Най-легендарните сексуални завоеватели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163231

Властта, парите и славата дават възможност на мъжките от вида хомосапиенс да осъществят ултимативната си мечта - неангажиращ секс с колкото се може повече партньорки. Но някои наистина прекаляват и превръщат сексуалния си живот в материя за легенди и - много често - за завист. Историята е пълна с примери за полови завоеватели, които са извели Властта, парите и славата дават възможност на мъжките от вида хомосапиенс да осъществят ултимативната си мечта - неангажиращ секс с колкото се може повече партньорки. Но някои наистина прекаляват и превръщат сексуалния си живот в материя за легенди и - много често - за завист. Историята е пълна с примери за полови завоеватели, които са извели

Пожар вилня в центъра на Монтана

http://www.cross.bg/montana-pozhar-tzentura-1418098.html

/КРОСС/ Пожар е изпепелил покрива на две съседни сгради в центъра на Монтана. Огнената стихия се развилняла тази сутрин малко преди 5 часа. Пострадали хора няма. Пожарникарите са евакуирали трима души от долните етажи на сградите. Съседи от отсрещните блокове забелязали пламъците и подали сигнал на 112, пише Конкурент. „Води се дознание. Изясняваме точните причини за тежкия инцидент. Огънят е тръгнал от апартамент на последния етаж. Собственичката на жилището е била на работа нощна смяна.", каза директорът на пожарната в Монтана комисар Венцислав Райков.    

Голям пожар горя в центъра на Монтана

http://www.vesti.bg/novini/goliam-pozhar-goria-v-centyra-na-montana-6015915

Централният булевард на Монтана осъмна днес отцепен заради голям пожар. Пламъците избухнали към 4 часа сутринта в жилищна кооперация на булевард "Трети март" 67.

Петима починаха след ухапване от кърлеж

http://pik.bg/петима-починаха-след-ухапване-от-кърлеж-news196352.html

Петима починаха след ухапване от кърлеж

Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска, съобщи Нова телевизия. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите.

След обилните валежи кърлежите се активизираха. Дори в градските паркове, където е било пръскано, дъждовете измиха препаратите и паразитите отново се появиха. Всеки ден има поне по петима ухапани. Най-застрашени от кърлежите са децата, които играят в зелените площи и в междублоковите пространства. Собствениците на домашни кучета също пропищяха от напастта на кърлежите.

След ухапване от кърлеж бързата реакция е най-важна, обясняват докторите. Ако се наложи да действаме в домашни условия, в никакъв случай не трябва да използваме олио или вазелин. Погрешно е и схващането при вадене паразитът да се върти по часовниковата стрелка.

Най-често кърлежите заразяват с лаймска болест или марсилска треска. Зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура са сред симптомите, които подсказват, че кърлежът ни е заразил.

Съветът на специалистите е винаги след разходка в тревни площи да оглеждаме себе си и децата си за кърлежи.

Данаил Папзов: Български пощи за пръв път излязоха на печалба

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/28/2333113_danail_papzov_bulgarski_poshti_za_pruv_put_izliazoha/?ref=rss


За петте месеца на тази година Български пощи за първи път излязоха на печалба. 512 хил. лв. е положителният резултат. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред ТВ7. Той подчерта, че след основен ремонт 39 от пощенските клонове са във великолепно състояние.

"Освен това, след въвеждането на електронния картон, пенсионерите вече имат възможност да взимат пенсията си и от друг град. Пощата вече е и оператор на ваучери. Открихме и...

Двама вадили Сюлейман от Добрич, не успели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162523

Като пълноводна река потече язовир “Плачи дол” към Добрич. Мълвата най-напред донесе, че жертвите в Добрич са три. След това изчезнала жена бе открита, а един от мъжете не бе издържал на напрежението и издъхнал, преди още водата да залее града. Официално удавен във водния ад е само 62-годишният Сюлейман Реджеп. Като пълноводна река потече язовир “Плачи дол” към Добрич. Мълвата най-напред донесе, че жертвите в Добрич са три. След това изчезнала жена бе открита, а един от мъжете не бе издържал на напрежението и издъхнал, преди още водата да залее града. Официално удавен във водния ад е само 62-годишният Сюлейман Реджеп.

Данаил Папзов: Български пощи за първи път излязоха на печалба

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/28/2333113_danail_papzov_bulgarski_poshti_za_purvi_put_izliazoha/?ref=rss


За петте месеца на тази година Български пощи за първи път излязоха на печалба. 512 хил. лв. е положителният резултат. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред ТВ7. Той подчерта, че след основен ремонт 39 от пощенските клонове са във великолепно състояние.

"Освен това, след въвеждането на електронния картон, пенсионерите вече имат възможност да взимат пенсията си и от друг град. Пощата вече е и оператор на ваучери. Открихме и...

Алгафари: Станишев е един от малкото в Европа, които взимат решенията за България

http://www.cross.bg/algafari-stanishev-otidat-1418096.html

/КРОСС/ "Смятам, че Сергей Станишев е един от малкото в Европа, които взимат решенията за тази държава. В един момент, на масата, на която седят най-големите седи един българин и би трябвало да го подкрепим, независимо как се казва." Това заяви в студиото на "Пряка демокрация" по ТВ7 политическият PR Нидал Алгафари. Проф. Михаил Константинов обаче не смята за редно, когато държавата е действително е в много тежка ситуация и хората се давят във водите, в които сами са си предизвикали, да стоиш някъде и да спасяваш Европейския съюз. „Има едни честни, правовени избиратели, на които живота им е минал в тази партия, има социал-демократическо общество и една груба олигархия. Обидно е човек, който има 200 милиона да обяснява какъв е живота на човек, който има 200 лв. пенсия", твърди проф. Константинов. „Не ме е страх от това, което ще правим от тук насетне. Моята идея е да се вдигнем всички и да отидем на мирен протест пред боянските сараи и да кажем на Ахмед Доган „стига". Стига са управлявали държавата марионетките на Пеевски, защото те имат милиони, при които ще отидат, а ние ще останем тук", посочи от своя страна журналистката Соня Колтуклиева и отбеляза нуждата от национален консенсус на народа, на пощадите, на улицата. "Трябва да се вземат заеми, но да отидат при малкия и средния бизнес", категорична бе тя

БНБ призова политическите лидери да ограничат публичното си говорене на тема банки

http://www.moreto.net/novini.php?n=256265

В съобщение изпратено до медиите Управителният съвет на БНБ призовава полиците да спрат да говорят на темата за банките. Moreto.net публикува пълния текст на обръщението: "През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система.

Димитър Антов: Ще защитавам интересите на малкия човек

http://www.bnews.bg/article-109475

Димитър Антов положи клетва като общински съветник в Столична община на мястото на Ангел Джамбазки от ВМРО, който беше избран за евродепутат.

БЛАГОДАРЯ,доблестни момчета !!!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/blagodarya-doblestni-momcheta_32745/

Искам,чрез Заперник,да благодаря на две достойни момчета-Мартин и Дейвид от кв.Тева,заради това,че днес на обяд ми върнаха GSM,който бях забравил на игрището в същия квартал.Момчетата не ме познават,както и аз тях,но те са звъннали от моя телефон на приятелка и са обяснили,че са намерили телефона.Тя от своя страна се е обадила на майка ми и така са направили връзката за да върнат телефона.Още веднъж сърдечно им благодаря и съм щастлив,че вече ги познавам.Аз съм на 13 години,а те са може...

Продължава

Финансист: Няма да има фалирали банки

http://econ.bg/Новини/Финансист-Няма-да-има-фалирали-банки_l.a_i.552907_at.1.html

Няма да има фалирали банки. Те са стабилни и добре капитализирани. Това заяви Бисер Манолов, представител на Асоциацията на банките във Фонда за...

Москва иска национален диалог в Ирак и Сирия

http://www.mediapool.bg/moskva-iska-natsionalen-dialog-v-irak-i-siriya-news222036.html

Русия няма да остане със скръстени ръце пред разпространението на тероризма в Сирия и Ирак, заяви аместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от БГНЕС. Рябков каза, че положението в Ирак застрашава устоите на държавата, а решението и в двете страни може да дойде само по пътя на националния диалог. Москва не приема американската политика на подкрепа за умерената въоръжена опозиция в Сирия. Изявлението идва след като наскоро президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да отпусне още 500 млн. долара за въоръжаване и обучение на бунтовниците, борещи се срешу режима на Башар Асад. Междувременно в Ирак продължават ожесточените сражения на правителствените сили и джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Петима са починали след ухапване от кърлежи в Южна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163450

Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска, съобщи Нова телевизия. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите. Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска, съобщи Нова телевизия. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите.

Видински села излязоха на протест срещу инсталация за автомобилни гуми

http://pik.bg/видински-села-излязоха-на-протест-срещу-инсталация-за-автомобилни-гуми-news196327.html

Видински села излязоха на протест срещу инсталация за автомобилни гуми

За да се стигне до днешния протест причината е, че институциите, които досега сигнализирахме и направихме срещи с тях проявиха разбиране, но си останахме с едното разбиране, без никакви действия, каза Венелин Павлов, кмет на населеното място, съобщи "Фокус".

Това, което трябва да бъде изградено е инсталация за преработка на автомобилни гуми. Съоръжението трябва да се изгради в землището на село Сланотрън, между селата Сланотрън и Кошава. Капацитетът на това предприятие ще е 20 000 тона годишно. По на кмета на Сланотрън инсталацията за преработка на автомобилни гуми продължава да прави проби на място, които не спират на тровят въздуха около село Сланотрън.

"Всички шест села сме против това, защото сме убедени, че е опасно за здравето на живеещите на територията на шестте села, а и на хората от Видин”, коментира още Венелин Павлов. По думите му масово хората са възмутени. „Да не забравяме, че голяма част от жителите на Сланотрън и околните села са изкарали трудовия си стаж в завода за гуми в град Видин и много добре знаят автомобилните гуми от какво се правят, какво съдържат и са наясно при разпадането им какво ще остане”, добави Венелин Павлов. Той каза още, че към момента всички законови средства са изчерпани.

„Първоначалната ни идея беше всичко да премине по законен път със съответните актове. Ако има неразбиране между институциите и населението да търсим като арбитър съда, но това няма да се случи, защото никой не се произнася с акт. Това ни изкара на улицата”, допълни кмета на Сланотрън. 

Петима са починали след ухапване от кърлежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163438

Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска, съобщи Нова телевизия. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите. Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска, съобщи Нова телевизия. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите.

Британски министър обвини в малодушие европейските лидери

http://www.cross.bg/lideri-evropa-zhan-klod-1418094.html

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването на Великобритания Джереми Хънт заяви, че европейските лидери, които взеха решение да изберат Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, са демонстрирали страхливост, предаде РИА Новости. "Много хора знаеха колко силно се нуждае от реформи Европа. Само един от лидерите обаче беше готов да каже истината. Поради страхливостта на другите европейски лидери, които не бяха готови да кажат истината публично, сега ще бъдат необходими много повече усилия да бъдат убедени британците в това, че Европа има програма за реформи", заяви Хънт. Припомняме, че след като лидерите на ЕС гласуваха за избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че те може да съжаляват за решението си. Той определи деня на избор като "черен ден за Европа".  

Спрете да говорите за банки!

http://www.bnews.bg/article-109649

Ръководството на БНБ призова политиците да органичат своето публично говорене на тема "банки". "Апелираме към политиците и към цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки", се казва в обръщението на Централната банка.

Кристиано Роналдо попадна в отбора на разочарованията на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Kristiano-Ronaldo-popadna-v-otbora-na-razocharovanijata-na-Svetovnoto-news_36726.html

Бразилското издание Globo Esporte състави отбор от най-разочаровалите футболисти в груповата фаза на Световното първенство. Избраните играчи са предимно от отбори, които отпаднаха в груповата фаза. С...

Дончева: Сегашното парламентарно статукво не може да си бъде алтернатива

http://politics.actualno.com/Doncheva-Segashnoto-parlamentarno-statukvo-ne-moje-da-si-byde-alternativa-news_36721.html

У нас наистина трябва да си наясно, че сегашното парламентарно статукво не може да си бъде алтернатива едни на други. Това каза Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“, в...

АБВ излезе с резолюция за критичното състояние, в което се намира държавата

http://izbori2014.actualno.com/ABV-izleze-s-rezolucija-za-kritichnoto-systojanie-v-koeto-se-namira-dyrjavata-news_36727.html

АБВ, която днес беше учредена като партия, излезе с резолюция, в която изразява “дълбоката си тревога от критичното състояние, в което се намира обществото и държавата“. Според л...

Люба Ризова: 4 пъти напускам! И от Би Ти Ви си тръгнах сама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163440

С Люба Ризова, бивш шеф на новините и актуалните предавания в телевизията, разговаря ПАОЛА ХЮСЕИН:Hяма ви в Би Ти Ви от 4 месеца, г-жо Ризова, но по документи бяхте служител на телевизията до 6 юни. Защо?- Тъй като не ме напуснаха, а напуснах, при това положение те имат право да те държат по договор в рамките на предизвестието, ... С Люба Ризова, бивш шеф на новините и актуалните предавания в телевизията, разговаря ПАОЛА ХЮСЕИН:Hяма ви в Би Ти Ви от 4 месеца, г-жо Ризова, но по документи бяхте служител на телевизията до 6 юни. Защо?- Тъй като не ме напуснаха, а напуснах, при това положение те имат право да те държат по договор в рамките на предизвестието, ...

Момиче загина при експлозия на две бомби в Кайро

http://www.vesti.bg/novini/momiche-zagina-pri-eksploziia-na-dve-bombi-v-kajro-6015914

Осемнадесет годишно момиче стана жертва на експлозията на две самоделни бомби в предградие на Кайро, където тази седмица имаше шест взрива с малка мощност, предаде АФП.

През ноември започват да полагат тръбите за „Южен поток” в морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=256225

Руската компания „Газпром“ и партньорите й по проекта „Южен поток“ полагат съвместни усилия за реализацията му в установения срок. Това заяви на годишното събрание на акционерите на „Газпром“ генералният й директор Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Цацаров, Йовчев и Писанчев немеят след срещата за банките

http://frognews.bg/news_72291/

Прокуратурата и службите работят срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната, след като в срадата на ДАНС приключи спешно свиканата работна среща между вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Най-добрите цитати от груповата фаза на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/28/2333104_nai-dobrite_citati_ot_grupovata_faza_na_svetovnoto/?ref=rss


След еднодневна пауза днес световното първенство се подновява с мачовете от директните елиминации. 16 от 32-та отбора, които започнаха шампиона, отпаднаха след груповата фаза, а Бразилия, Чили, Колумбия, Уругвай, Холандия, Мексико, Коста Рика, Гърция, Франция, Нигерия, Германия, Алжир, Аржентина, Швейцария, Белгия и САЩ продължават битката за световната титла. 

Груповата фаза на шампионата предложи много голове, огромен брой обрати, неочаквани развръзки с отпадане на големи фаворити...

70 опции за пол за потребителите на Facebook oт Великобритания

http://www.cross.bg/facebook-optzii-potrebitelite-1418093.html

/КРОСС/ Потребителите на Facebook във Великобритания вече могат да избират между 70 пола и да посочват допълнителни опции. Facebook въведе този набор от възможности в САЩ преди няколко месеца, а днес, заедно с организации като Press For Change и Gendered Intelligence компанията продължава и в Обединеното кралство. Потребителите могат не само да изберат пол, но и да посочат как социалната мрежа и приятелите им да се обръщат към тях. Налична е възможност за неутрално обръщение, както и за цялостно скриване на половото определение, пише HiComm. Очаква се новите настройки да бъдат въведени на всички пазари до края на годината. Те се намират в About > Edit > Gender.  

Търсят милиони за Стамболовия мост и най-старата галерия във Велико Търново

http://www.cross.bg/zona-parkova-gradskata-1418092.html

/КРОСС/ Велико Търново ще търси между 6 и 12 милиона лева от Европа за мащабно преустройство на градската паркова зона „Боруна". С парите ще бъде ремонтиран Стамболовият мост, както и най-старата галерия в града „Борис Денев". Напълно ще бъде преобразен хълмът „Света гора", както и крайречната брегова ивица на р. Янтра, която е под местността. Там ще има пешеходни и велоалеи, открити фестивални сцели, панорамни площадки, фитнес-зони на открито и речни атракции. Според шефката на кметската дирекция „Общинско развитие" Мариела Цонева, разработката има всички шансове да получи приоритет в Европейската комисия след отварянето на новите оперативни програми. От една страна голямата паркова зона вече бе обект на друг проект, имащ за цел обследването ѝ, изготвянето на екологична оценка и прединвестиционни проучвания. От друга страна, частта от р. Янтра попада в защитената зона „Натура 2000". Един от акцентите в новия проект е да се запази и дори разшири екологичното многообразие по брега на реката и парка, които са в рамките на градската среда, пише Преса.  

Колумбия срещу Уругвай в осминафинал №2 на Световното

http://www.moreto.net/novini.php?n=256231

След първия осминафинал между Бразилия и Чили още два южноамерикански отбора ще решат помежду си кой от тях ще продължи на четвъртфинала. На легендарния "Маракана" съставът на Уругвай, четвърти от предишното Световно първенство и завършил на втора позиция в група D, елиминирайки Италия и Англия, ще играе срещу Колумбия, победител в група С с три победи и пълен сбор точки.

Бойко Кръстанов обсъжда със Салма Хайек световното по футбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4161961

Преди един месец навръх 24 май младият актьор Бойко Кръстанов отива под ръка с приятелката си Виктория Николова в Театър Българска армия. Той е сред номинираните за престижното отличие Преди един месец навръх 24 май младият актьор Бойко Кръстанов отива под ръка с приятелката си Виктория Николова в Театър Българска армия. Той е сред номинираните за престижното отличие "Аскеер" в категорията "Изгряваща звезда", но съвсем не очаква да грабне статуетката. Затова и не си подготвя предварително реч, която да каже на сцената. Малко е

Студенти и бежанци помагат на „Аспарухово“

http://www.bnews.bg/article-109642

Възстановителните дейности в пострадалия от потопа варненски квартал "Аспарухово" текат със страшна сила. Полага се чакъл по разбитите улици, разчистват се камари от кал и боклуци.

Обръщение на БНБ за подкрепа от политиците

http://frognews.bg/news_72290/

Ръководството на БНБ излезе с нова позиция по повод опитите за дестабилизиране на банковата система в България. По-рано днес при телефонно включване в ефира на Нова телевизия Бойко Борисов постави под съмнение успокояващите думи на представители на властта, след което последваха остри критики към него за всяване на напрежение в изключително опасен момент.

Валери Божинов отново влиза в съда

http://www.bnews.bg/article-109646

Валери Божинов отново влиза в съда, но този път обвинения срещу него са повдигнати не от Алисия, а от предишния му футболен клуб „Спортинг“.

Наришкин: Западът крие част от истината за събитията в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-istinata-chast-1418091.html

/КРОСС/ Говорителят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин, който оглавява руската делегация на поредната сесия на постоянния комитет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заяви, че част от западните партньори крият истината за реалните събития в Украйна и „ще се изобличат", ако пречат за създаване на контактната група по Украйна в комитета, предава Гласът на Русия. „Много ни е неприятно, че някои наши партньори крият част от истината за това, какво става всъщност в Украйна. Именно днес, когато има добра възможност да се изкаже тази истина" - каза Наришикн на среща с председателя на постоянния комитет Ранко Кривокапич.  

БНБ: Политическите лидери да ограничат публичното говорене на тема банки

http://econ.bg/Новини/БНБ-Политическите-лидери-да-ограничат-публичното-говорене-на-тема-банки_l.a_i.552903_at.1.html

Обръщаме към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел....

10 типа мъже според уменията им в кухнята

http://curious.actualno.com/10-tipa-myje-spored-umenijata-im-v-kuhnjata-news_36720.html

Всички мъже обичат да готвят, някои повече, други по-малко. Всеки мъж обаче има собствен стил в кухнята, който разкрива части от неговия характер, предаде БГНЕС. Ето няколко типа мъже според умения...

Бивш треньор на Балотели: Никой не възприема Марио като италианец

http://worldcup2014.actualno.com/Bivsh-trenior-na-Baloteli-Nikoj-ne-vyzpriema-Mario-kato-italianec-news_36723.html

Бившият треньор на Милан Леонардо смята, че в момента в националния отбор на Италия няма по-добър футболист от Балотели. Ексцентричният нападател е от ганайски произход, игра в трите мача на Италия на...

Задържаха компютърен спец за SMS-ите и имейлите, разклатили банковата система

http://society.actualno.com/Zadyrjaha-komputyren-spec-za-SMS-ite-i-imejlite-razklatili-bankovata-sistema-news_36724.html

Компютърен специалист е бил задържан във връзка с пускането на анонимни SMS-и с препоръка да се теглят пари от Първа инвестиционна банка, съобщи Сашо Диков в ефира на Нова тв. Има задържан, разпростр...

Осем язовира във Варненска област се изпускат контролирано

http://www.moreto.net/novini.php?n=256263

За осигуряване на свободен обем на територията на Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна - контролирано се изпускат 35 язовира. Осем от тези язовири са във Варненска област: ”Здравец” в община Аврен; "Елешница" в община Дългопол; “Долни чифлик”, “Горен чифлик” и “Пчелник“ в община Долни чифлик; ”Черковна”, ”Блъсково-1” и ”Снежина” в община Провадия, съобщиха от Басейнова дирекция за Moreto.

БНБ призова политическите лидери да ограничат говоренето и да излязат с обща позиция

http://www.mediapool.bg/bnb-prizova-politicheskite-lideri-da-ogranichat-govoreneto-i-da-izlyazat-s-obshta-pozitsiya-news222035.html

Българската народна банка (БНБ) призова всички политически лидери да ограничат своето публично говорене на тема банки. В обръщението на БНБ се посочва, че през последната седмица нееднократно основните политически сили са заявявали готовност да подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. ”Както всички вече се увериха, спокойното и гладко функциониране на банковия сектор не е самоцел, а е от първостепенна обществена важност. Финансовата и банковата стабилност са плод на усилията на няколко български правителства и няколко български парламента – плод на усилията на цяло едно поколение”, заявиха от БНБ. От Централната банка апелират политиците и цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки. ”Днес е време за консолидация, за солидарност и за национално съгласие и единство за доброто на всички български граждани. Призоваваме утре по време на политическите консултации при президента на Републиката всички институции и политически сили да излязат с единна позиция в подкрепа на усилията на Българската народна банка и българското правителство за запазване на финансовата и банковата стабилност и на съзидателната посока на обществено развитие”, се посочва още в позицията на БНБ.

БНБ към политиците: Не говорете за банките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2333106_bnb_kum_politicite_ne_govorete_za_bankite/?ref=rss


Обръщаме се към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел. Апелираме към политиците и към цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки.

Това се казва в разпратено до медиите обръщение на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) към политиците. "През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да...

Задържан е един човек за взрива пред банков клон в Шумен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2333103_zadurjan_e_edin_chovek_za_vzriva_pred_bankov_klon_v/?ref=rss


Полицията е задържала един човек по случая от тази сутрин, когато беше хвърлена граната по банков офис в Шумен, научи "Дневник". За момента не са му повдигнати обвинения.

Около 5 ч. беше хвърлена граната по банката. Няма пострадали. Засегната е стъклената входна врата на банката, която е счупена и е паднала.

На място имаше и служители на прокуратурата.

Повиши се интересът към застраховане на дома след наводненията

http://www.cross.bg/imotite-navodneniyata-zastrahovka-1418090.html

/КРОСС/ Едва 7% от имотите у нас са застраховани срещу бедствия. Според статистиката при общ брой на имотите около 4 милиона, това прави едва 280 хиляди жилища. Преди бедствието в село Бисер само една къща е имала застраховка. След наводненията във Варна и Добрич брокерите отчитат повишен интерес към застраховането на дома и имуществото им. За сравнение - у нас застраховки имат 7% от имотите, а в Западна Европа - 70 на сто. Могат да бъдат намерени застрахователни полици от 20 лв. до 500-600 лв. Така например за застраховка срещу всички рискове на апартамент от 100 квадрата в София за сумата от 80 хиляди евро - цената на полицата за година е между 250 и 300 лева на година, предава Нова телевизия.

БНБ с апел към политическите лидери да ограничат говоренето за банки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163403

Българската народна банка още веднъж се обръща към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел, заявяват в обръщение от Управителния съвет на БНБ.
През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на Българската народна банка още веднъж се обръща към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел, заявяват в обръщение от Управителния съвет на БНБ. През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на

БНБ: Политическите лидери да ограничат говоренето за банки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163398

Българската народна банка още веднъж се обръща към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел, заявяват в обръщение от Управителния съвет на БНБ.
През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на Българската народна банка още веднъж се обръща към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел, заявяват в обръщение от Управителния съвет на БНБ. През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на

"Атака": Отказваме да участваме в договорките на БСП, ДПС И ББЦ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2333102_ataka_otkazvame_da_uchastvame_v_dogovorkite_na_bsp_dps/?ref=rss


От "Атака" отказваме да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори. Още преди седмици посочихме най-подходящата дата за предсрочния вот - 27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите.

Това се казва в разпратено до медиите съобщение от партията на Волен Сидеров, според което причината да се бавят умишлено изборите е да имат тези партии достатъчно време да организират отново купуване на гласове и корпоративен...

Жители на Аспарухово отказаха да напуснат домовете си, стига се до принудителна евакуация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163394

Още 60 къщи във варненския квартал Аспарухово трябваше да бъдат евакуирани тази сутрин. Това обаче не се случи, защото местните отказаха да напуснат домовете си. По тази причина, малко след 13 ч. се стигна до принудителна евакуация на тези хора, съобщи Нова телевизия.
Напрежението изригна малко по-рано през деня заради това, Още 60 къщи във варненския квартал Аспарухово трябваше да бъдат евакуирани тази сутрин. Това обаче не се случи, защото местните отказаха да напуснат домовете си. По тази причина, малко след 13 ч. се стигна до принудителна евакуация на тези хора, съобщи Нова телевизия. Напрежението изригна малко по-рано през деня заради това,

Жители на Аспарухово отказаха да напуснат домовете си, евакуираха ги принудително

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163379

Още 60 къщи във варненския квартал Аспарухово трябваше да бъдат евакуирани тази сутрин. Това обаче не се случи, защото местните отказаха да напуснат домовете си. По тази причина, малко след 13 ч. се стигна до принудителна евакуация на тези хора, съобщи Нова телевизия.
Напрежението изригна малко по-рано през деня заради това, Още 60 къщи във варненския квартал Аспарухово трябваше да бъдат евакуирани тази сутрин. Това обаче не се случи, защото местните отказаха да напуснат домовете си. По тази причина, малко след 13 ч. се стигна до принудителна евакуация на тези хора, съобщи Нова телевизия. Напрежението изригна малко по-рано през деня заради това,

Тежка авария остави без ток 7 щата във Венецуела

http://www.moreto.net/novini.php?n=256236

Седем щата във Венецуела останаха без ток заради авария на магистрален електропровод. В голяма част от страната, включително в столицата Каракас, цари транспортен хаос, не работят държавните учреждения, а хората са недоволни от липсата на действия от страна на властите.

Кикбоксьор е ангелът на ромите от “Горна Студена”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162508

Ромите от най-пострадалата от потопа ул. “Горна Студена” в Аспарухово откриха своя ангел. Те едва ли са предполагали, че мъжът, който живее над тях в горния край на дерето, което ги удави, един ден ще стане техен спасител. “Мъжът ми отиде да посрещне дъщеря ни на автобусната спирка. Беше точно долу до съборените къщи. Ромите от най-пострадалата от потопа ул. “Горна Студена” в Аспарухово откриха своя ангел. Те едва ли са предполагали, че мъжът, който живее над тях в горния край на дерето, което ги удави, един ден ще стане техен спасител. “Мъжът ми отиде да посрещне дъщеря ни на автобусната спирка. Беше точно долу до съборените къщи.

Украйна отказа хуманитарна помощ от Русия

http://europe.actualno.com/-Ukrajna-otkaza-humanitarna-pomosht-ot-Rusija-news_36716.html

Министерството на външните работи на Украйна е изпратило към руското външно министерство нота, в която се посочва, че е невъзможно да бъде получена хуманитарна помощ, поради неопределеността на нейния...

Клозе: Сега вече Световното наистина започва

http://worldcup2014.actualno.com/Kloze-Sega-veche-Svetovnoto-naistina-zapochva-news_36717.html

С гола си в мача срещу Португалия, Мирослав Клозе изравни постижението на Роналдо за най-много отбелязани голове на Световни първенства – 15. В следващите два двубоя на Бундестима Клозе няма...

Слънчева и тиха неделя

http://society.actualno.com/Slyncheva-i-tiha-nedelja-news_36718.html

Облачността ще намалее до ясно време, а вятърът в много райони почти ще стихне. През деня ще е слънчево, в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развива купеста облачн...

Луис Суарес даде своето обяснение за случая с Киелини

http://worldcup2014.actualno.com/Luis-Suares-dade-svoeto-objasnenie-za-sluchaja-s-Kielini-news_36719.html

Голмайсторът на Уругвай Луис Суарес се е оправда по странен начин за скандалния инцидент с Джорджо Киелини. Както цял свят разбра, нападателят бе наказан от ФИФА за 4 месеца, след като захапа италианс...

61-годишен шуменец е починал при трудова злополука

http://www.cross.bg/pochinal-godishen-zlopolyka-1418089.html

/КРОСС/ 61-годишен шуменец е починал при трудова злополука около 12:00 часа вчера, съобщават от ОД на МВР. В района на фирма в индустриалната зона на Шумен при техническа проверка на газпопровод от кран е изтекъл въглероден диоксид, като вследствие на ниската температура 61-годишен служител на фирмата е получил травми по лицето и гърдите. Откаран е в болницата в града, където по-късно е починал. Образувано е досъдeбно производство.  

Трима мъже са задържани в Пето РУП-СДВР

http://press.mvr.bg/NEWS/news140628_01.htm

Повдигнати са обвинения за нападението над лекар от Спешна помощ в кв. „Ботунец“

Батальон „Донбас“ отива при Порошенко

http://www.cross.bg/ykraiina-ramo-semenchenko-1418088.html

/КРОСС/ В неделя на 29 юни бойци от доброволческия батальон „Донбас", воюващ в украинския конфликт на страната на киевските власти, пристигат с държавни знамена на Украйна и без оръжие в Киев. Военните ще отидат в администрацията на президента Петро Порошенко за да разговарят с него, пише във Facebook командирът на батальона Семьон Семенченко. „Искаме да погледнем в очите на общонародно избрания президент и да направим всичко възможно, той да чуе Донбас и единна Украйна. Призоваваме всички наши братя и сестри, всички украинци да застанат с нас рамо до рамо в този ден. Сега всичко зависи само от вас. Нямаме друга страна, и в Украйна няма никой, освен нас. Слава на Украйна!" - написа Семенченко.  

Виж 10-те най-красиви гола от груповата фаза (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163373

Виж още интересни новини, снимки и видео в спортния сайт на "24 часа" - "Бразилия

САЩ проговори за програмите си за електронен шпионаж

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-progovori-za-programite-si-za-elektronen-shpionazh-6015911

Година след разкритията на Сноудън Конгресът на САЩ все още обсъжда най-добрия начин за осъществяване на реформи в Агенцията за национална сигурност

КНСБ: Държавата и икономиката са стабилни

http://pik.bg/кнсб-държавата-и-икономиката-са-стабилни-news196328.html

КНСБ: Държавата и икономиката са стабилни

Държавата е стабилна и няма провал в икономиката. Това заяви в предаването „Седмицата” по Дарик президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Заетостта се стабилизира на едни равнища и не пада повече. Ако това не се беше случило хората щяха да страдат. Аз за финансите на държавата не говоря, не съм финансист”, посочи той. Димитров добави, че политиците, са успели да намерят воля в себе си да намерят консенсус, което е най-важното.

„Българите отдавна очакват този консенсус. Аз очаквам решение затова какво става с държавата, това ще успокои слуховете около банките”, посочи Димитров.

БНБ призова политическите лидери да ограничат публичното си говорене на тема банки

http://www.cross.bg/bulgarski-ysiliyata-banki-1418087.html

/КРОСС/ "През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. Както всички вече се увериха, спокойното и гладко функциониране на банковия сектор не е самоцел, а е от първостепенна обществена важност. Финансовата и банковата стабилност са плод на усилията на няколко български правителства и няколко български парламента - плод на усилията на цяло едно поколение. Ето защо още веднъж се обръщаме към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел." Това се казва в официално обръщение на Управителния съвет на БНБ. БНБ апелира към политиците и към цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки. "Днес е време за консолидация, за солидарност и за национално съгласие и единство за доброто на всички български граждани. Призоваваме утре по време на политическите консултации при президента на Републиката всички институции и политически сили да излязат с единна позиция в подкрепа на усилията на Българската народна банка и българското правителство за запазване на финансовата и банковата стабилност и на съзидателната посока на обществено развитие", призовават от централната банка.  

Съпругът на Жана Бергендорф и семейството му не вярвали, че тя ще направи кариера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4161575

Жана Бергендорф се явява на кастингите за “Х Фактор” с доста колебания. В Дания вече се е пробвала в същия риалити формат, но заради лошото владеене на езика, не стига далеч. “Семейството на мъжа ми никога не е вярвало, че мога да направя кариера. Той също имаше огромна въпросителна дали бих се справила на това поприще. Жана Бергендорф се явява на кастингите за “Х Фактор” с доста колебания. В Дания вече се е пробвала в същия риалити формат, но заради лошото владеене на езика, не стига далеч. “Семейството на мъжа ми никога не е вярвало, че мога да направя кариера. Той също имаше огромна въпросителна дали бих се справила на това поприще.

Бареков: Няма да подкрепя провалил се политик за премиер

http://www.cross.bg/premier-barekov-liderut-1418086.html

/КРОСС/ "Няма да подкрепя за премиер провалил се политик от БСП, ГЕРБ и ДПС."Това обяви категорично лидерът на „България без цензура", евродепутат и член на Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков в предаването „Седмицата" по Дарик радио. Бареков обясни, че сам е предложил на срещата да се направи правителство на националното съгласие, което да продължи да работи като служебно до предсрочните избори и е получил подкрепата на останалите лидери. „Това правителство трябва да бъде от експерти, а не кабинет на политици от БСП, ГЕРБ и ДПС. Те вече са омаскарени и хората не им вярват, те не могат да стабилизират страната. Ако такива бъдат предложени за премиер на Съвета при президента тази неделя, моите независими депутати ще гласуват против", отсече лидерът на ББЦ. Той изрази недоволството си от безотговорните изказвания на Борисов след срещата в НС, че трябвало да стане веднага премиер. Коментира, че лидерът на ГЕРБ нямал право да прави абсурдни изказвания и интерпретации за МВФ, защото бил некомпетен по финансовите въпроси

Ректори предупреждават за фалит на университети

http://www.moreto.net/novini.php?n=256223

Всички държавни университети да получат компенсация от държавата в общ размер от 22 млн. лв., ако се приеме намаляване на семестриалните такси с 30%. Това поискаха поискаха ректори, синдикати и представители на държавните висши училища от цялата страна.

Десет убити при експлозия в бардак в Северна Нигерия

http://www.vesti.bg/novini/deset-ubiti-pri-eksploziia-v-bardak-v-severna-nigeriia-6015913

Взрив уби десет души и рани други четиринадесет в бардак в увеселителния квартал на град Баучи, Северна Нигерия, съобщи нигерийската полиция.

Лавров: Русия иска ЕС да поддържа добри отношения със САЩ, но сама да взима решения

http://www.cross.bg/lavrov-resheniya-ministur-1418085.html

/КРОСС/ "Мога да кажа едно. Заинтересувани сме Евросъюзът да има добри отношения, разбира се и с Русия, и със САЩ и с всички други партньори, но ЕС да взема самостоятелно решения, отбеляза ръководителят на руската дипломация." Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пред телевизионния канал „Русия 1", цитиран от ИТАР-ТАСС. Относно ситуацията, създала се в резултат на изказвания на полския външен министър Радослав Сикорски по тази проблематика, Лавров определи колегата си от Полша като „политически реалист". По думите на Лавров на обвиненията, че уж подслушването на полския министър е било организирано от руските спецслужби, трябва да се гледа като на опит за отвличане на вниманието.  

Пуснаха за движение ремонтираната част от „Цариградско шосе“

http://econ.bg/Новини/Пуснаха-за-движение-ремонтираната-част-от-Цариградско-шосе-_l.a_i.552897_at.1.html

Ремонтираното ново платно на бул. „Цариградско шосе“ при надлеза на 4-ти километър е готово и пуснато за движение. В него вече се отклонява целият...

Борисов се издъни за МВФ, поведението му е престъпно!

http://www.bnews.bg/article-109648

На консултациите в парламента бе представен анализ от Йордан Цонев. Взе се решение да стартират разговори с Международния валутен фонд. Решенията за това ще се вземат утре при президента. Това заяви на пресконференция лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

"Атака": Отказваме да участваме в сделките и договорките на ГЕРБ, БСП, ДПС И ББЦ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163364

От ПП АТАКА отказвяаме да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори, заявиха от пресцентъра на партията.
Още преди седмици посочихме най – подходящата дата за предсрочния вот - 27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите. Причината е да имат тези партии достатъчно време да От ПП АТАКА отказвяаме да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори, заявиха от пресцентъра на партията. Още преди седмици посочихме най – подходящата дата за предсрочния вот - 27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите. Причината е да имат тези партии достатъчно време да

Иван Минчев замени фитнеса с тапаут

http://www.bnews.bg/article-109647

Иван Минчев замени фитнеса с тапаут. Спортното занимание вече е хит и у нас.

Имаме сериозен напредък в "Околна среда", обяви новият екоминистър

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/28/2333089_imame_seriozen_napreduk_v_okolna_sreda_obiavi_noviiat/?ref=rss


В момента се освобождават обеми от 22 комплексни и значими язовира. Редовно издаваме предписания и гледаме да поддържаме нива на язовирите, които могат да задоволят всякакви нужди, защото освен риск от наводнение, друг голям риск е и рискът от засушаване.

Това обясни министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов в предаването "Седмицата" по Дарик радио. Той напомни, че с настъпването на летния сезон се повишава потреблението на вода, най-вече заради поливното земеделие....

Атака: Отказваме да участваме в сделките на ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ

http://pik.bg/атака-отказваме-да-участваме-в-сделките-на-герб-бсп-дпс-и-ббц-news196322.html

Атака: Отказваме да участваме в сделките на ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ

"От ПП АТАКА отказваме  да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори. Още преди седмици посочихме най – подходящата дата за предсрочния вот -  27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите", се казва в разпространената преди минути от партийния пресцентър позиция на партията на Волен Сидеров.

"Причината е да имат тези партии достатъчно време да организират отново купуване на гласове и корпоративен вот. Ясно е и, че в момента президентската институция се използва от Плевнелиев за ПР акции. ПП АТАКА няма да бъде част от това, а и нямаме сключен договор за ПР услуги с президенството. Днес стана известно и че ГЕРБ, БСП, ДСП и ББЦ са си направили задкулисните договорки за бъдещ общ кабинет. От ПП АТАКА категорично отказваме да участваме в подобен род безскрупулни сделки", твърдят от "Атака".

"Атака": Отказваме да участваме в сделките и договорките на ГЕРБ, БСП, ДПС И ББЦ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163356

От ПП АТАКА отказвяаме да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори, заявиха от пресцентъра на партията.
Още преди седмици посочихме най – подходящата дата за предсрочния вот - 27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите. Причината е да имат тези партии достатъчно време да От ПП АТАКА отказвяаме да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори, заявиха от пресцентъра на партията. Още преди седмици посочихме най – подходящата дата за предсрочния вот - 27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите. Причината е да имат тези партии достатъчно време да

Пет жертви при експлозия на газ в Индия

http://www.vesti.bg/novini/pet-zhertvi-pri-eksploziia-na-gaz-v-indiia-6015912

Пет души загинаха и поне двама бяха ранени при взрив на газ на най-голямата площадка за демонтаж на кораби в Азия, разположена в Аланг, на западното индийско крайбрежие, предаде АФП.

Данаил Папазов: Български пощи за първи път излязоха на печалба

http://pik.bg/данаил-папазов-български-пощи-за-първи-път-излязоха-на-печалба-news196325.html

Данаил Папазов: Български пощи за първи път излязоха на печалба

За петте месеца на тази година Български пощи за първи път излязоха на печалба. 512 000 лв. е положителният резултат, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в предаването „Факторът Кошлуков“ по ТВ7. Той изтъкна, че след основен ремонт 39 от пощенските клонове са във великолепно състояние. Освен това, след въвеждането на електронния картон, пенсионерите вече имат възможност да взимат пенсията си и от друг град. „Пощата вече е и оператор на ваучери. Открихме и клонове, които работят на Дунав мост 2“, каза Папазов.

В България най- големите транспортни дестинации са в рамките на около 500 км. Това е дестинация в ниските разстояния на ефективност на железницата. Железницата може да се съживи, ако участва в международен транспорт“, обясни министърът. Той добави, че в момента се правят много ремонти по инфраструктурата и се работи за подобряването на дейността на Товарни превози. „Доста години не се е водил диалог между БДЖ и кредиторите, така че да бъде чута позицията и от двете страни. Още от първия ден се опитахме да възстановим този диалог. Направихме решителни стъпки за намаляване на дълговете. 721 млн. лв. бяха задълженията в началото на мандата, а в момента са малко над 580млн.лв. Това е можело да става стъпка по стъпка през годините“, каза още министърът. По думите му има доста грешки, натрупани през годините, като един от примерите е съкращаването на бройки, без да се търси ефективна работа на дружеството.

По отношение на електронното правителство Папазов напомни, че е приета стратегия и пътна карта. „Вече над 32 от регистрите започнаха да си говорят помежду си и над 30 млн.лв. са спестените средства, които се разходваха за документи между регистрите. Сега те електронно си обменят информация и получават документи по служебен път. Разработваме още 30 регистъра, така че да станат достъпни до 1 септември. Това е първата стъпка, която направихме към обединението на тези регистри. Втората е идентификацията“, обясни министърът.

Папазов отбеляза, че има много причини, поради които се случи трагедията във Варна. Той изтъкна тежките метеорологични условия. „Имаше и други предпоставки“, каза министърът и отбеляза строежа на къщи в дерето. „Дерето трябва да бъде изчистено и ако там се позволи строителство, на всяка цена трябва да се помисли за отводняването“, добави той. Министърът каза още, че най- удобният начин за пресичане на планината в момента е през Ришкия проход, който е в най-добро състояние.

 

Феликс Магат: Един от титулярните защитници на Германия няма ляв крак

http://worldcup2014.actualno.com/Feliks-Magat-Edin-ot-tituljarnite-zashtitnici-na-Germanija-njama-ljav-krak-news_36711.html

Мениджърът на Фулъм Феликс Магат е на мнение, че защитникът на Германия Бенедикт Хьоведес е най-слабият футболист на Бундестима. Магат е запознат с качествата на национала отлично, защото беше негов ...

Раул: Жал ми е за Кристиано Роналдо

http://worldcup2014.actualno.com/Raul-Jal-mi-e-za-Kristiano-Ronaldo-news_36712.html

Бившият футболист Раул вярва, че слабото представяне на Кристиано Роналдо на световното първенство се дължи на трудния сезон, който имаше той в Реал (Мадрид). „Жалко, че отборът на Кристиан...

Първанов беше избран за председател на АБВ, поиска президентска република

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-beshe-izbran-za-predsedatel-na-ABV-poiska-prezidentska-republika-news_36713.html

На връх рождения си ден Георги Първанов (президент на България 2002 - 2012) бе избран от Учредителната конференция на АБВ за председател, предаде БГНЕС. В Изпълнителния съвет на новоучредената парт...

Иракската армия започна офанзива, имаща за цел да изтласка джихадистите от Тикрит

http://asia.actualno.com/Irakskata-armija-zapochna-ofanziva-imashta-za-cel-da-iztlaska-djihadistite-ot-Tikrit-news_36715.html

Иракската армия започна офанзива, имаща за цел да изтласка джихадистите от северния град Тикрит, роден град на бившия диктатор Саддам Хюсеин, пише USA Today. Докладите за това кой взема превес в битк...

Президентът на Нигерия ще възнагради щедро футболистите при успех над Франция

http://worldcup2014.actualno.com/Prezidentyt-na-Nigerija-shte-vyznagradi-shtedro-futbolistite-pri-uspeh-nad-Francija-news_36714.html

Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан е обещал на футболистите, че след края на първенството в Бразилия те ще си получат всичко заработено. Премиите на нигерийците са: 5 000 долара за равенството с И...

Главният шаман на Мексико направи магия за късмет на националия отбор

http://www.cross.bg/otbor-fytbol-shaman-1418084.html

/КРОСС/ Магия за сила, издръжливост и късмет на национания отбор по футбол направи главния шаман на страната. Антонио Васкес се надява така да помогне на футболистите, които успяха да се класират за следващата фаза на Мондиала. Тимът трябва да се изправи срещу Холандия в предстоящ мач от Световното първенство по футбол в Бразилия, предава ТВ Европа. "Ритуалът за пречистване е особено специфичен в случая. Тъй като футболният ни отбор е в Бразилия и играчите не са тук, те бяха заменени от футболна топка и букети с папрат. Магията действа, като увеличава силата и издръжливостта на футболистите. Дава им допълнителна енергия, която ще им е необходима", обясни шаманът.    

Сираци станаха най-добрите доброволци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162536

16 сираци, които са отраснали в социални домове, продължават да чистят калта по улиците в Аспарухово. Групата учи занаяти след 7-и клас в специализирано училище във Варна, но в нея има младежи и над 20 г. “Това са хората, които не спират работа нито за минута”, казва представител на варненската община. 16 сираци, които са отраснали в социални домове, продължават да чистят калта по улиците в Аспарухово. Групата учи занаяти след 7-и клас в специализирано училище във Варна, но в нея има младежи и над 20 г. “Това са хората, които не спират работа нито за минута”, казва представител на варненската община.

69 ухапани от кърлеж във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=256207

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. Заболеваемостта от чревни инфекции е леко повишена в сравнение с предходната седмица.

Христо Григоров: БЧК не взима нито един лев от кампанията за пострадалите от наводненията

http://pik.bg/христо-григоров-бчк-не-взима-нито-един-лев-от-кампанията-за-пострадалите-от-наводненията-news196323.html

Христо Григоров: БЧК не взима нито един лев от кампанията за пострадалите от наводненията

Българският червен кръст декларира ясно и високо, че всеки един лев, който бъде дарен в помощ на пострадалите от наводненията, ще се върне в обществото без да се удържат никакви разходи за обслужване. Ние със собствени средства поемаме абсолютно всичко. Това каза за "Фокус" Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК), който от самото начало следи ситуацията в пострадалите райони.

„Даренията, които се дадат във финансов ресурс на 100% ще бъдат предоставени на хората. Има въпроси, задавани от журналисти, дали и ние удържаме и колко процента удържаме от сумите, които получаваме чрез благотворителната кампания. По принцип БЧК е освободен от Данък добавена стойност (ДДС). Явно някъде има суми, които се удържат, не знаем кой какво удържа. БЧК не удържа нито една стотинка, получаваме един лев – даваме един лев”, заяви Григоров.

Той допълни, че сумата, събрана до момента чрез смс-и, онлайн дарения и по банков път е около 700 хил. лева, като се очаква да достигне до 1 млн. лева. „Тези пари ще бъдат разпределяни от обществен съвет, в който няма да има червенокръстки служители. Ще участват общественици, журналисти и представители на православната църква, за да има пълна обективност.

Парите ще бъдат използвани и за Добрич, и за варненския квартал „Аспарухово” и ако се наложи за Велико Търново и община Никола Козлево. Средствата ще бъдат за национално подпомагане, а не само за Варна”, поясни Григоров. Той допълни, че в тази ситуация парите не са от голямо значение, имайки предвид важността на факта, че тази ситуация успя да обедини българския народ, успя да обедини българския бизнес и показа своята ефективност, когато всички работят заедно. Христо Григоров отправи апел към българските политици да си стиснат ръцете и да тръгнат в една посока да оправяме България, защото нещата не са добре. 

„Фокус” припомня: 
На 19 юни към 21.00 часа приливна вълна, предизвикана от проливните дъждове, причини свличане на земна маса и дървета от гориста местност над варненския квартал „Аспарухово”, заради което бяха нанесени множество щети и отнети човешки животи. Проливните дъждове в този ден предизвикаха преливане на реки и опасност от преливане на язовири, което беше повод за обявяване на бедствено положение и в Добрич, Аксаково, Велико Търново и Никола Козлево.
Димка АТАНАСОВА

Видео: Защо Скот Томпсън лъже във "Фейсбук"

http://www.dnevnik.bg/video/videoplus/2014/06/28/2333033_video_zashto_skot_tompsun_luje_vuv_feisbuk/?ref=rss




Скот Томпсън е герой в кратко филмче за поведението на хората в социалните мрежи. Докато приятелите му "шерват" (от англ. - споделят, share) снимки от почивки и се хвалят за всякакви поводи, Томпсън решава да послъгва за ежедневието си - за работата си, за личния си живот, за хобитата си.

До какво води това - вижте в краткия филм.

"Атака" няма да участва в консултациите при президента

http://www.mediapool.bg/ataka-nyama-da-uchastva-v-konsultatsiite-pri-prezidenta-news222034.html

Партия "Атака" няма да участва в насрочените за неделя консултации при президента за определяне на дата за предсрочни парламентарни избори.  От партията припомниха, че още преди седмици са предложили като най-подходяща дата за предсрочния вот  27 юли.  ”Президентската институция се използва от Плевнелиев за пиар акции", заявиха от ”Атака”. Освен това партията не приема ”задкулисните уговорки” между ГЕРБ, БСП, ДСП и "България без цензура" за бъдещ общ кабинет.

Видео: Венгер като Ван Перси... но на плажа

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/28/2333076_video_venger_kato_van_persi_no_na_plaja/?ref=rss


Манията около страхотния гол с глава на Робин ван Перси срещу Испания, която завладя хора от всички възрасти по целия свят, не подмина и един от най-големите треньори във футбола - Арсен Венгер. 

Мениджърът на "Арсенал" показа, че акробатичното изпълнение на бившия му възпитаник не представлява никакъв проблем за един 64-годишен мъж. 

Френският специалист демонстрира уменията си в игра на джитбол на плажа Копакабана в Рио де Жанейро. Освен, че се справи пефектно с плонжа...

Бареков: Не банките фалираха България, а политиците. Борисов е патологичен лъжец, Първанов е негова подметка (обновена)

http://pik.bg/бареков-не-банките-фалираха-българия-а-политиците-борисов-е-патологичен-лъжец-първанов-е-н-news196313.html

Бареков: Не банките фалираха България, а политиците. Борисов е патологичен лъжец, Първанов е негова подметка (обновена)

"Не банките фалираха България, а политиците. Няма проблеми в банките. Пари има", това каза на пресконференция лидерът на България без цензура Николай Бареков. 

Борисов бил патологичен лъжец. "Днес каже едно, утре - друго. Първанов е политически труп. Той е политическа подметка на Борисов. Какво ще каже той, няма значение. Нека си прави партия. Ако Борисов се беше справил с икономическата криза, сега нямаше да имаме политическа криза", обясни Бареков. Той даде пример, че Европа няма криза. Дори в Гърция и Сърбия. 

Иван Костов, Стефан Софиянски, Ренета Инджова, Стоян Александров и Петър Стоянов били най-добри кандидатури за служебен премиер. "Те могат да успокоят хората. А и са решавали кризи. Борисов иска да става служебен премиер. Ще го назначи Росен Плевнелиев, с което ще докаже, че президентът е негов човек. Борисов прави грешка след грешка", поясни Бареков. 

"Вчера като нахлух в парламента, лидерите на трите партии ги сварих по бели гащи. Бяха като сконфузени. Пет минути мълчаха", каза Бареков. 

В понеделник ще има кръгла маса, организирана от България без цензура. 

 

С изпит по физика продължава кандидатстудентска сесия на СУ

http://www.cross.bg/fizika-fizika-izpit-1418083.html

/КРОСС/ Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората започна кандидат-студентският изпит по физика. Таня Бобева от Димитровград изтегли тема № 3. Кандидат-студентите, които са подали заявление за явяване на изпита, са 38 души. Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави всички с избора им да се явят на изпит по физика, пожела им успех, за да може на есен да се поздравят като студенти в най-старото и авторитетно висше училище в България. Конкурсният изпит по физика е с продължителност 4 часа и се състои от тест и една задача върху материали по физика за средните общообразователни училища. Задачата има за цел да се провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем. Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони. При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати

Малина забременя на 46!

http://www.bnews.bg/article-109644

Певицата Малина нито потвърди, нито отрече новината, че е бременна.

БСП крои план „Б“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243150_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%E2%80%9E%D0%91%E2%80%9C

 БСП обмисля варианти за прекратяване работата на 42-рото НС в случай, че консултациите между партиите в него се провалят и опитите на управляващите да осигурят кворум в парламента продължават да удрят на камък.

За днес в 12 часа са насрочени разговори между лидерите на представените в НС формации и ръководствата на техните парламентарни групи.Поканите за тях бяха официално разпратени от БСП, но на „Позитано” 20 до вчера не бе получено потвърждение за присъствие от нито една от тях, призна шефът на социалистите в НС Атанас Мерджанов.

Същевременно работата на парламента остана блокирана, след като депутатите не успяха да съберат необходимия кворум за трето заседание поред. Представителите от ГЕРБ и „Атака” отново бойкотираха колегите си от БСП и ДПС. Така НС отново не бе в състояние да прекрати правомощията на соцлидера Сергей Станишев, който реши да замени депутатската банка с място в ЕП.

Мерджанов обясни, че червените обмислят как точно да постъпят при пореден провал на пленарния ден и евентуален фалстарт на консултациите. Засега социалистите са решили, ако разговорите между партиите не успеят да тръгнат днес, да се опитат да насрочат още една дата, съобщава „Монитор“.

Ако и тогава обаче останалите формации не проявят желание за диалог, а парламентът все така не може да функционира, ще се премине към план „Б” като се търси начин за незабавното му разпускане. В зависимост от това дали ще се състои заседанието днес и дали ще има представители на останалите политически сили на планираните консултации, БСП ще направи съответната преценка и ще изрази своята позиция по въпроса, обеща Мерджанов.

Очаква се обаче днес шефът на НС Михаил Миков все пак да удари звънеца за откриване на заседанието, с оглед на намеренията на ГЕРБ. Решението си и вчера да не влязат в пленарната зала, въпреки че експремиерът Бойко Борисов бе заявил, че групата му ще се регистрира, от партията обясниха с обидни изказвания на червени депутати. Заместничката на Борисов Цецка Цачева не скри, че лидерът на ГЕРБ бил ядосан на своите понеже не изпълнили заръката му.

Самият той вчера бе в Брюксел, откъдето констатира, че парламентарните групи очевидно не могат да се контролират от чужбина. „Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша, въпреки че казах, че ще гласувам за освобождаването на Сергей Станишев. Затова винаги съм смятал, че лидерите на партиите трябва да си стоят в София, а не в Брюксел. Обещавам на депутата Мерджанов, че утре (днес – бел. ред.), когато ще съм в София, парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в пленарната зала и ще освободим Станишев. Използвам случая да се обърна към БСП, ДПС и „Атака” да бъдат така добри да си осигурят кворума в залата”, заяви Борисов.

Зам.-председателят на НС от ДПС Алиосман Имамов пък коментира, че ситуацията е ненормална и трябва да се намери изход. Той наблегна на факта, че няма как депутатите да се саморазпуснат. Според него задължително по време на политическите консултации трябва да се вземе категорично решение докога ще работи 42-рото НС, кога ще се състоят предсрочните избори, както и кои закони да бъдат обсъдени и приети до провеждането им.

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ще води насрочените за днес консултации между парламентарните формации. Днес той се завръща в София от Брюксел, където участва в преговорите за формиране на ръководствата на европейските институции. Тъй като е мандатоносител, БСП се зае с организацията по преговорите, за провеждането на които бе постигната договорка на заседанието на КСНС. Очаква се на тях да присъстват по петима представители на формациите в НС, преброи новият шеф на парламентарната група на социалистите Атанас Мерджанов.

БСП и ДПС със сигурност ще се включат в консултациите, а такава заявка засега дава и най-голямата партия в парламента – ГЕРБ. Зам.-председателят на групата й Димитър Главчев обяснява пред „Монитор”, че с колегите му все пак изчакват Бойко Борисов да даде окончателно становище по въпроса. Депутатите от „Атака” обаче не възнамеряват да седнат на масата на преговорите.

По повод невъзможността на НС да гласува оставката му като депутат заради липса на кворум, вчера Станишев увери, че това не го притеснява. “ГЕРБ в първия ден след изборите не признаха резултата, половин година не влизаха в парламента изобщо, играят с кворума и дискредитират институцията. На всеки, който играе такива игри, му се връща”, предупреди соцлидерът. По отношение на възможността и в България, както в ЕС да се постигне сътрудничество между леви и десни по общите интереси, Станишев изрази съмнение, че у нас има подобна зрялост.

“Политиката в България в последните години се превръща в състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни дълбочинни реформи. Всичко това изисква широка подкрепа. Виждате, че една година с недостатъчна подкрепа се стремим и променяме нещата. Безкрайно е мъчително и безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна, много интереси бяха засегнати”, обобщи Станишев.

"Атака" няма да участва в консултациите при президента утре

http://www.cross.bg/ataka-gerb-data-1418082.html

/КРОСС/ "От ПП АТАКА отказвяаме да участваме в консултации за избиране на дата за парламентарни избори. Още преди седмици посочихме най - подходящата дата за предсрочния вот - 27 юли, но очевидно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ са се договорили за друго и умишлено бавят изборите", обявихга от пресцентъра на партията. В позицията на "Атака" е записано, че "президентската институция се използва от Плевнелиев за пиар акции". "ПП АТАКА няма да бъде част от това, а и нямаме сключен договор за ПР услуги с президенството. Днес стана известно и че ГЕРБ, БСП, ДСП и ББЦ са си направили задкулисните договорки за бъдещ общ кабинет. От ПП АТАКА категорично отказваме да участваме в подобен род безскрупулни сделки", категорични са от партията.  

Стихията във Варна (Съботен очерк)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162474

Всеки трябваше да види тези хора на следващия ден. Рано сутринта след потопа по калните улици се бе настанила мъртвешка тишина. Докато политиците се кипреха пред телевизиите, вратите на къщите бавно се открехваха. От тях сякаш не излизаха хора, а сенки. Безмълвни и без опит да се жалват - това бяха хора, видели края на света.
Всеки трябваше да види тези хора на следващия ден. Рано сутринта след потопа по калните улици се бе настанила мъртвешка тишина. Докато политиците се кипреха пред телевизиите, вратите на къщите бавно се открехваха. От тях сякаш не излизаха хора, а сенки. Безмълвни и без опит да се жалват - това бяха хора, видели края на света.

100 000 лева обезщетение за педиатри, оправдани за смърт на бебе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163145

Прокуратурата да изплати общо 100 000 лв. обезщетение за нанесени морални вреди на трима лекари, съдени и оправдани за смъртта на 5-месечно бебе в Пазарджик.
Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС). Исковете на д-р Таня Данева и д-р Георги Павлов бяха за по 50 000 лв., а на д-р Петьо Хаджийски - за 20 000 лв. Прокуратурата да изплати общо 100 000 лв. обезщетение за нанесени морални вреди на трима лекари, съдени и оправдани за смъртта на 5-месечно бебе в Пазарджик. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС). Исковете на д-р Таня Данева и д-р Георги Павлов бяха за по 50 000 лв., а на д-р Петьо Хаджийски - за 20 000 лв.

Приключи срещата в ДАНС, Йовчев си тръгна с мотоциклет

http://pik.bg/приключи-срещата-в-данс-йовчев-си-тръгна-с-мотоциклет-news196315.html

Приключи срещата в ДАНС, Йовчев си тръгна с мотоциклет

Приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, съобщи БГНЕС.

Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата.

Около 13.30 часа Цветлин Йовчев напусна сградата на ДАНС на мотоциклет. Тръгнаха и колите на главния прокурор и на Писанчев. Изявления след края на работната среща нямаше.

Стана ясно, че днес са "набелязани и конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата". Работи се и срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Търсят се и законови възможности за преследване на виновниците. Случилото се в Шумен също е било сред причините за срещата в ДАНС. Малко преди 5.00 часа тази сутрин взривно устройство избухна пред входа на офис на банка в града. Взривната вълна изби вратата, но за щастие нямаше пострадали хора.

Митрополит Йоан посети бедстващите в „Аспарухово“

http://www.bnews.bg/article-109640

Варненският митрополит Йоан вдъхна вяра на пострадалите от потопа. Владиката раздаде и помощи.

"Дженерал моторс" изтегля над 450 000 автомобила заради проблеми със сигурността

http://www.moreto.net/novini.php?n=256228

„Дженерал мотърс” (GM) оповести, че изтегля още около 475 000 автомобила заради проблеми с безопасността, най-значимият от които е софтуерен проблем в някои водещи спортни и товарни модели. Компанията изтегля над 450 000 коли от моделите Chevrolet Silverado и GMC Sierra, при които контролният софтуер на задвижващата четирите колела система може са превключи на неутрална скорост без намесата на шофьора.

Приключи срещата в ДАНС между Йовчев, Цацаров и Писанчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163348

Приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, съобщи БГНЕС.
Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата.
Около 13. Приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, съобщи БГНЕС. Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата. Около 13.

Данаил Папазов: „Български пощи" за пръв път излязоха на печалба

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bf91e53/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cdanail0Epapazov0Ebylgarski0Eposhti0Eza0Epryv0Epyt0Eizliazoha0Ena0Epechalba0H1752140C/story01.htm

БДЖ може да се съживи, ако участва в международен транспорт, смята министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов


Пламен Димитров: Държавата е стабилна

http://www.cross.bg/dimitrov-plamen-konsensys-1418081.html

/КРОСС/ "Държавата е стабилна и няма провал в икономиката." Това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Заетостта се стабилизира на едни равнища, не пада повече. Аз за финансите на държавата не говоря, не съм финансист", посочи той. „Аз мисля, че политиците, които се събраха, намериха воля в себе си да намерят консенсус, което е най-важното. Българите отдавна очакват този консенсус. Аз смятам, че едно решение за това какво става с държавата ще успокои слуховете около банките", посочи Димитров.  

Приключи срещата в ДАНС, Йовчев си тръгна с мотоциклет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163345

Приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, съобщи БГНЕС.
Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата.
Около 13. Приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, съобщи БГНЕС. Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата. Около 13.

Байерн взима национал на Коста Рика

http://worldcup2014.actualno.com/Bajern-vzima-nacional-na-Kosta-Rika-news_36709.html

Вратарят на Коста Рика Кейлор Навас е следен от Байерн, съобщава „АS“. Немският шампион проявява интерес към стража и според информациите 27-годишният играч е гласен за заместник н...

Пеле: Наказанието на Суарес е справедливо

http://worldcup2014.actualno.com/Pele-Nakazanieto-na-Suares-e-spravedlivo-news_36710.html

Кралят на футбола Пеле подкрепи санкцията, която ФИФА наложи на уругвайския нападател Луис Суарес. Играчът ухапа по рамото Джорджо Киелини и получи четиримесечна забрана да се занимава с футбол, а осв...

И ЕСО помогна на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич

http://www.cross.bg/varna-dobrich-asparyhovo-1418080.html

/КРОСС/ "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО) се присъедини към инициативата на "Български енергиен холдинг" ЕАД и отпусна помощ в размер на 20 000 лв. за бедстващото население, пострадало от наводненията в кв. Аспарухово - Варна и гр. Добрич. Екип на ЕСО посети засегнатия район в Аспарухово, където предаде консумативи от първа необходимост. За да не се утежнява работата на Български червен кръст - Варна, доброволци - служители на ЕСО, помагаха в разтоварването на пристигащите дарения. „Положението тук наистина е тежко и всички се молим кв. Аспарухово да си "стъпи по-бързо на краката", коментира ръководителят на управление „Административно обслужване" в ЕСО Венцислав Андреев. Организацията от страна на Българския червен кръст (БЧК) бе повече от добра. Пристигащите помощи бяха насочвани от сборния пункт до засегнатите домове във варненския кв. Аспарухово почти мигновено. В Добрич пък са създадени 4 пункта на БЧК, като 3 от тях се намират в града, а четвъртият е позициониран в с. Победа. Екипът на ЕСО посети селото, където бе посрещнат от д-р Артюн Еринозов - Директор на Областен съвет на БЧК-Добрич. За пострадалите в с. Победа "Електроенергиен системен оператор" ЕАД осигури същото количество санитарни принадлежности, каквото във Варна, както и доброволци от мрежови експлоатационен подрайон Добрич

Взрив на газопровод уби 15 в Индия

http://www.bnews.bg/article-109643

15 души са загинали, а други 10 са ранени при взрив на газопровод в южнта част на Индия.

Овчаров: БСП има нужда от нова физиономия

http://www.cross.bg/ovcharov-energetikata-fizionomiya-1418079.html

/КРОСС/ "Без нова физиономия начело на БСП, ще претърпим още по-голяма загуба отколкото дори на евроизборите, затова ръководството на партията трябва да се смени задължително. Левицата в момента е изправена пред дилема - да се яви в сегашното си състояние на изборите и да загуби, или да направи промяна. Много важен е въпросът кой формира политиките в БСП, по какъв начин и кой носи отговорност след това." Това заяви Румен Овчаров в студиото на „Факторът Кошлуков" по ТВ7. Относно кризата с банковата система, политикът обясни, че институциите не са направили необходимото, за да я предотвратят. Нужно беше да се реагира още миналата седмица след случилото се с КТБ, категоричен беше Овчаров. Според него, предстоящите парламентарни избори у нас няма да решат нищо, ако новото правителство дойде с опашки пред банките в България. Овчаров коментира и ситуацията с енергетиката. "През последните 3 години енергетиката се превърна в изкупителна жертва на управляващите, правителството на ГЕРБ и настоящото не направиха нищо и само се заиграваха с тази тема", смята икономистът.    

Актрисата Деси Моралес мисли за филм по книгите на Ивинела Самуилова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162175

"Къде отиваш, пътнико" - 4-ата поред книга на Ивинела Самуилова, бе представена в четвъртък вечерта в София пред многобройна публика. Сред читателите на писателката се оказа и актрисата Деси Моралес, изиграла ролята на журналистка в сериала на БНТ "Четвърта власт". Всъщност тя има идея за игрален филм по книгите на Самуилова, в които героинята

Цацаров, Йовчев и Писанчев на спешна среща в ДАНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cacarov-iovchev-i-pisanchev-na-speshna-sreshta-v-dans-6015909

Повече от два часа тримата са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата

Красен Станчев: Случаят с КТБ показа, че БСП не е научила нищо ново от времето на Виденов

http://www.mediapool.bg/krasen-stanchev-sluchayat-s-ktb-pokaza-che-bsp-ne-e-nauchila-nishto-novo-ot-vremeto-na-videnov-news222033.html

Г-н Станчев, 18 години след банковата криза в България по време на управлението на БСП начело с Виденов отново се извиха опашки пред кредитна институция. Този път пред банката на властта, както стана общоприето да се нарича Корпоративна търговска банка (КТБ). Какъв е вашият анализ, това очаквано ли беше? И да, и не. През месец март 2013 г. в. Капитал” излезе с един анализ на кредитния портфейл на КТБ и беше ясно, че има кредитиране на свързани лица. Поставянето й под особен надзор от БНБ не беше очаквано, тъй като последните отчети показваха (за 2012 г.) показваха добро състояние. Банковият надзор може би се e включил по информацията в пресата, но това не би трябвало да е станало с много шум. През последните години имаше различни случаи с проблеми на банки, при които Банковият надзор оставяше нещата някак си да се "наместят” без излишна паника и това е нормално. Много е трудно да се каже дали от днешна гледна точка на БНБ е трябвало да има намесва по-рано. Поради простата причина, че тогава, когато започнаха опитите за извеждането на депозитите на държавните предприятия, най-вече в областта на енергетиката, от КТБ, тя започна относително агресивна кампания за набиране на депозити на физически лица. Тоест, банката имаше намерение да замести депозитите на държавните предприятия с депозити на физически лица. В един момент тези опити да се изтеглят депозитите на държавните предприятия по времето на правителството на Борисов спряха и след това бяха възобновени по време на служебното правителство през април-май 2013 г. Тогава кампанията за набиране на депозити на физически достигна до астрономически висини – лихвата за депозити стана почти 8 процента, което е невъзможна лихва. Но хората повярваха в обратното и  мнозина внесоха своите пари там. Частните депозити са се изравнили към края на 2013 г. с държавните сметки в КТБ. Сега опашките пред офисите на КТБ показват, че вложителите са осъзнали, че има опасност. И в момента, в който започва спор в медиите между двете основни фигури в банката – едното е политическо в лицето на Делян Пеевски, а другото полу политическо, което е и собственик на КТБ в лицето на Цветан Василев, хората разбират накъде могат да отидат нещата и започват да си теглят парите. Очевидно също така, че Пеевски си е изтеглил депозитите от банката и че в изпълнение на решения на предишни правителства сегашният кабинет е изтеглил от КТБ депозитите на част от държавните предприятия. Споменава се, че става дума за сума от около 1.4 млрд. лева. Това естествено е поставило банката в ликвидна криза. По отчета й за 2012 г. това горе-долу е сумата, с която депозитите са надвишавали раздадените от КТБ кредити. Как това обаче се вписва в състоянието на разпад на властта, на управлението на БСП и ДПС. А също така и след като стана публичен конфликтът между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски? Самият факт на поставянето на тази банка под особен надзор подрежда цялата картина доста години назад. Аз не съм съгласен, че банката е банка на властта. Властта е абстракция. Става дума за очевидно тясна връзка между Пеевски и Василев и няколко души в правителството и в парламента. Очевидно е, че правителството е било приватизирано от тези хора, а когато те започват да се карат, това се отразява на настроенията спрямо банката. Целият процес в България от 14 юни 2013 г. (началото на гражданските протести срещу кабинета Орешарски, предизвикани от назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, бел. ред.) досега е свързан с обществената оценка, че зад парламентарните и останалите процедури се крият други цели за невидимо влияние. Но онова, което се вижда е, че законодателната дейност на сегашното мнозинство е било опит да се облагодетелстват КТБ, Пеевски и други неявни приятели. Това може да се види дори в такива странни идеи като реиндустриализацията – създаването на държавни предприятия, изкупуването от държавата на активите на вече фалирали предприятия, които са станали собственост на други частно-правни субекти, например „Кремиковци” и „Химко”. Всичко това е имало за цел поддръжка на тази банка (като по традиция сметките им се съсредоточат в именно в нея). Очевидно е също така, че инициативите Румен Гечев (БСП) и другите около него в парламента за утежняване на условията на договорите в банковата система говори за  преразпределяне на влияние в банковия сектор. Очевидно е също така, че действията в областта на енергетиката са били в интерес на КТБ, тъй като тя държи сметките на държавните предприятия в енергетиката, а политиката на ДКЕВР удря частните чуждестранни инвеститори. Фрапантното в този случай е, че политиката на едно правителство и един парламент за относително дълъг период от време е диктуван от интересите на една банка, по-скоро от двама души. Дали това е в интерес на хората? Очевидно не е. И това се вижда по обстоятелството, че, след като са изтеглени държавните депозити, главоболията са за сметка на частните спестители. Но те сами са поели този риск, никой не ги е завел там насила. Доколко важно е днес хората да разберат, че няма проблем в банковата система, а случилото се с КТБ е в резултат на битка между частни интереси, които управляващите допуснаха да се уреждат чрез възможностите на държавата? Важно е да се знае, че няма системен проблем в банковия сектор. Второ, има относително бързи действия на централната банка. От БНБ вероятно са изчакали, разчитайки проблемите да се уредят на договорна основа и без много шум. Подобни трудности имаше в други банки през последните години, свързани с известни личности. Например известен е случаят с един голям депозит на правителството (т.е. с пари на данъкоплатците) в края на 2008 г. в една от големите банки в страната в  размер – половин милиард лева. Той бе по специална програма и в рамките на правилата на ЕС и спаси тази банка. След това има още два-три подобни случая, които също са преодолени. Възможно е БНБ да е очаквала, че набирането на депозити от физически лица ще стабилизира КТБ след реално изтегляне на депозитите на държавните предприятия от нея. Не на последно място обаче бих желал да отбележа, че случаят с КТБ показва натрупани системни недостатъци при управлението на икономиката. Ако се върнем назад във времето, ще открием няколко интересни факта. Първообразът на тази банка е дъщерно дружество на Българската външнотърговска банка (БВТБ) да обслужва плащанията по външния дълг с Руската федерация. При приватизацията на БВТБ – "Булбанк” това дъщерно дружество е извадено то активите на банката и започва да функционира самостоятелно. В малко по-късен период, през 2003 г., с промени в Закона за приватизацията бяха въведени т. нар. негативни списъци на предприятия, които няма да се приватизират (каквито имаше по времето на Виденов и Гечев). Това е новият  закон приватизацията, действащ от 2004 г. Когато в една икономика има толкова много държавни предприятия рано или късно те се превръщат в изкушение. Точно това се случи и с КТБ. Собствениците на банката, в частност Цветан Василев, подпомогнат от Пеевски, се изкушават да използва политически връзки, за да привлича клиенти на банката – и това са държавните предприятия. Това не противоречи на възгледите на г-н Василев, който е известен със защита на примата на държавното над частното (когато контролираш „държавното” това, разбира се, е в частна изгода). Двамата виждат управлението на тройната коалиция силата на едно „политбюро”, което взима решенията. С негова помощ те започват на примъкват държавни предприятия в КТБ. Това започва да се случва особено често към 2008 г. Разцветът на тази политическа стратегия, използвана от банката, е в периода след 2008 г. когато повечето от държавните предприятия в енергетиката – НЕК, БЕХ и АЕЦ „Козлодуй” внасят депозитите си в банката. Накратко тази стратегия може да се нарече „банкиране чрез политбюро”. Това че собственикът й се е поддал на изкушението не е проблем. Проблем е, че има такъв голям държавен сегмент, който независимо кой ще е на власт може да се превърне и почти винаги се превръща в изкушение. Това че КТБ успява да привлече държавните предприятия като свои клиенти не означава, че те са обслужвани лошо. Условията, които КТБ дава на своите клиенти са относително добри. Но първоначалните предимства на банката пред останалите се дължат на политически връзки. Това което се случва след това, е че когато има такова голямо съсредоточаване на държавни активи в една единствена банка, тя се превръща в особена банка дотолкова доколкото концепцията за управление на икономиката започва да става нещо като приятелски капитализъм. Имате банка, която чрез присъствието на толкова държавни предприятия, я поставя в особено положение и придава политическа сила на собствениците й спрямо която и да е власт, която и да е партия. Те самите стават част от политическото бюро. Това се разбира от историята на тези отношения, които не са изградени само върху една специфична партийна структура, създаваща или поддържаща тези привилегии на КТБ по метода "банкиране чрез политбюро”. Какви са причините да се стигне до такъв тежък конфликт между двама доскорошни партньори като Цветан Василев и Дилян Пеевски? Естествено, всичко е свързано с властта и разпределението на печалбите от нея. Според мен в основата на това влияние, което КТБ имаше върху настоящото правителство, на влиянието на Цветан Василев и съответно на Пеевски върху кабинета, специфичната структура на клиентите на банка за разлика от всички останали кредитни институции. Как ще коментирате позицията на правителството Орешарски по случая? Възможни са две обяснения. Формално то, правителството, изпълнява в крайна сметка решенията на служебния кабинет за диверсификация на банките, които обслужват държавните предприятия. Това обаче съвпада с конфликта между двете влиятелни лица в консорциума – собственикът и политическият брокер – по повод контрола върху клиенти на банката, например „Булгартабак”. Такъв един конфликт е очевиден, обяснява извеждането на клиенти от КТБ, а слюнките на двамата се разпръскват от медийния се разпръскват от медийния вентилатор. Особеното тук е, че КТБ не може да изпълняна никаква пазарна стратегия, а разчита на политическо влияние. Разликата от преди 1989 г. е, че политическото бюро не е постоянно, членовете му се менят и за да работиш по модела "банкиране чрез политбюро” трябва да финансираш много, а не една партии. Когато политбюрото се разпадне, стратегията и предимствата ти като политически банкер отиват по дяволите. Възможно е банката да фалира и съответно продадена на някой от миноритарните акционери, в частност на Външнотърговската банка (ВТБ) на Руската федерация или митичния т. нар. Омански фонд. Това е нормална търговска практика. Проблемът с КТБ се състои в това, че тогава, когато станете собственик на тази банка вие почти автоматично ставате собственик на НЕК и вероятно на БЕХ. Защото доколкото може да се съди по публикации в пресата, кредитите, отпуснати от КТБ на НЕК са около 400 млн. евро и при трудности при изпълнение на дълговите ангажименти на БЕХ там вероятно става дума за още 300 млн. евро заем на БЕХ по "Южен поток”. Тогава, когато някой, например ВТБ, придобие собственост върху КТБ, тя поема всички нейни права и задължения, т.е. новият собственик на КТБ става собственик на евентуално фалиралите държавни дружества в енергетиката, а те са в състояние на фалит поради политиката на същото това правителство и влиянието му върху ДКЕВР. Какво ще означава за България промяната на собствеността върху такива стратегически дружества в областта на енергетиката? Това ще означава, че банка, която е близка до сегашното управление на Русия ще стане собственик на ключови активи в България. Някои от тези активи, портфейлът на БЕХ, са просто златна кокошка. Имам предвид мрежата "високо напрежение” и водните централи. Според мен, ако така се развие сценарият и ако отношенията на КТБ и енергийните дружества наистина са такива, икономиката на България ще бъде поставена в директна зависимост от Руската федерация. Т.е. страната ще стане нещо като Белорусия, но „сделката” ще е покрита със средства на българските данъкоплатци (върнали дълговете на Руската Федерация през ВТБ). Ако състоянието на КТБ действително е лошо, то тогава онези резерви, които БНБ може да използва в случая има вероятност да се окажат недостатъчни за оздравяването й. Ако това е така, най-близката стратегия е приватизацията на банката, но предстои да видим дали при евентуална такава приватизация кои ще бъдат купувачите. Възможно е това да стратегически инвеститор. От ВТБ казват, че нямат намерение да купуват КТБ.  Тук трябва да се отчете и малкото време и напрежението в енергийния сектор. Възможно е текущият собственик БНБ да потърси най-бързата възможна приватизация. Тук има един много важен фактор и това е репутацията на БНБ. За разлика за от други напрежения в банковия сектор от 2008 г. насам, това ще бъде първият случай, когато сериозни държавни активи от системен характер на българската икономика с акт на приватизация на банкова институция биха станали собственост на друга страна, от която България е зависима над 76% от вноса на енергийни ресурси като природен газ, нефт, въглища и ядрено гориво и други дейности по АЕЦ. Ако Русия явно или не, придобие и положението на кредитор, тя ще има уникално привилегировано положение да държи „кранчето” и на входа (вноса), и на изхода (износа на нефтопродукти и преноса на природен газ – при предполагаемите монополни права върху тръбите), и на финансирането. Тогава придобиването на преносната мрежа и водните централи (активи на НЕК и БЕХ) е въпрос на време. Този въпрос не засяга ли националната сигурност на България? Историята на банковия сектор през последните години показва, че чуждите собственици на банки се държат много по-добре от българските собственици на банки. Самият факт, че дадена институция става чужда собственост не е притеснителен. Но фактът, че тази банка може да стане собственост на руска банка или техни подставени лица е притеснително. Може да се предполага, че ВТБ е в тясно сътрудничество със сегашното управление на Русия. Тя е банката, която е агент по уреждането на дълговете отношения между България и Русия. Това вече е проблем на националната сигурност. Т.е. при такъв контрол националната сигурност просто не съществува. В заключение ще кажа, че в тази обстановка, която сме свидетели е, че правителството и вероятно част от депутатите на БСП са решили да досъсипят българската икономика. Те действат в момента на принципа след нас потоп, надявайки се, че колкото повече обеднява населението, толкова повече то олевява. Подчертахте, че в банковия сектор няма системен проблем, но виждате какво става. Хората се наредиха пред друг трезор – Първа инвестиционна банка (ПИБ). Като че ли сме на ръба ситуацията да излезе извън контрол. След 2008 г. ПИБ е стабилна банка. Не вярвам тя да има дори ликвидни проблеми при нормални условия. Но условията не са нормални. Една банка (КТБ, бел. ред.) по модела на "банкиране чрез политбюро” е затворена и хората предполагат, че има и други такива и подозрението им пада върху ПИБ. Приказките за планирана и организирано проведена атака са наивни. Както и при КТБ хората знаят, че малките влогове са гарантирани. Но те знаят и че КТБ ще изсмуче всички резерви. Затова и започват да си теглят парите. Дори и да вярват в политическото банкиране, те вече една година не знаят кой управлява страната и че в хазната в резултат от лявото управление няма пари. Това, което се прави в такива случаи се банкова ваканция. Важно е също да не се спасяват банки с пари на данъкоплатците, защото тогава ще се срине и валутния съвет. Независимо от това, че функционирането му днес е изцяло обезпечено. Доколкото случващото се днес в политически и икономически план има аналогия с управлението на БСП през 1995-1997 г., когато банковата система рухна, фалираха банки, а икономиката изпадна в тежка криза? – Аналогии могат да се направят, но е важното да бъдат точни. С едно изречение – всички проблемите на управлението на икономиката 1995-1997 г. по времето на управлението на правителството на БСП произтичат от лошите идеи. И сега е същото. Имаме същите лица със същите идеи. Те нищо не са научили. Това, което искат и правят е забогатяване на чужда сметка. Говорим за хора, които навремето са ги учили, че капитализмът е преди всичко грабеж. Че този грабеж по Маркс става със средствата на властта и следователно е важно „ние” да сме тези, като има преход през него ние трябва да сме тези, които грабим, т.е. именно „ние” да сме капиталистите. Това е същата житейска и икономическа философия. Тя се държи жива от поддържането на държавна собственост и въвличането й в стопанството. Това е кредото на такива хора в БСП като Румен Гечев. Но повече прилики с 1995-1997 г. няма. Сега банковата система на България  е много по-добра оттогава. По-добра е от средното ниво в Европейския съюз и от банковите система в съседните ни страни. Системата на Валутния съвет е достатъчно добре финансирана. За периода 1995 г. до февруари 1997 г. спестяванията на българското население е свиват три пъти. От 18 % в края на 1994 г. от БВП в началото на 1997 г. те спадат до 6%. Днес, ако не ме лъже паметта, спестяванията на населението в банковата система 46% – седем  пъти увеличение. Повечето хора не знаят, че в основата на кризата в банковата система през 1996-1997 г. е поставена с назначените от БСП управители на държавните предприятия. Онези, които управляват собствеността, са тези, които „вие” сте назначили. Основата на кризата започва през месец май 1995 г., когато тогавашният министър икономиката Климент Вучев нарежда на държавните предприятия да спрат да обслужват дълговете си към държавни и частни банки. Разбира се, става със знанието на тогавашния вицепремиер по икономическото развитие Румен Гечев. Сега имаме нещо подобно. Имаме тотална защита на държавните предприятия, които са останали. Когато техните сметки са съсредоточени в една банка се получава това срастване, което в един момент се разпада по обяснения по-горе механизъм.

Константин Динев "не е решил нищо" за бъдещето на "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/28/2333034_konstantin_dinev_ne_e_reshil_nishto_za_budeshteto_na/?ref=rss


Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Константин Динев заяви, че все още не е взел решение за бъдещето на клуба.

Той изгледа победата на "железничарите" срещу новака в А група "Марек" с 2:0 в последната контрола от подготвителния лагер в Банско, а след двубоя отказа да даде яснота около тежката ситуация с пловдивския клуб. 

"Нищо не съм решил. Не искам да коментирам", бяха единствените думи на Динев, който беше сериозно охраняван заради недоволството на феновете. До...

Варненският митрополит посети „Аспарухово” и раздаде помощи на пострадалите

http://pik.bg/варненският-митрополит-посети-„аспарухово”-и-раздаде-помощи-на-пострадалите-news196311.html

Варненският митрополит посети „Аспарухово” и раздаде помощи на пострадалите

Варненският и великопреславски митрополит Йоан и свещеници от храма „Свети Цар Борис" в квартал „Аспарухово" обходиха най-пострадалите райони и раздадоха помощи на пострадалите, съобщи Радио Варна.

Митрополит Йоан и отец Добромир събраха в двора на храма много доброволци и свещеници и посетиха над 40 семейства. Митрополит Йоан каза, че в "Аспарухово" ще се помага тепърва на пострадалите, след като се уточнят щетите.

Тук имаме много работа. Искам да им кажа, че в края на краищата да благодарят на Бога, че са живи и да си дадат ясна сметка, че това, което се е случило с тях, може да се случи с всеки един човек, каза митрополит Йоан. В храма в „Аспарухово" продължава да се събират храни и почистващи препарати. Доброволците са добре дошли.

Южна Осетия призна независимостта на ДНР

http://www.cross.bg/yuzhna-osetiya-prizna-1418077.html

/КРОСС/ Южна Осетия призна независимостта на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) и установи дипломатически отношения с нея, предаде "Гласът на Русия". Обръщението с молба за признаване, подписано от председателя на Висшия съвет на ДНР Денис Пушилин, до президента на Южна Осетия Леонид Тибилов беше получено по-рано. Според указа на Тибилов, Южна Осетия, отчитайки волята на народа на ДНР, признава републиката за независима и суверенна държава. Документът също така съдържа нареждане на Министерството на външните работи за установяване на дипломатически отношения с ДНР. По-рано, Южна Осетия призна независимостта и на отцепилата се Луганска народна република (ЛНР).  

Треньорът на Гришо: Горд съм

http://www.cross.bg/rashiiid-grisho-dolgopolov-1418078.html

/КРОСС/ Австралийският спец Роджър Рашийд, който тренира Григор Димитров, похвали сериозно българския ас за победата му на „Уимбълдън" в пет сета над Александър Долгополов. "Горд съм от Григор Димитров. Днес нещата бяха срещу него, но изкачи стената, преодолявайки всяко препятствие по пътя си. Страхотна битка", написа в Twitter иначе пестеливия на комплименти Рашийд. Самият Гришо определи добрата си физическа подготовка като основен фактор за победата над Долгополов. "Успях благодарение на тежките тренировки и многото работа във фитнеса, а и много исках да спечеля този мач. Не показах най-добрия си тенис, но се борих докрай. В петия сет търсих начин да го пробия, след това успях още веднъж и всичко завърши по един добър начин. Щастлив съм", коментира Гришо след мача. Той разкри, че през цялото време Роджър Рашийд му е повтарял, че има „гориво".    

АБВ стана партия със заявка за президентска република

http://www.mediapool.bg/abv-stana-partiya-sas-zayavka-za-prezidentska-republika-news222032.html

АБВ стана партия в събота на учредително събрание на връх рождения ден на лидера й Георги Първанов. Той се обяви за промяна на Конституцията и въвеждането на президентска република. ”Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум”, каза Първанов. Той посочи, че АБВ е готова да си партнира с всяка отговорна политическа организация, но извън кръга ще бъде поставена ДПС. Бихме участвали при достойно представяне в едно коалиционно управление, но не на всяка цена, заяви Първанов. По думите му сме затънали ”в блатото на най-тежката конфронтация на едно политическо разединение”. ”Никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента”, добави той. Първанов коментира, че покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото. ”Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани”, каза Първанов. Според него в момента няма лидерство и отсъства държавническа отговорност у тези, които са призвани да водят България, и няма готовност за компромиси. ”АБВ трябва да е алтернатива на омразата, на злобата и на агресията, да обосновава и реализира политика на разбирателство и на толерантност по отношение на другия, на различния”, каза той. Първанов посочи, че новата партия ще води по-социална политика от традиционната левица и ще бъде алтернатива на лъжепатриотизма, на "ментенационализма". Бившият евродепутат Ивайло Калфин отбеляза, че АБВ се създава заради политическия дефицит, а не заради желание за власт. Той се обяви и срещу сключването на споразумение с Международния валутен фонд. ”Управляващите трябва да се съсредоточат върху решаване на проблемите, а не да викат Международния валутен фонд и не знам кой да ни решава проблемите. Проблемите се решават с диалог, със съгласие и тогава, когато българските граждани се мобилизират за тези цели”, каза Калфин.

Чобанов: Свръхемоционалните изяви на Борисов водят до дестабилизация

http://www.moreto.net/novini.php?n=256253

Днешните свръхемоционални политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата. Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата.

Малки русенски пианисти възхитиха Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-izkystvata-klavirnoto-1418076.html

/КРОСС/ Малки пианисти от Училището по изкуствата в Русе възхитиха публиката на 50-ото юбилейно издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Клавирното дуо Йоана Делимаркова - Николай Димитров бе поканено специално от Министерството на културата, за да участва в концерта на младите дарования от училищата по изкуствата в страната, лауреати на национални и международни конкурси. Възпитаниците на преподавателката Даниела Кюркчиева бяха единствените представители на Русе в тази изява, в която имаше още изпълнители от Плевен, София, Варна и Пловдив. Клавирното дуо, което беше единствената подобна формация в програмата, изпълни блестящо „Арабеска" от Клод Дебюси - произведението, с което спечелиха и награда от международния конкурс „Американ протеже" в Ню Йорк и с което ще представят България на 29 ноември в прочутата зала „Карнеги хол". Камерният фестивал в Пловдив за втори път включва в афиша си концерт на най-добрите млади музиканти от училищата по изкуствата, пише Преса.  

Петима починали след ухапване от кърлеж за два дни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6KW7a7rqmak/

Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите.

След обилните валежи кърлежите се активизираха. Дори в градските паркове, където е било пръскано, дъждовете измиха препаратите и паразитите отново се появиха. Всеки ден има поне по петима ухапани. Най-застрашени от кърлежите са децата, които играят в зелените площи и в междублоковите пространства. Собствениците на домашни кучета също пропищяха от напастта на кърлежите.

След ухапване от кърлеж бързата реакция е най-важна, обясняват докторите. Ако се наложи да действаме в домашни условия, в никакъв случай не трябва да използваме олио или вазелин. Погрешно е и схващането при вадене паразитът да се върти по часовниковата стрелка.

Най-често кърлежите заразяват с лаймска болест или марсилска треска. Зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура са сред симптомите, които подсказват, че кърлежът ни е заразил. Съветът на специалистите е винаги след разходка в тревни площи да оглеждаме себе си и децата си за кърлежи. /КРОСС/

 

Какъв е изходът от кризата? Мнения на социолози и политолози

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162643

Опасявам се, че не разбирам докрай идеята на Борисов и дали той си дава сметка какви са пълномощията на правителството и парламента съгласно законите и конституцията. Той обвинява правителството за дестабилизиране на държавата, но проблем има в частни банки. А в тях правителството просто няма право пряко да се меси. Там могат да се разпореждат еди Опасявам се, че не разбирам докрай идеята на Борисов и дали той си дава сметка какви са пълномощията на правителството и парламента съгласно законите и конституцията. Той обвинява правителството за дестабилизиране на държавата, но проблем има в частни банки. А в тях правителството просто няма право пряко да се меси. Там могат да се разпореждат еди

Възстановяват плащанията по "Околна среда" до края на юли

http://econ.bg/Новини/Възстановяват-плащанията-по-Околна-среда-до-края-на-юли_l.a_i.552895_at.1.html

Възстановяването на плащанията по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) може да стане до края на юли. Тогава можем да представим и първия...

Волжка България защитена от ЮНЕСКО

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162081


Град Болгар в Русия, столица на Волжка България, е сред 26-те нови обекта по света, включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Организацията към ООН за образование, наука и култура, чийто генерален директор е Ирина Бокова, взе решението на 10-дневно заседание на Комитета за културното наследство в Катар, Град Болгар в Русия, столица на Волжка България, е сред 26-те нови обекта по света, включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Организацията към ООН за образование, наука и култура, чийто генерален директор е Ирина Бокова, взе решението на 10-дневно заседание на Комитета за културното наследство в Катар,

Папазов: Български пощи за първи път излязоха на печалба

http://society.actualno.com/Papazov-Bylgarski-poshti-za-pyrvi-pyt-izljazoha-na-pechalba--news_36705.html

За петте месеца на тази година Български пощи за първи път излязоха на печалба. 512 000 лв. е положителният резултат. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията...

Пламен Димитров: Държавата е стабилна

http://politics.actualno.com/Plamen-Dimitrov-Dyrjavata-e-stabilna-news_36706.html

"Държавата е стабилна и няма провал в икономиката." Това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Заетостта се стабилизира ...

Сърбите отбелязват годишнината от убийството на ерцхерцога на Австрия Франц Фердинанд

http://balkani.actualno.com/Syrbite-otbeljazvat-godishninata-ot-ubijstvoto-na-erchercoga-na-Avstrija-Franc-Ferdinand-news_36707.html

Със света архиерейска литургия в църквата на Свети цар Лазар и косовските мъченици, отслужена от сръбския патриарх Ириней, в Андричград край босненския Вишеград започна отбелязването на Видовден и сто...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване