СТАНОВИЩЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244403_%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%A9%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%9C%D0%98%D0%A1%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%90+%D0%97%D0%90+%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%98%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9B%D0%98%D0%A7%D0%9

 ОТНОСНО: Избори за народни представители, насрочени за 05 октомври 2014 година с Указ № 201 от 05 август 2014 година на Президента на Република България за разпускане на 42-то Народно събрание и насрочване на избори за Народно събрание.

 

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в състав: Председател: Венцислав Караджов и Членове: Цанко Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков на заседание, проведено на 13.08.2014 год. (Протокол № 32), разгледа въпроси, свързани със защитата на личните данни на гражданите, фигуриращи в списъци на избиратели, подкрепящи регистрацията на съответни политически субекти за участие в предстоящите избори за народни представители, насрочени за 05 октомври 2014 година, както и въпроси, поставени в писмо с изх. № НС-00-52/11.08.2014 г. от Централната избирателна комисия (ЦИК).

В писмото на ЦИК се посочва, че във връзка с провеждане на изборите на 05 октомври 2014 г., ще бъдат назначени районни избирателни комисии във всеки изборен район, както и секционни избирателни комисии за всяка секция в страната и чужбина. За участие в изборите в ЦИК се регистрират партии и коалиции, а в РИК – инициативни комитети за издигане на независими кандидати. Съгласно чл. 133, ал. 3, т. 5 и ал. 4, чл. 140, ал. 3, т. 6 и ал. 4 и чл. 257, ал. 3 от Изборния кодекс (ИК), партиите, коалициите и инициативните комитети обработват и предоставят лични данни на избиратели, които подкрепят участието в изборите на партии, коалиции или независими кандидати. Във връзка с изложеното, ЦИК се обръща към КЗЛД за становище относно необходимостта от регистрация в КЗЛД на избирателните комисии, партиите, коалициите и инициативните комитети със съответни указания към посочените политически субекти.

Като независим държавен орган, оправомощен да провежда държавната политика в областта на защита на личните данни, КЗЛД следва да се произнесе по отношение на мерките, които участниците в изборния процес трябва да предприемат, с цел недопускане нарушения на законодателството, касаещо защитата на личните данни. Основно правомощие на КЗЛД по въпросите, свързани с организацията и реда за провеждане на всички видове избори (включително и предстоящите избори за народни представители, насрочени за 05 октомври 2014 година) е да контролира изпълнението на задълженията на участниците в изборния процес, които на свое собствено основание се явяват и администратори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

При разглеждането на специфичните казуси, Комисията винаги се е придържала към принципа на институционално взаимодействие и сътрудничество с държавните институции, отговорни за реализирането на държавната политика в отделните сфери на обществения живот.

Като независим постоянно действащ държавен орган, ЦИК обработва лични данни в изпълнение на нормативно установени задължения, регламентирани в ИК. Лични данни в изпълнение на нормативно установени задължения, регламентирани в ИК, обработват и назначените за съответните избори районни, общински и секционни избирателни комисии. Във връзка с това ЦИК, РИК и ОИК се явяват администратори на лични данни по смисъла на ЗЗЛД, а СИК – обработващ лични данни спрямо съответната районна/общинска избирателна комисия. ЦИК е регистрирана в Регистъра на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри с идентификационен номер 312338, за което има издадено от КЗЛД Удостоверение № 312338 от 28.07.2011 година.

В изпълнение на своите правомощия по чл. 57 от ИК, Централната избирателна комисия води публичен регистър на избирателите и осигурява възможност на всеки избирател да прави справки в регистъра по единен граждански номер (личен номер), води регистри на партиите и коалициите за участие във всички видове избори, на инициативните комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България, регистрира и обявява кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети при избори за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи, води регистър на наблюдателите, т. е. ЦИК като администратор на лични данни обработва голям обем от лични данни на физически лица.

В разпоредбите на чл. 133, ал. 4, чл. 140, ал. 4, чл. 257, ал. 3, чл. 320, ал. 3, чл. 367, ал. 3, чл. 416, ал. 3 от ИК е предвидено, че личните данни на избирателите се обработват и предоставят при спазване изискванията на ЗЗЛД. Като органи, отговорни за осъществяване на дейностите и упражняване на контрол по прилагането на ИК и свързаните с него нормативни актове, за ЦИК и компетентните за съответните изборни райони РИК и ОИК също възниква задължение да контролират дали съответните политически субекти, желаещи да се регистрират за участие в изборите, са изпълнили своите задължения, съгласно посочените по-горе разпоредби от ИК. Доброто институционално взаимодействие и превенцията на нарушенията на изборния процес, предполагат при констатирани нарушения на правилата относно защита на личните данни, ЦИК, РИК и ОИК да сезират компетентния държавен орган – КЗЛД с цел предприемане на своевременни мерки, съобразно законоустановените правомощия.

По поставените от ЦИК въпроси относно необходимостта от регистриране на избирателните комисии, партиите, коалициите и инициативните комитети в регистъра по чл. 10, ал. 1, т. 2 от ЗЗЛД, становището на Комисията е:

Съгласно чл. 7 от ИК, за произвеждане на изборите, територията на страната се разделя на изборни райони. Изборният район е територията, от която се избират народни представители, президент и вицепрезидент на републиката, членове на Европейския парламент от Република България, общински съветници и кметове. Гласуването и преброяването на гласовете се извършват по избирателни секции (чл. 8, ал. 1 от ИК).

Районните избирателни комисии, назначени от ЦИК на основание чл. 57 от ИК, обработват лични данни в изпълнение на своите законоустановени правомощия по чл. 72, ал. 1 от ИК, като назначават и освобождават членовете на секционните избирателни комисии, регистрират и обявяват инициативните комитети за участие в изборите за народни представители, издават им удостоверения и водят публичен регистър, регистрират и обявяват кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети при избори за народни представители и водят публичен регистър, регистрират до изборния ден застъпниците на кандидатските листи и им издават удостоверения. Предвид горното и с оглед на това, че видовете регистри с лични данни, които следва да се поддържат във връзка с изборния процес от страна на районните избирателни комисии, са изрично нормативно определени, се установява, че  те  се явяват самостоятелни администратори на лични данни по смисъла на чл. 3, ал. 2 от ЗЗЛД. Става въпрос за администратори, чиито вид, цели и средства за обработване на лични данни са определени в нормативен акт – Изборния кодекс.

Що се отнася до секционните избирателни комисии в страната и извън страната, то те  се явяват обработващи лични данни спрямо съответната районна/общинска избирателна комисия. Във връзка с това, отношенията между администратора (районната/общинската избирателна комисия) и обработващия лични данни (секционните комисии) са уредени с нормативен акт по смисъла на чл. 24, ал. 4 от ЗЗЛД. Следва да се има предвид, че обработващият лични данни, както и всяко лице, действащо под ръководството на администратора или обработващия, което има достъп до лични данни, може да ги обработва само по указание на администратора, освен ако в закон не е предвидено друго.

Относно необходимостта от регистриране на партиите и коалициите от партии, като администратори на лични данни: 

Съгласно чл. 133, ал. 1, т. 5 от ИК, заявлението за регистрация относно участие в изборите, което партиите представят в ЦИК, съдържа лични данни (имена, ЕГН, подпис, личен номер и номерът на удостоверението за пребиваване – за чужденци) на не по-малко от 2 500 избиратели. Във връзка с това, КЗЛД счита, че партиите са администратори на лични данни по смисъла на ЗЗЛД, поради обстоятелството, че събират и обработват лични данни на граждани, чиито вид, цели и средства за обработване се определят с нормативен акт (Изборния кодекс).

Предвид обстоятелството, че партиите на свое самостоятелно основание се явяват администратори на лични данни с последващите от това задължения, съгласно ЗЗЛД, то коалициите от партии, регистрирани за участие в избори (чл. 140 от ИК), не обработват допълнителни лични данни на избиратели, различни от данните, които партиите в състава на коалицията обработват. Поради посочения факт, коалициите от партии за участие в избори не са администратори на лични данни, а начин на участие на съставляващите ги партии в изборите, за които те са образувани (чл. 127 от ИК).

Относно необходимостта от регистриране на инициативните комитети, като администратори на лични данни:  

Съгласно чл. 152 от ИК, в изборите за президент и вицепрезидент на републиката, членове на Европейския парламент от Република България, при избори за народни представители и при избори за общински съветници и за кметове, могат да участват независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, регистрирани в съответните избирателни комисии. Във връзка с това, на основание чл. 257, ал. 3 от ИК, членът на инициативния комитет обработва и предоставя лични данни при спазване изискванията на ЗЗЛД и носи отговорност като администратор по смисъла на чл. 3,

 ал. 2 от ЗЗЛД. В конкретния казус както инициативният комитет в неговата цялост, така и неговите членове, се явяват администратори на лични данни, поради обстоятелството, че събират и обработват лични данни на граждани, чиито вид, цели и средства за обработване се определят с нормативен акт (Изборния кодекс). Препратката в горепосочения текст от ИК към ЗЗЛД, по своята правна същност, е фикция, посредством, която членовете на инициативния комитет се приравняват на администратори на лични данни по отношение носенето на отговорност по ЗЗЛД.

 Предвид посоченото, за инициативните комитети е налице нормативно установено задължение за обработване на лични данни на основание ИК във връзка с чл. 4, ал. 1, т. 1 от ЗЗЛД.

Неправителствените организации, регистрирани като наблюдатели за изборите за народни представители, са администратори на лични данни по смисъла на ЗЗЛД и като такива подлежат на регистрация в КЗЛД. Те следва да заявят Регистър „Наблюдатели”.

Във връзка с изложеното, КЗЛД даде следните указания към политическите субекти:

· Политическите субекти – администратори на лични данни, следва да заявят регистър  „Подписки/Референдуми” и да въведат точни и ясни правила и процедури за събиране и съхраняване на подписки, в това число възможност за ясна идентификация, достъп до данните, правила за коригиране на събраните лични данни, период на съхранение и начин на унищожаване;

· Партиите и инициативните комитети следва да поддържат в актуално състояние информацията в публичния регистър на КЗЛД. Тези политически субекти следва да заявяват предварително регистрите с лични данни на различни категории физически лица, чиито данни обработват. При промяна на данните от първоначалната регистрация, това обстоятелство също следва да бъде заявено;

· Партиите и инициативните комитети задължително следва да извършват оценка на въздействието на поддържаните регистри с лични данни, т.е да направят предварителна преценка на потенциалните рискове и опасности, които могат да настъпят при обработваните от тях лични данни, с цел предприемане на адекватни технически и организационни мерки за тяхната защита. Комисията е приела Наредба № 1 от 2013 г. за минималните необходими мерки за защита, които администраторите на лични данни следва да спазват и прилагат.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 10, ал.1, т 4 от ЗЗЛД Комисията за защита на лични данни изразява следното

СТАНОВИЩЕ:

Във връзка с правомощията на Централната избирателна комисия да осъществява цялостен контрол по прилагането на Изборния кодекс при провеждане на всички видове избори, в качеството си на администратор на лични данни:

· ЦИК е необходимо да предприеме мерки за идентифициране на администраторите на лични данни -  партиите, участващи в състава на коалиции, от чието име се изготвят списъци на избирателите, подкрепящи регистрацията на съответната коалиция за участие в избори;  

· ЦИК е необходимо да изисква от политическите субекти да представят информация за актуалното състояние на регистрацията им като администратор на
 лични данни към датата на насрочване на изборите, но не по-късно от датата на подаване на списъците на избирателите, подкрепящи регистрацията на съответния политически субект за участие в избори;

· При произвеждане на избори за народни представители, общински съветници и кметове, е необходимо ЦИК да изработи указания към районните и общинските избирателни комисии да изискват от инициативните комитети за издигане на независими кандидати да представят информация за актуалното състояние на регистрацията им като администратори на лични данни към датата на регистрация за участие в изборите;

· Партиите и инициативните комитети за издигане на независими кандидати за народни представители, общински съветници и кметове, които се регистрират в съответната районна/общинска избирателна комисия, са администратори на лични данни и като такива подлежат на регистрация като администратори на лични данни в КЗЛД. Отговорност за действията на инициативните комитети, в качеството им на администратори на лични данни, носят лицата, определени да ги представляват по смисъла на Изборния кодекс;

· Наблюдателите като администратори на лични данни подлежат на регистрация в КЗЛД и следва да заявят регистър „Наблюдатели”;

· Коалициите от партии не са администратори на лични данни. Партиите, които участват на изборите за народни представители в състав на коалиция с други партии, са администратори на лични данни по смисъла на ЗЗЛД и като такива подлежат на задължителна регистрация;

· Членовете на инициативните комитети, общинските и районните избирателни комисии са администратори на лични данни, но са освободени от задължение за регистрация с решение на КЗЛД, отразено в Протокол № 32 на КЗЛД от 13.08.2014 година.

"Ислямска държава" похити още четирима чужденци

http://www.cross.bg/islyamska-chyzhdestranni-durzhava-1426607.html

/КРОСС/ Бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" плениха още четирима чуждестранни граждани. Това бе съобщено от електронната версия на италианския вестник "La Repubblica". Според данни на изданието, в ръцете на терористите са двама италианци, един датчанин и един японец. Те са били хванати в района на Алепо, а след това изпратени в провинция Рака. Така общият брой чуждестранни заложници достигна 20 души. Имената на четирите нови жертви на джихадистите не се съобщават, но италианската преса предполага, че сред отвлечените са Ванеса Марзуло и Грета Рамели, които се намираха в зоната на конфликта в качеството си на хуманитарни работници и изчезнаха в края на месец юли тази година.

Майката на Валя била на работа в Слънчев бряг, когато мъжът й се обесил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257278

Майката на медицинската сестра Валя от Бургас е била на работа в Слънчев бряг, когато са й съобщили трагичната вест, че съпругът й се е обесил в дома им на ул. Майката на медицинската сестра Валя от Бургас е била на работа в Слънчев бряг, когато са й съобщили трагичната вест, че съпругът й се е обесил в дома им на ул."Ружа"22 в кв.Лозово. Жената работела като камериерка в един от хотелите на курорта. Пенка Иванова веднага се качила на такси и пристигнала в семейната им къща.

Парите за изборите стигат само за 250 машини за гласуване

http://www.mediapool.bg/parite-za-izborite-stigat-samo-za-250-mashini-za-glasuvane-news223989.html

План-сметката за предсрочния парламентарен вот позволява машинно гласуване в 250 секции, а не както е предложението на ЦИК в 500. Това обяви във Варна служебният министър-председател Георги Близнашки. За да се осигурят исканите от ЦИК двойно повече машини за гласуване, ще трябва да бъде преразгледано постановлението на Министерски съвет за план-сметката за изборите и преразпределяне на други средства, стана ясно от думите му, но не и това дали ще бъдат взети подобни мерки. Служебният премиер добави, че ситуацията около изборите се обсъжда всеки ден. "Всяка сутрин денят ми започва в 8,30, когато събирам работната група, моите сътрудници, на които съм възложил работата по изборите. Денят започва с изборите. Всеки божи ден ние обсъждаме къде се намираме, докъде сме стигнали, какви проблеми възникват", посочи Близнашки, цитиран от Дарик радио. Той определи като много силен екипът, създаден от него за организацията и провеждането на вота наесен.

Източник на болестта Ебола може да са прилепи, консумирани в африкански села

http://www.moreto.net/novini.php?n=261767

Демократична република Конго изпрати здравния си министър и екип от експерти в отдалечената Екваториална провинция, след като няколко души починали там от заболяване с подобни на Ебола симптоми, съобщи "Ройтерс". Засега не е ясно дали има някаква връзка с Ебола, която причини смъртта на над 1200 души в Гвинея, Либерия, Сиера Леоне и Нигерия.

Стартираща пресконференция по проект на КЗЛД

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244402_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%

 На 14.08.2014 г. Комисията за защита на личните данни проведе стартираща пресконференция по проект „Усъвършенстване и разширяване на електронните услуги, предоставяни на бизнеса и гражданите от Комисията за защита на личните данни и интегрирането им с Единния портал за достъп до електронни административни услуги”. Той се осъществява по договор за финансиране с ОПАК рег. № 13-32-13/11.02.2014 г., приоритетна ос ІІІ „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление”, подприоритет 3.2. „Стандартна информационно-комуникационна среда и оперативна съвместимост”, бюджетна линия BG051PO002/13/3.2-04. Ръководител и координатор на проекта са членовете на Комисията за защита на личните данни - проф. Веселин Целков и Цанко Цолов, технически сътрудник - Албена Стефанова и финансист - Румяна Терзийска.

 Благодарение на този проект, Комисията за защита на личните данни ще интегрира своята система с е-управлението в края на 2015 г. „Нашето желание е Комисията да бъде ако не първата, то поне сред първите две-три администрации, които да предоставят услуги на гражданите и администраторите на лични данни в рамките на електронното правителство“, обяви проф. Целков. Това ще улесни всички заинтересовани - от компаниите, които подлежат на регистрация като оператори и администратори на лични данни, през гражданите до институциите. Ще се предоставя различен достъп до информацията и гражданите ще разполагат с възможност за проверка в реално време в интернет пространството кой е регистриран и кой не е по Закона за защита на личните данни. На държавните ведомства и бизнеса ще се предостави възможност за получаване на необходимите им справки и удостоверения по електронен път. Така например, ако една аптека поиска разрешително за дейност от Министерството на здравеопазването, ведомството трябва да отправи запитване дали фирмата е администратор на лични данни. Засега това се прави на хартия, което отнема време. В новата интегрирана система Министерството ще получи достъп до базите данни на Комисията и ще може директно да провери дали дадената фирма е регистрирана и е в състояние да оперира с подобен тип информация.
С реализирането на този проект, всички електронни услуги ще бъдат достъпни и за граждани с увреждания.


В изпълнението на основните дейности по проекта ще бъде приложен опитът и добрите практики от реализираните до момента проекти за изграждане на електронно правителство и електронни административни услуги.

Добивът на грозде – до 600 кг от декар

http://www.cross.bg/dekar-grozde-kachestvo-1426606.html

/КРОСС/ Заради интензивните валежи и падналите градушки тазгодишната реколта от грозде ще бъде по-слаба и с по-лошо качество в сравнение с 2013 г. Основният проблем е, че насаждения в цялата страна са поразени от мана и въпреки третирането с препарати не навсякъде производителите са се справили със заболяването. Това каза за „Преса" изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. По думите му обаче апокалиптични картини няма да има.Коев подчерта, че не бива да се забравя и фактът, че 2013 г. е била най-добрата за последните 10 г. и като добиви, и като качество на продукцията. На места добивът от грозде през м.г. е стигал до 1,5-2 тона от декар, а средният е бил 750-800 кг от декар. Тази година средният добив ще бъде около 600 кг от декар, прогнозира Коев. Лозята у нас са на площ от близо 700 000 дка.Реколтата на големите винаро-лозарски кооперации и компаниите със собствени лозя била в добро състояние. Обичайно масивите се пръскат между 5 и 8 пъти, но заради дъждовете през тази година броят им вече е 12-13. Това води до повишение на разходите, което не всички производители могат да си позволят, и съответно - до поскъпване на гроздето. Сред най-засегнатите райони е Югозападна България, където се гледат типично български сортове като широка мелнишка лоза.Гроздоберът ще стартира на 26 август и с него ще бъде ангажирана „армия" от 150 000 души

Спряха здравни поръчки за 29 млн. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257185

Провали се отново електронното здравеопазване заради малък обхват

Здравният министър д-р Мирослав Ненков спря четири обществени поръчки на стойност 29 млн. лв. заради нарушения. Всички те бяха обявени от д-р Таня Андреева в последните  дни като министър.
Най-големият търг сред тях е за 12 млн. лв. и е за изграждане на електронно здравеопазване, Провали се отново електронното здравеопазване заради малък обхват Здравният министър д-р Мирослав Ненков спря четири обществени поръчки на стойност 29 млн. лв. заради нарушения. Всички те бяха обявени от д-р Таня Андреева в последните дни като министър. Най-големият търг сред тях е за 12 млн. лв. и е за изграждане на електронно здравеопазване,

Искали 100 милиона евро откуп за журналиста Фоули

http://www.bnews.bg/article-114411

100 милиона евро са поискали похитителите на американския журналист Джеймс Фоули, за да го освободят.

Фермерите ще загубят над 100 млн. лева заради болестта „син език“

http://econ.bg/Новини/Фермерите-ще-загубят-над-100-млн-лева-заради-болестта-син-език-_l.a_i.562918_at.1.html

Загубите за българските животновъди от болестта „син език“ се очаква да достигнат над 100 млн. лева, а за възстановяване на щетите ще бъдат нужни...

Топдиетолози канят за Седмица на Лидия Ковачева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244401_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%9

 Целебният глад е първата тема, която ще обсъждат участниците в Седмицата посветена на Лидия Ковачева. Учениците на българската природолечителка д-р Георги Гайдурков и диетологът-специалист по лечебно хранене Георги Славов ще изнесат лекции и ще дадат практични съвети за това какво да ядем, за да излекуваме болестите и да сме здрави.

 

Седмицата на Лидия Ковачева ще се проведе от 31 август до 4 септември 2014 г. в  Лечебен център Vita Rama /Вита Рама/ в комплекс Emona House в с. Емона /до един от запазените девствени плажове Иракли/. Събитието е по повод 100 години от рождението на радетелката на гладолечението /родена е на 31 август 1914 г./. В програмата са включени и лекции на д-р Димитър Пашкулев и Владимир Драгиев, съобщават организаторите от „Вита Рама“. Участниците ще научат повече за съвременната природна медицина, за това кои са българските суперхрани, за пълната с енергия изворна вода /а не „мъртвата“ чешмяна и бутилирана/ като източник на здраве и щастие.

Желаещите могат да се запишат онлайн в сайта http://vitarama.bg или на тел. 0886 428 706.

 

Програма на Седмица на Лидия Ковачева
31 август – 4 септември 2014 г.

31 август
15:00 – 16:30 ч.
Георги Славов: Лечебният глад на Лидия Ковачева и Лечебна система Vita Rama
16:30 – 18:30 ч.
Д-р Гайдурков: Човек, човешка храна, човешко здраве
18:30 – 20:00 ч.
Празнична вечеря посветена на 100 години от рождението на Лидия Ковачева

1 септември
15:00 – 16.30 ч.
Д-р Димитър Пашкулев: Съвременната природна медицина

2 септември
15:00 – 16.30 ч.
Д-р Димитър Пашкулев: Българските суперхрани

3 септември
14:30 – 16.45 ч.
Владимир Драгиев: Вода, здраве, щастие

4 септември
15:00 – 16.30 ч.
Владимир Драгиев: Енергийното уравнение на здравето

ПСР номинира Давутоглу за премиер

http://www.cross.bg/davytogly-vstupi-ministur-predsedatel-1426604.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е избиран от ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието като кандидат за поста председател, както и за нов министър-председател на страната. Неговото име бе обявено от ръководителя на правителството, лидерът на ПСР и избран за президент Реджеп Тайип Ердоган. Кандидатурата на Давутоглу ще бъде одобрена на конгрес на партията на 27 август. Ден по-късно ще Ердоган официално ще встъпи в длъжност, след което 26-тият министър-председател на Турция ще встъпи в длъжност и ще формира правителство.    

Внимание! Изтича срокът за здравни вноски на абитуриентите

http://pik.bg/внимание-изтича-срокът-за-здравни-вноски-на-абитуриентите-news216606.html

Внимание! Изтича срокът за здравни вноски на абитуриентите

Младежите, които са завършили средното си образование през тази година и не са започнали работа веднага трябва да внесат първата си вноска за здравни осигуровки до 25 август, припомнят от НАП. Това важи и за зрелостниците, които са приети като студенти редовно обучение - за месеците от завършването на средното до започването на висшето образование те дължат здравни вноски за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от двете категории (ученици или студенти), които се осигуряват от републиканския бюджет, пише varna.utre.bg.

Необходимо условие преди плащането е да подадат в офиса на НАП Варна Декларация образец 7 – за възникване на задължение за плащане на здравни осигуровки. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ този, за който започват сами да плащат. В рубриката „Осигуряване” на електронната страница на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията става в офиса на НАП или по пощата с обратна разписка.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, бъдещите студенти може да се озоват с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатните здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Напомняме, че повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права.

Сумата за здравни осигуровки през 2014 г. е 16,80 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец, след което ежедневно започва да се трупа лихва. Затова, ако се внасят пари за няколко месеца назад, преди да се издължи сумата трябва да се направи справка за актуалния размер на лихвата. Справката се прави на място в салона за обслужване на офиса на НАП или чрез електронните услуги в сайта на НАП - www.nap.bg, където безплатно е достъпен здравноосигурителен калкулатор. При попълване на преводни нареждания за внасяне на здравно осигурителните вноски е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 561111), ЕГН на лицето и периодът, за който се отнася вноската.

Само в "24 часа": Бойко Борисов пожела на Реформаторите успешна коалиция с БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257214

Лидерът на ГЕРБ коментира с три изречения декларация, с която десните са против той да е премиер
Лидерът на ГЕРБ коментира с три изречения декларация, с която десните са против той да е премиер "Пожелавам изключителен успех на Реформаторите и да създадат успешна коалиция с БСП. От мен за тях - приятна игра".  Така днес в 19:15 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изненадваща декларация на Реформаторския блок,

Чарли Шийн: Заливането с ледена вода е малоумие!

http://frognews.bg/news_74999/

Актьорът Чарли Шийн обяви заливането с ледена вода, станало хит през последните седмици, за малоумие. Той заяви, че е добре да се помага на хората в нужда, но не и по този начин. Шийн се включи в инициятивата на фондация ALS, но се заля с... банкноти.

Трима мъже с метални тръби пребили строителния предприемач в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257234

Известният пловдивски строителен предприемач Тодор Коев е бил пребит жестоко посред бял ден на един от най-оживените булеварди в града - Известният пловдивски строителен предприемач Тодор Коев е бил пребит жестоко посред бял ден на един от най-оживените булеварди в града - "Васил Априлов". Той е бил нападнат от трима мъже с железни прътове по обяд. В момента е в болницата, където му е била извършена операция. Шефът на полицията Пламен Узунов не беше открит за коментар.

Вътрешен разлом в недрата на олигархията свали кабинета "Орешарски"

http://www.mediapool.bg/vatreshen-razlom-v-nedrata-na-oligarhiyata-svali-kabineta-oresharski-news223988.html

Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви служебният премиер Георги Близнашки в четвъртък по време на посещение във Варна. Той допълни, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но тези противоречия са щели да намерят по-цивилизована развръзка, ако не бил натискът на гражданското общество. По повод проблемите около затворената КТБ той каза, че в момента е важно да се запази самообладание и да се обсъдят всички варианти за излизане от ситуацията. "Всяка грешка тук ще има катастрофални последици", отбеляза Близнашки. Той каза, че представителят на базирания във Виена фонд, с когото се срещна преди дни, иска да обедини акционерите, за да стане техен представител и да се търси генерално решение. Официалната оферта от въпросния фонд от Виена се очаква до 10 дни. Предложението няма да остане тайна и след постъпването му ще бъде публично обявено, обеща премиерът. Близнашки заяви, че е готов да се срещне и с други желаещи да помогнат с капитали за спасяването на КТБ. "В света има много свободни пари. Има богати фондове, ресурси. Ако решат някои други да помогнат, добре дошли са. И тях ще ги приема и изслушам", каза премиерът. Той каза още, че обявяването на КТБ в несъстоятелност ще засегне много български граждани, но и фирми, които са работодатели на 80 000 души у нас. През последните седмици вложители в КТБ организират протести с искане за незабавно отваряне на банката. Много от тях имат сравнително малки депозити, на които разчитат за покриване на текущи нужди. По закон обаче изплащането на вложенията до 100 000 лева от гаранционния фонд може да стане след обявяване на банка във фалит. Премиерът призова за търпение и за пореден път подчерта, че избягва да се намесва пряко, тъй като трябва да се изчака финалният одит на банката, който според предишно съобщение на БНБ ще е готов към края на октомври. Близнашки каза, че вече има и повдигнати обвинения, разплитат се схеми и ситуацията се прояснява, но в крайна сметка това е от компетенциите на прокуратурата. Служебният премиер беше във Варна по покана на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ). Двамата обсъдиха мерките, предприети от общината за преодоляване на последиците от наводненията в града през юни. Правителството отдели за пострадалия от потопа квартал "Аспарухово" 1.8 млн. лева, припомни служебният премиер. Той уточни, че очаква до десетина дни още заявки от Варна, за да бъдат обсъдени и евентуално да бъдат предоставени още средства. "Недоимъкът е навсякъде, ние прехвърляме пари от други програми и фондове, за да можем да спасим положението", коментира премиерът. Близнашки обясни, че ако ръководеното от него правителство е с 4-годишен мандат, щеше да търси други решения. "Сега в рамките на 3 месеца ни е нужен силен човек, професионалист, който прави точно това, което прави генералът - влизайки, запретва ръкави, започва да разчиства, да потяга редиците. Ще се опитаме да запушим, доколкото е възможно, тези канали", посочи Близнашки, визирайки и предизвикалото спорове връщане на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници". Премиерът призна, че има проблеми с приходните агенции, а митниците са "разграден двор". Въпреки оскъдността на средствата, правителството прави всичко възможно да помогне на пострадалите райони, подчерта служебният министър-председател. Според него положението с бюджета е много тежко, защото при планирането приходите са били силно надценени с близо 2 милиарда лева. Допълнителни усложнения са се получили заради намалените с 5 на сто на средства за централните ведомства, за да бъдат осигурени 225 милиона лева за Здравната каса. Това натоварва администрацията и навсякъде има неприятен недостиг, разкри премиерът. Той разкри, че в някои ведомства се оплаквали, че не могат да осигурят средства за заплати до края на годината.

През просото с пародийни полицайчета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256495

“Нека сме ченгета” е стандартната палава комедия за две приятелчета, които правят поразии. Филмът на Люк Грийнфилд запознава публиката с младите несретници Райън и Джъстин, изиграни от Джейк Джонсън и Деймиън Уейънс-син.
Не особено изтъкнатите представители на това съмнително дуо стават сензация в квартала, след като започват да се правят на “Нека сме ченгета” е стандартната палава комедия за две приятелчета, които правят поразии. Филмът на Люк Грийнфилд запознава публиката с младите несретници Райън и Джъстин, изиграни от Джейк Джонсън и Деймиън Уейънс-син. Не особено изтъкнатите представители на това съмнително дуо стават сензация в квартала, след като започват да се правят на

Спипаха ямболия с амфетамин на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=261768

На 19 август е била извършена полицейска проверка на алея в к.к. Златни пясъци, на К.Г. на 40 г. от гр. Ямбол у него са намерени различни наркотични вещества, съобщиха от полицията за Moreto.net. У мъжа са намерени и иззети найлоново пакетче, съдържащо суха тревиста маса, установена като марихуана с тегло от 0,66 гр.

"Туризмът на смъртта" се е увеличил двойно

http://www.vesti.bg/sviat/turizmyt-na-smyrtta-se-e-uvelichil-dvojno-6020533

Швейцария е една от малкото страни в света, в която е разрешено оказването на съдействие при самоубийство, в случай че то не е основано на "егоистични" подбуди

Бащата на удавената медицинска сестра Валя се обеси

http://offnews.bg/news/n_1/n_379698.html

Иван Иванов, бащата на Валя, младата медицинска сестра, която беше намерена удавена в морето, се е обесил, съобщиха от полицията, цитирани от "Дарик". Тялото е било намерено на тавана на къща на ул. "Ружа" 22 в бургаския квартал "Лозово" от Константин, синът на починалия. Иван Иванов не е оставил предсмъртно писмо, но се смята, че не е могъл да преживее смъртта на дъщеря си. 24-годишната Валентина Иванова от Бургас изчезна на 15 април вечерта - за последно била засечена край морската градина в града. Около 23.00 часа тя слязла от такси, след което никой не знае накъде е поела. Според непотвърдена информация момичето е сложило край на живота си. Вероятната причина е депресия, от която тя страдала от известно време. Валя имала приятел, който е полицай. Двамата планирали скоро да правят сватба и никой от близките им не знае двамата да са имали конфликт. Месец по-късно близо до пристанището бе открит трупът й. Според официалната версия Валя се е самоубила.

Бащата на удавената Валя имал психични проблеми, синът му го намерил на тавана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257196

Братът на удавената Валя намерил баща им обесен на тавана в къщата му в Лозово, научи Братът на удавената Валя намерил баща им обесен на тавана в къщата му в Лозово, научи "24 часа".  Бащата бил бивш служител в ЛУКойл-Нефтохим. Имал е психични проблеми и се е лекувал в Центъра за психично здраве, твърдят запознати. Както вече писахме бащата на удавената медицинска сестра от Бургас Валентина Иванова,

Изоставен ремонт на "Раковска" къса нервите на столичани втора седмица

http://www.mediapool.bg/izostaven-remont-na-rakovska-kasa-nervite-na-stolichani-vtora-sedmitsa-news223987.html

Изоставен ремонт на столичната ул."Раковски" в участъка от бул."Дондуков" до бул."Сливница" къса нервите на столичани вече втора седмица, като не е ясно кога ще приключи. От два дни на обекта никой не работи, оплакаха се читатели на Mediapool. От Столична община обясниха, че това не е вярно. В момента се прави ремонт на електрическата мрежа и това е причината да няма работници, които да оправят тротоарите, казаха от кметството. Жителите на кв."Хиподрума" пък въстанаха срещу асфалтирането на тротоарите. Столичани подозират, че това се прави с цел да им събират след това левче за плтено паркиране. От Столична община контрират, че асфалтът е по-издържлив като настилка от плочките и паважа. Живеещите описват апокалипсис В същото време живеещите и работещите в този участък на ул."Раковски" описват "апокалипсис". "Дойдоха преди десетина дни и разкопаха тротоара. Махнаха плочите, извадиха гранитните бордюри, изкъртиха колчетата, тръби стърчат, издълбаха дупки, в които може да си счупиш крака по тъмно и от два дни няма никой", оплака се читател на Mediapool. В един от дните на ремонта е имало дори пробив на водопровод, който обаче е бил бързо ремонтиран, разказа друг жител в района. Хората не са против ремонта, а срещу начина, по който се прави, и липсата на яснота кога ще приключи. Допълнително се ядосват от факта, че докарани нови строителни материали са оставени безстопанствено и вечер се разграбват, а за всичко това плащаме чрез данъците си. Не е ясно кога ще приключи ремонтът От Столична община не можаха да отговорят кога ще приключат ремонтните дейности. От пресцентъра обясниха само, че докато тече ремонтът на електропреносната система, заради изискванията за безопасност няма да се работи по тротоарната настилка. Преди няколко дни от ремонт на ул."Раковски" при кръстовището с ул."Граф Игнатиев" се оплакаха други читатели на Mediapool. Тук проблемът е, че се унищожи унипаваж, положен преди две години, за да се прави разширение на тротоара за сметка на "широката" улица "Раковски". До днес от Столична община все още не са отговорили на запитването на Mediapool кой е отговорен за това решение и колко струва ремонтът. Близо две години Столична община не отговаря на Mediapool колко струва подмяната на здравите плочки на ул."Раковски" с модерния унипаваж, част от който сега беше разрушен за да се направи разширението на тротоара, зад което прозира не общественият, а бизнес интересът на заведенията, според живеещите и работещите в района. Жителите на "Хиподрума" са недоволни от асфалтирането на тротоарите Живеещите в столичния квартал "Хиподрума" пък се оплакаха от асфалтирането на тротоарите. Махат се здравите тротоарни плочи и се поставя асфалт. После ще набият колчета и ще въведат платено паркиране, оплакват се живеещи в квартала. В Столична община върви обсъждане на разширяване на зоните за платено паркиране, като официална информация за това няма. Въпреки че въпросът се обсъжда от близо половин година Центърът за градска мобилност, който трябва де излезе с предложението, все още не го е представил публично. Най-парадоксалното е, че карцерогенната асфалтова настилка се слага и около детски градини и училища, като децата вдишват изпаренията, възмущават се още живещите в кв."Хиподрума". Асфлтирането на тротоарите унищожава и дърветата, които са единствения филтър на вредните изпарения от автомобилите. Подобна е картината и в съседния квартал "Лагера", където също се асфлтират тротоари. Живеещите са категорично против това. От Столична община обясняват, че асфалтът е по-устойчива настилка от тротоарните плочи и може да издържи пет години без ремонт. Не е ясно обаче защо не асфарлтират тротоарите в центъра на столицата, където всяка година сменят унипаважа, независимо че е здрав, както се случва на ул."Раковски".

Цветанов с тънък намек ЕС и НАТО да подкрепят ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=261836

Зам. шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи в Рига тънък намек, че НАТО и ЕС трябва да подкрепят партии като ГЕРБ. От същностно значение за бъдещето на НАТО и Европейския съюз е оказването на навременна и достатъчна помощ за тези политически сили, които изразяват европейските и евроатлантическите ценности и които се ползват с подкрепата на огромната част от избирателите, заяви дясната ръка на Борисов по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение".

Ердоган обяви, че Ахмет Давутоглу ще е следващият премиер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/21/2365820_erdogan_obiavi_che_ahmet_davutoglu_shte_e/?ref=rss


Новоизбраният турски президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че номинира външния министър Ахмет Давутоглу за нов лидер на управляващата Партията на справедливостта и развитието (AKP). Това означава също, че той ще бъде предложен на парламента и за премиер на Турция.

Гласуването на партийната номинация ще стане следващата сряда на конгрес на АКР, но едва ли ще има проблем с одобряването й.

Ердоган, който трябва да встъпи в длъжност на следващия ден, 28 август, вече даде да се...

Армията ни няма потенциал да реагира при нужда

http://www.cross.bg/armiyata-ni-nyama-potentzial-da-reagira-pri-nyzhda-1426603.html

София /КРОСС/ Страната трябва да изгради и поддържа потенциал на армията, който да може да реагира веднага при нужда. В момента такъв липсва. Това заяви в ефира на ТВ7 ген. Михо Михов.Повод за думите му са размириците в различни части на света, които според него създават реална опасност и за България.Срочно трябва да се модернизират авиацията и флота, които осигуряват въздушния и морския ни капацитет, категоричен е ген. Михов. Това важи напълно и за войсковата част, допълни той.Във връзка с политическата ситуация у нас, генералът коментира, че най-добрият вариант в момента е създаване на широко коалиционно правителство.

Ахмет Давутоглу ще е новият премиер на Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257200

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) официално номинира турския външен министър Ахмет Давутоглу за наследник на Реджеп Тайип Ердоган като премиер и председател на партията.
Това бележи началото на нова ера в турския политически живот, коментира в. "Хюриет". Централният изпълнителен съвет на ПСР, Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) официално номинира турския външен министър Ахмет Давутоглу за наследник на Реджеп Тайип Ердоган като премиер и председател на партията. Това бележи началото на нова ера в турския политически живот, коментира в. "Хюриет". Централният изпълнителен съвет на ПСР,

Приходите в туризма с 12% по-малко

http://www.cross.bg/anarhiya-bulgarskite-draganov-1426602.html

София /КРОСС/ Прогнозите за този сезон са противоречиви, но трябва да сме наясно, че годината беше изключително тежка. По наши изчисления, спадът на приходите е най-малко 12%. Това заяви пред ТВ7 Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.Оттеглянето на руснаците е факт, така че положението е тежко. Сухопътната връзка с тях е прекъсната, като вариант остава само пътуването със самолет.Губим и от това, че руските туристи не желаят да ползват и допълнителни услуги, тъй като са свили доста бюджетите си и търсят навсякъде намаления, допълни Драганов.Лошите метеорологични условия през този сезон пък удариха краткосрочните пътувания през уикенда както на българските, така и на туристите от съседните ни държави, допълни той.Факт е, че в голяма част от българските курорти цари анархия, призна Драганов. Тази анархия трябва да бъде структурирана, защото докато някои печелят пари, те ощетяват държавата, като не отчитат приходите си, категоричен е експертът от туристическия бранш.

Дядо остана без гости заради виза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256433

Пенсионер не можа да посрещне на гости приятелите си от Русия, защото не успял да им уреди виза за престоя в България.
Причината - домакинът не е представил удостоверение за доходите си от местоработата или копие от данъчната си декларация. Тези условия са записани в чл.16 на наредбата за издаване на визи за посещение на граждани, които не Пенсионер не можа да посрещне на гости приятелите си от Русия, защото не успял да им уреди виза за престоя в България. Причината - домакинът не е представил удостоверение за доходите си от местоработата или копие от данъчната си декларация. Тези условия са записани в чл.16 на наредбата за издаване на визи за посещение на граждани, които не

Продължават усилията за идентифициране на палача на американския журналист

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-usiliyata-za-identifitsirane-na-palacha-na-amerikanskiya-zhurnalist-news223986.html

Скотланд ярд и британското разузнаване продължават с усилията за идентифициране на ислямиста от групировката "Ислямска държава" (ИД), обезглавил американския журналист Джеймс Фоули, предаде Франс прес.   Още вчера като най-вероятна се утвърди хипотезата, че това е един от многото британци, присъединили се към ИД. Джихадистът от видеото, на което се показва екзекуцията на Фоули, говори с британски акцент.   В четвъртък британските медии нарекоха джихадиста, отнел живота на американския журналист, "касапин", "маниак" и "фанатик". "Накрая този човек ще бъде идентифициран", уверява Ричард Барет, бивш шеф на отдела за борба с тероризма в британската разузнавателна служба МИ-6.   Идентифицирането може и да се окаже лесно, но задържането в Сирия или Ирак на терориста и изправянето му пред съда ще бъде доста по-проблематично, посочва Барет пред Радио 4 на Би Би Си.   Полицията и разузнавателните служби разполагат с много модерни средства за разпознаване на лица и на гласове. Чрез тях те ще се опитат да идентифицират палача. Експертите имат и база данни с между 400 и 500 имена на британци, сражаващи се в Ирак и Сирия. Сред тези хора са и младежи, които се появиха неотдавна с открити лица в пропагандни клипове на "Ислямска държава". Според Шираз Махер от Центъра за изследване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон някои от най-кръвожадните и жестоки джихадисти в редиците на ИД са британци.   Но няколко експерти вече предупредиха да не се правят прибързани заключения относно палача на Фоули. Те твърдят, че клипът с екзекуцията е много добре обработен и озвучен, което говори за добро режисиране и навежда на мисълта, че може и да има манипулации.   Според специалистите например гласът с британски акцент, произнасящ смъртната присъда на журналиста, може да е на някой, който е дублирал видеото, а не на палача. Засега обаче анализаторите на видеото работят по най-вероятната хипотеза, че става дума за британец, може би от района на Лондон, допълва Франс прес.   По-рано в четвъртък британският в. "Гардиън" публикува разказа на неназован заложник, който е бил в ръцете на джихадистите в сирийския град Ракка. Той твърди, че палачът на Фоули е британец и е отговарял заедно с други свои сънародници за пазенето на пленници на ИД.   Палачът на Фоули карал другите да се обръщат към него с името Джон, допълва в. "Дейли телеграф". Той бил интелигентен, добре образован, но бил също така дълбоко ангажиран с каузата на ИД, пише изданието, като се позовава на неназован източник. Тъй като Джон действал почти винаги с още двама родени във Великобритания джихадисти, останалите наричали това трио "Бийтълс", допълва британският вестник.   Според Питър Нюман, директор на Центъра за изследване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон, много от ислямистите имат акаунти във Фейсбук и Туитър, където качват снимки и говорят за обикновени въпроси като например любим футболен отбор, предаде АП.   Онлайн снимките могат да бъдат анализирани и да се установи височината, теглото, цвета на очите и друга информация за тези хора, казва експертът.   Ключов елемент е и фактът, че палачът държи във видеото оръжието с лявата ръка, което навежда на мисълта, че е левичар, допълва в. "Дейли телеграф".   Френски журналист, държан в плен от джихадистите и освободен през април в Сирия, твърди, че знае много добре кой е палачът на американския му колега Джеймс Фоули, пише в. "Дейли телеграф".   53-годишният Дидие Франсоа е бил пленник заедно с Фоули и с другия американски журналист, Стивън Сотлоф, когото ислямистите заплашват да обезглавят.   Франсоа беше освободен през април, но тогава не спомена нищо за тези двама пленници. Сега той заяви пред радио Юроп 1, че не е казал нищо за тях, защото се е страхувал, че така ще изложи живота им на още по-голям риск.   Франсоа не посочи каква е националността на палача на Фоули. Той обаче разказа, че американецът бил изолиран от джихадистите за измъчване, след като те открили на преносимия му компютър снимка на брат му, който работел за американските военновъздушни сили. Фоули подобно на други заложници освен това бил подложен на симулация на екзекуция. Джихадистите дори го накарали да позира сякаш е разпънат на стена.   По време на пленничеството си Фоули е бил в една стая заедно с Франсоа и с друг френски пленник, Никола Енен. Там американецът разказал на двамата французи, че бил в интернет кафене в Идлиб, Северозападна Сирия, и пратил оттам имейли на редакторите си в агенция Франс прес, за която работел, и на семейството си. Когато напуснал заведението, въоръжени мъже го похитили.

Продължават с усилията за идентифициране на палача на американския журналист

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-s-usiliyata-za-identifitsirane-na-palacha-na-amerikanskiya-zhurnalist-news223986.html

Скотланд ярд и британското разузнаване продължават с усилията за идентифициране на ислямиста от групировката "Ислямска държава" (ИД), обезглавил американския журналист Джеймс Фоули, предаде Франс прес.   Още вчера като най-вероятна се утвърди хипотезата, че това е един от многото британци, присъединили се към ИД. Джихадистът от видеото, на което се показва екзекуцията на Фоули, говори с британски акцент.   В четвъртък британските медии нарекоха джихадиста, отнел живота на американския журналист, "касапин", "маниак" и "фанатик". "Накрая този човек ще бъде идентифициран", уверява Ричард Барет, бивш шеф на отдела за борба с тероризма в британската разузнавателна служба МИ-6.   Идентифицирането може и да се окаже лесно, но задържането в Сирия или Ирак на терориста и изправянето му пред съда ще бъде доста по-проблематично, посочва Барет пред Радио 4 на Би Би Си.   Полицията и разузнавателните служби разполагат с много модерни средства за разпознаване на лица и на гласове. Чрез тях те ще се опитат да идентифицират палача. Експертите имат и база данни с между 400 и 500 имена на британци, сражаващи се в Ирак и Сирия. Сред тези хора са и младежи, които се появиха неотдавна с открити лица в пропагандни клипове на "Ислямска държава". Според Шираз Махер от Центъра за изследване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон някои от най-кръвожадните и жестоки джихадисти в редиците на ИД са британци.   Но няколко експерти вече предупредиха да не се правят прибързани заключения относно палача на Фоули. Те твърдят, че клипът с екзекуцията е много добре обработен и озвучен, което говори за добро режисиране и навежда на мисълта, че може и да има манипулации.   Според специалистите например гласът с британски акцент, произнасящ смъртната присъда на журналиста, може да е на някой, който е дублирал видеото, а не на палача. Засега обаче анализаторите на видеото работят по най-вероятната хипотеза, че става дума за британец, може би от района на Лондон, допълва Франс прес.   По-рано в четвъртък британският в. "Гардиън" публикува разказа на неназован заложник, който е бил в ръцете на джихадистите в сирийския град Ракка. Той твърди, че палачът на Фоули е британец и е отговарял заедно с други свои сънародници за пазенето на пленници на ИД.   Палачът на Фоули карал другите да се обръщат към него с името Джон, допълва в. "Дейли телеграф". Той бил интелигентен, добре образован, но бил също така дълбоко ангажиран с каузата на ИД, пише изданието, като се позовава на неназован източник. Тъй като Джон действал почти винаги с още двама родени във Великобритания джихадисти, останалите наричали това трио "Бийтълс", допълва британският вестник.   Според Питър Нюман, директор на Центъра за изследване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон, много от ислямистите имат акаунти във Фейсбук и Туитър, където качват снимки и говорят за обикновени въпроси като например любим футболен отбор, предаде АП.   Онлайн снимките могат да бъдат анализирани и да се установи височината, теглото, цвета на очите и друга информация за тези хора, казва експертът.   Ключов елемент е и фактът, че палачът държи във видеото оръжието с лявата ръка, което навежда на мисълта, че е левичар, допълва в. "Дейли телеграф".   Френски журналист, държан в плен от джихадистите и освободен през април в Сирия, твърди, че знае много добре кой е палачът на американския му колега Джеймс Фоули, пише в. "Дейли телеграф".   53-годишният Дидие Франсоа е бил пленник заедно с Фоули и с друг американски журналист, Стивън Сотлоф, когото ислямистите заплашват да обезглавят.   Франсоа беше освободен през април, но тогава не спомена нищо за тези двама пленници. Сега той заяви пред радио Юроп 1, че не е казал нищо за тях, защото се е страхувал, че така ще изложи живота им на още по-голям риск.   Франсоа не посочи каква е националността на палача на Фоули. Той обаче разказа, че американецът бил изолиран от джихадистите за измъчване, след като те открили на преносимия му компютър снимка на брат му, който работел за американските военновъздушни сили. Фоули подобно на други заложници освен това бил подложен на симулация на екзекуция. Джихадистите дори го накарали да позира сякаш е разпънат на стена.   По време на пленничеството си Фоули е бил в една стая заедно с Франсоа и с друг френски пленник, Никола Енен. Там американецът разказал на двамата французи, че бил в интернет кафене в Идлиб, Северозападна Сирия, и пратил оттам имейли на редакторите си в агенция Франс прес, за която работел, и на семейството си. Когато напуснал заведението, въоръжени мъже го похитили.

Пребиха жестоко пловдивски бизнесмен

http://frognews.bg/news_74998/

Пловдивски бизнесмен е бил жестоко пребит. Това съобщиха местните медии. Двама нападатели са го срещнали на улицата и са започнали да го налагат с тръби.

Ахмет Давутоглу официално номиниран за премиер на Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257192

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) официално номинира турския външен министър Ахмет Давутоглу за наследник на Реджеп Тайип Ердоган като премиер и председател на партията.
Това бележи началото на нова ера в турския политически живот, коментира в. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) официално номинира турския външен министър Ахмет Давутоглу за наследник на Реджеп Тайип Ердоган като премиер и председател на партията. Това бележи началото на нова ера в турския политически живот, коментира в. "Хюриет". Централният изпълнителен съвет на ПСР,

Правителството не дало пари за тържествата на Шипка

http://society.actualno.com/Pravitelstvoto-ne-dalo-pari-za-tyrjestvata-na-Shipka--news_46275.html

Правителството отказа финансиране на националните чествания на Шипка по повод 137 години от шипченските боеве и 80 години от изграждането на Паметника на свободата на върха на 23 август. Това съ...

Кирил Добрев напусна листата в София-област

http://www.bnews.bg/article-114410

Социалистът Кирил Добрев няма да бъде част от листата в София-област, чиито водач ще е Корнелия Нинова.

Червени индекси на БФБ и над 1 млн. лева оборот

http://econ.bg/Новини/Червени-индекси-на-БФБ-и-над-1-млн-лева-оборот_l.a_i.562917_at.1.html

Българската фондова борса (БФБ – София) приключи деня на червено. Всички индекси отбелязаха понижение, докато оборотът надмина 1 млн. лева. SOFIX...

Сирия ще изнася храни за Русия

http://www.cross.bg/siriiiski-rysiya-pazar-1426601.html

/КРОСС/ Въпреки военните действия в страната и напрежението в региона като цяло, сирийските фермери възнамеряват да се възползват от възможността за увеличаване на доставките на храни за Русия. Това съобщи пред РИА „Новости" един от ръководителите на Агенцията за развитие на сирийския износ Мазен Хамур."Всичко, което е необходимо за вътрешния пазар, ще остане в страната, а произведените допълнителни продукти ще бъдат изнасяни" , каза той. По-специално, на руския пазар ще се доставят цитрусови плодове, картофи, домати и други зеленчуци и плодове, както и сирийската текстил. Според него приходите от износа ще подобрят положението на вътрешния сирийски пазар. Хамур каза още, че от 15 до 17 септември в Москва ще се проведе изложение на сирийски продукти, като ще бъде представена не само селскостопанската продукция, но също така и дрехи от Сирия. Следващата седмица пък ще се проведе среща между руски и сирийски представители, на която ще бъде обсъден асортиментът сирийски стоки, който ще се изнася за Русия.

Чупят 3300 яйца в 5 двуметрови торти за рождения ден на к.к. "Албена"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261805

Албена ще изненада своите гости и посетители за 45-годишния си юбилей на 24 август с 5 огромни торти. За приготвянето им ще се ще се използват 3300 яйца, 140 кг захар, 110 кг брашно, 250 кг крем, 75 кг паста „Дама“. Размерът на всяка торта ще бъде 2,00 на 1,20 метра, а теглото ѝ - 140 килограма, научи Moreto.

"Самоубийството на Украйна" бе разиграно на детско ревю в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/21/2365808_samoubiistvoto_na_ukraina_be_razigrano_na_detsko_revju/?ref=rss


Сценка, разиграна от деца по време на модно изложение в Москва, предизвика остри реакции в няколко руски медии заради използването им за политическа демонстрация.

Това става по време на експото за шапки и аксесоари за глава CHAPEAU–2014, в рамките на което има и конкурс за млади таланти " Шапенок".

Пърформънса "Децата на света против войната" е на 10-годишната Алита Андришевская, която се появи в ролята на Украйна.

Облечени в рокли като националните знамена и с...

Кристиано Роналдо ще е готов за реванша с "Атлетико"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365786_kristiano_ronaldo_shte_e_gotov_za_revansha_s_atletiko/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) ще може да разчита на своя голмайстор Кристиано Роналдо в реванша срещу "Атлетико" (Мадрид) за Суперкупата на Испания. Двубоят е в петък от 23.30 часа на стадион "Висенте Калдерон".

Португалецът се оплакваше от лека травма в мускула на левия крак. Поради тази причина в първата среща, завършила 1:1, носителят на "Златната топка" беше сменен принудително на почивката от Хамес Родригес.

Роналдо обаче взе пълноценно участие в днешната тренировка, а лекарите са...

Георги Близнашки: Разходите на администрацията трябва да бъдат намалени с 15%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/21/2365814_georgi_bliznashki_razhodite_na_administraciiata/?ref=rss


Кабинетът на Пламен Орешарски не е оставило никакви пари в бюджета за покриване на щетите от бедствия и аварии. Това каза при днешното си посещение във Варна служебният министър – председател Георги Близнашки. По тази причина служебният кабинет ще трябва да прехвърли средства от други фондове, за да дофинансира справянето със щетите от наводнението във Варненския кв. Аспарухово от 19 юни т.г. Днес Близнашки бе във Варна и се срещна с кмета на града Иван Портних.

Изненадващо по време...

Порошенко разпуска парламента в неделя и насрочва избори през октомври

http://www.mediapool.bg/poroshenko-razpuska-parlamenta-v-nedelya-i-nasrochva-izbori-prez-oktomvri-news223985.html

Украинският президент Петро Порошенко каза, че може да обяви разпускането на парламента още тази неделя, което ще открие пътя към парламентарни избори в края на октомври, предаде Ройтерс.   "Решението ще бъде взето, когато има конституционно основание за това и този момент, както всеки знае, настъпва в Деня на независимостта (24 август)", заяви Порошенко, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.   Управляващата коалиция в Украйна, дошла на власт след свалянето на проруския президент Виктор Янукович в резултат на масовите улични протести през февруари, се разпадна на 24 юли. Конституцията изисква да измине минимум един месец, преди парламентът да бъде разпуснат.   Порошенко и сегашното проевропейско правителство се надяват да са стабилизирали в достатъчна степен положението в страната до октомври и да са в състояние да организират избори в нормални условия, за да легитимират своето управление, отбелязва Ройтерс.   Президентът и либералните му поддръжници търсят чрез масовия вот утвърждаване на твърдата линия, която те поеха във войната срещу сепаратистите и в конфронтацията с Русия, анексирала Крим през март след свалянето на Янукович.   Правителството, възглавявано от либерала Арсений Яценюк, се надява чрез изборите да отстрани мнозина от "старата гвардия" и да се създаде парламентарна коалиция, способна да проведе жизненоважните икономически и политически реформи след години на лошо управление и порочни практики.   "Украинците искат "рестарт", искат "прочистване" на системата. Изборите ще бъдат най-добрата форма на прочистване", каза Порошенко. Според него 80 на сто от хората са за избори и той е готов да удовлетвори желанието им.

Петя Гладилова се срещна с делегация на Департамента по изборите на Бюрото за демократични избори и права на човека на ОССЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244400_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8F+%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Главният секретар на Народното събрание Петя Гладилова се срещна с делегация на Департамента по изборите на Бюрото за демократични избори и права на човека на ОССЕ, водена от ръководителя на департамента д-р Беата Мартин-Розумилович. На разговора присъстваха също Татяна Богусевич, старши съветник по въпросите на изборите и Алексей Громов, съветник по въпросите на изборите към Бюрото за демократични избори и права на човека на ОССЕ.

 
Петя Гладилова запозна гостите с дейността на администрацията на Народното събрание и ги информира, че главният секретар ръководи администрацията и  изпълнява неотложни функции на председателя до избора на следващ парламент.
 
Тя представи участниците от българска страна Ива Рупчева, началник отдел „Законодателни референти“ и Пролет Михайлова, началник отдел „Пленарни заседания“, като посочи, че те са сред експертите, участвали в изготвянето на настоящия Изборен кодекс. Те представиха пред делегацията експертно становище по кодекса.
 
Беата Мартин-Розумилович подчерта, че преди провеждането на всеки избор департаментът изпраща делегация, която да провери предизборната ситуация, както и дали са настъпили промени в сравнение с предходните избори. След посещението си ние ще изготвим доклад и ще преценим дали ще са необходими препоръки във връзка с предстоящите избори, добави още ръководителят на Департамента по изборите на Бюрото за демократични избори и права на човека на ОССЕ.
 
Беата Мартин-Розумилович отбеляза, че заедно с колегите си от департамента са поддържали много тясно сътрудничество с представителите на българските власти по време на изготвянето на Изборния кодекс и допълни, че много от техните препоръки са отразени в настоящия закон.
 
Българските експерти от НС информираха гостите за основните принципи и нови моменти в Изборния кодекс. На срещата бе отбелязано, че Изборният кодекс е бил изработен от Временна комисия в много кратък срок – 3 месеца. Началникът на отдел „Законодателни референти“ добави, че преди създаването на комисията се проведе кръгла маса с участието на представители на граждански организации и движения, които имат отношение към изборното законодателство. Към Комисията беше създаден Обществен съвет, който пряко наблюдаваше работата на комисията, допълни още Началникът на отдел „Законодателни референти“.
 
Представителите на ОССЕ бяха информирани, че над 150 предложения са постъпили от граждански организации, движения и граждани, които пряко се занимават с изборния процес.
 
На срещата бе изразена надежда, че новият Изборен кодекс ще бъде добра основа за провеждането на наистина демократични избори.

Строежът на стадиона на "Ботев" ще се поднови след предполагаема смяна на собствеността

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365803_stroejut_na_stadiona_na_botev_shte_se_podnovi_sled/?ref=rss


Строежът на стадион "Христо Ботев" в Пловдив ще бъде подновен през следващата седмица, а причината е смяната на собствеността на клуба, който ще премине в приближения до Цветан Василев Веселин Бушев, твърди БГНЕС.

През юли изграждането на съоръжението беше замразено заради проблемите около Корпоративна търговска банка. "Ботев" получи стадион "Христо Ботев" на концесия за 35 години и обяви намерения за инвестиции в размер на 20 млн. лева.

Според БГНЕС строежът ще бъде...

Братът на Валя открил обесения им баща на тавана (обновена)

http://pik.bg/братът-на-валя-открил-обесения-им-баща-на-тавана-обновена-news216599.html

Братът на Валя открил обесения им баща на тавана (обновена)

Тялото на бащата на медицинската сестра Валентина Иванова - Иван Иванов е намерено в таванското помещение на къщата му в бургаския квартл Лозово, предаде Флагман.

На него се натъкнал сина му Константин днес следобед. Той е подал и сигнала на 112. Край тялото на Иванов и в къщата не е намерено предсмъртно писмо.


Иван Иванов е пенсиониран служител в Нефтозавода
Бащата и синът живеели сами в къщата. Майката Пенка ги е напуснала. Родителите от години не се разбирали. Двамата контуктували само по повод децата си. Пенка от години работи в Австрия. 

Синът Константин в момента дава показания в ОД на МВР-Бургас. Двуетажната, добре поддържана къща, е заключена.

„Тялото е откарано в моргата за аутопсия, моля Ви, оставете ни на спокойствие, досега ни стигаха 40 дни мъки за Валя, сега започва ново мъчение – защо Иван си сложи край на живота”, заявиха роднини на сем. Иванови, които са събрани в двора на къщата, намираща се в съседство.
Хората са покрусени.

Братът на Валя открил обесения им баща на тавана

http://pik.bg/братът-на-валя-открил-обесения-им-баща-на-тавана-news216599.html

Братът на Валя открил обесения им баща на тавана

Тялото на бащата на медицинската сестра Валентина Иванова - Иван Иванов е намерено в таванското помещение на къщата му в бургаския квартл Лозово.

На него се натъкнал сина му Константин днес следобед. Той е подал и сигнала на 112. Край тялото на Иванов и в къщата не е намерено предсмъртно писмо.

Бащата и синът живеели сами в къщата. Майката Пенка ги е напуснала. Родителите от години не се разбирали. Двамата контуктували само по повод децата си, пише Флагман.

Пенка от години работи в Австрия.

42-РОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ПРИЕЛО 138 ЗАКОНА, 266 РЕШЕНИЯ И 3 ОБРЪЩЕНИЯ И ДЕКЛАРАЦИИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244399_42-%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%9D%D0%9E+%D0%A1%D0%AA%D0%91%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%95+%D0%95+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%95%D0%9B%D0%9E+138+%D0%97%D0%90%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%90%2C+2

 42-РОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ПРИЕЛО 138 ЗАКОНА, 266 РЕШЕНИЯ И 3 ОБРЪЩЕНИЯ И ДЕКЛАРАЦИИ

 
Справка за законодателната дейност и парламентарния контрол на 42-рото Народно събрание
 
 
 
Законодателна дейност
 
42-рото Народно събрание е приело 138 закона, 266 решения и 3 обръщения и декларации. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и правна дирекция на Народното събрание.
 
Парламентът е имал 157 пленарни заседания, като 21 от тях са били извънредни.
 
В 42-рото Народно събрание са постъпили общо 328 законопроекта, като 138 от тях са внесени от Министерски съвет и 190 от народни представители. Общо внесените проекторешения са били 335, от които 307 от народни представители, а постъпилите проекти за обръщение и декларации са 13.
 
 
 
Парламентарен контрол
 
В 42-рото Народно събрание са зададени 1314 въпроса и са отправени 246 питания. Петъчен парламентарен контрол е провеждан в 25 пленарни заседания, а в 9 заседания е имало контрол по чл. 102 от ПОДНС (блицконтрол).
 
Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на Народното събрание е 126 часа и 27 мин. /112 часа и 57 мин. за петъчния парламентарен контрол и 13 часа и 30 минути за блицконтрола/.
 
По време на мандата са използвани четири форми на парламентарен контрол – въпроси и питания, вот на недоверие, изслушвания и блицконтрол. Проведени са 6 изслушвания, отхвърлени са 5 вота на недоверие, раздадени са 22 доклада от изслушвания в комисии. Отговорено е на 1222 въпроса и на 182 питания, а 51 въпроса и 20 питания са оттеглени.
 
По време на мандата на 42-рото Народно събрание от ПГ на ПП ГЕРБ са отправили 682 въпроса и 170 питания, от ПГ на Коалиция за България – 426 въпроса и 64 питания, от ПГ на ДПС – 52 въпроса и 7 питания. Народните представители от ПГ на АТАКА са задали 151 въпроса и 6 питания, а независимите депутати – 3 въпроса.
 
Министър-председателят Пламен Орешарски е отговорил на 15 въпроса и 5 питания. По брой на отговорените въпроси и питания на първо място е  министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева – 182, следват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев със 166; министърът на земеделието и храните Димитър Греков със 128; министърът на здравеопазването Таня Андреева-Райнова със 122; министърът на образованието и науката – Анелия Клисарова със 113. Министърът на финансите Петър Чобанов е отговорил на 87 въпроса и питания; министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на 84; министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на 79; министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на 64; вицепремиерът и министър  на правосъдието Зинаида Златанова на 61; министърът на труда и  социалната политиката Хасан Адемов на 55. Министрите на отбраната и на външните работи Ангел Найденов и Кристиан Вигенин са отговорили на 52 въпроса и питания.
 
Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Лиляна Павлова – 148; Ивелина Василева – 102; Димчо Михалевски – 77; Корнелия Маринова – 71; Димитър Бойчев – 65; Петър Мутафчиев – 63; Ирена Соколова – 53; Иван Вълков – 52; Семир Абу Мелих – 47; Красимир Ципов – 46; Милена Дамянова – 46; Ивайло Московски – 42; Павел Гуджеров – 41; Десислава Атанасова – 39; Станислав Станилов – 39.
 
За мандата на 42-рото Народно събрание са отхвърлени 5 вота на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски – в областта на инвестиционното проектиране, на регионалната политика, на вътрешната сигурност и обществения ред, на енергетиката и на фискалната политика.
 
В 42-рото Народно събрание са проведени 6 изслушвания, като две от тях са били на служебния кабинет с министър-председател Марин Райков. Другите изслушвания са били по темите  за  презастрояването на природен парк „Странджа“ и възможни наказателни процедури от страна на Европейската комисия срещу България за нарушаване на европейското екологично законодателство, за кризата в Сирия и две за проекта „Южен поток“.

Обеси се бащата на Валя, която намери смъртта в морето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257023

Иван Иванов от бургаския квартал "Лозово", бащата на красавицата Валя, чиято трагична съдба потресе цялата държава, се е обесил. Това съобщиха от полицията и уточниха, че Иванов не е оставил предсмъртно писмо.
Инцидентът е станал следобед. Тялото на бай Иван открил синът му на тавана на семейната им къща на ул. "Ружа" 22 в "Лозово". Иван Иванов от бургаския квартал "Лозово", бащата на красавицата Валя, чиято трагична съдба потресе цялата държава, се е обесил. Това съобщиха от полицията и уточниха, че Иванов не е оставил предсмъртно писмо. Инцидентът е станал следобед. Тялото на бай Иван открил синът му на тавана на семейната им къща на ул. "Ружа" 22 в "Лозово".

Известен пловдивски предприемач пребит жестоко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257151

Известен пловдивски предприемач е бил почти убит от бой на улицата, съобщи "Марица".  Двама мъже с железни тръби са го смлели и в момента човекът е в безсъзнание, борят се за живота му.
Очаквайте Известен пловдивски предприемач е бил почти убит от бой на улицата, съобщи "Марица". Двама мъже с железни тръби са го смлели и в момента човекът е в безсъзнание, борят се за живота му. Очаквайте

Известният пловдивски предприемач Тодор Коев е бил жестоко пребит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257146

Известният пловдивски предприемач Тодор Коев е бил жестоко пребит на улицата, научи Известният пловдивски предприемач Тодор Коев е бил жестоко пребит на улицата, научи "24 часа" Двама мъже с железни тръби са го били почти до смърт. Коев е в безсъзнание, борят се за живота му. Очаквайте

Близнашки: Над 27 млн. лв. трябват на Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-nad-27-mln.-lv.-triabvat-na-varna-6020531

Близнашки призова засегнатите от бедствията общини да побързат с оформянето на исканията си до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да се даде възможност помощта да достигне своевременно до най-тежко пострадалите региони

Песочница – първото „програмистко“ село

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244398_%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%BE%E2%80%9C+%D1%81%D0%

 Песочница ще бъде първото IT село у нас. То се намира между градовете Монтана и Берковица и в момента има цели... 16 жители.

Идеята за IT село е на програмиста Иван Куков. Около нея се обединяват съмишленици, чиито професии им позволяват да работят дистанционно. 

Най-вече това са програмисти, които работят за западни компании, но може да са всякакви хора, за които физическото работно място не е строго определено – да речем, преводачи или редактори. 

За тях няма особено значение къде се намират физически –

стига да имат достъп до лаптопа си, интернет и стабилно електрозахранване. 

Проблемите с обезлюдяването на селата у нас са всеизвестни. Идеята е, че покрай работата на подобни хора ще може да се развият и самите села, в които те са решили да се настанят. 

Жителите на Песочница са особено доволни от раздвижването в селото им и очакват своите гости с надежда за по-добро бъдеще. 

Там в момента тече ремонт на

голяма стара плевня, която ще е основният „офис“

– със стабилен интернет и ток. В нея ще се помещава и кухня и място за хранене, а вечер ще е и място за забавление с музикална сцена. 

Песочница ще бъде първият пример за IT село, но целта е примерът да се копира многократно и IT селата да се умножат.  

Уникален автомобилен шампионат ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261797

Уникалният автомобилен шампионат V1 Challenge България пристига във Варна. След изпълнения с емоции и адреналин старт в Пловдив и кратката лятна пауза, керванът на иновативното състезание акостира на морския бряг, където на картинг писта Варна на 24 август (неделя) от 17:00 часа ще се проведе вторият кръг от надпреварата.

Без роуминг на Балканите от 2015-та

http://www.bnews.bg/article-114390

Регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания договарят отпадане на цените за роуминг между балканските държави.

Изясниха защо с възрастта заспиваме все по-трудно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244397_%D0%98%D0%B7%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%81+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B5

 Губим онези клетки в мозъка, които "изключват" мислите ни - това е причината с напредване на възрастта да заспиваме все по-трудно, обясняват учени от Харвардския медицински институт, цитирани от в. "Дейли мейл".

Споменатите неврони бавно намаляват и това създава проблеми със съня.

Същият процес се наблюдава и при пациентите с болестта на Алцхаймер, които по правило трудно заспиват. Екипът на проф. Клифорд Сейпър успял да идентифицира групата нервни клетки, които блокират съзнателните мисли и ни помагат да се унесем в сън. Специалистите са на мнение, че количеството на тези инхибитори-неврони постепенно намалява с възрастта.

"Когато достигнат 70-годишна възраст, хората обикновено спят в денонощието с 1 час по-малко от 20-годишните", констатира проф. Сейпър.

"Загубата на тези неврони с остаряването или при настъпването на болестта на Алцхаймер са една от главните причини за нарушенията на съня", допълва още специалистът.

Учените са на мнение, че техните открития ще помогнат при разработката на нови методи за справянето с безсънието при възрастните хора.

Загубата на сън и неговото фрагментиране е свързано с редица здравни проблеми, сред които фигурират когнитивната дисфункция, повишеното кръвно налягане и тенденцията към развиване на диабет от втори тип.

При лабораторни опити екипът на проф. Сейпър идентифицирал група неврони, наречени вентролатерални преоптични ядра, които задействат механизма на заспиването при опитни мишки.

При по-нататъшни изследвания учените открили, че идентични процеси в регулирането на съня настъпват и при хората.

Литва разби монопола на "Газпром" с първи договор за внос на втечнен газ от Норвегия

http://www.mediapool.bg/litva-razbi-monopola-na-gazprom-s-parvi-dogovor-za-vnos-na-vtechnen-gaz-ot-norvegiya-news223984.html

Литва, която е 100% зависима от вноса на природен газ от руския монополист "Газпром", подписа на 21 август първия си петгодишен договор с норвежката компания "Статойл" (Statoil) за доставки на втечнен природен газ (LNG). "За пръв път в историята на Литва ще имаме алтернативен източник на природен газ", каза министър-председателят Алгирдас Буткевичус на пресконференция след подписването на договора. От 2015 г. Литва планира да купува от "Статойл" 540 куб.м. газ, който покрива около 20 на сто от годишното потребление на страната. Втечненият газ ще бъде доставян чрез плаващия терминал "Независимост". Цената е обвързана с котировките на британската газова борса NBP, а общата стойност на контракта се оценява на 1 млрд долара, съобщи литовската компания "Литгаз" ( Litgas). По нейни данни цената е 346-384 долара за 1000 куб. метра, в сравнение с 359 долара, които Литва плаща за тръбопроводния газ от Русия. До месец май Литва е плащала 465 долара за 1000 куб. метра руски газ, но "Газпром" се наложи да понижи цената под заплахата от международен арбитраж и началото на доставките от "Статойл", предаде Ройтерс. Планираните количества на газовия внос от "Статойл" е сравнително малък за норвежката компания, която обаче се надява да нарасне търсенето в други балтийски страни като Естония, Финландия и Полша, които и преди кризата в Украйна търсеха възможност да започнат или да повишат вноса на втечен газ, за да намалят зависимостта си от Русия. Съоръжението, което компанията "Klaipėdos Nafta" изгражда в Клайпеда за норвежкия втечен газ, трябва да започне работа в началото на декември. Предстои да бъде изграден и друг по-голям терминал за втечнен газ, който ще бъде ползван не само от Литва, но и от съседните й Латвия и Естония. Тристранното споразумение обаче се бави и тъй като големият терминал се очаква да заработи най-рано през 2020 г., Литва е решила да търси собствено решение.

ЕС, Интерпол и Катар осъдиха обезглавяването на Фоули

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244396_%D0%95%D0%A1%2C+%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%BE%D0%BB+%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0

 Европейският съюз, Интерпол и Катар осъдиха убийството на американския журналист от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес. ЕС нарече тероризма на ИД една от най-сериозните международни заплахи.

"Това брутално деяние и множеството други нарушения на правата на човека, извършени от "Ислямската държава", отрича универсално признатите ценности и права", заяви Себастиен Брабант, говорител на европейската дипломатическа служба.

"Тази форма на тероризъм представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност", разкри той на пресконференция.

"ЕС е по-решен от всякога да подкрепи международните усилия за борба с тероризма, нарушенията на правата на човека и да възстанови единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и на Сирия", добави Брабант.

Записът от екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули беше публикуван вчера от членове на сунитската ултрарадикална групировка "Ислямската държава".

Международната организация на криминалната полиция Интерпол също осъди екзекуцията.

"Варварското убийство на Джеймс Фоули от джихадистите на "Ислямската държава" показва степента на тяхната поквара, докато водят терористичната си кампания в Сирия и Ирак", подчерта в изявление Роналд Ноубъл, генерален секретар на Интерпол.

Той осъди убийството на невинен пред очите на обществеността, което е "уплашило хората по цял свят". Ръководителят на Интерпол "подчерта отново необходимостта от многостранен отговор на заплахата от тероризъм на радикализирани транснационални бойци, които се придвижват в конфликтните зони в Близкия изток".

Ноубъл напомни, че британските власти са съобщили, че техен гражданин може да е замесен в убийството на журналиста. Катар също осъди обезглавяването на Фоули.

В изявление на външното министерство "се порицава най-категорично убийството, извършено от престъпна група".

"Това отвратително престъпление е противно на принципите на исляма и противоречи на човешките ценности и на международното право", се добавя в изявлението. Катарското министерство подчертава, че е загубен журналист, "известен с куража си при отразяване на ситуацията", особено в Сирия.

Вчера Герд Мюлер, германският министър на икономическото сътрудничество и развитие, обвини Катар, че е финансирал джихадистите от "Ислямска държава".

Организацията, обявила създаването на халифат в части от Ирак и Сирия, пое отговорността за убийството на Фоули във вторник и заплаши да убие още един журналист като отмъщение за американските въздушни удари в Ирак.

На „Аспарухово” му трябват над 27 млн. лв., за да се възстанови от бедствието

http://www.cross.bg/leva-varna-deiinosti-1426597.html

Варна /КРОСС/ Над 27 млн. лева са необходими за извършване на дейности по преодоляване на последиците от бедствието във варненския квартал „Аспарухово". Това стана ясно по време на среща на министър-председателя проф. Георги Близнашки с кмета на града Иван Портних. На срещата присъства и новоназначеният областен управител на Варна Стоян Пасев.Повече от 9 млн. лева са необходими за рехабилитиране на пътната инфраструктура в общината, а близо 1 млн. лева са нужни за почистване и възстановяване на зелени площи. За аварийно почистване и укрепване на отводнителни канали и дерета Община Варна възнамерява да поиска 2.1 млн. лева.Министър-председателят призова засегнатите от бедствията общини да побързат с оформянето на исканията си до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да се даде възможност помощта да достигне своевременно до най-тежко пострадалите региони. Той припомни, че служебното правителство вече е одобрило 16.2 млн. лева за неотложни дейности на най-тежко пострадалите общини.

Жестоко покушение срещу пловдивски предприемач /обновена/

http://www.cross.bg/koev-yspyal-izobshto-1426599.html

Пловдив /КРОСС/ Строителният предприемач Тодор Коев е бил пребит почти до смърт вчера сутринта, научи "Марица".Екшънът се разиграл минути преди 8 часа пред кафе- клуб на бул. „Васил Априлов". Бизнесменът слязъл от джипа си „Мерцедес МL" и в този момент към него се приближили двама с оранжеви жилетки, като тези на работниците на „Чистота".Извадили по една метална тръба и започнали да го удрят където сварят. Коев изобщо не успял да се защити, а още след първите два удара се свлякъл на земята. Нападателите обаче продължили да го блъскат. Вероятно са щели да го довършат, ако няколко ранобудни клиенти на клуба не се развикали за помощ.Нападателите побягнали, а строителят останал да лежи на земята в локва кръв. Според очевидци побойниците изчезнали пеша в посока Университета за хранителни технологии. Единият дори изпуснал щангата, но след това се върнал да си я вземе.След сигнал на тел. 112 на място пристигни линейка и полиция. Коев обаче бил в безсъзнание. Откаран е в УМБАЛ „Свети Георги", където лекарите установили, че черепът му е счупен и е с комоцио. По тялото имал също множество рани.Наложила се е спешна операция. Преди да го сложат под упойка криминалистите са успели да му задат няколко въпроса. Коев казал, че първият удар бил нанесен отзад и той изобщо не е успял да види мъжете, които са го нападнали.      

Жестоко покушение срещу пловдивски предприемач

http://www.cross.bg/zhestoko-pokyshenie-sreshty-plovdivski-predpriemach-1426599.html

Пловдив /КРОСС/ Известен пловдивски предприемач е бил почти убит от бой насред улицита, научи "Марица".Двама мъже с железни тръби са го смляли и в момента човекът е в безсъзнание, борят се за живота му. Очаквайте подробности  

ДНР: Хората няма да приемат украинската хуманитарна помощ

http://www.cross.bg/hymanitarna-pomosht-priemat-1426600.html

/КРОСС/ Върховният съвет на Донецк народна република заяви, че хората няма да приемат хуманитарна помощ от Украйна. По-рано Андрей Лисенко от СНБО съобщи за изпращането на две колони с хуманитарна помощ за източната част на страната.

Адриан Нъстасе излезе от затвора

http://balkani.actualno.com/Adrian-Nystase-izleze-ot-zatvora--news_46274.html

Бившият министър-председател на Румъния Адриан Нъстасе бе освободен от затвора условно. Той лежа по обвинения в корупция, припомня АФП. Нъстасе бе осъден на 4 години и 6 месеца по две дела. Той изтър...

Поделението във Враца все пак ще бъде възстановено

http://www.mediapool.bg/podelenieto-vav-vratsa-vse-pak-shte-bade-vazstanoveno-news223983.html

Служебният военен министър Велизар Шаламанов забърка сериозна каша около поделението във Враца. След като започна управлението си с решението да преустанови възстановяването на закритото по време на ГЕРБ поделение, под силата на обществения натиск в четвъртък той се отметна от думите си и разясни, че всъщност нямал предвид точно това. Шаламанов заяви, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната, че ведомството ще отдели 150 000 лв за поделението и в крайна сметка то ще бъде възстановено. На среща с кмета на община Враца инж. Николай Иванов, представители на областната администрация и инициативния комитет за възстановяване на военното формирование Шаламанов обяснил, че "е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието". Вместо това МО ще отпусне 150 000 лв., които на този етап ще бъдат достатъчни. Обявеното от Шаламанов категорично решение преди няколко дни да спре работата по възстановяването на поделението предизвика протест във Враца. Той започна управлението си с гръмка пресконференция, на която екипът му обяви, че при бюджет от 1 млрд. лева ведомството няма пари дори да заплати вноската за членството на България в НАТО (15 млн. от които половината вече са покрити) и не смята да продължава плановете на предшественика си Ангел Найденов във Враца. "Батальонът във Враца беше един ангажимент на министър Ангел Найденов. Работата по развитието на този проект ще бъде замразена в периода на служебното правителство поради липса на финансови средства след актуализацията (на бюджета на НЗОК – бел. ред.) и във връзка с това, че работата по това поделение в тези два месеца няма пряка връзка с основната задача - гарантиране на въздушната, морската, киберсигурността и ефективното участие в операции", каза Шаламанов миналата седмица. Военният министър в правителството "Орешарски" Ангел Найденов коментира, че не приема решението за замразяване на проекта и го определи като "неправилно и неуместно". По думите му в него се вижда сянката на бившия военен министър Аню Ангелов (ГЕРБ), който взе решение за закриване на поделението. "Това не е моя приумица. За възстановяването му има единодушно решение на Съвета по отбрана", добави Найденов. Той припомни освен това, че правителството на БСП и ДПС промени плана за развитие на сектора и отпуснало целеви 2 млн. лева. Според съобщението на министерството от четвъртък "кметът на Враца инж. Николай Иванов е благодарил и е отбелязал, че въпросът с възстановяването на военно формирование не трябва да бъде политизиран, а министър Шаламанов е получил благодарности и от Ася Крумова от името на Северозападна България за направените разяснения, които ще успокоят жителите".

Отказаха се да закриват поделението във Враца

http://frognews.bg/news_74996/

Военното поделение във Враца няма да бъде закрито. Това последно реши Министерство на отбраната. То ще отдели 150 000 лв. за възстановяване на базата.

Южна Африка забрани влизането на граждани от засегнати от Ебола страни

http://www.vesti.bg/novini/iuzhna-afrika-zabrani-vlizaneto-na-grazhdani-ot-zasegnati-ot-ebola-strani-6020532

Правителството на Южна Африка забрани на нейна територия да влизат жители на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Джеки Чан се извини за поведението на сина си

http://www.cross.bg/dzheiisi-dzheki-aktyorut-1426596.html

/КРОСС/ Джеки Чан се извини за действията на сина си Джейси, който бе задържан в Пекин за притежание на наркотици. Актьорът направи публично изявление, отбелязвайки, че той е отговорен за действията на Джейси. "Аз не съм в състояние да го науча, затова съм длъжен да понеса отговорност. Джейси и аз се извиняваме на обществеността", се казва в изявлението на Чан, публикувано в китайската социална мрежа. Актьорът допълва, че той е бил шокиран от новината за ареста, а майката на Джейси е с "разбито сърце".

„Банк ъф Америка” се съгласи да изплати рекордните 17 млрд. долара обезщетение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244395_%E2%80%9E%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D1%8A%D1%84+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%E2%80%9D+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B

 Акциите на „Банк ъф Америка” се котират високо, след като банката постигна споразумение с властите в САЩ за рекордните 17 млрд. долара обезщетение за прекратяване разследването на операциите с ипотеки, предаде AFP. 15-минути след започването на търговията акциите се покачиха с 1.4%. 
Банката обяви, че ще плати 9.65 млрд. в брой за разрешаване на определени граждански искове и ще осигури 7 млрд. долара помощ за клиентите, пострадали от загуби свързани със съмнителни ипотечни книжа издадени преди финансовата криза през 2008 г. 

Министър Грудев ще настоява Националните доплащания за животните да бъдат платени наведнъж

http://www.moreto.net/novini.php?n=261808

Лично ще настоявам Националните доплащания за животните да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство.

Спряха разлива на фекални води на плажа в Черноморец

http://pik.bg/спряха-разлива-на-фекални-води-на-плажа-в-черноморец-news216590.html

Спряха разлива на фекални води на плажа в Черноморец

Аварията, която предизвика изливането на фекални води на централния плаж в Черноморец е отстранена, съобщи Нова тв.

"Ами в мръсната канализация в колектора бяха намерени хавлии и чаршафи. А тук, в отливника бяха намерени парцали”, обясни кметът на Черноморец Добри Добрев и добави, че в момента отпадните води се излизат в залива Вромос. Местните обвиняват за това държавата.

„Когато пускаха презастрояването на Черноморието къде й беше, къде беше намесата на държавата!? Къде й беше акъла на държавата да допусне това презастрояване, да се увеличи сградния фонд, а преди това да не се направи инфраструктурата за пречиствателните станции”, разказва Румен Ангелов- жител на Черноморец.

Повечето общини по Южното Черноморие вече строят или разширяват съществуващи пречиствателни станции с европейски пари. До края на годината  трябва да е готово разширението за Несебър, Ахелой и Поморие. Работи се и в Созопол. Станцията там ще събере и каналите на Черноморец."Чакаме да свърши сезона и започваме да копаем в Черноморец. Срокът е до края на 2014 г. ние трябва да бъдем готови и вързани към Пречиствателна станция- Созопол”, твърди кметът на Черноморец Добри Добрев.

Кметът на Созопол отказа да каже докъде е стигнал строежа. По думите му, темата не трябвало да се раздухва. В Приморско от 2 години имат изготвен идеен проект за разширение на съществуващата пречиствателна станция, но чакат одобрение от екоминистерството. В Царево също чакат подпис оттам, за да свържат новия квартал с  пречиствателната станция. На хартия изглежда, че проблемът с кафявата вода е почти решен.

Смъртта на една държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244394_%D0%A1%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 Ирак е изкуствено създадена държава, чиито граници са прокарани в съответствие с интересите на победителите в Първата световна война. Алчността по отношение на нефтените залежи се оказва по-силна от първоначалните споразумения за подялбата на Османската империя. Тайният договор Сайкс-Пико, сключен между Лондон и Париж през 1916 година, предоставя Мосул на французите. Но само година по-късно британците успяват да сложат ръка на Мосул и неговите петролни находища. За сметка на това Франция получава повече права в Сирия и Ливан. "Това е приказно, надхвърля и най-смелите ни мечти", казва за нефта Уинстън Чърчил. Той има предвид иранския нефт, но тясната връзка между нефта и властта важи в същата степен и за Ирак и Персийския залив.

Центробежните сили в новия Ирак, скроен от британците, са силни още от самото начало. През 20-те години лоялността на кюрдските племена на север се "гарантира" чрез въздушни нападения, извършвани от британските военновъздушни сили. Чърчил дори тихомълком се чуди, че не е бил използван и отровен газ. Това е първият път, в който се предприемат въздушни нападения срещу иракското население. В продължение на десетилетия кюрдите организират въстания срещу централното правителство в Багдад. И чак по време на режима на Саддам Хюсеин срещу тях е използван и отровен газ.

Много военни се съмняват, че в наши дни добре въоръжените терористични групировки на организацията "Ислямска държава" биха могли да бъдат прогонени чрез въздушни удари. Техният самопровъзгласил се халиф Ибрахим обяви границите между ислямските държави за отменени. Но неговият подход отблъсква мнозинството вярващи от идеята за единство на всички правоверни и ликвидиране на всички еретици.

Ако не успее да достигне до Ербил и Багдад, Ибрахим ще се отправи най-вероятно към други цели - например Алепо и по-нататъшния сирийски север, както и Ливан с акцент върху Триполи. В най-отдалечената южна част на иракските кюрдски области бойците на Ибрахим вече са доближили град Ханакин - граничния преход на основния маршрут от Багдад до Техеран.

Бойци на групировката "Ислямска държава"

Опустошени земи

Дестабилизацията на Ирак започна през 1990 година с опита на Саддам Хюсеин да анексира Кувейт. Това доведе до катастрофа. Тогавашният американски президент Джордж Буш-старши беше наясно, че Ирак може да бъде управляван само от Саддам или от някого като него. За разлика от сина си, той не изпрати войските си чак до Багдад.

Пораженията, нанесени от американската нападателна война при управлението на Джордж Буш-младши през 2003 и продължилата осем години окупация, са трайни. По време на тази фаза от гражданската война бяха убити най-малко 300 000 иракчани. Инфраструктурата бе разрушена, приходите от петрола бяха пропиляни. И никаква хуманитарна акция на Съединените щати, никакво хвърляне на храна и вода от въздуха не може да заличи нанесените физически и психически опустошения.

Бъдещето на Ирак е мрачно. Няма никаква сигурност, че ако избягва грешките, допуснати при управлението на премиера Нури ал-Малики, новото правителство ще може да спаси държавата в сегашната ѝ форма. Раните, които управлението на шиита ал-Малики нанесе на самочувствието на сунитите, трудно биха могли да зараснат. Гражданската война и терорът прогониха най-малко 4 милиона иракчани от родината им. Ако някога сунитите в Багдад са били 45 процента, сега са само пет.

Съседен Иран, който в продължение на осем години бе във война с Ирак, оказваше до последно подкрепа на ал-Малики. Но и новият премиер в Багдад може да разчита на правителството в Техеран. Иран не иска хаос - това първо, и второ - не иска независим Кюрдистан. Турците са единствените, които междувременно приемат тази перспектива.

Тази снимка показва бягството на хиляди представители на язидското малцинство, след като джихадистите от "Ислямска държава" превзеха техния бастион - иракския град Синджар

Буре с барут

В исторически план Ирак винаги е бил просто пейзаж. Държава на име Ирак никога не е съществувала - тя се ражда едва след намесата на западните "акушери". Днес границите на Ирак не са застрашени нито от съседите му, нито пък от някоя световна сила - раздорът бушува отвътре.

Ако на новия премиер не му се удаде да удържи различните народностни групи - шиити, сунити и кюрди - и да постигне баланс между тях, Ирак ще си остане буре с барут. А това го превръща в изключително благодатна почва за радикални организации като "Ислямска държава". Ако стремежът е държавата Ирак да бъде запазена в сегашната ѝ форма, шиитите трябва да направят отстъпки пред останалите народностни групи и да се съгласят на разделение на властта.

Зрелостниците имат 3 дни да внесат здравните си осигуровки

http://econ.bg/Новини/Зрелостниците-имат-3-дни-да-внесат-здравните-си-осигуровки_l.a_i.562912_at.1.html

Завършилите тази година средното си образование трябва да внесат първата си вноска за здравни осигуровки до 25 август. Това се отнася за младежите,...

Вижте партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК

http://frognews.bg/news_74995/

В списъка на подалите документи за регистрация политически партии за изборите за народни представители на 5 октомври тази година фигурират 22 партии и 7 коалиции. Две от тях не са одобрени. Останалите се водят служебно регистрирани.

Френски кулинари изкушават със сладолед от розе

http://www.cross.bg/sladoled-vino-frenski-1426595.html

/КРОСС/ Френски готвачи започнаха да предлагат сладолед от розово вино. Десертът е изключително безопасен, уверяват създателите му и добавят, че в порция от леденото изкушение има едва 5% алкохол. За новия кулинарен шедьовър е избрано най-мекото вино. Създателите на винения сладолед разчитат на добри продажби, заради голямата популярност на сладоледа в страната. Например, през лятото на 2010 година французите са изяли 360 милиона литра сладолед.

Що е то беларусизация?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244393_%D0%A9%D0%BE+%D0%B5+%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%3F

 Много граждани на страната чуха за първи път за "меката беларусизация" от руските медии, които изведнъж започнаха да говорят за "потискане на руския език и култура в Беларус". През септември съдът в Минск наложи глоба на директора на районния градски съвет, защото отговорил на руски на писмената молба на един гражданин. Редица руски медии написаха по този повод, ча в страната се провежда политика на "мека беларусизация".

Прегрешенията на беларусите

Руските медии дават и други примери за "мека беларусизация". В края на юни в град Витебск бе открит паметник на княз Олгерд, който впоследствие става велик литовски княз. Паметникът ни най-малко не учуди местните жители, тъй като - според историческите данни - по време на управлението на Олгерд в началото на 14-ти век Витебск се превръща в голям културен и търговски център. Руските медии обаче не закъсняха да се възмутят, обвинявайки Олгерд в "многократни завоевателни походи срещу Москва". И припомниха, че във Витебск са се отказали да вдигат паметник на Александър Невски /който няма никакво пряко отношение към града/.

И отново се заговори за "мека беларусизация". Московските журналисти припомнят и факта, че в деня на Русия, на 12 юни 2013, била закрита организацията на техните съотечественици "Минско общество на руската култура". Руските медии подчертават, че в Минск не признават войната от 1812 година за отечествена и не искат да възстановят паметника на император Александър Втори. Президентът Александър Лукашенко пък произнесъл речта си по случай Деня на независимостта 3 юни на беларуски. И това далеч не бил последният пример.

Руските медии не одобриха начина, по който беларусите отбелязаха Деня на независимостта си

Целенасочен ли е процесът?

В последно време беларуските власти действително отделят повече внимание на местната култура, на езика и историята, казват експертите. Означава ли това, че е в ход процес на беларусизация? Директорът на Центъра за европейска трансформация Андрей Егоров смята, че в Беларус няма целенасочена беларусизация. "В контекста на боевете в Украйна, руските медии реагират раздразнително на всички действия, свързани с откъсването от руската култура в полза на независимостта", казва той. Освен това отбелязва, че т.нар. "пълзяща беларусизация" отдавна е в ход. Но този процес няма планомерен характер, а по-скоро се явява спонтанна реакция на външни дразнители.

При това в Беларус е в ход съкращаване на броя на беларуските училища. "В същото време беларуските власти разбират, че националните особености са основа за съществуването им." И затова в редица случаи предприемат неочаквани стъпки, реагирайки на събитията в Русия или Украйна. Но това не е целенасочена политика за беларусизация на страната, казва Андрей Егоров.

Политологът Сергей Николюк е убеден, че процесът на беларусизация е факт и съответства на ръста на пробеларуските настроения. "Но ако тези настроения на беларуските граждани са по-скоро своеобразна реакция на руската пропаганда, то властите в страната съзнателно се обръщат към националните ценности. Събитията в Украйна показаха колко неизвестности крие в себе си липсата на съгласувана национална политика. И това плаши Минск", казва политологът. "Властта усети угрозата за своето съществуване и започна да се обръща към народностните корени. И това е естествено", твърди Сергей Николюк.

Имената на улиците са написани на беларуски език

Тенденцията ще продължи

Дори и най-ревностните радетели на славянското единство обаче не виждат повод за безпокойство. Председателят на партията "Беларуски славянски комитет" Сергей Костян заявява, че "беларусизацията на Беларус е нещо съвсем нормално". Той пропомня, че съгласно последното преброяване на населението, в Беларус живеят 93,7 процента беларуси. 70 на сто от населението определя беларуския като свой роден език. Завръщането на беларуския език и култура не застрашава никого, а съхранява националната идентичност на страната.

Председателят на Сдружението на приятелите на беларуския език Олег Трусов казва, че през последните години се наблюдава тенденция към беларусизация. "За истинска беларусизация би могло да се говори, ако президентът произнася половината от речите си на беларуски, а 50 на сто от училщата и университетите провеждат занятията си на този език", казва той. Засега обаче се забелязват само отделни фрагменти от този процес, твърди Трусов. Той дава пример с реставрирането на беларуските замъци, с връщането към беларуските културни традиции и с електронните табели в градския транспорт, на които надписите са само на беларуски и английски. Олег Трусов не смята, че страната е застрашена от масова беларусизация, но е убеден, че тази тенденция ще продължи през следващите години.

Слънце в петък, но дъжд през почивните дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257105

През нощта по-значителна ще е облачността в Западна България, където на отделни места краткотрайно ще превали, но до сутринта и там ще се изясни. В Дунавската равнина ще се появи до умерен запад-северозападен вятър. Утре до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони краткотрайно ще През нощта по-значителна ще е облачността в Западна България, където на отделни места краткотрайно ще превали, но до сутринта и там ще се изясни. В Дунавската равнина ще се появи до умерен запад-северозападен вятър. Утре до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони краткотрайно ще

Утре слънце, през уикенда дъжд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257112

През нощта по-значителна ще е облачността в Западна България, където на отделни места краткотрайно ще превали, но до сутринта и там ще се изясни. В Дунавската равнина ще се появи до умерен запад-северозападен вятър. Утре до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони краткотрайно ще През нощта по-значителна ще е облачността в Западна България, където на отделни места краткотрайно ще превали, но до сутринта и там ще се изясни. В Дунавската равнина ще се появи до умерен запад-северозападен вятър. Утре до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони краткотрайно ще

ЦИК не регистрира БКП и "Другата България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244392_%D0%A6%D0%98%D0%9A+%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%91%D0%9A%D0%9F+%D0%B8+%22%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D

 ЦИК отказа да регистрира Българска комунистическа партия (БКП) и ПП "Другата България", съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на БГНЕС.

Става ясно, че за БКП заявлението за регистрация е подадено два пъти от различни хора. Първото е било от Зонка Спасова, като председател на партията, а по-късно вчера е постъпило и заявление от Крум Захариев, като към неговото заявление не са били приложени документите за регистрация на партията, както и нужните 2500 подписа на избиратели, които подкрепят регистрацията на партията.

ЦИК взе решение, с което остави без уважение заявлението на Крум Захариев, а по отношение на Зонка Спасова от проверката на подписката се оказа, че не достигат определен брой подписи, при което беше съобщено на партията да представи допълнителен списък на избиратели, който беше внесен вчера и се проверява от ГРАО, поясни Андреев.

Другата партия, която ЦИК не регистрира е "Другата България", тъй като към заявлението и документите не е предоставена подписката на избиратели, подкрепящи партията в структуриран електронен вид. Подписката е била представена на електронен носител, но сканирана във формат, който не може да бъде счетен за структуриран, поради което ЦИК е отказала регистрация на партията.

Комисията информира, че предстои регистрацията на независимите кандидати, кандидатските листи и предизборните кампании на партиите. Всички РИК-ове са встъпили от 15 август и са започнали да функционират. Към момента остава да бъдат върнати протоколите с проверка на подписите за 9 политически партии и 2 коалиции с краен срок 23 август.

25 август пък е крайната дата, на която инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати следва да се регистрират в РИК. Общинската администрация следва да обяви предварителните списъци, за да може да види всеки избирател дали е включен в съответния избирателен списък. Тогава е и срокът, в който електронните и печатни медии трябва да представят тарифи и условия за отразяване на кампанията.

На 30 август партии или коалиции могат евентуално да обжалват отказа на регистрация. Дотогава може и да бъде извършена промяна в състава на коалициите. Участниците в изборите трябва да представят кандидатски листи до 2 септември, след това ще бъде изтеглен жребият за бюлетината по отношение на партии и коалиции, които са регистрирани и са издигнали кандидатски листи. Машинното гласуване ще се проведе в до 500 секции и 10 района.

Става ясно, че най-много парти и коалиции са участвали в изборната битка през 2013 г. - 63 партии и 7 коалиции. През 2005 г. са били 22 партии и коалиции, а през 2009 г.-18 партии и коалиции.

В списъка на подалите документи за регистрация политически партии за изборите за народни представители на 5 октомври тази година фигурират 22 партии и 7 коалиции. Две от тях не са одобрени. Останалите се водят служебно регистрирани.

От партиите първи са се регистрирали ПП "ГЕРБ", следвани от ПП "Република БГ" и ПП "Атака". Останалите партии, които се водят служебно регистрирани са:

ПП "Общество за Нова България"

ПП "Движение 21"

ПП "Нова алтернатива"

ПП "Национално движение за стабилност и възход /НДСВ/

ПП "Българска комунистическа партия"

ПП "Движение за права и свободи"

ПП "Български национален съюз "Нова демокрация"

ПП "Социалдемократическа партия"

ПП "Глас народен"

ПП БКП

ПП "Обединена България"

ПП "Партия на зелените"

ПП "Нова България"

ПП "Другата България"

ПП "Нова сила"

ПП "Новото време"

ПП "Българска работническо-селска партия"

ПП "Зелените"

Коалиции: АБВ, Патриотичен фронт, Десните, България без цензура, Реформаторски блок, БСП Лява България, Левицата и Зелена партия ПП "Българска социалдемокрация".

Кирил Добрев се отказа от листата на София-област

http://frognews.bg/news_74994/

Доскорошният депутат от БСП Кирил Добрев се отказа от червената листав София-област. Нейн водач е колежката му Корнелия Нинова.

Юристката и новата жена на Бареков спрягани за водач на листата в Пиринско

http://www.cross.bg/pirinsko-barekov-listata-1426605.html

Благоевград /КРОСС/ Шефът на юридическия отдел на "България без цензура" Деси Балабанова може да оглави листата на коалицията ББЦ-ЛИДЕР в Пиринско, ако областният лидер на партията и общински съветник в Благоевград Рашко Динков откаже. В момента Динков обмислял дали да се кандидатира, защото според близки до него от гражданското сдружение ЕКИП той имал амбиции догодина да се кандидатира за кмет на Благоевград.Не съм взел още решение за себе си, обмислям, днес имам среща в Благоевград с лидера Николай Бареков, който ще обиколи структурите в Разлог, Сандански и Петрич, и може би до края на седмицата ще обявя решението си, това бе краткият коментар пред „Струма" на Динков.Ако той не приеме да е водач, е твърде вероятно да подаде оставка и като областен лидер, защото още преди време заяви, че този, който води, носи и отговорността за представянето на изборите. Заради неговото колебание тръгнаха версиите за друг водач, а в полза на Деси Балабанова е фактът че е един от авторите на законопроекта на ББЦ "Чисти ръце", и не на последно място това, че е родом от Гоце Делчев.Както вече е известно, Георги Първанов номинира за водач на листата на АБВ неврокопската певица Николина Чакърдъкова, така че стратегически Бареков ще предизвика т.нар. дамски гамбит в района на Гоце Делчев, като изправи срещу македонската прима своята юридическа перла

Мишел Платини стана татко! Вижте първата снимка на бебето!

http://www.bnews.bg/article-114408

Младите родители изразиха радостта си от новородената рожба, както и специални благодарности към д-р Мая Василева - акушер-гинеколог в болницата, чийто екип е водил и самото раждане.

Кирил Добрев напуска листата на БСП в знак на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257089

Кирил Добрев напусна червената листа в София-област, след като за водач там Националният съвет на партията определи Корнелия Нинова. Синът на Николай Добрев бе издигнат като първи от 18 от 22-те структури в региона, а Нинова имаше 12 номинации.
Отстъпвам мястото си на млад човек от областта, казал вчера Добрев на емоционално заседание на Кирил Добрев напусна червената листа в София-област, след като за водач там Националният съвет на партията определи Корнелия Нинова. Синът на Николай Добрев бе издигнат като първи от 18 от 22-те структури в региона, а Нинова имаше 12 номинации. Отстъпвам мястото си на млад човек от областта, казал вчера Добрев на емоционално заседание на

Франция е изпращала оръжие на сирийската опозиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244391_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82

 Франция е доставяла оръжие на сирийската опозиция, заяви френският президент Франсоа Оланд по време на посещение на остров Реюнион в Индийския океан.

Доставките били направени "преди много месеци". По думите му Париж е взел решение да въоръжи сирийската опозиция, защото "бунтовниците се оказали в лицето едновременно на армията и ислямистите".

Френският лидер не даде повече подробности за това точно какви видове оръжия са изпращани.

ЕС, Интерпол и Катар осъдиха обезглавяването на Фоули

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/es-interpol-i-katar-osydiha-obezglaviavaneto-na-fouli-6020530

"Тази форма на тероризъм представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност", разкри Себастиен Брабант, говорител на европейската дипломатическа служба

Реклама с актуализацията на бюджета не бива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244390_+%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%

 Някои политически сили нямат интерес от стабилизацията на страната, защото нямат достатъчно експертен капацитет, а в спокойна обстановка няма какво да правят.

"Печатат пари!"

Обявеното решение за печат на 60 милиона банкноти е чисто техническо упражнение, което бе изведено като голяма новина. Причините за тази необходимост са технически и не са свързани нито с валутния борд, нито с инфлация или промяна на валутните курсове и пропорции. Тази техническа операция бе изведена по начин, който кара хората да се притесняват, виждайки заглавия от типа "Печатат пари!" с големи букви на първа страница.

По закон има три възможности Българската народна банка да печата пари. На първо място, това е въпросът с директната подмяна на стари банкноти с нови. Банкнотите се износват и това представлява амбалаж, макар и по-специален. Втората причина е недостиг на кеш поради промяна в предпочитанията на хората от електронни безналични пари да минат към банкноти. В този случай на практика вадиш от единия джоб и слагаш в другия, но сумата, която се управлява като парична маса, е една и съща. Третата възможна причина за печатане на пари е попълване на резерва от банкноти, който БНБ по правило държи и понякога бърка в него.

За валутния борд

Валутният борд може да бъда махнат единствено политически с решение на Народното събрание. Сам по себе си той трудно може да бъде атакуван, трудно може да бъде бутнат икономически. За да се стигне до ситуация за подобно политическо решение са необходими слухове, които внушават на хората определени неща и те променят своето поведение. След това се появяват политици, които видимо или невидимо имат интерес да променят системата. Обикновено това са хора, които искат да харчат повече пари. От 2007 година насам всички имат желание да харчат едни пари, които не са техни или просто да харчат повече, отколкото държавата може да си позволи. За да се случи истинска атака на борда някой трябва наистина много да се изплаши, а освен това само с уплах в политиката не става - трябва и интерес. Ако хората избират политици, които им обещават политика на голямо харчене, рано или късно това води до натиск върху борда. Хубаво е хората да си правят преценка какво ще им обещават политиците и какъв е механизмът на реализиране на тези обещания. За съжаление, независимо дали се кръщават леви или десни, типът на говоренето на политиците у нас е силно популистко.

Има и друг ключов въпрос - чисто политически някои партии имат интерес да няма стабилизация на ситуацията в страната поради простата причина, че разполагат с изключително малък експертен капацитет. В спокойна обстановка те просто няма какво да правят. Ако си добър в спекулацията, ти предпочиташ хаотична ситуация, когато хората са изведени от баланс. Те трябва да се успокоят, да си отворят очите и да кажат баста на онези политици, които говорят на едро и се опитват да нагнетяват ситуацията.

В тази ситуация е необходимо да не продължаваме с поведението на еднодневки. В нормалните държави има процедури, които се следват и когато нещо не сработи тези процедури се адаптират, политиците одобряват решенията и се върви напред, а не се разбива цялата система, не се търси подлудяване на хората. В нашия случай БНБ така или иначе остава единствената нормална институция и не е добре, че всички започнаха да се упражняват върху нея. Вярвам, че след първоначалното съобщение и може би медийна политика, която не одобрявам, Централната банка в последните месеци действа адекватно и прави чисто експертно и технически онова, което трябваше да прави в самото начало.

За бюджета

Когато говорим за успокоение, нека да вземем бюджета на държавата - ситуацията там изобщо не е толкова тревожна и неконтролируема. Дори изказването на финансовият министър Порожанов за очаквани 900 млн. лева по-малко приходи е съвсем нормално, защото още през септември миналата година това беше ясно. Казах го аз, казаха го и други хора - очаквахме около 1 млрд. лева по-малко приходи от онова, което е записано в бюджета и това не е откритие. Тези 900 млн. лева по-малко са чисто политическа грешка или дори нарочно предприето действие, което цели да се оправдаят по-високите разходи в бюджета. Важният въпрос е друг и той касае реалната ситуация в приходната част - ако погледнете ръста на приходите от данъци спрямо миналата година, той е в рамките на 2,9% спрямо същия период за миналата година. В ситуация на дефлация и икономически растеж около 1% това означава, че през тази година има по-добра събираемост от миналата година. Подобрена е работата на институциите и в бюджета влизат повече пари при равни други условия.

...и за митниците

Така стигаме и до въпроса за митниците. Разбира се, там има проблем създаден още през 2009 година, който е устойчив. Очевидно на някои хора тази ситуация им харесва и в този смисъл смяната на шефа на митниците от служебното правителство и назначаването на Ваньо Танов е чисто политически ход. Всички доводи за това назначение са смешни. В нормална държава при наличието на подобен разговор между премиера и шефа на митниците, независимо дали записът е неправомерно направен или разпространен, няма как едното лице да продължи да има политическа, а другото професионална кариера. Изобщо не бих желал да коментирам сегашния премиер, защото в какво точно е капацитет той? Ситуацията просто е абсурдна. Оправдава се нещо, което няма нормално оправдание. Искаме да сме нормална държава, а правим ненормални неща. Какво добро се е случило в митниците между 2010 и 2013 година, за да кажеш, че Ваньо Танов е експертът, който ще стабилизира ситуацията? Интересно е колко милиона повече приходи ще докара г-н Танов извън тенденцията, която се очертава и за която споменах? И след като е назначен като голям експерт, има ли поставена цел колко приходи повече трябва да влязат? Ами ако тази цел не се изпълни кой каква отговорност ще носи? Това решение може да е всякакво друго, но не и експертно.

Така или иначе важният въпрос касае факта, че в бюджета не се случва нищо различно от онова, което трябва да се случи и дори има положителни неща от гледна точка работата на финансовото министерство. Съвсем друг е въпросът, че поради политически решения разходната част расте повече, отколкото трябва. В този смисъл не можеш като служебно правителство да правиш реклама с това, че ще правиш актуализация на бюджета. Съставянето на централен бюджет и неговата актуализация са чисто политически процес. Не е нормално правителство, което би следвало да е експертно, да предлага политическа актуализация. За тази цел се нуждаеш от политическа оторизация, а служебното правителство няма такава от избирателите. Безсмислено е да правиш актуализация само за да запишеш с няколко реда одобряването на нов дефицит. Проблемът е каква ще бъде разходната част, но този проблем не се решава от служебно правителство, а от редовно избрано след избори правителство, което трябва да е оторизирано от народа да решава подобни въпроси.

Идва време да обърнем внимание на политиката и да помислим кой какво ни обещава и кой какво изпълнява. Друг е въпросът, че в момента в България избираме между гнили круши, а не между това коя круша е по-хубава от другата...

Преиздават два от албумите на Джими Хендрикс

http://www.cross.bg/hendriks-love-rainbow-1426557.html

/КРОСС/ Два от албумите на великия китарист Джими Хендрикс - „The Cry Of Love" и "Rainbow Bridge", ще бъдат преиздадени. Те ще излязат на CD, плоча и в интернет на 15 септември. Първоначално албуми са публикувани посмъртно през 1971. Песните, включени в двата албума са записани е периода 1969-1970. За първи път „The Cry Of Love" и "Rainbow Bridge" излязоха на музикалния пазар през 1971-ва - година след смъртта на Хендрикс.

Разстреляли Семков заради рязко преразпределяне на контрабандата?

http://www.cross.bg/semkov-tzigari-semko-1426594.html

/КРОСС/ Разстреляният ботевградски бизнесмен Семко Семков е бил ключов играч в контрабандата на цигари, научи в."168 часа" от сигурни източници, които от години наблюдават нелегалния бизнес.Причината за убийството било рязко преразпределение на пазара, твърдят още запознати.41-годишният Семко Семков от години движел износа на български цигари към Косово и Турция. Бил е дясната ръка на известен наш контрабандист, свързан в миналото с голяма политическа партия. Ролята на ботевградския бизнесмен в схемите била на високо ниво - той ръководел основните дистрибутори, които осъществявали самите пратки.Семков влязал в бизнеса с контрабандата на цигари още през 1994-1995 г.С други важни фигури в схемите се запознал по времето, когато нелегалните стоки се търгуваха главно през стоковата борса "Илиянци" в София. Именно от там се познавал с Бирмата - друг лидер на незаконния износ и внос. Двамата започнали да контрабандират цигарите "Бестмен" за българския пазар. Основната схема била с фиктивен износ. Стоката излизала от страната само по документи. Всъщност никога не преминавала граница и оставала за продажба на по-ниски цени в пределите на България, където се продавала нелегално, без да се заплащат акцизи в държавния бюджет.Конфликтът, който източниците на вестника посочват като причина за смъртта на Семко, бил именно с Бирмата. Семков, заедно с други контрабандисти искали да го изхвърлят от бизнеса

Потъналите кораби в Черно море вече на карта

http://www.moreto.net/novini.php?n=261801

Всеки кораб има история. А в историята на всеки потънал кораб има поне една неразгадана мистерия. Затова всяко корабокрушение рано или късно се превръща в легенда. Ако някои от загадките на миналото имат отговори, те със сигурност се намират на морското дъно.

Обеси се бащата на удавената Валя

http://frognews.bg/news_74993/

Бащата на медицинската сестра Валентина Иванова, която се хвърли в морета през пролетта се е обесил. Иван Иванов е сложил край на живота си в семейната къща в Лозово.

Здравният министър спря обществени поръчки за близо 30 милиона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244389_%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%

 Обществени поръчки за близо 30 милиона лева са били пуснати в последните дни на управление на предишното правителство

от здравния министър в кабинета "Орешарски" д-р Таня Андреева.

Техническата спецификация на много от проектите не са никак добри, затова са спряни.  Това съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков на пресконференция днес. 

Най-голямата обществена поръчка е за около 12 млн. лева за т.нар. електронно здравеопазване.

В спецификите на поръчката обаче има неясни и неточни изисквания. За пример министърът даде това, че за поръчаната електронна система се предвижда тя да може да се ползва от 1000 компютъра, при положение, че само личните лекари са 5000, а отделно към нея трябва да се свържат всички аптеки, болници и регионални здравни служби.

„Тези пари трябва да отидат при някой, който си разбира от работата, а не при дадена фирма, която ще наеме подизпълнител,  той също свой подизпълнител и накрая да се получат като недоразуменията между спешния телефон 112 и телефон 150”, коментира здравният министър.

Според него, преди да се обяви отново тази поръчка, министерството трябва да разполага с подготвени специалисти.

Ведомството планира да изпрати хора на обучение в Германия, като разходите за него ще се поемат изцяло от немска страна.

Друга спряна поръчка е за 5 млн. лева, с които трябвало да се ремонтират спешните центрове в провинцията.

„Това звучи като добра идея, но не е съобразено с факта, че в провинцията спешните центрове са разположени в общинските болници, а министерството няма право да ремонтира заведения, които не са нейна собственост”, каза Ненков.

Спряна е и поръчка за 4 млн. лв. за санитарни автомобили, както и друга за 8 млн. лв. за медицинско оборудване на Спешните центрове в страната.

Ненков подчерта, че при всички обществени поръчки има масови жалби. 
Министърът обясни, че няма да се загуби нито стотинка от тези средства, а министерството тепърва ще прецени как да постъпи с проектите и на кои от тях да даде приоритет. Със сигурност ще се работи по електронното здравеопазване, категоричен бе министърът. 

Радослав Христов: Прибираме много скъпа реколта, а изкупните цени са ниски

http://www.cross.bg/raiioni-tzeni-rekolta-1426593.html

/КРОСС/ В бедстващите райони все още не е прибрана около 30% от реколтата. В началото на годината там очакваха добив от около 400 кг. от декар, а в момента - около 100-150. В тези райони има пропаднали терени, а има и случаи на наводнени бази, пълни с прибрано зърно. Тези собственици няма да могат да бъдат обезщетени, освен ако нямат застраховка. Това каза пред БНР заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.Добивите в различните райони се движат между 350 и 500 кг. Ще имаме приблизително 4.2, 4.3, пряко сили - 4.5 млн. тона зърно. В случая 100-200 тона не са от съществено значение за страната, но са от съществено значение за колегите, които съответно може да имат намаление на доходите с 50 и повече процента. Това е една от годините, в които прибираме, бих казал, най-скъпата реколта по отношение на разходите по прибиране на самата реколта и допълнителните обработки, които се правят за следващата година. При тези валежи, които паднаха, действително влизаме в преразход, който нямаме кой да ни компенсира, посочи той. Свидетели сме и на най-ниските изкупни цени на зърното в последните 7 години. Изкупните цени на пшеницата са с около 10% по-ниски, отколкото през 2013-а г. Големите бензиностанции трудно приемат ваучерите за гориво на земеделците, но по-малките проявяват разбиране, отбеляза Христов.

Давутоглу: Ще продължа делото на Ердоган

http://balkani.actualno.com/Davutoglu-Shte-prodylja-deloto-na-Erdogan--news_46270.html

Външният министър на Турция и бъдещ премиер на страната Ахмет Давутоглу обеща да продължи "движението за възстановяване" на Турция, започнато преди 12 години от предшественика му Реджеп Та...

Убитият ботевградски бизнесмен се занимавал с незаконна сеч?

http://crime.actualno.com/Ubitijat-botevgradski-biznesmen-se-zanimaval-s-nezakonna-sech-news_46271.html

Жителите на село Литаково, в което убитият ботевградски бизнесмен Семко Семков е развивал бизнеса си с дърводобив, заявиха, че той се е занимавал с незаконна сеч. Това предаде БТВ. С ново име осъмва ...

Пиърс Броснан отказал да изиграе Батман

http://curious.actualno.com/Piyrs-Brosnan-otkazal-da-izigrae-Batman--news_46272.html

Холивудската звезда Пиърс Броснан отказал ролята на "Батман", защото не можел да я приеме на сериозно. 61-годишният Броснан разкри, че предложението да се снима във филм на Тим Бъртън полу...

Министерството на отбраната дава 150 хил. лв. за поделението във Враца

http://pik.bg/министерството-на-отбраната-дава-150-хил-лв-за-поделението-във-враца-news216583.html

Министерството на отбраната дава 150 хил. лв. за поделението във Враца

Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лева за възстановяване на военното формирование във Враца.

Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов днес с кмета на община Враца инж. Николай Иванов, представителя на областната администрация Елена Стоилова и Ася Крумова от Инициативния комитет за възстановяването на врачанското поделение.

Шаламанов отбеляза, че процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лева, предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието. Вместо това Министерството на отбраната ще отпусне 150 000 лева, които на този етап ще бъдат достатъчни.

Кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари за разясняването на недоразумението и отбеляза, че въпросът с възстановяването на военно формирование 54 990 не трябва да бъде политизиран. В срещата участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съобщиха от Министерството на отбраната (МО), предаде БГНЕС.

Припомня, че преди дни, на 14 август, служебният министър на отбраната Велизар Шаламано заяви, че работата по проекта за отварянето на поделението във Враца ще бъде замразена поради липса на финансови средства след актуализацията.

Изявлението на министъра предизвика силно недоумение сред хората в града защо се случва това с поделението, което няма никаква политическа окраска. О. з. подп. Радослав Гетов, който зам.–председател на Инициативния комитет за възстановяването на врачанското поделение заяви, че всички, с които говорил са недоволни и крайно разочаровани от политиката, която се налага от служебното правителство по една или друга причина, по едно или друго давление. Местните направиха и протест в защита на поделението си.

Бившият военен министър Ангел Найденов също коментира темата с думите, замразяването на проекта за възстановяване на поделението във Враца е една комбинация между политика и реваншизъм. Не мисля, че водещото в този случай е разбирането за недостиг на средства, каза той. "Зад това решение се вижда сянката на министъра преди мен Аню Ангелов", коментира Ангел Найденов и подчерта, че дори и при решението за закриване на поделението, което се взе по времето на неговия предшественик не е имало никакви аргументи в тази посока.

Правителството на ГЕРБ затвори поделението въпреки недоволството в града. След като това се случи градът в Северозапада изпадна в своеобразен шок. Поделението освен всичко друго осигуряваше и около 500 работни места. Местните твърдяха и че със закриването му от Плевен до Видин няма един войник. А една от мисиите на армията е да помага на хората в мирно време при бедствия, аварии. След като Ангел Найденов смени Аню Ангелов като министър започна работата по отварянето му. Очакваше се първите 35 бойци във възстановения батальон да бъдат назначени от 1 октомври т.г. Намеренията са крайната численост от 250 души да бъде достигната до декември.

Скандал с ремонта на Зимния дворец! Намесва се и прокуратурата!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244388_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D1%81+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%21+%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D

 Сменят ръководството на търговско дружество “Академика”. Това обяви министърът на младежта и спорта Евгения Раданова. Причината е

скандалната обществена поръчка за реновацията на Зимният дворец на спорта.

Раданова посочи, че в момента се извършва одит на дружеството, който трябва да приключи до края на месеца. Въпреки това, всички неясноти около обществената поръчка са провокирани министърката да бъде крайна спрямо борда на “Академика”.

Оказва се, че е определена двойно по-висока прогнозна цена за ремонта по обществената поръчка за реновирането на Зимния дворец на спорта. Става дума за сума от 40,8 млн. лв. По думите на Раданова, това е крайно завишена цена. Реалната цена според нея е около 20 млн. лв, тъй като не става дума за ново изграждане, а за ремонт.

За да стане по-ясна разликата в обявената и реалната цена за ремонта, Гайдарска сравни цените за ремонта на Зимния дворец със строителството на „Арена Армеец“. За чисто новата спортна зала, която е с размери от 50 хил. кв. м. са похарчени 90 млн. лв. без ДДС, което прави по 1800 лв. за кв. м. 

Само за ремонта на двореца, с площ от 15 хил. кв. м. ще бъдат похарчени 40,8 млн. лв., което прави по 2600 лв. за кв. м. И то само за ремонт, а не ново строителство. Раданова обясни и че не са чак толкова скъпи ледените инсталации, цената им е от 1,8 млн. лв.

Юристът Милена Гайдарска, която е назначена за външен одитор, посочи, че

никой от дружеството не е успял да обасни мотивите за изготвянето на прогнозната цена. 

Не е имало нито документи, нито ясноа представа за това как е определена цената. Едно от обясненията е, че цената е на базата на бизнесплан на дружеството, но там пък е посочена сумата от 32 млн. лв. Раданова обясни, че

в момента се търси юридическа възможност, за да бъде спряна поръчката, но това може да стане много трудно.

Вариант за временно спиране е една от фирмите, участвала в конкурса, да попаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. От „Академика“ вече дори е избрана фирма, която отговаря на завишените изисквания, тя обаче все още не е представена пред министър Раданова.

Министърът на спорта е категорична, че ще сезира прокуратурата и икономическа полиция, заради неизправностите при поръчката.

 

Нова трагедия: Обеси се бащата на удавницата Валя!

http://www.bnews.bg/article-114407

Възрастният мъж явно не е успял да понесе драмата около красивата си дъщеря, която изчезна мистериозно на 15 април. Нейната история потресе цяла България и познати и непознати се надяваха тя да бъде открита жива и здрава.

Гостоприемно гурме за гладни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256491

Кулинарният опус на Ласе Халстрьом “На един черпак разстояние” обещава да е най-вкусният филм на сезона. Режисьорът Халстрьом реши да поднесе на публиката и основно, след като първо сервира десерта под формата на качествената романтика “Шоколад” отпреди 14 години.
“На един черпак разстояние” разказва за срещата между изисканата европейска кухня Кулинарният опус на Ласе Халстрьом “На един черпак разстояние” обещава да е най-вкусният филм на сезона. Режисьорът Халстрьом реши да поднесе на публиката и основно, след като първо сервира десерта под формата на качествената романтика “Шоколад” отпреди 14 години. “На един черпак разстояние” разказва за срещата между изисканата европейска кухня

Печени чушки със сирене и маслини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256667

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Йорданка Енчев Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Йорданка Енчев

Само един посланик уважи ВСС за теста на системата за гласуване

http://www.mediapool.bg/samo-edin-poslanik-uvazhi-vss-za-testa-na-sistemata-za-glasuvane-news223982.html

Единствено посланикът на Ирландия Джон Бигър е уважил в четвъртък поканата да присъства на теста на електронната система за гласуване на Висшия съдебен съвет (ВСС), стана ясно от прессъобщение на ВСС. Така инициативата на председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров претърпя пълен крах.   Тодоров изпрати покани до всички посланици на страните от ЕС в опит да ги убеди, че няма нищо гнило в системата, с която ще бъде избран бъдещият председател на Върховния касационен съд. Отзова се само Бигър и представители на още четири посолства.   Преди ден Тодоров покани на демонстрация представители на неправителствените организации и журналисти. Презентацията в сряда също не мина особено успешно, защото гостите видяха, че членовете на ВСС лесно могат да се следят взаимно кой за кого гласува, което поставя под съмнение тайната на вота.

Кметът на Сливен свика консултации за съставите на СИК

http://www.cross.bg/koalitzii-partii-konsyltatziite-1426592.html

Сливен /КРОСС/ На 25 август в община Сливен ще се проведат консултации за съставите на СИК. Кметът на общината с писма е уведомил политическите партии и коалиции, че свиква консултациите. Те ще се проведат от 14:00 часа в зала 105 на Община Сливен.В консултациите ще участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции.

Бакшиш наби и ограби турист в Слънчев бряг

http://pik.bg/бакшиш-наби-и-ограби-турист-в-слънчев-бряг-news216582.html

Бакшиш наби и ограби турист в Слънчев бряг

19-годишен холандски турист, отседнал в Слънчев бряг, се оплакал в полицията, за това че между него и неустановен шофьор на такси възникнал скандал по повод цената за превоз, пише burgasutre.bg.

В резултат на спречкването шофьорът, чрез употребата на сила, му отнел сумата от 300 лева, съхранявана в мъжки портфейл, след което с автомобила се оттеглил в неизвестна посока. Работата по случая продължава от служители на Районно управление "Полиция" - Несебър.

Наказаха със забележка шефа на ловешкия зоопарк заради ягуара Алонсо

http://www.moreto.net/novini.php?n=261813

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев е издал заповед с наказанията на директора на зоопарка в Ловеч д-р Феодор Вацов и на работника, отговорен за бягството на ягуара Алонсо на 3 август, съобщи заместник-кметът Пламен Петков. Вацов е наказан със забележка, а служителят - с последно предупреждение за уволнение, предаде БТА.

Киев допуска прекратяване на огъня в Източна Украйна

http://www.cross.bg/poroshenko-plan-sreshtata-1426591.html

/КРОСС/ Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна не изключва възможността огънят на изток да бъде прекратен въз основа на мирния план на президента Петро Порошенко. Това съобщи РИА "Новости", позовавайки се на Андрей Лисенко, председателя на информационния център на СНБО."Очакваме, че на срещата в Минск ще се постигне споразумение и мирният план, предложен от президента Порошенко, ще остане актуален. Ако опълченците минат на този план, още преди срещата тази война ще бъде прекратена", каза той. На 26 август в Минск ще се проведе среща във форма Украйна- Европейски съюз-Митнически съюз. Както вече беше съобщено, на срещата ще присъства руският президент Владимир Путин, украинският му колега Порошенко и представители на Европейската комисия.

Партията на българските жени и формацията на Софиянски се коалираха с Бареков

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/21/2365788_partiiata_na_bulgarskite_jeni_i_formaciiata_na/?ref=rss


Съюзът на свободните демократи (ССД) на бившия служебен премиер и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски и Партията на българските жени с председател Весела Драганова се присъединиха към коалицията "България без цензура" за предстоящите предсрочни парламентарни избори, потвърдиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) пред "Дневник".

Освен двете новопостъпили формации, в коалицията влизат едноименната партия на бившия телевизионен водещ Николай Бареков, Земеделският народен...

Ботев (Пд) се уреди с нов нападател! Вижте кой е той!

http://www.bnews.bg/article-114406

Момчил Цветанов се запозна със съотборниците си на тренировката в сряда, а днес ще направи и първото си занимание като играч на "Ботев".

Финансиране от Брюксел за журналистически разследвания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257076

Разследващи журналисти,
 Имате добра идея за трансевропейско разследване, но нямате средства да я реализирате?  Journalismfund.eu предлага финансиране, съвети и допълнителни ресурси за разследващи журналисти.
 Journalismfund.eu е независима нестопанска организация, базирана в Брюксел. Нейната мисия е да подпомага качествените и професионални Разследващи журналисти,  Имате добра идея за трансевропейско разследване, но нямате средства да я реализирате?  Journalismfund.eu предлага финансиране, съвети и допълнителни ресурси за разследващи журналисти.  Journalismfund.eu е независима нестопанска организация, базирана в Брюксел. Нейната мисия е да подпомага качествените и професионални

Берба се поля с очила, номинира Видич и Евра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257040

Лудостта Ледена кофа застигна и Димитър Бербатов. Звездата на “Монако” изсипа водата върху себе си, а в клипа се вижда ясно как марковите слънчеви очила падат от главата му. Веднага след това Бербатов номинира най-добрите си приятели от времената в “Манчестър Юнайтед” да го последват в благотворителното начинание - Патрис Евра и Неманя Видич, които Лудостта Ледена кофа застигна и Димитър Бербатов. Звездата на “Монако” изсипа водата върху себе си, а в клипа се вижда ясно как марковите слънчеви очила падат от главата му. Веднага след това Бербатов номинира най-добрите си приятели от времената в “Манчестър Юнайтед” да го последват в благотворителното начинание - Патрис Евра и Неманя Видич, които

Изясниха защо с възрастта заспиваме все по-трудно

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/iziasniha-zashto-s-vyzrastta-zaspivame-vse-po-trudno-6020528

Учени успели да идентифицират група нервни клетки, които блокират съзнателните мисли и ни помагат да се унесем в сън. Специалистите са на мнение, че количеството на тези инхибитори-неврони постепенно намалява с възрастта

Нов морски хит! Гол готвач с цигара в устата

http://pik.bg/нов-морски-хит-гол-готвач-с-цигара-в-устата-news216580.html

Нов морски хит! Гол готвач с цигара в устата

Освен всевъзможни надуваеми атракциони и кресливи роми с кочани царевица, на плажа тази година има и нов вид забележителност - гол готвач с цигара в уста, пише "Новинар".

Макар да не отговаря на нито едно изискване на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), той е честа гледка в заведенията по курортите ни. Притеснителното е, че дори не се крие. Освен че пепелта пада, докато кулинарният факир забърква салатата ви, ще трябва и да си платите допълнително, ако искате да я овкусите. По-точно, ако искате да си сложите малко зехтин или балсамов оцет, ще трябва да се бръкнете с по левче за всяко.

Същото се отнася и за соевия сос и резена лимон, а ако случайно имате чувствителен стомах и можете да ядете само белени домати, това ще ви струва 2 лева.

Прокуратурата обясни защо вече не разследва Мишо Бирата и Чакъра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244387_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB

 Прокуратурата се обиди на публикации в медиите, че спешно прекратява делата и досъдебните производства около лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

През последните седмица стана ясно, че са прекратени разследванията за записите с Борисов и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов за Михаил Михов, както и разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. И с двете дела е свързан Бойко Борисов.

Днес на сайта на държавното обвинение бяха публикувани постановленията за спиране на двата случая. В съобщението се припомня, че няма практика за да се дава гласност на решенияата на магистратите.

Този път обаче „имало много запитвания от медиите“, както и „едностранчивото и невярно представяне на фактите и причините за прекратяването на две досъдебни производства, отразени в публикация на в. “Капитал“ от 20 август 2014 г. „Прокуратурата разчиства едно по едно делата около Борисов преди изборите. Тихомълком са прекратени разследванията за Мишо Бирата и Чакъра“.

От документите става ясно, че мотивът, с който се прекратява разследването "срещу неизвестен извършител" по делото за Михаил Михов-Мишо Бирата е, че не е открито престъпление. Според прокуратурата липсва автентичният разговор между експремиера и тогавашния и настоящ шеф на митниците.

При разследването за смъртта на Тодор Димов - Чакъра изводът на прокуратурата е, че не е извършено престъпление. Действията на командосите и полицейските служители при опита за задържане му в края на 2003 г. са били "общественонеобходими и всъщност единствените възможни“ съгласно разпоредбите на Закона за МВР.

Обмисля се животновъдите да си вземат субсидиите наведнъж при актуализация на бюджета

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/21/2365782_obmislia_se_jivotnovudite_da_si_vzemat_subsidiite/?ref=rss


Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев ще настоява националните доплащания за животновъдите да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Министърът е заявил това на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство. Той е подчертал, че основната задача на Министерството на земеделието и храните в момента е адекватна финансова политика за сектор...

Обеси се бащата на хубавата Валя от Бургас

http://www.cross.bg/valya-bashtata-kraii-1426590.html

/КРОСС/ Бащата на медицинската сестра Валентина Иванова, която морето изхвърли през май, се е обесил, научи "24 часа". Иван Иванов е сложил край на живота си в дома си в Лозово, довериха източници на вестника. Станало е около 16,30 часа, довериха запознати.Възрастният мъж явно не е успял да понесе драмата около красивата си дъщеря, която изчезна мистериозно на 15 април. Нейната история потресе цяла България и познати и непознати се надяваха тя да бъде открита жива и здрава.На 19 май обаче морето изхвърли силно разложения й труп, а от прокуратурата все още чакат специфична експертиза, която да каже категорично дали красавицата се е удавила.Лозово е потресен от самоубийството на бащата. Това е третия подобен инцидент във фамилията, разказват местни. Те припомнят, че чичото и бабата на Валя също са се обесили. Самата Валя най-вероятно е сложила край на живота си заради несподолена любов.

Мистерия! Издирва ли Интерпол Цветан Василев?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244386_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%21+%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%BE%D0%BB+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1

 Световната полицейска организация „Интерпол“ не издирва банкера Цветан Василев.

Десет дни след като българската прокуратура обяви, че е повдигнато обвинение срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, името му все още не фигурира в масивите на „Интерпол“, установи проверка на BPost.bg.

Навръх 55-ия рожден ден на банкера (12 август), прокуратурата съобщи, че няколко седмици по-рано "в условията на задочно производство" Цветан Василев е бил привлечен "като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". Тогава е била издадена и европейска заповед за арест на Василев и той е обявен за издирване чрез шенгенската информационна система и Интерпол.

Данните в сайта на полицейската организация се обновяват, тъй като последният обявен за издирване български гражданин е Стефан Чифудов. Това е мъжът, който уби любовницата си Небает. Тялото на жената бе открито на 13 август в квартирата на 32-годишния мъж в Шумен. Оказа се, че той е избягал в Турция, а името му веднага се появи в сайта на Интерпол.

Различна е ситуацията с банкера Цветан Василев. От няколко месеца той живее в австрийската столица Виена, откъдето праща „открити писма до българските медии“ с оправдания относно скандала около КТБ, твърдения на прокуратурата или на бившия му близък приятел Делян Пеевски.

Информацията за обвинението и ареста на банкера се появи първо във вестник „Дер Щандарт“, а на 12 август българската прокуратура съобщи, че от няколко седмици той е обвиняем и уж се издирва от полицейските служби. Твърденията на подчинените на Сотир Цацаров обаче будят силни съмнения, тъй като Австрия е член на ЕС и не би било проблем Василев да бъде задържан от Интерпол. Цялата процедура би отнела не повече от 2 ч., обясниха полицаи пред BPost.bg.

В същото време, в определени медии от известно време се пускат димки за евентуално задържане на Цветан Василев за 72 часа. Анонимните информации  са нарушение на следствената тайна, а практиката на прокуратурата е показала, че подобни намерения никога не се афишират. Всъщност изглежда държавното обвинение предупреждава Василев да не се прибира в България. Очевидно заинтересованите лица, участващи в медийната и прокурорска атака срещу него,  не го искат в България, защото той при всички положения ще говори за връзките си с политици и общественици. А това ще разбие много от тезите на официалните власти.

IT специалисти ще съживяват берковско село

http://www.cross.bg/selo-berkovitza-rabotyat-1426589.html

/КРОСС/ IT специалисти започват работа в берковското село Песочница. То се намира между градовете Монтана и Берковица и в момента в него живеят 16 човека. Работното място на младежите ще бъде не луксозен офис, а плевня, на която има сателитна чиния с интернет. Идеята за IT селото е на програмиста Иван Куков. Около нея се обединяват съмишленици, чиито професии им позволяват да работят дистанционно. Така програмистите, които работят за западни компании, ще се заселят в изоставеното село заедно със семействата си и то ще оживее. Кметът на Берковица подкрепя идеята на IT специалистите и споделя, че застава зад всяка инициатива, независимо дали е частна или обществено полезна, която да се реализира на територията на общината. Местните жители посрещат младите с радост и надежда, че тяхното село ще се напълни с живот и оптимизъм.    

Партията на българските жени застана до Бареков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244385_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE

 Партията на българските жени влезе в коалиция „България без цензура“. Тя е петата формация в съюза, която застава до Николай Бареков за предстоящите парламентарни избори през октомври.

ПБЖ винаги се е определяла в център-дясно и за мен „България без цензура“ е новата коалиция, която може да замести някогашното СДС, обяви лидерката на партията на жените Весела Драганова. „Почти нищо не остана от тогавашното дясно, а това дясно в момента има голяма празнина. В ББЦ открих хора, които наистина искат да работят за България – това, което иска и ПБЖ“, коментира тя. Драганова очаква и други десни партии да се присъединят към съюза, защото той е голямото формирование на десномислещите хора. „Нужно е да бъде сформирано в НС работещо мнозинство, не изкуствено събрано, а идеологически. В Реформаторския блок ситуацията е по-скована, нищо не се случва отвън навътре“, посочи лидерката.

Драганова е категорична, че идеите на ПБЖ и тези на „Евромайки“ напълно се припокриват в грижата за майките, децата, семействата и социално-слабите. Вярвам, че ще имаме възможност заедно да работим в тези насоки в следващия парламент, защото чистите намерения и хъсът, който имат тези млади хора ми дават увереност, че това ще се случи“, каза Драганова и обяви, че до дни се включва в обиколките из страната на коалиционните партньори за срещи със симпатизанти и граждани.

„Ролята на българката и жената като цяло винаги е с радост мога да определя влизането на ПБЖ в коалицията като изключително добър сигнал. Смятам, че тази симбиоза би могла да даде отлични резултати не само на предстоящите парламентарни избори, а и на съвместната ни работа след това“, коментира председателката на женската организация на ББЦ „Евромайки“ Калина Крумова.

"Милан" обяви раздялата с Балотели, "Ливърпул" го взима за 16 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365776_milan_obiavi_razdialata_s_baloteli_livurpul_go_vzima/?ref=rss


"Милан" обяви, че нападателят Марио Балотели е напуснал клуба. Очаква се в близките часове той да бъде представен официално като футболист на "Ливърпул".

"Марио Балотели напусна спортния център на Миланело днес в 13.30 часа местно време, след като се сбогува със своите съотборници. Преди да напусне сградата, той се сбогува и със служителите от пресцентъра на клуба. Около 50 фенове се бяха събрали пред Миланело, за да го изпратят", обявиха "росонерите" на официалния си сайт.
...

Близнашки във Варна: Всеки мой ден започва с изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=261828

План-сметката за предсрочния парламентарен вот позволява машинно гласуване в 250 секции, а не както е предложението на ЦИК в 500. Това обяви във Варна служебният министър-председател Георги Близнашки. Той уточни, че ако ЦИК настоява гласуването с машини да бъде възможно в 500 секции, ще трябва да бъде преразгледано постановлението на Министерски съвет за план-сметката за изборите и преразпределяне на други средства.

Митничари спипаха чужденец със злато за 60 бона. Осъдихме го на момента!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244384_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0

 Митничари на Калотина спипаха злато за близо 60 хиляди лева,

съобщиха от Агенция Митници.

Златните накити са с общо тегло 997 грама и са на стойност 56 577 лв. Недекларираните украшения са открити в лек автомобил, напускащ страната и управляван от чужд гражданин.

По време на митническата проверка в личния багаж на пътника са намерени пръстени и гривни, както и ориенталски нагръдни и коланни декорации, които не били декларирани писмено от шофьора.

Златото е отнето в полза на държавата, а срещу нарушителя е образувано бързо производство.

След сключено споразумение е осъден на 9 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Финансиране от Брюксел за журналистически разследвания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257064

Разследващи журналисти,
 Имате добра идея за трансевропейско разследване, но нямате средства да я реализирате?  Journalismfund.eu предлага финансиране, съвети и допълнителни ресурси за разследващи журналисти.
 Journalismfund.eu е независима нестопанска организация, базирана в Брюксел. Нейната мисия е да подпомага качествените и професионални Разследващи журналисти,  Имате добра идея за трансевропейско разследване, но нямате средства да я реализирате?  Journalismfund.eu предлага финансиране, съвети и допълнителни ресурси за разследващи журналисти.  Journalismfund.eu е независима нестопанска организация, базирана в Брюксел. Нейната мисия е да подпомага качествените и професионални

Мишел Платини стана татко, роди му се син

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257054

Футболната звезда на ПФК „Славия“ Мишел Платини стана татко. Синът му се роди на 20.08.2014 г. в 09:55 ч. в Родилното отделение на болница „Вита”. Името на мъника е Лоренцо. Той тежи 3450 гр. и е с ръст 51 см, съобщиха от болницата.
Младите родители изразиха радостта си от новородената рожба, както и специални благодарности към д-р Мая Василева – Футболната звезда на ПФК „Славия“ Мишел Платини стана татко. Синът му се роди на 20.08.2014 г. в 09:55 ч. в Родилното отделение на болница „Вита”. Името на мъника е Лоренцо. Той тежи 3450 гр. и е с ръст 51 см, съобщиха от болницата. Младите родители изразиха радостта си от новородената рожба, както и специални благодарности към д-р Мая Василева –

Атанасова: Таня Андреева даваше обществени поръчки на "свои" хора и фирми

http://healthy.actualno.com/Atanasova-Tanja-Andreeva-davashe-obshtestveni-porychki-na-svoi-hora-i-firmi--news_46268.html

Предишният здравен министър Таня Андреева даваше обществени поръчки на определени фирми и хора с цел да се пълнят определени партийни каси. Това каза бившият здравен министър от кабинета "Борисов...

Борисов иронично пожела успех на коалиция между реформаторите и БСП

http://politics.actualno.com/Borisov-ironichno-pojela-uspeh-na-koalicija-mejdu-reformatorite-i-BSP--news_46269.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира с три изречения декларация, с която десните са против той да е премиер.  "Пожелавам изключителен успех на Реформаторите и да създадат успешна коал...

Звездата на „Славия“ Мишел Платини стана татко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257043

Футболната звезда на ПФК „Славия“ Мишел Платини стана татко. Синът му се роди на 20.08.2014 г. в 09:55 ч. в Родилното отделение на болница „Вита”. Името на мъника е Лоренцо. Той тежи 3450 гр. и е с ръст 51 см, съобщиха от болницата.
Младите родители изразиха радостта си от новородената рожба, както и специални благодарности към д-р Мая Василева – Футболната звезда на ПФК „Славия“ Мишел Платини стана татко. Синът му се роди на 20.08.2014 г. в 09:55 ч. в Родилното отделение на болница „Вита”. Името на мъника е Лоренцо. Той тежи 3450 гр. и е с ръст 51 см, съобщиха от болницата. Младите родители изразиха радостта си от новородената рожба, както и специални благодарности към д-р Мая Василева –

От следващата година роумингът на Балканите може да отпадне

http://econ.bg/Новини/От-следващата-година-роумингът-на-Балканите-може-да-отпадне_l.a_i.562910_at.1.html

Мобилните оператори от България, Сърбия, Македония и редица други страни водят преговори за премахването на роуминга на Балканите от 2015 г. Към...

От следващата година роумингът на Балканите може да отпадне

http://econ.bg/Новини/От-следващата-година-роумингът-на-Балканите-може-да-е-мит_l.a_i.562910_at.1.html

Мобилните оператори от България, Сърбия, Македония и редица други страни водят преговори за премахването на роуминга на Балканите от 2015 г. Към...

Двама наказани заради разстреляния ягуар Алонсо

http://www.bnews.bg/article-114405

Двама души - шефът на ловешкия зоопарк и служителят, който е изтървал ягуарът Алонсо да избяга, са наказани заради случилото се. Нито един от тях обаче не е уволне.

Енергийната зависимост остава Ахилесовата пета на България, заяви Цветан Цветанов в Рига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257037

Редица събития от началото на 2013 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени Редица събития от началото на 2013 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени

Ветераните на Добруджа се позабавляваха за 8:1 срещу Светкавица

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b2/

Ветераните на Добруджа победиха гостуващия Светкавица (Търговище) с 8:1 и се класираха за финала в зона Североизток от републиканското първенство. С изпълненията си в мача добруджанци припомниха на зрителите славните времена на стадион „Дружба“ от средата на 90-те години.Още в първите минути на двубоя си […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване