Йохан Кройф: Немците победиха с красива игра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243706_%D0%99%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%84%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D

 Германия получи една от най-големите си похвали от един от най-големите си противници през годините – Йохан Кройф. Летящият холандец не само призна, че немците са заслуженият шампион на Мондиал 2014, но и че са постигнали триумфа с красива игра.

 

„Холандия впечатли, но най-добрият футбол беше показан от Германия. Немският национален отбор и „Байерн” показаха, че може да се печели с атрактивна игра. Ето че могат да се постигат големи победи и с красива игра. Отборът на Германия в момента е посланик на футбола”, коментира Кройф.

Преглед на печата - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258124

"Стандарт": КТБ затворена поне до 21.09 Клоновете на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й "Креди Агрикол" ще останат затворени поне до 21 септември. Това ще стане, ако политиците не постигнат съгласие за подкрепата на предложения от БНБ вариант за 100% гарантиране на депозитите в двете банки.

11 месеца поред цените падат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243705_11+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82

 Дефлацията в страната се задържа вече 11-и пореден месец. През юни тя е 0,4% на месечна и 1,9% на годишна база, разкриват най-новите данни на Националния статистически институт (НСИ). Дефлацията от началото на годината е 1,4 на сто, а за последните 12 месеца до юни спрямо предходните 12 е 1,6%.  През шестия месец на годината основен принос за отрицателните стойности на индекса на потребителските цени отново има поевтиняването на хранителните стоки, горивата, облеклата, обувките и електрическата енергия.

 

С най-голямо намаление през миналия месец са цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки (-1,2%), разходите за транспорт (-1%) и цените на облеклата и обувките (-0,4%).

 

Сред хранителните продукти най-много са поевтинели зелето (-16,2%), краставиците (-13,1%), картофите (-12,7%) и захарта (-4,8%), а най-много са поскъпнали ябълките (+4,18), цитрусовите и южните плодове (+4,1%) и оризът (+1,5%).

 

Цените в малката потребителска кошница се понижават с 0,8 на сто на месечна база. От началото на годината спадът е от 1,2%, регистрира още НСИ.

Р. Бъчварова: ГЕРБ няма да влиза във властта с хора от сегашното управление

http://frognews.bg/news_73101/

Актуализирането на бюджета е задължително, за да може да действа служебното правителство и да не се получи срив във важни системи. Ако се случи, това ще е доказателство за някаква остатъчна отговорност на днешните управляващи.

Разчистват затворите, иде бодра смяна!

http://viewpoint.actualno.com/Razchistvat-zatvorite-ide-bodra-smjana--news_39834.html

Няма в цялата история на България по-нахално правителство от Орешарското! Като че ли са се оженили за властта. Не може да го бутне и булдозер! Сега, в края му - също! Нищо, че даже протокол е подписа...

Vantablack – най-черният материал в света

http://actualno.actualno.com/Vantablack--naj-chernijat-material-v-sveta-news_39838.html

Знаете ли кой е най-черният материал на света? Името му е Vantablack, а негови създатели са специалистите от компанията Surrey Nanosystems. Материалът се отличава с достатъчно малка плътност и устойчи...

"Топчии" едва не загубиха световната купа

http://worldcup2014.actualno.com/Topchii-edva-ne-zagubiha-svetovnata-kupa-news_39835.html

Еуфорията в германския отбор беше толкова голяма, че играчите едва не загубиха спечелената световна купа. На път за партито в хотел "Шератон" в Рио след финала футболистите оставиха трофея в...

The Correspondents с концерт в Борисовата Градина

http://music.actualno.com/The-Correspondents-s-koncert-v-Borisovata-Gradina--news_39837.html

Лондонското Електро Суинг / Хип Хоп / Дръм енд Бейс дуо The Correspondents се завръща в София на 25 юли по покана на The Smugglers Collective. Концертът, както подобава на едно лятно събитие, ще се съ...

Уест Хям привлече отличник на Еквадор

http://worldcup2014.actualno.com/Uest-Hjam-privleche-otlichnik-na-Ekvador-news_39839.html

Отборът на Уест Хям привлече нападателя на мексиканския Пачука Енер Валенсия срещу 15 милиона паунда, съобщава Sky Sports. Еквадорският национал се представи отлично на световното първенство в Бразил...

Пътят към Южното Черноморие в посока Созопол е затворен

http://society.actualno.com/Pytjat-kym-Ujnoto-Chernomorie-v-posoka-Sozopol-e-zatvoren-news_39843.html

Към момента пътната отсечка от с. Атия, общ. Созопол в южна посока е затворена, поради наводнения на главния път, съобщиха от ОДМВР-Бургас. Пътят към Южното Черноморие, в посока Созопол, е затворе...

Над 450 деца насилвани в дом за сираци в Мексико

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194000

Мексиканската полиция спаси над 450 деца, за които се смята, че са били подлагани на насилие в дом за сираци в град Замора, щата Мичоакан, съобщи BBC.
Предполага се, че децата са ставали обект на сексуално насилие, били са принуждавани да просят по улиците и са били държани в потресаващи условия.
Арестувани са собственикът и осем от служителите в Мексиканската полиция спаси над 450 деца, за които се смята, че са били подлагани на насилие в дом за сираци в град Замора, щата Мичоакан, съобщи BBC. Предполага се, че децата са ставали обект на сексуално насилие, били са принуждавани да просят по улиците и са били държани в потресаващи условия. Арестувани са собственикът и осем от служителите в

Софтуерът за продажба на билети и управление на събития Weemss е вече тук

http://www.cross.bg/bileti-prodazhba-weemss-1420951.html

/КРОСС/ Международният софтуер за продажба на билети и управление на събития, който е създаден в България, e вече достъпен на www.weemss.com. За разлика от сайтове за продажба на билети, Weemss гарантира 100% собственост върху данните, както и пълен контрол над процесите по продажба на билети. С Weemss можете да продавате на 40+ езика (включително български) и в 160+ валути (вкл. български лев). Потребителите от България могат да получават плащания не само чрез PayPal и по банков път, но и през българските Epay и Easy Pay. Ованес Ованесян, съосновател на Weemss споделя: "За нас всеки пазар е от значение - ето защо искаме да помогнем на професионалистите от събитийната индустрия да продават билети в цял свят, на всеки език и във всяка валута. Ние не целим да сме посредници за продажба на билети, а да предоставим подходящото решение, което ще помогне на организаторите да контролират целия процес на регистрация, популяризация и продажба на техните събития. Weemss е безплатен за безплатни събития, а ако се използва за платени събития таксата е 2.5% от цената на всеки заплатен билет. Може да се регистрирате напълно безплатно и за по-малко от минута на www.weemss.com.  

Задава се криза за 20 000 IT специалисти

http://pik.bg/задава-се-криза-за-20-000-it-специалисти-news202958.html

Задава се криза за 20 000 IT специалисти

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции.

Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици, пише в. Монитор. IT специалистите заемат едно от челните места в класацията за най-търсените професии в България през тази година на международната ЧР компания „Менпауър”. Нуждата от кадри обаче там е изключително голяма, тъй като секторът се развива стремглаво.

През миналата година приходите на 22 компании в сектора са скочили с 40 на сто до 193,2 млн. лв. Освен това офиси в България планират да отворят още три чужди компании – американска, беларуска и украинска. Сред най-търсените професии са още инженерите, квалифицираните работници – шивачки, строители, дърводелци, водопроводчици и т.н., мениджърите, както и счетоводителите и финансистите, показва класация на международната компания за подбор на персонал.

Инженерите са изключително търсени, защото имат добро образование, подходящи са да заемат различни позиции, включително и мениджърски.  Могат да се справят с анализи в компаниите, да са продуктови мениджъри в производствени дружества, обясниха от ЧР компанията. Шивачите са най-търсените квалифицирани работници. Техните заплати са от порядъка на 500 лв.„Търсим изключително много. Колкото намерим – толкова ще назначим”, каза Надя Василева - управител на „Менпауър”.

Близо 700 шивачки ще бъдат наети в нова фабрика за производство на тапицерии за „Мини Купър” в Ихтиман. За това вложение от 2,6 млн. лв. инвеститорът „АЛС България” получи сертификат за инвеститор клас А в началото на юли. Дружеството има вече 1400 служители у нас. Освен това в страната има над 45 други компании, които правят компоненти за автомобили, които също търсят различни специалисти. Фирмитете в страната  набират и шефове на средно и високо ниво.

Сред най-търсените специалисти са и счетоводителите и финансистите. Работни места за тях има в IT сектора и в аутсорсинг компаниите. „Всеки бизнес се нуждае от финансисти и анализатори. Младите обаче не се насочват към този тип професии, а тя е една от тези, които ще се търсят в бъдеще”, обясни Василева.

Проучването на международната ЧР компания показва, че у нас 44 на сто от фирмите не могат да намерят нужните им кадри. Така например сега са търсени специалисти с английски и втори западен език, който да е водещ. Чуждестранни центрове за обслужване на клиенти, подобни на кол центрове, но за финансови услуги, в които се обменя информация за клиенти с неплатени фактури и т.н. търсят служители с първи западен език френски. Такива служители обаче трудно се намират заради емиграцията на завършилите езикови гимназии у нас.

Вариантите за решаване на проблема с недостига на кадри у нас са няколко, твърдят специалистите. „Капацитетът на образователната система за подготовка на IT кадри да се увеличи минимум три пъти – от сегашните 2000 специалисти на година до поне 6000 на година”, казват от БАСКОМ. Друг вариант е преквалификация на кадри. Третият - посочван все по-често от ЧР специалистите, може да се реализира още по-бързо – внос на кадри от чужбина, включително и от Азия.


Бизнесът масово търси IT специалисти, шивачки и шефове

http://www.bnews.bg/article-111215

ИТ специалисти, инженери, счетоводители и квалифицирани работници се търсят на родния трудов пазар.

52% от столичани доплащат за парно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243704_52%25+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE

 52% от топлофицираните столичани ще доплащат за парно за миналата зима, а на 48% ще им се връщат пари, съобщиха вчера от „Топлофикация – София”. Данните са на база готови изравнителни сметки на 13 265 от 430 000 клиенти на столичното парно. Това са 3% от абонатите, които ще получат изравнителните си сметки още този месец. Те ще са за периода от 1 май 2013 г. до 30 април 2014 г.

 

Списъкът с абонатните номера, които ще получат през този месец изравнителната си сметка, е публикуван на сайта на топлофикация.

 

Това са сгради с топломери с дистанционен отчет, при които изравняване се прави само на топлата вода, малки кооперации или блокове на ежемесечен отчет, поясниха от пресслужбата на топлофикация. За тях вече е изтекъл едномесечният срок за обжалване на изравнителните сметки пред топлинния счетоводител. За останалите абонати това ще стане към 5 август. Новото е, че тази година абонатите в София ще получат отделна изравнителна фактура, а не както досега – данните за изравняването да са част от фактурата за август. Това е съгласно новите общи условия, които са в сила от март.

Хенри Кисинджър претърпя сърдечна операция

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/henri-kisindzhyr-pretyrpia-syrdechna-operaciia-6017390

91-годишният бившият държавен секретар на САЩ се възстановява след подмяна на аортна клапа

“Монако” пазари нападателя Гризман

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193483

“Монако” се прицели в нов нападател, съобщи в. “Марка”. Френският хит Антоан Гризман може да стане конкурент в атаката на Димитър Бербатов. 

Клубът планира да вложи в трансфери цялата сума, която ще получи от “Реал” (Мадрид) по очаквания трансфер на Хамес Родригес. “Балетът” вече се договори с колумбийския “бисер”, но преговорите с “Монако” върв “Монако” се прицели в нов нападател, съобщи в. “Марка”. Френският хит Антоан Гризман може да стане конкурент в атаката на Димитър Бербатов. Клубът планира да вложи в трансфери цялата сума, която ще получи от “Реал” (Мадрид) по очаквания трансфер на Хамес Родригес. “Балетът” вече се договори с колумбийския “бисер”, но преговорите с “Монако” върв

Най-важното от Варна във вчерашния 15 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258086

Започва Международния балетен конкурс във Варна В емблематичния Летен театър на Варна първото в света балетно състезание ще отпразнува 50 години от създаването си с бляскаво издание в присъствието на едни от най-големите световни звезди на танца.

Apple и IBM ще си партнират при бизнес приложенията

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8b8c9e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csoftuer0C4580Ca0Capple0Ei0Eibm0Eshte0Esi0Epartnirat0Epri0Ebiznes0Eprilojeniiata0E0H1762820C/story01.htm

Сделката подчертава опита на Apple да разшири продажбите на iPhone и iPad сред бизнеса, а IBM иска да прекъсне негативния тренд на падащи приходи


Държавата ни предлага безплатни лекарства... срещу такса

http://www.bnews.bg/article-111213

Да се плаща такса за лекарствата, които досега се поемаха изцяло от здравната каса предвижда нова концепция на здравното министерство.

Днес на много места ще има валежи и гръмотевични бури

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193987

Днес времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в Старопланинската област и Предбалкана. Едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява.
Ще духа слаб до умерен северен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад. Днес времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в Старопланинската област и Предбалкана. Едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад.

Посолството на САЩ: Отворете очите си, не вярвайте на всичко, което ви показва Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344474_posolstvoto_na_sasht_otvorete_ochite_si_ne_viarvaite/?ref=rss


"Руската пропаганда ви казва, че това момиче е жертва на бомбардировки на украинската армия в Донбас. В действителност това е австралийско дете, което си играе с кучето си в калта. Агресивната руска информационна война, водена с помощта на огромна по мащабите си пропагандна машина, продължава да разпространява откровени лъжи, за да оправдае руската намеса в Украйна."

Това съобщение се появи във вторник на официалната страница във "Фейсбук" на посолството на САЩ в София с препратка...

Борисов започва да реди листите за предстоящите избори

http://pik.bg/борисов-започва-да-реди-листите-за-предстоящите-избори-news202951.html

Борисов започва да реди листите за предстоящите избори

ГЕРБ започва да реди листите за извънредните парламентарни избори през октомври, пише "Стандарт".

7 август ще е крайният срок, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще си каже последната дума за имената на хората в листите на партията. Областните структури на ГЕРБ вече имат дати за провеждане на събрания за номинации на кандидати за народни представители. От днес в русенско започват и заседанията по местни структури, които да решат чии имена да пратят в столицата.

Първата среща на общинското събрание е в Иваново. Именно Русе се води сред областите отличници, които имат добри резултати. Областен координатор там е сегашният депутат Пламен Нунев. Очаква се той отново да бъде водач на листата. Всички номинации трябва да бъдат събрани в централата до края на месеца. Идеята е след това Изпълнителната комисия на партията да има време да отсее кандидатите.

Крайната дума за листите, разбира се, ще има лидерът Бойко Борисов. Най-късно до 7 август лидерът на ГЕРБ ще е казал своето "Да" или "Не" за всяко едно предложение. Очаква се и този път ГЕРБ да спазят традицията и да са първи за регистрацията за вота. Ако кабинетът спази уговорката си и подаде оставка до 27 юли, то държавният глава ще разпусне Народното събрание на 6 август.

Това ще стане с Указ на президента, въпреки че по това време депутатите ще са във ваканция. По правилник Народното събрание спира работа в края на юли. Очаква се в листите за изборите на партията на Бойко Борисов да има около 10% нови имена. Част от попълненията ще са от младежката структура на ГЕРБ. 


Видолов: Измиха си ръцете с мен, не бих отказал на Ботев

http://bgfootball.actualno.com/Vidolov-Izmiha-si-rycete-s-men-ne-bih-otkazal-na-Botev-news_39825.html

Любимецът на бултрасите Костадин Видолов говори пред „Меридиан Мач" за ситуацията в Ботев от последните дни. Той коментира мотивите си да подаде оставка, както и какво точно се е случил...

Задава се глад за 20 000 IT специалисти

http://business.actualno.com/Zadava-se-glad-za-20-000-IT-specialisti-news_39828.html

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат ...

Бойкот и ултиматум на "Армията" преди мача в Европа

http://bgfootball.actualno.com/Bojkot-i-ultimatum-na-Armijata-predi-macha-v-Evropa-news_39827.html

Футболистите на ЦСКА са поставили ултиматум за пари пред боса Александър Томов, пише "Меридиан Мач". Бивши играчи на ЦСКА си чакат бонусите от миналия сезон ЦСКА картотекира всички нови по...

Израел призовава палестинци от Газа да напуснат домовете си

http://asia.actualno.com/Izrael-prizovava-palestinci-ot-Gaza-da-napusnat-domovete-si-news_39829.html

Израелската армия призова 100 000 жителите на северната част на Ивицата Газа да напуснат домовете си, съобщиха днес пред АФП военни източници след провала на египетската инициатива за прекратяване...

Амбиции и блясък - Юпитер преминава в Лъв

http://curious.actualno.com/Ambicii-i-bljasyk---Upiter-preminava-v-Lyv-news_39830.html

Днес, 16 юли, Юпитер преминава в знака на Лъва, където ще остане до 11 август 2015 година. Докато Юпитер беше в Рак наблюдавахме засилването на семейните традиции и ценности, патриотизма и всичко, свъ...

Стойчо прогони ментета от ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-progoni-menteta-ot-CSKA-news_39831.html

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов се е отказал от услугите на дошлите на проби французин и сърбин, пише "Меридиан мач". Първият е централен защитник, а другият е нападател. След само две тр...

БРИКС постигна съгласие за общата си банка

http://asia.actualno.com/BRIKS-postigna-syglasie-za-obshtata-si-banka-news_39832.html

Срещата на страните от БРИКС в бразилския курорт Форталеза завърши със съгласие за създаването на общата им банка, предаде АFP. Тя ще бъде със седалище в Шанхай, със запас от 100 милиарда долара и ре...

Локо (Пд) се прицели в ненужни на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Loko-Pd-se-priceli-v-nenujni-na-CSKA-news_39833.html

Локо (Пд) е насочил вниманието си към трима нови играчи в опитите си да изгради боеспособен отбор, твърди "Меридиан мач". Първият е нападателят Миро Манолов, който тренира с Черно море, но н...

Глобиха с 800 000 лева строител на трамвайно трасе

http://pik.bg/глобиха-с-800-000-лева-строител-на-трамвайно-трасе-news202950.html

Глобиха с 800 000 лева строител на трамвайно трасе

Рекордна глоба от около 800 000 лв. ще отнесе строителна фирма заради забавянето на ремонта на трасето на трамвай №7 в столицата. „Рехабилитацията се забави с около 20 дни и на изпълнителя ще бъдат начислени съответните санкции”, обяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Според договора глобата на ден е 0,5% от дължимата сума, или 42 000 лв. Вчера по линията бяха пуснати 20 трамваи стрели. Досега те се движеха по други маршрути. От градската управа посочиха също, че трасето е изградено преди 31 години и оттогава не е ремонтирано. Релсите са подменени, което е излязло около 6,9 млн. лв. С парите е сменен целият релсов път от бул. „Витоша” до последната спирка - трамвайното ухо в жк „Борово”.

Ремонтирани са и спирките, които са с нови навеси и специални плочки за незрящи. Има и електронни „говорещи” табла, които съобщават след колко минути ще пристигне следващият трамвай. Подменена е и канализацията и електропреносната мрежа. С нова визия са и четири от подлезите по булеварда на властта, а до края на август ще бъдат ремонтирани още 2. В тях ще се изградят и шахти за асансьори, които обаче няма да водят до пероните. Така хората в неравностойно положение няма как да стигнат до нископодовите трамваи.

„Обмисляме вариант да поставим рампи за инвалиди и майки с колички, отбеляза Христов и допълни, че подлезите били изграждани през 70-те години, когато не се е мислило за достъпност. На по-късен етап в пешеходните тунели трябва да се поставят и електронни бариери, които ще спират гратисчиите в трамвая. Турникетите ще пускат на перона само с валидиран билет или карта.

Проектът предвижда също в подлезите да бъдат поставени и 13 автомата за билети, а камери ще дебнат нарушителите и вандалите. До края на годината трябва да започне изграждането и на естакадата на булевардите „България” и „Акад. Иван Гешов”, пише в. Монитор. „До няколко месеца предстои градоустройствените процедури да приключат, за да бъде издадено разрешение за строеж”, разясни плановете на „Московска” 33 Христов. По думите му това е причината трамвайното трасе да не е обновено в този участък.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/219791-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%81-800-000-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5.html

Любен Дилов-син: На изборите ще се сблъскат икономически групировки, а не идеи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193677

периодично на футбол, изнервят се и са склонни да нападат Полша.

- По какво заслужава България да стане световен шампион? 
- А, ние отдавна сме световни шампиони по оправдания. Виновен ни е всеки друг, но не и ние самите. Не си измазал къщата - турското робство е виновно! Да беше австрийско робство - къщи да видиш! Футболът е велика игра - посл периодично на футбол, изнервят се и са склонни да нападат Полша. - По какво заслужава България да стане световен шампион? - А, ние отдавна сме световни шампиони по оправдания. Виновен ни е всеки друг, но не и ние самите. Не си измазал къщата - турското робство е виновно! Да беше австрийско робство - къщи да видиш! Футболът е велика игра - посл

Павлин Тодоров се завръща в Добруджа като помощник на брат си

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0-%d0%ba/

Възпитаникът на добричката футболна школа Павлин Тодоров се завръща в Добруджа като помощник на брат си, ст.треньора Светослав Тодоров. Той заема мястото на напусналия в края на сезона Радослав Боянов.

Вижте как новият шеф на Еврокомисията вижда бъдещето на ЕС (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194451

Вчера Европейският парламент избра новия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Вчера Европейският парламент избра новия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Ново начало за Европа" - така започва документът с програмата на Юнкер за новата Европейска комисия. Десетте области на политиката, по които следва да се работи съгласно неговата Програма за работни места, растеж, справедливост и демократична промяна, са: 1.

Япония се връща към ядрената енергия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8b766b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Ciaponiia0Ese0Evryshta0Ekym0Eiadrenata0Eenergiia0H1762810C/story01.htm

Очаква се атомните мощности на Kyushu Electric Power да подновят работата си през есента, след като преминаха стрес-тестовете на регулаторите


Днес на много места ще има валежи и гръмотевични бури

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193983

Днес времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в Старопланинската област и Предбалкана. Едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява.
Ще духа слаб до умерен северен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад. Днес времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в Старопланинската област и Предбалкана. Едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад.

Преглед на печата от 16 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344430_pregled_na_pechata_ot_16_juli/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Правителството все пак ще актуализира бюджета
Спорът между политиците е с колко да се увеличат дефицитът и таванът на дълга

Как здравният министър ще опита да подари държавните санаториуми
Въпреки законовите забрани една рехабилитационна болница вече е прехвърлена на общината, подготвят се и останалите в Поморие, Костенец и Момин проход

Тристранката одобри новата методология за такса смет
Размерът й...

Пътна обстановка в страната - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258114

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София – Бургас: няма ограничения.

България може да последва КТБ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/16/2343510_bulgariia_moje_da_posledva_ktb/?ref=rss


Твърдението, че Цветан Василев е виновен за случилото се с КТБ, е фолклорно опростяване на случая. КТБ не беше в режим на военна диктатура, в който всеки несъгласен да си внесе парите в нея, да анализира състоянието й или да й наложи санкции можеше да бъде изправен до стената. КТБ оперираше в демократична среда със смислено законодателство, всеки, който искаше, можеше да плое и ругае по нея и по Цветан Василев, медиите можеха да я разнищят до последната стотинка (и някои го правеха), а БНБ и...

БНБ не е Искров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193748

КТБ няма да отвори врати на 21 юли, както бе обявено. Това е третият случай, в който управителят на БНБ Иван Искров опровергава сам себе си. Както стана с уверенията, че КТБ е добре капитализирана и достатъчно ликвидна. Или с онези “206 млн. лева, изнесени в чували”. Независимо дали ще подаде оставка, Искров вече е поставен под политически надз

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194022

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Концерти и партита до края на юли

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/koga_kakvo_kade/2014/07/16/2343932_koncerti_i_partita_do_kraia_na_juli/?ref=rss


"Къде, какво, кога" ще ви помога за още повече преживявания и по-лесна организация на свободното време през летните дни.

Ето какво ни хвана окото (и ухото) до края на месец юли:


15 юли - Започва втората част от фестивала EXIT - тридневният Sea Dance Festival, която продължава до 17 юли на плаж Яз в Будва, Черна гора.

15 юли - Започва юбилейното 50-о издание на международния балетен конкурс във Варна, който се провежда в Летния театър в Морската градина и...

Лятото си има Дневник

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/2014/07/16/2339303_liatoto_si_ima_dnevnik/?ref=rss

"Така, защото е август и няма новини. Това е лудостта на тълпите". 

Твърди се, че така реагирал Кърт Вонегът, когато научил, че текстът "Мажете се с плажно масло" се разпространява като негова реч пред випуск 1997г. в MIT. Словото и досега ще намерите с името на писателя като автор, въпреки че истинският е открит - Мери Шмик в нейната колонка в "Чикаго трибюн". Текстът излиза на 1 юни във вестника, но набира популярност в края на юли и началото на август в интернет. Това обяснява и...

Всеки ден правете по нещо, което ви плаши

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/poshtenska_kartichka/2014/07/16/2343206_vseki_den_pravete_po_neshto_koeto_vi_plashi/?ref=rss


Не се тревожете за бъдещето. 

Всеки ден правете нещо, което ви плаши.
Пейте.
Танцувайте, дори ако единственото място, където го правите, е вашият хол.
Протягайте се. 

Това са част от популярната реч "Дами и господа от випуск '97, мажете се с плажно масло". Цялата може да прочетете тук, а историята й и че авторът й не е Кърт Вонегът - тук. Избрахме цитат от нея за първата пощенска картичка в "Дневник на лятото". Споделете я. 

Хижа "Измътец" около Провадия без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=258092

Днес, 16 юли 2014 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на хижа "Измътец", намираща се около гр.

Измислената реч на Вонегът

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/2014/07/16/2338862_izmislenata_rech_na_vonegut/?ref=rss


"Речта за плажното масло" e добре написан текст, но тя никога не е прознасяна от Кърт Вонегът и в действителност е един от ранните класически примери за градска легенда и интернет измама.

Няма бедстващи туристи в хотелите в Приморско

http://society.actualno.com/Njama-bedstvashti-turisti-v-hotelite-v-Primorsko-news_39823.html

Няма бедстващи туристи в хотел "Пламена палас", както бе обявено по-рано от областна управа Бургас, съобщи управителят на хотела Пламена Иванова, предаде Фокус. Хотелът е на генератор и въп...

Костадинов: Намаляват ни заплатите, а на Златев е 10 000

http://bgfootball.actualno.com/Kostadinov-Namaljavat-ni-zaplatite-a-na-Zlatev-e-10-000-news_39821.html

Администраторът на Ботев (Пд) Костадин Костадинов коментира решението си за оставка след последните събития в Ботев, провокирани от новия изпълнителен директор Тервел Златев. "Първо ще кажа, че ...

Пеевски: Василев изфабрикува сигнал, за да отклони вниманието от източването на КТБ

http://politics.actualno.com/Peevski-Vasilev-izfabrikuva-signal-za-da-otkloni-vnimanieto-ot-iztochvaneto-na-KTB--news_39824.html

С настоящото искам да информирам българската общественост относно постановеното прекратяване на производствата по сигнала на Цветан Василев за заплаха за убийство, подаден срещу мен в Австрийската ...

Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещето...

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/2014/07/16/2343197_ako_triabva_da_vi_dam_samo_edin_suvet_za_budeshteto/?ref=rss


"Речта за плажното масло" и сега се намира лесно в интернет като реч на Кърт Вонегът, но каква е истината за нея и автора й - може да прочетете тук. Публикуваме я като един от първите текстове в новия подсайт "Дневник на лятото", защото много от съветите в нея, независимо от кого са дадени - си заслужава да се припомнят (българският превод е разпространявания в интернет текст): 

Дами и господа от випуск '97, мажете се с плажно масло! Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещето,...

Румяна Бъчварова: ГЕРБ няма да влиза във властта с хора от сегашното управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193722

- Трябва ли да се актуализира държавният бюджет, г-жо Бъчварова?
- Актуализирането на бюджета е задължително, за да може да действа служебното правителство и да не се получи срив във важни системи. Ако се случи, това ще е доказателство за някаква остатъчна отговорност на днешните управляващи. Отказът от специално законодателство за КТБ е проява на - Трябва ли да се актуализира държавният бюджет, г-жо Бъчварова? - Актуализирането на бюджета е задължително, за да може да действа служебното правителство и да не се получи срив във важни системи. Ако се случи, това ще е доказателство за някаква остатъчна отговорност на днешните управляващи. Отказът от специално законодателство за КТБ е проява на

Почитат жертвите на атентата в Бургас два пъти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193600

На 18 юли почетният консул на Израел в Бургас, заедно с работещи в България израелци, туристи и всички, които не могат да забравят кървавия терор, станал на тази дата преди две години ще почетат жертвите от атентата.
На 18 юли 2012 г. около 17 часа на летището в Бургас избухна бомба в автобус с израелски летовници и уби петима души, На 18 юли почетният консул на Израел в Бургас, заедно с работещи в България израелци, туристи и всички, които не могат да забравят кървавия терор, станал на тази дата преди две години ще почетат жертвите от атентата. На 18 юли 2012 г. около 17 часа на летището в Бургас избухна бомба в автобус с израелски летовници и уби петима души,

"Технотест" отвори след спиране на работа за почти две години

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/07/16/2344304_tehnotest_otvori_sled_spirane_na_rabota_za_pochti_dve/?ref=rss


Компания за изследване, оценка и одобрение на техническото състояние на автомобилите и техните ремаркета заработи, след почти двегодишно прекъсване. Основаното през 1963 г. дружество отново е на пазара, като ще залага на до 30% по-ниски цени спрямо конкурентните компании, на дългогодишната си експертна дейност, както и на единствената по рода си лаборатория у нас.

Компанията, която от 13 години е официален партньор на престижната германска организация TÜV SÜD, в момента е...

16 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=258113

Събития 622 г. — Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. — В Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим, което се смята от историците за начало на Източно-западната схизма.

Спасиха 450 изнасилвани деца от сиропиталище

http://www.bnews.bg/article-111214

Полицията в Мексико е спасила 450 деца от сиропиталище, където те са били сексуално малтретирани и принуждавани да просят.

Нетаняху: Операцията срещу Хамас в Газа се разраства

http://news.ibox.bg/news/id_1914402323

Вчера Израел даде първа цивилна жертва, загиналите палестинци са над 200

Майката на Севиля за избягалата ѝ убийца: Смърт да я застигне!

http://www.bnews.bg/article-111184

Трябва да има смъртно наказание за такива изверги като Антон и Янка. Каквото са направили на детето му - това да им се случи. Това коментира пред BNews майката на убитата 18-годишна Севиля Райчева по повод присъдите на двамата младежи от по 10 години и бягството на подсъдимата Янка. Смърт да я застигне, добави опечалената Мария Хранова и обясни, че казва тези думи без срам и жалост, защото те са й отнели най-ценното.

Прясно зеле с кайма и ориз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193359

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Обявиха бедствено положение в община Приморско*

http://burgas.actualno.com/Objaviha-bedstveno-polojenie-v-obshtina-Primorsko-news_39803.html

Три сигнала за бедстващи хора са получили тази сутрин в община Приморско. Това каза за БТА кметът д-р Димитър Германов. Два от сигналите вече са обработени. Хората са добре. Екип на пожарната и "...

Стоян Александров: 206-те млн. лв. от КТБ са изнесени за ден

http://business.actualno.com/Stojan-Aleksandrov-206-te-mln-lv-ot-KTB-sa-izneseni-za-den-news_39814.html

Спорните 206 млн. лв.* от Корпоративна търговска банка (КТБ) са били изнесени в продължение на няколко часа на 19 юни. Това съобщи бившият финансов министър Стоян Александров в ефира на Нова телевизия...

Кобрата: Само световната титла ще утоли жаждата ми

http://moresport.actualno.com/Kobrata-Samo-svetovnata-titla-shte-utoli-jajdata-mi-news_39816.html

"Ще победя Владимир Кличко. Ще прославя България и всички българи. Без значение дали са ми фенове или не". Това заяви Кубрат Пулев в обръщение на официалния сайт на своята боксова агенция &q...

Чиликов: С Вили знаем - в Ботев ще ни е трудно, но ще се докажем

http://bgfootball.actualno.com/Chilikov-S-Vili-znaem---v-Botev-shte-ni-e-trudno-no-shte-se-dokajem-news_39817.html

Георги Чиликов заяви, че с удоволствие е приел поканата на Велислав Вуцов да му стане помощник в Ботев. "Три години бях асистент на Херо и смея да твърдя, че доста се развих в занаята. Преминава...

Ботев (Пд) избрал Вуцов пред екстреньора на Босна

http://bgfootball.actualno.com/Botev-Pd-izbral-Vucov-pred-ekstreniora-na-Bosna-news_39818.html

Бившият селекционер на Босна и Херцеговина Фарук Хаджибегич е бил предложен от френски мениджъри на ръководството на Ботев, но пловдивчани са предпочели да заложат на Вили Вуцов, съобщава "Тема С...

Политиците ще умуват за КТБ до утре

http://society.actualno.com/Politicite-shte-umuvat-za-KTB-do-utre-news_39819.html

Няма постигната договореност за покриване на вложенията над прага от 100 хил. евро в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно от кратките изказвания на лидера на ДПС Лютви Местан и депутата...

Марек преговаря с двама опитни футболисти

http://bgfootball.actualno.com/Marek-pregovarja-s-dvama-opitni-futbolisti-news_39820.html

От треньорския щаб на Марек се надяват в близките дни да привлекат поне двама футболисти с опит в А група. "Селекцията при нас ще бъде по-дълъг процес. В момента водим разговори с няколко играчи...

Правителството ще вземе решение за актуализация на бюджета

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/16/2344462_pravitelstvoto_shte_vzeme_reshenie_za_aktualizaciia_na/?ref=rss


На днешното си заседание правителството ще вземе решение за актуализация на бюджета. Това се вижда от дневния ред на министрите. Такова споразумение беше постигнато на консултациите за финансовото състояние на държавата при президента в понеделник както и на проведените разговори вчера при председателя на Народното събрание.

Не са известни параметрите, с които ще се промени Закона за бюджета. След консултациите при президента Росен Плевнелиев в понеделник, беше съобщено, че се очаква...

Пострадали от наводнението протестират срещу неадекватни действия на общинарите

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8/

Стоил Стоилов живущ на ул Копривщица действията на управляващите се определят като неадекватни. „В следствие на безотговорност и безхаберие ни сполетя бедствието и са съборени 40 къщи, а не шест колкото казват от общината“, изтъкна Стоилов.Наводнените къщи по думите му са 750.Община гр.Добрич не спази […]

Прогноза за времето - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258112

Днес времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са в Старопланинската област и Предбалкана. И едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява.

Нямало нито един излекуван наркозависим у нас по метадоновите програми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193377

"Няма нито един излекуван накрозависим у нас по метадоновите програми, макар че държавата харчи всяка година милиони левове за тях", заяви в Пловдив здравният министър д-р Таня Андреева в отговор на въпрос защо се закрива Националният център по наркомании в София.
Питането бе отправено от националното сдружение "Майки против дрогата". "Няма нито един излекуван накрозависим у нас по метадоновите програми, макар че държавата харчи всяка година милиони левове за тях", заяви в Пловдив здравният министър д-р Таня Андреева в отговор на въпрос защо се закрива Националният център по наркомании в София. Питането бе отправено от националното сдружение "Майки против дрогата".

Проливните дъждове причиниха наводнения в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2WtP99QO72s/

По Черноморието времето е облачно, с валежи и гръмотевични бури. Вятърът – умерен от север, но през нощта ще се ориентира от запад. Максималните температури: 26°-28°. Вълнението е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 24-26 градуса.

Проливните дъждове от последното денонощие причиниха наводнение в големи участъци в Бургаско. Наводниха  се трафопостове, пътища и улици и доведоха до нарушаване на електрозахранването. Наводнени са приземни етажи, хотели и къщи в Приморско. Ограничено е движението на моторни превозни средства по пътя Созопол-Приморско, поради наводняване и паднали дървета. Особено тежко е положението в селата Ясна Поляна и Веселие, където са наводнени дворове и пътища. Наводнен е и пътят Приморско – Аркутино, тъй като река Ропотамо прелива. Пътят Приморско – Ясна Поляна също е трудно проходим , поради паднали от бурята дървета. Наводнен е още и пътният възел в община Созопол на разклона за с. Равадиново, където има заседнали автомобили

Ел. захранване няма в Созопол и Приморско. Ток няма в Созопол, Приморско, Ясна Поляна, Маслен нос, Каловво, Заберново. Граматиково. Екипите на противопожарна безопасност и на EVN работят на пълни обороти за оказване помощ на бедстващитe. Областната служба пожарна безопасност и защита на населението издирва с два екипа човек в района на село Веселие.Човекът  е на трактор.

Поради кризисната обстановка и поройните дъждове в Приморско, в селата Росен и Веселие водата не е годна за пиене и може да се ползва само за битови нужд

 

На 16 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193399

Мила Иванова, редакционен шеф на сп. Мила Иванова, редакционен шеф на сп. "Всичко за жената" Д-р Юлия Григорова, гастроентеролог в база "Лозенец" Венцислав Спиридонов, директор на Агенцията по вписвания Бойко Богданов, режисьор Борис Панкин, режисьор Диана Ковачева, правосъден министър при ГЕРБ Деница Златева, депутат Елена Костова, председател фондация "Бъдеще за България

Парламентът решава за санкциите за всяване на паника за състоянието на банките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344442_parlamentut_reshava_za_sankciite_za_vsiavane_na_panika/?ref=rss


Народното събрание ще обсъди днес на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат
затвор от 2 до 5 години за разпространителите на информация за банка или финансова институция, която може да доведе до паника сред населението.

Предложението е на БНБ и беше внесено в парламента от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). От Централната банка уточниха, че за законодателната промяна е постигнато съгласие на срещата в неделя при президента Росен...

Лазар Маркович: Идвам в Ливърпул, за да стана шампион

http://football.actualno.com/Lazar-Markovich-Idvam-v-Livyrpul-za-da-stana-shampion-news_39811.html

Отборът на Ливърпул продължи с масираната си селекция през това лято, като вчера обяви трансфера на нападателя Лазар Маркович от Бенфика. 20-годишният сръбски национал може да играе като крило или кл...

Фен на Германия изкопа бутилка скоч, заровена след загубата от България

http://worldcup2014.actualno.com/Fen-na-Germanija-izkopa-butilka-skoch-zarovena-sled-zagubata-ot-Bylgarija-news_39812.html

Индийски фен на германския национален отбор по футбол изкопа бутилка скоч, която заровил след отпадането на тима от България на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г., съобщи американският...

ЦСКА уреди всички нови за Европа и "А" група

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-uredi-vsichki-novi-za-Evropa-i-A-grupa-news_39813.html

Всички 11 нови попълнения на ЦСКА вече имат правото да играят за тима в официални мачове. Жълтите карти на Камбуров, Тунчев, Маркиньос, Еденилсон, Йоахим, Соарес, Дивиш, Супусепа, Мисиджан, Фелипе и Б...

Носии смениха сватбарските тоалети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192758

Точно 441,60 метра софри, наредени върху бели платна, шарени черги и рогозки, и над 1000 гости в тежки носии имаше на сватбата на Виктория и Денислав Деневи от Силистра миналата неделя. Тържеството, замислено като възстановка на сватбата на Манол и Елица от филма “Време разделно”, скрепи любовта на двамата на събора в местността Пчелина край Точно 441,60 метра софри, наредени върху бели платна, шарени черги и рогозки, и над 1000 гости в тежки носии имаше на сватбата на Виктория и Денислав Деневи от Силистра миналата неделя. Тържеството, замислено като възстановка на сватбата на Манол и Елица от филма “Време разделно”, скрепи любовта на двамата на събора в местността Пчелина край

Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски

http://www.cross.bg/zapovyadal-hrista-atinogen-1420950.html

/КРОСС/ По времето на нечестивия римски император Диоклетиан имало жестоко гонение срещу християните и всички, живеещи богоугодно, се намирали в беда. Навсякъде било неспокойно. Поради страх от императора мнозина предавали близките си на смърт: баща - сина си, брат - брат си, роднина - роднината си. В арменския град Севастия пристигнал един управител на име Филомарх. Като събрал много идолски жреци, той им заповядал да принесат жертви на скверните си богове, с венци на главите, тържествено и с веселие, под звуците на тръби и кимвали, със свирня на гусли и пищялки. А самият той, като седнал на съдилището пред народа, заповядал на глашатая силно да вика следното: - Граждани и всички знатни хора, подчинете се на царската заповед, елате и принесете жертви на боговете! И колкото хора имало, всички отвърнали: - Ние сме християни и няма да се поклоним на идолите! Тогава мъчителят заповядал на войниците да ги бият и мнозина умрели за Христа и приели небесни венци. След това началникът на отряд войници - Николай, отишъл при мъчителя и му казал: - Господин управител! Тук има един човек, на име Атиноген, християнски епископ, който обръща всички към своята вяра. Той живее в село Пидахтон. - Управителят веднага изпратил войници да го хванат. Свети Атиноген живеел в малък манастир на уединено място близо до селото, в който, заедно с десет свои ученици, пребивавал в пост и молитви. Войниците отишли в манастира, но не намерили светия епископ: той бил заминал някъде

Андреа се подмазва на Николета, иска пак приятелство

http://www.bnews.bg/article-111200

Тя публикува снимка как двете се целуват и написа, че разменянето им на лиги вече е достигнало 30 000 000 гледания в youtube и е най-добрата целувка за всички времена.

Предстоящи събития в страната за днес, 16 юли

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-zala-1420949.html

/КРОСС/ ***  София.От 9 ч. ще започне пленарното заседание на Народното събрание. *** София.От 10 ч. Министерски съвет ще проведе редовното си заседание. *** София.От 16 ч. в зала „Тържествена" на Централния военен клуб - София министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие първото заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014 - 2018 г./. Комитетът е председателстван от министъра на отбраната. Националният комитет има за задача ежегодно да одобрява Национален план, изготвен от *** София.От 10 ч. в столичния квартал „Гоце Делчев" на ул. „Рикардо Вакарини", 8 година след откриването си Дневният център „Светове" към фондация „Светът на Мария" обявява Ден на отворени врати, по време на което ще бъде представена дейността на центъра. *** София.В 12 ч. Столичната община ще предостави на Българската Федерация „Баскетбол" за безвъзмездно ползване спортна зала „Триадица". Договорът между двете страни ще бъде на решение на Столичния общински съвет. Спортният обект се предоставя за безвъзмездно ползване за срок от 10 години на Федерация Баскетбол. *** София.От 14 ч. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще се проведе конференция на тема: „Евроизбори 2014: Оценки на прогнозите и анализ на електоралната динамика"

16 юли в историята

http://www.cross.bg/prezidentut-otkrit-kenedi-1420948.html

/КРОСС/ 622 г. - Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина. Начало на ислямския календар. 1054 г. - В Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим. Начало на източно-западната схизма.1643 г. - Холандският мореплавател Маартен де Фриз открива остров Сахалин.1661 г. - Шведската банка в Стокхолм пуска в обращение първите парични банкноти в Европа.1748 г. - Михаил Ломоносов формулира Закона за запазване на масата на телата и движението.1782 г. - Премиера на операта "Отвличане от сарая" на Волфганг Амадеус Моцарт.1790 г. - Окръг Колумбия е определен за седалище на правителството на САЩ и президентът Джордж Вашингтон е упълномощен да избере постоянно място за столица.1875 г. - Във Франция е приета е нова конституция, с която се създава Камара на представителите - Сенат и се утвърждават изборите за президент.1877 г. - Руско-турската война (1877-1878). Битката при Никопол приключва с победа на русите.1920 г. - Антантата преустановява блокадата на Съветска Русия.1920 г. - Основана е Аджарската автономна съветска социалистическа република.1927 г. - Никарагуанската партизанска съпротива започва продължилата пет години война срещу американската окупация на Никарагуа.1937 г. - Близо до Ваймар е открит концентрационният лагер Бухенвалд.1942 г. - Холокост: Правителството на Вишистка Франция нарежда на френските полицаи да арестуват и затворят в концлагери повече от 30 000 евреи. През 1995 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1420946.html

/КРОСС/Лили Димкова, художничка (дъщеря на Петър Димков) Гавриил, Ловчански митрополитВенцислав Спиридонов, изпълнителен директор на Агенцията по вписванияНеджми Ниязи Али, евродепутат от ДПС, бивш зам.-министър на отбранатаСоня Найденова, член на ВССГавраил Забуртов, главен секретар на НАПБойко Богданов, режисьорБорис Панкин, режисьорЙовко Петров, композиторД-р Юлия Григорова, гастроентеролог в клинична база „Лозенец"   Илюстрация: Хубен Черкелов  

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-kakvi-1420947.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: След инцидента в московското метро - последните новини от руската столица Тема: След онлайн резервация за почивка: Защитени ли са правата ни, когато купуваме ваучери от сайтове за групово пазаруване? Тема: Как ще ни пази защитната ограда на границата с Турция? Отговорът на живо от границата Тема: Епизод на "България от край" Тема: Как ще се решат проблемите в здравеопазването?Гост: проф

Религиозен календар за 16 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192863

Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски 
Св. Юлия получила християнско възпитание. Персийците покорили Картаген и я отвлекли в плен. Купил я търговец езичник в Сирия, но тя не се отрекла от вярата си. Веднъж търговецът отишъл на о. Корейка и я взел със себе си. Там имали голям езически Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски Св. Юлия получила християнско възпитание. Персийците покорили Картаген и я отвлекли в плен. Купил я търговец езичник в Сирия, но тя не се отрекла от вярата си. Веднъж търговецът отишъл на о. Корейка и я взел със себе си. Там имали голям езически

Преглед на печата

http://www.cross.bg/presa-dyma-tryd-1420945.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници БНБ и управляващите възкресиха „Закона КТБ" - в. Капитал Дейли - стр. 1, 3100% гаранция срещу ревизия за чисти пари - в. 24 часа - стр. 1Министър Андреева иска такса за пациентите с безплатни лекарства - в. Сега - стр. 1, 2Щерката на Костов на хонорар при Цветан Василев - в. Монитор - стр. 1, 4Лекарите се отказаха от протеста - в. Дума - стр. 110% и вадим парите от КТБ - в. Стандарт - стр. 1, 2Нова измама: „Изгорях в КТБ!" - в. Труд - стр. 1, 3Власт и опозиция да гарантират всички влогове в КТБ - в. Преса - стр. 1, 2, 3Василев броил 30 бона на дъщерята на Костов - в. Новинар - стр. 1, 3ПИК СЕНЗАЦИОННО РАЗКРИ: КОСТОВ НА ХРАНИЛКА - в. Телеграф - стр. 1   Водещи заглавия на вътрешните странициКак здравният министър ще опита да подари държавните санаториуми - в. Капитал Дейли - стр. 4Правителството все пак ще актуализира бюджета - в. Капитал Дейли - стр. 5Гарантират и едрите депозити в КТБ, но след данъчна ревизия - в. 24 часа - стр. 2, 3Вдигат лимита за дълг с до 2 млрд. лева - в. 24 часа - стр. 4Правителството подкрепи БНБ за спасяването на КТБ - в. Сега - стр. 1, 3Увеличават се минималните осигуровки за над 600 000 българи - в. Сега - стр. 2Депутатите прекрояват спешно и държавния бюджет - в. Монитор - стр. 5Иде криза за 20 000 IT специалисти - в. Монитор - стр. 2, 3София още непочистена след опустошителната градушка - в. Дума - стр. 2БСП, ДПС и ГЕРБ се договориха за дневния ред на НС - в

Обявиха бедствено положение в община Приморско

http://burgas.actualno.com/Objaviha-bedstveno-polojenie-v-obshtina-Primorsko--news_39803.html

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско. Информацията съобщи за "Фокус" кметът д-р Димитър Германов. Основно потърпевши са Приморско и селата Ясна поляна и Ве...

Третият поход на Лудогорец към голямата сцена започва днес

http://bgfootball.actualno.com/Tretijat-pohod-na-Ludogorec-kym-goljamata-scena-zapochva-dnes-news_39804.html

Четири месеца след, края на шеметното си представяне в Лига Европа Лудогорец ще направи трети опит да стигне до групите на Шампионската лига, пише "Тема Спорт". Първите два бяха неуспешни. П...

Бергонси: Левски ме покани, но исках в ЦСКА при Стойчо

http://bgfootball.actualno.com/Bergonsi-Levski-me-pokani-no-iskah-v-CSKA-pri-Stojcho-news_39805.html

Новото попълнение на ЦСКА Еденилсон Бергонси даде първото си интервю като играч на "армейците". В него той разкри любопитни подробности - защо е избрал "червените" и защо не отиде ...

Канибала се скри при тъщата в Каталуния

http://football.actualno.com/Kanibala-se-skri-pri-tyshtata-v-Katalunija-news_39806.html

Луис Суарес пристигна в Барселона с качулка и бе изведен в автомобил с тъмни стъкла от летището. Привличането на нападателя за 94 млн. евро от Ливърпул е трансфер №1 на лятото, но наказанието от ФИФА ...

Инициативата #steniskanabala събра близо 49 000 лв.

http://cars.actualno.com/Iniciativata-steniskanabala-sybra-blizo-49-000-lv-news_39807.html

#steniskanabala е благотворителната инициатива, която запали стотици млади и пораснали абитуриенти да отидат с тениски на бала, изпращането или годишнина от завършването си. Вместо да харчат пари за с...

Пред новия сезон в ЦСКА още чакат премиите за миналия

http://bgfootball.actualno.com/Pred-novija-sezon-v-CSKA-oshte-chakat-premiite-za-minalija-news_39809.html

Играчите на ЦСКА, които бяха в отбора и през миналия сезон, все още си чакат премиите. Част от футболистите имат да взимат по 8 бонуса. До вчера сутринта играчите не бяха получили нито една от четирит...

Президентът на Аржентина втрещи - познава само Меси от тима

http://worldcup2014.actualno.com/Prezidentyt-na-Arjentina-vtreshti---poznava-samo-Mesi-ot-tima-news_39810.html

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер втрещи сънародниците си - не е гледала нито един мач на Световното! Лудата по футбола държава не може да повярва, но държавният глава не знае дори имената на ...

"Шел" откри ново петролно находище в Мексиканския залив

http://www.vesti.bg/novini/shel-otkri-novo-petrolno-nahodishte-v-meksikanskiia-zaliv-6017388

Англо-холандската петролна компания "Шел" е открила големи залежи на петрол в Мексиканския залив. Това е третото значително откритие на тази компания за повече от 10 години проучване на източната част на залива, посочват от "Шел".

Партиите се разбраха за ремонт на бюджета на НЗОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193701

За актуализация на здравната каса политическите сили се разбраха на консултациите за седмичния дневен ред на Народното събрание в кабинета на председателя Михаил Миков. Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че са получили уверение още днес МС да обсъди ремонта на бюджета на касата и на държавния бюджет в частта за външния дълг и За актуализация на здравната каса политическите сили се разбраха на консултациите за седмичния дневен ред на Народното събрание в кабинета на председателя Михаил Миков. Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че са получили уверение още днес МС да обсъди ремонта на бюджета на касата и на държавния бюджет в частта за външния дълг и

Кой одобрява колите в България?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8a7047/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C4470Ca0Ckoi0Eodobriava0Ekolite0Ev0Ebylgariia0H1761240C/story01.htm

Независимо дали новата ви кола е внесена извън ЕС, или пък й предстои смяна на дирекцията на волана, трябва да знаете за компанията Технотест


Цветелин Кънчев: Скоро ще стане сакатлък в някой цигански квартал

http://izbori2014.actualno.com/Cvetelin-Kynchev-Skoro-shte-stane-sakatlyk-v-njakoj-ciganski-kvartal-news_39795.html

Дебеловрати момчета с коли се разхождат из циганските махали и търсят гласове от предишните избори, които не са излезли. Това призна лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев в ефира на Нова тел...

Обмислят цена от лев или два за акция от ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Obmisljat-cena-ot-lev-ili-dva-za-akcija-ot-CSKA-news_39798.html

2 лева или левче ще бъде цената на акциите на ЦСКА от новата емисия. Решението за това ще се вземе от акционерното събрание утре, пише "24 часа". Първата емисия се провали, след като мажори...

Титуляр напусна Литекс преди старта

http://bgfootball.actualno.com/Tituljar-napusna-Liteks-predi-starta-news_39797.html

Вратарят на Литекс Илко Пиргов напусна клуба, след като се разбра с шефоветена тима да разтрогне по взаимно съгласие. Бившият страж на Пирин и ЦСКА не желае да остане в Ловеч със статут на резерва, съ...

Башар Асад полага клетва като президент на Сирия

http://asia.actualno.com/Bashar-Asad-polaga-kletva-kato-prezident-na-Sirija-news_39799.html

Президентът на Сирия Башар Асад полага днес клетва като държавен глава за нов седемгодишен мандат, предадеИТАР-ТАСС. Очаква се на церемонията в Дамаск той да направи изявление, в което да даде оцен...

Бранител на Черно море с нелепа контузия

http://bgfootball.actualno.com/Branitel-na-Cherno-more-s-nelepa-kontuzija-news_39800.html

Опитният защитник на Черно море Михаил Венков се е контузил на тренировка и му предстои ядрено-магнитен резонанс, пише "24 часа". "Контузи се нелепо на тренировка при сблъсък със съотб...

Пълен стадион подкрепя Лудогорец срещу Дюделанж

http://bgfootball.actualno.com/Pylen-stadion-podkrepja-Ludogorec-sreshtu-Dudelanj-news_39802.html

Около 3000 билета, или половината стадион, продаде до вчера Лудогорец. Днес е първият мач на разградчани срещу Дюделанж от втория предварителен кръг на Шампионска лига. Очаква се почти целият капацит...

Стрелката може да е причина за аварията в московското метро

http://europe.actualno.com/Strelkata-moje-da-e-prichina-za-avarijata-v-moskovskoto-metro-news_39801.html

Като основна причина за вчерашната тежка авария в Московското метро следствието разглежда неизправност в системата на стрелките, съобщиха пред ИТАР-ТАСС от правоохранителните органи в руската столи...

Тино получава неприятна изненада от Ани в първия епизод от новия сезон на "Революция Z"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193386

Героинята на Джулия Бочева ще претърпи сериозни промени в сюжетната линия на новия, трети сезон на “Революция Z”. Тийнейджърският сериал започва отново по Би Ти Ви Синема от днес. 
Ани (Джулия Бочева) вече свири в нова група. Тя става все по-популярна в интернет, но за Тино - героя на Никола Стоянов, нещата не се развиват така добре. Той я чака с Героинята на Джулия Бочева ще претърпи сериозни промени в сюжетната линия на новия, трети сезон на “Революция Z”. Тийнейджърският сериал започва отново по Би Ти Ви Синема от днес. Ани (Джулия Бочева) вече свири в нова група. Тя става все по-популярна в интернет, но за Тино - героя на Никола Стоянов, нещата не се развиват така добре. Той я чака с

Война на молове

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8a6986/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cvoina0Ena0Emolove0H1758860C/story01.htm

Търговските центрове преразглеждат концепциите си, за да останат атрактивни за клиентите


Препо- зициониране на моловете - войната за клиенти и наематели

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8a6986/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cprepo0Ezicionirane0Ena0Emolovete0Evoinata0Eza0Eklienti0Ei0Enaemateli0H1758860C/story01.htm

Старите и проблемни проекти могат да заживеят нов живот, стига да си намерят инвеститор и да се променят така, че да са привлекателни за търговци и посетители


Препозициониране на моловете - войната за клиенти и наематели

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8a6986/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cprepozicionirane0Ena0Emolovete0Evoinata0Eza0Eklienti0Ei0Enaemateli0H1758860C/story01.htm

Старите и проблемни проекти могат да заживеят нов живот, стига да си намерят инвеститор и да се променят така, че да са привлекателни за търговци и посетители


Една година от трагедията в мина "Ораново"

http://crime.actualno.com/Edna-godina-ot-tragedijata-v-mina-Oranovo-news_39793.html

Днес, 16 юли 2013 г. загинаха четирима миньори в мина "Ораново". Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината....

"Сборная" кани националите за контрола

http://bgfootball.actualno.com/Sbornaja-kani-nacionalite-za-kontrola-news_39796.html

Русия кани българските национали за контрола в началото на септември. "Сборная" иска мач в Москва, но е възможно да пътува и до София, пише вестник "Труд". На 8 септември руснацит...

Лятна киномания под звездите в Банско

http://scene.actualno.com/Ljatna-kinomanija-pod-zvezdite-v-Bansko-news_39794.html

Тази вечер в Банско, започва четвъртото поредно издание на "Лятната киномания под звездите". Прожекциите ще продължат четири вечери до 19 юли. В програмата на лятното кино са заложени най...

Европейският съвет се събира на заседание

http://news.ibox.bg/news/id_374221458

Обсъждат Украйна, Близкия изток, наследниците на Ромпой, Аштън и еврокомисарите

Остани!

http://literature.actualno.com/Ostani--news_39787.html

Понякога, за части от секундата, когато правеше снимки и светът за миг се изгубваше в бялата светлина на светкавицата, Рей Ливайн виждаше кръвта. Разбира се, знаеше, че това се случва единствено в съз...

Тайфунът "Рамасун" взема жертви на Филипините

http://asia.actualno.com/Tajfunyt-Ramasun-vzema-jertvi-na-Filipinite-news_39791.html

Един човек загина, двама бяха ранени и 373 000 евакуирани във Филипините, където бушуват тихоокеанският тайфун "Рамасун". Благодарение на своевременната подготовка на властите, са избегна...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване