Орешарски: Важно е да спасим живота на хората

http://econ.bg/Новини/Орешарски-Важно-е-да-спасим-живота-на-хората-_l.a_i.551415_at.1.html

"Екипи имат готовност да започнат отводняване. Важно е да спасим живота на хората, ако има застрашени", заяви министър-председателят Пламен Орешарски...

Възглавничка за стол измерва сърдечния пулс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242743_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+

 Новата „умна възглавничка за стол“ Darma е разработена с идеята да намали натоварването на гърба, което се генерира в седнало положение, особено при неправилна поза. Устройството въвежда в таблици времето, прекарано от потребителите на стол и от периодично ги провокира да станат и да се разходят, пише Techcrunch. За разлика от други системи за контрол на позата на тялото, във възглавничката има оптични влакна, през които непрекъснато преминава светлина. Изобретението може да установи колко дълго потребителият е бил в седнало положение, дали се е местил на стола и правилна ли е позата му от начина, по който светлината преминава през влакната. Функциите на възглавничката не свършват с това. Тя измерва пулса, честотата на дишане и общото ниво на стрес, и то със забележителна прецизност. Потребителите имат достъп до всички данни чрез мобилно приложение, което се свръзва с Darma чрез Bluetooth и проследява тенденциите в здравословното им състояние. 
Създателите на устройството се надяват в бъдеще някои производители на мебели да започнат да го интегрират в столове и дивани. Екипът си представя свят, където оптични влакна в леглото ни могат да измерят колко добре спим, да изгасят светлината, когато установят, че сме заспали и отново да я включват, когато се събудим. 

Хора се придвижват с лодки в Добрич, бул. „Русия” е като пълноводна река

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149462

Сериозно остава положението в Добрич, където трима души станаха жертви на наводненията.
Първият починал е около 50-годишен мъж с инсулт. Рано тази сутрин около 07:00 часа виковете му са чули момчета и са се опитали да го извадят от дома му, но докато успеят, той се е удавил, съобщава Нова телевизия. Сериозно остава положението в Добрич, където трима души станаха жертви на наводненията. Първият починал е около 50-годишен мъж с инсулт. Рано тази сутрин около 07:00 часа виковете му са чули момчета и са се опитали да го извадят от дома му, но докато успеят, той се е удавил, съобщава Нова телевизия.

Роботи решават проблема с липсата на селскостопански работници в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242742_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D1%81+%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B

 Разсадникът Hackney в американския щат Флорида наскоро е наел първите си работници роботи, пише New Scientist. Фермата е специализирана в отглеждането на големи растения, които се засаждат в тежки саксии на площ от няколкостотин хектара. В рамките на един стандартен работен ден може да се наложи преместването на 5000 растения. В миналото тази непосилна работа е била извършвана от четирима мъже в рамките на цял ден. Сега роботът HV100s, наричан на галено Harveys се нуждае от девет часа, за да се справи с таква задача. Той обикаля самостоятелно между саксиите и ги мести, когато е необходимо, а един служител го наблюдава.
Hackney е един от двадесетте разсадника в САЩ, които са започнали да използват Harveys тази година. Докато представителите на други сектори са загрижени, че роботите може да вземат работата им, повечето фермери приемат промяната с отворени обятия. “Оптитът ни е фантастичен. Мисля, че това е бъдещето”, казва Джозеф Хакни, който работи в разсадника. “Роботите вършат работа, която хората не искат”. 
По-рано в селското стопанство на САЩ са били заети най-вече ниско платени имигранти. Броят им обаче намалява - промяна, която се отдава както на по-строгия граничен контрол, така и на подобрената икономическа ситуация в Мексико. Миналата година американското Министерство на земеделието е отделило 4.5 милиона долара за разработки в областта на автоматизираната селкостопанска работа. Проектът ще създаде роботи, които могат събират боровинки и цитрусови плодове, дрони, които да носят вода в отдалечени райони и сензори, които да засичат ранни симптоми на заболявания по растенията. 
През декември миналата година Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че светът ще трябва да произведе около 70 процента повече храна до 2050 година, за нуждите на увеличаващото се население. Според изпълнителния директор на фирмата производител на Harveys Джон Кавола роботите фермери може да помогнат за по-качественото и по-бързо производство на храна. 

България бе избрана за председател на ПСЮИЕ за периода юли 2015 – юни 2016 г.

http://www.cross.bg/ministur-sutrydnichestvo-psyuie-1416728.html

/КРОСС/ България ще поеме ротационното председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в периода юли 2015 - юни 2016 г. Това решиха на днешната си среща в Букурещ министрите на външните работи на страните-участнички в ПСЮИЕ, сред които бе и българският външен министър Кристиан Вигенин. "За нас поемането на ротационното председателство на ПСЮИЕ е чест, но и отговорност, защото трябва да оправдаем доверието, което ни гласувате", заяви министър Вигенин. "Опирайки се на постиженията на своите предшественици, ще се стремим към разширяване на регионалното сътрудничество в името на постигането на нашата главна цел - да направим Югоизточна Европа по-добро място за живеене за гражданите на нашите страни", подчерта той. Българският външен министър заяви твърдата си увереност, че страните от региона имат потенциала да увеличат ефективността на ПСЮИЕ, като се фокусират върху проекто-ориентирано сътрудничество. Като възможни сфери на взаимен интерес, в които може да бъде постигнат значителен прогрес, той посочи правосъдие и вътрешен ред, икономика, транспортна и енергийна инфраструктура, туризъм, култура и др. Днешната среща на външните министри на страните-участнички в ПСЮИЕ е заключителна в този формат в рамките на румънското председателство. Първите дипломати обсъдиха последните събития в Югоизточна Европа с акцент върху регионалното сътрудничество

Папата се обяви против легализирането на леките наркотици

http://www.mediapool.bg/papata-se-obyavi-protiv-legaliziraneto-na-lekite-narkotitsi-news221732.html

"Наркотиците не се побеждават с наркотици", заяви папа Франциск, препоръчвайки на обществата да се се научат "да казват "не" на всякакъв вид дрога", включително леките наркотици и заместителите, които често биват легализирани, предаде Франс прес. На среща с участниците в завършилата в четвъртък в Рим международна конференция за контрол на наркотични вещества (International Drug Enforcement Conference, IDEC) папата разкритикува "узаконяването, дори частично на т.нар. леки наркотици, които не произвеждат приписвания им ефект, да не говорим, че са доста спорни от законова гледна точка. "Държа да заявя съвсем ясно: дрогата не се побеждава с дрога. Наркотиците са зло, а със злото не може да се правят отстъпки или компромиси", каза папата. "Заместващите наркотици не са ефикасна терапия, а прикрит начин да се отстъпи пред явлението", посочи той. Схващането, че може да се ограничи вредата, като се прибягва до психотропни вещества при хората, които продължават да приемат наркотици, не решава проблема, отбеляза папата. "Не и не на всякакъв вид наркотици", подчерта той, добавяйки, че битката с наркотиците, както и с алкохола и други зависимости, може да бъде спечелена, като се дадат на младежите възможности, които им осигуряват бъдеще - чрез образованието, спорта, перспективата за намиране на работа. Франциск често роптае против злото, каквото представляват зависимостите, и неведнъж се е срещал с наркозависими по различни поводи, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Миналия месец Уругвай (съседен на родината на Франциск - Аржентина) одобри продажбата на цигари от марихуана в аптеките, а употребата на марихуана за удоволствие е узаконена в американските щати Колорадо и Вашингтон.

Очевидци: По-страшно нещо не сме виждали

http://www.mediapool.bg/ochevidtsi-po-strashno-neshto-ne-sme-vizhdali-news221731.html

"По-страшно нещо не сме виждали". Такива са коментарите от очевидци на трагедията във варненския квартал "Аспарухово" в деня след водния ад. Две от жертвите са жени, открити в къща срещу блоковете на ул."Балкапан". Сред загиналите е и възрастен мъж, пометен от вълната на ул. "Горна студена". Няколко къщи край едно от деретата в квартала са отнесени от пороя. В момента техника разчиства един от пострадалите райони. Според очевидци се търсят изчезнали хора, затрупани под развалините. На пътя около ул."Розова долина" в ромската махала липсват цели парчета асфалт. На една от съседните улици се е образувала барикада от струпани една върху друга коли. Друг автомобил е преобърнат на 90 градуса. Има и много закъсали автомобили. В петък следобед обстановката в "Аспарухово" започва леко да се нормализира, но все още остава критична, съобщи на място вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. На всички места продължават да действат екипите, координирани от щаб, съсредоточена е и необходимата техника, информират от МВР. Пред "Дарик" таксиметров шофьор, излязъл тази сутрин от пометения от стихията квартал, обясни, че гледката е била съкрушителна. "Нещо ужасно и страшно е. Единственото вярно нещо, което каза министърът, е, че се намира в квартал "Аспарухово". В целия квартал, в който се опитвах да стигна до онкоболницата, за да закарам лекарки, видях един бус на жандармерията, но никой не гледаше в колите за останали хора, няма техника, която да почиства по улиците. Никой нищо не прави. Видях коли, забити в магазини, хората плачеха, нямаше нито лекари, нито армия. Хората са уплашени, не знаят къде се намират", разказва той. По думите му няма улица, в която да не са натрупани коли една върху друга, а асфалтът е изкъртен. Друг очевидец разказва: "Снощи бях в "Аспарухово" към 20:30 ч. Не може да се опише това, което видяхме. Имаше трупове по улиците, между колите. Гражданска защита се чудеше как да издърпа колите, за да извади телата. Имаше пожарни и 2-3 автомобила на гражданска защита. Не можеха да минат линейки. Никаква организация нямаше около 2 часа след трагедията". "Чухме за семейства, пометени от приливната вълна. Водите са минали през ромската махала, като са помели постройки. Неадекватно и смешно е поведението на политиците, подиграват се с хората, като говорят по такъв начин и се обвиняват един друг", каза още той.

Село Бисер събира помощи за Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149435

Спонтанна акция по събиране на средства започнаха в харманлийското село Бисер. По обяд половин дузина ентусиасти стартираха инициативата.
Бисер преживя водна трагедия на 6-ти февруари 2012-та година. Тогава в 5,30 часа сутринта се скъса стената на язовир Спонтанна акция по събиране на средства започнаха в харманлийското село Бисер. По обяд половин дузина ентусиасти стартираха инициативата. Бисер преживя водна трагедия на 6-ти февруари 2012-та година. Тогава в 5,30 часа сутринта се скъса стената на язовир "Иваново" и 2 часа по-късно цунами удари с триметров воден стълб населеното място.

Бул. „Русия” в Добрич - като пълноводна река, хора се придвижват с лодки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149437

Сериозно остава положението в Добрич, където трима души станаха жертви на наводненията.
Първият починал е около 50-годишен мъж с инсулт. Рано тази сутрин около 07:00 часа виковете му са чули момчета и са се опитали да го извадят от дома му, но докато успеят, той се е удавил, съобщава Нова телевизия. Сериозно остава положението в Добрич, където трима души станаха жертви на наводненията. Първият починал е около 50-годишен мъж с инсулт. Рано тази сутрин около 07:00 часа виковете му са чули момчета и са се опитали да го извадят от дома му, но докато успеят, той се е удавил, съобщава Нова телевизия.

Порошенко представи плана си за мир

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/poroshenko-predstavi-plana-si-za-mir-6015293

Русия не струпва войски край границата с Украйна, а засилва граничната охрана, увери Кремъл

Фиксинг на БНБ за петък, 20 юни

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-за-петък-20-юни-_l.a_i.551453_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 20 юни в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. в понеделник са:   ...

Обстановката в Аспарухово към този момент (+нови снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=255372

На ул. „Горна студена“ екипи на Областно управление „Пожарна безопасност“ и на строителна фирма разчистват отломки и останки от къщите, които бяха разрушени, в търсене на хора, които биха могли да бъдат под тях, съобщи за Moreto.net говорителката на ОД на МВР Ивана Милева.

Извадиха рекордно голям тумор в онкоболницата в „Аспарухово“ по време на бедствието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149443

Въпреки бедствената ситуация във Варна, в онкоболницата в кв. "Аспарухово" не са спрени операциите, обясни шефът на хирурзите в СБАЛОЗ - Варна д-р Кирил Киров. Днес от пациент на 69 години е изваден рекордно голям тумор - с диаметър близо 50 см. Образуванието е открито в стомаха на мъжа, засегната е била и част от дебелото черво, която също е отстр Въпреки бедствената ситуация във Варна, в онкоболницата в кв. "Аспарухово" не са спрени операциите, обясни шефът на хирурзите в СБАЛОЗ - Варна д-р Кирил Киров. Днес от пациент на 69 години е изваден рекордно голям тумор - с диаметър близо 50 см. Образуванието е открито в стомаха на мъжа, засегната е била и част от дебелото черво, която също е отстр

Евакуираха туристи от курорта "Албена"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb55c46/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cevakuiraha0Eturisti0Eot0Ekurorta0Ealbena0H1747350C/story01.htm

Няма отказани резервации на туристи за Черноморието и полетите се осъществяват по график, каза зам.-министър Бранимир Ботев


Барозу изпрати съболезнователно писмо до Плевнелиев за загиналите при бедствието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149433

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати съболезнователно писмо до президента на България Росен Плевнелиев във връзка с наводненията в източната част на страната. Писмото е публикувано на сайта на Европейската комисия.
„Скъпи г-н президент, Бих искал да изразя от името на Европейската комисия и от мое име солидарност с Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати съболезнователно писмо до президента на България Росен Плевнелиев във връзка с наводненията в източната част на страната. Писмото е публикувано на сайта на Европейската комисия. „Скъпи г-н президент, Бих искал да изразя от името на Европейската комисия и от мое име солидарност с

Хеликоптери "Кугър" се включват в евакуацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242741_%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8+%22%D0%9A%D1%83%D0%B3%D1%8A%D1%80%22+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B0

 Евакуацията на хора от бедстващите райони ще бъде подпомогната от два хеликоптера "Кугър" от състава на Военновъздушните сили. Те са излетели днес около 13:00 ч. за Балчик, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Те ще извършат разузнавателни полети за установяване на мащаба на бедствието и ще имат готовност за спасителни действия и въздушна евакуация на бедстващи хора.
Хеликоптерите „Кугър“ ще останат в готовност в района за оказване на помощ на Областния кризисен щаб във Варна.

Междувременно стана ясно, че другата седмица ще се състои извънредна сесия на Общински съвет - Варна във връзка със ситуацията в кв. "Аспарухово". Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на жертвите от район Аспарухово отслужена от Варненския Великопреславски митрополит Йоан.




Хампарцумян: Нито един депозит не е застрашен

http://www.vesti.bg/pari/biznes/hamparcumian-nito-edin-depozit-ne-e-zastrashen-6015302

Не бих посъветвал, който и да е да се реди на опашка, тъй като депозитите до 100 хил. евро са защитени, заяви банкерът

Евакуираха с хеликоптер един пострадал от курортен комплекс „Албена“

http://www.cross.bg/kompleks-kyrortniya-sili-1416727.html

/КРОСС/ По време на полета на хеликоптерите „Кугър" на Военновъздушните сили над курортния комплекс „Албена" се е наложила евакуация от въздуха на един човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода. Бедстващи хора от курортния комплекс са били евакуирани на безопасно място и с военни камиони „ЗИЛ - 131" от състава на Военноморските и Военновъздушните сили . Военнослужещите продължават да оказват помощ на пострадалите в района. Екипажите на хеликоптерите „Кугър" ще продължат разузнавателните полети. Те ще облетят района на вилно селище край курортния комплекс „Албена", и при необходимост ще окажат помощ от въздуха.  

Кабинетът отпуска по 10 хил. лв. на близките на загиналите от потопа

http://offnews.bg/news/n_1/n_352791.html

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич, съобщи социалният мнистър Хасан Адемов. Адемов участва в заседание на Кризисния щаб във Варна. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Хасан Адемов се обърна към представители на Гражданска защита, полицията и пожарната, като им предложи социалното министерство да осигури хора от временната заетост чрез социалните служби във Варна. Те могат да се включат в помощ на институциите за почистване, дезинфекциране и всичко необходимо за възстановяването на гарда след потопа.

Социалдемократическите лидери в ЕС ще проведат среща в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242740_%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D0%BF

 Париж. Френският президент Франсоа Оланд в събота ще бъде домакин на „неофициална среща” между премиерите на седем страни от ЕС, в които управляват социалдемократите, предаде AFP.
Срещата ще бъде посветена на приоритетите на Европейската комисия по време на следващия й мандат.
В свое комюнике френското президентство заяви, че срещата ще се проведе с участието на ръководителите на правителствата на Австрия, Белгия, Дания, Италия, Румъния, Словакия и Чехия, както и вицеканцлера на Германия Зигмар Габриел.
Срещата е подготовка за европейския връх, по време на който ще бъдат взети решения за ориентацията на Европа и бъдещите европейски лидери.

Депутат катастрофира в Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/deputat-katastrofira-v-blagoevgrad-6015305

Депутатът Емил Костадинов, водач на листата на Коалиция за България в I-ви МИР на последните парламентарни избори, катастрофира на входа на Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Емил Тонев: България тегли шута на културата си с голям кеф

http://offnews.bg/news/n_1/n_352790.html

Емил Тонев е български писател, сценарист и журналист. Роден е на 9 януари 1964 г. в гр. Шипка. Завършил е вечерна гимназия в Стара Загора и Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Репортер е във в. "Подкрепа" (1991-1992), в. "24 часа" (1992-1993); редактор е във в. "24 часа" (1993-1995), в. "Седмичен Труд" (1995-1996), сп. "Сега" (1997-2000). От 2000 до 2004 е редактор, завеждащ отдел "Култура" във в. "Сега". От 2004 до 2006 е главен редактор на сп. "Една седмица в София", а от 2006 е главен редактор на сп. "Паралели". Творчеството му обхваща романите "Граница" (1992) и "Омбре" (2000), стихосбирката "Цветовете на вълчия сън" (1993). Публикува в сп. „Ах,Мария", „Витамин Б" и във в. „Капитал". Сценарист е на игралните филми „Граница” (1993) и „Сомбреро блус” (1998), сценарист и режисьор е на документалния филм „Имам една идея”(продукция на БНТ - 1997 г., В момента работи като журналист в сп. "КЛУБ Z" Преди месец в изд. "Хермес" излезе най-новият му роман "Понякога ангели". - Емо, тази година навърши 50. Творческата ти равносметка е една стихосбирка, три книги с проза, сред които и най-новият ти роман „Понякога ангели”, и няколко филма (между които и скандалният „Граница”). Доволен ли си? Не можеше ли да напишеш повече книги, да направиш повече филми? - Можех, естествено. И въобще не съм доволен, но това е положението. Книгите не ги написах, защото винаги съм бил на ръба материално и мразя това чувство. Мразя да съм беден и трябваше да си вадя хляба. Това, както добре знаеш, в България не става с писане на книги. А журналистиката е изсмукващо занимание. Също не е доходоносно, но все пак... От 25 години пиша думи по цял ден, за да си позволя да се почувствам свободен да пия няколко питиета с приятели, да поскитам, да си купя 15-годишна хонда, да си отгледам детето. Уморен съм от писане на думи. Като седна да пиша нещо различно от журналистически текст, имам чувството, че използвам същите думи. А то си е факт – почти същите са. И ме дразни. Съжалявам, но нямам отделни думи за рутинната си работа и за онази, другата. Затова си спестявам литературните упражнения, предпочитам да садя растения. За сметка на това се надявам, че поне репортажите и очерците, които излизат изпод моето тъй наречено перо, не са лоши. А филмите не ги направих, защото системата на българското кино, както и държавата впрочем, беше, е и ще бъде зловещо корумпирана и отвратителна. Там има едни жалки милиони, отпускани на час по лъжичка от разните правителства, които милиони трябва да се усвоят от някого. В киното винаги има едни групи, групички и групировчици, които се борят като лъвове за тия пари. Още два сценария си спят кротко в компютъра ми, но не виждам смисъл да влизам в поредната обречена битка, за да ми скъсат нервите едни охлюви там. Майната им. Не на сценариите, де... На ония дребни хитреци, наричащи себе си „кинаджии“. Аз съм рязък човек, говоря преди да мисля. После обикновено се оказвам прав, ама кел файда. Това няма как да се хареса на групировчиците в киното. Даже си мисля следната дивотия: добре, че в книгоиздаването няма големи пари, иначе и то щеше да се корумпира. Сто процента! - Зададох ти предишния въпрос, защото романът ти „Понякога ангели” разказва тъкмо за това – за погубената жар на едно поколение, за отсичането на крилете му, за неговото лутане, за разпиляването на талантите му, за блъскането му с глава в бетонната стена на едно общество, немилостиво към талантите – и нека да подчертая това, и преди промените, и след промените. Как се пише такъв роман? (Щях да попитам – толкова хубав роман, но нека читателите сами да отсъдят.) - Хубав ли е? Стига, бе!... Шегувам се. Една от най-големите похвали за мен е фактът, че ти го харесваш. Защото, както знаеш, съм ти фен... (смее се) Седим си тука и се хвалим един друг, чудничко! А сериозно — този роман е най-малко кървавият, най-малко бруталният ми досега. И най-любвеобилният. Това не значи, че в "Граница" и "Омбре" не съм обичал героите си. Аз винаги си ги обичам, или поне винаги им намирам оправдание - дори за най-големите гадости, които извършват. Като съешаване с коза, примерно. В "Понякога ангели" обаче добронамереността ми определено взе връх. Може би остарявам и ставам сантиментален. Нормално. Даже не знам как го написах този роман. Съших го от парчета от собствения си живот и живота на приятелите ми. Сложих го на фона на идиотския пейзаж, който ни нарисуваха ченгетата, комунистите и останалата паплач, вкарах му и малко драматургичен елемент, защото все натам ме дърпа, и той се получи. Не съм изящен стилист, нито прекалено мъдър човек — не умея да редя метафора след метафора. Предпочитам да описвам действие, от което да поникне метафора. Обичам да чета книги, които ме хващат, и отдавна съм се отказал да правя опити да прочета "По следите на изгубенато време" на Пруст. С което не казвам, че книгата е лоша. Вероятно съм твърде нервен, та да мога да вникна в нея. - В петък, на 20 юни, е премиерата на романа "Понякога ангели" в Пловдив. Дори на корицата на книгата е изобразена култовата пловдивска кръчма "Найлона", самата тя почти главен герой в книгата. Пловдив или София повече стават за премиери? - Пловдив, много ясно. Той и за пиене става повече. И за шматкане по улиците. В Пловдив категорично има по-малко сноби и измислени интелектуалци, които обичат да смучат коктейли или бърбън в модни заведения, и да се надлъгват кой от кой е по-велик. В "Найлона" можеш да си пиеш на бара с университетски преподавател, таксиджия, художник, уличен продавач на чорапи, обикновен пияница, майстор на гробищни камъни, китарист в гаражна банда и свещеник — и никой не е по-голям от другия, никой не се прави на нещо си. Там или си пич, или не си. Другото не е важно. А, да не забравя — има все пак разделение: ако слушаш чалга, дори само тайно и дори само с едното ухо, ти в този бар сам ще се откажеш да влезеш. 25 години живея в София и не можах да свикна с фалшиментото, което ми се натрапва отвсякъде. И в София повечето ми приятели са провинциалисти, и те като мен навлеци в столичния град, в центъра на просветата... Сега ще ме намразят софиянците и няма да си купят книгата ми. (смее се) Е, да сме живи и здрави. Щото иначе щяха да се изтрепят да търчат към книжарницата... - Как измисли това хубаво заглавие "Понякога ангели"? Защо твоите ангели само понякога са ангели? - Не съм го измислял заглавието, то само си дойде. Има го в една от главите — за погребението на моя голям приятел и велик пич Васко, отец Васил Цветков. Бях в много странно състояние тогава. В неговата църква, в ковчега лежи самият той, само 2 години по-голям от мен, а вече е оттатък. И вече ще ни наглежда отгоре какви ги вършим. Огледах останалите си приятели, погледнах и в себе си, и установих, че точно в този момент ние бяхме адски добри хора. Ангелоподобни някак си. После щяхме да излезем навън и да станем пак каквито сме си. Дадох си сметка, че понякога нещо ни кара да сме по-добри, отколкото сме в действителност, не че иначе лоши. Но нима само смъртта може да отключи добрината ни докрай?... И така... - Парадоксът на литературния живот в България – много излизащи книги и малко читатели. Кое пречи книгите да стигат до читателите? - Държавата. Най-вече. Защото кривият път, по който тръгна България още през 90-а, обрече всички ни на крайно вторачване в материята. Кой по-бързо ще се налапа, кой повече кинти ще спечели. България тегли шута на културата си с голям кеф. Интелектуалците се залепиха за партии, за да оцелеят физически, предадоха малкото си одухотворени, мислещи сънародници. И започна опростачването, мутризацията, олигархизацията, чалгизацията. Не съм първият, който го казва, но е факт – държава, която не подкрепя истинското си изкуство, е обречена. На ти сега пайнер мюзик, са-са! Просто е – държавата трябва да купува по две-три бройки от всяка читава българска книга за фонда на всяка библиотека в България. Както е в нормалните бивши соцстрани. Направи една сметка и ще видиш, че тогава писателството няма да е толкова презряно занимание. Годишната инвестиция щеше да е колкото еднократния хонорар на един виден хидроидеолог на мегаломански ВЕЦ-ове. - Милен Русков или Георги Господинов? Калин Терзийски или Васил Георгиев? - Веднага отговарям: Русков и Терзийски. Те ми разказват истории, които разбирам. Даже мисля, че Милен Русков, когото не познавам лично, с "Възвишение", и Калин Терзийски с "Алкохол" стигнаха до прозрения, до които аз още се домогвам. Харесвам и текстове на Георги Господинов и Васил Георгиев, разбира се, "Черешата на един народ" ми е много присърце. Виж, малко ми е странно да давам мнение по тези въпроси, и четиримата са готини. Но погледът ми е само читателски. Аз даже не се имам за писател. Мисля си, че просто съм един тъжен разказвач на смешни приказки. На който му се четат такива, да чете. - Какво ще кажеш сега на онзи току-що завършил българска филология в Пловдивския университет студент, който идва в София, за да стане писател? - Ще му кажа: майна, опичай си акъла навреме! Това, което си намислил, е много приятно като идея, обаче най-вероятно няма да стане. Поне не в тази държава. Поне не в близко време. Ти писател може и да станеш, обаче какво от това? Абсолютно нищо, гарантирам ти го. А писател можеш да станеш и в Пловдив. Можеш и във Виена като Димитър Динев, и в Щатите като Мирослав Пенков. Това ти го пожелавам. А най-добре, майна, ако ще идваш в София, да не стигаш чак до центъра, а малко след крайната спирка на метрото да свиеш вдясно към "Дружба", на разклона вляво и по "Брюксел" до края. Там, ако още не знаеш, се намира Терминал 2. 

1200 туристи в "Албена" са евакуирани, 94 с хеликоптери

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/1200-turisti-v-albena-sa-evakuirani-94-s-helikopteri-6015300

Поради преливане на река Батовска по-рано днес стана ясно, че шест хотела в курорта са в особено тежко положение – от хотел „Гергана” до хотел „Боряна”, като хотел "Гергана" е най-засегнат

1200 туристи в "Албена" са били евакуирани

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/1200-turisti-v-albena-sa-bili-evakuirani-6015300

Поради преливане на река Батовска по-рано днес стана ясно, че шест хотела в курорта са в особено тежко положение – от хотел „Гергана” до хотел „Боряна”, като хотел "Гергана" е най-засегнат

1200 туристи в "Албена" са били евакуирани от хотели

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/1200-turisti-v-albena-sa-bili-evakuirani-ot-hoteli-6015300

Поради преливане на река Батовска по-рано днес стана ясно, че шест хотела в курорта са в особено тежко положение – от хотел „Гергана” до хотел „Боряна”, като хотел "Гергана" е най-засегнат

Стотици туристи във воден капан в курорта "Албена"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/stotici-turisti-vyv-voden-kapan-v-kurorta-albena-6015300

„Има достатъчно средства – превозни, хеликоптери, предоставени от Министерството на отбраната, както и с плавателни средства хората ще бъдат евакуирани", каза вътрешният министър Цветлин Йовчев

В онкоболницата в „Аспарухово“ не спират операциите, извадиха рекордно голям тумор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149429

Въпреки бедствената ситуация във Варна, в онкоболницата в кв. Въпреки бедствената ситуация във Варна, в онкоболницата в кв. "Аспарухово" не са спрени операциите, обясни шефът на хирурзите в СБАЛОЗ - Варна д-р Кирил Киров. Днес от пациент на 69 години е изваден рекордно голям тумор - с диаметър близо 50 см. Образуванието е открито в стомаха на мъжа, засегната е била и част от дебелото черво, която също е отстр

Адемов: По 10 хил. лв. помощ ще получат близките на загиналите

http://www.moreto.net/novini.php?n=255370

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Това съобщи на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в морската столица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

От какво се нуждаят Добрич и Варна сега

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327720_ot_kakvo_se_nujdaiat_dobrich_i_varna_sega/?ref=rss


От какво се нуждае Добрич сега: В момента в кризисния център в Добрич в настанени 150 души. Сред тях има и малки деца и две бебета. Те спешно се нуждаят от памперси и бебешка храна.

Нужна е още вода, храна и дрехи за останалите в кризисния център. Това съобщиха пред Фондация "Помощ за благотворителността в България" от общината в града.

От какво се нуждае Варна сега: Първо и най-спешно - хранителни пакети и вода. Необходими са доброволци с коли, които да съдействат на...

Костов: С години се подценява проблемът с канализацията на Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242739_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D

 Във Варна проблемът е страшно стар. Там отдавна е ясно, че системата за канализация и пречистване не работи, каза пред журналисти бившият лидер на ДСБ и ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет Иван Костов. Костов участва днес в конференция на тема "Истината за Украйна", организирана от Лабораторията, заедно с украинския генерал Игор Смешко, съветник на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

По думите на Костов трагедията във Варна, при която наводнение след силните валежи предизвика в неделя срещу понеделник смъртта на поне 10 души, е резултат основно на подценяване. "Не искам да критикувам никого от тези, които мислят, че защитават природата и милеят за всяко дърво, но между природата и човека има една зона, която изисква строго и дисциплинирано регулиране. Това е в наш контрол", каза той.

Костов каза още, че навремето е писана стратегия за водите, която обаче е останала подценена. "И не се предприе нищо. И сега то ще се връща или като наводнение, или като недостиг на вода. Когато нещо престане да се управлява добре, то избива в своите две крайности. Това е тъжно, но е нежелание да се реализира стратегия", завърши той.

От полицията предупреждават за нов вид телефонни измами

http://pik.bg/от-полицията-предупреждават-за-нов-вид-телефонни-измами-news193437.html

От полицията предупреждават за нов вид телефонни измами

МВР - Благоевград съобщава за нов вид телефонна измама, при която чрез телефонно обаждане се съобщава на лицето, че е спечелило награда от магазин за ел.техника от голяма търговска верига, като за да получат наградата си е необходимо да се обадят на определен номер на мобилен телефон.

Във връзка с продължаващите опити за телефонни измами, МВР - Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. 

За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).

Барозу изпрати съболезнователно писмо до Плевнелиев за загиналите при бедствието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149423

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати съболезнователно писмо до президента на България Росен Плевнелиев във връзка с наводненията в източната част на страната. Писмото е публикувано на сайта на Европейската комисия.
„Скъпи г-н президент, Бих искал да изразя от името на Европейската комисия и от мое име солидарност с Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати съболезнователно писмо до президента на България Росен Плевнелиев във връзка с наводненията в източната част на страната. Писмото е публикувано на сайта на Европейската комисия. „Скъпи г-н президент, Бих искал да изразя от името на Европейската комисия и от мое име солидарност с

Петролът продължава да поскъпва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242738_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0

 Лекият суров петрол за доставка през юли поскъпна с 15 цента до 106,58 долара за барел. Контрактът за доставка през август увеличи стойността си с 12 цента до 106,17 долара за барел, предаде "Блумбърг".

В Лондон петролът сорт Brent се насочи към поредното седмично поскъпване. Фючърсите за доставка през август достигнаха 115,06 долара – най-високата цена от 6 септември. Обемът на всички изтъргувани фючърси беше с около 70% над средната за последните 100 дни стойност. Като цяло през тази седмица цените са с 1,5% нагоре. Една от основните причини за поскъпването е ескалиращото напрежение в Ирак.

 

Украйна ще подпише икономическата част от Споразумението с ЕС

http://www.cross.bg/sporazymenieto-chast-poroshenko-1416725.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че на 27 юни ще подпише икономическата част от Споразумението за асоцииране с ЕС, предаде РИА Новости. „Двойната отговорност (на новия министър на външните работи) е свързана с това, е на 27 юни ще бъде завършено подписването на процедурата по подписване на Споразумението за асоцииране", заяви Порошенко, представяйки новия украински външен министър Павел Климкин.Политическата част от Споразумението беше подписана през март.

10 000 лв. еднократна помощ за близките на загиналите във Варна и Добрич

http://www.cross.bg/pomosht-varna-hasan-1416726.html

/КРОСС/ "С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич", съобщи социалният мнистър Хасан Адемов по време на брифинг на Кризисния щаб във Варна. Същевременно финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Хасан Адемов предложи социалното министерство да осигури хора от временната заетост, от социалните служби във Варна, които да се включат в помощ на институциите за почистване, дезинфекциране и всичко необходимо за връщане към нормалния ритъм на живот.  

Бойко Борисов: Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149418

Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.
"Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че, ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители, Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. "Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че, ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители,

Фермерските пазари ще заработят от есента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242737_%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD

 Земеделски производители от 7 области ще могат да предлагат производството си директно на потребителите в София. В момента се водят преговори за мястото, на което ще се намира фермерският пазар. То трябва да е с осигурено електричество и течаща вода. Това заяви заяви д-р Стоилко Апостолов, изпълнителен директор на фондация "Биоселена".

Според промените в законодателството всеки фермер ще може да предлага собственото си производство както в своята административна област, така и в една от съседните. Право да преработват месните продукти пък ще имат единствено собствениците на животни, уточни Апостолов. Млякото от своя страна трябва да отговаря на критериите на ЕС, информира вестник "Монитор".

Ще бъдат изградени и малки мобилни пунктове за продажба, които ще се закачат за теглич на обикновен лек автомобил. Финансирането идва от българо-швейцарски проект. Мини магазинчетата ще са снабдени с хладилник и храната няма да е опасна.

Борисов: Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149352

Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.
Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. "Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че, ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители,

За последно на театър преди лятната ваканция

http://www.cross.bg/teatur-postanovka-predstavleniya-1416724.html

/КРОСС/Лятото е най-активният сезон за театъра в градове като Лондон и Париж, в София обаче след броени дни актьорите излизат във ваканция. Някои приключиха сезона, други имат представления до края на юни, трети тръгнаха на турнета из страната. Сезонът в Народния театър приключи във вторник с „Да се провреш под дъгата". В момента обаче зад кулисите ври и кипи, защото трима режисьори репетират новите спектакли, които влизат в афиша наесен - Теди Москов с „Каквато ме искаш" от Пирандело, Явор Гърдев с „Жана" и Стоян Радев със „Солунските съзаклятници". Суматохата ще трае през целия юли, но август ще е пълно мъртвило. В бароковата сграда ще останат само охраната и неколцина души от администрацията. Първата премиера в Народния наесен вероятно ще бъде „Жана" на Явор Гърдев. В Сатирата са планирани представления до 28 юни. Преди да поемат към морето, актьорите ще излязат на сцената за последно с „Операцията", „На другата сутрин", „Бурунданга", „От игла до конец", „Двамата невронци", „Откачена фамилия" и „Агенти". Сатиричната трупа ще пътува и по фестивали в страната - в Разлог ще покажат „На другата сутрин" и „Волпоне". Във Варна ще се играят „Арт" и „Спанак с картофи"

БНБ затвори КТБ за 3 месеца. Плащанията замразени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242736_%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0.+%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D

 БНБ затвори Корпоративна търговска банка за 3 месеца с решение, взето днес от УС на БНБ и влязло в сила незабавно. Огласи го управителят на БНБ Иван Искров на пресконференция днес.

Всички плащанията са замразени. Клиентите ще имат достъп до сметките си отново след 3 месеца. Възможно е този срок да бъде съкратен - това зависи от преговорите с акционерите.

Днес банката бе поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност.

Банката не е фалирала, категоричен бе Искров днес. Тя е под контрола на БНБ и ще се управлява от двама квестори - Христина Стамова и Славяна Данаилова.

Днес УС на БНБ взе решение също да освободи от длъжност членовете на Управителния съвет на КТБ и на Надзорния съвет на банката, както и да лиши от право на глас акционерите с над 10% дялове в КТБ.

Основният от тях е фирмата на Цветан Василев „Бромак“.

На пресконференцията Искров даде да се разбере, че има проявен интерес от потенциален купувач, но той не даде подробности.

"Идеята ни е да се санира банката. Ако трябва, да се намали капиталът й и вече като един по-чист обект да се водят разговори с потенциални купувачи", каза Искров.

По-късно, в отговор на въпроси, той заяви, че все още не би могъл да даде детайли, защото става въпрос само за проявен интерес, а не за сериозно водени преговори.

Искров подчерта, че състоянието на КТБ няма да повлияе на останалите търговски банки в България, както и на валутния борд в страната.

Искров обясни, че за ситуацията са уведомени правителството и държавният глава.

Емил Костадинов от БСП катастрофира

http://frognews.bg/news_71926/

Депутатът от БСП Емил Костадинов попадна в пътен инцидент на входа на Благоевград днес.

Депутатът от БСП Eмил Костадинов катастрофира в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149395

Депутатът от БСП Емил Костадинов попадна в пътен инцидент на входа на Благоевград днес, съобщи struma.com.

По първоначални данни шофьорът на народния представител е се е разсеял за секунда и блъснал депутатския "Фолксваген" в "Хюндай" с благоевградска регистрация. 

Инцидентът е станал на входа на Благоевград срещу Първи корпус на ЮЗУ. На мяст Депутатът от БСП Емил Костадинов попадна в пътен инцидент на входа на Благоевград днес, съобщи struma.com. По първоначални данни шофьорът на народния представител е се е разсеял за секунда и блъснал депутатския "Фолксваген" в "Хюндай" с благоевградска регистрация. Инцидентът е станал на входа на Благоевград срещу Първи корпус на ЮЗУ. На мяст

Плащат половин надница, ако някой не отиде на работа заради потопа

http://offnews.bg/news/n_1/n_352776.html

Работещите, които не могат да стигнат до работа заради бедствие, имат право на обезщетение, напомниха от Главна инспекция по труда. Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50% от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75%  от минималната работна заплата. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган. Участниците в доброволните формирования за защита при бедствия имат право на отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения. Според Кодекса на труда работодателят не е длъжен да заплаща обезщетение на работника или служителя – доброволец. Може обаче да го направи по своя воля и това да е неговият принос в подкрепа на пострадалите. Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение. Той обаче се заплаща по общия ред за полагане на извънреден труд, т.е. работодателят трябва да плати повече за извънредните часове, напомниха още от ГИТ. Ръководството на Главна инспекция по труда и всички нейни служители изказват искрени съболезнования на близките на жертвите на водното бедствие. Всеки, който желае да помогне на пострадалите, може да се информира как през сайта на Българския червен кръст, където вече стартира дарителска кампания в подкрепа на бедстващите региони. Активиран е и кратък номер 1466, на който могат да се изпращат дарителски SMS-и на цена 1 лев. Дарение за Варна, която пострада най-тежко от водната стихия, може да се направи и през DMS-платформата за дарения чрез SMS чрез изпращане на съобщение на номер 17 777 с текст DMS VARNA.

Климатологът Антоанета Йотова: Трагедията е лоша комбинация от тежка метеорологична обстановка и несвършена работа

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/20/2327645_klimatologut_antoaneta_iotova_tragediiata_e_losha/?ref=rss


Бедствената ситуация в Североизточна България, десетките човешки жертви и големите щети от кризата са причината да потърсим експерта Антоанета Йотова за коментар. Йотова е дългогодишен изследовател в областта на политиките за реагиране на промени в климата, един от първите индивидуални членове на "Колиция за климата" в България, като от създаването й през 2005 г. досега е от най-активните й членове. В момента Антоанета Йотова е един от основните експерти в проекта за зелени политики, в който...

Безработицата в Русия отбеляза исторически минимум

http://www.vesti.bg/novini/bezraboticata-v-rusiia-otbeliaza-istoricheski-minimum-6015304

Безработицата в Русия отбеляза исторически минимум, спадайки до 4,9% през май спрямо 5,3% през април, сочат официалните данни на Росстат.

Депутатът от БСП Емил Костадинов катастрофира

http://pik.bg/депутатът-от-бсп-емил-костадинов-катастрофира-news193435.html

Депутатът от БСП Емил Костадинов катастрофира

Парламентарният „Фолксваген Пасат” на депутатът от БСП Емил Костадинов претърпя лека катастрофа на кръстовището при ЮЗУ в Благоевград. Инцидентът стана малко след 14 часа днес, пише "Струма БГ".

"Добре съм, не съм пострадал нито аз, нито хората в другата кола. Отървахме се без травми, колите са леко смачкани", заяви  Емил Костадинов.

Не карах аз, а шофьорът ми, пътувах от София за Благоевград за срещи в избирателния си район, допълни Костадинов.

Ъпсурт и Бобо с общо парти на морето

http://music.actualno.com/Ypsurt-i-Bobo-s-obshto-parti-na-moreto-news_35166.html

Грандиозно хип-хоп парти ще взриви плажа на къмпинг Градина, като част от High Summer 2014. На 7-ми август на една сцена ще се съберат Ъпсурт Live Band, Bobo & The Gang, Jahmmi Youth, Qvkata ...

Прогноза: Хондурас - Еквадор

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Honduras---Ekvador-news_35167.html

Хондурас е най-слабият отбор на световното първенство, според показаното до този момент. Северноамериканският тим не затрудни нито веднъж вратаря на Франция Уго Лорис в първия мач. Освен това играчите...

Меркел: Ще подкрепим Мартин Шулц за председател на Европарламента

http://europe.actualno.com/Merkel-Shte-podkrepim-Martin-Shulc-za-predsedatel-na-Evroparlamenta-news_35165.html

Ако Мартин Шулц е кандидатът на на социалистите за председател на Европейския парламент, германските депутати от Европейската народна партия ще го подкрепят. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Ме...

Жалкият Джерард дори не заслужава оценка

http://worldcup2014.actualno.com/Jalkijat-Djerard-dori-ne-zaslujava-ocenka-news_35169.html

Капитанът на Англия Стивън Джерард е бил толкова окаян и трагичен по време на мача с Уругвай (1:2), че дори не заслужава оценка за представянето си. Тежката присъда е на испанския вестник AS.Джерард н...

"Червени" и "сини" с апел да се помогне на варненци

http://bgfootball.actualno.com/Cherveni-i-sini-s-apel-da-se-pomogne-na-varnenci-news_35171.html

Феновете на ЦСКА и Левски се обединиха в обща кауза - да се помогне на пострадалите варненци от последните няколко часа."Приятели, нека обединим сили и помогнем на Варна в този тежък момент! Всек...

Не са открити хора в разрушените къщи в "Аспарухово", възстановява се подаването на ток

http://society.actualno.com/Ne-sa-otkriti-hora-v-razrushenite-kyshti-v-Asparuhovo-vyzstanovjava-se-podavaneto-na-tok-news_35168.html

Няма намерени хора в разрушените къщи на ул. "Горна студена" във варненския квартал "Аспарухово". Това каза на заседание на Кризисния щаб във Варна директорът на ОД на МВР Варна и...

Изостря се битката между "Сименс" и "Дженерал Електрик" за "Алстом"

http://www.mediapool.bg/izostrya-se-bitkata-mezhdu-simens-i-dzheneral-elektrik-za-alstom-news221730.html

Продължава наддаването за придобиване на енергийните активи на френската група "Алстом" (Alstom), предаде Франс прес.   След като в четвъртък американският конгломерат "Дженерал Електрик" (General Electric) подобри офертата си, германският концерн "Сименс" (Siemens) и японският "Мицубиши хеви индъстрис" (Mitsubishi Heavy Industries) също представиха подобрена оферта за някои от дейностите на Алстом.   Офертата в брой е увеличена от 1.2 на 8.2 милиарда евро, а оценката на енергийната дейност на "Алстом" нараства с 400 милиона евро до обща стойност от 14.6 милиарда евро. Това се казва в съвместно комюнике на двете компании.   "Сименс" предлага освен това "съвместно предприятие в управлението на мобилността, включваща дейностите за жп сигнализация". Германският консорциум предлага 400 милиона евро повече или 4.3 милиарда евро за производството на газови турбини на "Алстом", а "Мицубиши" ще поеме 40 процента от съвместен холдинг с "Алстом", който ще оглавява дейността за производство на парни турбини, за енергийни мрежи и за хидравлични турбини. Новата архитектура се изразява в инвестиция на 3.9 милиарда евро спрямо предложените по-рано 3.1 милиарда.   В четвъртък "Дженерал Електрик" предложи да създаде три съвместни дружества с френската група "Алстом", като обеща да ги разположи във Франция.   В подобрената оферта за закупуване на енергийните дейности на "Алстом" за 12.35 милиарда евро в брой, американският конгломерат предлага да отстъпи на френската група дейността си за жп сигнализация.

Безплатни погребения на жертвите осигурява Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149388

Извънредна сесия на Общински съвет ще има във вторник във връзка с бедственото положение в район "Аспарухово". Решението беше взето днес на председателски съвет, съобщи varnature.bg.  Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на загиналите. Разходите за погребенията ще са за сметка на общинската фирма "Обреди". Извънредна сесия на Общински съвет ще има във вторник във връзка с бедственото положение в район "Аспарухово". Решението беше взето днес на председателски съвет, съобщи varnature.bg. Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на загиналите. Разходите за погребенията ще са за сметка на общинската фирма "Обреди".

Адемов: По 10 000 лв. ще получат близките на загиналите във Варна и в Добрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149385

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич.
Това съобщи на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в морската столица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Това съобщи на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в морската столица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора,

Варна осигурява безплатни погребения на жертвите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149373

Извънредна сесия на Общински съвет ще има във вторник във връзка с бедственото положение в район Извънредна сесия на Общински съвет ще има във вторник във връзка с бедственото положение в район "Аспарухово". Решението беше взето днес на председателски съвет, съобщи varnature.bg. Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на загиналите. Разходите за погребенията ще са за сметка на общинската фирма "Обреди".

Адемов: Помагаме с по 10 000 лв. на близките на загиналите във Варна и в Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149362

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич.
Това съобщи на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в морската столица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Това съобщи на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в морската столица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/20/2327693_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:

Тежка ситуация в страната. Водната стихия в квартал Аспарухово във Варна отне живота на 9 души. 23 юни е обявен за ден на траур в памет на жертвите от наводнението.

106 литра на квадратен метър се изляха и Добрич, където е обявено бедствено положение. ¤Тежка остава обстановката в областите Велико Търново и...

БЧК - Варна: Има нужда от одеяла, пакетирана храна, лекарства, ботуши

http://www.moreto.net/novini.php?n=255367

Български Червен кръст - Варна благодари на всички съпричастни и помагащи за излизане от бедственото състояние в Аспарухово. Продължава събирането на помощи за пострадалите, съобщи Юлиян Страшимиров от БЧК - Варна за Moreto.net Всеки, който желае да помогне, може да го направи на адрес: Варна, ул.

Финансовите министри на еврозоната одобриха приемането на Литва

http://www.vesti.bg/novini/finansovite-ministri-na-evrozonata-odobriha-priemaneto-na-litva-6015301

Финансовите министри на еврозоната одобриха в Люксембург приемането на Литва във валутния съюз, на който страната ще стане 19-ят член на 1 януари 2015 г.

Борисов: Подкрепяме усилията на БНБ

http://www.cross.bg/grazhdani-bulgarskite-borisov-1416723.html

/КРОСС/Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система. Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации, пише във Фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълва: Убедени сме, че ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители, ще понесе пълната отговорност за това, както и всички виновни за тази ситуация. Уверени сме в капацитета на БНБ да защити българските граждани.

Eмил Костадинов от БСП се блъсна с депутатската си кола в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149367

Депутатът от БСП Емил Костадинов попадна в пътен инцидент на входа на Благоевград днес, съобщи struma.com.

По първоначални данни шофьорът на народния представител е се е разсеял за секунда и блъснал депутатския Депутатът от БСП Емил Костадинов попадна в пътен инцидент на входа на Благоевград днес, съобщи struma.com. По първоначални данни шофьорът на народния представител е се е разсеял за секунда и блъснал депутатския "Фолксваген" в "Хюндай" с благоевградска регистрация. Инцидентът е станал на входа на Благоевград срещу Първи корпус на ЮЗУ. На мяст

Велосипедист пострада при катастрофа в Любимец

http://pik.bg/велосипедист-пострада-при-катастрофа-в-любимец-news193431.html

Велосипедист пострада при катастрофа в Любимец

Пътен инцидент е станал вчера на кръстовището на улица "Любен Каравелов" и "Одрин" в Любимец между лек автомобил Пежо, шофиран от 43-годишен мъж от града и 58-годишен велосипедист, информират от регионалния пресцентър на МВР.

Водачът не е спазил предимството на пътен знак Б2, вследствие на което е блъснал с предната лява част на колата движещия се по път с предимство колоездач, който е паднал на земята.

От удара пострадалият е с комоцио и охлузна рана на ръката. Прегледан и освободен за домашно лечение.

НИМХ-Варна: Една от причините за наводнението е и преувлажнената почвата от предните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255393

На 18-ти юни 2014 г. НИМХ БАН ф-л Варна в 13.10 ч. е изпратил по електронна поща „Предупреждение за очаквани повсеместни валежи и ...” до: Областен управител, Кмет и др. 5 длъжностни лица на гр. Варна и други кметове на Източна България, Пожарна и МВР Варна.

Фондовата борса спря търгуването на акции на КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Фондовата-борса-спря-търгуването-на-акции-на-КТБ-АД_l.a_i.551442_at.1.html

Българска фондова борса временно преустанови търговията с акции на Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД). Това става ясно от официално съобщение...

Хампарцумян: КТБ не е в несъстоятелност. Тази хипотеза е много далечна

http://www.cross.bg/hampartzymyan-hipoteza-banka-1416722.html

/КРОСС/Нито един депозит не е застрашен. КТБ не е в несъстоятелност. Тази хипотеза е много далечна. Става въпрос за поемане на администрацията от квестори, обясни в ефира на националното радио Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" и председател на Асоциацията на банките в България, във връзка с решението на БНБ да постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). БНБ застава с репутацията и техническите си възможности зад управлението на банката, с цел да се възстанови нарушеното доверие на вложителите. Аз не бих посъветвал никой да се реди на опашки, защото депозитите до 100 хиляди лева са защитени. В момента зад КТБ стои Българската народна банка. Интересът на БНБ, както и общественият интерес, е да няма стрес в банковата система. Когато всичко това свърши, политиците и обществено активните хора трябва да направят така, че това никога повече да не се повтори, подчерта банкерът. Хампарцумян не коментира отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев.  

Oбщинските съветници даряват по една заплата за нуждите на бедстващите

http://pik.bg/oбщинските-съветници-даряват-по-една-заплата-за-нуждите-на-бедстващите-news193430.html

Oбщинските съветници даряват по една заплата за нуждите на бедстващите

Извънредна сесия на Общински съвет ще има във вторник във връзка с бедственото положение в район "Аспарухово". Решението беше взето днес на председателски съвет, пише varnautre.bg.

Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на загиналите. Разходите за погребенията ще са за сметка на общинската фирма "Обреди".

Общинските съветници да дарят едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите, предлагат от председателския съвет.

Друго предложение е да се осигурят безплатни прегледи за всички пострадали от бедствието във всички общински ДКЦ – та, както и да се разгледат средствата в план- сметка "Чистота" и при наличие на резерви да се прехвърлят към фонд "Бедствия и аварии".

Папата твърдо против легализирането на марихуаната

http://www.cross.bg/razvlekatelni-droga-frantzisk-1416721.html

/КРОСС/ Папа Франциск твърдо се обяви срещу легализирането на марихуаната за развлекателни цели. Франциск заяви на конференция с представители на служби за борба с разпространението на дрога в Рим, че дори ограничени опити за легализиране на дрога за развлекателни цели „са не само съмнителни от законодателна гледна точка, но те не успяват да доведат до желания ефект", предава АП.  

Станислав Манолев е подписал за две години с "Динамо" (Москва)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/20/2327615_stanislav_manolev_e_podpisal_za_dve_godini_s_dinamo/?ref=rss


Българският национал Станислав Манолев е подписал с "Динамо" (Москва). Договорът му с руснаците е за две години, съобщава "Гонг".

Манолев преминава в клуба от Москва като свободен агент. През последните шест месеца 28-годишният играч се състезаваше за "Кубан".

Българският футболист е минал успешно медицинските изследвания. Той ще се подготвя с "Динамо" - от 24 юни отборът ще тренира в Австрия.

През новия сезон руснаците ще играят в Лига Европа, където тръгват от...

Затворени за движение остават участъци от пътя в района на к.к. Албена

http://press.mvr.bg/NEWS/news140620_14.htm

ОДМВР-Добрич информира гражданите, че другите пътища в областта са проходими при повишено внимание от страна на водачите на МПС

Белгия арестува банкер на "Ю би eс"

http://www.vesti.bg/novini/belgiia-arestuva-banker-na-iu-bi-es-6015298

Белгия предяви обвинения срещу арестувания директор на белгийския клон на швейцарската банка "Ю би eс" (UBS) Марсел Брювайлер.

В ход е поетапно възстановяване на електрозахранването на квартал "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=255368

Екипите на Енерго-про, които успяха да влязат в квартала след 21 часа вчера веднага започнаха работа по разчистване на отломките, проправяне на достъп до съоръженията и оценка на нанесените върху целостта на мрежата поражения. От развиделяване днес в Аспарухово са съсредоточени допълнителни екипи и голямо количество високопроходима и специализирана техника, които не само отстраняват с максимални темпове авариите по съоръженията, но и помагат на Гражданска защита и жителите от квартала в разчистването и отстраняването на препятствията по улиците в района.

Орешарски и Чобанов подкрепиха действията на БНБ за КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb50faa/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Coresharski0Ei0Echobanov0Epodkrepiha0Edeistviiata0Ena0Ebnb0Eza0Ektb0H1747330C/story01.htm

Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на Министерството на икономиката и дружествата под шапката му, информират от ведомството


Орешарски и Чобанов подкрепиха действията на БНБ за КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb50faa/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnachalo0C0A0Ca0Coresharski0Ei0Echobanov0Epodkrepiha0Edeistviiata0Ena0Ebnb0Eza0Ektb0H1747330C/story01.htm

Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на Министерството на икономиката и дружествата под шапката му, информират от ведомството


Стотици туристи бедстват в Албена, пътят към Кранево - под вода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149345

Туристи бедстват в курорта Албена. 600 души са във воден капан. Курортът е наводнен и извеждането на хората може да стане единствено с хеликоптери, съобщи bTV.
Пътят Кранево - Албена е под вода.
Има проблем за сградата на един от хотелите – хотел „Гергана”. В момента съвместни екипи на Гражданска защита, Туристи бедстват в курорта Албена. 600 души са във воден капан. Курортът е наводнен и извеждането на хората може да стане единствено с хеликоптери, съобщи bTV. Пътят Кранево - Албена е под вода. Има проблем за сградата на един от хотелите – хотел „Гергана”. В момента съвместни екипи на Гражданска защита,

Показаха най-новата модна колекция на българския пазар

http://www.cross.bg/elitza-mladata-benedetta-1416720.html

/КРОСС/ Вчера вечерта в елитното столично заведение Sin City се проведе ревю на най-новата модна линия на българския пазар "Benedetta". Зад нея стоят младата дизайнерка Елица Борисова, за която това е дебют, и един от утвърдените таланти на модната сцена - Иван Радлов. Колекцията е посветена на "различните" жени - креативните, които прекрачват собствените си граници и ни изумяват всеки ден. Линията на благословените - това представлява "Benedetta", както казва самата Елица Борисова, а мотото й е: "Някои са родени, да се сливат, други, да блестят над тях!" Водеща на събитието бе Соня Василева, която има богат опит в организацията на модни шоута и конкурси за красота и сексапил. Самото ревю откри известната красавица и модел Маги Тепавичарова. За доброто музикално настроение на многобройната публика се погрижиха Alex P и Любен с новото си парче Kusai, което ще излезе на пазара след броени дни, както и рапърите Viki Ei O и Buda Bas. Дебют с песента „Не става така" направи и младата изпълнителка Дона. Публиката бе приятно изненадана от екстравагантните кройки на модната колекция, както и от добре подбраните модели на дизайнерите. Те пък от своя страна обещаха да продължат тенденцията на вечерните ревюта.  

Бойко Борисов: Подкрепяме БНБ, да не се поддаваме на провокации

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-podkrepyame-bnb-da-ne-se-poddavame-na-provokatsii-news221729.html

Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. "Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители, ще понесе пълната отговорност за това, както и всички виновни за тази ситуация", посочи Борисов "Уверени сме в капацитета на БНБ да защити българските граждани".

600 души бедстват в Албена, пътят към Кранево - под вода (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149315

Туристи бедстват в курорта Албена. 600 души са във воден капан. Курортът е наводнен и извеждането на хората може да стане единствено с хеликоптери, съобщи bTV.
Пътят Кранево - Албена е под вода.
Туристи бедстват в курорта Албена. 600 души са във воден капан. Курортът е наводнен и извеждането на хората може да стане единствено с хеликоптери, съобщи bTV. Пътят Кранево - Албена е под вода. "Има проблем, който се появи в един от хотелите в района на курортен комплекс Албена от реката, която минава през комплекса.

Москва и Виена правят компания за австрийското трасе на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/moskva-i-viena-pravyat-kompaniya-za-avstriyskoto-trase-na-yuzhen-potok-news221728.html

Русия и Австрия ще подпишат споразумение за създаване на съвместна проектна компания за строежа на австрийския участък на газопровода "Южен поток". Това ще стане по време на визитата на руският президент Владимир Путин във виена на 24 юни, съобщи Юрий Ушаков, помощник на държавния глава, цитиран от руската агенция РИА Новости.   В бъдещата компания "Южен поток Австрия" акционери ще са руската "Газпром" и австрийската "О Ем Ви".   "Този документ ще регулира спектър от въпроси, свързани с дейността на съвместната компания, ще определя нейната структура, структурата на управление, правата и задълженията на участниците. Предвижда се и фиксирането на принципите на финансиране и разпределяне на печалбите между акционерите", допълни Ушаков.   Активизацията на Австрия, която още от самото зараждане на идеята за "Южен поток" бе крайна точка на един от двата лъча на газопровода, но избягваше да подпише каквото и да било споразумение, идва на фона на негативното отношение на Европейската комисия към газопровода.   Брюксел смята, че тръбата не отговаря на европейските изисквания. Заради това и срещу България стартира наказателна процедура и страната ни заяви, че спира действията по проекта до уреждане на проблемите с ЕК.   ОМВ обаче сключи междувременно споразумение с "Газпром", според което австрийската компания ще може да ползва "Южен поток" за пренос на добити от нея количества природен газ в румънско находище във водите на Черно море близо до България. Това е и начин руският газов монополист да демонстрира спазване на европейските правила за допускане на други търговци до капацитета на тръбата.

България в, Гърция извън Google Zeitgeist

http://www.grreporter.info/Blgariya_v_Grciya_izvn_Google_Zeitgeist/15690

Информацията, която търсят потребителите от двете балкански държави в световната мрежа, е сходна. Идва ред да се научим да я отсяваме и ползваме критично.

прочети повече

Истински кошмар: Водната стихия разби тази улица под "Аспарухово", вкара я в езерото (страховити кадри)

http://pik.bg/истински-кошмар-водната-стихия-разби-тази-улица-под-аспарухово-вкара-я-в-езерото-страховит-news193426.html

Истински кошмар: Водната стихия разби тази улица под "Аспарухово", вкара я в езерото (страховити кадри)

Читателката Боряна Тодорова ни е пратила снимки от бедствието в най-засегнатия квартал във Варна - "Аспарухово". Те са от рано тази сутрин и показват с пълна сила кошмара, който се е разиграл снощи, съобщи "Петел".

Впечатление правят няколко кадъра от улица, която е буквално е разкъсана, а големи късове асфалт са влезли в езерото. 


Ето какво съобщиха преди минути от министерството на регионалното развитие по повод възстановяването на улиците и пътищата в засегнатите райони: 

Веднага след оттичане на водите екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще започнат огледи на пътната мрежа в областите Варна, Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка на състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат в максимално кратки срокове за възстановяването й.

Информацията за обходните маршрути се публикува своевременно на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Информация за състоянието на РПМ може да се подава и получава от Ситуационния център на АПИ на тел.: 0700 130 20. 

“Геозащита”-Варна информира, че към момента не е установено активизиране на свлачищни процеси в регистрираните свлачища в областите Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол и Шумен. Предвид усложнените метеорологични условия “Геозащита” – Варна продължава засиленото наблюдение.

Искров: КТБ не е фалирала банка и не влияе на другите търговски банки

http://www.cross.bg/banka-bankata-suvet-1416717.html

/КРОСС/Иван Искров, управител на БНБ, на извънредна пресконференция по повод състоянието на КТБ и досъдебното производство срещу Цветан Гунев от БНБ Първо, благодаря за това, че сте тук, тъй като разчитаме точно пред вас да информираме българската общественост за случилото се и какво ще се случва около Корпоративна търговска банка. На тази пресконференция по никакъв начин няма да коментирам други институции, извън институцията Българска народна банка и случая КТБ, така че моля да не ми задавате въпроси, свързани с действия на други институции. Пред вас е целият управителен съвет на централната банка без г-н Цветан Гунев, който, знаете, вече обявихме, ползва отпуск до приключване на процесуалните действия срещу него. След малко съм поканил, ще се присъедини към нас и главният директор на Управление банков надзор - г-жа Нели Кордовска, която изпълнява неговите функции с решение на Управителния съвет на Централната банка, така че цялото ръководство, висше ръководство на централната банка е тук. Говорейки за институции, искам да кажа, че сме в изключително добра тясна комуникация от началото на този конфликт и шумът, който се вдигна, разбира се през медиите, около банката, с правителството в лицето на премиера и на г-н Чобанов

Първанова: След тази нощ България няма да е същата

http://www.cross.bg/purvanova-bulgariya-horata-1416718.html

/КРОСС/ "След тази нощ България няма да е същата. Едно природно бедствие показа в най-уродлив вид състоянието на държавата. Безпомощност и лутане, нападки и надскачане кой е по-прав." Това се казва в официална позиция на лидера на НДСВ д-р Антония Първанова, разпространена до медиите. "Като добруджанка цяла нощ гледах и слушах кой какво прави в квартал „Аспарухово", в Добрич. Кмет и министър се надпреварваха с обвинения и политиканстване докато хората търсеха помощ. В този миг си казах: Хора ли сме, държава ли сме, какво става с нас? Пълна безпомощност - няма координация, няма държава", категорична е тя. "Колко бедствия още трябва да ни връхлетят, за да се „събудим"? И колко пъти след трагедии ще обсъждаме грешките, които следващия път пак се повтарят. И най-важното за мен - кога най-после ще сме човеци, които да мислят не само за себе си. Някой ще каже, че е лесно да се гневиш отстрани. Аз обаче ще им кажа- вижте какво говоря от месеци, вижте позицията ми по отношение на управлението и политическата криза в България. Пак ще кажа: Управляват ни така, защото толкова могат. Защото се боричкат помежду си за власт и пари, защото хората не ги интересуват. Не е ли време за обединение на нацията ни, какво още да ни се случи, за да го разберем, за да надделее разума?", пита Първанова. "Изказвам съболезнования на семействата на загиналите в природната стихия

Силна градушка удари София

http://society.actualno.com/Silna-gradushka-udari-Sofija--news_35161.html

Ледени късчета с размерите на лешници се изсипаха над София. Градушката бе изключително интензивна в продължение на няколко минути, след което отново бе заменена с проливен дъжд. И в този момент вале...

И правителството се обяви в подкрепа на БНБ

http://business.actualno.com/I-pravitelstvoto-se-objavi-v-podkrepa-na-BNB-news_35162.html

Кабинетът "Орешарски" подкрепя действията на БНБ за стабилизирането на Корпоративна търговска банка. Това се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на МС. "По повод високия...

В очакване на първия Фестивал на цветовете

http://curious.actualno.com/V-ochakvane-na-pyrvija-Festival-na-cvetovete-news_35164.html

Първият в България Фестивал на цветовете ще се състои на 21 юни на стадион "Академик", като вратите за посетители ще бъдат отворени в 13:30 часа. Организаторите са подготвили фестивален ден ...

Прогноза: Швейцария - Франция

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Shvejcarija---Francija-news_35163.html

Франция показа впечатляваща игра срещу Хондурас, но днес ще има по-адекватен съперник на пътя си. Сигналите от Дидие Дешан и компания са, че могат да се справят и без Франк Рибери и Самир Насри. Въпро...

Владимир Путин награди посмъртно загиналите жураналисти

http://www.cross.bg/zhivota-kornelyuk-stotitzi-1416719.html

/КРОСС/«Президентът подписа указ за награждаване на загиналите журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин с ордени за Мъжество. А ни ще помним момчета винаги, защото иначе не може», съобщи в петък първият заместник ръководител на президентската канцелария Алексей Громов. „Сега десетки и стотици руски журналисти работят в Украйна, рискувайки живота си. Но никой не се върна и не иска да се връща, защото те изпълняват една много важна мисия: разказват истината. И с това спасяват стотици и хиляди живота" - каза Громов на церемонията по сбогуване с Корнелюк. Напомняме, че Във вторник на 17 юни, телевизионният екип на държавната руска радиотелевизионна компания „Россия" край Луганск попадна под минометен обстрел на части на украинската национална гвардия, изпратени в Донбас да се справят с народната съпротива срещу властта на киевската хунта. Както свидетелстват очевидци, снарядът е паднал само на няколко метра от снимачната група, докато е заснемала как опълченците се опитват да помогнат на група бежанци да се спасят от обстрела. Специалният кореспондент, 37-годишният Игор Корнелюк бе тежко ранен и по-късно почина в реанимацията на болницата в Луганск. За 28-годишния звукорежисьор Антон Волошин часове наред не се знаеше нищо и се водеше безследно изчезнал. Късно вечерта стана ясно, че е загинал на място, разкъсан от снаряда

Владимир Путин награди посмъртно загиналите жураналисти

http://www.cross.bg/kornelyuk-zaginalite-grypa-1416719.html

/КРОСС/ «Президентът Путин подписа указ за награждаване посмъртно на загиналите журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин с ордени за Мъжество. А ни ще помним момчета винаги, защото по друг начин не може», каза Громов в петък в Москва на церемонията при сбогуването с Корнелюк, предаде "Ведомости". Напомняме, че Във вторник на 17 юни, телевизионният екип на държавната руска радиотелевизионна компания „Россия" край Луганск попадна под минометен обстрел на части на украинската национална гвардия, изпратени в Донбас да се справят с народната съпротива срещу властта на киевската хунта. Както свидетелстват очевидци, снарядът е паднал само на няколко метра от снимачната група, докато е заснемала как опълченците се опитват да помогнат на група бежанци да се спасят от обстрела. Специалният кореспондент, 37-годишният Игор Корнелюк бе тежко ранен и по-късно почина в реанимацията на болницата в Луганск. За 28-годишния звукорежисьор Антон Волошин часове наред не се знаеше нищо и се водеше безследно изчезнал. Късно вечерта стана ясно, че е загинал на място, разкъсан от снаряда. В този момент операторът на екипа Виктор Денисов се е отдалечил от мястото, за да снима, и това е спасило живота му.    

Фалшив сигал за бомба затвори Земеделското министерство

http://www.moreto.net/novini.php?n=255365

Сигнал за бомба е подаден за сградата на Министерството на земеделието и храните, съобщиха от МВР. Мъжки глас е подал сигнала около 8:20 часа тази сутрин. Той е съобщил, че в сградата има взривно устройство. Проверката на полицията вече приключи, сигналът се е оказал фалшив.

Ето кога и къде няма да има ток

http://frognews.bg/news_71924/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Работещите, които са възпрепятствани от бедствието, имат право на обезщетение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327662_raboteshtite_koito_sa_vuzprepiatstvani_ot_bedstvieto/?ref=rss


Работещите, които не могат да се явят на работа, заради бедственото положение в различни региони на страната, имат право на обезщетение по закон. Полага им се 50% от брутното възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани (но не по-малко от 75% от минималната работна заплата), напомнят от Главната инспекция по труда. 

На тези, които участват като доброволци в спасителните акции се изплаща пълният размер за съответните работни дни. Причините за неявяването на работа и...

Спряха сексбомба да стигне до Роналдо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149293

Андреса Ураш не успя и при втория си опит да се добере до Кристиано Роналдо в Бразилия. Сексбомбата пристигна в Кампинас с акредитация за тв репортерка, но не бе допусната до тренировката на португалския национален отбор от охранители.
Андреса Ураш не успя и при втория си опит да се добере до Кристиано Роналдо в Бразилия. Сексбомбата пристигна в Кампинас с акредитация за тв репортерка, но не бе допусната до тренировката на португалския национален отбор от охранители. "24 часа Бразилия 2014" - новият сайт и ваш най-добър приятел по време на световното   През миналата седмица тя

Хаинбоаз е затворен, няма активизирани свлачища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327648_hainboaz_e_zatvoren_niama_aktivizirani_svlachishta/?ref=rss


Двестаметров участък от подхода към Прохода на републиката - Хаинбоаз, при Килифарево е разрушен от приливна вълна и непроходим, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Проходът е затворен. Тежките камиони се пренасочват в посока юг през Шипка, а на север - през Ришки и Котелски проход.

Два моста на пътя Русе – Велико Търново са в аварийно състояние.

Южният пътен възел на Велико Търново е бил залят от около метър вода, нивото вече е...

Булгартабак дари 50 хил.лв. за пострадалите от наводненията

http://www.cross.bg/bylgartabak-postradalite-dari-1416716.html

/КРОСС/ Булгартабак и всички служители от дружествата в група Булгартабак изразиха своята съпричастност към пострадалите от бедствието във Варна и региона. Компанията се включи в дарителската кампания "Заедно в бедствието" организирана в помощ на пострадалите, като дари средства в размер на 50 хил. лв. Булгартабак е социално ангажирана компания и не за първи път изразява своята съпричастност към пострадали региони.  

Цветан Василев: Да не връщаме кризата от 1996 г.

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Да-не-връщаме-кризата-от-1996-г-_l.a_i.551431_at.1.html

Държавата и в частност политиците трябва да поемат ангажимент „да изчистят своята къщичка“. Това отговори председателят на Корпоративна търговска...

Цветан Василев: Да не връщаме кризата от 1996 г.

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Да-не-връщаме-кризата-от-1996г-_l.a_i.551431_at.1.html

Държавата и в частност политиците трябва да поемат ангажимент „да изчистят своята къщичка“. Това отговори председателят на Корпоративна търговска...

Украинската армия пое контрол над границата с Русия, Кремъл отрича да струпва войски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/20/2327605_ukrainskata_armiia_poe_kontrol_nad_granicata_s_rusiia/?ref=rss


Украинската армия е поела контрол над границата с Русия и е в състояние да спира военната техника, изпращана в помощ на сепаратистите в Източна Украйна, заяви министърът на отбраната на страната Михайло Ковал, цитиран от "Ройтерс".

"Нашите сили напълно обкръжиха проблемния регион и възстановиха държавната граница на Украйна. През последната седмица прекратихме всички възможни канали, по които могат да внасят оръжия от Руската федерация", заяви Ковал.

Боевете в източната...

Симеон Дянков: В България ме подкрепяха десетина души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4147762

Бившият български вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа, издаде книгата “Кризата на еврото. Поглед отвътре” (Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account). Предлагаме ви откъс от нея, в която Дянков разказва за опита си като управленец в една нова членка на ЕС.

През юли 2009 г. станах ф Бившият български вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа, издаде книгата “Кризата на еврото. Поглед отвътре” (Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account). Предлагаме ви откъс от нея, в която Дянков разказва за опита си като управленец в една нова членка на ЕС. През юли 2009 г. станах ф

Пиронкова среща Варвара Лепченко в първия кръг на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/20/2327646_pironkova_sreshta_varvara_lepchenko_v_purviia_krug_na/?ref=rss


Българката Цветана Пиронкова ще играе с Варвара Лепченко в първия кръг на "Уимбълдън". Двете ще се срещнат на корта в понеделник, като допълнително ще бъде обявен началният час.

Пловдивчанката, която стигна полуфиналите в надпреварата през 2010 г., има пет мача с американката. Досега българката е спечелила четири победи. Последната от тях е с 6:3, 6:2 по пътя на Пиронкова към титлата в Сидни през януари.

Миналата година 37-ата в света българка напредна до четвъртия кръг на...

Който не може да стигне до работа заради бедствие, има право на обезщетение

http://www.cross.bg/tryda-zaplashta-pravo-1416715.html

/КРОСС/ Работещите, които не могат да се явят на работа заради бедствие, имат право на обезщетение, напомня Главна инспекция по труда. Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган. Участниците в доброволните формирования за защита при бедствия имат право на отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения. Според Кодекса на труда работодателят не е длъжен да заплаща обезщетение на работника или служителя - доброволец. Може обаче да го направи по своя воля и това да е неговият принос в подкрепа на пострадалите. Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение. Той обаче се заплаща по общия ред за полагане на извънреден труд, т.е. работодателят трябва да плати повече за извънредните часове.  

Пороят нанесе щети за до 150 хил. лв. на варненския плаж

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb4e76c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Eot0Echernomorieto0C4640Ca0Cporoiat0Enanese0Eshteti0Eza0Edo0E150A0Ehil0Elv0Ena0Evarnenskiia0Eplaj0H1747310C/story01.htm

Почистването е за сметка на концесионера, но ще се иска помощ и от Министерството на регионалното развитие и фондовете за екология и бедствия


75 години затвор за изнасилвач със СПИН

http://www.cross.bg/godini-zatvor-za-iznasilvach-sus-spin-1416714.html

/КРОСС/95 години затвор без право на обжалване е поискала прокуратурата в Тексас за Матю Луис Рис от Далас, който, заплашвайки с разстрел, изнасилил 15-годишна девойка, за да я зарази със СПИН. Насилникът признал вината си. Съдът отсъдил 75 години, пише mkd-news.com.

ВКС върна делото „Килърите” на Варненския апелативен съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=255366

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото „Килърите" на Варненския апелативен съд. Разпореждането е направено вчера от зам.-председателя на ВКС и председател на наказателната колегия Павлина Панова. То е публикувано с дата 20 юни 2014 г.

Причините за наводнението: Дъжд и непочистени дерета

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/prichinite-za-navodnenieto-dyzhd-i-nepochisteni-dereta-6015295

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово", заяви за БТА Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН

Прокуратурата се зае с "Аспарухово", от НИМХ-БАН обясняват потопа

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/prokuraturata-se-zae-s-asparuhovo-ot-nimh-ban-obiasniavat-potopa-6015295

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово", заяви за БТА Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН

НИМХ: Влажната почва е сред причините за наводнението

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/nimh-vlazhnata-pochva-e-sred-prichinite-za-navodnenieto-6015295

Преувлажнената почва е сред основните причини за катастрофалното наводнение във Варна, коментира директорът на НИМХ - Варна Иван Иванов

Танцьори от Перник ще се състезават за първото място във фолклорното ТВ реалити "Надиграй ме" на БНТ 2

http://www.zapernik.com/obshtestvo/tanciori-ot-pernik-shte-se-sustezavat-za-purvoto-myasto-vuv_32586/

Тази неделя ще стане ясен победителят във фолклорното реалити на БНТ 2.

140 танцьори от цяла България ще излязат тази неделя на сцената на танцовото реалити „Надиграй ме”. Точно в 21:00 часа в неделя (22 юни), по БНТ2 и БНТ Свят започва финалът на петия сезон на шоуто. Надпреварата ще продължи два часа.

Седем отбора от седем града ще премерят уменията си във фолклорните танци, като всеки от тях ще се представи с по два състава – деца и възрастни. Танцьорите от Панагюрище, Варна, София, Ботевград, Перник, Дупница и...

Продължава

Проходът на Републиката остава затворен до утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_352764.html

Проходът на Републиката остава затворен за движение за всички видове моторни превозни средства. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Това съобщиха от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Трафикът на тежкотоварни коли от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Утре, ако няма валежи, започва разчистването на Прохода на Републиката, увериха от АПИ. Наводнението в прохода е нанесло щети на пътна настилка и на два моста. В област Добрич е ограничено движението по отсечките Добрич - Балчик, Добрич - Оброчище, Оброчище - Рогачево - Кичево - Варна и по пътя Варна-Балчик в района на Кранево. В област Велико Търново две съоръжения на път І-5 са в аварийно състояние. Участък от път ІІ-55 - подхода към Прохода на Републиката, е прекъснат в района на Килифарево. Около 200 м от пътя са разрушени от приливната вълна и са непроходими. Във Велико Търново - южният пътен възел, е бил залят от около метър вода. Нивото в момента е спаднало и аварийните екипи почистват наносите. В област Габрово има проблеми с подпорните стени на пътя Трявна - Дряново. Целият трафик е пренасочен през прохода Шипка. Веднага след оттичане на водите екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ започват огледи на пътната мрежа в областите Варна, Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка за състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат в максимално кратки срокове за възстановяването й. За преодоляване на щетите от наводненията АПИ ще кандидатства за осигуряване на финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Първанова: След тази нощ България няма да е същата

http://www.cross.bg/ndsv-bulgariya-kazah-1416713.html

/КРОСС/ "След тази нощ България няма да е същата. Едно природно бедствие, предизвикало човешки трагедии, показа в най-уродлив вид състоянието на държавата, обществото, политиците, властта. Безпомощност и лутане, нападки и надскачане кой е по-прав. Като добруджанка цяла нощ слушах кой какво прави в квартал Аспарухово, в Добрич... И нищо не разбрах. Кмет и министър се надпреварваха с обвинения, и двамата твърдяха, че са на една и съща потънала бедстващата улица, но така и не се намериха. Обидно е дори да си припомням този диалог. В този миг си казах: Хора ли сме, държава ли сме, какво става с нас?", това пита лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова в позиция, разпространена до медиите. "Пълна безпомощност -няма помощ, няма кмет, няма държава. Колко бедствия още трябва да ни връхлетят, за да се „събудим"? И колко пъти след трагедии ще обсъждаме грешките, които следващия път пак да се повторят. И най-важното - кога най-после ще сме човеци, които да мислят не само за себе си", казва още тя. "Някой ще каже, че е лесно да се гневиш отстрани. Аз обаче ще им кажа - Вижте какво говоря от месеци, вижте позицията ми към политическия живот в България. Пак ще кажа: Нали Ви казах - управляват Ви така, защото толкова могат. Защото се боричкат помежду си, защото не човекът ги интересува, а за да се наричат „властелини", да печелят обществени поръчки

Възрастни и бебета са настанени в зала Добротица

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b0/

27 възрастни лица, 14 деца, от които четири бебета, бяха настанени в пункта за настаняване на бедстващи, разположен в зала „Добротица“ в Добрич. Към момента в него са разположени 50 походни легла, има възможност и за още толкова, съобщи Валентина Закова от БЧК. За настанените […]

Бедствено положение е обявено в Шуменско и Пазарджишко, рискови са и други райони

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2327630_bedstveno_polojenie_e_obiaveno_v_shumensko_i/?ref=rss


Бедствено положение е обявено в Шуменско и Пазарджишко заради проливните дъждове, съобщи БНР.

Директорът на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев предупреди за рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо. Съществува риск от наводнения в тези райони, а очакванията са за спиране на валежите в западните части на страната в следващите 2-3 дни. Пред "Дарик" Личев увери, че местните власти и...

РЗИ – Бургас препоръчва да не се пие водата от собствени кладенци и местни чешми!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/s6EHSsw8Ghg/

РЗИ – Бургас Ви уведомява, че във връзка с лошите метеорологични условия през последните дни и с цел предпазване на гражданите от стомашно-чревни неразположения препоръчваме да не се използва водата от собствените кладенци и местните чешми (крайпътни чешми) за питейно-битови цели.
При авария на водопроводната мрежа, препоръчваме 24 часа след възстановяването на мрежата, водата да не се използва за питейно-битови нужди.

Дарина Павлова гледа на живо как снимат "Септември в Шираз"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4147690

“Страхотно е да си заедно с Ави Лернер и да видиш как се работи на снимачната площадка на новия филм с участието на Салма Хайек и Ейдриън Броуди “Септември в Шираз”. Джерард Бътлър продуцира филма заедно с Алън Сийгъл и Хайди Джо Маркел”, написа Дарина Павлова в личния си профил във фейсбук във вторник. Към текста няма снимка, но бизнесдамата отбел “Страхотно е да си заедно с Ави Лернер и да видиш как се работи на снимачната площадка на новия филм с участието на Салма Хайек и Ейдриън Броуди “Септември в Шираз”. Джерард Бътлър продуцира филма заедно с Алън Сийгъл и Хайди Джо Маркел”, написа Дарина Павлова в личния си профил във фейсбук във вторник. Към текста няма снимка, но бизнесдамата отбел

Държавата се забави с реакцията за КТБ, може и да е умишлено

http://www.mediapool.bg/darzhavata-se-zabavi-s-reaktsiyata-za-ktb-mozhe-i-da-e-umishleno-news221727.html

Първите оценки на известни финансисти и икономисти за вкарването на квестори в Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха от умерено одобрение, до загриженост за бъдещето, ако се допусне паника да обхване вложителите в страната. Повечето от тях обаче бяха единодушни, че БНБ и държавата са се забавили да подкрепят КТБ и да предотвратят изпадането й в ликвидна криза, дори бе допуснато умишлено забавяне в реакцията с цел банката да бъде продадена.   Според председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян БНБ е застанала с репутацията си зад КТБ, което помага за възстановяване на доверието.   "Чисто технически процедурата е уредена в закон. Прилагането й е въпрос на техническа грамотност", каза Хампарцумян.   Той повтори пред БНР няколко пъти, че нито един един депозит не е застрашен и банката не е в несъстоятелност.   "Не бих посъветвал който и да е да се реди на опашка, тъй като депозитите до 100 000 евро са защитени", припомни Хампарцумян.   "Яли сме го този горчив хляб. Когато всичко това свърши, политиците и обществото трябва да направят всичко възможно, това никога да не може да се повтори", каза банкерът и добави, че не познава детайлите на дружбата и раздялата на Делян Пеевски и Цветан Василев.   Хърсев: Никъде по света не може да има такава атака към банка   Финансистът Емил Хърсев обясни, че след като се приведат необходимите по закон действия към изпаднала в ликвидна криза банка "в рамките на около месец се очаква назначените надзорници да представят заключение - възможността за увеличаване на капитала, за отстраняване на забелязаните нередности. Това е, което вършат, а след това се взима вече окончателно решение какво да се прави".   Той определи като недопустима медийната атака към КТБ от последните седмици. "За мен това, което се направи спрямо тази банка, е абсолютно показателно. Никъде по света няма такова нещо. Какво е всъщност допустимото положение? Такова нещо не би трябвало да може да се случи - това, което се случи.", каза той.   "В нормалните държави, в случай че банката е в състояние на нападение - в смисъл, публикуват се материали, които я обвиняват, и така нататък, първо се взимат мерки за подкрепа - от другите банки, от централната банка, от правителството - решава се какво да се прави. Поне аз това съм виждал да се прави по цяла Европа. Това правиха и в Германия, когато техни отделни банки бяха затруднени. Между другото, това правихме доскоро и в България - когато е имало такива случаи спрямо банки да се водят медийни кампании", обясни Хърсев, който смята, че не само че банките не са реагирали адекватно по отношение на медийната кампания срещу КТБ, но и правителството.   Г. Кадиев: Големите тегления от банката са били на пари на държавни фирми     Според доскорошния депутат от БСП и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев "клиентите на Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъдат напълно спокойни за своите спестявания в банката, защото държавата застава зад тях". Той обаче даде шестмесечен срок на особеното управление на КТБ, което нарече "временна принудителна национализация".   Случващото се с КТБ няма да разклати финансовата система в страната, продължи той.   "Това, което се случи в момента, е, че БНБ застана с цялата си мощ и финансов ресурс зад КТБ. На практика извърши една шестмесечна национализация на банката. За известно време ще бъдат замразени всички операции, тоест няма да има възможност да се теглят влогове или да се извършват други операции, но това в никакъв случай не означава нито фалит, нито, че няма да могат гражданите да си вземат парите, които са вътре", каза Кадиев.   Той също отправи упрек към държавните институции, че са забавили реакцията си в подкрепа на КТБ.   "Трябваше през тези дни, и то не днес, днес вече е късно, през тези дни да има много силно успокояване на ситуацията и от страна на политици, и на финансовия министър, и на премиера, и на шефа на централната банка, и на шефа на КФН. Все неща, които аз не чух, за да обяснят, че държавата няма да позволи една банка, която й да е тя, особено пък четвъртата по големина, да си отиде заради битката между двама души", каза бившият депутат.   Той припомни, че много държавни плащания са минавали през КТБ. "Всъщност големите тегления най-вероятно са били на големи фирми, най-вероятно на държавните фирми, предполагам енергийните, повечето от които имат там средства. Трябва да провери БНБ дали е имало нареждане към тези фирми да си изтеглят веднага средствата оттам, защото това би означавало пряко въздействие и тикане на банката в посока фалит", заяви той.   Според неофициални данни парите на държавните фирми в КТБ преди около месец са били около 200 млн. лв. Това е напълно достатъчна ликвидност, която, ако бъде изтеглена, банката не може да извръшва разплащания, но сама по себе си не може да предизвика фалит.   И Георги Кадиев потвърди, че "вече има изявен инвеститорски интерес към Корпоративна търговска банка от страна на "Внешторгбанк" (ВТБ), която към момента притежава около 9% от банката.   Правителството с формално обръщение, че подкрепя мерките на БНБ   Чак в късния следобед правителството се обади за случилото се с КТБ.   "Правителството на министър-председателя Пламен Орешарски подкрепя действията на БНБ за стабилизирането на КТБ, се казва в сухо служебно съобщение на правителствения пресцентър.   "По повод високия обществен интерес, свързан със състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на Корпоративна Търговска Банка", се посочва в съобщението.   "Правителството и лично премиерът бяха и остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка. При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси", завършва съобщението.   "Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на страницата си във фейсбук веднага след съобщението за влизането на БНБ в КТБ.   "Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители, ще понесе пълната отговорност за това, както и всички виновни за тази ситуация", посочва Борисов   "Уверени сме в капацитета на БНБ да защити българските граждани".   Декларации в защита на банковата стабилност разпространиха от БСП и от други партийни централи.   "Не клатете борда, може да стане много лошо"   Още от четвъртък икономисти и финансисти изразиха притеснение за валутния борд, ако продължат безотговорните атаки към банките. Опасения за целостта на борда изразиха в четвъртък известните икономисти и финансисти Христина Вучева, Красимир Ангарски, Стоян Александров.   Банковата система се крепи на взаимното доверие на клиентите и институцията, припомниха те и казаха, че ако тя се разклати, последиците, които дестабилизацията ще нанесе, ще доведат до призиви за събаряне на валутния борд, за да се изчистят със "замах проблемите".   Паниката, че дадена банка не можа да плаща, се разпространява сред хората мигновено, като огромната част от тях разчитат на спестяванията си, които са временно блокирани в банката, поставена под надзор. Тогава е достатъчно "да плъзне" удобен слех, че е по-добре хората да си изтеглят спестяванията и да ги сложат в западни банки, където е сигурно и спокойно.   Представете си, какво би настанало при такава лавина от тегления, обясни пред Mediapool бившият финансов министър Стоян Александров. Ако допуснем, че в момента парите на влог на физическите лица са около 40 млрд. лв. и те или по-голямата част от тях бъдат изтеглени, банковата система ще се срине. Фондът за гарантиране на влоговете разполага с малко повече от 1 млрд. лв. Как ще се покрият останалите в банките пари на вложителите, попита той.   Според него правителството ще започне да емитира вътрешен дълг, който няма да може да обслужва заради незавидното икономическо положение на страната.   Остава тогава един начин - вдига се валутният борд, пуска се печатницата на БНБ и инфлацията изтрива и дълговете, и влоговете.   Това сме го преживявали, моля се никога да не се повтори, защото ще е страшно, каза Александров и призова за разум на всички равнища - политици, институции и граждани.

Хампарцумян: БНБ застава с репутацията си зад КТБ

http://www.mediapool.bg/hampartsumyan-bnb-zastava-s-reputatsiyata-si-zad-ktb-news221727.html

БНБ дефакто е назначила изпълнителни директори на КТБ и застава с репутацията си зад нея, за да се възстанови доверието, каза председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. "Чисто технически процедурата е уредена в закон. Прилагането й е въпрос на техническа грамотност", каза Хампарцумян. Той повтори пред БНР няколко пъти, че нито един един депозит не е застрашен и банката не е в несъстоятелност. "Не бих посъветвал, който и да е да се реди на опашка, тъй като депозитите до 100 000 евро са защитени", каза все пак Хампарцумян. "Яли сме го този горчив хляб. Когато всичко това свърши, политиците и обществото трябва да направят всичко възможно, това никога да не може да се повтори", каза банкерът и добави, че не познава детайлите на дружбата и раздялата на Делян Пеевски и Цветан Василев.

БНБ: КТБ АД не е фалирала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242735_%D0%91%D0%9D%D0%91%3A+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%90%D0%94+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0

 КТБ АД не е фалирала. Това заяви управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров на извънредна пресконференция.

"Нека не си бутаме къщата, без да има никаква необходимост", призова Искров. Той увери, че вложителите в банката няма от какво да се притесняват за парите си. "Нека да не се спекулира."

Иван Искров подчерта, че няма никакво отношение състоянието на КТБ АД към валутния борд и призова да не се правят такива спекулации повече. Решението на УС на БНБ се състои от няколко точки. На първо място БНБ поставя КТБ АД под специален надзор за срок от 3 месеца. Назначени са двама души за квестори – Христина Стамева и Славяна Данаилова.

УС на БНБ спира за 3 месеца изпълнението на всички задължения на банката и ограничава дейностите ѝ. Отстранени са членовете на Управителния съвет – четиримата изпълнителни директори Георги Христов, Илиан Зафиров, Александър Панталеев, Орлин Русев, както и членовете на Надзорния съвет – Цветан Василев, Светозар Сурлеков, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди, Файсал Амур Мохамед Ал-Риями и Любомир Денев.

Искров подчерта, че Министерският съвет в лицето на премиера и министър Чобанов са запознати и БНБ има пълната подкрепа на правителството за излизане от тази ситуация. "Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност", каза още управителят на БНБ.

Българи замесени в любовен триъгълник, приключил с убийство

http://www.grreporter.info/Blgari_zameseni_v_lyuboven_triglnik_priklyuchil_s_ubiystvo/15689

Двама българи бяха заловени във връзка с убийството на 64-годишния Илиас Фанурис на остров Родос миналия петък. Известният и с името Бруно мъж, който бе един от най-известните „гларуси” в Гърция бе намерен изгорял в дома си преди няколко дни.

прочети повече

Гей парадът се отлага заради трагедията във Варна

http://society.actualno.com/Gej-paradyt-se-otlaga-zaradi-tragedijata-vyv-Varna--news_35157.html

Шествието "София Прайд 2014", което трябваше да се проведе в събота, се отлага. Организаторите са взели това решение заради трагедията във Варна, където проливните дъждове и наводненията взе...

Порошенко иска 100-километрова буферна зона на границата с Русия

http://europe.actualno.com/Poroshenko-iska-100-kilometrova-buferna-zona-na-granicata-s-Rusija--news_35158.html

Да се създаде буферна зона по границата с Русия, която да е с продължение 100 километра - такова предложение отправя украинският президент Петро Порошенко (на снимката). Това съобщи заместник-началник...

Йовчев: Обстановката се подобрява, но се опасяваме от активизиране на свлачища

http://society.actualno.com/Jovchev-Obstanovkata-se-podobrjava-no-se-opasjavame-ot-aktivizirane-na-svlachishta--news_35160.html

Обстановката във Варна започва да се нормализира след като автомобилите бяха разчистени от улиците. В района на град Добрич обаче рискът от още наводнения е голям. Имаме опасения от активизирането на ...

Лъч надежда! Синоптиците обещават да спре да вали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242734_%D0%9B%D1%8A%D1%87+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%21+%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1

 През нощта валежите и в Североизточна България постепенно ще спрат, до сутринта облачността ще намалее, а в Западна България ще се изясни, съобщават дежурните синоптици в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В часовете преди обяд на 21 юни ще преобладава слънчево време. Около и след пладне ще има временно увеличение на облачността и до вечерта на места в източната половина от страната и в планинските райони ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

Още преди обяд вятърът от запад-северозапад ще се усили до умерен, а в Дунавската равнина ще е временно и силен. Дневните температури ще започнат да се повишават.

В повечето места максималните температури утре (21 юни) ще са от 21 до 26 градуса, в София – около 21 градуса.

Преди обед над Черноморието утре ще има временни разкъсвания на облачността, около и след пладне с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Максималните температури ще са от 21 до 24 градуса.

Температурата на морската вода ще 22-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. Около и след пладне, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта, главно над Рило-Родопската област, ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по билото на Стара планина и силен северозападен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е 15-16 градуса, на 2000 метра - около 8 градуса. На 21 юни в 13 часа и 51 минути започва астрономическото лято. В неделя – 22 юни, северозападният вятър ще отслабне: в Дунавската равнина – до умерен, в останалите райони – слаб.

Времето ще бъде слънчево, с купеста облачност след пладне. В понеделник – 23 юни, ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде южен и времето още ще се затопли, а максималните температури ще достигнат 30 градуса, прогнозират от НИМХ-БАН.

С децата в почивните дни (21 и 22 юни)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/20/2326625_s_decata_v_pochivnite_dni_21_i_22_juni/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg. СЪБОТА:

- София - За първи път в района на Боянската църква ще се проведе "Софйски средновековен панаир". Той...

Самоличността на всички жертви във Варна е установена

http://pik.bg/самоличността-на-всички-жертви-във-варна-е-установена-news193417.html

Самоличността на всички жертви във Варна е установена

Самоличността на всички жертви от снощния потоп във Варна е установена, увериха от полицията. Припомняме, че снощи бяха намерени девет тела, от които две на дечица, шест жени и един мъж, пише "Петел.

Тази сутрин от кола, отнесена в канала беше извадено тялото на още един мъж.

На шест сигнала са успели да се отзоват успешно снощи екипите на Бърза помощ. Двама мъже са били настанени в болница „Св. Анна”, които са били с травми вследствие влаченето от водата. Спасено е и 7-годишно момченце, което е било свалено от покрив на автомобил.

Една 23-годишна родилка е била транспортирана в АГ болница. За жената това ще е второ раждане. Двама души са били обслужени в домовете си, след като получили нервни кризи, а тази сутрин една жена е била прегледана у дома си, но не се е наложило настаняване в болницата.

Тя е била с гастрит, обобщи информацията д-р Мая Рашева, началник на Бърза помощ във Варна.

Ванга предрекла водния ад в страната още преди десетилетия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242733_%D0%92%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B

Феноменът Ванга неведнъж е предричала катастрофи и бедствия, това е причината не само български, но и чужди изследователи да се интересуват от живота на пророчицата. По руското информационно радио "Украйна", базирано в Киев, бяха съобщени непознати досега за света пророчества на Ванга.

Те са част от записките на украинския пътешественик и бизнесмен Анатолий Лубченко, беседвал с пророчицата малко преди нейната смърт в Петрич. Мнозина обаче се съмняват в автентичността на въпросните предсказания, съобщава "24 часа". Според тези твърдения, ясновидката предрекла наводненията, които достигнаха и до нашата страна. Освен него, Ванга има три предсказания за събития през 2014 година.

"Порои ще ни давят през късната пролет, ще има река от трупове", гласи първото предсказание на ясновидката.

Във второто тя визира конкретно "голяма промяна на върха" след май. "Нов човек, висок, от чужбина, ще поведе България за добро".

Третата визия е за "нова болест, по-лоша от СПИН-а, ще ни порази, и главно мъжете". Дали въпросната болест ще удари само нашата страна или цялото човечество не става ясно от шокиращите думи на пророчицата.

Правителството подкрепя действията на БНБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pedpznQ8KZY/

По повод високия обществен интерес свързан със състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски  и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на Корпоративна Търговска Банка.

Правителството и лично премиерът бяха и остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка.

При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими  действия и ресурси, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване