Никой не може да слугува на двама господари...

http://www.cross.bg/ediniya-dvama-gospodari-1416635.html

/КРОСС/Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре (Евангелие от Матей, глава 6, стих 24)

Половин денонощие кризата в страната е на самотек !

http://frognews.bg/news_71906/

Близо 12 часа след началото на трагедията, продължава да липсва реално управление на кризата на национално и местно ниво.Трагедията във Варна и другите селища показа са сетен път, че тия дето ни управляват не стават и "за чеп за зеле".

Виж кои са затворените проходи и пътища в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148373

Проходът на Републиката продължава да бъде затворен за движение на всички автомобили. Автомобилите са насочват към проходa Шипка. Наблюдава се спадане на нивото на р. Янтра от сутринта. Критичната точка към момента е село Поликраище, община Горна Оряховица, откъдето също минава реката. Няма жертви и пострадали. Проходът на Републиката продължава да бъде затворен за движение на всички автомобили. Автомобилите са насочват към проходa Шипка. Наблюдава се спадане на нивото на р. Янтра от сутринта. Критичната точка към момента е село Поликраище, община Горна Оряховица, откъдето също минава реката. Няма жертви и пострадали.

Да помогнем на Варна - DMS Varna 17 777

http://offnews.bg/news/n_1/n_352498.html

Всеки който иска да помогне на пострадали варненци, но няма как да отиде на място, може да го направи с SMS с текст DMS Varna на номер 17 777. Цената на едно съобщение е 1 лв.  Във Фейсбук вече има и група , която събира доброволци за пострадалите в морската ни столица. В нея има близо 5000 души, като администраторите ѝ имат пряка връзка с кризисния щаб в града.  Най-малко 10 загинали и огромни разрушения причини вчерашният потоп във Варна. Дъждовете в морската ни столица продължиха през цялата нощ. На място в момента са кметът на Варна Иван Портних, транспортният министър Данаил Папазов, вътрешният министър Цветлин Йовчев и премиерът Пламен Орешарски. Спасителните акции и процесите по разчистването продължават и в момента.  

Виж кои са затворените проходи и пътища в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148368

Проходът на Републиката продължава да бъде затворен за движение на всички автомобили. Автомобилите са насочват към проходa Шипка. Наблюдава се спадане на нивото на р. Янтра от сутринта. Критичната точка към момента е село Поликраище, община Горна Оряховица, откъдето също минава реката. Няма жертви и пострадали. Проходът на Републиката продължава да бъде затворен за движение на всички автомобили. Автомобилите са насочват към проходa Шипка. Наблюдава се спадане на нивото на р. Янтра от сутринта. Критичната точка към момента е село Поликраище, община Горна Оряховица, откъдето също минава реката. Няма жертви и пострадали.

Братът на румънския президент е арестуван за корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/20/2327317_bratut_na_rumunskiia_prezident_e_arestuvan_za_korupciia/?ref=rss


Румънската прокуратура съобщи, че е задържала брата на държавния глава Траян Бъсеску по подозрения за взимане на подкуп, за да помогне на престъпен бос да излезе от затвора. Случаят стана повод премиерът ВикторПонта да призове президентът да подаде оставка.

Мирча Бъсеску е бил извикан за разпит, след като Флорин Ангел, син на престъпния бос Санду Ангел, го обвини, че е взел пари, за да повлияе на съда да освободи баща му по-рано. Санду Ангел излежава присъда от 8 години и 9 месеца за...

Всякаква необходима техника ще бъде предоставена на Добрич

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d1%81%d1%8f%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%bf/

Всякаква необходима техника ще бъде предоставена на Добрич от Гражданска защита или армията, ако е наложително и от съседните градове, обяви премиерът Пламен Орешарски, който посети Добрич, за да се запознае на място с обстановката.

Тори Еймъс представя своите непокаяни музикални героини тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/20/2327104_tori_eimus_predstavia_svoite_nepokaiani_muzikalni/?ref=rss


Американската певица, композитор и музикант Тори Еймъс ще излезе тази вечер за първи път пред българските си почитатели в зала 1 на НДК в София, за да представи дългоочаквания си нов албум Unrepentant Geraldines. Мнозина определят записа за нейното своеобразно завръщане към алтърнатив рок музиката, но не пропускат да отбележат и поп звученето му, примесено с оркестралната музика. Самата Еймъс казва, че той е директно отражение на опита й с визуалното изкуство. Заглавието му отразява онези жени,...

Агенциите за потопа у нас

http://www.vesti.bg/novini/agenciite-za-potopa-u-nas-6015260

Световните агенции предадоха за потопа във Варна и североизточна България.

Пламен Орешарски: На пострадалите от Аспарухово ще бъде отпусната финансова помощ

http://www.cross.bg/finansova-pomosht-varna-1416634.html

/КРОСС/ „Докато министрите работеха, кметът Портних даваше интервюта. Той политиканства, не му прави чест. От наша страна противопоставяне няма. Вчера получих информация за необходимостта от техника и личен състав. Беше изпратена включително разчистваща техника, на място беше и командващият на Военноморските сили", заяви премиерът Пламен Орешарски пред БТВ при пристигането си в квартал Аспарухово във Варна, който снощи беше залят от порои.  Премиерът изрази съболезнования на близките на починалите и заяви, че ще бъде отпусната финансова помощ. „Това е огромна трагедия. Ще отпуснем финансова помощ, нека да видим какви са щетите", посочи той. На място за ситуацията му бе докладвано от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е във Варна от снощи. Йовчев заяви, че ще се работи за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии.  Във Варна е и министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов.  

Присмял се хърбел на... Испания: Таити се подиграва на шампионите

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/20/2327172_prismial_se_hurbel_na_ispaniia_taiti_se_podigrava_na/?ref=rss


Чували ли сте наскоро нещо за националния отбор на Таити? Кой? Да, има такъв и заема 161-ото от общо 207 места в ранглистата на ФИФА.

Това обаче изобщо не означава, че в малката страна не живеят горди хора със самочувствие. Толкова голямо, че да се присмеят на... световния шампион.

Медиите в Испания с учудване забелязали, че в профил, носещ името на футболната федерация на Таити в Twitter, са се появили подигравки, свързани с отпадането на "фурия роха". След загубата с 0:2...

Кметът на Варна: Опитвах да се свържа с премиера Орешарски, но не успях

http://offnews.bg/news/n_1/n_352492.html

„Надявам се загиналите да са девет, имаме информация, че жертвите са 11”, каза пред Нова телевизия кметът на Варна Иван Портних. По думите му в целия квартал има екипи на Пожарната и Гражданска защита. На обвиненията на премиера Пламен Орешарски, че той е действал неадекватно, Портних отговори, че това е „цинизъм”. „Не бих влязъл в коментар, но вчера, когато всички бяхме до ушите в кал и вода, там нямаше държава, нямаше премиер. Направиха щаб към 12 часа през нощта. Единственият, който се появи на терен, е министър Папазов, като той дойде след един часа през нощта”, заяви Портних. По думите му заедно с хората от общината и Българският червен кръст са вадили хората от домовете им. „Отзоваха се и много граждани”, допълни той. Портних съобщи, че се е опитвал да се свърже с премиера Пламен Орешарски от 20 часа вечерат вчера, но така и не е успял. „Стотици хора ще потвърдят къде сме били ние – в калта, във водата, при хората”, категоричен беше кметът. „Няма как да оценим щетите към момента, но те са големи”, заяви кметът на Варна и добави, че очакват помощ от държавата. Към 7.00 часа тази сутрин официално е потвърдена смъртта на 9 души , от които има две деца. Неофициално се очаква броят на жертвите да нарастне. Правителството обяви 23 юни за ден на национален траур . 

Международните превозвачи няма да протестират

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb22e2e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cmejdunarodnite0Eprevozvachi0Eniama0Eda0Eprotestirat0H174690A0C/story01.htm

Държавата работи по нашите искания и не виждаме смисъл да протестираме, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи


Язовир "Голуша" прелива през стената

http://pik.bg/язовир-голуша-прелива-през-стената-news193290.html

Язовир "Голуша" прелива през стената

Язовир "Голуша" в община Стрелча прелива през стената. Това съобщи за Фокус директорът на Басейнова дирекция Пловдив Никола Кърнолски.

Местната власт още вчера е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението, каза Кърнолски. Язовирът при Климент все още не прелива, изпуска се контролирано по реката. Реката е почистена, изсечена е дървесината по нея още миналата година и има проводимост, каза Кърнолски.

Нивото на река Марица при Пловдив вчера е било 17 см по –високо, но това е далеч от критичното ниво, уточни Никола Кърнолски. Няма данни за повишение на нивата на други реки на територията на Басейнова дирекция, добави директорът на институцията. Все още се събират данни за състоянието на водните обекти в нашия район, каза Кърнолски, има валежи, но няма паника в населените места.

“Икономист”: България е главният заподозрян за растящото влияние на Кремъл в Европа

http://e-vestnik.bg/20782/ikonomist-balgariya-e-glavniyat-zapodozryan-za-rastyashtoto-vliyanie-na-kremal-v-evropa/

За онези, които се безпокоят от растящото влияние на Кремъл в Европа, България отдавна е главният заподозрян, пише в статия в най-новия си брой британското списание “Икономист”.

До 90% от газа за България идва от Русия. Тя е и горещ поддръжник на Южен поток, газопровод през Балканите, който Русия препоръчва в нарушение на правилата на ЕС за енергийна либерализация.

Руското присъствие в тъмните светове на българските банки и финансирането на политическите партии също предизвиква сериозно безпокойство, се казва също в статията. Този месец проблемът излезе на преден план.

На 3 юни ЕС решително предупреди България да спре работата по “Южен поток”, подкрепян също от правителствата на Австрия, Гърция и Унгария. Българското правителство - малцинствена коалиция между социалистите и партияta на етническите турци, веднага отказа, пише “Икономист”.

Същия ден ЕС временно отряза десетки милиони еврофондове за регионално развитие и заплаши неофициално да замрази още фондове. Това доведе до спорове вътре в коалицията между ДПС, за което разпределението на еврофондове е специалност, и социалистическите им съюзници, най-силните поддръжници на “Южен поток”.

По-нататък “Икономист” припомня за визитата на американския сенатор Джон Маккейн в София и предупреждението, отправено от него към премиера Пламен Орешарски за рисковете от продължаването на Южен поток.

Америка е особено недоволна от проекта. Един от контракторите, “Стройтрансгаз”, е собственост на Генадий Тимченко, руски магнат, който е в списъка на Белия дом със санкционираните лица заради връзките му с Путин, припомня “Икономист”.

Орешарски обяви, че замразява работата по тръбата, докато текат консултациите с ЕС. Енергийният му министър възрази, че решението за строеж на “Южен поток” е “необратимо”. Така отслабеното вече българско правителство започна да изглежда обречено.

На 17 юни президентът Росен Плевнелиев каза, че политическите партии на страната са се споразумели за предсрочни избори през есента. Президентът - силно проатлантически и проевропейски настроен, който не принадлежи към никоя политическа партия, пише “Икономист”, спечели от това. Но му липсва политическа база. Някои се надяват, че той ще сформира политическа партия и ще участва в изборите.

Другият голям печеливш, допълва списанието, е Бойко Борисов, бивш бодигард, който е начело на десноцентристката опозиционна партия ГЕРБ. Най-вероятният резултат от изборите ще е правителство начело с него и ДПС като младши партньор, прогнозира списанието. Но разместването на картите няма да реши безпокойствата от корупцията и злоупотребите с власт, които нагнетиха политическата криза, смята “Икономист”.

Особено големи спорове се водят около водеща фигура в ДПС - Делян Пеевски, медиен магнат, когото правителството предложи за шеф на агенцията за държавна сигурност. Той се класира втори в листата на партията на европейските избори, но бе принуден да се откаже заради съпротивата на либералната група в Европарламента, към която принадлежи ДПС.

Сега той твърди, че Цветан Василев, банкер с тесни връзки Москва и Социалистическата партия, се е опитал да го убие миналата седмица. Господин Василев отрича. Падането на правителството е знак, че когато се стигне до критично положение, властта на местните магнати надвишава тази на Кремъл. Но това не е причина за утешение, завършва статията на “Икономист”.

БТА

Трета жертва в Добрич, водата в градския парк достига 2,5 метра

http://dobrudjatv.net/%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8/

В община Добрич е постъпила информация за трета жертва на водната стихия, като тепърва ще се установяват причините, довели до фаталния край на трима наши съграждани, съобщи кметът Детелина Николова.

Преглед на печата, петък, 20 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-20-юни_l.a_i.551370_at.1.html

СТАНДАРТ: Лихвите по депозитите ще диктуват цената на заема Данните на БНБ за нивата на лихвите по заемите и депозитите ще могат да се...

В открит космос излязоха два руски космонавта

http://www.cross.bg/kosmos-otkritiya-kosmicheska-1416633.html

/КРОСС/ Руските космонавти Олег Артемиев и Александър Скворцов отвориха люковете на Международната космическа станция (МКС) и започнаха работа в открития космос на модула «Звезда». Това съобщиха от Центъра за управление на полетите, предаде РИА Новости. На повърхността на МКС, те трябва да изпълнят редица задачи. По-специално, трябва да монтират специално оборудване, което ще позволи да има връзка между космическата станция и Земята, която ще се осъществява чрез спътници-ретранслатори. Освен това, Артемиев и Скворцов ще демонтират и ще изхвърлят в открития космос ненужната носеща конструктция.Приключването на работния процес в открития космос е планирано за 00:16 московско време.Останалите членове от екипажа на МКС: руснака Максим Сураев, астронавтите на NASA Стивън Суонсън, Грегъри Уайсман и астронавтът на Европейската космическа агенция Александър Херст ще следят за безопасността на колегите в открития космос.

ЛА Клипърс изправи Стърлинг срещу Стърлинг в съда

http://basketball.actualno.com/LA-Klipyrs-izpravi-Styrling-sreshtu-Styrling-v-syda-news_35057.html

Расисткото изказване на Доналд Стърлинг, заради което трябва да се раздели с тимът от НБА Лос Анжелис Клипърс, е на път да се превърне в семейно-съдебна сага срещу съпругата му Шели. Милионерът откри ...

Ботев (Пловдив) взима бивш голмайстор на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Botev-Plovdiv-vzima-bivsh-golmajstor-na-CSKA-news_35058.html

Ботев (Пловдив) е на път да осъществи интересен трансфер. Клубът е пред подписване с румънската звезда Янис Зику, твърдят медиите на север от Дунав, цитирани от Гонг. Според изданието "Фанатик&q...

Стефанова започна със загуба на Гран при в Грузия

http://moresport.actualno.com/Stefanova-zapochna-sys-zaguba-na-Gran-pri-v-Gruzija-news_35059.html

Антоанета Стефанова стартира със загуба участието си в петия турнир от веригата Гран-при по шахмат при жените, в Лопота, Грузия. Българказагуби с черните фигури от Хумпи Кунеру от Индия. Стефанова се ...

Сигнал за бомба опразни земеделското ведомство

http://business.actualno.com/Signal-za-bomba-oprazni-zemedelskoto-vedomstvo-news_35060.html

Сигнал за бомба е подаден за сградата на Министерството на земеделието и храните, съоби МВР. Сигналът е подаден в 8.20 ч. от мъжки глас, който е заявил, че в сградата има взривно устройство. Полиц...

Пункт за събиране на помощи е открит във Варна

http://society.actualno.com/Punkt-za-sybirane-na-pomoshti-e-otkrit-vyv-Varna-news_35061.html

Пункт за събиране на помощи е открит във Варна на адрес:ул. Иван Вазов 26 - Детската Къща. Всеки, който има възможност, може да остави там или да изпрати дрехи, храна, детски храни, всичко необходимо...

Крило на Бразилия отново тренира с отбора

http://worldcup2014.actualno.com/Krilo-na-Brazilija-otnovo-trenira-s-otbora-news_35062.html

Фланговият футболист на националния отбор на Бразилия Хълк поднови тренировки със съотборниците си, съобщава DPA. Футболистът на Зенит (Санкт Петербург) пропусна мача на Бразилия срещу Мексико (0:0) ...

Монтана с нова почистваща техника

http://society.actualno.com/Montana-s-nova-pochistvashta-tehnika--news_35063.html

Община Монтана и сръбската община Пирот са закупили  модерна сметосъбираща техника с пари по съвместен проект, съобщиха от bnr.bg/vidin. Общинското предприятие "Чистота" вече разпо...

В Добрич се очаква нова приливна вълна

http://society.actualno.com/V-Dobrich-se-ochakva-nova-prilivna-vylna-news_35064.html

Поради покачването на водата в коритото на „суха река” по протежението на бул. „Русия” в град Добрич се очаква приливна вълна. Това става ясно от информацията н...

Америка няма да изпраща войски в Ирак

http://www.cross.bg/irak-voiiski-obama-1416632.html

/КРОСС/Америка няма да изпраща войски в Ирак. Това заяви от Белия дом американският президент Барак Обама. „Американските сили няма да се завръщат на бойното поле в Ирак, но ще помогнем на иракчаните в битката им с терористите, които са заплаха за иракчаните, региона и американските интереси." Обама посочи, че основен приоритет в момента е да се гарантира сигурността на американците в Ирак. Той информира още, че e готов да изпрати поетапно до 300 военни експерти с цел оценка на ситуацията и начертаване начини за обучение на местните войски. По време на телеконференция с висши представители на администрацията, пожелали анонимност, стана ясно, че до целенасочени въздушни атаки ще се стигне само ако е застрашена сигурността на американци, като това не изключва военна атака спрямо територия различна от Ирак. Барак Обама поясни, че окончателно решение за нападенията ще бъде взето след консултации с Конгреса. Според него местните войски трябва да заемат водеща роля в решаване на конфликта, като САЩ няма да се ангажират с подкрепянето на една или друга фракция. Американският президент допълни, че една от основните задачи на политиците в Ирак е да се предприемат действия по обединение между шиити и сунити за борба срещу ислямистките екстремисти: „Иракските лидери трябва да превъзмогнат различията си и да се обединят около политически план относно бъдещето на Ирак"

Обявено е бедствено положение във Велико Търново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327315_obiaveno_e_bedstveno_polojenie_vuv_veliko_turnovo/?ref=rss


Река Янтра във Велико Търново преля и наводни къщи. Още през нощта около 23 часа нивото на реката при кв. "Чолаковци" е достигнало критичните 869 см., след което е бил залян е мостът в квартала. 

Бедствено е положението в градовете Велико Търново, Килифарево, Дряново и в село Церова кория заради придошлата вода. В Дряново са наводнени 50 къщи, фабрики, хотел и площада в града.

Отнесени са части от третокласния път между Дряново и Трявна. Улиците в село Церова кория са...

Язовир "Голуша" прелива през стената

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148362

Язовир "Голуша" в община Стрелча прелива през стената. Това съобщи за Фокус директорът на Басейнова дирекция Пловдив Никола Кърнолски.
Местната власт още вчера е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението, каза Кърнолски. Язовирът при Климент все още не прелива, изпуска се контролирано по реката. Язовир "Голуша" в община Стрелча прелива през стената. Това съобщи за Фокус директорът на Басейнова дирекция Пловдив Никола Кърнолски. Местната власт още вчера е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението, каза Кърнолски. Язовирът при Климент все още не прелива, изпуска се контролирано по реката.

Язовир "Голуша" прелива през стената

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148356

Язовир Язовир "Голуша" в община Стрелча прелива през стената. Това съобщи за Фокус директорът на Басейнова дирекция Пловдив Никола Кърнолски. Местната власт още вчера е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението, каза Кърнолски. Язовирът при Климент все още не прелива, изпуска се контролирано по реката.

Змии полазиха германците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4147649

Германците са опасни за съперниците си, а за самите тях са опасни отровните змии около хотела им в морския курорт Санто Андре. Новият комплекс е построен сред дивата природа и нейните обитатели често посещават базата. Сред най-редовните гости са отровните змии.

След няколко сигнала за забелязани влечуги, специално обучени бойци от бразилската Германците са опасни за съперниците си, а за самите тях са опасни отровните змии около хотела им в морския курорт Санто Андре. Новият комплекс е построен сред дивата природа и нейните обитатели често посещават базата. Сред най-редовните гости са отровните змии. След няколко сигнала за забелязани влечуги, специално обучени бойци от бразилската

Багдад вече не бил в опасност от ИДИЛ

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/bagdad-veche-ne-bil-v-opasnost-ot-idil-6015257

Заради това е намаляла необходимостта от американски въздушни удари срещу джихадистите, казва високопоставен иракски представител

Политически престрелки на фона на трагедията във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255305

"Докато моите министри помагаха, кметът на Варна даваше интервюта.", съобщи в ефира на bTv Пламен Орешарски. "Той е леко неадекватен и политиканства". По-рано вицепремиерът Йовчев коментира в ефира, че не знае каква помощ е поискал Иван Портних и каква не е получил.

Зам.-кметът на Варна: 7-8 къщи са отнесени в "Аспарухово"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148354

7-8 къщи във варненския квартал „Аспарухово“ са отнесени, заяви зам.-кметът на Варна Радослав Коев, съобщи БНР.
По думите на Радослав Коев, обаче вече няма места в ‚Аспарухово“, до които не може да се стигне. Всичко е прегледно, пътищата са освободени, каза Коев. Спасителните операции продължават и в момента. 7-8 къщи във варненския квартал „Аспарухово“ са отнесени, заяви зам.-кметът на Варна Радослав Коев, съобщи БНР. По думите на Радослав Коев, обаче вече няма места в ‚Аспарухово“, до които не може да се стигне. Всичко е прегледно, пътищата са освободени, каза Коев. Спасителните операции продължават и в момента.

Цв.Цветанов: Институциите да се обединят и действат адекватно

http://frognews.bg/news_71904/

Трагедията, сполетяла страната след пороите показва за пореден път, че държавата е абдикирала от всичките си ангажименти. При събитията от с. Бисер ние бяхме на място след два часа и започнахме да помагаме. Кметът на Варна Иван Портних е бил на място и е помагал, докато не излезе в социалните мрежи, че държавата липсва и няма никаква комуникация. Това каза пред bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Досъдебно производство ще търси причината за смъртта на деветимата в Аспарухово

http://www.cross.bg/varna-proizvodstvo-prokyratyra-1416631.html

/КРОСС/ Екип на ОДМВР Варна е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на девет лица по време на природното бедствие в кв. Аспарухово във Варна. Досъдебното производство се осъществява под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна, съобщава говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров. Работната правна квалификация на разследването е с оглед на престъпление по чл. 123 от НК. Действията по разследването са започнали незабавно след известяването на трагедията. Към момента продължават с повторен оглед на местопроизшествието и съдебно-медицинска аутопсия на загиналите.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/20/2326949_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Учениците във Варна днес няма да учат

http://pik.bg/учениците-във-варна-днес-няма-да-учат-news193286.html

Учениците във Варна днес няма да учат

Днешният ден е обявен за неучебен в цялата община Варна, а в "Аспарухово" - и за детските градини и ясли.

Решението е съгласувано с Регионалния инспекторат по образованието, съобщиха от Община Варна.

Зам.-кметът на Варна: 7-8 къщи са отнесени в "Аспарухово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148349

7-8 къщи във варненския квартал „Аспарухово“ са отнесени, заяви зам.-кметът на Варна Радослав Коев, съобщи БНР.
По думите на Радослав Коев, обаче вече няма места в ‚Аспарухово“, до които не може да се стигне. Всичко е прегледно, пътищата са освободени, каза Коев. Спасителните операции продължават и в момента. 7-8 къщи във варненския квартал „Аспарухово“ са отнесени, заяви зам.-кметът на Варна Радослав Коев, съобщи БНР. По думите на Радослав Коев, обаче вече няма места в ‚Аспарухово“, до които не може да се стигне. Всичко е прегледно, пътищата са освободени, каза Коев. Спасителните операции продължават и в момента.

Фотогалерия: Модата в прическите на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/20/2327018_fotogaleriia_modata_v_pricheskite_na_svetovnoto/?ref=rss


Футболистите са сред най-суетните спортисти, а световното първенство в Бразилия дава възможност да се запознаем с някои от модните течения при прическите.

50 души евакуирани в Килифарево заради потопа, 30 къщи наводнени във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148350

Над 50 човека са евакуирани снощи в Килифарево след поройния дъжд. Необитаемите къщи са над 20 по поречието на р. Белица. Нивото продължава да се покачва, като в четвъртък вечерта се бе покачило с 8 метра, а до сутринта се вдигна с още 2 метра.
Непроходим остава пътят между Килифарево и близкия манастир, тъй като водата отнесе мост. Заради пороя Над 50 човека са евакуирани снощи в Килифарево след поройния дъжд. Необитаемите къщи са над 20 по поречието на р. Белица. Нивото продължава да се покачва, като в четвъртък вечерта се бе покачило с 8 метра, а до сутринта се вдигна с още 2 метра. Непроходим остава пътят между Килифарево и близкия манастир, тъй като водата отнесе мост. Заради пороя

Уязвимост в приложенията за Android разкрива паролите на потребителите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/20/2326862_uiazvimost_v_prilojeniiata_za_android_razkriva/?ref=rss


Сигурността на мобилния софтуер далеч не е от най-добрите, но въпреки това понякога изненадва с узязвимостта си. Последното разкритие на учени от университета на щата Колумбия в САЩ откриха сериозен проблем в повечето популярни приложения за Android, съобщава онлайн изданието CNET.

Оказва се, че дори някои от най-популярните приложения съхраняват ключове към криптирани компоненти и потребителските пароли в самия си програмен код. Тази ценна информация, която е най-търсена от...

Международен фестивал за млади поп и рок изпълнители “Малки звездички” стартира днес край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255304

От днес до 22 юни в КК ”Златни пясъци” ще се проведе ХVІ-тото издание на популярния и един от най-старите конкурси за млади поп и рок изпълнители в България “Малки звездички”, съобщиха организаторите за Moreto.net. Същият конкурс е еквивателент на популярния в Русия и в цяла Европа конкурс “Маленькие звьоздочки”, който се провежда всяка година през месец март в Санкт Петербург.

Пламен Орешарски: Докато моите министри работиха, кметът даваше интервюта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327293_plamen_oresharski_dokato_moite_ministri_rabotiha/?ref=rss


"Докато моите министри работиха, кметът даваше интервюта. Той политиканства, не му прави чест". Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред Би Ти Ви при пристигането си в квартал "Аспарухово" във Варна, който беше залят от пороите в четвъртък вечерта. Засега поне десет души са загинали.

Орешарски изрази съболезнования на близките на починалите и заяви, че ще бъде отпусната и финансова помощ, но все още не е известно колко. "За съжаление, е огромна трагедия.Координирам с колегите цяла...

Цветлин Йовчев: Много бързо ще се работи за отпускане на средства за пострадалите (ВИДЕО)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148341

Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Йовчев допълни, че това зависи и от факта, колко бързо местната администрация ще си свърши работата. Хората в най-рисковия район на квартал „Аспарухово” са евакуирани още Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Йовчев допълни, че това зависи и от факта, колко бързо местната администрация ще си свърши работата. Хората в най-рисковия район на квартал „Аспарухово” са евакуирани още

Кметът на Варна:Официално 9 жертви, неофициално 11

http://frognews.bg/news_71903/

Вадехме хората от под колите, отломките на къщите. Цинизъм е това да се политизира, каза кметът на Варна Иван Портних и отказа да коментира изявленията на министър Йовчев и премиера Орешарски.

Затвориха едното платно на Аспаруховия мост, има опасност от срутване

http://pik.bg/затвориха-едното-платно-на-аспаруховия-мост-има-опасност-от-срутване-news193282.html

Затвориха едното платно на Аспаруховия мост, има опасност от срутване

Затворено е движението по едно от платната на Аспаруховия мост, поради опасност от срутване, съобщи  МВР – Варна.

Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно.

9 са установените жертви след бурята във Варна към този момент, две от които са деца. Една от жертвите е в Добрич. Продължава издирването на други лица. Работата на кризисния щаб продължава. Всички сили са насочени към най-засегнатия район в града, кв. Аспарухово.

Затвориха едното платно на Аспарухов мост, има опасност от срутване

http://pik.bg/затвориха-едното-платно-на-аспарухов-мост-има-опасност-от-срутване-news193282.html

Затвориха едното платно на Аспарухов мост, има опасност от срутване

Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване, съобщи  МВР – Варна.

Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно.

9 са установените жертви след бурята във Варна към този момент, две от които са деца. Една от жертвите е в Добрич. Продължава издирването на други лица. Работата на кризисния щаб продължава. Всички сили са насочени към най-засегнатия район в града, кв. Аспарухово.

Детски музей на науката

http://www.cross.bg/myzeii-myzeiiko-detski-1416630.html

/КРОСС/Детски музей на науката ще има до една година в Студентски град в София.  Пътешествие в три свята - минало, настояще и бъдеще, вместо обичайната разходка в мола. Това ще предлага първият в България и най-големият в Източна Европа детски музей на науката или накратко „Музейко". "Музейко" ще бъде изграден до средата на 2015 г. върху 3500 кв.м., от които 2000 кв.м. застроена площ. Точното място на Музейко ще е на територията на община Студентска, между Техническия и Минногеоложкия университет, в непосредствена близост до метростанция „Г. М. Димитров". Инвестицията е 22 млн. лв. и е дарена от фондация "Америка за България", която ще продължи да подкрепя музея и след неговото откриване. Мястото е мислено и ще бъде създадено по всички стандарти за един истински детски музей - интерактивно пространство за наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация. В „Музейко" ще бъдат разгърнати няколко тематични експозиции, свързани с културата, историята, екологията, науката и техниката. Създаден основно за деца между 6 и 10 г., "Музейко" ще бъде интересен и за техните родители и учители, надяват се основателите му. Според тях музеят ще бъде подходящо място за съвместно прекарване на деца и възрастни, с много игра и забавно учене

Полицията в Русия продължава да се занимава с Навални

http://europe.actualno.com/Policijata-v-Rusija-prodyljava-da-se-zanimava-s-Navalni-news_35047.html

Полицията в Русия претърси дома на съдения за корупция дисидент Алексей Навални, предаде БГНЕС. Следователи, полицаи и агенти от Федералната служба по сигурността (ФСС) са пристигнали в апартамента ...

Фил Джагиелка: Всички в отбора сме съкрушени след загубата от Уругвай

http://worldcup2014.actualno.com/Fil-Djagielka-Vsichki-v-otbora-sme-sykrusheni-sled-zagubata-ot-Urugvaj-news_35050.html

Защитникът на националния отбор по футбол на Англия Фил Джагелка бе страшно разочарован след загубата на тима от Уругвай на Световното първенство. В мач от втория кръг в груповата фаза на Световното ...

Свлачище прекъсна пътя до Роженския манастир

http://blagoevgrad.actualno.com/Svlachishte-prekysna-pytja-do-Rojenskija-manastir-news_35051.html

Свлачище е прекъснало пътя за Роженския манастир. Това каза за "Фокус" зам.-кметът на община Сандански Васил Бабалев. Свлачището е предизвикано от обилните дъждове през последните дни. То е...

Капитанът на Уругвай: Луис Суарес е най-добрият футболист в света

http://worldcup2014.actualno.com/Kapitanyt-na-Urugvaj-Luis-Suares-e-naj-dobrijat-futbolist-v-sveta-news_35052.html

Капитанът на Уругвай Диего Лугано не спести похвали за съотборниците си след победата на отбора над Англия на Световното първенство. В мач от втория кръг в груповата фаза на шампионата на планетата, ...

Политиците зоват за солидарност, Сидеров се хвърли да съди Портних

http://varna.actualno.com/Politicite-zovat-za-solidarnost-Siderov-se-hvyrli-da-sydi-Portnih-news_35053.html

За огромно съжаление и разочарование на всички българи дори след невижданата трагедия във Варна и Добрич, българските политици отново не намират общ език. След като сутринта първите думи на премиера П...

Бедствено положение и в Дряново, редица селища в Североизточна България без ток

http://society.actualno.com/Bedstveno-polojenie-i-v-Drjanovo-redica-selishta-v-Severoiztochna-Bylgarija-bez-tok--news_35054.html

Дряново е поредното място, където бе обявено бедствено положение. Наводнени са два стадиона, къщи, хотели. Свикан е кризисен щаб, заяви кметът д-р Иван Николов, цитиран от БНР. Около 2,30 ч. през нощ...

Смолян с гостуваща изложба

http://society.actualno.com/Smoljan-s-gostuvashta-izlojba--news_35055.html

“Девет товара коприна и още девет- везани”  се нарича гостуващата изложба на РИМ-Хасково. Тя ще бъде предтавена в залите на РИМ „Стою Шишков“ по повод ...

Откриха банкова сметка за набиране на финансова помощ, активиран е и кратък номер 1466

http://society.actualno.com/Otkriha-bankova-smetka-za-nabirane-na-finansova-pomosht-aktiviran-e-i-kratyk-nomer-1466-news_35056.html

Екипи на Българският Червен кръст работят съвместно с органите и формированията на МВР - ГДПБЗН за подпомагане на изпадналите в беда хора и за отстраняване на последствията от бедствието.БЧК вече пред...

Колко струва вътрешното убеждение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4147672

Помните ли вестникарчето на Илия Бешков, което казва - като гледам какво пишат тези вестници, чак ме е срам да ги продавам? 
Като журналисти ние пък бихме казали тия дни - като гледаме какви ги вършат някои юристи, чак ни е срам да ги пишем. 
И главният прокурор е брал срам сигурно, като се е видял принуден да обяви, че държавното обвинение е Помните ли вестникарчето на Илия Бешков, което казва - като гледам какво пишат тези вестници, чак ме е срам да ги продавам? Като журналисти ние пък бихме казали тия дни - като гледаме какви ги вършат някои юристи, чак ни е срам да ги пишем. И главният прокурор е брал срам сигурно, като се е видял принуден да обяви, че държавното обвинение е

Водната стихия взе жертви във Варна и Добрич

http://econ.bg/Новини/Водната-стихия-взе-жертви-във-Варна-и-Добрич_l.a_i.551368_at.1.html

Проливните дъждове нанесоха сериозни материални щети и взеха редица жертви. Най-тежко е положението във Варна, където водната стихия е отнела 9...

Йовчев: Много бързо ще се работи за отпускане на средства за пострадалите (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148330

Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Йовчев допълни, че това зависи и от факта, колко бързо местната администрация ще си свърши работата. Хората в най-рисковия район на квартал „Аспарухово” са евакуирани още Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Йовчев допълни, че това зависи и от факта, колко бързо местната администрация ще си свърши работата. Хората в най-рисковия район на квартал „Аспарухово” са евакуирани още

ООН: За пръв път бежанците по света надхвърлят 50 милиона

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/20/2327290_oon_za_pruv_put_bejancite_po_sveta_nadhvurliat_50/?ref=rss


Публикуваният в петък от Въръховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) доклад сочи, че за пръв път от края на Втората световна война броят на бежанците, търсещите убежище и вътрешно разселените лица по света надхвърли 50 млн. души.

Годишният доклад на ВКБООН за глобалните тенденции, основаващ се на данни, отчитани от държавни институции, неправителствени партньорски организации и събирани от самия ВКБООН, сочи, че в края на 2013 г. 51.2 млн. души са били прогонени от домовете...

Ден на траур във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255301

23 юни - понеделник, ще бъде Ден на национален траур. Това заяви премиерът на страната Пламен Орешарски във Варна. По-рано тази сутрин кметът на града Иван Портних обяви днешния ден - 20 юни за ден на траур в памет на жертвите от потопа в кв.

Няма държава или няма кмет? (обновена)

http://www.cross.bg/varna-portnih-ministur-1416629.html

/КРОСС/9 жертви, от които две деца, трима души в неизвестност. Ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Най-вероятно жертвите ще се увеличат, заяви кметът Иван Портних. Огромна човешка трагедия! - допълни той. Кмет и държава обаче останаха на противоположни позиции по отношение на това кой как се е справил в тежката ситуация. Виждам, че кметът е неадекватен. Политиканства, вместо да помага на хората - заяви премиерът Пламен Орешарски. Това е цинизъм, отговори Портних. Вчера в тъмницата, когато бяхме във вода и в кал, нямаше държава, нямаше вицепремиер, нямаше премиер, каза той. Портних е звънял на премиера, който не му е отговорил. В същото време Орешарски твърди, че той пък е търсил и не е успял да се свърже с общинарите. Иван Портних обясни пред Нова тв, че нормата на валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа. Орешарски съобщи, че цяла нощ координира с колегите си ситуацията във Варна. „Сега ще видим какво не е направено и с какво можем да подпомогнем хората", каза той. „Мобилизирали сме всички възможни сили", заяви Портних. Той обаче е недоволен от реакцията на държавата. „От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев

На живо: След трагедията във Варна и Добрич - 11 жертви

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2327294_na_jivo_sled_tragediiata_vuv_varna_i_dobrich_-_11/?ref=rss


Пороят, който се изля вчера във Варна, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, взе 11 жертви. Това сочат засега официалните данни на властите. Две от жертвите са деца, две са в Добрич. В квартал "Аспарухово" има коли, които са смачкани като с преса и къщи, които са буквално пометени от водната стихия. Много от улиците са напълно разрушени и изровени.

10 часа: 

Жителите на варненския квартал "Аспарухово" правят опити сами да чистят улиците, дъждът и силният вятър...

На живо: След трагедията във Варна - 11 жертви

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2327294_na_jivo_sled_tragediiata_vuv_varna_-_11_jertvi/?ref=rss


Пороят, който се изля вчера във Варна, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, взе десет жертви. Това сочат засега официалните данни на властите. Две от жертвите са деца, една е в Добрич.

10 часа: 

Още една жертва е открита в Добрич, информира "Нова телевизия". Труп на жена е намерен в района на Хуманитарната гимназия в града.

9 часа:

Още една жертва на поройните дъждове във Варна е открита в кв. "Аспарухово", съобщи депутатът от БСП Борислав...

На живо: След трагедията във Варна - 9 жертви

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2327294_na_jivo_sled_tragediiata_vuv_varna_-_9_jertvi/?ref=rss


Пороят, който се изля вчера във Варна, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, взе поне девет жертви. Това сочат засега официалните данни на властите. Две от жертвите са деца, една е в Добрич.

9 часа:

Повече от 12 часа варненския квартал "Аспарухово" е без електрозахранване. Ситуацията в квартала бавно се нормализира. Голяма част от улиците в района са разбити и кални. Главният булевард е затворен в едното платно посока центъра на града. Трафикът е изключително...

Затвориха едното платно на Аспарухов мост, има опасност от срутване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148326

Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна.
Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно.
9 са установените жертви след бурята във Варна към този момент, Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна. Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно. 9 са установените жертви след бурята във Варна към този момент,

Няма държава или няма кмет? (обновена)

http://www.cross.bg/varna-portnih-iiovchev-1416629.html

/КРОСС/9 жертви, от които две деца, трима души в неизвестност. Ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Най-вероятно жертвите ще се увеличат, заяви кметът Иван Портних. Огромна човешка трагедия! - допълни той. Кмет и държава обаче останаха на противоположни позиции по отношение на това кой как се е справил в тежката ситуация. Виждам, че кметът е неадекватен. Политиканства, вместо да помага на хората - заяви премиерът Пламен Орешарски. Това е цинизъм, отговори Портних. Вчера в тъмницата, когато бяхме във вода и в кал, нямаше държава, нямаше вицепремиер, нямаше премиер, каза той. Портних е звънял на премиера, който не му е отговорил. В същото време Орешарски твърди, че той пък е търсил и не е успял да се свърже с общинарите. Иван Портних обясни пред Нова тв, че нормата на валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа. Орешарски съобщи, че цяла нощ координира с колегите си ситуацията във Варна. „Сега ще видим какво не е направено и с какво можем да подпомогнем хората", каза той. „Мобилизирали сме всички възможни сили", заяви Портних. Той обаче е недоволен от реакцията на държавата. „От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев

107, а не 35 л/кв. м дъжд се изля във Варна

http://www.cross.bg/varna-lkv-danni-1416628.html

/КРОСС/ „Метеостанция на Разсадник „Керия" във Варна измери 107,1 л/кв. м дъжд за 2,5 часа. Официално по новините бе съобщено за 30 л/кв.м. Как може официални данни да са три пъти под реалността? В България вярваме ли на официалните данни? Кой ще оправи щетите от бедствието? Кой ще отпуши ВиК колекторите? - тези въпроси за хората в България остават без отговор", пише читател до редакцията на Moreto.net. Към 20 ч. снощи директорът на НИМХ - Варна Иван Иванов съобщи чрез пресцентъра на Община Варна, че във Варна са се излели 35 л/кв. м. Посочено бе, че месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/ кв. м. За сравнение - три дни преди днешния порой (на 16 юни) по данни на НИМХ във Варна е паднал повече дъжд - 43 л/кв. м, отбелязва Moreto.net.   video:http://www.youtube.com/watch?v=v6Q3EB1RmOQ

Няма държава или няма кмет?

http://www.cross.bg/varna-iiovchev-portnih-1416629.html

/КРОСС/9 жертви, от които две деца, трима души в неизвестност. Ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Най-вероятно жертвите ще се увеличат, заяви кметът Иван Портних. Огромна човешка трагедия! - допълни той. Кмет и държава обаче останаха на противоположни позиции по отношение на това кой как се е справил в тежката ситуация. Виждам, че кметът е неадекватен. Политиканства, вместо да помага на хората - заяви премиерът Пламен Орешарски. Това е цинизъм, отговори Портних. Вчера в тъмницата, когато бяхме във вода и в кал, нямаше държава, нямаше вицепремиер, нямаше премиер, каза той. Портних е звънял на премиера, който не му е отговорил. В същото време Орешарски твърди, че той пък е търсил и не е успял да се свърже с общинарите. Иван Портних обясни пред Нова тв, че нормата на валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа. Орешарски съобщи, че цяла нощ координира с колегите си ситуацията във Варна. „Сега ще видим какво не е направено и с какво можем да подпомогнем хората", каза той. „Мобилизирали сме всички възможни сили", заяви Портних. Той обаче е недоволен от реакцията на държавата. „От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев

107, а не 35 л/кв. м дъжд се изля във Варна

http://www.cross.bg/varna-danni-duzhd-1416628.html

/КРОСС/ „Метеостанция на Разсадник „Керия" във Варна измери 107,1 л/кв.м дъжд за 2,5 часа. Официално по новините бе съобщено за 30 л/кв.м. Как може официални данни да са три пъти под реалността? В България вярваме ли на официалните данни? Кой ще оправи щетите от бедствието? Кой ще отпуши ВиК колекторите? - тези въпроси за хората в България остават без отговор", пише читател до редакцията на Moreto.net. Към 20 ч. снощи директорът на НИМХ - Варна Иван Иванов съобщи чрез пресцентъра на Община Варна, че във Варна са се излели 35 л/ кв. м. Посочено бе, че месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/ кв. м. За сравнение - три дни преди днешния порой (на 16 юни) по данни на НИМХ във Варна е паднал повече дъжд - 43л/кв. м, отбелязва Moreto.net.

Няма държава или няма кмет?

http://www.cross.bg/iiovchev-portnih-ministur-1416629.html

/КРОСС/9 жертви, от които две деца, трима души в неизвестност. Ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Най-вероятно жертвите ще се увеличат, заяви кметът Иван Портних. Огромна човешка трагедия! - допълни той. Кмет и държава обаче останаха на противоположни позиции по отношение на това кой как се е справил в тежката ситуация. Виждам, че кметът е неадекватен. Политиканства, вместо да помага на хората - заяви премиерът Пламен Орешарски. Това е цинизъм, отговори Портних. Вчера в тъмницата, когато бяхме във вода и в кал, нямаше държава, нямаше вицепремиер, нямаше премиер, каза той. Портних е звънял на премиера, който не му е отговорил. В същото време Орешарски твърди, че той пък е търсил и не е успял да се свърже с общинарите. Иван Портних обясни пред Нова тв, че нормата на валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа. „Мобилизирали сме всички възможни сили", заяви Портних. Той обаче е недоволен от реакцията на държавата. „От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Бяха направени опити с военна техника да се влезе, за да се подпомогне разчистването, но не е възможно. Прекалено бяха широки машините

На живо: След трагедията във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2327294_na_jivo_sled_tragediiata_vuv_varna/?ref=rss


Пороят, който се изля вчера във Варна, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, взе поне девет жертви. Това сочат засега официалните данни на властите.

Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване, информира говорителят на полицията във Варна Варна Ивана Милева пред радио "Фокус". Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно. 

Девет са установените жертви, две...

23 юни - Ден на национален траур

http://frognews.bg/news_71902/

Ден на национален траур ще бъде 23 юни 2014 г., понеделник, в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите.

МОСВ: Трагедията във Варна не се дължи на прелял язовир или река

http://pik.bg/мосв-трагедията-във-варна-не-се-дължи-на-прелял-язовир-или-река-news193279.html

МОСВ: Трагедията във Варна не се дължи на прелял язовир или река

Прогнозите за това денонощие продължават да бъдат лоши. Очаква се много реки да прелеят. Ние предупредихме, че прогнозите дават вероятност да се случат наводнения. Това каза пред камерите на БНТ Асен Личев, директор Дирекция "Управление на водите" към МОСВ.

В момента не мога да коментирам, защо се е стигнало до трагедията във Варна. Трябва да се направят анализи. Със сигурност мога да кажа, че наводнението не се дължи на язовир или река. Дъждът, който е паднал е извънреден. Такъв дъжд не е валял в България от много отдавна.

Чух кметът на Варна да говори за гора край Аспарухово, която била изсечена. Не мога да коментирам, но това е много вредно и може да е спомогнало за драмата, каза още той.


Затвориха едното платно на Аспарухов мост, има опасност от срутване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148324

Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна.
Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно.
9 са установените жертви след бурята във Варна към този момент, Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна. Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно. 9 са установените жертви след бурята във Варна към този момент,

"Американски балет за България" излиза за четвърти път на софийска сцена

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/20/2327010_amerikanski_balet_za_bulgariia_izliza_za_chetvurti_put/?ref=rss

Четвъртото издание на "Американски балет за България" излиза на сцената на Софийска опера и балет в три последователни вечери от днес. Спектакълът, който ще се играе от 19 ч . на 20 и 21 юни и в 16 ч. на 22-ри, представя пет постановки на компанията "Том Голд Денс" с премиер-солисти от престижните американски трупи Пасифик Нордуест и Ню Йорк Сити Балет, както и с примите на българския национален ансамбъл.

Както всяка година, платформата се старае да покаже най-доброто от съвременните...

FT: България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля

http://www.moreto.net/novini.php?n=255244

"България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля" - под това заглавие британският вестник "Файненшъл таймс" пише, че правителството ще се оттегли след едва година на власт. Периодът се характеризираше с улични протести, обвинения в непочтени бизнес интереси и силни критики от Европейския съюз, обобщава изданието.

23 юни ще бъде ден на национален траур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148322

23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени                                                     23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени

Меглена Кунева, лидер на "България на гражданите": Борисов има основания да иска да е премиер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4147738

- Г-жо Кунева, какъв сигнал е отказът на парламента от референдум за задължително гласуване?
- В демократичния свят просветените политици търсят начин да се свържат с гражданите, защото те са тези, които дават легитимност на една власт. У нас този процес върви в точно обратната посока. Вместо да се помисли как референдумът да стане нещо съвсем тра - Г-жо Кунева, какъв сигнал е отказът на парламента от референдум за задължително гласуване? - В демократичния свят просветените политици търсят начин да се свържат с гражданите, защото те са тези, които дават легитимност на една власт. У нас този процес върви в точно обратната посока. Вместо да се помисли как референдумът да стане нещо съвсем тра

23 юни ще бъде ден на национален траур

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148319

23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени 23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени

Критична ситуация във Велико Търново

http://offnews.bg/news/n_1/n_352474.html

Критична е ситуацията и във Велико Търново. Нивото на река Янтра е на критичните 9 метра, но спада. Входът на близката църква е залят от вода. Екипи на Гражданска защита и на военните евакуират хора и за щастие няма пострадали. Свикан е кризисен щаб. Няколко квартала на Велико Търново са без ток. Обявено е бедствено положение в някои от селищата в общината. Най-критично е положението в градовете Килифарево и Дебелец, където река Белица преля. Хората са били заклещени по високите етажи на къщите. В следствие на обилните валежи 30 къщи са наводнени и 11 души са евакуирани. Река Белица затвори и прохода на републиката, като липсват огромни парчета асфалта. Десетки тирове и автомобили са заклещени във водния капан. Има паднали дървета. В района продължава да вали.

Четин Казак: Трябва да се обединим след трагедията във Варна

http://pik.bg/четин-казак-трябва-да-се-обединим-след-трагедията-във-варна-news193277.html

Четин Казак: Трябва да се обединим след трагедията във Варна

Изразявам съболезнования към близките на загиналите от стихията във Варна. Всички трябва да се обединим в този момент. Такива събития показват каква суета цари в нашия живот и в обществения и политическия живот.

Това трябва да ни накара да бъдем по-мъдри и да превъзмогнем страстите на ежедневието. Това каза депутатът от ДПС Четин Казак по БТВ. Ако тръгнем да търсим виновни за трагедията, до никъде няма да стигнем. Нацията ни трябва да се обединява в такива моменти. Трябва да има взаимодействия между институциите. Кметът е започнал да сипе обвинения, вместо да координира нещата с институциите.

Има закон за извънредните ситуации, имаше структури, които бяха премахнати от ГЕРБ, това е причината да няма адекватна реакция, коментира Казак. За конфликта в последните дни между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев, Казак коментира така: Аз се надявам прокуратурата да си свърши работата и да се каже истината дали е имало заговор за убийство на наш депутат. Ние ще следим събитията.

Според Казак обвиненията на Василев за намеса при обществените поръчки са безпочвени. "Има закон и институции, които участват в процеса по възлагане на обществени поръчки. Твърденията на банкерът Цветан Василев са безпочвени и без доказателства. ДПС няма банка, това са спекулации. Когато има пари в банка те трябва да бъдат в банка, но това нищо не значи. На първо място трябва да се уповаваме на данни, всичко останало са спекулации". Назначение на новия министър на околната среда и водите е политическо, потвърди Казак. Кабинетът беше създаден като политико-експертен и това не трябва да учудва никого, а г-н Станислав Анастасов е представител на ДПС.

Неговото назначение беше ясно веднага след евроизборите и не е новина. Нека да оставим младия ни кадър, който има съответните качества и способности да се справи с тази длъжност. Съжаляваме, че Янаки Стоилов подаде оставка. Ние искаме двете политически сили да са в добра кондиция и разбирателство, за да успеят успешно да завършат мандата си, завърши Казак.

Обстановката в Бургаска област е относително спокойна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0LVoR-HZILg/

Съгласно обобщената информация постъпила към 7.00 часа на 20. 06. 2014 г. /петък / в областна администрация – Бургас заместник – областният управител на Бургаска област Евгени Врабчев заяви, че обстановката в областта е относително спокойна. Няма бедстващи граждани. Няма населени места без електрозахранване.

Вследствие на падналите поройни дъждове, има наводнени отделни пътни участъци по третокласната пътна мрежа. В някои населени места са наводнени приземните етажи на отделни сгради, както и отделни земеделски площи.

В областта редовно постъпва информация за нивото на реките Двойница, Хаджийска, Луда Камчия, Факийска,Велека, Ропотамо и други, което внимателно се следи. В случай на рязко покачване на равнището на водата гражданите ще бъдат своевременно информирани. Същото се отнася и за нивата на водите в язовирите. Има готовност за своевременно оповестяване на населението в случай на необходимост. Екипи на противопожарна безопасност и защита на населението работят за отводняване и разчистване на отделни наводнени участъци в областта. Три специализирани екипа са изпратени на помощ на бедстващите във Варненска област.

 

Една жертва от наводненията и в Добрич

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/edna-zhertva-ot-navodneniiata-i-v-dobrich-6015251

В града е обявено бедствено положение, всички изходи от града обаче са затворени

Д. Бобева: Не съм наясно с неустойките, ако "Южен поток" бъде замразен

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb1af8d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cd0Ebobeva0Ene0Esym0Enaiasno0Es0Eneustoikite0Eako0Eiujen0Epotok0Ebyde0Ezamrazen0H1746840C/story01.htm

Когато проблемите между участниците в проекта бъдат разрешени, ЧБТР с удоволствие ще участва, заяви президентът на регионалната банка Андрей Кондаков


НС ще обсъди на второ четене промени в Закона за защита на потребителите

http://www.cross.bg/potrebitelite-zashtita-zakona-1416627.html

/КРОСС/ Народното събрание ще започне работа с обсъждане на второ четене на текстовете за промяна в Закона за защита на потребителите. Измененията ще дадат възможност на потребителите да се отказват от договор, без да посочват причина и без да дължат неустойки. Когато търговецът реши да промени общите условия, той ще трябва да обяви намерението на сайта си или в клоновете и представителствата си.  

Премиерът Орешарски лично покани кмета Портних на разговор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uCG6X8EWhKw/

Поканих лично кмета на Варна, за да влезем във взаимодействие с местните власти, да има още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг във Варна преди срещата си с кмета Иван Портних. По-рано сутринта на премиера беше докладвана информация от всички служби, с които министър-председателят беше във връзка от снощи и които на място съдействаха на хората. Той подчерта, че е постигната добра координация между МВР, Гражданска защита, Военноморските сили. Премиерът благодари за действията на ВМС и на всички служби на МВР. Той отбеляза, че въпреки суматохата, няма нито едно престъпление, което е благодарение на патрулите на място.

„Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява“, каза премиерът Орешарски. Той напомни, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.

На въпрос за причините за трагедията премиерът изтъкна, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесла няколко къщи и много коли. „Ще трябва да се направи по-точни идентификация за причините – дали има изсичане на води или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме“, каза още премиерът.

Министър-председателят Орешарски отбеляза, че вицепремиерът Цветлин Йовчев има готовност да свика междуведомствен съвет, така че да се окаже помощ на пострадалите и на близките на загиналите. „Разпоредил съм понеделник да бъде обявен за национален траур“, каза премиерът.

Попитан кой носи отговорност за почистването на деретата, премиерът отговори, че това са общините. Той изтъкна, че проблемът не е само във Варна, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речните корита и на застрашени участъци. „На това също ще обърнем внимание“, заяви премиерът.

Вицепремиерът Йовчев каза, че във Варна трима души са в неизвестност, има девет жертви, от които две са деца. Има информация и за една жертва в Добрич. Премиерът Орешарски вече пътува натам.

 

Янтра преля във Велико Търново, няма жертви

http://www.vesti.bg/novini/iantra-prelia-vyv-veliko-tyrnovo-niama-zhertvi-6015255

Река Янтра преля във Велико Търново. Има евакуирани десетки хора, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Издирват роднините на 7-годишен, намерен на капак на кола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148313

7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ“. 7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ“.

В памет на жертвите от Варна 23 юни ще е ден на национален траур

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327286_v_pamet_na_jertvite_ot_varna_23_juni_shte_e_den_na/?ref=rss


В памет на жертвите от Варна 23 юни (понеделник) ще бъде ден на национален траур. Това съобщи през профила си във "Фейсбук" Пламен Орешарски. 

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев жертвите към петък сутрин са 9, две от които деца и трима са безследно изчезнали. 

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че по негови данни са поне 11. Пред "Нова тв" той каза, че се надява да са 9, но заради цялата ситуация е възможно жертвите да се увеличат. 

Хората, които търсят...

Правителството обяви 23 юни за ден на национален траур

http://offnews.bg/news/n_1/n_352472.html

Понеделник 23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Към 7.00 часа тази сутрин официално е потвърдена смъртта на 9 души, от които има две деца. Неофициално се очаква броят на жертвите да нарастне.

7-годишно дете, намерено на капак на кола, е в болница, издирват близките му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148307

7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ“. 7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ“.

Килифарево се събуди с удавени животни и срутени къщи

http://frognews.bg/news_71900/

Стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт. Такава е гледката днес сутринта в град Килифарево след снощните порои и придошлите води на река Белица. Трупове на животни се валят в калта, а стопаните им плачат и търсят животните, които евентуално са се спасили по по-високите места.

Възрастен мъж почина до метростанция "Сердика"

http://sofia.actualno.com/Vyzrasten-myj-pochina-do-metrostancija-Serdika-news_35042.html

Възрастен мъж на 76 години е починал внезапно преди около 9 часа на един от входовете на метростанция "Сердика" в столицата, предаде БГНЕС. На мястото на инцидента пристигна линейка. Близк...

Още телефони са на разположение за информация за бедствието във Варна

http://varna.actualno.com/Oshte-telefoni-sa-na-razpolojenie-za-informacija-za-bedstvieto-vyv-Varna-news_35044.html

След като стана ясно, че все пак има телефони, на които може да се търси информация за бедствието във Варна, за изчезнали хора и за цялата ситуация въобще, на сайта на Община Варна – live.va...

Убиха момиче на празненствата в Колумбия

http://worldcup2014.actualno.com/Ubiha-momiche-na-praznenstvata-v-Kolumbija-news_35045.html

Тийнейджърка бе убита в Колумбия по време на празненствата за достигането на националния отбор на 1/8 финалите на Мондиала. 14-годишното момиче бе простреляна смъртоносно в главата. Тя е била на улиц...

Добри новини за Италия - всички футболисти са напълно здрави

http://worldcup2014.actualno.com/Dobri-novini-za-Italija---vsichki-futbolisti-sa-napylno-zdravi-news_35046.html

Последните двама в лагера на Италия, които бяха с травми, вече са възстановени. Това обяви селекционерът на "скуадра адзура" Чезаре Прандели. Наскоро с контузии бяха цели петима играчи. Три...

Парк „Езеро” с подземен паркинг

http://society.actualno.com/Park-Ezero-s-podzemen-parking--news_35048.html

Ще бъде изграден подземен паркинг за 80 автомобила в парк „ Езеро“. Общата стойност на поръчката е 175 000 лева без ДДС. Цялата дейност по проекта трябва да се приключи на...

Министър Терзиева: Бързи действия по възстановяване на плащанията по ос 1 и 3 на ОП „Регионално развитие“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QdyFvfZvyK0/

„Заедно с Европейската комисия ще предприемем възможно най-бързи действия по възстановяване на временно спрените плащания по ос 1 и 3 на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г.“ Около това становище се обединиха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и генералният директор на ГД „Регионална и градска политика“ в ЕК Валтер Дефа. В Брюксел министър Терзиева проведе работна среща с Дефа във връзка с казуса с временно спрените плащания по някои проекти от програмата.

На срещата регионалният министър представи българската позиция и възраженията на Управляващия орган по по-голямата част от констатациите, визирани в писмото на ЕК в началото на месец юни.

Министърът запозна генералния директор на дирекцията със спешните мерки, които българската страна предприе по представените констатации в писмото. В разговора Терзиева още веднъж подчерта, че българската страна все още не е получила одитния доклад, така както е изискването, заложено в Регламент 1083/2006 и обърна внимание, че в момента Управляващият и Одитният органи работят „на сляпо“ по казуса.

„Нямаме конкретните одиторски констатации, за да направим нашите възражения и да изложим мотивите си, защо ги приемаме или неприемаме“, обясни министърът и допълни, че поради липсата на одитен доклад в момента процедурата, свързана с доклада не е започнала още. Тя заяви, че след като докладът бъде получен, ще започне самата процедура, а в момента са предприети действия само по констатациите в писмото.

По време на срещата Валтер Дефа увери министър Терзиева, че страната ни съвсем скоро ще получи одитния доклад и тогава официално ще може да изрази своите възражения. Дефа беше категоричен, че приложената спрямо България процедура е стандартна и подобни действия се прилагат към всички държави членки. Пред българския регионален министър генералният директор на ГД „Регионална и градска политика“ заяви, че към страната ни не се подхожда по-различно от всяка друга държава.

Дефа съобщи още, че миналата година по оперативни програми на 16 страни членки са прекъснати плащанията по същия начин. Дефа заяви още, че има готовност при необходимост да предостави на Управляващия орган помощ и обучение от страна на Европейската комисия.

„Целта както на нас, така и на комисията е да няма допуснати нередности, да знаем как се изразходват парите и да няма никакви съмнения в нашите системи за управление и контрол“, заяви Десислава Терзиева. „Системите за управление и контрол на нашата оперативна програма работят ефективно“, беше категорична Терзиева.

Тя обясни, че в момента Управляващият орган прави допълнителни подобрения по т.нар. контролни листа. Правят се и допълнителни обучения на бенефициентите. „Системни грешки не са допуснати“, коментира още министърът и добави, че ако има грешки, те са единични и Европейската комисия няма основание за притеснения.

В заключение министър Терзиева заяви, че се надява докладът да бъде получен до края на месеца.

На въпрос на медии, кога ще бъдат възстановени временно спрените плащания по програмата министърът заяви, че оптимистичният срок е септември месец. Терзиева съобщи още, че към настоящия момент плащанията към бенефициентите продължават.

„Докато аз съм министър ще положа всички усилия да предоставим всичко необходимо на европейската комисия и да изчистим всички неясноти“, беше категорична Терзиева. „Целта е колкото може по-скоро да пуснем плащанията“, заключи министърът.

 

Честит рожден ден на Павлина Трифонова, Радко Паунов и Бойко Бойков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4147643

Днес в редакцията има трима рожденици.
Това е първият рожден ден, който Павлина Трифонова от политическия отдел ще посрещне с наскоро родените си близнаци. И на нея, и на вече голямото  семейство желаем много здраве и късмет.
Празнува и кореспондентът ни в Пловдив Радко Паунов дни след като имаше епичен сблъсък с Цар Киро. Но всички знаем, че Пау Днес в редакцията има трима рожденици. Това е първият рожден ден, който Павлина Трифонова от политическия отдел ще посрещне с наскоро родените си близнаци. И на нея, и на вече голямото семейство желаем много здраве и късмет. Празнува и кореспондентът ни в Пловдив Радко Паунов дни след като имаше епичен сблъсък с Цар Киро. Но всички знаем, че Пау

Дюните може да бъдат застроени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242720_%D0%94%D1%8E%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Има опасност дюните по морето да бъдат застроени, ако парламентът гласува новите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Не е изключено Брюксел да стартира и наказателна процедура срещу България. За това предупредиха експерти от Министерството на околната среда.

Новите текстове в закона са приети от Министерския съвет и внесени в парламента. Там се предвижда при инвестиционни предложения да отпадне задължителната оценка за екосъвместимост, както и преценката има ли нужда от такава. Идеята е това да важи само за урбанизираните територии и така да се облекчи строителноинвестиционния процес.

Екоминистерството обаче има отрицателно становище по предложението. „На практика така отпада оценката за съвместимост с „Натура 2000“ и зоните в тази мрежа, които попадат в населените места, ще останат без защита“, казват експертите. Нещо повече - според тях това е лобистка промяна, защото дава право да се застроят дори дюните в Несебър. Въпросните образования не били защитена територия и ги пазела само оценката за съвместимост.

Странно е, че на правителственото заседание на 4 юни т.г., когато са приети промените в ЗУТ, вече бившият екоминистър Искра Михайлова не е възразила срещу текстовете.

„Притесненията са неоснователни. Върху дюни е забранено да се строи, а в „Натура 2000“ действат ограничения“, обясни за „Преса“ министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Проучихме германското екологично законодателство - там не се изисква съгласуване на проекти, които попадат в урбанизирани територии, допълни Данов.

Най-много дъжд се е изсипал в Шабла - 115 л/кв.м

http://www.vesti.bg/novini/naj-mnogo-dyzhd-se-e-izsipal-v-shabla-115-lkv.m-6015254

Североизточна България бедства след пороите. През последните 9 часа най-голямо количество валежи е паднало в Шабла – 115 л/кв.м; Добрич – 91 л/кв.м; Калиакра – 83 – л/кв.м; Варна – 31 кв.м; Велико Търново – 20 л.кв.м. валежите продължават и днес.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4147505

Георги и Стефан Милушеви (баща и син), собственици на търговска верига “Зора”, стават съответно на 76 и 54 г.
Меглена Караламбова, актриса.
Мирослав Косев, актьор,
60 г.
Пепа Петрова, Георги и Стефан Милушеви (баща и син), собственици на търговска верига “Зора”, стават съответно на 76 и 54 г. Меглена Караламбова, актриса. Мирослав Косев, актьор, 60 г. Пепа Петрова,

Река Янтра преля

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4148304

Преляла е река Янтра във Велико Търново. Това съобщи за Фокус дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в града. в 23.00 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци” е достигнало критичните 869 см. Залят е мостът при кв. „Чолаковци”. Към момента нивото на реката е 504 см., продължава да Преляла е река Янтра във Велико Търново. Това съобщи за Фокус дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в града. в 23.00 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци” е достигнало критичните 869 см. Залят е мостът при кв. „Чолаковци”. Към момента нивото на реката е 504 см., продължава да

Първият фермерски пазар стартира на есен

http://econ.bg/Новини/Първият-фермерски-пазар-стартира-на-есен_l.a_i.551367_at.1.html

На есен се очаква да отвори първият фермерски пазар в София. На него производители от 7 области, граничещи със столицата, ще могат да доставят храни...

Музикантите по-богати от Владимир Владимирович

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242719_%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8

 Представителите на културните среди в Русия се оказаха по-заможни от президента Владимир Путин. Това става ясно от декларациите на 205 дейци на изкуството, публикувани вчера от Министерството на културата.

 

Уверено първо място в списъка държи директорът на Марининския театър диригентът Валерий Гергиев, който през м.г. е спечелил 3,4 млн. евро или 45 пъти повече от държавния глава за същия период. За 2013 г. доходът на Путин се равнява на 75 600 евро, информира РБК. Освен Марининския театър Гергиев оглавява и Лондонския симфоничен оркестър, дава по 200 концерта годишно и владее 15% от най-крупния руски производител на пуешко месо компанията „Евродон”. Най-продуктивният културен деец има 6 апартамента с обща площ от почти 1000 кв. метра, вила 710 кв. метра, три участъка земя, както и два луксозни автомобила. В същото време руският лидер владее един апартамент, участък, гараж и две коли „ГАЗ М-21” и „ГАЗ М-21-Р”. На второ място в списъка на културното министерство е известният диригент и цигулар Владимир Спиваков, който през миналата година е спечелил 58 млн. рубли или 1,2 млн. евро.

 

Междувременно Комитета по култура на Думата одобри проект за опазване на руския език, който предвижда глоба за използване на чужди думи по време на публични изяви. Интерфакс информира, че автор на идеята е лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски и на негови депутати. За пример народните представители дадоха дума като „мениджър”, „пърформънс”, „шлюз” и др.

България втора по евтина храна в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=255298

България е на второ място след Полша по евтина храна в Европа. Цените, по които поляците купуват храната си, са 62% от средноевропейските, докато у нас те са 69%. На нашето ниво са още Румъния и Черна гора. Това показва анализ на Евростат за цените на потребителските стоки и услуги в 37 европейски държави през миналата година, като изчисленията са на база на паритета на покупателната способност, с което се елиминира влиянието на валутния курс.

23 юни - ден за национален траур

http://www.cross.bg/pamet-zaginalite-slyzhba-1416626.html

/КРОСС/ Понеделник, 23 юни, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна, съобщава правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Официалната информация към момента  е, че жертвите от наводнението във варненския квартал Аспарухово са девет. Очаква се под водите и в залетите коли да бъдат открити още жертви. Сред загиналите има и деца, съобщи началникът на националния оперативен център към Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност", гл. инсп. Тошко Бързилов.

Страхил Ангелов: Апаратът задуши БСП

http://frognews.bg/news_71899/

Трагедията във Варна е голяма. Не искам да коментирам политическите нападки по тази тема. Ако днес цял ден се занимаваме с това, ще е много грозно. Не мога да разбера какво има предвид кметът на Варна, като казва, че няма държава. Не е коректно да се упражняваме върху тази трагедия. Това каза в сутрешния блок на БНТ Страхил Ангелов, депутат от БСП.

Яценюк копае гроб на „Южен поток”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242718_%D0%AF%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%E2%80%9D

 Премиерът на Украйна Арсений Яценюк съобщи личния си план за избягване на строителството на газопровода „Южен поток”. Вчера във Върховната рада той представи  законопроект за създаване на оператор на газопреносната система на страната, 49% от който ще получат инвеститори от САЩ и ЕС. В документа, който, както съобщават украинските медии, е разработен лично от Яценюк,  се предвижда в капитала на дружеството да влязат магистралните газопроводи и подземните хранилища на Украйна, построени по време на съществуването на Съветския съюз.

 

Според Яценюк проектът ще даде

 

свежи пари

 

за модернизация и разширяване на съществуващия капацитет на мрежата и ще направи излишно строителството на „Южен поток”.

 

Ако проектът “Южен поток” заработи, това ще съкрати на 50% транспортирането на руски природен газ през Украйна към Европа и съответно - таксите, които Киев получава за това.

 

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотенгер заяви, че проектът за изграждането на газопровода “Южен поток” не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания.

 

Попитан дали е разбрал за репортажите в българските медии, според които дори след разпореждането на премиера Пламен Орешарски работата по проекта да бъде преустановена, дейностите всъщност продължават, Йотингер заяви, че трябва да вярва на българското правителство. Той поясни, че не следи новините от нашата страна всекидневно. Трябва да работим с правителството и да имаме доверие в министър-председателя.

 

Нямаме нищо против “Южен поток”, всяка инфраструктура е приемлива. “Южен поток” е нова газопроводна система към съществуващи отношения в газовата сфера. Газът, който ще тече по този газопровод, както би преминавал през Беларус или Украйна. Това не е нов източник, а е нов път, нова тръба. Ние сме

 

обективни и неутрални

 

На първо място “Южен поток” зависи от инвеститорите и на второ - от държавите от ЕС. Нашата работа е да проверим дали този проект е в съответствие с европейското законодателство, уточни Йотингер.

 

Същевременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не очаква

 

Украйна да стане в скоро време част от “западен съюз”. Германският външен министър, който вчера се срещна с австрийския си колега Себастиан Курц, каза, че е на едно мнение с него за Украйна.

 

Курц предложи бившата съветска република да стане неутрална държава, следвайки австрийския модел след Втората световна война. Новият президент на Украйна иска да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС като стъпка към пълноправно членство.

Отчайваща гледка в Килифарево след потопа, дъждът продължава

http://www.vesti.bg/novini/otchajvashta-gledka-v-kilifarevo-sled-potopa-dyzhdyt-prodylzhava-6015252

Стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт. Такава е гледката днес сутринта в град Килифарево след снощните порои и придошлите води на река Белица, предаде репортер на БГНЕС.

Река Янтра преля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4148299

Преляла е река Янтра във Велико Търново. Това съобщи за Фокус дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в града. в 23.00 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци” е достигнало критичните 869 см. Залят е мостът при кв. „Чолаковци”. Към момента нивото на реката е 504 см., продължава да Преляла е река Янтра във Велико Търново. Това съобщи за Фокус дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в града. в 23.00 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци” е достигнало критичните 869 см. Залят е мостът при кв. „Чолаковци”. Към момента нивото на реката е 504 см., продължава да

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване