Оригиналното надгробие на Стефан Караджа изложено в РИМ-Русе

Русе /КРОСС/ Уникален паметник е изложен във фоайето на Русенския музей - това е оригиналното надгробие на войводата Стефан Караджа. До скоро се смяташе, че надгробният му паметник е изчезнал във времето, но по време на строителните работи в къщата на Никола Обретенов (музей Баба Тонка), внезапно пред погледите на работниците попада каменен кръст. Това е варовиков блок в характерната форма за долината на Русенски Лом кръст, който в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна - с малки кръстове в раменете и т.нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи са поместени цифри - датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868 и калиграфски изписаното му име.Според спомените на съвременниците Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му погребан, а мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. По-късно бил поръчан и надгробния му паметник, който е бележел гроба на войводата до 1962 година. След това старото русенско гробище престава да функционира и се създава ново - на Чародейка. Вероятно по това време надгробието е било прибрано в действащия тогава музей „Баба Тонка", но никога не е показвано пред публика. В бъдещата експозиция на музея „Баба Тонка" този ценен уникат ще намери своето място, съобщава ruseinfo.net.

Бързият влак София-Кулата уби човек край Дупница

Движението по линията е спряно, за пътниците е осигурен автобус

Разговори, които всяка майка трябва да проведе с дъщеря си

Преди всичко я научете колко силна личност трябва да бъде

    


Всеки пети пътува без билет

Между 20 и 25 на сто от пътниците в междуградските автобусни линии пътуват, без да плащат билет или ползват отстъпка в цената. Това съобщиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ).

Влакът София-Кулата блъсна и уби на място възрастен мъж

 Влакът София-Кулата блъсна и уби на място възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Инцидентът стана около 19.30 часа на няколко метра от гара Усойка, съобщи медийния ни събрат struma.com.

След удара мъжът е излетял около 5 метра, трупът му бе в съседните на релсите, храсти. На място пристигна линейка и екип на транспортна полиция. Влакът бе спрян. Огледът ще продължи около 2 часа. Според машиниста мъжът бил легнал на релсите и изобщо не трепнал, когато влакът приближил. Дали...

Продължава

В северната част на Париж откриха автомобил, пълен с експлозиви

/КРОСС/ Френската полиция откри в северната част на Париж автомобил, пълен с 1 кг. взривни вещества, съобщава френският телевизионен канал BFMTV.Човек, карал колата, е бил арестуван. Полицията съобщи, че арестът е в рамките на разследване на случаи на незаконен трафик на оръжие.Мястото е отцепено от полицията. Към момента не се съобщава за пострадали по време на инцидента.

Кристиано Роналдо спечели "Златната топка" за втори път, посвети я на Еузебио


Нападателят на португалския национален отбор и "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо е новият носител на "Златната топка". Голмайсторът на белите печели отличието на "Франс футбол" и ФИФА за втори път след 2008 г., когато беше футболист на "Манчестър юнайтед".

Роналдо прекъсна четиригодишната хегемония на Лионел Меси. Португалецът събра повече гласове от звездата на "Барселона" и от първоначалния фаворит Франк Рибери, спечелил пет купи с "Байерн" през 2013 г.

Роналдо прие...

12 г. затвор за пловдивските Бони и Клайд

Общо 12 години и 4 месеца ще прекарат в затвора пловдивската двойка обирджии Пламен Кръстев и Дарина Порязова. Те вече имат детенце, което вероятно ще бъде гледано от пазарджишката си баба, докато родителите му са в затвора.

Кафето подобрява паметта

Кафето подобрява паметта. Това откриват американски учени, а изводите от проучването им са публикувани в Nature Neuroscience. Оказва се, че 200 мг. кафе на ден помага не само човек да се събуди, но и да запомня по-добре. В проучването са участвали 160 души, които не са кафеджии.

Бивш военен е осъден за присвояване на 1500 лева

Три инстанции на военния съд са постановили 10 месеца условно за бившия шеф на Военния клуб във Велико Търново Николай Арабаджиев. Той бе обвинен за длъжностно присвояване на пари от хотел."Злоупотребите са извършени за периода от 6 март до 1 септември 2011 г., докато е управлявал хотел "Военен клуб". Арабаджиев е разпоредил на служителите Три инстанции на военния съд са постановили 10 месеца условно за бившия шеф на Военния клуб във Велико Търново Николай Арабаджиев. Той бе обвинен за длъжностно присвояване на пари от хотел."Злоупотребите са извършени за периода от 6 март до 1 септември 2011 г., докато е управлявал хотел "Военен клуб". Арабаджиев е разпоредил на служителите

Тръгнаха луксозните трамваи

Първите два от 20-те нови луксозни трамвая ще возят софиянци от днес. Полските мотриси ще се движат по линия 1 от жк „Надежда” до жк „Иван Вазов”.

Човек е прегазен от бързия влак София-Кулата

Движението по линията София-Кулата е спряно поне за два часа

Бивш канадски министър: Извънземните са сред нас

/КРОСС/ Бившият министър на отбраната на Канада Пол Хелиер призна, че вярва в извънземни. В интервю пред руския телевизионен канал „Русия днес" Хелиер заявява, че „просто знае, че извънземните съществуват". Нещо повече - той разполага с доказателства, че инопланетяните живеят сред нас. Хелиер е готов да предостави ясни доказателства за "невидимото" присъствие на представители на извънземния разум на нашата планета. Според него извънземните са много, видовото им разнообразие е от 2 до 12 раси, като повечето от тях са много сходни със земляните.По думите му в повечето случаи извънземните не са агресивни. Всички те притежават огромни знания, но се страхуват да го споделят с нас, защото хората могат да ги използват за военни действия.

Парк с фонтан на мястото на Мавзолея

Парк с фонтан ще смени паркинга пред бившия Княжевски дворец в столицата. За тази цел архитектите предвиждат площад „Княз Александър І” да бъде повдигнат с няколко метра. По този начин той ще стига до стига нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък ще преминават колите.

Намерен е мъжки кокер шпаньол в района на Изчислителния център в гр.Перник

Намерен е мъжки кокер шпаньол в района на Изчислителния център в гр.Перник. Моля, ако някой си го познае, нека се обади на телефон: 0896375556.

Задната ножица срещу Англия донесе на Ибрахимович приза за гол на годината (видео)


Нападателят на шведския национален отбор и ПСЖ Златан Ибрахимович спечели наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол за 2013 г. Той получава отличието за попадението си срещу Англия.

Зрелищното изпълнение на задна ножица събра най-много гласове в допитването до привържениците. Запалянковците го предпочетоха пред головете на Неманя Матич и Неймар.

Ибрахимович попадна и в идеалния отбор на ФИФА и асоциацията на професионалните футболисти FIFPro. Шведът води атаката заедно с...

Задната ножица срещу Англия донесе на Ибрахимович приза за гол на годината (виодео)


Нападателят на шведския национален отбор и ПСЖ Златан Ибрахимович спечели наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол за 2013 г. Той получава отличието за попадението си срещу Англия.

Зрелищното изпълнение на задна ножица събра най-много гласове в допитването до привържениците. Запалянковците го предпочетоха пред головете на Неманя Матич и Неймар.




Влакът София-Кулата премаза мъж

Възрастен мъж загина, след като е бил блъснат и изхвърлен на няколко метра от релсите от влака София-Кулата вечерта в понеделник.

Ръст на ипотечните кредити през 2013-а

Близо 4% е ръстът на новополучените ипотечни кредити през 2013 г. според анализ на консултантската компания “Кредит Център”. Броят им е бил 160 000 за 8,8 млрд. лв. 
Средният размер на кредит е бил 33 165 евро. Най-нисък е бил той през първия  месец - 30 167 евро.

През следващите месеци той расте плавно, достигайки най-високата си стойност през Близо 4% е ръстът на новополучените ипотечни кредити през 2013 г. според анализ на консултантската компания “Кредит Център”. Броят им е бил 160 000 за 8,8 млрд. лв. Средният размер на кредит е бил 33 165 евро. Най-нисък е бил той през първия месец - 30 167 евро. През следващите месеци той расте плавно, достигайки най-високата си стойност през

Правителството оцеля на инат!

Кабинетът не изпълни обещанията, да си ходи, зове Стоянова

    


22 000 наши емигрират на година

22 000 българи емигрират всяка година, а населението ни се топи с по осем души на час, сочат данни на Центъра на демографска политика.

Заловиха варненец, откраднал 375 кутии с цигари

Разкрита е кражба на 375 кутии с цигари от различна марка от павилион, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. Магазинчето се намира на пазара в ж.к. "Владислав Варненчик". Кражбата е регистрирана на 21 декември и е на стойност 1725 лв.

Курникова и Иглесиас си подариха романтично пътешествие с яхта

/КРОСС/ Известната руска тенисистка Анна Курникова и певецът Енрике Иглесиас опровергаха всички слухове за тяхната раздяла. Звездната двойка е все още заедно и не обръща внимание на клюките. Двамата изобщо не са планирали да се разделят, просто са организирали поредния PR ход. Сега двамата са на пътешествие във Флорида. Романтичната разходка с яхта, която са решили да си подарят, ще им позволи да се насладят на компанията си, далеч от журналистите и провокативните им въпроси.През октомври миналата година медиите съобщиха за раздялата на тенисистката с известния изпълнител. След 12-годишна връзка спортистката не успяла да дочака заветното предложение за брак и любовната им история отишла в историята.

Разследват смъртоносен полет на адвокатка

Криминалисти разследват мистериозната смърт на търновска юристка - дългогодишен прокурор и адвокат, практикуващ до последния ден от живота си. 

Миналия петък 84-годишната Невяна Христова издъхна след полет от шестия етаж на апартамента си. Трагичният инцидент стана около 14,30 ч пред блока на ул. "Краков" във Велико Търново. След като пада от на Криминалисти разследват мистериозната смърт на търновска юристка - дългогодишен прокурор и адвокат, практикуващ до последния ден от живота си. Миналия петък 84-годишната Невяна Христова издъхна след полет от шестия етаж на апартамента си. Трагичният инцидент стана около 14,30 ч пред блока на ул. "Краков" във Велико Търново. След като пада от на

Първанов цепи БСП от Брюксел

Бившият държавен глава Георги Първанов нанесе през Евро-парламента първия си удар срещу БСП от плана си за разцепване на партията и връщането му на лидерския й пост.

Британските шпиони законно ще карат лудо

Британските шпиони вече ще могат да карат като луди по пътищата на Обединеното кралство. Колегите на легендарния Агент 007 получават правото да не се съобразяват с ограниченията на скоростта, за да могат да направят Великобритания по-сигурно място за живеене. Така транспортният министър Робърт Гудил обясни мотивите за законовата поправка. Британските шпиони вече ще могат да карат като луди по пътищата на Обединеното кралство. Колегите на легендарния Агент 007 получават правото да не се съобразяват с ограниченията на скоростта, за да могат да направят Великобритания по-сигурно място за живеене. Така транспортният министър Робърт Гудил обясни мотивите за законовата поправка.

Стафилококи плуват в супата от кухнята, която прати в болница 118 деца

Стафилококи са изолирани от супата, която прати 118 деца в болница, каза пред Стафилококи са изолирани от супата, която прати 118 деца в болница, каза пред "24часа" директорът на дирекцията по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев. Той е категоричен, че в случая няма зараза от салмонелоза. Пробите, взети на 26 души от персонала на фирмата, все още не са готови.

Рейс се разпадна в движение

София /КРОСС/ Автобус от столичния градски транспорт се разпадна в движение. Една от вратите на возилото по линия 78 паднала, докато в него се возели пътници.При удара разбитото стъкло се посипало по главата на близкостоящо момиче. За щастие то се разминало с наранявания. Инцидентът, който се е случил в неделя около 15 ч, бе заснет и разпространен във Фейсбук от един от ранобудните студенти Ангел Златков. По принцип всички автобуси, преди да излязат от депата, се преглеждат дали са в изправност, обясниха от Столична община.Оттам успокоиха, че до края на годината в София ще има 126 напълно нови автобуса за градския транспорт. Доставката е от германската компания MAN Truck&Bus. По този начин ще бъдат обновени 60% от автобусния парк на столичния градски транспорт. Пловдивчани пък ще се возят в 15 екологично чисти автобуса от началото на февруари, съобщи "Стандарт".      

Седмичен любовен хороскоп за 13-19 януари 2014

Деви, избягайте спорове с половинката през този период

    


Лавров и Кери искат частично прекратяване на огъня в Сирия и размяна на затворници

САЩ и Русия призоваха за прекратяване на огъня в Сирия преди мирната конференция „Женева-2”. След среща между американския държавен секретар Джон Кери, руския му колега Сергей Лавров и постоянния посланик на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, Кери заяви, че Русия и САЩ са напълно съгласни, че разрешаването на сирийската криза трябва да бъде само по мирен начин и че военната интервенция е неприемлива.

Русия няма да преговаря с ЕС за анулиране на споразуменията за "Южен поток"

/КРОСС/ Русия няма да преговаря с Европейската комисия за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за „Южен поток", подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България. Това обяви в Брюксел постоянният представител на Руската федерация към Евросъюза Владимир Чижов. По думите му, ако наистина шестте страни са упълномощили Еврокомисията да преговаря по темата от тяхно име, то ще се водят разговори за възможностите Третият европейски енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното.Владимир Чижов изрази увереност, че правителствата на страните, подписали такива споразумения с Русия, са били изцяло наясно както с последиците от тях, така и с усложненията, които могат да възникнат, предаде БНР.

Мария и Силвестър отново заедно

Ексцентричната водеща на БНТ Мария Силвестър и актьорът Силвестър Силвестров отново са заедно. Това потвърди пред „Монитор” бившият член на Братя Мангасарян, който се подвизаваше като Зюмбюл.

Паша дере няма да става Царски залив

Смяната на турските имена на 215 местности във Варна няма да се състои, реши повторно общинският съвет на морската столица.

Комисията за незаконно имущество ще отнеме 4 млн.лв. от братя Галеви

"Претендираме да отнемем 4 милиона лева от Пламен Галев и Ангел Христов-братя Галеви. Те се крият зад офшорни фирми и подставени лица. Надявам се въпросната сума да бъде отнета в полза на държавата, тъй като те имат влезли в сила присъди". Това заяви пред Би Ти Ви Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито "Претендираме да отнемем 4 милиона лева от Пламен Галев и Ангел Христов-братя Галеви. Те се крият зад офшорни фирми и подставени лица. Надявам се въпросната сума да бъде отнета в полза на държавата, тъй като те имат влезли в сила присъди". Това заяви пред Би Ти Ви Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито

Идеалния отбор на ФИФА за 2013 година

/КРОСС/ Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Златан Ибрахимович попаднаха в идеалния отбор на ФИФА за 2013 година. Имената им бяха обявени по време на церемонията по връчването на „Златната топка". Роналдо и Меси за пореден път са претенденти и за отличието, докато Златан Ибрахимович е с номинация за най-красиво попадение за изминалата година. Ето имената на всички, които попаднаха в идеалния отбор за 2013 на ФИФА: Вратар: Мануел Нойер (Германия) Защитници: Филип Лам (Германия) Серхио Рамос (Испания) Тиаго Силва (Бразилия) Дани Алвеш (Бразилия) Полузащитници Андрес Иниеста (Испания) Шави (Испания) Франк Рибери (Франция) Нападатели Кристиано Роналдо (Португалия) Златан Ибрахимович (Швеция) Лионел Меси (Аржентина)  

Първата дама на Франция готова да прости на мъжа си

/КРОСС/ Първата дама на Франция Валери Трирвайлер, която бе приета в болница на фона развихрилия се скандал около мъжа й Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе, е готова да прости на съпруга си. Това съобщи Sky News, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията."Тя е готова да му прости и няма да затръшне вратата под носа му. Тя обаче иска да разбере възможно най-скоро какви са бъдещите намерения на Оланд", казва източникът в интервю за френския вестник Le Parisien.На свой ред представителят на първата дама Патрис Бянкон заяви, че Валери Трирвайлер ще остане под лекарско наблюдение в продължение на от шест до осем дни.По-рано във френските медии съобщиха, че Оланд признал на жена си за изневяра в навечерието на публикуването в пресата.    

Българин в Утрехт: Религията и моментите, които не помним

Борислав Варадинов е първият източноевропейски художник, селектиран да представи свои творби в катедралата „Св. Мартин” в Утрехт, Холандия

Сити и Реал изкушават Данте

Двата клуба готови да предложат по-висока заплата на бразилеца

    


Влак помете старец край дупнишко село /обновена/

/КРОСС/ Влакът София-Кулата блъсна и уби на място възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Инцидентът стана около 19.30 часа на няколко метра от гара Усойка. След удара мъжът е излетял около 5 метра, трупът му бе в съседните на релсите, храсти. На място пристигна линейка и екип на транспортна полиция. Влакът бе спрян. Огледът ще продължи около 2 часа. Според машиниста мъжът бил легнал на релсите и изобщо не трепнал, когато влакът приближил. Дали става въпрос за самоубийство или е нещастен случай ще установи огледа. Не е ясна и самоличността на убития, най-вероятно това ще стане утре, съобщава struma.com.

Влак помете старец край дупнишко село

/КРОСС/ Влакът София-Кулата е блъснал възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Инцидентът е станал след 19 часа тази вечер. Към мястото пътуват линейки и полиция. Тялото е изхвърлено в храстите. Преди минути започна огледа, по първоначални данни, вероятно мъжът не е чул приближаващия се влак, съобщава struma.com.

Атанас Атанасов: Търговията със зърно във Варненско продължава с пълна сила

Търговията със зърно във Варненско продължава с пълна сила. Това заяви за Радио "Фокус" - Варна Атанас Атанасов, председател на Асоциацията на земеделските производители в региона. По думите му, 2013 година се е характеризирала с много добра житна реколта.

Влак блъсна мъж край дупнишкото село Усойка

Влакът по линията София-Кулата блъсна възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Към мястото на инцидента пътуват линейки и полиция, съобщи struma.com.

Тялото е изхвърлено в храстите. Преди минути започна огледа, по първоначални данни, вероятно мъжът не е чул приближаващия се влак. 

Очаквайте подробности.

Влакът по линията София-Кулата блъсна възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Към мястото на инцидента пътуват линейки и полиция, съобщи struma.com. Тялото е изхвърлено в храстите. Преди минути започна огледа, по първоначални данни, вероятно мъжът не е чул приближаващия се влак. Очаквайте подробности.

Вътрематочната инсеминация – що е то?

Обяснява Десислава Дюлгерова пред Puls.bg

    


Човек е прегазен от бързия влак София-Кулата край Дупница

Бързият влак София-Кулата прегази човек край Дупница, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Влак блъсна мъж край дупнишко село

Влакът по линията София-Кулата блъсна възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Към мястото на инцидента пътуват линейки и полиция, съобщи struma.com.

Тялото е изхвърлено в храстите. Преди минути започна огледа, по първоначални данни, вероятно мъжът не е чул приближаващия се влак. 

Очаквайте подробности.

Влакът по линията София-Кулата блъсна възрастен мъж край дупнишкото село Усойка. Към мястото на инцидента пътуват линейки и полиция, съобщи struma.com. Тялото е изхвърлено в храстите. Преди минути започна огледа, по първоначални данни, вероятно мъжът не е чул приближаващия се влак. Очаквайте подробности.

Новите 10 евро - с текст на кирилица

Нова, суперзащитена банкнота от 10 евро влиза в обращение на 23 септември. Европейската централна банка (ЕЦБ) представи купюрата, която е втора от новото поколение евробанкноти от серията “Европа”. Те са с леко променен дизайн и по-наситени цветове, с по-съвършени нива на защита и на лицевата си страна имат написани на кирилица “ЕЦБ” и “ЕВРО” Нова, суперзащитена банкнота от 10 евро влиза в обращение на 23 септември. Европейската централна банка (ЕЦБ) представи купюрата, която е втора от новото поколение евробанкноти от серията “Европа”. Те са с леко променен дизайн и по-наситени цветове, с по-съвършени нива на защита и на лицевата си страна имат написани на кирилица “ЕЦБ” и “ЕВРО”

Откриха надгробния камък на Караджата с нова дата на смъртта му

Оригиналният надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата-музей на Баба Тонка. Каменният кръст се оказва още по-ценен, тъй като на него е изписана друга дата на смъртта на войводата, уточняват от Историческия музей в Русе.

Ирландски терористи готвели отвличането на кралица Виктория

/КРОСС/ Преди 150 години ирландските националисти са подготвяли похищението на кралица Виктория. Това пише The Times, позовавайки се на публикувани наскоро разсекретени документи на полицията. През 1867 г. полицията в Манчестър узнала за готвеното престъпление. Според информация, получена от тайните агенти, въоръжени терористи от групата Ирландско революционно братство планирали да отвлекат кралицата по време на почивката й в шотландската си резиденция - замъкът Балморал. Те са възнамерявали да я разменят за другарите си, които са вкарани в затворите. За подготвяното отвличане са били осведомени членове на кабинета и от Скотланд Ярд. Охраната на замъка е била засилена с няколко десетки служители, въоръжени с револвери . Въпреки това атаката не е била осъществена. Ирландското революционно братство е тайна организация, която през втората половина на XIX - началото на XX век се бори за ирландската независимост от Великобритания. През 1860-1870 години националистите започват да използват терористични методи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване