Реформаторите не искат бивши премиери начело на кабинета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244383_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD

 За постигане на политическите си цели Реформаторският блок ще се стреми към съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото, пише в декларация на блока.

Партиите от Реформаторския блок (РБ) се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение, това е записано в декларация на политическата формация, разпространена от нейния пресцентър. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността, заявяват от Реформаторския блок.

От РБ посочват, че ще работят за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; за цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба; за електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки. От РБ са за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз; за отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси.

РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната;

да възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа; да приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера; да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори; да подготви проект до 2016 г. за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 г.

РБ ще проведе операция "Чисти ръце" в цялостното управление на страната,

няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения, се посочва още в декларацията. Политиката на РБ ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления.

Предлага се създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции; осигуряване на пълна публичност на договорите за "Южен поток" и другите големи инвестиционни проекти; разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.

Кирил Добрев излезе от червените листи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256999

Кирил Добрев напусна червената листа в София-област, след като за водач там Националният съвет на партията определи Корнелия Нинова. Синът на Николай Добрев бе издигнат като първи от 18 от 22-те структури в региона, а Нинова имаше 12 номинации.
Отстъпвам мястото си на млад човек от областта, казал Добрев на емоционално заседание на Областния съвет Кирил Добрев напусна червената листа в София-област, след като за водач там Националният съвет на партията определи Корнелия Нинова. Синът на Николай Добрев бе издигнат като първи от 18 от 22-те структури в региона, а Нинова имаше 12 номинации. Отстъпвам мястото си на млад човек от областта, казал Добрев на емоционално заседание на Областния съвет

Журналист: Не ни очаква парламент, в който може да има стабилност

http://www.cross.bg/partii-slychva-stabilnost-1426588.html

София /КРОСС/ Не виждам в 20-те регистрирани партии 7 коалиции нови идеи. Все пак предизборната кампания предстои. Това каза пред БНР журналистът Димитрана Александрова.Това което се случва в БСП - скандалите кой къде да бъде водач, това, което се случва в Реформаторския блок, за мен означава, че няма да имаме особено добри резултати на тези партии, а лично аз не виждам нови надеждни играчи. Моята прогноза е, че не ни очаква парламент , в който може да има стабилност и който може да роди добра политика, посочи тя. Ако има голямо разпиляване на гласове сред останалите партии, ГЕРБ може и да събере 121 мандата, каза Александрова. Според нея обаче прогнозата не е реална, защото партията на Борисов не е постигнала такъв резултат дори при пика си през 2009 г.

Ресторант Европа свали драстично качеството на храната си, както и нивото на обслужване

http://www.zapernik.com/biznes/restorant-evropa-svali-drastichno-kachestvoto-na-hranata-si-kakto-i_33838/

Пернишката кръчма Европа, която се намира в междублоковото пространство, зад банка ДСК в кв. Изток е свалила драстично качеството, жалят се перничани.

Кръчмата, която продава предимно скари и аламинути разочарова масово клиентелата си и неслучайно хората спират да я посещават.Менюто е само малка причина от това.

Супите са стандартните - таратор, пилешка и шкембе, но са пуснали някаква телешка, която уж била сръбска, с цена от 1.80 лева, но има вкус на химическа тоалетна. Все...

Продължава

Ди Мария и Кедира не искат в “Реал”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257026

Старши треньорът на “Реал” Карло Анчелоти разкри, че Анхел ди Мария е пожелал трансфер. “Ди Мария поиска да си тръгне през лятото и отказа офертата, която му предложи клубът, за да остане”, заяви италианският специалист. Халфът Сами Кедира, който има още една година в клуба, също отказва да подпише нов договор. 

През това лято Ди Мария е свързва Старши треньорът на “Реал” Карло Анчелоти разкри, че Анхел ди Мария е пожелал трансфер. “Ди Мария поиска да си тръгне през лятото и отказа офертата, която му предложи клубът, за да остане”, заяви италианският специалист. Халфът Сами Кедира, който има още една година в клуба, също отказва да подпише нов договор. През това лято Ди Мария е свързва

Донор спаси три човешки живота

http://www.mediapool.bg/donor-spasi-tri-choveshki-zhivota-news223981.html

Три човешки живота са спасени, след като близки на починал мъж дариха органите му за трансплантация. Мъжът е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. Черният му дроб бе успешно присаден в четвъртък на 36 -годишна жена с последен стадий на чернодробна цироза вследствие на Хепатит Б. Операцията е извършена в четвъртък Сутринта във Военно-медицинска академия в София. Търсят се подходящи рецепиенти за двата бъбрека, предаде БНР. 61-годишният мъж, получил мозъчен кръвоизлив и лекарите установили инструментална мозъчна смърт. Тогава съпругата му взела трудното решение органите му да бъдат дарени. Рано в четвъртък сутрин екипи от столицата са пристигнали в бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб. Целият лекарски екип благодари за жеста на семейството, каза д-р Антон Григоров, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в Бургаската болница, цитиран от БНР. "Това е една много благородна постъпка. В този тежък момент те помислиха и за спасяването на други човешки животи", каза той. Това е първата донорска ситуация в Бургаската болница за последните пет години.

Израел ликвидира трима командири на "Хамас"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261827

Продължава ожесточената конфронтация между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа. Израелската армия нанесе серия въздушни удари, при които уби трима висши командири на палестинската радикална групировка. Паднаха обаче и цивилни жертви, сред които и четири деца.

Кораб на "Грийнпийс" ще се ремонтира във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256477

Корабът “Rainbow Warrior”, собственост на “Грийнпийс”, ще бъде ремонтиран в бившата Варненска корабостроителница. Това съобщи представителят на екологичната организация в България Деница Петрова. Това е най-новият плавателен съд на природозащитниците, който бе пуснат на вода преди 3 години. Ремонтът е планов и не е свързан с някаква повреда, уточни Корабът “Rainbow Warrior”, собственост на “Грийнпийс”, ще бъде ремонтиран в бившата Варненска корабостроителница. Това съобщи представителят на екологичната организация в България Деница Петрова. Това е най-новият плавателен съд на природозащитниците, който бе пуснат на вода преди 3 години. Ремонтът е планов и не е свързан с някаква повреда, уточни

Близнашки: Положението с бюджета е тежко

http://www.cross.bg/godinata-bliznashki-prihodite-1426587.html

Варна /КРОСС/ Положението с бюджета е тежко. Още при планирането му е имало едно надценяване на приходите с близо 2 милиарда лева, което е много опасно, защото навлизаме в заключителната част на годината. Това каза във Варна служебният премиер проф. Георги Близнашки. „Това към днешна дата е много опасно защото навлизаме в изключителна част от годината. Има и допълнителни усложнения, които дойдоха от намаляването на средствата на централните ведомства с по 5%, за да се осигурят онези знаменити 225 млн. лв. за Здравната каса. Това обаче натовари администрацията и навсякъде има недостиг на пари, включително и невъзможност да се осигурят средства за заплати до края на годината, ако не нарастват приходите", добави проф. Близнашки.Той подчерта, че ако искаме да останем в рамките на този бюджет до края на годината, разходите ще трябва да се минимализират с около 15%. Това означавало новите министри да правят преглед на всички звена и болезнени съкращения, където може. Едно служебно правителство не може да си позволи резки промени защото ще бъде обвинено в чистка, категоричен бе премиерът. Той подчерта, че има и големи проблеми и с приходите от НАП и Митниците, които определи като "разграден двор". Именно заради това взел решение за назначението на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници", което се оспорва от "някои среди".Тежко било положението и с другите приходни агенции, евентуално ще се наложат и други кадрови промени

Костов: Специалният надзор на БНБ води КТБ към несъстоятелност

http://econ.bg/Новини/Костов-Специалният-надзор-на-БНБ-води-КТБ-към-несъстоятелност_l.a_i.562897_at.1.html

Специалният надзор на БНБ води Корпоративна търговска банка към несъстоятелност. Това пише експремиерът Иван Костов в свой доклад, изготвен заедно с...

Близнашки призова за търпение по казуса КТБ

http://econ.bg/Новини/Близнашки-призова-за-търпение-по-казуса-КТБ_l.a_i.562908_at.1.html

Служебният премиер Георги Близнашки призова за търпение по отношение на Корпоративна търговска банка (КБТ). „Нека изчакаме какво ще покаже...

Размразяват военното поделение във Враца със 150 бона

http://www.bnews.bg/article-114403

Процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието.

Община Варна наема още „паяци“

http://www.cross.bg/varna-repatrirane-payakut-1426586.html

Варна /КРОСС/ Община Варна ще наема коли за репатриране на автомобили (т.н паяци), за да може да се справи с неправилно паркиралите из града автомобили. И въпреки че таксата (глобата) за репатриран автомобил е много ниска - 30 лв. и често не покрива разхода за операцията, „паякът" си остава единственото законно средство, с което общината бори този проблем.„Паяците", заедно с ограничителните колчета са мерките, с които общинската администрация се опитва да освободи и тротоарите на Варна за пешеходци.Службата за репатриране в момента е към ръководеното от Младен Иванов предприятие "Общински паркинги и синя зона" и разполага с едва два автомобила за репатриране, които се оказват крайно недостатъчни.Въпреки ограничения ресурс обаче службата работи ефективно, в което се убеди и преди дни бившия премиер Иван Костов, който беше паркирал неправилно в района на Катедралата. Подобна случка преживя и Бареков, който видя как „паякът" отнася една от колите му, паркирана на бул. "Мария Луиза" преди няколко месеца. Куриозен бе и случаят, когато „паякът" в рамките на няколко дни, три пъти вдигна от едно и също място колата на известен варненски адвокат, съобщи ovarna.bg

Разпръснаха праха на Робин Уилямс над залива на Сан Франциско

http://www.cross.bg/smurtta-robin-yilyams-1426578.html

/КРОСС/ Тялото на актьора Робин Уилямс е кремирано, а прахът му е разпръснат над залива на Сан Франциско. Това съобщи USA Today. Изданието отбелязва, че актьорът е бил кремиран в деня след смъртта му. Големият актьор си отиде от този сват на 11 август на 64-годишна възраст. Като причина за смъртта му се посочва самоубийство. Актьорът бе намерен в дома му в гр. Тиберон от неговата асистентка. Вдовицата му Сюзан Шнайдер след това разкри, че той е страдал от болестта на Паркинсон и от депресия.

Близнашки: Кабинетът Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256986

Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ. Това заяви във Варна министър-председателят Георги Близнашки, съобщи „Фокус”.
 Той посочи още, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но ако не беше натиска на гражданското общество тези противоречия са щели да намерят Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ. Това заяви във Варна министър-председателят Георги Близнашки, съобщи „Фокус”. Той посочи още, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но ако не беше натиска на гражданското общество тези противоречия са щели да намерят

Банк ъв Америка плати рекордна глоба от 16,7 млрд долара

http://www.vesti.bg/novini/bank-yv-amerika-plati-rekordna-globa-ot-167-mlrd-dolara-6020529

Банк ъв Америка се съгласи да плати рекордните 16,7 милиарда долара на американските власти за заблуждаване на инвеститорите относно качеството на кредитите, които продавала, съобщава Би Би Си.

Близнашки: Избягвам да се намесвам пряко по случая КТБ, да изчакаме одита

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256982

Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ. Това заяви във Варна министър-председателят Георги Близнашки, съобщи „Фокус”.
 Той посочи още, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но ако не беше натиска на гражданското общество тези противоречия са щели да намерят Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ. Това заяви във Варна министър-председателят Георги Близнашки, съобщи „Фокус”. Той посочи още, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но ако не беше натиска на гражданското общество тези противоречия са щели да намерят

След 20 август - до 25% по-евтино море

http://pik.bg/след-20-август---до-25-по-евтино-море-news216572.html

След 20 август - до 25% по-евтино море

Хотелиерите вече започват да намаляват цените на предлаганите от тях услуги. Това разкри пред „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

След 20 август, както всяка година, сезонът тръгва надолу от своя пик. Затова и цените се намаляват до 20-25%, обясни експертът. Всичко зависи от това дали има чартъри с гости, обясни Маринов. По негови думи, когато има желаещи да идват, сезонът може и да се удължи.

Преди време варненски туроператори предложиха на община Варна да заплаща свободните и незаети места в чартърните полети от чужбина към нашето Черноморие. По този начин туроператорите ще имат по-малко разходи, дори и малкото гости ще имат шанса да дойдат, ще се удължи и сезонът, бяха аргументите на туроператорите.

Това обаче е невъзможно, защото ако общината реши да помага, ще се нарушат европейски директиви за защита на конкуренцията, анализира доц. Маринов. Според него е добър вариант, ако сезонът се удължи с така наречените пакети 55+. Те са за хора в пенсионна възраст и се финансират по различни програми на ЕС. Сега от намаленията на хотелиерите се възползват главно туристите last minute (бел. авт – последната минута).

Това са хора, които буквално в последния момент - два дни или седмица преди да тръгнат на почивка, решават къде точно ще отседнат и си правят резервации, разкри Стоян Маринов. Тези гости съставляват общо 30% от целия туристопоток по Черноморието, смята експертът. 40% от туристите се записват веднага след Нова година, когато също има намаления в офертите, а другите 30% резервират легла в началото на летния туристически сезон.

Първо в "24 часа": Обеси се бащата на хубавата Валя, която морето изхвърли през май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256985

Бащата на медицинската сестра Валентина Иванова, която морето изхвърли през май, се е обесил, научи току що 24 часа.

Иван Иванов е сложил край на живота си в дома си в Лозово, довериха източници на вестника.

Станало е около 16,30 часа, довериха запознати.

Възрастният мъж явно не е успял да понесе драмата около красивата си дъщеря, която Бащата на медицинската сестра Валентина Иванова, която морето изхвърли през май, се е обесил, научи току що 24 часа. Иван Иванов е сложил край на живота си в дома си в Лозово, довериха източници на вестника. Станало е около 16,30 часа, довериха запознати. Възрастният мъж явно не е успял да понесе драмата около красивата си дъщеря, която

Хотелиери във Варна вече намаляват цените

http://www.moreto.net/novini.php?n=261804

Хотелиерите вече започват да намаляват цените на предлаганите от тях услуги. Това разкри пред „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. След 20 август, както всяка година, сезонът тръгва надолу от своя пик.

Разстрелът на Семков заради рязко преразпределяне на контрабандата?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256964

Разстреляният ботевградски бизнесмен Семко Семков е бил ключов играч в контрабандата на цигари, научи в. Разстреляният ботевградски бизнесмен Семко Семков е бил ключов играч в контрабандата на цигари, научи в."168 часа" от сигурни източници, които от години наблюдават нелегалния бизнес. Причината за убийството било рязко преразпределение на пазара, твърдят още запознати. 41-годишният Семко Семков от години движел износа на български цигари към

Открили 66-годишната бургазлийка близо месец след смъртта й

http://www.cross.bg/dina-susedi-godishnata-1426585.html

Бургас /КРОСС/ Аутопсията на тленните останки на 66-годишната Дина С. не е открила следи от насилие, няма травми по главата и костната система, научи "24 часа".Тялото на възрастната жена бе открито след обед на 20 август, като полицията се намеси след сигнал от съседи. От жилището на Дина, което тя обитавала сама, се разнасяла нетърпима миризма. Вратата била отворена от ключар, а при огледа полицаите попаднали на силно разложен труп.След като оперативно-следствена група огледа апартамента и установи, че вратата е била заключена отвътре, служители на спасителния отряд с противогази изнесоха тялото на жената.Трудно е да се определи кога е настъпила смъртта, зависи от много фактори, но е възможно това да е станало още преди месец, смятат експерти.Според съседи Дина Р. има сестра в Стара Загора, която се очаква да организира погребението. В противен случай то трябва да се извърши служебно.

Огромен недостиг на учители преди старта на новата учебна година

http://education.actualno.com/Ogromen-nedostig-na-uchiteli-predi-starta-na-novata-uchebna-godina--news_46267.html

Проблемите в българското образование се задълбочават все повече, като един от най-сериозните е огромният недостиг на учители. Директорите вече се впуснаха в търсене на нови преподаватели преди начало...

Франция доставила оръжия за сирийските бунтовници

http://www.cross.bg/byntovnitzi-siriiiskite-oruzhiya-1426584.html

/КРОСС/ Франсоа Оланд заяви, че Франция е предоставила оръжия на сирийските бунтовници. По думите му това е станало преди няколко месеца, съобщи „Франс прес". "Това се случи, когато сирийските бунтовници се сражаваха едновременно с армията на диктатора Башар Асад и с терористите от "Ислямска държава ", каза Оланд. "Не можем да оставим сирийците, които строят демокрацията, без оръжие" , добави президентът. Държавният глава не уточни точно какви оръжия са получили бунтовниците.

“Ливърпул” взема нов тъмен субект - Марио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256979

Марио Балотели сензационно преминава от “Милан” в “Ливърпул” за около 20 милиона евро. Трансферът се чакаше да стане факт в петък, след като агентът на играча Мино Райола се срещна с представителите на петкратния европейски шампион. Сделката на практика бе опечена, а Марио написа в туитър: “Това е последният ми ден в “Милан”.

Така “Ливърпул” реш Марио Балотели сензационно преминава от “Милан” в “Ливърпул” за около 20 милиона евро. Трансферът се чакаше да стане факт в петък, след като агентът на играча Мино Райола се срещна с представителите на петкратния европейски шампион. Сделката на практика бе опечена, а Марио написа в туитър: “Това е последният ми ден в “Милан”. Така “Ливърпул” реш

Еволюция по български в асансьора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256954

По света има какви ли не нелепи и причудливи примери за човешка смърт - да се удавиш в мивка, да те удари метеорит по главата, да те глътне хипопотам върху циркова арена пред стотици зрители.  Във Великобритания дори са учредили специална награда По света има какви ли не нелепи и причудливи примери за човешка смърт - да се удавиш в мивка, да те удари метеорит по главата, да те глътне хипопотам върху циркова арена пред стотици зрители. Във Великобритания дори са учредили специална награда "Дарвин" - тя се присъжда вече 29-а година поред на мъже и жени от цялата планета,

Адв. Екимджиев пред Фрог: Близнашки нарушава Конституцията!

http://frognews.bg/news_74992/

Служебният премиер Георги Близнашки сгази Конституцията още на втората седмица от управлението си, като подкрепи строежа на стената на границата с Турция срещу бежанците. Това е в противоречие и с международното право. Най-озадачаващото е, че нарушението се прави от професор по право, който обучава студентите си за върховенството на Конституцията, за приоритета на международните договори пред българските закони, коментира пред Фрог нюз Михаил Екимджиев.

Транспортният министър се срещна със синдикатите

http://www.cross.bg/angelkova-sindikatite-sreshtite-1426583.html

София /КРОСС/ За мен е от съществено значение да продължим доброто сътрудничество и да работим в духа на откритост и честен диалог с всички социални партньори. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова днес по време на срещите с представители на синдикалните организации в жп сектора. Министър Ангелкова проведе разговори с Петър Бунев от Синдиката на железничарите в България към КНСБ, Розен Зарков от Федерация на транспортните работници и Зоринчо Йорданов - Национален железничарски синдикат към КТ „Подкрепа".Вярвам, че заедно ще намираме най-добрите решения за развитието на двете железопътни компании в България, каза още министър Ангелкова, като добави, че „в спора се ражда истината" и ще разчита на синдикатите. По думите й железопътният сектор трябва да бъде поддържан в стабилно състояние, като същевременно се полагат усилия за привличане на повече пътници и товари.Представителите на синдикатите заявиха, че традиционно работят заедно с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за разрешаване на проблемни теми. Участниците в срещите се обединиха около мнението, че балансираният социален диалог е в основата на добрите взаимоотношения, за да се поддържат разбирателството и равнопоставеността между страните

Джон Маккейн призова за въздушни удари на САЩ и срещу ислямистите в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/21/2365766_djon_makkein_prizova_za_vuzdushni_udari_na_sasht_i/?ref=rss


Републиканският сенатор Джон Маккейн призова за драматично засилване на американските въздушни удари срещу радикалната ислямистката групировка "Ислямска държава" в Ирак и добави, че атаките трябва да се разширят и към Сирия, предаде "Ройтерс".

Според Маккейн обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли от ислямист на "Ислямска държава" трябва да послужи като повратна точка за решението на президента Барак Обама как да се справи с групировката.

Във вторник в...

Бийбър си купи къща с нощен клуб

http://www.bnews.bg/article-114381

Джъстин Бийбър намери решение на всичките си проблеми и пороци.Той е млад, богат и разглезен от славата и именно затова в главата му са само мацки,алкохол,дрога и безкрайни партита.

Близнашки: Правителството „Орешарски” падна заради КТБ

http://frognews.bg/news_74991/

Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрага на олигархията и драмата с КТБ. Това каза премиерът Георги Близнашки пред журналисти във Варна.

САЩ започна разследване на екзекуцията на Фоули

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-zhyrnalista-1426582.html

/КРОСС/ САЩ започна разследване на екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули, извършена от бунтовниците в Ирак. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на главния прокурор на САЩ Ерик Холдър. По-рано група "Ислямска държава" пусна видео, на което обезглави журналиста, отвлечен в Сирия през ноември 2012 година. От Белия дом потвърдиха автентичността на записа, а Барак Обама заяви, че Съединените щати ще продължат да действат срещу "Ислямска държава", независимо от заплахите и убийството на журналиста.    

Отново с наддоговаряне да се спасяват един милиард лева по селската програма

http://www.mediapool.bg/otnovo-s-naddogovaryane-da-se-spasyavat-edin-miliard-leva-po-selskata-programa-news223980.html

Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) предлага отново с наддоговаряне да се спасят около един милиард лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от загуба. Рискът е заради забавеното обработване на над 2000 проекта по двете мерки за неземеделска дейност (311 и 312), станали известни като "мерките за лимузини" и общинските (321 и 322), по които около една трета от общините все още не са обявили тръжните процедури. Вина има и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), защото проектите отлежават повече от година на "диванчето" на бившия шеф на фонда Мирослав Николов. От БАКЕП настояват за бързо взимане на решения и предлагат план за действие на министъра на земеделието Васил Грудев. Предишното ръководство на Министерството на земеделието така и не представи план за действие за решаване на неотложни проблеми, а новото също все още мълчи по въпроса. Досегашният опит по ПРСР обаче показва, че наддоговарянето не е панацея за спасяването на европейските средства. Методът се прилага през последните три години със спорен успех. В края на 2013 г. Европейската комисия се усети, че я лъжем с ударното наддоговаряне на общински проекти, които в последствие не се изпълняват. Проблемът е, че общините получават аванс от 50% въз основа на сключения договор. Този аванс се депозира по банкова сметка, като върху него текат лихви. В същото време общините не провеждат тръжни процедури за избор на изпълнител. Така има договори с общини от 2009 г., чието изпълнение все още не е започнало, установи проверка на Брюксел. Поради тази причина ЕК поиска налагане на финансови санкции и възстановяване на сумите. Ефектът е, че хората на село в общините, които шмекеруват, нямат ремонтирани читалища, детски градини, ВиК или пътища, докато кметовете им трупат лихви. В същото време, заради установените нарушения, живеещите в общината ще трябва да платят и санкцията чрез данъците. Над 2000 проекта за неземеделска дейност отлежават на "диванчето" От миналата година около 2000 проекта отлежават по мерките 311 и 312, по които могат да се правят малки цехове, автомивки, къщи за гости и други неземеделски дейности. Те трябва да бъдат изпълнени до 15 септември 2015 г. За да може това да се случи, от БАКЕП предлагат договорите да бъдат подписани най-късно до средата на септември. За целта е необходимо до 26 август в Държавен вестник да бъдат публикувани промените в наредбите. В допълнение от БАКЕП не препоръчват да се правят изменение на условията за допустимост в наредбите по двете мерки, които да влизат в сила със стара дата и да се прилагат към подадените вече проекти. Причината е, че това противоречи на основни принципи при изразходването на европейски средства, не е законно и би довело до обжалване на промените, което може да доведе до забавяне на подписването на договорите. Необходимо е още фонд "Земеделие" най-после да вземе решение и да одобри останалите проекти от 2013 г., за които има наличен ресурс. От БАКЕП предлагат при наличието на допълнителен бюджет да се направи наддоговаряне по двете мерки, като договорите да се сключат до края на октомври. Ускоряване на работата по общинските проекти Заради огромното забавяне на одобрението на търговете по общинските проекти (мерки 321 и 322) за избор на изпълнители от БАКЕП предлагат да се ускори работата на ДФЗ. Обработването на документите трябва да стане до края на годината, за да има шанс общинските проекти да бъдат изпълнени през 2015 г., когато изтича крайният срок за усвояване на средствата. До края на август да се направи анализ колко от договорения бюджет по двете общински мерки няма реално да се изпълнят и на тази база до средата на септември да се подпишат безусловни договори с общините за проектите им от 2013 г. В противен случай ни очаква огромна загуба на пари от бюджета на ПРСР 2007-2013 г. Отделно има риск от загуба на средства от бюджетна година 2012, които трябва да се платят до края на 2014 г. По план трябва да бъдат разплатени 398 млн. евро, като до момента са разплатени едва 63 млн. евро. Опитът на БАКЕП сочи, че може с висока степен на сигурност и без риск за натоварване на държавния бюджет да се поеме наддоговаряне на средствата, за да може почти всички проекти по мерки 311 и 312 – за неземеделски дейности и по общинските 321 и 322 от прием 2013 г. да бъдат одобрени. Аргументите на консултантите са, че анализът показва, че не повече от 30% от проектите по мерките 311 и 312 ще бъдат изпълнени, защото трудно осигуряват съфинансирането по проектите. Рискът от загуба на средствата по общинските мерки от проектите през 2012 и 2013 г. се оценява на около 400 – 500 млн. евро от БАКЕП. По двете мерки има подписани над 1100 договора с общини за 2.2 млрд. лв. В същото време, към 7 април са платени малко над половината от тези средства, основно заради преведения аванс, който е 50%. Това означава, че реалният процент на изпълнение на одобрените общински проекти към момента е незначителен. Опитът по общинските проекти от приема през 2009, 2010 и 2011 г. сочи, че една трета от тях към края на 2013 г. са без проведени обществени поръчки. "Аналогично, очакваме този процент за одобрените проекти през 2012 и 2013 г. да бъде поне два пъти по-голям, което прави обща потенциална загуба от бюджета на ПРСР само по двете общински мерки в размер на 400-500 млн. евро към края на 2015 г.", посочват от БАКЕП. Затова БАКЕП предлага след преглед на изпълнението на общинските мерки да се прекратят договорите на общините, които не са започнали тръжните процедури. Така ще се освободят средства, които могат да бъдат пренасочени към други оси на ПРСР. По този начин ще се намали потенциалната загуба на евросредства, смятат от организацията.

Стълб на далекопровод в Москва бе боядисан в цветовете на украинското знаме

http://www.mediapool.bg/stalb-na-dalekoprovod-v-moskva-be-boyadisan-v-tsvetovete-na-ukrainskoto-zname-news223979.html

Стълбът на далекопровод в югозападната част на Москва осъмна в четвъртък боядисан в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме, съобщиха руски медии, като се позоваха на очевидци.   Според Газета.ру, случаят с боядисания стълб близо до спирка "Нагорная" на метрото не бил единичен и полицията не свързвала синьо-жълтата окраска на съобръжението със събитията в Украйна.   През нощта срещу 20 август златно-жълтата звезда на сграда от сталинския период беше частично боядисана в синьо, а над нея бе закрепено украинското знаме.   Полицията арестува двама младежи и две девойки алпинисти, които се спускали от върха на 176 метровото знание с парашути. Те отричат да имат нещо общо с акцията.   Ако бъдат признати за виновни, ги заплашва до 7 години затвор.

Спешните пациенти ще се транспортират в най-близката болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=261819

След месеци в отпуск по болест се оказа, че дългогодишният директор на Софийската спешна помощ д-р Георги Гелев е оздравял и отново ръководи столичните линейки. Информацията съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, като уточни, че д-р Гелев не е бил уволнен, а е бил временно заместен, докато е в болнични.

Транспортният министър: Трябва да привличаме повече пътници и товари в жп сектора

http://econ.bg/Новини/Транспортният-министър-Трябва-да-привличаме-повече-пътници-и-товари-в-жп-сектора_l.a_i.562904_at.1.html

Железопътният сектор трябва да бъде поддържан в стабилно състояние, като същевременно се полагат усилия за привличане на повече пътници и товари. ...

Британци спасиха най-старата къща в Търновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255476

Британско семейство спаси най-старата къща във великотърновска област, строена през 1763 г. Фамилията Торп е реставрирала старинната сграда, известна като "Къщата на Кокона Анастасия". 

Преди време английските заселници купили имота във Велико Търново от българин, който имал дългогодишен спор с местната власт за част от двора.
Почти година е Британско семейство спаси най-старата къща във великотърновска област, строена през 1763 г. Фамилията Торп е реставрирала старинната сграда, известна като "Къщата на Кокона Анастасия". Преди време английските заселници купили имота във Велико Търново от българин, който имал дългогодишен спор с местната власт за част от двора. Почти година е

Транспортният министър: Трябва да привличаме повече пътници и товари в ж.п. сектора

http://econ.bg/Новини/Транспортният-министър-Трябва-да-привличаме-повече-пътници-и-товари-в-ж-п-сектора_l.a_i.562904_at.1.html

Железопътният сектор трябва да бъде поддържан в стабилно състояние, като същевременно се полагат усилия за привличане на повече пътници и товари. ...

И Бербатов се разхлади

http://frognews.bg/news_74990/

Най-известният български футболист Димитър Бербатов се присъедини към предизвикателството „ледената кофа“, което завладя света в последните дни.

Митничари спипаха чужденец със злато за 60 бона. Осъдихме го на момента!

http://www.bnews.bg/article-114393

Златни накити за 60 бона спипаха митничари на Калотина. Те са намерени в багажа на чужд гражданин, напускащ страната. След сключено споразумение е осъден на 9 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

"168 часа": Съкровище за 16 800 млрд. на дъното на Черно море

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256957

Нови изследвания показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, а дори да направят от страната ни водеща сила в Нови изследвания показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, а дори да направят от страната ни водеща сила в

Цветан Цветанов: Енергийната зависимост остава Ахилесовата пета на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256949

Редица събития от началото на 2013 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени Редица събития от началото на 2013 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени

Майка вкара щерка си в ареста заради дрога

http://frognews.bg/news_74989/

Майка вкара в ареста 17-годишната си щерка заради дрога в Пазарджик. Когато намерила марихуана в чантата й мигом я изпяла на ченгетата.

Георги Близнашки: Правителството отдели за пострадалия квартал „Аспарухово” 1.8 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=261823

Правителството отдели за пострадалия от наводненията варненски квартал „Аспарухово” 1.8 млн. лв. Това заяви днес във Варна министър-председателят Георги Близнашки, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Той посочи още, че общата сума, която е отпуснала правителството за всички населени места в страната, пострадали от наводненията е близо 16 млн.

Припадналият в центъра на Благоевград е бездомник, колабирал от глад и жажда

http://pik.bg/припадналият-в-центъра-на-благоевград-е-бездомник-колабирал-от-глад-и-жажда-news216565.html

Припадналият в центъра на Благоевград е бездомник, колабирал от глад и жажда

39-годишен мъж припадна по обяд на централната пешеходна улица в Благоевград. Внезапно му прилошало и се свлякъл на земята. Извикан е веднага екип на Спешния център и мъжът е откаран в болницата, пише "24 часа".

Бил е неадекватен с разширени зеници, заради което в началото имало съмнения, че може да е употребил опиати.

След като му е прелята една банка подхранващ разтвор, той се съвзел. Казал, че е от Велинград, но не могъл да обясни как и защо е пристигнал в Благоевград. Обяснил, че ни си спомня откога не е ял и пил вода, заради което е колабирал. Нямал и подслон.

"Нахранихме го и извикахме социални работници, които да го отведат в дома за временно настаняване", казаха от пресцентъра на държавната болница.

Григор влезе в ролята на модел за Vogue

http://www.bnews.bg/article-114398

Стилистите на американската модна библия подчертаха вродената харизма на българина с дрехи на световноизвестния дизайнер Ралф Лорен.

Партията мандатоносител на НДСВ се коалира с Бареков

http://www.mediapool.bg/partiyata-mandatonositel-na-ndsv-se-koalira-s-barekov-news223978.html

Партията на българските жени с лидер Весела Драганова влезе в коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков, съобщиха в четвъртък от ББЦ.   Оглавяваната от Драганова политическа формация, която в последните девет години не е давала особени признаци на живот, но през 2001 г. помогна на НДСВ да влезе в парламента и на практика стана мандатоносител на правителството на Симеон Сакскобургготски, е петата, която подписва коалиционно споразумение с Бареков за общо явяване на изборите.   "ПБЖ винаги се е определяла в център-дясно и за мен "България без цензура“ е новата коалиция, която може да замести някогашното СДС", обяви лидерката на партията на жените Весела Драганова, цитирана от пресцентъра на Бареков.   "Почти нищо не остана от тогавашното дясно, а това дясно в момента има голяма празнина. В ББЦ открих хора, които наистина искат да работят за България – това, което иска и ПБЖ“, коментира тя.   Драганова очаква и други десни партии да се присъединят към съюза, защото "той е голямото формирование на дясно мислещите хора".   "Нужно е да бъде сформирано в НС работещо мнозинство, не изкуствено събрано, а идеологически. В Реформаторския блок ситуацията е по-скована, нищо не се случва отвън навътре“, посочи лидерката.   "Ролята на българката и жената като цяло винаги е с радост мога да определя влизането на ПБЖ в коалицията като изключително добър сигнал. Смятам, че тази симбиоза би могла да даде отлични резултати не само на предстоящите парламентарни избори, а и на съвместната ни работа след това“, коментира председателката на женската организация на ББЦ "Евромайки“ Калина Крумова, завършва съобщението от пресцентъра на ББЦ.

Партията на Весела Драганова ще прави с ББЦ на Бареков "новото СДС"

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-vesela-draganova-shte-pravi-s-bbts-na-barekov-novoto-sds-news223978.html

Партията на българските жени с лидер Весела Драганова влезе в коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков, съобщиха в четвъртък от ББЦ.   Оглавяваната от Драганова политическа формация, която в последните девет години не е давала особени признаци на живот, но през 2001 г. помогна на НДСВ да влезе в парламента и на практика стана мандатоносител на правителството на Симеон Сакскобургготски, е петата, която подписва коалиционно споразумение с Бареков за общо явяване на изборите.   "ПБЖ винаги се е определяла в център-дясно и за мен "България без цензура“ е новата коалиция, която може да замести някогашното СДС", обяви лидерката на партията на жените Весела Драганова, цитирана от пресцентъра на Бареков.   "Почти нищо не остана от тогавашното дясно, а това дясно в момента има голяма празнина. В ББЦ открих хора, които наистина искат да работят за България – това, което иска и ПБЖ“, коментира тя.   Драганова очаква и други десни партии да се присъединят към съюза, защото "той е голямото формирование на дясно мислещите хора".   "Нужно е да бъде сформирано в НС работещо мнозинство, не изкуствено събрано, а идеологически. В Реформаторския блок ситуацията е по-скована, нищо не се случва отвън навътре“, посочи лидерката.   "Ролята на българката и жената като цяло винаги е с радост мога да определя влизането на ПБЖ в коалицията като изключително добър сигнал. Смятам, че тази симбиоза би могла да даде отлични резултати не само на предстоящите парламентарни избори, а и на съвместната ни работа след това“, коментира председателката на женската организация на ББЦ "Евромайки“ Калина Крумова, завършва съобщението от пресцентъра на ББЦ.

Ахмет Давутоглу официално бе номиниран за премиер на Турция

http://balkani.actualno.com/Ahmet-Davutoglu-oficialno-be-nominiran-za-premier-na-Turcija--news_46263.html

Това, за което се говори от няколко дни насам, официално стана факт - досегашният външен министър на Турция Ахмет Давутоглу бе номинират за следващ премиер на страната. Управляващата Партия на справед...

Израел мобилизира още 10 000 души в Газа

http://asia.actualno.com/Izrael-mobilizira-oshte-10-000-dushi-v-Gaza--news_46266.html

Израелската армия ще мобилизира допълнително 10 000 резервисти за нуждите на военната операция в Ивицата Газа. Това съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Военните действия там бяха по...

Увеличават заплатите на младите банкери на Wall Street с около 20%

http://econ.bg/Новини/Увеличават-заплатите-на-младите-банкери-на-Wall-Street-с-около-20-_l.a_i.562899_at.1.html

Младите и амбициозни банкери вече имат още една сериозна причина да се насочат към Wall Street. Редица големи банки в сърцето на американската...

МО отделя 150 000 лв. за военното формирование във Враца

http://www.cross.bg/vratza-formirovanie-otbranata-1426580.html

София /КРОСС/ Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лв. за възстановяване на военното формирование във Враца. Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов с кмета на община Враца инж. Николай Иванов, представителя на областната администрация Елена Стоилова и Ася Крумова от Гражданско движение ДНЕС.Министър Шаламанов отбеляза, че процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието. Вместо това Министерството на отбраната ще отпусне 150 000 лв. които на този етап ще бъдат достатъчни. Кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари за разясняването на недоразумението и отбеляза, че въпросът с възстановяването на военно формирование 54 990 не трябва да бъде политизиран. Министър Шаламанов получи благодарности и от Ася Крумова от Гражданско движение ДНЕС от името на цяла Северозападна България за направените разяснения, които ще успокоят жителите.В срещата участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.    

Бургазлийката се разлагала 1 месец в дома си, преди да открият трупа й

http://pik.bg/бургазлийката-се-разлагала-1-месец-в-дома-си-преди-да-открият-трупа-й-news216561.html

Бургазлийката се разлагала 1 месец в дома си, преди да открият трупа й

Аутопсията на тленните останки на 66-годишната Дина С. не е открила следи от насилие, няма травми по главата и костната система, пише "24 часа".

Тялото на възрастната жена бе открито след обед на 20 август като полицията се намеси след сигнал от съседи. От жилището на Дина, което тя обитавала сама, се разнасяла нетърпима миризма. Вратата била отворена от ключар, а при огледа полицаите попаднали на силно разложен труп.

След като оперативно-следствена група огледа апартамента и установи, че вратата е била заключена отвътре, служители на спасителния отряд с противогази изнесоха тялото на жената.

Трудно е да се определи кога е настъпила смъртта, зависи от много фактори, но е възможно това да е станало още преди месец, смятат експерти.
Според съседи Дина Р. има сестра в Стара Загора, която се очаква да организира погребението. В противен случай то трябва да се извърши служебно.

Заселват първото IT село у нас

http://pik.bg/заселват-първото-it-село-у-нас-news216564.html

Заселват първото IT село у нас

Първотото IT село у нас скоро ще бъде факт. Песочница се намира между градовете Монтана и Берковица и в момента има 16 жители, съобщи vesti.bg.

Идеята за IT село е на програмиста Иван Куков. Около нея се обединяват съмишленици, чиито професии им позволяват да работят дистанционно. Това са програмисти, които работят за западни компании, но може да са всякакви хора, за които физическото работно място не е строго определено – да речем, преводачи или редактори. За тях няма особено значение къде се намират физически – стига да имат достъп до лаптопа си, интернет и стабилно електрозахранване.

Проблемите с обезлюдяването на селата у нас са известни на всички. Идеята е, че покрай работата на подобни хора ще може да се развият и самите села, в които те са решили да се настанят. Жителите на Песочница са особено доволни от раздвижването в селото им и очакват своите гости с надежда за по-добро бъдеще.

Там в момента тече ремонт на голяма стара плевня, която ще е основният „офис“ – със стабилен интернет и ток. В нея ще се помещава и кухня и място за хранене, а вечер ще е и място за забавление с музикална сцена.

Песочница ще бъде първият пример за IT село, но целта е примерът да се копира многократно и IT селата да се умножат.


Сидеров: Близнашки ще ни вкара във война, пуска военни на САЩ в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_379599.html

Министерският съвет е взел решение да пусне 20 бойни самолета и 250 човека състав от САЩ да пребивават в България, съобщи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Сред разпространените до медиите решения на служебния кабинет от трите заседания, които е провел, няма нито едно, което да касае разполагане на военни и самолети на САЩ в България. По думите на националиста става въпрос за една ескадрила, която "спокойно може да нападне някоя по-малка държавица да я превземе". Той разви следната конспиративна теория: "Бойни самолети и 250 души персонал, които са доста много и според мен тази бройка в светлината на събитията, които вървят, текат понякога тихичко под сурдинка минават, само че аз затова съм пред вас да ви обяснявам, да ви казвам какво става . В светлината на тези събития, които в момента стават в България, например, удължаването на пистата в Безмер. Например, това, че американските посланици и сенатори искат от българските премиери да включат България като плацдарм във войната срещу Русия, на територията на Украйна. Аз правя заключението, че това решение на Министерски съвет е под натиск на американското посолство, естествено. И това решение е част от въвличането на България във война. Нещо, за което аз ви говоря за него, може би, месеци вече. Казах го и от трибуната на народното събрание, докато съществуваше това народно събрание. Казах го и го казвам много пъти пред камерите на телевизия „Алфа”, пред медии, които проявяват интерес, но напоследък, не знам защо, нямат интерес .  Явно имат директива от Запада да не се занимават с "Атака". Такава е заповедта. Това са българските медии. Те не са нито български, нито суверенни, нито свободни, нито независими”. Според лидера на "Атака" кабинетът "Орешарски" е бил свален, защото е трябвало да изпълни условията на американците, предадени от сенатор Маккейн, а именно: България да предостави плацдарм, тоест всичките си военни летища на Щатите за извършване на военни, логистични и други действия във връзка с Украйна. Второто условие било България да даде военни части, български войници, които да отидат да се бият в Украйна срещу опълченците, да загиват там и да разпалват тази братоубийствена война, а третото - България да допусне ГМО –генно модифицирани семена, чрез които концерна „Монсанто” става господар на света, защото когато се засеят тези семена повече не можеш да се засяват други и спиране на проекта „Южен поток”. От "Атака" обвиниха лидера на ББЦ Николай Бареков , че е изпратил хора, които да разбият телевизия "Алфа" в Бургас. Редакцията е разбита в сряда сутринта между 02 и 03 часа.

Пол Гаскойн подписал в такси с аматьорски отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365755_pol_gaskoin_podpisal_v_taksi_s_amatyorski_otbor/?ref=rss


Пол Гаскойн скоро може да се завърне на терена. 47-годишният бивш английски национал е подписал с аматьорския "Аби", който е част от така наречената "Неделна футболна лига".

Мениджърът на тима Крис Фостър, който по професия е шофьор на такси, е убедил бившия английски национал да подпише договор.

"Когато слизаше от таксито, му подадох договора заедно с кутията цигари. Той го подписа тук и там", обяснява Фостър. "Смятам да го пускам във всеки мач. Може да играе всеки път...

Соломон Паси номинира за "ледена кофа" папа Франциск и краля на Бутан

http://www.mediapool.bg/solomon-pasi-nominira-za-ledena-kofa-papa-frantsisk-i-kralya-na-butan-news223977.html

Бившият външен министър Соломон Паси се включи в благотворителната кампания "ледена кофа", която има за цел да набере средства за борба с амиотрофичната латерална склероза. "Бях номиниран и приех. Бих желал да поздравя инициаторите и да поканя известния български журналист Емил Чолаков, най-бързата бяла дама Ивет Лалова, Негово величество краля на Бутан и Негово светейшество папа Франциск. Успех!", каза Паси. Според идеята на кампанията номинираните трябва да отговорят на предизвикателството за 24 часа.

Донор дава шанс на трима души

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/21/2365746_donor_dava_shans_na_trima_dushi/?ref=rss


Близките на изпаднал в мозъчна смърт мъж в Бургас са дали съгласието си органите му да бъдат дарени. Така шанс за живот получават трима нуждаещи се.

Черният дроб и бъбреците ще бъдат трансплантирани на нуждаещи се от София. Донорът е 61-годишен българин, живеещ в Австрия. Той е  бил  на почивка в Бургас със съпругата си, когато получава кръвоизлив в мозъка. Само бързата реакция на лекарите и съгласието на близките са направили възможна процедурата за дарение и трансплантация.

Близките на Робин Уилямс разпръснали праха му над залива на Сан Франциско

http://www.mediapool.bg/blizkite-na-robin-uilyams-razprasnali-praha-mu-nad-zaliva-na-san-frantsisko-news223976.html

Роднини на покойния актьор Робин Уилямс са разпръснали праха му над залива на Сан Франциско още на 12 август – ден след като той се самоуби, съобщи Radar Online. Изданието цитира информация от смъртния акт на актьора, издаден от щата Калифорния. Церемонията е била извършена край семейната къща на актьора в присъствието само на най-близките му. "Семейството му беше тук, децата му, той беше истински водач на местната общност и изключително щедър към местни благотворителни инициативи...Сигурен съм, че той би искал последното му място за покой да бъде тук, в залива. Може да е живял на различни места на планетата, но искаше да е тук“, разказа присъствал на церемонията, цитиран от "Hollywood Life". 63-годишният носител на Оскар бе открит обесен с колан в понеделник миналата седмица. Вдовицата на актьора Сюзън Шнайдер разказа, че е страдал от тежка депресия и е бил в начална фаза на болестта Паркинсон.

Чудо! Оздравяха двамата американци с ебола!

http://www.bnews.bg/article-114400

Двамата хуманитарни работници, които бяха лекувани в Атланта, след като бяха върнати от Либерия, заразени с ебола, са вече здрави и ще бъдат изписани от университетската болница на медицинския институт "Емъри" в щата Джорджия.

Арх. Савов се захваща с подобряването на инвестиционния климат

http://www.cross.bg/kamarata-savov-investitzionnoto-1426579.html

/КРОСС/ Стартираме незабавни стъпки в посока осигуряването на по-прозрачен, по-предвидим и по-благоприятен инвестиционен климат в страната. Задачата ни е, макар и за краткото време на работа на това правителство, да внесем повече ред и яснота в нормативните документи от компетенциите на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране. Това обясни заместник - министърът на инвестиционното проектиране арх. Георги Савов по време на проведените днес срещи с представители на Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите по геодезия, Асоциацията на геодезическите фирми. Арх. Савов обсъди с представителите на браншовите организации състоянието на сектора. Набелязани бяха най-неотложните стъпки за промяна в подзаконовата нормативна уредба, които трябва да се предприемат за подобряване на бизнес климата в страната.„Ще работим в диалог с браншовите организации и ще разчитаме много на тяхната експертиза и предложения за повече прозрачност и предвидимост на инвестиционния процес", беше категоричен Георги Савов. Участниците в разговорите се обединиха около идеята с общи усилия да разработят няколко основни предложения за конкретни подзаконови промени, редакции и допълнения

Експерти започват работа по промените в закона за е-управлението

http://www.moreto.net/novini.php?n=261812

Екип от утвърдени експерти по право и информационни технологии започва работа по промените в Закона за електронното управление. Това е съобщила министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството, на работна среща с представители на браншови и работодателски организации от сектора на информационните и комуникационни технологии.

Цветанов: НАТО и ЕС трябва да подкрепят ГЕРБ

http://frognews.bg/news_74988/

От същностно значение за бъдещето на НАТО и Европейския съюз е оказването на навременна и достатъчна помощ за тези политически сили, които изразяват европейските и евроатлантическите ценности и които се ползват с подкрепата на огромната част от избирателите. Това заяви заместникът на Борисов-Цветан Цветанов в Рига.

Припадналият в центъра на Благоевград е бездомник, дълго не ял и не пил вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256921


39-годишен мъж припадна по обяд на централната пешеходна улица в Благоевград. Внезапно му прилошало и се свлякъл на земята. Извикан е веднага екип на Спешния център и мъжът е откаран в болницата.
Бил е неадекватен с разширени зеници, заради което в началото имало съмнения, че може да е употребил опиати. 39-годишен мъж припадна по обяд на централната пешеходна улица в Благоевград. Внезапно му прилошало и се свлякъл на земята. Извикан е веднага екип на Спешния център и мъжът е откаран в болницата. Бил е неадекватен с разширени зеници, заради което в началото имало съмнения, че може да е употребил опиати.

Хампарцумян дари за Мизия, отказа да се залее. Вижте защо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256924

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, се включи в "леденото предизвикателство", което му отправиха PR експертът Максим Бехар и директорът на БЧК Христо Григоров, с цел набиране на средства в подкрепа на пострадалите от наводненията в Мизия. Банкерът предпочете предизвикателният акт да остане частен, но увери, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, се включи в "леденото предизвикателство", което му отправиха PR експертът Максим Бехар и директорът на БЧК Христо Григоров, с цел набиране на средства в подкрепа на пострадалите от наводненията в Мизия. Банкерът предпочете предизвикателният акт да остане частен, но увери,

Младежката безработица у нас намалява

http://pik.bg/младежката-безработица-у-нас-намалява-news216560.html

Младежката безработица у нас намалява

За една година младежката безработица у нас е намаляла с малко над 2 процентни пункта, сочат данни, публикувани от Агенцията по заетостта (АЗ). 

През юни безработицата сред младежите на възраст 15-24 години в България е 23,2% по данни на Евростат, а през юни 2013 година е 25,5%. С близки до нашите данни са и Швеция, Полша, Белгия, Ирландия, Франция, отчете директорът на Агенцията Асен Ангелов по време на дискусия за младежката безработица, пише investor.bg.

Той потвърди положителната тенденция, отчетена още през пролетта, че все повече младежи започват работа в реалната икономика. За първите седем месеца на годината над 36 хил. младежи до 29-годишна възраст са постъпили на работа със съдействието на Агенцията по заетостта, като половината от тях са до 24-годишна възраст.

От началото на януари до края на юли започналите работа на първичния пазар са 27 082 души. Останалите 9 209 са младежи, които са заети по мерки и програми за субсидирана заетост, както и по схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. 

За този период са проведени над 100 хил. индивидуални консултации с младежи в бюрата по труда в цялата страна. Трудови посредници, които започнаха работа от началото на годината, всекидневно предоставят консултантски услуги за подпомагане за самостоятелно търсене на работа, професионално развитие, работа по междуправителствени спогодби, информиране за обявени свободни работни места, възможностите за включване в проекти на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Агенцията по заетостта отчита ръст на младежката безработица при младежите до 24 години в София-град през юли на годишна база – от 7,5% до 10,9%.

Областите със значително намаление на безработните младежи до 24 г. са София-област – от 13,1% до 5,8%, Перник – от 10,2% до 6,9%, Варна – от 9,1% до 6,3%, Ямбол - от 12% до 8,6%.

Положителната тенденция за намаление на безработицата сред младежите беше отчетенаоще преди няколко месеца. Тогава от социалното министерство обявиха, че стартиралата от началото на годината „младежка гаранция“ вече дава добри резултати.

За изпълнението на младежката гаранция ЕК предвиди за България 110 млн. евро за периода 2014-2015 година.

За целия период на гаранцията до 2020 година безработицата сред младите до 24-годишна възраст би трябвало да намалее до 7%. Идеята е за следващите шест години тя да намалее с около 20 процентни пункта.

Варненката Стела Енева е еврошампионка на диск

http://www.moreto.net/novini.php?n=261822

Стела Енева от Варна спечели втората титла за България на Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонзи (Великобритания), организирано от Международния параолимпийски комитет. 39-годишната Енева триумфира на диск в клас F57 с най-добро лично постижение за сезона от 31,88 м.

Левон Хампарцумян прие "леденото предизвикателство", но не се заля (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256911

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, се включи в Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, се включи в "леденото предизвикателство", което му отправиха PR експертът Максим Бехар и директорът на БЧК Христо Григоров, с цел набиране на средства в подкрепа на пострадалите от наводненията в Мизия. Банкерът предпочете предизвикателният акт да остане частен, но увери,

Белгия: Откраднаха лаптоп на премиера с поверителни данни

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/belgiia-otkradnaha-laptop-na-premiera-s-poveritelni-danni-6020525

В портативния компютър е имало данни за кралското семейство и документи за вътрешната политика на страната

Изгоря част от хотела на Ветко Арабаджиев

http://frognews.bg/news_74987/

Изгоря част от хотела на бизнесмена Ветко Арабаджиев в Слънчев бряг. Пламъците са унищожили ол инклузив барът на хотел „Чайка бий‘".

Сезират прокуратурата заради синия език

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sezirat-prokuraturata-zaradi-siniia-ezik-6020524

Закъснели сме много с реакцията и за нас налице има престъпление, подчертават животновъди

Изгоря бар на Слънчев бряг

http://www.bnews.bg/article-114401

Олинклузив барът на хотел в Слънчев бряг, собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев, горя няколко пъти.

Наркоман изпи и изяде парите на тежко болен приятел

http://pik.bg/наркоман-изпи-и-изяде-парите-на-тежко-болен-приятел-news216559.html

Наркоман изпи и изяде парите на тежко болен приятел

Наркоман от Пещера разпродал имуществото на свой тежко болен приятел и похарчил парите за ядене, дрога и пиене. Георги Н. и пострадалият Михаил Л. били близки от години. Свързвала ги страстта към алкохола и наркотиците, пише Marica.bg.


Двамата често се събирали в дома на Михаил и се радвали на удоволствията, които им предлага животът. За да си набави пари за наркотици и пиене, Георги Н. често нарушавал закона и периодично бил "настаняван" от съда в Пазарджишкия затвор, където да се превъзпита. Това обаче така и не се случило.

През месец март тази година в дома на Михаил Л. дошъл неговият брат. Видял, че Георги се грижи всеки ден за тежко болния му роднина и обяснил, че ако му трябват пари, може да залага имуществото на Михаил. Георги се възползвал от думите на мъжа и започнал да изнася покъщнината на тежко болния Михаил. На 14 март извикал такси, натоварил микровълновата печка и поел към най- близката заложна къща. В началото на месец април същата съдба споходила и хладилник с фризер. С парите Георги Н. купувал храна, пиене и лекарства за болния Михаил Л. Когато последният установил, че липсва част от домакинските уреди, се оплакал в полицията и Георги бил задържан.

В съдебната зала стана ясно, че в началото на месец юли тази година апашът пробвал да задигне и един банан от магазин в Пещера. Пред магистратите Георги Н. се призна за виновен и заяви, че съжалява. Районният съд го прати за 14 месеца в затвора.

Спряха изливането на фекални води на плажа на Черноморец

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/spriaha-izlivaneto-na-fekalni-vodi-na-plazha-na-chernomorec-6020521

Колкото и да ми е неприятно трябва да ви кажа, че в момента отпадните води се излизат в залива Вромос, заявява кметът на морския град

Сряха изливането на фекални води на плажа на Черноморец

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sriaha-izlivaneto-na-fekalni-vodi-na-plazha-na-chernomorec-6020521

Колкото и да ми е неприятно трябва да ви кажа, че в момента отпадните води се излизат в залива Вромос, заявява кметът на морския град

Три нови тролейбуса ще возят заралии

http://www.cross.bg/zagora-stara-troleiibysa-1426576.html

Стара Загора /КРОСС/ Още три нови тролейбуса за градския транспорт пристигат в Стара Загора на 22 август. С тях по улиците на града вече ще се движат общо пет возила излезли от заводите на чешката компания „Шкода електрик". До края на октомври се очакват и последните три тролейбуса по проект на оперативна програма „Околна среда", на обща стойност 7,5 млн. лв. Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ.Новите попълнения в депото на „Тролейбусни превози" ЕООД ще започнат да превозват пътници след като минат необходимата техническа проверка. С още 14 нови тролейбуса ще се сдобие община Стара Загора и при реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт. С тях тролейбусният парк на града ще бъде напълно обновен.  

Три опасни язовира във Врачанско

http://www.cross.bg/yazovir-yazovirite-vratza-1426577.html

Враца /КРОСС/ Възможно е заради неработещ изпускател, при проливни дъждове, да възникнат критични ситуации с борованския язовир "Езерска падина", както и с криводолския язовир "Градешница". Това са основните изводи от доуточняваща проверка на язовирите, намиращи се на територията на област Враца, която е проведена през месец юни 2014 г. Докладът за техническото състояние на потенциално опасните язовири в област Враца, показа също така, че проблеми могат да възникнат и с язовир "Бързина" заради нарушена цялост на язовирната стена над основния изпускател.Официалният документ опровергава многократните изявления на областния управител на Враца Венцислав Василев покрай потопа в Мизия, в които той заявяваше, че не са констатирани проблеми с язовирите във Врачанско.Първоначалната проверка на техническото състояние на 23 потенциално опасни язовира, както и на 3 участъка на защитени диги по реките Дунав, Огоста и Скът, е била извършена в периода 12 - 14 май 2014 г. Тогава е констатирано преливане на язовир "Косталево", с дебит около 10 литра в секунда, както и на язовир "Градешница", с дебит около 15 литра в секунда. Нивото на водата в останалите язовири при майската проверка е било близо до разрешения за завиряване обем.Инспекцията е показала още, че стените на 8 язовира са били в добро състояние, а при други 15 не е довършено почистването на откосите, около които през месец февруари 2014 г. е констатирано, че има храсти

Ким тормози Кание

http://www.bnews.bg/article-114385

Ким Кардашиян измъчва съпруга си Кание Уест. Запознати издават, че в момента рапърът преживява само на млечни смутита.

Три язовира във Врачанско са опасни

http://frognews.bg/news_74986/

Три язовира във Врачанско оставата опасни. Това са: „Езерска падина”, „Градешница” и „Бързина”. Това е един от изводите от доуточняваща проверка на язовирите, намиращи се на територията на област Враца, която е проведена през месец юни 2014 г.

Почти месец престоял в дома й трупът на починала бургазлийка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256884

Аутопсията на тленните останки на 66-годишната Дина С. не е открила следи от насилие, няма травми по главата и костната система, научи Аутопсията на тленните останки на 66-годишната Дина С. не е открила следи от насилие, няма травми по главата и костната система, научи "24 часа". Тялото на възрастната жена бе открито след обед на 20 август като полицията се намеси след сигнал от съседи. От жилището на Дина, което тя обитавала сама, се разнасяла нетърпима миризма.

Без роуминг на Балканите от 2015-а

http://www.cross.bg/royming-ordanoski-balkanite-1426575.html

/КРОСС/ Регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания договарят премахване на роуминга на Балканите. Това съобщава македонската агенция МИА. Очаква се всичко да стане факт от началото на 2015 г. В списъка със страните, които няма да си таксуват роуминг, може да се добавят още Босна и Косово. Председателят на агенцията за електронни комуникации в Македония Роберт Орданоски обяви, че остава да се намерят съответните правни решения, за да се облече всичко в един общ пакет от услуги.„Докато чакаме пред Европейската комисия да пригодим нашите роуминг цени към европейските, които са четири до пет пъти по-високи, ние, балканските регулатори, решихме да се договорим двустранно и многостранно роумингът на нашите клиенти да се премахне", обяви Орданоски. От края на 2015 г. се очаква отпадане на роуминг таксите на територията на целия Европейски съюз. Това беше решено в началото на април от Европарламента по предложението на Еврокомисията за създаване на единен европейски пазар на телекомуникациите „Свързан континент".

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/21/2365739_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от емисията в 17 ч.:

- За пръв път в практиката си прокуратурата публикува пълен текст на мотивите, с които е прекратила две разследвания.

- Софийският градски съд пусна на свобода с най-леката мярка за неотклонение - "подписка", главната счетоводителка на Корпоративна търговска банка Мария Димова и заместничката й...

Бербатов се поля с ледена вода, предизвика Моутиньо, Видич и Евра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256914

Най-популярният български футболист Димитър Бербатов също се присъедини към предизвикателството „ледената кофа“, което завладя света в последните дни.
"Бях предизвикан да участвам в предизвикателството. Приех го и сега предизвиквам Жоао Моутиньо, Неманя Видич и Патрис Евра. Имате 24 часа да изпълните предизвикателството", Най-популярният български футболист Димитър Бербатов също се присъедини към предизвикателството „ледената кофа“, което завладя света в последните дни. "Бях предизвикан да участвам в предизвикателството. Приех го и сега предизвиквам Жоао Моутиньо, Неманя Видич и Патрис Евра. Имате 24 часа да изпълните предизвикателството",

Изисквания при вноса на сурови храни, напитки и козметика в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256551

За да бъдат внесени в страната такива продукти се изисква подписването на т. нар. двустранен протокол между компетентните администрации на България и Китай. Компетентният орган в Китай е Националната администрация по контрол на качеството, инспекция и карантина на Китай (http://english.aqsiq.gov.cn/) За да бъдат внесени в страната такива продукти се изисква подписването на т. нар. двустранен протокол между компетентните администрации на България и Китай. Компетентният орган в Китай е Националната администрация по контрол на качеството, инспекция и карантина на Китай (http://english.aqsiq.gov.cn/)

Бербатов също сe заля с ледена вода, предизвика Моутиньо, Видич и Евра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256892

Най-популярният български футболист Димитър Бербатов също се присъедини към предизвикателството „ледената кофа“, което завладя света в последните дни.
Най-популярният български футболист Димитър Бербатов също се присъедини към предизвикателството „ледената кофа“, което завладя света в последните дни. "Бях предизвикан да участвам в предизвикателството. Приех го и сега предизвиквам Жоао Моутиньо, Неманя Видич и Патрис Евра. Имате 24 часа да изпълните предизвикателството",

БСП се тресе от кавги, бой и закани за преференциален вот срещу спуснатите водачи на листи

http://www.mediapool.bg/bsp-se-trese-ot-kavgi-boi-i-zakani-za-preferentsialen-vot-sreshtu-spusnatite-vodachi-na-listi-news223975.html

Подреждането на изборните листи в БСП изостри напрежението до краен предел и доведе до тежки вътрешнопартийни сблъсъци, дори буквално до бой, научи Mediapool. Почти инфарктно приключиха заседанията на областните съвети в Пловдив и Благоевград, а след сбирката за подреждане на листата в София -област дългогодишният депутат от левицата Кирил Добрев си направи отвод и отказа да се кандидатира за нов мандат. В повечето случаи конфликтите са предизвикани от съпротивата на местни организации срещу спуснатите им от "Позитано" 20 водачи на листи. Новият лидер на БСП Михаил Миков засега изглежда непоклатим в намерението си да не отстъпва пред недоволството. "Смятам, че Кристиан Вигенин ще бъде един добър водач за Благоевград", заяви той в сряда и допълни: "Решенията за водачите се взимат от Националния съвет, а не в квазисъстезания в една или друга област". "Квазисъстезанието" в Благоевград обаче е прераснало в реални физически стълкновения и ритници по кокалчетата между местните партийни ръководители, повечето от които категорично отказват да сложат начело на листата външния министър от кабинета "Орешарски". Дългогодишният бивш червен кмет на Благоевград Костадин Паскалев е накарал Вигенин да излезе от залата, за да не отнесе някой ритник, разказаха социалисти пред Mediapool. Фаворит на БСП – Благоевград е Корнелия Нинова, която е събрала 22 номинации за водач на листата срещу 2 за Вигенин. Независимо от това "Позитано" 20 най-вероятно ще успее да наложи Вигенин, твърдят източници от партийната централа. Лишен от първото място, Кирил Добрев се оттегля от листата Според плана на ръководството Нинова трябва да оглави червената листа в София-област, чийто бивш председател е три мандата Кирил Добрев, който очакваше да е безалтернативен водач на листата. Вместо това Националният съвет на БСП, който определя водачите, реши на 16 август Корнелия Нинова да води тази листа. На Кирил Добрев е отредено второ място. Нинова имаше 12 номинации от общински организации за водач в София-област, докато Добрев - 18. Заседанието на областния съвет в сряда е било бурно и емоционално. Подреждането на кандидатите в листата след водача става с тайно гласуване, но като признание за водещата роля на Добрев бе предложено той да бъде гласуван явно, разказаха пред Mediapool участници в заседанието. Добрев приел това, но пък останалите номинирани за листата се възпротивили. Избухнала шумна разправия и Кирил Добрев, който е известен с по-емоционално и рязко поведение, е заявил, че си прави отвод и въобще не иска да го включват в листата, а дава път на млади и нови лица. Според други участници в заседанието причина за тази негова реакция е изказването на Корнелия Нинова, която заявила, че не тя е проблем на организацията, а Кирил Добрев, заради чийто конфликти с ръководството се създават проблеми с местните структури. Социалисти твърдят, че зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев се бил ангажирал да "уреди" първо място за Добрев, но не е успял. Самият Стойнев има проблем – пратиха го да води в Стара Загора, въпреки че на предишните избори беше в Хасково, коментираха негови съпартийци. Областният съвет в София-област приел е декларация до Националния съвет на БСП, който идния вторник ще утвърждава окончателната подредба на листите. Декларацията призовава Корнелия Нинова да оглави листата в Благоевград, а Кирил Добрев – тази в София -област. Михаил Миков обаче настоява Вигенин да е първи в Благоевград и едва ли решението му ще се промени след срещата с благоевградската организация в четвъртък. Освен това в БСП твърдят, че дори Вигенин да бъде оттеглен от Благоевград, вероятно мястото му ще заеме Емил Костадинов. Трагедията с катастрофиралия Стойков може да отвори място за Вигенин в Габрово Според източници на Mediapool решение може да се намери, ако Вигенин оглави листата в Габрово, начело на която трябваше да бъде бившият депутат от БСП Йордан Стойков. Преди няколко дни Стойков катастрофира тежко на път за София и е в критично състояние. Очаква се, че при това положение няма да може да участва в изборите. От БСП - Габрово са казали, че са склонни да приемат Вигенин за водач на листата, което пък би дало възможност Нинова да поеме Благоевград, а Кирил Добрев – София-област. БСП -Пловдив срещу Гергов: "Кой предложи Търновалийски?" С гняв и петиция до "Позитано" приключи и продължилото до късно снощи заседание на БСП – Пловдив. Лидерът на местната организация – спорният бизнесмен Георги Гергов – успя да наложи за водач Георги Търновалийски Подписката "Кой предложи Търновалийски" настоява за смяна на водача, съобщи Plovdiv-Online. Изданието пише, че самият Търновалийски е останал безмълвен при ожесточената критика при затворени врати от съпартийците си. "Кой, кой предложи Търновалийски за водач на листата?" - попитал в изказването си председателят на Лява алтернатива в Пловдив Костадин Арнаудов, пунтирайки станалата вече нарицателна фраза от протестите срещу кабинета Пламен Орешарски "Кой предложи Пеевски" Двамата Георгиевци да станат и да се махнат, насотял Арнаудов по адрес на стоящите един до друг на трибуната Георги Гергов и Георги Търновалийски. Гоче, напусни, обърнал се Иван Петков - Бебето от младежката организация към лидера на БСП в Пловдив град и Пловдив област. Гергов обезличи и разсипа градската организация - фаворизираш я за сметка на областната структура - така наречения Селсъвет, били най-честите критики към председателя на БСП Пловдив. Социалистите се обединили около мнението, че кандидатурата на бившия зам.- финансов министър и бивш зам.-директор на НАП е неудачна, странна и ще свали гласовете за БСП Пловдив на извънредния парламентарен вот. Против водача са се изказали около 30 делегати, преди дебатите да бъдат прекратени по разпореждане на Гергов. Оставете хората да говорят - не виждате ли, че не могат да ви търпят, развикала се от мястото си Пенка Калинкова. Червените функционери припомнили как сегашният водач на листата като кандидат за кмет на Пловдив взе много по-малко гласове от общинските съветници на БСП. През цялото време Търноваийски кимал с глава и си записвал нещо. Единственият, който не взел отношение "за" или "против", бил номинираният за кандидат-депутат притежател на фалиралия Градски транспорт Ангел Батаклиев, който прокламирал собствената си персона. Кампанията сред червените в Пловдив срещу Търновалийски е започнала още в началото на юли, който е бил изключен от всички ръководни постове в собствената му организация в район "Северен". Десетки социалисти са подкрепили и подписката срещу натрапения им водач, събирана още на входа на залата в Пловдивския панаир, където се е провело заседанието. Подписката ще бъде изпратена в Националния съвет на левицата. Гергов обещал оставка, ако БСП спечели по-малко депутат от Пловдив Георги Гергов каза, че ще поеме отговорността за подредбата на листата. Той обеща да подаде оставка на 11 октомври, ако резултатите от изборите на 5 октомври не удовлетворява партията. Гергов пък заяви, че целта за предсрочния вот да бъдат запазени мандатите от предишните парламентарни избори. Втори в листата е депутатът в три парламента Захари Георгиев, а трети е директорът на МБАЛ Пловдив доц. Георги Йорданов. Четвъртото място е за коалиционен партньор. Червените в Шумен си искат Дъбов, който е определен за първи в Пловдив-област "Позитано"20 реши листата на Пловдив- област да бъде водена от зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов. Заради несъгласието си най- вероятно с редовното място като депутат ще се прости досегашният парламентарен ветеран и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев. По същото време в Шумен социалистите възроптаха, защото искат зам.-шефът на партията Димитър Дъбов да бъде отново номер 1 в местната листа или в краен случай да води и в Пловдив – област, и в Шумен. От 56 организации в Шуменско, Дъбов е номиниран в 46. При така създалата се ситуация на вътрешни борби и кавги, организации на БСП, недоволстващи от спуснатите им "парашутисти" за водачи, се заканват да стъкмят масово преференциално гласуване, за да пренаредят одобрените от "Позитано" листи. На евроизборите левицата бе неприятно изненадана, след като сложеният под номер 15 в бюлетината измести водача Сергей Станишев благодарение на масирани преференции, дадени най-вероятно поради погрешни сметки за контролиран вот. Призиви за преференциален вот отправи и вечният бунтар в БСП Георги Кадиев."Да, преференциален вот ще има. И да, аз ще направя всичко възможно той да се състои и в БСП. Масово и във всяка област. Единственото, което можем да кажем на хората, е: сега всичко зависи от вас! Дайте своя преференциален глас и променете БСП, променете и България", написа Кадиев във Фейсбук. Мнозинството делегати на конференцията в Пловдив са категорични, че ще гласуват преференциално, за да не допуснат Търновалийски да стане "личния депутат" на Георги Гергов.

Защита на интелектуалната собственост в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256559

Китай е подписал Мадридското споразумение за търговските марки. Препоръчително е търговските марки да се регистрират и на китайски език, т.е. с фонетично близко звучене с оригинала на своя език. Това може да стане само чрез лицензирани фирми от Китайския офис за търговски марки (China Trade Mark Office - CTMO http://www.chinatrademarkoffice.com/). Китай е подписал Мадридското споразумение за търговските марки. Препоръчително е търговските марки да се регистрират и на китайски език, т.е. с фонетично близко звучене с оригинала на своя език. Това може да стане само чрез лицензирани фирми от Китайския офис за търговски марки (China Trade Mark Office - CTMO http://www.chinatrademarkoffice.com/).

Киев: Два руски бронетранспортьора са заловени в Източна Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_379565.html

Властите в Киев съобщиха, че са заловили два бронетранспортьора, принадлежащи на десантна дивизия на руската армия, предаде Франс прес. Те били пленени по време на боеве около Луганск, където са укрепени проруските сепаратисти в Източна Украйна, поясни Андрей Лисенко, говорител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана. В единия бронетранспортьор е имало и документи, удостоверяващи тяхната принадлежност, допълни говорителят. "В сраженията близо до Луганск, украинските войници плениха две бронирани машини на Псковската десантна дивизия в Русия. В едната имаше цялостна документация за тях - разрешително за правоуправление и военни документи", каза Лисенко. Според Киев става дума за бойни десантни машини БМД-2, посочва ИТАР-ТАСС. Руското министерство на отбраната опроверга твърденията на Киев. Говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенко нарече "сензация" изявлението на украинските власти и подчерта, че е напълно възможно скоро Украйна да съобщи, че "заловила по време на ожесточени боеве автомат Калашников или граната Ф-1 с подробен дневник към тях на предполагаем руски войник", което според украинските власти "щяло бъде неоспоримо доказателство срещу Русия" посочи Конашенко. По-късно военният журналист Роман Бочкала пусна снимки на заловения бронетранспортьор и документите, които са намерени в него.

Икономическият министър на Украйна подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=261820

Украинският министър на икономиката Павло Шеремета подаде оставка, като изрази недоволството си от това, че не е могъл да прокара необходимите икономически реформи, съобщи агенция "Ройтерс". След месеци наред боеве в Източна Украйна икономиката на страната рязко се сви въпреки финансовата помощ от Международния валутен фонд на стойност милиарди долари.

Министър Ненков върна бившия шеф на Спешна помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256903

Георги Гелев се завръща в Бърза помощ - София след отпуск по болест. Това съобщи служебният здравен министър Мирослав Ненков, предаде БГНЕС.
 Гелев беше временно отстранен от предишния здравен министър Таня Андреева след одитен доклад, който показа сериозни нарушения в ръководената от него структура. Георги Гелев се завръща в Бърза помощ - София след отпуск по болест. Това съобщи служебният здравен министър Мирослав Ненков, предаде БГНЕС. Гелев беше временно отстранен от предишния здравен министър Таня Андреева след одитен доклад, който показа сериозни нарушения в ръководената от него структура.

В помощ на бизнеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256561

- Постоянно представителство на ЕС в Китай (Delegation of the European Union to China) http://eeas.europa.eu/delegations/china/index_en.htm 
- Европейска търговска палата в Китай (European Union Chamber of Commerce in China) http://www.europeanchamber.com.cn/en/home                                             
- Постоянно представителство на ЕС в Китай (Delegation of the European Union to China) http://eeas.europa.eu/delegations/china/index_en.htm - Европейска търговска палата в Китай (European Union Chamber of Commerce in China) http://www.europeanchamber.com.cn/en/home

Акционерите и вложителите в КТБ могат да спечелят дело в международен съд

http://econ.bg/Новини/Акционерите-и-вложителите-в-КТБ-могат-да-спечелят-дело-в-международен-съд_l.a_i.562897_at.1.html

Акционери и вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да спечелят дело в международен съд. Това твърди Иван Костов в свой доклад, изготвен...

Три язовира във Врачанско остават опасни

http://pik.bg/три-язовира-във-врачанско-остават-опасни-news216555.html

Три язовира във Врачанско остават опасни

Възможно е заради неработещ изпускател, при проливни дъждове, да възникнат критични ситуации с борованския язовир "Езерска падина", както и с криводолския язовир "Градешница". Това са основните изводи от доуточняваща проверка на язовирите, намиращи се на територията на област Враца, която е проведена през месец юни 2014 г.

Докладът за техническото състояние на потенциално опасните язовири в област Враца, показа също така, че проблеми могат да възникнат и с язовир "Бързина" заради нарушена цялост на язовирната стена над основния изпускател.Официалният документ опровергава многократните изявления на областния управител на Враца Венцислав Василев покрай потопа в Мизия, в които той заявяваше, че не са констатирани проблеми с язовирите във Врачанско.

Първоначалната проверка на техническото състояние на 23 потенциално опасни язовира, както и на 3 участъка на защитени диги по реките Дунав, Огоста и Скът, е била извършена в периода 12 – 14 май 2014 г. Тогава е констатирано преливане на язовир "Косталево", с дебит около 10 литра в секунда, както и на язовир "Градешница", с дебит около 15 литра в секунда. Нивото на водата в останалите язовири при майската проверка е било близо до разрешения за завиряване обем.

Инспекцията е показала още, че стените на 8 язовира са били в добро състояние, а при други 15 не е довършено почистването на откосите, около които през месец февруари 2014 г. е констатирано, че има храсти. Сред тях са язовирите "Сухия скът", "Под кръста", "Мраморчица", "Кираджията". "Девене", "Чирен III", "Лиялче", "Стояновци" и "Драшан". От почистване са се нуждаели също така защитните диги на реките Дунав, Огоста и Скът, както и отводнителната помпена станция "Остров".

Докладът сочи още, че язовир "Рогозен 1", в община Хайредин, е с разрушен бързоток на преливника, а кранът на основния изпускател е ремонтиран и работи. Освен него с разрушен бързоток са били и язовирите "Мраморчица", "Девене" и "Три кладенци". Язовир "Градешница" пък е бил със запушен основен изпускател, както и с ерозирали участъци по стената. 

Съдействие от Службите по търговско-икономически въпроси в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256570

Търговските ни служби могат да окажат необходимото съдействие за установяване на контакти с потенциални китайски партньори, организиране на B2B срещи, предоставяне на информация за предстоящи специализирани търговски панаири и изложения, както и други полезни съвети за установяване на китайския пазар. Търговските ни служби могат да окажат необходимото съдействие за установяване на контакти с потенциални китайски партньори, организиране на B2B срещи, предоставяне на информация за предстоящи специализирани търговски панаири и изложения, както и други полезни съвети за установяване на китайския пазар.

Чакаме Брюксел да реши за ваксините срещу „син език”

http://frognews.bg/news_74985/

Чакаме ЕК да каже дали може да купим 500 000 ваксини срещу болестта „син език” по овцете. Окончателното решение ще стане ясно на 3 септември, съобщиха от кризисния щаб към МЗХ.

Китай – (не)позната дестинация за българския бизнес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256531

Китай е втората по големина икономика в света, с 1,3 млрд. души население. Страната заема второ място сред външнотърговските партньори на ЕС. През 2013 г. китайският стокообмен достигна 4,16 трилиона долара (ръст от 7,6% в сравнение с 2012 г.), като измести САЩ и се превърна в най-голямата търговска нация в света.
Китайският износ за 2013 г. Китай е втората по големина икономика в света, с 1,3 млрд. души население. Страната заема второ място сред външнотърговските партньори на ЕС. През 2013 г. китайският стокообмен достигна 4,16 трилиона долара (ръст от 7,6% в сравнение с 2012 г.), като измести САЩ и се превърна в най-голямата търговска нация в света. Китайският износ за 2013 г.

Мирослав Ненков върна Георги Гелев като шеф на Спешна помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256896

Георги Гелев се завръща в Бърза помощ - София след отпуск по болест. Това съобщи служебният здравен министър Мирослав Ненков, предаде БГНЕС.
 Гелев беше временно отстранен от предишния здравен министър Таня Андреева след одитен доклад, който показа сериозни нарушения в ръководената от него структура. Георги Гелев се завръща в Бърза помощ - София след отпуск по болест. Това съобщи служебният здравен министър Мирослав Ненков, предаде БГНЕС. Гелев беше временно отстранен от предишния здравен министър Таня Андреева след одитен доклад, който показа сериозни нарушения в ръководената от него структура.

Хампарцумян прие топло леденото предизвикатество на БЧК

http://www.cross.bg/hampartzymyan-kayza-parche-1426574.html

София /КРОСС/ Левон Хампарцумян се включи в "леденото предизвикателство", което му отправиха PR експертът Максим Бехар и директорът на БЧК Христо Григоров. Тази сутрин Хампарцумян потвърди участие в кампанията за помагане на Мизия с видео и пост във Facebook.Както вземането на студен душ сутрин за здраве, което той сподели че прави, Хампарцумян предпочете дарителският акт да остане частен, но увери, че надвишава многократно предизвикателството. "Има обаче и една голяма разлика между нашата кауза за Мизия и световната ледена кауза. Нашата кауза за пореден път решава проблем на парче, а целта на световната кампания е да се намери стратегическото решение - лек за тежка болест. Отправям предизвикателство към всички ни - да работим така, че да си подредим къщичката България и както с болестта ALS да инвестираме в решаване на проблемите изцяло,за да се налага по-рядко да събираме помощ на парче", каза Левон Хампарцумян. video:https://www.youtube.com/watch?v=OKvMM8ahhDA

Д-р Виолета Стойкова и учителката Дарина Стоянова стават почетни граждани на Трън

http://www.zapernik.com/obshtestvo/d-r-violeta-stoikova-i-uchitelkata-darina-stoyanova-stavat-pochetni_33837/

Общинският съвет в Трън реши да удостои със званието

"Почетен гражданин" д-р Виолета Стойкова и учителката Дарина

Стоянова. Това ще стане на празника на град Трън - 14 октомври, а почетният знак ще бъде връчен лично от кмета на Трън Станислава Алексиева.

Д-р Стойкова е родена през 1925г. в Трън, в семейство на

учители. През 1953 г. завършва висше медицинско образование и

същата година започва работа в болницата в родния си град. През

1957 г....

Продължава

"Ледената кофа" вече записа и провали

http://www.bnews.bg/article-114391

Някои провали при изпълнението на каузата дори могат да се дължат на структурни дефекти, когато покривът падне или останете без горнището на банския си...

Градските бани в Европа и у нас

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/21/2365661_gradskite_bani_v_evropa_i_u_nas/?ref=rss


Няма да те отегчавам с разказите за нашето уморително пътуване, но не бива да пропусна забележителното нещо, което видях в София, един от най-красивите градове в Турската империя и прочут с топлите си бани, посещавани както за развлечение, така и за лечение. Спряхме за един ден там, за да ги видим. Реших да отида инкогнито и наех турски файтон.

 …Отидох в банята около 10 ч. Беше вече пълно с жени. ...Бях в тоалета си за път, който представлява рокля за яздене и със сигурност им...

Проверяват сигнали за нарушения с помощите в Добрич

http://www.cross.bg/dobrich-kampaniyata-signali-1426573.html

Добрич /КРОСС/ Сигнали за злоупотреби спряха раздаването на помощи за пострадалите от наводнения в Добрич. Сега общината проверява има ли наистина несправедливо разпределяне на средствата, събрани от кампанията "Заедно в бедствието" и от БЧК. До края на седмицата трябва да приключат проверките на сигнали. След това заедно с представител от DMS кампанията ще бъде направен нов анализ. Кой ще попадне допълнително в списъка и кой не, ще стане ясно в края на следващата седмица, съобщи Нова телевизия.

Близо сто души ще мерят сили тази събота в състезание по ориентиране за купата на "Кракра Пернишки"

http://www.zapernik.com/sport/blizo-sto-dushi-shte-meryat-sili-tazi-subota-v-sustezanie_33836/

Хора от цялата страна идват в Перник този уикенд

Дванадесето състезание по ориентиране за купата "Кракра Пернишки" и 30-о за ветерани-ориентировачи ще се състоят на 23 и 24 август в Перник. Около 100 души от цялата страна на възраст от 10 г. до 80 г. ще се включат в надпреварата в събота.

Участниците са разделени в 28 възрастови групи, като за всяка група е изговен маршрут. Той е с дължина от 1,5 км за най-малките и до 11 км за елитните състезатели. Маршрутите са в ниската част на Витоша над пернишкия квартал "Църква". Тримата...

Продължава

Варненец опита да подкупи полицаи с 20 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=261769

Вчера около 15:45 часа, в гр. Варна, на ул. «Кап. Райчо Николов», при извършване на полицейска проверка на лек автомобил «Фолксваген» с водач С.Н. на 32 г. от гр. Варна, същият предлага на полицейските служители подкуп в размер на 20 лв.

Първанов: Нашата амбиция е АБВ да стане незаобиколим фактор в следващия парламент

http://pik.bg/първанов-нашата-амбиция-е-абв-да-стане-незаобиколим-фактор-в-следващия-парламент-news216550.html

Първанов: Нашата амбиция е АБВ да стане незаобиколим фактор в следващия парламент

„Нашата амбиция е АБВ да стане незаобиколим фактор в следващия парламент”, обяви при посещението си в Ямбол президентът в периода от 2002 до 2012 година и лидер на АБВ Георги Първанов, предаде "Фокус".

Той коментира, че ролята на партията в парламента ще бъде различна в зависимост това, колко народни представители има и каква политика ще води следващото правителство, а парламентарната група на АБВ би могла да бъде както и коректив така и активна опозиция ако се сформира прогнозираната от Първанов четворна коалиция. Според него не е изключен диалог дори с БСП и ГЕРБ, но пред очите на цялото общество и пълна прозрачност в името на доброто управление на България.

Първанов коментира още, че за него е смущаващо, че се говори, че електората тоест хората които гласуват за дадена партия са и дадени веднъж завинаги, като „крепостни селяни” и при загубата на изборна подкрепа се търсят външни фактори. Според Първанов АБВ не е причина за загуба на нечий електорат. Той бе категоричен, че е трудно да се говори, че АБВ има твърдо ядро, напротив партията обединява хора, които търсят държавността, именно това предлага на тези избори АБВ.

„Нашите кандидати са доказани държавници с опит в управлението”, коментира Първанов. Той обаче отклони молбата да прогнозира изборните резултати. Според него не е коректно една кампания да минава в броене на гласове, това е работа на социолозите, а задача на АБВ е сега да запознае възможно по – голяма част от българите с предизборната си кампания както и да изслуша предложенията на структурите. Днес Георги Първанов бе в Ямбол за среща със структурите на партията, малко по – късно той посети розови масиви в областта и ще присъства на учредителна конференция на АБВ в Елхово.

Берба се включи в предизвикателството Ice Bucket Challenge

http://www.cross.bg/predizvikatelstvoto-challenge-bucket-1426572.html

/КРОСС/ Бившият национал Димитър Бербатов стана поредната футболна звезда, която се включи в предизвикателството Ice Bucket Challenge. Нападателят на Монако бе предизвикан от Станислав Манолев, който в момента играе за Динамо Москва. „Бях предизвикан да се включа в ALS Ice Bucket Challenge. Приех предизвикателството и сеgа номинирам Жоао Моутиньо, Неманя Видич и Патрис Евра. Имате 24 часа да отговорите на предизвикателството", написа Бербатов в официалния си профил във Facebook.От своя страна Берба хвърли ръкавицата към Жоао Моутиньо, Неманя Видич и Патрис Евра. Видео

Григор Димитров ще е едно от лицата в новия брой на Vogue

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365736_grigor_dimitrov_shte_e_edno_ot_licata_v_noviia_broi_na/?ref=rss


"Every day you've got to Imagine your goal" Model/Athele: Grigor @GrigorDimitrov #Vogue September 2014. pic.twitter.com/dxeKUhRbS7— Roze (@yogisweat) August 21, 2014 До началото на US Open остават по-малко от четири дни и водещите тенисисти са обект на огромен интерес в навечерието на един от четирите най-големите турнира в света.

След като Новак Джокович беше гост в шоуто на Дейвид Летерман, а Мария Шарапова изгря на корицата на SELF, сега Григор Димитров ще бъде едно от главните...

Повече от 100 000 туристи са посетили "Двореца" в Балчик

http://pik.bg/повече-от-100-000-туристи-са-посетили-двореца-в-балчик-news216549.html

Повече от 100 000 туристи са посетили "Двореца" в Балчик

 

Повече от 100 000 туристи от цял свят са разгледали архитектурните и исторически забележителности в "Двореца" в Балчик от началото на годината, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова, цитирана от БТА.

Заедно с най-многобройните летовници от България, Русия, Румъния, Германия, Полша, Израел, скандинавските държави архитектурно-парковият комплекс е посетен и от туристи от Китай, Япония, Австралия. Любимо място за снимки на пътешествениците е каменният трон в бившата резиденция на румънската кралица Мария. Обявен за културна ценност, тронът е датиран от II век и е донесен от владетелката от Флоренция, Италия, разказа директорът на културния център.

Българи и чужденци не пропускат да хвърлят монета в Сребърния кладенец, за да се върнат отново на живописния бряг, добавиха от "Двореца". Кладенецът, ползван от местните хора още от 1765 година, получава името си заради бистрата, сребриста и винаги студена вода.

Вила "Тихото гнездо", Нимфеумът, параклисът "Света Богородица", Мостът на въздишките също са сред най-посещаваните обекти в парка от туристите. Всички архитектурни забележителности в комплекса, включително чешми, украсени с каменни медальони, железни порти, делви, надписи са в дигитален каталог, посочи Жени Михайлова.

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" е сред 100-те национални туристически обекта.

Мамят пенсионери с ебола по телефона

http://www.bnews.bg/article-114378

След като много българи пропищяха от измамни схеми покрай кризата с КТБ, крадците вече измислиха нов начин за печалба - със смъртоносното заболяване Ебола.

Мрак та мрак - нула видимост на улица "Радомир"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mrak-ta-mrak-nula-vidimost-na-ulica-radomir_33835/

оправете осветлението

Искам да изразя възмущението си,че от две седмици на улица "Радомир" няма нито една работеща лампа.Хората не могат да минат от там без да се страхуват,че нещо може да им се случи,на всичко отгоре е и разкопано и има дупки навсякъде което също затруднява преминаването от там вечер.Хора от квартала казват,че засичали младеж който обикаля вечер и си показва половите органи пред минаващите.Надявам се в най-скоро време този проблем да се реши !!

Техеран ще помогне срещу дхадистите срещу "нещо в замяна" на ядрените преговори

http://www.mediapool.bg/teheran-shte-pomogne-sreshtu-dhadistite-sreshtu-neshto-v-zamyana-na-yadrenite-pregovori-news223974.html

Иран ще се съгласи да "направи нещо" в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в замяна на напредък в ядрените преговори със световните сили, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде Франс прес. Франция поиска вчера всички страни от региона, включително Иран, да действат заедно срещу джихадистите. Иран потвърди, че са започнали разговори с някои европейски страни относно борбата срещу "Ислямската държава". "Ако приемем да направим нещо в Ирак, другата страна в преговорите трябва да направи нещо в замяна", каза иранският дипломат, цитиран от официалната информационна агенция ИРНА и държавната телевизия. "Това, което трябва да направим в Ирак, още не е много ясно, както и какво трябва (шесторката) да направи в замяна - точно това е трудната част", допълни Зариф, цитиран от агенция Мехр. Той отново поиска вдигане на всички икономически санкции, наложени от ООН, САЩ и ЕС на Иран. Световните сили и Техеран ще подновят разговорите си по иранската ядрена програма през септември. Двете страни искат да сключат до 24 ноември окончателно споразумение, гарантиращо изключително мирния характер на иранската ядрена програма, а в замяна да бъдат вдигнати международните санкции.

„Седмицата на акулите” по Animal Planet

http://www.cross.bg/akyli-akylite-animal-1426571.html

София /КРОСС/ На 26-ти август, вторник, от 19:15 ч. Animal Planet ще излъчи епизод от поредицата „Дивото семейство от Аляска". Използвайки материали от природата, момчетата от сем. Браун създават система за търкаляне на трупи, за да построят своя нов дом в пустошта на Аляска.На 31-ви август, неделя, от 21:05 ч. започва първият епизод от поредицата „Акулата на мрака: Гневът на подводницата". Пътниците се борят за живота си след като кораб за наблюдение на китове корабокрушира в пълни с акули води.На 1-ви септември, понеделник, от 21:05ч. започва „Седмицата на акулите" по Animal Planet.В „Седмицата на акулите" през cептември ще видим много документални филми и ще бъдем завладени от съществата, които пораждат страх у всеки. В „Акулата-гигант" ще се присъединим към ловците на митове Кари, Грант и Тори, които възстановяват праисторическото морско чудовище, за да покажат неговите реални размери и ужасяваща захапка. В „Измъкване от челюстите 2" ще чуем драматичните истории на хора, оцелели след среща лице в лице с най-ужасяващия океански хищник. Продължението на „Измъкване от челюстите" от 2013 г. ни предлага кадри на ужасяващи нападения на акули и разкази на очевидци. В „Акули-пришълци: завръщане в дълбините" експертът по акули Пол Клъркин се отправя към бреговете на Мадагаскар, за да заснеме последната известна група биолуминисцентни акули в света

"Ислямска държава" плени четирима чуждестранни граждани

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-pleni-chetirima-chujdestranni-grajdani--news_46259.html

След като вчера екзекутира американски журналист, терористичната групировка "Ислямска държава" е заловила още четирима чуждестранни граждани. Това съобщи електронната версия на италианския ...

Военното поделение във Враца ще бъде възстановено

http://society.actualno.com/Voennoto-podelenie-vyv-Vraca-shte-byde-vyzstanoveno--news_46261.html

Военното формирование в град Враца ще бъде възстановено. За целта Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лева. Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов днес с кмета...

Заявката на Реформаторския блок за изборите: сериозни приоритети и още нещо

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/21/2365679_zaiavkata_na_reformatorskiia_blok_za_izborite_seriozni/?ref=rss


Коментарът на политолога Даниел Смилов за  декларацията на Реформаторския блок е публикуван във Фейсбук.

Партиите от Реформаторския блок се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността.

(Уводът е приемлив – стегнат и пестелив, с допустимото количество преувеличение и...

Над 36 хил. младежи са започнали работа от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Над-36-хил-младежи-са-започнали-работа-от-началото-на-годината_l.a_i.562862_at.1.html

През първите седем месеца на годината над 36 хил. младежи до 29-годишна възраст са постъпили на работа чрез съдействието на Агенцията по заетостта....

Над 36 хил. младежи са започнали работа от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Над-36-хил-младежи-постъпили-на-работа-от-началото-на-годината_l.a_i.562862_at.1.html

През първите седем месеца на годината над 36 хил. младежи до 29-годишна възраст са постъпили на работа чрез съдействието на Агенцията по заетостта....

Хамас призна, че членове на движението са отвлекли израелските тийнейджъри

http://www.mediapool.bg/hamas-prizna-che-chlenove-na-dvizhenieto-sa-otvlekli-izraelskite-tiyneidzhari-news223973.html

Високопоставен представител на Хамас заяви, че членове на неговото движение са отвлекли тримата израелски тийнейджъри, чиято смърт през юни предизвика спирала от насилие, довела до сегашната война в Газа - първото признание, че ислямисткото движение е замесено, предаде Ройтерс. По време на конференция в Истанбул Салех ал Арури, представител на Хамас от Западния бряг, който живее в емиграция в Турция, фактически потвърди израелските обвинения, че ислямисткото движение стои зад отвличането на момчетата. Досега представители на Хамас нито отричаха ,нито потвърждаваха, че движението е замесено. "Имаше много спекулации около тази операция, някои казваха, че е конспирация", казал Салех ал Арури пред делегати на Международния съюз на ислямските учени в Истанбул според стенограма на срещата, публикувана онлайн от организаторите. "Народната воля беше изпълнена на цялата наша окупирана земя и кулминацията й беше героичната операция на "Бригадите ал Касам" за пленяването на тримата заселници в Хеброн", продължава той, имайки предвид въоръженото крило на Хамас. "Това бе операция на по-малките ни братя от "Касам" предприета, за да помогнат на братята им, които са в гладна стачка в (израелските) затвори". Двама палестинци, които Израел посочи като похитители, все още не са заловени. Израел съобщи, че трети заподозрян, задържан от неговите сили за сигурност, е признал при разпит, че е организирал отвличането с финансиране от Хамас в Газа.

Венцислав Бонев стана защитник на Миньор, подсилва отбора

http://www.zapernik.com/sport/vencislav-bonev-stana-zashtitnik-na-minior-podsilva-otbora_33834/

Венцислав Бонев ще подсили защитата на Миньор (Перник) в предстоящия мач от втория кръг на първенството на Югозападната "В" ФГ срещу отбора на Оборище (Панагюрище). Той пристига в Перник от дупнишкия клуб Марек. Играл е и в Нафтекс, Черноморец, Миньор и Ботев (Пловдив).

В защита ще играят и Арсов, Кирилов, Райчев. Перничани се оказаха с проблеми в защитата, след като основни играчи няма да се включат в срещата. По време на мача с Германея (Сапарева баня) Виктор Софрониев получи червен...

Продължава

Обучават доброволци в Сливен

http://www.cross.bg/dobrovoltzi-sliven-pozhari-1426570.html

Сливен /КРОСС/ С доброволци от Доброволно формирование „Железни врати" - с. Стара река, Община Сливен, стартира обучението на доброволци. Петдневното обучение участието с експерти от Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) - Сливен и пряката организация на отдел СУКиОМП, Общинска администрация включва теоретичен модул, който се провежда в кметство Стара река и практически занятия в базата на Районна служба ПБЗН и на територията на Аварийно-спасителния отряд към дирекцията в с. Сотиря.Доброволно формирование „Железни врати" - Стара река е първото формирование в общината, което е регистрирано в Националния регистър, съгласно изискванията на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, приета с ПМС 123/25.06.2012 г.Целта на обучението е да се запознаят доброволците с основните характеристики на стихийните бедствия, крупните производствени аварии, мерките за защита от тях, да се създаде организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи, в това число всеки доброволец да получи необходимия минимум от теоретични знания и практически умения

Шефът на зоопарка и работникът, изтървал Алонсо, с наказания от общината

http://pik.bg/шефът-на-зоопарка-и-работникът-изтървал-алонсо-с-наказания-от-общината-news216544.html

Шефът на зоопарка и работникът, изтървал Алонсо, с наказания от общината

Кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев е издал заповед с наказанията на директора на зоопарка в Ловеч д-р Феодор Вацов и на работника, отговорен за бягството на ягуара Алонсо от клетката си на 3 август, съобщи заместник-кметът Пламен Петков. Общинският съвте на Ловеч имаше извънредно заседание по въпроса.Д-р Феодор Вацов е наказан със забележка, а служителят - с последно предупреждение за уволнение.

„Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен сектора на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне”, обясни Петков. По препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ - Плевен, работникът е преместен от сектор „Хищници” в сектор „Птици”.

Вече е в изпълнение и предписанието в правилата на зоопарка да се запише точка, според която при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията, да се потърси съдействие на други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавяне на диви животни.

Разглеждат се офертите за закупуване на далекобойна пушка за упояване и до две седмици зоопаркът ще бъде снабден с нея. По друга препоръка оградата на зоопарка се почиства от храсти и дървета във вътрешната и външната страна. Във вторник предстои изслушване и на кмета по същата тема.

Отстраниха от длъжност кмета на Видин

http://econ.bg/Новини/Отстраниха-от-длъжност-кмета-на-Видин_l.a_i.562892_at.1.html

Кметът на Видин Герго Гергов е отстранен от длъжност. Това стана по искане на Софийска градска прокуратурата, която на 1 август тази година го...

Близнашки готви уволнения на чиновници

http://www.bnews.bg/article-114399

Към момента приходната част на бюджета е надценена с над 2 милиарда лева. Тези пари няма откъде да дойдат, ако не намалим парите по дадени пера и не освободим хора, обясни премиерът.

Мег Райън се раздели с гаджето си

http://www.cross.bg/meg-raiiun-se-razdeli-s-gadzheto-si-1426534.html

/КРОСС/ Мег Райън се раздели с приятеля си Джон Меленкамп след близо 4-годишна връзка, съобщи източник, близък до двойката. „Тя живее в Ню Йорк, а той - в Индиана. Общо взето именно голямото разстояние стана причина за края на връзката им", каза източникът. Връзката на актрисата с 62-годишния рокер започна в края на 2010 година, почти веднага след развода на музиканта.    

Само 3 работни дни остават на завършилите тази година училище, за да внесат здравни осигуровки

http://www.moreto.net/novini.php?n=261817

До 25 август трябва да внесат първата си вноска за здравни осигуровки младежите, които са завършили средното си образование през тази година и не са започнали работа веднага. Същото важи и за зрелостниците във Варненско, които са приети като студенти редовно обучение - за месеците от завършването на средното до започването на висшето образование трябва да внесат здравните си вноски за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от двете категории (ученици и студенти), които се осигуряват от републиканския бюджет.

Първи камиони от руския хуманитарен конвой преминаха границата с Украйна

http://www.mediapool.bg/parvi-kamioni-ot-ruskiya-humanitaren-konvoi-preminaha-granitsata-s-ukraina-news223972.html

Първите камиони от руския конвой с хуманитарна помощ за Източна Украйна, преминаха през руски гранично-пропускателен пункт на руско-украинската граница, предаде Ройтерс. Камионите са вече на ничията земя между Русия и Украйна. Става дума за четири камиона, допълва ИТАР-ТАСС. Руски и украински митничари започнаха съответните митнически операции, свързани с камионите и техния товар. Конвоят от близо една седмица беше блокиран в близост до руско-украинската граница, защото Украйна се опасява, че с него Русия може да вкара в страната военна техника за проруските сепаратисти, припомня Ройтерс. Москва се опита да разсея тези съмнения и обяви, че иска да облекчи страданията на хората от Източна Украйна, преживяващи хуманитарна катастрофа.

Чакаме Брюксел да ни разреши купуване на ваксини срещу „синия език"

http://news.ibox.bg/news/id_32195800

Износът на жив добитък ще бъде под карантина 6 месеца след изчистването на заразата

Набират младежи за обучение и практика в Германия, дават им 1500 лв. заплата

http://econ.bg/Новини/Набират-младежи-за-обучение-и-практика-в-Германия-дават-им-1500-лв-заплата_l.a_i.562894_at.1.html

За трета поредна година Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика е започне набирането на кандидати за...

Набират младежи за обучение и практика в Германия, дават им 1500 лв. заплата

http://econ.bg/Новини/Набират-младежи-за-обучение-и-практика-в-Германия-с-1500-лв-заплата_l.a_i.562894_at.1.html

За трета поредна година Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика е започне набирането на кандидати за...

Сезираха Цацаров заради болестта "син език"

http://www.cross.bg/ezik-hranite-preparati-1426569.html

София /КРОСС/ Заболяването "син език" по домашните животни стигна до главния прокурор Сотир Цацаров. Днес животновъдите внесоха сигнал до държавното обвинение за разследване на бездействието на държавната администрация за заразата, която се разпространява в страната от 30 юни. Според стопаните отговорност за забавянето трябва да поеме структурата, отказала средства за справяне с болестта. Шефът на говедовъдите Димитър Зоров обвини предишното правителство, защото месец след откриването на първото огнище и поисканите пари от Агенцията по храните, Министерският съвет е отказвал 2 пъти да ги разпореди. Това е довело до развитието на "синия език" почти във всички области. По-рано днес земеделският министър Васил Грудев призна, че ситуацията в сектор "Животновъдство" е драматична във връзка със заболяването "син език". Той уточни, че то е констатирано в края на юни тази година, а пикът е бил в дните между 14 и 22 юли. От Министерството на земеделието и храните обявиха, че са набелязали мерки за справяне със заболяването. „Едните са чисто организационни - връзката между различните служби. Още утре в района на Карлово и Калофер ще има показна за всички фермери", обясни зам.-министър Георги Костов. На сайта на агенцията по храните (БАБХ) пък е качен списък с всички препарати, които могат превантивно да бъдат използвани от фермерите

К. Паскалев пред Фрог: НС ще се занимава с Вигенин

http://frognews.bg/news_74984/

Вигенин е спуснат като водач и хората не го искат. Има Национален съвет тези дни и той може да вземе решение за него, заяви пред Фрог нюз Костадин Паскалев, член на НС на БСП.

Майка намери канабис у непълнолетната си дъщеря и я предаде на полицията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256837

Майка вкара в ареста 17-годишната си дъщеря след като намерила дрога в чантата й, съобщиха от полицията от полицията в Пазарджик. Около 21ч. в сряда вечерта в местното РПУ се получил сигнал за шумен семеен скандал в пазарджишкото село Динката. Изпратеният на мястото автопатрул потушил напрежението.
При проведеният разговор с униформените Майка вкара в ареста 17-годишната си дъщеря след като намерила дрога в чантата й, съобщиха от полицията от полицията в Пазарджик. Около 21ч. в сряда вечерта в местното РПУ се получил сигнал за шумен семеен скандал в пазарджишкото село Динката. Изпратеният на мястото автопатрул потушил напрежението. При проведеният разговор с униформените

Брад Пит не обичал Анджелина Джоли

http://www.cross.bg/andzhelina-dzholi-brad-1426532.html

/КРОСС/ Брад Пит не обича Анджелина Джоли и е с нея само заради децата. Това сензационно разкритие направи пред The Daily Mail известният звезден психоаналитик и екстрасенс Рон Бард, който от 2004 година работи с холивудския красавец. „Той не се разделя с Анджелина не защото я обича, а заради шестте им деца", казва Рон. И добавя, че Пит просто няма изход."Представете си, че сте голям знаменитост и зарязвате Дженифър Анистън, а светът ви игнорира в течение на години. А какво ще се случи, ако оставите шест деца? Какъв ще бъде вашият образ? Вие просто ще се застреляте", казва той. За Бард Джоли е "много интелигентна жена", която държи мъжа си под чехъл. "Брад е много честен човек. Той винаги прави това, което му казва сърцето. Но ми се струва, че обича децата много повече от Анджелина", споделя още психоаналитикът. Между другото, актьорът се е запознал с Рон Барт благодарение на бившата си съпруга Дженифър Анистън. След снимките на "Мистър и мисис Смит" Пит е отишъл при него и му е признал, че е срещнал жена, която е променила живота му. Изглежда странно, че психоаналитикът внезапно е решил да разкрие тайните на своя клиент. А може би всичко е само измислица, макар че наскоро Джоли съобщи, че сватба в скоро време няма да има.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване