Явор Бахаров бие 800 км път пеша

Малкият Бахаров ще измине 800 километра пеша.

От 1 декември с електронен болничен

От 1 декември влиза в сила електронен болничен - работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите.

Уилям и Хари градят диги

Британските принцове Уилям и Хари се присъединиха към другарите си от армията в изграждането на диги срещу наводненията. Двамата братя били забелязани да помагат на жителите в тежко засегнатия град Дачет, близо до Лондон, да защитят имотите си с чували с пясък.

"Манчестър сити" надигра и отстрани "Челси" за Купата на Англия


"Манчестър сити" се класира за четвъртфиналите за Купата на Англия. Воденият от Мануел Пелегрини отбор победи с 2:0 "Челси" у дома.

Головете в двете полувремена отбелязаха Стеван Йоветич и Самир Насри.

"Гражданите" надиграха съперника си и заслужено спечели. Срещата беше динамична, но головите възможности не бяха много.

Домакините успяха да поведат в 16-ата минута. Тогава Един Джеко подаде надясно към Йоветич и черногорският футболист пусна топката диагонално по...

"Луковмарш" се проведе въпреки забраната на кмета (обзор)

Възпоменателно шествие в памет на ген. Христо Луков се състоя в София. „Луковмарш” започна в 17.30 часа от паметника на Незнайния войн. Шествието „Луковмарш” се отправи към дома на ген. Христо Луков, където участниците в него положиха венец, запалиха свещи и запазиха едноминутно мълчание в памет на генерала. Възпоменателно шествие в памет на ген. Христо Луков се състоя в София. „Луковмарш” започна в 17.30 часа от паметника на Незнайния войн. Шествието „Луковмарш” се отправи към дома на ген. Христо Луков, където участниците в него положиха венец, запалиха свещи и запазиха едноминутно мълчание в памет на генерала.

Яна Маринова: Детската ми мечта бе да имам какво да ям!

Звездата от “Стъклен дом”, “Хотел България” и “Сървайвър” Яна Маринова е сред дамите с най-разнородни таланти в родния шоубизнес - модел, актриса, каскадьор и тв водеща. За да се справя с толкова неща,  помагат уникалното трудолюбие и спортният  дух. Яна е възпитаничка на спортното училище на “Славия”, където 10 години тренира лека атлетика. Звездата от “Стъклен дом”, “Хотел България” и “Сървайвър” Яна Маринова е сред дамите с най-разнородни таланти в родния шоубизнес - модел, актриса, каскадьор и тв водеща. За да се справя с толкова неща, помагат уникалното трудолюбие и спортният дух. Яна е възпитаничка на спортното училище на “Славия”, където 10 години тренира лека атлетика.

Българка в Германия удушена при джогинг?

 
29-годишната българка Мари, чийто труп бе открит обезобразен в река в Хале, най-вероятно е станала случайна жертва на сексуален маниак. Предполага се, че момичето е било нападнато от непознат по време на редовния си джогинг. Била е удушена, но е налице престъпление със сексуален мотив.
Над 20 души са отишли вчера в полицията да дадат сигнал за   29-годишната българка Мари, чийто труп бе открит обезобразен в река в Хале, най-вероятно е станала случайна жертва на сексуален маниак. Предполага се, че момичето е било нападнато от непознат по време на редовния си джогинг. Била е удушена, но е налице престъпление със сексуален мотив. Над 20 души са отишли вчера в полицията да дадат сигнал за

Секс игри за напреднали

Всеки има тайни еротични желания, някои от тях трудно би споделил с половинката си

    


Близо 20% от българите в трудоспособна възраст искат да емигрират


Над 480 хиляди българи или 20% от хората в трудоспособна възраст у нас са готови да емигрират в чужбина. Най-желаната дестинация вече е Германия, следвана от Великбритания. За 90% от хората основният мотив да емигрират е по-високият стандарт на живот в чужбина, а около 40% отговарят, че  биха го направили, защото не им се живеят в България.

Това показват предварителните данни за 2013 г. от национално представително изследване на Икономическия институт към БАН и Агенцията за...

Съдия Мирослава Тодорова: Бившият премиер не вярва в независимостта на съдебната система


Бившият министър председател на България не вярва, че съдебната система е независима. Никой във властта не вярва в независимостта на съдебната система. Това зави съдия Мирослава Тодорова в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

Тя беше уволнена от поста си в Софийския градски съд от Висшия съдебен съвет (ВСС) през юли 2012 г. заради забавени дела след 15 години стаж в системата. 

Мирослава Тодорова остро критикуваше бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за намесата му в...

Мътна вода в Търновско носи рак

Мътна вода в над 20 търновски села разболява от рак. Това разказват местните хора в района на Горна Оряховица, Павликени и Свищов. От години по тръбите им тече вода с кафеникав цвят, която според проверките е с завишено ниво на нитрат и манган.

Росен Петров казва кой назначи Делян Пеевски (видео)

Росен Петров отговори на bTV с иронично видео обръщение. Публикуваме пълния му текст без редакторска намеса заради колорита му. В долната част на материала е и оригиналното видео.

Парното в столицата няма да поскъпва

„Топлофикация София” няма да иска увеличение на цената на топлата вода и парното. Това заяви шефът на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от „Дарик”. По думите му потребителите трябва да имат право на избор на топлинен счетоводител и да могат да го сменят всяка година, без да променят уредите си.

Александър Тодоров: По-малко от 1 млн. лева са нужни на ЦСКА за лиценза


ЦСКА трябва да плати малко по-малко от 1 млн. лева, за да може да получи лиценз, заяви изпълнителният директор Александър Тодоров. По думите му състоянието на клуба е прилично.

"Има някои задължения - с едни се оправяме, за други се опитваме да предоговаряме. Докато не се плати, винаги има въпросителна за лиценза. Така ме питате дали ще се справим. Ами - трябва да се справим", каза Тодоров след победата с 1:0 срещу "Берое" в приятелска среща.

"Имаме стратегия по въпроса....

От 1 декември влиза в сила електронен болничен

От 1 декември влиза в сила електронен болничен. Работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите, съобщава bTV.
Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „eлектронен болничен" и вече са на финалната права. Ако всичко върви по план, От 1 декември влиза в сила електронен болничен. Работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите, съобщава bTV. Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „eлектронен болничен" и вече са на финалната права. Ако всичко върви по план,

Паркингите и кръчмите в туристически портал

Кръчмите, паркингите и хотелите в столицата са включени в туристическия портал visitsofia.bg. „В него има информация за над 1000 обекта – места за настаняване, паркинги, банки, заведения, музеи, галерии, търговски центрове и т. н.”, обясни зам.-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.

От 1 декември влиза в сила електронен болничен

От 1 декември влиза в сила електронен болничен. Работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите, съобщава bTV.
Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „eлектронен болничен От 1 декември влиза в сила електронен болничен. Работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите, съобщава bTV. Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „eлектронен болничен" и вече са на финалната права. Ако всичко върви по план,

150 говорещи табели по улиците на София

150 табели в историческия център на София ще проговорят на минувачите следващия месец. Освен за историята на града те ще разказват за живота и делата на личностите, на които са кръстени улиците.

"Монако" победи "Батия" като гост в отсъствието на Бербатов


"Монако" спечели 15-ата си победа в Лига 1. Без контузения Димитър Бербатов отборът се наложи с 2:0 срещу "Бастия" като гост.

Младият колумбиец Джеймс Родригес отбеляза двете попадения. Атакуващият полузащитник се разписа в 45-ата и 77-ата минути.

"Монако" се справи с напрежението в търсенето на задължителна победа, след като ПСЖ постигна 3:0 срещу "Валансиен" в петък. С успеха си съставът, воден от Клаудио Раниери, се върна на пет точки от шампионите.
...

Нещата, които необвързаните хора са длъжни да чуват непрекъснато

Необвързаните хора не са непременно самотни, нито пък са нещастни по подразбиране

    


Задържаха зет на поссъветски президент

В Москва бе задържан бившият зет на киргизския президент Аскар Акаев.

Двама убити в центъра на Подгорица

Двама мъже бяха убити днес в центъра на черногорската столица Подгорица, предаде държавното радио.

Възрастна жена се бори за живота си след катастрофа в Казанлък

Водачът заяви, че видял жената в последният момент и се е опитал да я избегне

Камил Щох записа със златни букви името си в ски скоковете

Лидерът за Световната купа в ски скоковете и златен медалист на малката шанца в Сочи Камил Щох взе първото място и на голямата шанца след страхотна драма. Щох спечели със само 1,3 точки пред японския ...

Пласидо Доминго ни разплака с "Моя страна, моя България"

Час и половина преди началото на концерта на Пласидо Доминго в София Емил Димитров-син донесе огромна кошница с цветя на прочутия тенор. Испанецът направи впечатляващ концерт в препълнената зала “Арена Армеец” в петък вечерта.
 Синът на популярния български изпълнител пристигна със семейството си и влезе през служебния вход, за да поднесе лично Час и половина преди началото на концерта на Пласидо Доминго в София Емил Димитров-син донесе огромна кошница с цветя на прочутия тенор. Испанецът направи впечатляващ концерт в препълнената зала “Арена Армеец” в петък вечерта. Синът на популярния български изпълнител пристигна със семейството си и влезе през служебния вход, за да поднесе лично

Кефалония пак се разтресе

 
Ново земетресение, с магнитуд 4,8 по Рихтер разлюля гръцкия остров Кефалония, съобщиха от Средиземноморския сеизмологичен център. Трусът е усетен в 9,31 ч. Според Геоложката служба на САЩ той е бил по-силен - 5,2 по Рихтер. Няма данни за жертви и пострадали. Хората обаче се изплашили до смърт, след като в началото на февруари преживяха 6,   Ново земетресение, с магнитуд 4,8 по Рихтер разлюля гръцкия остров Кефалония, съобщиха от Средиземноморския сеизмологичен център. Трусът е усетен в 9,31 ч. Според Геоложката служба на САЩ той е бил по-силен - 5,2 по Рихтер. Няма данни за жертви и пострадали. Хората обаче се изплашили до смърт, след като в началото на февруари преживяха 6,

“Лукойл Академик” мина и през Самоков - 78:63

Баскетболистите на “Лукойл Академик” минаха победно през Самоков, като сломиха местния “Рилски спортист” със 78:63 (37:42). Това бе десети пореден успех на носителите на 11 поредни титли в шампионата.

Победата за “Лукойл Академик” обаче не дойде никак лесно. През цялото първо полувреме домакините бяха напред в резултата, в един момент играчите н Баскетболистите на “Лукойл Академик” минаха победно през Самоков, като сломиха местния “Рилски спортист” със 78:63 (37:42). Това бе десети пореден успех на носителите на 11 поредни титли в шампионата. Победата за “Лукойл Академик” обаче не дойде никак лесно. През цялото първо полувреме домакините бяха напред в резултата, в един момент играчите н

Измамиха 20-годишен на пътя след молба за помощ

20-годишен мъж е бил измамен до Берковица с имитация на закъсал на пътя, съобщиха от областната дирекция на МВР в Монтана.

Суперсилите, които притежаваме

Може да не летите като Батман и Супермен, но това не ви прави по-малко велики и уникални

    


НАСА изясни мистериозното появяване на "блуждаещия" марсиански камък

Учените от НАСА най-накрая намериха обяснение за мистериозната поява на "блуждаещия" марсиански камък, който бе открит в близост до марсохода "Опортюнити" в началото на януари.

Този малък скален отломък с формата на поничка с размер 4 сантиметра се появи на снимка, изпратена на Земята от космическия апарат на 8 януари. Фотосът беше получен в момент, когато учените се готвеха да активират механичната му ръка за провеждане на експерименти.

На снимката се появи малък камък с бяло оцветяване по страните и тъмно червен в средата. Той стоеше върху гола скалиста издатина и не беше забелязан на същото място от фотоси, взети четири дни по-рано. Учените обясниха появата на "блуждаещия камък", който официално бе кръстен "Pinnacle Island" (Островърхият остров) с това, че

той е бил част от по-голямо парче скала, строшено и преместено от колелото на "Опортюнити".

Нови снимки показват първоначалната скала, в която се е сблъскал марсоходът, малко по-встрани от мястото, където беше открит преместеният "блуждаещ камък".

"След като преместихме "Опортюнити" на известно разстояние и след като отново разгледахме "Островърхия остров", ние забелязахме малко по-нагоре друга преместена скала, която имаше същия необичаен вид", заяви Рей Арвидсън, един от учените, участващи в марсианския проект.

При изследването на скалата под микроскоп и със спектрометър били открити големи концентрация сяра и магнезий. Това подсказа на учените, че тези вещества, които са разтворими, са се концентрирали в скалата под въздействието на водата.


Нидал Алгафари: Грозно се заблудих за АБВ

Искрено съжалявам, че така грозно се бях заблудил, ама за това съм си виновен само аз. Това казва в профила си във Фейсбук Нидал Алгафари.

Алгафари цитира френски специалист в сферата на пиара Г. Лерой, който смята, че пиарът е "комплекс от координирани действия за въздействие върху общественото мнение, насочени към това да се изменят в полза на организацията нагласите и поведението на хората".

Алгафари подчертава, че започва с този цитат, за да обясни "на тези, които не са запознати, каква е същността на пиара, поне според хора разбиращи от занаята".

"Вероятно разбирането ми за пиар, пък и не само моето, видно от цитата по-горе, не включва да стоя мирно, да викам до полуда "Осанна" и когато пресъхнат устните на някой по дискусиите да изтичам бързо за вода! Искрено съжалявам, че така грозно се бях заблудил, ама за това съм си виновен само аз", заявява Алгафари и посочва 5 негови грешки.

"Първа грешка, имах кауза, която се оказа, че за даден момент е приемлива за някой, а

после се оказа, че няма нужда от хора с каузи.

Втора грешка, въобразих си, че съм част от колектив, а се оказа, че съм техническо лице по обслужването! Трета грешка, когато някой те предаде един път, втори път, трети път, а аз продължавам да падам в същата дупка не е само грешка, а пълно слабоумие! Четвърта грешка, не съобразих, че в монархия трябва да си поданик, а не мислител! Пета грешка, да се хвърляш на амбразурата и да даваш всичко от себе си с плам, да залагаш името и реномето си само защото си от експертното обслужване си е наистина... вселенска глупост! Днес, заради мой много близък приятел, отидох на националното съвещание на АБВ! Изслушах всички мъдри изказвания и разбрах, че даже на ниво на експертното обслужване не бих могъл да дам очакваното от мен!", казва Алгафари.

"Ще очаквам предложения за това, което мога да правя, без да търся кауза или политика. Просто ще си върша работата за която мисля, че имам някаква квалификация, опит и знания!", заявява още Нидал Алгафари.


Алгафари за АБВ: Въобразих си, че съм част от колектив, а не обслужващо лице!

Нидал Алгафари обясни причините за разминаването му с АБВ във Фейсбук. По думите му шест са грешките, които е допуснал при приемането на идеята на движението на Георги Първанов.

"Атлетико" (Мадрид) излезе начело в Испания след 3:0 срещу "Валядолид"


"Атлетико" (Мадрид) се възползва от това, че пръв от водачите в Испания игра мача си от 24-ия кръг в Примера дивисион, и излезе начело. "Дюшекчиите" спечелиха с 3:0 срещу "Валядолид" и събраха 60 точки.

"Барселона" и "Реал" (Мадрид) вече изостават с по три, но предстои да играят.

Срещата на "Висенте Калдерон" се разви много благоприятно за домакините. Още в четвъртата минута те вече водеха с 2:0.

Първият гол дойде след заучено и добре отиграно изпълнение на...

Тайната на картината „Черният квадрат“ на руския художник Казимир Малевич

През 1972 година английският критик Хенри Уайтс е написал:
«Изглежда, няма нищо по-просто: на бял фон черен квадрат. Всеки човек, навярно, може да нарисува това.   Но тук е загадката: черен квадрат на бял фон  – картината на руския  художник Казимир Малевич, създадена още в началото на века, до сега привлича и изследователи,и любители на живопистта, като нещо сакрално, като някакъв мит, като символ на руския авангард.  С какво да се обясни тази загадка?».

И продължава:
«Разказват, че Малевич, след като нарисувал „Черния квадрат“, дълго време се оплаквал на всички, че не може нито да се храни, нито да спи.  И сам не разбирал, какво е това, което е сътворил.   И действително, тази картина е резултат, както изглежда, от някаква сложна работа. Когато гледаме черния квадрат , то под пукнатините забелязваме вътрешните цветни слоеве – розов, лилав, охра, – очевидно е съществувала някаква цветова композиция,  покрита с черен квадрат».

Казимир Малевич_В галерее

 

Откритието развълнувало изкуствоведите и изследователите в областта на културата, като ги принудило да се обърнат отново   към архивните материали в търсенето на обяснения.

Казимир Северинович Малевич е роден в Киев на 23 февруари 1879 година.  Той бил умно дете, в училищното съчинение написал:  «Моят баща е директор на захарен завод. Но животът му не е сладък… Затова като порасна ще стана художник… Хубавата картина струва много пари, а може да я нарисуваш само за един ден»

От  1906 до 1910 година  Казимир посещавал занятията в студиото на  Ф.И. Рерберг в Москва. На този период от живота му хвърлят светлина писмата на  А.А. Екстер  до музиканта М.В. Матюшин. В едно от тях се описва следното:

„За да подобри своите финанси Казимир Малевич започнал работа по серия от картини за женската баня… Веднъж, след като  работил цяла нощ с моделите, Малевич  заспал на дивана в студиото. На сутринта съпругата му влязла, за да вземе пари да плати сметките на бакалина. Виждайки поредната картина, тя изпаднала в гняв и ревност, грабнала голяма четка и покрила платното с черна боя. След като се събудил , Малевич се опитал  да спаси  картината, но без резултат – черната боя била вече изсъхнала“.

Автопортрет_1933_ГосРуссМузКазимир Малевич

Изкуствоведите смятат, че именно в този момент у Малевич се родила идеята за „Черния квадрат“.

Несъмнено, Малевич е разбирал, че тайната на успеха на подобни картини се крие не в самото изображение, а в неговата теоретична обосновка. Затова той не излагал „Черния супрематичен квадрат“ до 1915 година, когато написал своя знаменит манифест „От кубизма към супрематизма. Новият реализъм в живопистта“…

Истинският успех споходил Малевич едва през 1929 година когато Луначарски го назначил за „народен комисар на  ИЗО НАРКОМПРОСА“. В рамките на тази длъжност Малевич представил своя „Черен квадрат и други картини на изложбата „Абстрактна и сюреалистична живопис и пластика“ в Цюрих. След това продължил във Варшава, в Берлин и в Мюнхен, където била публикувана неговата нова книга „Светът като безпредметност“. Славата на „Черния квадрат“ на Малевич се разпространила по цяла Европа…

При завръщането си от чужбина през есента на 1930 година, Малевич бил арестуван от НКВД по донос като „немски шпионин“. Благодарение на застъпничеството на Луначарски, той прекарал в затвора само 4 месеца…

Първият  «Черен супрематичен квадрат», от  1915 година, се намира днес в Третяковската галерия;
Вторият «Черен квадрат» Малевич нарисувал през 1923 година,  специално за Руския музей;
Третият, нарисуван през 1929 година, също се намира в Третяковската галерия;
Четвъртият, нарисуван през 1930 година, специално за Ермитажа.

Следва да се отбележи, че името на Малевич завинаги заслужено е записано  в историята на изкуството. Неговото „творчество“ е най-ярката илюстрация към законите на психологията, съгласно които, средностатистическият човек  не е способен да мисли критично и самостоятелно да отличи „изкуство“ от „не изкуство“ и въобще – истина от неистина. В своите оценки посредственото болшинство се ръководи предимно от мнението на общопризнатите авторитети, което позволява лесно да убедиш общественото мнение във вяра към всяко, даже най-абсурдното твърдение. В теорията на „психологията на масите“ на основата на този феномен  Гьобелс е формулирал един от своите постулати – „Лъжата, повторена във вестниците хиляда пъти, се превръща в истина“.

 


Задържаха десет от участниците в "Луковмарш"

Десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Без нарушения на обществения ред започна и протича проявата в памет на ген. Христо Луков. Униформените служители са отвели в столичните полицейски управления десет от участниците в нея. Причините з Десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления, съобщиха от пресцентъра на МВР. Без нарушения на обществения ред започна и протича проявата в памет на ген. Христо Луков. Униформените служители са отвели в столичните полицейски управления десет от участниците в нея. Причините з

Наемниците в Руската армия до 2020 г. ще станат половин милион

/КРОСС/ Броят на наемниците във Въоръжените сили на Русия към 2020 г. ще стане почти 500 хиляди души, е съобщил заместник-министърът на отбраната Николай Панков, по данни на РИА „Новости". „Понастоящем в руската армия 225 хиляди военнослужещи преминават военна служба като редови и сержанти. Към 1 януари 2017 г. броят на професионалните военнослужещи ще достигне 425 хиляди, а към 2020 г. - 499,2 хиляди" , заявил Панков.По-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу бе заявил, че до 2020 г. две трети от армията ще бъдат професионални войници, а една трета - наборници.http://ria.ru

Манчестър Сити си върна тъпкано на Челси

В дерби срещата от осминафиналната фаза на „ФА Къп” отборът на „Манчестър Сити” си върна за поражението отпреди две седмици в първенството и победи убедително л...

Едни от най-цветните градове и села

Вижте кое е селцето на смърфовете

    


Задържаха 10 от участниците в "Луковмарш"

Десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Без нарушения на обществения ред започна и протича проявата в памет на ген. Христо Луков. Униформените служители са отвели в столичните полицейски управления десет от участниците в нея. Причините з Десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления, съобщиха от пресцентъра на МВР. Без нарушения на обществения ред започна и протича проявата в памет на ген. Христо Луков. Униформените служители са отвели в столичните полицейски управления десет от участниците в нея. Причините з

С малко кьотек в меджлиса Ердоган яхва магистратите

Десетки депутати участваха в юмручния бой и размяната на обиди в маратонския дебат. Когато опозиционер се разкрещя, че премиерът Реджеп Ердоган е “диктатор”, от банките на управляващите го заглушиха с викове: “Да не си пиян”. Борбата е за контрол над Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП), който назначава висшите магистрати. Десетки депутати участваха в юмручния бой и размяната на обиди в маратонския дебат. Когато опозиционер се разкрещя, че премиерът Реджеп Ердоган е “диктатор”, от банките на управляващите го заглушиха с викове: “Да не си пиян”. Борбата е за контрол над Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП), който назначава висшите магистрати.

Бойко Борисов: Полицията позволи да се атакува джамията


"Вчера в Пловдив и в София беше разигран един сценарии, едновременно, много добре изигран, със съответните медийни участници". Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод протестите в Пловдив в защита на карловската Куршум джамия, предаде "Фокус"

По думите му кметовете имат право само да съгласуват митинги, те не могат да ги забранят. "Полицията полицията умишлено се беше дръпнала, за да атакуват джамията. Полицията позволи да се атакува джамията, не...

“Байерн” бележи четири и с резервите

Девет гола за седмица - “Байерн” няма спирачки. Пеп Гуариола пусна резервите в домакинството срещу “Фрайбург”, но и те бяха достатъчни за 4:0. Косоварът Жердан Шакири блестя най-ярко с два гола, още по един добавиха Данте и Клаудио Писаро. В сряда “Байерн” се саморазправи и с “Хамбургер” за купата - 5:0. За първи път от няколко месеца на терена за Девет гола за седмица - “Байерн” няма спирачки. Пеп Гуариола пусна резервите в домакинството срещу “Фрайбург”, но и те бяха достатъчни за 4:0. Косоварът Жердан Шакири блестя най-ярко с два гола, още по един добавиха Данте и Клаудио Писаро. В сряда “Байерн” се саморазправи и с “Хамбургер” за купата - 5:0. За първи път от няколко месеца на терена за

"Байерн" с нов скок към титлата, "Борусия" също спечели


Германският шампион "Байерн" постигна 19-ата си победа от 21 мача в Бундеслигата и продължи уверения си поход към защитата на титлата. Баварците се наложиха с 4:0 срещу "Фрайбург" и головата им разлика вече е 57:9.

Третият "Борусия" (Дортмунд) победи със същия резултат "Айнтрахт". "Байерн" е начело с 59 точки, следван от "Байер" (Леверкузен) с 43 и мач по-малко, а жълто-черните имат 42.

Данте започна головото шоу за "Байерн" в 19-ата минута. Защитникът се разписа с глава...

Нарушители от Пловдив на Луковмарш в София

Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на провеждането на мероприятие в района на пл. „Св. Александър Невски”

Тайната на картината „Черният квадрат“ на руския художник Казимир Малевич

През 1972 година английският критик Хенри Уайтс е написал: «Изглежда, няма нищо по-просто: на бял фон черен квадрат. Всеки човек, навярно, може да нарисува това. Но тук е загадката: черен квадрат на бял фон - картината на руския художник Казимир Малевич, създадена още в началото на века, до сега привлича и изследователи,и любители на живопистта, като нещо сакрално, като някакъв мит, като символ на руския авангард. С какво да се обясни тази загадка?». И продължава:«Разказват, че Малевич, след като нарисувал „Черния квадрат", дълго време се оплаквал на всички, че не може нито да се храни, нито да спи. И сам не разбирал, какво е това, което е сътворил. И действително, тази картина е резултат, както изглежда, от някаква сложна работа. Когато гледаме черния квадрат , то под пукнатините забелязваме вътрешните цветни слоеве - розов, лилав, охра, - очевидно е съществувала някаква цветова композиция, покрита с черен квадрат». Откритието развълнувало изкуствоведите и изследователите в областта на културата, като ги принудило да се обърнат отново към архивните материали в търсенето на обяснения. Казимир Северинович Малевич е роден в Киев на 23 февруари 1879 година. Той бил умно дете, в училищното съчинение написал: «Моят баща е директор на захарен завод. Но животът му не е сладък... Затова като порасна ще стана художник..

От блоговете: Приказка за лека нощ


Препубликуваме текста от блога на Магдалина Генова - "Нервната акула". Акценитете са на "Дневник"

Мили деца,

Ще ви разкажа една приказка за чудната страна Абсурдистан, която всъщност не е за съвсем малки деца и би трябвало да бъде включена в допълненото издание на "Приказки от 1001 нощ", нецензурираната версия. Но, мили деца, това е единствената приказка, с която разполагаме поради независещи от нас технически обстоятелства.

В тази чудна страна всичко било...

Ритуални танци край езика

 
Ритуални танци
 
край езика
Цялата парламентарна гюрултия вчера около това на какъв език да може и да не може да се води предизборната агитация има много малко общо с това... на какъв език всъщност ще агитират партийните кандидати след два месеца и нещо, като започне официалната кампания за евроизборите.
А за какво е тогава жегата?   Ритуални танци   край езика Цялата парламентарна гюрултия вчера около това на какъв език да може и да не може да се води предизборната агитация има много малко общо с това... на какъв език всъщност ще агитират партийните кандидати след два месеца и нещо, като започне официалната кампания за евроизборите. А за какво е тогава жегата?

Ани Салич: Накрая нямаше "благодаря" за всичките години, в които бях омъжена за Би Ти Ви


Нямаше нито едно "благодаря" за всичките 13 години, в които бях омъжена за Би Ти Ви в декларацията след напускането ми. Не знаех, че ще има толкова трусове в телевизията, когато взех това решение. Аз трябваше да направя нещо за себе си, защото в последните две години там, чуках на врати и нямаше кой да ми отговори.

Това заяви журналистката Ани Салич в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия по повод напускането й от Би Ти Ви и старта й в централната новинарска емисия на Нова....

Цитат на деня: Накрая нямаше "благодаря" за всичките години, в които бях омъжена за Би Ти Ви


Нямаше нито едно "благодаря" за всичките 13 години, в които бях омъжена за Би Ти Ви в декларацията след напускането ми. Не знаех, че ще има толкова трусове в телевизията, когато взех това решение. Аз трябваше да направя нещо за себе си, защото в последните две години там, чуках на врати и нямаше кой да ми отговори.

Това заяви журналистката Ани Салич в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия по повод напускането й от Би Ти Ви и старта й в централната новинарска емисия на Нова....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване