Какви поуки извлече Европа от украинската криза

Андреас Нол
Наталия Позднякова

Кризата в еврозоната сплоти навремето ЕС. Как обаче ще се отрази на Евросъюза днешната криза около Украйна? Политиката му спрямо Русия ще се промени според експерти в редица аспекти.

* * *

Страните членки на ЕС днес предпочитат да решават енергийните си проблеми на национално, а не на общоевропейско ниво. Явно обаче ще трябва все по-често да полагат общи усилия за целта - заради днешната криза в Украйна, посочват експерти.

В края на април премиерът на Полша Доналд Туск предложи да бъде учреден общоевропейски енергиен съюз, гарантиращ стабилно снабдяване с газ на държавите от ЕС. Съответно в Европа се разгоря с нова сила дискусията във връзка с нуждата да се намали зависимостта от руския петрол и газ. Полският политик настоя единна структура да поеме покупките на газ за всичките 28 членки на общността.

Енергиен съюз като предизвикателство срещу Москва

Създаването на такъв съюз по ред причини ще е в интерес на цяла Европа, смята брюкселският експерт Гунтрам Волф, оглавяващ аналитичния център “Брюгел”. Първо, този проект ще отбележи края на политиката за строги икономии в ЕС; второ, отново ще обединени европейците около една “обща идея”.

Идеята за създаване на енергиен съюз бе подкрепена не само от европейски експерти и партии, участващи в изборите за Европарламент, но и от държавни и правителствени глави в страните от ЕС. Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер разчита да използва тази подкрепа на европейската среща на върха през юни, когато ще представи конкретни планове за учредяването на това сдружение. Основната идея е да се разшири вътрешноевропейската газопроводна мрежа и да се въведе единна цена за руския газ в цяла Европа.

Шефът на европейския филиал на центъра “Карнеги” Ян Техау също е на мнение, че украинската криза ще сплоти европейците, най-вече в сфери като енергоснабдяването и енергийната сигурност. “Страните от ЕС безспорно няма веднага да минат към обща енергийна политика, но в средносрочна перспектива със сигурност ще полагат повече усилия, за да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси”, казва Техау.

Политиката на добросъседство на нов глас

Промени предстоят според експерта и в политиката на добросъседство, водена от ЕС: “Конфликтът с Русия показа, че тя не бе резултатна спрямо тази страна”. Представата на европейците, че може да развиват сътрудничество с източноевропейски страни, без да искат нищо в замяна, излезе илюзорна.

Брюксел вече не може да си позволи да разглежда политиката на добросъседство като “чисто технически проект”; занапред ще се наложи ЕС да я съобразява с геополитическите си интереси, смята Ян Техау. Според него украинската криза показва, че Европа ще трябва все по-често да се обявява срещу силовата политика. “Русия демонстрира пред нас твърде ясно, че употребата на сила, военните заплахи и шантажът - всичко това може да се използва като политически инструмент”, казва той.

Украинската криза и сигурността

Военната конфронтация на Украйна с Русия и появата на заплаха за териториалната цялост на Украйна също изненадаха мнозина в Европа. Страните от ЕС не могат просто да наблюдават събитията в Украйна, без да вземат някакви мерки - при все това обаче не се очакват коренни промени в европейската политика за сигурност, коментира аналитикът от европейския филиал на центъра “Карнеги”.

Избирателните програми на някои партии, участващи в кампанията за Европарламент, наистина съдържат предложения за формиране на обща европейска армия - това обаче е “мечта, неосъществима още дълги години”. Според Техау кризата в Украйна изобщо не се е отразила върху политиката на ЕС в отбраната и сигурността, докато НАТО е получила мощно насърчение.

Въздушното пространство над балтийските страни примерно се контролира от изтребители на НАТО. По време на украинската криза Северноатлантическият алианс съществено увеличи техния брой. ...

Не, господа, съдбата на миньора не е да умира

Спасители изнасят пострадал миньор. Снимка: от тв екрана

Недейте поне да ни излизате с това извинение, в което няма и капка истина и което ни причинява болка.

Болка, мъка, гняв…

Изправени сме пред една от най-големите трагедии в историята на републиката. През 1992 г. в Зонгулдак от експлозия на газ в мина загубихме 263-ма души. Казахме си “нека това не се случва никога повече”. Изговорихме политически слова, реформирахме мините с приватизационната вълна, обещахме си още по-ефективни мини с нулева смъртност.

Но за съжаление, докато приватизацията напредваше с пълна газ, не успяхме да намалим смъртоносните трудови злополуки.

За 73 години в мините сме дали три хиляди жертви. Най-тежкият инцидент беше в Зонгулдак (окръг на Черно море, бел.ред.). Двайсет и две години по-късно към Зонгулдак се добави и Сома.

Докато пишех тези редове (вчера, бел.ред.), турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган обявяваше в Сома, окръг Маниса, че сме загубили 238 души (по най-нови официални данни жертвите досега са 282, бел.ред.). Близо сто бяха ранени, а което е дори по-тежко, десетки други миньори остават блокирани под земята.

Молитвите ни докрая ще бъдат с тях, но времето работи срещу нас. В Сома властва отчаяно очакване, научена от опит безизходица.

Съдбата си е съдба за всеки, който се е появил или ще се появи в тази вселена. Но никой не можа да излиза и да казва, че “в съдбата на тази професия има смърт”. Защото няма професия, която включва смърт, дори и войнишката. Да, нека приемем, че някои професии са по-рискови от другите. По-рискови, но ако бъдат взети нужните мерки, рискът може да бъде избегнат. От съдбата обаче не можете да избягате!

През първото тримесечие на 2014 г. 396 работници с различни професии са изгубили живота си. Защо? Има много причини - от нехайство до нарушения, от непредпазливост до некомпетентност, от прекален стремеж за резултати до ангажирането на подизпълнители, от липсата на контрол до неправилна координация. Най-важната причина обаче е, че Турция все още не прилага политика на “нулева търпимост” към трудовите злополуки.

Деветнайсет години Турция не подписва Конвенция 176 на Международната организация на труда относно безопасните и здравословните условия на труд в мините. Ако я беше подписала, щеше ли да стане този инцидент?

Няма как да знаем, но ако я беше подписала и я прилагаше, нямаше да има голяма вероятност това да се случи, защото тази конвенция товари с много важни отговорности работодателите и правителството.

Министерството на труда обаче казва: “Ние имаме подобни разпоредби за трудовата сигурност” и така избягва темата. Като че ли подписалите конвенцията САЩ, Швеция или Русия, нямат и те такива разпоредби! САЩ и Китай са най-големите минодобивни държави в света.

През 2010 г. ТЕПАВ (турска неправителствена организация за изследване на икономическите политики, бел.ред.) направи важно проучване за смъртността в мини по света. В единия полюс е Америка, а в другия - Китай. Между 2000 и 2010 г. смъртността в САЩ на 100 милиона тона произведени суровини е шестима души. Добре, това е Америка, какво е положението в Китай, който е най-критикуван за по отношение на трудовата безопасност? Средно 200 души.

Ами къде е Турция? Средно над 700 души.

За съжаление, Турция се нарежда по смъртност в мините до страните, в които положението е най-зле! И това не е нещо ново.

Всяко правителство започва работа с обещания, че ще поправи това положение. Но с течение на времето не прилага решително политиката на нулева търпимост и не взима мерки, което води до трагедии, а след това се крие зад извинението, че “съдбата на миньора предполага смърт”.

Болката ни е прясна, скръбта ни е огромна… Болка, мъка, гняв… Сълзите ни са черни.

Поне днес нека никой да не ни излиза с това извинение, в което няма и капка ...

Путин - неочакваният приятел на Европа

Дали руският президент няма да бъде за Европа “врагът”, който ще я сплоти

Путин отговаря на въпроси. Снимка: от тв екрана

В Украйна деескалация все така не се забелязва. Владимир Путин продължава необезпокояван да демонстрира сила със съзнанието, че разрастването на размириците цели да възпрепятства (и дори провали) предсрочните президентски избори на 25 май и да наложи федерално раздробяване на страната - ситуация, която според Европейския съюз води до дълбоки щети с разразяването на криза, чиято интензивност става все по-опасна. Господарят на Кремъл, впрочем, се е посветил изцяло на това да поддържа напрежението високо.

Един от най-очевидните му лостове с неизмерим ефект е заиграването с възхода на национализма из целия континент. От началото на конфронтацията държавните медии и обкръжението на руския президент постоянно правят препратки към нацизма (в какъвто обвиняват - без да правят особена разлика между тях - всичките си украински противници).

Колкото до самия Путин, защитата му на правата на рускоезичните малцинства в Крим (по-точно в анексиран Крим) или в Източна Украйна (чието връщане под управление на Киев изглежда немислимо), честото му позоваване на историята от царско време и от времето на СССР, постоянното сочене на спотайващи се в мрака неприятели възкресяват призраците на Стария континент, който точно преди век, през 1914 г., се впусна в самоубийствен конфликт. . . Това, само по себе си, би било достатъчно да привлече към авторитарния лидер в Кремъл някои популисти движения от Централна Европа, които споделят този вид ретроградни идеи и толкова много се вълнуват от съдбата на националните малцинства, живеещи в съседните страни.

Защитник на християнската цивилизация

Владимир Путин обаче отива по-далеч. Той се представя като защитник на християнската цивилизация, яростен противник на ислямизма, критик на безнравствеността, пазител на традиционния ред и инстанция, контролираща безсрамната свобода на словото - достатъчно лъскави етикети, за да обединят под руското знаме склонните към този вид екзалтация духове в Западна Европа. Господарят на Русия вече може да разчита на националистическите сили в Европейския съюз, някогашни възможно най-върли антикомунисти, което (макар и в различен контекст) иронично напомня германско-съветския пакт, сключен през 1939 г., в навечерието на Втората световна война.

Свидетели сме на съчетание от противоречия, към което се добавя друго, разкритикувано остро от Лоран Фабиюс. От една страна, руснаците отхвърлят президентските избори в Украйна на 25 май заради бушуващите там размирици, а от друга - подкрепят планираните за юни президентски избори в Сирия, където досега са убити 150 000 души…

Европейската крайна десница има солидно присъствие

При толкова “очарователни” реминисценции, не бива да се чудим, че радушният прием, оказан на Марин Льо Пен от председателя на руската Дума (камарата на депутатите) през април, се смята за такъв успех. Председателката на “Национален фронт”, за която това не бе първо посещение в Русия, отбеляза голям успех в Москва, защитавайки руските машинации в Украйна.

Марин Льо Пен изпрати като наблюдател на референдума в Крим (на 16 март) своя съветник по външните работи, който оглавява листата на “Национален фронт” за европейските избори в област Ил дьо Франс. Пак в Крим човек можеше да се натъкне на представители на различни крайнодесни течения - от унгарската формация “Йоббик” през Австрийска партия на свободата та до българската “Атака”.

За беда тази удивителна националистическа магма, оказала се внезапно русофилска, е на предната линия в борбата срещу Европейския съюз, срещу засилването на евроинтеграцията и разширяването на Съюза и, разбира се, срещу еврото. Злокобно съчетание: Владимир Путин се оформя на практика като противник на братска Европа, която, възникнала именно от идеята за мир, никога не е очаквала да има отявлен враг. Дали Владимир Путин не е ...

С ляв популизъм срещу крайната десница в Европа

Найджъл Фарадж - цигански крал за един ден. Веселба с ромския лидер Цветелин Кънчев. Снимка: от екрана

Нищо, изглежда, не може да спре възхода на ЮКИП (Партията за независимост на Обединеното кралство - б.р.). Колкото и възмутителни да са изцепките на нейните светила и колкото и демагогско да е поведението на нейните лидери, все пак се очаква тя да спечели първо място на европейските избори във Великобритания идната седмица.

Независимо че изгряващата звезда на младежкото крило на ЮКИП подава оставка, възмутен от расизма на партията, или че нейният лидер - бивш банкер консерватор - се забърква в скандал след скандал за личните си разходи, или че по повечето въпроси - от плоския данък до пълната приватизация на Националната здравна система - мнозинството от гласоподавателите на ЮКИП ни най-малко не споделят нейната ултратачъристка политика.

Но проблемът не е само в това, че те споделят нейната линия по въпросите на имиграцията и на ЕС, нито пък в това, че малцина се интересуват от реалната политика, която ЮКИП предлага. Изплувайки от дълбоките консервативни дебри и навлизайки в традиционните лейбъристки територии, партията на Фарадж успя да налучка една дълбока струя на разочарование и гняв срещу системата, наложена от управляващия елит.

Колкото повече политическата класа се обръща срещу Фарадж, толкова повече тя утвърждава псевдостатута му на аутсайдер. Същата картина се наблюдава и из цяла Европа: популистката десница се надига, заедно с тюрлюгювеч от антибрюкселски еретици, като италианския Бепе Грило, а в някои страни - и с разрастващи се радикалнолеви партии.

Във Франция, Дания и Финландия десни националистически и расистки партии са на път да спечелят по над 20 процента от гласовете. Не много по-назад, изглежда, ще остане и антимюсюлманската Партия на свободата на Герт Вилдерс в Холандия. Същото може да се каже и за яростно антиромската и антисемитска партия Йоббик в Унгария, а пък неонацистката Златна зора в Гърция вероятно ще спечели първите си места в Европарламента.

Всъщност те са една твърде пъстра китка с дълбоки различия помежду си. Докато ЮКИП е за свободния пазар, френският Национален фронт залага на гласовете на работническата класа с искания за държавна намеса и социална защита. И макар че съпротивата срещу имиграцията е мобилизираща кауза за повечето от тези партии, някои, като Йоббик например, превръщат местни малцинства в изкупителни жертви.

Общото за всички тях е, че се подхранват от социалното недоволство, избуяло на целия континент в резултат на десетилетие на растяща несигурност и безработица, падащ жизнен стандарт и строги мерки за икономии. За много от техните избиратели, изоставени от традиционните партии, популистката десница изглежда единствената налична алтернатива.

Не че техният възход ще промени нещо в реалния живот. Европейският парламент е бледо подобие на демократично законодателно събрание. “Изберете кой ще управлява Европа”, гласят негови плакати в опит да убедят скептичните избиратели да гласуват идната седмица.

Всъщност те няма да избират нищо такова. Не само защото Страсбург е слаб и беззъб и защото традиционният съюз на десноцентристи и левоцентристи ще си остане доминиращ в него - макар че евентуален успех на популистката десница сигурно ще подтикне евроелитите също да се поддадат повече на нетърпимост и крайности.

Въпросът е, че Съветът на министрите и Еврокомисията ще продължат да диктуват положението в таен сговор с корпоративните интереси, които имат реалната власт в самото сърце на ЕС. Именно постоянно затягащата се хватка на банките и корпорациите върху брюкселските механизми - чрез 30-те хиляди лобисти, които поддържат неговото функциониране - предопределя всеки нов регулативен акт, всяко предложение на Комисията и всяко съдебно решение.

Резултатът е една система, придала на един провален икономически модел силата на договор, който бетонира дерегулацията и приватизацията и дава предимство на корпоративната мощ над осигуряването на работни места ...

Толерантност на изпитание в скандинавските страни

Юхан Аландер
Ройтерс

Насилие в Стокхолм. Снимка: от тв екрана

По улиците в стокхолмското предградие Хусбю все още личат овъглените петна, останали от подпалените коли при най-сериозните бунтове в Швеция от години.

Насилието през май миналата година изкара наяве рани, които още не са зараснали в Швеция, където сега е година на избори. Това поставя акцент върху борбата на скандинавската страна за интегриране на рекордния брой имигранти и отправя предизвикателство към традициите й на отвореност към чужденците.

Много шведи продължават да са толерантни към имигрантите и хората, търсещи убежище. Но едно разрастващо се малцинство се страхува от престъпността, безпокои се за работните места и се тревожи за разходите на социалната държава.

Поставянето на имиграцията под въпрос вече не е табу, а засилваща се тенденция в скандинавските държави, където популистки антиимигрантски партии са сега част от политическия пейзаж.

В Дания, Швеция и Финландия антиимигрантски формации сега са сред трите най-популярни партии според някои проучвания. В Норвегия дясна популистка партия участва в управляващата коалиция.

Именно в Хусбю шведските въпроси попаднаха в центъра на вниманието, когато стотици коли бяха изгорени и бяха нападнати магазини и училища, а полицията влезе в сблъсъци със стотици младежи имигранти, след като португалец беше застрелян от органите на реда.

Едноседмичните бунтове се разпространиха из Стокхолм, като потресоха страната, която се гордееше с равенството и гостоприемството към търсещите убежище хора. Министър-председателят Фредрик Рейнфелд определи размирниците като вандали, а антиимигрантската партия “Шведски демократи” настоя за полицейски час.

Имиграцията се превръща в гореща тема в Европа, която бавно се възстановява от годините на икономически трудности. Партии от краищата на политическия спектър вероятно ще се представят силно на изборите за Европейски парламент в голяма част от страните в общността следващата седмица; много от тях искат границите да бъдат затворени за нови имигранти или броят им да бъде ограничен.

Все пак правилата на ЕС означават, че хората са свободни да се придвижват от по-бедната източна част към по-богатата западна част на общността, а хиляди хора от Африка и Азия продължават да предприемат опасни пътувания през Средиземно море.

Ако се съди по събитията в Хусбю, в Швеция продължава да има тлеещо напрежение.

“Нищо не се е променило. Това е бомба с часовников механизъм”, каза 29-годишният професионален футболист и общностен работник на непълно работно време Хенок Гойтом, който е син на имигрант от Еритрея.

Гойтом седеше в библиотека, където местният футболен клуб, в който играе той, помага на имигранти да учат. Докато той коментираше възхода на “Шведските демократи” в допитванията, забулена се беше навела над един компютър, а чилийци си говореха на входа.

“Хората не забелязаха предупреждението. Те са 4 процента, добре. После станаха 6 процента и това е проблем. Сега са 10 процента и не знам дали не е твърде късно”, каза Гойтом.

Около 15 процента от населението на Швеция е родено в чужбина - това е най-високото ниво в скандинавските страни. Безработицата сред хората от имигрантски произход е 16 процента, а тази сред родените в страната шведи е 6 процента. В Хусбю младежката безработица надхвърля 25 процента.

Пет години след пристигането си в Швеция, около 44 процента от мъжете и 56 процента от жените имигранти все още са безработни.

Колкото се може по-удобно

Първият междинен пристан за имигрантите е място като имигрантския център Марст, на час път с кола от Стокхолм.

Швеция, която се откроява в Европейския съюз като страна, предлагаща постоянно жителство на сирийци, се нарежда на четвърто място по брой на търсещите убежище хора и на второ като дял от нейното население от 44 индустриализирани държави, показват данни на ООН.

Броят на мигрантите в центъра се увеличи през миналата година до около 10 на ден. Когато пристигнат сирийци, те са подлагани на медицински преглед и ...

Втора присъда от 11 г. затвор за алжиреца Аладин

Присъда от 11 години затвор получи вчера алжирецът Салахедин бин Аладин, който миналата година наръга студентката Виктория в центъра на София. За нападението над момичето той вече бе осъден на 12 години лишаване от свобода. 
Новата му присъда е за опит за убийство на 35-годишния Тихомир Владимиров. И двете наказания не са влезли в сила, за да се Присъда от 11 години затвор получи вчера алжирецът Салахедин бин Аладин, който миналата година наръга студентката Виктория в центъра на София. За нападението над момичето той вече бе осъден на 12 години лишаване от свобода. Новата му присъда е за опит за убийство на 35-годишния Тихомир Владимиров. И двете наказания не са влезли в сила, за да се

Падна ракета със супермодерен руски спътник

Аварийно изключване на двигателите на ракета-носител "Протон -М" с руски комуникационен спътник възникна при отделянето на третата й степен, съобщиха от Роскосмос. Отломки от ракетата, изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан, могат да паднат в непредвидени райони, посочва източник от космическата индустрия.

Видео: Георги Миланов стана шампион на Русия с ЦСКА (Москва)


Българският национал Георги Миланов спечели титлата с ЦСКА (Москва) още в първия си сезон в руското първенство.

Столичани победиха градския си съперник "Локомотив" с 1:0, което бе напълно достатъчно да триумфират с една точка аванс пред втория "Зенит" (Санкт Петербург).

Защитникът Миланов не бе в групата на "армейците" за двубоя, с който отборът спечели втора поредна титла и общо пета след разпадането на СССР.

Единственият гол в срещата от последния кръг дойде в...

80 млн. лева ще бъдат вложени в родното корабоплаване до 2015 г.

Инвестиция на стойност близо 80 млн. лева е предвидена да бъде извършена до 2015 г. за подобряване условията на българското корабоплаване. Това заяви...

Българите в чужбина пращат двойно повече от чуждестранните инвеститори

Близо два пъти и половина повече са парите изпратени у нас от българите, живеещи зад граница, сравнени с преките чуждестранни инвестиции в страната. Това сочат данните на БНБ към края на първото тримесечие на тази година.

Киев: В Крим останаха 2 млрд. куб. метра украински газ

В подземните хранилища на „Черноморнефтогаз”

36 674 подписа не достигат за референдум

Точно 463 326 са събраните валидни подписи за референдум за изборните правила, обявиха от ГРАО. 36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване.

"Лукойл Академик" се класира за финала в лигата


Шампионът "Лукойл Академик" продължава успешно защитата на титлата с класирането си за финала в Националната баскетболна лига.

"Студентите" победиха "Черно море" с 82:64 като гост и спечелиха полуфиналната серия с 3:1. Те ще изчакат научат своя съперник от двойката "Балкан" (Ботевград) - "Левски", където резултатът е 2:1 мача.

Двубоят във Варна започна с размяна на точки, след което "Лукойл Академик" влезе в серия и поведе с 9:2. Баскетболистите на "Черно море" играеха...

Борисов си защитава кафеварката

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остана без “своя” стая в Народното събрание. Самият той се оплака във Facebook, че председателят на парламента Михаил Миков “е взел кабинета ми, като е сменил ключалката”. Борисов заподозря, че помещението ще бъде дадено на независимите депутати, част от които работят за “България без цензура”. “Взели стаичка - голяма

30 селфита от Ван Гог

Постимпресионистът Винсент Ван Гог си е направил няколко десетки автопортрета.

През живота си холандският художник Винсент Ван Гог (1853-1890) си е направил десетки автопортрети. Много от тях са рисувани, като се е гледал в огледалото. В огледалото или с обърнат фотопарат-мобилен телефон днес хората масово си правият автопортрети.

Тук са показани 30 от автопортретите на Ван Гог. Има и неизвестни, намиращи се в части колекции.

Постимпресионистът Ван Гог е доказан автор на 900 картини и 1100 рисунки. Самоубива се през 1890 г. на 37 години, след като се лекува като душевноболен.

Автопортрет с тъмна филцова шапка пред триножник, 1886. Van Gogh Museum, Amsterdam

Голямото червено петно на Юпитер се изравни със Земята

Гигантският атмосферен вихър на Юпитер, известен като Голямото червено петно, е намалял три пъти от края на XIX век и в момента диаметърът му почти се е изравнил със Земята, съобщава Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА).

Най-младият град у нас изпрати първите си абитуриенти

Град Игнатиево, в който живеят предимно представители на малцинствата, организира пищна церемония за първите си зрелостници

Експлозия в търговски център в Мексико, двама убити, 13 ранени

Най-малко двама души бяха убити и 13 ранени в Мексико в резултат на експлозия в търговски център на град Рейноса, съобщават властите в щата Тамаулипас.

Преизбраха Заниер за генерален секретар на ОССЕ

Заниер, който е професионален дипломат, беше директор

Карлес Пуйол се сбогува с "Барселона"


След като спечели 21 купи и уважението на запалянковците, съотборниците и съперниците вдъхновяващият капитан на "Барселона" Карлес Пуйол се сбогува с клуба в четвъртък.

Къдрокосият защитник, който стана световен и европейски шампион с Испания, обяви през март, че напуска отбора след края на сезона заради постоянната битка с травма в коляното. Сега дойде времето това да се случи. 

Продукт на юношеската академия "Масия", Пуйол дебютира при Луис ван Гаал и помогна на клуба да...

Шампионската лига ще ни отива, заяви Михаил Александров


Шампионската лига ще ни отива, заяви футболистът на "Лудогорец" Михаил Александров след спечелването на Купата на България.

Шампионите направиха дубъл след победа над "Ботев" (Пловдив) с 1:0 и вече гледат към предстоящата им почивка и участието в евротурнирите.

"Имахме амбициите и желанието и това стана факт – спечелихме и двата трофея. Сега ни остава да празнуваме и да мислим за следващия сезон, за който ни предстои много работа", каза пред ТВ7 Александров и посвети...

Котка спаси дете от куче. Евтаназират лаещия нападател

В клип, озаглавен “Котката ни спаси сина ми” и заснето от камера за видеонаблюдение, се вижда малко момче на колело. Детето минава покрай паркирала кола, когато куче с пясъчножълт цвят се затичва към него от другия край на колата. Кучето захапва детето за крака и го сваля от колелото. В този момент котката се хвърля към кучето. В клип, озаглавен “Котката ни спаси сина ми” и заснето от камера за видеонаблюдение, се вижда малко момче на колело. Детето минава покрай паркирала кола, когато куче с пясъчножълт цвят се затичва към него от другия край на колата. Кучето захапва детето за крака и го сваля от колелото. В този момент котката се хвърля към кучето.

Художничката Елена Темелкова очарова любителите на изкуството с уникални произведения

Десетки художници и приятели дойдоха да поздравят авторката за новата й изложба.

Художничката Елена Темелкова показа уникални тъкани пана, изящни рисувани шалове от коприна и стъклопис в красива изложба в галерия "Кракра". Експозицията е наречена "Структури" и показва различните материали, с които художничката работи. Всяка от тези структури има различни качества и прави рисунъка специфичен, съответно и различно въздейства върху зрителя. Това личи най-добре в паната, в които върху различни материи Елена Темелкова е пресъздала един и същи...

Продължава

Складират тръбите за Южен поток в порт Бургас

Започва първият етап от реализацията на европейския газопровод "Южен поток". Голяма част от съоръженията, необходими за изграждането на подводната му част, ще бъдат доставени и съхранявани в терминалите на "БМФ Порт Бургас" ЕАД, съобщиха от дружеството.

Религиозен календар за 16 май

Преп. Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира “Св. Сава”

Преп. Теодор, наричан Освещен, защото единствен в манастира имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. Великият подвижник го приел в Тавена, като видял у него истинско призвание към монашеския живот. Преп. Теодор с радост понасял всякакви лишения и н Преп. Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира “Св. Сава” Преп. Теодор, наричан Освещен, защото единствен в манастира имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. Великият подвижник го приел в Тавена, като видял у него истинско призвание към монашеския живот. Преп. Теодор с радост понасял всякакви лишения и н

Цветан Василев е напуснал стадиона при изстъпленията на феновете


Собственикът на "Ботев" (Пловдив) Цветан Василев си е тръгнал в лошо настроение от финала за Купата на България при започването на безредиците от феновете на неговия отбор.

Това съобщи председателят на съвета на директорите на клуба Иван Джиджев пред репортери след загубата от "Лудогорец" с 0:1.

Запалянковците на жълто-черните запалиха пожар и нахлуха на терена, с което предизвикаха две прекъсвания за общо над 21 минути.

Мажоритарният собственик на Корпоративна...

"Ботев": Поведението на феновете е крайно неприемливо


Председателят на съвета на директорите на "Ботев" (Пловдив) Иван Джиджев осъди хулиганското поведение на феновете на клуба по време на финала за Купата на България срещу "Лудогорец".

Жълто-черните загубиха с 0:1, докато техните запалянковци запалиха пожар и нахлуха на терена, с което предизвикаха две прекъсвания за общо над 21 минути.

"Изпуснатият трофей не е толкова голямата беда, колкото случилото се на стадиона. Не приемаме подобен род поведение. Нямам обяснение за...

Филми в Дневник След 5: Омагьосаната къща


Жанр: Анимация
Белгия / 2013 / 85 минути
Сценарист: Джеймс Флин, Бен Стасен, Доминик Парис
Режисьор: Бен Стасен, Джеръми Дегрусон
Продуцент: Бен Стасен
Гръм е изоставено малко коте, което се лута само и изгубено из града. Една нощ, докато търси подслон от разразилата се буря, той попада в чудатата къща на стар магьосник, населена със смайващи механични същества. Но Гръм скоро ще разбере, че не всичко е такова каквото изглежда на пръв поглед.

Дублиран на...

Филми в Дневник След 5: Годзила


САЩ, 123 мин.
Режисьор: Гарет Едуардс
Сценарист: Макс Боренстийн
Продуценти: Томас Тъл, Джон Яшни, Мери Перънт, Брайън Роджърс
Оператор: Сиймънс Макгарви
Музика: Александър Деспла
В ролите: Арън Тейлър-Джонсън, Кен Уатанабе, Елизабет Олсен, Жюлиет Бинош, Брайън Кранстън, Сали Хокинс, Дейвид Стратерн
Най-култовото чудовище в историята се преражда в епичното екшън-приключение "Годзила", продукция на Warner Bros. Pictures и Legendary Pictures.
...

Преп. Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира „Св. Сава”

/КРОСС/ Преп. Теодор Освещени бил син на богати и знатни родители. Когато бил на дванадесет години, ходел на училище, по желание на баща си. Той бил любимото дете на майка си заради своя ум и благочестие. Недалече от селището, където живеели родителите на Теодор, имало манастир. Тук всеки брат живеел отделно от другите, в своя келия. Теодор отишъл там и започнал да живее като отшелник. Скоро всички го обикнали заради неговия ум, благочестие и скромност. В този манастир имало обичай всяка вечер след трапезата да се събират за духовна беседа. Говорели за това, кой какво е узнал или чул от свещеното Писание, което може да послужи за поучение на всички. Тези беседи давали обилна храна на душата и предпазвали от лоши беседи или увличане от недобри помисли. По време на една от беседите един монах, който неотдавна посетил Пахомиевия манастир, си спомнил обяснението на едно място от свещеното Писание, което чул от Пахомий. Този монах с възторг разказвал за порядките на Тавенисийското общежитие, за това, с каква любов го посрещнали там, и най-вече за самия Пахомий. Особено внимателно, както обикновено, слушал младият Теодор, който винаги пазел мълчание. След такива възторжени думи за Пахомий, Теодор се възпламенил от желание да види великия авва. По това време Теодор заболял. Родителите му носели храна, но Теодор се отказвал от нея. Болестта му се усилила и родителите му го взели у дома. Той даже не забелязал това, тъй като известно време бил в безсъзнание

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници Потоп на Балканите - в. Стандарт - стр. 1, 2, 3Депутат създал държава клонинг за фалшиви цигари - в. 24 часа - стр. 1, 2, 3Икономиката расте, но по-бавно от Европа - в. Капитал Дейли - стр. 1, 4, 5ДРАГОМИР СТОЙНЕВ: Искали са да продадат „Марица-изток" в. Дума - стр. 1МАМЯТ ГУРБЕТЧИИ ПО ПОЛСКА СХЕМА в. Труд - стр. 1Печеното пиле годно 4 часа в. Телеграф - стр. 1Д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница: Майка отказа ваксина, бебето й с менингит в. Преса - стр. 1Прокуратурата изненадващо влезе в спецслужбите заради подслушването - в. Сега - стр. 1, 4Шопската салата е на път да стане любимо ястие на Европа - в. Новинар - стр. 1, 2Шопската салата печели евровота - в. Монитор - стр. 1, 11 Водещи заглавия на вътрешните страници Стойнев: Има задкулисие за ЕРП-тата - в. Стандарт - стр. 4Бойко се притесни за кафеварката си - в. Стандарт - стр. 5Миков запечата кабинета на Бойко Борисов в парламента - в. 24 часа - стр. 4Волен Сидеров пред ИПАП: Трябва да разбием монопола на богоборците в Европа - в. 24 часа - стр. 4Станишев подписа манифеста на ПЕС пред португалци в Плевен - в. 24 часа - стр. 5Новата програма „Региони в растеж" ще финансира 67 града - в. Капитал Дейли - стр. 3Икономическото възстановяване в еврозоната забавя скорост - в. Капитал Дейли - стр. 4, 5Студенти направиха пленер във влака София-Пловдив в. Дума - стр. 5Българските лекари подкрепят европейските си колеги в. Дума - стр

Рождениците днес

/КРОСС/ Григор Димитров, тенисист Албена Ставрева, актриса Проф. Владислав Икономов, режисьор и сценарист Дани Милев, музикант Проф. Димитър Джеров, хирург ортопед Ерол, певец Ивелин Николов, зам.-директор на Агенция „Военни клубове и военнопочивно дело" към МО, бивш депутат, бивш главен редактор на в. „Дума" Станислав Яневски, актьор Инж. Стефан Чайков, изпълнителен директор на Агенция „Пътна инфраструктура"  

16 май в историята

/КРОСС/ 1204 г. - Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. - Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново става република.1717 г. - Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията заради сатиричните си стихове.1770 г. - 14-годишната Мария-Антоанета се омъжва за 15-годишният Луи-Август, който по-късно става крал на Франция.1804 г. - Наполеон се провъзгласява за император на Франция.1818 г. - Основан е град Нова Фрибурго, Бразилия.1836 г. - Едгар Алън По се оженва официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния.1888 г. - Открит е астероидът Паулина.1899 г. - Открито е 10 Обикновено Народно събрание.1901 г. - Състои се първият мач на националния отбор на Уругвай срещу Аржентина в Монтевидео.1912 г. - Подписан е таен отбранителен българо-гръцки договор.1915 г. - Първа световна война: Антантата връчва първа нота на България, като й предлага да нападне Турция и да завземе Източна Тракия.1920 г. - Жана д'Арк е канонизирана от Католическата църква в Базилика Свети Петър в Рим от папа Бенедикт XV.1929 г. - В Холивуд (Калифорния) е проведена първата церемония по връчване на „Наградите на Академията".1946 г. - Втора световна война: Превзет е град Керч.1946 г. - Северен Лас Вегас получава статут на град.1960 г. - В Малибу (Калифорния) Теодор Майман демонстрира първия лазер.1966 г. - Китайската комунистическа партия започва Културната революция в страната.1969 г

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Обвинения срещу ЕРП-тата. Какво става в енергийната система?Гост: Членът на ДКВЕР Еленко Божков Тема: Още за бъдещето на Паметника на Незнайния войн и идеите за възстановяването в оригиналния му вид Тема: За визията на Българската комунистическа партия за ЕвропаГост: проф. Нако Стефанов. Тема: Възможно ли е зелено бъдеще за Европарламента?Гост: Борислав Сандов от „Зелените". Тема: За реформите, от които се нуждае Европа.Гост: Корман Исмаилов от "Реформаторския блок". Тема: Азис в ексклузивно интервю за "Денят започва" - Евровизия, Кончита Вурст и личният му опит на конкурса Тема: Ще ни тормози ли още лошото време?Гост: климатолога доц. д-р Георги Рачев Тема: За карнавалната седмица и Международния фестивал на хумора и сатирата в Габрово.Гост: Кметът Таня Христова Тема: Има ли победител в последния дебат между кандидатите за еврокомисари? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Какво ще стане с цената на тока, когато глобят ЕРП-тата с милиони? Тема: На живо след бедствието в Русенско - хора без домове и хиляди декари реколта, погребани под градушката. Тема: Кой се крие в задкулисието?Гост: бизнесменът Иво Прокопиев за обвиненията срещу него. Тема: Гафовете на стажанта Сашо Диков в парламента. Тема: Къде искат три лева за въпрос в лекарски кабинет? Тема: Кой се готви да манипулира изборите? Прозрачност без граници срещу ЦИК

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Обвинения срещу ЕРП-тата. Какво става в енергийната система?Гост: Членът на ДКВЕР Еленко Божков Тема: Още за бъдещето на Паметника на Незнайния войн и идеите за възстановяването в оригиналния му вид Тема: За визията на Българската комунистическа партия за ЕвропаГост: проф. Нако Стефанов. Тема: Възможно ли е зелено бъдеще за Европарламента?Гост: Борислав Сандов от „Зелените". Тема: За реформите, от които се нуждае Европа.Гост: Корман Исмаилов от "Реформаторския блок". Тема: Азис в ексклузивно интервю за "Денят започва" - Евровизия, Кончита Вурст и личният му опит на конкурса Тема: Ще ни тормози ли още лошото време?Гост: климатолога доц. д-р Георги Рачев Тема: За карнавалната седмица и Международния фестивал на хумора и сатирата в Габрово.Гост: Кметът Таня Христова Тема: Има ли победител в последния дебат между кандидатите за еврокомисари? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Какво ще стане с цената на тока, когато глобят ЕРП-тата с милиони? Тема: На живо след бедствието в Русенско - хора без домове и хиляди декари реколта, погребани под градушката. Тема: Кой се крие в задкулисието?Гост: бизнесменът Иво Прокопиев за обвиненията срещу него. Тема: Гафовете на стажанта Сашо Диков в парламента. Тема: Къде искат три лева за въпрос в лекарски кабинет? Тема: Кой се готви да манипулира изборите? Прозрачност без граници срещу ЦИК

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Обвинения срещу ЕРП-тата. Какво става в енергийната система?Гост: Членът на ДКВЕР Еленко Божков Тема: Още за бъдещето на Паметника на Незнайния войн и идеите за възстановяването в оригиналния му вид Тема: За визията на Българската комунистическа партия за ЕвропаГост: проф. Нако Стефанов. Тема: Възможно ли е зелено бъдеще за Европарламента?Гост: Борислав Сандов от „Зелените". Тема: За реформите, от които се нуждае Европа.Гост: Корман Исмаилов от "Реформаторския блок". Тема: Азис в ексклузивно интервю за "Денят започва" - Евровизия, Кончита Вурст и личният му опит на конкурса Тема: Ще ни тормози ли още лошото време?Гост: климатолога доц. д-р Георги Рачев Тема: За карнавалната седмица и Международния фестивал на хумора и сатирата в Габрово.Гост: Кметът Таня Христова Тема: Има ли победител в последния дебат между кандидатите за еврокомисари? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Какво ще стане с цената на тока, когато глобят ЕРП-тата с милиони? Тема: На живо след бедствието в Русенско - хора без домове и хиляди декари реколта, погребани под градушката. Тема: Кой се крие в задкулисието?Гост: бизнесменът Иво Прокопиев за обвиненията срещу него. Тема: Гафовете на стажанта Сашо Диков в парламента. Тема: Къде искат три лева за въпрос в лекарски кабинет? Тема: Кой се готви да манипулира изборите? Прозрачност без граници срещу ЦИК

Предстоящи събития в страната за днес, 16 май

/КРОСС/ *** София.Висшият съдебен съвет ще заседава от 9.30 ч. ***София.В знак на солидарност със своите европейски колеги, българските лекари ще изразят недоволството си от рестриктивната политика на НЗОК чрез символичен протест пред лечебните заведения. Българският лекарски съюз ще даде пресконференция от 13 ч. в Пресклуба на БТА под надслов: осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани; прекратяване на корупцията; прекратяване на репресиите върху лекари; достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България; Проявата е част от международния ден на протест на европейските лекари. ***София.Съюзът на международните превозвачи организира Национален форум по проблемите на международния автомобилен превоз на товари, който ще се състои от 13 ч. в зала 8 на НДК. ***София.Столична община организира пресконференция за проверка на началото на строителството на Завода за механично-биологично третиране в с. Яна, район "Кремиковци" по проект №DIR-592113-1-9 за "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013г." и заем от Европейска инвестиционна банка. Събитието ще се проведе от 12 ч. в административната сграда на площадка „Садината", с. Яна, район „Кремиковци". ***София

Фен нацелува сърдития Насри в ОАЕ

Самир Насри е недолюбван от треньора на френския национален отбор Дидие Дешан и остана извън състава за световното. В арабския свят обаче полузащитникът на "Манчестър Сити" има достатъчно почитатели, а един от тях влезе на терена и го нацелува в приятелския мач между шампиона на Англия и най-успешния отбор в ОАЕ - "Ал Аин".

"Сити" безпроб Самир Насри е недолюбван от треньора на френския национален отбор Дидие Дешан и остана извън състава за световното. В арабския свят обаче полузащитникът на "Манчестър Сити" има достатъчно почитатели, а един от тях влезе на терена и го нацелува в приятелския мач между шампиона на Англия и най-успешния отбор в ОАЕ - "Ал Аин". "Сити" безпроб

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване