Лидия Ненчева спечели олимпийска титла в спортната стрелба в Нанджин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365137_lidiia_nencheva_specheli_olimpiiska_titla_v_sportnata/?ref=rss


Българката състезателка по спортна стрелба Лидия Ненчева спечели златен медал от младежките олимпийски игри. Тя триумфира на 10 метра въздушен пистолет за смесени отбори.

Ненчева и узбекистанецът Владимир Свечников победиха с 10:8 Сю И Те от Сингапур и Ахмед Мохамед от Египет във финала.

Четвъртият от индивидуалната надпревара на 10 метра въздушен пистолет Александър Тодоров участва в състезанието с австралийката Елийз Даунинг. Двамата отпаднаха драматично в...

Съдът решава дали да пусне от ареста и последната задържана по казуса "КТБ"

http://offnews.bg/news/n_1/n_379356.html

Днес Софийският градски съд ще решава дали да пусне единственият останал в ареста обвиняем по казуса "КТБ" - заместник главният счетоводител Боряна Кючукова. Кючукова и главният счетоводител на затворената на 20 юни банка Мария Димова са поискали съдът да измени мерките им за неотклонение. Димова е под домашен арест заради здравословни проблеми. Кючукова е единствената от обвиняемите, която е в ареста.  Обвинението е за присвояване на 206 милиона лева от поставената под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. Според държавното обвинение парите били източени в периода 2011 - 19 юни 2014 г. Първоначално бяха задържани четирима души, сред които и един от освободените от БНБ изпълнителни директори (Орлин Русев). Срещу Цветан Василев задочно е повдигнато обвинение и той се издирва от Интерпол. Бе повдигнато обвинение и срещу освободените от БНБ изпълнителни директори Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, както и срещу ръководителя на управление "Кредитиране" Георги Зяпков. Те са обвинени в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Зафиров, Христов и Панталеев са пуснати срещу парични гаранции от по 10 000 лева, а Зяпков – срещу парична гаранция в размер на 5 000 лв. Те нямат право да напускат страната.

Следващото поколение соларни панели е почти невидимо

http://actualno.actualno.com/Sledvashtoto-pokolenie-solarni-paneli-e-pochti-nevidimo-news_46162.html

Изследователи от Мичиганския щатски университет са разработили нов тип соларни панели, които са почти невидими за човешкото око. Откритието събира слънчевата енергия посредством органични молекули, ко...

Счетоводителките на КТБ се отърваха с най-леката мярка "подписка"

http://crime.actualno.com/Schetovoditelkite-na-KTB-se-otyrvaha-s-naj-lekata-mjarka-podpiska-news_46163.html

Софийският градски съд пусна главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова с мярка "подписка". Мярката на Димова бе променена от домашен арест в...

Скандал за криптата на "Александър Невски"

http://pik.bg/скандал-за-криптата-на-александър-невски-news216348.html

Скандал за криптата на "Александър Невски"

Криптата към храм-паметника "Св. Александър Невски" е на път да се превърне в ябълката на раздора между Светия синод, Министерството на културата и Националната художествена галерия, пише "Телеграф".

На пресконференция по повод 50-годишнината от създаването на експозицията вчера стана ясно, че хора от висшия църковен клир са отправяли неофициални заплахи към уредниците. Собствеността на храма на криптата обаче е неясна и проблемът тлее от години. Липсва нотариален акт и за двете сгради. 

"Съвсем нормално е да има нотариален кат за храм-паметника "Св. Александър Невски", който да узаконява както изключителния и най-голям православен храм на Балканите, така и Музея на християнското изкуство в криптата. В това отношение не сме в противоборството с Българската православна църква. Не искаме война", заяви шефката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова. 

"Имаме пълно доверие на патриарх Неофит", обясни и уредничката на Музея за християнско изкуство Ралица Русева, дъщеря на художника Светлин Русев. Последното писмо с молба за разговор с патриарха е депозирано през юни. 

Светият синод е започнал процедура за документиране на собствеността на храм-паметника и на криптата, но няма намерение да я взима от НХГ, увериха оттам. Иконите също няма да бъдат местени. Имало е идея спорът да се разреши като криптата получи отделен нотариален акт от храма и да стане собственост на държавата. Синодът, Министерството на културата и Столичната община не успяват да се споразумеят през юни. 

Вчера от културното ведомство отсякоха, че смятат криптата за собственост на държавата. "Предвид многогодишните грижи и отделяни средства за дейността на музея в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" Министерството на културата счита за изключително важно да бъдат запазени музейните функции и да бъде съставен акт за публична държавна собственост на храма", заявиха в писмо от ведомството. 

Александра Сърчаджиева напусна Театъра на армията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255945

Актрисата, която от известно време се изявява и като тв водеща, Александра Сърчаджиева напусна Театър Българска Армия. Това съобщи самата тя на страницата във фейсбук. Ето какво написа дъщерята на покойната Пепа Николова.
Вече не съм част от трупата на Театър Българска Армия! НАПУСНАААААХ!!!! И сега се чувствам като преродена:))) Свободата Санчо е Актрисата, която от известно време се изявява и като тв водеща, Александра Сърчаджиева напусна Театър Българска Армия. Това съобщи самата тя на страницата във фейсбук. Ето какво написа дъщерята на покойната Пепа Николова. Вече не съм част от трупата на Театър Българска Армия! НАПУСНАААААХ!!!! И сега се чувствам като преродена:))) Свободата Санчо е

Актуализацията на бюджета е неизбежна, категоричен е експерт

http://www.cross.bg/godinata-mlrd-byudzheta-1426476.html

/КРОСС/ "Актуализацията на бюджета е неизбежна. В голяма степен тя трябва да бъде подготвена още от сегашното служебно правителство, за да има готовност за осъществяването й в последните 2 месеца на годината." Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Института за икономическа политика Калин Маринов. "Дупката в бюджета е достигнала 1,2 млрд. лв. според данните, които бяха оповестени вчера. Не трябва да забравяме, че в самия бюджет беше заложен дори по-голям дефицит, но това, разбира се, е на годишна база. Дори, което няма да се случи, да се продължи със същото темпо разминаването между разходите и приходите и да се акумулира дефицит до края на годината, отново ще остане под прага от 3%, но, разбира се, целите трябва да бъдат доста по-високи и до края на годината бюджетният дефицит да се ограничи до около 2%. За това има доста фактори, които могат да повлияят положително и на практика до момента влияят отрицателно - икономическият растеж, който е под очакванията, под заложеното в бюджета, което логично рефлектира и върху приходите, а също така голямо влияние има и дефлацията, която наблюдаваме през тези година, не на последно място - средствата, които се очакват от европейските програми - замразените европейски програми, очакванията са до края на годината поне част от тях да бъдат размразени", коментира още той. "Необходимо е да бъдат направени реформи, за да се оптимизира събирането на ДДС", изтъкна Маринов

Швеция остава отворена за бежанци, но шведите започват да се притесняват

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/21/2365136_shveciia_ostava_otvorena_za_bejanci_no_shvedite/?ref=rss


Швеция няма да затвори вратите си за рекордно големия брой кандидати за убежище, но те представляват нарастващ финансов товар, предаде "Ройтерс", цитирайки финансовия министър Андерс Борг.

През тази и следващата година в Швеция се очаква да пристигнат общо 80 000 кандидати за убежище като стойността на издръжката им ще бъде над 400 милиона евро през 2014 г. и около 350 милиона евро през 2015 г....

Три района остават без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261748

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите под стадион "Спартак" до 15 часа; - абонатите по улица "Безименна " до 18 часа; - част от ниска зона на кв.

Златото поевтиня за пети пореден ден

http://econ.bg/Новини/Златото-поевтиня-за-пети-пореден-ден_l.a_i.562794_at.1.html

Златото поевтиня за пети пореден ден на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвените проценти по-рано от очакваното,...

Бунтарят Кадиев пак мъти водата в БСП

http://frognews.bg/news_74958/

Вътрешният бунтар Георги Кадиев продължава битката си за промяна на партията. След като стана ясно, че готви почти преврат с помощта на преференциите на изборите, които трябва да разбъркат плановете на ръководството на БСП за инсталиране на хора от статуквото в парламента, Кадиев отправи още едно надъхващо послание във „Фейсбук”.

И Джордж У. Буш беше полят с ледена вода в кампанията за амиотрофичната латерална склероза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244376_%D0%98+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%A3.+%D0%91%D1%83%D1%88+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA

 Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш прие предизвикателството на кампанията за обливане с кофа ледена вода и предизвика колегата си Бил Клинтън да стори същото, предаде "Асошиейтед прес".

Във видео, разпространено чрез профилната му страница в социалната мрежа Facebook Буш казва: "Не мисля, че подобава на президент да се плиска с ледена вода, така че просто ще ви напиша чек."

Видеото показва обаче как съпругата му Лора усмихнато го залива с вода и заявява: "Този чек е от мен - не исках да си развалям прическата."

Кампанията цели да събере средства за борба с болестта амиотрофична латерална склероза, позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг - невродегенеративно заболяване, изразяващо се в отслабване на функцията на периферните нерви.

Благодарение на предизвикателството с изливане на кофа ледено студена вода на главата, последвано от призив за дарение в подкрепа на американската неправителствена организация ALS Association, заболяването придоби световна известност.

От юли десетки хиляди души, известни или неизвестни, се включиха в предизвикателството, чиято цел е да събере средства, но и да накара хората да научат повече за амиотрофичната латерална склероза. Според правилата всеки, който приеме да се залее с ледената вода, трябва да дари 10 долара и да предизвика нови хора. Ако откаже задачата, трябва да дари 100 доларa.

Спор за 800 евро е причината за двойното убийство в Пелопонес

http://www.grreporter.info/Spor_za_800_evro_e_prichinata_za_dvoynoto_ubiystvo_v_Pelopones/15980

26-годишният Константинос Сгурос от Каламата и 25-годишният Янис Коматис от остров Самос бяха убити през нощта в понеделник срещу вторник близо до Каламата. За бруталното убийство са задържани и разпитвани двама 19-годишни местни младежи

прочети повече

Светът е ужасен от екзекуцията, ще продължим борбата срещу тероризма, каза Барак Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244375_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D

Президентът на САЩ каза в специално обръщение, че светът е ужасен от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли, но САЩ тя няма да доведе до промяна в политиката на страната по отношение на тероризма. "Говорих с родителите му, казах им, че сърцата ни са съкрушени. САЩ ще продължават да правят всичко, което е необходими за да защитават своите граждани ще продължаваме да се борим с тероризма, каза Обама.

Той призова международната общност към съвместни усилия за унищожаване на джихадистката заплаха в Ирак и Сирия. Обама сравни ислямската заплаха с рак, като са нужни общи усилия, за да не може той да се разпространи. "Трябва да има категорично отхвърляне на този тип нихилистични идеологии", отбеляза още Обама. Той допълни, че никой справедлив бог не би застанал зад това, което ислямистите са сторили вчера.

Малко по-рано пентагонът обяви, че американски самолети са извършили нови въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямската държава" в Ирак. Междувременно Белият дом потвърди автентичността на видеото, което показва екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули. 

Наказание заплашва "Лудогорец" заради расистко скандиране

http://www.cross.bg/yefa-pyblikata-shampionskata-1426475.html

/КРОСС/ Българският първенец "Лудогорец" е застрашен от наказание заради поведението на публиката си, твърди сайтът на "Газета спортурилор". Според информацията привържениците на отбора от Разград са скандирали "Цигани, цигани" в мача със "Стяуа" (0:1) от плейофа в Шампионската лига. Привържениците на двата състава са били наблюдавани през целия двубой от представител на УЕФА. "Имаме човек, чиято задача е да следи двете публики, както и какво се пее и той описва всичко в доклад", заявил служител на УЕФА пред изданието. Практиката на УЕФА при подобни провинения в последните няколко сезона е да затваря някои сектори на стадионите на провинилия се клуб. По-тежко наказание е даден мач да се играе при празни трибуни, пише Дневник. "Стяуа" беше наказан заради расизъм в предишния кръг от квалификациите в Шампионската лига заради расистки скандирания на публиката в двубоя със "Стромсгодсет" в края на юли. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Последната задържана за присвоените 206 млн. лв. от КТБ иска да излезе от ареста

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244374_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+206+%D0%BC%D0

 Софийски градски съд ще заседава по искането на главният счетоводител на Корпоративна търговска банка (КТБ) Мария Димова и нейният заместник - Боряна Кючукова за изменение на мерките им за неотклонение.

Димова е под домашен арест, заради здравословното й състояние, а Кючукова е последната останала в ареста от първоначално задържаните четирима души. Те са обвинени в присвояване на 206 млн.лв. от КТБ в периода края на 2011 - 19 юни 2014 година. 

Миналата седмица задочно обвинение по случая получи и мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, за когото беше издадена и европейска заповед за арест. Местонахождението му не е известно. В същия ден, в който прокуратурата го обвини чрез адвоката му, стана известно, че държавното обвинение е освбодило с най-леката мярка "подписка" Маргарита Петрова, главен касиер на банката.

Тя и Орлин Русев, изпълнителен директор на КТБ (който е с мярка парична гаранция) бяха посочени първоначално от прокуратурата като извършители на присвояването. С обвинението на Василев, около месец, след първите арести, стана известно, че по случая има нови четирима обвиняеми - бивши изпълнителни директори на КТБ АД - Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков, ръководител управление "Кредитиране" в банката. Те са обвинени в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. 

Зафиров, Христов и Панталеев са с мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

След поставянето на КТБ под специален надзор от централната банка обявиха, че 206-те млн. лв. са изчезнали от банката. Първоначално прокуратурата съобщи, че сумата е изчезнала в чували за един ден, а впоследствие промени версията си и сложи начало на т.нар. присвояване - края на 2011 година.

Калин Маринов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3db6b5ac/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Ckalin0Emarinov0Eaktualizaciiata0Ena0Ebiudjeta0Ee0Eneizbejna0H1785460C/story01.htm

Дори да се тегли нов дълг, общата задлъжнялост няма да надвиши 25% от БВП, заяви директорът на Института за икономическа политика


Кунева: Не съм се срещала с Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244373_%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 „Не съм имала срещи с лидери извън „Реформаторския блок”. Чувала съм се с г-н Борисов след евроизборите, когато той се обади, за да ме поздрави за спечеленото място в европарламента”, това заяви днес Меглена Кунева.

"Нямам нищо против с кого се вижда г-н Радан Кънев. Но за себе си мога да ви гарантирам, че не се срещам с никого. Има органи в Реформаторския блок и в Движение България  гражданите (ДБГ), които вземат политическите решения и аз ги спазвам, добави Кунева.

По въпроса за коалиция с ГЕРБ Кунева предложи германския модел – след изборите да се направи допитване до избирателите си дали искат коалиция с Бойко Борисов.

На въпрос защо тогава има намеци за тайни срещи, Кунева отвърна, че утре можело да се окаже, че дори нямало намеци. "Решенията в Реформаторския блок се взимат от Изпълнителния съвет и от Гражданския съвет", повтори тя. И отрече Иван Костов да има влияние върху политическия курс на Блока.

Според Кунева преди изборите обещания за коалиции не се правят. Причината – първо избирателят трябвало да каже какво доверие дава, защото е различно да имаш 4% или 10%, подчерта лидерът на ДБГ. Кунева посочи, че най-вероятно ГЕРБ ще спечели, но трябва да се види дали ГЕРБ ще иска да управлява.

"За мен не е правилна позицията на г-н Борисов да не управлява, ако няма пълно мнозинство", подчерта Кунева. И добави, че чак ако ГЕРБ покани Реформаторския блок, в случай че Блока е в парламента, тогава ще се решава. Естественият ни партньор е вдясно, където е ГЕРБ, но това не става безусловно – имаме програма и точки от нея, по които не отстъпваме.

Няма да се кандидатирам за лидер на Реформаторския блок. Ще имаме кандидат, който да участва във вътрешния избор, но тепърва ДБГ ще го изберат от редиците си, увери Кунева.

Проф. Константинов: Фирми на убития Семков и зет му изсичат горите в Лютаково

http://frognews.bg/news_74957/

По думите на проф. Михаил Константинов в студиото на "Здравей България" на Нова телевизия в района на село Лютаково работят две фирми, една от които на застреляния ботевградски бизнесмен Семко Семков, а другата – на зет му.Те изсичат гората на селото.

Реформаторите с декларация, изключваща Борисов и Цветанов от бъдещо управление

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/e4Cvm6Uk_Yw/

Партиите от Реформаторския блок излязоха с обща декларация по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори. От декларацията става ясно, че партиите се явяват на тези избори, “за да оправдаят надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение”.

Реформаторите се обявяват за алтернатива на “последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността”.

“Гарантираме, че всеки глас за РБ е глас за:

- Незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката;

- Цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба;

- Електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки;

- Незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз;

- Отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси”, пише още в декларацията.

“РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да:

- Отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната;

- Възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа;

- Приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера;

- Създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори;

- Подготви проект до 2016 за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 година”, добавят партиите.

“РБ ще проведе операция “Чисти ръце” в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения. Политиката ни ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления, като:

- Предложи създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции;

- Осигури пълна публичност на договорите за “Южен поток” и другите големи инвестиционни проекти;

- Разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия”, пише още в декларацията.

Партиите от РБ също така ще се стремят при съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото. /КРОСС/

 

 

 

Проф. Константинов: Фирми на убития Семков изсичат горите в Лютаково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255938

Докато хората се занимават с важните теми кой с кого ще се коалира, продължава варварската сеч в България. Най-вероятно никога в българската история не се е сякло толкова много. Не знам всички неща, но това, което виждам е ужасяващо. Все повече наводнения ще има, все по-малко вода ще има за пиене и то в момента, Докато хората се занимават с важните теми кой с кого ще се коалира, продължава варварската сеч в България. Най-вероятно никога в българската история не се е сякло толкова много. Не знам всички неща, но това, което виждам е ужасяващо. Все повече наводнения ще има, все по-малко вода ще има за пиене и то в момента,

Киев изпрати още войници в Луганск, за да засили офанзивата срещу проруските бунтовници

http://www.moreto.net/novini.php?n=261740

В Източна Украйна сраженията между правителствените сили и проруските сепаратисти се ожесточават. Киев изпрати допълнителни войскови подразделения в подкрепа на антитерористичните части, които се бият с бунтовниците в Луганск. Същевременно сепаратистите са свалили украински военен самолет СУ-25 в района на Луганск.

Красимир Каракачанов: Политиците са откраднали много повече от Цар Киро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255445

- Г-н Каракачанов, как оценявате събитията в гр. Бяла черква, където имаше бунтове срещу ромска фамилия, която очевидно тероризира останалите жители на града?
- Тава са етническо-криминални проблеми. Специално ВМРО, пък и нашите колеги от НФСБ, от години говорим, че няма държавна политика към циганското население на България.  Цели региони в стран - Г-н Каракачанов, как оценявате събитията в гр. Бяла черква, където имаше бунтове срещу ромска фамилия, която очевидно тероризира останалите жители на града? - Тава са етническо-криминални проблеми. Специално ВМРО, пък и нашите колеги от НФСБ, от години говорим, че няма държавна политика към циганското население на България. Цели региони в стран

Проф. Константинов: Фирми на убития Семков изсичат горите в Лютаково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255928

Докато хората се занимават с важните теми кой с кого ще се коалира, продължава варварската сеч в България. Най-вероятно никога в българската история не се е сякло толкова много. Не знам всички неща, но това, което виждам е ужасяващо. Все повече наводнения ще има, все по-малко вода ще има за пиене и то в момента, Докато хората се занимават с важните теми кой с кого ще се коалира, продължава варварската сеч в България. Най-вероятно никога в българската история не се е сякло толкова много. Не знам всички неща, но това, което виждам е ужасяващо. Все повече наводнения ще има, все по-малко вода ще има за пиене и то в момента,

Хит на Шакира се оказа незаконно копие на песен на доминиканец

http://www.cross.bg/arias-shakira-prava-1426473.html

/КРОСС/ Хитът "Лока" /Loca/ на колумбийската певица Шакира, който излиза през 2010-а, е плагиатстван от песен, композирана от доминикански музикант през 1998-а г. Това е решението на нюйоркски съдия по дело за нарушени авторски права. В решението от 40 страници съдия Алвин Хелърстейн отсъжда, че "Лока" е незаконно копие на песен на доминиканския музикант Рамон Ариас Васкес, известен като Ариас. По време на процеса Ариас свидетелства, че е написал песента си Loca con su Tiguere между 1996-а и 1998-а г. Той дори я изпя в съда по време на едно от заседанията. Песента е била записана на касета и тази касета също бе представена на съда. Тя е била използвана след това от друг изпълнител Едуард Едуин Белу Пу /Бело/, известен и като "Ел Ката", през 2007-а г. превръщайки се в хит в Доминиканската република. "Ел Ката", който работи със "Сони", впоследствие обявява, че това е негова композиция. Албумът на Шакира Sale el Sol, който излиза през 2010-а г. съдържа две песни, които са варианти на песента на Бело, в които той самият изпълнява части. Компанията Mayimba Music държи правата за песните на Ариас, е внесла иск срещу няколко поделения на "Сони" през 2012-а за нарушаване на авторски права. Съдията ограничава отговорността за нарушението до две поделения на "Сони" - Sony/ATV Latin и Sony/ATV discos

България подготвя европейски преподаватели по руски език

http://www.cross.bg/ryski-ezik-stydenti-1426474.html

/КРОСС/ От 18 до 22 август във Варна се провежда поредният форум „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“. Това е 6-та поред Международна квалификационна школа, провеждането на която тази година е посветено на юбилея от създаването на Руския център към Варненския свободен университет. Световно прочутият със своето гостоприемство български черноморски курорт събра това лято 60 представители на 10 страни от Европа и Азия – Азербайджан, Сърбия, Казахстан, Киргизстан, Унгария, Чехия, Литва, Латвия, Естония и Украйна, а също три водещи български университета. По резултатите от изтеклите пет години може уверено да се каже, че школата завоюва един огромен авторитет, предлагайки на своите студенти висок стандарт за обучение на преподаването на руски език на академично равнище. Университетът може да се гордее с това, че благодарение на активното партньорство и фондация „Руский мир“ („Руски свят“) и водещи руски образователни учреждения, успя да създаде подобен форум за усъвършенстване на знанията на младите талантливи педагози, които ще преподават руски език на подрастващото поколение в своите страни. Уникалността на форума е в това, че е единствената школа в Европа за обучение на руски език за начинаещи преподаватели, казва директорът на департамент чужди езици и ръководител на Руския център към Варненския свободен университет, професор и доктор по филология Галина Шамонина

ЦИК отказа регистрация на две партии, една е под въпрос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244372_%D0%A6%D0%98%D0%9A+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%2C+%D0%B5%D0%B4%D

 Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила.

Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число.

Томов уточни, че броят на участниците ще се знае окончателно след проверката на ГРАО и ЦИК евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията й във ВАС. Томов каза, че има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация. Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен. Според него е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа.

Кандидатите за парламента съвсем не са от 56-те партии. Има около 10-тина максимум партии и коалиции с някакви шансове да попаднат в следващия парламент, каза говорителят на ЦИК.

Документи за участие в изборите са подали 22 политически партии и 7 коалиции. Броят на участващите в избори партии съответства на традиционното число, защото в коалициите има общо 34 партии, т.е. общият брой партии, които са подали документи са 56. Не са малък брой партиите, просто много от тях участват в коалиции, поясни той.

Българите гласуват на парламентарни избори. Очаквам, че на тези избори броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн., а реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. Убеден съм, че ще има повече гласове от чужбина, подчерта Томов.

Две версии за убийството на Семков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244371_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%BA%D0%BE%D0%B2

 За момента няма заподозряни за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Разследващите работят основно по две версии – врагове или неуредени бизнес отношения, съобщи Нова телевизия.

Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнеспартньори. От техните показания става ясно, че той не е бил заплашван, не се е оплаквал от проблеми.

Става ясно, че той е бил следен, всичко е било планирано - не е имало неработеща камера в дома му.

Късно снощи е приключила и аутопсията на тялото на Семков. Съдебните медици са открили засега 4 куршума, предполага се, че е стреляно с „Макаров”.

Хората в града описват Семков като добър човек, но отказват да коментират повече за застреляния бизнесмен.

Финансовото му състояние също ще бъде разследвано.

Има публикация през 2012 г., че е бил участвал в схеми и е бил като феодал в Лютаково. Справка в търговския регистър показва, че управлявал над 15 фирми, в управата е на три сдружения и на футболен клуб „Балкан Ботевград”, държи на концесия ловното стопанство и гората в Литаково. Хората в Литаково обаче не потвърждават на този етап, че той е дерибействал в района.

Бойкот на асансьорите!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255738

Българите масово трябва да обявят бойкот на асансьорите заради срамното издънване на всякакви асансьорни специалисти онзи ден, което погуби един човешки живот!
Ако не се качвате на асансьор, ще постигнете още няколко ползи:
- Ще спестите от семейния бюджет.
- Ще засилите метаболизма си, което не можете да постигнете с никакви диети. Българите масово трябва да обявят бойкот на асансьорите заради срамното издънване на всякакви асансьорни специалисти онзи ден, което погуби един човешки живот! Ако не се качвате на асансьор, ще постигнете още няколко ползи: - Ще спестите от семейния бюджет. - Ще засилите метаболизма си, което не можете да постигнете с никакви диети.

Проф. Константинов: Продължава варварската сеч в България

http://www.cross.bg/konstantinov-bulgariya-raiiona-1426472.html

/КРОСС/ "Докато хората се занимават с важните теми кой с кого ще се коалира, продължава варварската сеч в България. Най-вероятно никога в българската история не се е сякло толкова много. Не знам всички неща, но това, което виждам е ужасяващо. Все повече наводнения ще има, все по-малко вода ще има за пиене и то в момента, в който се сменя световния климат и горите стават едно от малкото спасителни неща." Това заяви в студиото на „Здравей България" математикът проф. Михаил Константинов. Той показа снимки от село Лютаково, на които се виждат последиците от поголовната сеч в района. Кадрите са от края на миналата година, както и от 2014-та. По думите му, по техни сигнали са извършени две прокурорски проверки, а в момента е пуснат сигнал за трета проверка. "В района работят две фирми, една от които на застреляния ботевградски бизнесмен Семко Семков, а другата - на зет му. Първо се секат едрите дървета, които се изнасят в чужбина. Разрешават ви 100 кубика, вие режете 1000 кубика. Неща, които според специалисти, с които съм говори са престъпления, в момента минават като административни нарушения", поясни проф. Константинов. Според него „всички играят заедно". В едно място, където се сече безобразно, е намесен кмета, общинските съветници, полицията, горското стопанство, прокуратурата, и естествено честните бизнесмени, които извършват самата сеч, обясни той. "Става въпрос за много пари. Купува се политическо влияние по места

Д-р Мирослав Ненков: Спешни центрове с легла ще подобрят здравната помощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244370_%D0%94-%D1%80+%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%81+%D0%BB%D0%B5%

 Роден на 15 март 1969 г. в София

Завършил Медицинския университет - София, през 1995 г. Като студент започва работа в ИСУЛ
Има специалност по анестезиология от 2000 г.
Работил е в болница “Лозенец” между 1997 г. и 2007 г. Оттогава е във Военномедицинската академия с 1 г. прекъсване, когато е работил в болницата “Св. Анна”. Във ВМА е координатор по донорство и шеф на отделение в КАРИЛ от 2009 г.
Зам. здравен министър в служебното правителство на Марин Райков

- Д-р Ненков, какво трябва да направите на всяка цена за 2 или няколко месеца?

- Има добри неща, които трябва да се продължат. Една такава инициатива е извеждането на децата от социалните домове. Този проект трябва да приключи с прекратяване на функциите на тези домове в досегашния им вид. Здравната стратегия е изработен документ, одобрен в Европа. Ще започнем работа по плана за действие към стратегията. Дали ще успеем да го довършим, не мога да кажа на този етап. Европа иска да кажем как точно ще постигнем параметрите, заложени в стратегията.

Третото, което ми е и най-много на сърце, е да направим така, че системата да работи без сътресения в следващите месеци. Сблъсках се с неща, които не зависеха от мен, опитахме да ги решим елегантно. Искам да обърна внимание и върху системата на специализациите.

- Назрява поредното напрежение, свързано с намаляването на болничните бюджети от здравната каса. Предвиждате ли разговори с двете страни?

- Въпросът с бюджетите на болниците е многопосочен. Първо, касата се управлява от надзорен съвет и той решава какви условни ограничения да получават болниците. Намаленият бюджет за този месец означава, че

надработеното ще

бъде проверено и

изплатено

след 2 месеца. От друга страна, имам информация, че много болници, сред тях и най-гласовитите, имат депозити в банки. Отвратително е болниците да бъдат търговски дружества, но така е по закон. И ако една болница има милиони в банката, не разбирам защо се притеснява от намаления си бюджет.

- Незаконно ли е? Това е стара практика.

- Със сигурност не е незаконно. Има обаче един особен привкус, тъй като болниците работят с обществени пари - вашите и моите вноски за здраве, с които трябва да се лекуват нуждаещите се в момента. И аз очаквам, когато внасям осигуровки, тези пари да отиват за здраве, а не да стоят в банки. Изразявам личното си отношение по този въпрос. Ако имам спестявания и ми орежат заплатата този месец, ще се справя някак и няма да правя проблем.

- Казвате, че намалението на бюджетите не е реално сътресение?

- Трудно ми е да преценя. Болничните директори, с които се чух, казват, че положението е шок и ужас и не могат да си платят заплатите. Д-р Тодорова донесе справките с преводите за болниците и се видя, че не са много по-различни от предишните. Освен това лимитираните болници този месец ще си получат парите за надлимитната дейност отпреди 2 месеца. Разнопосочни са сигналите, чувствам се объркан. Предстоят срещи и с представители на болниците, разбира се.

- От какво зависи българите да усетят по-добро здравеопазване? Може ли да стане с организационни промени?

- Хората оценяват качеството на здравеопазването по няколко парамедицински признака. Много е важно да имат бърз достъп, както и първият контакт със системата да не е отблъскващ. Това е посока, в която може много ефективно да се работи. Има специални техники на общуване, по които може да се обучат колегите. Държанието помежду ни и с пациентите остава плод изцяло на домашното възпитание и на това как човек реагира на стрес. Под стрес по правило всеки става агресивен, а медицинската работа е такава, че колегите са хронично стресирани и имат огромно напрежение в себе си, което излиза по различен начин.

По отношение на качеството на медицинската помощ твърдя, че пациентите нямат представа дали сме добри лекари, или не. Това трябва да се определя от експерти в медицината. Контролният орган на качеството е агенцията за медицински одит, която работи по сигнали и с планови проверки. Физическият им ресурс е твърде малък, за да работят пълноценно.

- Може ли през мандата ви да се повлияе върху най-големите слабости в сектора? 

- Да, с добро взаимодействие между институциите. Има начин и да се понамалят харчовете. Системата е недофинансирана, с огромна нужда от средства. Няма как с толкова малко пари да се получи суперкачество като в Германия например. Ако германската система бъде поставена в българските финансови условия, не знам дали ще предложи по-добро качество от нашето. Има хронична наплевателност от страна на хората, ползващи здравна помощ, независимо доколко имат основания. Имаме загуба на ментален ресурс - много млади хора напускат страната. Ако им се даде перспектива тук, макар и с по-малко пари, мнозина няма да си прекъснат корена. Това вече трябва да е държавна стратегия.

- Трябва ли да се увеличи здравната осигуровка?

- Да, но хората няма да се съгласят.

- Едни казват, че 8% вноска не стигат, а други са против увеличение, но да се затегне контролът върху харченето. Вие от кои сте?

- Експертите, ако говорят пред хора, които са потенциални избиратели, ще кажат очакваното от тях. Аз казвам, че има нужда от повече пари в системата и трябва да се намалят течовете. Не можем да си нарисуваме пари - трябва да ги дадат потребителите на медицинска помощ. Всеки може да си изчисли годишния разход за здравно осигуряване и ще види, че не дава много.

- Още в първите дни се разграничихте от здравната реформа, но все пак - каква реформа е нужна на този етап? Трябва ли да се промени осигурителният модел и как?

- Не знам откъде да започна... Подчертавам, че говоря изцяло в теоретичен план. Може и не е скъпо да се направи така, че в местата с ограничен достъп до здравни услуги положението да се подобри. Не е трудно да се създадат структури, които обединяват спешна помощ и малък стационар. Повечето общини издъхват да издържат своите болници. Ако държавата поеме функцията си в конституционното право на всеки да има достъп до здравна помощ, би могла да направи такива структури. Може да ги наречем условно спешни центрове, дори на територията на общински болници. Няма да е скъпо да се инвестира в

нов строеж и

ефективен

транспорт

Целта е пациентът, който няма нужда от лечение в по-високо ниво болница, да получи необходимото на място. Там ще има дежурен екип, който няма да се занимава с транспорт. По-тежките случаи пък ще бъдат откарвани в болница. Личната ми идея е тези структури да не зависят от клиничните пътеки, престоят на болните да не зависи от здравната каса, а да се финансират като спешната помощ и лекарите да си получават заплатите от министерството на здравеопазването. Тогава никой няма да гони висока заетост на леглата, за да си изкарат заплатите. Това ще помогне да се намалят болничните легла в районите, където няма мощна болница. Предполага изземване на част от функциите на касата и част от нейния бюджет може да се прехвърли в МЗ за издръжка на тези центрове. Те могат да бъдат направени лесно веднага, но има проблем с издръжката им. Сега малки структури в опита си да оцелеят привличат пациенти, които нямат нужда от хоспитализации. Такъв е моделът и това е стъпка да се излезе от него.

- Ще направите ли тази стъпка?

- Не, това не може да се направи административно - пиша една заповед и почваме от утре. Не е редно така, това е диктатура. Първо хората в съответната община трябва да бъдат попитани и да има общо съгласие. Има и експерти, които наблюдават общественото здравеопазване в други страни - има откъде да се вземе опит.

- Трябва ли да има втори и трети стълб в здравното осигуряване?

- Ако работи добре, съм силно "за". Това е като автокаското на колата - ако искаш, го правиш, но като падне градушката, има кой да оправи колата. На този етап вторият и третият стълб са много пожелателни у нас. Размножаването на здравната каса по силата на конкуренцията би подобрило контрола върху обществените разходи. Всяка генерална промяна в здравната политика трябва да се прави най-малкото с политическо съгласие. В плана за действие към здравната стратегия може би ще опитаме да съживим здравната карта.

- Прекалено много ли са болниците у нас, или правилата за работа между тях и здравната каса трябва да се променят?

- Има концентрация на болници в големите градове. Може би там има излишък на легла. В малката община хората ще кажат, че хич не им е много единствената болница в района.

В идеалния вариант структурите, за които говорих, биха могли да заменят някои общински болници. Има силен натиск от Европа да се намалят болничните легла у нас и същевременно да има достъп до здравеопазване, а това да стане без много пари и без сътресения. Значи ни трябва училище за магьосници - въпросът никак не е лесен за решаване. Подходът трябва да е много умен.

Преструктурирането на здравеопазването изисква голям интелектуален потенциал. Правителство с голяма политическа подкрепа може да вземе решителни мерки по административен начин.

Журналисти на протест срещу прокуратурата

http://offnews.bg/news/n_1/n_379353.html

Журналисти излизат днес на протест срещу прокуратурата. Те се събират от 9.08 ч. пред сградата на Сметната палата. Причината е проверка на Софийската районна прокуратура по сигнал на изпълнителния директор на "Водстрой 98" Момчил Борисов срещу двама редактори от вестник "Капитал" по повод публикацията му от 27 юни, озаглавена "Паниката е по-голяма от проблема" . В нея се коментира кризата в Корпоративна търговска банка и последвалото масово теглене на спестявания от Първа инвестиционна банка. Борисов поискал проверка дали не са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите. Разследващият прокурор изпратил сигнала в СДВР, откъдето извикали управляващия редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и редактора Николай Стоянов, за да дават обяснения. "Считаме това за много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас. Считаме, че с действията си Прокуратурата подхранва съмненията, че български институции работят като под строй по волята на фирмите на няКОЙ, срещу което протестираха българските граждани повече от година. Призоваваме колегите журналисти, както и будните зрители, слушатели и читатели, които не искат да приемат безгласно този акт: в четвъртък Подстрой в 9 и 8 пред Прокуратурата", се казва в съобщението за протеста, организиран чрез Фейсбук.

Renovo Coupe: нова електрическа бегачка

http://cars.actualno.com/Renovo-Coupe-nova-elektricheska-begachka-news_46156.html

Без съмнение най-големият коз на Renovo Coupe е външният му вид. Ретро визията му обаче е съчетана с най-модерните технологий, излизащи от Силиконовата долина. Първата реакция е свързана със славните...

Над 100 000 туристи са посетили "Двореца" в Балчик

http://goodnews.actualno.com/Nad-100-000-turisti-sa-posetili-Dvoreca-v-Balchik-news_46159.html

Повече от 100 000 туристи от цял свят са разгледали архитектурните и исторически забележителности в "Двореца" в Балчик от началото на годината, съобщи директорът на държавния културен инстит...

Големите телевизии крият каква публицистика ще излъчват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255644

От есента телевизиите в събота и неделя вече ще са различни. Публицистиката най-вероятно ще намалее, а тази, която ще остане, ще изглежда по друг начин.
Големите частни телевизии - Би Ти Ви и Нова тв, обаче ревностно крият какво смятат да направят. Нищо че септември е след няма и две седмици.
Много е вероятно неделя следобед да изглежда по друг От есента телевизиите в събота и неделя вече ще са различни. Публицистиката най-вероятно ще намалее, а тази, която ще остане, ще изглежда по друг начин. Големите частни телевизии - Би Ти Ви и Нова тв, обаче ревностно крият какво смятат да направят. Нищо че септември е след няма и две седмици. Много е вероятно неделя следобед да изглежда по друг

Дъжд от куршуми: Стреляха по демонстранти заради ебола

http://www.bnews.bg/article-114342

От либерийската армия защитиха действията на правоохранителните органи, в чийто състав е имало и армейски части - всичко е по правилата.

Първанов: "Премиерската република" на Борисов бе авторитаризъм

http://frognews.bg/news_74956/

Точка първа от допитването, което прави АБВ е за промяна в държавното устройство и засилване на правомощията на президентската институция. Много се изтощи парламентът. Авторитаризмът го има и при т.нар. "премиерска република", която не съществува никъде, но я видяхме по времето на Борисов".Това каза в "Добро утро, България!" по TV7 президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов.

"Лудогорец" е застрашен от наказание заради расистко скандиране

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365134_ludogorec_e_zastrashen_ot_nakazanie_zaradi_rasistko/?ref=rss


Българският първенец "Лудогорец" е застрашен от наказание заради поведението на публиката си, твърди сайтът на "Газета спортурилор". Според информацията привържениците на отбора от Разград са скандирали "Цигани, цигани" в мача със "Стяуа" (0:1) от плейофа в Шампионската лига.

Привържениците на двата състава са били наблюдавани през целия двубой от представител на УЕФА. "Имаме човек, чиято задача е да следи двете публики, както и какво се пее и той описва всичко в доклад", заявил...

Бареков: Обидно е да има политици като Бойко Борисов

http://www.cross.bg/borisov-barekov-liderut-1426471.html

/КРОСС/ "За да сложа ДПС в ъгъла трябва аз да съм силен, а не Бойко Борисов, който ще се премени с нови дрехи, но резултатът пак ще е същия", каза лидерът на лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на среща в Чипровци. "Дадохте ми голяма власт в Европа, но тя няма да помогне нещата да се оправят у нас. Три са партиите на статуквото, които искат място в българския парламент - ГЕРБ, БСП и ДПС. Има и една друга партия, която може да промени нещата и това е ББЦ. Ние трябва да направим всичко възможно ДПС да бъде извадена от позицията, която е заела и да спре с разпределянето на порциите", категоричен е Бареков. "Българският народ е интелигентен - нацията е създавана 13 века и е обидно да има политици като Борисов, които да пращат младите да пасат овце", каза още той.    

Румънци: УЕФА да накаже Разград за расизъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255933

Румънското издание "Газета спортурилор" твърди, че делегатът на мача "Стяуа" - "Лудогорец" е описал скандиранията на привържениците от България, които били расистки. Според изданието от Букурещ ясно се чувало "Цигани, цигани", насочено към местната публика.

Вероятно няма да се стигне до най-тежката санкция - мач при закрити врати, но е вероятна Румънското издание "Газета спортурилор" твърди, че делегатът на мача "Стяуа" - "Лудогорец" е описал скандиранията на привържениците от България, които били расистки. Според изданието от Букурещ ясно се чувало "Цигани, цигани", насочено към местната публика. Вероятно няма да се стигне до най-тежката санкция - мач при закрити врати, но е вероятна

Преглед на варненския печат - 21 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261744

"Заради опасността от ебола Гранична полиция и лекарите „на бойна нога“, е водеща тема за вестник "Черно море". Ще бъде проведено и съвместно учение с разиграване на реална ситуация по установяване на пътник с повишена температура, пристигащ от африканска страна, засегната от заболяването.

15 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров

http://www.vesti.bg/15-godini-ot-sybarianeto-na-mavzoleia-na-georgi-dimitrov-6020471

Той е построен през 1949 г. за шест денонощия, а цялостното му премахване отнема с ден повече

Учени от НАСА откриха забранен замърсител в атмосферата

http://www.cross.bg/nasa-kolichestvo-emisii-1426470.html

/КРОСС/ Американската космическа агенция НАСА откри в атмосферата необяснено количество вещество, което разгражда озоновия слой и което е забранено за използване по света от 30 години. Веществото въглероден тетрахлорид (CC14), се е използвало при пожарогасителите или сухи почистващи продукти. То е забранено през 1987 г. с Протокола от Монреал заедно с хлорфлуорокарбонатите. Страните членки на този протокол не са имали никакви нови емисии на CC14 между 2007 и 2012. Изследването на НАСА обаче показва, че в атмосферата има емисии на този замърсител и те са средно 39 000 тона годишно или около 30% от максималния регистриран някога обем от него преди влизането на забраната в сила. „Не би трябвало да имаме всичкия този CC14", казва ученият от НАСА Кин Лян, който е основен автор на изследването. „Ясно е, че става въпрос за наличие или на неидентифицирано индустриално изтичане или на големи емисии от заразени обекти или за неизвестни източници на CCl4", каза той. Сега учените трябва да се опитат да установят откъде идва цялото количество CCl4, предава БГНЕС. Без никакво излъчване на CCl4 между 2007 и 2012 г., натрупаното отпреди количество е трябвало да намалява с един до 4% годишно. Установено е, че намаляването става по-бавно - с едва 1% на година, предава Дарик.    

"Беглика фест" започва в Родопите с творчески идеи за социална промяна

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/21/2365077_beglika_fest_zapochva_v_rodopite_s_tvorcheski_idei_za/?ref=rss


Фестивалът "Беглика" за устойчиво развитие и зелени идеи започва днес в местността язовир Голям Беглик и ще продължи до 24 август, съобщават организаторите. Освен сцени във водата, таксита на лодки, обичайните спортни преживявания, творчески работилници и интересна музикална програма, в шестата си година обновеният фестивал ще организира и форума "Метаморфози", който събиря лектори от сферите на културата, образованието и икономиката за обмяна в търсене на иновативни решения за проблемите,...

Днес ще е предимно слънчево

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244369_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE

 Днес времето ще се задържи предимно слънчево, след обяд – горещо. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Привечер над западните райони облачността ще се увеличи и дори на отделни места краткотрайно ще превали. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Над Черноморието ще е слънчево, след обяд с до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат по-ниски, спрямо тези от вътрешността на страната - между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 25°-27°.

И над планините ще е предимно слънчево. След обяд над масивите в западната част от страната ще се развие купеста облачност и до вечерта на отделни места краткотрайно ще превали. Вятърът по билата ще е до умерен от запад. Дневна температура на височина 1200 метра около 24°-25°, на 2000 метра - около 17°.

Бареков се зарече в Чипровци: ДПС ще е в ъгъла!

http://www.bnews.bg/article-114345

Целта ни е да няма управление без програмата на ББЦ, заяви Николай Бареков на среща със симпатизанти.

Овчаров: Служебното правителство да сложи ”Южен поток” на здрава основа

http://www.mediapool.bg/ovcharov-sluzhebnoto-pravitelstvo-da-slozhi-yuzhen-potok-na-zdrava-osnova-news223947.html

Ако служебното правителство иска да остане запомнено с нещо, трябва да постави ”Южен поток“ на изчистена, здрава икономическа основа, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров. ”С "Южен поток" нещата си вървят натам, накъдето казах, че ще стигнат – един проект, който трудно може да бъде доказан, че е неефективен или неизгоден или стратегически неполезен, ние ще си го провалим. "Южен поток" винаги е бил политически проект. /…/ Проектът вместо да се разглежда като политически и да се обезпечи подкрепата на всички страни, през които минава той от ЕС, в България си съществуваше като една огромна сума пари, междувременно увеличена 3 пъти от първоначалната си стойност, която трябва да бъде разделена между няколко компании, определени още по времето на Бойко Борисов – български”, посочи Овчаров пред БНР. По думите му вместо да ”решаваме политическата и геостратегическата задача, ние тръгнахме да делим едни пари, което доведе до резултата, който имаме в момента”. ”ЕК прави нещо, ние в България правим нещо друго, Русия си мисли, че правим нещо трето, а американците си решават техните геостратегически задачи. В крайна сметка ще имаме едно голямо нищо”, добави той. Според него проблемът на проекта не е в ЕК, а в икономическата  обосновка и осигуряването на политическата му подкрепа в рамките на Е. ”Това  много лесно може да се случи, ако държавите-бенефициенти по проекта заявят достатъчно ясно, организирано и категорично интереса си. Въпросът е, че ние пак разчитаме някой си в ЕС да реши въпрос, който ние не сме решили”, каза Овчаров. Енергийният експерт Христо Казанджиев посочи, че проектът "Южен поток" трябва да бъде изцяло предоговорен както в съответствие с европейските изисквания, така и с нормалната икономическа логика. ”Не се съмнявам, че всички законови изисквания във връзка с взимането на решение за увеличаване на капитала са изпълнени, иначе не биха могли да бъдат приети. Това увеличение на капитала се готвеше много отдавна. В тази връзка бяха преведени съответните суми от БЕХ към компанията "Южен поток – България", така че за мен не е изненада, че се стигна дотам. Това е притеснително дотолкова, доколкото нещата се задълбочават и стават все по-трудни да бъдат приведени в съответствие с интересите на България. За мен е притеснително това, че дейностите по проекта продължават да се реализират, въпреки многократно повтаряното като мантра от редица експерти становище, че проектът е убийствен за България”, посочи той. По думите му, проектът носи огромни рискове за България, освен това, че е прекалено скъп: ”Разходите сравнено между България и Сърбия – в България са два пъти по-високи, така че проектът генерира и ще генерира огромна политическа корупция. БЕХ ще бъде изправен пред невъзможност да обслужва задълженията си и поетите ангажименти. И в момента е така, но проблемът ще се задълбочава и ще става необратим. В резултат на това той ще бъде обявен за приватизация и не е трудно човек да се досети кой би успял да го купи”, прогнозира Казанджиев.

Михаил Миков: Кабинетът бойкотира "Южен поток"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255917

Служебният кабинет се стреми всечески да бойкотира изграждането на "Южен поток", заяви още Миков. По този проект има външни интереси. Ще видим дали служебното правителство ще се поддаде на тези външни интереси и проектът ще бъде спрян. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на БСП Михаил Миков. Служебният кабинет се стреми всечески да бойкотира изграждането на "Южен поток", заяви още Миков. По този проект има външни интереси. Ще видим дали служебното правителство ще се поддаде на тези външни интереси и проектът ще бъде спрян. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на БСП Михаил Миков.

Поглед през очите на Рила, извън кръга на паневритмията

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/08/21/2364782_pogled_prez_ochite_na_rila_izvun_kruga_na/?ref=rss


"Заповядайте в джипа, днес возим на половин цена по случай празника!". Призивът идва от собственик на високопроходим автомобил, паркирал близо до лифта, който води в подстъпите на седемте рилски езера. Че уж е забранено автомобили да влизат на територията на парка вече очевидно няма значение за никого освен за онези, на които наистина им пука и чиито брой непрекъснато намалява. За момента няма желаещи да се качат в джипа, а и опашка на лифта малко преди 8 ч. няма.

Празникът, за който...

Михаил Миков: Кабинетът бойкотира "Южен поток"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255898

Служебният кабинет се стреми всечески да бойкотира изграждането на Служебният кабинет се стреми всечески да бойкотира изграждането на "Южен поток", заяви още Миков. По думите му по този начин се блокират хиляди работни места у нас. По този проект има външни интереси. Ще видим дали служебното правителство ще се поддаде на тези външни интереси и проектът ще бъде спрян.

Цената на суровия петрол върви надолу

http://econ.bg/Новини/Цената-на-суровия-петрол-върви-надолу_l.a_i.562790_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate за доставка през октомври поевтиня с 28 цента (0,3%) до 93,17 долара за барел на електронната търговия на...

Семейството на починал мъж дари органите му за трансплантация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/T_84sonM2JI/

Семейството на 61-годишен мъж в мозъчна смърт дари органите му за трансплантация, съобщават от МБАЛ-Бургас. Починалият е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. След като получава мозъчен кръвоизлив и лекарите установяват инструментална мозъчна смърт, именно тя взима трудното, но и изключително хуманно решение да дари органите му, които могат да спасят трима души. В 03:00 часа днес екипи от столицата са пристигнали в Бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София. Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас за последните 5 години.

„Поднасяме искрени съболезнования на семейството и им благодарим за хуманния жест”, каза д-р Антон Григоров, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация).

61-годишният мъж постъпва в Реанимацията на МБАЛ-Бургас във вторник с диагноза мозъчен кръвоизлив. Вчера по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството дава съгласие за донорство. За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ-Бургас действат изключително бързо. Координаторът по донорство на болницата д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации. Те, заедно с началника на отделението д-р Григоров и останалите им колеги, подготвят пациента и остават по време на експлантацията, която започва в 03:00 часа сутринта.

В момента се правят имунологични тестове за съвместимост и се търсят подходящи рецепиенти за бъбреците и черния дроб. Понеже времето за трансплантация на черния дроб е най-кратко, той ще бъде трансплантиран първи.

Ръковоството и целият персонал на МБАЛ-Бургас още веднъж благодарят на семейството на починалия пациент и им изказват съболезнования. „За нас те са силни и благородни хора. Благодарим им, че въпреки болката си дават надежда на още няколко души да продължат живота си”, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

МБАЛ-Бургас е база за експлантации на черен дроб и бъбреци, които се извършват от специализирани екипи.

Бизнесменът К. Дачев: Държавата субсидира ненужни професии

http://frognews.bg/news_74955/

"Когато човек излезе достатъчно рано да живее самостоятелно, а не с родителите си, това помага в бъдещото му развитие, понеже той отрано започва да планира разходите си за наем, храна и така нататък. Просто човек се научава на повече отговорности и това е положително." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" предприемачът Красимир Дачев.

Холандия нанесе четвърта загуба на баскетболистите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255923

Холандия удари България на баскетбол - 66:57 (39:40) и ни остави с 4 поредни загуби в групата, което означава едно - няма и теоретичен шанс за класиране на европейското.

Нашите водеха на почивката с една точка срещу домакините, като в играта ни вдъхновител се оказа тийнейджърът Александър Везенков. Младокът наниза пет тройки през първото полувре Холандия удари България на баскетбол - 66:57 (39:40) и ни остави с 4 поредни загуби в групата, което означава едно - няма и теоретичен шанс за класиране на европейското. Нашите водеха на почивката с една точка срещу домакините, като в играта ни вдъхновител се оказа тийнейджърът Александър Везенков. Младокът наниза пет тройки през първото полувре

Трета поредна загуба за "Фулъм" с Бодуров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255915

Николай Бодуров игра 90 минути, но кошмарният старт на кариерата му в Англия продължава. „Фулъм" загуби за трети път поред - 0:1 у дома от „Уулвърхемптън", като с 0 точки е на дъното в класирането на второто ниво на лигата - Чемпиъншип.

Бакари Сако вкара още в 15-ата минута за гостите, а в последните секунди изпусна и дузпа. „Фулъм" бе освиркан Николай Бодуров игра 90 минути, но кошмарният старт на кариерата му в Англия продължава. „Фулъм" загуби за трети път поред - 0:1 у дома от „Уулвърхемптън", като с 0 точки е на дъното в класирането на второто ниво на лигата - Чемпиъншип. Бакари Сако вкара още в 15-ата минута за гостите, а в последните секунди изпусна и дузпа. „Фулъм" бе освиркан

Министър-председателят Близнашки сформира екипа си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rOKBnY48Ook/

Министър-председателят проф. Георги Близнашки сформира екипа си.

Началник на кабинета на премиера е Георги Георгиев. Георгиев е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е член на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, правен и бизнес консултант, адвокат по административно, търговско и финансово право. В периода 1990-1993 г. е заемал различни длъжности в Министерството на науката и висшето образование, бил е и главен секретар на министерството. В периода 2001-2003 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Проф. д-р Емилия Друмева е съветник на премиера по изборните въпроси. Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала в Германия, Испания, Португалия, САЩ, Великобритания. Била е сътрудник по национално и сравнително конституционно право в Института за правни науки при БАН, директор на Дирекция „Правна и законодателна дейност” в НС, председател на експертния съвет към Временната комисия за изменение на Конституцията в 39-ото НС, български представител два мандата в Европейския комитет на Съвета на Европа. Съдия е в Конституционния съд от 2003 г. до 2012 г. Автор е на монографии, учебници, публикации в областта на конституционното право и правата на човека.

Деница Желева е съветник на премиера по външнополитическите въпроси. Желева е магистър по скандинавистика, американистика и икономическа психология от Рейнския университет „Фридрих Вилхелм” в Бон. Специализирала е в дипломатическите институти на министерствата на външните работи на Германия и България. Работила е във фондация „Конрад Аденауер“ като координатор на проекти по медийната програма за Югоизточна Европа. Била е сътрудник в Катедра „Скандинавистика” във Философския факултет на Рейнския университет. В Датския културен институт в Бон е работила в звеното за връзки с обществеността.

Съветник на премиера по национална сигурност ще бъде Цвятко Георгиев. Той е магистър по право и по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, магистър по психотерапия и консултиране от Нов български университет. Има следдипломни квалификации по медиация. В периода 2010-2013 г. е експертен сътрудник в подкомисията за парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения към Народното събрание. Преди това е работил в НСО и ДАНС, където е бил директор на дирекция. Участвал е в Комитета по сигурността и Специалния комитет на НАТО.

Мая Иванова е съветник на министър-председателя по юридическите въпроси. Тя е магистър по право в Софийския университет, където е съосновател на Клуба по конституционно право. От юни 2013 г. е юридически съветник в Изпълнителна агенция „Морска администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а преди това е работила в адвокатска кантора.

Деканът на Стопанския факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. д-р Ганчо Ганчев ще бъде съветник на премиера Близнашки по икономическите въпроси. Завършил е международни отношения в Московския държавен институт. Специализирал е в чуждестранни научни организации и в международни финансови институции. Професионалната му квалификация е в сферата на финансите и кредита, финансовите пазари, макроикономическата политика, икономическата теория и теорията на прехода.

Христо Христев е съветник на министър-председателя по европейските въпроси. Доктор е по право от Университета на Нанси, Франция, и е преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Води специализирани курсове по право на ЕС в Института по публична администрация и в Академията на МВР. Участвал е в различни изследователски проекти на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Институт „Отворено общество“, Transparency International, Фондация за развитие на правосъдието, Института по публична администрация на Германия. Автор е на редица публикации и преводни материали в областта на правото на Европейския съюз.

Веселин Нинов е съветник на министър-председателя по медийната политика. Роден е на 16 октомври 1982 г. в Русе. Бакалавър е по връзки с обществеността от СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по политология от Философския факултет на СУ по специалностите „Политически мениджмънт“ и „Международни политически отношения и сигурност“. Започва професионалната си кариера в Правителствената информационна служба през март 2005 година. От 2010 г. до 2012 г. е главен експерт в Министерството на финансите, а от февруари 2012 г. до 7 август 2014 г. е началник на отдел в Прессекретариата на държавния глава.

Доц. Юлиана Матеева ръководи катедра „Правни науки” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Доц. Матеева е съветник на министър-председателя по наказателно-правна реформа. Магистър е по право от Техническия университет във Варна, доктор по наказателно право от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Професионалното й развитие е изцяло в академичната сфера – преподавала е в ТУ – Варна, ЮЗУ – Благоевград и Варненския свободен университет.

Проф. Калин Янакиев ще бъде съветник на премиера по въпросите на духовната сфера. Преподавател е във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Има издадени 13 книги и десетки публикации и студии. Изследователските му интереси са в областта на християнството, философията, средновековието, културата, православието.

Най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева ще бъде съветник на министър-председателя по въпросите на младежта и спорта. Професионалната й кариера продължава от 1981 г. до 1994 г. За първи път намира място в топ 10 на световната ранглиста през1984 г. (№9), за да стигне до най-доброто си класиране – №3, през февруари1985 г. Спечелила е 19 титли на единично и четири титли на двойки. Бронзов медалист е от Олимпийските игри в Сеул. През 1993 г. е обявена за спортист №1 на Швейцария. Мануела Малеева е съосновател и оперативен мениджър на фондацията „Swissclinical”, която работи в подкрепа на децата с увреждания в България.

 

Опълченците взеха под контрол Иловайск

http://www.cross.bg/ilovaiisk-donbas-ykraiina-1426468.html

/КРОСС/ Опълченците в Донецка област заявиха, че гр. Иловайск вече се намира изцяло под техен контрол, съобщи РИА Новости. По-рано постъпваше противоречива информация за това, какво точно се случва в града. Националната гвардия на Украйна обяви, че Иловайск е под контрола на батальона „Донбас“, но атаките от страна на опълченците продължават. Опълчението от своя страна заяви, че украинската армия е превзела само един квартал в града. Съветникът на вътрешния министър на Украйна Зоран Шкиряк по-късно съобщи, че военните са превзели почти целия Иловайск. „Към края на деня Иловайск бе напълно освободен от украински военни и се контролира от опълчението“, се казва в съобщение на сайта на пресцентъра на ДНР. Батальоните „Донбас“ и „Азов“ са претърпели огромни поражения, съобщават още от щаба на опълченците.

За два дни еболата отне живота на над 100 души в Африка

http://www.cross.bg/pochinali-liberiya-ebola-1426469.html

/КРОСС/ За два дни - 17-и и 18-и август, в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея от ебола са починали още 106 души, съобщи Световната здравна организация. За същото време новите случаи на заразяване са се увеличили с повече от 220, предава БНР. От избухването на епидемията от опасния вирус през декември м.г. са починали 1350 души, а заболелите са над 2400. Най-сложна е ситуацията в Либерия, където за два дни от вируса, срещу който няма регистрирани ваксина и лекарство, са починали 95 души. Там ебола стигна до столицата Монровия.  

Щетите от въоръжения конфликт в Източна Украйна превишават 600 милиона долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=261722

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини Москва, че се опитва да задуши икономически Украйна чрез бойните действия в страната. По думите му конфликтът в Източна Украйна разрушава инфраструктурата и нанася огромни щети. Щетите от конфликта в Източна Украйна задушават ежедневно икономиката на страната.

Джордж Буш - младши се заля със студена вода, предизвика Бил Клинтън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255908

Бившият президент на САЩ републиканецът Джордж Буш-младши стана поредната знаменитост, която се поля с кофа ледена вода в подкрепа на болните от амиотрофична латерална склероза. Водата върху Буш, който бе седнал на стол, изсипа лично съпругата му Лаура.  "На всички вас, които ме предизвикаха, ще кажа следното: не мисля че е приемливо,

Кадиев: Тече люта битка за първите места в листите

http://www.cross.bg/mesta-listite-mihail-1426465.html

/КРОСС/ "Парламентарната група ще се свие драстично и водачите са една ли не единствените гарантирани, които ще влязат в следващия парламент. Затова и битката за първите места в листите е особено люта", коментира в "Добро утро, България!" по TV7 Георги Кадиев. Повод за коментара му беше ситуацията в Благоевград, където местното ръководство се възпротиви Кристиан Вигенин да оглави листата в областта. Там посочиха Корнелия Нинова като правилната фигура, но председателят на партията Михаил Миков публично им размаха пръст и заплаши, че в крайна сметка решението ще бъде взето на "Позитано" 20. Той се усъмни, че БСП ще вземе 60 депутатски места, както прогнозира проф. Михаил Константинов и добави, че единственото, което Столетницата може да обещае в този момент, е да е силна опозиция.  

Георги Първанов: Идеята за парламентаризъм в България се изхаби

http://pik.bg/георги-първанов-идеята-за-парламентаризъм-в-българия-се-изхаби-news216337.html

Георги Първанов: Идеята за парламентаризъм в България се изхаби

Първа точка от допитването, което АБВ прави, е идеята за промяна на държавното устройство със засилване на президентските правомощия. Това е нещо, което може и трябва да се промени, за да има баланс на властите. Ако го няма този баланс, някои в парламента започват да правят каквото си искат. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7. По думите на Първанов, българският парламент и самата идея за парламентаризъм са се „изхабили“, а това води до неефективност на институцията като цяло.

Конкретните поводи за повдигането на въпроса за промяна на държавното устройство е искането на президента за провеждане на референдум за промяна в изборното законодателство и президентското вето, допълни той.

„Няма обяснение това, че един президент предлага референдум и едно „мнозинство“ – няколко обединени партии, чиито избиратели не надхвърлят 1 милион – спира инициативата на държавния глава. Няма управленска, политическа и морална логика в това. Или ветото – президентът връща един закон, той се преодолява със същия брой гласове, необходими за утвърждаването на един законопроект“, обясни Първанов.
Опасенията от авторитаризъм, според лидера на АБВ, са неоснователни, защото такъв съществува и при така наречената „премиерска република“. 

„Тя конституционно не съществува, но де факто я видяхме по времето на Борисов“, заяви Първанов. 

И Джордж У. Буш беше полят с ледена вода в кампанията за амиотрофичната латерална склероза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/21/2365132_i_djordj_u_bush_beshe_poliat_s_ledena_voda_v/?ref=rss


Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш прие предизвикателството на кампанията за обливане с кофа ледена вода и предизвика колегата си Бил Клинтън да стори същото, предаде "Асошиейтед прес".

Във видео, разпространено чрез профилната му страница в социалната мрежа Facebook Буш казва: "Не мисля, че подобава на президент да се плиска с ледена вода, така че просто ще ви напиша чек."

Видеото показва обаче как съпругата му Лора усмихнато го залива с вода и заявява: "Този чек е от...

Потънахме в боклуци

http://www.zapernik.com/obshtestvo/potunahme-v-bokluci_33820/

Кофите в квартал "Могиличе" преливат

Вече повече от седмица ,воня се носи в целият квартал "Могиличе". Кофите преливат! И почистващите фирми ли излязоха отпуска?!

Интересното е, че по ул.Софийско шосе ,кофите се изхвърлят, но в квартала е страшно.

Може ли август месец, в най големите жеги, да не можеш да си отвориш прозореца,защото някой не си е свършил работата.

Джордж Буш - младши се заля с ледена вода, предизвика Бил Клинтън (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255901

Бившият президент на САЩ републиканецът Джордж Буш-младши стана поредната знаменитост, която се поля с кофа ледена вода в подкрепа на болните от амиотрофична латерална склероза. Водата върху Буш, който бе седнал на стол, изсипа лично съпругата му Лаура.  "На всички вас, които ме предизвикаха, ще кажа следното: не мисля че е приемливо,

Мъри: Играл съм в групите на ШЛ, не ме е страх от Виляреал

http://football.actualno.com/Myri-Igral-sym-v-grupite-na-ShL-ne-me-e-strah-ot-Viljareal-news_46114.html

Треньорът на Астана Станимир Стоилов показа самочувствие преди днешния първи мач на своя отбор в плейофите на Лига Европа срещу Виляреал. "Да, съперникът идва от много силно първенство, каквото ...

Емил Костадинов: Крайно време е Томов да каже кой финансира ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Emil-Kostadinov-Krajno-vreme-e-Tomov-da-kaje-koj-finansira-CSKA-news_46124.html

Не мога да бъда категоричен кой е крив и кой прав във взаимните обвинения, които си разменят Александър Томов и Иво Иванов. Повече от година мина, откакто съм извън кухнята на ЦСКА. Затова и не знам к...

Гонзо разкарва и Наумовски

http://bgfootball.actualno.com/Gonzo-razkarva-i-Naumovski-news_46129.html

Левски има намерение да освободи още един от новопривлечените играчи. Става въпрос за вратаря Кристиян Наумовски, пише "Тема Спорт". Причините са две - незадоволителни изяви по време на трен...

Нов спонсор дирижира Ботев (Пд)

http://bgfootball.actualno.com/Nov-sponsor-dirijira-Botev-Pd-news_46132.html

Сериозните проблеми в Ботев (Пловдив) наложиха очаквана промяна в управлението на клуба. От известно време софийският бизнесмен Веселин Бушев на практика дърпа конците в "жълто-черния" клуб ...

Времето на Торес в Челси изтече

http://football.actualno.com/Vremeto-na-Tores-v-Chelsi-izteche-news_46142.html

Ръководството на Челси планува близка раздяла с нападателя Фернандо Торес. Лондончани ще използват испанеца като "разменна монета", за да осъществят желан трансфер. "Сините" ще вкл...

Защо пигмеите са толкова ниски?

http://interest.actualno.com/Zashto-pigmeite-sa-tolkova-niski-news_46148.html

Американски учени от университета "Пен стейт" в щата Пенсилвания обясниха на какво се дължи ниският ръст на пигмеите - той име е дал предимство, когато са странствали в гъстите джунгли, пише...

Състезатели търсят заровено съкровище в София

http://moresport.actualno.com/Systezateli-tyrsjat-zaroveno-sykrovishte-v-Sofija-news_46154.html

На 13-и септември ще бъде даден старт на уникално по рода си отборно състезание, в търсене на заровено съкровище – TRACE (The Treasure Race Adventure). На игрова площ от 2000 декара над 100 ...

Близнашки ще говори с Портних за мерките срещу ново наводнение във Варна

http://varna.actualno.com/Bliznashki-shte-govori-s-Portnih-za-merkite-sreshtu-novo-navodnenie-vyv-Varna-news_46151.html

Служебният премиер професор Георги Близнашки ще посети днес Варна и ще говори с варненския кмет Иван Портних във връзка с унищожителното наводнение в квартал „Аспарухово”. Срещата ...

И Албания праща оръжие на Ирак

http://asia.actualno.com/I-Albanija-prashta-oryjie-na-Irak-news_46155.html

Албания изпраща оръжие и муниции в Ирак и Афганистан. Така Тирана на практика подкрепя решението на ЕС да се окуржаи износа на оръжие за Багдад, за да може борбата срещу джихадистите от "Ислямска...

Протестна мрежа ще поиска от премиера прозрачност в работата на изпълнителната власт

http://noresharski.com/protestna-mrezha-shhe-poiska-ot-premiera-prozrachnost-v-rabotata-na-izplnitelnata-vlast/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mrezha-shhe-poiska-ot-premiera-prozrachnost-v-rabotata-na-izplnitelnata-vlast

Няколко дни след като министър-председателят Георги Близнашки обяви пред медиите, че в края на тази седмица ще се срещне с представители на различни организации от протестиращи, от Протестна мрежа публикуваха на своята Facebook страница няколко свои искания, които ще представят лично на премиера.

„Като неформална организация на граждани, поставяща си за цел да бъде коректив на всяко управление, искаме да направите всичко, което е във Вашите правомощия, за да осигурите пълна прозрачност и публичност във всички обществено-значими сфери“, пишат от Протестна мрежа. Според тяхната публикация срещата им с Близнашки ще бъде в петък.

Освен исканията си за прозрачност на важни за страната енергийни договори, за това дали е имало разследвания срещу журналисти и протестиращи, за създаване на публичен електронен регистър с пълна информация за спечелилите европроекти участници и максимално съдействие на Комисията по досиетата, протестиращите са подготвили и конкретни предложения в областта на културата, транспорта и правосъдието.

The post Протестна мрежа ще поиска от премиера прозрачност в работата на изпълнителната власт appeared first on Noresharski.com.

Дали е трябвало някои партии изобщо да се раждат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255489

Предложението на Соломон Паси НДСВ само да прекрати съществуването си е опит за съзнателно политическо действие, което да съхрани поне отчасти достойнството на една партия, управлявала в два последователни мандата България. Пет години след като НДСВ не успя да преодолее парламентарната бариера през 2009 година, партията смени ръководството и съюзни Предложението на Соломон Паси НДСВ само да прекрати съществуването си е опит за съзнателно политическо действие, което да съхрани поне отчасти достойнството на една партия, управлявала в два последователни мандата България. Пет години след като НДСВ не успя да преодолее парламентарната бариера през 2009 година, партията смени ръководството и съюзни

Миков: Има напрежение в БСП и се надявам то да продължи през цялата кампания

http://www.cross.bg/mikov-izborite-vodach-1426461.html

/КРОСС/ „Доброжелателите" на БСП винаги търсят повод да й намерят някакъв кусур, но времето и практиката са доказали, че това няма кой знае какъв ефект", каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на БСП Михаил Миков. „Кристиан Вигенин не иска да оглавява структурата в Благоевград - става въпрос за водач на листа. Той има всички качества да бъде водач и е крайно време да се уважава уставът и правилата. Днес ще обсъдим защо се вдигна толкова шум. Трябва да е ясно, че БСП е национална партия и на избори се търси национални представителство", коментира той скандалът с избора на бившия външен министър за водач на листата в Благоевград. Той бе на мнение, че хората много повече се интересуват от това, което БСП ще предложи като национална политика, а не толкова от вътрешнопартийните неща на партията. „Смятам, че никой политик не трябва да има частно-собственичко чувство към избиралите. Избирателите са на всички, те не са собственост на някой определен политик", категоричен бе той. „За правителството на Орешарски важното беше да се намали цената на тока и да се ограничат онези едри играчи, които по-късно се установи, че години наред са начислявали разходи, които по един или друг начин не са били присъщи

Две версии за убийството на бизнесмена Семков

http://frognews.bg/news_74954/

За момента няма заподозряни за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Разследващите работят основно по две версии – врагове или неуредени бизнес отношения.

Първанов: Парламентът се изтощи. Авторитаризмът го има и при т.нар. "премиерска република"

http://www.cross.bg/purvanov-ikonomika-georgi-1426467.html

/КРОСС/ "Бих се радвал да имаме и над 20-30 депутата в следващото Народно събрание (НС), но повече искам да имаме добро парламентарно присъствие и да сме незаобиколим фактор." Това каза в "Добро утро, България!" по TV7 президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов. "Аз съм "за" преференциалния вот и то при по-ниска бариера. В листовката, с която правим допитване, точка 2 е искането за смесена избирателна система. Нашата идея е избирателят да има по-широк избор", обясни Първанов. Той е убеден, че АБВ ще влезе в следващото Народно събрание. "АБВ направи добра стъпка - за 2 месеца съществуване достигнахме парламентарната бариера през май. Имаме хора в листите, които са се доказали", добави лидерът на АБВ. "Никой не иска да се води дебат. Ние сме предложили рязко намаляване на субсидиите на партиите, промяна на плоския данък, на системата на доходите и може би най-важното - искаме радикално да се промени моделът на българската икономика. Тя работи на ишлеме - за износ. Нямаме икономика, която да даде шанс за висок и качествен растеж", продължи разсъжденията си бившият президент. По думите му една от грешките на прехода е, че държавата се е изтеглила от всички сектори. "Германия излезе в кризата, защото държавата се намеси, когато трябваше - подкрепи автомобилното производство, което изтегли цялата икономика", даде пример Георги Първанов

Отворено писмо до Президента, Премиера и Министъра на образованието и науката

http://www.zapernik.com/obshtestvo/otvoreno-pismo-do-prezidenta-premiera-i-ministura-na-obrazovanieto-i_33819/

(проект)

Не само защото обещах на групата на активно коментиращите (предимно учители) под публикацията Учителка от Перник взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа!, но и понеже сам бях решил да спазя традицията от няколко години вече да пиша Открито писмо на всеки пореден нов министър на образованието и науката, тази сутрин решавам да зарежа цялата си останала работа и напиша това дълго отлагано писмо. Отлагах писането на това писмо не просто поради прекалената си заетост с...

Продължава

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/21/2365053_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

След 1:1 Тонев мечтае за Шампионската лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255904

Оставеният по милост в Шампионската лига „Селтик" измъкна 1:1 като гост на Марибор в първи мач от плейофите и е близо до груповата фаза. След изхвърлянето на полския „Легия", тимът от Глазгоу бе върнат в надпреварата, въпреки че бе разбит от варшавския отбор с 1:6 общ резултат в предишния кръг.

Е, поне „Селтик" може да стори добро дело за българ Оставеният по милост в Шампионската лига „Селтик" измъкна 1:1 като гост на Марибор в първи мач от плейофите и е близо до груповата фаза. След изхвърлянето на полския „Легия", тимът от Глазгоу бе върнат в надпреварата, въпреки че бе разбит от варшавския отбор с 1:6 общ резултат в предишния кръг. Е, поне „Селтик" може да стори добро дело за българ

Джамбазки: Има намеци за взаимодействие между ББЦ, Пеевски и ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_379345.html

"Има много намеци за взаимодействие между ББЦ, Пеевски и ДПС", това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.   „Една част от твърде експресивно поведение на г-н Бареков са доста неприемливи. За нас най-разумно е обединението на патриотите и родолюбците", добави той. "Конфигурацията „г-н Ковачки и прокуратурата” е перфектна комбинация. Всички видяхме какво излезе по телевизията за Бобов дол", коментира накратко Джамбазки новата коалиция на "България без цензура" и партия "Лидер". На въпрос дали Джамбазки ще дари 80% от заплатата си като евродепутат, както Бареков го предизвика вчера, евродепутатът отвърна, че дарението не е нещо, което се натрапва. "Аз съм готов да даря пари, но няма след това да ходя по медиите и студията, за да навирам в очите на хората действията си и да показвам обекта на дарение като панайрджийска мечка. Г-н Бареков например вчера показа, че ще направи дарение, но след две седмици. На мен не ми е присъща парвенющина, когато помагам", добави евродепутатът. По отношение на предстоящите избори Джамбазки заяви, че Патриотичният фронт е третият път – не ГЕРБ, не БСП, не тези две партии плюс ДПС. "Нашата цел е да убедим хората да последват този път, а какви ще са резултатите ни на вота – каквито сме заслужили", подчерта заместник-председателят на ВМРО.

Преглед на печата, четвъртък, 21 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-21-август_l.a_i.562785_at.1.html

СТАНДАРТ: Лихвите по ипотеки мръднаха надолу Спад на новите ипотечни заеми заради промените в Закона за потребителския кредит отчетоха от...

Работят по две версии за убийството на бизнесмена Семков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255890

За момента няма заподозряни за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Разследващите работят основно по две версии – врагове или неуредени бизнес отношения, съобщи Нова телевизия.
Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнеспартньори. От техните показания става ясно, че той не е бил заплашван, За момента няма заподозряни за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Разследващите работят основно по две версии – врагове или неуредени бизнес отношения, съобщи Нова телевизия. Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнеспартньори. От техните показания става ясно, че той не е бил заплашван,

Две версии за убийството на Семков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255886

За момента няма заподозряни за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Разследващите работят основно по две версии – врагове или неуредени бизнес отношения, съобщи Нова телевизия.
Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнеспартньори. От техните показания става ясно, че той не е бил заплашван, За момента няма заподозряни за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков. Разследващите работят основно по две версии – врагове или неуредени бизнес отношения, съобщи Нова телевизия. Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнеспартньори. От техните показания става ясно, че той не е бил заплашван,

Руски военни осуетиха разузнаване на японска шпионска подводница

http://www.cross.bg/podvodnitza-vodi-pogranichnite-1426464.html

/КРОСС/ Специализирани части на руския Военно-морски флот са пресекли вероятен опит за разузнаване на японска подводница, съобщава “Комерсант”, цитиран от РИА Новости. Инцидентът е станал в пограничните води на Японско море. Подводницата е била засечена на север от пролива Лаперуза, където минава руско-японската граница. След като на японците им станало ясно, че са засечени, те набързо напуснали пограничната зона, оттегляйки се към неутрални води. По предварителни данни японската подводна лодка е била дизел-електрическа, тип Oyashio. Инцидентът е бил докладван на началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Японското посолство в Москва не е излязло с коментар. Подобен инцидент имаше и на 7 август, когато в пограничните води на Баренцово море бе засечена американска подводница тип Virginia, вероятно на разузнавателна мисия.

В държавата има достатъчно възможности за работа, но няма желаещи да я вършат

http://www.cross.bg/rabota-ikonomikata-durzhavata-1426466.html

/КРОСС/ "Когато човек излезе достатъчно рано да живее самостоятелно, а не с родителите си, това помага в бъдещото му развитие, понеже той отрано започва да планира разходите си за наем, храна и така нататък. Просто човек се научава на повече отговорности и това е положително." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" предприемачът Красимир Дачев. "В държавата има достатъчно възможности за работа, но няма желаещи да я вършат. Грешката на държавата е, че от дълги години субсидира специалности без оглед дали те са нужни към този момент на икономиката ни. Тя трябва да субсидира тези специалности, които след това ще създадат кадри в сферите, където икономиката ни е по изявена и където те ще помогнат за реализирането на приходи. А това, което прави държавата е да създава кадри без оглед дали след това те ще имат някаква реализация", каза още той. "Държавата двадесет години отсъства и просто наблюдава отстрани, вместо още от малки да обяснява на хората, че за да имат в бъдеще работа, те трябва да следват в тези, тези и тези специалности, защото те са реално нужни и изкарват пари за икономиката. Вместо това ние наблюдаваме създаването на множество специалности, които може би звучат добре на младите хора, но имат много малко или никакво реално приложение в икономиката", категоричен бе той

700 деца от столичните домове ще бъдат преместени

http://pik.bg/700-деца-от-столичните-домове-ще-бъдат-преместени-news216333.html

700 деца от столичните домове ще бъдат преместени

700 деца от столични социалните домове ще бъдат преместени в центрове за настаняване от семеен тип впрез следващата година, съобщава "Монитор". Те ще са в близост до школа и детски градини, в които хлапетата ще бъдат записвани и постепенно приобщавани към нормалния образователен процес. Къщичките ще са с асансьори, места за релакс и детски площадки. Освен това за децата с увреждане е предвиден и басейн с топки, в който да се раздвижват.

„Целта е да получат близка до семейната среда и да бъдат обгрижвани и да водят интегриран начин на живот с цел по-голяма самостоятелност в тяхното бъдеще”, коментира зам.-кметът по социални дейности Албена Атанасова.

За целта ще бъдат назначени 105 детегледачи, психолози, ресурсни учители или други специалисти с педагогически функции. Те ще помагат именно за по-бързото навлизане на хлапетата в нормалния процес на обучение. 


 

20 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=261742

20 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от "Пътна полиция" – Варна. При инцидентите няма пострадали, нанесени са материални щети. 42-годишен пътник в автобус на градския транспорт е пострадал вчера.

Бързи и яростни: Бербатов срещу Фалкао (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/21/2365128_burzi_i_iarostni_berbatov_sreshtu_falkao_video/?ref=rss


Българският нападател Димитър Бербатов често е определян за бавен, муден и дори за мързелив. В сайта на "Монако" беше публикувано видео, от което се вижда, че той може да бъде и доста пъргав.

От клуба са заснели съревнование между него и колумбийската звезда Радамел Фалкао. По време на тренировка двамата преминават през различни упражнения и накрая трябва да ритнат топката.

Пред погледите на съотборниците си Бербатов и Фалкао правят "поредна футболна драма". От кадрите не...

М.Миков: Служебният кабинет бойкотира "Южен поток"

http://frognews.bg/news_74953/

Служебният кабинет се стреми всячески да бойкотира изграждането на "Южен поток", заяви още Миков. По думите му по този начин се блокират хиляди работни места у нас. По този проект има външни интереси. Ще видим дали служебното правителство ще се поддаде на тези външни интереси и проектът ще бъде спрян. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на БСП Михаил Миков.

Меглена Кунева: Не съм имала срещи с лидери извън Реформаторския блок

http://www.cross.bg/kyneva-blok-borisov-1426463.html

/КРОСС/ „Не съм имала срещи с лидери извън „Реформаторския блок". Чувала съм се с г-н Борисов след евроизборите, когато той се обади, за да ме поздрави за спечеленото място в европарламента", заяви Меглена Кунева в предаването „Здравей, България". Кунева отговори на обвиненията на Радан Кънев, че лидери в „Реформаторския блок" тайно се срещат с Борисов. „При мен нещата са ясно и мога да гарантирам, че никой не влияе върху решенията на изпълнителния съвет на „Реформаторския блок"", заяви Кунева. За взаимоотношенията с останалите лидери в РБ, Кунева заяви, че те са съвсем работни, дори приятелски. Запитана за евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ, Кунева заяви, че такива обещания не се правят преди изборите. „Първо избирателят ще каже дали ни дава шанс да управляваме и с колко процента. Предварителни намерения няма. Докато не минат изборите, ние нямаме мандат да кажем, че ще управляваме", коментира Кунева. „Социологическите проучвания сочат, че г-н Борисов вероятно ще бъде победител. А мандатът ще отиде при първия. Оттам нататък трябва да се види има ли той мнозинство, защото г-н Борисов заяви, че няма да управлява без мнозинство", коментира още Меглена Кунева. Според нея обаче това решение на Борисов не би било правилно. „Той може и да покани някой за коалиция

Каролев: Грешно е предложението за увеличаване на осигуровките

http://www.cross.bg/osigyrovkite-zaplata-karolev-1426462.html

/КРОСС/ „Напоследък само отрицателни неща се говорят. Актуализацията на бюджета е необходима, но въпросът е в детайлите и според мен трябва да има съкращение на разходите. Основните икономически показатели за последното тримесечие са добри - има сравнителен растеж и леко увеличаване на заетостта и това са добри новини. Публичните изяви на министър Христосков обаче са смущаващи - предложението му за увеличаването на осигуровките е погрешно", заяви в сутрешния блок на БНТ Владимир Каролев. „Години наред минималните осигурителни прагове се определяха на база на преговори. Въпросът е, ако ситуацията е трудна, да се докаже на синдикатите и работниците, че това наистина е така. Работодателите и бизнесът непрекъснато искат преговори и споразумения на браншово равнище. Германия има тарифни заплати и във всеки бранш това е определено. Минималната заплата в бранша трябва също да се договори - ние буквално срутихме социалните фондове с намалението на осигуровките", каза от своя страна Мика Зайкова. „Германия едва тази година сложиха минимална работна заплата и просто, защото Меркел нямаше избор. Господин Христосков пламенно подкрепяше намаляването на осигуровките до едно време. С изключение на 2009 и 2010 ръстът на приходите от осигуровките е много по-голям от прогнозните. При намаляването на осигуровките се увеличават приходите и то над прогнозираното

Кристиан е наполовина македонец! Той ще води в Благоевград!

http://www.bnews.bg/article-114343

Кристиан има всички качества да е водач не само в Благоевград, но и в други райони. Крайно време е да се уважава устава. И все пак Кристиан половината е македонец. С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков защити идеята бившият външен министър Кристиан Вигенин да води листата на социалистите в Благоевград.

ЦИК отказа регистрация на две партии, една е под въпрос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255879

Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила.
Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число. Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число.

В жегите: Поне 2 пъти дневно душ и без тлъсто

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255679

В жегите спешните кабинети в страната се пълнят с прегрели хипертоници, пациенти с инфаркти или инсулти, със застигнати от чревни инфекции, съобщиха лични лекари. Ето какво съветват те, за да не търсите доктор:
- Пийте повече течности. Поне по 2-2,5 л на ден. Добре е да не са ледено студени. В минералната вода изстисквайте малко лимон, а в айряна В жегите спешните кабинети в страната се пълнят с прегрели хипертоници, пациенти с инфаркти или инсулти, със застигнати от чревни инфекции, съобщиха лични лекари. Ето какво съветват те, за да не търсите доктор: - Пийте повече течности. Поне по 2-2,5 л на ден. Добре е да не са ледено студени. В минералната вода изстисквайте малко лимон, а в айряна

Лоран Фабиюс призова страните в Близкия изток да се обединят срещу джихадистите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/21/2365123_loran_fabijus_prizova_stranite_v_blizkiia_iztok_da_se/?ref=rss


Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс призова всички страни от Близкия изток да действат заедно срещу джихадистите от организацията "Ислямска държава", предаде агенция "Франс прес". Призивът беше адресиран и към Иран и петте постоянни членки в Съвета за сигурност на ООН.

Външният министър говори пред депутати, след като в сряда президентът Франсоа Оланд обяви в статия във вестник "Монд", че ще предложи организирането на международна конференция за сигурността в Ирак....

Квартали на столицата остават без вода в петък

http://pik.bg/квартали-на-столицата-остават-без-вода-в-петък-news216332.html

Квартали на столицата остават без вода в петък

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 22 август 2014 г. (петък).

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Лазар Михайлов" в кв. „Бенковски" , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:

бул. „Лазар Михайлов" от ул. „Поп Георги Величков" до ул. „Завой"

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: площад Биримирци.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 22 август 2014 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Охридско езеро" в жк „Сердика", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:

ул. „Охридско езеро" от ул. „Земляне" до бл. 25

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Земляне", ъгъла с ул. „Охридско езеро".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

ЦИК отказа регистрация на две партии, една е под въпрос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255874

Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила.
Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число. Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число.

„Протестна мрежа" ще пита ДАНС и МВР за финансирането на протестите

http://www.cross.bg/bulgariya-protestite-mrezha-1426460.html

/КРОСС/ "От една година се развиваше опорната точка, че протестите в страната срещу бившето правителство не са спонтанни, че те са финансирани от чужди организации и отстояват неясни интереси." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Антоанета Цонева от „Протестна мрежа", председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. Тя коментира, че материалите в медиите в тази връзка обикновено са публикувани в медии близки до Делян Пеевски и майка му или са публикувани анонимно или чрез псевдоним "Не, не е вярно, че съм взимала пари за извършването на каквато и да е дейност по време на протестите каквито публикации има във вестник „Труд", където пишеше, че американски организации са финансирали с 6 милиона лева", категорична бе тя. "Утре „Протестна мрежа" ще има среща с премиера на България и ще попитаме ДАНС и МВР имат ли данни, че протестът в България е бил финансиран по какъвто и да е начин, или той е бил спонтанен. Ако няма доказателства за някакви незаконни плащания то тезите на всички медии, включително на вестник „Труд" биха се разбили на пух и прах, а това би означавало, че те просто се опитват да създават несигурност и недоверие в гражданите на България", съобщи тя.  

Меглена Кунева: Няма да се кандидатирам за лидер на Реформаторския блок

http://frognews.bg/news_74952/

„Не съм имала срещи с лидери извън „Реформаторския блок”. Чувала съм се с г-н Борисов след евроизборите, когато той се обади, за да ме поздрави за спечеленото място в европарламента”, заяви Меглена Кунева в предаването „Здравей, България”.

Нов протест за отварянето на КТБ

http://econ.bg/Новини/Нов-протест-за-отварянето-на-КТБ_l.a_i.562782_at.1.html

Вложители и служители на КТБ АД ще излязат на нов протест в Пловдив. Те настояват централната банка и правителството да предприемат незабавни...

Пишкането в океана е полезно за морските твари

http://interest.actualno.com/Pishkaneto-v-okeana-e-polezno-za-morskite-tvari-news_46146.html

Пишкането в океана е полезно за морските твари и не е така вредно, като ходенето по малка нужда в басейна, уверяват американски учени, цитирани от в. "Дейлимейл". Тези изводи бяха направени...

Всяко чудо за 3 дни - толкова ли струва човешкият живот?

http://viewpoint.actualno.com/Vsjako-chudo-za-3-dni---tolkova-li-struva-choveshkijat-jivot-news_46144.html

Във вторник – 19 август, се случи поредното нещастие. Некачествен ремонт на асансьор в София доведе до инцидент, при който загина една жена, а друга и в момента продължава да се бори за живо...

След "Южен поток България", още три ключови енергийни дружества искат промяна на капитала си

http://business.actualno.com/Sled-Ujen-potok-Bylgarija-oshte-tri-kluchovi-energijni-drujestva-iskat-promjana-na-kapitala-si-news_46145.html

Крайно странни и навеждащи на определени мисли процеси текат в един от най-важните икономически сектори на България – енергетиката. След скандала между Министерството на икономиката и енерг...

22 партии и 7 коалиции напират за НС

http://www.moreto.net/novini.php?n=261738

22 партии и 7 коалиции ще се впуснат в битката за депутатските места на насрочените за 5 октомври парламентарни избори. Това стана ясно, след като ЦИК хлопна кепенци за регистрации точно в 18 часа вчера. Сред подалите документи за вота са и четирите политически сили, които бяха представени в закритото вече 42-ро НС – ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”.

Две жертви в 25 тежки катастрофи

http://www.vesti.bg/novini/dve-zhertvi-v-25-tezhki-katastrofi-6020470

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 25 тежки катастрофи с 36 ранени и двама загинали, съобщават от СБА.

САЩ са провели неуспешна операция за спасяване на заложници в Сирия

http://www.mediapool.bg/sasht-sa-proveli-neuspeshna-operatsiya-za-spasyavane-na-zalozhnitsi-v-siriya-news223946.html

САЩ  са извършили операция за спасяване на американски заложници, държани от групировката ”Ислямска държава” в Сирия, но не успели да открият пленниците. Това призна  Пентагонът. ”Операцията включваше въздушни и сухопътни елементи (...) но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на набелязаното място”, се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс. Мисията е била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничка на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма. Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 г. Джихадистите заплашиха, че ще убият още един заложник - американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Ирак. Според висши американски държавни служители решение за спасителната мисия било взето, след като разузнаването сметнало, че е успяло да установи къде са държави заложниците. Но няколкото десетки командоси, спуснати от самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с джихадисти от ”Ислямска държава”, преди да се изтеглят. В престрелката били убити известен брой джихадисти, а един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен от неприятелски огън, уточняват източниците. Вестник „Вашингтон пост” съобщи, че операцията е била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на ”практически всички служби” и имала за цел освобождаване на заложници, сред които е бил и Джеймс Фоули, съобщи ИТАР-ТАСС. Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката ”Ислямска държава” да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак. Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор. Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП, цитирана от БТА. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.

Наказание за расизъм заплашва Лудогорец

http://www.bnews.bg/article-114341

Българските фенове обиждали румънските с „Цигани, цигани“.

Служителки на КТБ обжалват наложените им мерки за неотклонение

http://frognews.bg/news_74951/

Софийският градски съд ще разгледа отново мерките за неотклонение на главната счетоводителка на Корпоративна търговска банка – Мария Димова и заместничката й – Борислава Кючукова.

Би Ти Ви спира "Кухнята на Звездев", "Бон Апети" се връща в Нова тв

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255665

Най-доброто кулинарно предаване в ефира - Най-доброто кулинарно предаване в ефира - "Кухнята на Звездев", задържало се на екрана над 10 години, изненадващо спира. За тази есен Би Ти Ви се отказва и от другата готварска рубрика - "Бон Апети". Както имаше две почти еднакви предавания през миналата година, през новия тв сезон на екрана на Би Ти Ви изобщо няма да се готви. "И на двете

Дебат "Труд": Правата на пациента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255693

Организациите на болните
българи с анализи в “Труд”

Спазват ли се правата на българските пациенти? Разбира се, че не, със сигурност не всички, ще възкликне всеки. Защото всеки от нас за съжаление рано или късно опира до здравната система.
А трябва ли да се спазват? Естествено, даже се знае как - добра практика в страните от Европейския съюз мн Организациите на болните българи с анализи в “Труд” Спазват ли се правата на българските пациенти? Разбира се, че не, със сигурност не всички, ще възкликне всеки. Защото всеки от нас за съжаление рано или късно опира до здравната система. А трябва ли да се спазват? Естествено, даже се знае как - добра практика в страните от Европейския съюз мн

Меглена Кунева: Не съм имала срещи с Бойко Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/meglena-kuneva-ne-sym-imala-sreshti-s-bojko-borisov-6020469

Коментарът ѝ бе по повод обвиненията на Радан Кънев, че лидери в „Реформаторския блок” тайно се срещат с Борисов; Кунева каза още, че няма да се кандидатира за лидер на Блока

Съветът за сигурност на ООН призова Израел и палестинците да преговарят

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-prizova-izrael-i-palestintsite-da-pregovaryat-news223945.html

Съветът за сигурност на ООН изрази "сериозно безпокойство" от възобновяването на боевете в Ивицата Газа между Израел и палестинците и призова двете страни отново да седнат на масата на преговорите, за да постигнат трайно прекратяване на огъня, съобщиха световните агенции. Призивът се съдържа в декларация, приета единодушно от 15-те държави в съвета  Бойните действия в палестинската територия избухнаха отново във вторник след десетдневно примирие. Хамас и Израел възобновиха взаимния обстрел и прекъснаха мирните преговори в Кайро Въоръженото крило на организацията Хамас предупреди чуждите авиокомпании да спрат да използват летището на Тел Авив от 6.00 ч. тази сутрин. Аерогарата вече бе обект на ракетен обстрел от палестинците. От своя страна премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че военната операция в Ивицата Газа ще продължи. ”Няма да спрем, докато пълната сигурност и спокойствието не се върнат за всички граждани на Израел”, каза Нетаняху.

Кунева: Не съм се срещала с Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_379341.html

„Не съм имала срещи с лидери извън „Реформаторския блок”. Чувала съм се с г-н Борисов след евроизборите, когато той се обади, за да ме поздрави за спечеленото място в европарламента”, това заяви днес Меглена Кунева. "Нямам нищо против с кого се вижда г-н Радан Кънев. Но за себе си мога да ви гарантирам, че не се срещам с никого. Има органи в Реформаторския блок и в Движение България  гражданите (ДБГ), които вземат политическите решения и аз ги спазвам, добави Кунева. По въпроса за коалиция с ГЕРБ Кунева предложи германския модел – след изборите да се направи допитване до избирателите си дали искат коалиция с Бойко Борисов. На въпрос защо тогава има намеци за тайни срещи, Кунева отвърна, че утре можело да се окаже, че дори нямало намеци. "Решенията в Реформаторския блок се взимат от Изпълнителния съвет и от Гражданския съвет", повтори тя. И отрече Иван Костов да има влияние върху политическия курс на Блока. Според Кунева преди изборите обещания за коалиции не се правят. Причината – първо избирателят трябвало да каже какво доверие дава, защото е различно да имаш 4% или 10%, подчерта лидерът на ДБГ. Кунева посочи, че най-вероятно ГЕРБ ще спечели, но трябва да се види дали ГЕРБ ще иска да управлява. "За мен не е правилна позицията на г-н Борисов да не управлява, ако няма пълно мнозинство", подчерта Кунева. И добави, че чак ако ГЕРБ покани Реформаторския блок, в случай че Блока е в парламента, тогава ще се решава. Естественият ни партньор е вдясно, където е ГЕРБ, но това не става безусловно – имаме програма и точки от нея, по които не отстъпваме. Няма да се кандидатирам за лидер на Реформаторския блок. Ще имаме кандидат, който да участва във вътрешния избор, но тепърва ДБГ ще го изберат от редиците си, увери Кунева.

230 огнища на "син език" в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_379337.html

Огнищата на "син език" в страната вече са 230 - в 22 области на страната. Получено е разрешение за ваксинация от Европейската комисия (ЕК) и предстои да се осигури ваксината за щама. От около 2000 са смъртните случаи на животните. Заразата не е опасна за хората, съобщават от Министерството на земеделието и  храните (МЗХ).  В МЗХ ще заседава координационният щаб, създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев във връзка със сложната обстановка в страната, предизвикана от заболяването "син език". Ще бъде разгледано актуалното състояние на разпространението на заболяването, както и ще се обсъдят конкретни мерки за преодоляване на болестта. На среща със фермери преди няколко дни Грудев заяви, че дълго време заразата е крита. "Заболяването е констатирано през юни, до края на юли вече е обхваната половината страна, но въпреки това дълго време никой не говореше за "син език" и за проблема със заболяването", заяви тогава министърът. Според него не са взети необходимите мерки за предотвратяването на заразата и това е основната причина да се стигне до епидемия в момента.

Български морски флот купува четири нови “зелени” кораба

http://www.moreto.net/novini.php?n=261739

“Параходство Български морски флот” АД поръча строителството на 4 нови “зелени” бълкера. Това съобщиха пред Maritime.bg от базираната във Финландия компания Foreship Bluetech. От специализираната в дизайна на еко-кораби фирма уточниха, че договорът е с опция за строителство на още 2 съда от този тип.

Започваме преговорите за лот 4 на магистрала "Струма"

http://econ.bg/Новини/Започваме-преговорите-за-лот-4-на-магистрала-Струма-_l.a_i.562781_at.1.html

От следващата седмица най-вероятно ще започнат преговорите с гръцката фирма „Актор“ за строителството на на лот 4 от магистрала „Струма“ между Кулата...

И последният задържан за КТБ се мъчи да излезе от ареста

http://www.bnews.bg/article-114340

Софийски градски съд ще разгледа искането на главния счетоводител на КТБ Мария Димова и нейният заместник - Боряна Кючукова за изменение на мерките им за неотклонение. Димова е под домашен арест, заради здравословното й състояние, а Кючукова е последната останала в ареста от първоначално задържаните четирима души.

Откъс от романа “Житие на Исмаил Ферик паша” на Реа Галанаки

http://www.grreporter.info/Otks_ot_romana_Zhitie_na_Ismail_Ferik_pasha_na_Rea_Galanaki/15979

Реа Галанаки е една от най-награждаваните съвременни гръцки автори, удостоявана е два пъти с Държавната награда за литература, носител е на наградата “Уранис” на Атинската академия, както и на наградата “Никос Казандзакис” на община Ираклион в остров Крит и на наградата на читателите на Националния център на книгата в Гърция. Романът й “Житие на Исмаил Ферик паша” е преведен на български от Здравка Михайлова и е издаден от издателство “Лада” през 1998.

прочети повече

Томов: Очаквам на изборите да гласуват повече от 3,5 млн. души

http://www.cross.bg/partii-tomov-broii-1426459.html

/КРОСС/ "Кандидатите за парламента съвсем не са от 56-те партии. Има около 10-тина максимум партии и коалиции с някакви шансове да попаднат в следващия парламент." Това заяви в предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число. "Документи за участие в изборите са подали 22 политически партии и 7 коалиции. Броят на участващите в избори партии съответства на традиционното число, защото в коалициите има общо 34 партии, т.е. общият брой партии, които са подали документи, са 56. Не са малък брой партиите, просто много от тях участват в коалиции", поясни той. "Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила. Колко точно ще бъдат участниците - ще знаем, след като тя завърши и Комисията евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията на ЦИК във ВАС", коментира Томов. По думите му, има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация. Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен. Според него е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа. "Българите гласуват на парламентарни избори. Очаквам, че на тези избори броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване