Бедствено положение в Бяла

http://www.cross.bg/byala-polozhenie-pozharna-1421048.html

/КРОСС/ Кметът на община Бяла Анастас Трендафилов обяви бедствено положение в Бяла и село Попович. Бедственото положение е обявено вследствие на падналия пороен дъжд придружен от гръмотевични бури по рано днес. На територията на гр. Бяла и с. Попович са нанесени значителни щети и силно е нарушен нормалният ритъм на живот на населението.В момента по отводняване и почистване усърдно работят над 10 екипа. Лично на място е и Началник областно управление пожарна безопасност и защита на населението комисар Тихомир Тотев. В помощ на населението работят 6 екипа на пожарна безопасност, екипи на горско стопанство „Шерба", екипи на ВиК и Община Бяла.Получени са десетки сигнали за наводнени сгради и помещения. Водната стихия е нанесла сериозни поражения по уличната инфраструктура, щети има и по жилища, хотели и ресторанти. Екип на пожарна безопасност е евакуирал шестима бедстващи от местността Карадере. Снимка: Булфото, всички права запазени

Рупърт Мърдок иска да купи Time Warner

http://www.vesti.bg/novini/rupyrt-myrdok-iska-da-kupi-time-warner-6017468

Медийният конгломерат на Рупърт Мърдок 21st Century Fox е направил официално предложение за закупуването на конкурентната компания Time Wаrner.

"ОМВ Петром" откри ново находище на петрол в Черно море

http://www.vesti.bg/novini/omv-petrom-otkri-novo-nahodishte-na-petrol-v-cherno-more-6017469

Румънската компания "Петром", която се контролира от австрийската ОМВ, съобщи, че е открила ново голямо находище на петрол в Черно море. Очаква се добивът да започне до 3-4 години.

Съдът разреши разкриването на банковата тайна за сметки в КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=258212

Софийският районен съд разреши разкриване на банковата тайна за Корпоративна търговска банка. На 9 юли 2014 г. в СРС е постъпило искане от Софийска градска прокуратура за разкриване на банкова тайна за сметки в Корпоративна търговска банка.

Правителството отпусна още 1,5 млн. лв. за археологически разкопки

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344879_pravitelstvoto_otpusna_oshte_15_mln_lv_za/?ref=rss


Министерският съвет е одобрил допълнителни разходи в размер на 1 500 000 лв. за 2014 г. за дейности по проучване и опазване на археологическото наследство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

На пресконференция вчера екипът на министър Петър Стоянович обяви, че средствата за разкопки се бавят и тази година, защото досега Министерският съвет не е имал възможност да разгледа предложението им, което трябваше да запълни празнината между препоръките и желанията на...

Защо църквата не канонизира Левски и Ванга, а божиите отци почитат един крал-българоубиец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194678

Българската православна църква е най-консервативната на планетата. Загърбила е култа към онези, чиито дела са осветени от народната памет. Тя упорито отказва да канонизира Васил Левски, преподобна Стойна и баба Ванга.
Синодът е извършил само две канонизации. През 1964 г. на Софроний Врачански и през 2011 г. на мъчениците от Батак. Българската православна църква е най-консервативната на планетата. Загърбила е култа към онези, чиито дела са осветени от народната памет. Тя упорито отказва да канонизира Васил Левски, преподобна Стойна и баба Ванга. Синодът е извършил само две канонизации. През 1964 г. на Софроний Врачански и през 2011 г. на мъчениците от Батак.

Белгийски кмет гони роми с техно музика, те му благодарят за партито

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195214

Кметът на белгийския град Ланден е решил да пуска техно музика срещу ромски катун в града, за да прогони неканените гости, съобщава в. „Айриш Таймс“.
Близо 30 каравани са се настанили в промишлената зона на града в неделя вечерта. Те не са искали съгласието на собствениците на терена или на градската управа. Кметът на белгийския град Ланден е решил да пуска техно музика срещу ромски катун в града, за да прогони неканените гости, съобщава в. „Айриш Таймс“. Близо 30 каравани са се настанили в промишлената зона на града в неделя вечерта. Те не са искали съгласието на собствениците на терена или на градската управа.

Белгийски кмет пуска техно музика на роми, за да ги прогони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195223

Кметът на белгийския град Ланден е решил да пуска техно музика срещу ромски катун в града, за да прогони неканените гости, съобщава в. „Айриш Таймс“.
Близо 30 каравани са се настанили в промишлената зона на града в неделя вечерта. Те не са искали съгласието на собствениците на терена или на градската управа. Кметът на белгийския град Ланден е решил да пуска техно музика срещу ромски катун в града, за да прогони неканените гости, съобщава в. „Айриш Таймс“. Близо 30 каравани са се настанили в промишлената зона на града в неделя вечерта. Те не са искали съгласието на собствениците на терена или на градската управа.

Община Бяла обяви бедствено положение

http://pik.bg/община-бяла-обяви-бедствено-положение-news203178.html

Община Бяла обяви бедствено положение

Бедствено положение е обявено на територията на община Бяла. Това съобщи за Радио „Фокус”Христина Килисакиева, говорител на община Бяла.

Тя разясни, че кметът на Бяла Анастас Трендафилов е издал заповед, с която е обявено бедствено положение в град Бяла и село Попович. Бедственото положение е обявено вследствие на падналия пороен дъжд придружен от гръмотевични бури по рано днес. На територията на град Бяла и село Попович са нанесени значителни щети и силно е нарушен нормалният ритъм на живот на населението. Килисакиева добави, че хотели и частни домове са с щети след поройният дъжд. В момента по отводняване и почистване усърдно работят над 10 екипа. Лично на място е и Началник областно управление пожарна безопасност и защита на населението комисар Тихомир Тотев. В помощ на населението работят 6 екипа на пожарна безопасност, екипи на горско стопанство „Шерба“, екипи на ВиК и Община Бяла. Получени са десетки сигнали за наводнени сгради и помещения. Водната стихия е нанесла сериозни поражения по уличната инфраструктура, щети има и по жилища, хотели и ресторанти. Екип на пожарна безопасност е евакуирал шестима бедстващи от местността Кара дере.

Мишо Шамара отсвири Веселина Томова в съда. Адвокатката й забрани да влиза в зала, обвиняемата била емоционална

http://pik.bg/мишо-шамара-отсвири-веселина-томова-в-съда-адвокатката-й-забрани-да-влиза-в-зала-обвиняема-news203173.html

Мишо Шамара отсвири Веселина Томова в съда. Адвокатката й забрани да влиза в зала, обвиняемата била емоционална

Собственичката на сайта "Афера" Веселина Томова не успя да получи защита от рапъра Мишо Шамара. Скандалният певец я отсвири в съда и не се яви по делото, което лидерът на РЗС Яне Янев води срещу нея за нецензурни изрази по негов адрес.

Като вече писахме, маргиналното кафяво сайтче е бълвало грозни думи към политика, а обвиняемата журналистка се опитвала чрез адвокатите си да докаже, че това не са нейни слова, а на Мишо Шамара.

Съдиите днес решиха, че делото се отлага, а през октомври ще обявят присъда, независимо дали важният свидетел ще се мерне в залата.

От юриста на РЗС Емил Василев ПИК научи, че обвиняемата Веселина Томова, която обича да ръси приказки за морала в журналистиката, е била в съдебната сграда, но не влезла в залата.

Според Василев адвокатаката й я посъветвала, да седи отвън, че журналистката била много емоционална и пречила на работата й. На този етап Василев предпочете да не влиза в конкретика дали причината за емоционалността на обвиняемата не се дължи на силно напредналата й възраст.

Обвиняемата Томова от години ходи по дела в съдебните зали.

Три дела за десет клеветнически публикации в „Афера“ заведе и издателят на агенция ПИК Недялко Недялков. Неговият иск е в Софийски градски съд и е за 348 000 лв.

Известният политолог Антон Тодоров също обяви, че ще заведе дело срещу Томова в размер на 16 000 лева.

Иван Искров пазен от НСО, заплашвали ли са шефа на БНБ?

http://pik.bg/иван-искров-пазен-от-нсо-заплашвали-ли-са-шефа-на-бнб-news203179.html

Иван Искров пазен от НСО, заплашвали ли са шефа на БНБ?

Управителят на Българската народна банка Иван Искров е с охрана от НСО от три седмици. Това заяви пред медиите в парламента директорът на Службата Ангел Антонов, който се яви на опознавателна среща с депутатите от комисията за контрол на спецслужбите.

Антонов призна, че гардовете са прилепени до гуверньора на БНБ от вече три седмици, което съвпада с началото на събитията около КТБ информира bnews.bg. Шефът на НСО обаче е отказал да спомене какви са конкретните причини за назначаването на охрана на Искров и отправяни ли са заплахи към него, че той да поиска закрила.

Има комплекс от неща, които са се случили и затова сме предприели тези действия, обяснил Ангел Антонов.

От думите му станало ясно, че най-вероятно съвсем скоро и депутатът Делян Пеевски ще се движи с гардове на НСО. Първоначално той е отказал, но в момента върви процедура и се очаква скоро да бъде взето решение, е уточнил Антонов.

Той е коментирал и назначението си и дали смята, че има нередност в процедурата за началник на НСО: Не мога да смятам нищо, аз съм назначение, има хора, които назначават, но не виждам грешка в процедурата по моето назначаване. Категорично съм професионалист и моето назначение не е политическо, е заявил той. 

Районни кметове във Варна са издавали невалидни документи за настаняване в общински имоти

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/07/16/2344715_raionni_kmetove_vuv_varna_sa_izdavali_nevalidni/?ref=rss


Бивши кметове на варненския район "Младост" са издавали невалидни служебни бележки за настаняването на бездомни ромски семейства в негодни за обитаване общински сгради. Това личи от копията от документите, с които "Дневник" разполага. Подобни бележки притежават почти всички семейства, обявени за "самонастанили се" в общинските къщи, чието разрушаване започна в понеделник.  

Освен че са давали формално основание за използването на къщи, категоризирани като негодни за обитаване,...

Прокуратурата: Кредитните досиета от КТБ не са попълнени адекватно, но не са изнасяни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195220

Прокуратурата опроверга управителя на БНБ Иван Искров и потвърди, че кредитните досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) са в банката и не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно.
Така на практика едно от обвиненията, отправено от управителя на БНБ Иван Искров при оповестяването на одитните доклади за КТБ - че документи са били Прокуратурата опроверга управителя на БНБ Иван Искров и потвърди, че кредитните досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) са в банката и не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно. Така на практика едно от обвиненията, отправено от управителя на БНБ Иван Искров при оповестяването на одитните доклади за КТБ - че документи са били

Асад призова арабите да помогнат на Газа

http://www.cross.bg/gaza-asad-ivitzata-1421046.html

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад призова арабските страни да не остават безразлични към конфликта в Ивицата Газа, съобщава „Йедиот Ахронот"."Защо да не поддържаме Газа с пари и оръжия? Защо да не изпратим свои войници там", попита риторично сирийският лидер. По-рано беше съобщено, че броят на загиналите палестинци в Ивицата Газа е достигнал до 200.

Днес приключва самита на БРИКС, има резултати

http://www.cross.bg/banka-briks-stranite-1421047.html

/КРОСС/ Днес в град Форталеза (Бразилия) приключва самита на БРИКС, лидерите на петте бързоразвиващи се страни от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) подписаха Форталезката декларация и редица споразумения, съобщи „Вести 24". Също така, страните се споразумяха за създаването на собствена обща банка, която ще бъде своеобразна алтернатива на МВФ. Новата банка за развитие ще е с капитал от 50 млрд. долара. Също така се учреди резервен фонд за спешни реакции при валутни кризи от 100 млрд. долара. На пленарното заседание Владимир Путин заяви, че новата банка и валутния пул ще помогнат на страните от „петорката" да станат по-малко зависими от финансовата политика на западните държави. "Искам да подчертая, че всички планове, които бяхме набелязали миналата година са реализирани. Имам предвид, преди всичко, нашите планове за създаването на новата Банка за развитие и Пула за условни валутни резерви на страните от БРИКС", обяви Владимир Путин. Освен това, руският президент предложи да бъде учредена Енергийна асоциация БРИКС. Той подчерта, че това ще позволи да бъде създадена Резервна енергийна банка и Институт по енергийна политика, а значи - да бъде укрепена енергийната сигурност на страните участнички в самита. Както вече стана известно, централния клон на новата банка ще бъде разположена в Шанхай, а президентът й ще бъде представител на Индия

Станишев не очаква днес България да излъчи еврокомисар

http://pik.bg/станишев-не-очаква-днес-българия-да-излъчи-еврокомисар-news203176.html

Станишев не очаква днес България да излъчи еврокомисар

Председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев заяви, че не очаква днес България да представи пред Европейския съвет своята  номинация за нов еврокомисар. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

По неговите думи правителството, естествено, ще има номинация. Станишев не уточни кога номинацията ще бъде  определена и съобщена, като поясни, че българските партии още нямат споразумение по този въпрос. Според него за нашата страна е добре в следващата Европейска комисия да има повече социалисти. По неговите думи това би било важно за промяната в ЕС.

НАП Варна напомня: Бъдещите студенти да не забравят да платят здравните си вноски

http://www.moreto.net/novini.php?n=258193

Всички ученици от Варна, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, съобщават от НАП-Варна за Moreto.net. Същото важи и за тези, които ще стават студенти редовно обучение - за месеците от завършването на средното до започването на висшето образование трябва да внесат здравните си вноски за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от двете категории (ученици и студенти), които се осигуряват от републиканския бюджет.

Падна банковата тайна за КТБ, кредитните досиета не са изчезнали

http://www.bnews.bg/article-111289

Софийският районен съд е разрешил разкриване на банковата тайна за кредитополучателите на Корпоративна търговска банка. В същото време според прокуратурата обявените за липсващи кредитни досиета от КТБ не са изчезнали.

Прокуратурата: Кредитните досиета от КТБ не са изнасяни, не са попълнени адекватно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195210

Прокуратурата опроверга управителя на БНБ Иван Искров и потвърди, че кредитните досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) са в банката и не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно.
Така на практика едно от обвиненията, отправено от управителя на БНБ Иван Искров при оповестяването на одитните доклади за КТБ - че документи са били Прокуратурата опроверга управителя на БНБ Иван Искров и потвърди, че кредитните досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) са в банката и не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно. Така на практика едно от обвиненията, отправено от управителя на БНБ Иван Искров при оповестяването на одитните доклади за КТБ - че документи са били

В Грузия ще разследват загадъчната смърт на телевизионен магнат

http://www.mediapool.bg/v-gruziya-shte-razsledvat-zagadachnata-smart-na-televizionen-magnat-news222717.html

Грузинският президент Гиорги Маргвелашвили призова за разследване за убийство във връзка със смъртта на влиятелен медиен магнат, предаде Асошиейтед прес.   Ероси Кицмаришвили, основател на канал Рустави 2, бе открит мъртъв вчера в колата си с куршум в главата. Семейството му и приятели настояват, че нищо не е показвало той да е имал намерения да се самоубие.   Маргвелашвили призова за бързо разследване, определяйки смъртта като насилствена.   Канцеларията на главния прокурор заяви, че часове преди да умре, Кицмаришвили получил разрешително за огнестрелното оръжие, което било открито в колата му. Прокуратурата разследва случая като самоубийство, както и дали е замесен още някой, отбелязва АП.

Белгийско градче гони ромски катуни с техно музика

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/belgijsko-gradche-goni-romski-katuni-s-tehno-muzika-6017461

Днес сутринта е била пусната с пълна сила техно музика. Успехът обаче бил относителен, защото на записа се вижда и момиченце на десетина години, което се поклаща в ритъм сред караваните

В Китай са открити останки на пернат динозавър "с четири крила"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344767_v_kitai_sa_otkriti_ostanki_na_pernat_dinozavur_s/?ref=rss


Американски учени са открили останките на пернат динозавър с два чифта криле, който е живял в Китай преди 125 милиона години и най-вероятно е можел да се издига на малка височина.

Така започва статия на "Ройтерс", в която са представени резултатите от проучване, публикувано в журнала "Нейчър къмюникейшънс".

Changyuraptor yangi се е хранел с месо и се е отличавал с изключително дългите си пера по крайниците, достигащи 30 см. Предните са били покрити с перушина и са...

Съветът за кино иска анулиране на последното финансиране на филми

http://www.mediapool.bg/savetat-za-kino-iska-anulirane-na-poslednoto-finansirane-na-filmi-news222716.html

Заради установеното преписване на оценки на филми от режисьора Евгений Михайлов, Националният съвет за кино към Националния филмов център поиска от министъра на културата Петър Стоянович да анулира резултатите от проведената на 20 юни сесия на Национална художествена комисия за игрално кино за финансиране на български ленти.   Съветът настоява да се обяви нова сесия за финансиране, както и в следващите десет години Михайлов да не бъде допускан до участие в художествени комисии по оценяване и да не журира фестивали.   Скандалът с последната сесия за финансиране на български фирми, на която бяха раздадени 5 млн. лв., избухна, след като отхвърлени участници в конкурса се оплакаха, че председателят на комисията за игрално кино Евгений Михайлов е преписал в оценъчните карти почти дословно мотивите на друг неин член – кинокритичката Геновева Димитрова. Михайлов си призна преписването с мотива, че нямал време за собствени мотиви за 80-те проекта, извини се и си подаде оставката като шеф на комисията. Димитрова пък коментира, че е омерзена от това, че е имало много интересни предложения и финансиране не са получили най-добрите от тях, но проблемът е в нищожното финансиране на проектите.   Заедно с отстраняването на Михайлов за десет години от журито, съветът за кино препоръчва Геновева Димитрова да се оттегли от комисията до изясняване на обстоятелствата по случая.   За да влязат в сила препоръките на съвета, министърът на културата Петър Стоянович трябва да ги одобри, което той потвърди, че ще направи още на пресконференция вчера, окачествявайки случилото се като "неприемливо и скандално". Късометражен проект, в който братът на министъра, -Димитър Стоянович, е съсценарист, също е сред одобрените за финансиране на тази сесия продукции.

Турнето на Шер е на път да стане най-печелившото за 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344812_turneto_na_sher_e_na_put_da_stane_nai-pechelivshoto_za/?ref=rss


Настоящото турне на 68-годишната американска изпълнителка Шер на име Dressed To Kill е на път да се превърне в най-доходоносното за настоящата 2014 г. по данни на "Билборд Боксскор".

В своята първа част, която приключи миналата седмица, турнето е отбелязало приходи от 54.9 млн. долара. Втората част започва на 11 септември в Ню Йорк. Досега Шер е направила 49 изцяло разпродадени концерта в САЩ, посетени от над 610 хил. нейни почитатели. Билетите са тях са на цена между 61 и 560...

Заклаха българин във Франкфурт

http://www.cross.bg/dvamata-muzhe-frankfyrt-1421045.html

/КРОСС/ 38-годишен българин е убит в германския град Франкфурт. Инцидентът е станал в близост до метростанция Калбах. Очевидци твърдят, че са забелязали двама мъже, които седели в кола с български регистрационен номер. Между двамата е избухнал спор. След скандала в автомобила двамата мъже са излезли от него и са започнали да се бият. Единият от тях е извадил нож и започнал да ръга жертвата си. След това нападателят хукнал да бяга през паркинга по посока към шосето Полицията е отцепила района и е започнала разследване, като в издирването на престъпника се е включил и хеликоптер. Около 20.30 ч. представителите на реда са задържали един човек, съобщава "Български новини".

Станишев не се ангажира с подкрепа за Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/bulgariya-stanishev-georgieva-1421044.html

/КРОСС/ Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че не очаква по време на днешното заседание на Европейския съвет България да излезе със своя номинация за еврокомисар.Станишев отново не се ангажира с име кой би бил идеалният кандидат за България. Не каза и кого би подкрепил, ако изборът за нов върховен представител за външната политика е между италианката Федерика Могерини и комисар Кристалина Георгиева. България само ще спечели, ако има промяна в ЕК, каза Станишев в отговор на въпрос дали би защитил българския интерес или този на социалистите, които лобират за Могерини, съобщи БНР.

Започва реставрация на столичния Лъвов мост

http://sofia.actualno.com/Zapochva-restavracija-na-stolichnija-Lyvov-most-news_39953.html

Започна реставрацията на емблематичния за София Лъвов мост. 300 хиляди лева ще струва на общината поправката на 4-рите каменни лъва, повредени в различна степен от микровибрациите на преминаващите все...

Премиерът Орешарски разговаря с новия председател на ЕК

http://politics.actualno.com/Premieryt-Oresharski-razgovarja-s-novija-predsedatel-na-EK-news_39954.html

Изненадващо посещение в Брюксел при лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) направи премиерът Пламен Орешарски. Според информация на БНТ той е разговарял с избрания за председател на Европейска...

В Смолян ще се извърши поредица от планирани стрелби

http://smolyan.actualno.com/V-Smoljan-shte-se-izvyrshi-poredica-ot-planirani-strelbi-news_39955.html

Военно формирование 28330 предупреждава гражданите на Смолян, че на 17, 29 и 31 юли тази година от 8.00 до 13.30 ч. на гарнизонното стрелбище на поделението ще се проведат планирани стрелби. Това съоб...

Бедствено положение е обявено в община Бяла

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344887_bedstveno_polojenie_e_obiaveno_v_obshtina_biala/?ref=rss


Бедствено положение е обявено на територията на община Бяла заради лятната буря, минала през района днес, съобщи радио "Фокус" – Варна. Според говорителя на общината Христина Килисакиева проливният дъжд е нанесъл значителни щети на територията на град Бяла и село Попович.

Има новоднени хотели и частни домове. По отводняване и почистване работят над 10 екипа. Водната стихия е нанесла сериозни поражения по уличната инфраструктура. Екип на пожарна безопасност е евакуирал шестима...

На територията на община Бяла е обявено бедствено положение

http://www.moreto.net/novini.php?n=258206

Със Заповед № РД 07 00 380 на кмета на Бяла Анастас Трендафилов на 16.07.2014 година е обявено бедствено положение в гр. Бяла и с. Попович, съобщиха от местната администрация за Moreto.net. Бедственото положение е обявено вследствие на падналия пороен дъжд придружен от гръмотевични бури по‑рано днес.

В Афганистан започва преброяване на гласовете от президентските избори

http://www.cross.bg/abdyla-komisiya-nezavisimata-1421043.html

/КРОСС/ На 17 юли Независимата избирателна комисия на Афганистан ще започне преброяване и проверка на 8.1 млн. гласа, дадени за кандидатите по време на втория тур на изборите в страната. Това съобщи говорителят на комисията Нур Мохамед Нур."Официално преброяването ще започне в четвъртък и ще се проведе в Кабул", каза той. И добави, че местни и международни наблюдатели ще следят процеса, който още отнеме около три седмици. По думите му служителите на комисията ще работят на по две смени, а с транспорта на урните ще бъдат ангажирани силите на НАТО. По предварителни данни на Независимата избирателна комисия на републиката, победител в президентските избори е Ашраф Гани, който спечели 56,44%. Неговият съперник Абдула Абдула е получил 43,56% от гласовете. Абдула протестира тези резултати заради масова изборна манипулация.

Бедствие и в Бяла! Градът е потрошен, евакуират хора!

http://www.bnews.bg/article-111287

Бедственото положение е обявено вследствие на падналия пороен дъжд придружен от гръмотевични бури по-рано днес. На територията на гр. Бяла и с. Попович са нанесени значителни щети и силно е нарушен нормалният ритъм на живот на населението.

Затварят за движение на автомобили площада в град Земен и го преустройват в градина

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zatvaryat-za-dvijenie-na-avtomobili-ploshtada-v-grad-zemen-i_33111/

През тази година се навършват 40 години от обявяването на Земен за град, съобщи заместник-кметът Даниела Владимирова, цитирана от БТА.

Юбилеят вероятно ще бъде честван на 9 август, когато е традиционният събор в населеното място. Тогава ще бъде открит и ремонтиращият се градски площад. Досега площадът се използваше предимно като паркинг. Вече ще бъде затворен за автомобили и преустроен в градина. В центъра й ще бъде издигната статуя на мома, скачаща от скала....

Продължава

НАП издирва фирма за 14,1 млн. лева дълг

http://econ.bg/Новини/НАП-издирва-фирма-за-14-1-млн-лева-дълг_l.a_i.556324_at.1.html

Пета година инспекторите от Националната агенция по приходите (НАП) се опитват да съберат 14,1 млн. лева от великотърновска фирма. По данни на...

Видео: Респект за Дерек Джетър в най-великата бейзболна реклама

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/16/2344835_video_respekt_za_derek_djetur_v_nai-velikata_beizbolna/?ref=rss


Легендата на бейзбола и икона на "Ню Йорк янкис" Дерек Джетър изигра във вторник вечер в Минесота последния си "Мач на звездите". 40-годишният американец прекратява кариерата си в края на този сезон.

Дългогодишният спонсор на Джетър "Найки" го уважи със създаването на нова 90-секундна реклама RE2PECT в негова чест.

В клипа участват нюйоркските известни личности Били Кристъл и Спайк Лий, баскетболните величия Майкъл Джордън и Фил Джаксън, настоящият играч в НБА Кармело...

ДАНС разкри домашна печатница за пари

http://www.bnews.bg/article-111279

Агенти на ДАНС заедно с полицията и прокуратурата разкриха домашна печатница за фалшиви пари в Кюстендил.

Холандия отговорна за клането на мюсюлмани в Сребреница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195204

Холандия е отговорна за убийства в босненския град Сребреница през 1995 година. Това реши граждански съд в Хага, който се произнесе в полза на роднини на жертви на клането, извършено от босненските сръбски сили, съобщава Би Би Си. По това време Сребреница е защитавана от холандски умиротворители, които без сражение предават града на силите,

И утре дъжд и гръмотевици по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=258191

До полунощ на места все още ще превалява дъжд. След полунощ облачността временно ще намалее. В сутрешните часове ще има и слънце. По-късно ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, на места с гръмотевици. Повече ще са валежите в следобедните часове и преди полунощ, и в Северна България и планините.

Пожар горя в центъра на София

http://www.mediapool.bg/pozhar-gorya-v-tsentara-na-sofiya-news222715.html

Пожар избухна в сградата на Агенцията по геодезия в центъра на София. Сигналът е бил подаден около 14.00 часа, като на мястото били изпратени четири пожарни екипа. Няма пострадали при инцидента. Всички служители на "Географска информационна система - София" са били евакуирани своевременно. Материални щети са нанесени основно на подпокривното пространство на сградата. Все още не е ясна причината за избухването на пожара.

Холандия отговорна за избиването на мюсюлмани в Сребреница (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195187

Холандия е отговорна за убийства в босненския град Сребреница през 1995 година. Това реши граждански съд в Хага, който се произнесе в полза на роднини на жертви на клането, извършено от босненските сръбски сили, съобщава Би Би Си. По това време Сребреница е защитавана от холандски умиротворители, които без сражение предават града на силите,

ООН се надява до 2030 г. да спре разпространението на СПИН

http://www.cross.bg/spin-sustoyanie-epidemiyata-1421042.html

/КРОСС/ ООН се надява да спре разпространението на СПИН до 2030 г. Темповете на разпространение на коварния вирус отбелязват спад, се казва в доклада на експертите от съвместната програма на ООН за ХИВ / СПИН. Това дава надежда на специалистите, че 2030 г. ще бъдат в състояние да поемат контрола на болестта и в крайна сметка човечеството да бъде в състояние да сложи край на епидемията. "Повече от всякога шансовете да спрем СПИН-а са високи. Независимо от това, обичайните и изпитаните методи могат да се окажат недостатъчни за борбата с епидемията", се подчертава в доклада, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Адв. Екимджиев пред Фрог: Поправките в банковия закон нарушават правата ни

http://frognews.bg/news_73128/

Създалата се през средата на юни банкова криза действително показа известна законодателна празнота, дотолкова доколкото Наказателният кодекс не придвижда точен текст за съзнателно разпространяване на заблуждаваща и невярна информация. Има налични текстове в Закона за кредитните институции, които до момента БНБ не е прилагала, а тези текстове придвиждат доста сериозни санкции – до 30 000 лева, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.

Краят на СПИН до 2030 г. е възможен

http://www.vesti.bg/novini/kraiat-na-spin-do-2030-g.-e-vyzmozhen-6017460

Има шанс епидемията от СПИН да бъде овладяна до 2030 г., се казва в доклад на агенцията за СПИН към ООН, съобщава Би Би Си.

SMS-те до Ц.Василев и Пеевски били от един и същ телефон

http://frognews.bg/news_73127/

SMS-те до Ц.Василев и Пеевски били писани от един и същ телефон, става ясно от съобщение на прокуратурата. Затова още на 7 юли прокуратурата е отказала да образува наказателно производство по двата сигнала на Цветан Василев и Делян Пеевски, които те заведоха един срещу друг, заради получени "заплашителни" телефонни съобщения.

България против кандидата за Върховен представител на ЕС, не иска и Кристалина Георгиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195172

България влезе в интригата за това кой да заеме поста на Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС, пише изданието EUobserver.
Заедно с Балтийските държави и Полша, България се противопоставя на кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини. Държавите, които са против Могерини, България влезе в интригата за това кой да заеме поста на Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС, пише изданието EUobserver. Заедно с Балтийските държави и Полша, България се противопоставя на кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини. Държавите, които са против Могерини,

България не подкрепя Кристалина Георгиева за Върховен представител на ЕС, не иска и друг кандидат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195195

България влезе в интригата за това кой да заеме поста на Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС, пише изданието EUobserver.
Заедно с Балтийските държави и Полша, България се противопоставя на кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини. Държавите, които са против Могерини, България влезе в интригата за това кой да заеме поста на Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС, пише изданието EUobserver. Заедно с Балтийските държави и Полша, България се противопоставя на кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини. Държавите, които са против Могерини,

WIZZ AIR представя 10 вълнуващи дестинации с видеоклипове

http://www.cross.bg/wizz-destinatzii-wizz-1421041.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа*, обяви днес, че пуска 10 вълнуващи видеопътешествия през лятото, за да представи своята атрактивна мрежа от 98 маршрута. Всички видеоклипове са с най-популярните членове на кабинния екипаж - WIZZ посланиците. Зрителите могат да се запознаят с туристическите дестинации и да използват съветите им, които да ги ръководят при избора на програма и маршрут за пътешествие. Всички филми са записани и режисирани от Skyart Media, продуцентите на WizzTV видео. WizzTV стартира през 2013 като част от партньорството с авиокомпанията, за да пренесе WIZZ опита за пътуване първо на екран,  преди пътниците да резервират своя полет. Общо 10 видеа ще бъдат поствани през идващите седмици на лятото на Wizz Air канала в  Youtube (http://www.youtube.com/user/WizzAirCorporate). След качване на ново видео феновете на страницата на Wizz Air във Фейсбук и Туитър последователите ще бъдат веднага информирани. Първото видео, което стратира ще е с посока Барселона, където авиокомпанията предлага 13 международни линии. Даниел де Карвало от Wizz Air каза: "Развълнувани сме да стратираме нашите първокласни дестинации на видео по нашите канали в соцалните медии през пиковия сезон за пътуване. Всички филми насърчават туризма в съответните градове и за пътниците на  Wizz Air става по-лесно отвсякога да планират следващата си ваканция

Парис Хилтън преби актьор в дома си

http://www.bnews.bg/article-111251

Актрисата и прясна диджейка Парис Хилтън далеч не е толкова добра, колкото изглежда. Потърпевш от буйния и гняв този път стана актьорът Джеръми Джаксън, познат от сериала „Спасители на плажа”.

Иван Искров се движи с охрана трета седмица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195188

Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) охранява гуверньора на БНБ Иван Искров. Това каза началникът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, предаде БГНЕС
Началникът на НСО не каза какви са конкретните причини управителят на централната банка да има гардове на НСО, само обясни, че винаги когато се взима такова решение се посочват Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) охранява гуверньора на БНБ Иван Искров. Това каза началникът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, предаде БГНЕС Началникът на НСО не каза какви са конкретните причини управителят на централната банка да има гардове на НСО, само обясни, че винаги когато се взима такова решение се посочват

КЗП погна ВиК дружествата

http://econ.bg/Новини/КЗП-погна-ВиК-дружествата-_l.a_i.556321_at.1.html

Два вида неравноправни клаузи присъстват във всички общи условия на ВиК дружествата в страната. Това констатира след обстоен анализ Комисията за...

КЗП погна ВиК дружествата

http://econ.bg/Новини/КЗП-изиска-от-ВиК-дружествата-да-променят-клаузи-във-вреда-на-потребителите_l.a_i.556321_at.1.html

Два вида неравноправни клаузи присъстват във всички общи условия на ВиК дружествата в страната. Това констатира след обстоен анализ Комисията за...

8 акта написали от НАП-Варна за неиздаден касов бон

http://www.moreto.net/novini.php?n=258194

Само за една седмица 170 ревизори и още 50 инспектори по приходите от отдел „Оперативни проверки“ в ТД на НАП Варна извършиха 103 проверки и съставиха над 10 акта за нарушение, като 8 от тях са за неиздаване на касов бон, научи Moreto.

Съдът е разрешил разкриване на банкова тайна във връзка с КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195182

Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи "Дневник".
Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор. Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи "Дневник". Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

Трета седмица Иван Искров се движи с охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195168

Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) охранява гуверньора на БНБ Иван Искров. Това каза началникът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, предаде БГНЕС
Началникът на НСО не каза какви са конкретните причини управителят на централната банка да има гардове на НСО, само обясни, че винаги когато се взима такова решение се посочват Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) охранява гуверньора на БНБ Иван Искров. Това каза началникът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, предаде БГНЕС Началникът на НСО не каза какви са конкретните причини управителят на централната банка да има гардове на НСО, само обясни, че винаги когато се взима такова решение се посочват

Кактусите - бодливите доктори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4194119

Всеки има в къщи поне един кактус - дали получен по наследство или купен по някакъв повод. Малцина са обаче онези, които знаят колко полезни могат да бъдат тези бодливковци.
Да се доверим на индианците
Коренните жители на Америка познавали редките и лечебни качества на кактусите. При среща с тях хората задължително са се здрависвали, Всеки има в къщи поне един кактус - дали получен по наследство или купен по някакъв повод. Малцина са обаче онези, които знаят колко полезни могат да бъдат тези бодливковци. Да се доверим на индианците Коренните жители на Америка познавали редките и лечебни качества на кактусите. При среща с тях хората задължително са се здрависвали,

Таня Андреева: Актуализацията на бюджета гарантира качествено лечение на пациентите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195162

"С актуализацията на бюджета на НЗОК се цели осигуряване на допълнителни средства за здравноосигурителни плащания". Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при обсъждане актуализацията на бюджета на НЗОК в парламента, предаде „Фокус”. „Това гарантира качествено лечение на пациентите”, уточни здравната министърка.

Волейболната федерация: Има забавяне на пари по спонсорския договор с КТБ

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/16/2344813_voleibolnata_federaciia_ima_zabaviane_na_pari_po/?ref=rss


Корпоративна търговска банка (КТБ) дължи пари на волейболната федерация (БФВ) по спонсорския договор, каза президентът на БФВ Данчо Лазаров. Той обаче не обясни за каква сума става въпрос.

"Темата е наистина важна за нас, но виждате какво става с КТБ. Все още не сме в състояние да направим среща с представители на банката и да уточним нашето следващо сътрудничество, ако има такова", каза Лазаров.

От федерацията са изпратили писмо до банката, но очакват отговор. "Ние имаме...

Георги Гергов: Не мисля, че Цветан Василев ще проговори

http://politics.actualno.com/Georgi-Gergov-Ne-mislja-che-Cvetan-Vasilev-shte-progovori-news_39952.html

Не мисля, че Цветан Василев ще проговори. Ако това се случи, ще се случи смяна на политическото статукво. Това коментира в ефира на bTV областният лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов. Шефът на пловди...

Таня Андреева: Актуализацията на бюджета гарантира качествено лечение на пациентите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195173

"С актуализацията на бюджета на НЗОК се цели осигуряване на допълнителни средства за здравноосигурителни плащания". Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при обсъждане актуализацията на бюджета на НЗОК в парламента, предаде „Фокус”.
„Това гарантира качествено лечение на пациентите”, уточни здравната министърка. "С актуализацията на бюджета на НЗОК се цели осигуряване на допълнителни средства за здравноосигурителни плащания". Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при обсъждане актуализацията на бюджета на НЗОК в парламента, предаде „Фокус”. „Това гарантира качествено лечение на пациентите”, уточни здравната министърка.

Кактусите - бодливите доктори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194117

Всеки има в къщи поне един кактус - дали получен по наследство или купен по някакъв повод. Малцина са обаче онези, които знаят колко полезни могат да бъдат тези бодливковци.
Да се доверим на индианците
Коренните жители на Америка познавали редките и лечебни качества на кактусите. При среща с тях хората задължително са се здрависвали, Всеки има в къщи поне един кактус - дали получен по наследство или купен по някакъв повод. Малцина са обаче онези, които знаят колко полезни могат да бъдат тези бодливковци. Да се доверим на индианците Коренните жители на Америка познавали редките и лечебни качества на кактусите. При среща с тях хората задължително са се здрависвали,

Съд: Холандия е отговорна за клането в Сребреница

http://www.cross.bg/srebrenitza-holandiya-voiina-1421040.html

/КРОСС/ Съд в Холандия постанови, че правителството е отговорно за смъртта на повече от 300 босненски бежанци, станали жертви на клането в Сребреница през 1995 година, съобщава Би Би Си. По време на гражданската война в Босна бегълците се скриха в база на ООН, но холандските миротворци ги предадоха на сръбските командири. В решението на съда се подчертава, че жертвите най-вероятно щяха да бъдат живи, ако не са били принудени да напуснат базата. Холандия бе дадена на съд от правозащитната организация "Майките от Сребреница", чиито обвинения са, че холандските миротворци не са успели да защитят роднините им. Независимо от факта, че съдът е решил в тяхна полза, не всички ищци ще бъдат компенсирани. Събитията в Сребреница се определят като най-жестокото клане в Европа след Втората световна война. Миналата година холандският съд постанови, че Холандия е отговорна за смъртта на други трима босненци в Сребреница.

Съдът е разрешил разкриване на банкова тайна във връзка с КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195167

Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи "Дневник". Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

ФИФА хвърли в недоумение с идеалния си отбор

http://www.bnews.bg/article-111283

След като Техническата комисия (от 13 души) връчи "Златната топка" на Лионел Меси, аржентинецът не попадна в идеалния тим на Мондиал 2014.

Прокуратурата не образува производства за sms-ите между Пеевски и Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195157

Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно производство по двата сигнала на Цветан Василев и Делян Пеевски, които те заведоха един срещу друг, заради получени Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно производство по двата сигнала на Цветан Василев и Делян Пеевски, които те заведоха един срещу друг, заради получени "заплашителни" телефонни съобщения, съобщи Дарик. След извършената проверка на разпечатки на телефонни разговори и взетите обяснения от свидетели и засегнати лица,

Разкопките на Перперикон започват през август

http://www.cross.bg/leva-perperikon-ovcharov-1421039.html

/КРОСС/ Разкопките на Перперикон това лято ще стартират на 4 август, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него все още няма яснота какви средства ще бъдат отпуснати от държавата, но той очаква да получи около 72 000 лева. Археологът е категоричен, че тази сума е крайно недостатъчна. Очакванията били да бъдат отпуснати около 200 000 лева, с които да се разкопаят останалите около 60 кв. м. от Акропола.„Сега ще може да разкрием едва около 20 кв. м.", каза археологът. Той категорично се обяви срещу начина на разпределяне на средствата за археологически разкопки от сегашните управляващи. „Държавата трябва да има 4-5 приоритетни археологически обекта, по които да се работи", смята проф. Овчаров. Той допълни, че дори служебното правителство на Марин Райков било отпуснало повече пари от сегашното за Перперикон. Миналата година експедицията на проф. Овчаров разполагаше с около 165 000 лева.„Най-много пари за разкопки на Перперикон е давало правителството на ГЕРБ. По време на мандата му сме получили общо 720 000 лева", посочи археологът. Той допълни, че при управлението на Тройната коалиция парите за обекта са били 470 000 лева, а по времето на НДСВ - 300 000 лева, пише "24 часа".

Прокуратурата не образува производства за sms-ите между Цветан Василев и Делян Пеевски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195163

Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно производство по двата сигнала на Цветан Василев и Делян Пеевски, които те заведоха един срещу друг, заради получени "заплашителни" телефонни съобщения, съобщи Дарик.
След извършената проверка на разпечатки на телефонни разговори и взетите обяснения от свидетели и засегнати лица, Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно производство по двата сигнала на Цветан Василев и Делян Пеевски, които те заведоха един срещу друг, заради получени "заплашителни" телефонни съобщения, съобщи Дарик. След извършената проверка на разпечатки на телефонни разговори и взетите обяснения от свидетели и засегнати лица,

Великобритания арестува над 600 заподозрени в педофилия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344834_velikobritaniia_arestuva_nad_600_zapodozreni_v/?ref=rss


Полицията във Великобритания е задържала в продължила 6 месеца операция 660 души, заподозрени в педофилия, съобщи в сряда Националната агенция за борба с престъпността (NCA), цитирана от "Ройтерс".

Целта на операцията е била да се открият хора, които търсят снимки с детска порнография в интернет.

В арестите са участвали 45 полицаи, а сред задържаните има лекари, учители, лидери на скаутски отряди, служители в социалните служби и дори бивши полицаи.

Благодарение...

Черната кутия на дерайлиралия влак носи цялата информация за инцидента

http://www.moreto.net/novini.php?n=258200

Черната кутия на влака, който в събота излезе от релсите в Калояновец, ще покаже всички данни за произшествието - положение на спирачката, начин на задействие на спирачката, времето на задействие. Тя записва абсолютно всички действия, каза Неделчо Спасов началник на Инспекция „Безопасност на превозите" в Железопътна компания Инфраструктура.

Учени: Жегата може да е опасна за бъбреците

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/ucheni-zhegata-mozhe-da-e-opasna-za-bybrecite-6017452

Пиковите стойности при риска да бъдат открити камъни в бъбреците се регистрират през първите три дни след повишаването на температурата на въздуха, сочи ново проучване

Разкопките на Перперикон започват през август

http://pik.bg/разкопките-на-перперикон-започват-през-август-news203160.html

Разкопките на Перперикон започват през август

Разкопките на Перперикон това лято ще стартират на 4 август, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него все още няма яснота какви средства ще бъдат отпуснати от държавата, но той очаква да получи около 72 000 лева.

Археологът е категоричен, че тази сума е крайно недостатъчна. Очакванията били да бъдат отпуснати около 200 000 лева, с които да се разкопаят останалите около 60 кв. м. от Акропола.

„Сега ще може да разкрием едва около 20 кв. м.”, каза археологът.  Той категорично се обяви срещу начина на разпределяне на средствата за археологически разкопки от сегашните управляващи.

„Държавата трябва да има 4-5 приоритетни археологически обекта, по които да се работи”, смята проф. Овчаров. Той допълни, че дори служебното правителство на Марин Райков било отпуснало повече пари от сегашното за Перперикон. Миналата година експедицията на проф. Овчаров разполагаше с около 165 000 лева.

„Най-много пари за разкопки на Перперикон е давало правителството на ГЕРБ. По време на мандата му сме получили общо 720 000 лева”, посочи археологът. Той допълни, че при управлението на Тройната коалиция парите за обекта са били 470 000 лева, а по времето на НДСВ – 300 000 лева.

ГЕРБ не харесаха актуализацията на бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195150

От ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с актуализацията на бюджета, приета от правителството.
Днес Министерският съвет одобри увеличение на тавана на държавния дълг с 3.425 млрд. лв. и на разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко от исканото от касата. От ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с актуализацията на бюджета, приета от правителството. Днес Министерският съвет одобри увеличение на тавана на държавния дълг с 3.425 млрд. лв. и на разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко от исканото от касата.

Над 660 педофили задържани във Великобритания

http://www.cross.bg/nad-pedofili-zadurzhani-vuv-velikobritaniya-1421038.html

/КРОСС/ Британската полиция арестува 660 човека, заподозрени в педофилия. Според информация на The Guardian, арестите са извършени в различни части на Обединеното кралство. Сред задържаните има лекари, патрулни полицаи и гледачки на деца. На всички от тях са повдигнати обвинения. Следва да се отбележи, че това е най-мащабна операция на британската полиция. Тя е продължила шест месеца, като участие в нея са взели служители от 45 области на страната. Полицията отбелязва, че в резултат на проведената операция са били спасени над 400 малолетни и непълнолетни.

Гардове от НСО пазят Искров! Причината - енигма!

http://www.bnews.bg/article-111280

Шефът на НСО обяви, че гуверньорът на БНБ е с охрана от НСО вече трета седмица. Ангел Антонов обаче не посочи конкретните причини за това.

Пътят Бургас – Созопол е проходим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195112

Пътят Бургас – Созопол е проходим за шофиране в двете платна при засилено внимание от страна на водачите, съобщиха от МВР-Бургас, предаде Пътят Бургас – Созопол е проходим за шофиране в двете платна при засилено внимание от страна на водачите, съобщиха от МВР-Бургас, предаде "Фокус". Пътят Созопол – Приморско остава затворен, като се ползва обходния маршрут Бургас - с. Ново Паничарево - с. Ясна поляна -

Пътят Бургас – Созопол вече е проходим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195135

Пътят Бургас – Созопол е проходим за шофиране в двете платна при засилено внимание от страна на водачите, съобщиха от МВР-Бургас, предаде "Фокус".
Пътят Созопол – Приморско остава затворен, като се ползва обходния маршрут Бургас - с. Ново Паничарево - с. Ясна поляна - Пътят Бургас – Созопол е проходим за шофиране в двете платна при засилено внимание от страна на водачите, съобщиха от МВР-Бургас, предаде "Фокус". Пътят Созопол – Приморско остава затворен, като се ползва обходния маршрут Бургас - с. Ново Паничарево - с. Ясна поляна -

Анализатор: Кристалина Георгиева е българският жокер на ЕК

http://pik.bg/анализатор-кристалина-георгиева-е-българският-жокер-на-ек-news203157.html

Анализатор: Кристалина Георгиева е българският жокер на ЕК

"Кристалина Георгиева е компромисният кандидат за значимия пост на външен министър на ЕС. Тя е фаворитът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Проблемът на българката е, че няма подкрепа в съвета на държавните и правителствените ръководители. Вместо отиващият вече български премиер Пламен Орешарски и лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев да активизират контактите си в подкрепа на българката, те се снишават."Това заяви пред "Фокус" Мария Стоянова, наблюдател и анализатор на процесите в Западна и Централна Европа.

"Близкото до брюкселските среди онлайн-издание EurActiv.com пише за телефонни разговори между Юнкер и Орешарски, в които българският премиер е отказал да номира български кандидат за еврокомисар. Ако страната ни изпусне днешната възможност, след това ще ни бъде разпределен незначителен ресор, а шансът, българин да заеме ключов пост, ще бъде пропилян безвъзвратно.", според Стоянова.
Мария Стоянова смята, че: "В Брюксел в момента се води борба за въпросната позиция. Амбициозният италиански премиер Марио Ренци налага, без изгледи за успех, кандидатурата на своя външен министър Фредерика Могерини.

Тя е млада, но е шеф-дипломат само от няколко месеца, което не убеждава в опитност. Към това се прибавят и възраженията срещу нея от няколко източно-европейски държави /България не е сред тях/ заради нескрита симпатия на Могерини към Москва. Европейските социал-демократи, които подкрепиха Юнкер за председателския пост, държат ляв политик да заеме влиятелния пост. Затова Ренци мобилизира подкрепа сред левите лидери в Европа. Точно в това е проблемът на Кристалина Георгиева. Тя е опитна, ползва се с прекрасно име в Брюксел, но е от консервативния лагер."

Дългогодишният анализатор и коментатор на европейските интеграционни процеси твърди, че "Като компромис вече се споменава името на белгиеца Карел де Гухт, сегашен комисар по търговските въпроси на ЕС. Бил е външен министър на своята страна и е либерал. Срещу неговата кандидатура обаче говори неяснотата дали правителството му ще го номинира отново." 

"Досега постът, който официално се нарича “върховен представител на ЕС за външна и политиката на сигурност ”, се заемаше от невзрачната британка Катрин Аштън. Тя отговаряше за европейската дипломатическа служба, която има 3645 служители и 136 делегации по целия свят. Освен това беше и вицепрезидент на ЕК.

Сега Кристалина Георгиев има изключителният шанс да заеме този важен пост. Така страната ни ще бъде представена на най-високото ниво в Брюксел. 
Не е изключено обаче заради сложността в търсенето на компромисен кандидат днешната извънредна среща в Брюксел да завърши без успех" 

Жертвите на инцидента в московското метро вече са 23

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195132

Почина още един от пострадалите при тежкия инцидент в московското метро вчера. Така броят на загиналите вече е 23, съобщава „РИА Новости”. Днес в Москва е ден на траур в памет на загиналите. След преобръщането на влака между станциите „Парк на победата” и „Славянски булевард” около 130 души бяха настанени в различни болници.

Почина още един от ранените в московското метро (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195111

Почина още един от пострадалите при тежкия инцидент в московското метро вчера. Така броят на загиналите вече е 23, съобщава „РИА Новости”. Днес в Москва е ден на траур в памет на загиналите. След преобръщането на влака между станциите „Парк на победата” и „Славянски булевард” около 130 души бяха настанени в различни болници.

Запалиха огъня на Балетната олимпиада във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258199

С тържествена церемония в Летния театър на морската столица днес беше открито XXVI издание на Международния балетен конкурс – Варна, съобщиха организаторите за Moreto.net. В приветствието си към гости, жури и участници Димитър Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс – Варна” посочи: „Първият международен балетен конкурс в света – варненският, навършва 50 години.

Депутатите заобикалят ветото на Плевнелиев върху закона за търговските вериги

http://news.ibox.bg/news/id_1079984818

Вече всички фирми с оборот до 97,5 млн. лв. ще оповестяват публично договорите си с доставчиците

Страхил Ангелов: Нов Закон за управление на отпадъците е необходим

http://pik.bg/страхил-ангелов-нов-закон-за-управление-на-отпадъците-е-необходим-news203156.html

Страхил Ангелов: Нов Закон за управление на отпадъците е необходим

Нов Закон за управление на отпадъците е необходим. Това каза депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов, който е един от вносителите на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, предаде  „Фокус”.

„42-то Народно събрание няма политическия ресурс за по-сериозни и задълбочени законодателни инициативи. Ще подкрепя предложението на изменението с оглед на това, че тези отпадъци остават ничии при това положение, те няма къде да бъдат предадени от понеделник”, заяви Ангелов.

„Доколкото общинските площадки не са готови, най-подходящо е да го подкрепим на първо четене и да ги гледаме по-бързо в пленарна зала, тъй като от понеделник отпадъците няма къде да отидат”, подчерта той.

Земеделският фонд се похвали със скоростно изплатени 6.5 млн. лв. за фермерите

http://www.mediapool.bg/zemedelskiyat-fond-se-pohvali-sas-skorostno-izplateni-65-mln-lv-za-fermerite-news222714.html

Държавният фонд "Земеделие", който от понеделник има нов шеф, се похвали, че още в първия ден от встъпването в длъжност на Атанас Добрев са платени 6.5 млн. лв. за земеделските производители у нас.   Над 6 млн. лв. са дадени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г по мерките за създаване на стопанства на млади фермери, модернизация на земеделските стопанства, за горите, подпомагане на полупазарни стопанства да се преструктурират, разнообразяване на неземеделските дейности и за услуги на населението.   Други общо 421 хил. лв са предоставени на фермерите като директни плащания след допълнителни проверки на заявленията им за даване на евросубсидии за обработвана площ, по програмата за рибарство и на общини, които участват в схемата за даване на безплатни плодове и зеленчуци в училищата.   По програмата за селските райони са дадени и над 173 хиляди лева по проект за местни инициативни групи в Девня, Аксаково, Елхово и Средец за общи действия на местна основа.

ГЕРБ не харесаха актуализацията на бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195105

От ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с актуализацията на бюджета, приета от правителството.
Днес Министерският съвет одобри увеличение на тавана на държавния дълг с 3.425 млрд. лв. и на разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко от исканото от касата. От ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с актуализацията на бюджета, приета от правителството. Днес Министерският съвет одобри увеличение на тавана на държавния дълг с 3.425 млрд. лв. и на разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв. - със 103 млн. лв. по-малко от исканото от касата.

Филмовият център анулира сесията за финансиране на игрално кино заради скандал с оценяването

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344829_filmoviiat_centur_anulira_sesiiata_za_finansirane_na/?ref=rss


"Националният съвет за кино реши, че е нарушена процедурата за оценяване на проектите, кандидатствали на сесия на Национална художествена комисия за игрално кино, проведена през месец юни 2014 г. НСК предлага г-н Петър Стоянович да анулира резултатите от заседанието от 20 юни и да обяви нова конкурсна сесия, като участвалите проекти да бъдат освободени от административна такса."

Това гласи становището на Съвет за кино към Националния филмов център, взето този следобед по повод...

Националният филмов център анулира резултатите от сесията за финансиране на игрално кино заради скандал с оценяването

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/16/2344829_nacionalniiat_filmov_centur_anulira_rezultatite_ot/?ref=rss


"Националният съвет за кино реши, че е нарушена процедурата за оценяване на проектите, кандидатствали на сесия на Национална художествена комисия за игрално кино, проведена през месец юни 2014 г. НСК предлага г-н Петър Стоянович да анулира резултатите от заседанието от 20 юни и да обяви нова конкурсна сесия, като участвалите проекти да бъдат освободени от административна такса."

Това гласи становището на Националния съвет за кино към НФЦ, взето този следобед по повод скандала, който...

Чобанов е против да се спасят парите на всички в КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/chobanov-e-protiv-da-se-spasiat-parite-na-vsichki-v-ktb-6017453

Дори да се приеме решението да бъдат спасени всички пари на вложителите в КТБ, то категорично трябва да е съпроводено с действия, които гарантират прозрачност, гарантират и произхода на средствата, които ще бъдат спасени

Бареков: Позицията ми в ЕКР ще развие отношенията ни с Великобритания

http://pik.bg/бареков-позицията-ми-в-екр-ще-развие-отношенията-ни-с-великобритания-news203154.html

Бареков: Позицията ми в ЕКР ще развие отношенията ни с Великобритания

 Позицията ми в ЕКР ще развие отношенията ни с Великобритания. Това обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков от Страсбург, часове след като бе избран за зам.-председател на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП.

Изявлението му бе в рамките на представянето на българските делегации в политическите групи на Европейския парламент. Той съобщи, че ще иска среща с премиера Дейвид Камерън, за да защити интересите на българите на Острова.

 „Високият ми пост е голямо признание за страната ни и гаранция, че интересите й ще бъдат защитени. Нищо няма да му бъде спестено на Камерън“, каза Бареков. Той посочи, че докато е на този пост, консерваторите няма да могат да излязат с никаква позиция срещу България, дума срещу държавата ни няма да се издума.

 „Вече имам титлата и позицията да поискам среща с г-н Камерън и да изясним позициите на Великобритания спрямо българските младежи. Искам да договоря с него модел, по който младите българи да получават пълен достъп до британските висши учебни заведения и след това да получават дори подкрепата на британското правителство за връщането си в родината, а след това и гарантиране на работни места, отговарящи на ценза им.

Англичаните нямат нищо против млади, образовани хора с езици да отиват при тях. Но ние имаме нужда да върнем тези хора у нас. Трябва да използваме времето до 2017 г. за да развием максимално сътрудничеството си с Великобритания“, каза на брифинга Бареков.

„Със сигурност диалогът, който вече има между двете държави ще бъде много полезен, за решаването на проблемите на съгражданите ни на Острова, защото до момента нямаше българска партия, която да принадлежи към елитното политическо семейство, доминирано от Камерън“, обясни той.

 „Приех високия пост зам.-председател на групата на консерваторите с уговорката, че моята мечта е на 5-ти октомври народът да ме върне отново в България. Консервативната група подкрепиха номинирането ми от „България без цензура“ за следващ министър-председател. Остава да видим как ще се произнесат хората“, коментира лидерът на ББЦ. Той каза, че му е бил предложен и постът координатор на енергийната комисия, на която е член, но поради политическите му ангажименти у нас и предстоящите парламентарни избори, е отказал.

 „Ще търся варианти България да спечели от членството ми в групата за приятелство с Русия, Иран, Азербайджан. Ще вляза в преговори с правителствата на Иран и Азербайджан за начините, по които те могат да помогнат Европа и България да се отърсят от енергийната си зависимост от Русия. В мое лице Русия има партньор, но и сериозен критик“, обясни евродепутатът. Той е категоричен, че спрямо Русия България трябва да се води от собствения си интерес. „Ние не бихме подкрепили такива санкции, които да навредят икономически на страната ни. Ако имаше силна Европа и силен ЕС, както обещава Меркел на избирателите си, това щеше да си проличи в конфликта Русия – Украйна, но понеже няма - този конфликт продължава“, каза Бареков.

Председателят на ЕКР Сайед Камал и Джефри ван Орден идват у нас на 30-ти август. Двамата ще са гости на конгреса на „България без цензура“ във Варна, съобщи още лидерът на ББЦ.

Пет спешни мерки за опазване на Черноморието, според "Зелените"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/16/2344809_pet_speshni_merki_za_opazvane_na_chernomorieto_spored/?ref=rss


Между 14 и 17 юли 2014 г. Министерството на околната среда и водите проведе в четири черноморски града информационни срещи за обсъждане на предложението за Национален парк "Българско Черноморие". Тези срещи, както и провалените обществени обсъждания миналия месец – между 17 и 20 юни, приличат повече на театрални постановки, отколкото на консултации с обществеността. Това заявяват от ПП "Зелените", като сочат няколко причини, които доведоха до провалa на предложението за нов национален парк на...

Съдът разреши разкриването на банковата тайна за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/sydyt-razreshi-razkrivaneto-na-bankovata-tajna-za-ktb-6017451

Става въпрос за искане за разкриване на банковата тайна на сметки на кредитополучатели в банката, съобщава БТА

ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-niama-da-podkrepi-aktualizaciiata-na-biudzheta-6017450

Депутатите от ГЕРБ няма да гласуват други законопроекти, докато не се направи правилната актуализация на бюджета, обяви Менда Стоянова

Внасят жалба срещу шеф на комисия, проверявала поголовна сеч

http://www.bnews.bg/article-111239

Председателят на „Синята планета” внася жалба срещу председателя на проверяващата комисия – Радка Христова Бояджиева – главен експерт в Регионалната дирекция по горите – София, съобщават от сдружението.

Alcon и Google създават „умни” лещи

http://news.ibox.bg/news/id_1153788404

Целта е да се подобри зрението и да се следят здравни показатели в реално време

Продължават да разчистват развалините в московското метро

http://www.cross.bg/metro-moskovskoto-markin-1421037.html

/КРОСС/ Движението на участъка на московското метро, където вчера дерайлираха 3 вагона, най-вероятно ще бъде възстановено до в пълен обем до петък тази седмица, съобщиха от оперативния щаб. Вчера беше съобщавано, че движението на този участък ще бъде възстановено днес рано сутринта, но обемът на работите се оказа непредвидено голям. Сега продължава разчистването на конструкциите на катастрофиралия влак, предаде RT. След разчистването на тунела ще започнат работа специалисти по коловози, сигнализация и връзка. Напомняме, че във вторник на 15 юли, на станциите за връзка „Парк на Победата - „Славянски булевард" след рязко спиране на влака, три вагона дерайлирали. Официалният представител на следствения комитет на Русия Владимир Маркин съобщи на журналисти, че в близко време могат да се появят заподозрени и обвиняеми по делото за извънредното произшествие в московското метро. Сряда 16 юли бе обявен за ден на траур в Москва заради инцидента в столичното метро, обяви кметът на руската столица Сергей Собянин. Същевременно, по делото за тежката катастрофа на 15 юли на Арбатско Покровската метро линия в Москва са задържани двама души. Става дума за служители на Московския метрополитен Валерий Башкатов и неговият помощник Юрий Гордов, съобщи официалният представител на Следствения Комитет на Русия (СКР) Владимир Маркин. От СКР съобщиха, че вероятната причина за дерайлирането на вагоните е в ремонтирането на стрелката от предния ден

С.Гамизов: За да унищожи КТБ Йовчев впрегна служби и прокуратура

http://frognews.bg/news_73126/

В конфликт на интереси ли е Цветлин Йовчев при положение, че жена му е ключова фигура в Креди Агрикол? Какво е правило семейство Йовчеви в Креди Агрикол, че изпадна в паника след покупката на тази банка от Цветан Василев и Цветлин Йовчев впрегна служби и прокуратура да унищожи КТБ? Това пита Стефан Гамизов във Фейсбук и задава още няколко въпроса с един отговор в продължение на разкритията си.

Пострадали от наводнението в Добрич излязоха на протест

http://www.cross.bg/obshtinata-navodnenieto-dobrich-1421036.html

Добрич /КРОСС/ Пострадали от наводнението от района на Хуманитарната гимназия в Добрич излязоха на протест пред общината. В отворено писмо до кмета на града те поставиха 10 въпроса и определиха 10-дневен срок за отговор, като предупредиха, че в противен случай ще преминат към ефективни граждански действия и ще търсят правата си по законно установения ред, предаде Дарик.Някои от присъстващите заплашиха, че ще спрат да плащат данъци и обясниха, че не са получили помощ от общината. Хората благодариха на доброволците, които по думите им единствени са ги подкрепили в тежкия момент."Разбра ли властта откъде дойде потопът в Добрич", попитаха събралите се. Според тях огромната приливна вълна, която наводни домовете им на 20 юни, не е предизвикана само от валежите. Те смятат, че причината за наводнението е скъсана дига на язовира при село Плачи дол.Протестиращите цитираха доклад на РИОСВ от 2013 година, в който се посочвало, че язовирната стена и съоръженията към нея са в неизправно техническо състояние. Водоемът е бил включен в списъка на потенциално опасните язовири за 2014-а и не е ясно защо не са спазени предписанията за състоянието на този язовир.Зададени бяха и въпросите как ще бъдат обезщетени собствениците на всички пострадали сгради, както и кой ще заплати имуществото им. Пострадалите настояха да се направят лабораторни изследвания на почвата в наводнените райони, за да се знае дали тя може да се ползва за земеделска дейност

„Дневник”: Съдът е разрешил свалянето на банкова тайна във връзка с КТБ

http://www.cross.bg/reshenieto-suda-sudut-1421035.html

/КРОСС/ Съдът е разрешил свалянето на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), твърди „Дневник". Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли, във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Съдът се е произнесъл още същия ден, са потвърдили за „Дневник" от Софийския районен съд, без да коментират какво е решението, тъй като преценката за това е на наблюдаващия прокурор. По закон при такова искане съдът се произнася в рамките на 24 часа. От прокуратурата съобщиха, че решението е пристигнало днес и с него се уважава искането на държавното обвинение. От съда съобщиха официално, че препис от решението е изпратен на 10 юли, още следващият ден. В решението на съда трябва да се определи периодът, за който се разкрива информацията. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът разреши разкриване на кредитните данни на КТБ

http://econ.bg/Новини/Съдът-разреши-разкриване-на-кредитните-данни-на-КТБ_l.a_i.556287_at.1.html

Софийският районен съд е дал разрешение за разкриване на данни за кредитите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Говорителят на градската...

Съдът разреши разкриване на кредитните данни в КТБ

http://econ.bg/Новини/Съдът-бави-прокуратурата-по-случая-с-КТБ_l.a_i.556287_at.1.html

Софийският районен съд е дал разрешение за разкриване на данни за кредитите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Говорителят на градската...

Полицията задържа мъж и жена за протест пред клон на КТБ в Стара Загора

http://www.mediapool.bg/politsiyata-zadarzha-mazh-i-zhena-za-protest-pred-klon-na-ktb-v-stara-zagora-news222713.html

Мъж и жена са задържани за 24 часа във Второ районно управление на полицията в Стара Загора, след като организираха протест пред клон на Корпоративна търговска банка в града, съобщи Дарик радио. Двамата са задържани, след като мъжът се опитал да запали няколко автомобилни гуми. Действията му били осуетени от екипите на полицията, пристигнали на мястото. Повод за недоволството на двойката бил фактът, че всички пари на семейството са блокирани в затворената от юни банка. Работата по изясняване на случая продължава, предстои образуването на досъдебно производство, обявиха от пресцентъра на полицията.

Гражданите ще продават скрап на фирми до края на 2014 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=258158

Гражданите ще могат да продават метални отпадъци на фирмите за скрап до края на 2014 г. От понеделник това е забранено, тъй като тогава влязоха в сила разпоредби на Закона за управление на отпадъците, приети преди 2 години. Предстои парламентът спешно да гласува отлагане на разпоредбата.

Пчелари алармират: Медът у нас пълен с ГМО и антибиотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195072

Антибиотици, генномодифицирани организми (ГМО) и пестициди се съдържат в цели партиди мед на родния пазар, предупреждават пчелари.
За да избегнат измирането на медоносните насекоми от болести, част от производителите пръскат кошерите си с човешки антибиотици, което дава отражение и на крайния продукт. Антибиотици, генномодифицирани организми (ГМО) и пестициди се съдържат в цели партиди мед на родния пазар, предупреждават пчелари. За да избегнат измирането на медоносните насекоми от болести, част от производителите пръскат кошерите си с човешки антибиотици, което дава отражение и на крайния продукт.

Холандски съд призна вината на холандците за убийствата в Сребреница

http://www.mediapool.bg/holandski-sad-prizna-vinata-na-holandtsite-za-ubiystvata-v-srebrenitsa-news222712.html

Холандски съд постанови, че Холандия е отговорна за убийствата на над 300 босненски мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 година по време на войната в Босна, съобщи в сряда БиБиСи. Според магистратите холандските миротворци не са успели да защитят мирното босненско население, след като градът е паднал при обсадата на сръбската армия. Повече от 7000 бяха убити в Сребреница по време на тия събития. Съдът обаче се произнася за онези босненци, които са потърсили убежище при холандските сини каски, а холандците са ги предали на сърбите. Събитията в Сребреница се определят като най-жестокото клане в Европа след Втората световна война. Преди година холандският съд постанови, че Холандия е отговорна за смъртта на други трима босненци в Сребреница. Последното съдебно решение е по дело, заведено от роднини на жертвите, които са създатели на организацията "Майките от Сребреница". В решението се казва още, че холандските мироопазващи сили не са направили достатъчно, за да защитят 300-те босненци, които са потърсили тяхната закрила, а би следвало да са наясно с вероятността от геноцид. Съдът заявява, че холандското правителство трябва да поеме някаква отговорност за случилото се и да плати компенсации на семействата на жертвите. По време на войната от 1992-1995 г., босненци от съседни на Сребреница населени места са потърсили убежище в града, след като сръбската армия започва кампания на етническо прочистване, припомня БиБиСи. ООН обяви Сребреница за "безопасна зона" за цивилни граждани през 1993 г. След повече от две години обсада, градът падна през юли 1995 година. Хиляди босненци пристигат в базата на ООН непосредствено до Сребреница, където са разположени холандските миротворци. Холандските сини каски им казали, че ще бъдат в безопасност и ги предали на сръбската армия. Докато жените и децата са откарвани до съседни местности, населени предимно с босненци, над 7000 мъже и момчета са изведени от базата на ООН от босненските сърби и са избити. Останките на много от тях все още се намират в масови гробове в Източна Босна. Двете ключови сръбски фигури от това време - президентът Радован Караджич и генерал Ратко Младич, в момента са изправени пред трибунала на ООН в Хага за военни престъпления.

Отбелязваме 177 години от рождението на Левски

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PGzpVKnWlvc/

По повод 177 години от рождението на Васил Левски, на 18 юли /петък/ от 11:00 часа Община Бургас организира Ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя при паметника на Апостола в Приморски парк.

Всяка година на тази дата почитаме великото дело на Левски и си припомняме неговите думи: ” …ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само себе си” и завета му за чиста и свята република.

Обявиха военно положение и комендантски час в Донецк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195092

Военно положение и комендантски час са въведени в Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресцентъра на Донецката народна република.
Заповедта издадена от ръководителя на бунтовниците Игор Стрелков, а целта е да се намали рискът за живота на мирните жители. Военно положение е въведено в няколко района на Донецк, Военно положение и комендантски час са въведени в Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресцентъра на Донецката народна република. Заповедта издадена от ръководителя на бунтовниците Игор Стрелков, а целта е да се намали рискът за живота на мирните жители. Военно положение е въведено в няколко района на Донецк,

ОАЕ планира първата арабска мисия до друга планета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/16/2344807_oae_planira_purvata_arabska_misiia_do_druga_planeta/?ref=rss


Обединените арабски емирства обявиха в сряда, ме планират до 2021г. да изпратят безпилотен апарат до Марс, което ще стане и първата арабска мисия до друга планета.

За надзор над проекта и разработване на индустрия за космически технологии ще бъде създадена специална космическа агенция на ОАЕ, се казва в съобщение на правителството, цитирано от "Ройтерс". В текста обаче няма подробности колко би могло да струва едно подобно начинание, нито как ще бъде проектирана и изработена...

Видео от Европарламента: Нов съпредседател на "Европа на свободата и пряката демокрация"

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/16/2344666_video_ot_evroparlamenta_nov_supredsedatel_na_evropa_na/?ref=rss




Давид Борели беше избран за съпредседател на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД). Той е сред новоизбраните евродепутати, член на италианското "Движение 5 звезди" и ще трябва да си сътрудничи с Найджъл Фарадж, който също оглавява групата.

В центъра на ЕСПД Борели вижда новата тенденция за "пряката" демокрация, която да даде възможността на гражданите да избират. В нея членуват хора с различни политически убеждения, но всички са единодушни в...

След "чувалите", прокуратурата опроверга БНБ и за изчезналите от КТБ досиета

http://www.mediapool.bg/sled-chuvalite-prokuraturata-oproverga-bnb-i-za-izcheznalite-ot-ktb-dosieta-news222711.html

Кредитните досиета за заеми на обща стойност от близо 3.5 млрд. лева, отпуснати от Корпоративна търговска банка (КТБ), не са изчезнали, както твърдеше в петък управителят на БНБ Иван Искров, а се намират в банката.   Това обявиха в сряда неофициално от прокуратурата, опровергавайки категорично досегашната версия, която бе разпространена в национален ефир освен от БНБ и от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС).   От държавното обвинение уточниха пред Mediapool, че кредитните досиета се намират на мястото си банката, но не са били попълнени по надлежния ред. Според неофициалната информация в тях липсвали задължителни данни за обезпечението на заемите.   Само преди няколко дни мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви от Виена, че въпросните досиета се намират в следствените органи, които са ги иззели във връзка с разследването за длъжностно престъпление срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той бе обвинен неотдавна, че не е осъществил контрол над отпускането на "19 лоши кредита" от КТБ.   С последната неофициална информация, спусната от прокуратурата, на практика, само за няколко дни тя се разграничи от две от бомбастичните констатации в одита на КТБ, поръчан от Централната банка.   В неделя стана ясно, че разследващите изобщо не поддържат тезата, че липсващите от касата на банката близо 206 млн. лева са изнесени кеш в чували ден преди в нея да влязат квесторите на БНБ. По време на заседанието на Софийския градски съд (СГС), който задържа главния касиер на банката Маргарита Петрова и зам.-главния счетоводител Борислава Тренева-Кючукова, прокуратурата твърдеше, че колосалната сума е била изнасяна поетапно от края на 2011 г. до 19 юни т.г.   Обвинителната пледоария обаче провокира повече въпроси, отколкото отговори, тъй като от изложението на прокурорите по делото не стана ясно по какъв начин, от кого и в чия ползва се твърди, че са изнесени въпросните пари.   В крайна сметка СГС прецени, че има достатъчно данни, подкрепящи искането на разследващите за постоянен арест на Петрова и Кючукова. По отношение на главния счетоводител Мария Димова, съдът определи домашен арест заради влошеното й здравословно състояние, а изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев бе пуснат от ареста с най-леката мярка от четиримата – гаранция от 10 000 лева.   Петрова и Русев бяха обвинени за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лева като извършители, а Кючукова и Димова – като техни помагачи.   От определението на съда стана ясно, че магистратите приемат, че действията на обвиняемите са извършени в изпълнение на нарежданията на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, срещу когато обаче липсва обвинение.   Текстът от Наказателния кодекс, по който са привлечени към отговорност Русев, Петрова, Димова и Кючукова също е доста странен, тъй като той се използва в случаите, когато обвиненото длъжностно лице е присвоявало средства в своя полза. В цялата пледоария на прокуратурата обаче ставаше дума, че обвиняемите са действали по план, измислен и осъществен по изричното разпореждане на Василев.   Тези твърдения пък се базират на показанията на бившия съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов, който разказвал как парите са излизали от банката и са предавани на Василев. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ. И двамата обаче не са били служители на банката и според защитата на обвиняемите не са запознати с процедурите за боравене с главната каса в КТБ.   Междувременно Софийската градска прокуратура се отказа да поддържа искането си за арест на Русев и Димова, съобщи в сряда "Дневник", позовавайки се на неофициална информация от разследващите. От държавното обвинение засега не потвърждават това.

Разкопките на Перперикон започват през август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194882

Разкопките на Перперикон това лято ще стартират на 4 август, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него все още няма яснота какви средства ще бъдат отпуснати от държавата, но той очаква да получи около 72 000 лева. Археологът е категоричен, че тази сума е крайно недостатъчна. Очакванията били да бъдат отпуснати около 200 000 лева, с които Разкопките на Перперикон това лято ще стартират на 4 август, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него все още няма яснота какви средства ще бъдат отпуснати от държавата, но той очаква да получи около 72 000 лева. Археологът е категоричен, че тази сума е крайно недостатъчна. Очакванията били да бъдат отпуснати около 200 000 лева, с които

Двойка българи кара момиче да проституира в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195089

20-годишно момиче от България е в тежко състояние в Гърция. Полицията е задържала двойка българи, транспортирала момичето до южната ни съседка, където я изнудвали и принуждавали да проституира, съобщава "Български новини".
24-годишната българка е убедила момичето да дойде в Гърция, като му обещала да  работа. 20-годишно момиче от България е в тежко състояние в Гърция. Полицията е задържала двойка българи, транспортирала момичето до южната ни съседка, където я изнудвали и принуждавали да проституира, съобщава "Български новини". 24-годишната българка е убедила момичето да дойде в Гърция, като му обещала да  работа.

Хаванаха автокрадец докато подменя номера на автомобили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4194880

За противозаконно отнемане на лек автомобил “Опел” в Пловдив и кражба на регистрационни табели от две коли в Кърджали в полицейското управление вчера е задържан С.Ю./21/. В нощта срещу вторник мъжът демонтирал табелите на автомобили “Опел” и “БМВ”, паркирани в село Глухар. След подадени сигнали за двете кражби на място е бил извършен оглед от дежур За противозаконно отнемане на лек автомобил “Опел” в Пловдив и кражба на регистрационни табели от две коли в Кърджали в полицейското управление вчера е задържан С.Ю./21/. В нощта срещу вторник мъжът демонтирал табелите на автомобили “Опел” и “БМВ”, паркирани в село Глухар. След подадени сигнали за двете кражби на място е бил извършен оглед от дежур

Двойка българи изнасилва момиче, кара го да проституира в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195075

20-годишно момиче от България е в тежко състояние в Гърция. Полицията е задържала двойка българи, транспортирала момичето до южната ни съседка, където я изнудвали и принуждавали да проституира, съобщава 20-годишно момиче от България е в тежко състояние в Гърция. Полицията е задържала двойка българи, транспортирала момичето до южната ни съседка, където я изнудвали и принуждавали да проституира, съобщава "Български новини". 24-годишната българка е убедила момичето да дойде в Гърция, като му обещала да  работа.

Пътят Бургас-Созопол е проходим

http://www.cross.bg/byrgas-sozopol-putyat-prohodim-1421033.html

/КРОСС/ В резултат на усилените действия по отводняване на участъците от пътя Бургас-Созопол, залети от придошлата вода, пътят вече е проходим за шофиране в двете платна при засилено внимание от страна на водачите, съобщи говорителят на Областната дирекция на вътрешното министерство. Пътят Созопол-Приморско остава затворен, използва се обходният маршрут Бургас-с. Ново Паничарево-с. Ясна поляна-Приморско.

ГЕРБ иска бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран с 328 млн. лв.

http://www.cross.bg/mlrd-pravitelstvoto-razmer-1421034.html

София /КРОСС/ От ГЕРБ настояват бюджетът на здравната каса да бъде актуализиран с 328 млн. лв., а не с 225 млн., както предлага правителството, заяви народният представител Менда Стоянова.„Правителството предлага актуализация на разходите в бюджета на НЗОК в размер на 225 млн., независимо че Надзорния съвет, лекарският съюз и здравната министърка изчислиха, че недостига е 330 млн., сто милиона по-малко", посочи тя.По думите й това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати всички направени, извършените от болниците работи или ще трябва да се отлагат плащания за следващата година, което означава нова дупка и за следващия бюджет. „Ние настояваме актуализацията да е в размер на 330 млн. Правителството предлага да намали приходната част на държавния бюджет с 500 млн. Това е стъпка в правилната посока, защото за първи път от шест месеца те признават, че имат нереално планирана приходна част, но добре изпълнявана разходна. Ние категорично не сме съгласни с 500 млн. Увеличението на приходите за 2014-та година спрямо 2013-та година, е в размер на 2 млрд. Към 30 май приходите са на плюс 264 млн. спрямо миналата година. Не може до края на годината да бъдат събрани милиард и половина, за да остане неизпълнение от 500 млн", заяви Стоянова

Съдът е разрешил разкриване на банкова тайна във връзка с КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344798_sudut_e_razreshil_razkrivane_na_bankova_taina_vuv/?ref=rss


Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), научи "Дневник".

Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

Още същия ден съдът се е произнесъл, потвърдиха за "Дневник" от СРС, но не пожелаха да коментират какво е решението, тъй като преценката за това е на наблюдаващия прокурор. По...

Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна във връзка с КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/16/2344798_sudut_e_razreshil_svaliane_na_bankova_taina_vuv_vruzka/?ref=rss


Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), научи "Дневник".

Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли, във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

Още същият ден съдът се е произнесъл, потвърдиха за "Дневник" от СРС, но не пожелаха да коментират какво е решението, тъй като преценката за това е на наблюдаващия прокурор....

Българи изнасилили жестоко 20-годишно момиче в Гърция, карали я да проституира

http://pik.bg/българи-изнасилили-жестоко-20-годишно-момиче-в-гърция-карали-я-да-проституира-news203149.html

Българи изнасилили жестоко 20-годишно момиче в Гърция, карали я да проституира

В тежко състояние е 20 годишно момиче от България. Полицията е задържала двойка българи, които са транспортирали момичето до Гърция, като там са я изнудвали и принуждавали да проституира.

24-годишната българка е убедила момичето да дойде в Гърция, като й обещала да й намери работа.

Идвайки в чуждата държава, то попада в ръцете на измамничката и приятелят й на 26 години, който тъкмо бил излязъл от затвора, съобщава "Български новини".

С изнудване и прилагане на физическо насилие, те отнемат личните й документи за самоличност и я принуждават да излиза на улицата и да им осигурява приходи.

Според информацията дадена от момичето пред полицаите, тя е била и изнасилена от двойката. 

Глоба от 13 млрд. долара грози Bank of America

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c8fa657/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cgloba0Eot0E130Emlrd0Edolara0Egrozi0Ebank0Eof0Eamerica0H1763430C/story01.htm

Обвиненията на Министерството на правосъдието на САЩ отново са за неправомерна търговия с ипотечни ценни книжа


Въведоха военно положение и комендантски час в Донецк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195074

Военно положение и комендантски час са въведени в Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресцентъра на Донецката народна република.
Заповедта издадена от ръководителя на бунтовниците Игор Стрелков, а целта е да се намали рискът за живота на мирните жители. Военно положение е въведено в няколко района на Донецк, Военно положение и комендантски час са въведени в Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресцентъра на Донецката народна република. Заповедта издадена от ръководителя на бунтовниците Игор Стрелков, а целта е да се намали рискът за живота на мирните жители. Военно положение е въведено в няколко района на Донецк,

Кадиев: ГЕРБ започва да търгува един закон за друг

http://www.cross.bg/kadiev-zakon-institytzii-1421032.html

София /КРОСС/ Най-честият въпрос, който ми задават обикновените хора е: „Да си обърна ли парите в евро". Това означава, че те започват да губят доверие, че валутният борд е стабилен. Затова и мерките които ще се предприемат са от изключителна важност, коментира пред БНР бившият депутат от БСП Георги Кадиев. Според него не трябва да бъде спестявана никаква част от истината за банките у нас. Политикът отрече ставащото да е плод на конспиративна теория и заяви, че то по-скоро е резултат от наслагването на интереси на различни групи хора.Аз не обичам теорията на конспирацията и практиката ми показва, че много пъти, когато си мислим, че нещо е конспирация, то просто се случва, а после се нагаждат версии към него. В момента виждам толкова непрофесионални действия от всички посоки, че дори не мога да повярвам, че това е от глупост, поради което считам, че виждам признаци за стремеж към тотално дестабилизиране на много институции , на цялостното доверие на населението към банковата система, към БНБ, към прокуратура, към КФН. Според Кадиев, няма смисъл от промени в Наказателния кодекс, свързани с разпространяване на заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции

Две забавачници във Варна събират неприети деца на работещи родители

http://www.moreto.net/novini.php?n=258197

Две временни целодневни групи ще бъдат разкрити през август. Целта е да бъдат подпомогнати работещите родители на неприети през миналогодишния прием малчугани, стана ясно на заседание на общинската комисия „Финанси и бюджет". Групите ще функционират само през най-отпускарския месец.

Туристическият бранш и организации за защита на природата и на културното наследство за първи път с обща позиция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vdyYVhvZIkU/

Ще бъде подписан меморандум, в който опазването на природата и културното наследство се определят като приоритет за развитието на българския туризъм.

 

Участници: Стоян Лазаров – Българска туристическа камара; Светлана Атанасова – Българска асоциация на туристическите агенции; Кирил Калоянов – Българска асоциация за алтернативен туризъм; Байко Байков – Асоциация на българските туроператори и туристически агенти; Елена Иванова – Съюз на собствениците, Слънчев бряг (подкрепят меморандума, очаква се потвърждение за представител по време на пресконференцията); Аспарух Мачирски – Българска асоциация за селски и екотуризъм; Тома Белев – Коалиция „За да остане природа в България“; Владимир Руменов – Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство; Румен Драганов – Институт за анализи и оценки в туризма.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване