Бойчев: В рамките на БСП има ресурс за промяна

http://www.cross.bg/boiichev-moskovski-stranata-1418032.html

/КРОСС/ "Смятам, че общо взето е постигнато съгласие. Утре започват консултациите, седмицата завършва с добър знак и положителен сигнал. Това, което се вижда в последните дни е сценарий, от който няма да има нито един печеливш. Според мен има много различни автори и интереси, които се преплитат. Важното е, че тази последна година, тази конфронтация е път за никъде. Отговорното е, да се поставят интересите и проблемите на страната и да се покаже на българските избиратели, че може да се върви в една посока." Това заяви в студиото на "На светло с Люба Кулезич" Жельо Бойчев от БСП. Ивайло Московски от ГЕРБ от своя страна каза, че това, което се случва на колегите има от БСП тях не ги радва. "Това не е естествена коалиция. Факт е, че със сигнала, който вчера Бойко Борисов даде, загърби чисто вътрешния партиен интерес. Ясно е, че ГЕРБ би могла да се възползва от тази ситуация, но ще продължи падането на държавата. Борисов е способен да поеме управлението с негов кабинет, но ще иска безапелационни мерки. Рано е за нас да се обсъжда в партията да се прави кабинет към сегашния формат на парламента. Заявката на Бойко Борисов е, че той е способен да поеме тази отговорност", допълни още Московски. "За финансовия казус моето мнение е, че правителството не е адекватно. Към днешна дата и НЕК и БЕХ ги молим да ни дадат финансовите отчети, но те не ги дават, защото са шокиращи данните. Имаме някаква информация, но не в пълен обем

Ивайло Московски: Правителството не действа адекватно

http://pik.bg/ивайло-московски-правителството-не-действа-адекватно-news196223.html

Ивайло Московски: Правителството не действа адекватно

Съмнявам се, че конфигурацията в парламента ще позволи ГЕРБ да поеме правителството в този парламент. Едва вчера се седна на една маса от страна на лидерите.

Това коментира бившият министър на транспорта Ивайло Московски по Нова телевизия. В момента трябва да се очаква адекватно поведение на политиците, за да се овладее „падането“. Моето мнение е, че към момента правителството и Пламен Орешарски са неадекватни, коментира той.

Припомняме, вчера стана ясно, че лидерите на основните политически сили са постигнали съгласие датата за изборите да е 5 октомври. Това, че Борисов заяви вчера, че е готов да стане премиер и сега, означава, че може да носи отговорност, коментира Московски.

Бойко: Управляващите да дойдат да ни помолят да спасим България! Орешарски и Чобанов още утре да се махат! /обновена/

http://pik.bg/бойко-управляващите-да-дойдат-да-ни-помолят-да-спасим-българия-орешарски-и-чобанов-още-утр-news196215.html

Бойко: Управляващите да дойдат да ни помолят да спасим България! Орешарски и Чобанов още утре да се махат! /обновена/

"Още утре Пламен Орешарски и това недоразумение - финансовият министър Петър Чобанов, трябва да се махнат. Ако искат в понеделник пред банките да няма опашки. На тяхно място тройната коалиция да сложи когото иска." Това каза в ефира на Би Ти Ви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Искам да не се спекулира. Приехме датата на ДПС за избори. Защото те предложиха 5 октомври. А БСП - 12 октомври. Пети е по-рано. А управляващите час по-скоро трябва да се махнат", поясни Борисов. Той призова Станишев, Местан и Сидеров утре при президента да признаят, че са се провали. "Аз съм лицето на промяната. Аз съм човекът, който удържа България да не се провали финансово 4 години", категорично заяви Борисов по-късно в предаването "На светло" по Нова телевизия.

"Когато Чобанов каза вчера в "Панорама", че банковата система е стабилна, това означава на езика на българите: "Бързо си изтеглете парите". Да ни кажат "Елате и ни спасете". Да се мръднат встрани и да ни дадат да оправим държавата", призова Борисов.

Бойко Борисов каза, че категорично няма да върне Цветанов като министър. "Той се справя прекрасно с работата си в партията и до тук", поясни лидерът на ГЕРБ. 

Борисов:В понеделник банките да отворят с нов премиер и финансов министър

http://frognews.bg/news_72278/

БСП, ДПС, "Атака" казват: "Ние се провалихме, елате, спасете държавата." Тогава съм готов на всякакви компромиси. При нас имаше финансова дисциплина, имаше еврофондове, имаше строителство Без да го кажат, няма никакъв шанс. Това заяви в "Тази събота" по телефона бившият премиер Бойко Борисов, който взе думата от съпартийката си Цецка Цачева.

Убийството на монакска милиардерка поръчано от зет й заради наследство

http://www.vesti.bg/novini/ubijstvoto-na-monakska-miliarderka-porychano-ot-zet-j-zaradi-nasledstvo-6015895

Войчех Яновски, на 64 г., зет на монакската милиардерка Елен Пастор, която бе застреляна през май в южна Франция, е признал, че е поръчал убийството заради наследство. Това предаде АФП, като се позовава на прокурора на Марсилия Брис Робен.

Борисов: Искам да чуя от БСП, ДПС и "Атака" ние се провалихме - елате и спасете държавата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332939_borisov_iskam_da_chuia_ot_bsp_dps_i_ataka_nie_se/?ref=rss


"БСП, ДПС, Атака излизат и казват - ние се провалихме - елате спасете държавата. Искам да чуя ние доведохме до крах България, елате и я спасете". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се включи по телефона в сутрешното предаване на БиТиВи по време на интервю на Цецка Цачева, като водещата уточни, че е поискал да коментира. 

Борисов настояваше няколко пъти управляващите досега партии да изрекат "ние се провалихме". Той избегна отговора на въпроса дали е готов отново за...

Комари нападнаха Варна

http://www.bnews.bg/article-109146

Дъждовете през последните седмици увеличиха популацията на комарите във Варна.

Половин Венецуела остана на тъмно заради авария

http://www.cross.bg/avariya-venetzyela-tumno-1418031.html

/КРОСС/ Половината щати във Венецуела останаха на тъмно заради авария, съобщават световните информационни агенции. Властите обещават бърза проверка на причините довели до срива. Съобщава се, че спирането на електроенергията е довело до блокиране на транспорта. Държавна телевизия е спряла излъчване точно по време на реч на президента Николас Мадуро на церемония по връчване на медийни награди. Припомня се, че за по-малко от година това е втора тежка авария.  

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/28/2332746_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:


Безплатни автобуси за доброволци към "Аспарухово"

http://www.cross.bg/avtobysi-bezplatni-dvizhat-1418030.html

/КРОСС/ Безплатни автобуси от центъра на Варна до квартал "Аспарухово" за доброволци ще се движат днес и утре. Те тръгват от пл. "Св. Св. Кирил и Методий" пред катедралния храм "Св. Успение Богородичнo". Насрочени са за 9.30 и в 13.00 часа. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18.00 часа. От Градски транспорт-Варна съобщават, че към квартала се движат само екологични автобуси и тролейбуси.  

Архитекти: Унищожава се ценна археология под Лъвов мост

http://www.cross.bg/most-stolitzata-luvov-1418029.html

/КРОСС/ Неправителствени организации алармираха неотдавна, че има опасност уникални елементи от римско време да бъдат погребани под тонове бетон. Става въпрос за спорната реконструкция на кръстовището на Лъвов мост в столицата. Според архитекти, строителството там досега е нанесло необратими щети върху част от богатството под земята. Унищожени били безценни археологически находки при ремонта. „Унищожава се древен стадион с ценни находки. Тук е пропускът към Европа. Още при строителствот6о на метростанция Лъвов мост бяха унищожени големи части от античния стадион - от 2010 година насам. Оказва се, че 20 века история нямат никакво значение", заяви пред bTV архитект Димитър Димитров. Негов колега също призова общината да прави по-обстойни и дълги анализи и подготвителни дейности преди да премине към реализиране на инфраструктурни проекти в София. Защото към момента се унищожавала археология, както това станало и при ремонта и изграждането на спирка на метрото в района на Ларгото в столицата. Зам.-кметът Тодор Чобанов обаче определи опасенията на археолози и архитекти като неоснователни. „Всяко нещо се проучва от групата за Музея на София. Археологическите елементи се изследват и се съхраняват за последващо проучване. Колегите попаднаха на римско мостово съоръжение. Имахме очаквания това да стане, действително тук е съществувал мост

Кандидат-журналистите се явяват на устен изпит в Алма матер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332940_kandidat-jurnalistite_se_iaviavat_na_usten_izpit_v/?ref=rss


От 9 ч. днес се провежда устният изпит по журналистика за кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Препитването е под формата на събеседване на изпитните комисии с кандидатите. За обективност на оценките и съпоставимост на знанията на кандидатите на всички се задават едни и същи въпроси, които се определят от изпитната комисия в деня на изпита.

До устен изпит по журналистика се допускат кандидат-студентите, получили оценка на писмения изпит по...

Откриване на фестивала “Сцена край морето”-Поморие 2014

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oNfwh8OQABQ/

Откриване на седмото издание на Детско-юношеския театралния фестивал „Сцена край морето”-Поморие, 2014

2

2,2

3

4

 

Първанов си подари партия за рождения ден

http://www.bnews.bg/article-109628

Формацията АБВ на експрезидента Георги Първанов днес става партия. Учредителната коференция съвпада с рождения ден на лидера й.

4 лв. за уикенд карта за рейс и метро в София

http://www.cross.bg/karta-vozyat-tzenata-1418028.html

/КРОСС/ С карта за 4 лв. столичани ще могат да се возят през уикенда в рейса и метрото. Това е едно от предложенията на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за промяна в тарифната политика. Ще има и нова тридневна карта, която ще струва 8 лв. Идеята на евтините карти е да стимулира софиянци да пътуват с превозни документи, а не гратис. Туристите пък ще могат да се возят с карта „София". С този документ ще може да се ползва не само градският транспорт, но и да се посещават общинските музеи и галерии, като всичко това ще бъде включено в цената. За ползвателите на новия абонамент за превоз са предвидени специални отстъпки при посещения в общинските културни институции. От ЦГМ предлагат сериозно намаление на цената на годишната карта за пътуване. В момента тя е лукс за хората, защото струва 500 лв. Плановете са тя да се намали на 364 лв. и така хората ще се возят безплатно почти 5 месеца. Цената на билетчето обаче ще замръзне на левче. Причината е, че от ЦГМ не са успели да докажат, че скокът в цената ще гарантира по-големи приходи.Според друго предложение на ЦГМ шофьорите ще паркират 10 минути гратис в синя и зелена зона, пише в."Монитор".  

Голи и наркомани окупираха парка край Мусагеница

http://pik.bg/голи-и-наркомани-окупираха-парка-край-мусагеница-news196220.html

Голи и наркомани окупираха парка край Мусагеница

Извратеняци и наркомани са превзели необитаемата част от местността"Въртопо" между кварталите „Мусагеница”, „Дървеница” и „Младост”. За това сигнализират местни жители, цитирани от в. „Телеграф”.

Жена от квартала разказва за поредица от срещи с голи мераклии, които дебнат от храстите."Страх ме е да се разхождам с кучето всеки ден. Но няма къде да пускам животинката да тича. Не мога да го развеждам само по светло, то си има нужди. Освен голите, проблем са и надрусаните, защото при тях никога не се знае как ще реагират”, оплаква се столичанката. Тя твърди, че ексхибиционистите са плашливи и не би следвало да са опасни, но много от хората заобикалят мястото, за да избегнат срещата с тях.

От 1980 година има план за тази местност, но заради неуредици в документите и териториална делба процесът не е стартиран. От общината не могат да успокоят живеещите в района, защото няма обявена конкретна дата за началото на дейността, твърди арх. Светослав Качаков от столичната община.

Единственото, с което хората могат да задействат процеса е пращането на жалби за преживяния стрес от срещите там.

Шимпанзетата обичат индийска и африканска музика, но не и поп

http://curious.actualno.com/Shimpanzetata-obichat-indijska-i-afrikanska-muzika-no-ne-i-pop-news_36675.html

Учени установиха, че шимпанзетата имат музикални предпочитания - обичат африкански и индийски ритми, но пред западния поп предпочитат тишината, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. В екс...

Мануел Нойер: Нужно ни е съвсем малко, за да вдигнем трофея в Бразилия след 24 години чакане

http://worldcup2014.actualno.com/Manuel-Nojer-Nujno-ni-e-syvsem-malko-za-da-vdignem-trofeja-v-Brazilija-sled-24-godini-chakane-news_36677.html

Вратарят на Германия Мануел Нойер със сигурност заслужава да е смятан за един от най-добрите на своя пост в света. Световното първенство в Бразилия е третият голям форум, на който 28-годишният Нойер в...

Глезят Стоичков с частен самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162227

Христо Стоичков движи по мачовете на световното с частния самолет на собственика на мексиканската телевизия “Телевиса”. Явно високият рейтинг на медията на мондиала досега вдига и екстрите на българската звезда. На подобен лукс не се радва никой друг от десетките футболни идоли, които анализират и коментират по различни електронни медии битките от Христо Стоичков движи по мачовете на световното с частния самолет на собственика на мексиканската телевизия “Телевиса”. Явно високият рейтинг на медията на мондиала досега вдига и екстрите на българската звезда. На подобен лукс не се радва никой друг от десетките футболни идоли, които анализират и коментират по различни електронни медии битките от

Нападнаха екип на Спешна помощ в София

http://www.cross.bg/speshna-pomosht-gurch-1418027.html

/КРОСС/ Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ, предава Нова телевизия. Инцидентът е станал в софийския квартал „Ботунец". Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия. „Това стана в „Ботунец". Бяхме изпратени там, като поводът беше 40-годишна жена, която е паднала, ударила си е главата и е изгубила съзнание. Когато отидохме на място жената беше с епилептичен гърч и вече излизаше от него. Тя си е епилептичка", обясни нападнатият лекар и допълни: „Направих диазепам, за да не се получи вторичен гърч, обаче жената започна да крещи, че инжекцията, която съм й направил, е много болезнена и както имах папка с документи, тя я бутна и те паднаха на пода. Аз клекнах долу да събирам и изведнъж вратата се отвори, влязоха двама млади, аз дори не се изправих, като започнаха да ме удрят", разказа още лекарят. Други пострадали при инцидента няма.  Задържаха нападателя на екипа на Спешна помощ. Това е 39-годишен мъж, съобщиха от СДВР.  

Нападнаха екип на Спешна помощ в София

http://www.cross.bg/zhenata-lekar-botynetz-1418027.html

/КРОСС/ Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ, предава Нова телевизия. Инцидентът е станал в софийския квартал „Ботунец". Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия. „Това стана в „Ботунец". Бяхме изпратени там, като поводът беше 40-годишна жена, която е паднала, ударила си е главата и е изгубила съзнание. Когато отидохме на място жената беше с епилептичен гърч и вече излизаше от него. Тя си е епилептичка", обясни нападнатият лекар и допълни: „Направих диазепам, за да не се получи вторичен гърч, обаче жената започна да крещи, че инжекцията, която съм й направил, е много болезнена и както имах папка с документи, тя я бутна и те паднаха на пода. Аз клекнах долу да събирам и изведнъж вратата се отвори, влязоха двама млади, аз дори не се изправих, като започнаха да ме удрят", разказа още лекарят. Други пострадали при инцидента няма. Нападателите са избягали. Полицията ги издирва.  

АБВ се учредява като партия

http://www.moreto.net/novini.php?n=256233

В София ще се проведе учредителна конференция на партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане. Тя започва 10.00 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата. АБВ беше създадена като гражданска структура от бившия президент Георги Първанов и след задълбочаване на конфликта между него и председателя на БСП Сергей Станишев участва самостоятелно на изборите за Европейски парламент с регистрацията на други партии.

Видео: Григор Димитров за пореден път направи най-доброто изпълнение

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/28/2332934_video_grigor_dimitrov_za_poreden_put_napravi/?ref=rss


Красивите разигравания и атрактивните завършващи удари са най-естественият и характерен елемент в играта на Григор Димитров. В последните три сезона българинът е традиционният победител в ежедневните класации за най-впечатляващите точки, заради което много често е наричан Mr. Hot Shot.

При първото си участие в третия кръг на "Уимбълдън" той не изневери на стила си и вдигна на крака публиката с няколко атрактивни отигравания. Едно от тях беше избрано за удар на деня в класацията на...

Първанов учредява партията АБВ /обновена/

http://www.cross.bg/purvanov-partiya-konferentziya-1418026.html

/КРОСС/ Учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане, ще се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на Национална гражданска инициатива АБВ. Конференцията ще се проведе от 10.00 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата, навръх рождения ден на Георги Първанов. "Основният принцип на партията ще бъде "национално съгласие. Ние сме социално ангажирана и социално отговорна формация. Излизаме пред обществеността с ясен политически образ, който в един момент, очевидно предизборен, би трябвало да ориентира безкрайно неориентираното българско общество и огромният процент колебаещи се българи", обяви Емил Кало, член на Инициативния комитет на формацията след заседанието на комитета за учредяването на новата лява партия. "Датата за изборите 5 октомври ще е изпитание за партии като АБВ и за извънпарламентарните формации, които не разполагат с голям финансов ресурс и медийна подкрепа." Тази позиция изрази президентът Георги Първанов в словото си към учредителната конференция за „раждането" на АБВ като партия. "Стига с това полюсно мислене в българската политика. Ние бихме могли да изведем България от полюсността. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията" призова той.Георги Първанов се обяви при промяна на Конституцията да се обоснове и наложи, включително чрез гражданска подписка, въвеждането на президентска република

Първанов учредява партията АБВ /обновена/

http://www.cross.bg/partiya-purvanov-bulgarsko-1418026.html

/КРОСС/ Учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане, ще се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на Национална гражданска инициатива АБВ. Конференцията ще се проведе от 10.00 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата, навръх рождения ден на Георги Първанов. "Основният принцип на партията ще бъде "национално съгласие. Ние сме социално ангажирана и социално отговорна формация. Излизаме пред обществеността с ясен политически образ, който в един момент, очевидно предизборен, би трябвало да ориентира безкрайно неориентираното българско общество и огромният процент колебаещи се българи", обяви Емил Кало, член на Инициативния комитет на формацията след заседанието на комитета за учредяването на новата лява партия. "Датата за изборите 5 октомври ще е изпитание за партии като АБВ и за извънпарламентарните формации, които не разполагат с голям финансов ресурс и медийна подкрепа." Тази позиция изрази президентът Георги Първанов в словото си към учредителната конференция за „раждането" на АБВ като партия. "Стига с това полюсно мислене в българската политика. Ние бихме могли да изведем България от полюсността. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията" призова той.Георги Първанов се обяви при промяна на Конституцията да се обоснове и наложи, включително чрез гражданска подписка, въвеждането на президентска република

Първанов учредява партията АБВ /обновена/

http://www.cross.bg/partiya-purvanov-provede-1418026.html

/КРОСС/ Учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане, ще се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на Национална гражданска инициатива АБВ. Конференцията ще се проведе от 10.00 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата, навръх рождения ден на Георги Първанов. "Основният принцип на партията ще бъде "национално съгласие. Ние сме социално ангажирана и социално отговорна формация. Излизаме пред обществеността с ясен политически образ, който в един момент, очевидно предизборен, би трябвало да ориентира безкрайно неориентираното българско общество и огромният процент колебаещи се българи", обяви Емил Кало, член на Инициативния комитет на формацията след заседанието на комитета за учредяването на новата лява партия. "Датата за изборите 5 октомври ще е изпитание за партии като АБВ и за извънпарламентарните формации, които не разполагат с голям финансов ресурс и медийна подкрепа." Тази позиция изрази президентът Георги Първанов в словото си към учредителната конференция за „раждането" на АБВ като партия. "Стига с това полюсно мислене в българската политика. Ние бихме могли да изведем България от полюсността. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията" призова той.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Роднини на пациентка нападнаха екип на Спешна помощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332937_rodnini_na_pacientka_napadnaha_ekip_na_speshna_pomosht/?ref=rss


Миналата вечер е нападнат екип от Спешна помощ в София, съобщиха Би Ти Ви и Нова телевизия.

Роднини на пациентка с епилепсия са нападнали лекар, защото е поставил инжекция много болезнено. Инцидентът е станал при повикване на адрес в столичния квартал "Ботунец".

Пострадалият медик е прегледан в "Пирогов" и е освободен за домашно лечение с комоцио.


Първанов учредява партията АБВ

http://www.cross.bg/bulgarsko-purvanov-provede-1418026.html

/КРОСС/ Учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане, ще се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на Национална гражданска инициатива АБВ. Конференцията ще се проведе от 10.00 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата, навръх рождения ден на Георги Първанов. "Основният принцип на партията ще бъде "национално съгласие. Ние сме социално ангажирана и социално отговорна формация. Излизаме пред обществеността с ясен политически образ, който в един момент, очевидно предизборен, би трябвало да ориентира безкрайно неориентираното българско общество и огромният процент колебаещи се българи", обяви Емил Кало, член на Инициативния комитет на формацията след заседанието на комитета за учредяването на новата лява партия. Снимка: Булфото, всички права запазени

Взривиха вход на офис на банка в Шумен

http://www.cross.bg/vzriviha-vhod-na-ofis-na-banka-v-shymen-1418025.html

/КРОСС/ Взривен бе входът на банков офис в Шумен в ранните часове на съботния ден. При инцидента няма пострадали. По думите на очевидци инцидентът е станал на бул. "Славянски", в района на Руски паметник, около 04:55 ч. Входната врата е отнесена от взрива. Районът е отцепен, на място е директорът на ОД на МВР Валентин Александров и прокурор Димитър Димов от Окръжната прокуратура в Шумен, уточнява Нова телевизия. Огледите продължават, очаква се специализирана група. От местното ръководство на банката отказват коментар, все още не се знае има ли липсващи пари.  

Очевидец на взрива в Уникредит Булбанк: Трясъкът беше много силен

http://pik.bg/очевидец-на-взрива-в-уникредит-булбанк-трясъкът-беше-много-силен-news196219.html

Очевидец на взрива в Уникредит Булбанк: Трясъкът беше много силен

Взривът пред банковия клон в Шумен е бил точно в 05,00 часа. Това каза Данка Доброволска, която живее в блока, намиращ се зад сградата, в която се помещава банковата институция, съобщи Фокус.

Трясъкът е бил много силен, много по-силен от взрива на бойлер, какъвто случай наскоро са имали в блока. Не е имало хора по това време на улицата, нито е настанала паника предвид ранния час, каза още Доброволска. След завършване на огледа заместник-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов заяви, че ще даде официална информация.

Селфито атакува

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162162

За някои лятото е футбол и бира, а за други - изкуство и фотография.
 Въпрос на вкус, казало кучето, както се казва в една стара приказка. Една нова приказка обаче разказва, че “SELFIEka е страната, в която хората живеят сред терабайти от изображения и едната им ръка завършва с мобилен телефон с предна и задна камера”. За някои лятото е футбол и бира, а за други - изкуство и фотография. Въпрос на вкус, казало кучето, както се казва в една стара приказка. Една нова приказка обаче разказва, че “SELFIEka е страната, в която хората живеят сред терабайти от изображения и едната им ръка завършва с мобилен телефон с предна и задна камера”.

Очевидец на взрива в Шумен: Трясъкът беше много силен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163021

Взривът пред банковия клон в Шумен е бил точно в 05,00 часа. Това каза Данка Доброволска, която живее в блока, намиращ се зад сградата, в която се помещава банковата институция, съобщи Фокус.
Трясъкът е бил много силен, много по-силен от взрива на бойлер, какъвто случай наскоро са имали в блока. Не е имало хора по това време на улицата, Взривът пред банковия клон в Шумен е бил точно в 05,00 часа. Това каза Данка Доброволска, която живее в блока, намиращ се зад сградата, в която се помещава банковата институция, съобщи Фокус. Трясъкът е бил много силен, много по-силен от взрива на бойлер, какъвто случай наскоро са имали в блока. Не е имало хора по това време на улицата,

Гейпарадът тръгва на 5 юли от Княжевската градина

http://frognews.bg/news_72277/

Гей парадът „София Прайд 2014” ще се проведе на 5 юли. Началото на шествието е в 17 часа, а мястото е паметникът на Съветската армия в Княжеската градина.

Блатер: Треньорите ще имат право на две видеоповторения за полувреме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163016

Президентът на ФИФА Сеп Блатер разкри, че нововъведенията няма да спрат само с тохнологията за определяне на гол.
Той заяви, че организацията е готова съвсем скоро да направи следващата крачка: Президентът на ФИФА Сеп Блатер разкри, че нововъведенията няма да спрат само с тохнологията за определяне на гол. Той заяви, че организацията е готова съвсем скоро да направи следващата крачка: "Ние сме длъжни да направим футбола още по-честен и да помогне още на съдиите. Искаме да предоставим на треньорите да поискат разглеждане на спорните

Очевидец на взрива в Шумен: Трясъкът беше много силен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163013

Взривът пред банковия клон в Шумен е бил точно в 05,00 часа. Това каза Данка Доброволска, която живее в блока, намиращ се зад сградата, в която се помещава банковата институция, съобщи Фокус.
Трясъкът е бил много силен, много по-силен от взрива на бойлер, какъвто случай наскоро са имали в блока. Не е имало хора по това време на улицата, Взривът пред банковия клон в Шумен е бил точно в 05,00 часа. Това каза Данка Доброволска, която живее в блока, намиращ се зад сградата, в която се помещава банковата институция, съобщи Фокус. Трясъкът е бил много силен, много по-силен от взрива на бойлер, какъвто случай наскоро са имали в блока. Не е имало хора по това време на улицата,

Любовта е второто Слънце на света

http://www.cross.bg/sveta-lyubovta-sluntze-1418024.html

/КРОСС/ Джордж Чапман, британски поет и драматург: Любовта е второто Слънце на света

Бразилия срещу Чили в първи осминафинал на Мондиала

http://www.moreto.net/novini.php?n=256230

Започва елиминационната фаза на Световното първенство по футбол. В първия мач домакините от Бразилия, победител в група А, излизат срещу отбора на Чили, завършил на второ място в група В в един от двата чисто южноамерикански осминафинала на шампионата.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-akademiya-zhyrnalisti-1418022.html

/КРОСС/ София.От 10.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата ще се състои Учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане. София.От 09.00 часа започва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 г., която продължава с изпити по журналистика - устен, събеседване за специалност „Изобразително изкуство", музикален инструмент или пеене и физика. Изпитите по журналисти и събеседване за специалност „Изобразително изкуство" ще започнат от 09.00 часа, изпитът по Музикален инструмент или пеене ще започне от 14.00 часа, а по физика - от 14.00 часа. София.От 09.30 часа Българската академия на науките и изкуствата съвместно със Сръбската кралска академия на науките и изкуствата и Европейския център за бизнес, образование и наука организират Международна конференция на тема "Иновационно поведение, предприемачество и устойчиво развитие". Конференцията ще се проведе в киносалона на Военно-медицинска академия на 28 и 29 юни 2014 г. Докладите ще третират съвременните проблеми на личността и обществото, взаимодействието на социалните общности, креативността на иновационното поведение, жентското и мъжкото предприемачество, управлението и развитието на човешкия потенциал, ефективността на организациите, социалния прогрес и икономическия просперитет, предизвикателствата на глобализацията и др

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-stihiyata-nikolaii-1418023.html

/КРОСС/ Нова ТВ, " Събуди се "Тема: Застрашен ли е новият археологически сезон?Гост: проф. Николай Овчаров Тема: Кой се грижи за асансьорите и какъв контрол се упражнява?Гост: Валентин Мринков, председател на Българска асансьорна асоциация, Стефан Цанков, председател на Държавната агенция по метрология и технически надзор Тема: Стихията на слуховете: Какво става с българските банки?Гост: Валери Димитров, Владимир Каролев, икономистТема: Стихията на природата и стихията на безхаберието.Гост: Евдокия Манева, Мирослав Найденов, арх. Николай Христов от ДНСК, Андрей Ковачев, експерти Тема: Стихията на обединениетоГост: Самир Сами, Мария Милкова, Боби Касиков, Мохамад Нова ТВ, " На светло с Люба Кулезич " Тема: Кат никой ни можИ да чИте, кой ще разчИте драмата в държавата?!Гост: Желю Бойчев, Ивайло Московски и Тома Биков Тема: Невероятно, но факт! Затворник го тресна съвестта, иска да лежи присъдата, дадена на друг несправедливо опандизен балък! Николай Пушкин и Васил Дългия плащат за бандитските си подвизи с ликвидираният пернишки герой Хайо! Тема: Ех, тази прокуратура - между хладното правосъдие на бухалката и взривоопасната хигиена на универсалния сапунГост: Йордан Соколов, Константин Симеонов Тема: Джулай морнинг - лек срещу потопа и изцеление за загробената ни родина - Легендата на световната любов Джон Лоутън и българската искра любородна Валери Симеонов

Цветанов: В този парламент не може да има консенсус по каквито и да е законодателни инициативи в интерес на обществото

http://pik.bg/цветанов-в-този-парламент-не-може-да-има-консенсус-по-каквито-и-да-е-законодателни-инициат-news196217.html

Цветанов: В този парламент не може да има консенсус по каквито и да е законодателни инициативи в интерес на обществото

 В този парламент не може да има консенсус по каквито и да е законодателни инициативи в интерес на обществото. Ярък пример е приетият и обнародван вече Закон за МВР, който позволява чисто политически назначения и орязва правомощията на президента.

Това заяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов на среща с младежи от съсловната организация на партията в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на партията. Групата на МГЕРБ-Благоевград бе на посещение в Народното събрание по покана на депутата Даниела Савеклиева.

Младите членове на партията след като проследиха работата на парламента дискутираха с Цветан Цветанов и народните представители от Благоевград актуалната политическа ситуация в страната и извънредните парламентарни избори.

Според зам.-председателя на ПП ГЕРБ е важно на предстоящите избори да се повиши избирателната активност и младите хора да бъдат активни в този процес. Цветанов подчерта, че за ГЕРБ гласуват високообразованите граждани, младите и хората на средна възраст, като подкрепата за партията не е локализирана, а е разпределена в цялата страна.

„Трябва да победим на тези избори убедително, за да управляваме самостоятелно“, каза още Цветан Цветанов. Той заяви, че никога няма да подкрепи коалиция с ДПС. Даниела Савеклиева подчерта, че висока избирателна активност е единствената предпоставка за неутрализиране на купения и контролиран вот, затова е важно на предстоящите избори структурите да са активни и да се привличат нови членове. Тя запозна младежите с инициативата „Отговорно за ГЕРБ” на народния представител от Перник Ирена Соколова, с която се дава възможност на хората да станат редови членове на ГЕРБ, но и да се включват активно в дейностите на партиите.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/hora-parite-banka-1418021.html

/КРОСС/ в. ДумаКриминалната атака срещу банковата система постигна нов пик. След като предишния петък КТБ мина под надзора на БНБ, вчера още от сутринта клонове на Първа инвестиционна банка се напълниха с вложители, които искаха да изтеглят парите си. Първоначално малки, постепенно опашки се оформиха и на тротоарите. Едновременно с това някои електронни медии разпространиха информацията, че клиенти на банката са били подканяни да теглят парите си чрез есемеси или по електронната поща и че били изпращани хора да правят фалшиви опашки пред друга банка. в. СтандартБългари, не теглете парите си от банките. Това е апелът на "Стандарт" към всички здравомислещи хора в държавата. Присъединяваме се към стотиците финансисти, банкери, интелектуалци, политици и граждани в социалните мрежи, които цял ден призоваваха клиентите на трезори към спокойствие. в. 24 часаБНБ: Гарантираме спестяванията на всичкиАтаката срещу банки била опит за дестабилизиране на държавата, твърди Иван ИскровБНБ заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. Това обяви вчера управителят на централната банка Иван Искров.„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно", допълва гуверньорът. в

КТБ ще отвори на 21 юли, процесът ще се нормализира

http://www.bnews.bg/article-109627

БНБ е казала, че КТБ ще бъед отворена на 21 юли. Тогава малко или много ще започне нормализиране на процеса, заяви по bTV проф. Грабед Минасян от Института по икономика на БАН.

28 юни в историята

http://www.cross.bg/svetovna-suvetskiya-prieta-1418019.html

/КРОСС/ 1098 г. - Рицарите от Първия кръстоносен поход разбиват селджукския военачалник Карбука при Антиохия.1243 г. - Започва понтификата на папа Инокентий IV.1519 г. - Карл V е избран за император на Свещената Римска империя.1635 г. - Гваделупа става френска колония.1838 г. - Състои се коронацията на кралицата на Англия Виктория.1858 г. - В Болград, Бесарабия е създадена първата българска гимназия от Възраждането - Болградската гимназия1903 г. - Провежда се Конгресът на ВМОРО (Одрински окръг) на Петрова нива - „Странджанското Оборище"1914 г. - Австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата жена са убити в Сараево от сръбския националист Гаврило Принцип, което дава повод за началото на Първата световна война.1919 г. - Подписан е Версайския договор, който официално слага край на Първата световна война.1921 г. - В кралството на сърби, хървати и словенци е приета Видовденската конституция.1927 г. - Създадена е авиокомпания Иберия със седалище в Мадрид, Испания.1940 г. - Румъния отстъпва Бесарабия (днешна Молдова) на Съветския съюз.1942 г. - Втора световна война: Нацистка Германия започва стратегическа лятна офанзива срещу Съветския съюз, под кодовото име Операция Блау.1948 г. - Югославската комунистическа партия е изключена от Коминформбюро.1956 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-hristo-1418020.html

/КРОСС/ Георги Първанов, президент на България (2002-2012), бивш депутат Атанас Железчев, адвокат, бивш депутат Веселин Вълканов, посланик в Белгия Възкресия Вихърова, театрален режисьор Глория, фолкпевица Димитър Карбов, бивш депутат Люба Пашова, журналистка Николай Михайлов, футболист Петър Раймундов, член на инспектората на ВСС Проф. Христо Харалампиев, скулптор, бивш председател на СБХ Христо Сираков, бизнесмен Огнян Георгиев, поет и композитор

​Юлий Москов: Станишев бяга в Брюксел заради войната Пеевски-Василев

http://pik.bg/​юлий-москов-станишев-бяга-в-брюксел-заради-войната-пеевски-василев-news196216.html

​Юлий Москов: Станишев бяга в Брюксел заради войната Пеевски-Василев

Това е идиотска държава. Дават се стотици хиляди за СРС-та, а не могат да кажат какво се случва, кои са тези дето клатят държавата и правят провокации с банковата система. Това констатира по Би Ти Ви издателят Юлий Москов. Той е категоричен, че главният главният прокурор допусна да се направи целия цирк, след като са знаели, че няма нищо са предприели недопустими акции.

Той си призна грешката, но от неговата призната грешка може да си замине една банка. Цацаров не трябваше да поема така вината, зад всяка грешка си има конкретен виновен. Зад вината на прокуратура не стои чистачката, стои главният прокурор. Той скри други хора отзад тези, които направиха цялата история, посочи Москов. Според него не е ясно дали спорят само двама души Пеевски и Василев, може би има и силни политически интереси зад целия конфликт, да не хвърляме всичко върху медиите. БСП трябва да са разбрали, че Сергей Станишев победи БСП и ги смачка, заяви Москов. Той зададе и въпросът може ли БСП да са започнали войната Пеевски- Василев.

Станишев бяга сега заради тази война, той дезертира, за това казвам, че това са тежки политически и икономически войни, допълни още Москов.

Пренасяне мощите на свети безсребреници и чудотворци мъченици Кир и Йоан

http://www.cross.bg/iioan-kanop-vyara-1418018.html

/КРОСС/ Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през втората половина на ІІІ в. в Канопа и се прочул като знаменит лекар в славния гр. Александрия. Той бил дълбоко вярващ християнин и като лекувал с огромен успех различни болести, от никого не приемал никаква награда за своите трудове. Малко се ползвал от рецептите на Хипократ и Гален, а вдъхновено разказвал за учението на апостолите и пророците и внушавал на всички, че основната причина за всички болести са греховете, които предизвикват тежки страдания на тялото и още по-тежки старадания на душата. Лекувал повече с чудотворна молитва, отколкото с тогавашната медицина. Благодарни за своето излекуване и удивени от истините на неговата евангелска вяра, мнозина от жителите на този център на елинистичната култура ставали възторжени изповедници на християнската вяра. Когато пламнало по всички краища на Римската империя десетото гонение (при император Диоклетиан), александрийският лекар Кир избягал в Аравийската пустиня. Не страх подгонил св. безсребреник. Той помнил наставлението на своя божествен Учител: "Кога ви пъдят от един град, бягайте в друг" (Мaт. 10:23). Предали го на управителя, че е християнин и християнски мисионер и било дадено нареждане да бъде задържан под стража, а той имал желание да помогне на други за тяхното спасение от болестите и от езическите заблуждения. Но също така имал желание и да се подготви още по-достойно за близкото мъченичество

Бразилия победи Чили с дузпи и е на четвъртфинал

http://www.mediapool.bg/braziliya-pobedi-chili-s-duzpi-i-e-na-chetvartfinal-news222021.html

Бразилия победи много трудно Чили с 4:3 след изпълнение на дузпи, след като в редовното време двата отбора завършиха 1:1, а не успяха да си вкарат гол в продълженията. Двата отбора си размениха по един гол през първото полувреме. Давид Луис откри резултата в 18-ата минута, а Алексис Санчес изравни в 32-ата минута. В 54-та минута бразилският нападател Хълк успя да вкара, но съдията Хауърд Уеб отмени попадението заради игра с ръка. В 120-ата минута пък Пиния удари греда и пропусна да прати Чили в следващата фаза. При дузпите в герой за тима на Луис Фелипе Сколари се превърна вратарят Жулио Сезар, който отрази ударите на Маурисио Пиния, Алексис Санчес и Гонсало Хара. За Бразилия вкараха Давид Луис, Марсело и Неймар, а Вилиян и Хълк пропуснаха. За Чили пък точни бяха Арангис и Диас. На четвъртфиналите Бразилия ще се изправи срещу победителя от двубоя Колумбия - Уругвай, който ще се изиграе от 23.00 часа българско време. Срещата ще се играе на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро. Уругвай ще е без голямата си звезда Луис Суарес, който бе наказан заради ухапването на Джорджо Киелини по време на мача с Италия

Бразилия излиза срещу Чили в първи осминафинал

http://www.mediapool.bg/braziliya-izliza-sreshtu-chili-v-parvi-osminafinal-news222021.html

Бразилия излиза в събота вечерта срещу Чили в първия осминафинален мач на Мондиал2014. Домакините са смятани за основния фаворит за титлата и са поставени под голямо напрежение. Срещата ще се играе от 19.00 часа българско време на стадион "Ещадио Минейрао" в Бело Оризонте. Домакините завършиха на първата позиция в своята група "А", докато съперникът им остана втори в група "В", но показаха много силна игра. Под-въпрос за бразилците е само Давид Луиш, който има лека контузия. В отбора на Чили няма наказани или контузени. Вероятни състави: Бразилия: Сезар, Алвеш, Луиш, Силва, Марсело, Густаво, Фернандиньо, Хълк, Оскар, НЕймар, Фред Чили: Браво, Силва, Медел, Хара, Мена, Аранки, Диас, Видал, Исла, Варгас, Санчес В 23.00 часа българско време започва вторият осминафинален мач между Колумбия и Уругвай. Срещата ще се играе на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро. Уругвай ще е без голямата си звезда Луис Суарес, който бе наказан заради ухапването на Джорджо Киелини по време на мача с Италия Вероятни състави: Колумбия: Оспина, Сунига, Сапата, Йепес, Армеро, Агийяр, Санчес, Куадрадо, Родригес, Ибарбо, Гутиерес Уругвай: Муслера, А. Перейра, Хименес, Годин, Касерес, Риос, Родригес, Гонсалес, Лодейро, Форлан, Кавани

Смъртоносна захапка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162723

Неконтролируемите изблици на ярост разкриват най-тъмната част на човешката природа. Когато във вторник вечер Луис Суарес захапа италианския защитник Киелини, почти всеки жител на планетата изказа мнение по въпроса. От свирепа ярост до обикновена лудост, споровете за причините и последствията още продължават. Нещо се случва в главата на Суарес, за Неконтролируемите изблици на ярост разкриват най-тъмната част на човешката природа. Когато във вторник вечер Луис Суарес захапа италианския защитник Киелини, почти всеки жител на планетата изказа мнение по въпроса. От свирепа ярост до обикновена лудост, споровете за причините и последствията още продължават. Нещо се случва в главата на Суарес, за

Детската градина в Аспарухово ще трябва да създаде всичко почти от нулата

http://www.moreto.net/novini.php?n=256199

Истинско чудо е, че в злополучния ден за Аспарухово всички дечица от ЦДГ "Валентина Терашкова" в Аспарухово са били взети преди вълната да премине буквално през градината. Щети за над 300 000 лв е оставило в детска градина бедственото положение, каза за Moreto.

Тома Биков: Доган разклати банковата система

http://frognews.bg/news_72276/

Доган е от малкоте политици, които могат да проявят такава смелост. Банковата система бе разклатена заради конфликт между един бизнесполитик и един банкер.Доган знае, че когато се разделя с някой ,трябва да го унижощи до дупка, за да не може да му отмъсти.Това каза в "На светло" по Нова телевизия Тома Биков от Реформаторския блок, който е добре запознат с житието и битието на почетния председател на ДПС.

Оценители вървят от къща на къща да оценяват щетите във Варна

http://pik.bg/оценители-вървят-от-къща-на-къща-да-оценяват-щетите-във-варна-news196213.html

Оценители вървят от къща на къща да оценяват щетите във Варна

От къща на къща оценителните комисии описват щетите по домовете на хората в квартал „Аспарухово”, съобщи кметът на морската столица Иван Портних, информира "Фокус". 

В средните и по-ниски зони на района вече няколко дни активно се мият улиците, ще бъде проведена и дезинфекция. Остават все още проблемни районите на улиците „Моряшка” и „Струга”, но там се работи активно и процесът по разчистването напредва. Активно работят екипите на ВИК за възстановяване на канализационната система и водоподаването до всички домакинства. Възстановен е учебният процес в училищата и детските градини на територията на „Аспарухово”. Има още работа по разчистване на калните маси, нанесени от стихията в детската градина „Валентина Терешкова”.

 

Първанов: АБВ няма да си партнира с ДПС

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-ABV-njama-da-si-partnira-s-DPS-news_36674.html

Идеята за коалиционното управление е израз за разбирането на друг модел на управление. Интеграционен модел на управление, модел на засилено гражданско присъствие. АБВ ще си партнира с всяка отговорна ...

Големият Кака коментира сегашния отбор на Бразилия и скандала със Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Golemijat-Kaka-komentira-segashnija-otbor-na-Brazilija-i-skandala-sys-Suares-news_36676.html

Световният шампион с Бразилия от 2002-а година Кака смята, че сегашните нападатели на националния отбор нямат футболните качества на тези от миналите поколения, но ги защити в представянето им до моме...

Евакуират над 1000 души в Аспарухово

http://www.bnews.bg/article-109626

Повече от 100 души трябва да напуснат 120 сгради от варненския квартал „Аспарухово“, който беше потопен от водната стихия.

Всички пари, които Ивана събра от бизнесмени, ще ги даде днес в Аспарухово и Добрич - 27 430 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162627

По време на наводненията във Варна и Добрич в едно от извънредните студиа на Нова тв водещата Гала призовава богатите хора в държавата да помогнат на пострадалите.
Когато чува това, Ваня Калудова, по-популярна като певицата Ивана, решава да съдейства. Започва да разговаря по телефона със свои познати - някои от тях управляват големи фирми, на По време на наводненията във Варна и Добрич в едно от извънредните студиа на Нова тв водещата Гала призовава богатите хора в държавата да помогнат на пострадалите. Когато чува това, Ваня Калудова, по-популярна като певицата Ивана, решава да съдейства. Започва да разговаря по телефона със свои познати - някои от тях управляват големи фирми, на

Цинизъм! Набили екип на Спешна помощ, заради болезнена инжекция

http://pik.bg/цинизъм-набили-екип-на-спешна-помощ-заради-болезнена-инжекция-news196207.html

Цинизъм! Набили екип на Спешна помощ, заради болезнена инжекция

Роднини на пациентка с епилепсия нападнали екипа на Спешна помощ в столицата, защото лекарят поставил инжекция много болезнено, стана ясно преди минути. За инцидента първи съобщи ПИК тази нощ /виж в "Още по темата"/. Според медиците, научили новината за неприятния инцидент от дежурните в Спешна помощ, не е имало забавяне на адреса.

Инцидентът е станал при повикване на адрес в столичния квартал "Ботунец". Пострадалият медик е прегледан в УМБАЛСМ "Пирогов" и е освободен за домашно лечение с комоцио. 

 

 

И държавата плаче за квестори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163003

Вчера бе извършен атентат. Някой посегна на националната сигурност. И замалко да успее.
Подплашени вложители се редиха с часове пред банковите клонове на ПИБ да теглят спестяванията си. И докато ДАНС и прокуратурата издирваха откъде са тръгнали атаките, мнозина се питаха - повтаря ли се банковата криза от 1996-а?
Това бе най-големият организиран Вчера бе извършен атентат. Някой посегна на националната сигурност. И замалко да успее. Подплашени вложители се редиха с часове пред банковите клонове на ПИБ да теглят спестяванията си. И докато ДАНС и прокуратурата издирваха откъде са тръгнали атаките, мнозина се питаха - повтаря ли се банковата криза от 1996-а? Това бе най-големият организиран

Кои са най-стилните жени в САЩ

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/koi-sa-naj-stilnite-zheni-v-sasht-6015891

Мишел Обама оглави класацията на най-стилните жени, съставена от "Харпърс базар"

Времето днес ще бъде предимно слънчево

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332931_vremeto_dnes_shte_bude_predimno_slunchevo/?ref=rss


Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над Югоизточна България. След пладне, главно над планинските райони, ще се развива купеста облачност и отделни места там краткотрайно ще превали. Това е прогнозата за времето за днес на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за "Фокус".

Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще са между 23° и 28°, в...

По-малко зелен ток в сметката

http://www.moreto.net/novini.php?n=256232

Българите ще ползват по-малко ток от ВЕИ. Това предвижда промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), предложена от ДКЕВР. Идеята е да се намали тежестта, която придават на крайните цени зелените централи. Ако измененията бъдат приети, НЕК и ЕРП-тата вече няма да изкупуват цялото количество произведен ток от фотоволтаичните и вятърните централи, а само определено количество, което ще се определя по методика на ДКЕВР.

За Баретата може, а за Цветанов – не!

http://www.bnews.bg/article-109304

Винаги съм казвал, че осъдени на първа инстанция трябва да лежат в арестите, каза точно преди година и половина тогавашният премиер Бойко Борисов по линия на сочения за наркобос Златко Баретата, прострелян на входа на съдебната палата. Сега обаче за Цветан Цветанов не важи това мнение...

Европа пада с познат резултат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162270

Южна Америка класира за елиминациите в Бразилия 5 от шестте си отбора, а Северна и Централна - 3 от 4. Докато Европа прати на осминафинал по-малко от половината си представители - 6 от 13. Африка е на кота два от 5 състава. А Азия не делегира напред нито един от 4-те отбора, като трябва напомняне, че Австралия се премести в тази зона за квалификаци Южна Америка класира за елиминациите в Бразилия 5 от шестте си отбора, а Северна и Централна - 3 от 4. Докато Европа прати на осминафинал по-малко от половината си представители - 6 от 13. Африка е на кота два от 5 състава. А Азия не делегира напред нито един от 4-те отбора, като трябва напомняне, че Австралия се премести в тази зона за квалификаци

Докога ще живеем в две паралелни Българии

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/veW9ZtDtEoA/

Калният потоп, залял Варна, Добрич и Велико Търново, донесе пореден прилив на доброволци и дарения. След като политиците се оказват неспособни да обединяват за общественополезни цели, трудностите и бедствията се оказаха новата съединителна сила. Вместо да ни заразят с личен пример и стил, политиците започнаха словесните престрелки от мястото на събитието. Кметът потърси държавата, държавата го сметна за неадекватен. Местният общински съветник Костадинов даде воля на ксенофобията си, нарушавайки текстове в Наказателния кодекс, това отново възмути само гражданите, но не и институциите. Оказа се, че политиците гледат само централните новини и спорта. Емисиите на синоптиците явно служат за късно осъзнаване вместо за ранно предупреждение.

Точно заради този модел на практикуване на его-тика вместо политика България днес е раздирана от огромно недоверие в институциите и държавата. Хората вярват само един на друг. И първата система за спешна информация и координация отново е фейсбук.

Много от доброволците са едни и същи във всички кампании – и за наводненията в с. Бисер, и за земетресението в Перник, и за бежанците. При всяка следваща криза прииждат нови. Компаниите, които редовно даряват средства за каузи, не пропуснаха и този път, дори дадоха много повече от обичайното. Към района на бедствията се насочват храни, вода, лекарства, дрехи, дезинфектанти, бяла и черна техника, строителни материали. Фирми доставят безплатно, хората се организират на автостоп в интернет, за да стигнат мястото на бедствието, плащат си един на друг мобилни телефони, бензин, храна.

Доброволците, които се включиха до момента, са над 1500 от цялата страна. Въпреки опитите бедствието да се използва за създаване на етническо напрежение в махалите и кварталите отидоха роми доброволци, ромските здравни медиатори бяха на място веднага след събитията. Чуждестранните студенти във Варна грабнаха лопатите. Пациентските организации тръгнаха да събират дарения. Кръговратът на благотворителността се затвори, когато за Варна тръгнаха и сирийци, живеещи у нас, както и бежанци от центъра в Харманли. Последните сами поискали да помагат, след като гледали бедствието по телевизора. По телевизора, който също е дарение, както и цифровия сигнал за него. Баба Кера от с. Бисер дари 50 лв., защото знае какво е да газиш вода и жаден да ходиш. Общинари от Перник отидоха да помагат на общинарите от Аспарухово с оценката на щетите. Списъкът на верижното добро може да бъде наистина огромен.

Събраните до момента дарения от БЧК и кампанията DMS VARNA надвишават 1,2 млн. лв. Изпратените есемеси са над 684 000 и продължават. Тъй като някои изпращат по няколко есемеса, вероятно поне половин милион българи са проявилите съпричастност и състрадание. В банковата сметка на фондация “Помощ за благотворителността в България” постъпиха над 190 000 лева. Трогателно е да гледаш платежни нареждания, върху които на мястото на основание за превода хората пишат послания – дръжте се, с вас сме, няма да ви оставим…

Като общество ние всеки път надскачаме предишните си постижения по добротворство. Събираме повече пари, даряваме повече доброволен труд, обединяваме повече човешка енергия. Ние ставаме все по-добри, а политиците?

С парите, дарени от есемеси, на първо време се купуват най-неотложните за почистването и дезинфекцията неща – кофи, лопати, светлоотразителни жилетки, гумени ботуши, чували, ръкавици, кирки, брадви, мотики, колички за извозване на боклук. Да, добре ме разбрахте. В държавата на стратегиите и на хармонизираното законодателство няма фондове, които могат да осигурят на доброволците бързо и ефективно подобни материали. За голяма част от дейностите доброволците не могат да се справят без подготовка и без машини. И сякаш никой не е в състояние да организира бързо и ефективно процедури за обществени поръчки, макар държавата и общините да харчат средно по 24 млн. лева дневно според статистиката на Агенцията по обществени поръчки. Редовно сме неподготвени, редовно пари няма, редовно от Брюксел твърдят, че има, но няма кой да ги поиска, редовно за по-бързо и по-ефективно прежалваме данъците и започваме пак да се оправяме с дарения. Държавата я няма дори там, където нищо не струва да бъде. Във фейсбук например. Досега във всички групи за координация на помощи и дарения за всички кампании няма нито един спонтанно присъединил се висш служител на администрация, който да бъде полезен със съвет, с информация, с мисъл или действие.

Живеем в две паралелни Българии. Докога?

Автор: Деница Сачева, Труд

Изт.: Агенция Кросс

 

 

Биха екип на Спешна помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162997

Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ. Инцидентът е станал в софийския квартал Ботунец. Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия. Нападателите са избягали, съобщи Нова телевизия. Полицията ги издирва.
Други пострадали при инцидента няма. Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ. Инцидентът е станал в софийския квартал Ботунец. Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия. Нападателите са избягали, съобщи Нова телевизия. Полицията ги издирва. Други пострадали при инцидента няма.

Панама се отказа от моряците, спипани с оръжие от Куба

http://www.bnews.bg/article-109623

Съд в Панама освободи от ареста екипажа на севернокорейския кораб, задържан през юли 2013 г. за опит за превоз през Панамския канал на недекларирана партида оръжия от Куба.

Биха екип на Спешна помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162995

Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ. Инцидентът е станал в софийския квартал Ботунец. Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия. Нападателите са избягали, съобщи Нова телевизия. Полицията ги издирва.
Други пострадали при инцидента няма. Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ. Инцидентът е станал в софийския квартал Ботунец. Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия. Нападателите са избягали, съобщи Нова телевизия. Полицията ги издирва. Други пострадали при инцидента няма.

Взрив пред банков офис в Шумен, има задържан

http://www.mediapool.bg/vzriv-pred-bankov-ofis-v-shumen-ima-zadarzhan-news222020.html

Взрив избухна пред банков клон в Шумен около 5 ч. сутринта в събота. При инцидента няма пострадали. По първоначалната информация по сградата е хвърлена граната, съобщи бТВ. Взривната вълна е отнесла входната врата, гледаща към централния булевард на Шумен. Районът около сградата е отцепен. Банката се намира в централната пешеходна зона на града. Към 13.00 часа стана ясно, че силите на реда са задържали лице, за което се смята, че извършител на нападението срещу банковия клон на УниКредит Булбанк. Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян заяви, че случилото се е "провокация" или "някаква младежка лудория". В банковия клон не са получавани заплахи. Банкерът допълни, че инцидентът в Шумен е част от кампания, която цели нагнетяване на напрежението в банковия сектор. В официална позиция на банката се посочва, че материалната щета след инцидента е незначителна. "Банката има готовност за действия при ситуации от всякакъв характер и съдейства на органите на реда. Инцидентът е редно да бъде коментиран от тях. Надаваме се полицията и прокуратурата бързо да разкрият извършителя и той да получи адекватно наказание", казват още от финансовата институция.

Взрив избухна пред банков офис в Шумен

http://www.mediapool.bg/vzriv-izbuhna-pred-bankov-ofis-v-shumen-news222020.html

Взрив избухна пред банков клон в Шумен около 5 ч. сутринта. При инцидента няма пострадали. По първоначалната информация по сградата е хвърлена граната, съобщи бТВ. Взривната вълна е отнесла входната врата, гледаща към централния булевард на Шумен. Районът около сградата е отцепен.   Банката се намира в централната пешеходна зона на града.

Граната е хвърлена по банков офис в Шумен

http://www.mediapool.bg/granata-e-hvarlena-po-bankov-ofis-v-shumen-news222020.html

Около 5 ч. сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон в Шумен, съобщиха от МВР. Районът е отцепен. При взрива няма пострадали. Банката се намира в централната пешеходна зона на града. Взривната вълна е отнесла входната врата, гледаща към централния булевард на Шумен, съобщи бТВ.

Нови правила за движение и паркиране на превозни средства през лятото в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/23yZlpX9Zo0/

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев издаде заповеди за изменение и допълнение на правилата за движение и паркиране на превозни средства през летния сезон, пише pomorie.bg

Улица „Княз Борис I”, в участъка от площад „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Велико Търново”, ще бъде затворена за движение на превозни средства всеки ден, от 10:00 до 22:00 часа, до 15.09.2014 г.

Без допълнително заплащане ще могат да се ползват паркингите при: хотел „Поморие”, хотел „Парадайс”, „Ново казино”, „Нови кални бани”, „Солници”, хотел „Токалиев” и ул. “Н. Й. Вапцаров” /бившата ул „Железничарска”. Срещу заплащане ще може да се използва паркингът „Нео Анхиало”, срещу сградата на Община Поморие.

Туристическите автобуси влизащи и излизащи от град Поморие, с цел превозване на туристи, имат право на престой максимум 30 минути на обозначените места: ул. „Княз Борис I” – до кръстовището с ул. „Манастирска” на паркинга по ул. „Н. Й. Вапцаров” и ул. „Княз Борис I” – ул. „Солна” – паркинга пред Община Поморие. Туристическите автобуси, влизащи в града, с цел шопинг турове, посещение на музеи, галерии и други туристически пътувания, имат право на престой максимум 10 минути на същите паркоместа.

След слизането на пътниците, автобусите се насочват за престой на паркинга пред Община Поморие, с адрес гр. Поморие, ул. „Цар Петър” и на паркинга на „Анхиалоавто” ООД, с адрес гр. Поморие, кв. „Свети Георги”, ул. „Странджа” № 5.Забранява се спирането и/или престой на автобуси, изпълняващи случайни превози, на автобусни спирки по маршрутите на вътрешноградския транспорт, както и извън определените за това места.

Превоз на товари и стоки, с цел зареждане на търговски обекти, на територията на град ще се осъществява в часовия интервал от 07,00 до 12,00 часа за ул. „Крайбрежна” и от 07,00 часа до 14,00 часа за останалата част от град Поморие.

 

Екип на Спешна помощ е бил нападнат в София

http://www.mediapool.bg/ekip-na-speshna-pomosht-e-bil-napadnat-v-sofiya-news222019.html

Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ в софийския квартал ”Ботунец". Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия, съобщи Нова телевизия. ”Бяхме изпратени там, като поводът беше 40-годишна жена, която е паднала, ударила си е главата и е изгубила съзнание. Когато отидохме на място жената беше с епилептичен гърч и вече излизаше от него. Тя си е епилептичка", обясни нападнатият лекар. ”Направих диазепам, за да не се получи вторичен гърч, обаче жената започна да крещи, че инжекцията, която съм й направил, е много болезнена и както имах папка с документи, тя я бутна и те паднаха на пода. Аз клекнах долу да събирам и изведнъж вратата се отвори, влязоха двама млади, аз дори не се изправих, като започнаха да ме удрят", разказа още лекарят. Други пострадали при инцидента няма. Нападателите са избягали. Полицията ги издирва.

Осигуряват безплатен транспорт за доброволците в Аспарухово

http://pik.bg/осигуряват-безплатен-транспорт-за-доброволците-в-аспарухово-news196202.html

Осигуряват безплатен транспорт за доброволците в Аспарухово

Безплатен транспорт за доброволци, които помагат за нормализиране на ситуацията в кв. „Аспарухово”, се осигурява, съобщиха от "Градски транспорт". Два автобуса ще тръгнат от катедралния храм в центъра на града – един в 9.30 и втори в 13.00 часа. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18.00 часа.

Във варненския квартал „Аспарухово” към момента са съсредоточени само екологични автобуси и тролейбуси. Новите хибридни тролейбуси са с възможност за предвижване и с дизелово гориво, което гарантира тяхната автономност при прекъсната контактна мрежа. Решението е взето с цел да се намали допълнителното запрашаване и замърсяване на въздуха.

Очакват възстановяване на парите по ОПОС през юли

http://www.vesti.bg/bulgaria/ochakvat-vyzstanoviavane-na-parite-po-opos-prez-iuli-6015888

Тогава можем да представим и първия сертификат с отразените финансови корекции, заяви министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов

Контролирано се изпускат 22 язовира

http://society.actualno.com/Kontrolirano-se-izpuskat-22-jazovira-news_36667.html

В момента се освобождават обеми от 22 комплексни и значими язовира, съобщи министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов по Дарик радио. "Това се контролира от дирекция „Упр...

Оскар Табарес напусна пост във ФИФА заради случая Луис Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Oskar-Tabares-napusna-post-vyv-FIFA-zaradi-sluchaja-Luis-Suares-news_36671.html

Селекционерът на националния отбор по футбол на Уругвай Оскар Табарес ще се оттегли от участието си в Комитета по стратегии на ФИФА заради дисквалификацията на нападателя Луис Суарес, съобщава &bd...

Русия засилва Черноморския си флот в Крим

http://europe.actualno.com/Rusija-zasilva-Chernomorskija-si-flot-v-Krim-news_36669.html

Заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов заяви, че Русия ще преразгледа корабостроителната програма, утвърдена до 2050 г., в посока увеличаване на количеството и качеството на военните кораби на...

Мондиал 2014 - слабаците на първенството

http://worldcup2014.actualno.com/Mondial-2014---slabacite-na-pyrvenstvoto-news_36672.html

Груповата фаза на световното първенство по футбол завърши. Вече са ясни 16-те отбора от започнали 32, които продължават борбата за най-ценното отличие във футбола. Затова е време и за равносметка &...

Пуснаха новото платно на 4-ти километър, затвориха другото

http://society.actualno.com/Pusnaha-novoto-platno-na-4-ti-kilometyr-zatvoriha-drugoto-news_36670.html

Новоремонтираната част на бул. "Цариградско шосе" на надлеза на 4-ти километър от днес вече е отворена за движение. В нея вече се отклонява целият трафик и в посока към центъра, тъй като зап...

Наско Сираков посочи своите фаворити на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Nasko-Sirakov-posochi-svoite-favoriti-na-Svetovnoto-news_36673.html

Голмайстор номер 1 на Левски за всички времена Наско Сираков е убеден, че Бразилия и Германия са основни фаворити за спечелване на мондиал 2014. "Както всички, впечатлен съм преди всичко от отпа...

Осигуряват безплатен транспорт за доброволци към "Аспарухово" днес и утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=256219

От Градски транспорт – Варна съобщават, че в събота и неделя се осигурява безплатен транспорт за доброволци. Два автобуса ще тръгнат от катедралния храм в центъра на града – един в 9.30 и втори в 13.00 часа. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18.

Вижте взривения банков клон на Уникредит Булбанк (снимки)

http://pik.bg/вижте-взривения-банков-клон-на-уникредит-булбанк-снимки-news196200.html

Вижте взривения банков клон на Уникредит Булбанк (снимки)

Първи снимки от офиса на Уникредит Булбанк в Шумен, пред който малко преди 5 часа сутринта избухна взрив, бяха публикувани от регионалния сайт Shum.bg. От кадрите става ясно, че пораженията не са грандиозни и щетите са предимно в областта на входната врата. 

В момента на експлозията не е имало хора в офиса и по улицата и затова няма пострадали. Голям район около намиращата се в центъра на Шумен банка в момента е отцепен. 

Сигналът за взрива подали живеещи наблизо хора. Първи е реагирал автомобил на охранителна фирма, след което много бързо са дошли и представители на полицията. Преди минути на място пристигна и микробусът на Криминалистичната лаборатория. В момента представители на ДОТИ - София оглеждат района на инцидента. На мястото са директорът на ОД на МВР- Шумен комисар Валентин Александров и заместник- окръжния прокурор Димитър Димов. 



Първата автоматична машина на Балканския полуостров за добив на мед работи в Брезник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/purvata-avtomatichna-mashina-na-balkanskiya-poluostrov-za-dobiv-na-med_32742/

Първата на Балканския полуостров автоматична поточна линия за добив на мед е разположена в Брезник. Машината е произведена във Финландия по оригинален патент. Тя е закупена от собствениците на първата в областта кравеферма от най-висока категория.

Фирмата вече ще произвежда мед по индустриален метод, въведен отдавна в САЩ и Австралия. Става въпрос за т.нар. подвижно пчеларство, при което се кошерите следват храненето, предаде телевизия "Кракра". Цикълът е...

Продължава

Мариана Георгиева "разпуска" на мач на Григор Димитров в Лондон

http://www.mediapool.bg/mariana-georgieva-razpuska-na-mach-na-grigor-dimitrov-v-london-news222018.html

Спортният министър Мариана Георгиева е в Лондон, за да наблюдава мача на Григор Димитров от третия кръг на турнира "Уимбълдън" в петък, но не е ясно в какво си качество, съобщи dnevnik.bg. Георгиева е заминала с поне още двама служители от министерството за Лондон, като единият от "делегацията" е директорът на дирекция "Елитен спорт" Виолета Нинова, а другият е представител на отдел "Връзки с обществеността и Протокол”. От пресцентъра на министерството коментираха, че Георгиева е сама в Лондон като частно лице и че тя също има нужда да "разпусне" през уикенда. Не е ясно в какво си качество са другите двама представители на министерството - дали като частни лица или са командировани.  Чрез министерството на външните работи е изпратено съобщение до посолството в Лондон да очакват делегация от спортното министерство. Тримата представители на спортното министерство са по покана на Българската федерация по тенис, която им е издала акредитации за "Уимбълдън".  Посещенията на спортния министър на турнири в чужбина не е необичайна практика и често пъти е част от дипломацията - в последните години министрите посещаваха различни шампионати по борба, олимпийските игри и други. Ако обаче е като частно лице по покана на една от федерациите, вероятно е в конфликт на интереси.  От Мариана Георгиева зависи размера на отпуснатите средства за всяка федерация, а Виолета Нинова одобрява проектите за финансиране на спорта за високо спортно майсторство. В последните седмици Георгиева беше подложена под огън от редица федерации за размера на финансирането през тази година на клубовете. Ако Георгиева си е взела почивка, в петък не би трябвало да е на работа и вероятно си е взела отпуск. За момента това не може да се потвърди. В началото на годината спортният министър констатира, че част от заслугите за класирането на Димитров на четвъртфиналите на Australian Open се с крият в "добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис". "Това, че имаме вече за пръв път български тенисист на четвъртфинал на турнир от Големия шлем, показа възможностите на Гришо и добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис", заяви тя тогава. Сега Димитров отново се класира за четвърти кръг на турнир от Големия шлем, след като отстрани в драматичен петсетов мач Александър Долгополов.

Пребиха екип на Спешна помощ в Ботунец

http://www.bnews.bg/article-109625

Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ в столичиния квартал "Ботунец".

Лили Иванова за първи път с концерт на "Аполония"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162190

Лили Иванова ще изнесе концерт в Амфитеатъра в Созопол на 4 септември. Това ще е първото участие на примата в 30-годишната история на празниците на изкуствата Лили Иванова ще изнесе концерт в Амфитеатъра в Созопол на 4 септември. Това ще е първото участие на примата в 30-годишната история на празниците на изкуствата "Аполония", които по традиция се провеждат в края на лятото в морския град. Лили ще се качи на сцената с петимата музиканти, с които напоследък работи - Ангел Дюлгеров (китари, цигулка)

13 малко известни, но изключително полезни инструмента на Google

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243144_13+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%

 Google не е просто мултимилиардна корпорация, която е горд собственик на най-популярната интернет търсачка. Google разполага и с изобилие от други ресурси, които може да не са толкова популярни, но все пак заслужават внимание.

Компанията „уби" Google Reader, което бе тежко прието от технологичната индустрия и нейните фенове, но все пак тя разполага и с още доста разнообразни инструменти и приложения, които незаслужено остават в сянка.

 

Google Ngram Viewer

Ngram Viewer на Google позволява търсенето на думи в милиони книги, датиращи от половин хилядолетие насам. Инструментът е доста полезен за откриването и открояването на определени тенденции във времето. За по-напредналите потребители има опции като търсене на специфични части на речта или комбиниране на ключови думи.

Google Correlate

Google Correlate е част от Google Trends и позволява преглеждането на тенденциите при търсенето в мрежата с течение на времето. Например - търсите "супа" и виждате ясно как нараства интересът към това ястие по време на зимните месеци. Най-впечатляващата функция на Correlate е, че да възможност да се търси посредством начертана графика.

Google Trends

Google Trends е един от най-лесните и удобни начини да следите популярността на различни тенденции в определен период от време. Същевременно има и т.нар. Топ класация, която предоставя информация за най-масово търсените ключови думи в различни категории. Освен това можете да видите как определен термин се развива във времето и местоположението на потребителите.

Google Think Insights

 

Тhink Insights е полезен инструмент за предприемачи и професионалисти в индустрията. Разполага с казуси, нови открития и съвети за това как да развиете бизнеса си, както и примерни проекти. Същевременно има и инструменти за оптимизиране на сайт и рекламни кампании. Особено полезна е и информацията за това как да се направи сайт, който да може да работи с различни платформи.

Google Public Data Explorer

Предлага търсене в база данни от цял свят, включително и в тези на Световната банка, Евростат и Бюрото, занимаващо се с преброяването на населението на САЩ. Намерената информация се филтрира в категории, така че да може да бъде изготвена графика с данните, които ви интересуват. Google Public Data Explorer подрежда намерената информация в линейна графика, бар графика, точкова диаграма или на карта.

Full Value of Mobile

Полезен калкулатор за бизнеса, който изчислява колко полезен би бил един мобилен сайт за определена компания. Инструментът позволява да се анализира взаимодействието с клиентите, посредством различни аспекти на бизнеса.

Get Your Business Online

Инициатива на Google, която цели да привлече повече местни и малки фирми в мрежата, давайки по този начин тласък на местната икономика. Безплатната услуга включва хостинг за една година, а крайната й цел е само една - да може, посредством интернет пространството, да се достигне до всеки местен бизнес на територията на САЩ.

Webmaster Tools

 

 

Инструмент за уеб администратори, който дава възможност да бъдат наблюдавани състоянието и трафика на даден сайт. Като допълнение са и инструментите Structure Data Markup Helper and Google Places for Business.

Google Fonts

Google Fonts предлага разнообразни уеб шрифтове за всички частни и търговски цели. Към този момент има 629 семейства шрифтове на разположение, като търсенето може да бъде посредством дебелина, наклон, ширина и скрипт.

Google Developers

Google Developers разполага с изобилие от ресурси, които разработчиците могат да използват. Същевременно те могат да се присъединят и към определени групи от местния регион, организирайки разнообразни срещи, които биха могли да прераснат в сътрудничество.

Dart

Dart е език за програмиране, разработен от Google, който от компанията се надяват, че ще замени JavaScript в качеството му на основния език на съвременните уеб апликации. Dart е онлайн от 2011 година, но е все още в стадии на развитие. Въпреки това обаче е доста опростен, така че дори и начинаещите да могат да го използват.

Google Keep

 

 

Приложението бе пуснато по-рано тази година и работи посредством акаунт в Google Drive. Апликацията, заради свързаността си с Drive, дава възможност на потребителя да подрежда и да има достъп до всичките си записки, бележки снимки и т.н по всяко време. Удобният и лекият интерфейс са доста полезни при работа по време на път.

Google Sky

Част от Google Earth, която дава възможност да бъде разгледан и изследван Космосът и звездните системи. Инструментът се поддържа от NASA и предоставя снимки от космическия телескоп Хъбъл. За по-любопитните има и Google Mars и Google Moon.

Източник: Mashable



Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/google-posredstvom-vreme-1417677.html#ixzz35uUGlWDO

Над 30 участници се състезаваха за най - чиста и вкусна продукция на празника на киселото мляко в Трън

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nad-30-uchastnici-se-sustezavaha-za-nai-chista-i_32741/

Около 30 домакинства, земеделски производители и млекопреработвателни фирми взеха участие в състезанието за най-чисто и вкусно кисело мляко. Надпреварата е част от празника на киселото мляко, провел се в Трън.

Инициативата цели да популяризира българското кисело мляко, производството и консумацията на български традиционни млечни продукти. Участниците представиха разнообразни видове кисели млека - с босилек, с мед, различни видове сирена, кашкавал и други...

Продължава

МОСВ одобри оценката за въздействие за тунела при Кресна

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bf74004/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cmosv0Eodobri0Eocenkata0Eza0Evyzdeistvie0Eza0Etunela0Epri0Ekresna0H17520A80C/story01.htm

Обжалване в съда е спряло строителството на морската част на "Южен поток", съобщи министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов


Клуб по тенис остава без кортове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162250

“Тенис клуб 15-40” остава без кортовете, на които развива дейността си от 8 години. Това се случва, защото държавното търговско дружество “Академика 2011”, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта, е издало заповед за освобождаване на обекта.

Клубът ползва 5 корта в София, пренаети от фирма (“Спорт елит I”), с която обаче преди 7 ме “Тенис клуб 15-40” остава без кортовете, на които развива дейността си от 8 години. Това се случва, защото държавното търговско дружество “Академика 2011”, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта, е издало заповед за освобождаване на обекта. Клубът ползва 5 корта в София, пренаети от фирма (“Спорт елит I”), с която обаче преди 7 ме

Хвърлиха граната по Уникредит Булбанк в Шумен

http://frognews.bg/news_72275/

Граната избухна малко преди 5 часа пред входа на офиса на Уникредит Булбанк в Шумен. Взривната вълна е избила вратата на банката, намираща се в центъра на града.

40 000 украинци със статут на бежанци в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=256212

Броят на децата бежанци от Украйна, които са пристигнали в Русия, достигна 14 000 души. Общият брой на бежанците е около 40 000 души. Всеки ден границата преминават няколко хиляди души. Това обяви руския омбудсман Павел Астахов и подчерта, че това е броят само на тези, които официално са получили статут на бежанци.

ДКЕВР ще проверява за фалшиви зелени централи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162666

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще трябва да провери дали зелените централи, които искат да продават ток на преференциална цена, отговарят на всички законови изисквания. Това предвижда промяна в закона за възобновяемите енергийни източници, публикуван на страницата на министерството на икономиката. От асоциациите на произ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще трябва да провери дали зелените централи, които искат да продават ток на преференциална цена, отговарят на всички законови изисквания. Това предвижда промяна в закона за възобновяемите енергийни източници, публикуван на страницата на министерството на икономиката. От асоциациите на произ

Взривен входът на банков офис в Шумен

http://www.vesti.bg/novini/vzriven-vhodyt-na-bankov-ofis-v-shumen-6015890

Тази нощ е взривен входът на банков офис на Уникредит Булбанк в Шумен, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Лекарите от пернишко обменяха опит на среща с колеги от Благоевград

http://www.zapernik.com/obshtestvo/lekarite-ot-pernishko-obmenyaha-opit-na-sreshta-s-kolegi-ot_32740/

„Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград”, бе домакин на междуобластна работна среща между представителна извадка на регионалната колегия от управителния съвет на „Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи” (БАПЗГ) от всички болници в Област Перник и старшите сестри на всички отделения на „МБАЛ – Благоевград”, пише struma.com.
 

Срещата проведена вчера бе за обмяна на опит в...

Продължава

Хвърлена е граната по банков клон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332917_hvurlena_e_granata_po_bankov_klon/?ref=rss


Около 5 ч. сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон в Шумен, съобщи "Фокус", цитирайки Министерството на вътрешните работи (МВР).

Районът е отцепен. При взрива няма пострадали, съобщи Нова телевизия. Сигналът е подаден от живеещи наблизо хора.

Засегната е стъклената входна врата на банката, която е счупена и е паднала.

На място са служители на прокуратурата. Има и екип на Дирекция "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ) към МВР.


ДАНС откри телефонна линия за сигнали за дестабилизиране на банковата система

http://society.actualno.com/DANS-otkri-telefonna-linija-za-signali-za-destabilizirane-na-bankovata-sistema-news_36664.html

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност" извършва, в агенцията е открита телефонна линия за сигнали на г...

Защитник на Белгия приключи със Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Zashtitnik-na-Belgija-prikluchi-sys-Svetovnoto-news_36665.html

Защитникът на националния отбор по футбол на Белгия Антони Ванден Боре ще пропусне оставащите мачове на отбора заради травма. Селекционерът на тима Марк Вилмотс потвърди това в личния си профил в една...

Косово продължава диалога със Сърбия

http://balkani.actualno.com/Kosovo-prodyljava-dialoga-sys-Syrbija-news_36666.html

Косово ще продължи диалога със Сърбия, заяви бъдещият му премиер Рамуш Харадинай в интервю за БНР. Това е първото му интервю за чуждестранна медия след изборите в Косово, които очертаха перспективат...

Селекционерът на Чили: Излизаме срещу Бразилия без капка страх

http://worldcup2014.actualno.com/Selekcioneryt-na-Chili-Izlizame-sreshtu-Brazilija-bez-kapka-strah-news_36668.html

Хорхе Сампаоли - селекционерът на една от сензациите на Световното първенство по футбол, отборът на Чили - поиска смелост от своите футболисти на осминафинала с Бразилия. "Чили изгради вече сво...

Безплатни автобуси за доброволци до кв. "Аспарухово"

http://www.mediapool.bg/bezplatni-avtobusi-za-dobrovoltsi-do-kv-asparuhovo-news222017.html

Безплатни автобуси до квартал “Аспарухово” за доброволци ще се движат през събота и неделя. Те тръгват от пл. “Св. Св. Кирил и Методий” пред катедралния храм “Св. Успение Богородичнo” в 9.30 и  в 13.00 часа, съобщи БНР. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18.00 часа. Това съобщиха от Градски транспорт – Варна. От фирмата- превозвач допълват, че към  квартала  са съсредоточени само екологични автобуси и тролейбуси.

Гръцки фермери получавали дотации за несъществуващи ниви с памук

http://www.grreporter.info/Grcki_fermeri_poluchavali_dotacii_za_nesshchestvuvashchi_nivi_s_pamuk/15727

Чрез деклариране на по-големи от съществуващите земеделски площи, както и с помощта на фалшиви фактури земеделците са ощетили държавата със стотици хиляди евро

прочети повече

Кристиано с уникално постижение, Мунтари се отказа от Гана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162969

Португалската мегазвезда Кристиано Роналдо записа уникално постижение с гола си за победата с 2:1 над Гана, след която той и съотборниците му приключиха участието си на световното първенство в Бразилия. С попадението си 29-годишният нападател се е разписвал на всички големи шампионати през последните десет години. Португалската мегазвезда Кристиано Роналдо записа уникално постижение с гола си за победата с 2:1 над Гана, след която той и съотборниците му приключиха участието си на световното първенство в Бразилия. С попадението си 29-годишният нападател се е разписвал на всички големи шампионати през последните десет години.

Кортни Кокс обяви, че е сгодена

http://www.bnews.bg/article-109603

Кортни Кокс потвърди, че се е сгодила за приятеля си Джони Макдейд.

Днес ще е предимно слънчево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162967

Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над Югоизточна България. След пладне, главно над планинските райони, ще се развива купеста облачност и отделни места там краткотрайно ще превали.
Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над Югоизточна България. След пладне, главно над планинските райони, ще се развива купеста облачност и отделни места там краткотрайно ще превали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток.

Каролев: Лъжа е, че България е пред фалит

http://frognews.bg/news_72274/

В предаването "Събуди се" на Нова телевизия финансистът Владимир Каролев и бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров успокоиха хората в България, като ги приканиха да оставят флоговете си в ПИБ, защото няма никаква опасност от фалит на банката. Каролев обяви за излагация и твърдениято на някои политици, че България е пред фалит.

Порошенко удължи примирието с руските сепаратисти в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/poroshenko-udalzhi-primirieto-s-ruskite-separatisti-v-iztochna-ukraina-news222016.html

Президентът на Украйна Петро Порошенко продължи със 72 часа прекратяването на огъня в Източна Украйна, въпреки че досега проруските сепаратисти не спряха бойните действия. Украинските власти обаче си запазват правото предсрочно да прекратят примирието там, ако условията бъдат отново нарушени. Преговорите между сепаратистите и властите в Донецк бяха подновени в петък. Очаква се, че под контрола на Държавната гранична служба на Украйна ще бъдат предадени граничните пропускателни пунктове в източната част на страната. Киев очаква още "прекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област". "Построяването на укрепления или съоръжения, възпрепятстващи мирния живот на жителите на Донбас, ще се смята за нарушение", посочиха от президентсвото. Порошенко иска по време на примирието в източната част на страната да бъдат реализирани исканията на ЕС за деескалация на кризата. Те минават през мониторинг на прекратяването на огъня от наблюдателна мисия на ОССЕ и ефективен контрол на украинско-руската граница на територията на спецоперацията, възстановяване на граничните пунктове,  освобождаване на всички заложници, включително наблюдателите на ОССЕ, започване на практическо реализиране на мирния план на Порошенко. Механизмът за реализация на това решение е бил обсъден на съвещание с участието на председателя на Върховната рада Олександър Турчинов, шефа на СБУ Валентин Наливайченко, министрите на отбраната и на вътрешните работи Михайло Ковал и Арсен Аваков, председателя на Държавната гранична служба Микола Литвин, командващия националната гвардия Семьон Полторак. Порошенко заяви, че е възможно да се приложи план "Б", в случай че сепаратистите продължат бойните действия, но досега не е ясно какъв точно е този план.

Днес ще е предимно слънчево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162950

Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над Югоизточна България. След пладне, главно над планинските райони, ще се развива купеста облачност и отделни места там краткотрайно ще превали.
Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над Югоизточна България. След пладне, главно над планинските райони, ще се развива купеста облачност и отделни места там краткотрайно ще превали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток.

Вело-групи се обединяват в Национална велосипедна мрежа

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/28/2330251_velo-grupi_se_obediniavat_v_nacionalna_velosipedna/?ref=rss


Общо 17 велосипедни организации от цялата страна ще се срещнат в Казанлък на Национала среща на велосипедните организации този уикенд (28 и 29 юни 2014 г.). Събитието е част от амбициозен проект за създаване на Национална велосипедна мрежа, по който работи сдружение "Велоеволюция" в партньорство с велоклуб "Устрем".

Целта на срещата в Казанлък е да събере на едно място повече представители на велосипедното общество и да създаде работеща структура от независими вело-организации,...

Нападнаха екип на Спешна помощ в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/napadnaha-ekip-na-speshna-pomosht-v-sofiia-6015886

Пострадалият лекар е с комоцио и с хематом. Той е бил нападнат, след като прегледал през нощта жена с епилепсия

Прекалено много банки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243143_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8

 Банковият сектор в Европа е толкова раздут, че вече не носи никакви ползи в икономически план. Това е изводът в изследване, търсещо отговор на въпроса: "Дали Европа няма прекалено много банки?". Изследването е поръчано от Европейския съвет за системен риск, който е надзорен орган на Европейската централна банка.

Дисбаланси в системата

"Банките се поддържат изкуствено със съдействието на данъкоплатците. Пазарът е повече от заситен", казва за Дойче веле един от авторите на изследването и ръководител на института "Макс Планк" за изследване на обществените средства Мартин Хелвиг. Той е убеден, че в твърде голямото предлагане на пазара има нещо гнило.

През последните 20 години банковият сектор нарастваше с по-бързи темпове от икономиките на отделните европейски страни. В някои от тях балансите на банките дори надвишават брутния вътрешен продукт с 400 или повече процента. За сравнение: търговският баланс на всички банки в Япония съставлява 190 процента от брутния вътрешен продукт, а в Съединените щати - 140 на сто.

Обикновено пазарът определя потребностите, но когато данъкоплатците финансират банките, поддържайки ги изкуствено, пазарът вече не функционира правилно, а той просто е презадоволен откъм банки, убеден е Хелвиг. Това може да доведе до погрешно управление на ресурсите, предупреждава експертът.

Европейската банкова система е не само е по-голяма от тези в другите части на света, но е и значително по-влиятелна. Така например в Европа трите водещи банки държат между 65 и 75 на сто от целия пазар, докато в САЩ техният оборот не надвишава 25 процента от общия баланс, посочват авторите на проучването.

Мартин Хелвиг от института "Макс Планк"

Освен това в Европа е надценена ролята на банките при кредитирането на компаниите: докато в САЩ финансирането на фирмите става основно от капиталовия пазар /до 70 процента/, а остатъкът от 30 на сто идва от банките, в Европа съотношението е точно обратното. Това е тревожно, тъй като подобна структура за финансиране на бизнеса с преобладаваща роля на банките потиска икономическия ръст, твърдят експертите.

Ползите за икономиката са съмнителни

Банките са важни за функционирането на националните икономики - те представляват смазката, без която техният двигател не може да работи. Неминуемо обаче настъпва моментът, в който смазващата течност става негодна и започва да причинява повече разходи, отколкото да носи ползи. При големите европейски банки обслужването на вложенията на клиентите и кредитирането на фирмите съставлява едва половината от дейността им, а при много други финансови институции дори и по-малко. Те се занимават предимно с инвестиционно банкиране, търговия с деривати и ценни книжа, казва Хелвиг: "Изобщо не съм сигурен, че тази дейност носи някакви ползи за икономиката на съответната страна", добавя експертът.

След глобалната криза от 2008 г. се промениха много неща: създадена беше един вид система за ранно предупреждение, банковият надзор беше засилен, въведени бяха нови правила за увеличаване на собствения капитал, а банките се подлагат на т.нар. стрес тестове. Междувременно обаче все повече банки проявяват признаци на това, което авторите на изследването наричат "умора от терапията".

При това много от мерките можеха да бъдат спестени, ако банките просто бяха заставени да оперират с повече собствени и по-малко чужди средства, казва германският финансов експерт. Директивата "Базел III" позволява на банките да трупат огромни дългове: до 97 процента от общия им финансов ресурс могат да бъдат заети пари, и само 3 на сто - собствен капитал. В тази връзка Мартин Хелвиг припомня, че преди да фалира "Лемън брадърс" също оперираше с 97 процента чужди средства и само 3 на сто собствен капитал.

Храмът в Аспарухово продължава набирането на средства

http://www.moreto.net/novini.php?n=256220

Църковното настоятелство при храм "Свети Цар Борис" в квартал "Аспарухово" поде продължителна кампания по набирането на дарения, състоящи се от дълготрайни хранителни продукти, с които ще се снабдяват пострадалите от бедствието жители на квартала.

Започва събарянето на къщи и в “Максуда”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162435

За да не се повтори трагедията от “Аспарухово”, където загинаха 13 варненци, общинарите от район “Младост” започнаха да разчистват незаконните постройки и в най-голямото гето на Варна “Максуда”. Придружени от полицаи, чиновниците вчера връчиха заповеди за премахване на 54 постройки в дерето на ул. “Георги Пеячевич”. За да не се повтори трагедията от “Аспарухово”, където загинаха 13 варненци, общинарите от район “Младост” започнаха да разчистват незаконните постройки и в най-голямото гето на Варна “Максуда”. Придружени от полицаи, чиновниците вчера връчиха заповеди за премахване на 54 постройки в дерето на ул. “Георги Пеячевич”.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162954

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Бомба гръмна пред банков офис в Шумен!

http://www.bnews.bg/article-109624

Бомба е гръмнала в банков офис на Уникредит Булбанк в Шумен в 05,00 часа в събота.

Ирак и дилемата на Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243142_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

 Новата иракска криза представлява по-голяма опасност за Китай, отколкото за САЩ. Защото в последните години Китай направи огромни инвестиции в Ирак и е много зависим от местните петролни доставки, смята Франк Зирен.

Досегашната стратегия на Китай в Ирак е повече от успешна - без да изпрати и един войник на фронта, именно Пекин печели особено много от двете иракски войни. А САЩ понесоха само загуби - в последната иракска война загинаха почти 4 500 американски войници. Войната струва на Вашингтон 79 милиарда долара.

Китай владее половината иракски петрол

Навремето някои, включително Джордж Буш, предполагаха, че новите господари на иракските петролни полета ще са американските концерни. Това обаче не стана - нещата се развиха другояче. "PetroChina" бе първият чуждестранен концерн, който получи лиценз за добив на петрол след свалянето на Саддам. След това със значително по-изгодни оферти китайците успяха да измъкнат под носа на американците правата за добив на петрол в цялата страна. Междувременно китайците владеят 50 процента от производството на петрол в Ирак. Те контролират /сами или в съдружие с неамерикански фирми/ трите най-големи петролни полета в Ирак - Румаила, Западна Курна и Халфайя.

Демократично избраното иракско правителство не можеше да си позовли да предоставя концесии поради антиамериканските настроения в страната. И американците напразно чакаха правителството в Багдад да изрази своята благодарност за помощта на великата сила при спечелването на изборите. Разочарован, в края на 2011 Вашингтон се оттегли и остави всичко на китайците, специализирали се по изключително изгодните оферти. Междувременно Китай е най-големият инвеститор в Ирак. За Китай заминават 80 процента от иракския петрол.

Пекин е обезпокоен от джихадистите

Пекин обаче започна да нервничи, след като бойците на ИДИЛ /групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта"/ поеха към Багдад и по пътя си към столицата наложиха в много градове шариата. Експлоатираните от китайците петролни полета се намират в южната част на Ирак и са отдалечени от сферата на влияние на ИДИЛ, но войната на джихадистите вече оказва влияние върху петролния бизнес. Находищата в южната част на Ирак трябваше да намалят производството си, тъй като търсенето намаля.

Експертът по китайските проблеми Франк Зирен

Бойците от ИДИЛ също осъзнават стратегическата важност на петролните полета и рафинериите. Те знаят, че халифатът, който искат да изградят по границата между Сирия и Ирак, не може да преживее само от молитвите, отправяни по пет пъти дневно към Мека.

Колкото и да е необозримо сегашното положение, най-вероятно през следващите месеци и дори години китайците надали ще могат да продължат необезпокоявано добива на иракски петрол. И имат сериозен повод за тревога - защото могат да изтърпят епизодичните прекъсвания на добива, но в дългосрочна перспектива са зависими от иракския петрол. До 2030 година китайците ще потребяват годишно по 800 милиона тона петрол, като две трети от тези количества трябва да бъдат внесени от чужбина.

Изпитание за политиката на ненамеса

Китайската външна политика е изправена пред дилема. Миналата неделя китайският посланик в Багдад предаде на иракското правителство посланието на Пекин, че "ще подкрепя мерките на иракското правителство за възстановяване на сигурността в страната и за установяването на контрол върху редица градове". В замяна на това представител на иракското правителство трябваше да обещае, че то ще стори всичко, за да "гарантира сигурността на сътрудниците на посолството и чуждестранните работници в страната".

Големият въпрос през следващите години ще бъде дали стратегията за концентриране върху бизнеса и отделянето му от вътрешните работи на страната може да функционира, ако човек си има работа с религиозно мотивирани фанатици? Това се отнася не само за Ирак, а и за Либия. И най-вече за Афганистан, където в бъдеще Пекин ще трябва да разговаря не само с правителството, а и с талибаните.

Ситуацията в Ирак е много по-сложна. Защото премиерът Нури ал Малики получава подкрепа не само от САЩ, но и от Иран, на когото пък Пекин е най-близък съюзник. Арабските олигарси подкрепят сирийските джихадисти, които са против Малики. Пекин обаче поддържа тесни връзки и с арабите - още през май той подписа договор със Саудитска Арабия за доставката на китайски дрони. САЩ пък обещаха американски дрони "СканИгъл" за иракската армия. Т.е. има вероятност американските и китайските дрони да се изправят едни срещу други. Макар и двамата доставчици да искат едно и също - предвидим и стабилен Ирак.

 

DW.DE

 
 

Британци с най-голям интерес към българските облигации

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162544

Инвеститори от Великобритания са изкупили най-голяма част - 37%, от новите български 10-годишни облигации, пласирани в четвъртък. Това съобщи вчера министерството на финансите. Следват инвеститори от Германия и Австрия, които са купили общо 18% от книжата. На трето място по интерес са български инвеститори с 15%, следвани от САЩ, Инвеститори от Великобритания са изкупили най-голяма част - 37%, от новите български 10-годишни облигации, пласирани в четвъртък. Това съобщи вчера министерството на финансите. Следват инвеститори от Германия и Австрия, които са купили общо 18% от книжата. На трето място по интерес са български инвеститори с 15%, следвани от САЩ,

Веднага глоби за слухове за банки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162739

Банковата система е стабилна, депозитите на хората са гарантирани и няма повод за притеснение. Това повтарят от десетина дни насам всякакви държавни институции. Което е вярно, но явно недостатъчно, за да успокои хората. 
Така че само декларации не стигат, трябват и действия. Защото се оказа, че въпреки тях една банка стана обект на атака. Банковата система е стабилна, депозитите на хората са гарантирани и няма повод за притеснение. Това повтарят от десетина дни насам всякакви държавни институции. Което е вярно, но явно недостатъчно, за да успокои хората. Така че само декларации не стигат, трябват и действия. Защото се оказа, че въпреки тях една банка стана обект на атака.

Лекар: Ако хората ядат нервни или прави, по-добре да не се хранят

http://www.moreto.net/novini.php?n=256227

Спокойствието по време на хранене е от значителна важност за здравето ни. Ако, когато се храни, човек е нервен или е прав, по-добре да не се храни. Това е мнението на един от най-добрите гастроентеролози в България проф. Борислав Владимиров, който ръководи Клиниката по гастроентерология в столичната болница ИСУЛ.

Кризата у нас е инспирирана от Русия

http://www.bnews.bg/article-109622

България е изправена пред външнополитически риск, генериран от стратегията на Русия за противопоставяне срещу Европейския съюз и НАТО, се казва в анализ на Лабораторията за управление на риска на експремиера Иван Костов.

Нов удар! Атакуваха Уникредит Булбанк с граната! (обновена)

http://pik.bg/нов-удар-атакуваха-уникредит-булбанк-с-граната-обновена-news196189.html

Нов удар! Атакуваха Уникредит Булбанк с граната! (обновена)

Неизвестни атакуваха тази сутрин банков клон на Уникредит Булбанк с граната. Това става в разгара на скандала със стабилността на финансовите иституции.

Граната била хвърлена около 5 ч. сутринта по офис на банков клон в Шумен, съобщи "Фокус". При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция

Очаквайте подробности!!!

Нов удар! Атакуваха банка с граната

http://pik.bg/нов-удар-атакуваха-банка-с-граната-news196189.html

Нов удар! Атакуваха банка с граната

Неизвестни атакуваха тази сутрин банков клон с граната. Това става в разгара на скандала със стабилността на финансовите иституции.

Граната била хвърлена около 5 ч. сутринта по офис на банков клон в Шумен, съобщи "Фокус". При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция.

Засега официално МВР не съобщава коя е банката. Според неофициална информация, става дума за клона на Уникредит Булбанк.

Очаквайте подробности

Хвърлена е граната по офис на банков клон в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162945

Около 5,00 часа сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон в Шумен, съобщиха за Фокус от МВР. При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция.
Голям район около банката в момента е отцепен. На място са пристигнали полиция и прокуратура. Там са директорът на ОД на МВР Валентин Александров и прокурор Димитър Димов Около 5,00 часа сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон в Шумен, съобщиха за Фокус от МВР. При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция. Голям район около банката в момента е отцепен. На място са пристигнали полиция и прокуратура. Там са директорът на ОД на МВР Валентин Александров и прокурор Димитър Димов

Мостът "Голдън гейт" ще бъде оборудван срещу самоубийци

http://www.mediapool.bg/mostat-goldan-geit-shte-bade-oborudvan-sreshtu-samoubiytsi-news222015.html

Прочутият мост "Голдън гейт"в Сан Франциско ще бъде снабден с предпазни стоманени мрежи, които да пречат на хората да скачат от него, за да се самоубият, съобщи Асошиейтед прес. Местните власти вчера единодушно одобриха пакет от 76 милиона долара за финансиране на проекта, който включва 20 милиона долара от таксите за преминаване. Федералното правителство ще осигури основната част от останалата сума, а щатът ще участва с дял от 7 милиона долара. Монтирането на мрежите, които ще бъдат окачени на шест метра покрай тротоарите от двете страни на моста, дълъг около 2.7 км, ще приключи през 2018 година. Повече от 1400 души са намерили смъртта си, скачайки от моста от откриването му през 1937 година, с рекорден брой от 46 самоубийства през 2013 година. От всички проекти бе избран този, който ще създаде най-малък визуален ефект - когато се минава с кола по моста, те не се виждат. Идеята за предпазна бариера се обсъжда от десетилетия. През 2008 година управата на моста гласува за инсталирането на стоманената мрежа, отхвърляйки другите варианти, сред които издигането на перила, високи 4 фута (1,2 метра), което би променило визията на моста, но финансирането оставаше проблем. Важна пречка беше преодоляна преди две години, когато президентът Барак Обама подписа законопроект, който позволи федерално финансиране за предпазни бариери и мрежи.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162958

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Хвърлена е граната по офис на банков клон в Шумен (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162942

Около 5,00 часа сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон на Уникредит Булбанк в Шумен, съобщиха за Фокус от МВР. При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция.
Голям район около банката в момента е отцепен. На място са пристигнали полиция и прокуратура. Там са директорът на ОД на МВР Валентин Александров и Около 5,00 часа сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон на Уникредит Булбанк в Шумен, съобщиха за Фокус от МВР. При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция. Голям район около банката в момента е отцепен. На място са пристигнали полиция и прокуратура. Там са директорът на ОД на МВР Валентин Александров и

Контузията на Агуеро кара селекционерът на Аржентина да мисли нова тактика

http://worldcup2014.actualno.com/Kontuzijata-na-Aguero-kara-selekcioneryt-na-Arjentina-da-misli-nova-taktika-news_36659.html

Селекционерът на аржентинския национален отбор по футбол Алехандро Сабея е принуден да прекрои тактиката на отбора за предстоящия 1/8 финал с Швейцария. Причината за това е контузията на титулярния це...

Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни

http://society.actualno.com/Nad-80-000-asansiora-u-nas-sa-potencialno-opasni-news_36658.html

„В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора&...

Марк Вилмотс: Очаква ни много тежък 1/8 финал срещу САЩ

http://worldcup2014.actualno.com/Mark-Vilmots-Ochakva-ni-mnogo-tejyk-18-final-sreshtu-SASht-news_36660.html

Селекционерът на националния отбор по футбол на Белгия Марк Вилмотс скромно заяви, че тимът му не е фаворит в осминафинала от световното първенство срещу Съединените щати и шансовете на двата тима са ...

Морската част на "Южен поток" е спряна заради съдебен иск

http://business.actualno.com/Morskata-chast-na-Ujen-potok-e-sprjana-zaradi-sydeben-isk-news_36662.html

Строежът на морската част на газопровода "Южен поток" е спрян, защото има заведен съдебен иск. Това заяви новият екоминистър Станислав Анастасов в предаването "Седмицата" на Дарик ...

НАСА ще изпробва своята "летяща чиния"

http://cosmos.actualno.com/NASA-shte-izprobva-svojata-letjashta-chinija--news_36661.html

Днес Американската агенция за космически изследвания /НАСА/ е планирала изпробването на приличащ на "летяща чиния" апарат, който има нова технология за приземяване на Марс, предаде РИА Но...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване