Микробус отнесе "Пежо" на кръстовище в Благоевград

Микробус и лек автомобил се блъснаха на кръстовище в Благоевград, за щастие няма пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

ЕК ще проверява данъчните системи в общността за дискриминация

Трудовата мобилност е в основата на икономическия ръст и заетостта, коментират за пореден път от комисията

    


Таня Андреева ще опита да спаси от затваряне Университетската болница в Стара Загора


Министърът на здравеопазването Таня Андреева определи като абсурдно сливането на двете големи здравни заведения – университетската и многопрофилната болница в Стара Загора.

На посещение в града тя обеща, че ще направи всичко възможно Университетската болница "Професор Стоян Киркович" да не бъде затворена, съобщи БНР. 

Болницата е заплашена от закриване заради големите й задължения. Предстоят структурни реформи и съкращения на близо 350 души лекари и сестри, което е...

Таня Андреева ще се опита да спаси от затваряне Университетската болница в Стара Загора


Министърът на здравеопазването Таня Андреева определи като абсурдно сливането на двете големи здравни заведения – университетската и многопрофилната болница в Стара Загора.

На посещение в града тя обеща, че ще направи всичко възможно Университетската болница "Професор Стоян Киркович" да не бъде затворена, съобщи БНР. 

Болницата е заплашена от закриване заради големите й задължения. Предстоят структурни реформи и съкращения на близо 350 души лекари и сестри, което е...

Морето сближава всичко далечно

plakatПо повод ротационното председателство на България на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, Министърът на външните работи Кристиян Вигенин ще открие изложбата „Морето сближава всичко далечно”. Събитието ще се състои на 24 януари 2014 от 10.00 часа в галерия „Мисията” на Държавния културен институт.

Ще бъдат представени два от основните тематични модула на изложбата „Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри (ІІ – ХІХ в.)” и „Хора и градове”, който ще включва българските черноморски общини – Балчик, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Карнобат, Руен, Средец и Приморско. Едно приказно пътуване през историята на този европейски регион, представена в стари карти и гравюри, през неговото културно-историческо наследство и днешно модерно и европейско развитие. Много и различни трансформации са претърпявали неговите граници и територии, но морето, “което свързва всичко далечно” остава винаги същото.

Изложбата е част от тематичния проект „Европейското откриване на Черно море (ІІ – ХІХ век)”, реализиран през миналата година от СУ „Св. Климент Охридски”, Община Приморско, „Приморско клуб” ЕАД, Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, Държавна агенция “Архиви”, Институтът по изкуствознание при БАН, десет български Черноморски общини и организации, Пристанище – Бургас, Летище – Бургас.

Автор на проекта е д-р Стефан Пейков – преподавател по управление на големи културни проекти в магистърски курс в ПУ „Паисий Хилендарски”. Пространственото и графичното решение са дело на „Ваколор” ООД.

Събитието е организирано по инициатива на Държавния културен институт и Дипломатическия институт към Министъра на външните работи.

Икономиката на Китай се стабилизира

Икономиката на Китай показва признаци на стабилизиране, след като растежът през 2013 г. съвпада с този от предходната година. Това сочат изнесените...

Моуриньо се потроши и ляга под ножа

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо е бил приет по спешност в лондонска болница

Лек автомобил изгоря в Русе, подозират палеж

Лек автомобил изгоря миналата нощ в Русе. Случаят се разследва, като се подозира умишлен палеж, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

ГЕРБ видя разцепление при БСП депутатите

Посещението на Страхил Ангелов в Сирия противоречи на държавната политика, смятат от ГЕРБ

Пикът на безработицата у нас ще бъде през 2015 г.

Международната организация на труда прогнозира тя да стигне 13,8%

    


Две момчета загинаха при катастрофа до Стара Загора

Те са от Казанлък и били наели колата от частна фирма

Бандата на Опасните плаши със смърт, задига злато

Откраднат син “фолксваген Пасат” преминава бързо по улиците от центъра на София до жк “Дружба”. В заложна къща на бул. “Ботевградско шосе” е натиснат паник-бутон заради въоръжен грабеж. Мъжете в пасата обаче вече са далеч.
 Смъкнали са маските, прехвърлили са черния платнен сак с оръжието и с облекчение поемат свежия майски въздух. Блясъкът ... Откраднат син “фолксваген Пасат” преминава бързо по улиците от центъра на София до жк “Дружба”. В заложна къща на бул. “Ботевградско шосе” е натиснат паник-бутон заради въоръжен грабеж. Мъжете в пасата обаче вече са далеч. Смъкнали са маските, прехвърлили са черния платнен сак с оръжието и с облекчение поемат свежия майски въздух. Блясъкът ...

Два са регистрираните пожари с материални щети през уикенда във Варна

Два са регистрираните пожари с преки материални щети през уикенда, възникнали във Варна, съобщиха от полицията. На 18 януари, около 12:45 часа, е подаден сигнал за пожар в апартамент в ж.к. “Възраждане”. Причината за възникване на инцидента е късо съединение на електрически бойлер.

Почина именитият художник Ненко Токмакчиев

Бургас /КРОСС/ Известният бургаски художник Ненко Токмакчиев почина днес на 83-годишна възраст, съобщиха негови близки. Именитият творец е бивш председател на Дружеството на бургаските художници, баща на популярния актьор Тончо Токмакмиев.Ненко Токмакчиев завършва специалност театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. От 1957 до 1959 г. работи като художник на драматичния театър „Константин Кисимов" във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. - във Видинския драматичен театър.След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в родния си град Айтос. Работи жанровете пейзаж, композиция и портрет, а предпочитаната от него техника е акварелът. Значими цикли в творчеството му са „Пристанища", „Корида", „Съединението на България".Прави самостоятелни изложби в Бургас, Велико Търново, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, както и в чужбина: Алжир, Австрия, Сирия, Унгария и др. Картини на Токмакчиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и галериите в страната.През 1971 година е награден с орден „Кирил и Методий". От 2001 г. е почетен гражданин на Бургас, пише flagman.bg.

Румен Петков напуска председателския пост на БСП - Плевен

/КРОСС/ Румен Петков се оттегля като председател на Областния партиен съвет и председател на Областния партиен щаб на БСП - Плевен. Намерението си той вече е споделил със съпартийците си в Плевен, но официално оставката си ще подаде на заседанието в края на месеца. Румен Петков обаче остава член на БСП. По-рано за оставката му от партията настояха някои местни структури. Те поискаха и отстраняването на президента Георги Първанов от БСП. От своя страна Румен Петков заяви: "Не съм съгласен с много от действията на ръководството на социалистическата партия, но това не означава, че ще напускам БСП".      

ЕС одобри изпращане на войници в ЦАР

Това е рядък случай, при който ЕС изпраща обща военна мисия

Вулканичните лозя в Лансароте

Огромни ями са накацали по черно-кафявия пейзаж

    


Манолова няма да участва в листата за евровота

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова няма да се кандидатира за евродепутат. Тя е получила много номинации за участие в листата от цялата страна, но счита, че тежи на мястото си."Имам достатъчно работа и в парламента, и като председател на Контролната комисия на БСП, но ще помагам с цялата си енергия, за да спечели БСП тези избори. Благодаря на другарите за доверието", отговори на въпрос на Дарик Мая Манолова.Тя припомни, че на последните парламентарни избори БСП спечели вота в 8 от 9-те общини в Кюстендилска област, като целта на предстоящите избори за евродепутати ще бъде 9 от 9 общини."Няма и един член на БСП в Кюстендилска област, който да подкрепя АБВ и действията на Георги Първанов и Ивайло Калфин, които са насочени срещу БСП и косвено работят за Бойко Борисов и ГЕРБ", каза още Манолова.

Цените в европейските ски курорти падат през януари


Цените за настаняване в много от европейските ски курорти са по-ниски, отколкото през януари 2013 г., като в някои от тях понижението е с двуцифрен процент. Това сочат резултатите от последния хотелски ценови индекс изготвен от търсачката за хотели trivago.bg. В България поевтиняването е незначително, а Пампорово дори отчита увеличение на цените. 

В южнобаварския курорт Берхтесгаден посетителите плащат за настаняване до 35% по-малко отколкото през миналата година, а австрийския Санкт...

Китайската централна банка предоставя спешна ликвидност на големите банки

Лихвеният процент, при който китайските банки заемат средства една на друга, се повиши до шестмесечен връх

    


Външните министри от ЕС одобриха операция в ЦАР

Африканската страна изпадна в хаос след извършения държавен преврат през март 2013 г.

2014 година - неработна за Бразилия (галерия)

През 2014 г. в Бразилия ще се работи общо не повече от 3-4 месеца, пише Би Би Си.
Тези дни една от най-популярните шеги в местните медии е импровизиран календар за работните дни в страната.
Докато в Европа началото на календарната година е свързано със зимни студове, в Бразилия лятото е в разгара си. Сега е времето на масовите летни отпуски. През 2014 г. в Бразилия ще се работи общо не повече от 3-4 месеца, пише Би Би Си. Тези дни една от най-популярните шеги в местните медии е импровизиран календар за работните дни в страната. Докато в Европа началото на календарната година е свързано със зимни студове, в Бразилия лятото е в разгара си. Сега е времето на масовите летни отпуски.

Докладът „Кербала” загатва за известна полска немарливост

Сигурността на базата не била на нужното ниво, смятат експерти

Адвокат Стоян Стойков: Новият НК праща в затвора чиновници за злоупотреби с обществени поръчки

- Г-н Стойков, участвали сте в изработването на новия НК. Има ли текстове, които ще противодействат на престъпниците с бели якички, срещу източване на ДДС, злоупотреба с еврофондове, корупцията?
- Последните глави от НК са едни от най- тежките и към тях се подходи много внимателно от работната група. В последните 20 г. отношенията в държавата са - Г-н Стойков, участвали сте в изработването на новия НК. Има ли текстове, които ще противодействат на престъпниците с бели якички, срещу източване на ДДС, злоупотреба с еврофондове, корупцията? - Последните глави от НК са едни от най- тежките и към тях се подходи много внимателно от работната група. В последните 20 г. отношенията в държавата са

До 3 г. затвор чакат полицая бияч от нощта с автобуса

Софийска районна прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу полицая, който би протестиращи в така наречена нощ на белия автобус от лятото на м.г.

Само от ГЕРБ зависи как ще се представи на евроизборите

Цачева: Процесите в други партии няма да ни се отразят

    


Китайската икономика губи ударните темпове на растеж

Ръстът на китайската икономика през 2013 г. е 7.7%, съобщи държавната статистическа агенция на Китай, цитирана от агенция Синхуа. Това са най-лошите показатели на страната от 1999 г. и оправдават мненията за началото на край на китайското икономическо чудо. Световната банка също е сред скептиците – според нейната прогноза ръстът на китайската икономика след година ще се забави до 7.5%.   Отчетеният за миналата година ръст на БВП от 7.7% съвпада с този за 2012 г. и е по-голям от целевия показател, заложен от китайските власти – 7.5%.   Растежът на втората по големина световна икономика се е забавил леко в края на годината в сравнение с този за третото тримесечие (7.8%), но оказва по-голям от очакванията на пазара.   БВП на страната се е увеличил през октомври-декември със 7.7% в сравнение със същия период на миналата година.   Декемврийските статистически данни свидетелстват за известно влошаване на конюнктурата. Ръстът на промишленото производство през декември е 9.7% в сравнение със същия период на миналата година, при 10% през ноември и прогноза за 9.8%.   Анализатори смятат, че икономическата активност може да са понижи отново през тази година, ако Китай още по-настойчиво се опитва да повиши вътрешното потребление за сметка на експорта и инвестициите.   Сред другите въпросителни са успешното провеждане на започналите реформи и борбата на Пекин срещу рисковото кредитиране; ръстът на цените на жилищата и огромните дългове на местните правителства. "Това е като китайско лекарство – ако не го вземеш сега, може да имаш проблеми в бъдеще, но ако го вземеш сега, не можеш да очакваш да се подмладиш утре", коментира Лу Дженгуей, главен икономист в шанхайска банка, цитиран от Ройтерс.   След 30 години на ударен двуцифрен икономически растеж, който извади милиони китайци от бедността, но и опустоши околната среда, Китай иска да променим подхода чрез възприемане на устойчиво развитие и по-високо качество.   Това означава намаляване на държавната намеса, за да се даде възможност на финансовите пазари да имат по-голямо влияние при разпределянето на ресурси, както и насърчаване на вътрешното потребление за сметка на инвестициите и износа.    

Бисквитки с марципан и шоколадов чипс

Кой готви
Пепа Стоева ни праща лесна рецепта за шоколадови бисквити. “От посочената доза излизат около 30-35 броя”, пише ни тя.

Продукти 
2 малки яйца 
120 г захар
125 г масло (малък пакет)
100 г фин бадемов марципан
1 ч.л. бакпулвер (1/2 пакетче от 10 г) 
100 г шоколадов чипс (или нарязани на дребно кубчета шоколад)
170 г брашно 
1 к. Кой готви Пепа Стоева ни праща лесна рецепта за шоколадови бисквити. “От посочената доза излизат около 30-35 броя”, пише ни тя. Продукти 2 малки яйца 120 г захар 125 г масло (малък пакет) 100 г фин бадемов марципан 1 ч.л. бакпулвер (1/2 пакетче от 10 г) 100 г шоколадов чипс (или нарязани на дребно кубчета шоколад) 170 г брашно 1 к.

Юлинор ЕООД и ВИП Пропъртиз ЕООД са купили дела на Нафтекс Петрол АД в Петрол АД

Дяловете на двете дружества в капитала на Петрол АД достигат съответно 23,104% и 18,307%

    


И Мая Манолова не иска да е европейски депутат

След като вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че няма да се кандидатира за европейски депутат, днес и заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова се отказа от тази чест. На пре...

Зоопаркът във Варна с висока посещаемост заради топлото време

Бум на посетители във варненския зоопарк се наблюдава от началото на тази година. До 20 януари гости на животинското царство са били 5 400 души, като пик на посещаемостта е имало в съботните и неделн...

Заложни къщи дават заеми само за милиардери

Щом влезете в шоурума на Щом влезете в шоурума на "Сътънс енд Робъртсънс" в Манхатън, ще се почувствате като в магазин за суперлуксозни стоки или аукционна къща. От витрините проблясват огърлици с диаманти, сапфири и смарагди, а на дървена маса са подредени сребърни прибори, достойни за някой крал. В частна зала отзад пък са разположени бижута с още по-големи и

Демонстранти ще строят катапулт в центъра на Киев

/КРОСС/ Демонстранти ще строят катапулт в центъра на Киев. Това съобщи пред segodnya.ua. един от активистите, които изучават чертежите и компонентите на съоръжението. "Това ще катапулт", каза пред медиата висок мъж с тъмно яке и маска.След това към него се приближиха още четирима активисти, въоръжени с 2-метрови талпи. Ситуацията в района на площад „Независимост" остава напрегната. В страната вече е сформирана Комисия за разрешаване на ситуацията, но на президентът на Украйна Виктор Янукович няма да участва в срещата с представители на опозицията.

Слънчевата светлина намалява кръвното налягане

Слънчевата светлина спомага за намаляването на кръвното налягане, показва ново проучване.

ДАНС иззе културни ценности при спецакция, трима са задържани

Уникална творба от национално значение е спасена при операция на ДАНС, съобщиха от агенцията.

Даниел Папазов: Направени са повече от 1400 проверки заради нерегламентираните превози

Започнахме да осъществяваме всичко, което са поискали автомобилните превозвачи. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов в Стара Загора, пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Само за последните няколко дни, групи от Министерството на транспорта, "Автомобилната администрация", Националната агенция по приходите и КАТ са направили над 1400 проверки, от които има съставени 65 акта, като на 17 автомобила са отнети регистрационните номера”, уточни министърът.

Декларация сама смята колко данък се дължи

Преди дни Националната агенция за приходите даде старт на данъчна кампания 2014 г. 
На сайта на приходната агенция, както и във всеки неин офис има и образци на данъчни декларации с баркод, подсещат данъчните. 

Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни Преди дни Националната агенция за приходите даде старт на данъчна кампания 2014 г. На сайта на приходната агенция, както и във всеки неин офис има и образци на данъчни декларации с баркод, подсещат данъчните. Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни "офлайн". За петте години, откакто е въведена, все повече хора

Beats си партнира с AT&T за стрийминг на музика в САЩ

За Beats моделът предоставя достъп до милиони абонати на AT&T, както и модел на плащане, който е вързан към месечните сметки

    


Почина бащата на Тончо Токмакчиев

Известният бургаски художник Ненко Токмакчиев почина днес на 83-годишна възраст, съобщи Известният бургаски художник Ненко Токмакчиев почина днес на 83-годишна възраст, съобщи "Флагман". Именитият творец е бивш председател на Дружеството на бургаските художници, баща на популярния актьор Тончо Токмакчиев. Ненко Токмакчиев завършва специалност театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор

Безработните в света достигнаха 202 млн. души

Броят на безработните в света се е увеличил през 2013 г с 5 милиона души, достигайки 202 милиона, като ситуацията при младежите е особено тревожна.

Радванска допълни финалната осмица при жените на Australian Open


Полската тенисистка Агниешка Радванска е последната четвъртфиналистка в женската схема на Australian Open.

24-годишната състезателка от Краков победи голямата изненада в турнира Гарбине Мугуруза с 6:1, 6:3 и за четвърта поредна година достига до финалната осмица в Мелбърн.

Досега Радванска никога не е преодолявала тази фаза на Australian Open, а в опит за първи път да достигне полуфиналите ще срещне голямата фаворитка Виктория Азаренка, която спечели титлата през 2012 и...

Печеливша карта за лоялни клиенти от SDI

Клубните карти за лоялни клиенти станаха толкова разпространени, че вече е трудно да се измъкнете от някой магазин без пластиката на лоялен клиент, с която събирате точки и получавате някакво намаление.

Но картата за лоялни клиенти на застрахователния брокер SDI ви дава много повече - с нея не само получавате отстъпки от застрахователни Клубните карти за лоялни клиенти станаха толкова разпространени, че вече е трудно да се измъкнете от някой магазин без пластиката на лоялен клиент, с която събирате точки и получавате някакво намаление. Но картата за лоялни клиенти на застрахователния брокер SDI ви дава много повече - с нея не само получавате отстъпки от застрахователни

Ванеса Мей ще участва на Олимпиадата в Сочи

Да участва в Зимни олимпийски игри е детска мечта на цигуларката

    


Вигенин иска наказание за Страхил Ангелов

София /КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин призова за отстраняването на депутата от БСП Страхил Ангелов от поста на председател на парламентарната група за приятелство със Сирия. Поводът е посещението на Ангелов в Дамаск и едностранната му подкрепа за управляващия режим. В социалния си профил в интернет Вигенин определи това като безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП. По-рано репортаж на държавната сирийска телевизия САНА съобщи, че в събота Страхил Ангелов е бил приет от председателя на сирийския парламент Мохамед Джихад ал Лахан. В репортажа се твърди, че Ангелов е изразил подкрепа за режима на президента Башар Асад и е обявил, че световните медии не отразяват правдиво случващото се в страната.Новината дойде в началото на визитата на Кристиан Вигенин в Брюксел, където външните министри на ЕС ще обсъждат и ситуацията в Сирия.В своя позиция от БСП заявяват, че парламентарната група на Коалиция за България ще изслуша Ангелов след завръщането му в страната, за да разбере какви са били мотивите за посещението му в Сирия и какви срещи е провел там, съобщи БНР.

Отчетоха нови температурни рекорди, над 20 градуса във Велико Търново

Температурни рекорди са отчетени в днешния ден в цялата страна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за „Фокус Температурни рекорди са отчетени в днешния ден в цялата страна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за „Фокус". Най-високата температура в страната е отчетена във Велико Търново - плюс 20,5 градуса, при досегашен температурен рекорд - плюс 19,9 градуса, през 2009 година. Отчетени са температурни рекор

ЕС иска по-добро финансиране на малките и средните предприятия

Банките са най-сигурният източник на финансирането на малките и средните предприятия и трябва да се направи всичко възможно за подобряването му.
Този въпрос бе сред най-обсъжданите на конференцията “Юромъни” за Централна и Източна Европа. Тя се проведе миналата седмица във Виена. В нея участва и българският вицепремиер Даниела Бобева. Банките са най-сигурният източник на финансирането на малките и средните предприятия и трябва да се направи всичко възможно за подобряването му. Този въпрос бе сред най-обсъжданите на конференцията “Юромъни” за Централна и Източна Европа. Тя се проведе миналата седмица във Виена. В нея участва и българският вицепремиер Даниела Бобева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване