Ил. Йотова: Българите не желаят избори, а доходи, предсказуема политика и развитие

Не позволявайте на никой да ви отнема правото на вот, да ви заплашва, че ще ви отнеме работата, ако не гласувате “правилно”.

Financial Times: Зад скандала с ЕРП-тата в България има руски интереси

 "Случаят с чешки и австрийски инвеститори отблъсква партньорите на България в ЕС и увеличава подозренията за тайно руско влияние“, пише в статия на Financial Times по повод споровете за плащания между НЕК и трите дружества - EVN, CEZ и Енерго-Про.

„Европейската комисия и шест страни от ЕС се оплакаха в България от начина, по който се третира случаят, а той е тест за върховенството на закона", пише изданието.

"Случаят (с трите електроразпределителни дружества в България) се следи като барометър за руското влияние сред загриженост, че местни бизнесмени с руска подкрепа лобират да изградят свои дяловe в бизнеса с пренос на енергия, ако чуждестранните инвеститори бъдат лишени от лицензите си“, допълва Financial Times. 

Вестникът цитира писмото от еврокомисаря Гюнтер Йотингер до българския енергиен министър, в което се отбелязва, че комисарят следи отблизо „ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприеме необходимите юридически стъпки, за да гарантира пълното спазване на законите на ЕС.

Йотингер допълва, че спорът трябва да се реши в търговски съд, а не с политически мотивирано нареждане на регулатора.

Посланиците на Германия, Франция, Австрия, Чехия, Дания и Финландия са предупредили Пламен Орешарски, че отнемането на лицензите "ще изпрати крайно негативен сигнал към всички настоящи и бъдещи инвеститори в България", пише още Financial Times.

Премиерът отвръща, че просто се прилага законът и никой не притиска регулатора, въпросът за цената на тока е "експлозивна материя" в страната, а медиите представят предстоящото решение като шанс за тласък към управляващите социалисти точно преди изборите за Европейски парламент, допълва изданието.

 Financial Times отбелязва, че ЕРП-та се оплакват от ограниченията на българския регулиран пазар, че в сектора години наред са допускани системни грешки, цените са намалявани от политически съображения и още се усеща ефектът от рязкото увеличаване на сегмента на възобновяеми източници.

Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания споменава за руско влияние в случаите с ЕРП-та и с "Южен поток", което често се осъществява чрез местни медии, контролирани от българи в близки връзки с Русия.

"Руското влияние в енергетиката на България е повсеместно", казва той.

Търговският излишък на еврозоната се сви през март

Износът и вносът отчетоха спад за пръв път от края на миналата година


Пратиха органи от наш донор в Словения и Германия

ВМА извърши първата експлантация по "Евротрансплант"


ГЕРБ внесе вота на недоверие за сектор "Енергетика"

ГЕРБ внесе в парламента подготвяния вот на недоверие срещу правителството. Този път той е за ситуацията в енергетиката. Част от притесненията на партията са за финансовото състояние на НЕК, правомощията на ДКЕВР, както и проекта „Южен поток”.

"Многая лета" и полет с балон - безплатно в Нощта на музеите

София ще е градът, който със сигурност няма да заспи тази събота. Затова всеки любител на динамичния нощен живот и изкуството, излязло на улицата, трябва да се приготви за дълъг градски поход. Повече от 50 галерии и музеи в столицата отварят вратите си за безплатни посещения, някои съпроводени с концерти. Градският транспорт ще работи и... София ще е градът, който със сигурност няма да заспи тази събота. Затова всеки любител на динамичния нощен живот и изкуството, излязло на улицата, трябва да се приготви за дълъг градски поход. Повече от 50 галерии и музеи в столицата отварят вратите си за безплатни посещения, някои съпроводени с концерти. Градският транспорт ще работи и...

Колеги, ще мълчим ли?


"Дневник" публикува текста на главния редактор на сайта vevesti.bg Евгени Петров с позволението на автора. 

Десет дни преди европейските парламентарните избори журналист и издател съвсем по балкански бе нападнат масирано, организирано, координирано и планирано от лидерите на една политическа сила.

Само преди година такова поведение от страна на управляващи политици би взривило колегията. На практика един издател е атакуван, защото си е позволил да определя политиката на...

Реформаторите: Управляващите лъжат, разполагаме с писмото за "Южен поток"


Реформаторският блок оспорва твърденията на енергийното министерство, че компанията "Южен поток Транспорт" с основен акционер "Газпром" не е изпращала писмо със законодателни предложения до България. На пресконференция днес бившият шеф на контраразузнаването, а сега общински съветник от ДСБ, ген. Атанас Атанасов показа писмо от Българския енергиен холдинг (БЕХ) до министъра на енергетиката Драгомир Стойнев. Към него са приложени подготвени законодателни промени и мотиви към тях, направени от...

ООН: Иран развива ракетната си програма, на това трябва да се сложи край


На пръв поглед Иран е намалил нелегалните покупки, които нарушават санкциите на ООН. Продължава обаче разработката на балистични ракети, което представлява сериозна пречка пред преговорите за ограничаване на ядрената програма на Техеран, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на поверителен доклад на ООН.

В неделя аятолах Хомейни описа очакванията на Запада страната му да спре да развива ракетната си програма като "глупаво и идиотско". Той обяви масово производство на балистични ракети....

Бъсеску определи Рогозин за дворцовия шут на Кремъл

За мен Рогозин е дворцовият шут и аз мисля, че не трябва да попадаме

Прекрасна новина за Атлетико (Мадрид) - Диего Коща излиза срещу Барселона

Треньорът на Атлетико (Мадрид)-Диего Симеоне ще може да разчита на своя голмайстор Диего Коща, който ще играе в решителния за титлата в Испания мач срещу Барселона през уикенда. „Той е добр...

Капело обяви списъка си, Черишев няма да играе на Световното

Крилото на Севиля Денис Черишев няма да вземе участие на световното първенство в Бразилия с отбора на Русия, съобщава "Спорт Експрес". Според изданието футболистът е бил включен в групата, с...

Суарес: Аржентина е фаворит на Мондиала

Звездата на Ливърпул и Уругвай Луис Суарес посочи отбора на Аржентина като главен фаворит за спечелването на предстоящото световно първенство в Бразилия. "Най-добър шанс има Аржентина, защото ра...

ВВС ще участват в съвместната летателна тренировка с международно участие „Тракийска звезда - 2014"

/КРОСС/ Изтребители и щурмови самолети на българските Военновъздушните сили ще изпълняват интензивни полети в райони от Югоизточна България, вкл. на малки височини, през следващата седмица. Самолетите ще излитат от авиобаза Граф Игнатиево, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната. В същия период ще има и ежедневно предислоциране на зенитно-ракетни комплекси в райони на областите Стара Загора и Хасково. Преходите на ешелоните ще се извършват денонощно. Силите и средствата на Военновъздушните сили ще участват в съвместната летателна тренировка с международно участие „Тракийска звезда - 2014".  

Очакват ли по-добри дни хедж фондовете с дълги-къси портфейли?

Миналата година не бе успешна за тях, след като подкрепата от централните банки доведе до повсеместни ръстове на пазара


28 български пожарникари и спасители ще помагат за преодоляването на последиците от наводненията в Сърбия

Спасителните екипи ще бъдат изпратени днес в 17 часа в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

Водата и нейните лечебни свойства

Приемът на достатъчно количество вода на ден може да предотврати някои заболявания като камъни в бъбреците и инфекция на пикочните пътища.

Стотици жалби за злоупотреба с лични данни преди евровота

Избиратели твърдят, че имената им са използвани в подписки за подкрепа на партии, без те да се подписвали

Кълкин носи Гослинг, който носи Кълкин, който носи...

Двамата актьори започнаха закачливо да носят тениски един с друг

Видео: "Оклахома" и "Индиана" допълниха финалите на НБА


"Оклахома сити тъндър" и "Индиана пейсърс" се класираха за финалите на Западната и Източната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА). 

Двата отбора спечелиха шестите си мачове срещу "Лос Анджелис клипърс" и "Вашингтон уизърдс" и в спорт за място на големия финал ще се изправят съответно срещу "Сан Антонио спърс" и "Маями хийт". 

"Оклахома" достигна трети финал в Западната конференция в последните четири години, след като спечели гостуването на "Клипърс" със...

България сред първите страни, предложили помощ на Сърбия след наводненията

/КРОСС/ България е сред първите страни, които са предложили помощ на Сърбия за справяне с тежката ситуация в страната след наводненията. От кабинета на комисар Кристалина Георгиев съобщиха, че сръбските власти са поискали съдействие чрез европейския механизъм за гражданска защита. България е предложила водни помпи и други устройства за отводняване, както и моторизирани спасителни лодки и екип от 26 спасители. Предложението вече е прието от сръбска страна. Другата държава от Евросъюза, която е предложила и ще окаже подобна помощ, е Германия, съобщава БНР.  

ЕК е убедена: Газът за ЕС няма да бъде спрян

Брюксел предлага нова среща на ЕК, Русия и Украйна за газа


ЕК с идея европейските потребители на газ сами да заредят украинските хранилища

Европейската комисия предложи възможно разрешение на проблемите с газовите доставки от Русия, през Украйна, до останалите европейски потребители на...

ЕК с идея европейските потребители на газ сами за заредят украинските хранилища

Европейската комисия предложи възможно разрешение на проблемите с газовите доставки от Русия, през Украйна, до останалите европейски потребители на...

Почина легендарният борец Янчо Патриков при катастрофа

Легендата на българската борба Янчо Патриков издъхна преди минути в МБАЛ-Бургас. Той е пътувал от своята хотелска база край град Средец към Бургас, но е загубил контрол над автомобила.

Летим директно от Варна до Истанбул от 30 юни

Националният превозвач на Турция TurkishAirlines ще лети от 30 юни между Истанбул и Варна, съобщи зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Тя е организирана, финансирана и менажирана от турската компания, а България дава само летище и дестинация, уточни зам.

НСИ: Българите живеят средно по 74,5 г.

Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2011-2013 г., е 74.5 години. Спрямо предходния период - 2010-2012, тя се увеличава с 0.5 години, съобщиха от НСИ.
България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота /СПЖ/ в Европейския съюз. Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2011-2013 г., е 74.5 години. Спрямо предходния период - 2010-2012, тя се увеличава с 0.5 години, съобщиха от НСИ. България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота /СПЖ/ в Европейския съюз.

S&P повиши кредитния рейтинг на Румъния до инвестиционно ниво

Рейтинговата агенция оцени положително изпълнението на плана за фискална консолидация на правителството в Букурещ


Русия обвини ООН в стремеж да реабилитира властите в Киев

Москва: Не е спазен принципът за неутралитет и безпристрастност


Почина Никола Гюзелев! Звездата на операта си отиде след тежка борба с паркинсон

 На 77 г. Никола Гюзелев почина, съобщи БНТ. "Той е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. Необичайният му талант се проявява във вълнуващи персонажи, завладяващи и дълбоко влияещи върху публиката чрез задълбочени, брилянтни и искрени интерпретации. Характерите, създадени от Гюзелев, не е традиционното възкресяване на добре познати модели. Те са пълнокръвни, разнолики личности, подържащи постоянна емоционална връзка със съвременния зрител", пише сайтът Гюзелев-опера. ком., който представя задълбочено живота и творчеството му.
"Гюзелев успява да създаде главната нишка на света на героите си по начин, по който го е правил Шаляпин. Одухотвореното лице, очите, които казват толкова много – понякога влажни от мъка, понякога – ледено студени и жестоки или лукаво проблясващи.... И тогава зазвънява гласът му – освободен в целия си диапазон дълбок и красив бас. Гюзелев като актьор впечатлява с вътрешната си енергия и страст, с дълбокия си емоционален потенциал. Той създава необичайни преживявания и емоции. И жестовете му – толкова експресивни, нежни и срамежливи, предизвикващи или прощаващи. Винаги енергични, те са елегантна и прецизна изява на сценичното му мислене, като придават съвършенство и завършеност на сценичните му образи. Носена на крилете на вдъхновението, артистичната душа на Гюзелев ни кара да живеем с него и да му вярваме.
Ученик на световно известния педагог Професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност. Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник, завършил Софийската Художествена Академия и този факт допринася за това да демонстрира универсалната си култура и художественото одухотворяване на над 70 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света."
В последните месеци преди смъртта му клюкарски сайтове спекулираха безсъвестно със съдбата и семейството му. Това принуди съпругата му Ана-Мария Гюзелева да напише отворено писмо срещу лъжците в жълтите вестници и електронни медии.

НСИ: Българите живеят средно по 74,5 г.

Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2011-2013 г., е 74.5 години. Спрямо предходния период - 2010-2012, тя се увеличава с 0.5 години, съобщиха от НСИ.
България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота /СПЖ/ в Европейския съюз. Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2011-2013 г., е 74.5 години. Спрямо предходния период - 2010-2012, тя се увеличава с 0.5 години, съобщиха от НСИ. България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота /СПЖ/ в Европейския съюз.

БДЖ - домакин на съвещание по проекта „Викинг"

/КРОСС/ Текущия статус и перспективите за бъдещо развитие на проекта за влак за комбиниран транспорт „Викинг" обсъдиха представители на железниците на Беларус, Литва, Украйна, Молдова, България и Румъния на съвещание в София.  Домакин на срещата беше „БДЖ - Товарни превози" ЕООД. По време на срещата беше обявено присъединяването на румънските железници (CFR Marfa) към проекта, което отваря перспективи за неговото развитие в посока от и за Турция, през територията на България. Влакът за комбиниран транспорт „Викинг" е съвместен проект на железниците на Литва, Беларус и Украйна, който стартира през 2003 г. Към него последователно се присъединяват „БДЖ - Товарни превози" ЕООД (през 2012 г.) и Молдовската железница (през 2013 г.). Преимуществата на проекта „Викинг" са връзката с морските превози в Черно и Балтийско море; фиксирания график на превозите и краткото транзитно време; безопасността и съхранението на товарите по време на превоза; ускорените митнически и гранични процедури и обработка на документи; и намаляването на негативното въздействие върху околната среда. През 2009 г

Две заведения на созополски бизнесмени изгоряха

Двама неизвестни запалиха с коктейл "Молотов" морския ресторант на една от най-знаковите фигури в Созопол - Георги Тумпалов. Пламъците опустошиха заведението в нощта срещу сряда, но инцидентът липсва в сводката на МВР. Брегът всяка вечер е като фойерверк, полицията мълчи за погромите, жалват се местните хора, предава flagman.bg.

Опозицията в Индия категорично спечели парламентарните избори

/КРОСС/ Водещата опозиционна сила в Индия националистическата хиндуистка партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори в страната, проведени в периода 7 април - 12 май. Лидерът на партията Нарендра Моди ще е следващият премиер на най-многолюдната демокрация в света, предаде Ройтерс. Коалицията Национален демократичен алианс начело с "Бхаратия джаната" получава 325 мандата при 272 необходими за абсолютно мнозинство в долната камара на индийския парламент. „Към настоящия момент картината е безрадостна. Ние бяхме на власт 10 години. Естествено следващият път ще можем да играем ролята на отговорна опозиция", заяви представителят на Индийския национален конгрес Абхишек Сингхви, част от досегашната управляваща партия. Общо 551 милиона души упражниха своя глас в най-големите провеждани в света демократични избори. Избирателната активност достигна рекордните 66,38%, побеждавайки предишния рекорд от 1984 година.        

Росе, спри да грозиш града, хората не те харесват

Най - скъпата кампания в Перник провежда от няколко дни насам АБВ. Навсякъде огромни билборди са опънати - част от тях на незаконни места. Явно кметът на Перник Росица Янакиева използва властта си, за да лепи предизборната си пропаганда на незаконни места. Такива бяха спирките. Ако всеки нормален човек залепи по спирката рекламата си ще бъде глобен с 500 лева. За Росица Янакиева и АБВ законите не важат.

Рекламните материали на Росица Янакиева я представят като най -...

Продължава

Светкавица удари петима души наведнъж в Германия

Деветгодишно момче от Кемниц, Германия, е в болница, след като светкавица удари него и още четирима души от семейството му едновременно, съобщи в. "Билд".

Над 1300 жалби за евровота са внесени в Комисията за защита на личните данни

Повече от 1300 жалби във връзка с евроизборите е получила Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), обяви в петък председателят на институцията Венцислав Караджов. Голяма част от тях са на избиратели, които твърдят, че имената им са използвани в подписки за подкрепа на партии, без те да са се подписвали. Останалите жалби са за използвани от партиите лични данни за референдума за промяна в изборните правила.   За цялата минала година в комисията има подадени общо 550 жалби.   В средата на април избухна голям скандал заради използване на имена на нищо неподозиращи хора в партийните подписки за регистрация на Европейските избори.   В тях се оказаха омбудсманът Константин Пенчев, майката на ДПС-депутата и медиен магнат Делян Пеевски и собственичка на медийната му империя Ирена Кръстева, спорният бизнесмен и новобогаташ Николай Банев, чиято съпруга Евгения Банева се кандидатира за евродепутат, музиканти от филхармонията, съставът на Ансамбъл "Софийски солисти", щатният оркестър на Музикалната академия, служители на Народното събрание и други. Сред мнимите поддръжници на партии се оказа и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.   Шефът на КЗЛД обяви, че все още няма резултати от проверките по жалбите. Обработени са повече от половината от образуваните преписки. От ЦИК са изискани хартиените и електронните носители на подписките. Комисията търси неправителствени организации, които да участват като наблюдатели към екипите, които ще работя по тези жалби.

Предстои промяна в модела на финансиране на болниците

Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева, която заяви, че подкрепя протестите на българските лекари

Кандидатите за председател на ЕК дебатираха за последно преди вота

Спор за въздействието бюджетните ограничения и ролята на банките в разгарянето на европейската финансова криза възникна по време на дебат в Брюксел. Той бе вчера вечерта, между водещите кандидати за председател на Европейската комисия (ЕК).

Хванаха двама мъже, простреляли младеж в слабините

Полицаи от Гоце Делчев са заловили двама мъже, простреляли с въздушна пушка 17-годишно момче, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.
17-годишният младеж бе прострелян вчера с въздушна пушка, след което е бил на лов в района на Гоце Делчев. Прострелян е със сачма в областта на тазобедрената става и е транспортиран в Спешно- приемно Полицаи от Гоце Делчев са заловили двама мъже, простреляли с въздушна пушка 17-годишно момче, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. 17-годишният младеж бе прострелян вчера с въздушна пушка, след което е бил на лов в района на Гоце Делчев. Прострелян е със сачма в областта на тазобедрената става и е транспортиран в Спешно- приемно

Четири нови клуба на НФСБ в Северна България

/КРОСС/ Четири нови клуба на НФСБ откриха днес патриотите във Велико Търново, Габрово, Севлиево и Ловеч. Лентите отрязаха Валери Симеонов/Съпредседател на НФСБ и първи в листата за Евроизборите/ и Слави Бинев - Представител на НФСБ в ЕП и втори в листата за Евроизборите/.  Валери Симеонов обяви откриването на още три нови клуба утре в Оряхово, Монтана и Видин: „НФСБ ежедневно учредява нови структури в страната, което показва, че не сме партия за едни избори, а пускаме корени навсякъде в България с цел да превърнем Националния фронт в една от водещите политически сили в страната." Слави Бинев заяви, че до момента неговата работа в ЕП е била винаги ангажирана със защита на българските интереси: „Валери Симеонов ме научи, че човек не трябва да лъже и може да поема ангажименти, само ако може да ги изпълни. Българите трябва да разберат, че популистичните послания, които идват от много партии в момента, не могат да им помогнат." След откриването на новите клубове Симеонов и Бинев се срещнаха със симпатизанти в Гулянци и Плевен.  

Близнашки: Изборният референдум трябва да е през октомври

Около 37 хиляди подписа не достигат за провеждането на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила. Инициативният комитет начело с проф Георги Близнашки внесе повече от изискваните по закон 500 хиляди подписа, но проверката на ГРАО е обявила над 100 хиляди от тях за недействителни.   Близнашки коментира пред Меdiapoоl, че очаква председателят на парламента Михаил Миков да изпълни Закона за прякото участие на гражданите в управлението, според който при установяване на нередовности в подписката, трябва да определи едномесечен срок за тяхното отстраняване.   "Ако има нещо добро в тази ситуация, то e че ако нещата се отложат с месец, месец и половина, референдумът ще отиде за октомври... Тези подписи бяха събрани в изключително кратки срокове и това е факт, който никой не може да подмине. За мен това е достатъчно основание да има референдум.", коментира Близнашки.   По думите му ще бъдат призовани за съдействие всички, които подкрепят референдума, включително политическите партии.   Близнашки обясни, че над 63 хиляди подписа са обявени за невалидни поради неточности в ЕГН-та.   "Това донякъде може да се разбере. Не бяха малко хората, които се колебаеха да изписват пълното си ЕГН. Имаше създадена страхова психоза в обществото", каза Близнашки.   Той определи обаче, като "по-неприятен" случаят с 22-те хиляди души, които не са изписали пълния си или постоянния си адрес.   "Тук ГРАО са се престарали, защото в крайна сметка волеизявлението е автентично, когато са налице трите имена, ЕГН и подпис. Едва ли адресът е неотменим атрибут на тази подписка", каза Близнашки.   Той коментира, че инициативният комитет би искал да научи имената на тези хора, за да може да се обърне към тях и да бъдат отстранени нередностите.   Президентът и инициативният комитет настояваха референдумът да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, но проверката се забави и това стана невъзможно.   Събраните подписи бяха внесени на 10 март в парламента.   Според Закона за референдумите парламентът е задължен да свика национално допитване до 3 месеца, ако това поискат поне 500 хиляди граждани. Референдумът трябва да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

Близнашки: Изборният референдум трябва да се проведе през октомври

Около 37 хиляди подписа не достигат за провеждането на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила. Инициативният комитет начело с проф Георги Близнашки внесе повече от изискваните по закон 500 хиляди подписа, но проверката на ГРАО е обявила над 100 хиляди от тях за недействителни.   Близнашки коментира пред Меdiapoоl, че очаква председателят на парламента Михаил Миков да изпълни Закона за прякото участие на гражданите в управлението, според който при установяване на нередовности в подписката, трябва да определи едномесечен срок за тяхното отстраняване.   "Ако има нещо добро в тази ситуация, че ако нещата се отложат с месец, месец и половина референдумът ще отиде за месец октомври. Тези подписи бяха събрани в изключително кратки срокове и това е факт, който никой не може да подмине. За мен това е достатъчно основание да има референдум.", коментира Близнашки.   По думите му ще бъдат призовани за съдействие всички, които подкрепят референдума, включително политическите партии.   Близнашки обясни, че над 63 хиляди подписа са обявени за невалидни поради неточности в ЕГН-та.   "Това донякъде може да се разбере. Не бяха малко хората, които се колебаеха да изписват пълното си ЕГН. Имаше създадена страхова психоза в обществото", каза Близнашки.   Той определи обаче, като "по-неприятен" случаят с 22-те хиляди души, които не са изписали пълния си или постоянния си адрес.   "Тук ГРАО са се престарали, защото в крайна сметка волеизявлението е автентично, когато са налице трите имена, ЕГН и подпис. Едва ли адресът е неотменим атрибут на тази подписка", каза Близнашки.   Той коментира, че инициативният комитет би искал да научи имената на тези хора, за да може да се обърне към тях и да бъдат отстранени нередностите.   Президентът и инициативният комитет настояваха референдумът да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, но проверката се забави и това стана невъзможно.   Събраните подписи бяха внесени на 10 март в парламента.   Според Закона за референдумите парламентът е задължен да свика национално допитване до 3 месеца, ако това поискат поне 500 хиляди граждани. Референдумът трябва да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

Близо 37 хиляди подписа не достигат за изборния референдум

36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване, съобщи в. "Труд". Това става ясно от протокол от ГРАО за проверката на подписката, внесена от Инициативен комитет начело с юриста проф. Георги Близнашки. Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев народът да се произнесе дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път. Комитетът, мощно подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 подписа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни, твърди "Труд". Най-много са невалидните ЕГН във формулярите - 63 296. Над 17 хил. са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 - сгрешените адреси. По закон парламентът трябва да уведоми комитета за пропуските и да му даде срок от 1 месец да ги попълни. Ако и тогава в подписката има под 500 000 валидни парафа, НС не е длъжен да свика референдум. В обратния случай допитването е задължително, а парламентът по закон може само да редактира въпросите. Председателят на Народното събрание Михаил Миков вече е разпределил казуса в правната комисия. Тя също има 1 месец, за да се произнесе трябва ли да има референдум.

Първо да приберат оръжието на лудите

Без съмнение е изключително важно в една демократична държава да се пазят правата на хората с умствени и психически увреждания. Затова е прав и омбудсманът Константин Пенчев да иска държавата да вземе мерки и да осъвремени законите така, че да ги защити от зачестилите напоследък измами с имотите и парите им. (Виж 6-а стр.)
В същото време напоследъ Без съмнение е изключително важно в една демократична държава да се пазят правата на хората с умствени и психически увреждания. Затова е прав и омбудсманът Константин Пенчев да иска държавата да вземе мерки и да осъвремени законите така, че да ги защити от зачестилите напоследък измами с имотите и парите им. (Виж 6-а стр.) В същото време напоследъ

Вот на недоверие заради енергийния колапс и "политическата бухалка" ДКЕВР

ГЕРБ внесе в петък в деловодството на Народното събрание искането си за вот на недоверие към кабинета за провал на правителството при управлението на българската енергетика. Това е четвъртият вот на недоверие, внасян от ГЕРБ срещу кабинета "Орешарски". Предишните три бяха по регионалната политика, инвестиционното проектиране и сектора "Сигурност". От ГЕРБ обявиха, че вотът ще е тест за ДПС и декларираната от него проевропейска ориентация. "Когато се говори за енергетика, надяваме се, че управляващите ще изразят подкрепа за правителството и ще осигурят кворум в залата", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. От БСП и ДПС обаче смятат да провалят вота като приложат прийомите на партията на Бойко Борисов и не осигурят кворум за парламентарното заседание по вота, което ще бъде насрочено точно преди изборите за Европарламент на 25 май. Сред мотивите за вота са изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като "политическа бухалка" и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта "Южен поток", посочиха вносителите Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова. Обявеното за миналия петък внасяне на вота на недоверие заради енергийната политика бе отложено с официалния мотив, че се чакат финансовите резултати на НЕК за миналата година, но стана ясно, че забавянето е по-скоро тактическо, след като държавната електрическа компания и икономическото министерство от седмици отказват да предоставят исканите от ГЕРБ данни, които освен това би трябвало да са публични.   "Въпреки всички пречки, които опитаха да ни наложат управляващите, ние сме твърдо на мнението, че българското общество трябва да разбере състоянието на сектора, а не е тайна, че той е в колапс", заяви депутатът Димитър Главчев и прогнозира, че изкуственото задържане на цената на тока в един момент ще доведе до шоково поскъпване или до нови заеми за държавата. От ГЕРБ обясниха, че вотът ще даде възможност и за европейски дебат в парламента, преди европейските избори, тъй като в мотивите си са посочили още, че по проекта „Южен поток” има нарушаване на европейското законодателство. Главчев призова за участие в дебатите на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който според опозицията бяга от предизборен дебат с водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев. Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Европейската комисия, подчерта Ивайло Московски. Според ГЕРБ тези писма представляват по същество откриване на наказателна процедура срещу България по енергийни въпроси. Тези писма са първата стъпка към процедура, смята той и изброи трите теми, засегнати в писмата - невъзможността на гражданите да избират крайните си доставчици на електроенергия, нарушеното европейско законодателство за "Южен поток” и зависимостта на ДКЕВР. Самият Ивайло Московски обясни, че става дума за въпросници, на които Министерството на икономиката и енергетиката има два месеца да отговори, но според опозицията тези въпросници означават стартирана процедура. "Задължени сме да предоставим на българското общество този дебат и то да бъде арбитър - кой остави системата с достатъчно резерв и кой я съсипа за една година", обясни бившият транспортен министър. Освен вота на недоверие от ГЕРБ са внесли и допълнително искане за свикване на извънредно заседание съгласно чл. 78 от Конституцията и правилника на Народното събрание, обясни Данаил Кирилов. По този начин опозицията се презастрахова от "процедурни манипулации" от страна на ръководството на парламента, подчерта той. ГЕРБ са категорични, че председателят трябва да спази Конституцията и е длъжен да свика заседание не по-рано от три и не по-късно от седем дни след внасянето на вота, независимо от предизборната ваканция на Народното събрание. По неофициална информация на Mediapool от четвъртък БСП и ДПС са измислили друг подход за саботиране на дебатите по вота. Ръководството на парламента ще спази правилника на НС и конституцията, но депутатите от двете парламентарни групи няма да бъдат в пленарна зала. Така, мнозинството планира да не се събере кворум за заседанието и всъщност дебати да не бъдат проведени.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване