EVN работи за преодоляване на последствията от обилните валежи в Приморско

http://www.cross.bg/primorsko-zahranvane-valezhi-1420966.html

/КРОСС/ Екипи на EVN България работят за справяне с последствията на обилните валежи, които паднаха през изминалото денонощие в района на Приморско, които повишиха нивата на реките Ропотамо и Дяволска река, наводниха трафопостове, пътища и улици и доведоха до нарушаване на електрозахранването. Към момента няма цяло населено място без захранване, а отделни части в Приморско и местността Германка до Созопол, като курортният град е с нормално захранване, както и село Равадиново. Представители на дружеството съдействат на местните власти и участват в кризисния щаб към Община Приморско. Очаква се след отводняване на съоръженията захранването да бъде възстановено в близките часове.  

Обама и Меркел обмислят нови санкции срещу Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194149

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заявиха след проведените във вторник телефонни разговори, че са готови да координират нови санкции срещу Русия, съобщиха от Белият дом.
САЩ и ЕС обвиняват Русия, че се намесва в работите на Украйна, докато Москва отрича и определя такива обвинения като неприемливи. Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заявиха след проведените във вторник телефонни разговори, че са готови да координират нови санкции срещу Русия, съобщиха от Белият дом. САЩ и ЕС обвиняват Русия, че се намесва в работите на Украйна, докато Москва отрича и определя такива обвинения като неприемливи.

Кадиев за банковата ситуация: Някой си отмъщава на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194142

"Целта отдавна не е развод между Цветан Василев и Делян Пеевски, нито дори отнемане на бизнесите около Корпоративна търговска банка. Мисля, че някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави", Това заяви в Нова тв социалистът Георги Кадиев в коментар на ситуацията около Корпоративна търговска банка. "Целта отдавна не е развод между Цветан Василев и Делян Пеевски, нито дори отнемане на бизнесите около Корпоративна търговска банка. Мисля, че някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави", Това заяви в Нова тв социалистът Георги Кадиев в коментар на ситуацията около Корпоративна търговска банка.

Няма договорка за изплащане и на едрите депозити в КТБ

http://www.cross.bg/leva-bankata-depoziti-1420965.html

/КРОСС/ ГЕРБ не са променяли позицията си и няма постигната нова договорка за изплащане на всички депозити в пълен размер в КТБ. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред "Дневник". Късно снощи "24 часа" съобщи, че всички депозити в КТБ ще бъдат гарантирани, като за целта парламентът ще гласува специален закон за банката. Според изданието имало договорка между трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ и ръководството на БНБ, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е съгласил депутатите му да подкрепят специалния закон, но с условието за задължителна актуализация на бюджета. Затова финансовият министър Петър Чобанов до дни трябва да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание. "Аз съм в Страсбург, не съм бил там и не знам какво пише. Не мога да коментирам всяка глупост, която някой е написал", каза той. "Не знам какво са написали", коментира Борисов. Той отказа да слуша какво е написано в "корумпираните български медии" и да коментира повече по темата с думите - "Аз не се занимавам тук, не чета вестници и знаете ли колко ми е добре!" Заместникът му Цецка Цачева също каза пред "Дневник", че "няма такава информация" за промяна в постигнатото съгласие, че спрямо депозитите в КТБ ще се приложи действащото законодателство и ще се гарантират тези до 100 000 евро

Една година от трагедията в мина „Ораново“

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/edna-godina-ot-tragediiata-v-mina-oranovo-6017395

Загинаха четирима миньори: Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов

Жители на кв. Тева правят подписка за събарянето на бившия ресторант Фламинго

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jiteli-na-kv-teva-pravyat-podpiska-za-subaryaneto-na-bivshiya_33094/

Жители на пернишкия квартал "Тева" се надигат срещу бившия ресторант "Фламинго". Те искат сградата да бъде сравнена със земята, научи ZaPernik.com.

Живущите от блок № 96, който е в близост до ресторанта са започнали подписка за неговото събаряне. Хората се притесняват, че там се събират наркомани, кучета и плъхове.

В недалченото минало ресторантът беше най - култовото място за празнуване на сватби, абитуриетнски, кръщенета и други весели...

Продължава

Говорителят на Виденов: Иван Костов ме разплака. Жан Виденов няма гузна съвест

http://pik.bg/говорителят-на-виденов-иван-костов-ме-разплака-жан-виденов-няма-гузна-съвест-news202981.html

Говорителят на Виденов: Иван Костов ме разплака. Жан Виденов няма гузна съвест

При правителството на Жан Виденов нямаше подобна ситуация, каквато наблюдаваме сега с банките. Опашката пред една банка не е финансова криза. Банковата криза по времето на Виденов беше предизвикана от поведението на мажоритарните собственици, които си раздадоха помежду си кредити. Това каза бившият разузнавач и говорител в кабинета на Жан Виденов Красимир Райдовски в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Аз се разплаках от смях, когато слушах вчера Иван Костов как е успял да оправи България. Според ексшефът на пресслужбата на Виденов идеята при КТБ е била да се отстрани Цветан Василев, за да му вземат банката. Партньорите са се скарали за много пари. Василев, постъпвайки отговорно към банката е започнал да си събира кредитите, което е разгневило Пеевски.

Той коментира и предположенията на експерта от финансовия надзор, че на БНБ е била предоставена невярна информация за одита  на КТБ. Достоверна информация се придобива не само с документи, а и с показания на живи хора. В България държавността в последните години отиде на кино. Държава България отдавна няма. Партийното обезпечаване е било по времето на три правителства.

Едни и същи хора стоят в политическото пространство. На тези 240 човека в НС мисленето им е същото. Зад тях стоят парите, целта им е лично обогатяване, категоричен беше Райдовски. Партията е инструмент за упражняване на власт. Предполага се, че партията е загрижена за бедния народ. Тъпанарите стават все по-малко в България.

Парите и стремежът за лично облагодетелстване са по-силни от всичко. Не забравяйте кой създаде ДПС, както и това, че те участват във властта. Райдовски призова да не се забравя заветът на Андрей Луканов в БСП. Той увери, че той се следва и сега в партията.

Според него Андрей Луканов и Александър Лилов са оставили това наследство на партията с помощта на ДС. Човекът, който управляваше потока на парите от контрабандните канали е Христо Бисеров, а сега никой не знае къде е той.

През 1998 г., когато Първанов стана лидер се опита да забрани теченията в партията, но сега с проекта АБВ руши партията. БСП не е това което беше. След като партията се съхрани след 1997 г. никога няма да може да се разбие, но тя отдавна не изпълнява обещанията си към избирателите, смята Райдовски.

Той припомни едно от обещанията на бившия министър-председател Бойко Борисов, който обеща, че когато дойде на власт първото нещо, което ще направи е да бутне сараите. Заканите на Борисов бяха, че ще събори сараите на Доган, но това не се случи.

ДПС ще продължи да съществува. Доган доказа, че е най-устойчивият политик в страната. Той е продукт на държавна сигурност. За разлика от много други Жан Виденов няма гузна съвест. Той е добре, преподава в Пловдив и вече е доктор, завърши Райдовски.


Костов на приливи и отливи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193726

ВЪВ фейсбук една високоуважавана, интелигентна, красива, успешна и известна дама от гръцки произход ме предупреди: “Костовистите от седмия ден ще те разкулачат.” Въпреки това поемам риска да напиша очевидното: Иван Костов не е Алхимикът, лабораторията му не е институтът “Смитсониън” във Вашингтон, а Цветан Василев може да е негов, но не е и наш общ ВЪВ фейсбук една високоуважавана, интелигентна, красива, успешна и известна дама от гръцки произход ме предупреди: “Костовистите от седмия ден ще те разкулачат.” Въпреки това поемам риска да напиша очевидното: Иван Костов не е Алхимикът, лабораторията му не е институтът “Смитсониън” във Вашингтон, а Цветан Василев може да е негов, но не е и наш общ

В Германия най-добре било да си на колело

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/07/16/2344431_v_germaniia_nai-dobre_bilo_da_si_na_kolelo/?ref=rss


Водещият производител на автомобили в Европа -  Германия, настоява, че най-добрият начин да опознаете страната е на велосипед. 

Местният туристически борд предлага двеста колоездачни маршрута, дълги 70 хил. километра,  голяма част от които са подходящи за семейства с деца. Всички те включват романтични алеи, водещи до природни забележителности и архитектурно-исторически ценности. Най-достъпните са по протежение на реките, но всеки може да открие собствената си колоездачна пътека...

Бедствено положение в Приморско

http://econ.bg/Новини/Бедствено-положение-в-Приморско-_l.a_i.556206_at.1.html

Бедствено положение бе обявено в Приморско. Бурята, която се разразила на територията на общината, е предизвикала преливане на реките Ропотамо и...

Грузинският посланик в Москва от 2008г. е открит застрелян

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344517_gruzinskiiat_poslanik_v_moskva_ot_2008g_e_otkrit/?ref=rss


Посланикът на Грузия в Русия от времето на руско-украинската война от 2008г. бе открит застрелян в автомобила си в жилищната кооперация, където е апартаментът му в Тбилиси, съобщи държавната прокуратура.

Започна разследвани дали 50-годишният Ероси Кицмаришвили се е самоубил или е извършено убийство. Той бе съюзник на бившия президент Михаил Саакашвили, но после стана един от известните критици на решението му да се конфронтира с Москва.

Следователи казват, че до тялото на...

НС ще разгледа промените в Закона за защита на конкуренцията

http://www.cross.bg/promenite-bulgarskite-prezidenta-1420964.html

/КРОСС/ Комисията по икономическа политика в Народното събрание ще заседава за пореден път по промените в Закона за защита на конкуренцията, след като в пленарна зала миналия петък, не беше преодоляно ветото на президента. Спорните текстове засягат предимно търговските вериги и българските производители и доставчици. Мотивите на президента, че промените не гарантират в достатъчна степен интересите на потребителите и ще доведат до по-високи цени на крайните продукти до оглушаване на конкурентната среда, Румен Гечев от Левицата опроверга така: Ограничаваме монополното положение или по-голямата пазарна сила, която се изразява в по-голяма мощ на дадена фирма в преговорите със своите контрагенти. Представителни организации на българските производители също се обявиха срещу промените в Закона, част от които предвиждат оповестяване на договорите на компании с повече от 50 млн. лв. годишен оборот и таксите, които търговците събират. Председателят на браншовия съюз на хлебопроизводителите Марияна Кукушева обясни: Няма да имат право да начисляват такса "Боулинг турнир", такса "Рожден ден". Няма да имат право. Надявам се да нямат право да начисляват такса "Нов магазин от групата на..." . Това е колониално поведение спрямо българския бизнес

Обама и Меркел обмислят нови санкции срещу Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194112

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заявиха след проведените във вторник телефонни разговори, че са готови да координират нови санкции срещу Русия, съобщиха от Белият дом.
САЩ и ЕС обвиняват Русия, че се намесва в работите на Украйна, докато Москва отрича и определя такива обвинения като неприемливи. Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заявиха след проведените във вторник телефонни разговори, че са готови да координират нови санкции срещу Русия, съобщиха от Белият дом. САЩ и ЕС обвиняват Русия, че се намесва в работите на Украйна, докато Москва отрича и определя такива обвинения като неприемливи.

Част от Галата остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=258136

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в част от ниска зона на кв."Галата" Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 12 часа, уточняват от дружеството.

Стоян Александров: Цветан Василев се страхува за живота си

http://www.cross.bg/aleksandrov-vasilev-izneseni-1420963.html

/КРОСС/ Имам информация, че Цветан Василев е във Виена и че се страхува за живота си. Ще влезе в ареста, ще му сложат една инжекция и „инфарктът" е готов. Това е индиректна информация, но явно човекът се страхува. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Стоян Александров. „Ако е толкова опасен и има бюлетина за издирването му, Австрия би съдействала. Що се касае за отношенията му с определени политици, той е дал информация пред австрийските правораздавателни органи", допълни Александров. Той заяви, че е разговарял с главната касиерка на КТБ, която в момента е под домашен арест и тя е заявила, че въпросните 205 милиона са били изтеглени в един ден. "Аз съм работил с нея и й вярвам. Тя ми каза - бяха изнесени тези пари от една фирма. Знам само, че са във високи купюри и изнесени в един ден. Тогава изчислихме, че ако купюрите са били с номинал 500 евро, в едно дипломатическо куфарче биха се събрали 6 милиона. Значи не е било проблем да бъдат изнесени незабелязано. Попитах госпожа Димова истина ли е, че по нареждане на господин Василев тези пари е трябвало да бъдат върнати в банката и че синдикът, който е бил „За", е бил отстранен, другите са се отказали, тя потвърди. Аз мога да потвърдя едно - парите са изтеглени в един ден. Но дали тези пари са изнесени от България, не мога да кажа", допълни Александров

Жълт код за валежи за Северна България

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-valezhi-za-severna-bulgaria-news222688.html

Жълт код е обявен за осем  области в Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщи в сряда Националният институт по метеорология и хидрология. Кодът е в сила за Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Търговище. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Андреева: От 1 година ме обвиняват за всичко ставащо в здравеопазването

http://pik.bg/андреева-от-1-година-ме-обвиняват-за-всичко-ставащо-в-здравеопазването-news202978.html

Андреева: От 1 година ме обвиняват за всичко ставащо в здравеопазването

Сумата от 228 млн. лева е минимумът, който трябва да бъде приет от МС, за да може НЗОК да работи до края на годината. Това каза пред камерите на БНТ здравният министър Таня Андреева.

Аз съм обвинявана за всичко ставащо в здравната система. Правителството и политическите сили подхождат отговорно към проблема със здравната каса. На днешното заседание на Министерски съвет ще се разглежда предложението за актуализация на бюджета на касата и се надявам, че депутатите ще успеят да го гласуват, поясни Андреева.

Покрай Фонда за лечение на деца в чужбина всяка година има скандали. Искам да поясня, че ролята на Обществения съвет не се отнема. Досега решението за лечение се забавяше много, защото случаите се разглеждаха от външни специалисти.

Сега ще се създаде вътрешен експертен съвет, който ще разглежда медицинската документация много по-бързо.

Общественият съвет ще може да присъства на заседанията на този експертен съвет и медиите ще могат да отразяват всичко, включително и как се харчат средствата, категорична беше здравната министърка.


Преглед на варненския печат - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258125

„Варненските лекари спират протестите”, е водещо заглавие в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Причината е, че правителството обеща твърдо актуализация на бюджета на Здравната каса, макар и не в искания размер. Това научи в.

Наказанията за "банкови" слухове бяха приети на първо четене

http://business.actualno.com/Nakazanijata-za-bankovi-sluhove-bjaha-prieti-na-pyrvo-chetene--news_39858.html

Предизвикалата противоречиви мнения промяна в Наказателния кодекс, според която разпространяването на заблуждаваща информация относно банки и финансови институции ще се наказва със затвор, бе приета н...

Андрей Ковачев: В следващите 5 г. не се очаква разширяване на ЕС

http://politics.actualno.com/Andrej-Kovachev-V-sledvashtite-5-g-ne-se-ochakva-razshirjavane-na-ES-news_39859.html

В следващите 5 години не се очаква разширяване на ЕС с нови страни-членки. Това са фактите, независимо дали се харесва или не. Това заяви българският евродепутат Андрей Ковачева от групата на Европейс...

Раул: На финала Меси доказа, че е просто човек

http://worldcup2014.actualno.com/Raul-Na-finala-Mesi-dokaza-che-e-prosto-chovek-news_39860.html

Легендата на Испания и Реал (Мадрид) Раул Бланко коментира представянето на Аржентина и звездата им Лео Меси във финалния мач за световната титла срещу Германия. Както е известно, "гаучосите"...

ДФЗ изплати над 6,5 млн. на земеделските производители

http://society.actualno.com/DFZ-izplati-nad-65-mln-na-zemedelskite-proizvoditeli--news_39864.html

Още на първия ден от встъпването си в длъжност, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие", Атанас Добрев, отключи плащанията за редица земеделски производители. Най-много средства са изпл...

Новият селекционер: Жеков се връща, чакаме Казаийски

http://volleyball.actualno.com/Novijat-selekcioner-Jekov-se-vryshta-chakame-Kazaijski-news_39862.html

Андрей Жеков се завръща в националния отбор за световното първенство в Полша, а Матей Казийски е получил покана, но все още не се знае неговото решение. Това разкри новият селекционер на националния о...

Уручев: Всички нови енергийни договори трябва да се сключват от името на ЕС

http://politics.actualno.com/Uruchev-Vsichki-novi-energijni-dogovori-trjabva-da-se-skluchvat-ot-imeto-na-ES-news_39863.html

Всички нови енергийни договори трябва да се сключват от името на Европейския съюз. Такава позиция изрази българският евродепутат Владимир Уручев от групата на Европейската народна партия (ЕНП) пред жу...

Бедствено положение в община Приморско

http://www.cross.bg/primorsko-navodnyavane-obshtina-1420962.html

/КРОСС/ В община Приморско е обявено бедствено положение заради обилните валежи, довели до наводняване на хотели и къщи в района. Временно е ограничено движението на автомобили по пътя Созопол-Приморско поради наводняване и паднали дървета. Използва се обходен маршрут за Приморско през Царево, съобщава БНР.

Трябва ли да има само един учебник по предмет в училище?

http://www.dnevnik.bg/live/debati/2014/07/16/2341212_triabva_li_da_ima_samo_edin_uchebnik_po_predmet_v/?ref=rss


Държавата дава милиони в частни издателства

Просветният министър Анелия Клисарова лансира новата си идея в началото на юни. Изненадващо на посещение в Ивайловград тя съобщи намерението си чрез съобщение до медиите.  "До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега - да се избира между три", каза Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев".

На практика това означава всички учебници до осми клас да бъдат писани,...

Божидар Димитров: Чисто технически не биха могли да се изнесат с чували пари

http://pik.bg/божидар-димитров-чисто-технически-не-биха-могли-да-се-изнесат-с-чували-пари-news202977.html

Божидар Димитров: Чисто технически не биха могли да се изнесат с чували пари

 

„Има документ, има история, но вече всичко, случило се вчера, също е история, заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия историкът и шеф на НИМ Божидар Димитров.

Засега липсват важни документи от КТБ. В банката може нещо да няма, но в общия кредитен регистър трябва да има всичко“, добави той.

Керемидата е обърната обратно, сега медиите слагат точката или създават проблема, каза Димитър Иванов, бивш шеф на 6-то управление в бившата ДС.

„Чисто технически не биха могли да се изнесат с чували пари“, смята проф. Димитров.

Според него президентската република е най-доброто решение за манталитета на българина.


Ст. Александров: Квесторите на КТБ са отказали възстановяването на 205 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Ст-Александров-Квесторите-на-КТБ-са-отказали-възстановяването-на-205-млн-лв-_l.a_i.556204_at.1.html

Имам достоверна информация, че квесторите на Корпоративна търговска банка са отказали на един от големите собственици на банката да възстанови 205...

Ст. Александров: Квесторите на КТБ са отказали възстановяването на 205 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Стоян-Александров-Квесторите-на-КТБ-са-отказали-205-млн-лв-да-бъдат-възстановени_l.a_i.556204_at.1.html

Имам достоверна информация, че квесторите на Корпоративна търговска банка са отказали на един от големите собственици на банката да възстанови 205...

Не ни казват за какво, но все пак ще дадат още пари на НЗОК

http://www.cross.bg/nzok-bolnitzite-leva-1420960.html

/КРОСС/ Много е трудно да се пише за актуализацията на бюджета на НЗОК в момент, когато все още има опасност държавата да налее милиарди, покривайки загубите на банка. В понеделник въпросът за банката бе просто отложен, както и изливането на милиардите. И те обзема чувството на дребнавост и несправедливост да поставяш под съмнение отпускането на 300 млн. лв. или 500 милиона лв. за цяла система, ползвана от всички. Около 3.21 милиарда лева годишно са публичните разходи за здравеопазване - спешна помощ, прегледи, диагностика, изследвания, лечение в болници - операции, рехабилитации, закупуване на апаратура и ремонти, лекарства - от най-евтините до струващите десетки хиляди лева на месец и т.н. Това осигурява обществото годишно за здравето си. 3.5 милиарда лева са кредитите в КТБ, за които управителят на БНБ заяви, че липсват документи. Смазваща съпоставка! Въпреки това ще се опитам да се абстрахирам от политико-мафиотския банков скандал, сянката на който няма как да не се отрази върху финансите на държавата.   Реалността   Болничната помощ с всяка година изисква повече средства спрямо предходната. Броят на лекуваните в болници след кратко задържане през 2010-2011 г. отново е във възход и достига до 1 982 695 броя хоспитализации през 2013 г., което е със 7.3% повече от предходната. 6% пък е увеличението през 2012 спрямо 2011 г. За сравнение 2001 г. през болниците са минали 1 212 167 души

Опасно време в осем области в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194096

Жълт код за опасно време е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщи БГНЕС.
Времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, Жълт код за опасно време е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщи БГНЕС. Времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи,

Опасно време в осем области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194076

Жълт код за опасно време е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщи БГНЕС.
Времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, Жълт код за опасно време е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщи БГНЕС. Времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи,

Иде криза за 20 000 IT специалисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=258128

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици.

Валежите и високите температури - рай за кърлежите и бълхите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194086

Кърлежите дебнат в засада дори в зелената морава на собствения ви двор. Кучетата "умират" за разходки навън, но последствията от тях могат да бъдат дори опасни. В най-добрия случай ще донесат бълхи, в най-лошия - някой кърлеж.
От лаймска болест, пренасяна от кърлежите, могат да се заразяват както хората, така и домашните животни. Кърлежите дебнат в засада дори в зелената морава на собствения ви двор. Кучетата "умират" за разходки навън, но последствията от тях могат да бъдат дори опасни. В най-добрия случай ще донесат бълхи, в най-лошия - някой кърлеж. От лаймска болест, пренасяна от кърлежите, могат да се заразяват както хората, така и домашните животни.

Валежите и високите температури - рай за кърлежите и бълхите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194081

Кърлежите дебнат в засада дори в зелената морава на собствения ви двор. Кучетата Кърлежите дебнат в засада дори в зелената морава на собствения ви двор. Кучетата "умират" за разходки навън, но последствията от тях могат да бъдат дори опасни. В най-добрия случай ще донесат бълхи, в най-лошия - някой кърлеж. От лаймска болест, пренасяна от кърлежите, могат да се заразяват както хората, така и домашните животни.

Бедствено положение в Приморско и Бяла заради дъждовете

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-primorsko-i-byala-zaradi-dazhdovete-news222687.html

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в сряда в две общини по черноморското крайбрежие – Приморско и Бяла.   Хотели, улици и трафопостове в Приморско осъмнаха наводнени, но без ток са само отделни части на градчето и в местността Германка до Созопол.   Пороите създадоха проблеми и селата Ясна поляна и Веселие. Реките Ропотамо и Дяволска преляха, под вода останаха и участъци между Атия и Черноморец, които по-късно през деня бяха отводнени.   "Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие", каза кметът Димитър Германов, цитиран от “Фокус”.   Има над 12 сигнала за наводнени хотели и къщи. Близо 300 туристи в един от хотелите останаха без ток и вода, съобщава ”Дарик”.   Река Ропотамо е преляла и е прекъснала пътя Приморско-Аркутино, съобщиха от регионалното министерство. Отсечката Приморско-Ясна Поляна е трудно проходима заради паднали от бурята дървета. Разклонът Созопол-Равадиново е трудно проходим, заради заседнали автомобили.   Непроходим е пътят между селата Росен и Веселие. Заради засегнатите участъци е въведен обходен маршрут по пътя Ново Паничарево- Ясна поляна – Приморско.   По разпореждане на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева от ВиК - Бургас са изпратили техника, която да помогне за разчистването на пътя към с. Веселие.   Екипите на Областно пътно управление – Бургас работят по разчистването на отводнителни канавки, затлачени водостоци и отводнителни шахти. По предварителна информация има изнесени асфалтови участъци и нарушение настилки.   В обслужвания от ВиК - Бургас район няма сериозни проблеми, свързани с наводненията в Приморско. Залята е една помпена станция, поради което от ВиК дружеството препоръчват днес и утре водата в селата Росен (община Созопол) и Веселие (община Приморско) да не се използва за пиене.   От доставчика на ток в региона ЕВН съобщиха, че са изпратили екипи да отводняват електрическите съоръжения, очаква се електрозахранването да бъде възстановено по-късно през деня.   Заради силни дъждове в Бяла е обявено бедствено положение, съобщи кметът на общината Анастас Трендафилов. По думите му в града има наводнени сгради, силният вятър е съборил клони и цели дървета. Има нанесени щети по плажната ивица и уличните настилки.   Най-сериозно е положението в Кара дере, допълни Трендафилов, цитиран от БТА. От тази местност, където ходят много къмпингуващи, пожарникарите са извели 8 души. Кметът посочи, че сред бедстващите в Кара дере е имало и майка с дете.   Той допълни, че заради паднали дървета пътят Варна - Бургас е бил затворен за кратко, но вече е освободен и движението е нормализирано. Анастасов каза, че бедственото положение в общината е обявено до 20 часа тази вечер, но ще бъде удължено, ако метеорологичната обстановка отново се влоши.

Приморско обяви бедствено положение заради дъждовете

http://www.mediapool.bg/primorsko-obyavi-bedstveno-polozhenie-zaradi-dazhdovete-news222687.html

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско, съобщиха от кметството в сряда. Дъждовете са довели до проблеми основно в курортното градче Приморско, селата Ясна поляна и Веселие. "Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие", каза кметът Димитър Германов, цитиран от “Fokus”. Има над 12 сигнала за наводнени хотели и къщи. Близо 300 туристи в един от хотелите останаха без ток и вода, съобщава ”Дарик”. Река Ропотамо прелива и прекъсна пътя Приморско-Аркутино. Отсечката Приморско-Ясна Поляна е трудно проходима заради паднали от бурята дървета. Разклонът Созопол-Равадиново е трудно проходим, заради заседнали автомобили.

НСО купува 20 нови автомобила за властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194072

НСО обяви голяма обществена поръчка за 20 автомобила, които ще пристигнат в средата на октомври. Седем от тях ще са от висок клас за първите мъже в държавата, които гардовете наричат "виповете", съобщи за "Преса" началникът на НСО Ангел Антонов.
Прогнозната им цена е 840 000 лева без ДДС, или средно по 120 000 лева. НСО обяви голяма обществена поръчка за 20 автомобила, които ще пристигнат в средата на октомври. Седем от тях ще са от висок клас за първите мъже в държавата, които гардовете наричат "виповете", съобщи за "Преса" началникът на НСО Ангел Антонов. Прогнозната им цена е 840 000 лева без ДДС, или средно по 120 000 лева.

НСО купува 20 нови автомобила за властта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194065

НСО обяви голяма обществена поръчка за 20 автомобила, които ще пристигнат в средата на октомври. Седем от тях ще са от висок клас за първите мъже в държавата, които гардовете наричат НСО обяви голяма обществена поръчка за 20 автомобила, които ще пристигнат в средата на октомври. Седем от тях ще са от висок клас за първите мъже в държавата, които гардовете наричат "виповете", съобщи за "Преса" началникът на НСО Ангел Антонов. Прогнозната им цена е 840 000 лева без ДДС, или средно по 120 000 лева.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/16/2344310_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

"Байерн" е готов да продаде Кроос, за да изпълни финансовите си отговорности

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/16/2344513_baiern_e_gotov_da_prodade_kroos_za_da_izpulni/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге потвърди, че се водят разговори с "Реал" (Мадрид) за трансфера на Тони Кроос. Въпреки това той уточни, че сделка ще има само при определени условия.

"Нищо не е официално все още. Той може да бъде продаден при определена сума. Мога да потвърдя, че Тони и ние разговаряме с "Реал", каза Румениге.

Договорът на Кроос с баварците е до следващото лято. "Ясно е, че не искаме да загубим играча без пари догодина. Имаме...

Среща на върха на ЕС ще попълни висшите постове на Eвропарламента

http://www.cross.bg/mogerini-evropeiiskiya-ashtun-1420959.html

/КРОСС/ В сряда в Брюксел ще се проведе извънредна среща на върха на Европейския съюз, на която трябва да бъдe определено кои кандидати ще бъдат издигнати за някои от най-висшите постове в ЕС. Номинация ще бъде направена и за наследника на Катрин Аштън като върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, съобщава Reuters. Заемащият поста ще изпълнява и ролята и на първи вицепрезидент на Европейската комисия. Като фаворит за поста е сочена италианският министър на външните работи Федерика Могерини, но през последните седмици водещи западни издания твърдяха, че шансове има и Кристалина Георгиева. На италианската кандидатура се противопоставят Полша и балтийските страни, тъй като според тях Могерини е прекалено приятелски настроена към Русия. Според италианското издание "Кориере дела сера" те ще бъдат едни от държавите, които ще се опитат да блокират нейната номинация. Във вторник висшестоящ източник от италианското правителство заяви, че страната ще настоява за явно гласуване за избор на нов върховен представител, ако досега използваният консенсусен метод не успее да излъчи наследник на Аштън. "Могерини има анонимната подкрепа на всички социалистически лидери. Ако има възражения, то върховният представител може да бъде избран чрез мнозинство", заяви Сандро Гоци, държавен секретар по европейските въпроси на Италия

Обстановката в Област Бургас към 11.00 ч. на 16.07.2014 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4hKW-NiXnA0/

Проливният дъжд през нощта на 16.07.14 г. продължил повече от четири часа предизвика наводнения в общините Созопол и Приморско. По данни от центъра за аерокосмическо наблюдение на МВР се очаква валежите да спрат днес след 14.00 часа, съобщиха от Областна администрация.

В община Созопол са наводнени: Пътен възел Созопол на северния вход на града, образувани са колони от автомобили в двете посоки, екипи на Пътна полиция Бургас работят за отклоняване и регулиране на  движението. Призоваваме гражданите да се въздържат от пътуване в следващите няколко часа. Наводнени са и участъци пред къмпинг „Градина”.

В община Приморско със заповед на кмета от 7.00 днес е обявено бедствено положение. Наводнени са приземните етажи на заведения магазини и хотели, сградата на общината, детската градина.  Няма бедстващи граждани.

Наводнени са пътни участъци в района на р. Ропотамо. Между къмпинг „Аркутино” и моста на реката, могат да преминават само товарни автомобили с повишена проходимост. Наводнен е пътят по направление Царево в района на Дяволското блато. Наводнен е участък от пътя Приморско – Китен покрай Международния младежки център.

Язовир Ясна поляна е с нормално ниво. Следи се постоянно и не прелива. НЯМА ОПАСНОСТ за населението!

Навсякъде работят екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, привлечени са допълнителни екипи от Бургас, в готовност са аварийни модули от военните формирования. Областна администрация Бургас призовава гражданите към търпение. Прогнозите сочат успокояване на атмосферата в следващите часове. От всички отговорни институции се прави необходимото за бързо нормализиране на обстановката.

 

Александров: Василев се страхува да не би в ареста "да получи инфаркт"

http://frognews.bg/news_73108/

Директна връзка с г-н Василев не съм имал от две седмици, когато стана ясно, че оманците са искали среща с Иван Искров, но такава им била отказана, заяви по НТВ Стоян Александров.

Чрез рисуване учат варненчета за миналото на своя роден край

http://www.moreto.net/novini.php?n=258121

Днес, 16 юли – в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” ще се открие втория пленер за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти Господи" за деца от 7 до 16 години, научи Moreto.net. Пленерът се организира от Духовно-просветен център "Свети Архангел Михаил" и Школата по живопис на Радко Мурзов с подкрепата на Община Варна и е част от културните прояви по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св.

Бедствено положение в Приморско, две реки преляха

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bedstveno-polozhenie-v-primorsko-dve-reki-preliaha-6017393

Прелели са Ропотамо и Дяволска река. Няма информация за пострадали, централната част на града е залята от вода, наводнени са много сгради

Бедствено положение в Приморско, две реки преливат

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bedstveno-polozhenie-v-primorsko-dve-reki-prelivat-6017393

Прелели са Ропотамо и Дяволска река. Няма информация за пострадали, централната част на града е залята от вода, наводнени са много сгради

Кадиев: Някой много има да си отмъщава на България

http://pik.bg/кадиев-някой-много-има-да-си-отмъщава-на-българия-news202972.html

Кадиев: Някой много има да си отмъщава на България

„Някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави“, заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Георги Кадиев. Той отказа да назовава имена.

По думите му, целта отдавна не е просто развод между Делян Пеевски и Цветан Василев. Кадиев е на мнение, че банковата криза показа, че БНБ не умее да управлява кризи.

„А ако умее, но не го иска, значи са за затвор“, добави той. Георги Кадиев смята още, че целта е не просто да бъде срутена КТБ, а да се разпродават нейните активи.


Болница "Софиямед" се разширява, откри нов корпус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193520

Два месеца след като отбеляза втората годишнина от основаването си, столичната многопрофилна болница за активно лечение Два месеца след като отбеляза втората годишнина от основаването си, столичната многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед" се разширява и откри нов корпус в центъра на града. Той се намира на ул."Димитър Моллов" 10, на 350 метра от основния медицински комплекс и ще предложи на пациентите високо ниво на медицинско обслужване, модерна

Среща на върха на ЕС ще определи новите попълнения във висшите постове на европарламента

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/16/2344386_sreshta_na_vurha_na_es_shte_opredeli_novite/?ref=rss


В сряда в Брюксел ще се проведе извънредна среща на върха на Европейския съюз, на която трябва да бъдe определено кои кандидати ще бъдат издигнати за някои от най-висшите постове в ЕС.

Номинация ще бъде направена и за наследника на Катрин Аштън като върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, съобщава агенция "Ройтерс". Заемащият поста ще изпълнява и ролята и на първи вицепрезидент на Европейската комисия.

Като...

Дъждовете потопиха и Приморско, обявено е бедствено положение (обновена+снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194050

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско, съобщи за Фокус кметът д-р Димитър Германов.
Основно, потърпевши са Приморско и селата Ясна поляна и Веселие.
Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско, съобщи за Фокус кметът д-р Димитър Германов. Основно, потърпевши са Приморско и селата Ясна поляна и Веселие. "Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско,

Стоянович даде положителна оценка на "творческия си престой" в Министерството на културата

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344497_stoianovich_dade_polojitelna_ocenka_na_tvorcheskiia_si/?ref=rss


Министерството на културата е свършило задачата си по добър начин, особено на фона на недостатъчното финансиране и немалкия публичен натиск в първите месеци на управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Такава оценка даде министър Петър Стоянович за 14-месечния си престой начело на ведомството, който, както се изрази той, се надява да е бил "творчески".

На пресконференция вчера той даде заключителен отчет за свършеното в последната малко повече от година и отговори на задочни...

Швед създава по 10 хиляди статии за Wikipedia дневно

http://www.cross.bg/wikipedia-iiohanson-statii-1420958.html

/КРОСС/ Може ли един човек да пише по 10 хил. статии на ден е въпрос, който на пръв поглед има съвсем ясен отрицателен отговор. 53-годишният Сверкер Йонахсон от Швеция обаче е положителният отговор, като той прави точно това, съобщава The Wall Street Journal. Това обаче се оказва напълно възможно, тъй като Йонахсон използва помощта на софтуерен бот, който пише по-голямата част от материалите, макар и не всички. Общо Йохансон и неговият помощник вече са създали 2.7 милиона статии, което се равнява на 8.5% от всички. По-голямата част от тях са написани на шведски, като има и материали на филипински. Най-често статиите на Йохансон описват редки видове животни, разказват за градове във Филипините. Неговият бот Lsjbot самостоятелно си набавя информацията, като сканира публично достъпни източници. След това обобщава информацията в текст по зададени от Йохансон критерии. Резултатът са средно по 10 хил. материала всеки ден. Самата практика не е забранена от Wikipedia и всъщност набира популярност. Свободната енциклопедия обаче има специални правила за използването на ботове и всеки от тях трябва да бъде одобрен, преди да започне да работи. За момента Lsjbot не се ползва с пълен консенсус. Критиците на ботовете смятат, че така текстовете губят човешката креативност. "Има гласовито малцинство, което не харесва идеята. Правя го, за да създам абсолютна демокрация онлайн", казва Йохансон пред изданието. Според него в случая е важна информацията, а не креативността

Петър Стоянович даде положителна оценка на "творческия си престой" в Министерството на културата

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344497_petur_stoianovich_dade_polojitelna_ocenka_na/?ref=rss


Министерството на културата е свършило задачата си по добър начин, особено на фона на недостатъчното финансиране и немалкия публичен натиск в първите месеци на управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Такава оценка даде министър Петър Стоянович за 14-месечния си престой начело на ведомството, който, както се изрази той, се надява да е бил "творчески".

На пресконференция вчера той даде заключителен отчет за свършеното в последната малко повече от година и отговори на задочни...

Арсенал договори световен шампион

http://worldcup2014.actualno.com/Arsenal-dogovori-svetoven-shampion-news_39853.html

Ръководствата на Реал (Мадрид) и Арсенал са постигнали договорка за трансфера на Сами Кедира на "Емирейтс" и той скоро ще бъде финализиран, съобщават медиите в Испания. Германският национал...

Конте разкри защо напусна Ювентус

http://football.actualno.com/Konte-razkri-zashto-napusna-Uventus-news_39854.html

Вече бившият старши треньор на италианския Ювентус разкри причините, поради които е решил да напусне клуба. "Реших да прекратя договора си с Ювентус. Усещам, че ще ми бъде по-трудно да продължав...

Спечели 5 покани за концерта на The Correspondents

http://music.actualno.com/Specheli-5-pokani-za-koncerta-na-The-Correspondents-news_39855.html

Сезонът на концертите на открито тече с пълна сила, въпреки дъждовете, които по никакъв начин не могат да ни попречат да се забавляваме. Лондонското Електро Суинг / Хип Хоп / Дръм енд Бейс дуо The Cor...

Льов: Идва немска ера в световния футбол

http://worldcup2014.actualno.com/Liov-Idva-nemska-era-v-svetovnija-futbol-news_39857.html

Селекционерът на Германия Йоахим Льов предрече немска хегемония в световния футбол след тримуфа на Бундестима на световното първенство в Бразилия. "Следващата ни цел е ясна - успех на Евро 2016....

Hershey's вдига цените на десертите с 8%

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8bdb93/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Chersheys0Evdiga0Ecenite0Ena0Edesertite0Es0E80H1762860C/story01.htm

Причината за поскъпването са по-високите разходи на компанията за съставки, транспорт и комунални услуги


Георги Кадиев: БНБ не умее да управлява кризи

http://www.cross.bg/kadiev-zakon-ymee-1420957.html

/КРОСС/ БНБ не умее да управлява кризи. Ако умее, но не иска, значи са за затвора, защото тяхната задача е да пазят банковата система, заяви бившият депутат от БСП Георги Кадиев в интервю за Нова телевизия. Не е нормално да се говори за добри и лоши активи. Има добри и лоши кредити, но как делиш на такива активите, попита той. Целта е не просто да бъде срутена КТБ, а да бъдат отнети активите й. Ако в нея влязат синдици, някой ще загуби, а някой ще спечели много, отбеляза Кадиев, който е бивш заместник-министър на финансите. Не от специален закон, а от засилване на банковия надзор има нужда по казуса с КТБ, според Кадиев. Според него такъв закон може да успокои паниката, но се създава лош прецедент, защото така другите банки ще знаят, че ако не се справят, държавата ще дойде и ще реши проблемите им. Кадиев изрази надежда, че колегите му от БСП няма да подкрепят такъв закон, и се учуди от позицията на ГЕРБ, че би подкрепила специален закон за КТБ в замяна на актуализация на бюджета. Не виждам какво общо има между двете, отбеляза бившият депутат. Да се влиза в затвор за анализи на банки - такова нещо няма никъде по света, а аз с това се занимавам, подчерта Кадиев в коментар на предложените от БНБ нови текстове в Наказателния кодекс. По повод предстоящия избор на нов лидер на БСП Кадиев посочи, че за да се заяви като кандидат, би искал да усети подкрепата на самата партия.  

Бедствено положение е обявено в Приморско (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/07/16/2344509_bedstveno_polojenie_e_obiaveno_v_primorsko_dopulnena/?ref=rss


Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско, съобщи кметът Димитър Германов, цитиран от агенция "Фокус".

Основно, потърпевши са Приморско и селата Ясна поляна и Веселие.

"Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие",...

Бедствено положение е обявено в Приморско

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/07/16/2344509_bedstveno_polojenie_e_obiaveno_v_primorsko/?ref=rss


Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско, съобщи кметът Димитър Германов, цитиран от агенция "Фокус".

Основно, потърпевши са Приморско и селата Ясна поляна и Веселие.

"Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие",...

Първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване: Няма симптоми за обща банкова криза

http://frognews.bg/news_73107/

Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ, каза по БТВ първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване, сега зам.-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов.

Жълт код е обявен за осем области заради дъжд и гръмотевици

http://www.cross.bg/oblasti-zhult-nimh-1420956.html

/КРОСС/ Жълт код е обявен за осем области на Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, сочи справка на сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв. м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщава НИМХ.  

Ексшефът на финансовото разузнаване: Няма как да изчезнат толкова много кредитни досиета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194048

Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Това заяви пред bTV първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване, сега зам.-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов.
Когато имаме някакви престъпно придобити пари те се изпират. Тук следва да се открие има ли допирни точки между властта Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Това заяви пред bTV първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване, сега зам.-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов. Когато имаме някакви престъпно придобити пари те се изпират. Тук следва да се открие има ли допирни точки между властта

Ексшефът на финансовото разузнаване: Няма как да изчезнат толкова много кредитни досиета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194041

Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Това заяви пред bTV първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване, сега зам.-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов.
Когато имаме някакви престъпно придобити пари те се изпират. Тук следва да се открие има ли допирни точки между властта Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Това заяви пред bTV първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване, сега зам.-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов. Когато имаме някакви престъпно придобити пари те се изпират. Тук следва да се открие има ли допирни точки между властта

Ропотамо прелива; бедствие в Приморско

http://frognews.bg/news_73106/

В община Приморско е обявено бедствено положение; заседава кризисен щаб; прелели са реките Ропотамо и Дяволска; има паднали и изкоренени дървета от силната гръмотевична буря.

Министър Андреева: Няма нито един повлиян от метадоновите програми

http://www.moreto.net/novini.php?n=258115

Центърът по наркомании не се закрива, а минава към Националния център по опазване на общественото здраве. Промяната се налага, защото досега двата центъра са дублирали функциите си, съобщи днес в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Стрелката може да е причина за аварията в московското метро

http://www.vesti.bg/novini/strelkata-mozhe-da-e-prichina-za-avariiata-v-moskovskoto-metro-6017394

Като основна причина за вчерашната тежка авария в Московското метро следствието разглежда неизправност в системата на стрелките, съобщиха пред ИТАР-ТАСС от правоохранителните органи в руската столица.

Страните от БРИКС с аналог на Световната банка и МВФ

http://www.vesti.bg/sviat/stranite-ot-briks-s-analog-na-svetovnata-banka-i-mvf-6017392

Т.нар. Нова банка за развитие ще има капитал от 50 млрд. долара с възможност да бъде удвоен, а седалището ѝ ще е в Шанхай

Низ от абсурди за мъж, чиято съпруга е в будна кома

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194038

Половин година мъж от Пловдив води борба с държавните институции, за да може да се грижи за трите деца и съпругата си, която е в будна кома.
Законът отписва тези хора, въпреки че са физически живи и близките им са поставени пред абсурдната ситуация да доказват това, разказва в репортаж Нова телевизия. Половин година мъж от Пловдив води борба с държавните институции, за да може да се грижи за трите деца и съпругата си, която е в будна кома. Законът отписва тези хора, въпреки че са физически живи и близките им са поставени пред абсурдната ситуация да доказват това, разказва в репортаж Нова телевизия.

Калифорния може да се разпадне на шест щата през 2016 г.

http://www.cross.bg/kaliforniya-vklyuchvashta-shtata-1420954.html

/КРОСС/ Инициативата на милиардера Тим Дрейпър за разделяне на американския щат Калифорния на шест щата е получила достатъчно подкрепа и референдум за това ще бъде проведен през ноември 2016 година, обяви самият милиардер, предаде USA Today. Дрейпър каза пред американската медия, че по време на кампанията са събрани 1,3 милиона подписа при нужни около 808 000.Инициаторът и други поддръжници на идеята смятат, че разделянето на 38-милионния щат ще бъде по-добре, тъй като щатските правителства ще бъдат по-малки и ще работят по-близо с гражданите на щата. Според плана му Калифорния ще бъде разделен на: Щатът Джеферсън, който ще включва северната част от Калифорния; Северна Калифорния, включваща Сонома и Напа, също региона Сиера Невада; Силициевата долина, включваща Сан Франциско, Оукланд, Сан Хосе, Санта Крус и округ Монтерей; Централна Калифорния, включваща Фресно; Западна Калифорния със Санта Барбара и Лос Анджелис и Южна Калифорния, включваща Сан Диего и Ориндж каунти. Проучване на Field Poll показва, че в момента 59% от калифорнийците са против плана.  

Честито! Синът на председателя на общинския съвет М. Миланов е приет във всички ВУЗ-ове

http://www.zapernik.com/politika/chestito-sinut-na-predsedatelya-na-obshtinskiya-suvet-m-milanov-e_33093/

Синът на председателя на общински съвет - Перник Милан Миланов е приет във всеки университет, където е кандидатствал, научи ZaPernik.com.

Късно снощи Милан Миланов се похвали в социалната мрежа Фейсбук с успехите на сина му Влади. В Софийския университет "Св. Климент Охридски" студентът е приет по специалността "Китаистика" заедно с още 6 момчета.

Специалност "Китаистика" е създадена през 1991 година, но преподаването на китайски...

Продължава

Кмет на турска община нагости 600 души у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193654

И кметът на турската община Османгази, Бурса, даде инфтар в Търговищко, като нагости над 600 човека на обилна трапеза. Градоначалникът Мустафа Дюндар лично присъства на вечерята в понеделник в омуртагското село Горна Хубавка. Турските гости дават инфтар в Омуртагско вече за четвърта година. За всички желаещи да седнат на трапезата те бяха И кметът на турската община Османгази, Бурса, даде инфтар в Търговищко, като нагости над 600 човека на обилна трапеза. Градоначалникът Мустафа Дюндар лично присъства на вечерята в понеделник в омуртагското село Горна Хубавка. Турските гости дават инфтар в Омуртагско вече за четвърта година. За всички желаещи да седнат на трапезата те бяха

Путин със Си и Зума

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243717_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%B8+%D0%B8+%D0%97%D1%83%D0%BC%D0%B0

 Руският президент Владимир Путин проведе двустранни срещи във Форталеза с китайския и южноафриканския си колега Си Цзинпин и Джейкъб Зума преди започналата вчера двудневна среща на върха на групата БРИКС (Бразилия, Русия,

 

Индия, Китай и Република Южна Африка).

 

В разговор със Си Путин даде да се разбере, че не се съмнява в успеха на руско-китайското сътрудничество. Китайският президент отбеляза, че двамата с руския си колега ще изведат двустранните отношения на нов етап на развитие.

 

На срещата си със Зума Путин предложи активизиране на икономическото сътрудничество между Русия и Южна Африка. Южноафриканският президент прие предложението на руския си колега да обсъдят съвместни проекти. Китай ще се посвети на засилването на ролята на развиващите се държави в международните отношения, обяви Си Цзинпин.

 

В интервю за южноамерикански медии, разпространено от китайското министерство на външните работи, той посочи, че страната му ще се опита да бъде отговорна велика сила и да се бори за правата на развиващия се свят. Китай вече е възприел такъв курс, като основава международни банки за развитие в противовес на доминираните от Запада институции като Световната банка. Предвидено е страните от БРИКС да подпишат споразумение за създаване на своя банка за развитие, която ще бъде базирана в китайския мегаполис Шанхай.

 

Това е шестата среща на върха на държавите от обединението, които общо заемат 26 процента от повърхността на Земята и представляват почти половината световно население.

Мъж води дело за пълномощно от съпругата си в будна кома, да я лекува и да съди шофьора, който я блъснал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194025

Половин година мъж от Пловдив води борба с държавните институции, за да може да се грижи за трите деца и съпругата си, която е в будна кома.
Законът отписва тези хора, въпреки че са физически живи и близките им са поставени пред абсурдната ситуация да доказват това, разказва в репортаж Нова телевизия. Половин година мъж от Пловдив води борба с държавните институции, за да може да се грижи за трите деца и съпругата си, която е в будна кома. Законът отписва тези хора, въпреки че са физически живи и близките им са поставени пред абсурдната ситуация да доказват това, разказва в репортаж Нова телевизия.

Преглед на печата, сряда, 16 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-16-юли_l.a_i.556199_at.1.html

СТАНДАРТ: Наша ТЕЦ брои 22 млн. на китайци Наша топлоелектрическа централа се готви да даде 22 млн. евро на Китай, научи "Стандарт". Става дума...

Уорън Бъфет дари $2 млрд. на фондация "Бил и Мелинда Гейтс"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344507_uorun_bufet_dari_2_mlrd_na_fondaciia_bil_i_melinda/?ref=rss


Известният американски инвеститор Уорън Бъфет е дарил 2.8 млрд. долара под формата на акции на компанията си  Berkshire Hathaway на 5 благотворителни организации.

Това е част от плана на един от най-богатите хора на планетата да раздаде за благотворителни цели почти цялото си богатство.

Информацията се съдържа в отчет на  Berkshire Hathaway пред регулаторните органи. Според него над 2.1 млрд. долара под формата на акции без право на глас са отишли за целите на фондация...

Нов завой за КТБ – гарантират и едрите депозити, но след данъчна ревизия

http://www.cross.bg/bankata-leva-mlrd-1420953.html

/КРОСС/ Всички депозити в КТБ ще бъдат гарантирани, като за целта парламентът ще гласува специален закон за банката. За новия развой съобщи "24 часа". Според изданието имало договорка между трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ и ръководството на БНБ, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е съгласил депутатите му да подкрепят специалния закон, но с условието за задължителна актуализация на бюджета. Затова финансовият министър Петър Чобанов до дни трябва да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание. Пред "Дневник" обаче Борисов коментира друго: "Аз съм в Страсбург, не съм бил там и не знам какво пише", заяви той. Спецзаконът за КТБ предвижда всички влогове на фирми и физически лица да бъдат прехвърлени на дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол". Тя става 100% държавна срещу цена от 1,5 млн. лева. Парите обаче няма да бъдат реално платени, а ще се приспаднат като задължения на КТБ към държавата. Самата банка ще остане без лиценз и ще бъде обявена в несъстоятелност. Всички пасиви като кредити и сметки от КТБ ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", с изключение на тези на акционерите в КТБ и на свързаните с тях лица и фирми.За да се гарантират обезпечените от държавата депозити до 100 000 евро, които са на обща стойност 3,7 млрд. лв., фондът за гарантиране на влоговете ще даде 2,1 млрд. лева.Останалите 1,6 млрд

Измама на Практикер им донесе над 83 бона глоба

http://www.bnews.bg/article-111218

„Практикер“ отнесе 83 бона глоба заради заблуждаваща реклама.

Кръв и ужас в метрото в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243716_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2+%D0%B8+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Тежка авария окървави вчера московското метро. Най-малко 21 души загинаха и други близо 150 бяха ранени при дерайлиране на влакова композиция под земята. От кметството съобщиха, че 118 от пострадалите са настанени в болница, като половината от тях са в тежко състояние. Двама души са в кома.

 

Трагедията се разигра вчера сутринта в 8,39 ч. московско време, когато метрото е

 

пълно с хора

 

отиващи на работа. По данни на експертите причина за аварията е станало рязко спиране на композицията поради падане на напрежението в електрическата мрежа. Инцидентът се случи в тунела на участъка между станциите “Парк на победата” и “Славянски булевард”, които са разположени в западната част на руската столица. От Московската обединена електрическа компания обаче обориха основната версия, заявявайки, че не е имало прекъсване в подаването на ток в метрополитена. Според друго твърдение става дума за механическа повреда на влака. Специалисти от Института по икономика на транспорта пък смятат, че машинистът рязко е намалил скоростта заради препятствие върху релсите пред композицията. От департамента по транспорт на кметството съобщиха, че пострадалата композиция редовно е преминавала през технически прегледи и няма основание да се говори за неизправност на влака. Все още няма официално заключение за истинската причина за аварията, но от Министерството по извънредните ситуации заявиха, че „версията за терористична атака не се разглежда”.

 

Веднага след катастрофата бе спряно движението по цялата Арбатско-Покровска линия на метрото. За транспортирането на пътниците градските власти осигуриха 66 автобуса по този маршрут. В тунела аварийните служби използваха хидравлична техника за изваждане на пътниците от блокираните вагони. В спасителната акция се включиха 450 души и 40 екипа на Спешна помощ. До ранния следобед не всички тела на загиналите бяха извлечени от дерайлиралите вагони, уточниха агенциите. Очевидци разказаха как окървавените пътници са били изнасяни на носилки от метрото. „Някои от тях бяха в безсъзнание, други стенеха от болка”, цитира НТВ думите на свидетели на трагедията. „Повечето от пострадалите са в шоково състояние, част от тях при рязкото спиране са били хвърлени от единия в другия край на вагона”, пише журналистът от Бизнес ФМ Никита Баталов. Столичният кмет Сергей Собянин веднага пристигна на мястото на инцидента и даде указания

 

последиците

 

да бъдат

 

премахнати

 

за няколко часа. За аварията бе информиран и президентът Владимир Путин, който е в Бразилия за форума на лидерите на страните членки на БРИКС. Столичните власти обявиха, че ще изплатят по 3 млн. рубли или около 63 000 евро помощ на семействата на загиналите и по 31 000 евро на ранените. Вчерашният инцидент е най-тежкият за цялата история на московското метро. Досега лидерството в тази черна класация държеше падането на ескалатор на станция „Авиомоторная” през февруари 1982 г.

Продължава събарянето на опасните къщи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258120

Днес (16 юли) от 9.45 часа продължава събарянето на останалите четири общински къщи, които са освидетелствани като опасни и на 4 юли на самонастанилите се в тях граждани бяха връчени заповеди за изземване, съобщиха от Община Варна за Moreto.

Затвориха пътя към Южното Черноморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/04OPYDP15lk/

Във връзка с неблагоприятната климатична обстановка и продължаващите валежи от дъжд на територията на Южното Черноморие, довели до наводняване на отделни пътни участъци от пътя Бургас – Царево, е затворен пътя към Южното Черноморие, съобщиха от пресцентъра на полицията. Пътуващите към населените места в Общините Созопол, Приморско и Царево трябва да преустановят действията си до ново съобщение.

Към момента пътната отсечка от с. Атия, общ. Созопол в южна посока е затворена, поради наводнения на главния път. Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция „Петрол” преди Созопол. Районът на с. Равадиново, местността „Пейчов мост” и детелината с вход с. Равадиново също са откъснати от стичащата се вода. Прекъснати са второстепенните пътища к-г „Каваци” и ваканционно селище „Дюни”, както и пътя, преминаващ покрай резерват „Аркутино” и свързващ Бургас и Приморско.

Работи се по отводняване на участъците, извършват се дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътното платно.

Единствен алтернативен обходен маршрут е Приморско – с. Ясна поляна, с. Ново Паничарево – Бургас.

Щерката на Костов на хонорар при Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243715_%D0%A9%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%

 Малката дъщеря на бившия премиер Иван Костов, който в последните дни е един от най-яростните защитници на Цветан Василев, се оказа на хранилка при скандалния банкер. Сензационното разкритие направи агенция ПИК, която приложи и документи, доказващи връзката между Командира и мажоритарния собственик на КТБ. Според тях на 2 септември 2013 г. дружеството, еднолична собственост на Мина Костова ­ „Анторна” ЕООД, е сключило договор за консултантски услуги с фирма от обкръжението на Василев ­ „Афлик България”. Дали наистина „Анторна” е изпълнила записаните по контракта задачи да изработи информационен сайт на дружеството, както и анализи на сега действащото законодателство, не е ясно, но според данните на агенция ПИК до този момент фирмата на Мина Костова е получила 270 бона от „Афлик България”. Това прави по 30 000 лева на месец. Фирмата, плащаща солидните хонорари, пък е от съзвездието дружества, радвали се на щедрото кредитиране в размер на милиони левове от КТБ. „Афлик България” е регистрирана на столичната ул. „Дебър” №17, където се помещават и голяма част от останалите свързани с Василев фирми, а в борда на директорите є е доскоро соченият за дясна ръка на банкера Бисер Лазов. Лазов е един от двамата свидетели на прокуратурата по делото за източването на 205,9 млн. лева кеш от КТБ.

 

Разкритието на агенция ПИК всъщност

 

уличи в опашата лъжа

 

Костов, който по-рано сутринта вчера в интервю за bTV заяви, че нямал нищо общо с възхода на Цветан Василев, както и че нямал никакви връзки с него. „Аз не съм взимал никакви кредити от тази банка, нито имам фирми, които да бъдат обслужвани там”, заяви Командира и се ожали, че пенсията на жена му Елена е запорирана в КТБ. След това пък заяви, че може да оправи КТБ, и дори предложи услугите си. „Има десетки решения за учените, знаещите и можещите, така че да не се прехвърля всичко върху гражданите на България. Не давам никаква заявка ­ не само аз, и други могат да оправят банката. И аз съветвам банката да не се ликвидира, а да се опита да се реши въпросът и да не се товарят хората с плащания”, отсече Костов.

 

Оказва се обаче, че

 

договорът

 

между дъщеря му Мина и свързаната с Василев „Афлик България” далеч не е единствената връзка между Командира и скандалния банкер. Малко след агенция ПИК и електронното издание на в. „Капитал” уличи бившия премиер в опасни зависимости с Василев. Според данни на изданието семейството на Иван Костов държи в КТБ няколко депозита на обща стойност 1 млн. лева. Два от тях са на съпругата му Елена и на една от дъщерите му и надхвърлят сериозно гарантирания от държавата минимум от 100 000 евро. „С други думи, г-н Иван Костов е в тежък конфликт на интереси и опитите му да насочва общественото мнение по казуса КТБ в посока, която му е лично изгодна, са много грозни”, написа изданието. То разкри също, че над 1 млн. лева в КТБ държи и друг от активните защитници на Василев – Стоян Александров. Че Василев дължи възхода си в банкерските среди именно на Костов, писа още преди близо месец в. „Уикенд”, който разкри също, че и до ден днешен Василев давал „заслуженото” на Командира. Изданието обяви също, че Костов е бил засичан многократно през изминалите години да излиза рано сутрин с пълни сакове от централния офис на КТБ в столицата. Всички опити на „Монитор” да се свърже с Командира удариха на камък. Той упорито не отговаряше на телефона си вчера.

Intel печели от възстановяването на PC пазара

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8bc4f1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Charduer0C4590Ca0Cintel0Epecheli0Eot0Evyzstanoviavaneto0Ena0Epc0Epazara0E0H1762840C/story01.htm

Производителят отчете 40% ръст на нетната печалба за второто тримесечие, но мобилното подразделение продължава да е губещо


КТБ няма да отвори на 21 юли, остава под спецнадзор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243714_%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+21+%D1%8E%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1

 КТБ няма да отвори на 21 юли, каквито планове имаше БНБ. Това се отнася и за дъщерната є „Креди Агрикол”.

 

За двете банки продължава процедурата по специален надзор за срок от 3 месеца, стана ясно от прессъобщение на БНБ. То беше пуснато ден след проведените консултации при президента, на които не бе постигнат консенсус за гласуването на специален закон по казуса с КТБ. Проектозаконът бе предложен от БНБ и предвиждаше влоговете от КТБ да се прехвърлят към „Креди Агрикол”, която да бъде одържавена. Ако се следват процедурите съгласно действащото законодателство, реално се върви към обявяване на процедури по несъстоятелност на двете банки и покриване на депозитите само до 196 000 лв. от Фонда за гарантиране на влоговете, обясниха източници от БНБ. Оттам подчертаха, че са готови да предоставят експертен потенциал в случай, че консултациите за търсене на консенсус за защита и на по-големите депозити продължат, като посочиха, че със специален закон били спасени много банки в ЕС. Съобщиха също, че вече са осъществили контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка за стартирането на процедурата по кандидатстване на България за членство в Единния надзорен механизъм на Евросъюза. Пак вчера от правителството пък обявиха, че ще продължат да участват в консултациите на всички нива за намиране на конструктивно и работещо решение относно казуса КТБ. Посочиха също, че вариантите, при които жизнената част от трезора продължава да работи с подкрепата на БНБ, фонда и кабинета, са за предпочитане пред затварянето на КТБ и обезпечаване само на вложителите до 100 000 евро. „Държавата в лицето на БНБ и останалите институции е длъжна да защити потребителите, като изплати пълния размер на средствата на хората, а не само гарантираните от закона до 100 000 евро”, настояха и от организация „Активни потребители”.

 

Междувременно вчера от русенската полиция алармираха за нов вид ало-измама. При нея мошеници звънят на жертвите си, представят се за техни роднини и твърдят, че имат депозит в КТБ, като им казват, че трябва да дадат пари, за да може „познат банкер” да изтегли сумата. „Услугата” струвала 800 лева, като отделно трябвало да се дадат 120 лева на служител от банката, за да донесе изтеглените пари.

Експерт от финансовото разузнаване: Към БНБ е подадена грешна информация

http://pik.bg/експерт-от-финансовото-разузнаване-към-бнб-е-подадена-грешна-информация-news202966.html

Експерт от финансовото разузнаване: Към БНБ е подадена грешна информация

Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Това коментира пред bTV първия шеф на Бюрото за финансово разузнаване, а по настоящем зам.-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов.

Той обаче отхвърли възможността да изчезнат толкова много банкови кредитни досиета, което се твърди в случая с Корпоративна търговска банка.

Доц. Иванов посочи, че информацията за кредитни досиета се съдържа на няколко места и би трябвало да има следи. Финансовото разузнаване получава информация за всички плащания в брой над 30 хиляди лева - входящи или изходящи, посочи още доцентът. 

Възможно е да се перат пари чрез твърде много начини и един от тях е чрез кредитите, посочи Иванов. Той подчерта, че у нас банковата измама не е криминализирана, а се включва в измамите изобщо и се наказва с до 6 години затвор. 

В САЩ банковите измамници ги грози до 30 години затвор и до 1 млн. долара глоба, изтъкна той. 

Иванов коментира още, че у нас нямаме симптоми за обща банкова криза и към момента случая с КТБ е отграничен случай, но ако се разклати системата, това ще се отрази на реалната икономика и на работните места. 

Шефът на Чавдар: ЦСКА крие парите от Чочев, а ни се полага половината сума

http://bgfootball.actualno.com/Shefyt-na-Chavdar-CSKA-krie-parite-ot-Chochev-a-ni-se-polaga-polovinata-suma-news_39841.html

"ЦСКА трябва да ни даде половината от трансферната сума, платена от Палермо за Ивайло Чочев, но шефовете на "Армията" не ми казват за какви пари са продали футболиста". Това заяви...

Ерата "Ван Гаал в Юнайтед" започва от днес

http://football.actualno.com/Erata-Van-Gaal-v-Unajted-zapochva-ot-dnes-news_39842.html

От днес Луис ван Гаал ще започне работата си като мениджър на Манчестър Юнайтед, след като само преди пет дни изведе Холандия до бронзовите медали на Световното първенство в Бразилия. Холандският спе...

320 метра свлачища са укрепени по Прохода на републиката

http://velikotarnovo.actualno.com/320-metra-svlachishta-sa-ukrepeni-po-Prohoda-na-republikata-news_39844.html

Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение на 17 юли (четвъртък) на обяд. Това съобщи за "Фокус" Михаил Михалев, говорител на Областна администрация – Велоко Търново. Очак...

Новият хуманоиден робот Honda ASIMO дебютира в Европа

http://curious.actualno.com/Novijat-humanoiden-robot-Honda-ASIMO-debutira-v-Evropa-news_39845.html

Изцяло новият ASIMO, който от Honda планират да помага на хора в нужда, надгради няколко съществени технологични постижения на своите предшественици, а именно: подобрена интелигентност, по-добра сръчн...

Додик: Не ме е страх от Турция

http://balkani.actualno.com/Dodik-Ne-me-e-strah-ot-Turcija-news_39849.html

Турция прави усилия да се намесва във вътрешните работи на Босна и Херцеговина и отношението на Анкара към босненците игнорира интересите на всички останали народи във Федерацията. Това заяви президен...

Кубрат Пулев остана без мениджър

http://moresport.actualno.com/Kubrat-Pulev-ostana-bez-menidjyr-news_39847.html

Откривателят на Кубрат Пулев в професионалния бокс Хаген Дьоринг вече няма да работи с него. Мениджърът прекрати трудовите си взаимоотношения с компанията "Зауерланд", която държи правата на...

Духът на Родопите в картините на Таня Димитрова

http://art.actualno.com/Duhyt-na-Rodopite-v-kartinite-na-Tanja-Dimitrova-news_39848.html

Таня Димитрова е родена в Омуртаг, от малка живее в София, а последните 34 години – в Девин. По професия е инженер, но за свое признание счита изобразителното изкуство, като нарича себе си ...

Цигани се опитаха да спрат събарянето на опасни къщи във Варна

http://varna.actualno.com/Cigani-se-opitaha-da-sprat-sybarjaneto-na-opasni-kyshti-vyv-Varna-news_39850.html

Цигани се опитаха да попречат на събарянето на опасните общински къщи на ул. „Капитан Райчо“ във варненския квартал „Максуда“. Първоначално на мястото се бяха с...

"Marca": Реал (Мадрид) взима Кейлор Навас

http://worldcup2014.actualno.com/Marca-Real-Madrid-vzima-Kejlor-Navas-news_39851.html

Вратарят на Леванте и Коста Рика Кейлор Навас преминава в Реал (Мадрид). Това обяви вестник "Marca" в днешния си брой. Цената на играча е 8 милиона евро. По-рано Навас беше спряган за Байер...

Пороен дъжд в Ловеч е наводнил няколко сгради

http://society.actualno.com/Poroen-dyjd-v-Lovech-e-navodnil-njakolko-sgradi-news_39852.html

Поройният дъжд, паднал през нощта в Ловеч, е наводнил няколко сгради, засегнати са голяма търговска верига в центъра на града и защитеното жилище за деца-сираци на булевард "България". Ням...

Шведски автор създава по 10 хил. статии за Wikipedia дневно

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/16/2344173_shvedski_avtor_suzdava_po_10_hil_statii_za_wikipedia/?ref=rss


Може ли един човек да пише по 10 хил. статии на ден е въпрос, който на пръв поглед има съвсем ясен отрицателен отговор. 53-годишният Сверкер Йонахсон от Швеция обаче е положителният отговор, като той прави точно това, съобщава в. The Wall Street Journal.

Това обаче се оказва напълно възможно, тъй като Йонахсон използва помощта на софтуерен бот, който пише по-голямата част от материалите, макар и не всички. Общо Йохансон и неговият помощник вече са създали 2.7 млн. статии, което се...

Обир в Радомир! Деца задигнаха оборота на компютърен клуб

http://www.zapernik.com/krimi/obir-v-radomir-deca-zadignaha-oborota-na-kompyuturen-klub_33092/

Три непълнолетни деца са задигнали оборота на компютърен клуб в град Радомир, научи ZaPernik.com.

Криминалното деяние е извършено вчера около обяд. Главният инициатор на обира е непълнолетният Николай И. Още две деца са му помагали в кражбата - момче и момиче.

Триото задигнало пари от компютърния клуб в радомирското читалище "Напредък".

Веднага след инцидента са уведомени органите на реда, които задържали непълнолетните...

Продължава

Ще ни спаси ли банковият съюз или ще ни погребе?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193747

Стабилността на българската финансова система може да се гарантира само от членство в банковия съюз, предхождано от членство в Единния банков надзор, който Европа в момента подготвя. Тази теза е сред най-обсъжданите през последните дни. 
Дали прехвърлянето на контрола върху българските банки към Европейската централна банка е панацеята за проблеми Стабилността на българската финансова система може да се гарантира само от членство в банковия съюз, предхождано от членство в Единния банков надзор, който Европа в момента подготвя. Тази теза е сред най-обсъжданите през последните дни. Дали прехвърлянето на контрола върху българските банки към Европейската централна банка е панацеята за проблеми

Русия си връща радиоелектронния център в Куба

http://www.cross.bg/rysiya-moskva-tzentur-1420952.html

/КРОСС/ Русия и Куба са постигнали принципна договореност Москва да възобнови експлоатацията на радиоелектронния център в Лурдес, край Хавана. Москва се отказа от него през 2001 г., защото нямаше пари за поддържането на комплекса и в отговор на искания на САЩ, пише руският вестник „Комерсант". Сега русите власти са счели за нужно да си върнат разположения на 250 км от бреговете на САЩ център, позволявал по времето на СССР да се контролират радио- и телефонните връзки на значителна част от територията на „потенциалния противник". Информацията, че Русия се връща в Лурдес са потвърдили пред изданието няколко източника от Москва. Според тях Русия е започнала преговорите в Хавана още преди няколко години, но рязко ги е активизирала в началото на тази година.  

Борисов: За да печели туризмът, са нужни пътища

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243713_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82%2C+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B8+%D0%

 Бойко Борисов определи инфраструктурата като основния фактор за развитието и печалбата на културния туризъм. „Държавата има два ангажимента ­ дай пари на археолозите да правят разкопки и прави път до там, туристите да отидат да ги видят”, заяви той по време на кръгла маса в НС за развитие на културната политика. По думите му никой не би пътувал 6 ­ 7 часа до дадена забележителност, а би си казал „ще я видя на снимка”. Според лидера на ГЕРБ в страната ни има уникални забележителности, за които трябва да се говори в цяла Европа. „На един Европейски съвет гледам колегите се скупчили в единия ъгъл и лека полека и аз да чуя... И слушам Хелена, датската премиерка, която сега е с голяма вероятност да оглави ЕС, шведският премиер и президентът Барозу разказват на другите ­ на канцлера Меркел и Оланд, какво са видели в България ­ катакомбите, Ларгото, като откривахме метрото”, разказа свои спомени експремиерът, според чието мнение страната ни е слабо позната с тези свои забележителности и трябва да се работи по популяризирането им.

Димитров: Президентска република е най-доброто решение за манталитета на българина

http://frognews.bg/news_73105/

Има документ, има история, но и всичко, случило се вчера, също вече е история, заяви по НТВ историкът и шеф на НИМ Божидар Димитров. Засега липсват важни документи, каквито са кредитните досиета. Има общ кредитен регистър, така че всичко може да се установи. В банката може нещо да няма, но в общия кредитен регистър трябва да има всичко, смята той.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194019

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Пиян мъж скочи в аквариум с акули в Бостън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194014

В Бостън задържаха пиян 51-годишен мъж, който влезе в аквариум с акули, съобщи в. "Вашингтон таймс". Мъжът бе обвинен в нарушаване на обществения ред и нападение срещу чужда собственост.
Без да си купи билет за посещение в аквариума, той прескочил през стената. "Той скочи в аквариума с дълбочина от 8 метра, а там има акули", В Бостън задържаха пиян 51-годишен мъж, който влезе в аквариум с акули, съобщи в. "Вашингтон таймс". Мъжът бе обвинен в нарушаване на обществения ред и нападение срещу чужда собственост. Без да си купи билет за посещение в аквариума, той прескочил през стената. "Той скочи в аквариума с дълбочина от 8 метра, а там има акули",

Жълт код е обявен за 8 области заради дъжд и гръмотевици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344504_jult_kod_e_obiaven_za_8_oblasti_zaradi_dujd_i/?ref=rss


Жълт код е обявен за 8 области на Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, сочи справка на сайта на НИМХ.

Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка.

В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщиха от НИМХ.

Шефът покрива част от лизинга за нова кола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243712_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%

 IT специалистите у нас са най-ухажваните служители от страна на работодателите. Освен на високи заплати - средно от по 2300-2500 лв., които растат с 6-8% годишно, софтуерните разработчици получават и много социални придобивки.

 

Част от IT компаниите у нас поемат и част от лизинговата вноска при покупка на нов автомобил, както и

 

частично покриване на таксата за частна детска градина

 

Масова практика е компаниите да покриват разходите за мобилни телефони, както и да осигуряват допълнително здравно или социално осигуряване в частен фонд. Така служителите им не плащат за частни прегледи, поставяне на пломби и т.н., а си избират клиники и болници, които работят с фонда, в който работодателят плаща допълнително. Някои предлагат безплатен обяд, а други – ваучери за храна. Много фирми предлагат и гъвкаво работно време. Важното е служителят да е изпълнил неговата част от проекта в дадения срок, а не да седи на бюрото от 9 до 18 часа и да си чати с колегите например. Така поспаливите избират да ходят на работа към 10 часа. Семейните с малки деца пък предпочитат да са от по-ранен час в офиса, за да си вземат децата от градина. Част от компаниите разрешават и определен брой дни в месеца служителите им да работят на лаптопите си от вкъщи.

 

Освен социалните придобивки масово компаниите

 

покриват разходите за обучения

 

на служителите си или дори сами провеждат такива. „Установените компании концентрират своите усилия в обучаването, задържането и професионалното развитие на собствените си кадри, както и непрекъснато обучение и преквалификация на млади специалисти. Добри примери са Академията на Телерик, IT Talent Trainings Camp на ImperiaOnline, стажантските програми на SAP Labs - България, VMWare, Nemetschek и много други”, обясниха от асоциацията на софтуерните компании.

Кадиев: Ако БНБ умее, но не иска да управлява кризи, значи са за затвор

http://frognews.bg/news_73103/

Целта отдавна не е просто развод между Пеевски и Василев; някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави, заяви по НТВ Георги Кадиев от БСП, без да назове конкретно име, за да не създава спекулации.

Кристалина почти сигурна за еврокомисар

http://frognews.bg/news_73104/

Кристалина Георгиева почти сигурно отново ще бъде българският еврокомисар. Премиерът Пламен Орешарски обаче най-вероятно няма да се ангажира с конкретно име за български еврокомисар днес по време на извънредния Европейския съвет в Брюксел, заявиха източници от парламента, информира в. Стандарт.

Обама иска разбирателство с Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243711_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

 Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че иска двустранните отношения с Китай да са в разцвет. Това стана в телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин, в който Обама е подчертал, че иска двустранните отношения да бъдат дефинирани от по-голямо сътрудничество и конструктивно управляване на различията.

 

Обама и Си обсъдили Иран и Северна Корея. Американският президент изразил надежда да се види с китайския си колега на срещата на върха на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Пекин през ноември.

 

Беседата се състоя два дни след Стратегическия и икономически диалог между САЩ и Китай, който предостави възможност за намаляване на напрежението между двете най-големи икономики в света след месеци на спорове по голям брой въпроси.

 

Междувременно Обама приветства предложеното от Египет прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа.

Цветелин Кънчев: Мангасирите си продават гласа, а не истинските цигани

http://pik.bg/цветелин-кънчев-мангасирите-си-продават-гласа-а-не-истинските-цигани-news202963.html

Цветелин Кънчев: Мангасирите си продават гласа, а не истинските цигани

„Евророма“ не купува никой и не е купувала ромите от Варна, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на партията Цветелин Кънчев.

Той заяви, че няма смисъл да купува гласове при условие, че има толкова много мераклии, които искат да платят трапезата на партията. „Истинските цигани не се продават.

Мангасарите обаче си продават гласа“, каза Кънчев. На въпрос дали има развод между „Евророма“ и БСП, Цветелин Кънчев отговори, че ще има национален съвет на партията и на 8 август ще се реши как ще се действа на предстоящите избори.

Кънчев напомни, че няма проблеми „Евророма“ да бъде партньор с БСП, но в никакъв случай няма да бъде слуга.


Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193662


Бойко Богданов, театрален режисьор, 55 г.
Борис Панкин, режисьор, 53 г.





Ловчански митрополит Гавриил, 64 г.



Деница Златева, депутат в 42-рото НС от ПГ на “Коалиция за България”.
Диана Ковачева, министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов.
Елена Костова, председател на фондация “Бъдеще за България”. Бойко Богданов, театрален режисьор, 55 г. Борис Панкин, режисьор, 53 г. Ловчански митрополит Гавриил, 64 г. Деница Златева, депутат в 42-рото НС от ПГ на “Коалиция за България”. Диана Ковачева, министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов. Елена Костова, председател на фондация “Бъдеще за България”.

ДКЕВР иска абонатите на ЕВН да не плащат за пускане на тока

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-иска-абонатите-на-ЕВН-да-не-плащат-за-пускане-на-тока_l.a_i.556198_at.1.html

Абонатите на енергийното дружество ЕВН да не плащат, за да им пуснат тока, когато той е бил спрян. Това предлага Държавната агенция за енергийно и...

Депутатите гласуват затвор за информация за банки, всяваща паника

http://www.moreto.net/novini.php?n=258126

В първия парламентарен ден тази седмица депутати ще разгледат на първо четене промени в наказателния кодекс. Според текстовете разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, се наказват със затвор между 2 и 5 години.

Пиян мъж скочи в аквариум с акули в Бостън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194005

В Бостън задържаха пиян 51-годишен мъж, който влезе в аквариум с акули, съобщи в. В Бостън задържаха пиян 51-годишен мъж, който влезе в аквариум с акули, съобщи в. "Вашингтон таймс". Мъжът бе обвинен в нарушаване на обществения ред и нападение срещу чужда собственост. Без да си купи билет за посещение в аквариума, той прескочил през стената. "Той скочи в аквариума с дълбочина от 8 метра, а там има акули",

Москва e в траур заради жертвите в метрото

http://www.bnews.bg/article-111216

Двадесет и две са вече жертвите на инцидента с руското метро. Днес в Москва е обявен ден на трауар.

Приятелите са с общо ДНК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243710_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BE+%D0%94%D0%9D%D0%9A

 Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си, отколкото предполага. По-голямо е сходството между ДНК кодовете на приятели, отколкото между хора, които са чужди един на друг. До такава степен, че хората в една и съща

 

социална среда могат да бъдат близки

 

като далечни

 

братовчеди

 

сочат резултатите от изследване върху база данни в Масачузетс, които обхващат близо 1,5 милиона генетични маркера на хора и техни познати.

 

Авторите на изследването фокусирали вниманието си върху група от 1932-ма души. Учените сравнили двойките приятели без роднинска връзка с двойките хора, които са чужди един на друг. Оказало се, че около 1 процент от гените на индивидите, които принадлежат към една и съща социална среда, са сходни. Това означава, че броят на сходните гени у тези индивиди е по-голям в сравнение с хората, които са чужди един на друг. Процентното съотношение на това генетично сходство е като при далечни братовчеди, отбелязват учените.

 

“За генетиците 1 процент от гените е значимо процентно съотношение - поясни съавторът на изследването, експертът по социология, еволюционна биология и медицина от Йейлския университет Никълъс Христакис. - Човек успява сред много възможности да избере за приятели хора, които

 

приличат на

 

членове на

 

семейството му

 

Според учените получените резултати разкриват, че генетичните връзки между приятели излизат далеч извън рамките на онова, което се очаква, че може да бъде открито сред хора, които имат общи прародители, или сред индивиди от една и съща етническа група като тяхната.

Симпатичен семеен приятел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243709_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB

 Кросоувърите вече не се нуждаят от висока проходимост и впечатляващи размери. Приятен външен вид, функционално вътрешно пространство и увеличен клиренс са напълно достатъчни за да спечелят симпатиите на съвременните семейства. Точно така изглежда новото Suzuki SX4 S-Cross, което ще се бори за добри пазарни позиции с ожесточената конкуренция на разрастващия се сегмент на компактни кросоувъри. Новият модел е наследник на Suzuki SX4, но второто поколение добавя името S-Cross. Кросоувърът е с просвет 17 см и предлага гъвкави умения в най-различни ситуации.

 

Новата версия изглежда типично по японски с ръбестата си предница и умишлено лишената от плавни линии задна част. Това не разваля целостта на образа, а напротив - колата често привлича погледите на съседите в пътния поток. При поглед върху новия SX4 S-Cross най-напред се виждат фаровете. Кросоувърът е първият модел на японската марка, оборудван със светодиодни светлини. На покрива има малки рейки, които правят колата по-висока. Сребристите пластмасови лайстни са поставени да предпазват каросерията от драскотини и изглаждат елегантно и спортно. Новият SX4 S-Cross е по-агресивен от предшественика си, като визуално е по-голям, по-висок и по-дълъг. Той достига

 

внушителните размери от 4,30 м дължина

 

1,77 м широчина и 1,58 м височина. Дизайнът напълно съответства на съвременните тенденции в автомобилната мода, но външността съвсем не е всичко, което да натежи при избора на този автомобил. Салонът на новото Suzuki SX4 S-Cross посреща с приятно изпълнение на детайлите, солидна сглобка и мека облицовка на предния панел. Всички уреди за управление са разположени там, където трябва да бъдат, затова интуицията няма да ви подведе, когато потърсите някоя от функциите. Седалката на водача се регулира по дължина и по височина в широки интервали. Кормилото също се настройва в дълбочина и по ъгъл на наклон, благодарение на което зад волана на SX4 S-Cross могат да се настанят удобно хора с всякакво телосложение. На покрива има огромен панорамният люк, състоящ се от два повдигащи се стъклени панела, който открива голямо пространство към природата и създава усещането, че сте в кабриолет. Богатото оборудване на S-Cross включва система за безключов достъп и стартиране на двигателя с бутон, както и круиз контрол с управление от волана.

 

Второто поколение на Suzuki SX4 S-Cross е снабдено с новата система за задвижване на четирите колела All Grip, която разпределя тягата между предната и задната ос с цел по-стабилно пътно поведение по-прецизен контрол.

 

Системата работи в четири режима,

 

които се избират чрез въртящ се превключвател на централния тунел. В зависимост от пътните условия в режим Auto системата автоматично определя кога да свърже задната ос, което става на хлъзгава повърхност, когато предните колела започнат да буксуват. На сух път кросоувърът е с предно предаване, като по този начин се пести гориво. За повече динамика е спортния режим Sport, при който двигателят работи на по-високи обороти, за сняг има режим Snow, а за черен път с гъста кал или при много стръмно изкачване междуосевият диференциал се заключва в режим Lock. Предното окачване на Suzuki SX4 S-Cross е тип McPherson, а отзад е поставена торсионна греда с извивка за инсталиране на задната ос. Новият SX4 S-Cross вози комфортно по неравните български пътища, окачването е еластично и поглъща неравностите без да друса. Високата позиция на седене подобрява видимостта, а информативният волан с пряка обратна връзка предоставя прецизен контрол при шофиране. В салона има стандартно 7 въздушни възглавници – за водача, пътника до него, коленете на шофьора и пътниците на задните седалки. Електронната стабилизираща програма предотвратява загуба на контрол над автомобила, а системата за подпомагане при потегляне не позволява на колата да тръгне по наклон. Цените на новото Suzuki SX4 S-Cross започват от 27 690 лева за бензиновата версия с предно предаване. Модификацията с 4х4 и автоматична скоростна кутия в ниво на оборудване GL+ струва 37 290 лева. Топмоделът с луксозен пакет с кожен салон, подгряване на седалките и панорамен покрив струва 42 990 лева.

 

Suzuki SX4 S-Cross 1.6 4WD CVT

 

1,6-литров 4-цилиндров бензинов мотор

 

120 к.с. макс. мощност при 6000 об/мин

 

156 Нм въртящ момент при 4400 об/мин

 

13,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

 

165 км/ч максимална скорост

 

5,7 л/100 км среден разход на гориво

 

130 г/км емисии на СО2

 

27 690 лева базова цена на модела

 

37 290 лева цена на тествания модел

Идва най-мощният и чист всъдеход в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243708_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%B2%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Новото Volvo XC90 ще бъде един от най-мощните и същевременно икономични всъдеходи в света. Шведският SUV ще се предлага с мощност до 400 к.с., а същевременно минималният разход на емисии на CO2 ще бъде сведен до впечатляващите 60 г/км. Никой друг високопроходим автомобил на планетата не може да се похвали с подобни цифри. С новото XC90 потребителите ще могат да имат едновременно мощен и икономичен всъдеход. Дългоочакваният модел ще се предлага с богата гама икономични двигатели Drive-E, които ще съчетават по ненадминато пътно поведение и изключително нисък разход на гориво и емисии на CO2. Гамата Drive-E се състои от интелигентни бензинови и дизелови 4-цилиндрови двигатели, които гарантират шеметно ускорение дори при 7 пътници в купето. От Volvo гарантират неописуемо усещане зад волана.

 

Удивителните постижения при новото Volvo XC90 още веднъж затвърждават лидерските позиции на марката по отношение на иновативните технологии, ориентирани към опазването на околната среда. Според Асоциацията на Европейската Автомо-билна Индустрия (АСЕА) шведската марка е сред абсолютните екологични лидери на пазара, като в периода 2012-2013 г. компанията е ограничила средния разход на своите автомобили с впечатляващите 8,4%.

 

Удивително е, че новите двигатели Drive-E на XC90 са 4-цилиндрови, като мощността, която предлагат е характерна за много по-големи агрегати. Затова от Volvo очакват да мине известно време преди хората да повярват, че това наистина е възможно. Още по-интересно е, че най-мощният двигател T8 на новото XC90 ще бъде едновременно електрически, хибриден и мощен.

 

При нормално шофиране агрегатът ще се движи в режим Hybrid, при който предните колела ще бъдат задвижвани от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов мотор, оборудван с компресор и турбокомпресор, а задните ще бъдат задвижвани от електрически мотор с мощност 80 к.с. Само с едно натискане на бутона шофьорът може да превключи изцяло на електричество, което ще му бъде от огромна полза в натоварения градски трафик. Максималният пробег ще бъде 40 км, преди отново да се мине на стандартния хибриден режим. Но с още едно натискане на бутона T8 двигателят може да превърне XC90 в истински състезателен автомобил, благодарение на спираща дъха мощност от 400 к.с. и 640 Нм въртящ момент. Новото XC90 ще се предлага с два изцяло дизелови двигателя – D4 и D5, които осигуряват мощност от съответно 190 и 225 к.с. И двата мотора гарантирано превръщат модела в най-икономичния в своя клас с изумителния среден разход съответно от 5 и 6 литра при пробег от 100 километра. Очакваният с огромен интерес шведски всъдеход ще се предлага и с два бензинови двигателя T5 и T6, които ще генерират 254 и 320 к.с. Новото XC90 ще предлага удобство вътре в автомобила, където интериорът е изключително просторен, луксозен и модерен.

Китайският пикап от Баховица вече се предлага с нов дизел и в специални версии (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/07/16/2344181_kitaiskiiat_pikap_ot_bahovica_veche_se_predlaga_s_nov/?ref=rss


Сглобяваният в село Баховица край Ловеч пикап "Грейт Уол Стийд" отново се предлага с дизелов двигател, собствена разработка на китайците и в четири специални изпълнения. Пълната гама на автомобила за бизнеса и свободното време беше представена пред автомобилни журналисти в началото на седмицата.

Дизелът, който се вгражда в "Стийд", е двулитров, четирицилиндров, комън-рейл със седем точково впръскване, турбокомпресор с променлива геометрия и междинен охладител. В него са използвани...

Фиеста в Берлин посрещна световните шампиони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243707_%D0%A4%D0%B8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%88%D0%B0%D0%BC

 Лятна фиеста посрещна в Берлин новите световни шампиони от Германия. Стотици хиляди фенове заляха улиците на столицата, за да поздравят Йоахим Льов и футболистите му с 4-тата купа, спечелена преди 3 дни във финала на „Маракана” срещу Аржентина с 1:0 след продължения.

 

Още в малките часове на деня хиляди запалянковци се бяха събрали около летище „Тегел”. Полетът на бундестима от Рио де Жанейро закъсня с около час, но в крайна сметка немските звезди кацнаха благополучно на крилете на специален аероплан на „Луфтханза”, носещ името „Самолет за победители” (Sie-gerflieger). Капитанът Филип Лам пръв излезе от самолета със световната купа в ръцете си.

 

След това празненството се измести в близост до Бранденбургската врата, където се бяха струпали над половин милион германци.

 

Футболистите приемаха овации от покрива

 

на специален камион, на който бяха изписани годините на немските триумфи на мондиали ­ 1954, 1974, 1990 и 2014.

 

„Трябва да благодаря на всички, които подкрепяха отбора на Германия. Без вас ние нямаше да бъдем тук. Ние всички сме световни шампиони”, обърна се към многолюдното множество треньорът Йоахим Льов. Играчи и фенове отдадоха дължимото на Мирослав Клозе, който стана голмайстор №1 в историята на световните първенства, като запяха в един глас името на ветерана. „Това е една мечта”, каза капитанът Филип Лам, а думите му бяха повторени и от героя във финала Марио Гьотце.

 

Триумфът на Мондиал 2014 е само началото на германската доминация, убеден е Бастиан Швайнщайгер. Той стигна до трофей на 6-ия си голям форум, след като преди това участва на 2 световни и 3 европейски първенства. „Сега сме

 

още по-гладни

 

за успехи

 

Искаме да сме първи още на следващия турнир, в който участваме. В отбора имаме много млади играчи, но също така и опитни футболисти като Лам, Йозил и Мертезакер. Тази комбинация прави разликата между нас и останалите”, заяви халфът на „Байерн”, който след 2 седмици ще навърши 30 години.

 

Швайни няма намерение да се отказва и възнамерява да бъде на линия и след две години на Евро 2016 във Франция. „Този отбор е специален. Достатъчно е да кажем, че сме първият европейски състав, вдигнал световната купа в Америка – това не може да не ни прави особено горди”, допълни Швайнщайгер.

Взривен автобус в Китай, жертви и ранени

http://www.vesti.bg/novini/vzriven-avtobus-v-kitaj-zhertvi-i-raneni-6017391

Двама души загинаха при взрив в автобус и последвалия го пожар в югоизточния китайски град Гуанджоу, провинция Гуандун. Други 32-ма са ранени, съобщи агенция Синхуа.

"Лудогорец" поема към мечтата - влизане в групите на Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/16/2344472_ludogorec_poema_kum_mechtata_-_vlizane_v_grupite_na/?ref=rss


Важно е човек да следва мечтите си и да се бори за постигането им. Важна е и първата стъпка по този път. Тя изисква много целеустременост и внимание и никога не е лесна.

Дори ако говорим за футбол и първият ти съперник по пътя към мечтата се казва "Дюделанж". Отборът от Люксембург застава пред "Лудогорец". Българският първенец посреща тази вечер скромния състав в първа среща от втория предварителен кръг в Шампионската лига.

Треньорът Стойчо Стоев заяви, че опитва да...

Жълт код е обявен за 8 области; дъждове

http://frognews.bg/news_73102/

Жълт код е обявен за 8 области на Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, информират на сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка.

Гинеколог извади сом с тегло 20 кг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193474

Шефът на Акушеро-гинекологичното отделение в ломската болница д-р Едуард Богомилов хвана близо 20 кг сом в Дунав. Лекарят, който е запален рибар от дете, хвърлил въдиците край остров Небуна в неделя. Той примамил мустакатия великан с така нареченото "бъкало" - дървен уред, с който се удря по водата и се произвеждат звуци, Шефът на Акушеро-гинекологичното отделение в ломската болница д-р Едуард Богомилов хвана близо 20 кг сом в Дунав. Лекарят, който е запален рибар от дете, хвърлил въдиците край остров Небуна в неделя. Той примамил мустакатия великан с така нареченото "бъкало" - дървен уред, с който се удря по водата и се произвеждат звуци,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване