Румънски неправителствени организации протестират срещу добива на шистов газ


Близо 100 румънски неправителствени организации и неформални групи, посветени на опазването на околната среда, организират протести в Румъния и в държави, където живеят румънци, срещу проучването и експлоатацията на шистов газ.

Протестите ще се състоят едновременно в над 60 населени места. Градовете зад граница включват Берлин, Брюксел, Лондон, Мадрид, Милано, Мюнхен, Ню Йорк, Париж, Прага, Рим, Торонто, Виена, информира БНР.

Организаторите на протеста настояват за забрана...

САЩ рзпологат още два разрушителя в Япония до 2017 г.

С двата допълнителни кораба САЩ ще имат на разположение

Внуците на Тодор Живков: Едва ли дядо ни е давал съвети на Борисов

Не сме се ползвали с кой знае какви привилегии - имали сме удобствата, които имат всички семейства на управляващи - живели сме в държавни жилища, по-големите от тези на средностатистическите семейства, помощници вкъщи, хора, които са се грижели за сигурността ни. Това казаха пред bTV внуците на Тодор Живков - Тодор Славков и Евгения Живкова. Не сме се ползвали с кой знае какви привилегии - имали сме удобствата, които имат всички семейства на управляващи - живели сме в държавни жилища, по-големите от тези на средностатистическите семейства, помощници вкъщи, хора, които са се грижели за сигурността ни. Това казаха пред bTV внуците на Тодор Живков - Тодор Славков и Евгения Живкова.

Николай Овчаров: Сякаш не сме излизали от изборната атмосфера от миналата година

/КРОСС/ „Като че ли евроизборите доминират и тази седмица. Разбира се, запалиха колата на Генка Шикерова, дебатите по промяна на закона за банките". Това обяви Димитър Манолов в рубриката „Въпросителни от седмицата" в „Събуди се". „Като че ли не сме излизали от тази изборна атмосфера от май месец миналата година. Аз поне нямам усещането, че сме излезли от нея. Никога не е било такова голямо напрежението, което се усложнява още повече от международнота обстановка", коментира археологът проф. Николай Овчаров. Според него страната ни има европейска ориентация и трябва да използва максимално положението си - „да бъдем буфер, но и комуникация между Западна и Източна Европа". По думите на Димитър Манолов евроизборите ще създадат в България „европослушковци", които от тук ще отидат в европейски партийни групи, и отново ше бъдат послушковци. Отново няма да има българска позиция по никакви български теми".  

Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита в СУ

Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1423

Руският Datsun се нарича on-DO

Седанът е базиран на Lada Kalina и разчита на 1.6-литров мотор

    


Цените на храните падат, но с малко

/КРОСС/ Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна през първата седмица на април от 1,464 до 1,449 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година. Преди година ИТЦ беше на ниво 1,550 пункта. Оранжерийните краставици поевтиняват с 11,1 на сто до 1,84 лева , краставиците от внос поевтиняват с с 30,6 процента - до 1,27 лева за килограм. Оранжерийни домати поевтиняват с 4,2 на сто до 2,52 лева за килограм. Доматите от внос се продават по 2,19 лева за килограм. Зелето поскъпва с осем стотинки и се продава на едро по 0,52 лева за килограм. Цената на картофите се качва с 1,4 на сто до 0,72 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 3,2 процента до 0,92 лв./кг. Ябълките поевтиняват с 7,5 процента и е продават по 0,99 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 0,5 процента до средно 1,84 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5,7 на сто до 1,11 лева. Кравето сирене се продава средно по 5,78 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" средно по 10,95 лв./кг., Олиото поскъпва с 2,5 на сто и се продава по 2,05 лева за литър. Каймата се търгува по 4,95 лева за килограм. Захарта се продава без промяна по 1,48 лева за килограм. Брашното тип "500" поскъпва с 1,2 на сто до 0,87 лева за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,49 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,19 лева за брой на едро, предаде бТВ.    

Няма да допуснем безобразията на ГЕРБ да се повторят, рече Станишев

Трудно е, но го правим заради нашата държава, заяви лидерът на БСП

    


"Атака": По-добре Плевнелиев да стане домоуправител

Росен Плевнелиев се държи като член на ГЕРБ и е добре да стане домоуправител.по БНТ депутатът от "Атака" Кристиян Димитров повтори тезата, че Европейската комисия не защитава българите и тя винаги няма да бъде съгласна със защитата на българите.

Бащата на изчезналата българка: Ана, прибери се!

Бащата на изчезналата във Великобритания българка Ана Симеонова - Асан Сали Мехмедов, опита да призове дъщеря си да се прибере вкъщи чрез специално послание, разпространено чрез медиите.

Цветанов се закани на ДПС: Отваряме евролистата си за българските мюсюлмани

/КРОСС/ „Проблемите, които съществуват в общините от смесените региони са несравними с тези на големите градове. Хората от големите градове трябва да знаят, че в България има населени места, в които XX-ти век още не е дошъл, поради дългогодишната практика на ДПС да осъществява тотална политическа, икономическа и културна изолация на регионите, в които е наложило своя политически монопол." Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов, по време на срещата си с партийните структури от Североизточна България в Разград. „Чрез практиката на политическата репресия ДПС създаде тежка разделителна линия между българските мюсюлмани. Най-притискани, заплашвани и уволнявани в смесените региони са хора, които са посмели да членуват в партия различна от ДПС. Най-неприемливото за нас е, че бидейки заклеймявани като предатели, тези наши съграждани са тероризирани с всички налични средства на местната и държавна власт. Това е недопустимо за държава членка на Европейския съюз и ние не можем да позволим това все още да се случва", допълни заместник-председателят на ГЕРБ. „Политическа партия ГЕРБ ще включи в своята евролиста български мюсюлмани, за да дадем ясен знак, че ние сме реална алтернатива на ДПС и ще направим всичко възможно, за да помогнем на хората от тези региони"„ каза още той

Ботев, Дебелянов, и Вапцаров на изпита по литература в СУ

В Софийския университет днес се провежда изпит по български език и литература в рамките на първата кандидатстудентска сесия.

На този изпит се явиха 1 423 кандидати да учат в СУ.

Кристина Попова от София изтегли темата за първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература - „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров".

Втората изпитна задача бе изтеглена от Кристи Доскова от София. Кандидат-студентите трябва да съпоставят следните цитати и да осмислят поставените в тях проблеми:

„Затуй му пее песента
на Странджа баир гората,
на Ирин-Пирин тревата..."

Христо Ботев „Хайдути"

„Ще си отида от света -
тъй както съм дошъл бездомен,
спокоен като песента,
навяваща ненужен спомен."

Димчо Дебелянов, „Сиротна песен"

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационнни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Ив. Нейков: Трябва да се инвестира и в обучение на възрастни хора

Държавата да намери начин за официално признаване на знания и умения, придобити по неформален начин, предлага експертът

    


Присъдата на Златанов е знак за почтеност на съда

"С присъдата, която наложи на господин Филип Златанов, съдът дава знак на обществото и на всички, които прилагат законите, че трябва да ги прилагат почтено", заяви заместник-министърът на пр...

Извадиха пумпал от гърлото на дете

/КРОСС/ Лекарите от „Пирогов" извадиха светещ пумпал от гърлото на 7-годишно дете. В петък по обед момченцето си играло вкъщи. Лапнало играчката и тя се забила в гърлото му. Родителите веднага извикали линейка, която закарала хлапето в „Пирогов". „Когато го докараха, беше посиняло, едва си поемаше въздух", разказа за „Преса" шефът на детската хирургия на спешната болница доц. Христо Шивачев. Докторите веднага събрали екип, упоили малчугана и със специален инструмент, който прилича на огромни клещи, извадили пумпала. „Още светеше, когато го изкарахме, но за щастие не беше нанесъл особени щети, наложиха се само няколко шева", обясни доц. Шивачев. Момченцето вече е добре и ще бъде изписано в понеделник. Обикновено по-малки деца имат навика да слагат всичко в устата си, но медиците в „Пирогов" са имали всякакви случаи. Имат и традиция - подаряват за спомен нещата, които са извадили от носовете, гърлата, ушите или стомасите на децата, на родителите им. „През ден вадим стотинки, отделението ни е пълно с дечица касички. Вече сме се специализирали, издърпваме ги с ендоскопска операция през устата. Ако са стигнали в стомаха, ги чакаме сами да си излязат", каза още доц. Шивачев. По думите му монетите не са опасни, но родителите трябва да бъдат по-бдителни, защото малчуганите поглъщат всичко, каквото им попадне. „Най-опасна е безопасната игла, особено ако е отворена

Внуците на Тодор Живков: Едва ли дядо ни е давал съвети на Борисов

Не сме се ползвали с кой знае какви привилегии - имали сме удобствата, които имат всички семейства на управляващи - живели сме в държавни жилища, по-големите от тези на средностатистическите семейства, помощници вкъщи, хора, които са се грижели за сигурността ни. Това казаха пред bTV внуците на Тодор Живков - Тодор Славков и Евгения Живкова. Не сме се ползвали с кой знае какви привилегии - имали сме удобствата, които имат всички семейства на управляващи - живели сме в държавни жилища, по-големите от тези на средностатистическите семейства, помощници вкъщи, хора, които са се грижели за сигурността ни. Това казаха пред bTV внуците на Тодор Живков - Тодор Славков и Евгения Живкова.

Учител №1 на Варна шашна НАСА

Тя е любимата физичка на няколко поколения възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. А преди няколко дни учениците на Силвия Захариева грабнаха най-големия приз от конкурс на НАСА за Космически колонии.

Яне Янев: Тази конституция е изхабена, вредна и е символ на корупция

/КРОСС/ "Много хора бягат в чужбина, за да се спасят. Нашата цел е променена България, а не подменена България. Този форум, който се организира в понеделник е едно добро начало. Трудното беше да се започне разговор дали наистина искаме тази промяна. Конституцията в този вид е един труп или мумия", коментира Евгений Михайлов от движение „22 сепетември" в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. "Хората са убедени и няма смисъл да ги убеждаваме, че тази конституция е напълно изхабена, вредна и е символ на корупция и криминален преход. Така както не може НС да си смени състава, така и ВСС не може да си смени състава. Тази конституция е до такава степен сбъркана, че като започнеш от селския кмет и стигнеш до президента, всичко от задълженията и правата им е сбъркано. И законодателната, и изпълнителната и съдебната власт е сбъркана", отбеляза Яне Янев. "Въпрос на конституция е, когато можеш да смениш управлението. Пазарлъците между партиите, купуването на гласове, лъженето на хората, явления, измислени като Бареков и Волен Сидеров, са въпрос на конституцията. Ако две трети от българите искат промяна, да я осъществят с който искат, ако не искат - да не правят нищо", заяви Михайлов. "До там сме я докарали, че има пълна деградация на общността и тази конституция е символ на тази деградация. РЗС е създадена преди 8 години

Яне Янев: Тази конституция е изхабена, вредна, символ на корупция

/КРОСС/ "Много хора бягат в чужбина, за да се спасят. Нашата цел е променена България, а не подменена България. Този форум, който се организира в понеделник е едно добро начало. Трудното беше да се започне разговор дали наистина искаме тази промяна. Конституцията в този вид е един труп или мумия", коментира Евгений Михайлов от движение „22 сепетември" в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. "Хората са убедени и няма смисъл да ги убеждаваме, че тази конституция е напълно изхабена, вредна и е символ на корупция и криминален преход. Така както не може НС да си смени състава, така и ВСС не може да си смени състава. Тази конституция е до такава степен сбъркана, че като започнеш от селския кмет и стигнеш до президента, всичко от задълженията и правата им е сбъркано. И законодателната, и изпълнителната и съдебната власт е сбъркана", отбеляза Яне Янев. "Въпрос на конституция е, когато можеш да смениш управлението. Пазарлъците между партиите, купуването на гласове, лъженето на хората, явления, измислени като Бареков и Волен Сидеров, са въпрос на конституцията. Ако две трети от българите искат промяна, да я осъществят с който искат, ако не искат - да не правят нищо", заяви Михайлов. "До там сме я докарали, че има пълна деградация на общността и тази конституция е символ на тази деградация. РЗС е създадена преди 8 години

Валидираха две специализирани пощенски марки, посветени на БАЛКАНФИЛА 2014

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и председателят на Народното събрание Михаил Миков, валидираха две пощенско-филателни издания, посветени на Международната филателна изложба „БАЛКАНФИЛА 2014". Тя се организира от Съюза на българските филателисти и „Български пощи" ЕАД, под патронажа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Народното събрание на Република България. Двете филателни издания, бяха пуснати в употреба при откриването на изложбата. Първото от тях е пощенска карта „Международна филателна изложба Балканфила 2014". Тиражът е 892 бр., а художник е Ненко Атанасов. Второто издание на тема „Международни културни годишнини" се състои от 4 пощенски марки и обединява годишнини от рождението на световно известни личности. На него са изобразени четири световно известни личности, свързани с изкуството - Уилям Шекспир, Тарас Шевченко, Михаил Лермонтов и Рихард Щраус. Изданието се отпечатва в тираж от 15 000 броя. Художник на проекта е Атанас Атанасов. Филателното изложение се организира за седемнадесети път и тази година се провежда в град Видин. То обединява участници от 11 балкански държави, както и гости от Русия

Орешарски открива първия български ресторант в Ханой

Търговията между Виетнам и България показва дисбаланс и отрицателно търговско салдо за страната ни

    


Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита по български език и литература в СУ

/КРОСС/ Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по български език и литература. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1 423. Кристина Попова от София изтегли темата за първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Кандидат-студентите ще пишат по темата: „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров". Втората изпитна задача бе изтеглена от Кристи Доскова от София. Кандидат-студентите трябва да съпоставят следните цитати и да осмислят поставените в тях проблеми: „Затуй му пее песентана Странджа баир гората,на Ирин-Пирин тревата..." Христо Ботев „Хайдути" „Ще си отида от света -тъй както съм дошъл бездомен,спокоен като песента,навяваща ненужен спомен."Димчо Дебелянов, „Сиротна песен" Заместник-ректорът по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски" доц. Стефанова поздрави кандидат-студентите. Тя изрази убеждението си, че всички ще се справят добре на традиционно най-интересния изпит и пожела успех на всички. Председател на изпитната комисия е проф. Бойко Пенчев

И Данчо Тъча си тръгва от Локо Пловдив

Халфът последва Мартин Камбуров и в края на сезона напуска "Лаута"

    


Бивш журналист подпалил колата на Шикерова

Висок, мургав, слаб мъж, с набола брада. Така ясновидката Николета Йорданова описа подпалвача на колата на Генка Шикерова.

Янe Янев:Сбъркано е всичко-от селския кмет до президента

Тази конституция до такава степен е сбъркана, че от селския кмет до президента всичко е сбъркано. Има 1500 села, избират кмет,а той няма права Всички власти са сбъркани -от местната власт до президента. Сбъркани са и съдебната, и изпълнителната, и законодателната власт.Това заяви Яни Янев в "На светло" по Нова телевизия, но въпреки настояването на водещата, не каза, дали ще използва Бойко борисов като ракета носител за приемане на нова конституция.

За нов вид телефонна измама предупреждават от полицията

Нов вид измама с SMS на кирилица „Спешно е. Обади ми се…” се разпространява през последните няколко седмици. Това предупредиха вчера от националната полиция. В последните дни жалбите срещу такива съобщения се увеличили. Схемата е добре позната, но малко модифицирана.

Атака: Нямаме дори чистачка в министерство

"Няма вариант за повтаряне на украинския сценарий, защото сме еднонационална и монолитна държава, която не подлежи на разделяне". Това каза пред БНТ най-младият депутат в Народно събрание - народният представител от "Атака" Кристиян Димитров.
"Атака" ще се опита да убеди премиера Пламен Орешарски да не се въвеждат санкции срещу Русия, "Няма вариант за повтаряне на украинския сценарий, защото сме еднонационална и монолитна държава, която не подлежи на разделяне". Това каза пред БНТ най-младият депутат в Народно събрание - народният представител от "Атака" Кристиян Димитров. "Атака" ще се опита да убеди премиера Пламен Орешарски да не се въвеждат санкции срещу Русия,

Светльо Витков: Не искаме да имаме нищо общо със службите

Ние не искаме да бъдем вързани със службите, защото те определят всички в тази държава", каза лидерът на партия „Глас Народен" Светльо Витков в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия.

Витков подреди листата на партията си евровота чрез конкурс и проверка чрез детектора на лъжата.

"Аз лично не съм убеден, че ще гласувам за себе си, защото много харесвам едно момче и едно момиче от нашата листа", заяви кандидатът за евродепутат на "Глас народен" Христо Лафчиев.

"Не може един човек, който познава детектора да го омаловажава. Това не е наша идея, но ние я реализирахме", отбеляза Витков.

Витков не е съгласен с определението на социолозите, че целевата група на неговата партия са хората между 19 и 39 години. Ако е така трябва директно да си закрием партията, защото масово младите хора бягат от България, заяви лидерът на "Глас народен".

"Ние страшно уважаваме възрастните си колеги и искаме да използваме възрастните хора, колкото и гадно да звучи. Възрастните хора имат много опит", допълни го Лафчиев.

"В другите партии има кариеризъм и кадруване, при нас няма такова нещо. Ние не воюваме с хора, воюваме с принципи. И освен това не се коалираме с никой.

Каква професия е имал Станишев (Сергей Станишев, лидер на БСП)? Човек, който няма минало и не знаеш от къде идва, не знаеш какво ще направи. Това, което има Бареков (Николай Бареков, лидер на "България без цензура") е заради средствата, които има зад него.

Проблемът на Плевнелиев (Росен Плевнелиев, президент)е, че не избяга от партийната си обвързаност и следващ мандат най-вероятно няма да има.

Цацаров (Сотир Цацаров, главен прокурор) го харесвах в началото, сега в момента това което става няма никаква разлика от преди, всичко е политическо говорене и показни поръчки", направи кратък разбор Витков.

Ако класическите филми бяха снимани от алкохолици

Случвало ли ви се, когато прекалите с алкохола да "влезете във филма". Ама буквално! Всичко се върти, камерата снима на забавен каданс, лицата изглеждат като от филм на ужасите… ...

Според Дончева трябва да се премахне институцията ВНС

"Трябва да се готвим за избори през есента", заяви Татяна Дончева пред БНТ. "Вероятността от нов вот след изборите за Европейски парламент е голяма", допълни тя.  Според ...

Фенове на Левски нападнаха спортен журналист

Журналист от bgsport.bg Явор Русев е бил нападнат и пребит от футболни фенове, съобщиха от медията. В ранните часове на тази сутрин Явор се заговорил с 5-ма фенове на Левски пред закусвалня на &b...

Атака: България е еднонационална и монолитна държава, която не подлежи на разделяне

/КРОСС/ "Няма вариант за повтаряне на украинския сценарий, защото сме еднонационална и монолитна държава, която не подлежи на разделяне", каза най-младият депутат в Народно събрание - народният представител от Атака Кристиян Димитров по БНТ. "Атака ще се опита да убеди премиера Пламен Орешарски да не се въвеждат санкции срещу Русия, защото заради ограничения ще ударят икономиката на България", допълни гостът в студиото. Според депутата санкциите срещу Русия е едни абсолютно недопустим факт. Той разказа, че е бил наблюдател на събитията в референдума в Крим и заяви, че гражданите там действително са имали желание за промяна. Около 90% от хората, с които е говорил, са казали, че възстановяват една историческа несправедливост. Според Димитров е притеснително, че никоя друга партия не подкрепя правото на избор на тези хора. Според националиста американският дипломат Виктория Нюланд е искала от сервилни български политици в страната да има американски бази за евентуална военна намеса в Украйна. Димитров обясни, че негативното отношение на "Атака" срещу Нюланд е породено от това, че посещението й е било "скрито в тайнственост" от българските медии и политици. Те не са могли да разберат целта на визитата й, с кой ще се среща и какви са темити, които ще се обсъждат. Предвид нейната биография, от партията подозират, че темите, които ще обсъжда с българската власт, подскозват, че тя е тук, за да даде указания

Орлин Павлов ще прави концерт в Лос Анджелис

Орлин Павлов заминава за Америка. Няма само да почива, основно ще работи. Даже вече е уговорил концерт през декември - ще го изнесе в заведение, което се намира на най-известния булевард в Лос Анджелис - Орлин Павлов заминава за Америка. Няма само да почива, основно ще работи. Даже вече е уговорил концерт през декември - ще го изнесе в заведение, което се намира на най-известния булевард в Лос Анджелис - "Холивуд", на 4 декември. Изпълнителят има планувани участия и този месец - в петък ще пее в Розмънт, Чикаго, а на 16 април - в Лас Вегас

Кубрат Пулев: Очаквам още повече номера от страна на Кличко


Очаквам още повече номера и още повече задкулисни настройки от страна на Владимир Кличко, заяви боксьорът Кубрат Пулев пред "Диема".

Българинът постигна бърза 20-а победа на професионалния ринг в свръхтежката категория след отказването на хърватина Ивица Перкович още в третия рунд.

Интерконтинентакният шампион на Международната боксова федерация (IBF) продължава да очаква насрочването на двубой за световната титла на Кличко като първи претендент.

"Лично се...

Бареков гони Тотев с митинг: Време му е!

България без цензура, ВМРО и ЗНС излизат на мащабен митинг-протест в Пловдив срещу мафиотското управление на града под тепетата и с искане на отстраняването на кмета Иван Тотев. По думите на Николай Бареков главните виновници за безхаберното управление на Пловдив от Иван Тотев са неговите ментори Бойко Борисов и Росен Плевнелиев.

7 неща, които не знаете за цирк “Елуаз”

Световноизвестният цирк “Елуаз” представя съвсем нов вид изкуство, което съчетава в себе си ефектни акробатични номера и уникални танци. 
Основан през 1993 г., партньор на Цирк дю Солей, формиран според таланта на своите артисти, циркът бързо намира своето място в сърцето на хората. С десет оригинални представления, изнесени над 4000 пъти в 440 гр Световноизвестният цирк “Елуаз” представя съвсем нов вид изкуство, което съчетава в себе си ефектни акробатични номера и уникални танци. Основан през 1993 г., партньор на Цирк дю Солей, формиран според таланта на своите артисти, циркът бързо намира своето място в сърцето на хората. С десет оригинални представления, изнесени над 4000 пъти в 440 гр

Атака: Нямаме дори чистачка в министерство

"Няма вариант за повтаряне на украинския сценарий, защото сме еднонационална и монолитна държава, която не подлежи на разделяне". Това каза пред БНТ най-младият депутат в Народно събрание - народният представител от "Атака" Кристиян Димитров. "Атака" ще се опита да убеди премиера Пламен Орешарски да не се въвеждат санкции срещу Русия,

След 24 години конспирации – планът „Ран – Ът” е бил спасителен – с какво и как?

Една то най-големите дъвки на прехода е планът „Ран – Ът”. Поклонници на теорията на конспирацията, маргинали, лумпени, партии като „Атака” и др. политици са упражнявали гнева си върху него.
Според тях т. нар. план е имал секретна част и е имал за цел да пороби България, да я свие до 5 млн. и т. н. в този стил. И това се говори, при положение, че в изработването на доклада са участвали и икономисти от БСП, и от СДС (виж тук). Как може да остане скрито нещо, при това положение?

Както много други неща, за този план говорят и коментират хора, които никога не са го чели. Той по-точно е доклад, в който се описва състоянието на страната в различни сфери и се предписват евентуални реформи, дори с варианти, а не като единствен възможни.

От десетина години насам този т. нар. план „Ран – Ът” е достъпен и в интернет, но това пак не спря конспираторите да говорят глупости за него.

Как ще им изглежда, ако разберат какво пише там, например за селското стопанство?
Че авторите на доклада предлагат бърза приватизация на земята, но предупреждават, че връщането на национализираната земя на наследници ще я раздроби на дребни парчета, че земеделието вече е уедрено, има изградени системи. Предлагат различни варианта на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно.

Какво направи България? Върна земята в реални граници и назначи ликвидация на ТКЗС, с която на практика ликвидира селското стопанство. Вместо да използва по-гъвкаво различни форми. Резултатът не беше реформи, а унищожение и начало от нулата. И сега пак се е оформил монопол, за какъвто авторите предупреждават, че не трябва да се допуска.
(виж тук)

Какво пише например в доклада за здравеопазването? „Посредствена, но функционираща система”, „вдигнете заплатите на лекарите” – да не бягат, „въведете минимални такси за хората над социалния минимум” – за да се ограничи „безотговорното използване на медицински услуги”, което върви с манталитета, изработен от десетилетия напълно безплатно здравеопазване.
(виж тук)

Какво направи България? Направи болниците търговски дружества и създаде Здравна каса, която всички те крадат, като надписват сметките, измислят лечения и процедури и на здрави хора и т. н.
Или например има цяла глава „Електроника”. България е била голям производител на електроника с пазар 95% в страните от Източна Европа. И авторите предлагат да търси пазари и да се кооперира със западни производители, за да не ликвидира производството.
(виж тук)

Какво направи България? Днес практически няма електроника, няма такъв отрасъл. Най-големият успех е, че в някогашни заводи за запаметяващи устройства, днес правят ключалки и брави. И тук-там има 2-3 цеха, където правят платки за чужди фирми.

И т. н., може да се разгледа докладът и за машиностроене, и др. и да се види, че Ричард Ран и Роналд Ът дават полезни съвети за България, но никой не ги е послушал. Предлагали са валутен борд – България го въведе след като пропадна до хиперинфлация. Същите мерки са предложили на Естония, тя е приложила повечето навремето и е една от най-бързо развиващи се и стабилни икономически страни на Източна Европа.

Както Ран и Ът казаха сега при посещението си в София – силно токсична политическа среда и липса на разбирателство между партиите е попречила да се правят предлаганите от тях реформи.

Положението е същото и сега.

Осем университета поискаха вдигане на таксите

/КРОСС/ Основните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Само 8 са ВУЗ-овете, които ще искат повече пари от възпитаниците си наесен. Онези университети, които все пак са поискали по-високи такси, са посочили минимален скок. Някои пък са предложили повишението да е само за отделни специалности. Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да променя таксите си. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика - 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева.Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит - 30 лева. По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Икономическият университет също ще иска от студентите си такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението. Столичният Технически университет е определил таксите си между 150 и 650 лева, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на задочниците бакалаври. Годишните такси по изкуство в Националната музикална академия скачат с 50 лева - от 1150 на 1200, става ясно от проекта за постановление. С 20 лева повече ще плащат възпитаниците на Икономическия университет във Варна

Тибетски молитвени флагове в полите на Пирин

54-годишният потомък на белогвардейци Иван Мартинов провежда перма-курсове до биоградината си в с. Влахи

Вапцаров, Дебелянов и Ботев на изпита по литература в СУ

Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов и Христо Ботев ще тестват кандидат-студентите по литература в Софийски университет. На предварителния изпит тази година заявка за участие са дали 1400 студенти, което е с цели 300 повече в сравнение с миналата година. Младежите ще пишат по една от следните две теми:

Светльо Витков: Не искаме да бъдем вързани със службите

/КРОСС/ Въпросите на полиграфа бяха коректно зададени към Христо Лафчиев. По-важна е лоялността. Важните въпроси са свързани с връзки, с кримиконтингент и т.н. Ние не искаме да бъдем вързани със службите, защото те определят всички в тази държава", коментира лидерът на ПП „Глас Народен" Светльо Витков в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. "Аз лично не съм убеден, че ще гласувам за себе си, защото много харесвам едно момче и едно момиче от нашата листа", заяви кандидатът за евродепутат Христо Лафчиев. "Не може един човек, който познава детектора да го омаловажава. Това не е наша идея, но ние я реализирахме", отбеляза Витков. "Човек влиза дълбоко в себе си, питат го въпроси от преди 20 години какво е правил, почваш да се чудиш дали не си излъгал тогава, трябва да гледаш в една точка", обясни Лафчиев. "Нашата целева група според социолозите била хората между 19 и 39 години. Аз не съм съгласен с това, защото ако е така трябва директно да си закрием партията, защото масово младите хора бягат от България", заяви Витков. "Ние страшно уважаваме възрастните си колеги и искаме да използваме възрастните хора, колкото и гадно да звучи. Възрастните хора имат много опит", коментира Лафчиев. "В другите партии има кариеризъм и кадруване, при нас няма такова нещо. Ние не воюваме с хора, воюваме с принципи. И освен това не се коалираме с никой

Аню Ангелов: От Путин всички може да се очаква

„Никой не можа да знае до каква граница се простират имперските амбиции на президента Путин. Всичко може да се очаква. При нас може да ни спрат запасните части за Миг-29, могат да ни спрат и газа”.

Това обяви в интервю за Нова телевизия бившият министър на отбраната в кабинета "Борисов" Аню Ангелов.

През седмицата Ангелов обяви, че ни трябват F-16 в „Граф Игнатиево”, за да ни пазят заради зачестилите полети на руски разузнавателни самолети.

„2012 година една ескадрила F-16 беше базирана тук, докато летището във Виано, Италия беше в ремонт, така че това е нещо, което е отработвано в България" напомни бившият военен министър. По думите му това е един вид демонстрация за сигурност.

По негова информация руски изтребители не влизат във въздушното пространство на България, а летят покрай границата.

Според Ангелов тези изтребители могат да снемат какво се извършва в континенталния шелф на страната или в териториалното море, може да разузнава радарните инсталации по брега, както и защитата на въздушното пространство на дадена държава.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. 
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

11 катастрофи за денонощие във Варна

Общо 11 са регистрираните пътни произшествия във Варна през изминалото денонощие, съобщиха от Варненската полиция за Дарик. При катастрофите няма пострадали граждани, нанесени са материални щети на превозните средства. Възрастна жена пострада в автобус от градския транспорт.

Ван Перси не е доволен от Юнайтед, връща се в Арсенал

/КРОСС/ Холандската звезда на Манчестър Юнайтед Робин ван Перси може да направи шокиращо завръщане в Арсенал, пише вестник „Дейли Мейл". Очаква се завръщането му на Емирейтс да стане съвсем скоро, а именно още през лятото, когато отваря летният трансферен прозорец. Според изданието мениджърът на Юнайтед Дейвид Мойс смята да направи сериозни промени в състава, като Перси ще е един от играчите, които ще си тръгнат от Олд Трафорд. Според информацията на английското издание, подобна сделка би се осъществила, ако Мойс успее да задържи Уейн Рууни. Говори се, че Перси не се разбира особено с Рууни, като същевременно не е доволен и от напускането на Сър Алекс Фъргюсън и сънародника му Рене Мюленстийн. Отделно от това семейството на холандеца също не харесва особено много живота в Манчестър. Преди известно време пък се появиха информации, че Ван Перси не е доволен и от тренировъчните методи на Дейвид Мойс.  

Атака: Няма вариант България да стане Украйна

"Няма вариант за повтаряне на украинския сценарий, защото сме еднонационална и монолитна държава, която не подлежи на разделяне", заяви най-младият депутат в Народно събрание - народният пре...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване