Трудни времена за българския туризъм

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d730e9f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C850Ca0Ctrudni0Evremena0Eza0Ebylgarskiia0Eturizym0H1779760C/story01.htm

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина


Атентат срещу новия премиер на Ирак

http://news.ibox.bg/news/id_2013283370

Няма информация за пострадали. Президентът на Ирак Фуад Масум даде мандат на Хайдер ал Абади да сформира новото иракско правителство

Американец закла четирима в Калифорния

http://www.vesti.bg/novini/amerikanec-zakla-chetirima-v-kaliforniia-6019746

Въоръжен с нож нападна група от хора в окръг Санта Барбара, щата Калифорния, убивайки четирима души.

Още по обяд температурите в равнините ще достигат 30°

http://society.actualno.com/Oshte-po-objad-temperaturite-v-ravninite-shte-dostigat-30-news_44643.html

Днес още по обяд температурите в равнините ще достигат 30°, оставайки над тази стойност чак до към 18-20 ч. Максималните за деня ще са между 33° и 38°, в София 33°. В...

Обама поздрави Ердоган за победата на президентските избори

http://europe.actualno.com/Obama-pozdravi-Erdogan-za-pobedata-na-prezidentskite-izbori-news_44644.html

Американският президент Барак Обама поздрави Реджеп Ердоган за победата му на президентските избори. Обама е посочил, че Ердоган има "историческата възможност" да допринесе за прогреса на ...

Ловешкият зоопарк не казва истината за ягуара Алонсо

http://lovech.actualno.com/Loveshkijat-zoopark-ne-kazva-istinata-za-jaguara-Alonso-news_44641.html

Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо. Това е показала проверката на Министерств...

Започва строежът на Берлинската стена

http://chronicles.actualno.com/Zapochva-stroejyt-na-Berlinskata-stena-news_44590.html

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата ча...

Четирима отвлякоха микробус с пътници, задържаха ги за часове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241774

Двама петричани и двама радомирци са арестувани след отвличане на микробус с пътници, съобщи ОД на МВР-Перник.  Белезниците щракнали вчера на разклона за пернишкото село Драгичево. Около 18,10 ч шофьор на микробус “Мерцедес” подал сигнал в полицията, че неизвестни са го свалили от волана и са отвлекли автомобила. 
36-годишният Н. Г. разказал... Двама петричани и двама радомирци са арестувани след отвличане на микробус с пътници, съобщи ОД на МВР-Перник. Белезниците щракнали вчера на разклона за пернишкото село Драгичево. Около 18,10 ч шофьор на микробус “Мерцедес” подал сигнал в полицията, че неизвестни са го свалили от волана и са отвлекли автомобила. 36-годишният Н. Г. разказал...

Куче клонинг зарадва англичанка

http://www.vesti.bg/novini/kuche-kloning-zaradva-anglichanka-6019745

Заветната мечта на англичанката Ребека Смит да се сдобие с клонинг на възрастното си куче се осъществи. Както съобщава в. "Сейли мейл", жителката на на Южен Лондон се превърна в първата във Великобритания стопанка на куче, което е точно генетично копие на нейния домашен любимец.

Трети смъртен случай в Нигерия от ебола

http://www.vesti.bg/novini/treti-smyrten-sluchaj-v-nigeriia-ot-ebola-6019744

Служител на организацията Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) е починал в Нигерия в резултат на заразяване с вируса ебола. Това е третият смъртен случай в тази западноафриканска страна в резултат на заразяване със смъртоносния вирус.

Ужас! Изрязаха половината черен дроб на дете, за да го спасят

http://pik.bg/ужас-изрязаха-половината-черен-дроб-на-дете-за-да-го-спасят-news213297.html

Ужас! Изрязаха половината черен дроб на дете, за да го спасят

Момченце на три години с хепатобластом спасиха лекарите от Военномедицинска академия. Началникът на клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия проф. Никола Владов изряза цялата дясна половина от черния дроб на малкия Денис, за да отстрани 8-сантиметров тумор.Преди още да навърши 2 годинки, родителите на детето забелязват, че има някакъв проблем, пише pressadaily.bg. Момчето не може да стои дълго изправено, често се свлича на пода или залита. „От една година обикаляме болниците. Детето е надупчено цялото, правиха му три скенера и стотици изследвания. Минахме и през осем курса химиотерапия в болница в ИСУЛ“, разказва майката Неделина от врачанското село Лик.

Лекарите от болница „Царица Йоанна“ успяват да намалят тумора до 8 сантиметра, така че да може да бъде опериран. След това изпращат детето във ВМА.

„Единственият шанс беше да отстраним половината черен дроб на момченцето. Това обаче е изключително сложна и много рискова операция, особено при деца. Най-голямата опасност е от голяма кръвозагуба“, обясни проф. Владов. С помощта на електронож за 2 часа той успява да изгори и изреже тумора почти без капка кръв. В момента Денис е добре и в петък ще бъде изписан.

„Успяхме да изрежем всичко, момчето ще се възстанови напълно до месец. Диагнозата му е много рядка, в цялата ми кариера това е едва трети такъв случай“, разказа още проф. Владов.

„Да е жив и здрав докторът, той спаси детето ми, а мен успокояваше непрекъснато. Когато ни пращаха от болница в болница, нямах представа, че Денис ще бъде опериран от най-добрия хирург“, не спира да сипе благодарности майката.

Близнашки, в комплект с Плевнелиев, се оказаха зле прикрити марионетки на Борисов

http://e-vestnik.bg/21124/bliznashki-v-komplekt-s-plevneliev-se-okazaha-zle-prikriti-marionetki-na-borisov/

Поредицата назначения на служебния премиер Близнашки не оставиха съмнение, че правителството всъщност е на Бойко Борисов. Протестите миналата година наричаха Орешарски кукла на конци, а какво да кажат за сегашния премиер?
Нищо не казват. В кабинета са включени хора от активистите на протестиращите, но това се оказва само за камуфлаж. Или самите протести на практика се оказаха камуфлаж за връщането на Борисов.

Но да се върне с избори, иди дойди. На практика Борисов завзема властта още преди изборите.
Най-важното назначение се оказа връщането на Ваньо Танов начело на митниците. „Ало Ваньо”, човекът, който набира ЕГН като телефонен номер, който безсрамно се опитва да оправдае срамния разговор с премиера за Мишо Бирата. Несъмнено престъпление – служебно лице, премиер – оказва натиск върху подчинено длъжностно лице да спре проверка на нарушител. Танов и прокуратурата казаха, че нямало престъпление, защото проверката е извършена и всичко било окей. Дали? Нарушението на закона беше налице, а последствия нямаше.

Ако някой е забравил – Мишо Бирата към онзи момент беше взел кредит от милион и половина от СИБанк, банката на тогавашната другарка в живота на премиера Борисов – Цветелина Бориславова. Тоест – премиерът помага на Мишо Бирата, защото има да изплаща заем на другарката в живота.

В Наказателния кодекс е казано, че длъжностно лице, което оказва натиск върху подчинен с някаква користна цел, върши престъпление. Наказанието е до 5 години затвор. Прокуратурата оправда Борисов -. нищо не последвало от неговата намеса. Но по НК оказването на натиск е престъпление, не резултатът от него.

Очевидно будното гражданско общество приема назначението на Танов, приема премиерът Близнашки за назначава шефове на агенции и областни управители от ГЕРБ. Откровена, прозрачна цел – да се възстанови властта на ГЕРБ още преди изборите. И митницата в тази власт е ключова, интересите на Борисов и ГЕРБ там са особени.

На фона на всичко това Борисов пусна своя снимка във Фейсбук гол по гащета с два шарана. Тя веднага влезе в новините по телевизиите. Би Ти Ви дори я пусна преди новината за победата на Григор Димитров. Важно е.

По-образованата аудитория в интернет се възмути и подигра със снимката на Борисов. Но това само втвърдява неговите привърженици. Те се чудят - “Какво толкова, бе, човека се снимал на риба, а тия тука го плюят.” Простакът не разбира защо е простак. За него това, че европейските лидери не се снимат голи с шарани, е недостатък. Наш Бойко е народен човек, като нас. Само че кой да им каже, че да ловиш шарани на рибарника, с биричка, по гащета, и да се пуснеш на снимка така за новините, не е качество да можеш да управляваш държава. Иначе може да спечелиш гласове от себеподобните.

И тъй като е съмнително дали техният Бай Ганьо Борисов ще спечели мнозинство, марионетката Близнашки, заедно с марионетката Плевнелиев, работят за възстановяването на властта на ГЕРБ преди да са проведени изборите.

Римска херма от ІІ век и постъпи в НИМ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241581

Римска мраморна херма, висока 102 см, постъпи в Националния исторически музей, съобщи директорът проф. Божидар Димитров. Статуята е от втората половина на ІІ век. Има пирамидална форма, завършваща с добре моделирана глава на бог Хермес. Чертите на лицето и прическата са прецизно и детайлно изработени. Върху главата, като продължение на косата... Римска мраморна херма, висока 102 см, постъпи в Националния исторически музей, съобщи директорът проф. Божидар Димитров. Статуята е от втората половина на ІІ век. Има пирамидална форма, завършваща с добре моделирана глава на бог Хермес. Чертите на лицето и прическата са прецизно и детайлно изработени. Върху главата, като продължение на косата...

С хакната парола тотоизмамниците влезли в сървъра с фишовете

http://pik.bg/с-хакната-парола-тотоизмамниците-влезли-в-сървъра-с-фишовете-news213298.html

С хакната парола тотоизмамниците влезли в сървъра с фишовете

С хакната парола и потребителско име братовчедите Продан и Николай Маринови, които опитаха да измамят спортния тотализатор и да приберат джакпота от 5 млн. лв. в 51-ия тираж, проникнали в сървъра на тотализатора, пише "24 часа".

След като атакували компютърната система на тотото обаче, развили мания за преследване. Страхът ги споходил през юли, докато чакали да приберат милионите от деветия най-голям джакпот в историята на тотото. По-притеснен от двамата бил 19-годишният Продан.

Свидетел твърдял пред полицаите, че студентът от Висшето военноморско училище във Варна се тревожел да не го следят и да не му подслушват телефона.

В същото време обаче той се похвалил пред приятел, че очаква голяма сума пари от София. Момчето дори показало на близките си публикации в интернет сайтовете, че огромният джакпот е “ударен” от човек от Варна. Продан обикалял из магазините на морската столица и оглеждал скъпи вещи, които да си купи, щом получи милионите. 
Утре двамата братовчеди, които в момента са в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров”, отново ще бъдат доведени в Съдебната палата в София. Те ще поискат от Софийския апелативен съд да ги пусне на свобода. Двамата са обвинени в опит за измама в особено големи размери.

 В събота вечерта градската съдийка Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в по-лека. Един от мотивите  бе, че двамата притежават изключителни компютърни умения и дори под домашен арест, те могат да влияят на разследването. 

Братовчедите планирали удара старателно, твърдят от прокуратурата.

 На 26 юни, четвъртък по обед, само няколко часа преди тегленето на тиража, Продан пуснал фиш за 70 ст. в квартален тотопункт в родния си град Варна. В неговата комбинация само две числа съвпадали с печелившите, изтеглени по-късно. 
Младежът е 19-годишен, завършил е първи курс във Висшето военноморско училище във Варна. Дори по време на задържането курсантът бил на военен лагер в града.
Веднага след тегленето на тиража
 Николай хакнал
 сървъра на
 тотализатора

Според обвинението той е помагач в опита за измама. 
През май е зъвършил математическа гимназия. Носител е на много грамоти и награди от състезания, отличник. Приет е за студент също във Военноморското училище и през есента трябва да е първокурсник. Николай е автор на проект за електронен бележник и в момента училището в Аспарухово работи по него. Бащите и на двамата са морски капитани.

Бъдещият моряк влязъл в сървъра на тотализатора през домашния си компютър, който се водел на името на баща му.

Предвидливо предварително успял да хакне потребителската парола на служител на тотализатора. Така на практика той ползвал неговия айпи адрес. Разследването установило, че айпи адресът, от който е направена манипулацията, не съвпада с айпи адреса на компютрите и лаптопа в дома на Николай.

 По време на разпита служителят на тотализатора твърдял, че не е давал паролата си на никого и не познава двете момчета. Адвокатите им обявиха в съдебната зала обаче, че трябва да се търси и трети човек в схемата. Според прокуратурата през чуждия айпи адрес Николай нанесъл печелившите числа върху електронния вариант на фиша, пуснат от братовчед му.

Той обаче не знаел, че тотото има нова програма за сигурност и фишовете се пазят на няколко места. Момчето въвело числата само в едната програма. 
Според служителите, които се грижат за сигурността на компютърната система, на 4-ата минута  знаели, че има пробив.

Засичането станало още, докато обработвали числата. Сравнили фишовете в двете програми и видели разликата. Въпреки това обявили, че спечелилият джакпота е от Варна.

“Не са ни надхитрили, веднага знаехме, че печалба няма”, каза вчера по Би Ти Ви Мария Янева, шеф на отдел “Обработка и контрол на тиражите”.

Тя обясни, че системата, с която работи тотото, е въведена преди година и половина и това бил първият подобен опит за пробив в нея.

“Има много защити на различни нива, няма човек, който знае абсолютно всички”, допълни още тя.

Според нея било невъзможно човек отвътре да е участвал, защото те знаели, че има различни нива на защита, а опитът за измама бил хванат на много ниско ниво.
 Разкритието на скандала 13 тиража по-късно Янева обясни със следствената тайна и съвета от разследващите случаят да не бъде огласяван.

 Според нея печалбата била обявена, за да може да се стигне до измамниците. Сигналът бил подаден в полицията в началото на юли и около месец продължила проверката.

Пак тя твърди, че едното от момчетата пристигнало в тотализатора още в понеделник.

“Взехме му личната карта и я снимахме, предадохме всички документи на следствието.” От нейните думи обаче не става ясно дали тогава Продан, който е младежът, отишъл в централата на тотото в София, е носел част от фиша със серийния номер.

“Карахме го да пише молби собственоръчно и тогава може би се усети”, обясни Янева.

Според прокуратурата Продан се явил в тотализатора на 1 август.
Той носел само малка част от фиша, на която имало две задраскани числа, но ясно личал серийният номер.

 Поискал да му се изплатят парите и помолил да не се разгласява кой е печелившият. На изненаданите служители обяснил, че фишът е скъсан, защото, докато се теглил тиража, бил заедно със свой приятел. Познатият му поискал половината от печалбатата, двамата се сбили и скъсали листчето. 
Камерите на тотализатора засекли и Николай, който чакал братовчед си пред сградата.

По делото били използвани и специални разузнавателни средства, но не е ясно дали телефоните на момчетата са били подслушвани.

На 6 юли двамата били задържани. Николай в дома си във Варна, а Продан, докато бил с колегите си.

“Искаме да продължим образованието си”, казаха братовчедите пред градския съд в събота. В залата дойдоха и родителите им. Въпреки тежкото обвинение, по което, ако бъдат осъдени, могат да получат и до 15 г. затвор, младежите не показваха да са особено притеснени.

Николай се интересувал от японска цивилизация

Арестуваният за опита да изтегли джакпота Николай е имал интерес към японската цивилизация. За това свидетелства неговата класна, историчката Екатерина Петрова. Николай бил абитурент тази година и завършил с отличен 5,62 елитната природоматематическа гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна.

 “Николай е разработил софтуер за електронен бележник с още трима съученици и го е продал на едно от варненските училища. По принцип за нашите най-добри ученици няма значение какво ще пробият електронно. Дали Пентагона, дали някоя банка, или системата на тотото. Интелектът може да служи и за добро, и за лошо. Ако двамата бяха закоравели мошеници, предполагам, че щяха всяка седмица да взимат по 5-10 хил. лева от тотото, но те явно са скочили на целия джакпот.

 Николай не е имал никакви комуникационни проблеми с учители и съученици, не е имал и неизвинени отсъствия или някакви дисциплинарни наказания", каза директорът на гимназията Павлин Петков.

Според Петков всяко едно висше училище печели от привличането на младежи като Николай. Учениците ни са супер и са на високо ниво, добави директорът. Николай обаче тепърва щял да учи във Военноморското училище, затова там никой не го познава.

 Продан е с година по-голям и вече е бил първи курс там. От училището отказаха коментар по случая. Не е ясно дали Продан в момента е в сесия и има да се явява на изпити.

Земетресение 5,1 разлюля Еквадор

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-51-razliulia-ekvador-6019743

Земетресение със сила 5,1 по Рихтер разлюля столицата на Еквадор – Кито, съобщи Геофизическият институт на страната.

Българчета със златни медали на руски турнир

http://frognews.bg/news_74549/

Международен успех и златни медали за млади български шахматисти. 10-годишният Валентин Митев и 15-годишната Виктория Радева взеха първите места на престижен турнир в Русия. За първи път в своята 90-годишна руският турнир допуска състезатели от друга държава. Поканата към двете деца идва лично от легендата в шаха Анатоли Карпов.

Задигнаха $ 7 млн. на летището в Сантяго

http://www.vesti.bg/novini/zadignaha-7-mln.-na-letishteto-v-santiago-6019742

Осем маскирани въоръжени мъже задигнаха повече от 7 милиона долара от брониран автомобил на летището в чилийската столица Сантяго. Това е най-големият обир в историята на страната.

Боян Чуков: Натискът върху България от страна на САЩ е огромен

http://www.cross.bg/bulgariya-hora-otnoshenie-1425194.html

/КРОСС/ Г-н Чуков, работили сте отблизо и с двамата премиери - Орешарски и Станишев, можете ли с два-три щриха да опишете впечатленията си? Двамата премиери си приличат по отношение на тяхната интелигентност. И двамата имат панорамен поглед върху държавата и са хора, които се вслушват в съветите, които им дават техните съветници. Премиерът Станишев имаше един много хомогенен в професионално отношение политически кабинет. Начело на кабинета дълго време стоя Филип Боков, който след това отиде посланик в Словения, но имахме кабинет, който функционираше перфектно. Определено премиерът Орешарски не случи с кабинет. Този кабинет в чисто професионален план страдаше от изключителен дисбаланс - имаше както добри професионалисти, така и хора, които бяха на много ниско ниво, например някои виждаха във външната политика само пиар акции. А добрата дипломация е твърде сложно нещо, мога да кажа метафорично, че това е умението да получиш положителен отговор, без да задаваш ясен въпрос. По-какво се различаваха двамата премиери? Как им започваше денят? За да се усмихнете, ви казвам, че Пламен Орешарски е по-ранобуден от Сергей Станишев. Пламен обикновено идваше по-рано на работа, в кабинета му винаги звучеше програма „Хоризонт", ама наистина непрекъснато, дори понякога ми се налагаше по време на започнала среща да намалявам радиото. На масичката му обикновено имаше кутия с хубави шоколадови бонбони. Сутрин и двамата премиери пиеха фреш от портокал

"Юнайтед" и "Челси" победиха испанци в приятелски срещи (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/13/2360630_junaited_i_chelsi_pobediha_ispanci_v_priiatelski/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" и "Челси" постигнаха победи в приятелските си срещи с испанския отбори. Воденият от Луис ван Гаал състав се наложи с 2:1 срещу "Валенсия".

Лондончани пък стигнаха до 2:0 срещу "Реал сосиедад". Двете попадения отбеляза новопривлеченият Диего Коща.

В дебюта на Ван Гаал на "Олд Трафорд" отборът му продължи добрата си серия. През първата част съдията даде дузпа за нарушение срещу Уейн Рууни, но нападателят пропусна.

След почивката Дарън Флетчър...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241781


Андрей Слабаков, кинорежисьор, 54 г.
Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, 48 г.
Драгомир Шопов, писател, поет, 76 г.
Емил Кременлиев, бивш футболен национал, четвърти в света, 45 г.
Емил Христов, оператор, режисьор, 58 г.
Иван Иванов, депутат в 42-рото НС от ПГ на Коалиция за България, 39 г. Андрей Слабаков, кинорежисьор, 54 г. Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, 48 г. Драгомир Шопов, писател, поет, 76 г. Емил Кременлиев, бивш футболен национал, четвърти в света, 45 г. Емил Христов, оператор, режисьор, 58 г. Иван Иванов, депутат в 42-рото НС от ПГ на Коалиция за България, 39 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване