ГЕРБ с въпроси за ситуацията в КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/gerb-s-vyprosi-za-situaciiata-v-ktb-6017447

Стоянова опроверга твърденията по-рано днес в кулоарите на НС на депутата от левицата Румен Гечев за около 2 млрд лв. бързо ликвидни активи на КТБ. От ГЕРБ чакат решението на съда за разкриване на вложителите в банката

С 225 млн. лв. се увеличават разходите по бюджета на НЗОК

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZNJmviwLi8o/

Министерският съвет одобри проектите на закони за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2014 г. Предлаганата актуализация на двата бюджета е мотивирана от взетото политическо решение на базата на постигнато съгласие между политическите сили при консултациите при Президента на Република България.

Набелязаните мерки с политически консенсус при проведените консултации предвиждат в краткосрочен план засилване на фискалните буфери на разположение на правителството с оглед гарантиране на финансовата стабилност на страната. Това би осигурило необходимата гъвкавост при настоящата нестабилна политическа ситуация, като неотложността на предложената мярка се обуславя и от ограниченото време до края на работата на 42-ото Народно събрание. Общественото доверие е ключово условие за финансовата стабилност на страната и подсилването на фискалните буфери ще допринесе за укрепването на това доверие. Фискалните буфери също така дават ясен сигнал, че държавата разполага с необходимите инструменти и ще предприеме необходимите действия за постигане на поставената цел.

Актуализацията на ЗДБРБ за 2014 г. цели единствено гарантиране на гъвкавост и осигуряване на възможност на правителството да оперира нормално в периода, когато няма да има работещ парламент.

Предложените промени в параметрите по приходите и разходите по държавния бюджет и по бюджета на НЗОК не са единственото възможното решение, като са налице и възможности за изпълнение на държавния бюджет за 2014 г. при сегашните му параметри при реализация на мерките в частта на събираемостта на приходите и ограничаване на разходите. Същото се отнася и за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 г., в който съществуват редица резерви, свързани с възможности за оптимизиране на дейността и със засилен контрол върху изразходването на финансовите ресурси.

Въпреки това, с оглед осигуряване на достатъчни възможности за маневреност, гъвкавост и отговор на евентуални предизвикателства и фискални рискове в хода на бюджетното изпълнение до края на 2014 г., предложените законови промени предоставят възможност за действия на всяко следващо правителство при необходимост. Това обаче не означава, че при засилване на мерките за подобряване на събираемостта на приходите и за ограничаване и реализиране на икономии в разходите бюджетното салдо в края на годината не може да отчете подобрение спрямо заложения актуализиран таван на бюджетния дефицит. В този смисъл, при отсъствие на необходимост от допълнителни фискални мерки в други бюджетни системи и при положителни ефекти от мерките по отношение на събираемостта на приходите и ограничаването на разходите може да се очаква, че бюджетният дефицит в края на годината може да бъде под планирания с актуализираните разчети към ЗДБРБ за 2014 г.

Изготвените от приходните администрации оценки за очакваното изпълнение на данъчните приходи на годишна база очертават изоставане спрямо планираните със ЗДБРБ за 2014 г. параметри основно при постъпленията ДДС от внос, администрирани от Агенция „Митници”. Актуализираните прогнози предвиждат постъпленията от ДДС от внос да бъдат по-ниски от разчетите към първоначалния ЗДБРБ за 2014 г. с около 500 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП).

По отношение на приходите, администрирани от Националната агенция по приходите, актуализираните прогнози очертават изпълнение на годишните разчети, като дори могат да се очакват положителни ефекти от мерките за повишаване на събираемостта на приходите и преизпълнение на разчетите при някои данъци.

От страна на разходите към полугодието на 2014 г. се очертава напрежение при финансиране на сектора на здравеопазването, като следва да се отбележи, че независимо от ежегодното увеличение на средствата за системата на здравеопазването, проблемът с недостига на средства за здравноосигурителни плащания през последните години се задълбочава и изостря, което налага целенасочена реформа в сектора. Потенциалните ефекти от такава реформа обаче не могат да се проявят в краткосрочен хоризонт, което налага незабавно предприемане на действия за оптимизиране на дейността и засилване на контролните механизми.

Заедно с това, за преодоляване на очерталия се недостиг за здравноосигурителни плащания по бюджета на НЗОК с предложените промени в ЗДБРБ за 2014 г. е предвиден допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в общ размер на 225 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП). С осигуряването на допълнителните средства ще се увеличат разходите, респ. здравноосигурителните плащания по бюджета на НЗОК с 225 млн. лв., което цели запазване на финансова стабилност на системата и недопускане на възникване на нови просрочени задължения на НЗОК в края на годината.

Представените по-горе промени в параметрите по приходите и по разходите водят до влошаване на бюджетното салдо по КФП за 2014 г. със 725 млн. лв. (0,9% от прогнозния БВП), както следва:

- намаляване на планираните приходи от ДДС по държавния бюджет с 500 млн. лв., което води до намаление от 0,6 от прогнозния БВП на приходите по КФП;

- увеличаване на разходите по КФП с 225 млн. лв. (по бюджета на НЗОК), което води до увеличаване на разходите по КФП с 0,3% от прогнозния БВП.

В контекста на предлаганото засилване на фискалните буфери и увеличаване на дефицита се поражда необходимост от поемане на нов държавен дълг, съответно промяна дълговите ограничения за 2014 г., в размер до 3,4 млрд. лв. (4,2% от прогнозния БВП) през 2014 г., с което максималния размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21,2 млрд. лв. (26,3% от прогнозния БВП). Предвидено е също така увеличение на максимален размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината във връзка с възможността за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 2 млрд. лева.

 

Борсовата летаргия ще продължи още поне месец-два

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8fa65d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cborsovata0Eletargiia0Eshte0Eprodylji0Eoshte0Epone0Emesec0Edva0H1763420C/story01.htm

Инвеститорите следят повече драмите в банковата система, отколкото котировките на акциите, констатира Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт


Гръцкият терорист Никос Мазиотис задържан, докато обира бижутериен магазин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195065

Гръцкият терорист Никос Мазиотис, за информация за когото властите в Гърция обявиха награда от един милион евро, е бил задържан в сряда по време на опит да ограби бижутериен магазин в центъра на Атина, се съобщава на сайта на вестник Етнос.
При престрелката по време на задържането на терориста е ранен един полицай, двама туристи и самият Мазиотис. Гръцкият терорист Никос Мазиотис, за информация за когото властите в Гърция обявиха награда от един милион евро, е бил задържан в сряда по време на опит да ограби бижутериен магазин в центъра на Атина, се съобщава на сайта на вестник Етнос. При престрелката по време на задържането на терориста е ранен един полицай, двама туристи и самият Мазиотис.

Малките мечти са най-важни, или как 18 млади хора се учат да живеят щастливо

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/07/16/2344686_malkite_mechti_sa_nai-vajni_ili_kak_18_mladi_hora_se/?ref=rss


Престъпваш прага и те лъхва свеж аромат на безброй глицеринови сапуни, пъстри цветове се изпречват пред погледа ти, накъдето и да го насочиш. Преди да усетиш, вече държиш в ръка прясна цитронада, а насреща ти се усмихва Мария. Това е нейният свят и света на още 17 човека с умствени затруднения, които се учат заедно на това да са самостоятелни, отговорни, уверени и общителни... с една дума - да бъда щастливи. 

С тържество днес Фондация "Светът на Мария" отбеляза една година, откакто в...

Възможност за допълнително сключване на договори по Програмата за развитие на селските райони

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8wKUgKxvFXk/

Министерският съвет прие решение, с което се предоставя възможност за допълнително сключване на договори над бюджета по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

По този начин ще бъдат подпомогнати земеделски производители за изпълнение на различни видове инвестиции, което ще благоприятства модернизирането на техните стопанства и повишаването на конкурентноспособността им. Възможността за сключване на нови договори през 2014 г. ще доведе и до ускоряване на усвояването на средства по Програмата.

 

Задържаха гръцкия терорист Никос Мазиотис, докато обира бижутериен магазин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195013

Гръцкият терорист Никос Мазиотис, за информация за когото властите в Гърция обявиха награда от един милион евро, е бил задържан в сряда по време на опит да ограби бижутериен магазин в центъра на Атина, се съобщава на сайта на вестник Етнос.
При престрелката по време на задържането на терориста е ранен един полицай, двама туристи и самият Мазиотис. Гръцкият терорист Никос Мазиотис, за информация за когото властите в Гърция обявиха награда от един милион евро, е бил задържан в сряда по време на опит да ограби бижутериен магазин в центъра на Атина, се съобщава на сайта на вестник Етнос. При престрелката по време на задържането на терориста е ранен един полицай, двама туристи и самият Мазиотис.

Един от най-старите руски туроператори - "Нева", спря да работи

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/07/16/2344828_edin_ot_nai-starite_ruski_turoperatori_-_neva_spria_da/?ref=rss


Един от най-старите руски туроператори - "Нева", обяви днес, че не може да изпълнява задълженията си, съобщи РИА Новости. 

На сайта си компанията уверява, че дейността й е застрахована за над 454 млн. рубли (9.8 млн. евро). Сумата е една от най-големите в Русия, информира Асоциацията на руските туроператори, цитирана от "Ведомости" 

Компанията изпраща туристи по 58 дестинации, между които и България и в момента 6000 нейни клиенти се намират на почивка извън Русия, съобщи...

Българин е убит във Франкфурт

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/bylgarin-e-ubit-vyv-frankfurt-6017445

38-годишен българин е убит в германския град Франкфурт. Инцидентът е станал недалеч в близост до метростанция Калбах

Tри овце убити от мечка край Забърдо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195050

Мечка уби три овце край село Забърдо, община Чепеларе, съобщиха за Фокус от РИОСВ – Смолян.
Около 6:00 часа сутринта е подаден сигналът в РИОСВ – Смолян за мечка, която е убила три овце край село Забърдо. В овчарника са се намирали около 296 овце. В момента комисия заседава и обсъжда какви мерки да бъдат взети. Мечка уби три овце край село Забърдо, община Чепеларе, съобщиха за Фокус от РИОСВ – Смолян. Около 6:00 часа сутринта е подаден сигналът в РИОСВ – Смолян за мечка, която е убила три овце край село Забърдо. В овчарника са се намирали около 296 овце. В момента комисия заседава и обсъжда какви мерки да бъдат взети.

БСП предлага да се гарантират и големите депозити в КТБ

http://www.cross.bg/mlrd-depoziti-natrypanite-1421031.html

София /КРОСС/ Депозитите над 100 000 евро в Корпоративна търговска банка, които по закон не са гарантирани, да бъдат обезпечени с добри и високоликвидни активи на банката в размер на 2 млрд. лв. Това предлага БСП като решение за справяне с кризата с банката, стана ясно на брифинг на червената партия в парламента.Идеята е да се покрие само главницата по тези депозити, не и натрупаните лихви, обясни депутатът Румен Гечев след работна среща с експерти и банкери в Народното събрание. Целта е да се спасят парите на няколко стотин български фирми, които плащат данъци и дават работа на 80 000 души.Активите от 2 млрд. лв., с които ще се покрият едрите депозити, ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", а тя ще бъде 100% одържавена, каза Гечев.За депозитите под 100 000 евро, които се оценяват на 3,7 млрд. лв., ще се използват натрупаните във фонда около 2 млрд. лв. и допълнително ще се пусне емисия държавен дълг от 1,6-1,7 млрд. лв.Очаква се изчистване на още няколко детайли по проекта за законови промени и вкарването му в парламента до дни.Този вариант на БСП предстои да се гласува от парламентарната група. Той намери 90% предварително съгласие от другите парламентарни групи, обясни Гечев.Депутатът обясни, че БСП препоръчва така предложената схема възможно най-скоро да влезе в сила.Според депутати от БСП и ДПС спецзаконът за КТБ, лансиран от БНБ, е по препоръка на Европейската комисия

Баскетболната федерация получи зала "Триадица" за 10 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/16/2344747_basketbolnata_federaciia_poluchi_zala_triadica_za_10/?ref=rss


Столична община отдаде безвъзмездно зала "Триадица" на Българската федерация по баскетбол за 10 години.

Подобно партньорство между общината и спортна федерация се случва за първи път и беше определено като "исторически момент" за българския спорт като цяло.

Миналата година волейболната федерация получи за ползване зала "Христо Ботев" от държавната фирма "Академика 2011".

Договорът за "Триадица" беше подписан в подкрепа на кандидатурата на София за европейска...

КЗП погна ВиК дружествата

http://society.actualno.com/KZP-pogna-ViK-drujestvata-news_39947.html

Два вида неравноправни клаузи присъстват във всички общи условия на ВиК дружествата в страната, констатира обстоен анализ на Комисията за защита на потребителите /КЗП/, съобщиха от ведомството. Инсти...

3/4 от живеещите в развитите страни са щастливи

http://europe.actualno.com/34-ot-jiveeshtite-v-razvitite-strani-sa-shtastlivi--news_39949.html

Повече от 3/4 от хората в развития свят казват, че са щастливи, но мнозинството от тях искат животът им да бъде по-прост, показва ново проучване в 20 от водещите световни сили, публикувано във вест...

С 3,5 млн. лв. намалява главницата по заема на „Пристанище Бургас” ЕАД

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jprgp4n70e8/

Правителството одобри проект на Споразумение за изпълнение на задължение на „Пристанище Бургас” ЕАД по Подзаемно споразумение за обслужване на заема по проект „Разширение на пристанище Бургас”.

С решението се предвижда размерът на главницата на задължението на „Пристанище Бургас” ЕАД да бъде намален с 3,5 млн. лв. Това е размерът на направената от дружеството вноска в централния бюджет в изпълнение на Постановление №285 на Министерския съвет от 2013 г. Тази вноска не представлява дивидент.

 

Прокуратурата опроверга Искров: Кредитните досиета не са изчезвали от КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=258188

Прокуратурата опроверга информацията, обявена от управителя на БНБ Иван Искров, че кредитните досиета от КТБ са били изнесени. От държавното обвинение уточниха, че не става въпрос за изчезнали документи, а за непопълнена адекватно информация.

Чуждестранни кораби ще изследват Черно море

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z6_rrfh6s2c/

Правителството разреши на шест научноизследователски кораба, плаващи под знамената на Италия, Малта, Турция, Панама и Вануату, да пребивават в изключителната икономическа зона, в териториалното море и във вътрешните морски води на България в Черно море за извършване на геодезически изследвания за картиране на морското дъно и опробване в площта „Блок 1-21 Хан Аспарух”. Плавателните съдове ще могат да посетят и пристанище Варна.

Изследванията ще се извършват от екип на „Фугро очеансисмика” – акционерно дружество, регистрирано в Италия, което е изпълнител на обществена поръчка, възложена от „ОМВ Офшор България ГмбХ – Клон офис България”. Те са в съответствие с технологията и в обем, определени в Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ, сключен между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и „Тотал Е&П България”.

 

Румен Гечев: Решението на казуса „КТБ” трябва да отговаря на националните интереси

http://frognews.bg/news_73125/

Експертите на ПГ на КБ и на БСП продължават да работят изключително активно и надявам се ползотворно за търсене на решение на проблема с КТБ. Към днешна дата сме намерили варианти на решение, които предстои да бъдат гласувани в нашата и в другите парламентарни групи. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, пред журналисти в парламента.

Украинското МВР съобщи за покушението на Аваков?

http://www.cross.bg/ykraiina-raboti-vutreshnite-1421029.html

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи на Украйна анонсира брифинг, посветен на покушението на и. д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков, предаде RТ. Съобщението на украинското ведомство бе публикувано в официалния сайт на министерството, но малко по-късно, по неясни причини е премахнато. От МВР съобщиха, че засега няма подробности по-случая, но по-късно ще бъдат представени такива по време на брифинга. Малко по-късно провеждането на мероприятието бе пренесено на друга дата (неизвестна засега). Украинските медии обаче, продължават да уверяват, че покушение е имало и то е станало в източната част на Украйна.    

Допълнителни 1,5 млн. лв. отиват при археолозите

http://www.cross.bg/ministerstvoto-kyltyrata-deiinosti-1421030.html

София /КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 500 000 лв. по бюджета на Министерството на културата за 2014 г. за дейности по проучване и опазване на археологическото наследство, включително и теренната консервация.Целта на приетия проект на Постановление на Министерски съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2014 г. е да се осигури финансиране на теренните археологически проучвания в изпълнение на чл.148, ал. 4 от Закона за културното наследство.С предложените средства финансово ще се осигурят дейности за археологически обекти, които се проучват в продължение на години и за които е необходимо археологическите разкопки да продължат. Причината е, че те са застрашени, тъй като са изложени на иманярска дейност и негативни атмосферни влияния.Голяма част от обектите са изключителни образци на културното ни наследство, с потенциал за превръщането им в атрактивни туристически дестинации. Разходите по години са както следва: 2009 г. - 439 194 лв. 2010 г. - 841 870 лв. 2011 г. - 994 000 лв. До септември 2012 г. - 1 121 335 лв.За 2013 г. Министерството на културата наследява предходен бюджет от 500 000 лв.Средствата са разпределени от 16-членна експертна комисия с председател проф. Божидар Димитров, назначена от министър Петър Стоянович. Снимка: Булкфото, всички права запазени  

Заделиха допълнителни 1,5 млн. лв. за археологически разкопки

http://news.ibox.bg/news/id_838551714

Голяма част от обектите са изключителни образци на културното ни наследство

Сидеров: Борисов се кани да управлява с ДПС

http://www.cross.bg/politika-gerb-ataka-1421028.html

София /КРОСС/ Всички в момента се интересуват от вътрешно-политическата обстановка, от т.нар. банкова криза. Ще кажа защо така я наричам, тъй като според мен няма банкова криза, има една измислена истерия и всички други движения, политически, които съпровождат тази измислена банкова криза. Първо да кажа, че ние обявихме неприсъствие в парламента, тъй като не виждаме смисъл от продължаване работата на този парламент, той е изгубил доверието на хората, правителството изгуби доверието на хората, на самите мандатоносители, които го предложиха, така, че ние сме за колкото може по-бързи избори. Казахме го ясно и го следваме и с действията си, за разлика от други политически сили, които само говореха за оставка и за избори, а всъщност, май им се стои в този парламент." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на пресконференция в гр. Добрич.Сидеров подчерта, че „златният пръст" се нарича Бойко Борисов и всъщност управлението на ДПС се крепи от ГЕРБ. Лидерът на националистите заяви, че двете партии - ГЕРБ и ДПС си гласуват вече закони, които са изключително опасни, тревожни. „ГЕРБ и ДПС гласуваха закон, с който слагат цензура върху говоренето по банкови теми. Това за мен е един заговор на банковите олигарси и на техните марионетки ГЕРБ и ДПС. Не мога да разгледам другояче този закон, освен като изключителен удар срещу демокрацията, нормите на свободния изказ, на свободата на словото и изказванията, гарантирани от конституцията

Чобанов: Ако се спасяват всички вложители в КТБ, ще бъде проверен произходът на парите им

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/16/2344795_chobanov_ako_se_spasiavat_vsichki_vlojiteli_v_ktb_shte/?ref=rss


Дори да се приеме решението да бъдат спасени всички пари на вложителите в КТБ, то категорично трябва да е съпроводено с действия, които гарантират прозрачност и произхода на средствата, които ще бъдат спасени. Това коментира министърът на финансите Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет в отговор на въпрос дали държавата трябва да гарантира всички влогове на
клиентите в КТБ - и тези, които са над 100 000 евро.

По думите на министъра, цитиран от БТА, именно затова...

Без предварително плащане на оспорвана сметка за вода

http://www.mediapool.bg/bez-predvaritelno-plashtane-na-osporvana-smetka-za-voda-news222710.html

Вече водните дружества няма да изискват от клиентите си, които оспорват размера на сметката, да я плащат предварително и чак след това да разглеждат жалбата им. Също така вече няма да имат право да определят по свое усмотрение потреблението на клиентите си, чиито водомери са били неизправни, а ще спазват министерска наредба. Водоснабдителните и канализационни (ВиК) фирми в цялата страна обаче вече ще имат правото да отчитат на три месеца водомерите на клиентите си като им пращат две прогнозни и една изравнителна сметка. В момента това прави само "Софийска вода", след като на ЧЕЗ бе забранено същото след недоволство на потребителите.   Това предвижда проектът за нови общи условия за 51ВиК, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа на заседанието си в четвъртък.   Водните оператори ще продължат да вземат такса за повторно пускане на водата на клиенти, които не са си плащали сметките и водомерите им са били пломбирани, докато в същото време ДКЕВР смята да отмени идентичната такса за електроразпределителните мрежи, срещу което твърдо са от ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".   Поправките в общите ВиК-условия идват след сигнал на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за неравноправни клаузи.   В момента при неизправен водомер месечното количество изразходвана питейна вода се определя по ред и начин, определени от съответното ВиК, които обаче по-скоро третират клиента като крадец, смятат от КЗП. Сега при кражба или повреда на водомера ще се начислява за плащане количество, което е сравнимо с изразходваното за същия период на предходните три години.   Променя се и сегашното задължение на клиента първо да плати начислената му сметка, с която той може и да не е съгласен, после да подаде жалба, с която да я оспори, и ако тя се окаже основателна, дружествата да му възстанови разликата от плащането. Вече обжалването на сметка ще спира плащането й до разрешаване на спора.   ВиК-операторите също така вече ще могат да си намалят разходите за инкасатори, тъй като ще са длъжни да засичат водомерите "поне веднъж на три месеца". Това означава, че ще могат да пращат прогнозни и изравнителни сметки.

Казийски подписа с "Тренто", клубът върна в употреба фланелката с №1

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/16/2344796_kaziiski_podpisa_s_trento_klubut_vurna_v_upotreba/?ref=rss


Българският волейболист Матей Казийски се завърна в "Тренто". Посрещачът подписа с италианския клуб и в замяна получи своята фланелка с №1, която след напускането му преди година беше извадена от употреба.

Наскоро треньорът Радостин Стойчев застана повторно начело на отбора и се очакваше и идването на 29-годишния волейболист. Миналия сезон двамата работиха в "Халкбанк".

Казийски заяви, че "Тренто" и градът са му толкова близки, че приема завръщането си за нещо нормално....

Вече има туристи на плажа в Приморско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195024

Туристите се върнаха на плажа в Приморско, съобщи кметът на общината д-р Димитър Гверманов пред Фокус.
Положението е започнало да се норма, въпреки че в общината все още е обявено бедствено положение. Дъждът е спрял преди два часа и отводняването на залетите пътни участъци Туристите се върнаха на плажа в Приморско, съобщи кметът на общината д-р Димитър Гверманов пред Фокус. Положението е започнало да се норма, въпреки че в общината все още е обявено бедствено положение. Дъждът е спрял преди два часа и отводняването на залетите пътни участъци

Асандж и Кантона заедно на фитнес /видео/

http://www.cross.bg/asandzh-kantona-chiito-1421027.html

/КРОСС/ Френският режисьор Ромен Гаврас публикува на профила си в Twitter кратко видео, запечатало усилията на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и известния френски футболист Ерик Кантона във фитнеса. си сътрудничество, чиито детайли обаче не се оповестяват. Тренировката се е провела в посолството на Еквадор в Лондон, където Асандж е вече повече от две години.Следва да се отбележи, че на бягащата пътека е бившият спортист, а не разобличителят на американското правителство и армия. Докато Кантона се поти, Асандж следи на специален уред резултатите му . Съдейки по потта, която се стича по бившия спортист, австралиецът е много строг треньор. The Guardian съобщава, че основателят на WikiLeaks и Кантона са обсъдили бъдещото си сътрудничество, чиито детайли обаче не се оповестяват. Видео  

В Хърватия обявиха "списък на срама" с фирми, които бавят заплатите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344787_v_hurvatiia_obiaviha_spisuk_na_srama_s_firmi_koito/?ref=rss


В Хърватия в сряда бе обявен първият списък с над 5000 фирми и организации, които дължат повече от една месечна заплата на служителите си за 2014 г. С този "списък на срама" се прави опит да се прекрати масовата практика на работодатели да мамят работниците си, обяснява "Ройтерс".

В списъка, публикуван на интернет сайта на осигурителния институт, са включени близо 5400 компании и около 1600 индивидуални работодатели. Сред тях са адвокатски кантори, детски градини, много предприятия...

ЕП подкрепи присъединяването на Литва към Еврозоната

http://news.ibox.bg/news/id_1847316795

Резолюцията беше приета с 545 гласа „за", 116 „против" и 34 „въздържал се"

Ван дер Любе оправдан, Георги Димитров още не за палежа на Райхстага

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195009


И до днес Георги Димитров и останалите 3-ма комунисти, съдени за съучастничество в подпалването на Райхстага в Берлин през 1933 г. и по-късно освободени, не са оневинени напълно от германския съд.
Присъдата на основния заподозрян за палежа - холандеца Маринус ван дер Любе, бе отменена на 7 декември 2007 г. И до днес Георги Димитров и останалите 3-ма комунисти, съдени за съучастничество в подпалването на Райхстага в Берлин през 1933 г. и по-късно освободени, не са оневинени напълно от германския съд. Присъдата на основния заподозрян за палежа - холандеца Маринус ван дер Любе, бе отменена на 7 декември 2007 г.

Задържаха 34-годишна варненка, опитала се да открадне козметични продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=258185

На 15 юли е подаден сигнал от служител на звено за самоохрана на магазин за козметични продукти от голяма верига магазини, намиращ се на ул. "Дрин", за това, че неизвестно лице е направило опит за кражба на различни по вид и марка козметични продукти от стелажите на магазина на обща стойност около 380 лв.

Туристите се върнаха на плажа в Приморско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194997

Туристите се върнаха на плажа в Приморско, съобщи кметът на общината д-р Димитър Гверманов пред Фокус.
Положението е започнало да се нормализира, въпреки че в общината все още е обявено бедствено положение. Дъждът е спрял преди два часа и отводняването на залетите пътни участъци Туристите се върнаха на плажа в Приморско, съобщи кметът на общината д-р Димитър Гверманов пред Фокус. Положението е започнало да се нормализира, въпреки че в общината все още е обявено бедствено положение. Дъждът е спрял преди два часа и отводняването на залетите пътни участъци

Божидар Димитров: Куче, търсач на трюфели, откри антично съкровище в Стара планина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195000

"Търсач на трюфели със специално обучено за целта куче донесе в Националния исторически музей антично сребърно монетно съкровище, състоящо се от 16 сребърни монети от едър номинал /тетрадрахми/, сечени в т. нар. Първа македонска област на Рим", съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и допълни, че монетите са отлично запазени. "Търсач на трюфели със специално обучено за целта куче донесе в Националния исторически музей антично сребърно монетно съкровище, състоящо се от 16 сребърни монети от едър номинал /тетрадрахми/, сечени в т. нар. Първа македонска област на Рим", съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и допълни, че монетите са отлично запазени.

Пожар избухна в отдела по кадастър на Столична община (обновена, видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344786_pojar_izbuhna_v_otdela_po_kadastur_na_stolichna/?ref=rss


Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението гасиха пожар, избухнал в отдел "Териториален
кадастър" към Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община на столичната ул."Сердика" 5.

Причината е късо съединение. Няма опасност за архива, защото той се намира на етаж, който не е засегнат, съобщиха от СДВР.

Около 14:00 часа е подаден сигнал за пожара, в който се посочва, че гори подпокривното пространство на агенцията. На мястото на инцидента са...

Пожар избухна в Агенцията по геодезия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344786_pojar_izbuhna_v_agenciiata_po_geodeziia/?ref=rss

Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението гасят пожар в сградата на Агенцията по геодезия в столицата, съобщиха от пресцентъра на СДВР.

Около 14:00 часа е подаден сигнал за пожара, в който се посочва, че гори подпокривното пространство на агенцията. На мястото на инцидента са изпратени екипи 4 екипа, които работят по изясняването на причините за пожара, както и за овладяването му.

Няма пострадали при инцидента, всички служители на сградата са били евакуирани....

Божидар Димитров: Куче, търсач на трюфели, откри сребърни монети в Стара планина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194977

"Търсач на трюфели със специално обучено за целта куче донесе в Националния исторически музей антично сребърно монетно съкровище, състоящо се от 16 сребърни монети от едър номинал /тетрадрахми/, сечени в т. нар. Първа македонска област на Рим", съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и допълни, че монетите са отлично запазени.

Българин е намушкан във Франкфурт

http://www.vesti.bg/novini/bylgarin-e-namushkan-vyv-frankfurt-6017446

38-годишен българин е убит в германския град Франкфурт. Инцидентът е станал недалеч в близост до метростанция Калбах, съобщава "Франкфуртер Рундшау".

35 хил. долара за малкия „Модел 3“ на „Тесла“

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/35-hil.-dolara-za-malkiia-model-3-na-tesla-6017443

Електрическият конкурент на баварската „Тройка“ ще се появи през 2017 г., жената му ще е 35 хил. долара

Внасят днес актуализацията на бюджета

http://pik.bg/внасят-днес-актуализацията-на-бюджета-news203140.html

Внасят днес актуализацията на бюджета

Правителството предлага актуализация на бюджета. Тя ще бъде внесена днес. Следобед има общо заседание на комисиите в Народното събрание с цел още утре да влезе в пленарна зала, съобщи БГНЕС.

Предлаганата актуализация на закона за държавния бюджет е мотивирана от взето политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на консултациите при президента за изготвяне на промени в бюджета за 2014 г. и на бюджета на НЗОК за 2014 г. Това каза финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на министерски съвет.

Набелязаните мерки в консултациите предвиждат засилване в краткосрочен план на финансовите буфери на разположение на правителствата. Това би осигурило гъвкавост. "Общественото доверие, което ще осигурим е ключово условие за самата финансова стабилност на страна и усилването на фискалните буфери ще подкрепят това доверие", каза Чобанов. Актуализацията цели единствено гарантиране на гъвкавост и възможност следващо служебно правителство да оперира нормално в среда, в която отсъства работещ парламент.

В актуализирания бюджет е предвидено дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде увеличен на 725 млн. лв., което е 0.9 от прогнозния БВП. Тоест дефицитът се увеличава на 2,7% от брутния вътрешен продукт. От тези пари 225 млн. лева ще отидат за актуализацията на бюджета на НЗОК, 500 млн. лв. е намалението на заложените приходи. От парите за НЗОК 200 млн. са за болнична помощ, 25 млн. за осигуряване на лечението на онкоболните. Това са основните направления, за които даваме ресурс с препоръката да се предприемат допълнителни мерки. Очаквайте подробности.

От ГЕРБ щели да участват в работата на парламента само за "правилната" актуализация на бюджета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344775_ot_gerb_shteli_da_uchastvat_v_rabotata_na_parlamenta/?ref=rss


От ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с актуализацията на бюджета, приета от правителството. Днес Министерският съвет одобри увеличение на тавана на държавния дълг с 3.425 млрд. лв. и на разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко от исканото от касата.

Пред журналисти в парламента депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Лиляна Павлова определиха средствата като недостатъчни, а предложението на Министерския съвет – като "пясък в...

Стоян Александров: Защо не се одържави КТБ, а Кредит Агрикол?

http://frognews.bg/news_73124/

Какво правим, ако гаранционният фонд е от 2 милиарда, а на нас ни трябват 4, попита финансистът Стоян Александров. Ако този фонд се използва за банката, а след това бъде атакувана друга банка, продължи с въпросите той. И още: Защо не се одържави КТБ, а Кредит Агрикол? На въпроса за одържавяването Вучева заяви: Защото се провали с тези чували.

Създават 24-часово онлайн училище по руски език

http://www.cross.bg/ezik-ryski-rysiya-1421026.html

/КРОСС/ В Русия ще бъде създадено 24-часово онлайн училище по руски език за чужди граждани и сънародници, живеещи в чужбина. Това съобщи министърът на образованието и науката на Русия Дмитрий Ливанов на заседанието на Съвета по руски език към правителството на Русия. „Ще бъде създадена интерактивна образователна интернет-система, където учениците ще могат да общуват помежду си и с преподавателите. Училището ще бъде достъпно денонощно през цялата седмица", каза министърът. Също така, той поясни, че се създава ресурс, където ще бъдат събрани най-добрите електронни програми за дистанционно обучение на руски език за: предучилищна възраст, средни училища и допълнително образование.    

Минути преди дерайлиралия влак са минали безпроблемно други два

http://pik.bg/минути-преди-дерайлиралия-влак-са-минали-безпроблемно-други-два-news203136.html

Минути преди дерайлиралия влак са минали безпроблемно други два

Минути преди дерайлиралия влак край жп гара Калояновец безпроблемно през същия участък са минали един след друг други два влака по повод твърденията за някаква техническа неизправност по трасето.

Това съобщи Неделчо Спасов, началник-инспекция „Безопасност на превозите" в НКЖИ в сряда пред журналисти на мястото на катастрофата, пише standartnews.com.

В 15.04 през гарата и същите стрелки за отклонение на съседния коловоз е влязъл пътнически влак 40244 от Димитровград. Седем минути след него в обратна посока преминава и експрес и двата влака се разминали в междугарието.

Стрелките и маршрутите на излезлия от релсите бърз влак за Бургас няколко минути по-късно са заключение в релейното помещение на гарата и достъп до тях имат само следователите, добави Спасов. Според него и главният и предупредителният светофар са показвали, че влакът трябва да влезе в гарата с 40 км/ч, а не с 98 км/ч, колкото е показала контролната скоростна лента.

„Това са видели, колегите от БДЖ, като са свалили лентата, но скоростта трябва да бъде потвърдена от следствието", направи уточнението експертът. Още вечерта е била иззета и черната кутия на локомoтива и запечатана в двоен плик пред двама следователи и две поемни лица.

„Освен скоростта черната кутия записва положението на спирачката, начина на задействането и в момента на инцидента, времето на задействане", добави Спасов. Черната кутия се разчитала чрез специален софтуер и нямало как да се манипулира, тъй като програмния продукт се пазел и в Министерството на транспорт.

Според шефа по безопасността на превозите в този жп участъка имало най-висока степен на сигнализации и контрол по всички евростандарти – 10 на 9 степен. Самата инсталация се самотествала, дори при минамално съмнение за отклонение от работните параметри – било на пътното или локомотивно оборудване, преминавала в забранителен режим и спирачките на локомотива или мотрисата се задействат автоматично.

Тази допълнителна система за контрол, ако е включена на практика дублирала машиниста на влака и му изземвала функциите, ако допусне някакво нарушение, поясни още експертът.

Дали е била включена тази система щяло да стане ясно след разчитане на черната кутия.

Според Спасов не било много редно титулярът-машинист Венко Тодоров, който загина, да поверява управлението на влака на своя помощник Христо Тиляшев. Той е бил само на две седмици в пътническите превози, а управлението на пътнически влак било доста по-различно от товарен.

Европейският парламент одобри четирима нови еврокомисари

http://www.moreto.net/novini.php?n=258190

Четирима нови еврокомисари бяха одобрени в пакет от Европарламента с мнозинство от 421 гласа. Те ще изпълняват временно функциите на предишните титуляри, които положиха клетви като депутати в новия състав на законодателния орган. Сред новите комисари е Юрки Катайнен, бивш премиер на Финландия, който поема от Оли Рен ресора "икономически и валутни въпроси".

Куче за трюфели откри антично сребърно съкровище

http://www.cross.bg/tryufeli-moneti-sreburni-1421025.html

/КРОСС/ Търсач на трюфели със специално обучено за целта куче е предоставил на Националния исторически музей антично сребърно монетно съкровище, състоящо се от 16 сребърни монети от едър номинал (тетрадрахми), сечени в т. нар. Първа македонска област на Рим. Монетите са отлично запазени. Душейки за трюфели, кучето посочило на стопанина си място в гората в Западна Стара планина. Търсачът започнал да копае, но заедно с трюфелите от земята изскочили и сребърни монети. Те вероятно са били в платнена или кожена кесия, която е изгнила с времето и са принадлежали на среднозаможен тракиец от онова време. Съгласно Закона за културното наследство, търсачът, който настоява да остане анонимен, ще получи възнаграждение за това, че доброволно и по собствена инициатива е предоставил ценностите на музея.  

Защо не трябва да спасяваме костенурките

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/16/2344755_zashto_ne_triabva_da_spasiavame_kostenurkite/?ref=rss


Загрижена дама спасява костенурка, намерила я е някъде в дивата природа. Прибира я, но костенурката започва да снася яйца и жената, тъй като не знае какво да прави в подобна ситуация, решава да се обърне към "Зелени Балкани" с молба да вземат животното заедно с яйцата му и да се погрижат за тях.

За съжаление подобни случаи на "спасяване" са доста честа, но фатална практика, с която редовно се сблъскват от природозащитната организация. Затова експертите апелират към гражданите: "Моля,...

Колко ще платим, но и колко ще узнаем?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/16/2344733_kolko_shte_platim_no_i_kolko_shte_uznaem/?ref=rss


Коментарът на Даниел Смилов е публикуван във "Фейсбук"

Колко ще платим, но и колко ще узнаем?

Освен колко ще платим в случая с КТБ важно е – дори може би по-важно – колко ще разберем за свързаностите между бизнес и политика. Бързането с извънредния закон, който да въведе общи правила за всички депозити, кредити и пр., изглежда като опит да се спусне завеса над ключово важни питания:

1) КТБ е използвана като финансов гръб за създаването – чрез кредити - на...

Украйна стремително се свлича в икономическа яма

http://www.cross.bg/ykraiina-dolara-kiev-1421024.html

/КРОСС/ Украйна се свлича в икономическа яма. МВФ отлага поредния транш за Киев, Брюксел го чакат само неприятности. Укра­ин­ската ико­номика започва да изпада в колапс. При­ну­ди­тел­ното „затягане на кола­ните", ръстът на тари­фите, раз­хо­дите за бой­ните действия в юго­източ­ната част - всичко това може да доведе ико­номи­ката на стра­ната до пълен крах в най-​близко бъдеще. Ико­номи­че­ското положе­ние в Украйна се влошава бук­вално с всеки изми­нал ден. Поли­ти­че­с­ките сътресе­ния повли­яха крайно нега­тивно на държав­ните финанси. В срав­не­ние с ана­логич­ния период на 2013 г. нама­ля­ва­нето на държав­ните покупки е почти 40%. С 45% са пад­нали про­даж­бите на нови автомо­били на вътреш­ния пазар. Дефа­кто е спряно държав­ното инве­сти­ране в раз­лични отрасли на укра­ин­ската промиш­ле­ност. Сери­о­зни затруд­не­ния се наблю­да­ват с неизпъл­не­ни­ето на държав­ния и мест­ните бюджети

Л. Богданов: Не може да се оздравява банка, когато в нея има прокурори

http://frognews.bg/news_73123/

Не може да се оздрвява банката /КТБ/, когато в нея има прокурори и тече разследване, включително и на регулатора, заяви икономистът Лъчезар Богданов.

Пожар в сграда до Министерски съвет, няма пострадали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194960

Избухнал е пожар на метри от Министерски съвет в центъра на София, съобщи БНР.
Пожарът е в сградата на отдел "Архитектура и геодезия". Гори подпокривното пространство на агенцията, съобщи Фокус. Сигналът е получен към 14 часа.
Изпратени са четири пожарни коли и няма данни за пострадали. Всички служители на сградата са били евакуирани. Избухнал е пожар на метри от Министерски съвет в центъра на София, съобщи БНР. Пожарът е в сградата на отдел "Архитектура и геодезия". Гори подпокривното пространство на агенцията, съобщи Фокус. Сигналът е получен към 14 часа. Изпратени са четири пожарни коли и няма данни за пострадали. Всички служители на сградата са били евакуирани.

Делегация от Китай подбира български изпълнители и културни продукции

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344709_delegaciia_ot_kitai_podbira_bulgarski_izpulniteli_i/?ref=rss


Делегация от 30 души от Китай, съставена от различни директори и мениджъри на големи китайски културни институции, организации и арт центрове, пристига в страната, за да селектира българско културно съдържание, което да бъде представено в Китай. 

Това съобщиха от независимата платформа за изкуство "Едно", които са партньор по проекта на Министерство на културата в България. Проектът е на Министерство на културата на Китай и е за сътрудничество със страните от Централна и Източна...

Мечка уби три овце край Забърдо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195023

Мечка уби три овце край село Забърдо, община Чепеларе, съобщиха за Фокус от РИОСВ – Смолян.
Около 6:00 часа сутринта е подаден сигналът в РИОСВ – Смолян за мечка, която е убила три овце край село Забърдо. В овчарника са се намирали около 296 овце. В момента комисия заседава и обсъжда какви мерки да бъдат взети. Мечка уби три овце край село Забърдо, община Чепеларе, съобщиха за Фокус от РИОСВ – Смолян. Около 6:00 часа сутринта е подаден сигналът в РИОСВ – Смолян за мечка, която е убила три овце край село Забърдо. В овчарника са се намирали около 296 овце. В момента комисия заседава и обсъжда какви мерки да бъдат взети.

Няма изгубена информация след пожара в отдела по "Архитектура и геодезия" (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194961

Няма нанесени материални щети върху сървърното на отдела по Няма нанесени материални щети върху сървърното на отдела по "Архитектура и геодезия" в София, където избухна пожар по-рано следобед, съобщи Фокус. Управителят на ГИС-София инж. Веселка Дишева увери, че няма изгубена информация от сървърите на отдела. Всички служители в сградата са били изведени веднага след избухването на пожара и няма пострадали.

Прокуратурата се отказа от задържането на двама от обвинените за източването на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344690_prokuraturata_se_otkaza_ot_zadurjaneto_na_dvama_ot/?ref=rss


Прокуратурата се отказа да иска задържане за председателя на управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев и за главния счетоводител на банката Мария Димова, научи "Дневник".

Русев и Димова заедно с още две жени бяха задържани в края на миналата седмица по обвинение в длъжностно присвояване на над 206 млн. лв. от банката. Русев беше посочен от прокуратурата като извършител и тя поиска постоянното му задържане. Но Софийският градски съд определи, че срещу него...

Предлагат Григор Димитров за Почетен гражданин на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258189

Българският тенесист Григор Димитров да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Варна" предлагат от тенис клуб "Черно море Елит". Макар че не е варненец, спортистът е състезател на клуба, стана ясно на общественото обсъждане на номинациите за престижната награда.

Френски политик влиза за 9 месеца в затвора за сравнение на министър с маймуна

http://www.cross.bg/lekler-ministura-tobira-1421023.html

/КРОСС/ Бившият кандидат в общинските избори на партията „Национален фронт" Ан-Софи Леклер бе осъдена на девет месеца затвор заради сравнение на министъра на правосъдието на Франция Кристиан Тобира с маймуна, съобщава „Франс прес". Освен това тя трябва да плати глоба от 50 000 евро. Отнема й се и правото да участва в избори за срок от пет години. Леклер заявява, че не е очаквала подобно сурово наказание и че ще обжалва присъдата. През 2013 г., по време на живо предаване, Леклер сравни Тобира с маймунка, след което интернет бе залят от оскърбителни картинки с министъра. Изказването й предизвика широк обществен резонанс във Франция, а кандидатурата й бе оттеглена от изборите.

Гори сградата на "Архитектура и градоустройство" в центъра

http://www.vesti.bg/novini/gori-sgradata-na-arhitektura-i-gradoustrojstvo-v-centyra-6017442

Гори сградата на "Архитектура и градоустройство" към общината в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ: Преди да е ясно кои са вложителите, не можем да говорим за закон за КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344753_gerb_predi_da_e_iasno_koi_sa_vlojitelite_ne_mojem_da/?ref=rss


Чакаме да получим ясна разбивка кой, колко пари, какви фирми, какви физически лица имат пари в Корпоративна търговска банка (КТБ). Чакаме решение на съда да се разкрие банковата тайна и да се разкрие кои са тези лица поименно, каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

"Очакваме още нещо – това депозити ли са и плащали ли са си те данъка върху тези лихви, или това са разплащателни сметки? Преди това не можем да отговорим на въпроса подкрепяме ли закон за...

Фермерите са аут от земеделието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193659

Фермерите са аут от земеделието. За пореден път там постовете се оказаха по-важни от тях. Доказа го и току-що приключилата война на абсурдите между земеделския министър Димитър Греков и вече ексшефа на фонд “Земеделие” Мирослав Николов.
Погромът обаче не е за воюващите до безумие. Жертва паднаха земеделците, а на карта се оказаха заложени 300 млн. Фермерите са аут от земеделието. За пореден път там постовете се оказаха по-важни от тях. Доказа го и току-що приключилата война на абсурдите между земеделския министър Димитър Греков и вече ексшефа на фонд “Земеделие” Мирослав Николов. Погромът обаче не е за воюващите до безумие. Жертва паднаха земеделците, а на карта се оказаха заложени 300 млн.

Алегри поема Ювентус

http://www.cross.bg/alegri-poema-yuventys-1421022.html

/КРОСС/ Масимилиано Алегри е новият треньор на Ювентус. Бившият наставник на Милан бе официално назначен, по-малко от 24 часа след като Антонио Конте подаде оставка. Договорът на специалиста със „Старата госпожа" е за две години, се посочва в изявление, публикувано на сайта на клуба. Алегри ще получи 2 милиона евро на сезон плюс бонуси в случай на добро представяне.

Холандия е отговорна за смъртта на 300 босненци в Сребреница, реши съд в Хага

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344737_holandiia_e_otgovorna_za_smurtta_na_300_bosnenci_v/?ref=rss


Холандски съд постанови, че страната е отговорна за убийството на 300 босненски мъже и момчета в Сребреница по време на войната в Босна през 1995 г., съобщи Би Би Си.

Според решението на съда холандските миротворчески сили не са успели да опазят босненските мюсюлмани, потърсили убежище при тях, след като градът е попаднал под сръбска обсада. Делото е заведено от от асоциация на роднини на жертвите "Майки от Сребреница".

По времена клането в Сребреница, което се счита за...

Ново 20! Община Перник иска да вдига таксaтa в детските градини на 20 лева

http://www.zapernik.com/politika/novo-20-obshtina-pernik-iska-da-vdiga-taksata-v-detskite_33110/

Община Перник има намерение да вдигне таксaтa в детските градини от 5 на 20 лева, научи ZaPernik.com.

Доводът, който общината посочва за предложението на увеличението е нередовната посещаемост на детските градини на 50 % от записаните деца. 3103 деца се водят в детските градини, но само 1837 от тях са редовни. Останали не посещават или посещават рядко детските заведения.

Другият проблем, който идва от занижената посещаемост е запълнените места в градините....

Продължава

725 млн. скок на дефицита предлага кабинетът

http://www.moreto.net/novini.php?n=258180

Дефицитът на държавата ще скочи със 725 милиона лева, обяви финансовият министър Петър Чобанов на пресконференция в Министерски съвет. Това се равнява на 0,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт. В същото време на брифинг в НС от ГЕРБ поискаха дефицитът да се увеличи с над 5 млрд.

Пороят отнесе и палатката на Калин Вельов

http://www.cross.bg/velyov-kumping-kalin-1421021.html

/КРОСС/ Седемчасовият пороен дъжд наводнил къмпинг "Смокиня" отнесе много палатки и оборудването на летовниците. Сред пряко засегнатите от природната стихия се оказа и музикантът Калин Вельов. Насред наводнението Вельов събираше малкото му останали аксесоари за къмпинг в ремарке. Музикантът традиционно прекарва летните месеци по плажовете на южното ни Черноморие. Снимки: Булфото, всички права запазени  

Яра Бубнова, член на комисията за концепция на "Българския Лувър": Реалистично е музеят да отвори напролет

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/07/16/2344621_iara_bubnova_chlen_na_komisiiata_za_koncepciia_na/?ref=rss


Изкуствоведът Яра Бубнова е директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, където работи повече от 20 години. Тя е член на комисията, която от няколко месеца отговаря за изложбената концепция на бъдещия Национален музеен комплекс, по-известен като "Българския Лувър", заедно с директорката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова и съветника на министър Стоянович Борис Данаилов под председателството на академик Светлин Русев.

Яра Бубнова е член на съвета на...

Изненадващ ръст от 7,5% на китайската икономика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194945

Икономиката на Китай отбеляза изненадващо висок ръст, който надмина прогнозите. БВП на втората най-голяма икономика в света за второто четиримесечие на тази година е нараснал със 7,5% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Си Ен Ен. Първоначалната прогноза беше за ръст от 7,4%. За огромна икономика като китайската,

Започнаха да реставрират скулптурите на Лъвов мост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194918

Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище, обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.
Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца. Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище, обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV. Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца.

Истанбул на прага на водна криза

http://asia.actualno.com/Istanbul-na-praga-na-vodna-kriza-news_39946.html

Нивото на водата в изкуствените водоеми, от които Истанбул се снабдява с промишлена и питейна вода, е спаднало до около 21% от общия капацитет. Това е най-ниското регистрирано ниво през последните ...

"Липсващите" кредитни досиета за заеми от КТБ всъщност били в банката

http://business.actualno.com/Lipsvashtite-kreditni-dosieta-za-zaemi-ot-KTB-vsyshtnost-bili-v-bankata-news_39948.html

Обявените за липсващи кредитни досиета от Корпоративна търговска банка не са изчезнали. Те се намират в банката, съобщиха източници от прокуратурата, предаде БНР. Управителят на БНБ Иван Искров, а сл...

Китайската икономика с изненадващ ръст от 7,5% (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194912

Икономиката на Китай отбеляза изненадващо висок ръст, който надмина прогнозите. БВП на втората най-голяма икономика в света за второто четиримесечие на тази година е нараснал със 7,5% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Си Ен Ен. Първоначалната прогноза беше за ръст от 7,4%. За огромна икономика като китайската,

Работниците на „Автомагистрали-Черно море" готвят нова блокада на пътя

http://www.cross.bg/firmata-durzhavata-putishta-1421020.html

/КРОСС/ Два часа продължи протестът на работниците на „Автомагистрали-Черно море". Те не са получили заплатите си за май и юни заради непреведените от държавата 14 милиона лева на фирмата. Главните пътища Варна - Русе и Варна - София бяха затворени от протестиращите строители. От двете страни на пътните отсечки са се образували километрични опашки. Над 300 от работници от фирмата дойдоха на пътен възел "Белокопитово", тъй като хората са възмутени от това, че проекторешението за превеждане на поне 12 млн. на фирмата не е влязло и няма да се гледа днес на заседанието на Министерски съвет. Хората от фирмата, които чакат от месеци държавата да се разплати с тях, си тръгнаха разочаровани, тъй като никой от управляващите не дойде, за да им обясни защо не могат да получат парите си, за работа, която вече са свършили.„Утре отново ще блокираме главните пътища Варна-Русе и Варна-София", каза финансовият директор на дружеството Петя Стоянова. По думите й институциите, които бавят парите, не се замислят, че по този начин обричат на глад хиляди семейства, а и всяко забавяне ще доведе до удължаване на срока за построяването на новата отсечка на автомагистрала „Хемус".    

Внасят още днес актуализацията на бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194929

Правителството предлага актуализация на бюджета. Тя ще бъде внесена днес. Следобед има общо заседание на комисиите в Народното събрание с цел още утре да влезе в пленарна зала, съобщи БГНЕС.
Предлаганата актуализация на закона за държавния бюджет е мотивирана от взето политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на Правителството предлага актуализация на бюджета. Тя ще бъде внесена днес. Следобед има общо заседание на комисиите в Народното събрание с цел още утре да влезе в пленарна зала, съобщи БГНЕС. Предлаганата актуализация на закона за държавния бюджет е мотивирана от взето политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на

Внасят още днес актуализацията на бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194935

Правителството предлага актуализация на бюджета. Тя ще бъде внесена днес. Следобед има общо заседание на комисиите в Народното събрание с цел още утре да влезе в пленарна зала, съобщи БГНЕС.
Предлаганата актуализация на закона за държавния бюджет е мотивирана от взето политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на Правителството предлага актуализация на бюджета. Тя ще бъде внесена днес. Следобед има общо заседание на комисиите в Народното събрание с цел още утре да влезе в пленарна зала, съобщи БГНЕС. Предлаганата актуализация на закона за държавния бюджет е мотивирана от взето политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на

Работници от "Автомагистрали Черно море" пак протестираха

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344746_rabotnici_ot_avtomagistrali_cherno_more_pak/?ref=rss


С минимални средства поддържаме най-необходимите неща, които трябва да се свършат по магистралата, защото нямаме пари, съобщи Петя Стоянова, заместник-изпълнителен директор на
фирмата "Автомагистрали Черно море". Искам да се извиня на всички хора, на които дължим пари, правим всичко по възможностите си, но когато насреща имаме безотговорни институции, е много трудно, заяви Стоянова, цитирана от БТА.

За един час - от 12.00 до 13.00, работниците и служителите от...

Проверяват Шокъровия канал за незаконни тръби

http://www.moreto.net/novini.php?n=258162

Басейнова дирекция започва проверка на състоянието на Шокъровия канал, която трябва да изясни каква точно е причината за замърсяването на морето при офицерския плаж, който е забранен за къпане заради опасност от зарази. От четири места по трасето на канала ще бъдат взети проби, а също така съоръжението ще бъде огледано за незаконни зауствания.

Асад положи клетва за нов 7-годишен мандат като президент на Сирия

http://www.mediapool.bg/asad-polozhi-kletva-za-nov-7-godishen-mandat-kato-prezident-na-siriya-news222709.html

Сирийският президент Башар ал Асад положи клетва за нов седемгодишен мандат на церемония в президентския дворец в Дамаск, предавана пряко по държавната телевизия, съобщиха информационните агенции.   "Заклевам се да спазвам конституцията и да защитавам народа на Сирия".   Асад спечели президентските избори миналия месец, които показаха колко здраво държи юздите на властта след 3-годишна гражданска война в страната. Те се проведоха само в районите на страната, които остават под контрола на правителствените сили.   Неговите опоненти окачествиха изборите като измама. Башар Асад спочели 88.7% от гласовете на избирателите. Другите кандидат-президенти, Хасан ал-Нури и Махер ал-Хаджар получиха съответно 4.3% и 3.2%. Продължаващата вече над три години гражданска война в Сирия е отнела живота на 170 000 души.

Започна реставрацията на скулптурите на Лъвов мост (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194894

Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище, обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.
Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца. Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище, обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV. Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца.

Гори сграда до ЦУМ /обновена/

http://www.cross.bg/gori-sgrada-do-tzym-obnovena-1421019.html

/КРОСС/ Пожар е пламнал в сградата на Направление "Архитектура и градоустройство" до Министерски съвет в София. Сигналът е подаден малко след 14:00 часа. Горят подпокривни пространства. На място са изпратени четири екипа на пожарната, а служителите са евакуирани от сградата. Пожарът вече е овладян и няма пострадали.Към момента причината за огъня остава неизяснена.  

Гори сграда до ЦУМ

http://www.cross.bg/gori-sgrada-do-tzym-1421019.html

София /КРОСС/ Последният етаж на административна сграда гори в София. Зданието се намира срещу ЦУМ, зад Софийската баня, адресът е ул. Сердика 5А. Там се помещава Географска информационна система - София.За момента няма информация за пострадали. От покрива се вижда гъст дим, няма пламъци, миризмата се усеща силно. Цялото Ларго е задимено, както и районът на Халите, съобщава "Преса". Очаквайте подробности  

Маймуна върши земеделска работа в Тайланд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194915

Макар всички да знаем теорията на Дарвин за връзката на хората и маймуните, се оказва, че между двата вида има повече общо, отколкото сме очаквали.

Цялата история и видеото вижте в сайта на "Български фермер" Макар всички да знаем теорията на Дарвин за връзката на хората и маймуните, се оказва, че между двата вида има повече общо, отколкото сме очаквали. Цялата история и видеото вижте в сайта на "Български фермер"

От седмица осветлението в квартал "Могиличе" и външноградската магистрала не работи

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ot-sedmica-osvetlenieto-v-kvartal-mogiliche-i-vunshnogradskata-magistrala-ne_33109/

От седмица уличното осветление в част от пернишкия квартал "Могиличе" и част от външноградската магистрала не работи, сигнализира читател до ZaPernik.com.

"А нещо, нощните светлини. Покрай улица Н. Козлев (Могиличе) няма ли да оправите? Защо не е осветен квартала? Вече една седмица не свети!!!", ядосва се читателят.

Фирма "Ес Пи Ди" ЕООД отговаря за осветлението на територията на община Перник.

"Моля при проблем...

Продължава

Бисери от мрежата: КТБ - съмтаймс уин, съмтайм люн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193647


Шеги за кризата с Корпоративна търговска банкла заляха фейсбук и туитър особено след 11 юли, когато бяха съобщени данни за състоянието на банката. Ето някои
От фейсбук:
Константин Марков, основател на рокгрупа “Тангра”:
Гореща новина: На бюрото на един от топмениджърите на КТБ е открита телеграма: “Товарете портокалите в каци”. Шеги за кризата с Корпоративна търговска банкла заляха фейсбук и туитър особено след 11 юли, когато бяха съобщени данни за състоянието на банката. Ето някои От фейсбук: Константин Марков, основател на рокгрупа “Тангра”: Гореща новина: На бюрото на един от топмениджърите на КТБ е открита телеграма: “Товарете портокалите в каци”.

Неизвестни отмъкнаха банкомат в София

http://www.cross.bg/sofiya-bankomat-neizvestni-1421017.html

София /КРОСС/ Неизвестни са откраднали банкомат в столичния квартал "Дружба" 2. Сигналът е бил подаден в полицията рано сутринта вчера.Банкоматът е бил изкъртен, а касата му липсва.За момента не е ясно колко пари са били откраднати, съобщи БНР.

Как БНБ стигна до магическото число 3,7 млрд. лв.?

http://www.cross.bg/mlrd-aktivi-kapital-1421018.html

/КРОСС/ Завидният план на БНБ за спасяване на банковата система всъщност доведе до повече въпроси отколкото отговори, а крайният резултат беше повече смут отколкото облекчение на напрежението. За капак на всичко на 14-ти юли из медиите се появи магическото число 3.7 млрд. лв. - сумата, която ще е необходима за изпълнение на плана на БНБ за спасяване на КТБ. Но как всъщност БНБ достигна до заветното число? Вероятно интуитивният отговор на този въпрос включва съвкупност между сложни икономически модели, дълги одиторски отчети, много данни и наред с това законодателни промени. Вероятно е и всичко това да е вярно. Въпросът е, че с един много опростен и напълно разбираем метод можем да изведем почти същия резултат. В крайна сметка не винаги всичко в икономиката се свежда до сложно моделиране. „Да се придържаме към простото" е често печеливша стратегия. Какво предложи БНБ?Накратко, БНБ планира да обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) в неплатежоспособност като преди това ще прехвърли част от активите (т.нар. „добри активи") и депозитите на КТБ на нейното дъщерно дружество Кредит Агрикол България (КАБ). КАБ е малка търговска банка с активи възлизащи едва на 0.5% от всички активи в банкова система. Ако планът на БНБ бъде осъществен обаче, Кредит Агрикол ще заеме мястото на КТБ като четвъртата най-голяма банка в страната. Балансите на КТБ и КАБ към края на първото тримесечие за 2014 г. са изведени в Таблица 1

Маймуна върши земеделска работа в Тайланд (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194910

Макар всички да знаем теорията на Дарвин за връзката на хората и маймуните, се оказва, че между двата вида има повече общо, отколкото сме очаквали.

Цялата история и видеото вижте в сайта на Макар всички да знаем теорията на Дарвин за връзката на хората и маймуните, се оказва, че между двата вида има повече общо, отколкото сме очаквали. Цялата история и видеото вижте в сайта на "Български фермер"

Хр. Михайловски: Да се сменят незабавно квесторите от БНБ

http://frognews.bg/news_73122/

Да се сменят незабавно квесторите от БНБ и да се излъчат обществено избираеми синдици, призова Христо Михайловски от Агенцията за кредитен рейтинг. Той изрази становище, че в момента спрямо банката се взимат единствено палиативни решения, които са в нарушение на закона.

"Реал" (Мадрид) се е разбрал с вратаря на Коста Рика

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/16/2344744_real_madrid_se_e_razbral_s_vrataria_na_kosta_rika/?ref=rss


Ръководството на "Реал" (Мадрид) е постигнало договореност за привличането на вратаря на Коста Рика Кейлор Навас, твърдят медиите в Испания.

Стражът демонстрира отличните си възможности по пътя на страната до четвъртфиналите и се превърна в една от звездите на световното първенство в Бразилия.

Очаква се 27-годишният Навас да се присъедини към европейския клубен шампион в най-скоро време. Вестник "Марка" твърди, че столичани ще покрият клаузата за откупуване на вратаря от...

Вучева: Акционерите да увеличат капитала си в КТБ, за да се запази банката

http://frognews.bg/news_73121/

Остават няколко дни квесторът да отчете финансовите резултати. Нашето гражданско общество предлага на акционерите да се даде възможност, да увеличат капитала си в КТП.Тази техника е най-безобидна и това означава да се запази банката. Това заяви икономистът Христина Вучева, бивш министър на финансите.

Обраха казино в курортно селище "Лозенец"

http://pik.bg/обраха-казино-в-курортно-селище-лозенец-news203125.html

Обраха казино в курортно селище "Лозенец"

Откраднаха 10 000 лв. от казино в курортно селище Лозенец, съобщиха от МВР-Бургас.

Сигналът за кражбата е подаден в полицията в Царево от 35-годишна жена.

Тя е съобщила, че парите са откраднати от каса в казиното.

В помещението е проникнато чрез подправен ключ.


Кристина Агилера планира коледна сватба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194886

Певицата Кристина Агилера планира да се омъжи за годеника си- Матю Рътлър по Коледа. Певицата ще се омъжи малко след раждането на дъщеричката й. Агилера има и син от бившия си съпруг- Джордан Братман. 
"Церемонията няма да има религиозна част. Предишния път, когато Кристина се омъжи, двамата получиха благословията на равин. Певицата Кристина Агилера планира да се омъжи за годеника си- Матю Рътлър по Коледа. Певицата ще се омъжи малко след раждането на дъщеричката й. Агилера има и син от бившия си съпруг- Джордан Братман.  "Церемонията няма да има религиозна част. Предишния път, когато Кристина се омъжи, двамата получиха благословията на равин.

Централата на банката на БРИКС ще се намира в Шанхай

http://econ.bg/Новини/Централата-на-банката-на-БРИКС-ще-се-намира-в-Шанхай_l.a_i.556280_at.1.html

Лидерите на петте големи развиващи се страни Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, познати под акронима БРИКС, постигнаха съгласие относно...

ВиК дружествата задължени да премахнат 2 условия, с които ощетяват клиентите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=258178

ВиК дружествата в цялата страна налагат на клиентите си неравноправни клаузи в общите си условия, които трябва да бъдат премахнати, настоява Комисията за защита на потребителите (КЗП). Институцията е прегледала всички общи условия на водоснабдителните фирми, при които се предоставят ВиК услуги на физически лица, и е констатирала две ощетяващи потребителите клаузи - уговорки, които водят до значително неравновесие между техните права и задължения спрямо тези на търговците, се посочва в съобщението.

Хората се управляват по-лесно чрез пороците им, отколкото чрез добродетелите им

http://www.cross.bg/dobrodetelite-horata-porotzite-1421016.html

Хората се управляват по-лесно чрез пороците им, отколкото чрез добродетелите им - Наполеон Бонапарт

21st Century Fox и Time Warner подготвят "брак по сметка"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8f0a4d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cmedii0C4550Ca0C21st0Ecentury0Efox0Ei0Etime0Ewarner0Epodgotviat0Ebrak0Epo0Esmetka0H1763340C/story01.htm

Медийната индустрия е напът да се сдобие с нов крал въпреки отхвърленото предложение на стойност 80 млрд. долара


Арестуваха семейство, палело гуми пред офис на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194884

Старозагорката Миглена Танчева и съпругът й Мишел Камполо от Франция бяха арестувани, след като опитаха да запалят три автомобилни гуми пред офис на КТБ в Града на липите.
Още с отварянето на банката във вторник семейната двойка окупирала входа в опит да си вземе парите. В 9 часа ги приел директора на местния клон, Старозагорката Миглена Танчева и съпругът й Мишел Камполо от Франция бяха арестувани, след като опитаха да запалят три автомобилни гуми пред офис на КТБ в Града на липите. Още с отварянето на банката във вторник семейната двойка окупирала входа в опит да си вземе парите. В 9 часа ги приел директора на местния клон,

Кабинетът иска 2,7 млрд. нов дълг, за да укрепи КТБ

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-иска-2-7-млрд-нов-дълг-за-да-укрепи-КТБ_l.a_i.556281_at.1.html

Кабинетът предлага увеличаване тавана на държавния дълг с 3,4 млрд. лева. От тях 2,7 млрд. лева евентуално ще отидат за стабилизиране на ситуацията с...

ДАНС иззе материали за изработване на фалшиви парични знаци

http://www.vesti.bg/novini/dans-izze-materiali-za-izrabotvane-na-falshivi-parichni-znaci-6017439

Материали за изработване на фалшиви парични знаци са иззети при операция на ДАНС, съобщиха от агенцията.

Кабинетът одобри промени в бюджета

http://www.cross.bg/mlrd-byudzheta-dulg-1421013.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри актуализация на бюджета за тази година, с което държавният дълг се увеличи с 3,425 млрд. лв., предимно за стабилизация на Корпоративна търговска банка.  Националната здравноосигурителна каса ще трябва да се справи с допълнителни 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко, отколкото искаше. Кабинетът предлага с промени в Закона за държавния бюджет за 2014 г. приходите да бъдат намалени с 500 млн. лв., съобщи пред медиите финансовият министър Петър Чобанов. Правителството предлага увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3,425 млрд. лв. 2,7 млрд. лв. от тях са за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. ще може да бъдат използвани като буфер от следващите две правителства тази година. С тези промени дефицитът на бюджета ще достигне 2,7% на БВП. Министерският съвет взе решение за държавна гаранция за още 2 млрд. лв. за Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът също може да емитира дълг и с тези два 2 млрд. лв. ще бъдат гарантирани негови евентуални дългове, посочи Чобанов. Здравната каса получава 225 млн. лв., от които за болниците са 200 млн. лв., а за лекарства - 25 млн. лева. Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента, така че да може да бъде гласувана до края на седмицата.

Кабинетът одобри промени в бюджета

http://www.cross.bg/mlrd-dulg-byudzheta-1421013.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри актуализация на бюджета за тази година, с което държавният дълг се увеличи с 3,425 млрд. лв., предимно за стабилизация на Корпоративна търговска банка.  Националната здравноосигурителна каса ще трябва да се справи с допълнителни 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко, отколкото искаше. Кабинетът предлага с промени в Закона за държавния бюджет за 2014 г. приходите да бъдат намалени с 500 млн. лв., съобщи пред медиите финансовият министър Петър Чобанов. Правителството предлага увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3,425 млрд. лв. 2,7 млрд. лв. от тях са за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. ще може да бъдат използвани като буфер от следващите две правителства тази година. С тези промени дефицитът на бюджета ще достигне 2,7% на БВП. Министерският съвет взе решение за държавна гаранция за още 2 млрд. лв. за Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът също може да емитира дълг и с тези два 2 млрд. лв. ще бъдат гарантирани негови евентуални дългове, посочи Чобанов. Здравната каса получава 225 млн. лв., от които за болниците са 200 млн. лв., а за лекарства - 25 млн. лева. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Семейство протестира в офиса на КТБ в Стара Загора, изведоха мъжа с белезници

http://www.cross.bg/zagora-stara-bankata-1421015.html

Стара Загора /КРОСС/ Старозагорско семейство организира протест и дори влезе в кабинета на директора в централния клон на КТБ в Стара Загора днес сутринта, съобщи БНР. След няколкочасови разговори, при които вътре бе единствено мъжът - френският гражданин Мишел Камполо, той бе изведен с полиция, докато съпругата му Миглена Танчева-Камполо се канеше да пали гуми, за да привлече общественото внимание пред сградата, но и нейният опит бе осуетен. Двамата са арестувани. Малко след 8 часа тази сутрин двойката, чиито пари са блокирани в банката, се появили при служителите пред офиса и помолили да повикат директора. Около 9 ч. той ги поканил вътре на разговор, след който двамата отказали да напуснат, докато не бъде взето някакво решение за парите им.След излизането на съпругата, за да разговаря с медиите, тя повече не бе допусната в банката и се закани да пали гуми, за да привлече вниманието на обществото. Малко преди 12 ч. тя наистина направи такъв опит, но намесата на полицията не й позволи. Хората вложили немалка сума от продажбата на апартамента на съпруга във Франция и със средствата се върнали да живеят в България. В момента Миглена Танчева е безработна, а семейството й - лишено от пари за основни нужди като храна, ток, телефони.В разговор по телефона директорът на клона Иван Пейковски категорично отказа да направи коментар за ситуацията. От полицията все още също няма официална информация по случая.

Най-лошите навици, които скъсяват живота

http://www.vesti.bg/novini/naj-loshite-navici-koito-skysiavat-zhivota-6017438

Има добра причина да се избягват навици като пушенето, вредните храни и продължителното седене.

Комисия откри неравноправни клаузи в общите условия на ВиК-дружествата

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/07/16/2344725_komisiia_otkri_neravnopravni_klauzi_v_obshtite/?ref=rss


Две клаузи във вреда на потребителите се съдържат в общите условия на ВиК дружествата в страната, установи  преглед на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от регулатора.

Едната предвижда при неизправен водомер месечното количество изразходвана питейна вода да се определя по ред и начин, определени от доставчика. Според наредба на Министерството на регионалното развитие обаче за база трябва да се взима количеството, изразходвано през същия период на предходната...

Кой сте Вие, г-н Народ?

http://www.cross.bg/naroda-narodut-narodut-1421012.html

Някъде в същата онази далечна 1762 година, когато Русо публикува своя фундаментален труд „За обществения договор" и с него слага началото на съвременния свят - добър или лош - в същата тази година един рошав монах се провиква в здрача на Зографския манастир: „От днеска нататък българският род история има и става народ". Или поне дядо Вазов твърди, че се е провикнал с тези думи. С това, освен че се отбелязва раждането на „народа", се поставя и началото на традицията за него да се говори в трето лице с изключение може би само на първоличното дядо Славейково „не сме народ, а мърша". И наистина, за народа говорим винаги в трето лице, сякаш го няма, сякаш само сме чували за него, но никога не сме го виждали, колкото и да е важен той за нас. Хората исторически, икономически и идеологически се делят на две големи групи: народни закрилници и народни изедници. Тоест хората не принадлежат към народа, не са народа, а само го закрилят или изеждат. Към групата на закрилниците спадат хайдутите и партизаните, а към групата на изедниците - чорбаджиите и фашистите. В по-ново време изедниците са депутатите (народните представители), а като закрилници може би ще се оформят мутрите от 90-те години, само още мъничко да се увеличи историческата дистанция и народът да викне, пък да им запее песента: „Ооо, тигре, тигре!..

Ц.Цонев: Парк Българско Черноморие ще превърне България в резерват за инвеститорите

http://dobrudjatv.net/%d1%86-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%bf/

Кметовете на Каварна и Шабла Цонко Цонев и Проф. Райна Бърдавера бойкотираха проведеното днес в Балчик обществено обсъждане на национален парк“Българско Черноморие. Заедно с граждани от Шабла, Каварна и Балчик, те се включиха в мирен протест, който започна час преди обявеното обсъждане пред общината в […]

ЕП подкрепя присъединяването на Литва към Еврозоната

http://www.cross.bg/litva-evrozonata-parlament-1421011.html

/КРОСС/ Литва трябва да приеме еврото от 1 януари 2015 година. Това е записано в приетата в сряда от Европейския парламент резолюция. Позицията на ЕП съвпада с препоръките на Европейската комисия и с позицията на Съвета от юни тази година, съобщава пресслужбата на ЕП. Резолюцията беше приета с 545 гласа „за", 116 „против" и 34 „въздържал се". В документа е записано, че ЕП подкрепя присъединяването на Литва към Еврозоната на 1 януари 2015 година. „Това е добра новина за Литва, за балтийските държави и за стабилността на Европа. От 2006 г. насам бе извършена много работа за постигането на ниска инфлация, стабилен валутен курс, нисък бюджетен дефицит и приемливо съотношение между дълг БВП. Нека поздравим Литва за влизането ѝ в Еврозоната!", заяви докладчикът Вернер Ланген (ЕНП, Германия). Членовете на Европейския парламент приветстват факта, че Литва изпълнява всички критерии за присъединяване към Еврозоната: средномесечна инфлация за последните 12 месеца от 0,6% (доста под референтната стойност от 1,7%); консолидиран държавен дефицит през 2013 г. в размер на 2,1% от БВП (при референтна стойност от 3%) и брутен публичен дълг от 39,4% от БВП (доста под референтната стойност от 60%). Литва ще стане 19-тият член на Еврозоната след Латвия (2014 г.), Естония (2011 г.), Словакия (2009 г.), Кипър и Малта (2008 г.), Словения (2007 г.), Гърция (2001 г

Мини открит въгледобив - Перник ще минат в ръцете на неизвестни купувачи

http://www.zapernik.com/biznes/mini-otkrit-vugledobiv-pernik-shte-minat-v-rucete-na_33108/

Собствеността на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде прехвърлена на неизвестни физически лица от Великобритания и Кипър. Заедно с нея ще бъдат продадени още три топлофикации и две мини, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, информира вестник "Преса".

Топлофикациите в Габрово, Слиевн и Велико Търново, "Мина Станянци", "Мини открит въгледобив" - Перник и "Мина Бели брег" с. Габер ще бъдат с нови собственици след като сделката бъде...

Продължава

Банковият проблем на България

http://www.cross.bg/vasilev-bankov-nadzor-1421010.html

Дали членството в Европейския банков съюз може да реши проблема на България с някои от банките ѝ? Едва ли, но упражнението си струва, коментират за Дойче Веле икономистът Гарабед Минасян и финансистът Илиян Василев. В началото на седмицата стана ясно, че България иска да стане част от Европейския банков съюз, чиято цел е да подобри банковия надзор и да създаде рамка за единен отговор на финансови кризи. Проектът за общ банков надзор предвижда ЕЦБ да следи изкъсо трите най-големи банки във всяка една от членуващите страни. От което следва, че българското членство в Европейския банков съюз не би имало като последица упражняването на строг надзор върху делата и документите на всички български банки. Докато има лиценз, банката на Цветан Василев ще продължава да е извън списъка на надзираваните банки, тъй като се води четвъртата по-големина в страната.   Кой да напише домашното на БНБ? „Българският банков надзор не бива да е по-лош от надзора на ЕЦБ", казва в тази връзка финансистът Илиян Василев и добавя: „Това, че някои хора в БНБ не са си вършили работата, означава, че те трябва да бъдат сменени и надзорът да започне да работи. Не виждам с какво европейският надзор може да помогне на БНБ при положение, че качеството на българските институции се определя от качеството на българските експерти и техния професионален морал. Всичко останало е бягство от темата", посочва Василев

Строителите блокираха пътя София – Варна безсрочно

http://www.moreto.net/novini.php?n=258175

Около 200 строители от "Автомагистрали - Черно море" блокираха пътя София – Варна край Шумен с намерение да не го освободят, докато не им бъдат дадени дължимите от държавата 13 млн. лева, предаде кореспондентът на БГНЕС в Шумен.

Запалиха гуми пред офис на КТБ в Стара Загора

http://pik.bg/запалиха-гуми-пред-офис-на-ктб-в-стара-загора-news203118.html

Запалиха гуми пред офис на КТБ в Стара Загора

Двама души са задържани – съпруг и съпруга, които са се опитали да запалят три автомобилни гуми пред офис на КТБ в Стара Загора.

Мъжът е френски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в страната, а съпругата му е старозагорка. Това каза за БГНЕС говорителката на ОД на МВР Ваня Кръстева. Очаквайте подробности.

Балъков: Трябва да решим мача с Диошдьор от самото начало

http://bgfootball.actualno.com/Balykov-Trjabva-da-reshim-macha-s-Dioshdior-ot-samoto-nachalo-news_39943.html

"Литекс е готов за сблъсъка с унгарския Диошдьор", заяви наставникът на тима от Ловеч Красимир Балъков на брифинг преди предстоящата среща от Лига Европа. Той няма кадрови проблеми за двубо...

Откриха ново голямо находище на петрол в румънското Черно море

http://balkani.actualno.com/Otkriha-novo-goljamo-nahodishte-na-petrol-v-rumynskoto-Cherno-more-news_39945.html

Румънската компания "Петром", която се контролира от австрийската ОМВ, съобщи, че е открила ново голямо находище на петрол в Черно море. Очаква се добивът да започне до 3-4 години, предаде...

Цветна еуфория в живописните композиции на Георги Петров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kxQC2L0Yr8I/

Художникът Георги Петров представи на жителите и гостите на Поморие живописни композиции, изпълнени с живот и цветна еуфория. Срещата с неговото изкуство се превърна в истински празник за сетивата в разгара на летния сезон. Живописта му, както казва той, е родена от взаимодействието между двата свята – в нас и извън нас. Усещането, което човек получава, гледайки платната е за топлина и споделени послания на природната красотата през различните сезони. Характерната широка мазка, с различна интензивност на цвета, фактурните наслоения и бликащата светлина са част от личния почерк на художника.

Георги Петров е роден на 25 юли 1978 г. в Добрич. Живее и работи в София. Твори предимно съвременната пейзажна живопис. От 1995 г. до сега има множество самостоятелни изложби и участия в колективни.

Неговата изложба –живопис „Отвъд морето”е експонирана в Галерия „Поморие” и може да бъде разгледана до 31.07.2014 г.

1

2kartina

3kartina

Режат с 10% субсидиите на площ над 300 хил. евро

http://www.cross.bg/evro-prilaga-sybsidii-1421009.html

/КРОСС/ От 2015 г. България ще прилага схема за прогресивно намаление на субсидиите на площ, е записано в концепция на земеделското министерство за прилагането на директните плащания, съобщава „24 часа”. Предвижда се преките субсидии между 150 и 300 хил. евро да бъдат орязани с 5, а тези над 300 хил. евро - с 10 на сто. Така ще се избегне насочването на непропорционално високи суми при малко фермери и разпределението ще е по-справедливо, пише в мотивите на агроведомството. Според разчетите намалението ще засегне между 216 и 346 големи земеделски производители. Сумата, която ще се спести, е между 1,8 и 2,8 млн. евро през годините до 2020-та. Тя ще бъде прехвърлена към Програмата за развитие на селските райони. Орязването на субсидията ще засегне всички стопанства над 18 290 дка през 2005 г., като заради увеличаването на единната ставка през годините ще достигне до 14 630 дка през 2020 година. В следващия програмен период директни плащания ще бъдат отпускани само на „активни фермери". Дефиницията за тях е, че върху поне 50% от земята им трябва да са извършени някакви минимални земеделски дейности. Срокът за определянето им е 31 януари 2015 г. Ще се прилага и т. нар. негативен списък на физически или юридически лица, които няма да имат право на преки субсидии на площ. От догодина вече няма да се плащат европари за стадиони, голфигрища, тревни площи на летища и жп компании. И след 2015 г

Поркуратурата потвърди, че кредитни досиета от КТБ не са изнасяни

http://frognews.bg/news_73120/

Прокуратурата потвърди, че кредитните досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) са в банката и не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно.

Менда Стоянова: Правителството не иска да отчете проваленото си управление

http://pik.bg/менда-стоянова-правителството-не-иска-да-отчете-проваленото-си-управление-news203116.html

Менда Стоянова: Правителството не иска да отчете проваленото си управление

Правителството не иска да отчете проваленото си управление, залагайки бомби за следващите. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде „Фокус”.

„Един път завинаги трябва да се научим, че няма да се съгласим да се повтори 2009 г., когато заварихме над 2 милиарда сключени необезпечени финансово договори, когато Дянков стана „персона нон грата”, защото се опитваше да върже бюджета и да отлага плащанията. Сега ние ще настояваме това да се случи тази година и от 2015 г. България да започне на чисто”, заяви Стоянова.

„Допълнителният лимит на дълга, който искаме да бъде гласуван, е 3,4 милиарда. Прибавен към този, който правителството ще внесе като актуализация – 3,3 милиарда, е общо 6,7 милиарда. Ако тази актуализация не се приеме, имаме два лоши сценария. Единият е – при липса на Народно събрание служебният кабинет ще се разполага в този бюджет и вероятно ще бъде поставен на изпитание в изплащането на много нормални разходи, които трябва да направи.

Вторият момент е следващото правителство да направи тази актуализация, но това ще се случи през ноември и тогава ще бъде късно, няма да има време нито да се тегли дълг, нито да се плаща на фирмите, извършили работата си, защото те сигурно няма да съществуват, нито да се завършат проектите, за да се отчетат пред Брюксел и да се искат парите от тях.

Затова сега настояваме не само защото правителството иска да избяга от отговорност и да натопи следващите, а защото ако не се направи сега, ще бъде фатално за държавата и ще бъде късно”, посочи Менда Стоянова.
Депутатът от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова допълни: „Пропускаме кризата и колапса в енергетиката, където задълженията от 3 милиарда в НЕК, от ангажимента ни за това да имаме социално поносима цена, минимум милиард и половина е дупката, която и там държавата под каквато и да е форма – това отново ще е дълг, кредит – трябва да бъдат покрити.

Това трябва да се добави към цялостната сметка, която всички ние трябва да платим. Настояваме за прозрачно, открито показване на всички цифри, да открием картите и да видим къде сме и накъде сме тръгнали”.

Тя обясни, че от ГЕРБ ще се занимават единствено и само с актуализацията на Закона за бюджета. „Чакаме да видим какво ще се получи днес на дебата и оттам-нататък ще преценим. Следващото е оставка”, подчерта Павлова.

Асад положи клетва като президент за трети 7-годишен мандат

http://news.ibox.bg/news/id_1704015789

Закани се някои западни и арабски страни да заплатят сериозна цена за това, че подкрепят тероризма

Кристина Агилера планира да се омъжи по Коледа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194787

Кристина Агилера планира да се омъжи за годеника си- Матю Рътлър по Коледа. Певицата ще се омъжи малко след раждането на дъщеричката й. Агилера има и син от бившия си съпруг- Джордан Братман. 
Кристина Агилера планира да се омъжи за годеника си- Матю Рътлър по Коледа. Певицата ще се омъжи малко след раждането на дъщеричката й. Агилера има и син от бившия си съпруг- Джордан Братман.  "Церемонията няма да има религиозна част. Предишния път, когато Кристина се омъжи, двамата получиха благословията на равин.

Зов за помощ от Габрово – нужна е кръв за родилка и пациентка в критично състояние

http://pik.bg/зов-за-помощ-от-габрово-–-нужна-е-кръв-за-родилка-и-пациентка-в-критично-състояние-news203113.html

Зов за помощ от Габрово – нужна е кръв за родилка и пациентка в критично състояние

Областната болница в Габрово се нуждае спешно от кръв – кръвна група „В” Rh + за кръвопреливане на родилка и пациентка в критично състояние, информира Дарик – Габрово.

На двете пациентки до този момент общо са прелети 32 сака кръв, 35 сака плазма и 17 сака тромбоцитен концентрат.

Всички желаещи да дарят безвъзмездно кръв могат да го направят от 8:30ч. до 18:30ч. на 16, 17 и 18 юли 2014г. в Отделение по трансфузионна хематология.

Ръководството на болницата предварително благодари на всички дарители.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване