Прибират над 1000 улични кучета през септември

http://pik.bg/прибират-над-1000-улични-кучета-през-септември-news213381.html

Прибират над 1000 улични кучета през септември

Още 1094 улични кучета в София ще бъдат прибрани в приюта край Горни Богров в края на септември. С разширението на кучкарника капацитетът ще бъде увеличен до 2094 места. Новите помещения са изградени по наредбата, която влезе в сила преди година, според която всяко животно трябва да разполага с 6 метра, вместо досегашни 3,5, пише "Монитор".

Това е вторият софийски приют, който беше открит преди 2 г. „Ефектът от това се видя при преброяването на кучетата в края на миналата година. За една година уличните кучета бяха намалели с повече от 2600”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В момента в кучкарника живеят 836 четириноги, като в това число не влизат малките палета.

„Хората продължават да изоставят малки кучета и по софийските улици, и пред приюта”, заяви управителят на „Екоравновесие” Манол Нейков. За периода януари - юли ловците на кучета са заловили 2935 безстопанствени четириноги. 2393 са били кастрирани, а 2027 са били върнати отново на улицата. 281 от бездомните кучета са били осиновени, като сред новите стопани има и чужденци, които приютяват основно болни и осакатени животинки. 7-месечната издръжка на „Екоравновесие” струва 775 269 лв.

Търси се нов собственик на Парк Мол Стара Загора

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d74e926/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Ctyrsi0Ese0Enov0Esobstvenik0Ena0Epark0Emol0Estara0Ezagora0H1780A0A90C/story01.htm

Проблемите на търговския център се задълбочиха с годините заради засилената конкуренция в града и свитото потребление


"Порто" е спечелил 614 млн. паунда от трансфери в последните десет години

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/13/2360499_porto_e_spechelil_614_mln_paunda_ot_transferi_v/?ref=rss


Двукратният европейски шампион "Порто" е спечелили 614 млн. паунда от изходящи трансфери през последните десет години.

В понеделник "драконите" осъществиха поредната си голяма сделка, като продадоха френския национал Елиаким Мангала на "Манчестър сити" срещу 32 млн. паунда. По този начин беше премината границата от 600 милиона.

В същия период португалският клуб е инвестирал солидна сума в привличането на нови футболисти - 293 милиона, но възвръщаемостта им е двойна....

Младите номади на Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241845

 
Едни се примиряват с безизходицата, други тръгват да търсят късмета си в чужбина. Безработицата сред младите хора в Европа е тревожна. Програми за овладяването и? има. Но дали и колко ефективни са те?
В средата на септември ще станат шест години, откакто американската инвестиционна банка “Лемън Брадърс” се срина.   Едни се примиряват с безизходицата, други тръгват да търсят късмета си в чужбина. Безработицата сред младите хора в Европа е тревожна. Програми за овладяването и? има. Но дали и колко ефективни са те? В средата на септември ще станат шест години, откакто американската инвестиционна банка “Лемън Брадърс” се срина.

Драгомир Стойнев: Може да посрещнем евентуално спиране на доставките на газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242143

Таксата върху приходите на вятърните и слънчевите централи целеше да удържи увеличението на цената на тока. Това заяви пред Дарик бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му служебното правителство трябва да намери алтернативен източник, за да реши проблема.
Освен това трябва да продължи работата по прекратяване на дългосрочните Таксата върху приходите на вятърните и слънчевите централи целеше да удържи увеличението на цената на тока. Това заяви пред Дарик бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му служебното правителство трябва да намери алтернативен източник, за да реши проблема. Освен това трябва да продължи работата по прекратяване на дългосрочните

На море със служебната колa? Защо не - или за първите курсове по борба с корупцията в Италия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/13/2360426_na_more_sus_slujebnata_kola_zashto_ne_-_ili_za_purvite/?ref=rss


Дали ако помогнеш на приятел да спечели договор е просто приятелски жест? Какво лошо има да заведеш децата на море със служебната кола? И защо да не проточиш обяда в ресторанта, ако в службата няма много работа? По такива въпроси се разсъждава напоследък във Флоренция на първите в Италия курсове за държавни служители, посветени на борбата с корупцията, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Италия - родината на мафията - е известна със своите проблеми с корупцията. И напоследък е...

Обезвредиха сирийските суровини за зарин

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/obezvrediha-sirijskite-surovini-za-zarin-6019752

Почти 600 т от опасните вещества са били неутрализирани от екипа на американския кораб „Кейп Рей“, който е международните води на Средиземно море

Опит за банков обир в София нощес

http://frognews.bg/news_74553/

Около полунощ неизвестни са разбили входната врата на клона на банка в квартал „Изток". Алармата обаче се задействала и те избягали преди пристигането на полицията, информира БТВ.

Вижте колко и какви нарушения засне камерата на ZaPernik.com за 30-минутна обиколка на пернишките улици - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vijte-kolko-i-kakvi-narusheniya-zasne-kamerata-na-zapernik-com-za_33669/

Каква е културата на пътя на шофьорите и пешеходците в Перник? Спазват ли се законите, знаците и пътните маркировки? На тези въпроси ZaPernik.com потърси отговори като направи експеримент - за 25 минути с камера в автомобил бяха обиколени големите кръстовища и улици в пиков час.

Неспазване на знаци, пътна маркировка и правилника за движение по пътищата са най - често срещаните нарушения по пътищата в Перник, на които всекидневно всеки става свидетел, участва в тях...

Продължава

Еврокомисарят Кристалина Георгиева ще посети Мизия

http://econ.bg/Новини/Еврокомисарят-Кристалина-Георгиева-ще-посети-Мизия_l.a_i.561549_at.1.html

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е на посещение в България и ще посети пострадалия от наводнението от 3 август град Мизия. Заедно с нея това ще...

Кристалина Георгиева ще посети наводнена Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_376319.html

Еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще посетят Мизия, която беше наводнена от потоп на 3 август. Те ще се запознаят на място с действията по отводняването и дезинфекцията, с условията, при които са настанени евакуираните и с нанесените щети от наводнението. Наводнени в Мизия остават ниските части на града, каза областният управител на Враца Венцислав Василев . По думите му сега хората в града имат нужда от препарати за дезинфекция, маски, ръкавици, доброволци, химически тоалетни и трайна храна. Преди да посети Мизия Кристалина Георгиева ще присъства на заседанието на служебния кабинет. Преди седмица на първото си заседание служебното правителство реши, че Георгиева ще бъде номинирана за втори мандат като еврокомисар.

САЩ искат конвоя с хуманитарна помощ за Украйна да се провери на границата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242136

Съединените щати подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата.
Конвоят е достигнал град Воронеж, намиращ се на около 200 км от украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС.
Установяването във Воронеж е било необходимо, за да може шофьорите да заредят с гориво камионите и да отпочинат, Съединените щати подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата. Конвоят е достигнал град Воронеж, намиращ се на около 200 км от украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС. Установяването във Воронеж е било необходимо, за да може шофьорите да заредят с гориво камионите и да отпочинат,

САЩ искат проверка на конвоя с хуманитарна помощ за Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242139

Съединените щати подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата.
Конвоят е достигнал град Воронеж, намиращ се на около 200 км от украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС.
Установяването във Воронеж е било необходимо, за да може шофьорите да заредят с гориво камионите и да отпочинат, Съединените щати подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата. Конвоят е достигнал град Воронеж, намиращ се на около 200 км от украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС. Установяването във Воронеж е било необходимо, за да може шофьорите да заредят с гориво камионите и да отпочинат,

Дават помощите на пострадалите от наводнението в Добрич по график

http://pik.bg/дават-помощите-на-пострадалите-от-наводнението-в-добрич-по-график-news213366.html

Дават помощите на пострадалите от наводнението в Добрич по график

Раздаването на паричните средства за пострадалите от наводнението в Добрич ще се извърши по график, съобщиха от пресцентъра на общината.

Общественият съвет, назначен със заповед №647/08.07.2014г. на кмета на община град Добрич, за разпределяне на постъпилите помощи и дарения и Областният съвет на БЧК Добрич уведомяват всички граждани включени в списъците за финансова помощ, осигурена чрез проведената национална кампания на Българския червен кръст за пострадалите от наводнението в Добрич на 19 и 20 юни 2014 г., че раздаването на паричните средства ще се извърши по следния график: днес от 9.00 до 15.00 часа за домакинствата от № 81 до № 560, на 14. Август (четвъртък) от 9.00 до 15.00 часа за домакинствата от № 561 до № 700, на 15 август (петък) от 9.00 до 15.00 часа за домакинствата неуспели да си получат финансовата помощ.

Раздаването на финансовата помощ ще се извършва в сградата на БЧК на ул. „Отец Паисий” № 19, стая №4, срещу лична карта или нотариално заверено пълномощно за конкретния случай.

Списъците са изложени в сградите на БЧК, община град Добрич (във фоайето на бившия партиен дом) и в дирекция „социално подпомагане” град Добрич.

Населението в градовете извън София се топи

http://society.actualno.com/Naselenieto-v-gradovete-izvyn-Sofija-se-topi-news_44693.html

През 2013 г. с административен акт са закрити четири села - Дрянът в община Севлиево, Балабанчево и Каменско в община Сунгурларе и Китка в община Руен, съобщи БНР. Плевен е изгубил най-много жители п...

БСП не заслужава да спечели изборите

http://cite.actualno.com/BSP-ne-zaslujava-da-specheli-izborite-news_44694.html

БСП трябва да си даде много ясна сметка, че дори и не заслужаваме да спечелим изборите, ако трябва да съм съвсем откровен, защото нито като управление се справихме както трябва, нито като реформа в па...

Представят новия Volvo XC90 след 2 седмици

http://cars.actualno.com/Predstavjat-novija-Volvo-XC90-sled-2-sedmici-news_44697.html

Изцяло новото XC90 ще бъде представено след 2 седмици по време на изискана галавечер в Стокхолм. А сега продължаваме с поредната доза технологични новости, свързани с модела. Той ще е първият автомоби...

Хампарцумян: Човек трябва да си избира банка, както си избира гадже

http://business.actualno.com/Hamparcumjan-Chovek-trjabva-da-si-izbira-banka-kakto-si-izbira-gadje-news_44695.html

У нас 30 банки постоянно се конкурират. Човек трябва да си избира банка така, както си избира гадже. По един или друг начин сме свързвали КТБ с политиката, бизнеса, медийната среда. За някои влагане...

Актрисата Лорън Бакол почина на 89 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/08/13/2360660_aktrisata_lorun_bakol_pochina_na_89_godini/?ref=rss


Актрисата Лорън Бакол, която покори сърцето на Хъмфри Богарт на екрана и извън него, почина на 89-годишна възраст, предаде "Ройтерс". Тя беше съпруга на Богарт от 1945 г. до смъртта на актьора през 1957 г. Двамата се запознават на снимките на първия й филм "Да имаш и да нямаш", когато тя е на 19 години. Богарт и Бакол имаха две деца.

Истинското име на Лорън Бакол беше Бети Джоан Пърски. Тя е дъщеря на еврейка от румънски произход и баща с полски корени. Като дете се увлича от танци,...

Актрисата Лорън Бекол почина на 89 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/08/13/2360660_aktrisata_lorun_bekol_pochina_na_89_godini/?ref=rss


Актрисата Лорън Бекол, която покори сърцето на Хъмфри Богарт на екрана и извън него, почина на 89-годишна възраст, предаде Ройтерс. Тя беше съпруга на Богарт от 1945 г. до смъртта на актьора през 1957 г. Двамата имаха две деца.

Истинското име на Лорън Бекол беше Бети Джоан Пърски. Тя е дъщеря на еврейка от румънски произход и баща с полски корени. Екранният си псевдоним тя получава от режисьора Хауърд Хоукс. Хоукс ангажира Бекол за първото й участие в киното, когато актрисата е само...

Помощите за пострадалите от наводнението в Добрич ще бъдат давани по график

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242131

Раздаването на паричните средства за пострадалите от наводнението в Добрич ще се извърши по график, съобщиха от пресцентъра на общината. Общественият съвет, назначен със заповед №647/08.07.2014г. на кмета на община град Добрич, за разпределяне на постъпилите помощи и дарения и Областният съвет на БЧК Добрич уведомяват всички граждани включени в Раздаването на паричните средства за пострадалите от наводнението в Добрич ще се извърши по график, съобщиха от пресцентъра на общината. Общественият съвет, назначен със заповед №647/08.07.2014г. на кмета на община град Добрич, за разпределяне на постъпилите помощи и дарения и Областният съвет на БЧК Добрич уведомяват всички граждани включени в

Правителството назначава петима нови областни управители

http://www.moreto.net/novini.php?n=260983

Правителството ще назначи петима нови областни управители - на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен. Това са съответно Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков. На редовното заседание на Министерския съвет ще присъства и еврокомисарката по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Земетресение разстърси Еквадор, уби най-малко петима

http://www.bnews.bg/article-113663

Земетресение разлюля столицата на Еквадор, поне петима са загиналите. Вследствие на труса са се активирали свлачища, прекъснати са комуникации.

Дават помощите на пострадалите от наводнението в Добрич по график

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242129

Раздаването на паричните средства за пострадалите от наводнението в Добрич ще се извърши по график, съобщиха от пресцентъра на общината. Общественият съвет, назначен със заповед №647/08.07.2014г. на кмета на община град Добрич, за разпределяне на постъпилите помощи и дарения и Областният съвет на БЧК Добрич уведомяват всички граждани включени в Раздаването на паричните средства за пострадалите от наводнението в Добрич ще се извърши по график, съобщиха от пресцентъра на общината. Общественият съвет, назначен със заповед №647/08.07.2014г. на кмета на община град Добрич, за разпределяне на постъпилите помощи и дарения и Областният съвет на БЧК Добрич уведомяват всички граждани включени в

Мистерия: Бургазлийка търси бебето си във "Фейсбук"

http://pik.bg/мистерия-бургазлийка-търси-бебето-си-във-фейсбук-news213365.html

Мистерия: Бургазлийка търси бебето си във "Фейсбук"

Майката на мистериозно изчезналото бебе в бургаската МБАЛ "Черноморска" пусна обява в страницата „Търсим се“ във Фейсбук с надеждата да го открие.

„Родих момиченце на 04 февруари 2013 г. в МБАЛ Черноморска. Дадох й имената Мария Хърсева. Тя се роди с височина 52 см и тегло 4,350 кг. Раждането започна нормално, но премина в секцио. Като се събудих от пълната упойка, ми казаха, че дето е починало. Поисках обяснение от лекарите, но уви никой от тях не можа да ни даде адекватен отговор“, пише Нина Мандаджиева в социалната мрежа. 

„Детето е загробено уж като трупен отпадък без име... под номер, но най-интересното е, че трупът му изчезна безследно. За нас това означава, че детето ни е живо! Моля, ако някой има някаква информация, да се свърже с администраторите на „Търсим се“!“, добавя Нина.

Тя и Динко Хърсев, с който живеят заедно от 2007 г., продължават да търсят малката Мария, която уж се е родила мъртва, но й е издаден акт за раждане.

Неотдавна Динко сподели пред камерата на бТВ, че не може да приеме версията, че дъщеря му се е родила мъртва, защото от болницата му са се обадили, за да му честитят, че е станал баща. Той и Нина не спират да търсят причината защо е съставен протокол за мъртво раждане, след като има издаден по-късно от Общината акт за раждане и смърт, със съответно ЕГН.

Съществуването на тези два документа паралелно е недопустимо. Съмненията, че с бебето им е извършена измама се затвърждават още повече от факта, че момиченцето им не е погребано в Бургас, а в Сливен, където е направена аутопсия в тамошна болница, без да има в нея патологоанатомично отделение.

Кристалина Георгиева ще посети Мизия

http://www.cross.bg/georgieva-pomosht-kristalina-1425210.html

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева ще посетят Мизия. Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров ще ги информира за предоставената досега помощ на пострадалите от наводнението хора. Това ще стане в ранния следобед, а преди това еврокомисар Георгиева ще бъде гост на заседанието на Министреския съвет, което започва в 10 часа.  

Бивш шеф на китайската "пощенска" банка обвинен в корупция

http://www.vesti.bg/novini/bivsh-shef-na-kitajskata-poshtenska-banka-obvinen-v-korupciia-6019753

Бившият президент на китайската банка "Postal Savings Bank of China" Тао Лимин бе обвинен в корупция, съобщи днес Върховната народна прокуратура на Китай.

"Лудогорец" се протяга към требъл срещу дебютанта в мача за Суперкупата "Ботев"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/13/2360557_ludogorec_se_protiaga_kum_trebul_sreshtu_debjutanta_v/?ref=rss


"Лудогорец" и "Ботев" излизат тази вечер в спор за Суперкупата. Двубоят е в 20.30 часа на стадион "Лазур" в Бургас.

Шампионите имат възможност да постигнат требъл, ако спечелят купата. В случай че успеят, това ще е вторият път след 2012 г., в който триумфират с трите отличия в България.

"Ботев" дебютира в мача за Суперкупата. Пловдивчани, които минават през труден период, са амбицирани да се реваншират за загубата с 0:1 във финала за Купата на България през май, но пък...

Живакът удря 38 градуса, променя работното време

http://www.bnews.bg/article-113662

До 38 градуса се очаква да скочи живакът на термометрите днес. От Инспекцията по труда съветват работодателите да съобразяват режима на работа с горещините, да осигуряват разхладителни напитки и климатизирани места за почивка.

Столична община раздава минерална заради високите температури

http://pik.bg/столична-община-раздава-минерална-заради-високите-температури-news213363.html

Столична община раздава минерална заради високите температури

Столична община организира раздаване на минерална вода, съобщиха от пресцентъра на общината.

Във връзка с високите летни температури Столична община организира раздаване на минерална вода от 13.00 часа.

Водата ще се раздава на площадното пространство при храма „Св.Неделя” и пред пилоните на Националния дворец на културата. 

Водата ще бъде раздавана до изчерпване на количеството.

Предсрочните избори - с 5 млн.лв. по-скъпи

http://www.cross.bg/izbori-leva-miliona-1425209.html

/КРОСС/ Близо 26 милиона лева ще струват предсрочните избори като премиерът Георги Близнашки вече е подписал финансовите разчети. От ЦИК са настояли в максимален брой места да се проведе машинно гласуване, стана ясно от коментара на министър-председателя след заседанието на кабинета. Той припомни, че на евровота такова експериментално гласуване е проведено в 100 секции. Сега се предвижда да е в поне 500. От него на предишните избори са се възползвали 8000 души. Според него трябва да се стимулират хората да се възползват от новите технологии. Трябва обаче да се изчисли каква е стойността на машините. Затова и сегашните предсрочни парламентарни избори ще са с около 5 милиона лева по-скъпи от предходния вот за 42 НС. Изборите се оскъпили и от по-сложните бюлетини- заради въвеждането на преференциален вот. Освен това се повишават и възнагражденията на членовете на изборните комисии. Увеличението е минимално с 15-20 лева. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Кристалина Георгиева ще присъства на заседанието на правителството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242126

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще бъде гост на редовното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.
По-рано в Министерския съвет комисар Георгиева ще бъде приета от министър-председателя проф. Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще бъде гост на редовното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. По-рано в Министерския съвет комисар Георгиева ще бъде приета от министър-председателя проф.

Служебният кабинет одобрява план-сметката за изборите

http://www.cross.bg/kabineta-miliona-plan-smetkata-1425209.html

/КРОСС/ Очаква се на заседанието на Министерския съвет служебното правителство да одобри постановлението за план-сметката за изборите. Предсрочните парламентарни избори през есента ще струват около 26 милиона лева. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Така вотът, организиран от кабинета "Близнашки" ще струва с 5 милиона повече от този на кабинета "Райков". Снимка: Булфото, всички права запазени  

Иво Божков: Това правителство не е на Протестна мрежа

http://frognews.bg/news_74552/

Назначаването на Ваньо Танов за шеф на митниците е най-малкото спорно, не защото той е лош специалист, а защото върху него има съмнения заради аферата от 2011 г., известна като "Ало, Ваньо", заяви по НТВ журналистът Иво Божков. Според него това е скандал, съизмерим с назначаването на Делян Пеевски като шеф на ДАНС.

Кристалина Георгиева ще присъства на заседанието на правителството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242124

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще бъде гост на редовното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.
По-рано в Министерския съвет комисар Георгиева ще бъде приета от министър-председателя проф. Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще бъде гост на редовното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. По-рано в Министерския съвет комисар Георгиева ще бъде приета от министър-председателя проф.

Преглед на печата - 13 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260982

„24 часа": С хакната парола тотоизмамниците влезли в сървъра с фишовете С хакната парола и потребителско име братовчедите Продан и Николай Маринови, които опитаха да измамят спортния тотализатор и да приберат джакпота от 5 млн.

Слушаш народа - не те боли глава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241796

Изправени пред опасността от бунт, на "Позитано" 20 може би ще се вслушат в желанието на местните социалисти кой да води депутатските листи. Червените явно осъзнават, че когато слушаш народа, не те боли глава или поне по-малко те боли. Защото казано е - глас народен, глад Божи! Народът, като хване химикалката в тъмната стаичка, големи поразии

Опит за банков обир в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_376315.html

Неизвестни са разбили тази нощ входната врата на клона на банка в квартал „Изток" в София, съобщи bTV. Обирджиите обаче се уплашили от алармата, която се задействала и избягали преди пристигането на полицията. По първоначална информация нападателите не са успели да проникнат в помещението и липси не са установени. Това е пореден обир за тази седмица в София. На 3 юли все още неизвестен апаш отмъкна пари от банков клон в столичния квартал „Борово”. Два дни по-късно се разбра, че липсват около 150 000 лева от столичен трезор. На 8 юли беше обрана клиника за пластична хирургия. Преди малко повече от седмица неизвестни опитаха да ограбят банков клон на „Цариградско шосе”, но и те не успяха.

Вътрешният министър Йордан Бакалов и еврокомисар Кристалина Георгиева ще посетят Мизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360530_vutreshniiat_ministur_iordan_bakalov_i_evrokomisar/?ref=rss


Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева ще посетят град Мизия, информираха от МВР.

Те ще се запознаят на място с оперативната обстановка, работата на екипите, условията, при които са настанени евакуираните и нанесените щети от наводнението.

Около 15 часа Кристалина Георгиева и Йордан Бакалов ще имат среща с хора от града, след която е предвиден брифинг за журналистите.
...

Служебният кабинет одобрява план-сметката за изборите през октомври

http://pik.bg/служебният-кабинет-одобрява-план-сметката-за-изборите-през-октомври-news213361.html

Служебният кабинет одобрява план-сметката за изборите през октомври

Днес се очаква на заседанието на Министерския съвет служебното правителство да одобри постановлението за план-сметката за изборите. Предсрочните парламентарни избори през есента ще струват около 26 милиона лева.

Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Така вотът, организиран от кабинета "Близнашки" ще струва с 5 милиона повече от този на кабинета "Райков".

Днес ще бъдат назначени и петима нови областни управители. В дневния ред на кабинета е включено и решение за предоставяне на еднократна финансова помощ на законните наследници на загиналите при наводненията във Враниловци и в Мизия.

Гост на редовното заседание на МС ще бъде еврокомисар Кристалина Георгиева.


Дърво и камък ще се пука от жега днес

http://frognews.bg/news_74550/

Днес отново ще е слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова.

Проверка разкри: Не са опитвали да упоят Алонсо!

http://www.bnews.bg/article-113664

Проверка на две ведомства показа, че избягалият от зоопарка в Ловеч ягуар Алонсо е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване, защото зоопаркът не разполагал подобна специална пушка. За случилото се обаче няма да има наказани.

Страните от ЕС може да въоръжават кюрдите в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/stranite-ot-es-mozhe-da-vyoryzhavat-kiurdite-v-irak-6019750

Оказването на военна помощ е с цел да се спре настъплението на радикалната организация „Ислямска държава“

Страната ни има готовност да посрещне евентуално спиране на доставките на газ

http://www.cross.bg/stoiinev-dragomir-rabotata-1425208.html

/КРОСС/ "Таксата върху приходите на вятърните и слънчевите централи целеше да удържи увеличението на цената на тока." Това заяви пред Дарик бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му служебното правителство трябва да намери алтернативен източник, за да реши проблема. Освен това трябва да продължи работата по прекратяване на дългосрочните договори с американските централи и с изкупуването на цялата енергия от възобновяемите източници. Стойнев бе категоричен, че страната ни по никакъв начин не е застрашена от режим на тока през зимата. „Ако цената се увеличи през октомври за крайните потребители, а и за бизнеса, основна причина ще бъде именно отмяната на 20-процентната такса върху ВЕИ, тъй като НЕК трудно може да преглътне един такъв разход, тъй като тази цена е изключително висока", заяви Стойнев. Драгомир Стойнев бе категоричен, че трябва да продължи работата на кризисния щаб, който следи ситуацията в Украйна. "Страната ни има готовност да посрещне евентуално спиране на доставките на природен газ заради прекъснат транзит от Украйна, като основно използва запасите в хранилището в Чирен и разчита на реверсивната връзка с Гърция", каза още той.  

Трети смъртен случай в Нигерия от ебола

http://africa.actualno.com/Treti-smyrten-sluchaj-v-Nigerija-ot-ebola-news_44686.html

Служител на организацията Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) е починал в Нигерия в резултат на заразяване с вируса ебола. Това е третият смъртен случай в тази западноафрик...

Албания задържа имигранти със съмнение за eбола

http://balkani.actualno.com/Albanija-zadyrja-imigranti-sys-symnenie-za-ebola--news_44687.html

Албанската полиция задържа 40 нелегални имигранти, за петима от които има съмнение за eбола, предаде БГНЕС. Задържането е станало в близост до морския град Валона. Петима от имигрантите имат симптом...

Тийнейджър застреля родителите си в САЩ, не му разрешавали интернет и филми с насилие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242122

16-годишно момче, чийто живот бил строго контролиран от родителите му, се изправи пред съда вчера по обвинение в убийството им. Тийнейджърът не е ходил на училище, учил е у дома си, съобщи „Далас Морнинг Нюз“.
Младежът спокойно изслуша повдигнатите срещу него обвинения за смъртта на Райн и Мария Калънс –съответно на 48 и 49 години в съда в 16-годишно момче, чийто живот бил строго контролиран от родителите му, се изправи пред съда вчера по обвинение в убийството им. Тийнейджърът не е ходил на училище, учил е у дома си, съобщи „Далас Морнинг Нюз“. Младежът спокойно изслуша повдигнатите срещу него обвинения за смъртта на Райн и Мария Калънс –съответно на 48 и 49 години в съда в

Потресаваща мръсотия оставили депутатите след себе си

http://pik.bg/потресаваща-мръсотия-оставили-депутатите-след-себе-си-news213360.html

Потресаваща мръсотия оставили депутатите след себе си

Ужасяваща кочина, червеи, мишки, молци, гъгрици и огромни хлебарки са завъдили депутати от 42-то Народно събрание. На страшната гнусотия се натъкнали хигиенистките от законодателния орган, заети да стегнат ведомствените блокове преди идването на новите лица от провинцията наесен след изборите.

Чистачките били изпратени още преди седмица, за да излъскат жилищата, пише в. "Всеки ден".

"Не оборка, а козметичен ремонт ще е нужен на някои жилища", споделят чистачките. Гледката в апартаменти на вече бивши народни представители била шокираща, според които те не били почиствани през целия мандат. Огромни паяжини, вълмета с прах под мебелите, купчини хартии, хлебарки в кухните и следи от мише настъпление били само част от ужасиите, които иначе спретнатите костюмари оставили след себе си.

В действителност много от ведомствените блокове на парламента са в окаяно състояние и затова много от предишните депутати от провинцията са отказали да се настанят в тях, макар и срещу символичен наем. До последно е имало депутати обитаващи стаи в хотел "Рила".С бъдещите им колеги ситуацията ще е подобна, особено след погрома, който са оставили в блоковете в кварталите "Гео Милев", "Изток" и "Мотописта".

Хигиенистките споделили, че най-добре поддържаните жилища били на депутатките, като след тях не се налагало дори да минават с парцал.

Самотните мъже, особено ергените в парламента нехаели нито за хигиената на местата, където спят, нито им пукало как изглежда немърливото им поведение в чуждите очи.


Строго възпитаван тийнейджър застреля родителите си в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242120

16-годишно момче, чийто живот бил строго контролиран от родителите му, се изправи пред съда вчера по обвинение в убийството им. Тийнейджърът не е ходил на училище, учил е у дома си, съобщи „Далас Морнинг Нюз“.
Младежът спокойно изслуша повдигнатите срещу него обвинения за смъртта на Райн и Мария Калънс –съответно на 48 и 49 години в съда в 16-годишно момче, чийто живот бил строго контролиран от родителите му, се изправи пред съда вчера по обвинение в убийството им. Тийнейджърът не е ходил на училище, учил е у дома си, съобщи „Далас Морнинг Нюз“. Младежът спокойно изслуша повдигнатите срещу него обвинения за смъртта на Райн и Мария Калънс –съответно на 48 и 49 години в съда в

Компютърна мания парализира тийнейджър

http://www.cross.bg/stoitzova-dvizhi-tolya-1425207.html

/КРОСС/ Любов към компютъра в степен на мания парализира тийнейджър. Младежът до такава степен се вживял в страстта си, че правел всичко пред монитора, накрая отказал и да се движи. Той е седял всеки ден по 10-12 часа пред компютъра и дори чувствал тъга, когато се налагало да стане и да се „раздели" с него. Това разказва пред „24 часа" проф. Толя Стоицова, преподавател по социална и медийна психология и невербална комуникация. „С него работеха петима клинични психиатри. Състоянието е много тежко за лечение, защото е на психична основа. Физиологичните функции на организма се запазват, но мозъкът не подава импулси и човек не се движи. Възможно е пълно възстановяване, но все пак процесът е много тежък", разказва още проф. Толя Стоицова. Според нея пристрастяването към компютрите у нас може да се сравни с наркотиците или алкохола. „Слаба богу, у нас все още убийства заради компютър няма, но много често се стига до сбивания заради недаване на парола. В повечето случаи насилието онлайн, съществува и офлайн, което е най-страшното", убедена е проф. Стоицова.  

Без ток във Варненска област днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=260963

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 август - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - с.Неофит Рилски и на част от с.Ветрино.

Поредна жертва във войната по пътищата

http://pik.bg/поредна-жертва-във-войната-по-пътищата-news213357.html

Поредна жертва във войната по пътищата

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 24 тежки катастрофи.

При тях е загинал един човек. 31 са ранените, като двама от тях са с опасност за живота. За района на София са станали 120 леки и едно тежко ПТП с двама ранени.

По 10 припадат на ден във Варна

http://pik.bg/по-10-припадат-на-ден-във-варна-news213356.html

По 10 припадат на ден във Варна

По 5-10 души колабират по варненските улици в последните горещи дни. Линейки хвърчат с вой и събират припадналите от слънчасване хора, съобщи д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ. Заради високите температури се е завишил и броят на повикванията по домовете, предимно от възрастни и хора с хронични заболявания, пише в. "Монитор".

Заради високите температури се увеличи и броят на пациентите, които са хипертоници, но сред тях има и млади хора, сочи статистиката. Това са предимно младежи с по-крехко здраве, които не издържат на температурите. Други пък работят в кухня на заведения за обществено хранене, където от високите температури и допълнителното прегряване около печките им прилошава и викат Бърза помощ. В София острите спешни случаи през изминалото денонощие са 20 – инсулти, инфаркти и бъбречни кризи, но не са в резултат на жегите. Няма припаднали по улиците, каза вчера и.д. шефът на Бърза помощ д-р Александър Златанов.

В хотелското лоби като у дома

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d744f83/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Cv0Ehotelskoto0Elobi0Ekato0Eu0Edoma0H1780A0A60C/story01.htm

Някои хотели преосмислят функцията на лобитата си в опит да привлекат новия тип пътуващи по работа


Берлин готви по-строги правила за европейските имигранти

http://www.cross.bg/germaniya-po-strogi-sotzialni-1425206.html

/КРОСС/ Немското правителство се готви да въведе по-строги правила за европейските имигранти, пише електронното издание "Локал". Сред мерките е депортиране на хората, които злоупотребяват с помощите, и забрана за повторното им влизане в страната. Възможно е и периодът, в който гражданите на ЕС да имат право да търсят работа в Германия, да се ограничи до шест месеца, пише в."Сега". Броят на европейците, които получават социални помощи за безработни в Германия, се е повишил рязко в последната година, показват нови данни от непубликуван все още доклад на Федералната служба по труда. Става въпрос предимно за мигранти от Източна Европа и страните, страдащи най-тежко от кризата в еврозоната. През април техният брой е достигнал 300 000 за пръв път. Това е повишение с 21,6% спрямо април 2013 г. Общият брой на хората, получаващи социални помощи в Германия, е малко под 4,5 млн. 66 458 италианци разчитат на немската социална система, което поставя Италия на първо място в изследваните държави. След нея се нареждат Полша, Гърция и България.    

Вижте къде няма да има вода в София днес

http://pik.bg/вижте-къде-няма-да-има-вода-в-софия-днес-news213353.html

Вижте къде няма да има вода в София днес

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството.

Във връзка със строително-монтажни работи по рехабилитацията на канален участък в района над с. Бистрица, се налага спиране на Рилския водопровод и водоподаването в района на с. Железница - от 14.00 ч. до 23.30 ч. на 13 август; в с. Бистрица - от 11.30 ч. до 23.30 ч. на 13 август; в с. Панчарево /висока зона/, с. Кокаляне /висока зона/, във вилната зона "Косанин дол", във вилната зона "Ловджийска чешма", във вилната зона "Бункера" /горна част/, във вилната зона "Градище" - от 13.30 ч. на 13 август до 1.30 ч. на 14 август; в кв. "Симеоново", във вилната зона "Симеоново-Драгалевци", в кв. "Драгалевци", във вилната зона "Малинова долина" - от 13.00 ч. на 13 август до 1.00 ч. на 14 август; в кв. "Киноцентъра" - от 14.00 ч. на 13 август до 2.00 ч. на 14 август.

Във връзка с подмяната на сградно водопроводно отклонение по ул. "Спортист", кв. "Мировяне", се налага спиране на водоподаването от 9.30 ч. до 13.30 ч. в района на улиците "Христо Ботев", "Перуника", "Канала", "Еделвайс", "Чавдар войвода". След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване на мътността на водата.

Държавните мини опитват пак да заемат 50 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241928

Държавните “Мини Марица-изток” ще опитат за втори път да намерят заем за 50,16 млн. лева, за да изпълнят инвестиционните си програми. Дружеството е пуснало поръчка за сумата. Компанията е готова да плати над 13 млн. лв. разходи на банката, която се реши да я финасира с десетгодишен заем. Гратисният период трябва да е 2 години. За първи път дружеств Държавните “Мини Марица-изток” ще опитат за втори път да намерят заем за 50,16 млн. лева, за да изпълнят инвестиционните си програми. Дружеството е пуснало поръчка за сумата. Компанията е готова да плати над 13 млн. лв. разходи на банката, която се реши да я финасира с десетгодишен заем. Гратисният период трябва да е 2 години. За първи път дружеств

От МФ очакват 900 млн. лв. неизпълнение на приходите

http://pik.bg/от-мф-очакват-900-млн-лв-неизпълнение-на-приходите-news213352.html

От МФ очакват 900 млн. лв. неизпълнение на приходите

Минусът в планираните приходи за 2014 г. ще стигне 900 млн. лв. По-малкото постъпления и проблемите с разходната част на бюджета, особено в частта на еврофондовете, ще доведат до нарастване на дефицита. Той обаче ще остане под максимално позволените по закон 3% от БВП.

Такава е предварителната оценка на финансовото министерство за очакваното изпълнение на бюджет 2014, съобщи служебният министър Румен Порожанов в интервю за БТА. Вчера Порожанов направи първа емблематична рокада в ресора си, връщайки начело на Агенция "Митници" началникът й в мандата на кабинета "Борисов" Ваньо Танов.

От Танов се очаква да повиши събираемостта на акцизи и ДДС от внос - две от най-проблемните приходни пера в бюджета. Прогнозата на Порожанов за очакваното неизпълнение на бюджет 2014 съвпада с оценките на експерти на база на месечните данни на МФ и се разминава с анализа на кабинета "Орешарски". В предложената в последния момент актуализация на бюджета бившето правителство призна за неизпълнение на приходната част от 500 млн. лв., единствено в частта на постъпленията от ДДС от внос.

Към края на юни постъпленията от ДДС от внос са с около 75 млн. лв. по-малко спрямо същия период на м.г., а в същото време се чака годишен ръст от 542 млн. лв. Сериозно изостават и приходите от акцизи, при които тази година се очакват 322 млн. лв. повече от м.г. Вчера не стана как се разпределя по отделните приходни пера очакваното неизпълнение от 900 млн. лв. Финансовият министър Порожанов уточни, че част от неизпълнението се дължи и на нереалистично заложени прогнози в бюджет 2014 и може донякъде да бъде компенсирано при мерки за повишаване на събираемостта.

Финансовото министерство разработва два варианта за дефицита по повод проблемите с оперативните програми - песимистичен, с дефицит от 900 млн. лв. при спрени 2 оперативни програми, и оптимистичен - с дефицит от 300 млн. лв. при пусната програма "Околна среда", съобщи още Порожанов.

Експертите в МФ ще изчакат до средата на септември, преди да започнат работа по проекта за актуализация на държавния бюджет за 2014 г., коментира още Порожанов. Така анализите ще могат да стъпят на повече данни и на актуализирания вариант на тригодишната бюджетна прогноза. Актуализацията на бюджета ще предвиди и допълнителен ресурс за допълване на фонда на гарантиране на влоговете, тоест с нея вероятно ще се заложи и завишаване на планирания дълг за тази година.

По оценки на МФ дефицитът за тази година няма да надхвърли планираните 3% от БВП и на начислена, и на касова основа. Финансовото министерство ще представи подробен анализ за изпълнението на бюджета идната седмица, пише в. Сега.

3 екипа проверяват язовирите край Мизия

http://pik.bg/3-екипа-проверяват-язовирите-край-мизия-news213351.html

3 екипа проверяват язовирите край Мизия

Огледите на наводнените къщи в Мизия започнаха вчера около обяд. Само една от близо 20 обиколени къщи бе означена като годна за живеене.

Експерти от Университета по архитектура и геодезия заедно със служители на общината от сутринта правят оценка кои сгради са годни за обитаване и кои трябва да бъдат съборени, съобщи Нова телевизия. Постройките, обозначени с жълто от експертите, са оценени като негодни за живеене, но поправими.

„От техническа гледна точка почти всичките къщи са поправими и могат да бъдат ремонтирани по съответен начин. Но за всичките е необходимо да се направи съответен проект за усилване”, обясни проф. Йордан Милев – преподавател в УАСГ. Междувременно три екипа от следователи и експерти проверяват язовирите край Мизия заради съмнения, че те са причинили наводнението в града и района. До петък се очаква докладът на разследващите да бъде на бюротото на окръжния прокурор във Враца Асен Пашански, по чието разпореждане се провежда следствието.

Преди ден експерти алармираха, че малкото язовирче „Стубля” край Борован е виновно за бедствието. Кметицата на общината Десислава Георгиева обаче реагира гневно. Това е лъжа и груб цинизъм, заяви тя. „Този водоем, който се стопанисва от местното Ловно-рибарско дружество, е 15 декара и не е причина за наводнението в Мизия”, категоричен е и областният управител Венцислав Василев.

Той твърди, че вълната, която заля населените места по поречията на реките Лева, Скът, Искър и Огоста се дължи на обилните дъждове, които паднаха в района, а не на скъсани стени на язовири. Василев се аргументира и с факта, че освен Мизия са залети и други селища в областта, които се намират преди тези язовири.

„Всички бяха предупредени, за да вземат адекватни мерки. На база предупрежденията в някои от общините бе създадена много добра организация, в други - не. В момента няма да коментирам действията на нито един общински кмет от етична гледна точка, нека оставим органите да си свършат работата, подчерта Венцислав Василев. Той опроверга и нападките, които му отправи кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, че не е дал разрешение за разрушаване на дигата в деня преди потопа. „Не е постъпвало запитване или информация в областната администрация за разрушаване на дигата, както твърди д-р Крушовенски. По факс са изпратени запитвания до експремиера Пламен Орешарски и ексминистъра Димитър Греков, но такъв факс не е получаван при нас, категоричен е Василев. Губернаторът уточни, че кметът му е поискал разрешение по телефона и той е изпратил главния инженер на „Напоителни системи”, за да даде експертно мнение, да прецени как да съдейства и къде точно да стане пробивът, пише в. Монитор.


Слънчево и горещо днес, до 38°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242111

Днес отново ще е слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”.
Слънчево и горещо ще се задържи по Черноморието с максимални температури 30°-33°. Днес отново ще е слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”. Слънчево и горещо ще се задържи по Черноморието с максимални температури 30°-33°.

Слънчево и горещо днес, до 38°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242107

Днес отново ще е слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”.
Слънчево и горещо ще се задържи по Черноморието с максимални температури 30°-33°. Днес отново ще е слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”. Слънчево и горещо ще се задържи по Черноморието с максимални температури 30°-33°.

14 души под лекарски контрол в Сърбия със съмнения за ебола

http://www.cross.bg/kontrol-surbiya-afrika-1425205.html

/КРОСС/ В Сърбия 14 души са под лекарски контрол във връзка с вероятността от заразяване с вируса Ебол, съобщават от Института за обществено здравеопазване. Става дума за хора, върнали се от Африка, където е фиксирана епидемия на опасното заболяване - преди всичко в Нигерия, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, уточнява Гласът на Русия, предава Гласът на Русия. Пътниците, пристигащи от там, минават санитарен контрол направо на летището. Те са длъжни да се свържат с епидемиолозите в своите градове, които ще ги наблюдават по-нататък. По данни на Световната здравна организация 1013 души са починали от избухването на Ебола в Западна Африка.      

Най-важното от Варна във вчерашния 12 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260927

Откриха десетки мъртви щъркели до електропроводи във Варна Експерти от РИОСВ откриха мъртви щъркели до електропроводи над квартал "Владислав Варненчик” във Варна. На поляната над старото военно поделение над квартала около електропроводите с табела „Новаково-2” първоначално бяха открити три мъртви щъркела.

Актрисата Лорън Бакол почина на 89-годишна възраст

http://scene.actualno.com/Aktrisata-Loryn-Bakol-pochina-na-89-godishna-vyzrast-news_44650.html

Актрисата Лорън Бакол, която покори сърцето на Хъмфри Богарт на екрана и извън него, почина на 89-годишна възраст, предаде Ройтерс. Бекол беше съпруга на Богарт от 1945 г. до смъртта на актьора през ...

Извадиха зъб от носа на пациент

http://actualno.actualno.com/Izvadiha-zyb-ot-nosa-na-pacient-news_44673.html

За необичаен медицински случай разказват специалисти от Саудитска Арабия. Става дума за пациент, който, след повтарящи се няколко пъти в месеца кръвотечения от носа в продължение на три години, потърс...

Гръцки войници скандират: Ще пием кръвта на турци, скопяни и албанци

http://balkani.actualno.com/Grycki-vojnici-skandirat-Shte-piem-kryvta-na-turci-skopjani-i-albanci-news_44680.html

Властите в Република Македония официално протестираха срещу расистки прояви в гръцката армия, предаде БГНЕС. В македонските медии бе излъчено видео, на което се вижда как спецчастите на гръцките сух...

Патладжани с майонеза и сирене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241818

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Партиите на опашка пред ЦИК за изборите

http://pik.bg/партиите-на-опашка-пред-цик-за-изборите-news213347.html

Партиите на опашка пред ЦИК за изборите

Дълги опашки от мераклии да седнат зад депутатска банка се очертава да се образуват пред ЦИК в последните възможни дни за регистрацията за парламентарните избори. Причината е, че голяма част от партиите и коалициите, които ще се състезават за народната любов на 5 октомври, не бързат с подаването на документи, твърди в. "Монитор”.

В същото време изборната администрация очаква доста по-сериозен наплив за вота за НС в сравнение с този за Европейския парламент през май, когато се явиха 21 формации и 3 независими кандидати. Това пролича от по-големите суми, които ЦИК поиска преди дни, за медийни пакети за формациите без държавна субсидия.

Освен това парламентарният вот по принцип е по-примамлив, защото дава шанс на партиите, изкарали над 1% подкрепа, да се наредят на държавна хранилка за субсидии и офиси на тънък наем. На предсрочните избори през 2013 година желание за участие заявиха 45 формации. Изборната администрация отвори врати за регистрация вчера сутринта и ще ги затвори идната сряда точно в 18 часа.

В първия ден обаче само ГЕРБ подаде документи. За да спазят традицията си за регистрация под №1, в продължение на 2 седмици представители на младежката организация на партията дежуряха денонощно на стълбите пред бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК, и пазиха ред. Като пълна гаранция, че никой няма да ги изпревари в последния момент, вчера сутринта зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов подрани с 20 минути и чинно изчака пред заключените врати да стане 9 часа и ЦИК да стартира с приемането на документи. Партията на Бойко Борисов събрала над 40 000 подписа при необходими едва 2500.

„Нашите амбиции са големи. Борим се за първи резултат, но с голяма разлика и с депутати над 121”, обяви Цветанов след подаването на документите. Той уточни, че ГЕРБ финализира процеса по редене на листите си, като той самият отново ще оглави две от тях – едната със сигурност във Велико Търново, а другата - в Благоевград или в София. Освен ГЕРБ обаче никоя от другите големи партии не смята да се записва за изборите още в първите възможни дни.

„Тези надпреварвания за първа регистрация са излишни. Важното е процедурата да бъде законосъобразна”, коментира новият говорител на БСП Атанас Мерджанов. Социалистите по всяка вероятност ще подадат документите си в ЦИК едва следващата седмица, тъй като първо трябва да проведат консултации с коалиционните си партньори, с които ще се явят на вота. Червените смятат да преименуват обединението си от „Коалиция за България” на „БСП - лява България”. Тепърва трябва да се уточни и форматът й, тъй като има идея за промяна в броя на партиите.

Тези щекотливи въпроси ще започнат да се обсъждат едва след пленума на социалистите утре, когато ще се определят водачите на листите. ДПС също планира да внесе документите си в ЦИК следващата седмица, без все пак да чака последния момент. Регистрацията е планирана за понеделник, уточниха от движението. По-експедитивни ще се опитат да бъдат от Реформаторския блок, чиито представители обмислят да се запишат за участие в петък.

Куп малки формации обаче, които по традиция имат затруднения в събирането на необходимия брой подписи, ще оставят регистрацията си за последния момент. Междувременно вчера служебният премиер проф. Георги Близнашки привика на „Дондуков” 1 ръководството на ЦИК за координиране на действията по организацията на изборите. Вече стана ясно, че в крайна сметка министър-председателят се нагърби лично да отговаря за този приоритетен за кабинета въпрос след отказа на Красимира Медарова да стане министър по изборите.

След срещата си с изборната администрация той потвърди, че ще назначи за свой съветник по организацията на вота бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която ръководеше Гражданския борд за честни и прозрачни избори в служебния кабинет „Райков”.

Янки съсече родителите и синовете си

http://www.vesti.bg/novini/ianki-syseche-roditelite-i-sinovete-si-6019749

Жителят на американския щат Калифорния, 46-годишният Никола Холцер е признал, че е съсякъл родителите и децата си, както и домашното куче, съобщава телевизионният канал Си Би Ес.

Робин Уилямс се обесил с колан

http://frognews.bg/news_74551/

Актьорът Робин Уилямс е бил намерен с колан около врата му и повърхностни рани на китките, съобщи полицията на Лос Анжелис, като добави, че най-вероятно става дума за самоубийство, предаде AFP.

Министрите сменят петима областни управители

http://www.cross.bg/ypraviteli-oblastni-promeni-1425204.html

/КРОСС/ Решение за назначаване на нови петима областни управители ще разгледа правителството на днешното си заседание. Сменени ще бъдат губернаторите на Благоевград, Русе, Монтана и Плевен. Очаква се новите областни управители да бъдат Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков. В прессъобщението за тях се посочва само, че притежават опит в административното управление и мениджмънта. В дневния ред на кабинета е включено и решение за предоставяне на еднократна финансова помощ на законните наследници на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в град Мизия. Министрите ще разгледат и предложение за промени в Надзорния съвет на НОИ, обусловени от персоналните промени в правителството. Ще бъдат определени и критерии, при наличието на които в обекти на територията на България е задължително създаването на звена за пожарна безопасност.  

Опасното правителство

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/13/2360156_opasnoto_pravitelstvo/?ref=rss


Служебното правителство изглежда прилично, та чак умилително. Никой не се заявява като някакъв чутовен херой, който ще оправи нещата с един замах. Напротив, всички изглеждат леко стреснати от онова, което започват да научават за ресорите си. И чат-пат правят по някое детинско гафче, което изобщо не може да бъде сравнявано с високите постижения на управлението на ГЕРБ или на Орешарски. Защо тогава е тази безмилостна стрелба по правителството? Защо силите на мрака – от васалната на Пеевски...

Роналдо и Реал Мадрид вдигнаха Суперкупата на Европа

http://www.cross.bg/ronaldo-gola-real-1425203.html

/КРОСС/ Реал Мадрид е новият носител на Суперкупата на Европа, след като на финала в Кардиф надви с 2:0 на Севиля. И двата гола отбеляза суперзвездата на "белия балет" Кристиано Роналдо (30' и 49'), който вече има 70 гола в европейските клубни турнири и така изпревари Герд Мюлер (69) и застигна Филипо Индзаги (70). Само шест попадения делят Кристиано Роналдо от върха, който е окупиран от легендата на Реал Раул Гонсалес със 76. Трофеят е втори такъв във витрината на "кралския клуб", след този от 2002-ра. За втори път в сблъсък за този трофей играха два клуба от Испания. Предишният път бе през 2006 година, когато единият от двата тима отново бе Севиля, като тогава той спечели с 3:0 срещу Барселона. Суперкупата на Европа бе и последният клубен трофей, който липсваше във визитката на Роналдо, но с два гола, португалецът си подсигури и него.    

Проф. Толя Стоицова: Компютър парализира 18-годишно момче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241925


С проф. д. пс. н. Толя Стоицова, специалист по социална и медийна психология, разговаря Димитър Мартинов
- Проф. Стоицова, в интернет е пълно със заплахи. Социалният инженеринг е една от най-големите от тях. Как можем да се предпазим от нея?
- Манипулацията онлайн и офлайн си приличат по това, че умишлено насочват хората към някаква определена С проф. д. пс. н. Толя Стоицова, специалист по социална и медийна психология, разговаря Димитър Мартинов - Проф. Стоицова, в интернет е пълно със заплахи. Социалният инженеринг е една от най-големите от тях. Как можем да се предпазим от нея? - Манипулацията онлайн и офлайн си приличат по това, че умишлено насочват хората към някаква определена

Пътна обстановка в страната - 13 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260981

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София – Бургас: няма ограничения.

Започна сезонът на змиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241811

Заради жегата влечугите плъзнаха по високите части на страната


Спешна помощ се запаси с противозмийски серум



Започна сезонът на змиите. Заради настаналите жеги влечугите излязоха от скривалищата си и плъзнаха по своите маркирани от години територии. По тази причина столичната Спешна помощ и филиалът в Софийска област се запасиха с проти Заради жегата влечугите плъзнаха по високите части на страната Спешна помощ се запаси с противозмийски серум Започна сезонът на змиите. Заради настаналите жеги влечугите излязоха от скривалищата си и плъзнаха по своите маркирани от години територии. По тази причина столичната Спешна помощ и филиалът в Софийска област се запасиха с проти

В „Пирогов” готвят уникална за Югоизточна Европа операция

http://www.cross.bg/pirogov-klinikata-rebra-1425202.html

/КРОСС/ В „Пирогов" ще бъде извършена уникална за Югоизточна Европа операция. Пациентът е момиченце на годинка, което има рядкото заболяване „Синдром на Поланд". Заради него детето се е родило с четири липсващи ребра и слепване на останалите ребра, начална форма на сколиоза - гръбначно изкривяване, аплазия на млечната жлеза (млечната жлеза не е на обичайното място, а по-високо). Операцията ще извършат гост-хирургът проф. Ралф Щукер и началникът на Клиниката по детска хирургия към „Пирогов" проф. Росен Дребов. Операцията ще бъде наблюдавана на живо от лекарите от „Пирогов", други болници в София и страната. Модератор ще бъде д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология.  

"Нищо" не може да съществува вечно

http://www.cross.bg/nishto-ne-mozhe-da-sushtestvyva-vechno-1425201.html

/КРОСС/ Професор Стивън Уилям Хокинг, английски физик, до 2009 - Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет: "Нищо" не може да съществува вечно.

Министерският съвет сменя петима областни управители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360446_ministerskiiat_suvet_smenia_petima_oblastni_upraviteli/?ref=rss


Решение за назначаване на нови петима областни управители ще разгледа правителството на днешното си заседание. Сред тях са спорните губернатори, издигнати от ДПС на Благоевград Меса Палев и Пловдив Венцислав Каймаканов. Другите градове с нови областни управители са Монтана, Русе и Плевен.

Димитър Димитров, директор на Благоевград БТ в периода 1999 -2000 година, ще смени Муса Палев, срещу който имаше протести от първия му работен ден. В Пловдив издигнатият от ДПС Венцислав Каймаканов...

Малайзийските авиолинии съкращават 20% от работните места

http://www.vesti.bg/novini/malajzijskite-aviolinii-sykrashtavat-20-ot-rabotnite-mesta-6019748

Авиокомпанията "Малейжа еърлайнс" обмисля възможността за съкращаване до 20 на сто на работните места като мярка за преодоляване на затрудненото финансово положение, възникнало в резултат на двата големи инцидента с пътнически самолети през тази година, пише в. "Стрейтс таймс".

13 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=260980

1099 г. — Паскалий II е избран за католически папа. 1521 г. — Испанският конквистадор Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките — днешния град Мексико. 1624 г. — Кардинал Ришельо става главен министър на Франция в правителството на Луи XIII.

Токът от 7-и блок в АЕЦ ще е с 80% по-скъп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241892

Цената на електроенергията от бъдещия 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде средно с 80% по-висока от тази на работещите в момента 5-и и 6-и блок. Очакваната цена за мегаватчас ще е 90 лв., при 50 лв. на старите мощности. Това стана ясно от думите на шефа на централата Иван Генов пред БНР. Според Генов средният микс, който ще се получава от тока от тр Цената на електроенергията от бъдещия 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде средно с 80% по-висока от тази на работещите в момента 5-и и 6-и блок. Очакваната цена за мегаватчас ще е 90 лв., при 50 лв. на старите мощности. Това стана ясно от думите на шефа на централата Иван Генов пред БНР. Според Генов средният микс, който ще се получава от тока от тр

"Доклад" разказва за последните часове преди изчезването на Ларс Митанг във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360452_doklad_razkazva_za_poslednite_chasove_predi/?ref=rss


Вече повече от месец няма и следа от изчезналия на 8 юли във Варна 28 годишен германски гражданин Ларс Митанг. В издирването му са ангажирани Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, полицейските служби в Германия и още няколко европейски страни, както и частна детективска агенция, наета от майката на изчезналия.

Миналата седмица във връзка с разследването на случая на посещение във Варна пристигна и новоназначеният консул на Федералната република в София Томас...

Религиозен календар за 13 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241245

Преп. Максим Изповедник. Св. Тихон, еп. Задонски
Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на православието. Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. На днешния ден се празнува пренасянето на мощите му от мястото Преп. Максим Изповедник. Св. Тихон, еп. Задонски Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на православието. Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. На днешния ден се празнува пренасянето на мощите му от мястото

Л. Хампарцумян: КТБ беше с неустойчив бизнес модел

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d73ad1a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cl0Ehamparcumian0Ektb0Ebeshe0Es0Eneustoichiv0Ebiznes0Emodel0H1780A0A20C/story01.htm

Искането МВФ да направи оценка на финансовата система у нас цели възстановяването на репутацията на БНБ, смята банкерът


Сребърни монети на император Йоан ІІІ Дука Ватаци откриха археолози край Ивайловград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241609

Бронзов съд с шест сребърни монети разкри експедицията на археолога Ивайло Колев, която проучва крепостта Родестица край Ивайловград. От 10 години екип на Националния исторически музей провежда там редовни археологически разкопки. Малкото съкровище е намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято. Бронзов съд с шест сребърни монети разкри експедицията на археолога Ивайло Колев, която проучва крепостта Родестица край Ивайловград. От 10 години екип на Националния исторически музей провежда там редовни археологически разкопки. Малкото съкровище е намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято.

Защо съдия Адамова е съдена по баща ѝ, а не по работата ѝ, питат журналисти

http://politics.actualno.com/Zashto-sydija-Adamova-e-sydena-po-bashta--a-ne-po-rabotata--pitat-jurnalisti-news_44665.html

На всеки може да му се случи негов близък да извърши нещо нередно, да влезе дори в затвора. И е безумие заради това ти да страдаш. Затова и 50 магистрати веднага подкрепиха съдия Аглика Адамова, казах...

Как възниква "Ислямска държава"?

http://asia.actualno.com/Kak-vyznikva-Isljamska-dyrjava-news_44671.html

Терористичната организация "Ислямска държава" междувременно контролира обширни територии. Как обаче се стигна до това? И какво общо има свалянето на Садам Хюсеин с тази радикална групировк...

Прогноза за времето - 13 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260979

Днес над страната ще е отново слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Максималните температури ще са между 33° и 38°. Атмосферното налягане ще е близко до средномесечната стойност. Слънчево и горещо ще се задържи по Черноморието с максимални температури 30°-33°.

Преп. Максим Изповедник. Св. Тихон, еп. Задонски

http://www.cross.bg/tihon-tzurkva-zadonski-1425200.html

/КРОСС/ Житието на преподобномъченик Максим е дадено на 21 януари. А на днешната дата се празнува пренасяне на мощите му от мястото на неговото заточение и смърт в столицата Цариград. Обаче и известният съставител на жития св. Димитрий Ростовски признава, че не могъл да намери сведения кога и при кой византийски император или патриарх станало това пренасяне. Св. Тихон Задонски е един от най-великите и най-новите благодатни подвижници и пастири на Руската православна църква. По своята светост и подвиг той може да се сравнява с древните велики свети отци на Вселенската църква. Св. Тихон Задонски се родил в 1724 г. в бедното семейство на църковния служител Сава Кирилович Соколов, село Короцка, Новгородска губерния. В светото кръщение получил името Тимотей. Баща му умрял твърде рано, а майка му едва смогвала да изхрани своите сирачета - четири сина и две дъщери. Когато Тимотей пораснал, майка му успяла да го настани в Новгородското духовно училище (1738), което две години по-късно било превърнато в духовна семинария. Завършил образованието си с пълно отличие през 1754 г., той веднага бил назначен в същата семинария за преподавател по гръцки език и риторика. На 10 април 1758 г. приел монашеско пострижение с името Тихон и наскоро бил ръкоположен за йеродякой, йеромонах, а през 1759 г. бива възведен в архимандритско достойнство и назначен за ректор на духовната семинария в гр. Твер

Предстоящи събития в страната за днес, 13 август

http://www.cross.bg/sofiyaot-slyzhebniyat-ministur-1425199.html

/КРОСС/ София.От 10 ч. ще се проведе правителствено заседание на служебния кабинет. София.От 14 ч. в Големия колегиум на МЗХ служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев ще представи заместник-министрите Георги Костов и Марина Бракалова. София.От 14.30 ч. в сградата на МОСВ служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова ще представи официално своя екип, както и приоритетите на Министерството на околната среда и водите в програмата на служебното правителство. София.От 11 ч. в Пресклуб на БТА - София Сдружението за правна помощ на потребителите ще даде пресконференция за медиите. София.От 12 ч. на Терминал 2 на летище „София" служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова ще изпрати 27-те български спортисти, взели квоти за II младежки олимпийски игри в Нанкин. София.От 11 ч. кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще провери дигата на река Лесновска. Бургас.От 11 ч. в малката зала на Областна администрация - Бургас ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящият на 16.08.2014 г. в с. Бръшлян Втори конкурс за хайдушка и комитска песен "В прослава на хайдутството". Мизия. От 13.30 ч. в раздавателния пункт на БЧК в Мизия, председателят на БЧК Христо Григоров ще се срещне с еврокомисар Кристалина Георгиева и ще я информира за тежката бедствена ситуация. Видин.От 9 ч. в зала 2 на Видинския районен съд ще се заседава по дело НОХД № 1410/ 2013 г. срещу подсъдимите Иван Н., Росен Н., Атанас К

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-emil-ivanov-1425195.html

/КРОСС/ Андрей Слабаков, кинорежисьор, 54 г. Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, 48 г. Драгомир Шопов, писател, поет, 76 г. Емил Кременлиев, бивш футболен национал, четвърти в света, 45 г. Емил Христов, оператор, режисьор, 58 г. Иван Иванов, депутат в 42рото НС от ПГ на Коалиция за България, 39 г. Кристалина Георгиева, еврокомисар. Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 52 г. Михаил Белчев, композитор, поет и певец, 68 г.  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tzvetan-monitor-novinar-1425196.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Арест за Василевв. 24 часа - 20 години в затвора за Цветан Василевв. Стандарт - Дежавю във власттав. Новинар - Посегнаха и на светинята Шипкав. Дума - Интерпол издирва Цветан Василевв. Сега - Спецполицаи втрещиха възрастни пенсионери с „ювелирна акция"в. Монитор - Интерпол издирва Цветан Василевв. Земя - Турски комбайни жънат у насв. Всеки ден - Тайно съкровище на Вангав. България днес - Ники Кънчев бяга от Биг Брадърв. Капитал - Правителството подновява плащанията по две европрограмив. Преса - Сменят областните, ревизия във властта   Водещи заглавия на вътрешните страници „Код черввно"изпраща линейка до 8 минути - в. Репортер - стр. 1, 4Издадена е заповед за арест на Цветан Василев - в. Репортер - стр. 2Ваньо Танов се връща в митниците - в. Капитал дейли - стр. 3Здравният министър ще спре спорните търгове на Таня Андреева - в. Капитал дейли - стр. 4Назначиха още 10 заместник-министри - в. Новинар - стр. 2Започна регистрацията за изборите на 5 октомври - в. Новинар - стр. 2Лидерът на РЗС Яне Янев призова : Прокуратурата да провери финансирането на „Протестна мрежа" - в. Монитор - стр. 2Чужденци ще правят счетоводната експертиза - в. Монитор - стр. 213 млн. лв. от ЕС за саниране блокирани в КТБ - в. 24 часа - стр. 4Собственици: България може да загуби всичките пари от Брюксел - в. 24 часа - стр. 4Цветанов записа ГЕРБ първа за вота, ще оглави 2 листи - в. 24 часа - стр

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1425197.html

/КРОСС/ БНТ1, „Денят започва" Тема: Защо лекари от Националната кардиологична болница отказаха преглед на дете със сърдечна криза. На живо - отговорът на изпълнителния директор на лечебното заведение. Тема: Рубриката „Под морските вълни", където журналистът Цветелина Атанасова ни разказва какво е ретро дайвинг и още лятно настроение в морската ни рубрика. Тема: Да покориш втория по височина връх в света. След експедицията до Хималаите и Пакистан, специално за БНТ - Боян Петров, гост на предаването. Тема: Ще застане ли на лидерския пост на Реформаторския блок председателят на ДСБ Радан Кънев? Тема: За банковата стабилност - и още какво ще стане с парите на вложителите в КТБГост: Левон Хампарцумян,главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк", както и председател на Асоциацията на банките в България (АББ) Тема: Времето на Роро Кавалджиев. Очаквайте: Завръщането на проекта „Бисквитките" и още - Диян Каролев - с изпълнение на живо. Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Ексклузивно: среща с възрастната жена, която дари последните си 4 лева на бедстващите в Мизия.Тема: Ще има ли режим на тока и покачване на цените? И кога ще се реши проблемът с КТБ? Икономическият вицепремиер Екатерина Захариева.Тема: Потвърдено: Интерпол издирва Цветан Василев. Журналистите Петя Владимирова и Мирела Веселинова коментират и шумните кадрови предложения в служебния кабинет

13 август в историята

http://www.cross.bg/polet-samolet-voiina-1425198.html

1099 г. - Паскалий II е избран за католически папа.1521 г. - Испанският конквистадор Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките - днешният град Мексико.1624 г. - Кардинал Ришельо става главен министър на Франция в правителството на Луи XIII.1642 г. - Кристиан Хюйгенс открива южната полярна шапка на планетата Марс, наречена "Сиртис Мейджър Планиша".1868 г. - Катастрофално земетресение в Перу и Еквадор убива 25 хиляди и причинява щети за 300 милиона долара.1905 г. - В Норвегия е проведен референдум за отделяне на кралството от унията с Швеция.1907 г. - В Ню Йорк започват да се движат първите таксита.1912 г. - Провежда се първия полет на български военен самолет над София - пилот е поручик Симеон Петров, със самолет Blériot XI.1913 г. - Хари Брадли от лаборатория в Шефилд (Великобритания) изобретява неръждаваема стомана.1920 г. - По време на полско-съветската война започва битката за Варшава, на 25 август Червената армия е отблъсната.1923 г. - Започва хиперинфлация в Германия.1932 г. - Адолф Хитлер отказва вицеканцлерския пост.1940 г. - Втората световна война: Започва германската операция Adlerangriff (Атаката на орела) срещу Кралските ВВС на Обединеното кралство.1952 г. - Германия и Япония се присъединяват към Международния валутен фонд.1960 г. - ЦАР обявява независимост от Франция.1961 г. - Издигната е Берлинската стена и ГДР затваря границата със Западен Берлин.1987 г

Таралежи "Стефани"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241688

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Екатерина Захариева: Ние сме експерти и затова сме министри, не заради някой друг

http://politics.actualno.com/Ekaterina-Zaharieva-Nie-sme-eksperti-i-zatova-sme-ministri-ne-zaradi-njakoj-drug-news_44656.html

От няколко дена слушам и искрено се забавлявам на твърденията чий кабинет сме – на „Протестна мрежа”, на ГЕРБ. Ние сме назначени от президента, защото сме специалисти, ко...

Канада ще предостави на СЗО експериментална ваксина срещу Ебола

http://africa.actualno.com/Kanada-shte-predostavi-na-SZO-eksperimentalna-vaksina-sreshtu-Ebola-news_44661.html

Канада предложи на Световната здравна организация експериментална ваксина срещу Ебола, обяви канадската Агенция за здравеопазване, цитирана от ДПА.Между 800 и 1000 дози от експерименталното лекарство ...

Преглед на печата от 13 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360582_pregled_na_pechata_ot_13_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Плащанията по спрените европейски програми ще продължат с пари от бюджета
Нужни са близо 1 млрд. лв., част от които ще дойдат от публичната инвестиционна програма на кабинета "Орешарски"

Прокуратурата обвини задочно Цветан Василев, ще го издирва през Интерпол
Преди две седмици са били обвинени изпълнителните директори на КТБ за умишлена безстопанственост

Ваньо Танов се връща в митниците
Смяната на...

Жега днес, захлаждане се чака през уикенда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360396_jega_dnes_zahlajdane_se_chaka_prez_uikenda/?ref=rss


Слънчев и горещ ден ни чака днес и в оставащите дни до края на работната седмица. Краткотрайно, но сериозно захлаждане вероятно ще има през уикенда, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Днес още по обяд температурите в равнините ще подминат отметката 30 и ще се задържат над нея чак до залязването на слънцето. Максималните температури в страната ще са между 33 и 38 градуса, като най-горещо ще е в Югозападните райони.

Днес е...

Актрисата Лорън Бекол почина на 89-годишна възраст

http://scene.actualno.com/Aktrisata-Loryn-Bekol-pochina-na-89-godishna-vyzrast-news_44650.html

Актрисата Лорън Бекол, която покори сърцето на Хъмфри Богарт на екрана и извън него, почина на 89-годишна възраст, предаде Ройтерс. Бекол беше съпруга на Богарт от 1945 г. до смъртта на актьора през ...

Пътищата в страната са предимно сухи

http://society.actualno.com/Pytishtata-v-stranata-sa-predimno-suhi-news_44652.html

Пътната обстановка в страната е нормална. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, съобщават от СБА. АМ "Тракия" в област Пазарджик във връзка с извършване на ремонтно-възстанови...

Петима загинаха при земетресението в Еквадор

http://africa.actualno.com/Petima-zaginaha-pri-zemetresenieto-v-Ekvador-news_44655.html

Поне петима души са жертвите на земетресението със сила 5,1 по Рихтер, което разлюля Еквадор. Други 18 са пострадали. Работата на летището в столицата Кито бе спряна в продължение на половин час. ...

Петима загинаха при земетресението в Еквадор

http://www.vesti.bg/novini/petima-zaginaha-pri-zemetresenieto-v-ekvador-6019747

Поне петима души са жертвите на земетресението със сила 5,1 по Рихтер, което разлюля Еквадор. Други 18 са пострадали. Работата на летището в столицата Кито бе спряна в продължение на половин час.

Св. мъченик Иполит

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Ipolit-news_44645.html

След мъченическата смърт на свети архидякон Лаврентий (виж житието му в десетия ден на месец август, бел.ред,), блаженият Иполит, военачалник и пазач на тъмницата, с чест погребал многострадалните ост...

Путин на посещение в Крим

http://europe.actualno.com/Putin-na-poseshtenie-v-Krim-news_44648.html

Руският президент Владимир Путин започва днес двудневно работно посещение в Крим, по време на което ще се срещне на полуострова с почти цялото ръководство там. Както съобщава пресслужбата на Кремъл...

Боян Петров: В очите на хората тук видях какво съм постигнал с К2

http://moresport.actualno.com/Bojan-Petrov-V-ochite-na-horata-tuk-vidjah-kakvo-sym-postignal-s-K2-news_44646.html

Сега да ям таратор, шопска салата, мусака – все неща, които за мен сега са нещо невероятно, а за вас сигурно са нещо обичайно. Така българският герой Боян Петров започна разказа си за покоря...

Една жертва на катастрофа през денонощието

http://crime.actualno.com/Edna-jertva-na-katastrofa-prez-denonoshtieto-news_44649.html

Един човек загина, а 31 души са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 24 произшествия, а двама души са с опас...

Радан Кънев изключи опцията ГЕРБ, не обясни за липсата на организация при Реформаторите

http://izbori2014.actualno.com/Radan-Kynev-izkluchi-opcijata-GERB-ne-objasni-za-lipsata-na-organizacija-pri-Reformatorite-news_44647.html

Кабинет на протеста не трябва да има. Нека приемем, че това е кабинет на президента Росен Плевнелиев. Това не е кабинет, който се избира от хората. За него е важно да гарантира свободни и честни избор...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване