Бургаският съд оправда кмета на Ямобол за събарянето на блок 20

И Бургаският апелативен съд оправда кмета на Ямбол Георги Славов за разрушаването на прословутия блок 20 в града. Още на първа инстанция Славов беше оправдан, а решението и сега не е по-различно. Съд...

Пожар за малко да взриви газстанция в Пловдив

Пожар в непосредствена близост до газстанция на ул."Царевец" в Пловдив бе загасен малко преди да предизвика голяма беда. Огънят тръгнал от искра от газов котлон на двора в къща, обитавана о...

Бивш унгарски министър бе осъден за военни престъпления, извършени през 1952 г.

Бивш унгарски министър на вътрешните работи бе осъден на пет и половина години затвор за военни престъпления по време на потушаването на антикомунистическото въстание през 1956 г., предаде БиБиСи.   92-годишният Бела Бишку беше признат за виновен, че е заповядал на силите на реда да открият огън по мирно протестиращи граждани.   В резултат на въстанието бе свалено комунистическото правителство, но последва военна инвазия на съветски войски. През декември 1956 година загинаха 49 души, когато въоръжени отряди откриха безразборно огън по събрали се на мирна демонстрация граждани в Будапеща и Салготарян. Именно за тези случаи е съден Бишку.   Това е първият съдебен процес в Унгария, на който обвиняем е високопоставен служител на бившия режим. Бишку е бил член на временния изпълком, създал отряди за потушаване на въстанието и е единственият жив член на органа от онова време.   Освен това Бишку беше признат за виновен за "отричане на престъпленията, извършени от комунистическия режим", което в Унгария е равносилно на отрицание на Холокоста.   Присъдата не е влязла в сила, защото може да бъде обжалвана от осъдения.

Учители плашат, че ще напуснат столично училище заради завръщането на директорка

Десетки учители заплашват да напуснат столичното 4-то Основно училище Десетки учители заплашват да напуснат столичното 4-то Основно училище "Джон Атанасов", а родители се канят да преместят децата си в знак на протест срещу връщането на отстранена директорка, съобщи bTV. След продължителни съдебни битки, които в крайна сметка приключват в полза на Галина Шипкалиев, която е отстранена от поста преди 4 години,

Нов рунд в борбата на Бургас с Lafka

Дребни търговци в Бургас продължават борбата си с настъпващия монопол на Lafka. В търсене на решение Aсоциацията на дребния и среден бизнес вчера отнесе въпроса и до областния управител Павел Маринов, като внесе жалба за текстовете от променената общинска Наредба за преместваеми обекти. Промяната, гласувана от мнозинството на ГЕРБ, дава възможност на една фирма да наема обекти без ограничение за техния брой. Тя бе предшествана от други две промени, регламентиращи павилионите за вестници да могат да продават и цигари и други пакетирани стоки. Така прекроените промени в пакет отварят пътя за пълен монопол на Lafka и фалит на над 500 будки, алармира асоциацията. Пред областния управител членовете й настояват за отмяна на текстовете. „Според нас законът е нарушен. Смятаме, че областният управител трябва да си свърши работата. Засегнати са абсолютно всички търговци по член 56, тъй като самата поправка не касае само обектите за тютюневи изделия и пакетирани стоки, тя мачка всички търговци. Дребният бизнес не може да бъде конкурентоспособен на голяма фирма с много финанси зад гърба си. Тази поправка отваря врати на големите да влязат и да изземат малкия семеен бизнес, който развиват всички колеги”, заяви представителят на дребния бизнес в града Николай Димитров. Продължава и съдебният процес по жалбата на търговците, по която Административният съд в Бургас се произнесе в полза на бизнеса. Магистратите спряха спорните точки в общинската наредба за павилионите, а именно частта, в която се позволява в обектите да се продават едновременно тютюневи изделия и печатни издания, припомня бургаският сайт "Флагман".

"Апарат" на Васил Георгиев е роман на годината


Романът "Апарат" на писателя Васил Георгиев, издаден от "Сиела" през 2013 г., получи наградата за български роман на годината на Дарителски фонд "13 века България" на церемония в Софийска градска художествена галерия във вторник вечерта. 

Журито с председател проф. дфн Ивайло Знеполскии и в състав доц. д-р Пламен Дойнов, д-р Ани Бурова, Георги Ангелов и Александър Андреев избра романа между шестте други номинирани творби, излезли през 2013 г.

Другите финалистите бяха...

"Апарат" на Васил Георгиев е роман на година на "13 века България"


Романът "Апарат" на писателя Васил Георгиев, издаден от "Сиела" през 2013 г., получи наградата за български роман на годината на Дарителски фонд "13 века България" на церемония в Софийска градска художествена галерия вчера, 13 март.

Журито с председател проф. дфн Ивайло Знеполскии и в състав доц. д-р Пламен Дойнов, д-р Ани Бурова, Георги Ангелов и Александър Андреев избра романа между шестте други номинирани творби, излезли през 2013 г.

Другите финалистите бяха "Бежанци"...

Започна изграждането на сцената за "Аеросмит"

Стадионът в столичния квартал "Надежда" е в отлично състояние и ще може да побере хилядите фенове на "Аеросмит" у нас. Вратите на стадиона ще бъдат отворени в 17.30 ч.

Съвместна операция срещу незаконното лихварство проведоха в Разград полицаи и данъчни инспектори

При съвместните действия, осъществени под ръководството на окръжната прокуратура, е задържан 33-годишен мъж

Димитър Йончев: Евроскептицизмът ще се увеличава

/КРОСС/ Проф. Димитър Йончев заяви в интервю за предаването „12+3" по БНР, че докато Европа не постави откровено въпроса за изграждането на европейска идентичност, за намаляване на ксенофобията формулата ще е непродуктивна. "Ние, които сме по периферията, сме между чука и наковалнята, защото един от големите проблеми на ЕС - липсата на унитарна политика , е влиянието на САЩ. Този начин, по който САЩ виждат европейските си интереси не съвпадат с отделните големи държави в ЕС, така че не виждам в близко време намаляване на евроскептицизма. По-скоро ще се увеличава", смята той. Проф. Йончев коментира и становището на Президенството за проведените референдуми в Източна Украйна: "Президентът съобщи веднага, че референдумът в Източна Украйна бил незаконен. В 9 член на Конституцията на украинците пише, че всички международни договорености имат приоритет пред националното законодателство. Украйна е член на ООН, а там е ясно написано, че една група може да направи допитване независимо от националното правителство за своята автономия. Президентът въз основа на каква правна конструкция съобщи тяхната незаконност? Вярно е, че това политически деликатен въпрос. Русия обяви, че се отнася с уважение. Такава формула няма в правото. Хората мислят. Къде е уважението, което ние изразихме към един такъв деликатен въпрос с този жест? На кого служим?", попита той.  

Сидеров осъди телевизионен водещ

Един от водещите на телевизия „СКАТ“ - Димитър Байрактаров, беше осъден от Бургаския районен съд за обиди, клевети и неверни твърдения, съобщи Дарик. Така за пореден пък Волен Сидеров спечели дело срещу тази телевизия и водещите в нея, повечето от които са част от ръководството и членове на партия НФСБ. Един от водещите на телевизия „СКАТ“ - Димитър Байрактаров, беше осъден от Бургаския районен съд за обиди, клевети и неверни твърдения, съобщи Дарик. Така за пореден пък Волен Сидеров спечели дело срещу тази телевизия и водещите в нея, повечето от които са част от ръководството и членове на партия НФСБ.

Популистката партия „Алтернатива за Германия” иска страните от Южна Европа да напуснат еврозоната

Популистката партия „Алтернатива за Германия”, основана от професор по икономика, пропагандира в кампанията си за европейските избори за излизането от еврозоната на южните страни като Гърция и Испания. От политическата сила настояват Европейската централна банка да прекрати финансирането на държави в затруднение.

Бареков и ББЦ имат най-позитивен образ в медиите

България без цензура и лидерът й Николай Бареков имат най-позитивен образ в медиите. Това показва мониторингът върху отразяването на политическите партии, извършен от Института за социална интеграция. Според изследването най-отразяван през последните 45 дни в медиите е Бойко Борисов, но по-скоро в отрицателна светлина. Материалите за старите партии, управлявали досега, също са повече критични.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с прожекция на филма за принцеса Грейс

Шестдесет и седмото издание на международния кинофестивал в Кан ще бъде открито в сряда с прожекция на "Грейс от Монако" - биографичния филм на френския режисьор Оливие Даан с участието на Никол Кидман в главната роля, предаде Франс прес. Водещ на церемонията ще бъде френският актьор и певец Ламбер Уилсон.   Осемнадесет филма от над 1700 участвали в селекцията ще се включат в надпреварата за наградата "Златна палма". В конкурсната програма са ленти като "Сбогом на езика" на Жан-Люк Годар, "Звездна карта" на канадеца Дейвид Кроненбърг, "Залата на Джими" на британския режисьор Кен Лоуч и "Два дни, една нощ" на белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден.   Председател на журито тази година е новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън, чийто филм "Пианото" печели "Златната палма" в Кан през 1993 г.   Кинофестивалът в Кан ще продължи до 25 май. Италианският актьор Марчело Мастрояни е лице на официалния афиш на феста. Мастрояни е изобразен в близък план, хвърлящ характерния си поглед през чифт очила. Кадърът е взет от култовия филм на Федерико Фелини "Осем и половина", представен в Кан през 1963 г.

Кънчо Стойчев: ЕС не изглежда такъв, какъвто си го представяхме

/КРОСС/ "ЕС, за съжаление, не изглежда такъв, какъвто си го представяхме. ЕС не е това, което мислехме и става зле и все по-зле", каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за предаването „12+3" по БНР. "ЕС в момента няма лидерство. Ако имаше лидерство в момента никога нямаше да се случи трагедията в Украйна, ще добавя двойния аршин, лицемерието. Оказва се, че в момента референдума не е ценност за нас. Демокрация ли е, когато на един площад се допуска да се разстрелват хора. Ще продължа с тежкото разочарование от отношението към България, двойните стандарти, размахания пръст, непрекъснато ни поучават. Кой ни получава? Партньорите ни поучават, че сме корумпирани и мафиоти като вчера излезе официално становище на европейски съд, че Силвио Берлускони в продължение на 20 години е представител на мафията, така натрупва парите и така взима властта", добави Стойчев. Според него, за да се решат проблемите е необходима власт на федерален принцип. "Отнемане на властта на чиновника. Власт на федерален принцип, много повече политически обвързана, с много по-голяма тежест на мненията на националните представителства, съживяване на ЕП като основното място за тълкуване на политики, а не ЕК, която измести парламента и в момента сме в ситуация, в която Комисията доминира, а парламентът е едно демократично украшение към шепа бюрократи", категоричен е той.  

150 младежи се състезаваха по финансова грамотност

Второ национално състезание „Финансов иновационен лагер“ се проведе на 11 и 12 май

Учени смятат, че са открили най-сарото изображение на Исус Христос

/КРОСС/По време на археологически разкопки в древноегипетския град Оксирингх учени от Университета на Барселона откриха изображение на Исус Христос върху една от стените на гробница. Археолозите смятат, че образът на млад мъж с къдрава коса, даващ благословия, е на Иисус Христос и е най-сария, намиран досега. Находката датира от VI - VIII в. В гробницата са открити различни каменоделски инструменти, мастилница, моливи и писалка и няколко римски мумии. Към момента археолозите все още не могат да кажат на кого по точно принадлежи намерената гробница, но по първоначални данни в нея е погребан 17-годишен писател, живял през коптския период.Около изображението, за което се предполага, че е най-старото такова на Исус Христос, има изписани текстове, които специалистите в момента превеждат. Има освен това и рисунки на растения, датиращи също от коптския период. Самото помещение, в което е открито изображението на Иисус Христос и многобройните артефакти, е с размери 8х8 метра, а дълбочината му е 4 метра. До самата гробница има и някаква друга структура, свързана с нея, за която учените предполагат, че може да се окаже храм на бог Серапис. Древният египетски град Оксирингх е известен главно с големия брой папируси, намерени там. Това обаче е първият случай, когато археолозите успяват да открият и инструменти за писане.  

Марин льо Пен обвини Наджъл Фараж в непочтеност

Лидерката на френските националисти Марин льо Пен обвини британския популистки лидер Найджъл Фараж в непочтеност заради негов коментар, че партията й Национален фронт е расистка, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в сряда.   Фараж "използва срещу Национален фронт аргументи, на които самият той е жертва, това е непочтено", заявява Льо Пен в интервю за авторитетното британско издание. Лидерката на националистите е убедена, че с това поведение лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство цели да измести Националния фронт от мястото на водеща евроскептична формация в Европа след изборите на Европейски парламент на 22 - 25 май. "Това е стара история между Англия и Франция", коментира Льо Пен.   Във Великобритания ПНОК се очертава като водеща политическа сила, точно както във Франция се очаква Националният фронт да засили влиянието си на предстоящите евроизбори. Вместо да се съюзи с националистите във Франция обаче ПНОК предпочете за партньор малка голистка формация. Национален фронт пък се опита да създаде европейска коалиция на евроскептичните партии, към която интерес проявиха холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс и евроскептици от Австрия, Италия, Белгия и Швеция.   Марин льо Пен заявява, че очакваното увеличаване на присъствието на крайнодесните в Европейския парламент след изборите ще бъде сигнал за "отхвърлянето на европейската конструкция". "Това означава противопоставяне на трансатлантическите търговски преговори със САЩ, противопоставяне на политиката на бюджетни икономии, наложена от ЕС, противопоставяне на какъвто и да било нов трансфер на суверенитет от държавите членки към ЕС и на каквото и да било ново разширяване на ЕС", обобщава лидерката на Национален фронт програмата на крайнодесните в Европарламента.   Тя прогнозира, че еврото "ще експлодира" и затова целта й ще бъде внимателно излизане от еврозоната. Социологическите проучвания обаче показват, че 79 процента от избирателите не биха подкрепили такава стъпка, отбелязва "Файненшъл таймс".   Същевременно Найджъл Фараж се оплака в интервю за ДПА, че срещу партията му преднамерено се води кампания за дискредитиране. Той определи Европа като "очарователна", но Европейския съюз като "отвратителен" и отхвърли обвиненията в расизъм срещу партията му.   "Системата се бори срещу самото ни съществуване, няма равнопоставеност при критикуването. Ние сме нарочени и някои хора казват лоши неща за нас и се правят опити това да се внуши като представително за цялата партия, но нещата очевидно не стоят така", заяви Фараж.   Фараж отхвърли обвиненията в расизъм и подчерта, че хората не подкрепят партията му, за да протестират, а защото са съгласни с позициите на партията за лошите последици от европейската интеграция, една от които е липсата на контрол върху имиграцията.   Фараж допълва, че е "очарован" от социалното, културно и езиково многообразие на Европа, но намира за "отвратителна" идеята на ЕС тези народи да бъдат принудени да живеят под общ флаг и по едни и същи правила.

До 2020 г. изостаналите региони ще се подпомагат по иновативни методи

Ще се разчита на визията на местните власти за възраждане на изоставащите региони, заяви Зинаида Златанова


Киев наруши договореностите с ООН

/КРОСС/ Украинските власти нарушиха договореностите с ООН, ако наистина в близост до Краматорск са участвали хеликоптери с опознавателните знаци на световната организация.„Департаментите за операциите по поддържане на мира и полевата поддръжка са в контакт с украинските власти по този въпрос", съобщи пресслужбата на ООН пред ИТАР-ТАСС. От Департамента за операциите по поддържане на мира на ООН подчертаха, че държавите, предоставящи средства на авиацията и друго оборудване за миротворчески мисии, «трябва да премахнат всички лога и опознавателни знаци със споменаването на ООН, веднага след завръщането в страната и повече те да не бъдат използвани за официални цели на световната организация". „Освен това, всяко споразумение, подписвано от страните-доставчици на контингентите, ясно пояснява, че техните правителства могат да използват носещите символиката на ООН средства на авиацията само за изпълнения на полети, които са били поискани от Обединените нации", отбелязаха още от Департамента. По-рано в медиите се появи информация за използването в хода на специалната операция в близост до Краматорск на най-малко три хеликоптера със символика на ООН. Според данните, става дума за три бойни хеликоптера Ми-24 и един транспортен Ми-8. Украински хеликоптери са били задействани в редица миротворчески мисии на ООН, в частност, в Демократична република Конго.  

Учени създадоха изкуствена кръв

След като през 2009 година изследователски екип в Шотландия предприе амбициозното начинание да направи кръвни клетки в лабораторни условия, днес, пет години по-късно, е създаден продукт, който може да бъде трансфузиран на пациент, пише Washington Post, позовавайки се на думите на директора на проекта Марк Търнът. След като през 2009 година изследователски екип в Шотландия предприе амбициозното начинание да направи кръвни клетки в лабораторни условия, днес, пет години по-късно, е създаден продукт, който може да бъде трансфузиран на пациент, пише Washington Post, позовавайки се на думите на директора на проекта Марк Търнът.

Илияна Йотова: Образователната реформа трябва да започне час по-скоро

Мит е, че имаме добро образование. Децата ни се справят прекрасно с много неща, например с езици, но им липсва обучението да се справят с проблеми, да мислят творчески, а и учат по стари учебници и програми. Учещите за механици все още използват за макети руски автомобили от преди 25 години, предадоха от пресцентъра на БСП. Мит е, че имаме добро образование. Децата ни се справят прекрасно с много неща, например с езици, но им липсва обучението да се справят с проблеми, да мислят творчески, а и учат по стари учебници и програми. Учещите за механици все още използват за макети руски автомобили от преди 25 години, предадоха от пресцентъра на БСП.

Дончев: Не ме е страх от заплахи, не се страхувайте и вие

/КРОСС/ "С подкрепата, която ще ни дадете, няма да позволим да има страх в смесените региони. Не ме е страх от заплахи, защото не съм сам, не се страхувайте и вие." Това каза водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев пред жителите на село Антоново, област Търговище. „Характерно за Вашето населено място е смесеното население. Ние искаме да намерим пътя към обединението. Не искаме война и омраза, а повече българи да следват една посока и да градят, без значение от пол, възраст и етническа принадлежност", подчерта Томислав Дончев. Заедно с Томислав Дончев бяха заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов и кандидатите за евродепутати Андрей Ковачев и Асим Адемов. Андрей Ковачев посочи, че в несъмнено в смесените райони се наблюдава страх сред населението. „Ние сме тук, за да Ви вдъхнем доверие, че има алтернатива и възможност. България няма време за губене, защото трябва да навакса изоставането", каза Ковачев. Кандидатът за евродепутат на ГЕРБ Асим Адемов призова присъстващите да гласуват за ГЕРБ, защото е партия, която не разделя българите на християни и мюсюлмани и не плаши населението. Цветан Цветанов призова събралите се граждани да гласуват с номер 18 на 25 май за по-добро бъдеще. Заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че предстоящите избори са важни за страната, защото ще дадат възможност за оценка на сегашното състояние на държавата.    

Седмокласниците ще се борят за 2700 места във варненските гимназии

Общо 2703 са местата в гимназиите, за които ще трябва да се състезават варненските седмокласници, сочи държавният план-прием. 1455 от тях са в профилираните, а 1248 в професионалните, съобщи за „Черно море“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова.

Русия няма да продължи експлоатацията на МКС след 2020 година

/КРОСС/ Русия не възнамерява да удължава експлоатацията на Международната космическа (МКС) станция след 2020 година, както предлагат САЩ, защото планира да насочи ресурсите си към други перспективни космически проекти, каза пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, съобщи Интерфакс. „Ние планираме, че МКС ни е нужна до 2012 г.", заяви Рогозин. „След 2020 г. ние бихме искали да насочим средства към по-перспективни космически проекти", добави Рогозин, като припомни, че една трета от бюджета на Роскосмос отива за пилотирана космонавтика. Виципремиерът отбеляза също, че „руският сегмент може да съществува самостоятелно от американския, но американският не може да съществува самостоятелно от руския". Според Рогозин, зависимостта между Русия и САЩ по проекта за МКС е взаимна, но повече от страна на Русия, тъй като те не притежават собствени средства за изпращане на астронавти в Космоса.  

15 продукта, които ще ви помогнат да се вталите

Процесът на отслабване често отнема месеци, но пролетта чука на вратата, така че няколко трика да ускорим вталяването винаги са добре дошли.
За да заставим организма си да топи повече калории, е необходимо да се регулира обмяната на веществата. Някои хора нямат такива проблеми, тъй като природата ги е дарила с бърз метаболизъм. Процесът на отслабване често отнема месеци, но пролетта чука на вратата, така че няколко трика да ускорим вталяването винаги са добре дошли. За да заставим организма си да топи повече калории, е необходимо да се регулира обмяната на веществата. Някои хора нямат такива проблеми, тъй като природата ги е дарила с бърз метаболизъм.

Пламна газстанция в Пловдив

/КРОСС/ Газстанция в квартал "Хр. Смирнески" на ул. "Царевец" град Пловдив е пламнала преди минути, съобщава Marica.bg. Засега не се съобщава за размера на аварията и има ли пострадали. Не става ясно какво е предизвикало инцидента. Снимка: Марица

Илияна Йотова: Образователната реформа трябва да започне час по-скоро


Мит е, че имаме добро образование. Децата ни се справят прекрасно с много неща, например с езици, но им липсва обучението да се справят с проблеми, да мислят творчески, а и учат по стари учебници и програми. Учещите за механици все още използват за макети руски автомобили от преди 25 години, предадоха от пресцентъра на БСП. Мит е, че имаме добро образование. Децата ни се справят прекрасно с много неща, например с езици, но им липсва обучението да се справят с проблеми, да мислят творчески, а и учат по стари учебници и програми. Учещите за механици все още използват за макети руски автомобили от преди 25 години, предадоха от пресцентъра на БСП.

МГС: ЕС опитва да ограничи ролята на руския газ

В Европа няма заместител на руския природен газ, но ЕС се опитва изкуствено да намали ролята на "синьото гориво" в своята енергетика, заяви днес ръководителят на Международния газов съюз Гертян Ланкхорст на експертната конференция в Брюксел "Енергодиалогът Русия-ЕС – газовият аспект".

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от обедната емисия:

Бълтгарските лекари ще се включат в утрешната общоевропейска акция на медиците за по-добри условия на работа и повече средства за здравеопазване.

Стотици миньори остават блокирани под земята в турската мина Сома. Потвърдена е смъртта на 201 души.

Президентът на Съединените щати Барак Обама наложи...

Ивайло Чочев: В България ще играя само за ЦСКА

Халфът на ЦСКА Ивайло Чочев сподели, че той и неговите съотборници са получили по една заплата и очакват още по едно възнаграждение. "Александър Томов изплати по една заплата миналата седмица, о...

Шопската салата се движи на първо място в класация за евроястие

Смятате ли, че нашенската шопска салата е достойна да бъде ястие на Европейския съюз? Ако е така, можете да гласувате за нея в рамките на инициативата „Вкус от Европа”, в която се ...

ЕБВР: Украйна влиза в рецесия, а Русия - в стагнация

Украйна ще изпадна в рецесия тази година, докато Русия ще бъде засегната от стагнация. Това гласи прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), представена на годишната й среща в...

Еквадор лети за Бразилия с трима дебютанти

Селекционерът на Еквадор Рейналдо Руеда обяви разширения списък на тима за световното първенство в Бразилия това лято. Специалистът е включил в списъка си имената на 30 играчи, като до 2 юни той трябв...

Четирима отпаднаха от състава на Льов

Четирима футболисти на Германия, състезаващи се в Бундеслигата, отпаднаха от предварителния състав на селекционера Йоахим Льов. Аут след първата пресявка на специалиста са Андре Хаан (Аугсбург), Марсе...

Поход ще отбележи 100-годишнината от началото на Първата световна война

Доброволчески поход, започнал на 8 май от белгийския град Ипр, ще отбележи 100-годишнината от началото на Първата световна война, съобщиха организаторите, цитирани от БТА в кореспонденция от Брюксел.   Инициативата ще продължи до средата на октомври и ще завърши пътя си в Истанбул с обща дължина на прехода от 3600 километра. Предстои част от участниците да бъдат приети във Федералния парламент в Брюксел, като на церемонията ще присъства и българският посланик в Белгия Веселин Вълканов.   Маршрутът на похода включва 17 български селища, като две от тях - Благоевград и Пловдив - са определени като междинни сборни точки.   В похода участват единствено доброволци, а инициативата е подкрепена от Съвета на Европа, Съвета на ЕС, фондацията "Ана Линд" и "Ротъри интернешънъл".   Целта на неправителствената организация е да обедини европейци от различни култури и вероизповедания. Пеш участниците ще преминат през Франция, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, Македония, България, Гърция и Турция. Предвижда се походът да достигне Благоевград на 17 септември, а 10 дни по-късно да бъде в Пловдив.

Украйна е по-близо до гражданска война от когато и да е!

Москва е категорично против въвличането на Украйна в НАТО, заяви Лавров


Нови тапи в София заради ремонта на Семинарията. Вижте обходните маршрути

Още по-големи задръствания се очакват в София заради изграждането на естакада на кръстовището на Семинарията, между бул. “Алея Яворов” и ул. “Стоян Михайловски”. То ще бъде затворено от четвъртък до неделя. Освен там “тапа” се очаква и на кръстовището на Телевизионната кула. Задръствания ще има и по обходните маршрути - по бул. “България” и по бул. Още по-големи задръствания се очакват в София заради изграждането на естакада на кръстовището на Семинарията, между бул. “Алея Яворов” и ул. “Стоян Михайловски”. То ще бъде затворено от четвъртък до неделя. Освен там “тапа” се очаква и на кръстовището на Телевизионната кула. Задръствания ще има и по обходните маршрути - по бул. “България” и по бул.

Учени създадоха изкуствена кръв

След като през 2009 година изследователски екип в Шотландия предприе амбициозното начинание да направи кръвни клетки в лабораторни условия, днес, пет години по-късно, е създаден продукт, който може да бъде трансфузиран на пациент, пише Washington Post, позовавайки се на думите на директора на проекта Марк Търнът. След като през 2009 година изследователски екип в Шотландия предприе амбициозното начинание да направи кръвни клетки в лабораторни условия, днес, пет години по-късно, е създаден продукт, който може да бъде трансфузиран на пациент, пише Washington Post, позовавайки се на думите на директора на проекта Марк Търнът.

Фатах и Хамас преговарят за палестинско правителство на националното единство

Лидери на ислямското движение Хамас и партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас проведоха преговори в Газа за съставянето на преходно технократско правителство на националното единство, съобщи ДПА.   Говорителят на Хамас в Газа Сами Абу Зухри каза, че висшият представител на Фатах Азам ал Ахмад се е срещнал снощи с високопоставения член на Хамас Муса Абу Марзук за обсъждане на въпроса за съставяне на правителство.   Палестински служител, запознат с преговорите, заяви, че на срещата са били разменени списъци с кандидати за министри в новото правителство. По думите му списъците включват кандидати, които не са членове нито на Фатах, нито на Хамас, а са независими технократи. Според него "обсъжданията за избиране на министрите вървят гладко".   Той каза, че Ал Ахмед имал указания от Абас да постигне споразумение с Хамас за единен списък с министри за новото правителство.   "Президентът Абас, който ще бъде министър-председател на новото правителство, ще обяви договореният списък в последната седмица на май", заяви служителят, пожелал анонимност.   Правителството ще има за конкретна задача да подготви общи избори, които да бъдат произведени шест месеца след неговото съставяне.

Турските мини са дали над 3000 жертви пред последните 70 години

/КРОСС/ Над 3000 души са загинали в Турция при инциденти с мини след 1941 година. Статистиката извади местният частен телевизионен канал НТВ по повод вчерашната трагедия в мина в град Сома, в западната част на страната, при която жертвите досега са 201. Около 80 други са ранени, а между 200 и 400 миньори остават блокирани под земята, като има опасения, че броят на загиналите може да нарасне. Най-голямата (засега) трагедия в историята на страната при подобна злополука става на 3 март 1992 г. в окръг Зонгулдак, на Черно море. Експлозия на газ в мината в Козлу завършва със смъртта на 263-ма миньори. Последният по-голям инцидент преди вчерашния е на 8 януари 2013 ч. отново при експлозия в мината в Козлу, когато загиват осем миньори. Анкара се опитва да подобри безопасността на въгледобивните си мини и закрива тези, криещи опасност или работещи без необходимите разрешителни. Независимо от това данни на Турския статистически институт, огласени през март, сочат, че миньорството и каменодобивът остава секторът, в който стават най-много трудови злополуки в страната - над 10% от всички трудови злополуки, пише Дневник.  

Сър Робърт Скот: Варна е със сериозни шансове да стане европейска културна столица

Варна е наистина добър кандидат за спечелването на приза Европейска столица на културата. След отпадането на Бургас основно предимство е, че тя остана единственият морски град сред четирите конкурента. Това заяви в началото на днешната сесия на местния парламент консултантът по кандидатурата на града ни сър Робърт Скот, предаде репортер на Moreto.

Ученици от Детската полицейска академия посетиха ОДМВР - Силистра

Тази година проектът се реализира предимно в малките населени места

Българските власти не казват прелетял ли Рогозин с измама над страната

Българските държавни институции отказват да потвърдят дали и защо самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин е преминал през въздушното пространство на България, което би било в разрез с наложените от ЕС санкции. Румънският външен министър Титус Корлъцян обвини Рогозин, че е прелетял над Българи и Румъния с измама. Частният самолет, който на 9 май е транспортирал руския вицепремиер до Кишинев в Молдова преди да посети руския сепаратистки район на Приднестровието, "е прелетял с измама през българското и румънското въздушно пространство", посочи Корлъцян, цитиран от Франс прес.   Дмитрий Рогозин е в списъка с руски официални лица, на които Европейският съюз наложи санкции, включително забрана за навлизане в европейска територия заради анексирането на Крим от Русия.   Според Корлъцян частният самолет, с който е летял Рогозин, не е представил на българските и румънските власти списъка с пътниците. "Този полет е бил извършен по измамен начин, тъй като на поставените въпроси от българските и румънските компетентни власти за наличието на хора, които подлежат на санкции, те са отговорили уклончиво, имало е прекъсване на връзката и дори лъжа. На българите са казали, че Рогозин не е на борда на самолета", заяви румънският министър.   Румъния е потвърдила присъствието на Рогозин едва при кацането му в Кишинев, след което е отказала обратен полет през въздушното си пространство. Властите в София обаче мълчат по темата и не потвърждават твърденията на Букурещ, предаде БНР в сряда.   От Министерството на външните работи препратиха въпроса към Министерството на отбраната. От Военното ведомство пък заявиха, че става дума за граждански полет и за това отговаря Министерството на транспорта. От там казаха, че не могат да предоставят такава информация, защото било въпрос на национална сигурност и трябва да се съгласува с Външно министерство.   Националното радио не е получило потвърждение от пресцентровете на нито едно от трите ведомства, сякаш полетът на руския вицепремиер през България в нарушение на санкциите изобщо не се е осъществил.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване