Стойнев: Държавата взима работниците от "Ремотекс"

 Огромни дългове в "Ремотекс – Раднево" са констатациите от направения анализ в предприятието, каза в Бургас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В завода е имало опрощаване на вземания, както и липсващи документи.

"Правителството по никакъв начин не може да се ангажира за едно предприятие с огромна неяснота относно неговите задължения да харчим държавни пари", подчерта Стойнев.

Българският енергиен холдинг ще предприеме действия за изграждане на собствено поделение в "Мини Марица – Изток" за основни ремонти и рехабилитация на тежкото минно оборудване.

Там ще бъдат назначени работниците от "Ремотекс – Раднево".

"Така ще прекъснем едни корупционни практики, които съществуваха в миналото. С едни огромни обществени поръчки към определени предприятия и ще затворим целия процес. В самите мини ще се създадат ремонтни предприятия и няма да се харчат милиони по един неясен начин, както се е случвало през последните години", добави Стойнев. 

Работниците от радневската фирма за ремонт на тежка минна техника "Ремотекс" на няколко пъти през последните месеци излизаха на протест заради неизплатени заплати. Изплащането на техните възнаграждения беше забавено с повече от 11 месеца от собствениците. Дълговете на приватизираното през 2002 г. предприятие през януари тази година възлязоха на около 25 милиона лева.

Тежкото положение на служителите в "Ремотекс" принуди държавата да вземе спешни мерки. Със съдбата на стотиците работници в завода, който има важно значение за социалния мир и благоденствие в Раднево и региона, се зае министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. МИЕ започна преговори със собствениците на "Ремотекс" за намирането на изход.

Новоизбраният митрополит Наум влезе в диоцеза на Русенска епархия

Новоизбраният Русенски митрополит Негово Високопреосвещенство митрополит Наум влезе в диоцеза на Русенска епархия, съобщиха от Светия Синод на БПЦ. Управата и жителите на Русе посрещнаха новия предстоятел на Русенска епархия, който наследява митрополитския престол от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Новоизбраният Русенски митрополит Негово Високопреосвещенство митрополит Наум влезе в диоцеза на Русенска епархия, съобщиха от Светия Синод на БПЦ. Управата и жителите на Русе посрещнаха новия предстоятел на Русенска епархия, който наследява митрополитския престол от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Динята помага срещу високо кръвно налягане

 Динята намалява високото кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от инфаркт, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Проф. Артуро Фигероа от университета на Флорида и екипът му установиха, че екстракт от диня намалява налягането върху аортата и сърцето при хора с наднормено тегло, дори и когато е студено.

При студ повече хора получават инфаркт, защото стресът от необходимостта да се топли тялото повишава кръвното.

Динята или екстракт от нея в такива условия са много полезни, защото намаляват риска от проблеми със сърцето.

Източник: ThinkStock

Доброволците в изследването - 13 мъже и жени на средна възраст със затлъстяване, са получавали екстракт от диня - по 4 гр от аминокиселината L-цитрулин и 2 гр L-аргинин или плацебо.

Кръвното налягане им е измервано, докато са държали ръцете си в студена вода.

Резултатите след 12 месеца показват, че динята намалява кръвното налягане и сърдечния стрес. Това означава, че сърцето се натоварва по-малко и работи по-добре.

Само преди няколко дена учени от университета на Сао Паоло обявиха, че водната аеробика в топла вода намалява кръвното налягане дори на хора, на които лекарствата не действат.

Причините не са ясни, но вероятно топлината разширява кръвоносните съдове и така се подобрява движението на кръвта.

14 труса в Чили в рамките на 5 часа

Земетресение с магнитуд 4,8 е разтърсило Чили, най-силното от 14-ге разлюляли страната в рамките на пет часа за деня.

80% от случаите на жертви на трафик на хора са сексуална експлоатация

Трафикът на хора се разделя на сексуална експлоатация, просия, продажба на новородени, а от скоро говорим и за трафик на телесни течности, тъкани и клетки, това обясни в „Седмицата" на Дарик секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Гергана Алексова.

Пулсиращ сигнал бе засечен в южния Индийски океан

 Китайски кораб, участващ в търсенето на изчезналия малайзийски самолет, засече пулсиращ сигнал в южния Индийски океан.

Това съобщи ДПА, като цитира китайската агенция Синхуа.

Не е ясно дали сигналът с честота 37,5 килохерца може да е от черната кутия на изчезналия Боинг, уточни китайската телевизия.

Междувременно стана ясно, че Министерство на отбраната на Малайзия е опровергала информацията, че властите укриват информация за изчезналия самолет, предаде РИА Новости.

Опровержението бе направено лично от министър Хишамудин Хусейн, който е и и. д. министър на транспорта.

По-рано опозиционерът Анвар Ибрагим, познал на един от пилотите на изчезналия самолет, каза, че властите преднамерено укриват информация за съдбата на самолета.

По думите му, радарите е трябвало веднага да открият самолета, след като е сменил посоката, защото е летял от запад на изток през поне четири малайзийски провинции.

Преди дни началникът на малайзийската национална полиция Халид Абу Бакар заяви, чемистерията с изчезването на малайзийския самолет може никога да не бъде разгадана.

Той посочи, че разследването се води в четири области - похищение, саботаж, лични или психологически проблеми на хората в самолета.

Същевременно министерството на транспорта на Малайзия публикува разпечатка на комуникацията между екипажа на самолета и диспечерите от Куала Лумпур, предаде Ройтерс. Връзката е продължила близо 50 минути и последните думи са от пилотската кабина и гласят: "Лека нощ, полет 370 на малайзийските авиолинии".

Проф. Драганов седнал зад волана след 100 гр водка

Той твърди, че не е шофирал, а паркирал семейната кола

    


Патриарх Неофит записа на диск любимата нему и на Левски "Достойно ест"

Представяте ли си да обявят авторски рецитал на патриарх Неофит в зала 1 на НДК - той като един от най-изкусните изпълнители на църковна песнопения, а хора да дирижира брат му доц. Димитър Димитров. Въпреки че залата ще се изпълни, това едва ли някога ще стане. Затова трябва да приемем поне радостния факт, че можем да слушаме неговия глас. 
Представяте ли си да обявят авторски рецитал на патриарх Неофит в зала 1 на НДК - той като един от най-изкусните изпълнители на църковна песнопения, а хора да дирижира брат му доц. Димитър Димитров. Въпреки че залата ще се изпълни, това едва ли някога ще стане. Затова трябва да приемем поне радостния факт, че можем да слушаме неговия глас.

Тежка катастрофа с младежи стана в Пловдив

 Тежка катастрофа при надлез "Родопи" в Пловдив днес предобед по чудо се размина без жертви.

В 11:00 ч. в района на светофара и малкото кръстовище пред бензиностанция са се ударили две коли - "Опел Астра" и "Рено Клио".

Според очевидци опелът с трима младежи в него, идващ от Кукленско шосе, е ударил странично тръгващото да завива от светофара рено, след което се е блъснал в електрически стълб.

От силния удар френската кола е с почти отсечена предна част, а другата е с обезобразена от смачкване предница.

Има поне двама пострадали от опела с младежите, които са около 19-20 годишни, като единият от тях е с видимо тежки травми по лицето и цялото тяло.

Според шофьора на другата кола, който не е пострадал, автомобилът с младежите е карал с шеметна скорост, минавайки на червено при светофара, даващ предимство на излизащата от бензиностанцията кола.

Версията на 19-годишния младеж, управлявал опела, е противоположна.

Той твърди, че е карал бавно и дори насрещната кола го е засякла. Младият мъж има книжка от около 4 седмици.

Кунева иска министър по северозапада

Според нея такава мярка би била част от решението

Земетресения разлюляха днес Гърция, Италия и Китай

Няколко земетресение около и над 5 по Рихтер са регистрирани в Южна Италия, Гърция в близост до Атина и в Югозападен Китай.

Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в южната част на Италия, по данни на Националния институт по геофизика и вулканология на Апенините. Епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км в близост до област Калабрия. Няма данни за пострадали и разрушения. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е с магнитуд 4.9, на дълбочина 64 км.

По-рано днес, трус от 5.4 по Рихтер имаше и в Югозападен Китай. До момента там има поне шестима пострадали. Земетресението е станало на дълбочина от 13 км и в близост до Силуоду, провинция Юнан. Има разрушени къщи, а също така са активирани планински свлачища.

Освен това трус с магнитуд 5.7 по Рихтер разтърси южната част на Гърция и беше усетено в Атина. Според Американския геофизичен институт епицентърът е на 25 км източно от остров Идра и на около 78 км южно от Атина. В същото време Атинският институт по геодинамика съобщава, че земетресението е с магнитуд 5.4. Трусът е регистриран в 11.08 часа местно време, предаде dnevnik.bg

Украйна не приема да плаща толкова скъпо газта от Русия

 Украйна не приема новата цена за руския газ, която иска да й наложи Москва - близо 500 долара за 1000 куб. метра. Това заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Франс прес. След като Русия обяви, че вдига цената на газа за Украйна с 80 на сто, министър-председателят заяви пред кабинета: "Политическият натиск е неприемлив. И не приемаме цената от 500 долара".

"Русия не успя да завладее Украйна с въоръжена агресия. Сега планира да я завладее с газова и икономическа агресия", добави премиерът. Той призова правителството да се готви Русия да ограничи или да спре газовите доставки за Украйна.

Във връзка с разногласията за цената на газа, ако страните не се договорят, Киев ще сезира арбитражен съд, както предвижда договорът за руските газови доставки, съобщи министърът на енергетиката Юрий Продан.

Тази седмица Москва анулира две отстъпки в цената на газа за Украйна, от който Киев е твърде зависим. За три денонощия цената нарасна от 268 на 485 долара за 1000 куб. метра и се нареди сред най-високите в Европа, напомня АФП.

"Украйна е готова да купува и занапред природния газ на цената, действала от началото на годината - 268 долара. Това е приемлива и балансирана пазарна цена", каза премиерът Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вдигането на цената от 1 април означава удар по химическите предприятия, металургичните предприятия и по хората в Украйна, предупреди той.

В момента за Украйна е изгодно да купува европейски газ, тъй като горивото "ще бъде със 100-150 долара по-евтино от руското", заяви пред министрите Яценюк.

Той добави, че е изпратил запитвания до европейски и американски партньори на Киев и по различни данни Украйна от технологическо гледище може да получава близо 20 милиарда куб. метра природен газ по реверсивни маршрути от страни членки на ЕС. Премиерът припомни сключения по-рано от Киев с европейски партньори меморандум за модернизация на украинската газотранспортна система.

Украйна обмисля съвместна модернизация и експлоатация на системата с европейски страни и с участието на американски инвеститори, каза той.

Яценюк информира, че на 8 април министърът на енергетиката ще замине за Брюксел заедно с шефа на украинския "Нафтогаз" Андрий Коболев, където двамата ще обсъждат енергийни въпроси.

Премиерът го помоли да се върне с "конкретни неща - решение за реверс, за диверсифициране на доставките и за модернизация и съвместна експлоатация на газотранспортната система".

Украинският премиер заяви, че Киев е готов да извърши "всички разплащания за предишните газови доставки" и чака отговор от Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Украйна стриктно ще изпълнява поетите от нея ангажименти във връзка с транзита на газ, увери Юрий Продан. "Украйна няма да има никакво отношение към газа, отиващ към Европа.

Колкото газ бъде подаден на входа (на украинско-руската граница), толкова ще излезе на западната граница", обеща енергийният министър.

Афганистан блокира есемесите в изборния ден

/КРОСС/ В деня на историческите президентски избори в Афганистан много от жителите на страната открили, че не могат да изпращат или получават текстови съобщения. Оказа се, че властите в страната стоят зад блокирането на есемесите. От Афганистанската служба по телекомуникациите, заявиха, че забраната ще е активна до 16:00 местно време, когато повечето избирателни секции вече ще са затворили. Същевременно от там признаха и, че за блокирането на съобщенията са настоявали от Комисията по жалбите. Самата комисия не потвърди тези изявления и в комюнике увери, напротив, че е поискала изпращането на есемеси да бъде възстановено, защото блокирането им може да е от полза за нарушителите. Наблюдателите от ЕС реагираха изключително остро, тъй като забраната им пречела да контролират вота и излагала на риск неговата "прозрачност", предаде Франс прес. Според шефа на мисията на наблюдателите Тийс Берман тази мярка пряко засяга дейността на десетки хиляди афганистански наблюдатели, които "не могат лесно да обсъждат помежду си онова, което става". Към този момент повечето секции вече затвориха врати, но на много места гласуването ще продължи, заради опашките от хора, чакащи да упражнят правото си на глас. Право да гласуват днес имаха 12 милиона души от 30-милионното население на Афганистан.    

Къде предпочитат да празнуват българите Великден през 2014 г.

 Около 40 % от българите ще пътуват някъде за Великден, заяви в интервю за БГНЕС зам.-председател на Българска туристическа камара Йоанна Дочевска.

Записванията за почивка за Великденски празници започнаха и почти приключват, тъй като повечето свободни места са изчерпани. Въпреки това не е невъзможно да се уредим с почивка за празника и в последния момент, но не бива да забравяме, че колкото по-рано планираме, толкова по-евтино ще ни излезе.

Идеята, че в последния момент е най-евтино не е вярна, но всички си знаем, че българите правим всичко в последния момент.

СПА хотелите и курорти в България са водещи за Великден.

Сред най-желаните дестинации се нареждат Велинград, Хисар, Добринище и Сандански.

Българите, които са решили да прекарат Великден в страната най-вече се насочват към СПА хотели или хотели от градски тип в близки градове до тях. Уикенд за двама в СПА хотел може да бъде на цена от 150 лв., а може да стигне и до 400, 500 лв.

Черноморието все още не е привлекателно за туристи, някои от зимните ни курорти, които още имат сняг, са предпочитани, но не и от професионални скиори. Не трябва да се подминават еднодневните екскурзии около Великден, които обикновено са с тръгване сутрин и връщане вечер на цени от 15 до 20 лв.

Много индивидуално е как ще варират цените на хотелите у нас по Великден. Въпреки това по всички празници има тенденция хотелиерите да правят отстъпки, които обикновено са пакетни, но имат изисквания за минимум три нощувки.

Пакетните предложения излизат много по-изгодно за джоба ни, отколкото една или две отделни нощувки.

Българинът е традиционалист и на празници като Великден и Коледа предпочита да бъде със семейството си, но от няколко години тази тенденция се променя и се забелязва, че българите започват все повече да пътуват до по-близки дестинации.

Из България също се наблюдават доста пътувания от туристи, но Гърция остава фаворит.

Тази година, както и преди две години, се наблюдава съвпадение между православен и католически Великден. Това за българите е малко ощетяващо, от гледна точка на това, че цените в съседна Гърция са доста по-високи, защото обхващат и местен пазар.

Но пък тя традиционно се запазва като една от най-интересните дестинации за българите, като има туристи, които пътуват и със собствен, и с организиран транспорт.

Има варианти за почивка в южната ни съседка с организиран транспорт на цени, които започват от 350 лв. за три нощувки с организирана Великденска вечеря.

Има предложения и с индивидуален транспорт.

Може да се попадне дори и на оферта за нощувка в петзвезден хотел в гръцката ни съседка на полупансион на цена от 35 евро на човек.

Гръцките острови Тасос и Сантори не са за пренебрегване, като едни изключително красиви места за почивните ни дни.

Разликата при тях обаче е, че Санторини е доста по-далечна дестинация спрямо България, до която може да се стигне със самолет или ферибот и би ни излязла по-скъпо.

От друга страна Тасос е близо до България, пълен е със семейни хотелчета и квартири и свободни места в последния момент винаги може да се намерят.

Част от българите пък предпочитат да прекарат Великденските празници на по-нестандартни дестинации, като Виена, Будапеща и Рим.

Почивка в Рим със самолет за 4 дни би ни излязла около 1200 лв. Други държави, към които се насочват българите, са Хърватия, Македония и като цяло християнските държави.

Турция е другата близка дестинация, която по принцип е близка и интересна по празниците, но поради факта, че е мюсюлманска държава точно по Великден не е от най-интересните.

Йоанна Дочевска съветва, ако решим да резервираме почивката си от сайт за оферти, да внимаваме много и да четем стриктно всички условия, които са изброени под офертата.

Много от условията са извадени отдолу и понякога не се разбира какво се включва в цената ни.

Често се оказва, че ниските цени, които грабват окото ни в сайтовете за оферти често са за сметка на изваден транспорт или храна от цената при организираните екскурзии. Обикновено уловките са в общите условия на офертата с по-малък шрифт.

И както се казва българинът обича да пътува и прави всичко възможно, за да го направи. Макар тенденциите да сочат, че 50% от българите никога не са напускали страната.

Тежка катастрофа с младежи стана в Пловдив

Има поне двама пострадали, които са около 19-20 годишни, като единият от тях е с видимо тежки травми по лицето и цялото тяло

Локомотив и Лудогорец завъртяха 1:1 в Пловдив

Локомотив (Пловдив) и Лудогорец завършиха 1:1 на стадион „Лаута“ в мач от първата седмица в "А" група.

Водачът, разбил колата си в къща, имал 2,34 промила алкохол в кръвта

Водачът на „Мерцедес"-а, който се заби с бясна скорост в къща в кърджалийския квартал „Веселчане", бил с 2,34 промила алкохол в кръвта. Това разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници.

Както вече писахме, „Мерцедес" излетя от главния път Кърджали - Момчилград, прелетя 15-ина метра и се спря в стената на къща. Комбито отнесло оградата, Водачът на „Мерцедес"-а, който се заби с бясна скорост в къща в кърджалийския квартал „Веселчане", бил с 2,34 промила алкохол в кръвта. Това разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници. Както вече писахме, „Мерцедес" излетя от главния път Кърджали - Момчилград, прелетя 15-ина метра и се спря в стената на къща. Комбито отнесло оградата,

На 17-и юли за поредна година ще бъде отбелязан Денят на Аквариума във Варна

На 17-и юли за поредна година ще бъде отбелязан Денят на Аквариума във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна разговаря със зам.-директорът на Института гл. ас. д-р Елица Петрова. Тя разясни, че Института по рибни ресурси е бил открит като Морска биологична станция с Аквариум на 17-и юли 1932-а година.

Четвърта държава ударена от силно земетресение за по-малко от 24 часа

Четвърта държава бе разтърсена от силно земетресение за последните 24 часа.

След Китай, Италия и Гърция и в Централен Иран бе регистриран трус. Той е с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер, усетен е в 16.46 ч. местно време.

Дълбочината му е 60 км., по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

По-рано земетресение с магнитуд 5.7 разтърси Южна Гърция. Няколко часа по-късно трус със сила 5.1 разтърси Южна Италия. Земетресението в Китай бе със сила 5.4 по Рихтер

Гърция

По данни на Европейския Средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса в Гърция е бил на дълбочина от 110 км и на разстояние от 89 км южно от Атина и на 30 км югоизточно от Идра.

Земетресението е регистрирано в 23.08 часа.

Към момента няма съобщения за жертви или разрушения.

Атинският институт по геодинамика съобщава, че земетресението е с магнитуд 5.4.

Италия

Трусът в Италия е регистриран в област Калабрия, предаде ИТАР-ТАСС. Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщава, че епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км.

Данни за пострадали и разрушения няма.

Служители на службата за гражданска защита извършват проверки в засегнатите територии.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е с магнитуд 4.9, на дълбочина 64 км.

Китай

Земетресение с магнитуд 5.4 по Ритер разтърси югозападната част на Китай, предава "АФП".

Епицентърът на труса е бил в провинция Юнан, близо до границата със Съчуан е бил на дълбочина от 26 км и на разстояние от 7 км от град Силуоду.

До момента има информация за 6 пострадали и разрушени къщи.

Агенция "Синхуа" съобщава и за активирали се планински свлачища.

Шофьорът, забил се в къща, карал с 2,34 промила алкохол в кръвта

Водачът на „Мерцедес Водачът на „Мерцедес"-а, който се заби с бясна скорост в къща в кърджалийския квартал „Веселчане", бил с 2,34 промила алкохол в кръвта. Това разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници. Както вече писахме, „Мерцедес" излетя от главния път Кърджали - Момчилград, прелетя 15-ина метра и се спря в стената на къща. Комбито отнесло оградата,

Връзката между Алцхаймер и атеросклероза – разгадана

Алцхаймер е най-честата форма на дементно заболяване

    


Стойнев: "Слънчев бряг" АД няма да се закрива

„Слънчев бряг“ АД няма да се закрива. Очакваме назначението на новия борд. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който...

"Аугсбург" спря "Байерн" след 53 мача без загуба


Спасилият се в последния момент преди година "Аугсбург" поднесе най-голямата сензация на сезона в Бундеслигата, като нанесе първата загуба на шампиона "Байерн".

Играчите на Маркус Вайнцирл спечелиха с 1:0 като домакини и спряха серията на мюнхенци от 53 мача без поражение. Последната загуба на "Байерн" беше през октомври 2012 г.

Централният нападател Саша Мьолдерс вкара победното попадение в 31-ата минута, а в следващия един час "Аугсбург" успяха да удържат своя съперник и...

"Аугсбург" спря "Байерн" след 53 мач без загуба


Спасилият се в последния момент преди година "Аугсбург" поднесе най-голямата сензация на сезона в Бундеслигата, като нанесе първата загуба на шампиона "Байерн".

Играчите на Маркус Вайнцирл спечелиха с 1:0 като домакини и спряха серията на мюнхенци от 53 мача без поражение. Последната загуба на "Байерн" беше през октомври 2012 г.

Централният нападател Саша Мьолдерс вкара победното попадение в 31-ата минута, а в следващия един час "Аугсбург" успяха да удържат своя съперник и...

Ген Киров пак отрече за похарчените милиони и за Първанов

Бившият шеф на разузнаването Ген. Кирчо Киров за пореден път отрече информациите, че е успял да изхарчи без да се отчита над 5 млн. лева от парите на Националната разузнавателна служба по времето, когато е бил неин шеф. Той опроверга и твърденията, че част от тези пари са отишли за тогавашния президент Георги Първанов.

Опасността от днешния агресивен неоосманизъм не е измислица

Става дума за отдавнашна многопосочна стратегия на Турция

Афганистан блокира есемесите в изборния ден


Властите в Афганистан блокираха есемесите на днешните президентски избори, което предизвика критиката на наблюдателите на ЕС, защото им пречи да контролират вота и излага на риск неговата "прозрачност", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според шефа на мисията на наблюдателите Тийс Берман тази мярка пряко засяга дейността на десетки хиляди афганистански наблюдатели, които "не могат лесно да обсъждат помежду си онова, което става". "Това излага на риск сигурността им, също и...

Държавата се отказа от закъсалото "Ремотекс", но ще купува "Химко"

Държавата се отказва да купи закъсалото дружество „Ремотекс-Раднево“, но не и фалиралия торов комбинат „Химко“. Това стана ясно от изявления на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. За купуването на двете фалирали частни компании в началото на годината беше регистрирано дъщерно дружество на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ)– „Енергийна инвестиционна компания“ с капитал от 50 хил. лв., който в последствие да бъде увеличен до 50 млн. лв. Огромните дългове и неясноти по отношение на реалното състояние на „Ремотекс“ са причината държавата да се откаже от придобиването му, каза Стойнев във Бургас. В петък в отговор на парламентарен въпрос той заяви, че БЕХ  ще участва във втория търг за продажбата на „Химко“, на който се очаква цената да бъде около 22 млн. лв. Работниците на „Ремотекс“ в „Мини Марица-изток“ Министърът на икономиката обеща работниците от „Ремотекс“ да бъдат наети в държавното дружество „Мини Марица-изток“ в поделение, което ще се занимава с ремонтните дейности. Към ноември 2013 г. на работа в дружеството бяха около 660 работници. Тогава те се вдигнаха на протест, защото не бяха получавали заплатите си повече от половин година, като задълженията към тях възлизаха на 3.5 млн. лв. Стойнев не уточни колко работници от „Ремотекс“ ще бъдат наети в мините. „Най-ценното на дружеството са хората. Теса квалифицирани и с опит. В държавните мини има необходимост точно от такива кадри“, аргументира се Стойнев. Освен това така ще се затвори процесът и ремонтните дейности, които са необходими в мините, ще бъдат извършвани от квалифицирани служители, допълни той. Близо три месеца икономическият министър обясняваше как държавата ще купува закъсалото предприятие, но очевидно разумът е надделял. В края на февруари от БЕХ признаха, че има значителни разминавания между очакваната от собственика цена и предложената й от държавата. Официално не беше съобщено колко пари искат собствениците, но неофициално се появиха информации за десетки милиони. Частната компания "Ремотекс - Раднево" е наследник на бившия ремонтен завод на "Мини Марица-изток", който беше приватизиран през 2002 г. от "Полет 21". Негови собственици в момента са Сабин Спахиев и Галин Неделчев. Държавните мини са основния клиент на дружеството, като с поръчките си осигуряват 76% от приходите на дружеството, според последния публикуван финансов отчет на дружеството за 2012 г.Оборотът на компанията е бил 29 млн. лв., а загубата 4.9 млн. лв. Най-големият кредитор на „Ремотекс“ е Първа инвестиционна банкас дългове за около 15 млн. лв. „Химко“ е в добро състояние и има бъдеще За разлика от „Ремотекс“ държавата не се е отказала да купува фалиралия частен комбинат „Химко“ и ще участва във втория търг, който предстои да се насрочи от частен съдебен изпълнител, стана ясно от думите на Стойнев в петък. Той поясни, че държавата не се е явила на първия търг, защото първоначалната цена е била прекалено висока.Той се проведе на 19 март с като всичките земи, сгради, инфраструктура, производствени съоръжения и машини и оборудване на предприятието бяха оценени на 28.6 млн. лв. , но никой не се яви. Според Стойнев „състоянието на  "Химко"- Враца е добро и то има бъдеще“. „Нашите разчети показват, че предприятието може да бъде печелившо“, повтори за пореден път икономическият министър. През седмицата по време на блиц контрола в енергийната комисия Стойнев изненада всички, като каза, че за дружеството има интерес от частен инвеститор, но той искал да го купи от държавата. Икономическият министър не обясни, защо частникът не участва в търга, а държи да го купи от държавата.

Разчистват центъра на Киев, но барикадите остават

/КРОСС/ Активисти от Майдана разчистват пространството около палатковия лагер в центъра на Киев, но без да разрушават барикадите, предаде УНН. Припомняме, че вчера организацията „Десен сектор" призова днес да бъдат премахнати всички барикади, намиращи се на територията на украинската столица. Поводът за призива им са наближаващите празници, за които градът трябва подобаващо да се приготви. Днес обаче съобщението бе коригирано, като от организацията призоваха единство за почистване на района.        

Виолета Марковска заминава на лагер

"Ееей, клас йоги... С нетърпение очаквам нашия лагер... до съвсем скоро и приятен път на всички", написа Виолета Марковска в личния си профил във фейсбук. Така актрисата се издаде, че заминава на лагер с други професионални инструктори по йога. Тя се записа към Националната спортна академия в София, а обучението е следдипломна квалификация.

Спасителят от „Тракия" влезе в предизборния щаб на ГЕРБ

Стефан Стойчев, който с риск за живота си през 2011 г. спаси десетки хора от горящ автобус на магистрала „Тракия", става част от предизборния щаб на ГЕРБ, заяви зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на изборния щаб Цветан Цветанов на среща със структурите на партията във Варна.

Раздираният от безпаричие "Локо" (Пд) спря шампиона „Лудогорец“ с 1:1

Шампионът „Лудогорец" неочаквано загуби точки в пловдивския квартал „Лаута" в петия плейофен кръг на "А" група. Разградчани завършиха 1:1 с пловдивския „Локомотив", раздиран от безпаричие.

В 34-ата минута звездата на гостите Върджил Мисиджан стреля технично от фаул в левия ъгъл на вратата на Господинов и даде преднина на своите - 0:1.

В 60-ат Шампионът „Лудогорец" неочаквано загуби точки в пловдивския квартал „Лаута" в петия плейофен кръг на "А" група. Разградчани завършиха 1:1 с пловдивския „Локомотив", раздиран от безпаричие. В 34-ата минута звездата на гостите Върджил Мисиджан стреля технично от фаул в левия ъгъл на вратата на Господинов и даде преднина на своите - 0:1. В 60-ат

Октай Енимехмедов: Искам да съм депутат или на държавна длъжност


Нападателят на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, заяви, че има амбиции да бъде народен представител или да заеме висока държавна длъжност. Той отказа да уточни кога ще участва на избори, като в момента е отворен за разговори с партии и формации, които изповядват неговите виждания за политиката.

Многократко отказа да уточни идеологията, която изповядва, и религията си. Според него това е лична информация, която никой друг "политик не е бил питан от...

Русия си поиска 11,4 млрд. долара от Украйна

Украйна трябва да възстанови на Русия 11,4 млрд. долара, неплатени поради отстъпката от цената на руския газ. Това заяви шефът на "Газпром" Алексей...

Октай Енимехмедов:Левски ми е господар на мен

Народът е този, който трябва да каже, да посочи. Политическото ми развитие е дълъг процес. Искам да бъда депутат или длъжностно лице, което се занимава с държавни въпроси.Всяко едно място, в което си полезен за народа, е добро.Човек ако иска да промени нещата, трябва да се занимава с политика.Това каза по Нова телевизия Октай Енимехмедов, който в затвора бил в прословутия 11 отряд заедно с бандитите от групата Наглите.

Желязната лейди оцелява 125 години

Преди 125 години парижани излизат на барикади срещу гигантската метална конструкция, която днес е символ на града. Населението  протестира срещу “позорното петно”, което загрозява прекрасния град и неговия архитектурен стил, изграждан с векове. Писателят Ги дьо Мопасан дори демонстративно се изселва. По-късно се завръща и признава, че всеки ден пос Преди 125 години парижани излизат на барикади срещу гигантската метална конструкция, която днес е символ на града. Населението протестира срещу “позорното петно”, което загрозява прекрасния град и неговия архитектурен стил, изграждан с векове. Писателят Ги дьо Мопасан дори демонстративно се изселва. По-късно се завръща и признава, че всеки ден пос

Истинската Игра на тронове

Зад суперуспешната поредица стои култов френски роман

    


"Локомотив" (Пд) открадна точки от "Лудогорец"


Въпреки кризата в клуба "Локомотив" (Пловдив) успя да открадне две точки от шампионския поход на "Лудогорец". В мач с две противоположни полувремената двата отбора завършиха 1:1 на стадион "Лаута".

Върджил Мисиджан откри резултата в в 34-ата минута след чудесно изпълнение на свободен удар във вратарския ъгъл на Йордан Господинов. 

В 60-ата минута Йордан Минев се отбеляза автогол. Мартин Камбуров изпълни свободен удар, вратарят Владислав Стоянов боксира топката, но тя се...

Дими и Дими разбиха на тенис Гърция - 3:0

Председателят на БОК Стефка Костадинова бе кадем на отбора ни по тенис за купа “Дейвис”, който разби Гърция с 3:0 победи в Атина. Успехът подпечата оставането ни във втора група на Евроафриканската зона на надпреварата.

Легендарната ликоатлетка бе гост на Стефан Цветков, шеф на тениса и водач на делегацията ни в гръцката столица.

Съименниците Председателят на БОК Стефка Костадинова бе кадем на отбора ни по тенис за купа “Дейвис”, който разби Гърция с 3:0 победи в Атина. Успехът подпечата оставането ни във втора група на Евроафриканската зона на надпреварата. Легендарната ликоатлетка бе гост на Стефан Цветков, шеф на тениса и водач на делегацията ни в гръцката столица. Съименниците

Спрете процедурата по отнемане на лиценза ни, поиска EVN от ДКЕВР

Предприетите действия не са подкрепени с доказателства

„Лудогорец“ неочаквано загуби точки на „Лаута“ - 1:1

Шампионът „Лудогорец Шампионът „Лудогорец" неочаквано загуби точки в пловдивския квартал „Лаута" в петия плейофен кръг на "А" група. Разградчани завършиха 1:1 с пловдивския „Локомотив", раздиран от безпаричие. В 34-ата минута звездата на гостите Върджил Мисиджан стреля технично от фаул в левия ъгъл на вратата на Господинов и даде преднина на своите - 0:1. В 60-ат

Флоров искал 300 000 евро от бургаски бизнесмен

Венцислав Чамурджиев, бизнесмен и бивш общински съветник от Бургас обяви, че бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров му е искал 300 000 евро, за да спре разследване срещу него.

Украйна не приема да плаща толкова скъпо газта от Русия

Украйна не приема да плаща за руския газ близо 500 долара за 1000 куб. метра, както настоява Москва, заяви премиерът Арсений Яценюк

Ран и Ът: Никой не разбра кой изкупи българските предприятия

„Българските политици изхабиха много повече в битки, отколкото в градивни идеи. Така се провали и приватизацията. Все още имате толкова много какво да направите в тази посока. Имате още неефективни държавни предприятия, които могат да се спасят чрез частния сектор. Най-големите сделки бяха подписани с потайни хора, при потайни обстоятелства. Никой „Българските политици изхабиха много повече в битки, отколкото в градивни идеи. Така се провали и приватизацията. Все още имате толкова много какво да направите в тази посока. Имате още неефективни държавни предприятия, които могат да се спасят чрез частния сектор. Най-големите сделки бяха подписани с потайни хора, при потайни обстоятелства. Никой

Гуцанов: До края на годината започва укрепването на "Трифон Зарезан"

До края на годината ще започне укрепването на свлачището „Трифон Зарезан“, заради което от години е затворен панорамният път Варна – Златни пясъци. Това заяви председателят на Парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов.

Бечев: Пътят на Ердоган към президентските избори е отворен

/КРОСС/ Резултатите от местните избори в Турция показват, че Реджеп Ердоган остава водещият политик и заема централно място в борбата за страната, коментира в предаването „Брюксел 1" на Bulgaria On Air директорът на софийския офис на Европейския съвет по външна политика Димитър Бечев. Той подчерта, че големият въпрос сега е „какво следва през август, когато турците за първи път ще гласуват пряко за президент". „Въпросът е дали на поста ще остане Абдуллах Гюл или на него ще седне Реджеп Ердоган, който нееднократно е заявявал, че иска да го направи, но след промяна в Конституцията на страната и трансформирането й от парламентарна в президентска република," коментира Бечев. Той допълни, че бъдещият път на страната зависи само от решението на Ердоган в последния момент. - „Ако реши да остане на премиерското кресло, мнозина очакват избори 2 в 1, тъй като за 2015 има насрочени парламентарни избори в страната. Това означава още повече противопоставяне, още повече страсти да бушуват," коментира Бечев. Той коментира още, че един от най-големите парадокси в момента в Турция е, че основният опонент на Ердоган не е в парламента, а движението около Фетхуллах Гюлен, „представено пред медиите и в съдебната власт"

Русенци посрещнаха новоизбрания митрополит Наум

Звън на камбани и духов оркестър приветства архиерея

    


Кунева: За Северозапада трябва специален министър

/КРОСС/ "За Северозапада трябва специална институция - министър, независимо дали с портфейл или не - да координира мерките по овладяване на безработицата и подобряване положението на хората." Това каза Меглена Кунева, лидер на ДБГ и водач на листата на Реформаторския блок, на брифинг във Видин днес. Тя посочи, че такава мярка би била част от решението на реформаторите на проблема с бедността в Северозападна България. Това е старата идея на „Движение България на гражданите". В момента отговорността за региона е размита и не е ясно кой я носи, а безработицата тук е почти 23 %, допълни тя. Кунева призова за оценка на въздействието на европейските програми, за да се преценят ефектите, като посочи като неефективно да се влагат пари в програми за временна заетост, защото, по думите й, те не дават професия и достойно съществуване на хората, а им дават метли. По думите й, България трябва да скъса с репутацията си на корумпирана страна, защото е на път да изгуби 13 млрд. лева, договорени от нея и екипа й, което би било катастрофално, защото ЕС е единственият голям инвеститор в страната. Тя съобщи, че Реформаторският блок е готов за евроизборите и за два дни е събрал 10 хиляди подписа за регистрацията си в ЦИК

Зоран от Западните покрайнини: Не можем да гледаме българска телевизия, аж

Българите от Западните покрайнини не могат да гледат българска телевизия безплатно заради цифровизацията, след чието въвеждане българският сигнал там изчезва.

„Искаме да гледаме, ама не можем. Не може – даже и да платим. Много сме западнали”, казва Зоран Здравков от с. Горно Тлъмино пред bTV.

Той е категоричен, че както в Сърбия, така и у нас се чувства българин.

В Босилеград живеят предимно българи, останали извън границите на родината след Първта световна война.

В коментар за телевизията от компанията, която поддържа цифровите мултиплекси казват, че според международните конвенции те нямат право да излъчват цифров сигнал на територии на съседни държави. Обратното би означавало България да замърсява телевизионни ефир на Сърбия.

От мултиплекс операторите съветват жителите на бедния район да си купят сателитни чинии.

"На планината Черноок има общински предавател, но на него има качена само местна телевизия. Даваме нашия репетитор да се качат две български телевизии, които ще ги излъчваме без пари", казва кметът Владимир Захарийев.

Според експерти единствено в Босилеград може да се прихване ефирен сигнал, защото модерните телевизионни кули осигуряват ефир на български погранични села.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване