Хотелиери в Слънчев бряг искат откритите заведения да работят до 23.00 часа

Хотелиери в Слънчев бряг ще предложат на общинския съвет в Несебър, това лято всички открити заведения в курорта да бъдат с ограничено работно време до 23,00 часа. Целта е ограничавене на шума и осигуряване спокойствието на почиващите туристи. Това каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на „Съюза на собствениците”- Слънчев бряг. От Съюза настояват Община Несебър и полицията да вземат драстични мерки относно спазването на режима и да се налагат строги санкции на нарушителите.

Миналото лято инспектори съставиха 400 акта на заведения за шум. След проверката на органите обаче собствениците на заведения отново пускат музиката, каза хотелиерът Веселин Налбантов. Той заяви, че полицията и общината си прехвърлят отговорността една на друга и въпросът с шума стои нерешен с години.

Хотелиерите посочиха и проблема с липсата на двулентов път от Летище-Бургас до курорта „Слънчев бряг”, проблеми с джебчийството и кражбите, проблеми с незаконните преместваеми обекти, решаване на въпроса с адресната регистрация на постянно живеещите в комплекса. Хотелиерите от Съюза настояват и за повече средства за реклама на летните курорти като туристическа дестинация на чуждите пазари. Бизнесът иска поне 1 процент от приходите от туризъм да отиват за външна реклама.

”Вече от няколко години нямаме участия на големите международни борси в Лондон, Берлин, Москва и др., което беше станало традиция за Съюза на собствениците преди това. Причината е както финансова, така и свързана с очакванията на съвместния проект мужду нас и Община Несебър по програмата „Регионално развитие”, според който заедно с трите общини – Бяла, Долни Чифлик и Несебър трябваше да изработят нови рекламни материали и да се осъществят съвместни представяния на 4 големи туристически изложения в чужбина. Това, по проект, трябваше да се случи през 2013 и 2014 година. За съжаление обаче, бенефициентът на проекта –Община Несебър все още не е провела обществените поръчки за изработвонето на рекламните материали. Не е ясно и кога ще стане това поради адекватна информация от общината”, посочи Иванова.

Иманяри напират да струпват строителни материали върху археологически обекти в радомирско

Иманяри искат да правят кариери за строителни материали върху терени с археологически обекти. За това алармира кметът на община Радомир Пламен Алексиев.

До него достигнали за становище заявления на фирми, пратени до Министерството на икономиката и енергетиката с искане за проучване на находища на инертни материали, пише standartnews.com. Оказва се, че в тях с прецизна точност са описани координатите на антични могили в Радомирско. Едната от могилите в същия терен от...

Продължава

Хеликоптерът се разби в Австрия, пилотът загина

/КРОСС/ Туристическа хеликоптер се е разбил снощи в гориста местност близо до град Кирхам в Северна Австрия, предаде ИТАР-ТАСС. В резултат на злополуката е загинал пилотът, а двама пътници са били сериозно ранени. Според разследващите органи, хеликоптерът е бил управляван от опитен пилот. И двете жертви са приети в близката болница.  

Баба катастрофира с две внучета на задната седалка, едното е с опасност за живота

Дете на 8 години е настанено в болницата в Монтана и има опасност за живота му, след като пострада при катастрофа на главен път Е-79, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Инцидентът е станал към 16.00 часа вчера. 50-годишна жена губи управлението над автомобила, след като не успява да вземе завой. Вероятната причина за това е висока скорост. В резултат колата пада в дере на 79-я километър в землището на Смоляновци.

На зададна седалка на автомобила се возили двете внучета на жената - на 8 и 1 годинки.

Осемгодишното момченце има счупени прешлени и вътрешни наранявания и в момента лекарите се борят за живота му. Сестричката му се отървала само със счупен крайник. 

Плодовете и зеленчуците поевтиняват малко

Плодовете и зеленчуците малко ще поевтинеят, след като индексът на тържищните цени (който отразява цените на хранителните стоки на едро), падна през първата седмица на април от 1,464 до 1,449 пункта.
Оранжерийните краставици поевтиняват с 11,1 на сто до 1,84 лева , краставиците от внос поевтиняват с с 30,6 процента - до 1,27 лева за килограм. Плодовете и зеленчуците малко ще поевтинеят, след като индексът на тържищните цени (който отразява цените на хранителните стоки на едро), падна през първата седмица на април от 1,464 до 1,449 пункта. Оранжерийните краставици поевтиняват с 11,1 на сто до 1,84 лева , краставиците от внос поевтиняват с с 30,6 процента - до 1,27 лева за килограм.

Зарзаватът малко поевтинява

Плодовете и зеленчуците малко ще поевтинеят, след като индексът на тържищните цени (който отразява цените на хранителните стоки на едро), падна през първата седмица на април от 1,464 до 1,449 пункта.
Оранжерийните краставици поевтиняват с 11,1 на сто до 1,84 лева , краставиците от внос поевтиняват с с 30,6 процента - до 1,27 лева за килограм. Плодовете и зеленчуците малко ще поевтинеят, след като индексът на тържищните цени (който отразява цените на хранителните стоки на едро), падна през първата седмица на април от 1,464 до 1,449 пункта. Оранжерийните краставици поевтиняват с 11,1 на сто до 1,84 лева , краставиците от внос поевтиняват с с 30,6 процента - до 1,27 лева за килограм.

САЩ платили над 1 млн. евро за хотел на охраната на Обама

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ е платил повече от 1,1 милион евро за настаняването в хотел на агенти на спецслужбите на страната по време на визитата на президента Барак Обама в Белгия в периода 25-26 март, съобщава телевизия RTBF, предаде ИТАР-ТАСС. Тази сума е била отделена за настаняване на служители по сигурността, услугите и комуникациите на САЩ в 283 стаи за 17 дни. По време на 24-часовата визита на Обама в Брюксел са го съпровождали 900 души и 45 автомобила, които са били докарани с три военно-транспортни самолета. Кметът на Брюксел обяви, че за един ден от американската визита са постъпили 10 милиона евро в градската хазна.  

Ветеринари и доброволци кастрираха бездомни и домашни животни в Брезник

Трета кампания за кастрацията на бездомни и домашни животни се организира в Община Брезник. Кампанията се спонсорира от австрийската организация Respekt Tiere. Представителят на организацията в България Руми Тодорова вече е спасила и осигурила домове на много бездомничета от района.

Общоизвестен факт е, че единственият начин за справянето с проблема с бездомние животни е масовата кастрация на домашните кучета и котки.
Тъй като в Брезник няма отпуснат бюджет...

Продължава

Тадаръкова търси "истината" за Людмила Живкова

„Людмила Живкова и Тодор Живков бяха публични личности и наше задължение като журналисти е да разберем какво се е случило тогава, още повече в онези мрачни времена", каза журналистката ...

Феновете на Барселона одобриха реконструкцията на "Ноу Камп"

Със 72 процента членовете на испанския футболен клуб Барселона одобриха реконструкцията на "Ноу Камп", който ще се превърне в най-големия стадион в Европа. От клуба обявиха, че 37535 от общо...

Във Франция очакват Бербатов да спаси Монако срещу Нант

Френските медии не спират да хвалят Димитър Бербатов. Сайтът football365.fr пише, че българинът е ключът към успеха на отбора.Ето какво се казва в публикацията:"Нант е от тези отбори, които Берба...

В понеделник "Евромайки" ще създава структура в Перник

Децата, които се нуждаят от помощ и подкрепа в Пернишки регион не са малко. Тези хлапета, за които не се грижи достатъчно държавата. Дечицата, за чието лечение или живот не достигат средства. Малчуганите, за които жизненоважните приспособления и аксесоари са лукс. Нашите деца. Помогнете ни да разберем за тях.

„Евромайки“ е проектът на българските майки. Тези, за които майчинството не е просто предизвикателство, а отдаденост и мисия. Активните български...

Продължава

В Румъния готвят масови протести срещу шистовия газ

/КРОСС/ Румънски неправителствени организации и природозащитници организират протести срещу проучването и експлоатацията на шистов газ. Протестите ще се проведат едновременно в над 60 населени места в страната, както и в много градове по света. Организаторите настояват за забрана със закон на хидравличното разбиване при проучване и експлоатация на неконвенционални въглеводороди, включително шистов газ. Настоява се и за анулиране на решенията на правителството, които одобряват споразумения за проучване и експлоатация на залежи от шистов газ, предаде Нова телевизия.  

Бареков облече деца в тениски с лика си и партийното лого


И бившият телевизионен водещ и лидер на "България без цензура" Николай Бареков използва деца в кампанията си. На снимка, разпространена от пресцентъра на формацията, новият политик е заснет заедно с деца, облечени в тениски с лика си и логото на партията.

Бареков, сочен за близък до банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, е участвал в засаждането на дървета в София и Перник - част от акциите на партията по зелената им политика.

Забраната на агитация сред...

Украйна струпва войски по границата с Крим

Действието били превантивни срещу нападения от руска страна

    


Шумахер показва признаци на подобрение

Михаел Шумахер, който беше поставен в изкуствена кома след тежка черепно-мозъчна травма, "показва моменти на съзнание и пробуждане". Това каза неговият мениджър Сабине Кем, цитирана от германските медии. Според Кем легендата на Формула 1 вече диша самостоятелно и по определени негови реакции може да се съди, че той е в състояние да приема информация.

Талантливо слонче-художник владее социалните мрежи

/КРОСС/ Клип, в който слон от Тайланд показва творческите си умения завладя социалните мрежи. 4-годишният слон Суда е същински художник и безпроблемно рисува себе си и своите приятели до най-съществените детайли. Интересното е, че видеото е заснето още през 2009 година, но явно талантът на слончето няма давност. video:http://www.youtube.com/watch?v=foahTqz7On4

ETF-ите в развиващите се пазари поеха рязко нагоре през март

Най-значителни разширения бяха отчетени в Турция и Бразилия

    


Станка Златева си пожела злато от Олимпиадата в Рио

Шесткратната европейска шампионка Станка Златева си пожела Олимпийска титла при завръщането си от първенството на стария континент.

ГЕРБ отварял евролистата си за мюсюлмани

ГЕРБ отваря евролистата си за българските мюсюлмани, за да даде ясен знак, че е реална алтернатива на ДПС, заяви в Разград председателят на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов. Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията, обяснил, че в България все още има населени места, в които XX век не е дошъл, поради дългогодишната практика на ДПС да осъществява тотална политическа, икономическа и културна изолация на регионите, в които е наложило своя политически монопол. „Най-притискани, заплашвани и уволнявани в смесените региони са хора, които са посмели да членуват в партия различна от ДПС. Най-неприемливото за нас е, че бидейки заклеймявани като предатели, тези наши съграждани са тероризирани с всички налични средства на местната и държавна власт”, казал Цветанов. Той подчертал, че подобни действия са неприемливи в страна-членка на ЕС и се оплакал, че никога досега не е имало подобен реваншизъм и омраза от страна на управляващите към предходната власт. "Възможна причина за подобно поведение, е болезненото осъзнаване от страна на върхушката на ДПС, че са започнали да губят политическия монопол над българските мюсюлмани", коментира бившият вътрешен министър.

Вангелия, русская пророчица, из Крыма*

И с българката Ванга стана като с полуостров Крим - руснаците я харесаха и си я прибраха. "На руснаците каквото им хареса, си го взимат", пише един нашенец в нета. Е, вярно, Крим е техен още откакто немкинята Екатерина II им го извоюва, а Сталин изсели татарите, за да засели руснаци. Етническо прочистване, кой каквото ще да казва. И с българката Ванга стана като с полуостров Крим - руснаците я харесаха и си я прибраха. "На руснаците каквото им хареса, си го взимат", пише един нашенец в нета. Е, вярно, Крим е техен още откакто немкинята Екатерина II им го извоюва, а Сталин изсели татарите, за да засели руснаци. Етническо прочистване, кой каквото ще да казва.

Огромни опашки бавят преминаването на българо-турската граница

На ГКПП “Капъкуле” и “Хамзабейли” на границата с България са се образували опашки от тирове заради ремонта на граничния пункт “Капитан Андреево”,...

Актрисата от "Под прикритие" - Йоана Буковска ще остави автограф за Перник

Актрисата изгря с ролята си в сериала "Дунав мост". Перничани са я гледали на сцената на ДТ "Боян Дановски" в пиесата "Главанаци" под режисурата на Стефан Мавродиев.

Йоана Буковска ще остави своя автограф за перничани. Популярната актриса ще гостува в рубриката "Автограф за Перник" в ОК "Дворец на културата" на 11 април от 17:30 часа.

Йоана ще разкаже пред своите почитатели за най-новите си проекти, за ролята си на майка и за изиграните от нея образи в киното и театъра. Сред тях се помнят ролята й в телевизионния сериал "Дунав мост", който даде сериозен тласък на кариерата й и й донесе "Златна...

Продължава

Фенове на Левски пребиха журналист

Сини фенове пребиха спортен журналист тази сутрин, недоволни от негови думи по адрес на любимия им клуб.

Ученици от Варненската гимназия по туризъм събраха 1900лв за абитуриенти в неравностойно положение

1900 лв. събраха с благотворителен кулинарен базар ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С парите ще се помогне на абитуриенти от училището с по-малки финансови възможности, обясниха за вестник „Черно море“ от гимназията.

Дебютант спечели маратона в Париж с рекордно време


Трикратният олимпийски шампион Кенениса Бекеле от Етиопия дебютира в маратона с поставянето на рекордно време за победата си в Париж.

Бегачът на дълги разстояния измина класическата дистанция от 42.195 километра за 2.05:02 часа. Това е и най-бързото време, поставено от дебютант в маратона.

31-годишният Бекеле, който е световен рекордьор на 5000 и 10 000 метра, спечели златото на дългата дистанция от Атина 2004 и в двете дисциплини от Пекин 2008. В Париж етиопецът подобри с...

Лика на Михаил Миков върху пощенска марка

12 пощенски марки с номинал 65 стотинки получи председателят на парламента Михаил Миков от шефа на "Български пощи" Валентин Петков като подарък.

Миков е запален филателист по населдство, съобщи bTV.

Сред любимите му марки от собствената му колекция са "куриозите" - сгрешени отпечатки, които всъщност трябва да се унищожават.

В колекцията си Миков има от най-старите марки - сантимови, появили се преди въвеждането на паричната единица в България. Впечатляваща е и руската му колекция.

"Опитах се преди разпада на СССР една-две години да търся марки от отделните нововъзникнали държави. Много трудна работа", разказва Миков.

Станишев: Никого не мразим, но няма как да допуснем безобразията на ГЕРБ да се повторят

Преди няколко месеца поставих въпроса на конгреса на БСП заслужаваше ли си да поемем толкова тежък кръст, с цялата отговорност и рискове, в страна с неработещи институции, икономически опоскана, с много крехко парламентарно мнозинство. С този въпрос започна срещата на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев с над 450 варненци вчера. Той даде и своя отговор: Смятам, че трябваше да го направим, заради нашата държава, не само заради тези, които гласуваха за БСП, но и за всички останали. Ние никого не мразим – нито тези, които са гласували за ГЕРБ, или за Атака или за ДПС и др., но няма к

Най-предпочитаните университети замразиха таксите, само 8 ВУЗ-а с по-високи семестри

Най-предпочитаните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година. Това става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Само студентите на 8 ВУЗ-а ще плащат по-високи такси през следващата учебна година.
Ако постановлението бъде прието, Най-предпочитаните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година. Това става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Само студентите на 8 ВУЗ-а ще плащат по-високи такси през следващата учебна година. Ако постановлението бъде прието,

Най-коментираните статии за седмицата - за действията на Путин, за комунизма и за еврофинансирането на България


Украйна и действията на Путин, Русия, и призивът на Европарламента да се преосмисли финансирането на България са сред най-коментираните теми в "Дневник" за седмицата.

Най-коментираният текст генерира 458 коментара. Носталгия по комунизма: Не е ли твърде къса паметта ни - анализът на Владимир Левчев завършва с "Не, другари от БСП и "Атака", благодаря ви, но не искам Евразийски съюз на мястото на Съветския! Помня все още за какво става дума. Слава Богу, че сме в Европа!"
...

Kутровски оформи крайното 4-1 за България срещу Гърция

Димитър Кутровски победи Хараламбос Капоянис в заключителния пети мач от двубоя Гърция - България в Атина, който беше за оставане във втора група на Евро-африканската зона на Купа "Дейвис". ...

Англия ще играе на ръба на риска в Бразилия

Край на консервативния и предпазлив футбол. Отборът на Англия ще играе открито, без страх от загуба, дори рисково. Това обеща селекционерът на "Трите лъва" Рой Ходжсън, който отнесе не малко...

Завършихме с 9 медала Европейското по борба

България завърши с 9 медала в трите стила на Европейското по борба, след като в последния ден на шампионата във Вантаа (Финландия) нито един от тримата ни състезатели не успя да стигне до спор за о...

Намериха мъртъв отвлечения украински журналист

Украински журналист бе открит мъртъв със следи от изтезания. Това стана ден след като беше отвлечен, съобщи АФП.  Според комюнике на партията тялото на Васил Сергиенко, който е активист от н...

Прандели избира Касано пред Тоти за Мондиала

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели е взел решение за играчите, които ще повика, за да избере измежду тях 23-ма, с които да пътува за световното първенство в Бразилия. Сред тях изненадващо за фено...

Баба и внучета в болница след тежка катастрофа

Тежка катастрофа на главен път Е-79, вкара 8-годишно дете в болницата в Монтана. Детето е с опасност за живота, съобщиха от МВР-Монтана. Към 16:00 часа вчера В.Д. (на 50 г.) е карала своя лек автомоб...

Кобрата: Моите победи дават криле на потиснатата нация

След 20-ата си победа на професионалния боксов ринг, Кубрат Пулев отново заяви категорично, че няма да приеме поканите да стане немски гражданин. Пред bTV Кобрата обясни, че щастието и увереността, ко...

Андреева: Ще предложим мерки за спиране на течовете от здравеопазването

Задълженията на болниците са за над 500 млн. лева, разкрива здравният министър

    


Изчезна част от чудотворна икона в Бачково

/КРОСС/ Мистериозно изчезна златният ореол на Исус от чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Монаси подозират, че орнаментът е изнесен в Атон от двамата реставратори, които възстановяваха иконата. Там според монасите, ореолът щял да бъде подменен с друг, който няма чудотворна сила. Липсата на златното сияние от иконата първи установил художникът Ганчо Ганев, след като видял наскоро реставрираната светиня. „Ореолът го няма. Сега защото е златно и да не би, въпреки че той е в каса и има стъкло там не може да се пипа. Аларма има. Въобще не знам каква е тази сугирност. Миряните искат да я видят в онзи вид, в който стои от години. Тя е от 1118 година", обяснява художникът Ганчо Ганев пред Нова телевизия. Пловдивският художник е единственият, който познава в детайли чудотворната икона, защото той е изработил копието й, което бе подарено на папа Йоан Павел Втори при посещението му у нас. Преди две години художникът реставрирал част от сребърния обков на светинята, днес обаче с учудване забелязва, че го няма върху иконата. Ореолът на Младенеца е от чисто 24-каратово злато. Изезнал е, докато иконата е била реставрирана под ключ в манастира от двама монаси от Атон. Според уредника на Бачковската обител златният ниб не е откраднат. Реставраторите са го поставили на грешно място и не може да се види на иконата. Според вярващите обаче, ако реставраторите не върнат първоначалния облик на иконата, чудотворната й сила ще се загуби

Фотогалерия: Бавната революция на зеленината


window.parent.CKEDITOR._["contentDomReadystorytext"]( window );window.parent.CKEDITOR._["contentDomReadystorytext"]( window );

България не забравя саможертвата на спасителите от Лим!

Кристиан Вигенин почете паметта на загиналите преди 10 години 12 български деца

    


Проруски активисти нахлуха в държавни сгради в Донецк, Луганск и Харков

Напрежението в Източна Украйна отново нарасна в неделя, когато проруски активисти организираха шествия и протести в областните центрове Донецк, Луганс и Харков, след което по един и същ сценарий нахлуха в сгради на държавни институции в двата града. Около 2000 души направиха митинг на градския площад "Ленин" в Донецк в подкрепа на бившите бойци от "Беркут", арестувани по-рано тази седмица по подозрения в убийства на демонстранти в Киев. Те развяваха руски знамена и жълто-черни ленти от ордена "Свети Георги". После активистите пробиха милиционерския кордон около сградата на областната администрация, навлязоха в нея, смъкнаха държавния флаг на Украйна и издигнаха флага на Русия. Силите на реда докараха при сградата водно оръдие и блокираха проруските демонстранти, завзели сградата, съобщи местният тв канал "1+1". Активистите, окупирали сградата, са решили да запазят контрола си върху нея поне едно денонощие. По думите им те ще съставят "народен областен съвет", който ще бъде избран утре насъбрание или конгрес с участието на представители на всички градове в Донецката област. В двуетажната сграда на областната управа пребивават около 200 човека, а около нея има 6-7-стотин души, които се готвят да направят палатков лагер. Проруските активисти твърдят, че към сградата се придвижват въоръжени милиционерски части. Междувременно областната прокуратура обяви, че е започнала разследване на обстоятелствата около завземането на сградата, в която освен областната държавна администрация се помещава и регионалния парламент. Около хиляда проруски демонстранти се събраха пред сградата на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) в Луганската област с искане да бъде освободен лидерът на т.нар. Луганска гвардия Александър Харитонов. Протестиращите, които блокираха движението по улица "Советская", скандираха пред кордона охраняващи милиционер "Позор за СБУ!" и "Свобода за активистите". После те нахлуха и в сградата на Службата за сигурност и започнаха да чупят врати и да хвърлят димки. Според очевидци при щурма на сградата са пострадали и демонстранти, и служители от органите на реда. После започнали преговори за освобождаването на арестувани по-рано активисти. В края на краищата агенти на Службата на сигурност на Украйна (ССУ) удовлетвориха искането и освободиха орестуваните шестима души. Активисти от "Народна самоотбрана" поеха охраната на шестимата след освобождаването им. По-рано в неделя в града се състоя автопробег в подкрепа на референдум за федерализирането на Украйна. Проявата бе по инициатива на организации като "Луганската гвардия", "Народноосдободителното движение" и "Руско единство". На митинг при паметника на Тарас Шевченко активистите призоваха за оставка на правителството в Киев и признаването на руския за втори официален език. Вчера ССУ съобщи, че са арестувани 15 души по подозрение, че подготвяли да извършат на 10 април въоръжен преврат в източната Луганска област, като при операцията е иззето голямо количество огнестрелно оръжие и муниции. Вечерта агенция Укринформ съобщи, че и в Харков протестиращи са пробили полицейския кордон и са завзели сградата на местната държавна администрация. Демонстрантите от площад "Свобода" са преминали през първата верига от милиционери, които обграждали района, издигайкилозунг "Харков, ставай!", и настъпили към сградата на Областната държавна администрация, която била защитавана от най-малко 200 милиционери с щитове, каски и бронежилетки.Първата редица атакуващи са се нахвърлили върху органите на реда, като са ритали щитовете им с крака. По-късно от прозорците на сградата активисти размахвали руския флаг. Председателят на Върховната рада и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов отмени работната си визита в Литва и свика спешно заседание на ръководителите на силовите ведомства заради събитията в Донецка, Харковска и Луганска област. Украински журналист националист е отвлечен и убит Същевременно украинската националистическа партия "Свобода" обяви, че журналист, който е и неин активист, е бил открит мъртъв със следи от изтезания, ден след като беше отвлечен. Според комюнике на партията тялото на Васил Сергиенко е намерено в събота край с. Виграив в Централна Украйна, на около 120 километра югоизточно от Киев. По трупа личали следи от изтезания и рани от нож, а черепът бил разбит, посочва "Свобода" и уточнява, че журналистът е бил отвлечен в петък вечерта от трима неизвестни, които го пресрещнали пред неговия дом и го накарали да се качи в колата им. Местната прокуратура потвърди, че е открито неговото тяло, но не посочва подробности с оглед започналото разследване. Според "Свобода" Сергиенко е получавал неотдавна заплахи и убийството му може да е свързано с негови статии за влиятелен местен бизнесмен, когото партията не назовава. Като активист на "Свобода" той е участвал в проевропейските демонстрации в Киев, довели до падането на проруския режим в Украйна през февруари. Парламентарната партия "Свобода" е част от управляващата коалиция. Нейният лидер Олех Тяхнибок е бил задържан в миналото за антисемитски изказвания, напомня АФП. Янукович е избягал от Украйна в Русия, за да не го арестуват След като бил свален от власт на 22 февруари, бившият президент на Украйна Виктор Янукович спешно се прехвърлил в Русия, за да не бъде арестуван. Това разказа пред украинската телевизия "Интер" Валентин Наливайченко, шеф на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Цитира го в неделя агенция Росбалт. Наливайченко посочил, че през нощта срещу 23 февруари заминал за Крим, където по данни на СБУ отпътувал преди това кортежът на Янукович. Шефът на тайната служба бил съпровождан от временния вътрешен министър Арсен Аваков и от бойци на специалните части "Алфа" и "Сокол", верни на новата власт в Киев. Янукович отседнал в една от кримските си резиденции, но когато бойците влезли там, за да арестуват сваления президент, не го открили. Според шефа на СБУ Янукович бил предупреден, че може да го заловят. Затова оставил в резиденцията повечето си хора и заминал за Севастопол само с три коли, придружен от свои гардове - руски граждани. И тъкмо от Севастопол отпътувал за "там, където се появи". По-рано Виктор Янукович заяви пред руски украински телевизии, че колата му била обстреляна по пътя за летище Киев, преди да замине за предимно рускоезичния Харков в Източна Украйна, посочва агенцията. Дълго време нямаше яснота къде се намира Янукович. Отначало плъзнаха слухове, че президентът е заминал за Харков, но после в социалните мрежи се появиха данни, че е отлетял със самолета си на юг. В крайна сметка Янукович се появи в южния руски град Ростов на Дон, откъдето прозвуча първото му обръщение, след като изгуби поста си.

Проруски активисти нахлуха в държавни сгради в Донецк и Луганск

Напрежението в Източна Украйна отново нарасна в неделя, когато проруски активисти организираха шествия и протести в областните центрове Донецк и Луганс, след което нахлуха в сгради на държавни институции в двата града. Около 2000 души направиха митинг на градския площад "Ленин" в Донецк в подкрепа на бившите бойци от "Беркут", арестувани по-рано тази седмица по подозрения в убийства на демонстранти в Киев. Те развяваха руски знамена и жълто-черни ленти от ордена "Свети Георги". После активистите пробиха милиционерския кордон около сградата на областната администрация, навлязоха в нея, смъкнаха държавния флаг на Украйна и издигнаха флага на Русия. Силите на реда докараха при сградата водно оръдие. Около хиляда проруски демонстранти се събраха пред сградата на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) в Луганската област с искане да бъде освободен лидерът на т.нар. Луганска гвардия Александър Харитонов. Протестиращите, които блокираха движението по улица "Советская", скандираха пред кордона охраняващи милиционер "Позор за СБУ!" и "Свобода за активистите". После те нахлуха и в сградата на Службата за сигурност и започнаха да чупят врати и да хвърлят димки. По-рано в неделя в града се състоя автопробег в подкрепа на референдум за федерализирането на Украйна. Проявата бе по инициатива на организации като "Луганската гвардия", "Народноосдободителното движение" и "Руско единство". На митинг при паметника на Тарас Шевченко активистите призоваха за оставка на правителството в Киев и признаването на руския за втори официален език. Вчера ССУ съобщи, че са арестувани 15 души по подозрение, че подготвяли да извършат на 10 април въоръжен преврат в източната Луганска област, като при операцията е иззето голямо количество огнестрелно оръжие и муниции. Украински журналист националист е отвлечен и убит Същевременно украинската националистическа партия "Свобода" обяви, че журналист, който е и неин активист, е бил открит мъртъв със следи от изтезания, ден след като беше отвлечен. Според комюнике на партията тялото на Васил Сергиенко е намерено в събота край с. Виграив в Централна Украйна, на около 120 километра югоизточно от Киев. По трупа личали следи от изтезания и рани от нож, а черепът бил разбит, посочва "Свобода" и уточнява, че журналистът е бил отвлечен в петък вечерта от трима неизвестни, които го пресрещнали пред неговия дом и го накарали да се качи в колата им. Местната прокуратура потвърди, че е открито неговото тяло, но не посочва подробности с оглед започналото разследване. Според "Свобода" Сергиенко е получавал неотдавна заплахи и убийството му може да е свързано с негови статии за влиятелен местен бизнесмен, когото партията не назовава. Като активист на "Свобода" той е участвал в проевропейските демонстрации в Киев, довели до падането на проруския режим в Украйна през февруари. Парламентарната партия "Свобода" е част от управляващата коалиция. Нейният лидер Олех Тяхнибок е бил задържан в миналото за антисемитски изказвания, напомня АФП. Янукович е избягал от Украйна в Русия, за да не го арестуват След като бил свален от власт на 22 февруари, бившият президент на Украйна Виктор Янукович спешно се прехвърлил в Русия, за да не бъде арестуван. Това разказа пред украинската телевизия "Интер" Валентин Наливайченко, шеф на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Цитира го в неделя агенция Росбалт. Наливайченко посочил, че през нощта срещу 23 февруари заминал за Крим, където по данни на СБУ отпътувал преди това кортежът на Янукович. Шефът на тайната служба бил съпровождан от временния вътрешен министър Арсен Аваков и от бойци на специалните части "Алфа" и "Сокол", верни на новата власт в Киев. Янукович отседнал в една от кримските си резиденции, но когато бойците влезли там, за да арестуват сваления президент, не го открили. Според шефа на СБУ Янукович бил предупреден, че може да го заловят. Затова оставил в резиденцията повечето си хора и заминал за Севастопол само с три коли, придружен от свои гардове - руски граждани. И тъкмо от Севастопол отпътувал за "там, където се появи". По-рано Виктор Янукович заяви пред руски украински телевизии, че колата му била обстреляна по пътя за летище Киев, преди да замине за предимно рускоезичния Харков в Източна Украйна, посочва агенцията. Дълго време нямаше яснота къде се намира Янукович. Отначало плъзнаха слухове, че президентът е заминал за Харков, но после в социалните мрежи се появиха данни, че е отлетял със самолета си на юг. В крайна сметка Янукович се появи в южния руски град Ростов на Дон, откъдето прозвуча първото му обръщение, след като изгуби поста си.

Янукович е избягал от Украйна в Русия, за да не го арестуват

След като бил свален от власт на 22 февруари, бившият президент на Украйна Виктор Янукович спешно се прехвърлил в Русия, за да не бъде арестуван. Това разказа пред украинската телевизия "Интер" Валентин Наливайченко, шеф на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Цитира го в неделя агенция Росбалт. Наливайченко посочил, че през нощта срещу 23 февруари заминал за Крим, където по данни на СБУ отпътувал преди това кортежът на Янукович. Шефът на тайната служба бил съпровождан от временния вътрешен министър Арсен Аваков и от бойци на специалните части "Алфа" и "Сокол", верни на новата власт в Киев. Янукович отседнал в една от кримските си резиденции, но когато бойците влезли там, за да арестуват сваления президент, не го открили. Според шефа на СБУ Янукович бил предупреден, че може да го заловят. Затова оставил в резиденцията повечето си хора и заминал за Севастопол само с три коли, придружен от свои гардове - руски граждани. И тъкмо от Севастопол отпътувал за "там, където се появи". По-рано Виктор Янукович заяви пред руски украински телевизии, че колата му била обстреляна по пътя за летище Киев, преди да замине за предимно рускоезичния Харков в Източна Украйна, посочва агенцията. Дълго време нямаше яснота къде се намира Янукович. Отначало плъзнаха слухове, че президентът е заминал за Харков, но после в социалните мрежи се появиха данни, че е отлетял със самолета си на юг. В крайна сметка Янукович се появи в южния руски град Ростов на Дон, откъдето прозвуча първото му обръщение, след като изгуби поста си.

Най-предпочитаните университети замразиха таксите

Най-предпочитаните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година. Това става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Само студентите на 8 ВУЗ-а ще плащат по-високи такси през следващата учебна година.
Ако постановлението бъде прието, Най-предпочитаните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година. Това става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Само студентите на 8 ВУЗ-а ще плащат по-високи такси през следващата учебна година. Ако постановлението бъде прието,

Microsoft спира поддръжката за Windows XP

Microsoft предоставя поддръжка за Windows XP през последните 12 години

Нови данни за изчезналия самолет сочат, че той не е летял над Индонезия, за да избегне радарите


Нови данни за изчезналия малайзийски самолет са установили малайзийските власти, заяви пред Си Ен Ен високопоставен правителствен източник. Той не е летял над Индонезия след внезапния си завой на запад, а преднамерено да е поел в тази посока, за да избегне радарите, информира Си Ен Ен. 

Днес самолети и кораби се насочиха към зоната в Индийския океан, в която китайски кораб долови вероятен сигнал от черните кутии на изчезналия самолет. 

Времето за прихващане на сигнал от...

В Добрич се изгражда най-големият в България скейтпарк

/КРОСС/ В Добрич се изгражда най-големият в България скейтпарк с 4 езера, рок сцена, водна каскада, естествена ледена пързалка и атрактивни места за отдих. Сега действащото езеро в Градския парк ще се раздели на четири водни площи: "Езеро на лодките", "Езеро на птиците" със специално място за наблюдение, "Музикално езеро" и "Ледено езеро". Един от акцентите ще бъде серпентинова водна каскада, над която ще се разположи цветна градина "Романтика". За целия парк е предвидена декоративна растителност с декоративно осветление, широколистни и иглолистни дървета и храсти, червенлистна слива, магнолии, кедър, като на един от островите ще цъфтят само лилии. В рамките на този проект вече се реконструира и мемориалния комплекс "Хан Аспарух", предаде БНР.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване