Земята се тресе - земетресение разлюля и Италия

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в южната част на Италия, в област Калабрия, съобщи ИТАР-ТАСС. Според данни на Националния институт по геофизика и вулканология на Италия епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център обаче земетресението е с магнитуд 4.9, на дълбочина 64 км. Няма данни за пострадали хора и разрушения.  

Стойнев: Икономиката и чуждите инвестиции бележат ръст

“Икономическият растеж в България е нараснал за последните десет месеца с 0,3 процента. Отчетен е и ръст на чуждестранните инвестиции.” Това каза в Бургас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му за този период от 1,8 процента икономическият растеж е нараснал на 2,1 на сто.

“Данните от статистиката ясно потвърждават положителния резултат от усилията, които полагаме. За третото тримесечие на 2013 година икономическият растеж е 1,1%, за четвъртото тримесечие той е 1,6%. За 2013 година категорично наваксахме изоставането в привличане на преки чуждестранни инвестиции”, каза още министърът.

Той посочи, че правителството работи с конкретни проекти от важно стратегическо значение за страната. Един от тях е “Южен поток”, който е от национално значение. По думите му въпреки предприетите действия от страна на опозицията да спре този важен проект той е важен.

“Проекти като “Южен поток” са важни за осигуряване сигурността на доставките на природен газ за Югоизточна Европа. Изграждането на газопровода ще стимулира икономическия растеж като създаде над 5 хиляди работни места и възможности за развитие на най-бедния регион в страната”, подчерта Стойнев.

“Проектът е от национално значение”, подчерта министърът./КРОСС/

Синът на Димитър Гочев Радослав снима погребението си във "Фамилията", баща му го режисира

Да стоиш зад камера, докато Стефан Данаилов и Ваня Цветкова плачат, че са на погребението ти. Такава сцена засне един оператор, който отскоро вече е и актьор. Направи го за сериала Да стоиш зад камера, докато Стефан Данаилов и Ваня Цветкова плачат, че са на погребението ти. Такава сцена засне един оператор, който отскоро вече е и актьор. Направи го за сериала "Фамилията", където негови екранни майка и баща са Цветкова и Данаилов. И докато той ги снима как плачат на погребението на героя му, го режисира истинският му баща -

80% от случаите на жертви на трафик на хора са за сексуална експлоатация

/КРОСС/ "Трафикът на хора се разделя на сексуална експлоатация, просия, продажба на новородени, а от скоро говорим и за трафик на телесни течности, тъкани и клетки", това обясни в „Седмицата" на Дарик радио секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Гергана Алексова. Много институции работят за борба с трафика на хора и затова по думите й трябва да има един орган, който да ги координира цялата дейност. По официални данни в страната и извън нея има около 700 случая на трафик на хора. „Един човек може да бъде идентифициран и да влезе в нашата статистика, ако той или тя лично заяви, че желае страната на изпращането да бъде уведомена, т.е. това са случаи на жертви, които са пожелали властите в България да знаят, че те са жертви", обясни Алексова. "80% от случаите на жертви на трафик на хора са жертви на сексуална експлоатация", допълни секретарят на комисията. „Расте обаче доверието към институциите и желанието на хората да получат защита. Започваме да вадим хора от скрития трафик, за да могат да бъдат защитени", уточни Алексова.  

Бойко Кръстанов раздава автографи на голо

Той е само на 26 години, но вече може да се похвали с поне 2 неща: бил е и дясната ръка на турски мафиот, и богаташки син. Първото в "Под прикритие", второто - в сериала, който го направи известен - "Стъклен дом". Заради ролята си в драмата на Би Ти Ви, Бойко трябваше да бъде разглезено мамино синче, а заради втората си роля - да научи турски език Той е само на 26 години, но вече може да се похвали с поне 2 неща: бил е и дясната ръка на турски мафиот, и богаташки син. Първото в "Под прикритие", второто - в сериала, който го направи известен - "Стъклен дом". Заради ролята си в драмата на Би Ти Ви, Бойко трябваше да бъде разглезено мамино синче, а заради втората си роля - да научи турски език

Украйна се подготвя за спиране на руския газ

Украйна започна подготовка в случай на спиране на доставките на природен газ от Русия.

Премиерът Арсений Яценюк нареди да бъде подготвен план за действие в случай, че Русия ограничи или спре доставките, предаде агенция УНИАН.

„Ние разбираме,ч е следващата стъпка на Русия ще бъде ограничаване или спиране доставките на природен газ за Украйна. План, както винаги… Завъртат крановете, за да получат временни аплодисменти. Затова нашата задача е да подготвим два варианта за развитие на събитията. Включително такъв, при който Русия ограничава или прекратява доставките на газ на територията на Украйна”, каза премиерът. 

Лекарският съюз: Здравната вноска е дикриминационна

Българският лекарски съюз (БЛС) ще внесе жалба срещу държавата в Комисията по дискриминация. Здравната вноска за осигурените от бюджета лица е два пъти по-малка от редовата вноска, което намалява парите в НЗОК, смятат от БЛС.

Меркел пожела успех на Борисов и на ГЕРБ на изборите

/КРОСС/ Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел в рамките на конгреса на Християндемократическия съюз в Берлин. Борисов запозна Меркел с политическата обстановка в България и я информира, че ГЕРБ влиза в предизборната кампания за Европейския парламент със силни и подготвени кандидати за евродепутати. От своя страна Ангела Меркел пожела успех на Бойко Борисов и на ГЕРБ на изборите. Председателят на ГЕРБ увери германския канцлер, че партията ще положи всички усилия, за да реализира максимален резултат на европейските избори, за да може най-голям брой депутати от България да се присъединят към групата на ЕНП в новия Европейски парламент.  

Lufthansa отново полетя

Стачката в най-голямата авиокомпания в Германия Lufthansa приключи. Полетите вече са възобновени и ситуацията е нормализирана. В тридневната стачка...

Видео: Какво знаеш за България, нюйоркчанино




Репортери на телевизията за българите в Съединените български щати (САЩ) и Канада са направи анкета по улиците на Ню Йорк какво знаят за България.

Повече вижте в клипа, публикуван в сайта за видеосподеляне Youtube.


Силно земетресение разлюля Южна Италия

Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в южната част на Италия, в област Калабрия, съобщи ИТАР-ТАСС. Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщава, че епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км.
Данни за пострадали и разрушения няма. 

Служители на службата за гражданска защита извършват проверки в засегнат Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в южната част на Италия, в област Калабрия, съобщи ИТАР-ТАСС. Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщава, че епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км. Данни за пострадали и разрушения няма. Служители на службата за гражданска защита извършват проверки в засегнат

Силен трус с магнитуд 5,1 стресна Южна Италия

Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в южната част на Италия, в област Калабрия, съобщи ИТАР-ТАСС. Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщава, че епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км.
Данни за пострадали и разрушения няма. 

Служители на службата за гражданска защита извършват проверки в засегнат Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в южната част на Италия, в област Калабрия, съобщи ИТАР-ТАСС. Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщава, че епицентърът на труса е бил в морето на дълбочина 68 км. Данни за пострадали и разрушения няма. Служители на службата за гражданска защита извършват проверки в засегнат

Орешарски открива ресторант "София" в Ханой

Премиерът Пламен Орешарски ще бъде на официално посещение във Виетнам от 6 до 9 април 2014 г., съобщи правителствената информационна служба. Това е поредното азиатско турне на Орешарски, който не е имал официална визита в страни от ЕС, извън посещенията му във Брюксел. В неделя премиерът ще присъства на откриването на първия български ресторант "София" в Ханой и ще се срещне с виетнамски граждани, които са учили и работили в България.  В понеделник министър-председателят ще поднесе венци пред Паметника на националните герои и мъченици и пред мавзолея на президента Хо Ши Мин. След това пред сградата на президентския дворец ще се проведе церемония по официалното посрещане на премиера Орешарски. Същия ден българският премиер ще има среща на четири очи с виетнамския си колега Нгуен Тан Зунг преди пленарното заседание на двете делегации. След заседанието ще се проведе церемония по подписване на двустранни документи. В понеделник  Пламен Орешарски ще се срещне и с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шин Хунг, с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг и с президента на Виетнам Чьонг Тан Шанг. Във вторник министър-председателят ще бъде в град Дананг, където ще разговаря с председателя на Народния комитет на Дананг и ще участва в откриването на българо-виетнамски бизнес форум. По- късно през деня премиерът ще посети град Хой Aн. В сряда Орешарски ще пътува до град Хюе, където ще проведе работни срещи.

Руският монопол в газовите доставки е под въпрос, според експерти

Полският премиер иска ЕС да договаря за всички членки

    


Ердоган няма да уважи съдебното решение за "Туитър"

До 2018 година ще бъде изграден Трансанадолският газопровод от Азербайджан през Турция, който ще доставя природен газ от находището Шах Дениз II за Европа. За това се договориха в Баку президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Бойко Борисов се срещна с председателя на ЕНП Жозеф Дол


В рамките на конгреса на Християндемократическият съюз в Берлин председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол и с кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов информира Дол за развитието на политическата ситуация в България, предаде БНТ. Той поздрави Жан-Клод Юнкер по случай структурирането на предизборния му щаб и обявяването на слогана на кампанията "Опит, солидарност, бъдеще".

Борисов се срещна с Йотингер

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в рамките на конгреса на Християн-демократическия съюз в Берлин, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Гюнтер ...

Леверкузен уволни Сами Хуупия

Ръководството на Байер Леверкузен взе решение да уволни треньора на тима Сами Хюпия. Това стана факт няколко часа след загубата на "аспирините" от Хамбургер с 2:1 в мач от 29-и кръг на Бунде...

Меркел заплашва Русия с нови икономически санкции

Ако отново се посегне върху териториалната цялост на Украйна, ние трябва да прибегнем до икономически санкции към Русия, заяви Ангела Меркел на конгреса на Християн-демократическия съюз в Берлин. Тя ...

ФИФА промени трансферния прозорец за България

Летният трансферен прозорец в България ще започне на 15 юни 2014 г. и ще продължи до 15 август 2014 г. Българският футболен съюз получи специално разрешение от ФИФА за тази промяна, тъй като се очак...

Голове на Роналдо събудиха дете от кома

Невероятна история за събуждане на 14-годишно момче от кома разказва полският вестник "Факт". Няколко месеца Дейвид П. лежал в кома след автомобилна катастрофа, като лекуващите го лекари не ...

Балоните на Google, разпространяващи интернет, обиколиха земята за рекордните 22 часа

Балоните от проекта Loon на Google, които разпространяват Wi-Fi сигнал, досега успяваха да обиколят Земята за 33 дни. Новата версия, наречена Ibis-167 счупи този рекорд с постижението от 22 дни, сърфирайки по въздушните течения и заобикаляйки полярната буря Херкулес, пише CNET.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Балоните от проекта Loon на Google, които разпространяват Wi-Fi сигнал, досега успяваха да обиколят Земята за 33 дни. Новата версия, наречена Ibis-167 счупи този рекорд с постижението от 22 дни, сърфирайки по въздушните течения и заобикаляйки полярната буря Херкулес, пише CNET. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Председателят на "България без цензура" Николай Бареков засади дръвчета в Перник - ВИДЕО

Председателят на "България без цензура" Николай Бареков, областното ръководство, младежката структура на партията и симпатизанти се включиха в засаждането на дръвчета в пернишкия квартал "Изток".

Инициативата е по повод Седмицата на гората. Млади дръвчета бяха посадени в междублоковото пространство в района до 76-ти блок в квартал "Изток".

"Чиста гора. Повече гора. Да няма сеч на дървета и понеже е ден на гората, все пак...

Продължава

Страхил Ангелов: Пропастта между избирателите и политиците е много голяма

/КРОСС/ "Потресена съм. За пореден път нашите политици се държат така, сякаш единственото, което ги крепи, е влизането от скандал в скандал. Смятам, че евровотът е зареден с очакване на ниска избирателна активност. Не разбирам защо хората, които трябва да ни внушават доверие, непрекъснато секат клона, на който седят. Нито едно проучване не може да даде отговор на въпроса коя пария ще заеме първото място", коментира социологът Мира Радева в предаването „Пряка демокрация" по TV7. "По отношение на Костинбродския сценарий прокуратурата е тази, която трябва да дава квалификация. Що се касае до печатане на бюлетини в Русе - аз лично за първи път чувам такова нещо. Пропастта между избирателите и политиците е много голяма", заяви народният представител от БСП Страхил Ангелов. "Този раздор между политическата класа и гражданството е наличен и само се потвърждава чрез член 209. Въпреки скандалите хората вече са толкова изморени и започват да се заслушват в риториката на политиците, които предлагат правилни и интересни решения. Надявам се, че тези избори ще гарантират по-висока избирателна активност", отбеляза зам.-председател на „България без цензура" Рада Коджабашева. "Ако наистина искаме да променим отношенията на гражданите, трябва да се въведе 100% мажоритарно гласуване", предложи Радева. "Не еднократно сме декларирали, че при един или двама евродепутати, ние ще предложим нашите депутати да напуснат

Балоните на Google разпространяват интернет връзка рекордно бързо

Балоните от проекта Loon на Google, които разпространяват Wi-Fi сигнал, досега успяваха да обиколят Земята за 33 дни. Новата версия, наречена Ibis-167 счупи този рекорд с постижението от 22 дена, сърфирайки по въздушните течения и заобикаляйки полярната буря Херкулес, пише CNET.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Балоните от проекта Loon на Google, които разпространяват Wi-Fi сигнал, досега успяваха да обиколят Земята за 33 дни. Новата версия, наречена Ibis-167 счупи този рекорд с постижението от 22 дена, сърфирайки по въздушните течения и заобикаляйки полярната буря Херкулес, пише CNET. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Надежда Нейнски: Преди ЕС България беше по-уважавана в Европа

"Без да е член на Европейския съюз, по време на управлението на ОДС, България беше по–уважавана в Европа, отколкото е днес. Тогава на нас се гледаше с доверие. Ние извоювахме равен старт за преговори, свалихме визите и това се случи, благодарение на авторитета на дясното правителство." Това заяви днес на пресконференция във Варна водачът на Европейската листа на "Синьо единство" Надежда Нейнски.

Тя подчерта, че България е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенген, но именно липсата на доверие я изолира от трансграничното споразумение.

"Щом се поставяме в ЕС като молители, ще бъдем третирани като молители. Ако се възприемаме като партньори, ще ни приемат за партньори", допълни Нейнски.

Твърденията за опасност от спиране на европейски фондове тя определи като "своеобразна оценка за цялото политическо статукво в България през последните 8 години".

"Когато Кунева и Сакскобурготски подписаха за членството ни в Европейския съюз, това се случи с мониторинг. Този мониторинг продължи и по времето на Станишев, и по времето на Борисов. Днес Европейският парламент казва, че в България нищо не се е променило. България се нуждае от сериозен политически дебат – не от ядене на кайсии, не от пиене на кафета, не от игра на футбол, а от сериозна политическа дискусия", каза още Нейнски.

Относно отцепването от "Реформаторския блок" Надежда Нейски заяви, че "Синьо единство" са "пазители на скрижалите на десницата", а реформаторите са избрали центристка позиция.

Хасково е домакин на ретро рали

/КРОСС/ "Вартбург", произведен през 1961 г., е сред участниците в днешния ретро парад на хасковската картинг писта. Реставрираното возило е собственост на димитровградчанина Владимир Симеонов, който сподели за Haskovo.info, че не би се разделил с колата за по-малко от 10 000 лв. С аерограф под предния капак е нарисувано германското знаме, а под задния - изтребители партрулират над завода на "Вартбург". Голям интерес предизвика и "Москвич" от 1960-а, както и "Рено-Алпин"-1969, от което според познавачи в България имало само 4 бройки. В ретро парада се включиха близо 30 автомобила от региона и страната. Част от колите участваха в ретро рали "Аида" по маршрут из Хасково. След него е предвидено италианско преследване на пистата, конкурс за кола на публиката, а награждаването е вечерта. Шефът на пистата Иван Бакърджиев съобщи, че през юни или юли Хасково ще е домакин на кръг от шампионата по картинг. Снимки: Булфото, всички права запазени

Ибрахимович пропуска реванша с Челси, почива 1 месец

Шведският нападател е с мускулни болки и няма да може да играе за неопределен срок от време.

Драгомир Стойнев: Отчетен е икономически растеж и ръст на чуждестранните инвестиции

Отчетен е икономически растеж и ръст на чуждестранните инвестиции, заяви в Бургас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи „Фокус”. По думите му, Министерство на финансите са ревизирали своята прогноза за икономически растеж за 2014 година.
 „От 1,8 % тя нараства на 2, 1 % икономически растеж. Отчетен е икономически растеж и ръст на чуждестранните инвестиции, заяви в Бургас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи „Фокус”. По думите му, Министерство на финансите са ревизирали своята прогноза за икономически растеж за 2014 година. „От 1,8 % тя нараства на 2, 1 % икономически растеж.

Мъж издъхна, чакайки единствената линейка в града

Син открива баща си в критично състояние в Костенец. Вика линейка, но тя е на път за София. Откарва родителя си в Спешна помощ, а линейката се завръща час и половина по-късно. След като откарва 59-годишния му баща в болницата в Ихтиман, човекът издъхва

Миков: Българските пощи са пряко свързани с българската държавност

/КРОСС/ "Българските пощи са пряко свързани с българската държавност", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който откри във Видин международната филателната изложба „Балканфила 2014". Експозицията е под почетния патронаж на председателя на парламента и е част от проявите, с които се отбелязват 135 години съвременна българска държавност. "Веднага след Учредителното събрание и избора на княз, в новата българска държава са създадени и Българските пощи", отбеляза Михаил Миков. Той допълни, че днес, когато компютърът и интернет изместват традиционните съобщения, някои смятат, че няма нужда от пощенските марки. Те обаче съдържат много повече информация - за живота на хората преди нас, за историята, за културата и за връзките между народите, посочи още председателят на парламента. Той благодари на Съюза на българските филателисти за усилието да се запали отново искрата на интереса на младите към естетиката, културата и историята. "Пощенската марка свързва хората, прави ги приятели и разпространява много знания", заяви председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев. Той добави, че тези срещи помагат за развитието на приятелство, връзките и културата между нашите народи в региона, допълни още той. В продължение на три дни гражданите и гостите на Видин могат да видят някои от най-добрите колекции на филателистите от балканските страни и Русия

Три акта и две предписания за тютюнопушене са съставени във Варна през изминалата седмица

През изминалата седмица са извършени 608 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години/ служители при РЗИ-Варна са извършили 30 инспекции.

Нова мода сред телефонните измамници

Нова телефонна измама с кратки съобщния е засечена от МВР. Измамата представлява текстово съобщение /SMS/ на мобилния телефон, обикновено на български език, което гласи  "Спешно е. Обади ми се...", като е посочен и телефон за връзка.

При проверка на кода се установява, че е на чужда държава - Италия, Украйна, Нигерия,Конго и др.

От полицията съветват хората да не отговарят на подобен тип съобщения, тъй като пращането на SMS или при опит номерът да бъде избран, дори без да се провежда разговор, може да доведе до начисляване на висока сума на сметката на българския абонат.

Драгомир Стойнев: Има растеж на чуждестранните инвестиции

Отчетен е икономически растеж и ръст на чуждестранните инвестиции, заяви в Бургас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи „Фокус” . По думите му, Министерство на финансите са ревизирали своята прогноза за икономически растеж за 2014 година.
 „От 1,8 % тя нараства на 2, 1 % икономически растеж. Отчетен е икономически растеж и ръст на чуждестранните инвестиции, заяви в Бургас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи „Фокус” . По думите му, Министерство на финансите са ревизирали своята прогноза за икономически растеж за 2014 година. „От 1,8 % тя нараства на 2, 1 % икономически растеж.

България е предпоследна в Европейския съюз по усвояване на средствата

България е на предпоследно място в Европейския съюз (ЕС) по усвояване на евросредствата. Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златановапред Дарик радио. По данни на финансовото министерство към началото на април страната ни е усвоила близо 60% от изминалия програмен период. Това е 4.8 млрд. евро по седемте оперативни програми от общо малко над 8 млрд. евро безвъзмездна европейска помощ и национално съфинансиране. След нас на „много голяма разлика“ е Румъния, а преди нас с по-малка разлика е Италия, посочи Златанова. Причината северната ни съседка да се озове в тази ситуация е спирането на еврофондовете през 2012 г. след като правителството на Виктор Понта се опита да свали президента Траян Бъсеску. Румъния обаче си издейства тригодишна отсрочка да усвои парите за периода 2007-2013 г., което  означава, че може да ги харчи до края на 2016 г. В момента България е в сходна ситуация – обтегнати отношения между президента и управляващите, спрени пари по „Околна среда“ и първо официално предупреждение за спиране на всички еврофондове, което управляващите игнорират.  Златанова нарече днес препоръката на Европейския парламент за спирането на европарите "едно изречение", включено с пропагандни цели. За разлика от Румъния обаче България няма още три години за усвояването на европарите, а само две – до края на 2015 г. В същото време евросредствата са основния мотор за икономиката с 4% от БВП – най-високият в ЕС, по думите на евродепутата Ивайло Калфин. Златанова посочи, че към момента загубите по 7-те оперативни програми възлизат на 35 млн. евро заради забавяне на процедури, обществени поръчки и неспособност да бъдат разплатени средствата. В края на 2013 г. кабинетът на Пламен Орешарски сам се отказа от изпълнението на проект по оперативна програма „Административен капацитет“ на Института по публична администрация към Министерския съвет и така страната ни загуби 5.7 млн. евро. До момента вицепремиерът Златанова не е дала обяснение защо се отказахме от изпълнението на този проект. В края на март бившият зам-министър на околната среда и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева обяви, че загубите са 51 млн. евро, а не както беше обявила Златанова 27 млн. евро."Възможно е сумата да е нараснала, но не е значително", каза тогава вицепремиерът.   Тази и следващата година се очертават като много интензивниза да усвоим оставащите 3 млрд. евро, каза Златанова в събота. Тядопълни, че приключването и началото на програмните периоди са най-тежкитеот европейския бюджетен цикъл. “Предизвикателство е, убедена съм, че ще се справим с него”, каза вицепремиерът. „Тежко манипулативно твърдение“ за нулева година Като “тежко манипулативно твърдение”определи Златанова обвиненията на опозицията, че 2014 г. ще бъде нулева. По думите и още в края на първото полугодие ще може да започнат “най-важните интервенции” по субсидираната заетост, финансирани със средства по новата програма„Човешки ресурси“.  “Регламентите позволяват да използваме средства и преди официалното одобрение на оперативните програми. Помолила съм колегите министри, които имат оперативни програми, да задействат по-бързо сформирането на комитети за наблюдение – едно от условията за изразходването на средства”, казаЗлатанова. В петък финансовият министър Петър Чобанов обаче обяви, че за тази година е планирано усвояването на над 1.8 мрд. евро от стария програмен период. От новия ще бъдат стартирани мерки само по „Човешки ресурси“ за заетост, за които има гаранции, че средствата ще бъдат възстановени, каза Чобанов. По думите му изпълнението на другите програми може да започне най-рано през 2015 г. Намерението на правителството на ГЕРБ беше да има „летящ старт“ за новия програмен период, като още от 2014 г. започне усвояването на европарите. Вече е ясно, че това няма да се случи. Одобрение на Споразумението за партньорство до края на лятото Впетък вицепремиерът Златанова е предала в Брюкселокончателния текст на Споразумението за партньорство с ЕС, което е основният документ за харченето на 15 млрд. евро до 2020 г. Златанова очаква документът д бъде одобрен от Еврокомисията до края на лятото. Тя обеща до края на юни България да изпрати в Брюксел новите оперативните програми. Златанова посочи, че европейските избори не са заплаха за одобряването на споразумението и оперативните програми и изрази надежда, че на административно ниво работата ще бъде свършена въпреки изборите. Страната ни ще разполага с 15 млрд. евро в периода 2014-2020 г. Около половината от тези средства – 7 млрд. евро, са преките плащания за фермерите, а останалите ще бъдат разпределени по девет програми. Инфраструктурата- екологична, транспортна и градска, ще се финансира с над 4 млрд. евро. Останалите 3 млрд. евро ще са за бизнес, образование, заетост, иновации, каза Златанова. “Това е разпределението, което съответства на общата цел на Европейския съюз за икономически растеж. Тези средства, които ЕС е отделил от бюджета, за да подпомага по-изостаналите държави, са посветени на това – растеж и осигуряване на работни места, за да могат европейските граждани д живеят по-добре”, коментира вицепремиерът. Градовете за подпомагане са ябълката на раздора с Брюксел Страната ни ще продължи да настоява градовете за подпомагане по програмата “Региони в растеж” да са 67, каза Златанова.  Първоначално Еврокомисията настояваше броят им да бъде сведен до градовете от първо и второ ниво или общо 7 големи града, но през есента на 2013 г. склони да бъдат включени и градовете от трето ниво и така броят им нарасна до 36. Повече отстъпки Брюксел заяви, че няма да прави. “Ще продължим да водим преговори, бихме могли да убедим Брюксел, че нивото на развитие на българските региони предполага по-съществено подпомагане на по-голям брой населени места, за да напреднат по-бързо”,каза Златанова. Тя призна, че ЕК настоява за по-голяма концентрация на усилията и залага на градове “двигатели”, които да издърпат след себе си останалите около тях. “Ние обръщаме принципа на концентрация и казваме, че това няма да ни свърши работа, регионите са много изостанали и трябва да бъдат подпомогнати по-равномерно”, заяви Златанова. “Парите са един израз на солидарността, която ние получаваме от по-богатите страни, от регионите, които са по-напреднали”, коментира още вицепремиерът. Относно реформите в секторите образование и здравеопазване тя констатира, че те са очаквани от цялото общество през последните 10 години. „Разговорът с Европейската комисия продължи по-дълго, защото за последните 9 месеца нашето правителство трябваше да изработи стратегически документи в редица области, сред които са и образованието и здравеопазването“, посочи Златанова. „Знаете, че в тези сектори имаше страх и имитация на реформи. Смяташе се, че здравеопазването е за лекарите, а не за пациентите. Ние искаме да стане обратното.“, допълни вицепремиерът.

Работниците от "Ремотекс" минават под крилото на държавата

Ще бъдат назначени в поделение в "Мини Марица - изток", специално създадено за тях

Усвояваме интензивно евросредства през тази и следващата година

2014 година няма да бъде нулева при усвояването на евросредствата. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й...

Н.Нейнски: Трябва ни истински дебат, а не кафета

"България се нуждае от сериозен политически дебат - не от ядене на кайсии, не от пиене на кафета, не от игра на футбол, а от сериозна политическа дискусия".Това каза на пресконфренция днес във Варна водачът на Европейската листа на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски. Тя представи в морския град отчета си за мандата в Европейския парламент.

Димитър Бечев: Пътят на Ердоган към президентските избори е отворен

Резултатите от местните избори в Турция показват, чеЕрдоган остава водещият политик в страната, според експерт

    


Ще остави ли кризата в Украйна празни базите ни по морето?

Туроператори алармираха за възникнали проблеми

    


Доктор Георги Драганов стана областен председател на "България без цензура" за Перник

Избраха доктор Георги Драганов за областен председател в Перник. Това се случи на събрание, което се проведе днес в новия офис на партията на Бареков на улица "Найчо Цанов" № 2.

За заместник - председатели на партията са избран Константин Иванов, Калин Иванов и Драгомир Тонев. В съвета на регионите участват председателят в пернишко д-р Георги Драганов и още петима души - Константин Иванов, Калин Иванов, Драгомир Тонев, Катя Иванов, което е общински...

Продължава

Борисов си поговори с Жозеф Дол и Жан Клод Юнкер

/КРОСС/ Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов се срещна, в рамките на конгреса на ХДС в Берлин, с президента на ЕНП Жозеф Дол и с кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Борисов информира Дол за развитието на политическата ситуация в България. Освен това председателят на ГЕРБ поздрави Жан Клод Юнкер по случай структурирането на предизборния му щаб и обявяването на слогана на кампанията „Опит, солидарност, бъдеще". Бойко Борисов увери Дол и Юнкер, че ГЕРБ също се подготвя за убедителното спечелване на евроизборите в България, че партията вече е структурирала националния си предизборен щаб и че слоганът и е „България няма време за губене". Жозеф Дол и Жан Клод Юнкер пожелаха успех на изборите лично на Борисов и на ГЕРБ. От своя страна председателят на ГЕРБ заяви, че партията ще опита да реализира максимален резултат на евроизборите, за да може както досега ЕНП да има най-голям брой евродепутати в парламента и Европа да се управлява в духа на десните политики.  

Sms: "Спешно е. Обади ми се" е измама!

От ГД”Национална полиция” съобщават за разпространявана през последните няколко седмици нова схема за извършване на телефонни измами.

Гонзо: Няма да подаряваме победата на Левски

Треньорът на Черно море Георги Иванов обяви, че Левски е фаворит в предстоящия мач с неговия тим, като в същото време отказа да разкрие подробности около бъдещото му завръщане на "Герена".Ка...

Съдиите отново решават Премиършип, бутат Сити към титлата

Отборът на Манчестър Сити се доближи на една точка от лидера във Висшата лига Ливърпул, след като победи Саутхемптън с 4:1 в първи мач от 33-ия кръг на първенството.Въпреки убедителния резултат, "...

Apple се притесни от успеха на Samsung

/КРОСС/ Apple сами признават, че са (или поне са били) притеснени от популярността на Android поне миналата година. В документи показани на съдебните заседатели в делото й срещу Samsung компанията пише: "Конкурентите ни драстично са подобрили хардуера си и, в определени случаи, и екосистемите си." Притеснението на Apple със сигурност не е неоснователно. Според данни на Gartner Research, през 2013 година само Samsung са продали около 300 милиона смартфона - двойно повече от Apple, а те съвсем не са единственият производител на телефони ползващи операционната система на Google. Споменатите документи привлякоха вниманието на медиите след като старши вицепрезидентът на Apple Фил Шилер спомена, че не е съгласен с по-голямата част от съдържанието им, както и че не представят "официалната гледна точка на Apple". Samsung, обаче, са на друго мнение. По време на делото адвокатите им представили имейл от Шилер, в който той пише следното: "Гледах рекламата на Samsung преди започването на Супер купата, която бе излъчена днес. Доста е добра." В същия имейл Шилер споделя, че докато Apple само се опитват да открият ключа към това, което ще направи iPhone още по-привлекателен, Samsung вероятно вече са се запътили в правилната посока, пише Kaldata.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване