САЩ и Русия са в схватка в стил Студената война заради Украйна


Когато руският президент Владимир Путин посети Украйна през миналия юли, той предупреди, че на бившата съветска република не бива да се позволява да излиза от орбитата на Москва. Острото му изказване беше неочакван знак за това колко яростно Москва ще се бори срещу Западното влияние над Украйна и накара САЩ и Европа да увеличат сътрудничеството с правителството и опозицията в Киев, пише агенция "Ройтерс".

Седем месеца по-късно

САЩ и Русия са в схватка в стил Студената...

Марая Кери и Ник Кенън продават имението си в Бел Еър

Съпрузите готови да се разделят с къщата си, стига някой да им даде $13 млн.

    


Градското по футзал на Варна стартира на 15 февруари

Двубоите от втория полусезон на градското първенство по футзал във Варна ще започнат на 15 февруари. Седемте отбора участници ще се завъртят по още един път всеки срещу всеки. Шампионатът на морската столица приключва в края на март, а веднага след него ще стартират и срещите от държавното първенство.

Костов: Пеевски не държи калема

/КРОСС/ „През 1996-97 година имаше революция и тя беше политическа. Но тя не трябваше да се види. Затова на преден план излезе семейството на Тодор Живков. А на младите, които сега излязоха на протестите, това не им е позволено да се види. Не им се позволява, че те могат да направят друга история извън тази на БСП. Твърдя, че БСП краде историята и е откраднала най-съществените събития от историята на България", заяви в „Тази събота" по бТВ бившият лидер на ДСБ Иван Костов. „Всичко, към което е насочен политическият живот, се определя в решаваща степен от европейските избори. Политическата стабилност се закрепи временно, за да се изчакат резултатите от евроизборите", отговори Костов на въпрос относно бъдещето на дясното. „Дясното пространство в България не може да избуи, ако лидер е Бойко Борисов", допълни Костов и заяви, че Борисов не трябва да се връща начело на страната, като според него по тази тема има консенсус и сред левите, и в центъра и сред десните. Според госта в студиото Реформаторският блок трябва да определи позициите си относно ГЕРБ, защото сегашната позиция е неясна. "Възможни са предсрочни избори, ако се наложи управляващите да се „разтоварят" от компрометиращото присъствие на „Атака". Зависи от резултатите от евроизборите. Самите политици започнаха да се възползват от моста на евроизборите, за да издържи политическата им конфигурация в момента

Пласидо Доминго поздрави българската публика с "Моя страна, моя България" (видео)






Легендарният испански тенор Пласидо Доминго изнесе първия си концерт в България на 14 февруари в зала "Арена Армеец". Носителят на 11 награди "Грами" се изправи пред българската публика по покана на "Болкън Ентъртеймънт".

Единият от "Тримата тенори" беше подкрепен на сцената от съпровода на Софийска филхармония, диригента Жорди Бернасер и сопраното Микаела Оесте, както и Вирджиния Тола, която е ученичка на българската оперна певица Райна Кабаиванска.
...

ДПС: Политика стои зад вандализма срещу Джумая Джамия

ДПС осъди нападението срещу Джумая Джамия в петък.

Костов: Пеевски в политиката няма – има маша на Доган

"Срещу Бойко Борисов има много широк консенсус и на леви, и на центристи, и на десни, че не бива да се връща в управлението", коментира бившият лидер на ДСБ

Той ли ще е новият премиер на Италия?

Историята на Италия е  на път да се промени, след като в нея влезе най-младият министър-председател, избиран някога в страната, съобщава Ройтерс. По всяка вероятност той ще е сегашният кмет н...

Най-ярките дела срещу учени

Американецът Роън Джоузеф на 27 януари подаде иск срещу американската аерокосмическа агенция (НАСА). Наскоро редом до марсохода Opportunity, който не е мърдал от мястото си от края на ноември и е раб...

Турският посланик: Вчерашният протест в Пловдив е притеснителен

Н. Пр. Сюлейман Гьокче, посланикът на Република Турция у нас, определи вчерашната ситуацията с Джумая джамия в Пловдив като притеснителна. Той изрази надежда всички компетентни институции по тези въпр...

БСП крадат историята, изригна Костов

Историята и най-вече годините около 1996 и 1997, когато управляващите в лицето на Николай Добрев дадоха властта в името на протестите и народа.

Страхил Ангелов: Всичко, което са поискали от ДПС, им е дадено

В БСП е настъпил смут след изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС, който излезе на парламентарната трибуна, след като депутатите отхвърлиха предложението предизборна кампания да може да се води на друг език освен българския.
Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Страхил Ангелов. В БСП е настъпил смут след изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС, който излезе на парламентарната трибуна, след като депутатите отхвърлиха предложението предизборна кампания да може да се води на друг език освен българския. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Страхил Ангелов.

Депутат предлага в Румъния човешки права за делфините


В Сената на Румъния в следващите седмици ще бъде обсъждан проект на закон, според който хората и делфините ще бъдат признати за равни пред закона, съобщи "Ройтерс".

Текстът, инициатор на който е 39-годишният политик и активист Ремус Чернея, предвижда на убийците на делфини да се налагат същите наказания като на отнелите човешки живот. Освен това ще бъде забранено използването на делфини в увеселителни програми.

Идеята е този морски бозайник да бъде признат за "личност,...

ООН дава Северна Корея на трибунала в Хага

ООН е установила престъпления срещу човечеството и смята да предаде КНДР на Международния наказателен трибунал в Хага.

Страхил Ангелов: В БСП настъпи смут след изказването на Хюсеин Хафъзов

В БСП е настъпил смут след изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС, който излезе на парламентарната трибуна, след като депутатите отхвърлиха предложението предизборна кампания да може да се води на друг език освен българския.
Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Страхил Ангелов. В БСП е настъпил смут след изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС, който излезе на парламентарната трибуна, след като депутатите отхвърлиха предложението предизборна кампания да може да се води на друг език освен българския. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Страхил Ангелов.

"Топлофикация – София" страдала от грешното ценообразуване през годините

80% от събираните от клиентите средства отиват за фактурите за природен газ, обясни директорът на топлофикационното дружество

    


Чонгаров се прицели във влизане сред първите 30 в супергигантския слалом


Най-добре представилият се български състезател в Сочи Никола Чонгаров се прицели в топ 30 в супергигантския слалом. Той стана 23-и в суперкомбинацията, докато Георги Георгиев отпадна.

Чонгаров заяви пред БНТ, че ако кара добре, може да влезе дори сред първите 25 в състезанието. Стартът е в неделя в 09.00 часа българско време.

Георгиев обясни, че е рискувал в слалома от комбинацията и това е довело до отпадането му. "В самото състезание подобрих времето си от тренировката,...

Райчев: Орешарски и министрите му работят ден за ден

/КРОСС/ "На 25 май ще имаме референдум на тема правителство. Ако миналата година въпросът беше не дали ще падне кабинетът „Орешарски", а кога, сега е точно обратното", коментира във „Факторът Кошлуков" по TV7 социологът Андрей Райчев. Той отбеляза, че има един обективен измерител дали се справя правителството - има ли днес, година след началото на протестите срещу монополите, улично недоволство. Щом няма, значи Орешарски се справя, каза социологът и се пошегува, че може би премиерът има късмет с топлата зима. Председателят на КНСБ Пламен Димитров, с когото коментираха равносметката година след антимонополните протести, обаче отбеляза, че проучване на синдиката показва, че негативните нагласи срещу правителството не са намалели, а само енергията за улични протести. Райчев обаче отбеляза, че дотолкова уплашихме Орешарски и министрите му като народ, че те сега не смеят да направят нито една реформа и работят ден за ден. Според него протестите от миналата година не са родили нищо, само партията на Николай Бареков „България без цензура". "Синдикатите и партиите се оказаха неспособни да разберат какво се случва, а най-грубата грешка в кариерата на Бойко Борисов беше, че разчете икономическата ситуация от миналия февруари като политическа", смята Андрей Райчев.  

Възстановяват плащанията по програма „Околна среда" до края на март

До края на март трябва да се възстановят плащанията по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи в „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. По думите й в момента се прави преглед на договорите, по които може да са допуснати нарушения.

Домино от „катинари” в промишлеността

Докато Министерствата на развитието и на околната среда спорят, компании от тежката промишленост не могат да плащат високата цена на енергията, намаляват драматично производството си и съкращават работници

прочети повече

Гечев убеден, че Орешарски има доказателства за търговските вериги

Според депутата премиерът не би обвинил веригите в нарушения, ако няма конкретни данни

    


Лидерът на КНСБ: Повече държава в икономиката!

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че държавата активно трябва да се намеси в борбата срещу монополите.

Костов: Няма Делян Пеевски, има Ахмед Доган

Докато дясното пространство се управлява от Бойко Борисов, тя няма шанс. Срещу него има голям консeнсус и на леви, и на центристи, че не бива да се връща на чело на държавата, заяви в предаването „Тази събота” Иван Костов.

Обама обмисля нов натиск над Асад и не вижда скоро край на войната


Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че обмисля нови средства за натиск над администрацията на сирийския президент Башар ал Асад и обеща помощ на Йордания, страдаща от войната и стотиците хиляди бежанци от съседната арабска държава.

На среща с гостуващият йордански крал Абдула двамата обсъдиха ситуацията около кървавия граждански конфликт, след което Обама заяви, че не вижда в близко бъдеще да се сложи край на войната. "Ще има някои скорошни стъпки, за да помогнем на хуманитарната...

Част от местност Евксиновград остава без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода са абонатите в част от местност Евксиновград и абонатите по улица №30 Аварията се очаква да бъде отстранена след обяд, а водоподаването възстановено до 15 часа, уточниха от водоснабдителното дружество.

За културата и селото


На 13-тия рожден ден на "Дневник" се опитахме да обобщим медиата и ценностите й в 13 ключови думи. Съкратихме до: свобода, позиция, принципи, кауза, качество, достоверен, почтен, космополитен, толерантен, аналитичен, общителен, черна овца, тънка червена линия.
През следващите дни ще публикуваме текстове от архива, които си заслужава да бъдат препрочетени отново. При избора им свързахме всеки от тях с някоя от думите. Днес избрахме към думата аналитичен един материал на дългогодишния ни...

Местан за нападението срещу Джумая джамия: Чрез етнически конфликт искат свалянето на кабинета

Централното оперативно бюро и парламентарната група на ДПС осъждат остро вандалското нападение срещу един религиозен храм – Джумая джамия в Пловдив.
По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност. Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха Централното оперативно бюро и парламентарната група на ДПС осъждат остро вандалското нападение срещу един религиозен храм – Джумая джамия в Пловдив. По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност. Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха

Напоследък няма здрав разум, само крясъци и емоции

В последно време наблюдаваме шествие на крясъка и на емоциите, а здравият разум хич го няма. Това заяви пред Нова телевизия политологът Кольо Колев.  Той, колегата му Евгений Дайнов и журнал...

Елена Кодинова:Симптомът е Луковмарш, но не там е проблемът

"Генерал Луков е бил лидер на българските национални легиони. Тази организация според повечето историци носи известни фашистки белези и симпатизира на хитлеризма". Това каза журналистът Елен...

Стефка Костадинова: Разрушителни сили промениха спорта

С председателя на БОК СТЕФКА КОСТАДИНОВА разговаря ВЛАДИМИР ПАМУКОВ 

- Клишето "Светът е олимпиада" си лети около поредните игри, но събитията в Сочи 2014 сякаш не вълнуват много българите. Може би само онези, които са недоволни от представянето на нашите са по-активни с критики в социалните мрежи. Вашето усещане за ситуацията, г-жо Костадинова? С председателя на БОК СТЕФКА КОСТАДИНОВА разговаря ВЛАДИМИР ПАМУКОВ - Клишето "Светът е олимпиада" си лети около поредните игри, но събитията в Сочи 2014 сякаш не вълнуват много българите. Може би само онези, които са недоволни от представянето на нашите са по-активни с критики в социалните мрежи. Вашето усещане за ситуацията, г-жо Костадинова?

Google с рекордно ниски продажби във Великобритания

Продажбите на Google във Великобритания са достигнали най-ниския темп на растеж от три години насам. Те се равняват на 5,64 млрд. долара за 2013 ...

На ЛГБТ форум Елън Пейдж призна, че е хомосексуална

/КРОСС/ Чрез емоционална и дълбоко въздействаща реч, произнесена по време на конференция за насърчаване на благосъстоянието на ЛГБТ младежите, актрисата Елън Пейдж призна, че е хомосексуална, предаде Hollywood Reporter. "Уморих се да се крия и се уморих да лъжа, избягвайки директния отговор", каза 26-годишната актриса, чиито думи бяха подкрепени от бурни овации от страна на участниците във форума. "Днес съм тук, защото съм гей. И защото може би мога да променя нещо - да помогна на останалите да имат един по-лек и изпълнен с надежди живот. Освен това чувствам лично задължение и обществена отговорност", добави тя. В речта си актрисата каза, че години наред е страдала, защото се е страхувала публично да признае сексуалната си ориентация. "Душата ми страдаше, психическото ми здраве и връзките ми също. И днес стоя тук с всички вас, а цялата тази болка е минало."  

Местан: Кой стои зад добре организираното нападение срещу Джумая джамия?

Централното оперативно бюро и парламентарната група на ДПС осъждат остро вандалското нападение срещу един религиозен храм – Джумая джамия в Пловдив.
По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност. Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха Централното оперативно бюро и парламентарната група на ДПС осъждат остро вандалското нападение срещу един религиозен храм – Джумая джамия в Пловдив. По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност. Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха

Раздялата с Цветанов сега ще е грешка

„Дистанцирал съм се от Цветанов. Но ще бъде груба грешка да бъде махнат като зам.-председател на ГЕРБ. Половината от партията ще приеме това като предателство". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред в. "Преса".

Без история в XI и XII клас? Стотици скачат на протест!

Образователното министерство се кани да премахне изучаването на история в 11-и и 12-и клас в училище. Стотици пък вече се готвят да протестират срещу решението.

Дори управляващите да бият през май, може да има предсрочен вот

Докато дясното се оглавява от Борисов, няма шанс да избуи, смята Костов

    


Дори управляващите да бият на евровота, може да има предсрочен

Докато дясното се оглавява от Борисов, няма шанс да избуи, смята Костов

    


ЧЕЗ към политиците: Не използвате нас и клиентите ни в политическите си кампании

/КРОСС/ Ръководството на компаниите от групата на ЧЕЗ в България изпрати отворено писмо до Михаил Миков, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Лютви Местан, Волен Сидеров, Радан Кънев, Николай Бареков, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, председателите на Потребителските организации в България, Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев. Ето и пълния текст на писмото: Уважаеми господа, Ние, ръководството на компаниите от групата на ЧЕЗ в България, като съзнаваме своята отговорност пред нашите клиенти и акционери и към цялото общество, се обръщаме към вас с призив да не използвате нашите компании и клиенти в политическите кампании за предстоящите избори. Бизнесът ни е напълно прозрачен. Всеки месец ЧЕЗ публикува отчети в Търговския регистър. Всяко тримесечие и в края на годината ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България изпращат отчети в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Като публични дружества всяко тримесечие те подават финансови отчети и към Комисията за финансов надзор. Всеки месец ние доставяме електроенергия на над три милиона български граждани и много фирми. При нас работят 3800 български инженери, техници, икономисти и други специалисти. Осигуряваме работа на десетки български фирми в тези трудни години на икономическа криза. През последните години имаше опити компаниите от групата на ЧЕЗ в България да бъдат използвани като инструмент за водене на политически кампании

Цитат на деня: Пеевски не е човек, а инструмент. Ако не е той, ще дойде друг


Пеевси не е човек и политик. Той е маша, инструмент и ако не е той, друг ще дойде. Това каза в интервю за Би Ти Ви бившият лидер на ДСБ Иван Костов, който излезе от активната политика и създаде Лаборатория за управление на рисковете, помолен да коментира политикът Делян Пеевски.


Целта на протеста в Пловдив - сваляне на Кабинета чрез етнически конфликт

/КРОСС/ДПС излезе с официална декларация, в която остро осъжда вандалското нападение срещу Джумая джамия в гр. Пловдив. Ето и пълния текст на декларацията, подписана от председателя на партията Лютви Местан: ЦОБ и ПГ на ДПС осъждат остро вандалското нападение срещу един религиозен храм - Джумая джамия в гр. Пловдив. По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност. Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха предвождани от Кмета на Карлово, а противозаконните прояви станаха възможни със съдействието на пловдивския Кмет, който е отказал да се съобрази с препоръката на МВР да не разрешава проявата. Важен е въпросът и за отговорността на парламентарно представените политически сили, защото гражданският мир в страната се нуждае от истинска политическа ангажираност и убедено и непрекъснато противостоене на етно-религиозната омраза, а не от фалшива загриженост. Затова поставяме въпроса кои тъмни сили стоят зад несъмнено добре организираното, а не спонтанно поругаване на Джумая джамия. Целта безспорно е и политическа - сваляне на Кабинета чрез етнически конфликт. Тезата не се нуждае от други доказателства. Достатъчно е да припомним, че нечия ръка насочи протеста срещу офисите на ДПС в Пловдив и призовава за гражданско неподчинение. Особено неприемлив е уличният натиск върху независимата съдебна власт, което проявява вандалския акт като насочен и срещу правовия ред в страната

Борисов: ГЕРБ водят с 3-4 %

"Ако Цветанов бъде махнат като зам.-председател на ГЕРБ, половината от партията ще приеме това като предателство", казва лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ако ГЕРБ не са първи, веднага ще има избори

"Ако Цветанов бъде махнат като зам.-председател на ГЕРБ, половината от партията ще приеме това като предателство", казва лидерът на ГЕРБ

Актрисата Елън Пейдж съобщи, че е гей (видео)


Актрисата Елън Пейдж, която бе номинирана за оскар за ролята си във филма "Джуно", съобщи, че е хомосексуална. Това стана на конференция в Лас Вегас, дискутираща как да се помогне на младежите с нетрадиционна сексуална ориентация да съобщят публично и да се справят с първите реакции на отхвърляне в обществото.

"Уморих се да се крия и се уморих да лъжа като избягвам директния отговор", каза 26-годишната актриса сред бурни овации на подкрепа от участниците във форума Time to Thrive,...

Борисов дистанциран от Цветанов, но остава заместник

Ако Цветанов бъде махнат като зам.-председател на ГЕРБ, половината от партията ще приеме това като предателство", казва лидерът на ГЕРБ пред в. "Преса".

Актрисата Елън Пейдж съобщи, че е гей


Актрисата Елън Пейдж, която бе номинирана за оскар за ролята си във филма "Джуно", съобщи, че е хомосексуална. Това стана на конференция в Лас Вегас, дискутираща как да се помогне на младежите с нетрадиционна сексуална ориентация да съобщят публично и да се справят с първите реакции на отхвърляне в обществото.

"Уморих се да се крия и се уморих да лъжа като избягвам директния отговор", каза 26-годишната актриса сред бурни овации на подкрепа от участниците във форума Time to Thrive,...

Пешеходец е пострадал в катастрофа във Варна

24 катастрофи са регистрирани през изминалото денонощие във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от "Пътна полиция" - Варна. При пътните инциденти е пострадал пешеходец. Той е с контузии, без опасност за живота.

39 души са задържани през последното денонощие

В резултат на полицейските действия, проведени от Дирекция "Специализирани полицейски сили" /СПС/-ГДНП за противодействие на криминалната и битовата престъпност в малките и отдалечени населени места, на територията на страната са проверени 361 души, съобщиха от МВР.

Роджърс: Целта ни е да спечелим ФА Къп

"Нямаме евромач като Арсенал, така че това е голямо предимство за нас"

    


Майли точи зъби от ревност на Нина Добрев

Скандалната млада певица изпаднала в дива ревност веднага след като видяла снимката на бившия си с бг актрисата Нина Добрев. По всичко личи, че Майли все още не може да превъзмогне Лиъм.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване