци, замесени в сделки с оръжия


Властите в Швейцария възнамеряват да наложат глоби до пет милиона швейцарски франка на местните банки в страната, замесени в управлението на банкови сметки на гръцки държавни служители, обвинени в раздаване на подкупи и комисионни за оръжейни сделки, съобщи вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Новината идва, след като в Атина започна мащабна разследване за корупция, довело до ареста на бивш служител на гръцкото военно министерство и на двама търговци на оръжие. Вестникът твърди, че...

Почина легендата Еузебио

Световната футболна легенда Еузебио почина на 71-годишна възраст. Според информациите португалецът е получил сърдечен арест. Роденият в Мозамбик бивш нападател е починал в 3:30 часа. Еузебио е една от звездите на световния футбол през 60-те години на ХХ век.

Попето: Струвам 10 млн. евро

Капитанът на националния ни тим ударил рамо на Рибери за "Златната топка"

    


Най-безсмислените автомобили на планетата

Кои са десетте безумно скъпи, изключително непрактични, но адски желани машини?

    


Гранични полицаи задържаха 73 мастербокса цигари с македонски бандерол

Благоевград /КРОСС/ Служители на ГПУ-Благоевград задържаха 73 мастербокса цигари с македонски акцизен бандерол. След получен оперативен сигнал, около 02.45 часа на 04.01.2014г. в района на с. Габрово, полицейски служители на ГПУ-Благоевград забелязали движението на джип без регистрационни табели. Водачът не се подчинил на подадения сигнал за спиране, продължил с висока скорост независимо, че се е ударил в предната лява част на служебния автомобил.   Последвали бързи оперативно-издирвателни и процесуално следствени действия. Към 05.00 часа същия ден граничните полицаи открили изоставения джип в района на с. Падеш. Последвало претърсване и в него били установени 73 мастербокса цигари /36 500 кутии / с македонски акцизен бандерол от марките YORK и LD.По случая е образувано досъдебно производство, а работата по изясняването му продължава. Снимки: Булфото, всички права запазени

Лудогорец подписа с национален защитник

Националът Александър Александров, който доскоро играеше в Черно море, подписа договор с шампионите от Лудогорец и започва подготовка на 6 януари .

Стоянович: Нжна е адекватна система за финансиране на активните читалища

София /КРОСС/ Смисълът да си главният администратор в българската култура е в това да даваш решения с визия, а не само да скалъпваш сборът на 1 и 1 да прави между 2 и 2,5". Това заяви пред БНТ министърът на културата Петър Стоянович. Той се спря на няколко проблема, които се нуждаят от кардинален преглед, за да се постигне исканият от обществото ефект от тях - читалищата, регулирането на дейностите по отношение на културното наследство и националната стратегия в областта на културата.„Българското читалище е гръбнакът, върху който се изгражда Възрожденска просветена България. То продължава да бъде смесица между олтар и свещена крава, но рано или късно всеки олтар има нужда от поддръжка", коментира министър Стоянович. Според него и държавата, и общините се нуждаят от преценка за ефективността от работата на читалищата и за ролята им в културния, интелектуалния и социален живот на съответното населено място. „Един обективен национален преглед ще ни позволи да финансираме адекватно по-активните и перспективните читалища. Самата система трябва да бъде модернизирана и да й се даде нов тласък", каза министърът.Съставянето на голяма работна група за готвените промени в Закона за културното наследство той обясни с проявения интерес от много обществени групи и желанието за прозрачност

Стоянович: Нжна е адекватна система за финансиране на активните и перспективни читалища

София /КРОСС/ Смисълът да си главният администратор в българската култура е в това да даваш решения с визия, а не само да скалъпваш сборът на 1 и 1 да прави между 2 и 2,5". Това заяви пред БНТ министърът на културата Петър Стоянович. Той се спря на няколко проблема, които се нуждаят от кардинален преглед, за да се постигне исканият от обществото ефект от тях - читалищата, регулирането на дейностите по отношение на културното наследство и националната стратегия в областта на културата.„Българското читалище е гръбнакът, върху който се изгражда Възрожденска просветена България. То продължава да бъде смесица между олтар и свещена крава, но рано или късно всеки олтар има нужда от поддръжка", коментира министър Стоянович. Според него и държавата, и общините се нуждаят от преценка за ефективността от работата на читалищата и за ролята им в културния, интелектуалния и социален живот на съответното населено място. „Един обективен национален преглед ще ни позволи да финансираме адекватно по-активните и перспективните читалища. Самата система трябва да бъде модернизирана и да й се даде нов тласък", каза министърът.Съставянето на голяма работна група за готвените промени в Закона за културното наследство той обясни с проявения интерес от много обществени групи и желанието за прозрачност

Българите в Украйна почитат паметта на Ботев

/КРОСС/ На 6 януари Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Така ще бъде отбелязана 166- годишнината от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди" ще рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб „Актив". Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна", бе открит паметник на Христо Ботев. „Христо Ботев е един от достойните примери на българската история. Неговите постъпки и дела и днес са актуални за поддражание. Той винаги живее в сърцата на българите от Украйна. Христо Ботев е и ще бъде част от учебната програма на Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди" към Конгреса на българите в Украйна. Нямаме право да позволим нашата история да бъде забравена

14 млн. къса контрабандни цигари заловиха митничарите във Варна

14 милиона къса контрабандни цигари са открили служители от Митница Варна в навечерието на новата година. Стоката, която е пристигнала на пристанище "Варна-запад" на 30 декември сутринта, е била разтоварена от кораб, идващ от Турция и плаващ под флага на Антигуа и Барбуда.

Нов запис от инцидента с Шумахер: Спускал се с не повече от 20 км/час

Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се е спускал със спокойно темпо на снежната писта в Алпите. Това твърди свидетел на инцидента пред германския вестник Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се е спускал със спокойно темпо на снежната писта в Алпите. Това твърди свидетел на инцидента пред германския вестник "Шпигел". Това опровергава предположенията, че Шумахер се е движил много бързо на пистата със ските. "Той се движеше със спокойно темпо, може би 20 км/час, не повече", твърди

Откриха трупа на студентка, изчезнала на 31 декември

Труп на млада жена е бил намерен край автомагистрала „Хемус” в събота. По информация на „Днес+” тялото е на 20-годишно момиче от село Белоградец. Тя била студе...

Р. Пашов: Повечето българи, които напускат страната са млади и образовани

Тази тенденция е изключително негативна за държава нетен донор в ЕС, каквато е България, твърди финансистът

    


Около 40 от съкратените корабостроители получили покана да се върнат на работа

Бургас /КРОСС/ Около 40 човека, съкратените от бургаската корабостроителница, са получили покана отново да се върнат на работа. Това каза пред журналисти бившият търговски директор на „Бургаски корабостроителници" Веселин Кабов. Те са били викани в предприятието и им е било предложено да подпишат договор за работа, но към фирма с друго име. „Никой от стоящите тук колеги не иска да признае, незнайно защо. Може би ги притеснява фактът, че ако много се разчуе, може и да не бъдат назначени след това на работа. Първите два дни от новата година са викани хора. Искат им да пишат молби и автобиографии и може би на по- късен етап ще решат и ще ги вземат. На 2 и 3 януари са викани около 38 души. Ще им трябват заварчици, монтьори, корпусници, ако наистина ще се прави ремонт на спусковото устройство както се твърди. Ще им трябва крановик и някой да снабдява с материали", каза още Кабов. Той изрази надежда повече яснота да се получи след срещата с изпълнителния директор на корабостроителниците, която ще се проведе утре. Снимка: Булфото, всички права запазени

Североизточната част на САЩ обхваната от невиждан студ

Необичайно студено време обхваща в североизточните части на САЩ в края на седмицата, като в региона от север проникват хладни въздушни маси, съобщава Националната метеорологична служба на САЩ. Температурите в някои щати ще се понижат до минус 30 градуса по Целзий, а заради силните ветрове на места температурите ще се усещат като минус 50 градуса. За последен път такъв студ е сковавал страната през 1994 г. Рязкото понижение на температурите е причинено от циклон, идващ от север, известен като полярен вихър. Обикновено той обхваща територията на Канада и рядко достига САЩ. Очаква се необичайно студеното време да се задържи до средата на следващата седмица. В Чикаго в понеделник се очаква температурите да се понижат до рекордните за града минус 23 градуса по Целзий. В Ню Йорк и Ню Джърси, където бе обявено извънредно положение след снеговалежите в петък, ще се задържи мразовитото време. Усещането за студ в централните северни части на САЩ ще се засилва от силния вятър, като студът на места може да се усеща като -45 до -50 градуса. В щата Ню Йорк снежната покривка е близо 60 см. Метеоролозите предупреждават, че в части на Минесота температурите ще се понижат до минус 35 градуса, но заради силния вятър студът ще се усеща като минус 56 градуса. Училищата в щата ще останат затворени за пръв път за последните 17 години. В Северна Дакота ниските температури също ще бъдат съпроводени от силни ветрове. Властите в страната предупредиха гражданите да останат по домовете си и да се запасят с храна и продукти. В петък буря, преминала през по-голямата част от източната половина на страната, отне живота на най-малко 16 души. По данни от полицията, повечето жертви са загинали при произшествия заради заледени пътища. Смъртни случаи има в щатите Мичиган, Кентъки, Индиана, Илинойс, Ню Йорк и Пенсилвания. 71-годишна жена с Алцхаймер е починала от замръзване в околностите на Ню Йорк. Лошото време сериозно усложни работата на летища в Ню Йорк, Нюарк, Бостън, Чикаго, Филаделфия и Вашингтон.

Около 70 корабостроители излязоха на протест в Бургас

Наскоро бяха съкратени, не са им изплатени и заработени заплати

Намериха труп на момиче край магистрала "Хемус"

Студентката изчезнала в новогодишната нощ

    


Витков: Майната им на всички стари партии

Кампанията за евродепутати, която „Глас народен” започна в интернет, е идея на СДС от 2007 година. Ние посмяхме да направим това – да си отворим листите към хората, заяви пред Нова телевизия лидерът на партията Светльо Витков.

Имаме 200 човека, които са подали CV, попълнили са анкетна карта. Следващата стъпка е кандидатите да минат на полиграф. Най-важните неща са свързани с лоялност. Новият политик трябва да е млад и честен, подчерта Витков.

Нашата кампания е открита. Хората ще гласуват за тях през Фейсбук. Аз не искам да съм евродепутат, каза музикантът.

Той добави, че до 20 януари, когато е крайният срок за записване, очаква до 500 човека да са подали CV-та и разкри, че сред подалите документи е и журналистът Жоро Ангелов от БНТ.

Младите хора заминават, а старите чакат някой да ги оправи. Никой няма да ни оправи. Трябва да се оправяме сами, подчерта музикантът-политик.

По думите му това, което се е постигнало с протестите, е, че правителството се опитва да се задържи, съобразявайки се с исканията им. Не виждам как ще падне цената на тока, добави той.

Витков каза още, че на протестите всичко е платено. 300, 150, 80 лв. Играе парата. Как можеш да продадеш гласа си за 300 лв., възмути се той.

Майната им на всички стари партии, каза в заключение Витков./КРОСС/

 

 

Бивш кмет, полицай и банкер искат да станат шеф на о-в „Св. Анастасия”

Бургас /КРОСС/ 264 е точният брой на кандидатите да станат шеф на остров „Света Анастасия", съобщи Кристина Вълчева -директор на ОП „Туризъм".Сред кандидатите има ски инструктор, кондуктор от градския транспорт, бивш кмет на морска община, сърф учител, банкери, както и момиче работило в Британския музей.Всички те са пожелали да управляват късчето земя което се намира на 6 км. от сушата.Няма съществена разлика между мъжете и жените подали заявления за уникалното работно място. Сред кандидатите има и пенсионери, току що завършили училище, и хора работещи зад граница но готови да се върнат, ако бъдат избрани.Кой ще управлява първият и единствен за сега у нас обитаем и как ще го развие ще стане ясно съвсем скоро, съобщава burgasinfo.com.

Джон Кери: Ирак трябва да се бори с "Ал Кайда"

САЩ ще подкрепят Ирак в борбата с групировките, свързани с Ал Каида, които завзеха градове в западната част на страната, без обаче Вашингтон да изпраща американски войски. Това заявидържавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции. "Това е битка на иракчаните. Не планираме да се върнем (в Ирак - бел. ред.). Ще им помогнем в тяхната борба, но в крайна сметка те трябва да спечелят тази битка и съм сигурен, че могат да го направят", каза Кери, цитиран от Ройтерс, в края на посещението си в Израел. "Ние сме много, много загрижени от набралата сила в страната "Ислямска държава в Ирак е Левант”, заяви Кери, цитиран от АФП. Това са най-опасните играчи в района, подчерта той, като изтъкна тяхното „варварство и бруталност”. Държавният секретар направи това изказване ден след като джихадисти от свързаната с "Ал Кайда" организация "Ислямската държава в Ирак и Левант" поставиха под свой контрол иракския град Фалуджа. Иран може да помогне в намирането на решение за конфликта в Сирия, посочи също така ръководителят на американската дипломация. Държавният секретар изрази и подкрепа за преките преговори за мир в Южен Судан.

Стоянович: Нужна е адекватна система за финансиране на активните читалища

Смисълът да си главният администратор в българската култура е в това да даваш решения с визия, а не само да скалъпваш сборът на 1 и 1 да прави между 2 и 2,5″. Това заяви пред БНТ министърът на културата Петър Стоянович. Той се спря на няколко проблема, които се нуждаят от кардинален преглед, за да се постигне исканият от обществото ефект от тях – читалищата, регулирането на дейностите по отношение на културното наследство и националната стратегия в областта на културата.

„Българското читалище е гръбнакът, върху който се изгражда Възрожденска просветена България. То продължава да бъде смесица между олтар и свещена крава, но рано или късно всеки олтар има нужда от поддръжка”, коментира министър Стоянович. Според него и държавата, и общините се нуждаят от преценка за ефективността от работата на читалищата и за ролята им в културния, интелектуалния и социален живот на съответното населено място. „Един обективен национален преглед ще ни позволи да финансираме адекватно по-активните и перспективните читалища. Самата система трябва да бъде модернизирана и да й се даде нов тласък”, каза министърът.

Съставянето на голяма работна група за готвените промени в Закона за културното наследство той обясни с проявения интерес от много обществени групи и желанието за прозрачност. „Моята гледна точка при съставянето на работната група, за която сега ме обвиняват, че включва много хора, е че винаги, когато се обсъжда нещо, то трябва да бъде поставено толкова прозрачно и ясно на масата, че да не поражда съмнения за задкулисие. Разбира се, че е най-лесно да събера 10 човека, които ще седнат и ще напишат корекциите в този закон за един месец и това ще е по-бързо, отколкото ако го въртим в барабана на обществената пералня. Но е по-добре нещата да са малко по-бавни, но видими”, посочи д-р Стоянович като обясни, че в работната група са включени около 70 човека – експерти и почти всички предложени представители от гражданските организации.

По думите му, с промените в закона трябва да бъдат решени няколко проблема. Първият е за опазването на културното наследство. Петър Стоянович припомни, че България е на трето място в Европа по историческо и културно богатство след Италия и Гърция, а режимът на регулация на този сектор е в пъти по-слаб и либерален отколкото в двете държави. „Няма как да си позволим да оставим каквато и да е скрита или явна форма на иманярство”, заяви той. По отношение на съвременното изкуство д-р Стоянович се обяви за привърженик на облекчаването на регулациите. „Смешно е картина на 5-10 години да минава през система на внос-износ като за Панагюрското съкровище. Това е абсурдно и архаично в един глобален свят”, коментира той. По думите му, другите промени в Закона се отнасят до статута на Института за опазване на културното наследство, който би трябвало да се преформулира и да му се дадат други функции, „за да не се гледа на него като на Светата инквизиция”. Необходимо е и да се намери адекватен начин да се съхрани старият сграден фонд в градските части.

По отношение на готвената стратегия в областта на културата, министър Стоянович изрази задоволството си, че тя се работи от неправителствения сектор, но подчерта, че е важно да бъде съчетана с възможностите на бюджета. Очакванията са в началото на 2014 г. да започне общественото й обсъждане. Според д-р Стоянович е важно в нея интересите на културата и българската идентичност да се преплитат с тези на икономиката и туризма. „Задължително е, според мен, да имаме културно представителство в САЩ или в държави, населени напоследък с българска диаспора. Има търсене на курсове за изучаване на български език и ние не можем да ги осигурим, защото статутът им не е уреден. Това са интереси, които се преплитат с тези на икономиката и туризма. Трябва да имаме представителства, в които те са ясно обвързани и концентрирани”, заяви министърът на културата д-р Петър Стоянович./КРОСС/

 

 

 

Сиана Петкова от Стара Загора стана "Бебе на годината"

Сиана от Стара Загора стана "Бебе на годината". Момиченцето е проплакало минута след началото на новата 2014-а. От вчера детето и майка му – Силвия, вече са си вкъщи. Орисването на малката Сиана ще стане на 21 януари - Бабинден, а неин орисник ще бъде министърът на здравеопазването - д-р Таня Андреева.

37 хиляди китайски чиновници разследвани за корупция миналата година

37 000 китайски чиновници са станали обект на разследване за корупция в периода януари - ноември 2013 година, съобщи агенция "Франс прес", позовавайки се на китайски медии. За 12 824 от общо 27 236 досиета се смята, че са свързани с финансови загуби за държавата в общ размер от 670 милиона евро. Миналата година в Китай приключи проверката на 200 000 случая на предполагаема корупция в периода януари 2008 - август 2013 г. и в резултат близо 150 000 души бяха осъдени. Съдебната система в Китай е под контрола на комунистическата партия и съдиите рядко се осмеляват да отхвърлят обвиненията, формулирани от партийните среди, отбелязва агенцията. Сегашното правителство обяви мащабна кампания срещу злоупотребите и корупцията включително по високите етажи на властта, но според анализатори обвиненията се фабрикуват на тъмно и по-скоро отразяват желанието за вътрешна чистка, посочва "Франс прес".

14 млн. къса контрабандни цигари на Пристанище Варна

73 мастербокса цигари, нелегално внесени през границата с Македония, са задържани вчера

Контрабандни цигари за 3,3 млн. лв. открити на пристанище "Варна Запад"

На пристанище "Варна Запад" е открит контейнер с 14 милиона къса контрабандни цигари, съобщи днес началникът на отдел "Митническо разузнаване и разследване" в крайморския град Лъчезар Лазаров, цитиран от БТА в неделя. Корабът, на който е открит незаконният товар, е пристигнал в страната на 30 декември м.г. от Турция, а е бил натоварен преди това в Дубай. Плавателният съд е под флага на Антигуа и Барбуда, уточни Лазаров. От всичките 270 контейнера на борда по метода "анализ на риска" са селектирани 5 за физически контрол, обясни Лазаров. По думите му за кашоните с контрабандните цигари е било декларирано, че съдържат резервни части за селскостопански машини. Такава стока обаче е имало само в кашоните на първите два реда в контейнера. В останалите митничарите открили марка цигари, които легално се произвеждат в Индия. Получателят на стоката в контейнера е българска фирма, посочи Лазаров. Той отказа да съобщи името й. Тъй като в момента има следствие по случая, Лазаров не назова и фирмата, която е изпратила стоката в България. Той посочи, че тази пратка е най-голямата заловена във Варна през миналата година. Лъчезар Лазаров отбеляза, че със залавянето на контрабандната пратка в контейнера е предотвратена щета за бюджета за над 3,3 милиона лева.

Контрабандни цигари за 3,3 млн. лв. на пристанище "Варна Запад"

На пристанище "Варна Запад" е открит контейнер с 14 милиона къса контрабандни цигари, съобщи днес началникът на отдел "Митническо разузнаване и разследване" в крайморския град Лъчезар Лазаров, цитиран от БТА в неделя. Корабът, на който е открит незаконният товар, е пристигнал в страната на 30 декември м.г. от Турция, а е бил натоварен преди това в Дубай. Плавателният съд е под флага на Антигуа и Барбуда, уточни Лазаров. От всичките 270 контейнера на борда по метода "анализ на риска" са селектирани 5 за физически контрол, обясни Лазаров. По думите му за кашоните с контрабандните цигари е било декларирано, че съдържат резервни части за селскостопански машини. Такава стока обаче е имало само в кашоните на първите два реда в контейнера. В останалите митничарите открили марка цигари, които легално се произвеждат в Индия. Получателят на стоката в контейнера е българска фирма, посочи Лазаров. Той отказа да съобщи името й. Тъй като в момента има следствие по случая, Лазаров не назова и фирмата, която е изпратила стоката в България. Той посочи, че тази пратка е най-голямата заловена във Варна през миналата година. Лъчезар Лазаров отбеляза, че със залавянето на контрабандната пратка в контейнера е предотвратена щета за бюджета за над 3,3 милиона лева.

Секс, любов и съблазняване в интернет - само отбележи къде се намираш

 Със смартфона в джоба ние съвсем лесно можем да бъдем локализирани. Това е удобно за мобилните приложения за срещи като американското Tinder или германското Lovoo, които залагат на непоср...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване