Дават по 10 бона на семeйствата на загиналите при наводнения

http://frognews.bg/news_74570/

По 10 000 лева ще получат близките на загиналите при наводненията. Това стана ясно от вицепремиера Йордан Христосков след днешното праветилствено заседание.

Със съдействието на ДАНС Историческият музей се сдоби с нов паметник на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360943_sus_sudeistvieto_na_dans_istoricheskiiat_muzei_se/?ref=rss


Със съдействието на служители от отдел "Трафик на културно-исторически ценности" към Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в Националния исторически музей (НИМ) постъпи изключително ценен паметник на римската скулптура - надгробна мраморна плоча с изображение на починали членове на семейство – съпруг, съпруга и детето им, обявиха от НИМ.

В науката тези надгробни плочи са познати като "Римски портрети от долината на Средна Струма". Наречени са така, тъй като тази школа е...

Фандъкова: Приключи изграждането на лявата дига на река Лесновска в участъка при Долни Богров

http://pik.bg/фандъкова-приключи-изграждането-на-лявата-дига-на-река-лесновска-в-участъка-при-долни-богр-news213509.html

Фандъкова: Приключи изграждането на лявата дига на река Лесновска в участъка при Долни Богров

Приключи изграждането на лявата дига на река Лесновска в участъка при село Долни Богров, столичен район „Кремиковци”. Това изключително важен обект за превенция срещу наводнения. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която инспектира обекта.

Фандъкова припомни, че през 2005 г. точно това е било едно от най-критичните места, защото дигата се компрометира и е причинила наводняването на големи територии в район „Кремиковци”. „Подготвихме документи, подадохме ги към Междуведомствената комисия и миналата година бяха отпуснати средства в размер на 900 000 лева.

Започна изграждането, получихме разрешение от „Напоителни системи”, добави тя и уточни, че този участък на реката се стопанисва от държавното дружество „Напоителни системи”. Фандъкова изрази надежда, че в този участък реката ще бъде почистена и благодари, че са успели със съвместни усилия да направят това съоръжение. 

Участъкът е дълъг почти два километра. През тази година продължава почистването на нови над 50 км реки на територията на Столичната община, като вече са почистени над 30 км. Продължава и почистването на участъците под язовирните стени, които са общинска отговорност и които са реконструирани в последните 3-4 години. Това са „Мърчаево”, „Мрамор” и „Суходол”.

Участъците на река Искър, които преминават през територията на Столичната община, не са чистени през последните години. Те са подготвени, има нов проект за около 10 км, които са общинска отговорност. През октомври ще бъдат подадени документи за финансиране от Междуведомствената комисия. Подготвя се и проект за участъка , който е държавна отговорност около 15 км, за който също се очаква финансиране и не е започнал.

Цялостният проект за река Искър все още не е завършен, но в момента сме подали проекти на стойност около 4 млн. лв. „През това време, разбира се, службите и екипите имат задача, ако има тежки дървета, неща, които трябва да се отстраняват бързо го правят. Пак казвам, задачите са много”, каза още Йорданка Фандъкова. 

ДАНС разби канал за разпространение на фалшиви пари

http://www.bnews.bg/article-113713

ДАНС проведе операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с разпространение на неистински парични знаци.

Обвиниха осем души в лихварство, отвличания и рекет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242685

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет.
Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Врачанска област под ръководството и Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет. Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Врачанска област под ръководството и

Неназначеният зам. здравен министър влезе в надзора на НОИ

http://offnews.bg/news/n_1/n_376474.html

Служебното правителство смени състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт на днешното си заседание. Освободени са досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов, Светлана Дянкова, Людмила Елкова, Чавдар Славов и Анна Янева. Новите представители на държавата са вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков, зам. социалният министър Петя Евтимова и Любомир Бакаливанов. Той е представен от пресслужбата на МС като заместник-министър на здравеопазването, беше обявен като такъв и от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, но и до момента премиерът и професор по право Георги Близнашки не е разписал заповед за назначаването му на поста. Обявен, но неназначен е още един зам.-министър - на образованието, проф. Валери Младенов. От МС днес уточниха, че разписването на заповедите за назначението и на двамата предстои и че премиерът не е имал време да ги подпише. В Надзорния съвет на НОИ влизат още директорът на дирекция „Държавни разходи“ в Министерството на финансите Владимир Петров и главният секретар на Министерството на икономиката и енергетиката Владимир Туджаров.

Обявена за издирване жена е намерена убита

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/obiavena-za-izdirvane-zhena-e-namerena-ubita-6019803

Издирва се предполагаемият извършител, от полицията и прокуратурата отказаха всякакви подробности по случая.

5 алпинисти загинаха на Монблан

http://www.vesti.bg/novini/5-alpinisti-zaginaha-na-monblan-6019804

Телата на петима алпинисти бяха намерени на връх Монблан, най-високата планина в Европа.

Камион навлезе в насрещното и прегази двама, докато сменят гума

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242682

Двама души загинаха на пътя при инцидент от тази нощ край Севлиево, докато сменяха гума, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Фаталният случай станал около 03,40 часа на пътя София – Варна, на около 2 км. преди разклона за село Петко Славейково.
Водачът на товарен автомобил „МАН” – 39-годишен мъж от Раковски, Двама души загинаха на пътя при инцидент от тази нощ край Севлиево, докато сменяха гума, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Фаталният случай станал около 03,40 часа на пътя София – Варна, на около 2 км. преди разклона за село Петко Славейково. Водачът на товарен автомобил „МАН” – 39-годишен мъж от Раковски,

Пратиха затворници да помагат в Мизия

http://frognews.bg/news_74569/

Затворници бяха откарани в потопения под вода град Мизия, за да помагат за разчистването му. Това стана с разпореждане на министъра на правосъдието Христо Иванов.

Няма да има уволнения заради бягството на ягуара в Ловеч

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360942_niama_da_ima_uvolneniia_zaradi_biagstvoto_na_iaguara_v/?ref=rss


Няма да има уволнени служители след случая с избягалия ягуар от ловешкия зоопарк на този етап, съобщи БТА. "Събрали сме обяснения от директора на зоопарка, от гледача, който изпусна хищника, и предстои ръководството на община Ловеч да решим дали да има по-сериозни наказания, или да останем с препоръките на Министерството на околната среда и водите", коментира заместник-кметът на Ловеч Пламен Петков.

По препоръка на МОСВ и РИОСВ - Плевен, които провериха зоопарка, работникът, който...

Близнашки писал на Станишев, моли го да подкрепи Кристалина

http://offnews.bg/news/n_1/n_376483.html

Изпратих писмо на Сергей Станишев, в което го призовавам да подкрепи Кристалина Георгиева, каза служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на Министерския съвет.  По думите му има шанс българският еврокомисар да стане вицепрезидент на Еврокомисията. Самата Георгиева днес присъства на заседанието на служебния кабинет, който миналата седмица я номинира за втори мандат в Еврокомисията. Близнашки е помолил Станишев, който е лидер на ПЕС, за съдействие, тъй като ресорът външен министър на ЕС е от квотата на евросоциалистите. Близнашки дълги години беше член на БСП и вероятно добре познава бившия лидер на партията. Премиерът обеща да пусне на страницата на правителството цялото писмо до бившия лидер на БСП.

Еврокомисар Кристалина Георгиева: Важно в момента е подготовката на комплексна програма за възстановяване и превенция

http://press.mvr.bg/NEWS/news140813_05.htm

Министър Бакалов заяви категорично, че действията на служителите на МВР ще продължат докато се възстанови нормалният живот на хората в Мизия; Приоритетна задача на ОДМВР-Враца е превенция на посегателствата върху имуществото на хората

Кораби на Каспийския флот изпълниха над 50 бойни учения

http://www.cross.bg/ycheniya-boiini-strelba-1425292.html

/КРОСС/ Група от кораби на Каспийския флот на Руската Федерация проведе в открито морето тактически учения с бойна стрелба, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на Южния военен окръг. Общо в морето се намирали около 15 надводни кораби, катери и плавателни съдове за осигуряване на флотилията. В течение на пет денонощия корабите изминали около 5,500 морски мили и изпълнили повече от 50 различни бойни упражнения със стрелба по морски, брегови и въздушни цели. Освен това, руските моряци провели редица самостоятелни корабни учения, в това число изпълнение на корабни бойни действия срещу надводни и наземни обекти на противника, а също учения за използване на противоминно оръжие и противовъздушна отбрана.    

Камион прегази двама, докато сменяли гума на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242679

Двама души загинаха на пътя при инцидент от тази нощ край Севлиево, докато сменяха гума, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Фаталният случай станал около 03,40 часа на пътя София – Варна, на около 2 км. преди разклона за село Петко Славейково.
Водачът на товарен автомобил „МАН” – 39-годишен мъж от Раковски, Двама души загинаха на пътя при инцидент от тази нощ край Севлиево, докато сменяха гума, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Фаталният случай станал около 03,40 часа на пътя София – Варна, на около 2 км. преди разклона за село Петко Славейково. Водачът на товарен автомобил „МАН” – 39-годишен мъж от Раковски,

В решение на съдия Адамова: ВСС показа, че работи в полза на Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360939_v_reshenie_na_sudiia_adamova_vss_pokaza_che_raboti_v/?ref=rss


Дейността на съдебната власт като цяло е обект на повишено обществено внимание, при условията на изострена чувствителност на обществото към нейните проблеми. Всеки магистрат следва да има ясното съзнание, че няма аспекти от професионалната му дейност, които могат да бъдат скрити от обществото. Принципите за публичност и прозрачност изрично са залегнали в чл. 5 от Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.  Очевидно това е счел и Висшият съдебен съвет, след като публикува атестациите...

Фолклорна програма откри официално изложението на мед във Варна (Снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=261036

Атрактивна фолклорна програма даде официален старт на 12-тия Фестивала на меда в морската столица. Традиционните ни танци предизвикаха сериозен интерес както на туристите, така и на варненци. Точно в 11.00 часа музика озвучи пространството около х-л "Черно море" на бул.

Осем души обвинени за лихварство, отвличания и рекет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242678

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет.
Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Врачанска област под ръководството и Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет. Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Врачанска област под ръководството и

В служебното правителство нямало хора от ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/v-sluzhebnoto-pravitelstvo-niamalo-hora-ot-gerb-6019799

Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Новите Dell Precision работни станции позволяват на потребителите на проектират без ограничения

http://www.cross.bg/dell-stantzii-rabotni-1425293.html

/КРОСС/ Като част от разширяването на най-цялостната гама от решения за работни станции в света, Dell обяви днес новите мейнстрийм и високо производителни работни станции тип „кула" и rack - Dell Precision Tower 5810, Tower 7810, Tower 7910 и Rack 7910, които са разработени така, че да отговорят на високите изисквания на клиентите в сфери, изискващи голяма изчислителна мощност, като инженерство, производство и медии и развлечение. Ъпдейтнати с най-новите Xeon процесори на Intel, 2,133 MHz памет, следващо поколение графична технология на NVIDIA и AMD и двойно повече памет в сравнение с предишното поколение, тези мощни, скалируеми системи са оптимизирани и са превърнати в независими доставчици на софтуер (НДС), сертифицирани да работят с най-взискателните приложения. Освен това Dell ще пусне нова версия на Dell Precision Optimizer v2.1 , която автоматично конфигурира настройките на работната станция така, че да максимизира производителността на приложенията. „От захранването на машини на водещ производител на сърфбордове до създаването на сложни визуални ефекти, проектирани от носителя на редица награди от Академията, студио Framestore, клиентите на Dell Precision разчитат на мощни работни станции в създаването на красиви, сложни проекти," казва Анди Роуд, глобален изпълнителен директор на работни станции Dell Precision

"Зелените" поставиха пет условия за коалиция с Реформаторския блок

http://www.mediapool.bg/zelenite-postaviha-pet-usloviya-za-koalitsiya-s-reformatorskiya-blok-news223659.html

Партия "Зелените" е готова да започне същински преговори за общо явяване на изборите с Реформаторския блок, но само ако дясноцентристката коалиция приеме техните пет условия. В противен случай разговорите ще бъдат прекратени. Това съобщиха от партията в сряда.   "Зелените" наричат тези условия "Зелена демаркационна линия". Те са следните – да се отстоява забраната за използване на генно модифицирани организми (ГМО) в земеделието. "Зелените" държат да се запази забраната за проучване за шистов нефт и газ, както и да не се допуска изграждането на ядрени мощности.   Извън енергетиката те настояват да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в природен парк Витоша, освен на заслони, хижи, водохващания, пречиствателни съоръжения и сгради за управлението на парка. Те настояват за пълна забрана за жилищно, туристическо и спортно строителство на 2 километра от черноморския бряг в защитените зони по местообитанията от НАТУРА 2000 и в местностите Кара дере, Паша дере и къмпинг Корал.   Последното условие е в листите на бъдещата коалиция да не се допускат бивши щатни и нещатни сътрудници на ДС и военното разузнаване. Те настояват и за лустрация. Ако тези условия не бъдат приети, то "Зелените" ще се явят самостоятелно на изборите.   Партията на природозащитниците решила да проведе преговори за общо явяване на избори с Реформаторския блок заради публичните изявления на дясноцентристите, че са готови за коалиция.   На проведено Национално събрание на "Зелените" 72.5% от делегатите са гласували мандат за създаване на група за разговори с Реформаторския блок с цел обсъждане на възможно общо явяване на изборите. Според плана тази група трябва да работи до 25 август, след което предложеното споразумение трябва отново да бъде поставено за одобрение от Националното събрание на "Зелените".   Партия "Зелените" бяха част от Реформаторския блок при създаването му, но решиха да напуснат преди началото предизборната кампания за европейския вот. Причините бяха, че няма пълно припокриване на идеите на другите партии в блока с тези на "Зелените", както и че "Зелените" на европейско равнище изпращат своите представители в друго европейско политическо семейство – това на "Зелените". Представителят на РБ в Европарламента Светослав Малинов стана част от групата на Европейската народна партия.

Георги Костов поиска оставката на шефа на горската агенция

http://business.actualno.com/Georgi-Kostov-poiska-ostavkata-na-shefa-na-gorskata-agencija-news_44797.html

Служебният зам.-министър на земеделието и храните Георги Костов, чието назначение бе обявено официално днес, е поискал оставката на директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Надявам се до к...

Туризма издърпва гръцката икономика от рецесията

http://balkani.actualno.com/Turizma-izdyrpva-gryckata-ikonomika-ot-recesijata-news_44800.html

Гръцката рецесия изглежда е към края си. Икономиката на южните ни съседи се е свила с 0,2% през второто тримесечие в сравнение с производството за същия период миналата година, предаде БГНЕС. Макар...

Вместо бюлетина, в 500 секции натискаме копчето

http://www.bnews.bg/article-113710

Не 100, а поне 500 ще бъдат секциите за машинно гласуване, макар и експериментално, на предсрочните избори на 5 октомври. Това разкри служебният премиер проф. Георги Близнашки.

Бареков: Борисов върна Ваньо Танов начело на митниците

http://www.cross.bg/tanov-borisov-barekov-1425291.html

/КРОСС/ "Връщането на Ваньо Танов начело на митниците отново поставя на дневен ред актуалния въпрос "Кой?". Кой назначи Ваньо Танов? И ако за Пеевски отговорите са няколко и циркулират в обществото от дълго време, то отговорът за Танов е само един - неговият бивш началник Бойко Борисов." Така лидерът на „България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков коментира новината за връщането на Танов начело на Агенция „Митници". „С този ход става ясно, че Борисов командва служебното правителство и че подготвя връщането си на власт, с което ще възобнови рекета върху българския бизнес. Тези четирима разбойници Борисов, Цветанов, Дянков и Танов се занимаваха с рекет и изнудване в България", подчерта Бареков.  

Лек ръст на индустриалното производство у нас за година

http://econ.bg/Новини/Лек-ръст-на-индустриалното-производство-у-нас-за-година_l.a_i.561605_at.1.html

Според европейската статистика индустриалното производство в България се е повишило с 0,6% през юни в сравнение със същия месец на 2013 г. На месечна...

Седми руски туроператор спира работа

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/08/13/2360933_sedmi_ruski_turoperator_spira_rabota/?ref=rss


Руският туроператор "Сургуткурорт" обяви, че спира работа, смятано от 12 август. Това е седмата руска туристическа компания от началото на лятото, която прекратява дейността си.

На сайта на дружеството е обявено, че поради невъзможност да си изпълнява ангажиментите спира работа от 12 август.

От информацията за него се вижда, че е на пазара от 10 години, като се е специализирало в почивки в санаториуми в Русия, Чехия, България, Словения, Словакия, Египет, Турция и Тайланд....

Близнашки моли Станишев да подкрепи Кристалина

http://frognews.bg/news_74568/

Служебният премиер Георги Близнашки е изпратил писмо до бившия лидер на БСП Сергей Станишев. В него той го умолява да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на Еврокомисията.

Сестрата на Отварачката по-голяма кифла от нея

http://www.bnews.bg/article-113709

В интернет пространството се коментира, че червенокосата мадама е по-красива от фолк фурията, макар и тя като нея да е пипнала джуките си.

Социалистът Васил Атанасов навърши 100 години

http://www.cross.bg/sotzialistut-vasil-atanasov-navurshi-godini-1425290.html

/КРОСС/ Вековният юбилей на социалиста Васил Атанасов се превърна в празник за цялото село Избегли. Близки, приятели и познати на рожденика дойдоха на специално организираното тържество на площада, за да уважат юбилея му. Тържеството бе открито от организатора на събитието - кметът Йордан Райчев, съобщава пресцентърът на БСП. Достолепната възраст на юбиляря бе уважена от председателя на НС на БСП Михаил Миков. Поздравителен адрес от негово име бе почетен от народния представител Маргарита Стоилова. Атанасов е член на партията от далечната 1933 година. Дядо Васко получи дарове и от Пловдивската митрополия - икона на Света Богородица, а в негова чест бе отслужена литургия за дълголетие и здраве.

Бойко Борисов: Нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=261035

„Категорично заявявам, че нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен.

Циганите прибират помощите за пострадалите в Мизия

http://pik.bg/циганите-прибират-помощите-за-пострадалите-в-мизия-news213500.html

Циганите прибират помощите за пострадалите в Мизия

Високия стоеж на подпочвените води забавя и възпрепятства отводняването на имотите в Мизия, съобщи кметът д-р Виолин Крушовенски. От думите му става ясно, че ситуацията продължава да е тревожна. Продължават да работят автомобилите на пожарната, заедно със специализирани помпи, които отводняват дворовете, пише Трибали.


„Високите подпочвени води са един важен и непреодолим фактор. Хубавото е, че река Скът е в коритото си и се очаква до 4 дни и подпочвената вода да се отдръпне при едни добри метеорологични условия”, каза още Виолин Крушовенски. По думите му, водата в Мизия остава негодна за пиене, използва се само за битови нужди. Военно-полева кухня осигурява храна на около 800 жители. Осигурено е 24-часово медицинско присъствие, а епидемиологичната обстановка е под контрол.


Днес в града пристигат и над 100 доброволци от община Оряхово, които ще помогнат в почистването. За тях е подготвено всичко, от което ще имат нужда, особено след като стана ясно, че в началото на седмицата част от доброволците, включили се в почистването, са останали гладни. Може би това е причината в понеделник в Мизия да е имало само четирима доброволци за почистването. Положението в града остава трагично, ситуацията е много тревожна. Хора, който са карали храни, минерална вода и помощи за града споделят с огорчение, че положението е плачевно, а "братята роми" се възползват най-нагло от създалата се ситуация. Дарител разказа, че в повечето случай не истински пострадалите вземат помощите, а ромите от незасегнатите от бедствието квартали. Те не се трогват от трагедията и вече кроят планове за мародерски набези.

Спешна нужда от кръвна група 0(+) във Варна

http://pik.bg/спешна-нужда-от-кръвна-група-0-във-варна-news213499.html

Спешна нужда от кръвна група 0(+) във Варна

Кръвният център във Варна има спешна нужда от кръводарители с кръвна група 0 (+) положителна, съобщи moreto.net.

Екипът на Районнен център по трансфузионна хематология - Варна е силно обезпокоен от липсата на тази кръв в кръвната банка и призовава за помощ. 

Кръвта и кръвните продукти са незаменим животоспасяващ медицински атрибут, който до днес няма синтетичен аналог. Без кръводарителите, стотици хора - нуждаещи се от планови операции, жертви на инциденти, родилки, хронично болни – са обречени. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци. 

Всеки, който иска да спаси живот, може да го направи в Районнен център по трансфузионна хематология - Варна на адрес бул."Цар Освободител" 100, от 8:00 до 18:00 часа. Телефон за връзка: 052/68 18 10, 052/68 18 11.

ДАНС иззе голямо количество фалшиви банкноти

http://www.cross.bg/dans-znatzi-parichni-1425288.html

/КРОСС/ На 08 и 09 август 2014 г. е проведена операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с разпространение на неистински парични знаци. Процесуално-следствените действия са извършени от агенти на ДАНС, под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура (СГП). Намерени и иззети са голямо количество неистински парични знаци. Води се досъдебно производство в СГП. Работата по случая продължава.  

Кадри на ГЕРБ смениха петима областни управители на ДПС и БСП

http://www.mediapool.bg/kadri-na-gerb-smeniha-petima-oblastni-upraviteli-na-dps-i-bsp-news223658.html

Служебният кабинет смени в сряда петима областни управители от ДПС и БСП с кадри на ГЕРБ, като премиерът Георги Близнашки обясни подмяната с очакването новите областни управители "да внесат по-добро равнище на работата" "Имаме серия от нови назначения на областни представители. Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Венцислав Калчев, Николай Пенчев и Илиян Йончев като областни управители на областите Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен. На тяхно място са назначени Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков”, обяви пред журналисти Близнашки. По думите му, всяко ново правителство може да предприеме такива промени. "Има случаи, които заслужават особено внимание. "Няма да отиваме към крайности, но има места, където трябва да се намесим”, допълни служебният премиер. Муса Пелев и Венцислав Каймаканов, които са представители на ДПС, бяха посрещнати с бурни протести от гражданите на Благоевград и Пловдив още в първите си работни дни. Барикади и протести имаше тогава пред областните управи. Техните постове сега се поемат съответно от Димитър Димитров и Розалин Петков. Димитров е икономист. Завършил е УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на "Благоевград – БТ” АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра” ЕООД. Розалин Петков е заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това е бил заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна. Представителите на БСП Венцислав Калчев в Русе, Николай Пенчев в Монтана и Илиян Йончев в Плевен се сменят от Симеон Иванов, който досега е бил главен секретар на Областната администрация – Русе, Нина Петкова, която вече е била зам.-областен на Монтана в периода 2-11-2013, и Бойко Балтаков, който също е бил зам.-областен на Плевен от 2009 до 2013 г. Симеон Иванов работи в русенската областна администрация от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ "Черноризец Храбър” по специалността "Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”. Нина Петкова е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. След като е отстранена от предишния кабинет от поста си на зам.-областен тя става координатор във фирма „Варвара 2”. Бойко Балтаков е главен архитект на Община Плевен. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ – София.

Магистрала "Струма" е в застой

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242665

Строителството на магистралата до Гърция е в пълен застой в участъка преди границата, съобщи bTV.
Агенция Строителството на магистралата до Гърция е в пълен застой в участъка преди границата, съобщи bTV. Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля прекратяване на договора с гръцките строители на трасето от магистрала „Струма”. Пускането на 16-километровия участък със сигурност ще се забави най-малко с два месеца.

Магистрала "Струма" в застой, бавят участъка преди границата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242672

Строителството на магистралата до Гърция е в пълен застой в участъка преди границата, съобщи bTV.
Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля прекратяване на договора с гръцките строители на трасето от магистрала „Струма”.
Пускането на 16-километровия участък със сигурност ще се забави най-малко с два месеца. Строителството на магистралата до Гърция е в пълен застой в участъка преди границата, съобщи bTV. Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля прекратяване на договора с гръцките строители на трасето от магистрала „Струма”. Пускането на 16-километровия участък със сигурност ще се забави най-малко с два месеца.

Здравка Калайджиева ще напусне Европейския съд по правата на човека

http://www.mediapool.bg/zdravka-kalaidzhieva-shte-napusne-evropeiskiya-sad-po-pravata-na-choveka-news223657.html

Българският съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Здравка Калайджиева е решила да не се възползва от удължения си мандата и ще напусне институцията на 1 март 2015 година.   Тя встъпи в длъжност на 1 май 2008 г. с първоначален 6-годишен мандат, който тогава можеше да бъде повторен. Условията междувременно се промениха и мандатът на съдиите в ЕСПЧ стана еднократен 9-годишен.   "Самата идея на мандатността е да ограничи във времето упражняването на властови функции от един и същи човек. Ангажиментът, който поех при встъпването си в длъжност като съдия, беше за 6-годишен мандат. Не съм имала намерение да кандидатствам за втори мандат и не се чувствам задължена да приема удължен до девет години ангажимент. Към 1 март 2015 години професионалната ми дейност ще навърши 40-години, а последните 6 години бяха изключително натоварени и напрегнати. Считам това време за достатъчно. Човек трябва да знае и кога да приключи професионалния си път", коментира Калайджиева, цитирана от сайта "Правен свят".   Заради оставката на съдия Калайджиева България вече е поканена от ЕСПЧ да представи до 15 декември тази година листа от трима равностойни кандидати за съдии, които съответстват на изискванията на Конвенцията и ПАСЕ.   България трябва да проведе избора на тримата кандидати по реда на наредба на правосъдното министерство, приета през 2007 година. Допреди това българските съдии в ЕСПЧ се избираха по изключително непрозрачен начин.   Сега те трябва да се излъчат след конкурс пред комисия, формирана от представители на Софийския университет, съдебната гилдия, неправителствени организации и експерти на двата официални езика - английски и френски. Поради малкото време процедурата трябва да бъде започната от служебния министър на правосъдието Христо Иванов.

Cadillac показа луксозния Escalade Platinum

http://www.cross.bg/escalade-platinum-tapitzeriya-1425287.html

/КРОСС/ Четвъртото поколение на модела Cadillac Escalade се появи неотдавна - през миналата есен и влезе в продажба тази пролет, като носи на капака си новата емблема на марката без лавровите венци. Но американците вече са готови с техническото му обновяване с показването на топ-варианта му Escalade Platinum. За него в Щатите искат $90 270 и той се отличава от по-евтините си събратя с 22-цоловите си джанти с оригинален дизайн, друга радиаторна решетка и повече хромирани акценти, включително и на външните огледала. Версията Escalade Platinum предлага полуанилинова кожа напа на първите два реда кресла в два цвята на салона по избор, кожено приборно табло и тапицерия на вратите, дървени апликации с необичаен рисунък, тапицерия на тавана от велур, предни седалки с девет електрически регулировки, подгряване и охлаждане, а за водача и с масажна функция. Обзавеждането на топ-варианта се допълва от два седеминчови екрана в подглавниците на предните седалки и деветинчов дисплей на тавана, оглаждаем отсек в централната конзола, оригинални са килимчетата на пода и накладките на праговете с логото Platinum. Цената на комплектацята е увеличена със само $1275, като главната техническа промяна е в монтирането на нов, осемстепенен автоматик вместо предишния шестстепенен, пише Auto-press.  

Да бъдеш сепаратист е аморално. Да не доносничиш – също!

http://www.cross.bg/ykazaniya-teroristite-separatistite-1425289.html

/КРОСС/ В училищата на Донбас (в контролирани от Киев райони) са разпратени указания за провеждане на първия урок в първия учебен ден. Новите указания съдържат само 3 точки: 1. С минута мълчание да се почете паметта на загиналите украински военни, участващи в «антитерористичната операция». 2. Да се разясни подробно ролята на «антитерористичната операция» в съвременна Украйна, за окупацията на Крим от Русия и това, кои именно са сепаратистите и терористите. 3. Децата да бъдат обучени да различават и предават на властите сепаратистите и терористите. Що се отнася до университетите, там вече не е на 1937 година, там нещата стоят много по-зле. Не са нужни никакви престъпления, достатъчни са само обвинения в аморално поведение и доносничество. Под това се разбира, например: намиране на георгиевска лента на площада по време на провеждането на флешмоба под надслов «Не на войната!» на 9 май, както и за други подобни «престъпления». Освен това, наказуеми са не само действията, но и бездействието на гражданите (в края на първата страница). Тоест, ще наказват всеки, който не е доносничел. Това означава, че ако не си доносничел пръв, то тогава ще доносничат срещу теб, в резултат на което, просто оставаш без работа... ruposters.ru  

България кани мисия на ЕС за проверка на системата за борба с бедствията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360923_bulgariia_kani_misiia_na_es_za_proverka_na_sistemata/?ref=rss


България ще покани мисия на ЕС да извърши партньорска проверка и да оцени системите за превенция и реакция при бедствия и аварии, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Целта е да се покажат грешките, пропуските и слабостите на системата в България и да се дадат препоръки за отстраняването им. През такава процедура вече са минали Великобритания и Финландия. 

На среща днес вицепремиерът Екатерина Захариева и еврокомисарят, отговарящ за реакцията при...

А.Семов пред Фрог: Ние сме една много грозно загиваща държава

http://frognews.bg/news_74567/

Ние сме една много грозно загиваща държава. Категоричен съм в две неща. Без нова Конституция държавата си отива. И ако образованието не бъде стратегически приоритет съвсем няма да има значение кой ни управлява. Това призна пред Фрог нюз бившият зам.-председател в 41-то НС Атанас Семов.

Григор Димитров в сблъсък с 203-сантиметровия Йежи Янович в Синсинати

http://offnews.bg/news/n_1/n_376466.html

Григор Димитров започва участието си на поредния Мастърс турнир – този в Синсинати, с мач срещу Йежи Янович в 18 ч. българско време.   Най-добрият български тенисист стартира от втория кръг на Мастърса в Синсинати, след полуфинала на турнира в Торонто. В днешния двубой 8-ият в ранглистата ще се изправи срещу 203-сантиметровия поляк  Йежи Янович . Двубоят между двамата е първи в програмата на корт номер 3. Григор е поставен под номер 7 в основната схема на турнира и почива в първия кръг, а Янович достигна до втория кръг, след като се справи със съпротивата на Теймураз Габашвили с 6:4, 6:4. До момента двамата тенисисти нямат официален мач при мъжете, но са играли един срещу друг в юношеските турнири на ATP. Най-доброто класиране на Янович е подножието на първата десетка в мъжкия тенис, но след слаби игри полякът се смъкна до 65-а позиция. При успех над тазвечершния си противник Григор ще се класира за осминафиналите, а там негов съперник ще е Жулиен Бенето или Джеймс Уорд.

„Цифров облак“ засия на входа на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261028

5400 употребявани дискове озаряват с феерия от цветове входа на Морската градина. Те са основната част от артинсталацията „Цифров облак“, която вече радва варненци и гостите на града, видя репортер на Moreto.net. Визуалната атракция е като продължение на миналогодишния проект „Огледало Култура“, който също украси колонадата на Морската градина.

Заложени 2 млн. лева за ремонти на училища отиват в здравната каса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360920_zalojeni_2_mln_leva_za_remonti_na_uchilishta_otivat_v/?ref=rss


Заради актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса 27 училища тази година няма да бъдат ремонтирани.

На днешното си заседание служебният кабинет отмени решение на правителството на Пламен Орешарски и така заложените 2 млн. лева за ремонти отиват в сферата на здравеопазването.

Очакванията още поне 17 млн. лева да се пренасочат от образованието към здравната каса.

Ремонти трябваше да има в 16 общински и в 11 държавни училища.

„Еврофутбол” е единствената фирма, която ми помогна. Благодаря!

http://www.cross.bg/evrofytbol-miroslav-pomogna-1425286.html

Мирослав Кирчев, добре дошъл и честито сребро от Световното първенство по кану-каяк - направи ни много горди! Първи думи на българска земя? Благодаря за всичко! Доволен съм от постигнатия резултат! Безкрайно съм щастлив от това, което постигнах! Все още не мога да осъзная какво съм направил, защото не съм го очаквал от себе си. В интерес на истината - не го очаквах, но същевременно бях абсолютно подготвен за това състезание... Аз просто отидох с намерение да вляза в А финал, а оттам нататък си казах: „Каквото е писано, каквото е казал Господ - това ще стане!". Това, което се случи, ми дойде като метеорит! Посвещаваш ли я на някого тази титла? Кой има най-голяма заслуга за нея?На треньорката ми Ева Пашева - с нея работим отново заедно от 2013 г., а преди това бях под ръководството на Петър Мерков, но с него се разделихме. За Ева мога да кажа, че тя ме е създала, тя ме е направила състезател - от малък ме е хванала (Бел. ред. - Ева е преподавател в спортно училище „Майор Атанас Узунов" - гр. Русе, където е учил и Мирослав)...Имаше период, в който бяхме разделени, когато бях в националния отбор, но през тази и миналата година се отделихме от там, имахме конфликти с тях - дълга история и така започнахме да се подготвяме индивидуално с нея. Още миналата година постигнахме един много силен за мен резултат и така продължихме да работим по същия начин

Лидерът на ГЕРБ "не е пратил" нито един човек в служебния кабинет

http://www.mediapool.bg/liderat-na-gerb-ne-e-pratil-nito-edin-chovek-v-sluzhebniya-kabinet-news223656.html

"Категорично заявявам, че нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен." Това написа в интернет страницата си и в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Повод за реакцията му са поредицата назначения в администрацията на хора свързани с ГЕРБ и коментарите, че по този начин на практика служебният кабинет е партизиран в услуга на доскорошната опозиция. "Въпреки че заявих, че имам резерви към много хора от служебния кабинет, ние до този момент не сме си позволили да правим обструкции на екипа, включително и на партийни функционери, които са в него", казва още Борисов. И допълва, че според конституцията право на президента е да ги назначи и ГЕРБ се съобразява с това. "Никого не съм оторизирал от мое име да говори и да прави констатации, които изобщо не отговарят на истината. При мен не само че не идват емисари на БСП и ДПС, но ние сме от малкото, които сме заявили, че с БСП и ДПС няма да правим коалиция. Нещо повече - аз винаги съм твърдял, че единственият демократичен начин, който определя кой да управлява, са демократичните парламентарни избори. Резултатите от тях са мерилото за това каква активна част от населението подкрепя чрез гласовете си една партия и кой какъв да бъде в управлението. Затова се надявам, че всички, които имат желание да участват активно в политиката, ще го направят по начина, по който го казва и конституцията", коментира Борисов. Бившият премиер по стар навик засяга и една негова любима теза – който критикува ГЕРБ, не мисли за благото на държавата. Очевидно раздразнен от поредицата коментари за участието на формацията му в служебния кабинет, той заявява: "Не мога да остана безразличен към една тревожна тенденция обаче - какво се цели с всички тези действия срещу най-голямата партия засега и дали това няма отново да дестабилизира държавата, ако след 5 октомври останем без правителство". "Тези, които настояват явно за това, като се има предвид отношението им към нас, дали не целят трайно дестабилизиране на държавата и влизане в зимата без правителство", попита още лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че "не е пратил" нито един човек в служебния кабинет

http://www.mediapool.bg/borisov-zayavi-che-ne-e-pratil-nito-edin-chovek-v-sluzhebniya-kabinet-news223656.html

"Категорично заявявам, че нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен." Това написа в интернет страницата си и в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Повод за реакцията му са поредицата назначения в администрацията на хора свързани с ГЕРБ и коментарите, че по този начин на практика служебният кабинет е партизиран в услуга на доскорошната опозиция. "Въпреки че заявих, че имам резерви към много хора от служебния кабинет, ние до този момент не сме си позволили да правим обструкции на екипа, включително и на партийни функционери, които са в него", казва още Борисов. И допълва, че според конституцията право на президента е да ги назначи и ГЕРБ се съобразява с това. "Никого не съм оторизирал от мое име да говори и да прави констатации, които изобщо не отговарят на истината. При мен не само че не идват емисари на БСП и ДПС, но ние сме от малкото, които сме заявили, че с БСП и ДПС няма да правим коалиция. Нещо повече - аз винаги съм твърдял, че единственият демократичен начин, който определя кой да управлява, са демократичните парламентарни избори. Резултатите от тях са мерилото за това каква активна част от населението подкрепя чрез гласовете си една партия и кой какъв да бъде в управлението. Затова се надявам, че всички, които имат желание да участват активно в политиката, ще го направят по начина, по който го казва и конституцията", коментира Борисов. Бившият премиер по стар навик засяга и една негова любима теза – който критикува ГЕРБ, не мисли за благото на държавата. Очевидно раздразнен от поредицата коментари за участието на формацията му в служебния кабинет, той заявява: "Не мога да остана безразличен към една тревожна тенденция обаче - какво се цели с всички тези действия срещу най-голямата партия засега и дали това няма отново да дестабилизира държавата, ако след 5 октомври останем без правителство". "Тези, които настояват явно за това, като се има предвид отношението им към нас, дали не целят трайно дестабилизиране на държавата и влизане в зимата без правителство", попита още лидерът на ГЕРБ.

Ева Пашева: Станахме известни, защото ни помогнахте

http://www.cross.bg/trenyor-miroslav-podgotovkata-1425285.html

Г-жо Пашева, поздравления за огромния успех! На пресконференцията след посрещането ви споменахте, че сте вярвали в резултатите, които може да направи Миро, но все пак - мислехте ли, че ще може да се пребори за медал? Да, както казах, резултатите му, които са покритие на вътрешните тестове от Българската федерация по кану-каяк - според подготовката, 2х4 км, 3х2 км и които дават основата за дисциплината 1000 м, бяха с по 30 сек по-добри от времето му от предходните години. Това ми даваше увереност, че вървим по правилния път на подготовката и второ - след 3:26 гребане в Пловдив аз бях убедена, че ако той съумее да се събере и да направи същото в Москва, ще бъде сред медалистите. По мой спомен такъв му е резултатът във финала на Световното...Да, точно 3:26 греба, като в Пловдив го покри точно на такава скорост, на попътен вятър... Какво Ви костваше на Вас, като негов треньор и на него, като състезател, последната една година подготовка за този успех?С него се работи спокойно, но ни коства много труд! Изключително много труд, спортен режим - резултатите межуд треньор и състезател се постигат, когато наистина се вложи много труд и то от сърце! Това се получи през тази година и затова резултатът е положителен. Мирослав е един от Спортните таланти на „Еврофутбол" - лично Вие, като негов треньор, усетихте ли подкрепата ни и това до каква степен повлия на подготовката ви?Да, усетихме я. Аз смятам, че това е необходимо за младите спортисти

Фирмите не са готови за учениците от професионалните училища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242610

Министерството на образованието и науката и в. “Труд” започнаха кампания за популяризиране на дуалното обучение в професионалните гимназии. Това е шанс за много млади хора да учат онова, което ще им донесе сериозна професионална реализация. 
Дуалното обучение работи много активно в държави като Германия, Швейцария и Австрия. У нас се очаква да вле Министерството на образованието и науката и в. “Труд” започнаха кампания за популяризиране на дуалното обучение в професионалните гимназии. Това е шанс за много млади хора да учат онова, което ще им донесе сериозна професионална реализация. Дуалното обучение работи много активно в държави като Германия, Швейцария и Австрия. У нас се очаква да вле

Прекратяват взривовете на боеприпаси при „Петолъчката”

http://www.moreto.net/novini.php?n=261025

Три месеца след началото на операцията по обезвреждането на деформирани боеприпаси край пътен възел „Петолъчката” контролираните взривове в базата ще бъдат прекратени. Вече са събрани над 18 000 деформирани снаряди след взрива през 2012-а година.

Русия въвежда данък върху продажбите за първи път от 2003 г.

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d76d93a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Crusiia0Evyvejda0Edanyk0Evyrhu0Eprodajbite0Eza0Epyrvi0Epyt0Eot0E20A0A30Eg0H1780A470C/story01.htm

От налога се изключват редица храни, наемите, здравните, образователните и транспортните услуги, както и продажбата на недвижими имоти, земя и ценни книжа


Термокамери следят за ебола на летището в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/termokameri-slediat-za-ebola-na-letishteto-v-sofiia-6019792

Те са поставени на Терминал 2, салон "Пристигащи" и през тях преминават всички пътници, след като преминат проверката на гранична полиция

Отпускат по 10 000 лв. за близките на загиналите в наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242631

Служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи на пресконференция в МС, че със специално постановление на кабинета днес е решено наследниците на загиналите при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, където починаха четирима, да бъдат обезщетени с по 10 000 лева. Служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи на пресконференция в МС, че със специално постановление на кабинета днес е решено наследниците на загиналите при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, където починаха четирима, да бъдат обезщетени с по 10 000 лева.

Дават по 10 000 лв. за близките на загиналите в наводненията в Мизия и Враниловци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242635

Служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи на пресконференция в МС, че със специално постановление на кабинета днес е решено наследниците на загиналите при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, където починаха четирима, да бъдат обезщетени с по 10 000 лева. Служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи на пресконференция в МС, че със специално постановление на кабинета днес е решено наследниците на загиналите при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, където починаха четирима, да бъдат обезщетени с по 10 000 лева.

Telekom Austria отчете загуба заради "Мобилтел"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/13/2360899_telekom_austria_otchete_zaguba_zaradi_mobiltel/?ref=rss


Telekom Austria AG обяви загуба за второто тримесечие на фона на лошите икономически условия в страните от Централна и Източна Европа и солидното отписване на активи заради бизнеса на "Моблител", съобщава "Маркет уоч".

"Продължаващите негативни ефекти от глобалната финансова и икономическа криза удариха реалната икономика в региона на Централна и Източна Европа, особено през първата половина на 2014 г.", коментира изпълнителният директор Ханес Аметсрайтер. Той посочва, че компанията...

С 5 млн.лв. по-скъпи ще бъдат предсрочните избори

http://news.ibox.bg/news/id_1350004081

Цената скача заради преференциалния вот, машинното гласуване и заплатите на членовете на комисии

Каним Европа да оцени системите ни за превенция при бедствия и аварии

http://econ.bg/Новини/Каним-Европа-да-оцени-системите-ни-за-превенция-при-бедствия-и-аварии_l.a_i.561596_at.1.html

България ще покани експерти от Европейската комисия (ЕК), както и такива от държавите-членки да проверят и оценят готовността на системите ни за...

500% повече бежанци влизат в Европа през Средиземно море

http://www.cross.bg/sredizemno-more-bezhantzite-1425284.html

/КРОСС/ С 500 процента се е увеличил броят на бежанците, които влизат в Европа през Средиземно море. Данните са на Фронтекс - европейската агенция за граничен контрол, и обхващат първите седем месеца на годината. За същия период на миналата година бежанците са малко под 13 хиляди. Сега са над 78 хиляди. Така е счупен рекордът от времето на Арабската пролет - 2011 година. Еритрейците и сирийците са най-големите групи бежанци, минаващи транзит през Либия и Средиземно море към Италия и Малта. Голям e броят и на малийците и суданците, предава бТВ.  

Пациентите ще могат да вземат лекарствата си и без презаверени рецептурни книжки

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/13/2360908_pacientite_shte_mogat_da_vzemat_lekarstvata_si_i_bez/?ref=rss


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уверява, че който не успее да презавери рецептурната си книжка до края на месеца, няма да изгуби правото си на лекарства, напълно или частично платени от нея. Когато дойде датата да се вземе рецептата за следващата доза медикаменти, пациентът следва да отиде при личния си лекар да си вземе рецептата, след това - в районната здравна каса по местоживеене, където ще си презавери книжката, обясниха от НЗОК.

Документите трябваше да бъдат...

Спешна нужда от кръвна група 0(+) във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261029

Кръвният център във Варна има спешна нужда от кръводарители с кръвна група 0 (+) положителна, научи Moreto.net. Екипът на Районнен център по трансфузионна хематология - Варна е силно обезпокоен от липсата на тази кръв в кръвната банка и призовава за помощ.

Отнето е имущество за близо милион лева от наркопласьори

http://www.mediapool.bg/otneto-e-imushtestvo-za-blizo-milion-leva-ot-narkoplasyori-news223655.html

Имуществото на две лица, осъдени за производство и търговия с наркотици, на стойност близо 900 000 лв. е отнето в полза на държавата по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщиха от ведомството. С окончателно решение на Сливенския окръжен съд от Иван Терзиев-Беленския са отнети няколко автомобила, акции в търговски дружества, средства по банкови сметки и други на стойност 630 000 лева. В началото на 2008 г. Терзиев е заловен край Елена с около 6 кг хероин. По-късно в дома му в сливенското село Бяла са открити още 60 кг наркотик – хероин и амфетамини, скрити в машина за печене на ядки. Той е известен в района като производител на гъби, имал е и фирма за ядки. С решение на Софийски градски съд от Емил Диковски от гр. Бяла Слатина е отнето имущество на стойност 254 604 лв., което включва два апартамента в София, както и суми от продажбата на недвижим имот. През 2010 г. Диковски е задържан, след като в служебния автомобил, който е шофирал, и в дома му са открити наркотични вещества.

Танов е предпочетен, защото познава митниците, а и няма време да се търси друг шеф

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/13/2360898_tanov_e_predpocheten_zashtoto_poznava_mitnicite_a_i/?ref=rss

Ваньо Танов е върнат начело на агенция "Митници", защото се е справял добре на поста, познава работата, а и правителството няма време да търси силна кандидатура. Това каза пред журналисти служебният премиер Георги Близнашки, цитиран от "Фокус". 

"Подкрепям назначението на Ваньо Танов. Положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки. Нямаме много време да търсим силна кандидатура", каза Близнашки.

"Има ситуации, при които трябва да се действа, и...

Наследниците на загиналите при наводненията ще получат по 10 000 лева

http://www.mediapool.bg/naslednitsite-na-zaginalite-pri-navodneniyata-shte-poluchat-po-10-000-leva-news223654.html

Наследниците на четиримата загинали при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, ще бъдат обезщетени с по 10 000 лева. Това съобщи в сряда служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. От държавния бюджет се увеличава бюджетът на социалното министерство с 40 000 лева. Парите ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по местоживеене на загиналите. От всички населени места в пострадалия регион са приети молбите за еднократна помощ от 325 лева. Социалното министерство е осигурило по всички субсидирани програми за заетост 750 души - работници, в подкрепа на наводнените райони, като има готовност за още бройки. Освен това кметовете имат ресурс от хора, които получават месечна социална помощ и по закон са длъжни в продължение на 14 дни да полагат по 4 часа обществено полезен труд. Това е ресурс, с който пряко разполагат кметовете на пострадалите селищата и препоръката ми е тези хора да бъдат наемани на три смени, каза министърът.

Наследниците на загиналите при наводненията ще бъдат обезщетени с по 10 000 лева

http://www.mediapool.bg/naslednitsite-na-zaginalite-pri-navodneniyata-shte-badat-obezshteteni-s-po-10-000-leva-news223654.html

Наследниците на четиримата загинали при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, ще бъдат обезщетени с по 10 000 лева. Това съобщи в сряда служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. От държавния бюджет се увеличава бюджетът на социалното министерство с 40 000 лева. Парите ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по местоживеене на загиналите. От всички населени места в пострадалия регион са приети молбите за еднократна помощ от 325 лева. Социалното министерство е осигурило по всички субсидирани програми за заетост 750 души - работници, в подкрепа на наводнените райони, като има готовност за още бройки. Освен това кметовете имат ресурс от хора, които получават месечна социална помощ и по закон са длъжни в продължение на 14 дни да полагат по 4 часа обществено полезен труд. Това е ресурс, с който пряко разполагат кметовете на пострадалите селищата и препоръката ми е тези хора да бъдат наемани на три смени, каза министърът.

В писмо премиерът моли Станишев да подкрепи Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/georgieva-bliznashki-slyzhebniyat-1425283.html

/КРОСС/ "Ще водим борбата за подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС." Това каза на пресконференция в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след правителственото заседание, на което Георгиева е присъствала. „Имаме своите шансове, които не са никак малки. Готов съм да се обърна и към Сергей Станишев. Мобилизираме всички български евродепутати", добави проф. Близнашки. Стана ясно, че проф. Близнашки е написал писмо до лидера на ПЕС, с което го моли за подкрепа на българската кандидатура, тъй като ресорът външен министър на ЕС е от квотата на евросоциалистите. "Призовавам го (бел. ред. Сергей Станишев) да съдейства за тази изключителна възможност българин да заеме ключов пост в Европейския съюз. Оставаме отворени за по-нататъшни разговори и диалог с него, при необходимост. Ние, като българи, трябва да направим това усилие, без оглед на партийната принадлежност. Мобилизираме всички български евродепутати и цялата ни дипломация", обясни служебният премиер.    

В писмо Близнашки моли Станишев да подкрепи Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/bliznashki-georgieva-slyzhebniyat-1425283.html

/КРОСС/ "Ще водим борбата за подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС." Това каза на пресконференция в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след правителственото заседание, на което Георгиева е присъствала. „Имаме своите шансове, които не са никак малки. Готов съм да се обърна и към Сергей Станишев. Мобилизираме всички български евродепутати", добави проф. Близнашки. Стана ясно, че проф. Близнашки е написал писмо до лидера на ПЕС, с което го моли за подкрепа на българската кандидатура, тъй като ресорът външен министър на ЕС е от квотата на евросоциалистите. "Призовавам го (бел. ред. Сергей Станишев) да съдейства за тази изключителна възможност българин да заеме ключов пост в Европейския съюз. Оставаме отворени за по-нататъшни разговори и диалог с него, при необходимост. Ние, като българи, трябва да направим това усилие, без оглед на партийната принадлежност. Мобилизираме всички български евродепутати и цялата ни дипломация", обясни служебният премиер.    

Близнашки за Ваньо Танов: Нямам време за губене, той е нужният за момента човек

http://www.mediapool.bg/bliznashki-za-vanyo-tanov-nyamam-vreme-za-gubene-toi-e-nuzhniyat-za-momenta-chovek-news223653.html

"Подкрепям назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници”. Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Георги Близнашки по повод на подозренията, че Танов е бил върнат на поста по искане на ГЕРБ и съмненията, че е най-подходящият човек. "Положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки. Нямаме много време да търсим силна кандидатура”, обясни проф. Близнашки. По думите му, Ваньо Танов по времето на предишния си престой начело на митниците е показал, че се справя много сериозно с работата и по тази причина е избран като човек, който познава всичко в митниците. "Има ситуации, при които трябва да се действа и в този смисъл подкрепям тази кандидатура. Трябва да се използват възможностите на доказани професионалисти. Няма никакво време за губене. Танов е необходимият човек в момента и затова подкрепих тази кандидатура”, каза още премиерът.

"Дракона" - милиони изтичат от пробойна в програмите за подпомагане

http://books.actualno.com/Drakona---milioni-iztichat-ot-probojna-v-programite-za-podpomagane-news_44782.html

Наред с Том Егеланд и Ю Несбьо, Том Кристенсен е един от най-четените норвежки писатели. Сега негова книга излиза за пръв път на български. Това е романът "Дракона" - едновременно силно възд...

МОСВ с трима заместник-министри

http://politics.actualno.com/MOSV-s-trima-zamestnik-ministri-news_44785.html

Познати лица стават заместници на министъра на околната среда Светлана Жекова, предаде БГНЕС. Портофолиото на еврофондовете в министерството поема Атанаска Николова. Тя е бивш заместник-кмет на Бурга...

На първа инстанция: Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 200 хил. лева

http://crime.actualno.com/Na-pyrva-instancija-Bojko-Borisov-osydi-Volen-Siderov-za-200-hil-leva-news_44787.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за четири клевети, изречени от него в интервю за столичен вестник. Сидеров трябва да плати на бившия премиер 190 хил. лв. и 10 хил. лв. разноски по д...

Салам уби 12 души в Дания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242599

12 души са умрели след натравяне с колбаси в Дания, съобщи BBC.
Смята се, че инфекцията е била в свински салам, произведен в близост до Копенхаген. Продуктът е бил изтеглен от хранителната мрежа. Засега още осем души са диагностицирани с листерия.
Датските власти заявиха, че ситуацията е под контрол. 12 души са умрели след натравяне с колбаси в Дания, съобщи BBC. Смята се, че инфекцията е била в свински салам, произведен в близост до Копенхаген. Продуктът е бил изтеглен от хранителната мрежа. Засега още осем души са диагностицирани с листерия. Датските власти заявиха, че ситуацията е под контрол.

България ще поиска оценка и анализ на системите за превенция и реакция при бедствия и аварии

http://www.cross.bg/pomosht-bedstviya-finansirane-1425282.html

/КРОСС/ Каним експерти от Европейската комисия и държавите-членки да проверят готовността на системите ни за превенция и реакция при бедствия и аварии. За това се споразумяха на среща в Министерски съвет Екатерина Захариева - вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране и Кристалина Георгиева - еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.  Целта на партньорската проверка е да се покажат грешките, пропуските и слабостите на нашата система, след което ще се дадат препоръки, с които да ги отстраним. През такава процедура вече са минали Великобритания и Финландия. На срещата беше обсъдена ситуацията в бедстващите региони на страната и мерките, които предприема правителството за справяне с пораженията. Вицепремиерът Захариева подчерта, че до края на седмицата страната ни ще подаде апликационните форми към фонд „Солидарност" на ЕС, с които ще кандидатстваме за финансова помощ за подпомагане възстановяването на Варна и Добрич. Стойността на щетите в двете области показва, че е достигнат критерият за национално бедствие - 240 млн.евро или 0,6% от БНД. В същото време продължава оценяването на щетите и в останалите области, пострадали от обилните дъждове, включително и Мизия, където положението е най-тежко.Беше коментирана възможността правителството да изготви специална програма за благоустройство с финансиране от структурните фондовете на ЕС

Закопчаха банда лихвари, драли кожи в бедстващо Врачанско

http://www.bnews.bg/article-113706

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за лихварство, отвличания и рекет, действала на територията на бедстващите райони във Врачанска област.

С хакната парола тотоизмамниците влезли в сървъра с фишовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=261027

С хакната парола и потребителско име братовчедите Продан и Николай Маринови, които опитаха да измамят спортния тотализатор и да приберат джакпота от 5 млн. лв. в 51-ия тираж, проникнали в сървъра на тотализатора. След като атакували компютърната система на тотото обаче, развили мания за преследване.

Спецакция на ДАНС срещу разпространяване на фалшиви пари

http://www.vesti.bg/novini/specakciia-na-dans-sreshtu-razprostraniavane-na-falshivi-pari-6019798

Голямо количество фалшиви парични знаци са иззети при операция на ДАНС, съобщиха от службата.

Lenta.RU: Македония е провалена държава без име, която се разпада

http://offnews.bg/news/n_1/n_376412.html

В Европа има една страна, която претендира за статус на провалена държава - това е Македония. Балканската държава се управлява от политически кланове, а 31% от населението живее под прага на бедността, пише Лента.Ру. Руското издание прави пропаганден паралел със ситуацията в Украйна, но заключава, че пред Скопие има огромен проблем, който няма да сполети официален Киев дори и в най-страшните сънища: откъснатото парче от някогашна Югославия не може дори да се нарича Македония заради спора с Гърция. Районите, в които преобладава албанското население, с всяка изминала година все по-гласно се обявяват за независимост и отказват да се подчиняват на правителството в Скопие, тъй като го обвиняват в славянски национализъм, пише Лента.Ру. Авторът на публикацията Александър Широков отбелязва, че северозападната част на БЮРМ практически се е сляла с Албания и Косово и остава усещането, че правителството в Скопие вече не контролира тези територии.  Опитите да се задържат народите заедно насила (както сега се случва с Украйна, Босна, Македония) са неефективни, а реализацията на правото на самоопределение (както е в случаите с Косово и Крим) неизбежно увеличава степента на ентропия в международните отношения. Очевидно е, че изборът на оптимален модел за съществуването на такива провалени държави и техните части ще бъде едно от основните предизвикателства за международната политика в обозримо бъдеще, заключава Широков.

12 починаха от натравяне с колбас в Дания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242596

12 души са умрели след натравяне с колбаси в Дания, съобщи BBC.
Смята се, че инфекцията е била в свински салам, произведен в близост до Копенхаген. Продуктът е бил изтеглен от хранителната мрежа. Засега още осем души са диагностицирани с листерия.
Датските власти заявиха, че ситуацията е под контрол. 12 души са умрели след натравяне с колбаси в Дания, съобщи BBC. Смята се, че инфекцията е била в свински салам, произведен в близост до Копенхаген. Продуктът е бил изтеглен от хранителната мрежа. Засега още осем души са диагностицирани с листерия. Датските власти заявиха, че ситуацията е под контрол.

Честит празник на леворъките!

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/chestit-praznik-na-levorykite-6019793

С лявата ръка по-добре си служат от три до 10 процента от хората в света. Честит празник!

Близнашки подкрепи назначението на Ваньо Танов за шеф на митниците

http://www.cross.bg/tanov-mitnitzite-vanyo-1425281.html

/КРОСС/ "Подкрепям назначението на Ваньо Танов като шеф на Агенция „Митници"." Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки. Той обясни, че е имал много сериозен разговор по темата с финансовия министър Румен Порожанов, който му предложил Танов за поста. По негови думи положението в митниците е тревожно, което изисква извънредни мерки, а в предишното си управление Ваньо Танов се е отнесъл много сериозно. "Нямаме много време да търсим силна кандидатура. Трябва да влезе човек, който познава всичко в митниците. Няма никакво време за губене. Танов е необходимият човек в момента и затова подкрепих тази кандидатура", поясни той. "Нека да съдим за него по резултатите от неговата работа, въпреки резервите", призова премиерът Близнашки.  

Премиерът нямал време да търси по-силна кандидатура от Танов

http://offnews.bg/news/n_1/n_376446.html

Нямахме много време да търсим силна кандидатура, така служебният премиер проф. Георги Близнашки отговори на въпроса съгласувано ли е с него назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници". Танов беше назначен за шеф на митниците вчера от финансовия министър Румен Порожанов . Той беше на този пост при управлението на ГЕРБ и остана известен с изтеклия разговор с бившия премиер Бойко Борисов относно проверка в пивоварната на починалия вече Михаил Михов - Мишо Бирата - случаят "Ало, Ваньо" . Зная, че кандидатурата на Ваньо Танов предизвиква оживление в определени обществени среди, но положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки. По думите му в предходното управление на Танов в митниците той се е справял добре. "В митниците трябва да влезе човек, който познава нещата, няма време за губене. Другата седмица министърът на финансите ще ви запознае с цифрите, за да видите колко е драматично там", уточни служебният премиер. Той призова да съдим за Ваньо Танов по резултатите, които ще покаже начело на Агенция "Митници".

Все повече обири на домове преживява Германия

http://www.vesti.bg/novini/vse-poveche-obiri-na-domove-prezhiviava-germaniia-6019797

Полицията в Германия работи на ръба на силите си – все по-малко полицаи трябва да се захващат с все повече задачи. Това е изводът на в. "Билд", направен въз основа на съдържанието на книгата "Краят на сигурността: Защо полицията вече не може да ни пази". Неин автор е Франц-Золмс Лаубах. Книгата излиза на пазара на 21 август.

Италия разби албанска мрежа за наркотици

http://www.vesti.bg/novini/italiia-razbi-albanska-mrezha-za-narkotici-6019794

Италианската полиция в Милано залови шестима албански граждани, в които били открити 7,2 килограма кокаин, чиято цена на пазар достига 500 000 евро.

Голямо количество фалшиви парични знаци са иззети при операция на ДАНС

http://www.cross.bg/znatzi-operatziya-izzeti-1425279.html

/КРОСС/ На 8 и 9 август 2014 г. е проведена операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с разпространение на фалшиви парични знаци. Процесуално-следствените действия са извършени от агенти на ДАНС, под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура (СГП). Намерени и иззети са голямо количество фалшиви парични знаци. Води се досъдебно производство в СГП. Работата по случая продължава, съобщава пресцентърът на агенцията.  

Затворници ще помагат в почистването на Мизия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/zatvornici-shte-pomagat-v-pochistvaneto-na-miziia-6019791

От днес работа в наводнения град са започнали седем лишени от свобода, утре на терен ще бъдат изпратени още 20 затворници, за да подпомогнат действията по отводняването и почистването в градската част

Япония е против руските учения на Курилските острови

http://www.cross.bg/yaponiya-rysiya-voenni-1425280.html

/КРОСС/ Япония смята за неприемливо провеждането на военни учения на Русия, които стартираха във вторник в района на Южни Курили. Това заяви премиерът на Япония Синдзо Абе на пресконференция в Токио, предаде Интерфакс. „Имаме намерение за изпратим на Русия остър протест", подчерта Абе.В японското министерство на външните работи отбелязаха, че събират подробна информация за учениятана руските военни части. Както бе отбелязано по-рано в заявлението на МВнР на Япония, маневрите се провеждат едностранно на територии, които Япония продължава да смята за своя „неделима част". От посолството на Русия в Токио засега не са потвърдили получаването на протестната нота.  

Проф. Кантарджиев пред Фрог: Ебола няма, в Мизия да се пазят от лептоспироза

http://frognews.bg/news_74565/

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев са единодушни, че не съществува опасност заболяването ебола да се разпространи у нас.

Кабинетът назначи петима нови областни управители

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kabinetyt-naznachi-petima-novi-oblastni-upraviteli-6019790

Няма да отиваме към крайности, но има места, където трябва да се намесим, обясни премиерът проф. Близнашки

Назначени са нови областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен

http://www.cross.bg/ypravitel-plovdiv-zamestnik-1425278.html

/КРОСС/ Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Венцислав Калчев, Николай Пенчев и Илиян Йончев като областни управители на областите Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен. Длъжностите ще заемат съответно Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков. Димитър Димитров е икономист. Завършил е УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на „Благоевград - БТ" АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра" ЕООД. Розалин Петков е заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това е бил заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС - Варна. Симеон Иванов е главен секретар на Областната администрация - Русе, където е заемал различни длъжности от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър" по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер". Нина Петкова е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. В периода 2011-2013 г. е била заместник областен управител на Монтана, а след това е работила като координатор във фирма „Варвара 2"

Цигани "оглозгаха" общински къщи за събаряне във Варна още преди бутането им

http://www.moreto.net/novini.php?n=261023

Цигани рушат и разграбват строителни материали от общински къщи, определени за събаряне, още преди да бъдат бутнати, алармира читателка на Moreto.net. В писмото си до редакцията варненката обяснява, че вече оглозганите постройки се намират на ул.

Без пари за мрежата ще има режим на тока още тази зима

http://www.mediapool.bg/bez-pari-za-mrezhata-shte-ima-rezhim-na-toka-oshte-tazi-zima-news223652.html

Режим на тока ще има още тази зима, ако остане сегашното състояние заради невъзможност за поддържане на мрежата. Служебният кабинет обаче ще направи всичко възможно това да не се случи, като даде своята идея как трябва да работи професионално енергийният регулатор. Това каза в сряда пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. От думите й стана ясно, че решаването на проблема минава през увеличение на цената на тока от октомври, каквото намерение обяви и шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, но без да се ангажира с прогнози какъв ще е ръстът. От доскоро управляващата партия БСП, чийто енергиен министър Драгомир Стойнев обясняваше как с намалението на цената на електроенергията енергетиката е върната на народа, вече изчисляват, че поскъпването на тока трябва да е 10 процента. Горе долу с толкова ДКЕВР през миналата година на три пъти свали цената на електроенергията основно като орязваше разходите на електроразпределителните дружества и "Електроенергийния системен оператор" за поддръжка и обновяване на преносната мрежа. Сходна бе политиката на регулатора и в предишния й състав през 2012 г., и още тогава дружествата от отрасъла предупреждаваха, че ако се продължава в същия дух, ще зачестяват авариите и спирането на тока. Парадоксалното е, че ДКЕВР с лекота намалява необходимите разходи на мрежовите оператори за поддръжка на електроснабдяването, а в същото време изисква от тях да спазват технически параметри за непрекъснатост на захранването, които ока не бъдат постигнати, дружествата подлежат на санкции. Преди два дни Боев коментира, че до режим на тока няма да се стигне и обясни, че от 1 октомври ще има поскъпване на тока. Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов също каза, че няма да се допусна режим на ток, но това минава през справяне с всички неефективности в енергийната система. те ще се отстраняват с помощта на енергиен борд от международни и български специалисти и финансови институции. БСП и Боев обаче отричат нуждата от такъв орган, за който настояват и фирмите в енергетиката без държавните дружества. "По време на обществените обсъждания бяха доста настоятелни аргументите от страна на всички дружества в системата – и на държавните, и на частните, че предвид състоянието на енергетиката, цената на тока и действията, които се определят от регулатора, са застрашаващи системата и са опасни за нея. Точно това беше моето притеснение, че ако останат нещата по същия начин, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб", коментира в сряда Захариева. "Това, което чувам от регулатора е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има или ще има. Това е работа на регулатора", заяви вицепремиерът по икономическа политика и добави, че служебният кабинет ще даде своята идея как трябва да работи един професионален енергиен регулатор.

Сменена е правителствената квота в надзора на НОИ

http://www.mediapool.bg/smenena-e-pravitelstvenata-kvota-v-nadzora-na-noi-news223651.html

Министерският съвет освободи в сряда членовете на надзора на Националния осигурителен институт (НОИ) на предишното правителство и назначи свои представители, съобщи пресслужбата на кабинета. От състава на Надзорния съвет на НОИ са освободени бившият социален министър Хасан Адемов, предишните зам.-министри на социалната политика Светлана Дянкова, на финансите Людмила Елкова, на здравеопазването Чавдар Славов и на икономиката Анна Георгиева Янева. За нови членове в състава на надзора на осигурителния институт правителството определи Йордан Христосков – заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика, заместничката му Петя Евтимова, Владимир Петров – директор на дирекция "Държавни разходи“ в Министерство на финансите, главният секретар на икономическото министерство Владимир Туджаров и зам.-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов.

Румен Петков: Главният секретар е вреден за МВР

http://frognews.bg/news_74563/

Ако след случаите в Лясковец и в Оряхово не се разбере, че главният секретар е вреден за МВР, ако министърът не заеме много ясна, много категорична позиция, съставът ще продължи да се деморализира и да бъде неспособен да се работи в името на обществения ред и сигурността на гражданите, каза Румен Петков, член на ръководството на партия АБВ, в интервю за ТВ7.

Да не се чакат чудеса от митниците за приходите, сочи неправителствен анализ

http://www.mediapool.bg/da-ne-se-chakat-chudesa-ot-mitnitsite-za-prihodite-sochi-nepravitelstven-analiz-news223650.html

"Не могат да се очакват чудеса в събираемостта на приходите от Агенция "Митници" след смяната на ръководството ѝ. Гледайки данните за потреблението в България и за перспективите за растеж и с години натрупаните проблеми, едва ли може да се очаква, че някой в оставащото време до края на годината може да направи чудеса от геройство".   Това коментира пред БНР в сряда Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Неправителствената организация се занимава от години с изследване на сивия сектор в икономиката и "пробивите" в приходните агенции, откъдето изтичат огромни финансови ресурси.   Повод за коментара бе назначението на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници", след като той бе заемал същия пост в периода 2009-2013 г. по време на правителството на ГЕРБ. По времето на Танов митниците не направиха "чудеса" в събирането на приходите, а тогавашната опозиция БСП пресметна, че не са събрани от некадърност и покровителство на контрабандата близо 2 млрд. лв. [div class='left_orange']Близнашки за Ваньо Танов: Нямам време за губене, той е нужният за момента човек   "Подкрепям назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници”. Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Георги Близнашки по повод на подозренията, че Танов е бил върнат на поста по искане на ГЕРБ и съмненията, че е най-подходящият човек.   "Положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки. Нямаме много време да търсим силна кандидатура”, обясни проф. Близнашки. По думите му, Ваньо Танов по времето на предишния си престой начело на митниците е показал, че се справя много сериозно с работата и по тази причина е избран като човек, който познава всичко в митниците.   "Има ситуации, при които трябва да се действа и в този смисъл подкрепям тази кандидатура. Трябва да се използват възможностите на доказани професионалисти. Няма никакво време за губене. Танов е необходимият човек в момента и затова подкрепих тази кандидатура”, каза още премиерът.[class='left_orange' div] Същото стана и при правителството на Пламен Орешарски. Според ГЕРБ като опозиция поради лошата работа на приходните агенции не са събрани 1 млрд. лв.   "Ако трябва да разделим причините за липсата на приходи или за недостатъчното приходи в бюджета за тази година, аз бих казал, че поне половината от тази дупка, за която се говори, е лош разчет и то залагане на по-големи приходи, отколкото може да се очаква", продължи коментара Стефанов по повод на предварителните разчети на финансовото министерство, че се очертава недостиг в приходите от около 900 млн. лв.   "Някъде над 200 милиона от този минус, който гледаме, може би се дължи и на допълнително забавяне на ръста вследствие на проблемите около КТБ във второто тримесечие. Останалите може би 200 до 400 милиона можем да търсим в по-лошата работа на приходните агенции, като в никакъв случай не бих отбелязал агенция "Митници" като основна причина за спада в приходите", смята анализаторът.   Според Стефанов отговорността за ниската събираемост на приходите трябва да се сподели и от НАП. "Значение има и слабото потребление миналата година, както и честите кадрови смени в митниците", отбеляза той.   "Ако се подобри работата на приходните агенции, можем да разчитаме на едни допълнителни от 200 до 400 милиона лв. повече в сравнение с това как до момента вървят приходите, но това до голяма степен зависи и от здравето на икономиката. Бих заложил в по-голяма част на тези икономически процеси за ръста, отколкото на смяната на един или друг ръководител в агенциите", допълни анализаторът.   По повод на проблемите с контрабандата, той каза, че те са дългосрочни, но не се решават. Според изчисления на ЦИД само във вътрешната търговия с тютюневи изделия делът на нелегално произведените и необложени цигари отива към 30% от целия обем   Лансираната идея на предишното правителство за сливане на двете приходни ведомства - данъчното и митническото - в едно се приема сдържано от анализатора.   "Не мисля, че това ще има някакъв ефект върху събираемостта, ефективността на агенциите, ако се осъществи едно механично сливане. Ако се направи с идеята за някаква реформа, с някакви по-ясни дългосрочни цели, говорим, разбира се, за три до пет години, така както беше направено преди време през 2001-2005 година реформата в приходната агенция (НАП), тогава можем да очакваме някакъв ефект", каза Стефанов.

Тихомир Иванов е на финал в скока на височина, Нинов отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/13/2360867_tihomir_ivanov_e_na_final_v_skoka_na_visochina_ninov/?ref=rss


Българинът Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина на европейското първенство в Цюрих. Виктор Нинов обаче не успя да преодолее квалификациите.

Надпреварата се проведе при доста тежки условия заради дъжда. Никой от състезателите не успя да достигне квалификационната норма от 2.28 метра.

Първите 11, класирали се за финала, се справиха с 2.23 метра. Толкова скочи и 20-годишният Иванов, за когото това е първо голямо състезание при мъжете.

По-опитният...

Близнашки: Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242570

Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Имаме серия от нови назначения на областни представители. Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Имаме серия от нови назначения на областни представители. Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов,

Близнашки: Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242585

Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Имаме серия от нови назначения на областни представители. Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Имаме серия от нови назначения на областни представители. Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов,

Борисов от Facebook отрече да връща ГЕРБ във властта

http://www.bnews.bg/article-113698

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който изля отново чувствата си в социалната мрежа Facebook , няма негови хора в служебното правителство.

Затворници ще разчистват Мизия след потопа

http://www.cross.bg/zatvornitzi-shte-razchistvat-miziya-sled-potopa-1425277.html

/КРОСС/ Затворници от Враца ще се включат в разчистването след наводнението в Мизия. Такова разпореждане е издал служебният правосъден министър Христо Иванов. От днес седем лишени от свобода ще участват в акцията по възстановяване на щетите от бедствието. В четвъртък още 20 затворници ще бъдат изпратени на терен, за да подпомогнат действията по отводняването и почистването в градската част. Първата група, която вече е на място, работи в едни от най-засегнатите зони в Мизия, а именно двете училища в града - Основно училище „Цанко Церковски" и Професионална гимназия по химически технологии „Васил Левски". На екипите са подсигурени предпазни маски, ботуши и ръкавици. По закон лишените от свобода могат да полагат доброволен неплатен труд след писменото си съгласие.  

Канада дари на СЗО експериментална ваксина срещу ебола

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/13/2360873_kanada_dari_na_szo_eksperimentalna_vaksina_sreshtu/?ref=rss


Канада предложи на Световната здравна орагнизация (СЗО) експериментална ваксина срещу ебола, обяви канадската Агенция по здравеопазването. Между 800 и 1000 дози от експерименталното лекарство ще могат да бъдат изпратени на СЗО, поясни Грегъри Тейлър, заместник-директор на агенцията.

Десет дози от медикамента, известен с името VSV-EBOV, вече бяха пратени на болница в Женeва, по искане на СЗО и на организацията "Лекари без граници" като спешна доставка.

Би Би Си отбелязва,...

Новото летище в Истанбул ще бъде кръстено на Ердоган

http://balkani.actualno.com/Novoto-letishte-v-Istanbul-shte-byde-krysteno-na-Erdogan-news_44778.html

Турският министър на транспорта и информацията Лютви Елван потвърди, че новото трето летище в Истанбул ще носи името на досегашния премиер и бъдещ президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Елван по...

Въвеждат се допълнителни мерки за пожарната безопасност на обществени сгради и други големи обекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=261022

С одобрено от правителството постановление бяха определени критерии, при наличието на които в обекти на територията на България е задължително създаването на звена за пожарна безопасност. Критериите се отнасят до оценка на пожарната опасност в съответния обект, отдалечеността му от най-близката районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, броя на потенциално застрашените хора, особеностите на територията на обекта, съществуващите активни мерки за пожарна защита.

Започват изграждането на една от най-модерните спортни зали у нас

http://www.cross.bg/zala-sportna-stroitelno-montazhnite-1425276.html

/КРОСС/ В края на седмицата ще започне работата по строителството на Многофункционалната спортна зала в Гоце Делчев. В четвъртък - 14 август, фирмата-изпълнител ще стартира строително-монтажните дейности по довършване на сградата, които трябва да приключат в рамките на 5 месеца. Финансирането в размер на 3.5 милиона лева е осигурено от държавния бюджет чрез публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Средствата ще обезпечат строително-монтажните работи, оборудването и обзавеждането на залата, техническия и авторски надзор. След завършването си, сградата ще представлява комплекс, включващ: зала с изцяло метална конструкция; хотел за настаняване на спортисти и общи части за посетители, които са решени като монолитна конструкция. Общата застроена площ на комплекса ще бъде 3071 кв.м. Състезателната зала ще бъде с основно игрално поле 20/40 метра, като тези размери позволяват използването на игрището за хандбал, баскетбол, волейбол, борба и тенис. Капацитетът на залата по проект е 1100 места, а площта - 1890 кв. м. Хотелският комплекс ще включва общо 20 стаи. Многофункционалната спортна зала ще разполага със система за видео наблюдение и озвучаване, както и с пожароизвестителна инсталация. След завършването си, това ще бъде най-модерната спортна зала в региона, пише Спортал.    

Заминаха си 5 областни, смени в НОИ и Комисията по бедствията

http://www.bnews.bg/article-113703

И протестът срещу някои от сменените областни управители при управлението на ДПС и БСП е един от аргументите за рокадите, призна премиерът Георги Близнашки. Новите областни в по-голямата си част са кадри на ГЕРБ, личи от биографиите им.

Близнашки: Нужни са извънредни мерки в митниците

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-nuzhni-sa-izvynredni-merki-v-mitnicite-6019789

Служебният премиер подкрепя кандидатурата на Ваньо Танов за директор на Агенция "Митници"

Близнашки иска подкрепа от Станишев за еврокомисаря ни

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-iska-podkrepa-ot-stanishev-za-evrokomisaria-ni-6019789

Кабинетът издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност

Затворници помагат с разчистването на Мизия

http://www.mediapool.bg/zatvornitsi-pomagat-s-razchistvaneto-na-miziya-news223649.html

Седем лишени от свобода се включват в акцията по възстановяване на щетите от наводнението в град Мизия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Още 20 затворници ще бъдат изпратени на терен в сряда, за да подпомогнат действията по отводняването и почистването в градската част. Първата група, която вече е на място, работи в едни от най-засегнатите зони - двете училища в града - Основно училище "Цанко Церковски" и Професионална гимназия по химически технологии "Васил Левски". На екипите са подсигурени предпазни маски, ботуши и ръкавици. Лишените от свобода, включени в акцията, изтърпяват наказания в затворническото общежитие от открит тип към затвора във Враца. Според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, администрацията на затвора може да възлага на лишените от свобода доброволен неплатен труд с изрично писмено тяхно съгласие, отбелязват от МП.

Близнашки: Няма реваншизъм в смяната на областни управители

http://offnews.bg/news/n_1/n_376419.html

Няма реваншизъм в смяната областни управители, това е право на всяко правителство. Това обяви след заседанието на кабинета служебният премиер Георги Близнашки, на което беше решено петима областни упревители да бъдат сменени. Правителството освободи Муса Палев (Благоевград), Венцислав Каймаканов (Пловдив), Венцислав Калчев (Русе), Николай Пенчев (Монтана) и Илиян Йончев (Плевен). Областен управител на Благоевград става Димитър Димитров.  Той е е икономист, завършил е УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на „Благоевград – БТ” АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра” ЕООД. Розалин Петков застава начело на областната управа на Пловдив . Той е бил заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това е бил заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна. Симеон Иванов ще е новият областен управител на Русе е главен секретар на Областната администрация – Русе, където е заемал различни длъжности от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър” по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”. Областен управител на Монтана  ще е Нина Петкова е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. В периода 2011-2013 г. е била заместник областен управител на Монтана, а след това е работила като координатор във фирма „Варвара 2”. Бойко Балтаков става областен на Плевен. Той е главен архитект на Община Плевен. От 2009 г. до 2013 г. е бил заместник областен управител. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ – София. Близнашки обеща, че няма да има тотална промяна на областните управители, но ще бъде прегледана работата и на останалите, които не бяха сменени днес и ще се прецени дали да има рокади. Протестите на местното население срещу областния на Благоевград Муса Палев и на Пловдив Венцислав Каймаканов са били един от мотивите за смяната им, каза служебният премиер.

Задържаха въоръжена организирана престъпна група

http://www.cross.bg/grypata-prokyratyra-grypa-1425275.html

/КРОСС/ Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 11 август т.г., е реализирана специализирана полицейска операция, при която е неутрализирана въоръжена организирана престъпна група, действала на територията на гр. Враца и страната, съобщават от МВР. Оперативно-издирвателните действия на служители от ГД "Криминална полиция" стартирали след получена информация за престъпна група, извършвала тежки криминални престъплени. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Специализираната прокуратура. В хода на разследването криминалистите са установили лидера на групата - А.П. /35г./, известен с прякора Главестия. Той е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство. Изяснено е, че заедно с подбрани от него криминално проявени лица, А.П. се е занимавал с незаконна лихварска дейност и събирал дължимите суми чрез принуда и насилие. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой. При проведените оперативни действия били установени и членовете на групата: А.А. /35г./, Ц.Ц./37г./- Квиц, И.Н./27г./- Зъбчо, В.П. /50г./ - Лунгара, М.И. /38г./- Бижуто, Б.К. /60г./-Биби и 30-годишната Н.М. - всичките криминално проявени

Отпускат 40 000 лв. за наследниците на жертвите от наводненията в Мизия и Враниловци

http://econ.bg/Новини/Отпускат-40-000-лв-за-наследниците-на-жертвите-от-наводненията-в-Мизия-и-Враниловци_l.a_i.561586_at.1.html

Наследниците на жертвите от наводненията в Мизия и габровското село Враниловци ще бъдат подпомогнати от правителството. Това реши днес Министерски...

Шумни ромски сватби в „Максуда“ тормозят варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=261001

Непоносим шум от звучни ромски сватби в „Максуда“ подлага на постоянен тормоз живущите в района на частната автогара – Младост, улиците „Свобода“, „Доброволци“ и други, когато настъпят летните месеци. Терорът продължава до малките часове и през есенните вечери.

Ваксина срещу Ебола - едва след няколко години

http://www.vesti.bg/novini/vaksina-sreshtu-ebola-edva-sled-niakolko-godini-6019795

Ваксина срещу смъртоносния вирус Ебола може да се появи за масово използване едва след няколко години, каза ръководителят на белгийската фармацевтична компания GlaxoSmithKline Паскал Лизен.

Правителството определи свои представители в НОИ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4242557

Правителството актуализира състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщиха от правителствената информационна служба. Решението е резултат от назначаването на служебно правителство.
От състава на Надзорния съвет са освободени досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов, Правителството актуализира състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщиха от правителствената информационна служба. Решението е резултат от назначаването на служебно правителство. От състава на Надзорния съвет са освободени досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов,

Близо 33% повече клиенти на мобилен интернет за Мтел през първото полугодие

http://www.cross.bg/mtel-evro-polovina-1425274.html

/КРОСС/ С 32.5% са се увеличили клиентите на мобилен интернет за Мтел през първото полугодие на 2014 година. Компанията отбелязва и 8% ръст при потребителите на цифрова телевизия. Това показват данните от доклада за финансовите резултати на Telekom Austria Group за първата половина на тази година. През първите шест месеца на 2014 г. средният приход от фиксирана линия също показва положително развитие, увеличавайки се със 7,7% до 14,4 евро, в сравнине с 13,4 за същия период през 2013 година. Клиентите на компанията намаляват с 2,9%, достигайки 4,1 милиона през разглеждания период, а пазарният дял възлиза на 38,1%. През първата половина на 2014 г. приходите на Мтел отбелязват спад от 8,1% до 182,7 милиона евро. В допълнение към неблагоприятната макроикономическа ситуация и слабата икономика в страната като цяло, Мтел има и високи капиталови разходи за участие в търгове за честоти. Сравнимата EBITDA се понижава със 7,9% до 75,8 милиона евро през първата половина на 2014 година.  

Камион сгази двама, докато сменят гума, отнесе и минаващ колоездач

http://www.bnews.bg/article-113697

Двама мъже са били пометени от камион, докато сменяли задна гума на пътя до севлиевското село Петко Славейков.

Правителството определи свои представители в НОИ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4242554

Правителството актуализира състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщиха от правителствената информационна служба. Решението е резултат от назначаването на служебно правителство.
От състава на Надзорния съвет са освободени досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов, Правителството актуализира състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщиха от правителствената информационна служба. Решението е резултат от назначаването на служебно правителство. От състава на Надзорния съвет са освободени досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване