Бриго Аспарухов: Аз съм от друга политическа сила и нямам намерение да ставам адвокат на Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220823

Никога не съм познавал Бойко Борисов като нелегален разузнавач или като съпричастен на службата. 
Това съобщи пред Никога не съм познавал Бойко Борисов като нелегален разузнавач или като съпричастен на службата. Това съобщи пред "Фокус" Бриго Аспарухов, началник на българското разузнаване в периода 1991 – 1997 г. „Аз съм от друга политическа сила и нямам никакво намерение да ставам адвокат на Бойко Борисов, но дълбоко не вярвам в това,

Орешарски: Преживявал съм и по-тежки управленски периоди

http://www.cross.bg/oresharski-klimata-po-tezhki-1423117.html

/КРОСС/Премиерът в оставка Пламен Орешарски обобщи свършеното от правителството. В заключителното си обръщение той призна: Отмина още една тежка година в новата българска история, сигурно не най-тежката, преживявал съм и по-тежки управленски периоди, но най-нестабилната. Въпреки това кабинетът успя да свърши преобладаваща част от поетите задължения." "До края на май успяхме в много голяма степен да подобрим бизнес климата, да обърнем тенденциите като увеличим външните инвестиции с 5%. За съжаление в последния месец констатираме, че има обратно връщане и спадане на нивата на бизнес климата", уточни Орешарски. Едно от добрите постижения беше реализирането на емисията на външен дълг при изключително ниски нива. Това е участие на инвеститорите с парите си, а не с литературни разсъждения, допълни премиерът в оставка. Успяхме да направим много и в областта на социалната закрила - не в степента, която се иска на гражданите, но в рамките на възможното. Колкото и да е трудно това, смятам, че тенденцията ще продължи и през следващите години. Успяхме да създадем нов тип взаимоотношения на държавата с бизнеса. Не си позволихме нито за момент да не плащаме на бизнеса за сметка на фискалната стабилност, каза Орешарски. Министър-председателят каза още: Някои ключове реформи, които не бяха направени в последните повече от 10 години само ги започнахме. Разчитаме, че всяко следващо правителство ще търси своите корекции, но се надявам да продължи тенденцията.

Новите санкции срещу Русия могат да навредят на германската икономика

http://europe.actualno.com/Novite-sankcii-sreshtu-Rusija-mogat-da-navredjat-na-germanskata-ikonomika-news_42429.html

Новите санкции срещу Русия могат да навредят на германската икономика, но мирът е по-важен. Това заяви днес министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс. Той...

Лавров обвинява Украйна, че пречи на Русия в хуманитарната помощ за Донецк и Луганск

http://europe.actualno.com/Lavrov-obvinjava-Ukrajna-che-prechi-na-Rusija-v-humanitarnata-pomosht-za-Doneck-i-Lugansk-news_42430.html

Украйна категорично отказва да съдейства на Москва за доставките на помощи за Луганск и Донецк, където е налице хуманитарна катастрофа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от И...

Хорхе Лоренсо отказал 16 млн. евро от "Дукати"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/30/2353178_horhe_lorenso_otkazal_16_mln_evro_ot_dukati/?ref=rss


Пилотът на "Ямаха" Хорхе Лоренсо е отказал предложение да се присъедини към "Дукати" срещу 16 млн. евро заплата за следващите две години.

Италианските медии твърдят, че производителят е предложил договор за един + един сезон на двукратния световен шампион.

Испанецът единствен от водещите пилоти в MotoGP все още няма контракт за 2015 г. и бъдещето му остава неясно. Лоренсо отказал офертата заради разочароващото представяне на "Дукати" в последните години, което ги остави...

Отсъствията на депутатите им струваха над 600 хил. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220819

Депутатите от 42-то Народно събрание са получили глоби за безпричинни отсъствия от работата на парламента в размер на 663 441 лв. като към тях не са начислени възнагражденията за отсъствия от пленарни заседания, които са на стойност 629 222 лв.
Това показа справка на Народното събрание, съобщи БГНЕС. Депутатите от 42-то Народно събрание са получили глоби за безпричинни отсъствия от работата на парламента в размер на 663 441 лв. като към тях не са начислени възнагражденията за отсъствия от пленарни заседания, които са на стойност 629 222 лв. Това показа справка на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Производството на електроенергия е скочило с 31% за година

http://econ.bg/Новини/Производството-на-електроенергия-е-скочило-с-31-за-година_l.a_i.559202_at.1.html

Със 179,2% за година се е увеличило производството на твърди горива у нас през месец май. Дизеловото гориво пък е с 9,8 на сто повече спрямо май 2013...

Все още има билети за дългоочакваната среща между Кубрат Пулев и Владимир Кличко

http://www.cross.bg/evro-bileti-pylev-1423115.html

/КРОСС/Организаторите на боксовия сблъсък между Кубрат Пулев и Владимир Кличко отпуснаха ограничено количество билети. От агенцията на украинеца, която спечели търга за мача, обявиха, че пропуските са свършили още през първата седмица на продажба. Вчера обаче на сайта eventim.de можеше да се купят ограничени бройки от най-евтините и най-скъпите билети. Двете категории са съответно от 57 и 692 евро. Към цената се прибавя и 4,90 евро за застраховка. Билетите за 692 евро са за ВИП зоните около ринга, като и там местата са съвсем малко. Преди няколко дни такива билети отново през официалния сайт си закупи бившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров. Лично Кубрат Пулев разкри преди време пред "Преса", че е дал 3000 евро, за да осигури пропуски за приятелите и семейството си. Към днешна дата на сайта eventim.de има билети от 212 евро. На борсата, където фенове продават пропуски на други фенове, също има налични ограничени количества на цена 99.50, 375 и 900 евро, като последната цена е за 2 ВИП карти.  

Меси показвал едва 30% от възможностите си

http://www.cross.bg/mesi-pokazval-edva-ot-vuzmozhnostite-si-1423114.html

/КРОСС/ Бившият играч на Барселона Дмитро Чигринский сподели вижданията си за Лионел Меси, с когото изкара една година при "каталунците". Украинецът, който беше привлечен от Шахтьор (Донецк) през лятото на 2009 г., описва Лео като "извънземен" и уникален футболист, предава Спортал. "По време на мачовете виждаме едва 30% от това, което показва на тренировки" - казва Чигринский пред "Советский спорт" и признава още, че е бил изключително впечатлен от чудесата, които аржентинецът е правил с топка в краката. "В сравнение със Златан Ибрахимович, който имаше нужда да се чувства лидер във всеки един момент, на Меси му беше все едно. Не му трябваше подобно нещо". "Помня, че в съблекалнята Лео винаги държеше до шкафчето си една кутия, пълна с писма, подаръци и бонбони. Веднъж случайно ядохме заедно и ми разказа, че вече няколко години не може да плати никъде за нищо. Каза ми: "Когато отида в ресторант, ме черпят. Когато съм в бензиностанцията, пак не ми дават да плащам", разказва той. Според Чигринский натискът, който медии налагат върху аржентинеца, го кара да търси спокойствието и да се опитва да се откъсне от света. "След тренировка се прибира в черупката си като някоя костенурка и най-редовно го виждахме да си играе с телефона сам, мислейки за своите си работи", споделя още Чигринский.  

Неизвинените отсъствия от НС стрували на депутатите 663 441 лв.

http://news.ibox.bg/news/id_1556784070

В разгара на протестите ДАНСwithme от заплатите им е орязана най-голяма сума

След МВР и ДАНС се отчете за успехите си

http://frognews.bg/news_73900/

След МВР и ДАНС се отчете за успехите си през изминалото шестмесечие. Вчера от ведомството на Цветлин Йовчев не закъсняха похвалите, че престъпността е намаляла, а разкриваемостта се е увеличила. В същият дух е и доклада на родното ФБР.

Депутатите глобени с над 600 хил. лв. за отсъствия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220740

Депутатите от 42-то Народно събрание са получили глоби за безпричинни отсъствия от работата на парламента в размер на 663 441 лв. като към тях не са начислени възнагражденията за отсъствия от пленарни заседания, които са на стойност 629 222 лв.
Това показа справка на Народното събрание, съобщи БГНЕС. Депутатите от 42-то Народно събрание са получили глоби за безпричинни отсъствия от работата на парламента в размер на 663 441 лв. като към тях не са начислени възнагражденията за отсъствия от пленарни заседания, които са на стойност 629 222 лв. Това показа справка на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Русия ще възстанови в Крим радар, следящ цялото Черно море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/30/2353173_rusiia_shte_vuzstanovi_v_krim_radar_slediasht_cialoto/?ref=rss


Руското министерство на отбраната проучва как да бъде възстановена и модернизирана радиолокационна станция за ранно предупреждение за ракетно нападение, намираща се край анексирания преди няколко месеца Севастопол, съобщи "Интерфакс".

Според агенцията РЛС "Днепър" може да се използва за противоракетната и противовъздушната отбрана на Русия след обновяване с техника от ново поколение.

Ген. Николай Родионов, бивш командващ силите за ранно предупреждение за ракетно нападение,...

С раница по пътя на Кървавото писмо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219681

Aко искате да съчетаете в туризма планината с културата и историята, не се колебайте да тръгнете към Копривщица, Панагюрище или Клисура. Средна гора е твърде благодатна за лек преход, а и се откриват прекрасни гледки - към връх Ботев на Стара планина, към Рила и Родопите на юг и към Витоша на запад. 
А и един поход по пътеките между Копривщица и Aко искате да съчетаете в туризма планината с културата и историята, не се колебайте да тръгнете към Копривщица, Панагюрище или Клисура. Средна гора е твърде благодатна за лек преход, а и се откриват прекрасни гледки - към връх Ботев на Стара планина, към Рила и Родопите на юг и към Витоша на запад. А и един поход по пътеките между Копривщица и

Изследване потвърди радиоактивна питейна вода в Кръстилци

http://www.cross.bg/voda-seloto-kmeta-1423113.html

/КРОСС/Радиоактивна вода в питейния водопровод на санданското село Кръстилци доказа изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград. Проверката и лабораторните проби са направени по сигнал на жители от селото. Резултатите и взетите мерки коментира пред БНР д-р Мария Станчева от РЗИ: По радиологични показатели показва отклонения от изискванията на Наредба 9. По отношение на обща алфа активност и естествен уран. Има издадена заповед за спиране на водоснабдяването. Връчена е заповедта на кмета. Правени са неколкократно проверки след това. Установява се веднъж, че водата е спряна, след това, че водата пак е пусната. И имаме наложени административни санкции на кмета на община Сандански.Кметът на община Сандански Андон Тотев ще обжалва наказателното постановление в съда. Той твърди, че е направено всичко за предпазване на населението от радиоактивната вода и обвини жителите му в самоуправство. Това, което твърдат от РЗИ-Благоевград не отговаря на никаква истина. След тяхната заповед ние веднага спряхме водопровода чрез отрязване на самите тръби. Второ, селяните си включват водопровода на самотек, посочи д-р Станчева.  Жителите ползват вода от една чешма, която е годна за пиене. Кметът на Сандански ще осигури водоноски за селото. Той подложи на съмнения и резултатите от изследването на Районната здравна инспекция, тъй като според него урановата мина в близост до селото не работи повече от 35 години.  

Дистрибутори на магазин в квартал Тева блокират майка с бебешка количка - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/distributori-na-magazin-v-kvartal-teva-blokirat-maika-s-bebeshka_33388/

Майка от пернишкия квартал "Тева" въстана срещу дистрибутори с бусове и камиони, предаде човек на ZaPernik.com.

Диана, която живее в блок № 84 отглежда 2 деца, едното от тях е бебе. Жената недоволства срещу дистрибутори, които запречват алеята около входа, по която тя минава с бебешката количка.

До входа на блока от няколко години работи денонощен магазин. Редовно пред него спират дистрибутори, за да заредят стока. На метри от магазина е направен...

Продължава

Отсъствия за 663 000 лв. са натрупали депутатите за година

http://offnews.bg/news/n_1/n_369506.html

Само за година депутатите от 42-рото Народно събрание са натрупали глоби за неявяване на работа в размер за 663 441 лв., сочи справка на БГНЕС. Неизвинените отсъствия са натрупани за периода между юни 2013 г. и юни 2014 г. Те включват както отсъствията от пленарна зала, така и неявяването на заседанията на парламентарните комисии. Глобите се налагат за безпричинни отсъствия. Най-много глоби за месец – 174 850 лв., са натрупани през юли 2013 г., когато ПГ ГЕРБ бойкотираше Народното събрание и не идваше в зала. Най-дисциплинирани депутатите са били през септември 2013 г., когато глобите за неизвинени отсъствия са едва 3176 лв.

Волен Сидеров: Държавата трябва да се върне в икономиката

http://www.cross.bg/siderov-ataka-manipylatori-1423112.html

/КРОСС/ Гласът на българския народ е заглушен, заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров на среща с граждани на Лом. „Това, което хората искат да кажат, не се чува, няма да го чуете в сутрешните студиа на БТВ, Нова, стара. Няма. Там се въртят едни и същи манипулатори, едни и същи лъжци, които обясняват, че няма алтернатива. Това ли е нашето европейско развитие? Пустош, разруха. Липса на живот. Мъртвило. Питам ви, долни манипулатори от сутрешни и вечерни блокове, политици. Тук имаше ценности и те ги разрушиха. Тук имаше нещо, което работи, и те го разрушиха. Кои са те ли? -западняците, на които ходят да се кланят българските държавници, и националните предатели отвътре, които се съгласиха и превърнаха моята прекрасна, добре живееща родина, в пустош и руини. Това не мога и няма да им простя и ще продължа да говоря и да се боря", добави Сидеров. „Европа ще се раздели, ще трябва да избере - Евразия или американска марионетка? И българските държавници ще трябва да изберат дали да воюват с Русия, или да работят и да си сътрудничат с нашата освободителка, за което се бори „Атака". Това ще трябва да го реши всеки българин и да го посочи на политиците - да каже: „Не, не искам повече по този път, не искам да бъда повече колонизиран, поробван, да бъда вкарван във война нито с Русия, нито с която и да е държава. Искам неутралитет, искам тук пак да заработят фабриките

Превозвачи ще обжалват наложените им ограничения от пътната агенция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/30/2353160_prevozvachi_shte_objalvat_nalojenite_im_ogranicheniia/?ref=rss


Управителният съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) е взел решение да се обжалва заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура", с която се въвеждат допълнителни ограничения за движението на тировете през лятото.

От организацията посочват, че разбират причината за това - премахването на мобилите камери по пътищата, нарасналия брой на катастрофите, но отказват да подкрепят наредба, в чието съставяне те не са участвали.

В...

Бареков пристигна в Следствието на минутата

http://www.bnews.bg/article-112484

Точно в 13,30 часа Николай Бареков пристигна в Столичното следствие.

ГЕРБ представя управленска програма в областта на вътрешната сигурност до 2018 г.

http://www.cross.bg/gerb-byndestaga-fridrih-1423110.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов посрещна федералния вътрешен министър на Германия (2011-2013 г./ и заместник-председател на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага д-р Ханс-Петер Фридрих. Фридрих е начело на делегация, в която участват Ханс-Петер Ул, член на външната комисия на Бундестага, отговорен за правните въпроси във фракцията ХДС/ХСС, и депутатът от комисиите по правата на човека и по европейските въпроси в Бундестага д-р Бернд Фабрициус, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. В четвъртък тримата ще участват в представянето на управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г.    

Варна чете Хулио Кортасар

http://www.moreto.net/novini.php?n=259632

Ден преди откриването на Алея на книгата, Варна ще бъде озвучена с Джаз и Кортасар, научи Moreto.net. Инициативата е посветена на стогодишнината на славния аржентинец и ще достигне и до Варна – на 31-и вечерта, от 18,30 ч. в градинката Севастопол.

Намериха трупа на изчезналия мъж от Габрово

http://www.vesti.bg/novini/nameriha-trupa-na-izcheznaliia-myzh-ot-gabrovo-6018650

Намериха трупа на изчезналия след наводненията в Габровско мъж. Днес в търсенето се включиха и кучета на Българския червен кръст.

Въвеждат нов план на обучение в НАТФИЗ

http://education.actualno.com/Vyvejdat-nov-plan-na-obuchenie-v-NATFIZ-news_42424.html

Въвеждаме нов план на обучение в НАТФИЗ от следващата учебна година. Това каза проф. Любомир Халачев, ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов&quo...

Бареков изплю камъчето: Не разполагам с оригиналните документи

http://politics.actualno.com/Barekov-izplu-kamycheto-Ne-razpolagam-s-originalnite-dokumenti-news_42421.html

Много малко хора в днешно време ще имат доблестта да отидат до прокуратурата и да я сезират. Това каза пред журналисти Николай Бареков, председател на ПП „България без цензура”, пр...

Като премиер Орешарски показал ново качество - устойчивост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/30/2353097_kato_premier_oresharski_pokazal_novo_kachestvo_-/?ref=rss


В рамките на този мандат Пламен Орешарски показа нови качества, най-вече устойчивост. Това коментира на заключителната пресконференция на правителството вицепремиерът по икономическата политика в оставка Даниела Бобева. Тя е колега на Орешарски в Университета за национално и световно стопанство.

Преди нея самият Орешарски коментира, че премиерският пост не е бил най-голямото управленско предизвикателство пред него.
 
"Много леко се работеше в този Министерски съвет", каза...

Дърт хулиган потроши истерична бабичка съседка

http://pik.bg/дърт-хулиган-потроши-истерична-бабичка-съседка-news208389.html

Дърт хулиган потроши истерична бабичка съседка

Съседска разправия доведе до счупено рамо на 80-годишна баба в Самоков, пише Bnews.bg.

За нанасяне на телесна повреда е задържан 50-годишен нейн съсед.

Разпрата станала на 29 юни вечерта, около 21,30 часа бил получен сигнал в районното управление, че при междусъседски скандал е пострадала възрастна жена, съобщиха от МВР-София.

Полицаите установили, че по време на препирнята мъжът блъснал бабата и тя паднала на циментовата площадка в двора си.

След преглед в спешен кабинет е констатирано, че пострадалата е получила фрактура на раменна кост.

Извършителят е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.

Намериха трупа на изчезналия мъж от Габрово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220799

Намериха трупа на изчезналия след наводненията в Габровско мъж. Днес в търсенето се включиха и кучета на Българския червен кръст, съобщи Нова тв.
Около 40 къщи са засегнати след наводнението в габровското село Враниловци, което пострада най-сериозно. Продължава описването на щетите, а социалните работници обикалят по къщите, Намериха трупа на изчезналия след наводненията в Габровско мъж. Днес в търсенето се включиха и кучета на Българския червен кръст, съобщи Нова тв. Около 40 къщи са засегнати след наводнението в габровското село Враниловци, което пострада най-сериозно. Продължава описването на щетите, а социалните работници обикалят по къщите,

Местан връща мандата в 14.02 часа

http://www.cross.bg/mestan-mandata-kabinet-1423111.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев ще връчи на ДПС третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, след като първите два бяха върнати от двете най-големи политически формации в парламента - ГЕРБ и БСП. Третия се дава по преценка на държавния глава, който вече съобщи, че ще бъде получен от партията на Лютви Местан. Миналата седмица, заради разтрогване на коалиционните отношения и общите действия между ГЕРБ и ДПС около актуализацията на републиканския бюджет, левицата обвини движението, че няма да върне мандата. Според БСП има нова мнозинство в парламента, което може да състави и нов кабинет. Това обаче бе категорично опровергано от лидера на ДПС Лютви Местан. Той бе категоричен, че движението също ще върне мандата, както бе заявило и по-рано. Ще върна мандата в 14.02 часа, посочи ной. Нещо повече, в изказване преди дни самият Местан изрази надежда никоя от партиите да не се опитва да поеме властта в рамките на този парламент.  Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи при държавния глава, е формален акт на онова, което се случи на 29 юни на първите консултации при държавния глава, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет, заяви Лютви Местан

Орешарски: Установихме нов тип отношения между държава и бизнес

http://frognews.bg/news_73899/

Установихме нов тип взаимоотношения между държавата и бизнеса. Това каза премиерът в оставка Пламен Орешарски на пресконференция на кабинета.

КНСБ ще иска среща с президент и премиер заради задължения на АПИ

http://news.ibox.bg/news/id_1506653605

Синдикатите ще потърсят от тях 40-те млн.лв. за "Напоителни системи" и "Автомагистрали-Черно море"

Русия се готви да налага мита върху стоки от Украйна

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d037b4e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Crusiia0Ese0Egotvi0Eda0Enalaga0Emita0Evyrhu0Estoki0Eot0Eukraina0H1771770C/story01.htm

Заради европейската интеграция на страната Москва вече изисква от украинските производители да покриват стандартите на ЕС


Поп - фолк дивата Емилия и сръбски духов оркестър на традиционния събор в квартал Мошино – Илинден

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pop-folk-divata-emiliya-i-srubski-duhov-orkestur-na_33387/

На 2 август, „Илинден” по стар стил, жителите на квартал Мошино отбелязват деня на своя покровител, Свети Пророк Илия, спазвайки традицията предадена от дедите им. На тази дата в далечната 1839 година мошинци за първи път се събират на вечерна молитва в новопостроената черква. Сега празникът отбелязва своята 175 годишна история, а с всяка изминала година неговата популярност...

Продължава

КЗК глоби „Булгаргаз” за злоупотреба с господстващо положение

http://www.moreto.net/novini.php?n=259629

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 23 377 600 лв. на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 2 август 2010 г.

БСП предлага гарантираните влогове в КТБ да се изплащат от 21 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_369490.html

БСП предлага законодателни промени, които ще позволят на вложителите в КТБ да получат сумите от гарантираните си влогове още на 21 септември. Идеята бе обявена от червения депутат Янаки Стоилов в кулоарите на парламента. От БСП предлагат промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. В тях се посочва, че Фондът за гарантиране на влоговете е длъжен да започне изплащането средствата от гарантираните влогове, след като определена банка е била поставена под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена. „Няма нужда да се чака за преминаване към процедура по несъстоятелност, така че още на 21 септември има възможност гражданите да изискват и да получат своите средства, а фондът встъпва в правата, така че независимо дали дадена банкова институция ще бъде оздравена и стабилизирана или ще се премине към несъстоятелност, тя дължи тези средства впоследствие на фонда“, обясни Стоилов. Предложението на БСП е в контекста на гласуваната вчера на първо четене актуализация в бюджета, която според левицата ще може да осигури 1,7 млн. Лева на Фонда за гарантиране на взиманията, така че изплащането на парите да започне незабавно. Днес обаче стана ясно, че ГЕРБ се отрекоха от инициативата за актуализация на бюджета, която бяха подели с ДПС. Така до ремонт в държавните сметки може и да не се стигне, което би обезсмислило предложението на левицата.

Намериха трупа на изчезналия мъж от Габрово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220786

Намериха трупа на изчезналия след наводненията в Габровско мъж. Днес в търсенето се включиха и кучета на Българския червен кръст, съобщи Нова тв.
Около 40 къщи са засегнати след наводнението в габровското село Враниловци, което пострада най-сериозно. Продължава описването на щетите, а социалните работници обикалят по къщите, Намериха трупа на изчезналия след наводненията в Габровско мъж. Днес в търсенето се включиха и кучета на Българския червен кръст, съобщи Нова тв. Около 40 къщи са засегнати след наводнението в габровското село Враниловци, което пострада най-сериозно. Продължава описването на щетите, а социалните работници обикалят по къщите,

Немски анализатор предвещава мрачно бъдеще за България

http://econ.bg/Новини/Немски-анализатор-предвещава-мрачно-бъдеще-за-България_l.a_i.559201_at.1.html

България има малко поводи за оптимизъм. Дори след оставката на правителството, бъдещето изглежда мрачно. Това се казва в анализ на германския...

Немски анализатор предвещава мрачно бъдеще за България

http://econ.bg/Новини/Мрачно-бъдеще-тегне-над-България_l.a_i.559201_at.1.html

България има малко поводи за оптимизъм. Дори след оставката на правителството, бъдещето изглежда мрачно. Това се казва в анализ на германския...

Цветан Василев смята за "грешка" назначаването на Бареков в ТВ7

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-smyata-za-greshka-naznachavaneto-na-barekov-v-tv7-news223176.html

Назначаването на Николай Бареков за изпълнителен директор на ТВ7 е било грешка. Това казва в поредното си писмо до медиите бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който все още не се е прибрал в България.   Той реагира незабавно на сигнал, който лидерът на РЗС Яне Янев е внесъл в деловодството на Върховната касационна прокуратура за паричен трансфер от банкера към Николай Бареков.   Специалистите по "парични трансфери" в куфарчета трябва да бъдат търсени сред кръговете, които подготвиха и осъществиха атаката срещу мен и КТБ, заявява още Василев.   "За пореден път моето име беше забъркано в конспиративните теории за управлението на задкулисието в България. Този път от "свръхинформирания" господин Янев, който се превърна в специалист по "парични трансфери" от времето на ранния капитализъм. "Искам да подчертая, че направих грешка да препоръчам господин Бареков за изпълнителен директор на собствениците на ТВ7 преди време", пише в обръщението си Цветан Василев, който доскоро категорично отричаше да има някаква връзка с която и да е медия.   "Наложи се господинът да бъде "награждаван", за да бъде освободен от поста си. Съмненията относно неговата финансова коректност обаче останаха", допълва банкера по адрес на Бареков. Специалистите по "парични трансфери" в куфарчета, господин Янев, търсете в кръга на онези, които подготвиха и осъществиха атаката срещу мене и КТБ, призовава още той. "Както и сред онези никому неизвестни и трудно изразяващи се на разбираем език Юди, които "моралните стожери" на обществото подготвиха и опълчиха срещу мене с една-единствена цел — да им помогнат да окрадат атрактивните активи, финансирани от банката", продължава Цветан Василев. Той твърди още, че "част от претендираните липси в компаниите, менажирани успешно от вездесъщия Лазов, може да са поели в подобна посока". Василев, който преди месец призна, че е помогнал за старта на тв проекта на Бареков "България без цензура", който впоследствие прерасна в партия, пише още: "А за това, на кого слугува Бареков, най-добре свидетелстват неговите декларации от последния месец. По думите им ще ги познаете, г-н Янев! И по вестниците!"   В сряда срещу сигнала на лидера на РЗС реагира и Николай Бареков. За да постигне по-голямо внушение, обаче новият политик написа писмо до посланиците на страните от ЕС, САЩ, Канада, Русия, до медиите и до обществеността.   "През последните дни срещу мен, в качеството ми на заместник-председател на третата по големина група в Европейския парламент и председател на най-голямата опозиционна партия ПП "България без цензура", тече репресивна, масирана и зложелателна кампания във всички български медии, без изключение", казва лидерът на ББЦ. Той твърди още, че в основата на кампанията стои лидерът на партия ГЕРБ, чиито "икономически, финансови и политически интереси са застрашени от моето присъствие в политиката". Според Бареков Бойко Борисов, чрез подставено лице, известно като "приносител на анонимни флашки – Яне Янев", се опитва да ангажира в кампанията срещу него съдебната система. Правят се внушения и се развива добре платен сценарий за уж незаконното финансиране и разцепление на "България без цензура", оплаква се Бареков.   "Надявам се, че ще получа вашата морална и политическа подкрепа, както и че няма да бъде допуснато през 2014 г. високопоставен член на Европейския парламент да бъде брутално размазан физически, морално и политически пред очите на собствения си народ", завършва той писмото си до посланиците у нас.

Местан: Явно е настъпило време разделно (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/30/2353162_mestan_iavno_e_nastupilo_vreme_razdelno_video/?ref=rss


Понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пред цялото българското общество - за държавния бюджет. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод решението на ГЕРБ да не влиза повече в пленарната зала и да проваля заседанията до края на мандата, заради което няма как да бъде приета окончателно и актуализацията на бюджета.

На 4 август,...

Местан: Явно е настъпило време разделно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/30/2353162_mestan_iavno_e_nastupilo_vreme_razdelno/?ref=rss


Понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пред цялото българското общество - за държавния бюджет. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод решението на ГЕРБ да не влиза повече в пленарната зала и да проваля заседанията до края на мандата, заради което няма как да бъде приета окончателно и актуализацията на бюджета.

На 4 август,...

Орешарски: Разчитам на приемственост, така че да продължат започнатите реформи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220779

Разчитам на приемственост, така че да продължат реформите. Всяко следващо правителство е в правото си да внесе корекции, но се надявам че ще потърси широк консенсус, което ние не успяхме да направим заради политическата ситуация в страната. Това заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски по време на последната пресконференция на кабинета Разчитам на приемственост, така че да продължат реформите. Всяко следващо правителство е в правото си да внесе корекции, но се надявам че ще потърси широк консенсус, което ние не успяхме да направим заради политическата ситуация в страната. Това заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски по време на последната пресконференция на кабинета

До 30 юни от ДАНС задържали 127 кг. хероин и 26 кг. кокаин

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/do-30-iuni-ot-dans-zadyrzhali-127-kg.-heroin-i-26-kg.-kokain-6018646

За периода са проведени общо 7 операции за пресичане на канали за трансграничен трафик на хора

Свършиха парите за рехабилитация

http://frognews.bg/news_73898/

Свършиха парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт. Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв. Такава беше сумата и през миналата година.

Орешарски: Оставката ми беше напълно контролирана (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220763

Оставката ми беше напълно контролирана и решението беше на политическите консултации при президента. Това обяви на пресконференция днес Пламен Орешарски след последното заседание на кабинета. Нито веднъж не съм искал да си подам оставката, посочи той на въпрос колко пъти е искал да я подаде.
Заплатата ми може би е по-малка от тази на някои от вас, Оставката ми беше напълно контролирана и решението беше на политическите консултации при президента. Това обяви на пресконференция днес Пламен Орешарски след последното заседание на кабинета. Нито веднъж не съм искал да си подам оставката, посочи той на въпрос колко пъти е искал да я подаде. Заплатата ми може би е по-малка от тази на някои от вас,

Жена почина след падане на портална врата в Кърджали

http://pik.bg/жена-почина-след-падане-на-портална-врата-в-кърджали-news208383.html

Жена почина след падане на портална врата в Кърджали

81-годишна жена е починала, след като е затисната от колона на портална врата в Кърджали, съобщават от МВР Кърджали.

Инцидентът е станал вчера около 10:00 часа.

В двор на фирма за строителни материали, 70-годишен водач на товарен автомобил при маневра “движение на заден ход, блъска колона на портална врата, която пада и затиска преминаваща по по това време пешеходка на улица "Язовирска".

Пострадалата е транспортирана до МБАЛ, където по-късно е починала.

По случая е образувано досъдебно производство.

Германското разузнаване: Русия има интерес България да фалира

http://offnews.bg/news/n_1/n_369476.html

За България и руските интереси вероятно е ставало дума на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага на 2 юли, пише днес „Зюддойче Цайтунг”. Според автора на статията, най-известния германски разследващ журналист Ханс Лайендекер, по точка втора от дневния ред в това заседание са участвали президентът на германското външно разузнаване БНД Герхард Шиндлер и анализаторът на тайната служба Андреас Ангус. „Шиндлер е говорил най-вече за България и за Украйна. Ставало е дума обаче и за Путин и олигарсите”, пише Лайендекер и се позовава на участници в заседанието: „По техните спомени президентът на БНД е казал, че Русия има интерес България да фалира, за да се обвърже отново по-тясно с Русия. (...) Ангус допълнил казаното от президента по темите България и Украйна.” Въпросните анализи на германското разузнаване, където в контекста на украинския конфликт и експанзионистичната политика на Путин се споменава включително и България, предизвикаха вълна от реакции. Дали наистина санкциите на Запада може да разколебаят руския президент и неговото обкръжение? Част от наблюдателите смятат, че тайната служба си е свършила добре работата и подава на политиците ценна стратегическа информация. Някои медии дори виждат конкретно потвърждение за изводите на БНД. Вестник „Франкфуртер Рундшау” например пише: „Може би последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров водят тъкмо натам. Само допреди няколко дни руснаците реагираха гневно на решенията за нови санкции и заплашваха ЕС с прекратяване на сътрудничеството в областта на сигурността. Сега обаче Лавров изведнъж заяви, че страната му няма да се разплаща: „За една велика сила е недостойно да изпада в истерия и да отвръща на удара с удар.” Авторът на статията смята, че тези думи на Лавров потвърждават изводите на разузнаването: санкциите действат. Разузнаването е на мода На съвсем друго мнение е Ханс Лайендекер, който с доста ирония коментира както този доклад на разузнаването, така и други опити на тайните служби да дават тон на политиката. В „Зюддойче Цайтунг” Лайендекер пише: „Когато има криза, тайните служби се чувстват добре. Най-малкото тогава всички ги търсят за съвет. Тъй че днес в Берлин нараства интересът към онова, което разузнаването БНД може да каже за Украйна и към всичко, което шпионите знаят за Путин." Известно е, че през 80-те години Путин се числеше към екипа от офицери на КГБ в Дрезден, ГДР. Тези дни шефът на разузнаването Герхард Шиндлер явно е разказал едно-друго за Путин както пред комисиите в Бундестага, така и в канцлерството. Путин бил последовател на Хегеловата философия, обяснил разузнавач №1: шефът на Кремъл искал да отслаби западното влияние и демокрацията, защото според него западните демокрации с техния индивидуализъм били грешен път на развитие. Путин се опитвал да използва за свои цели „сегашната слабост на САЩ” и се стремял към някакъв нов световен ред, който трябвало да възникне докъм 2020 година. Искал да разедини Европа и да разшири собствените си сфери на влияние. В България, но и в Сърбия тепърва можело да се очаква раздвижване. Президентът и неговата „клика” се интересували единствено от Русия и от своите идеологии. Достоверно ли звучи оценката на БНД? Една от обобщаващите оценки на Шиндлер вдигна тези дни особено голям шум. Във властовата пирамида на Путин се появявали пукнатини, писа списание „Шпигел”, позовавайки се на анализа на разузнаването. Според БНД възможно било поради икономически причини някои от олигарсите скоро да понатиснат Путин. Мигар БНД знае нещо, което целият останал свят е проспал? Двама познавачи, които навремето са работили за разузнаването, смятат този анализ за неособено убедителен. „Тъничък е”, казва единият, а другият си остава „дълбоко скептичен”. Първият припомня, че олигарсите дължат богатството си именно на Путин, че те и занапред ще имат нужда от неговата система и от неговата закрила, за да подсигуряват богатствата си. Ако направят фронт срещу Путин, може да изгубят всичко. „Изключено е”, казва вторият, БНД да разполага в Москва с такива топ-източници, които могат да докладват какво става по кремълските върхове. Лайендекер твърди, че междувременно германското разузнаване е опровергало информацията за въпросните анализи. Според БНД, явно ставало дума за някакво „недоразумение”. Журналистът цитира разузнавачите така: „Анализът на президента (на БНД – б.ред.) звучал съвсем различно от публикациите. Според БНД Путин бил безспорна фигура в своите кръгове. Не се забелязвали никакви пукнатини. Олигарсите продължавали да бъдат зависим от благоразположението на Путин, а в БНД нямали информация някой да се противопоставя на руския президент. Категориите, в които разсъждавали Путин и неговите хора, били от стария калибър: „победа” или „поражение”, „победители” или „победени”.” След като цитира опровержението на разузнаването, авторът стига до интересни предположения: „Тайните служби много рядко правят опровержения. От тяхна гледна точка очевидно трябва да става дума за нещо особено важно – а положението в Русия е нещо особено важно не само от гледна точка на службите. Но дали това опровержение е правдиво или пък Шиндлер е казал някъде нещо, което не бива да стига до ушите на обществеността? Когато службите се намесят в спектакъла, нерядко започват едни доста особени игри на сенките.” Deutsche Welle

Цветлин Йовчев: В МВР има много по-високи гаранции за законност в дейностите на отделните структури

http://press.mvr.bg/NEWS/news140730_06.htm

Намалихме подслушването повече от два пъти, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка след заседание на МС

За естествения подбор в българската политика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/30/2353088_za_estestveniia_podbor_v_bulgarskata_politika/?ref=rss


Коментарът на Николай Слатински е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник"

За мен е повече от естествено разбирането, че ако не всичко, то почти всичко в българската политика през последните години може да бъде обяснено, само ако престанем да търсим рационалността, логиката, здравия разум, нормалността. Напротив, далеч по-подходящ инструментариум е този, свързан с ирационалността, първосигналността, дълбоките комплекси и анормалността. Т.е. трябва да оперираме все повече с...

Екълстоун е готов да плати 25 млн. евро, за да прекрати делото в Мюнхен

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/30/2353159_ekulstoun_e_gotov_da_plati_25_mln_evro_za_da_prekrati/?ref=rss


Промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун и неговите адвокати са заявили готовност да изплатят 25 млн. евро, ако бъде прекратено делото срещу него в Мюнхен.

Англичанинът е обвинен в корупция за платените от него 44 млн. щатски долара на бившия банкер Герхард Грибковски около продажбата на световния шампионат през 2005-2006 г.

Екълстоун е готов да преведе 25 млн. евро на банка Bayerische Landesbank, която се счита за ощетена около продажбата на спорта нa CVC Capital Partners....

„Алея на книгата“ във Варна ще предлага издания с 10-20% отстъпка

http://www.moreto.net/novini.php?n=259626

Тази година в „Алея на книгата“ ще се представят 50 издателства. Те са с 13 повече в сравнение с 2013. По-голям съответно ще бъде и броят на шатрите, в които се излагат литературните произведения. Досега щандовете се простираха по протежение на ларгото, но тази година обхващат и част от бул.

Превозвачи готвят блокада на София

http://econ.bg/Новини/Превозвачи-готвят-блокада-на-София_l.a_i.559193_at.1.html

Превозвачи планират да блокират всички изходи на София, заради забраната за движение на камиони в петък и неделя по магистралите и по много пътища на...

Командирът на сръбските четници опроверга информацията, че е пленен от украинската армия

http://www.cross.bg/informatziya-fashistite-komandirut-1423108.html

/КРОСС/ Командирът на Четническото движение Братислав Живкович опроверга появилата се информация, че е пленен. Припомняме, че преди дни в украинската преса се появи публикация, в която се твърдеше, че Живкович е попаднал в плен край Дебалцево. „Бог да ни е на помощ! Получих информация от братята казаци, че фашистите се хвалят, че са ме пленили. Ние доста се посмяхме на това, понеже ние не знаехме, че са ме пленили. Четническият отряд „Йован Шевич“ е силен, както никога досега. Позицията, която удържаме е добре укрепена и фашистите няма да успеят да проникнат тук! От тримата ранени наши четници, двама ще се върнат в редиците до сряда. Пресвета Богородица пази Славянския Четнически отряд „Йован Шевич““.

Атанасов: БСП и ДПС едва една година изтърпяха, и то стискайки зъби

http://www.cross.bg/atanasov-zubi-izturpyaha-1423109.html

/КРОСС/Атанас Атанасов от Демократи за силна България, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност", не намира връзка между отказа на ГЕРБ от актуализацията на бюджета и информацията на николай Бареков, че Бойко Борисов е проект на бившите тайни служби. Тези ходове целят да изместят основния разговоро, който трябва да се състои в тази предизборна кампания, а именно, какви са причините скоропостижно коалицията БСП-ДПС да падне от власт. Едва една година изтърпяха, и то стискайки зъби, коментира Атанасов в интервю за БНР.  Ако питате мен, добави той, още миналата есен трябваше да се насрочат предсрочни избори. Под прожекторите беше изкаран поводът за протестите, назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, но причините бяха много по-тежки, не могат да бъдат разказани за пет минути. На практика, проблемът беше с разпределението на порциите и кой ще контролира. Доган твърдеше през 2009 година, че той разпределя порциите и миналата година, след изборите, той и обкръжението му считаха, че тази практика трябва да продължи, обаче се сблъскаха силно с тези, които искаха да разпределят кадровите ресурси в БСП, допълни Атанасов.  Според него включването на висшето ръководство на МВР в скандала с документа, представен от Николай Бареков за миналото на Бойко Борисов, цели задълбочаване на съмненията в обществото. Нещата са по-големи

Местан: Всички внушения ще увиснат към 14,02 часа

http://frognews.bg/news_73897/

Всички предложения и внушения ще увиснат във въздуха някъде към 14,02 часа. Това каза председателят на БСП Лютви Местан пред журналисти.

Главната военна база на Бенгази падна в ръцете на ислямистите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/30/2353151_glavnata_voenna_baza_na_bengazi_padna_v_rucete_na/?ref=rss


Генералният щаб на специалните сили на либийската армия – най-голямата военна база в Бенгази, е паднала в ръцете на ислямистките групи вчера след дни на кървави боеве, съобщи агенция "Франс прес".

"Съветът на шурата на революционерите от Бенгази" – съюз на ислямистки и джихадистки групи, е обявил в комюнике завземането на щаба на специалните сили. Информацията е потвърдена и от военен източник, който уточнява, че сред превзелите базата има бойци на "Ансар аш Шариа", обявена за...

Две жертви на наводненията в Румъния

http://www.vesti.bg/novini/dve-zhertvi-na-navodneniiata-v-rumyniia-6018647

Двама души загинаха в резултат на наводненията в Румъния. Единият загинал е 72-годишен мъж, съобщи румънският министър на вътрешните работи Габриел Опреа.

Комисията за защита на конкуренцията наложи мегаглоба за "Булгаргаз"

http://pik.bg/комисията-за-защита-на-конкуренцията-наложи-мегаглоба-за-булгаргаз-news208380.html

Комисията за защита на конкуренцията наложи мегаглоба за "Булгаргаз"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 23 377 600 лв. на дружеството „Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществена доставка на природен газ, стана ясно от съобщение на регулаторния орган.

Според КЗК общественият доставчик е налагал нелоялни търговски условия по договорите за доставка на синьо гориво за периода 02.08.2010 г. - 31.12.2012 г. Комисията е установила, че през този период дружеството е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него.

„От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите", се казва още в мотивите за решението на регулатора. От КЗК добавят, че не на последно място, „Булгаргаз" ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули.

„Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества", аргументират се от там.

Заключението на комисията е, че поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него.

От друга страна едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ.


Орешарски подкрепя новите санкции срещу Русия

http://politics.actualno.com/Oresharski-podkrepja-novite-sankcii-sreshtu-Rusija-news_42419.html

Отиващото си правителство на Пламен Орешарски обяви, че подкрепя новите санкции на ЕС срещу Русия. Това обяви лично премиерът Пламен Орешарски, който говори след редовното заседание на кабинета. &quo...

Туркини пускат снимки, на които се смеят, като протест срещу правителствена препоръка

http://asia.actualno.com/Turkini-puskat-snimki-na-koito-se-smejat-kato-protest-sreshtu-pravitelstvena-preporyka-news_42422.html

В знак на протест срещу "препоръката" на турския вицепремиер Бюлент Арънч, който призова жените да не се смеят на публични места, стотици туркини публикуваха в Туитър снимки, на които се ...

Над 1 млн. лв. са щетите от пороя в Габрово

http://pik.bg/над-1-млн-лв-са-щетите-от-пороя-в-габрово-news208377.html

Над 1 млн. лв. са щетите от пороя в Габрово

На над един милион лева възлизат щетите на територията на община Габрово след пороя. Това каза пред "Фокус" кметът на града Таня Христова.

По думите на Христова общината ще потърси помощ от държавата.

Днес в разчистването на последствията от стихията ще започнат да се включват и доброволци. „Обръщаме се с призив към всички, които искат да помогнат за по-бързото възстановяване, да го направят на тел.: 066 80 65 91 и 0887 755 399".

След обилните валежи, които причиниха сериозни щети на територията на община Габрово, днес продължава работата по почистване на щетите, най-вече на образувалите се наноси и дървесна растителност.

Екипи работят за възстановяване проходимостта на пътища и улици и проводимостта на мостове и водостоци.

Всеки, който иска финансово да подпомогне процеса по възстановяване на последствията от бедствието, може да го направи и по сметката на община Габрово, която е обявена на сайта на администрацията”, каза още Христова.

Откриха идеалното количество плодове за добро здраве

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/otkriha-idealnoto-kolichestvo-plodove-za-dobro-zdrave-6018644

От 2003 г. Световната здравна организация препоръчва хората да консумират около 400 грама плодове и зеленчуци дневно за добро здраве, разпределени в пет порции от по 80 грама

КЗК глоби „Булгаргаз” за злоупотреба с господстващо положение

http://www.cross.bg/klientite-priroden-bylgargaz-1423105.html

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 23 377 600 лв. на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 2 август 2010 г. - 31 декември 2012 г., съобщиха от комисията. През този период предприятието е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат дапродължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите, установила комисията. Освен това "Булгаргаз" ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества, смятат от КЗК. Според тях поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него

Превозвачите заплашват да блокират София

http://www.moreto.net/novini.php?n=259613

Автомобилни превозвачи заплашиха, че ще блокират изходите на София, ако Агенция "Пътна инфраструктура" не отмени своя заповед, който ограничава движението на тежки камиони по основните пътища в страната. Със заповед от 22 юли на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пътищата с ограничения за движение на камиони над 12 тона и специализирана техника в петък от 18 до 21 ч.

Свършиха парите за рехабилитация по линия на НОИ

http://pik.bg/свършиха-парите-за-рехабилитация-по-линия-на-нои-news208376.html

Свършиха парите за рехабилитация по линия на НОИ

Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв. Такава беше сумата и през миналата година.

До момента са издадени 26 000 удостоверения. Очаква се до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация. 

Най-често финансираната рехабилитация е за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система, обясниха от института.

НОИ покрива 10 нощувки и по 5 лв. за хранене в 51 санаториуми. Дневно се поемат до четири основни диагностични и терапевтични процедури.

Удостоверения за процедури ще се издават до 29-и август, а санаториумите ще могат да се посещават до 12-и септември.

 

Закопчаха петима телефонни измамници

http://www.vesti.bg/novini/zakopchaha-petima-telefonni-izmamnici-6018645

Петима извършители на телефонни измами са задържани при полицейска операция на "Криминална полиция" и на полицаи от София, Пловдив, Ловеч и Плевен.

Борисов вдигна бялата кърпа и изобличи групата си по най-гадния начин

http://www.bnews.bg/article-112474

Следващият парламент ще избира заместник на Искров, заяви лидерът на червените депутати.

Сексуалната конституция на футболистите: Кристиано трябва да люби, за да бележи!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219758


Кристиано Роналдо е сексуалният лъв сред футболистите и за него сексът е не само удоволствие, а и необходимост. За португалеца не бива да важат никакви забрани, а едно бързо чукане непосредствено преди мач ще го направи особено ефективен. Не, това не е твърдение на влюбена в нападателя на “Реал” (Мадрид) фенка, Кристиано Роналдо е сексуалният лъв сред футболистите и за него сексът е не само удоволствие, а и необходимост. За португалеца не бива да важат никакви забрани, а едно бързо чукане непосредствено преди мач ще го направи особено ефективен. Не, това не е твърдение на влюбена в нападателя на “Реал” (Мадрид) фенка,

Директорът на ДФ „Земеделие" направи първа копка на два пътни участъка в Гулянци

http://www.cross.bg/stopanstva-raiioni-selskite-1423104.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Атанас Добрев, заедно с Областния управител на Плевен Илиян Йончев и кмета на община Гулянци Лъчезар Яков, направи първа копка от реконструкцията на пътните участъци Гиген-Дъбован-Гулянци и Гиген-Искър-Граница. Ремонтът на отсечките е финансиран по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Проектът е на стойност над 5,6 милиона лева. Атанас Добрев съобщи, че за целия програмен период на ПРСР 2007-2013 г. на територията на област Плевен са договорени 1 047 проекта за над 214,5 млн. лева. Те са по мерките за млади фермери, модернизиране на земеделски стопанства и подпомагане на полупазарни стопанства. Добрев каза още, че само в община Гулянци са подписани 143 проекта за над 25 млн. лева. Инвестициите са на млади фермери, за модернизиране на земеделски стопанства, залесяване на неземеделски земи и възстановяване на горския потенциал, както и за развитие на икономиката населените места в селските райони

25 години по-късно: С електрически велосипед по границата на Желязната завеса

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/30/2352997_25_godini_po-kusno_s_elektricheski_velosiped_po/?ref=rss


Какво свързва норвежкия град Хиркенес и Резово? Не, не са побратимени градове или села. Преди 25 години двете населени места маркират северната и южната граница на Желязната завеса, разделяща Изтока от Запада. Днес тази начупена линия от 9000 км вече е свързвана от германците Йоахим Франц и Кристиан Рот.

В понеделник двамата завършиха 31-дневната си Е-експедиция "По пътя на Желязната завеса", която изпълниха с електрически велосипеди.

"Тръгнахме на 23 юни от Волфсбург и...

Опълченци твърдят, че са намерили отломки от балистичната ракета

http://www.cross.bg/opulchentzite-raketa-ykraiina-1423106.html

/КРОСС/ В Луганска област опълченците са открили отломки от невзривената напълно балистична ракета, съобщи на РИА Новости по телефона военният комендант на Луганск Сергей Грачов. „Днес бях там, където лежи тази бойна глава. Тя е цяла. От нея са задействани само касетите, но самата глава е цяла и невредима", разказа Грачов, отговаряйки на въпроса, дали украинската армия използва балистични ракети срещу опълченците. По думите му, фрагмент от снаряда е намерен в района на жп станция Вергунка в Луганска област. „Тя е голяма, малко по-малка от мен, а моя ръст е 1,88", поясни Грачов. Напомняме, че по-рано в ефира на американската телевизия CNN се появи извънредно съобщение, според което през изминалите две денонощия киевските власти са изстреляли няколко балистични ракети с малък обхват в източните райони на страната. Това съобщи военен анализатор, като се позова на три източника от правителството на САЩ. Телевизията определи това като „значителна ескалация на конфликта". Мястото, откъдето са били изстреляни ракетите, както и точните им цели, не бяха уточнени от медията. Източници от американското разузнаване са съобщили на CNN, че украинските военни използват най-разрушителното оръжие, което досега не се е използвало в украинския конфликт. Една такава ракета е с тегло 454 килограма и радиус на действие - 89 километра

Опълченци твърдят, че са намерили отломки от балестичната ракета

http://www.cross.bg/ykraiina-raketi-grachov-1423106.html

/КРОСС/ В Луганска област опълченците са открили отломки от невзривената напълно балестична ракета, съобщи на РИА Новости по телефона военният комендант на Луганск Сергей Грачов. „Днес бях там, където лежи тази бойна глава. Тя е цяла. От нея са задействани само касетите, но самата глава е цяла и невредима", разказа Грачов, отговаряйки на въпроса, дали украинската армия използва балестични ракети срещу опълченците. По думите му, фрагмент от снаряда е намерен в района на жп станция Вергунка в Луганска област. „Тя е голяма, малко по-малка от мен, а моя ръст е 1,88", поясни Грачов. Напомняме, че по-рано в ефира на американската телевизия CNN се появи извънредно съобщение, според което през изминалите две денонощия киевските власти са изстреляли няколко балистични ракети с малък обхват в източните райони на страната. Това съобщи военен анализатор, като се позова на три източника от правителството на САЩ. Телевизията определи това като „значителна ескалация на конфликта". Мястото, откъдето са били изстреляни ракетите, както и точните им цели, не бяха уточнени от медията. Източници от американското разузнаване са съобщили на CNN, че украинските военни използват най-разрушителното оръжие, което досега не се е използвало в украинския конфликт. Една такава ракета е с тегло 454 килограма и радиус на действие - 89 километра

БСП предлага гарантираните влогове да се изплащат преди края на банковия надзор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/30/2353102_bsp_predlaga_garantiranite_vlogove_da_se_izplashtat/?ref=rss


БСП предлага задължение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро, без да се изчака краят на срока, в който банката е поставена под специален надзор с решение на БНБ. Измененията в закона за гарантиране на влоговете в банките бяха внесени днес, след като стана ясно, че повече заседания на Народното събрания няма да има заради решението на ГЕРБ повече да не влиза в пленарната зала.

Предложението, след като определена банкова...

"Русия има интерес България да фалира"

http://www.mediapool.bg/rusiya-ima-interes-bulgaria-da-falira-news223175.html

Санкциите срещу Русия започват да дават резултат, но Путин все така продължава да разширява сферите си на влияние, включително към България. Това са изводи от анализи на германското разузнаване, вдигнали много шум в германските медии и обобщени в сряда от Дойче веле.   За България и руските интереси вероятно е ставало дума на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага на 2-ри юли, пише днес германският вестник "Зюддойче Цайтунг”, цитиран от Дойче веле.   Според автора на статията, най-известния германски разследващ журналист Ханс Лайендекер, по точка втора от дневния ред в това заседание са участвали президентът на германското външно разузнаване БНД Герхард Шиндлер и анализаторът на тайната служба Андреас Ангус. "Шиндлер е говорил най-вече за България и за Украйна. Ставало е дума обаче и за Путин и олигарсите”, пише Лайендекер и се позовава на участници в заседанието: "По техните спомени президентът на БНД е казал, че Русия има интерес България да фалира, за да се обвърже отново по-тясно с Русия. Ангус допълнил казаното от президента по темите България и Украйна.”   Въпросните анализи на германското разузнаване, в които в контекста на украинския конфликт и експанзионистичната политика на Путин се споменава и България, предизвикаха вълна от реакции. Дали наистина санкциите на Запада може да разколебаят руския президент и неговото обкръжение? Част от наблюдателите смятат, че тайната служба си е свършила добре работата и подава на политиците ценна стратегическа информация.   Някои медии дори виждат конкретно потвърждение за изводите на БНД. Вестник "Франкфуртер Рундшау” например пише: "Може би последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров водят тъкмо натам. Само допреди няколко дни руснаците реагираха гневно на решенията за нови санкции и заплашваха ЕС с прекратяване на сътрудничеството в областта на сигурността. Сега обаче Лавров изведнъж заяви, че страната му няма да се разплаща: "За една велика сила е недостойно да изпада в истерия и да отвръща на удара с удар.” Авторът на статията, цитирана от Дойче веле, смята, че тези думи на Лавров потвърждават изводите на разузнаването: санкциите действат.   На съвсем друго мнение е Ханс Лайендекер, който с доста ирония коментира както този доклад на разузнаването, така и други опити на тайните служби да дават тон на политиката. В "Зюддойче Цайтунг” Лайендекер пише: "Когато има криза, тайните служби се чувстват добре. Най-малкото тогава всички ги търсят за съвет. Тъй че днес в Берлин нараства интересът към онова, което разузнаването БНД може да каже за Украйна и към всичко, което шпионите знаят за Путин."   Известно е, че през 80-те години Путин се числеше към екипа от офицери на КГБ в Дрезден, ГДР. Тези дни шефът на разузнаването Герхард Шиндлер явно е разказал едно-друго за Путин както пред комисиите в Бундестага, така и в канцлерството. Путин бил последовател на Хегеловата философия, обяснил разузнавач №1: шефът на Кремъл искал да отслаби западното влияние и демокрацията, защото според него западните демокрации с техния индивидуализъм били грешен път на развитие. Путин се опитвал да използва за свои цели "сегашната слабост на САЩ” и се стремял към някакъв нов световен ред, който трябвало да възникне докъм 2020 година. Искал да разедини Европа и да разшири собствените си сфери на влияние. В България, но и в Сърбия тепърва можело да се очаква раздвижване. Президентът и неговата "клика” се интересували единствено от Русия и от своите идеологии.   Една от обобщаващите оценки на Шиндлер вдигна тези дни особено голям шум. Във властовата пирамида на Путин се появявали пукнатини, писа списание "Шпигел”, позовавайки се на анализа на разузнаването. Според БНД възможно било поради икономически причини някои от олигарсите скоро да понатиснат Путин.   Двама познавачи, които навремето са работили за разузнаването, смятат този анализ за неособено убедителен. "Тъничък е”, казва единият, а другият си остава "дълбоко скептичен”. Първият припомня, че олигарсите дължат богатството си именно на Путин, че те и занапред ще имат нужда от неговата система и от неговата закрила, за да подсигуряват богатствата си. Ако направят фронт срещу Путин, може да изгубят всичко. "Изключено е”, казва вторият, БНД да разполага в Москва с такива топ-източници, които могат да докладват какво става по кремълските върхове.   Лайендекер твърди, че междувременно германското разузнаване е опровергало информацията за въпросните анализи. Според БНД, явно ставало дума за някакво "недоразумение”. Журналистът цитира разузнавачите така: "Анализът на президента (на БНД – б.ред. на ДВ) звучал съвсем различно от публикациите. Според БНД Путин бил безспорна фигура в своите кръгове. Не се забелязвали никакви пукнатини. Олигарсите продължавали да бъдат зависим от благоразположението на Путин, а в БНД нямали информация някой да се противопоставя на руския президент. Категориите, в които разсъждавали Путин и неговите хора, били от стария калибър: "победа” или "поражение”, "победители” или "победени”.”   След като цитира опровержението на разузнаването, авторът стига до интересни предположения: "Тайните служби много рядко правят опровержения. От тяхна гледна точка очевидно трябва да става дума за нещо особено важно – а положението в Русия е нещо особено важно не само от гледна точка на службите. Но дали това опровержение е правдиво или пък Шиндлер е казал някъде нещо, което не бива да стига до ушите на обществеността? Когато службите се намесят в спектакъла, нерядко започват едни доста особени игри на сенките.”

Щетите от наводнението в община Габрово възлизат на над 1 милион лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220540

На над един милион лева възлизат щетите на територията на община Габрово след пороя. Това каза пред Фокус кметът на община Габрово Таня Христова.
По думите на Христова общината ще потърси помощ от държавата.
Днес в разчистването на последствията от стихията ще започнат да се включват и доброволци. „Обръщаме се с призив към всички, На над един милион лева възлизат щетите на територията на община Габрово след пороя. Това каза пред Фокус кметът на община Габрово Таня Христова. По думите на Христова общината ще потърси помощ от държавата. Днес в разчистването на последствията от стихията ще започнат да се включват и доброволци. „Обръщаме се с призив към всички,

Волен: Европа да избира между Евразия или американска марионетка

http://pik.bg/волен-европа-да-избира-между-евразия-или-американска-марионетка-news208372.html

Волен: Европа да избира между Евразия или американска марионетка

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна на 29.07.2014 г. със стотици граждани на Лом. Той обърна внимание на огромната циганска престъпност в града, която е един от най-големите проблеми, но полицията не се занимава с нея и си затваря очите, за да не създава етническо напрежение. Сидеров обърна внимание и на останките от индустриалната част на Лом, където някога  е имало консервна фабрика, но днес от нея е останал само един комин. Лидерът на АТАКА заяви, че при срещите си хората от Лом са споделяли едни и същи проблеми – безработица, липса на перспектива, мизерия, ниски доходи.  „Как да има високи доходи в един типичен за България град като Лом, в който навремето са работили 42 предприятия. Четиридесет и две предприятия, които са давали работа на 22 000 човека. Двадесет и две хиляди души са били заети в тези 42 предприятия, сред които структуроопределящи. Завод за метални конструкции, завод „Автоматика”, „Винзавод“, Захарен завод - най-големият в България“, добави Сидеров. Днес в Лом всичко е унищожено от правителствата на сини, червени, ГЕРБ, като всички те са водели една и съща политика – на разрухата.

Сидеров обърна внимание на факта, че в Лом са купувани най-много гласове, а основните купувачи са ДПС, ББЦ, ГЕРБ с пари, откраднати от народа.  Хората живеят в мизерия, защото първо ги крадат, а после ги карат да гласуват и тази картина се повтаря във всеки град. „Да, вярно, има райони, в които нещо работи, но това нещо обикновено е чужда компания, която дава някакво препитание, плаща много по-ниско, отколкото би плащала на западноевропейски работници, но все пак хората са доволни, защото взимат нещо и изнася огромни печалби, милиарди, всяка година в чужбина. Това е колониална България, колонизирана България“, добави Сидеров.

Лидерът на АТАКА благодари на хората от гр. Вълчедръм, които по обяд са били на среща с него в залата. „Благодаря им, че имат такъв интерес, защото аз не знам в момента друг политик или политически лидер да отиде в един град като Вълчедръм и да събере по никое време, по време на полската работа, 100 души в една зала. Да дойдат, да слушат и да кажат накрая, че виждат в АТАКА единствената си надежда“, допълни Сидеров.

Той заяви, че гласът на българския народ в момента е заглушен и не се чува. „Това, което искат хората да кажат не се чува, няма да го чуете в сутрешните студиа на бТВ-та, Нова, Стара. Няма. Там се въртят едни и същи манипулатори. Там се въртят едни и същи лъжци. Долнопробни, продали се вече, продали всичко каквото имат в себе си и душите си продали, които сядат, за да повтарят едни и същи лъжи, манипулации, да обясняват, че няма алтернатива, това е нашето европейско развитие. Това ли е нашето европейско развитие? Пустош, разруха. Липса на живот. Мъртвило. Това ли е нашето европейско развитие? Питам ви аз вас, долни манипулатори от сутрешни и вечерни блокове, политици управляващи до сега. Ако е това нашето европейско развитие, плюя  аз на него  и казвам, че България е най-старата европейска държава и да не ми пробутват евроатлантически ценности, защото такива няма. Тук имаше ценности и те ги разрушиха. Тук имаше нещо, което работи и те го разрушиха. Кои са те ли? Ами тези западняци, на които ходят да се кланят българските държавници и тези национални предатели от вътре, които се съгласиха и превърнаха моята прекрасна, добре живееща родина, в пустош и руини. Това не мога да им го простя. Това няма да го простя и ще продължа да го говоря и ще продължа да се боря каквото и да става, ако ще камъни да валят от небето не градушка“, добави още Сидеров.

Той призова българите да последват неговия хъс, който не го изоставя вече години.  Сидеров заяви, че години наред е посочвал какво става и какво ще стане и призова да се четат неговите статии от 1998-ма и 1999-та година - Костовото време, времето на убийството на България, защото това, което е написано е станало. „Сега това, което говоря  също ще стане. И Европа ще се раздели, ще трябва да избере - Евразия или американска марионетка. И българските държавници ще трябва да изберат, дали да воюват с Русия или да работят и си сътрудничат с  нашата освободителка, за което се бори АТАКА. Това ще трябва да го реши всеки българин и да го посочи на политиците да каже, не, аз не искам повече по този път. Аз не искам да бъда повече колонизиран, не искам да бъда повече поробван, не искам да бъда вкарван във война нито с Русия, нито с която и да е държава. Искам неутралитет, искам тук пак да заработят фабриките, така както работеха. Това може да стане, ако България се управлява от АТАКА и държавата се върне в икономиката“, заключи Сидеров.

Римски терми молят доброволци за изчистване джунглата около музея

http://www.moreto.net/novini.php?n=259624

Управата на Римските терми във Варна организират чистете на превърналите се в джунгла площи около музея. Липсата на средства са принудили уредника Анна Хараламбиева да моли помощ от доброволци, научи Moreto.net. "Всеки, който милее за туристическия имидж на града ни и за опазването на старините на красива Варна може да помогне, като се включи безвъзмездно.

АБВ: Премиерът, президентът и партиите са вредни

http://offnews.bg/news/n_1/n_369472.html

„Българските граждани добре виждат, че политиката в България отново става залог на лични емоции и амбиции на политически лидери. Тяхната непредсказуемост и неспособността на президента, министър-председателя и политическите сили да формулират елементарен консенсус ги прави вкупом вредни за обществото.“ Това пишат в прессъобщение до медиите АБВ по повод днешните събития в парламента, при които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отрече от каузата си за актуализация в бюджета. Според социалистите „последният политически завой на ГЕРБ“ показва за пореден път непредвидимостта и несигурността на ГЕРБ. Според хората на Първанов казусът с бюджета е „не особено сложен проблем“, с който обаче президентът, премиерът и партии не могат да се справят. От АБВ са категорични, че актуализация на държавния бюджет не е необходима, а на служебния кабинет не бива да бъдат гласувани извънредни правомощия.

Скандални рокади текат в МВР като за последно

http://frognews.bg/news_73896/

Скандални рокади текат в МВР с пълна сила броени дни преди ръководството на ведомството да си тръгне оттам. Преди минути служители от „Човешки ресурси” са започнали да привикват поименно нарочените за смяна.

НОИ: Свършиха парите за рехабилитация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220704

Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт.
Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв. Такава беше сумата и през миналата година.
До момента са издадени 26 000 удостоверения. Очаква се до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт. Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв. Такава беше сумата и през миналата година. До момента са издадени 26 000 удостоверения. Очаква се до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за

Превозвачи блокират изходите на София в петък

http://pik.bg/превозвачи-блокират-изходите-на-софия-в-петък-news208374.html

Превозвачи блокират изходите на София в петък

Превозвачи готвят блокада на всички изходи на София, съобщи Нова ТВ. Протестът е заради забраната за движение на камиони в петък и неделя по магистралите и по много от пътищата в страната.

Заради новите ограничения, наложени от Агенция „Пътна инфраструктура”, от бранша заплашват да затворят всички изходи на града в петък от 15 часа. В новата заповед на пътната агенция се забранява движението на тирове по 12 първокласни, пет второкласни пътища, както и по всички магистрали .

Според превозвачите това сериозно ще удари бизнеса им и ще блокира доставките на стоки в много райони в страната. Освен това ще ги принуди да нарушават договори с чужди партньори, което в крайна сметка ще доведе до огромни загуби.

Правят допълнителни кандидатстуденски изпити в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-112452

Допълнителни кандидатстудетски изпити ще има почти до края на август в Пловдивския университет. При първото класиране бяха заети едва 60% от местата във висшето учебно заведение.

Продават на търг договора на Майкъл Джордан с "Чикаго Булс" за 33 млн. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220576

Оригиналното копие от договора на баскетболиста Майкъл Джордан с Оригиналното копие от договора на баскетболиста Майкъл Джордан с "Чикаго Булс" ще бъде продадено на търг за 33 млн. долара, пише "Блийчър Репорт". Договорът на баскетболната легенда е най-ценният договор за един сезон в историята на НБА. Договорът, който Джордан подписва за сезон 1997-98 г., е последният му с "Чикаго Булс".

Жена почина след падане на портална врата в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220597

81-годишна жена е починала, след като е затисната от колона на портална врата в Кърджали, съобщават от ОД МВР Кърджали.
Инцидентът е станал вчера около 10:00 часа.
В двор на фирма за строителни материали, 70-годишен водач на товарен автомобил при маневра “движение на заден ход, блъска колона на портална врата, 81-годишна жена е починала, след като е затисната от колона на портална врата в Кърджали, съобщават от ОД МВР Кърджали. Инцидентът е станал вчера около 10:00 часа. В двор на фирма за строителни материали, 70-годишен водач на товарен автомобил при маневра “движение на заден ход, блъска колона на портална врата,

ДПС връща мандата на президента

http://pik.bg/дпс-връща-мандата-на-президента-news208370.html

ДПС връща мандата на президента

ДПС ще върне мандата за съставяне на правителство.

„Помолих мандатът да не ми бъде връчен в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрам и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната ми майка. Оказа се обаче, че има определени конституционни изисквания, които предполагат този мандат да бъде върнат не по-рано от 7 дни преди двумесечния срок, в който трябва да се разполага указът на президента спрямо датата на провеждане на предсрочни парламентарни избори. Не смятам, че има основание от това чисто формално до степен на непреодолимост основание да се извличат каквито и да са други политически изводи или да се правят политически внушения”, поясни лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Понеже ще го върна в 14.02 часа, това ще се е случило 7 дни преди 6 август, откогато е в сила указът на държавния глава за разпускане на 42-то Народно събрание и за назначаване на служебен кабинет”, уточни Местан.

Янаки Стоилов: Внасяме промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките

http://frognews.bg/news_73895/

Предложеното решение за емитиране на нов дълг за вземане на заеми не посочва нито основанията, нито размерите, до които това може да бъде вършено от служебното правителство. Това заяви Янаки Стоилов, народен представител от ПГ на КБ, пред журналисти в парламента.

НОИ: Свършиха парите за рехабилитация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220606

Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт.
Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв. Такава беше сумата и през миналата година.
До момента са издадени 26 000 удостоверения. Очаква се до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт. Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв. Такава беше сумата и през миналата година. До момента са издадени 26 000 удостоверения. Очаква се до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за

Хора в „Напоителни системи“ не са вземали заплати от април

http://www.bnews.bg/article-112472

Нужни са близо 20 милиона лева за „Напоителни системи“, като с парите ще се покрият натрупаните задължения от 2010 г. до 2014 г. Дружеството дължи на НАП 2,6 милиона лева и около 1,8 млн. лева за заплати.

Мултикултурност и други приказки

http://www.grreporter.info/Multikulturnost_i_drugi_prikazki/15883

В медиите започнаха да се появяват мнения на граждани, които доскоро не смееха да говорят за миграцията от страх, че може да бъдат обвинени в ксенофобия и расизъм. В по-голямата си част те смятат, че имигрантите са добре дошли, стига да приемат европейските ценности.

прочети повече

Разселват жителите на небостъргач, незаконен е (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220479

Акция по освобождаването на най-мизерния небостъргач в света - сградата Кулата на Давид (Torre David), започва във венецуелската столица Каракас, съобщи dezeen.com.
Правителството е решено да изгони стотици семейства, които през последните седем години са превърнали в свой дом изоставения недовършен архитектурен колос. Акция по освобождаването на най-мизерния небостъргач в света - сградата Кулата на Давид (Torre David), започва във венецуелската столица Каракас, съобщи dezeen.com. Правителството е решено да изгони стотици семейства, които през последните седем години са превърнали в свой дом изоставения недовършен архитектурен колос.

Местан: ДПС ще върне мандата за съставяне на кабинет, иска да гласува актуализация на бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220644

На 4 август – понеделник от 14,00 часа цялата парламентарна на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност. На 4 август – понеделник от 14,00 часа цялата парламентарна на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност.

Разселват жителите на небостъргач, незаконен е (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220678

Акция по освобождаването на най-мизерния небостъргач в света - сградата Кулата на Давид (Torre David), започва във венецуелската столица Каракас
Правителството е решено да изгони стотици семейства, които през последните седем години са превърнали в свой дом изоставения недовършен архитектурен колос, съобщи Дневник, цитирайки dezeen. Акция по освобождаването на най-мизерния небостъргач в света - сградата Кулата на Давид (Torre David), започва във венецуелската столица Каракас Правителството е решено да изгони стотици семейства, които през последните седем години са превърнали в свой дом изоставения недовършен архитектурен колос, съобщи Дневник, цитирайки dezeen.

Местан: ДПС ще върне мандата за съставяне на кабинет, иска да гласува актуализация на бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220691

На 4 август – понеделник от 14,00 часа цялата парламентарна на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност. На 4 август – понеделник от 14,00 часа цялата парламентарна на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност.

Само за ден украинската армия претърпя загуба от 125 единици бронетехника в Шахтьорск

http://www.cross.bg/shahtyorsk-opulchentzite-edinitzi-1423102.html

/КРОСС/ В хода на бойните действия за Шахтьорск през последното денонощие опълченците обезвредиха 125 единици бронетехника на украинската армия, съобщи министърът на отбраната на ДНР Фьодор Берьозин. „Общите загуби в бронетехниката от врага вчера е в размер на 125 единици, в това число танкове, БМП и БТР-и“, заяви Берьозин. Все още няма коментар за случилото се от страна на украинските военни. Сутринта в сряда подразделението на опълченците успя да навлезе в покрайнините на града, съобщават още от ДНР. По техни думи, сериозно е пострадал танк на Националната гвардия, от строй е изведена и самоходната установка „Нона“, както и камион „КамАЗ“. „Ситуацията днес – Шахтьорск е под контрола на опълчението“, заявиха  представителите на ДНР. В Шахтьорск в момента гори склад за боеприпаси. Според очевидци, има ренени сред опълченците.

Безпаричие налегна Окръжният съд в Бургас

http://burgas.actualno.com/Bezparichie-nalegna-Okryjnijat-syd-v-Burgas-news_42409.html

В България пари вечно няма за нищо. Оказа се, че това се отнася и за Окръжния съд в град Бургас. Институцията няма средства, за да си плаща сметките за ток, вода, консумативи и други услуги, казва пре...

Млечният път е по-малък, отколкото се смяташе досега

http://cosmos.actualno.com/Mlechnijat-pyt-e-po-malyk-otkolkoto-se-smjatashe-dosega-news_42411.html

Млечният път е по-малък, отколкото смятаха досега астрономите, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от британско изследване. Галактиката, приютяваща нашата Слънчева система, тежи наполовина ...

Гаджева хапе: Аврамов се продаде за 5 хил. лева, бившият националист отрича

http://politics.actualno.com/Gadjeva-hape-Avramov-se-prodade-za-5-hil-leva-bivshijat-nacionalist-otricha-news_42413.html

Присъединилият се от „Атака” към „България без цензура” депутат Димитър Аврамов е дезертирал „заради 5-6 хил. лева, охрана и шофьор”. Това з...

Зарязват черни котки заради кофти селфита

http://curious.actualno.com/Zarjazvat-cherni-kotki-zaradi-kofti-selfita-news_42415.html

Селфитата носят лош късмет на черните котки - поради факта, че писаните с тъмна козина не изглеждат добре на популярните само снимки, недобросъвестни стопани ги изоставят, пише в. "Дейли експрес&...

Херо: Няма да водя Левски, но отборът има сериозни проблеми

http://bgfootball.actualno.com/Hero-Njama-da-vodja-Levski-no-otboryt-ima-seriozni-problemi-news_42417.html

Футболният специалист Димитър Димитров-Херо коментира информацията на вестник "Меридиан мач", че може да поеме Левски в скоро време. "Не знам за такова нещо. Не е вярно. Отборът си има...

Без пчели няма живот

http://society.actualno.com/Bez-pcheli-njama-jivot-news_42418.html

А знаеш ли, че те изчезват? Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради определени химикали, които се използват за пръскане на селскостопански насаждения. Вълните на големите ...

Американски актьор в реклама на сибирско пиво: Ако бях руснак, щях да съм космонавт

http://www.cross.bg/rysnak-aktyor-reklama-1423103.html

/КРОСС/Холивуд и геополитика се преплетоха в рекламен клип на сибирска бира. А главен участник е добре познатият ни актьор Дейвид Духовни. Срещу звездата от "Досиетата Х" обаче се надигнаха критики и от двете страни на океана заради това, че видеото рекламира руските постижения, на фона на изострената обстановка след катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна. Съдържанието на дългия две минути клип е силно патриотично. 53-годишният актьор започва с това, че името му идва от друга страна, и с въпроса каква щеше да е съдбата му, ако беше руснак. Следват хипотези като космонавт, балетист, хокеист, и заключението с бира в ръка - вие има с какво да се гордеете. Закономерно отвъд океана в медиите и социалните мрежи се появиха коментари, че Духовни е избрал много неподходящ момент за такава изява. Хапливи забележки дойдоха и от Русия и Украйна. Духовни е с еврейски корени от Източна Европа. Само преди няколко месеца в Туитър той бе писал, че се е смятал за руснак, но вече открил, че е украинец. Това обаче не му пречи да говори с гордост за Русия в реклама с огромен бюджет, иронизира руски телевизионен водещ. В украински коментар го призовават най-после да се определи за произхода си. Не изненадващо изявата на американския актьор припомня за прегръдката с Русия на френския му колега Жерар Депардьо

Лютви Местан за действията на ГЕРБ: Дошло е време разделно, разделна трябва да е и отговорността

http://pik.bg/лютви-местан-за-действията-на-герб-дошло-е-време-разделно-разделна-трябва-да-е-и-отговорно-news208369.html

Лютви Местан за действията на ГЕРБ: Дошло е време разделно, разделна трябва да е и отговорността

"В понеделник цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност. Оттук-нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите по отношение на бюджета на НЗОК и пред цялото българското общество по отношение на държавния бюджет." Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

„Тази отговорност – така, както я разбира ДПС – ние си я носим с готовност да подкрепим двата акта. Оттам-нататък тези, които било по съображения от съдържателен характер, било заради съображения от тактически характер, няма да участват в гласуването или няма да осигурят кворума на Народното събрание, да носят своята отговорност пред лекарите и цялото българско общество”, заяви Местан.

КЗК глоби "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/30/2353085_kzk_globi_bulgargaz_za_zloupotreba_s_gospodstvashto/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 23 377 600 лв. на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение посредством налагане на нелоялни търговски условия
по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 2 август 2010 г. - 31 декември 2012 г. Това съобщиха от комисията.

През този период предприятието е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в...

Революционна 3D принтирана протеза

http://www.cross.bg/proteza-aleks-ruka-1423101.html

/КРОСС/Студенти от Университета във Флорида създадоха иновативна протеза за момченце, родено без една ръка, с помощта на 3D принтер. 6-годишния Алекс Принг за пръв път прегърна майка си и с двете си ръчички. Сега Алекс ще може да държи предмети, да играе на топка и още куп неща, за които преди не можел дори да мечтае. Детето е родено с аномалия - едната му ръка е развита само до лакътя. Когато разбират за неговия случай, младите учени го приемат като предизвикателство и създават революционната протеза с по-малко от 350 долара. Изработването на протези за деца е доста по-трудно от направата на тези за възрастни, тъй като компонентите са по-малки и трябва да бъдат по-леки. Повечето застрахователни компании не се наемат да плащат за протезите, защото те трябва да се сменят често заради бързия растеж на децата, информира БНТ.   

КЗК глоби "Булгаргаз" с над 23 млн. лв.

http://frognews.bg/news_73894/

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Булгаргаз" с 23 377 600 лв. за злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществена доставка на природен газ на територията на България.

Превозвачи готвят блокада на София в петък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4220662

Превозвачи готвят блокада на всички изходи на София, съобщи Нова ТВ. Протестът е заради забраната за движение на камиони в петък и неделя по магистралите и по много от пътищата в страната.
Заради новите ограничения, наложени от Агенция „Пътна инфраструктура”, от бранша заплашват да затворят всички изходи на града в петък от 15 часа. Превозвачи готвят блокада на всички изходи на София, съобщи Нова ТВ. Протестът е заради забраната за движение на камиони в петък и неделя по магистралите и по много от пътищата в страната. Заради новите ограничения, наложени от Агенция „Пътна инфраструктура”, от бранша заплашват да затворят всички изходи на града в петък от 15 часа.

Превозвачи блокират изходите на София в петък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4220647

Превозвачи готвят блокада на всички изходи на София, съобщи Нова ТВ. Протестът е заради забраната за движение на камиони в петък и неделя по магистралите и по много от пътищата в страната.
Заради новите ограничения, наложени от Агенция „Пътна инфраструктура”, от бранша заплашват да затворят всички изходи на града в петък от 15 часа. Превозвачи готвят блокада на всички изходи на София, съобщи Нова ТВ. Протестът е заради забраната за движение на камиони в петък и неделя по магистралите и по много от пътищата в страната. Заради новите ограничения, наложени от Агенция „Пътна инфраструктура”, от бранша заплашват да затворят всички изходи на града в петък от 15 часа.

Полицейска операция установи скитащи, просещи и без надзор деца

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kw7nnnlDSJ0/

Четири просещи и две скитащи малолетни и непълнолетни са установени от полицейските служители при поредната специализирана операция, провела се на територията на Бургас – град и в курортен комплекс „Слънчев бряг”. На шестимата малчугани е предоставена полицейска закрила на деца, като на родителите им са съставени предупредителни полицейски протоколи.

Специализираната полицейска операция за издирване и установяване на малолетни и непълнолетни лица, скитащи, просещи в състояние на фактическа безнадзорност или нуждаещи се от полицейска закрила е проведена под прякото ръководство и с участието на служители от Главна дирекция „Криминална полиция” – сектор „Детска престъпност”.

В Бургас са обхванати Централната градска част, ж.п. гарата, автогара ”Юг”, градинката до Старата поща, църквата “Св. Богородица”, ул. “Александровска” и ”Богориди”, пл.”Тройката”, района около ІІІ-та поликлиника, района около Новата поща, църквите “Св. Иван Рилски” и Св. Дух” и района около МБАЛ-Бургас. След настъпване на вечерния час е извършена проверка и в дискотека “Плаза”, относно пропускателния режим на малолетни и непълнолетни, като такива не са констатирани. В резултат на полицейските действия в състояние на безнадзорност на улиците “Александровска“ и “Богориди” са установени пет малолетни деца / на възраст между 9 и 13 години/, които със знанието на родителите си са предлагали на минувачите сувенири / ръчно рисувани от тях миди, герданчета и гривни/. Съставени са протоколи за полицейско предупреждение във връзка с чл. 182 от НК / „Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание” / и чл. 8, ал.8 от Закона за закрила на детето / „Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие” /.

В курортен комплекс „Слънчев бряг” полицейските служители от Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни – Бургас, както и инспекторите от детска педагогическа стая при ОДМВР Бургас, са проверили района около автогара Слънчев бряг, района около супермаркет “Перла” – уязвимо място за извършване на противообществени прояви и престъпления от деца, Старият Несебър и района около църквите. В състояние на безнадзорност и използвани за вършене на просия са установени шестима малолетни / три момчета на възраст между 5 и 10 години/ и три момичета / на възраст между 6 и 12 години/. Четири от децата са от бургаския квартал „Горно Езерово”, а две от момчета от гр. Върбица, обл. Шумен. На всички малчугани е предоставена полицейска закрила в Районно управление „Полиция” – Несебър. Съставени са шест протокола за полицейско предупреждение на родителите на децата.

При извършена проверка в гориста местност, разположена в близост до бензиностанция “ОМV” в Слънчев бряг – запад, са открити няколко палатки, направени с подръчни средства, обитавани от три жени с по три деца / малолетни и непълнолетни /, живеещи в риск за психическото и физическото им развитие. Констатирано е, че това са : 39 годишната С.И. / с две момчета и едно момиче на възраст между 12 и 16 години/, 22 годишната М.И. / с две момчета и едно момиче на възраст между 2 и 7 години/ и 36 годишната Р.И. / с две момичета и едно момче на възраст между 12 и 14 години/. И трите жени са от бургаския квартал „Горно Езерово”. Съставени са им протоколи за полицейско предупреждение.

За всички установени случаи на деца в риск са уведомени Дирекция „Социално подпомагане” – отдел „Закрила на детето” по местоживеене и местоустановяване на децата за предприемане на мерки по Закона за закрила на детето, както и Районна Прокуратура – Несебър.

 

Манолова: Никой не иска да бъде пришит към ДПС

http://www.moreto.net/novini.php?n=259620

Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Бойко Борисов. Това заяви пред журналисти в НС заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова по повод това, че ГЕРБ се отказа да подкрепи актуализацията на бюджета.

НОИ свърши парите за санаториуми

http://www.cross.bg/rehabilitatziya-profilaktika-programata-1423100.html

/КРОСС/Поради изчерпване на предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г., Националният осигурителен институт предприема действия за прекратяване на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 29 август 2014 г. включително. Последната дата, на която лицата могат да постъпват в заведенията, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация, е не по-късно от 12 септември 2014 г., информират от НОИ. Тази година програмата за профилактика и рехабилитация стартира на 31 март и за нейното финансиране е предвидена сумата от 15 362 329 лв. До момента са издадени 26 000 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация. Най-често лицата провеждат рехабилитация за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система.  

КЗК глоби "Булгаргаз" с над 23 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/КЗК-глоби-Булгаргаз-с-над-23-млн-лв-_l.a_i.559174_at.1.html

С 23 377 600 лв. ще бъде глобена „Булгаргаз“ заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществена доставка на природен газ, реши...

Русия забрани вноса на плодове и зеленчуци от Полша

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/30/2353076_rusiia_zabrani_vnosa_na_plodove_i_zelenchuci_ot_polsha/?ref=rss


Руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Россельхознадзор) забрани вноса на всякакви плодове и зеленчуци от Полша от 1 август, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на източник от регулатора.

"Решихме да наложим ограничение на вноса на практически всички плодове и зеленчуци от Полша. Това се наложи зареди редица нарушения по сертифицирането и открити негодни продукти", заяви Алексей Алексеенко, който е заместник-директор на регулаторната служба.
...

Полша е заплашена от наказателна процедура заради шистовите амбиции

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d030cd1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csurovini0C3650Ca0Cpolsha0Ee0Ezaplashena0Eot0Enakazatelna0Eprocedura0Ezaradi0Eshistovite0Eambicii0H1771810C/story01.htm

ЕК смята, че Варшава е изменила законодателството в полза на шистовата индустрия без да направи оценка на въздействието върху околната среда


Нови загадъчни гигански ями се отвориха в Сибир

http://www.bnews.bg/article-112467

Още 2 кратера се отвориха на полуостров Ямал в Сибир след "черната дупка", появила се в Сибир в район, наречен "рая на света" по-рано този месец.

"Волво" пламна в движение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259621

На 29 юли, около 18:00 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил “Волво”, възникнал по време на движение в района на кръговото кръстовище до магазин “Метро”. Причината за инцидента е късо съединение. При пожара няма пострадали хора, съобщиха от полицията за Moreto.

127 килограма хероин и над 26 кокаин са задържани от ДАНС

http://www.vesti.bg/novini/127-kilograma-heroin-i-nad-26-kokain-sa-zadyrzhani-ot-dans-6018642

През първото шестмесечие на годината ДАНС са задържали общо 127,383 кг хероин, 26,625 кг кокаин, 54,865 кг марихуана и канабис плюс 46 стръка растения, 208,351 кг и 211 852 таблетки синтетични наркотици, 83,700 кг прекурсори.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване