Скъсана дига е причинила наводнението в Бургас?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293377

Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на екип на БНТ, тръгнал по следите на водата, причинила бедствието, при което загинаха трима души през последните дни.
От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, но изключиха възможността той да е причина за потопа в края на миналата седмица. Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на екип на БНТ, тръгнал по следите на водата, причинила бедствието, при което загинаха трима души през последните дни. От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, но изключиха възможността той да е причина за потопа в края на миналата седмица.

Третата поръчката за одитор на фонд "Земеделие" е отменена

http://pik.bg/третата-поръчката-за-одитор-на-фонд-земеделие-е-отменена-news223464.html

Третата поръчката за одитор на фонд "Земеделие" е отменена

Третата обществена поръчка за избор на сертифициращ орган на фонд "Земеделие" беше отменена от Комисията за защита на конкуренцията. Решението е във връзка с постъпила жалба от "Захаринова и партньори" и "Делойт България", пише "Стандарт".

В декларациите за липса на конфликт на интереси не са изчерпани всички възможности за наличието на такъв конфликт, смятат антимонополистите. Провалът на поредната поръчка за избор на одитор във фонда поставя под въпрос 1,6 млрд. лв., платени за декар ниви и проекти по Програмата за развитие на селските райони. Те са разплатени от държавния бюджет, но не са потвърдени от сертифициращ орган, затова може да не ни бъдат възстановени от Брюксел.

Оттук нататък ще се възползваме от всички законови възможности, за да се осъществи бърз избор на сертифициращ орган, каза земеделският министър Васил Грудев, като подчерта, че отменената поръчка е пусната на 11 юни. Еврокомисията отложи крайния срок за сертифициране на средствата до края на януари 2015 г., припомни министърът.

 

Близо четвърт от проверените асансьори се оказват опасни

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/09/09/2377575_blizo_chetvurt_ot_proverenite_asansyori_se_okazvat/?ref=rss


Започналите масови проверки на техническото състояние на асансьорите в страната показват, че от всички проверени съоръжения близо една четвърт са опасни. Проверките започнаха след като в жилищен блок в София през август пропадна асансьор, при което една жена загина, а друго бе тежко ранена.

Днес от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обявиха резултатите от проверките досега. Проверени са общо 925 асансьора, от които неизправни се оказали 213 (25%) и те са...

Създават първия електромобил с 3D принтер (Видео)

http://econ.bg/Новини/Създават-първия-електромобил-с-3D-принтер-Видео-_l.a_i.566363_at.1.html

Американската компания Local Motors е в процес на отпечатването на първия електромобил в реални размери, който е абсолютно годен за шофиране. Частите...

БНБ: Не сме упълномощавали г-н Сашо Дончев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293343

Управителят на БНБ не е упълномощавал Сашо Дончев да прави изявления от името на централната банка, съобщи Александър Урумов, ръководител на пресцентъра на БНБ.
Това изявление той направи по повод съобщеното на председателя на Управителния на съвет на Стопанската камара Сашо Дончев след срещата му с главния прокурор за състоянието на КТБ. Управителят на БНБ не е упълномощавал Сашо Дончев да прави изявления от името на централната банка, съобщи Александър Урумов, ръководител на пресцентъра на БНБ. Това изявление той направи по повод съобщеното на председателя на Управителния на съвет на Стопанската камара Сашо Дончев след срещата му с главния прокурор за състоянието на КТБ.

Търновалийски: Социалистическата идея дава на честните хора вяра за бъдещото

http://www.cross.bg/turnovaliiiski-hora-dava-1429461.html

Пловдив /КРОСС/ 70 гълъби пуснаха в пловдивското небе кандидатите за народни представители от „БСП лява България". С този жест, символизиращ идеалите за мир и човеколюбие, те отбелязаха 70-годишнина от Деветосептемврийската победа. В словото си пред повече от 500 пловдивчани водачът на листата с №22 изтъкна значението на датата 9.09.1994г като основа за индустриалния прогрес у нас и развитието на конкурентно селско стопанство. От дистанцията на 70-те години, които честваме днес, ние имаме самочувствието да се гордеем със забележителните постижения на социалистическа България: под 1% неграмотност на населението, здравеопазване на световно ниво, 33-то място в света по икономическо благосъстояние, посочи Търновалийски. Хилядите антифашисти, партизани и техни ятаци, достойните мъже и жени, участвали в Бригадирското движение дадоха своя принос в строителството на родината. Техният подвиг, тяхната саможертва и всеотдайност ни задължават нас, техните наследници и носители на социалистическия идеал, каза Георги Търновалийски. Той подчерта, че млади и стари, момчета и момичета, хора на физическия и интелектуалния труд, работници и служители, продължават да изповядват социалистическата идея. Защото тя е актуална, истински правдива, дава на честните хора вяра в бъдещето и усещане за смисъл в нелекото ежедневие. В заключение Георги Търновалийски изтъкна, че подвигът на героите антифашисти дава сили на левицата за предстоящата битка

Петър Стоянов: Десницата ще понесе тежък удар, ако СДС изчезне (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_386585.html

Скоро имах случайна среща с бившия президент на Украйна Виктор Юшченко на конференция, посветена на събитията в страната. Когато ме попита как съм, в какво положение е страната ни, аз по инстикт понечих едва ли не да се оплаквам. Той изведнъж се дръпна и ми каза: г-н Президент, ти идваш от държава, член на НАТО и ЕС, а ние водим война - заради желанието ни да станем част от НАТО и ЕС. Това заяви Петър Стоянов на дискусионната среща на СДС София „Дясната перспектива за България: 25 години по-късно“. „На фона на постоянното ни оплакване се замислих, че въпросът е и на гледна точка“, отбеляза Стоянов. По отношение на партийните въпроси той заяви с емоция: „СДС трябва да е част от Реформаторския блок. Изчезването на партията от политическата сцена ще нанесе тежък удар не само в емоционален, но и в политически план върху българската десница. СДС продължава да бъде като онзи възрастен човек, от когото вече не се очаква кой знае какво, но фактът, че го има, до много голяма степен носи успокоение на синия електорат.“, Повече от изявлението на политика можете да чуете във видеото към новината. По програма Стоянов получи пръв време на конференцията на СДС София - непосредствено преди бившия председател на СОС Владимир Кисьов и бившия външен министър на България Соломон Паси. Дискусионната среща се проведе в два панела пред около 60 души в зала „Мусала“, хотел Хилтън. В първата част темата беше „Дясното в политиката: СДС – надеждата за промяна“, а във втората -  „Дясното в икономиката: СДС – управленска алтернатива“.

Visa пуска нова разплащателна услуга

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e4cbc99/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cvisa0Epuska0Enova0Erazplashtatelna0Eusluga0H1797210C/story01.htm

Visa Token Service заменя 16-цифрения код, който се намира на лицевата страна на банковите карти, с дигитален идентификатор


Скъсана дига - причина за наводнението в Бургас?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293364

Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на екип на БНТ, тръгнал по следите на водата, причинила бедствието, при което загинаха трима души през последните дни.
От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, но изключиха възможността той да е причина за потопа в края на миналата седмица. Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на екип на БНТ, тръгнал по следите на водата, причинила бедствието, при което загинаха трима души през последните дни. От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, но изключиха възможността той да е причина за потопа в края на миналата седмица.

Турция въвежда по-строги интернет регулации

http://www.vesti.bg/sviat/turciia-vyvezhda-po-strogi-internet-regulacii-6021953

С предложените промени държавният орган за регулиране на телекомуникациите ще може да съхранява данни на потребителите и да следи онлайн активността им, информира в. "Хюриет".

Школата по етнография и народни занаяти "Творилницата" при ОДК-Варна все още приема деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=263594

Все още има свободни места в новооткритата школа по етнография и народни занаяти "Творилницата". Единственото условие за прием е, децата да имат афинитет към ръчното творчество и интереси към етнографията, историята, археологията, съобщиха от ОДК-Варна за Moreto.

Разрушават язовира в Априлово

http://www.cross.bg/hora-aprilovo-pomosht-1429460.html

Стара Загора /КРОСС/ Язовирът над старозагорското с. Гълъбово, който преля при обилния дъжд през уикенда и изплаши не на шега и общинските власти, и местните хора, ще бъде закрит и зачеркнат като воден обект. Това съобщи шефът на регионалната служба „Противопожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян Колев във вторник.По време на пороя в петък вечерта и събота през деня преливникът се е напълнил с вода и тя започнал да прелива през него. От приливната вълна по улиците на Априлово на моменти се е образувала река с дълбочина до 2 м. Наложило се Гражданска защита и притекли се на помощ военни да спасявят с лодки бедстващи хора. Ако дъждът не е спрял, е трябвало цялото село да бъде евакуирано, което е щяло да създаде огромни проблеми на спаситерлите, тъй като много възрастни хора отказвали да напуснат домовете си.Микроязовирът в Априлово е общинска собственост и кметът на Гълъбово Николай Тонев вече е подготвил предложение до общинския съвет за разрушаване на язовирната стена. Това на практика щяло да го извади от строя като охраняем и наблюдаван воден обект. Според специалистите това бил един от големите язовири в региона - с над 450 дка площ и повече от 1 млн. и 250 хил. куб. м вместимост. Той се намирал над селото и при липсата на абсолютна сигурност за хората при такива екстрени ситуации, както и на стопански интерес към него, общинарите били на мнение, че е по-добре да бъде разрушен

Доналд Туск подаде оставка

http://www.cross.bg/tysk-donald-podade-1429459.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Полша Доналд Туск подаде оставка. След заседанието на Съвета за национална сигурност той съобщи пред журналисти, че се оттегля от поста. Той е предал заявлението за оставката си на президента на страната Бронислав Коморовски.На 1 декември Туск ще стане председател на Европейския съвет.    

Съдът ще се произнесе по ареста на Цветан Василев в петък

http://www.mediapool.bg/sadat-shte-se-proiznese-po-aresta-na-tsvetan-vasilev-v-petak-news224658.html

Софийският градски съд (СГС) ще разгледа мярката за неотклонение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в петък, съобщиха във вторник от съда.   Заседанието на магистратите ще се проведе по текст от Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда, че "явяването на обвиняемия пред съда се осигурява незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа за довеждането му пред съда".   Информацията за предстоящото разглеждане на мярката на Василев става факт само ден, след като адвокатът му Константин Симеонов обяви, че банкерът има желание да се прибере в България, ако властите не го задържат на границата. Той е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.   "Желанието да се прибере в България е налице. Преди имаше доста сериозна опасност, чисто физическа. Тя, опасността, не е преминала, поне така ми се струва, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. От тази гледна точка връщането му в България е риск, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяване на банката", каза Симеонов в понеделник.   Ден по-късно той потвърди пред журналисти в Съдебната палата, че Василев се намира в сръбската столица Белград и не се укрива. Двамата са се видели, когато банкерът е подписал пълномощното на адвоката, но срещата им не се състояла на мястото, където е отседнал.   По повод заявката на главния прокурор Сотир Цацаров да съдейства за оздравяването на КТБ, Симеонов коментира лаконично: "Мисля, че на главния прокурор не му е точно това работата".   Той обаче не пожела да говори повече за действията на ръководителя на държавното обвинение, добавяйки единствено, че "отдавна е време прокуратурата да започне да говори, когато има доказателства, а не празни приказки".   По думите му евентуалната процедура по екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в България може да отнеме и няколко месеца, но първо той трябва да бъде "локализиран". "Европейската конвенция за екстрадиция си има процедура и тя никак не е лека. Аз съм имал екстрадиции, които са продължавали или шест месеца или година. Това не е европейска заповед за арест", добави юристът.   Освен Василев, по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев. През последните дни Цацаров загатна, че може да има и нови обвиняеми от ръководството на Централната банка.

Съдът обяви, че ще се произнесе по ареста на Цветан Василев в петък

http://www.mediapool.bg/sadat-obyavi-che-shte-se-proiznese-po-aresta-na-tsvetan-vasilev-v-petak-news224658.html

Софийският градски съд (СГС) ще разгледа мярката за неотклонение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в петък, съобщиха във вторник от съда.   Заседанието на магистратите ще се проведе по текст от Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда, че "явяването на обвиняемия пред съда се осигурява незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа за довеждането му пред съда".   Информацията за предстоящото разглеждане на мярката на Василев става факт само ден, след като адвокатът му Константин Симеонов обяви, че банкерът има желание да се прибере в България, ако властите не го задържат на границата. Той е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.   "Желанието да се прибере в България е налице. Преди имаше доста сериозна опасност, чисто физическа. Тя, опасността, не е преминала, поне така ми се струва, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. От тази гледна точка връщането му в България е риск, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяване на банката", каза Симеонов в понеделник.   Ден по-късно той потвърди пред журналисти в Съдебната палата, че Василев се намира в сръбската столица Белград и не се укрива. Двамата са се видели, когато банкерът е подписал пълномощното на адвоката, но срещата им не се състояла на мястото, където е отседнал.   По повод заявката на главния прокурор Сотир Цацаров да съдейства за оздравяването на КТБ, Симеонов коментира лаконично: "Мисля, че на главния прокурор не му е точно това работата".   Той обаче не пожела да говори повече за действията на ръководителя на държавното обвинение, добавяйки единствено, че "отдавна е време прокуратурата да започне да говори, когато има доказателства, а не празни приказки".   По думите му евентуалната процедура по екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в България може да отнеме и няколко месеца, но първо той трябва да бъде "локализиран". "Европейската конвенция за екстрадиция си има процедура и тя никак не е лека. Аз съм имал екстрадиции, които са продължавали или шест месеца или година. Това не е европейска заповед за арест", добави юристът.   Освен Василев, по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев. През последните дни Цацаров загатна, че може да има и нови обвиняеми от ръководството на Централната банка.

Янкова: Очакваме от всички кандидати поведението на толерантния човек

http://www.cross.bg/yankova-dora-bulgariya-1429449.html

Смолян /КРОСС/ Приоритетите на Коалиция „БСП - лява България" в изборната борба бяха представени от водача на листата Дора Янкова в присъствието на още двама кандидат-депутати - д-р Мариана Методиева и Светослав Димитров при подписването на Споразумение за политическа почтеност и толерантност.Приоритет е достъпът до здравеопазване. Нека никой да не се изкушава да посяга на девинската болница, която е още крехка след възстановяването й, подчерта Янкова.Във време на криза духовността е особено важна и сме категорични, че в района трябва да има повече духовност и култура, посочи водачката на листата с номер 22 в бюлетините. Тя припомни, че с промяна в бюджета и с решение на правителството „Орешарски" БСП върна Родопския драматичен театър. Подкрепата за театъра и за ансамбъла е също сред приоритетите на кампанията. Знаем как ГЕРБ се отнася към районите, когато дойдоха на власт и колко местни проекта бяха замразени. Особено важно е да продължи изграждането на пътя Неделино - Долен - Крайна, който свързва района с Комотини, както и да продължи изпълнението на всички общински политики и пътища, които са заложени. Модернизацията на региона и отношението към родопския край е отношение към родопчани и ние няма да отстъпим от политиките, които водихме, особено по отношение на майките, на децата и на пренастройването на земеделието към европейските подходи във втория планов период, подчерта Дора Янкова

Азербайджан - България 0:1!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293281

Илиян Мицански откри резултата за България в 14-ата минута при гостуването на Азербайджан в първи мач от европейските квалификации.
Азерабайджан - България 0:1. Голмайстор: Мицански (14)
Азербайджан: Агаев, Караев, Шукуров, Гусеинов, Садигов, Абъшов, Будак, Назаров, Джавадов, Дашадов, Р. Алиев.
България: Стоянов, Ап. Попов, Бодуров, Манолев, В. Илиян Мицански откри резултата за България в 14-ата минута при гостуването на Азербайджан в първи мач от европейските квалификации. Азерабайджан - България 0:1. Голмайстор: Мицански (14) Азербайджан: Агаев, Караев, Шукуров, Гусеинов, Садигов, Абъшов, Будак, Назаров, Джавадов, Дашадов, Р. Алиев. България: Стоянов, Ап. Попов, Бодуров, Манолев, В.

БЧК достави вода на две села

http://pik.bg/бчк-достави-вода-на-две-села-news223456.html

БЧК достави вода на две села

Българският Червен кръст ще осигури бутилирана вода за жителите на старозагоркото село Малко Кадиево и за радневското село Коларово. На двете места водата е негодна за употреба заради открити ешерихия коли и колиформи, съобщи за „Хоризонт“ заместник областният управител на Стара Загора Теодора Иванова.

Днес беше отменено бедственото положение в Опан, но в Раднево то още е в сила. В нито една от наводнените общини все още няма остойностяване на щетите по пътната и техническата инфраструктура и на пострадалите домакинства. В Раднево на сесия на Общинския съвет утре ще бъде гласувано предложението на кмета за отпускане на 30 хиляди лева помощ на собствениците на наводнени къщи и стопански постройки.

Помощ от общинския бюджет ще получат и потърпевшите от пороя в Гълъбово. Там очакват средства от Комисията по бедствия и аварии към МС за почистване на коритото на река Сазлия. В следващите дни започва доизграждането на последните 60 метра от дигата край реката. В община Опан наводнените къщи са над 50. Проблематично ще бъде осигуряването на фургони за 30-те роми от село Ястребово, защото рухналите им къщи са незаконни. Кметът ще търси решението на проблема с помощта на БЧК и на арендаторите на земи.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви за „Хоризонт“, че засегнатите от наводнението домакинства в 16-те села на общината няма да бъдат допълнително подпомагани финансово от местната власт, защото щетите в къщите им не са така драстични, както в останалите няколко общини.

БНБ ще е готова с доклад за състоянието на КТБ на 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263596

Ситуацията с КТБ и път за излизане от кризата бяха предметът на разговорите, които бяха проведени в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. Сутринта при него са били представители на БНБ и служебният министър на финансите Румен Порожанов, а по-късно се състоя поисканият разговор от страна на работодателските и синдикални организации.

Близо 2300 жертви на вируса ебола

http://www.vesti.bg/novini/blizo-2300-zhertvi-na-virusa-ebola-6021954

Близо 2300 души са починали от вируса ебола в Западна Африка от началото на епидемията тази година, съобщи Световната здравна организация, като подчерта, че близо половината от смъртните случаи са били регистрирани в последните 21 дни.

Пенсионери искат мораториум на заплатите на чиновниците

http://www.bnews.bg/article-115973

Докато не се реши проблемът с пенсиите, да бъде наложен мораториум върху увеличението на заплатите на чиновници и служители, поискаха от Българската асоциация на пенсионерите.

Миро потече от ръцете на Христос

http://www.cross.bg/hristos-miro-tzurkvata-1429458.html

Пазарджик /КРОСС/ Иконата на Иисус Христос Пантократор /Вседържател/ в катедралната църква "Успение Богородично" в Пазарджик трети ден пуска миро.Течността не бива да се докосва, каза свещеник Яков, тъй като тя вероятно има божествен произход. Край иконата се усеща приятен аромат.Тя е разположена на "царския ред" на иконостаса, като се пада петата вдясно от "царските двери" на олтара. Никой от посетителите на църквата и служителите в нея не си спомня дали в града е имало друга икона, която да мироточи.С дясната си ръка Христос благославя, като пръстите му образуват гръцките букви ІС ХС, съкращение на Иисус Христос. Това разположение на пръстите е също нагледно учително средство - палецът, показалецът и средният пръст събрани заедно означават Светата Троица, а другите два пръста символизират двете природи на Христос (божествена и човешка).Изключително рядко се случва подобно чудо, категорични са и свещениците. Мирото с мирис на тамян, примесен с благовония, се стича от ръцете на Христос. То станало особено видимо на Малка Богородица. Иконата е там от създаването на храма и е монтирана в иконостаса вероятно след неговото основаване през 1840 г. Какво означава това миро и защо се появява точно сега, е загадка, казват храмовите свещеници. В древността то често е било свързвано с изцелението.Появата на миро върху иконата е предвестник на предстоящи войни и бедствия

Над 1 млн. лв. социални помощи раздадени на пострадалите от последните наводнения

http://www.cross.bg/poslednite-pomoshti-pomosht-1429457.html

Хасково /КРОСС/ Над 1 млн. лв. социални помощи са раздадени на пострадалите от последните наводнения. Това съобщи в Хасково социалният министър Йордан Христосков.76 молби за еднократна социална помощ на пострадали в наводненията са получени в хасковската регионална социална дирекция. До края на тази седмица с пощенски запис хората ще получат финансовата помощ в размер на 325 лв. 22 са те в село Странско и още 15 в димитровградския кв. Черноконево, посочи Христосков. За страната от наводненията във Варна, Добрич, Мизия и последните в Бургаско, Старозагорско и Хасковско еднократните помощи са между 3 и 4 000.Той каза още, че учебната година в наводнените селища ще започне нормално на 15 септември.

ГЕРБ наводниха социалните мрежи със селфита как помагат в пострадалите райони

http://www.mediapool.bg/gerb-navodniha-sotsialnite-mrezhi-sas-selfita-kak-pomagat-v-postradalite-raioni-news224657.html

Кандидат-депутатите от ГЕРБ, които бяха командировани от лидера на партията да помагат на наводнените райони, отбелязаха своето "доброволчество" с над 15 прессъобщения и повече от 150 снимки. "Участието ни в почистването в наводнените райони не е част от предизборната кампания на партията", увери по-рано във вторник зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той обяви, че с действията на формацията не се търси нищо конкретно и това не са пиар акции. В понеделник Изпълнителното бюро на ГЕРБ реши всички 470 кандидати от листите на партията да спират кампанията и да заминават в наводнените райони. "Сега съм с нови ботуши, вярно е, че не са изцапани, но ще видите как ще изглеждат след малко. Помагали сме и преди, не сме тук да ни снимат", заяви още Цветанов в Община Георги Дамяново. Малко по-късно в официалния си профил във Фейсбук само той разпространи 85 снимки от почистващите дейности, които е извършил. В масовите селфита се включиха всички кандидати на ГЕРБ, които имат профили в социалната мрежа.

Нов пътен знак указва къде ни дебнат камери

http://pik.bg/нов-пътен-знак-указва-къде-ни-дебнат-камери-news223454.html

Нов пътен знак указва къде ни дебнат камери

Нов пътен знак ще информира за местата, където „Пътна полиция" е поставила стационарни или мобилни камери. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, които регионалното министерство предложи за обществено обсъждане.Новите текстове предлагат и всички пътни знаци в страната да бъдат подменени със светлоотразителни и всички светофарите в градовете да издават звуков сигнал в помощ на незрящите пешеходци, предава Дарик радио. 

Съвременните пътни знаци у нас и в Европа са лесно забележими заради специалното светлоотразително фолио, което се използва при производството им от години. Не са малко обаче местата, където подобни знаци не само са рядкост, а дори липсват и вместо тях местната управа, която по закон отговаря за пътната маркировка и знаците в населените места, е решили да спести пари и да постави старите табели, които не отразяват светлините на автомобилите.

С новите предложения обаче това право на избор отпада, обясни Петко Табаков от Българската браншова асоциация по пътна безопасност. "Общините в течение на една година би трябвало да подменят абсолютно всички знаци", каза той. По думите му разликата в цената между знак със светлоотразително фолио и такъв с обикновена боя е от порядъка от 20 лева. Най-малките свотоотразяващи знаци струват 40 лева, а най-големите - 120 лева.

Любопитно предложение в новите промени е въвеждането на т.нар. "шумяща" пътна маркировка, която обаче няма да има задължителен характер заради високата си цена, обясни Табаков. "Хубаво се вижда при проливен дъжд, не си губи светлоотразяващите свойства и освен това изпълнява тази функция, че като автомобилната гума стъпи на маркировката, издава шум с около 2-3 децибела по-висок от шума на околната среда и съответно вибрации в автомобила, което е достатъчно, ако водачът си е отклонил вниманието, да му сигнализира и той да се върне в пътната си лента", каза той.

Сред най-съществените промени в обсъждания проект е въвеждането на нов пътен знак Е24, който ще информира шофьорите преди да навлязат в участък със стационарни и мобилни камери, които следят за превишаване на допустимата скорост.

Според Табаков, ако общественото обсъждане на промените премине успешно, наредбите могат да влязат в сила още преди края на годината.

Британец заби чук в главата на любовника си в пристъп на ярост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293264

21-годишен британец заби чук в главата на интимния си приятел, съобщи "Дейли мейл".
Инцидентът се разиграл в Кент, Англия.
Джоузеф Уилиямс е осъден на 14 години затвор. Младият мъж и 18-годишният му съсед Конър Хънтли имали интимна връзка. След скандал Джоузеф се ядосал, решил да накаже любимия си и го цапардосал с чук по главата, докато спял. 21-годишен британец заби чук в главата на интимния си приятел, съобщи "Дейли мейл". Инцидентът се разиграл в Кент, Англия. Джоузеф Уилиямс е осъден на 14 години затвор. Младият мъж и 18-годишният му съсед Конър Хънтли имали интимна връзка. След скандал Джоузеф се ядосал, решил да накаже любимия си и го цапардосал с чук по главата, докато спял.

ОССЕ ни препоръча агитация на майчин език

http://frognews.bg/news_75932/

Организацията за сигурност и сътрудничество ОССЕ отново препоръча на България да разреши агитацията на майчин еизк по време на предизборна кампания.

Мъж заби чук в главата на любовника си след скандал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293247

21-годишен британец заби чук в главата на интимния си приятел, съобщи 21-годишен британец заби чук в главата на интимния си приятел, съобщи "Дейли мейл". Джоузеф Уилиямс е осъден на 14 години затвор. Младият мъж и 18-годишният му съсед Конър Хънтли имали интимна връзка. След скандал Джоузеф се ядосал, решил да накаже любимия си и го цапардосал с чук по главата, докато спял.

Сто лева и шише ракия струва безопасността на асансьорите

http://www.mediapool.bg/sto-leva-i-shishe-rakiya-struva-bezopasnostta-na-asansyorite-news224656.html

Сто лева и шише ракия е цената на безопасността на асансьорите у нас, стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. Той представи пред журналисти във вторник резултатите от разпоредената от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева проверка на безопасността на всички асансьори в страната след трагичния инцидент в София през август, при който паднал от десетия етаж асансьор уби една жена и рани тежко друга. От 26 август насам са проверени 925 асансьора в цялата страна, като при една четвърт - 213 от тях, са с констатирани неизправности и съоръженията са спрени, съобщи Цанков. Конкретно за трагичния инцидент в София, проверката на агенцията установила, че причина за смъртта на жената са серия от административни и технически нарушения. Цанков представи готовите експертизи, според които скоростният ограничител съответствал за скорост от 1 метър в секунда, а на устройството имало други данни, като документите не съответствали. Подменено било и електрическото табло, като липсвали маркировки, че отговаря на изискванията и е подходящо за асансьора. "На мястото на оригиналната фрикционна шайба, която извършва основно движението на асансьора, е поставена такава с по-малък диаметър, което налага монтирането на втора за запазване вертикалността на въжетата. Такава обаче не е била монтирана", обясни Цанков, цитиран от БГНЕС. Проверката не е установила и наличието на сертификати за качеството на поставените въжета, допълни той. В трагичната сутрин се късат и двете въжета, които са били сменени преди година, като по думите на Цанков само по себе си това означава, че нещо в системата не работи както трябва, тъй като подобни въжета би трябвало да издържат много повече време. За съжаление неизправностите не спират до тук - не е сработил клиновият механизъм на асансьора, който има задача да спира падането на асансьора. Асансьорът разполага с два клинови механизма, но един от тях не е сработил, а вторият не е успял да спре падането. Причината вероятно е лоша поддръжка и замърсеност, обясни Цанков. Проверка трябва да се извършва на всеки 10 дни, но такава не е имало от 20 юни. Схемата за "купуване" на безопасността на асансьорите включвала осигуряване на празни ревизионни книги с печат и подпис от двама служители на агенцията, с които вече се занимавало следствието, а иззетите при проверките празни ревизионни книги щели да бъдат пратени в прокуратурата, каза шефът на агенцията. Във въпросните книги се описват всички проверки, извършени от надзорните фирми и именно това е документът, който ДАМТН проверява. Това е паспортът на едно съоръжение, така че на практика празните книги представляват празно пълномощно, обясни Цанков. За да се избегнат подобни случаи е спешно необходимо да бъде въведена електронна система, което е сред основните задачи на агенцията, посочи нейният председател. Той посочи като скандален случай със записан като инспектор на десетки асансьори човек с 90% инвалидност и на 75 години. Други инспектори пък имали задължение да проверяват над 1000 съоръжения месечно, при положение, че максимално възможният физически за обход брой асансьори е 160. Масова практика е етажната собственост и домоуправителите да не осигуряват средства за ремонт на асансьорите, но домоуправителите все по-често ще получават актове заради асансьорите, закани се Цанков.

Миков: 9 септември и годините преди него са златна страница от българската история

http://www.cross.bg/mikov-grazhdani-koalitziya-1429456.html

София /КРОСС/ 9 септември и годините преди него, годините на антифашистка съпротива, са златна страница от българската история. Загиналите в борбата срещу хитлерофашистката коалиция са войници от антифашистката коалиция и това е признато от цял свят. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков, пред журналисти по време на честването на 70-годишнината от 9-ти септември 1944 г. на Братската могила в София. Той призова днешните ругатели, хората, които искат да заличат страници от българската история, да прочетат декларацията от Казабланка от 1943 г. „България не загуби територии след 9 септември, за разлика от други войни. България тръгна по един път на градеж, един път на образованост, на наука, на просвета, на спорт, на култура, който я изкачи във водещите класации на света", каза още той. По думите му страната ни е имала силно развитие, зад което са стояли поколения български граждани и техният труд е бил вграден след 9 септември в постигнатото. „Днес трябва да гледаме на историята обективно, да вземаме истинските поуки, да търсим обединение за доброто, да отричаме лошото", категоричен бе той. Миков подчерта, че никой не отрича, че след 9 септември е имало и грешки. Той обаче заяви, че те не могат да променят оценката за този коренен поврат и развитието, което се е дало на поколения български граждани

76-годишната Джейн Фонда вече ги предпочита ... комедии

http://www.bnews.bg/article-115979

На 76-годишна възраст холивудската актриса Джейн Фонда неочаквано се обърна към комедията, след като цял живот е играла драматични роли.

Затвориха 5 незаконни аптеки по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=263605

Пет незаконни аптеки са били затворени след проверки, извършени от инспектори на Изпълнителната агенция по лекарствата в черноморските ни курорти, обяви Светлин Спиров, главен секретар на ИАЛ. По думите му аптеките са били открити на адрес, различен от вписания в разрешителното за откриване на аптека.

Турският парламент прие закон за затягане на контрола в интернет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377509_turskiiat_parlament_prie_zakon_za_zatiagane_na/?ref=rss


Турският парламент прие в понеделник нов закон за затягане на контрола в интернет и разширяване на правомощията на телекомите, само няколко дни след като новото правителство получи вот на доверие и започна работа, съобщи агенция "Ройтерс".

Мярката е продължение на законодателната реформа от февруари, която улеснява властите да блокират достъпа до сайтове без предварителното разрешение от съда. Този ход, както и ограниченията на други сайтове, предизвика широко обществено недоволство...

Гръмотевична буря остави 14 населени места в Ловешко без ток

http://www.cross.bg/lovech-sela-naseleni-1429455.html

Ловеч /КРОСС/ 14 населени места в Ловешка област останаха без ток заради аварии в електропреносната мрежа, причинени от разразилата се гръмотевична буря този следобед. В планинските части на областта за около час падналите валежи достигнаха 35 литра на квадратен метър. Проливен дъжд валя и в Ловеч. Без ток са 6 ловешки села, част от Ловеч, град Луковит и 5 села от общината. Екипи на електроразпределителното дружество работят по авариите. Вече е възстановено захранването в Априлци, където също нямаше ток, съобщи БНР.

ЕС отлага санкциите срещу Русия

http://frognews.bg/news_75931/

Страните членки на ЕС приеха решение да отложат официалното публикуване на новия пакет ограничителни мерки спрямо Русия, за да съдействат на продължаването на примирието в Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Интерфакс.

Нинова: През 2014г кабинетът на Пламен Орешарски даде 127 млн. лв. за интеграционни добавки за хората с увреждания

http://pik.bg/нинова-през-2014г-кабинетът-на-пламен-орешарски-даде-127-млн-лв-за-интеграционни-добавки-з-news223453.html

Нинова: През 2014г кабинетът на Пламен Орешарски даде 127 млн. лв. за интеграционни добавки за хората с увреждания

Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас. Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за София-област Корнелия Нинова по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителните организации на и за хората в увреждания. Тя припомни, че именно БСП е увеличила средствата за децата с увреждания от 217 лв. на 240 лв.

„Малко е, знаем, но такива бяха възможностите. Това стана в Бюджета 2014г. и бяхме заложили в тригодишната прогнозна рамка всяка година до края на мандата тези средства за децата с увреждания да растат, както расте минималната работна заплата”, обясни Нинова.

Тя припомни и че БСП е дала 127 млн. лв. за интеграционни добавки и в тригодишната прогнозна рамка е било заложено увеличение на тези средства. По думите й по отношение на трудовата заетост има две важни неща, по които да продължи да се работи. На първо място тя посочи Националния план за действие по заетостта и обясни, че до сега 26% от средствата от него са отивали за трудова заетост на хора с увреждания. Нинова поясни, че става въпрос за квалификацията, преквалификацията, асистентите им, Програмата за асистенти на хора с увреждания.

„Може би трябва да настояваме заедно в бъдеще средствата от Националния план за действия по заетостта да растат. Ние бяхме заложили от 26% те да стигнат до 30% само за трудова заетост за увреждане”, каза още тя. По думите й друг добър финансов механизъм за подпомагане на хората с увреждания е ОП „Развитие на човешките ресурси”. Тя припомни, че през 2014г. продължават да действат две мерки – квалификация и кредит без лихви.

„Ние сме заложили в нашата програма и настоявахме при преговорите с Брюксел при стартирането на новата оперативна програма тези мерки да продължат и за сега са заложени и продължават и през следващия програмен период”, подчерта Нинова.

Тя коментира и че България е първата европейска държава, в която има единен електронен регистър на всички поставени въпроси и проблеми от хората с увреждания. „Това са над 100 документа, които обхваща този регистър. Това беше постигнато с европейски средства и е добра база, която можем да ползваме”, заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за София област.

„Всички политици сме ви длъжници по отношение на инфраструктурата, достъпната среда. Това е големият въпрос, който седи пред нас”, категорична бе Нинова. Тя допълни, че ще се намери начин средствата да се увеличат, но големият въпрос, който иска приемственост в няколко мандата и в различни политически партии, които управляват, е инфраструктурата, защото тя за 4 години не може да се изгради. „България е на едно от последните места в Европа по достъпна среда за хората с увреждания”, заяви Нинова.

Жената на Петър, който запали къщата си: Изгори последните пари, заплашва ни, живеем в страх

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293253

"Не искам нито да го видя, нито да чуя за него. Не знам как 20 години издържахме да живеем във вечен страх с децата. Въпреки ограничителната заповед Петър непрекъснато нахълтваше вкъщи, тормозеше ни, изнесе и цялата техника. Преди дни пристигна с бутилка в ръката и нещо като нож. Заплаши ме, че, ако 17-годишният ни син Кольо не изтегли жалбата си "Не искам нито да го видя, нито да чуя за него. Не знам как 20 години издържахме да живеем във вечен страх с децата. Въпреки ограничителната заповед Петър непрекъснато нахълтваше вкъщи, тормозеше ни, изнесе и цялата техника. Преди дни пристигна с бутилка в ръката и нещо като нож. Заплаши ме, че, ако 17-годишният ни син Кольо не изтегли жалбата си

Съпругата на мъжа, запалил къщата си: Изгори последните пари, живеем в страх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293238

"Не искам нито да го видя, нито да чуя за него. Не знам как 20 години издържахме да живеем във вечен страх с децата. Въпреки ограничителната заповед Петър непрекъснато нахълтваше вкъщи, тормозеше ни, изнесе и цялата техника. Преди дни пристигна с бутилка в ръката и нещо като нож. Заплаши ме, че, ако 17-годишният ни син Кольо не изтегли жалбата си

Доклад на ООН: Хеликоптерът с руски екипаж, който се разби в Южен Судан, е бил свален

http://www.cross.bg/sydan-yuzhen-svalen-1429454.html

/КРОСС/ Хеликоптерът на ООН с руски пилоти на борда, който миналия месец се разби в южната част на Судан, е бил свален. Това съобщи АП, позовавайки се на данни от предварителното разследване на инцидента, разпространени от мисията на ООН в Южен Судан. Според експерти, техническата експертиза ще определи с точност източника на огъня, свалил машината на земята.

Адв. Симеонов пред Фрог: Цацаров пое БНБ

http://frognews.bg/news_75930/

Поведението на БНБ по отношение на КТБ е толкова неадекватно, че настана време прокуратурата да изпълни функциите й. Очевидно Сотир Цацаров е принуден да го направи, за да компенсира недостига на компетентност от страна на БНБ. Народната банка трябваше да предложи план за спасяване, както направи с Първа инвестиционна банка, коментира пред Фрог нюз адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов инициативата на главния прокурор да оздравява КТБ.

БСП пусна 70 червени фенери в Борисовата

http://www.bnews.bg/article-115985

БСП почете 70 години от 9-ти септември с пускане на червени фенери в небето над Братската могила в Борисовата градина.

Примирието в Източна Украйна все така се нарушава

http://www.moreto.net/novini.php?n=263589

Примирието в Източна Украйна е крехко и продължава да се нарушава от украинските сили и сепаратистите. Това е изводът от четвъртия ден, в който то действа, според протокола от Минск. И през изминалата нощ са се водели военни действия в района на Донецк, а украинските власти съобщават за четирима загинали военнослужещи от влизането в сила на примирието.

Една трета от германските компании очакват спад на бизнеса с Русия заради санкциите

http://www.mediapool.bg/edna-treta-ot-germanskite-kompanii-ochakvat-spad-na-biznesa-s-rusiya-zaradi-sanktsiite-news224655.html

Една трета от германските компании очакват бизнесът с Русия рязко да намалее тази година в резултат на икономическите санкции, наложени заради украинската криза, предупреждава Германската промишленo-търговскa камара (DIHK), цитирана от Ройтерс.   Около една трета от 300 компании, включени в изследване на германската камара, предвиждат спад на оборота си с до 50 процента, докато две трети очакват стабилен или дори по-добър бизнес с Русия.   "Иновативните германски машиностроителни и инженерни компании, повечето от които са среден или малък бизнес, са най-тежко засегнати", заяви на пресконференция Фолкер Трайер, заместник-управляващ директор на германската камара.   Той прогнозира, че германският износ за Русия ще се свие с около 20 процента през 2014 година.   Трайер обаче отбеляза, че санкциите все още не са се отразили на много германски компании.   Изследването сочи, че според 80 процента от германските компании, правещи бизнес в Русия, наложените санкции или са неефективни, или са неуместен инструмент за преследване на политическо решение на кризата.   Засега германските компании устояват, но са обезпокоени за дългосрочния ефект от санкциите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.   Резултатите бяха представени днес от Германско-руската външнотърговска камара (AHK).

Зам.-шеф на ДАНС дал информацията за Костинброд на Манолова

http://www.cross.bg/dans-byuletini-mihneva-1429453.html

София /КРОСС/ В случая „Костинброд" има напечатани 350 000 бюлетини. Това е факт. ДАНС и прокуратурата не само, че са знаели, а са следели този процес. Това заяви пред bTV журналистът Маргарита Михнева. „В последния момент зам.-председателят на ДАНС Димитър Йорданов изнася тази информация на Мая Манолова. Тя веднага я занася до Бареков, който в събора, в деня за размисъл гръмна с този факт", посочи Михнева и попита защо журналистите не търсят Димитър Йорданов, който е уволнен по повод износ на вътрешна информация. Според нея неговата цел вероятно е с тези бюлетини да се спекулира по този начин, по който примерно иска Мая Манолова. Михнева допълни, че няма две мнения по въпроса, че точно този скандал взе от процентите на Бойко Борисов.Михнева смята, че всички усилия на ДАНС и на прокуратурата са се прекъснали в момента, в който информацията излязла от ДАНС. „Естествено, че не можеш да проследиш пътя на тези кашони с бюлетини. Единственото обвинение, което може да се направи сега е срещу секретарят на МВР. Големият въпрос е той знаел ли е за това напечатване на тези бюлетини.", каза Маргарита Михнева.В ефира на bTV тя заяви още, че не само няма афера „Бобовдол", ами и в петък Кюстендилската прокуратура е прекратила делото, защото по думите й причинно-следствената връзка не се е доказала. Те търсят свидетели, които да повторят думите си от репортажа пред прокурора, обясни журналистката.

Втори ден суша на тепиха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292946

България остана без медал в свободния стил при мъжете на световното в узбекистанската столица. Контузия в ребрата извади от играта най-силния ни коз - втория от миналогодишния шампионат на планетата Владимир Дубов (61 кг). Драмата се разви в 1/4-финалния двубой с Проджабари (Иран). При 1:2 т. в края на първата част борецът от Техеран направи “носен България остана без медал в свободния стил при мъжете на световното в узбекистанската столица. Контузия в ребрата извади от играта най-силния ни коз - втория от миналогодишния шампионат на планетата Владимир Дубов (61 кг). Драмата се разви в 1/4-финалния двубой с Проджабари (Иран). При 1:2 т. в края на първата част борецът от Техеран направи “носен

Районът около Окръжна болница без вода до 22 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=263606

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите зад Окръжна болница. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 22 часа, уточняват от ВиК.

Митничари заловиха на Дунав мост ІІ рекордното количество от 198 кг хероин

http://www.mediapool.bg/mitnichari-zaloviha-na-dunav-most-rekordnoto-kolichestvo-ot-198-kg-heroin-news224654.html

Митничари от мобилния екип на митницата във Видин са заловили в района на Дунав мост ІІ огромно количество хероин в камион с полска регистрация, управляван от полски гражданин, съобщиха от Агенция "Митници".   Камионът по документи превозвал хавлиени изделия от Турция за Полша.   При извършена на 6 септември проверка и пълното разтоварване на стоката в 34 кашона са открити над 198 кг. хероин. Наркотикът е бил укрит в специално изградени тайници в дъната на кутиите с хавлиите.   По цена на вътрешното разпространение стойността на задържания хероин е 20 млн. лв.   Шофьорът е арестуван и се намира в следствения арест.

МОСВ прецизира решението за търсене и проучване на нефт и газ в Североизточна България

http://www.cross.bg/proychvane-tursene-neft-1429452.html

София /КРОСС/ Министерството на околната среда и водите прецизира подписаното Решение за преценка на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на „Цялостен и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино". С корекциите се допълва текста на т. 2 от условията на Решението и се добавя нова т. 7. Допълнителните задължения са внесени в документа по предложение на представители на ПП „Зелените", след среща с министъра миналата седмица. Допълненията към условията в Решението за съвместимост на работния проект и годишния план за 2014 г., издадено от МОСВ са следните: - категорично се изключва възможността от използване на незаконосъобразни/ неконвенционални методи за проучване и търсене на нефт и природен газ от страна на възложителя; - възложителят трябва да предостави и информация и данни за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност, по отношение на територията на Блок „1-11 Вранино", подземните водоносни пластове и защитените зони; Решението за съгласуване на цялостен и годишен работен проект за търсене и проучване на нефт и природен газ налага ограничителни дейности върху естеството на проучванията, предмет на договора за търсене и проучване. Договорът е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и „Парк Плейс Енержи Корп" през април 2014 г. МОСВ подчертава, че Решението, издадено на 26 август 2014 г

СЕМ поиска по-строги санкции за посегателства срещу журналисти

http://frognews.bg/news_75929/

Съветът за електронни медии посрещна с безпокойство и възмущение съобщенията за нападения върху екипи на две от най-гледаните у нас телевизии. Юмруците срещу изпълняващите своя дълг журналисти целят всяване на страх и създаване на все по-широки зони на мълчание в българските медии.

БФБ се оцвети в червено

http://econ.bg/Новини/БФБ-се-оцвети-в-червено_l.a_i.566367_at.1.html

След днешната търговия Българската фондова борса (БФБ) се оцвети в червено. Всички пет индекса завършиха с намаление при днешните сделки. Най-голям...

Редица нарушения причинили падането на асансьора-убиец

http://offnews.bg/news/n_1/n_386508.html

Редица технически и административни нарушения са причината за падането на асансьор в София, съобщи председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. Цанков представи доклад за причините за възникването на аварията на асансьора, при падането на който една жена загина, а друга беше тежко ранена.   От доклада става ясно, че на надзорната фирма, която извършвала контрола на асансьора - "НБ Лифтконтрол", са съставени 15 акта за нарушения след проверка на Агенцията през юни миналата година. Тогавашният главен директор на агенцията - Юлиян Иванов, обаче не е отнел лиценза й, което е странно. Няма и документи, които да обясняват защо лицензът не е бил отнет, коментира Стефан Цанков. Според специалистите от Агенцията сред причините за инцидента с асансьора е липсата на 400-милиметрова фрикционна шайба, която била заменена с 120-милиметрова . Фрикционната шайба е в основата на движението на асансьорите и ако тя не отговаря на стандартите, това води до скъсване на въжетата. При ремонта на асансьора са поставени две въжета с дебелина 10 милиметра, вместо необходимите 12 милиметра. Освен това проверката не е установила наличието на сертификати за качество на поставените две въжета. И двете въжета били прокъсани. Освен това  клиновият механизъм , чиято функция е като на аварийна спирачка, не се е задействал при падането на асансьора, защото е бил замърсен и нерегулиран, сочи още докладът. Цанков припомни, че надзорните фирми са задължени на всеки 10 дни да правят проверки на поверените им асансьори. Фирмата, която отговаряла за злополучния асансьор обаче, направила последната си проверка преди два месеца . В дневника на асансьора не са записвани имената на техниците, които са го поддържали. Техните имена обаче се знаят. Още утре всички материали от проверките ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура, за да реши държавното обвинение какви обвинения и на кого ще бъдат повдигнати, категоричен е Цанков. Той разказа и за редица куриозни случаи, на които се натъкнали специалистите, които извършили проверки на асансьори, след като служебният вицепремиер Екатерина Захариева разпореди проверки малко след фаталния инцидент. Един такъв пример е техник от Южна България отговоря за близо 1000 асансьора. При проверката обаче се оказало, че този техник е на близо 70 години и е с 90% инвалидност. Направени са проверки на 925 асансьора, като 213 от тях са спрени заради сериозни нередности.  По думите на Цанков много от асансьорите се поддържат от нелицензирани фирми , а много от тях извършват и фиктивни проверки.  Свободно се продават празни ревизионни книги с печати от Агенцията за метрологичен и технически надзор и с подписи на техници  "срещу 100 лева и шише ракия" . Купувачът трябва само да впише нужните данни и проверки. Тези книги, които служат като паспорт на асансьорите, се преглеждат от специалистите, защото в тях се вписват всички данни, технически характеристики и проверки, обясни Цанков. На надзорните фирми са съставени актове, но не са им отнети лицензите заради процедурни правила.  От Агенцията възнамеряват да въведат и уникални печати на всеки проверяващ инспектор, за да няма фиктивни проверки.

14 селища в Ловешко без ток

http://pik.bg/14-селища-в-ловешко-без-ток-news223448.html

14 селища в Ловешко без ток

14 населени места в Ловешка област останаха без ток заради аварии в електропреносната мрежа, причинени от разразилата се гръмотевична буря този следобед.

В планинските части на областта за около час падналите валежи достигнаха 35 литра на квадратен метър.

Проливен дъжд валя и в Ловеч. Без ток са 6 ловешки села, част от Ловеч, град Луковит и 5 села от общината. Екипи на електроразпределителното дружество работят по авариите. Вече е възстановено захранването в Априлци, където също нямаше ток.

Зам.-шеф на ДАНС изнесъл информацията за Костинброд, уволнили го

http://frognews.bg/news_75928/

Зам.-директорът на ДАНС Димитър Йорданов е изнесъл информацията на Мая Манола за бюлетините в Костинброд. Тя я занася на Бареков и той гръмва с новината в деня на размисъл.

Жители на "Аспарухово" ще протестират отново в петък срещу изграждането на социални жилища в района им

http://www.moreto.net/novini.php?n=263604

Следващият протест срещу строежа на социалния блок в "Аспарухово" е в петък, 12-ти септември, от 18.00 часа, пред районното кметство, научи Moreto.net. Близо 4500 жители вече са се подписали, че не желаят т. нар. "социален блок", тъй като според изискванията за настаняване в него трябва да си жител на гр.

18-годишна терористка поиска главата на Камерън да бъде забита на кол

http://offnews.bg/news/n_1/n_386542.html

Британска джихадистка е осъдила "водените от Дейвид Камерън войни срещу мюсюлманите" и е поискала да набучи главата му на кол, съобщи "Дейли мейл". Смята се, че 18-годишната англичанка живее в града убежище на "Ислямска държава" - Рака, намиращ се в североизточната част на Сирия. Тя разкритикува и плановете на Камерън да спре джихадистите да се върнат обратно в Англия. Младата жена твърди, че не й пука, дори да й отнемат английското гражданство. Заплахата към Камерън идва в момент, когато все повече млади момичета напускат семействата си във Великобритания, за да се присъединят към джихада в Сирия. В Туитър момичето написа: "Ин ша Аллах ("по волята на Аллах") ще дойде ден, когато главата на Дейвид Камерън ще бъде забучена на кол, защото той продължава да води война срещу защитниците на Аллах". През изминалите седмици тя призова черното знаме на "Ислямска държава" да бъде издигнато над улица "Даунинг стрийт" в Лондон (там е резиденцията и работен офис на министър-председателя на Обединеното кралство и главна квартира на правителството на Нейно Величество). "Може да съм на 18, но знам, че идването ми в шаам ("Ислямска държава") е най-доброто решение. Оставането в Обединеното кралство унищожава твоя ислям", пише тя в Туитър. Джихадистката е създала своя акаунт в Туитър само ден, след като ученичките близначки Салма и Захра Халейн избягаха от своите семейства в Манчестър към "рая" в Сирия. Те са дали обет никога повече да не се върнат във Великобритания по примера на брат си и се смята, че вече са женени за бойци на "Ислямска държава". Вчера беше докладвано, че жени британски джихадистки са част от религиозна полиция в Сирия, която наказа жените за "неислямско" поведение. Ал-Канссаа е бридага, съставена изцяло от жени, оперираща в Рака, чиято водачка се смята, че е Агса Махмуд на 20 г. ог Гласгоу. Специалисти смятат, че близо 60 британки са напуснали страната, за да участват в боевете в Сирия.

Късен гол измъкна Пеневата каляска от азербайджанската нива

http://bgfootball.actualno.com/Kysen-gol-izmykna-Penevata-kaljaska-ot-azerbajdjanskata-niva-news_49162.html

  България води на Азербайджан с 1:0 след първото полувреме в Баку. Голът за нашите отбеляза Илиян Мицански в 14-ата минута. "Трикольорите" изиграха перфектно тактически първата ча...

БНБ: Докладът за състоянието на КТБ ще бъде представен на 20 октомври

http://business.actualno.com/BNB-Dokladyt-za-systojanieto-na-KTB-shte-byde-predstaven-na-20-oktomvri-news_49168.html

Управителят на БНБ Иван Искров не е поемал ангажимент за срока до 21 септември да представи доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка пред главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщиха от ...

Норвегия наема затвори в Холандия

http://europe.actualno.com/Norvegija-naema-zatvori-v-Holandija-news_49172.html

Норвегия ще наеме пространство в холандски затвори, за да реши проблема с осъдените хора, чакащи да изтърпят своите наказания, предаде Ройтерс, позовавайки се на министерството на правосъдието, предад...

Скъсана дига причинила наводнението в Бургас

http://society.actualno.com/Skysana-diga-prichinila-navodnenieto-v-Burgas-news_49170.html

Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на БНТ. От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, но изключиха възможността той да е причина за потопа в края на мин...

Три грипни щама ни атакуват тази година

http://www.cross.bg/kozhyharova-ochakvat-zima-1429451.html

София /КРОСС/ Три грипни щама ще ни атакуват тази година, съобщи за „Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Това ще са „Калифорния", популярен като свински грип, „Тексас" и „Масачузетс". Първият щам ще разболява повече децата и младежите, предупреди проф. Кожухарова. Те обаче ще го карат по-леко, макар да е препоръчително да останат на легло поне за 5 дни. Другите два вида ще заразяват предимно възрастните хора. „От тях очакваме повече усложнения и най-вече тежки пневмонии. Вероятно ще има и смъртни случаи", заяви епидемиологът.Според проф. Кожухарова единствената сигурна защита от грипа е ваксината. „Това е сериозно заболяване, независимо какъв щам преобладава, но българите все още го подценяват", добави тя. Имунизацията е добре да започне още в края на този месец, за да има време организмът да си създаде антитела. Този процес отнема 21 дни. Първите болни се очакват в края на октомври. Бумът обаче ще е чак по Коледа и през януари. Миналата зима грипната епидемия започна по-късно от обичайното - в началото на февруари, като най-много бяха заразените от свинския грип.През 2012 г. епидемията беше най-тежка от началото на века у нас. Тогава се разболяха близо милион българи. Тази зима специалистите очакват по-малко заразени.В момента у нас върлуват няколко вируса, но заболяемостта е ниска, което е типично за сезона

Русия заведе дело срещу фирма заради високи цени на пилешкото

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377557_rusiia_zavede_delo_sreshtu_firma_zaradi_visoki_ceni_na/?ref=rss


Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) повдигна първото дело за рязко повишаване на цените на хранителни стоки след въвеждането на ембарго върху вноса от ЕС, съобщава "РосБизнесКонсултинг". Обвинената фирма е ЗАО "Ставрополский бройлер".

Повод за обвинението е обръщение на гражданите на Ставрополски край към федералната служба относно резкия ръст на цената на пилешкото. Служители на ФАС заявяват, че след проучване на цените на останалите доставчици на пилешко месо са...

Осъдиха на 20 години затвор водач на "Мюсюлмански братя"

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/osydiha-na-20-godini-zatvor-vodach-na-miusiulmanski-bratia-6021951

Присъдите са част от предприетите мерки на египетските власти срещу забранената организация "Мюсюлмански братя"

Кабинетът отпуска 750 млн. лв. от бюджета за проекти по ОП "Околна среда"

http://pik.bg/кабинетът-отпуска-750-млн-лв-от-бюджета-за-проекти-по-оп-околна-среда-news223445.html

Кабинетът отпуска 750 млн. лв. от бюджета за проекти по ОП "Околна среда"

Решение, което ще позволи да се преодолее кризата в резултат на спрените плащания от Европейската комисия по Оперативна  програма "Околна среда" и по две оси на ОП "Регионално развитие", предстои да вземе правителството на утрешното си  заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

С него на министъра на финансите се дава разрешение да осигури финансиране с национални средства в размер до 750 млн. лв. на плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел. Спиране на плащанията по проектите поставя под риск реализацията им в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмен период 2007-2013 година.

Предстои правителството да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Целта й е да се предотврати социалното изключване на най-бедните. Средствата ще бъдат насочени в две направления - осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите се за период от седем години, както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишното им функциониране.

Министрите ще разгледат предложението на министъра на културата за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение. Новият статут ще подпомогне опазването на културното наследство на манастира, както и развитието на  територията, на която е разположен. В дневния ред на кабинета са включени решения за осигуряване на средства за разплащане на строителството на отсечката.

 Белокопитово-Каспичан от автомагистрала "Хемус" и на 9-километров участък от дясното платно на АМ "Марица", за ремонтни дейности на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение, както и за гарантиране на  нормалното функциониране на съдебната система. Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за назначаване на посланик в Колумбия, Еквадор, Венецуела и Перу.

БСП даде старт на кампанията в Радомир и почете паметта на загиналите партизани в борбата с фашизма

http://www.zapernik.com/politika/bsp-dade-start-na-kampaniyata-v-radomir-i-pochete-pametta_34163/

БСП почете паметта на загиналите партизани в борбата с фашизма в гр. Радомир, като поднесе цветя на паметниците на Виолета Якова (Иванка) и Войнишко въстание.

След това със скромно тържество „БСП Лява България” откри предизборната кампания в града. На мероприятието бяха представени кандидатите за народни представители от област Перник. Т е бяха единодушни, че 9 септември е дата, с която трябва бъдем...

Продължава

Русия осъди "десните радикали" в България заради паметника на Съветската армия

http://www.mediapool.bg/rusiya-osadi-desnite-radikali-v-bulgaria-zaradi-pametnika-na-savetskata-armiya-news224653.html

Русия призовава властите на България "решително да пресекат проявите на вандализъм и гаврене с паметта на съветските воини, паднали за освобождението на България и Европа от фашизма". Това се казва в изявление на руското външно министерство по повод "опита за оскверняване на паметника на Съветската армия в центъра на София в нощта на 7 септември", предаде ИТАР-ТАСС. Четирима души бяха арестувани в събота срещу неделя за 24 часа докато изписват "Окупатори" в основата на паметника. Сред тях бе Марта Георгиева - кандидат-депутатът на Реформаторския блок и председател на ДСБ в столичния район Средец. Участниците в последната акция около Паметника на Съветската ария са получили обвинение за хулиганство. "Нищо, освен възмущение не може да предизвика поредният опит на представители на крайнодесните кръгове в България да осквернят паметника на Съветската армия. Особено цинично е, че тази проява на вандализъм е била запланувана в навечерието на 9 септември - 70-годишнината от освобождаването на България от фашизма. Благодарение на своевременните и високопрофесионални действия на българските правоохранителни органи тази поредна враждебна постъпка на десните радикали бе успешно пресечена ", отбелязва руското дипломатическо ведомство, цитирано от БТА. "Налага се с огорчение да констатираме, че определени сили в България не се отказват от усилията си всячески да преиначат ролята на Русия в историята на България, твърдейки, че османското иго е било заменено от "съветска окупация", и да представят в негативна светлина многовековната руско-българска дружба и нашата помощ и подкрепа за българския народ", се казва в изявлението. "Убедени сме, че намеренията да се изопачи историята до неузнаваемост никога нямат да срещнат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на братския български народ, който е свързан с Русия с духовно родство, дружба, сътрудничество и взаимопомощ в продължение на столетия", подчертава руското външно министерство.

Презервативи с вкус на свинско и торта няма да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293191

В началото на септември се появиха слухове, че компания за презервативи пуска на пазара поредица от необичайни вкусове на своите кондоми, сред които фъстъчено масло, сухи листа, спанак, печено свинско.
Почитателите на тези аромати, както и на тиквата, тортата и млечното лате, обаче ще останат разочаровани, В началото на септември се появиха слухове, че компания за презервативи пуска на пазара поредица от необичайни вкусове на своите кондоми, сред които фъстъчено масло, сухи листа, спанак, печено свинско. Почитателите на тези аромати, както и на тиквата, тортата и млечното лате, обаче ще останат разочаровани,

Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа

http://www.vesti.bg/novini/bakteriite-se-razprostraniavat-v-celiia-ofis-samo-za-2-chasa-6021952

Инфекциите могат да се разпространят от дръжката на вратата на половината площ на офиса само за два часа, показва ново изследване.

Шакира чака момченце

http://www.cross.bg/shakira-nidia-yilyam-1429450.html

/КРОСС/ Шакира и футболната звезда Жерар Пике разбраха пола на бъдещото си дете. Родителите на колумбийката Нидиа и Уилям споделиха пред списание „Hola", че дъщеря им ще роди братче на 19-месечния Милан."Много сме щастливи. Тя ще има още едно момченце, съотборник на Милан", разкриха щастливите баба и дядо. Макар че знаят пола на бъдещия си внук, Нидиа и Уилям са в неведение относно плановете на Шакира за име на бебето. Латинозвездата потвърди щастливата новина в интервю пред светско списание и на страницата си в Twitter."Да, очакваме второто ни бебе!! Благодаря на всички ви за добрите пожелания!", написа звездата в социалната мрежа .

Кандидатите за народни представители от „БСП Лява България” почетоха 9 септември в с. Калище

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-bsp-lyava-bulgariya-pochetoha_34162/

Кандидатите за народни представители от пернишката листа на „БСП Лява България”взеха участие в традиционната манифестация в с.Калище по случай 70-годишнината от 9 септември 1944г.

Поднесени бяха цветя на паметника на загиналите партизани от селото. Водачът на листата на БСП Валери Жаблянов поздрави жителите на Калище и заяви, че този ден е национален празник на България. За съжаление нашата...

Продължава

Кондоми с вкус на свинско и торта няма да има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293181

В началото на септември се появиха слухове, че компания за презервативи пуска на пазара поредица от необичайни вкусове на своите кондоми, сред които фъстъчено масло, сухи листа, спанак, печено свинско.
Почитателите на тези аромати, както и на тиквата, тортата и млечното лате, обаче ще останат разочаровани, В началото на септември се появиха слухове, че компания за презервативи пуска на пазара поредица от необичайни вкусове на своите кондоми, сред които фъстъчено масло, сухи листа, спанак, печено свинско. Почитателите на тези аромати, както и на тиквата, тортата и млечното лате, обаче ще останат разочаровани,

Фалшифицират най-често лекарства за отслабване и полова мощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293172

Лекарствени продукти за отслабване, за полова мощ, както и анаболи са най-честите фалшиви медикаменти на българския пазар. Това твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата, като изтъкват, че опасността да попаднем на лекарство менте се увеличава, когато го купуваме от интернет, съобщи Дарик. Лекарствени продукти за отслабване, за полова мощ, както и анаболи са най-честите фалшиви медикаменти на българския пазар. Това твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата, като изтъкват, че опасността да попаднем на лекарство менте се увеличава, когато го купуваме от интернет, съобщи Дарик.

Рекордно количество хероин за 20 млн. лева откриха във Видин (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293157

Рекордна пратка от близо 200 килограма хероин за 20 млн. лв. откриха митничарите във Видин, съобщиха от Агенция Митници.
На 6 септември 2014 г. в района на ГКПП-Дунав мост 2 мобилен екип на митницата спира за проверка камион с полска регистрация, управляван от полски гражданин. Камионът по документи превозвал стоки от Турция за Полша. Рекордна пратка от близо 200 килограма хероин за 20 млн. лв. откриха митничарите във Видин, съобщиха от Агенция Митници. На 6 септември 2014 г. в района на ГКПП-Дунав мост 2 мобилен екип на митницата спира за проверка камион с полска регистрация, управляван от полски гражданин. Камионът по документи превозвал стоки от Турция за Полша.

Правителството гарантира с национални средства плащанията по спрените оперативни програми

http://www.moreto.net/novini.php?n=263597

Решение, което ще позволи да се преодолее кризата в резултат на спрените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма „Околна среда” и по две оси на ОП „Регионално развитие”, предстои да вземе правителството на утрешното си заседание.

198 кг хероин за 20 млн. лева откриха митничарите във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293177

Рекордна пратка от близо 200 килограма хероин за 20 млн. лв. откриха митничарите във Видин, съобщиха от Агенция Митници.
На 6 септември 2014 г. в района на ГКПП-Дунав мост 2 мобилен екип на митницата спира за проверка камион с полска регистрация, управляван от полски гражданин. Камионът по документи превозвал стоки от Турция за Полша. Рекордна пратка от близо 200 килограма хероин за 20 млн. лв. откриха митничарите във Видин, съобщиха от Агенция Митници. На 6 септември 2014 г. в района на ГКПП-Дунав мост 2 мобилен екип на митницата спира за проверка камион с полска регистрация, управляван от полски гражданин. Камионът по документи превозвал стоки от Турция за Полша.

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ в Перник разчистваха с лопати пострадалите от наводненията райони

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-gerb-v-pernik-razchistvaha-s_34161/

Кандидатите за народни представители от 14 МИР-Перник се включиха в разчистването на щетите в пострадалите от наводненията райони. Те пристигнаха в монтанското село, където наравно с пострадалите разчистваха дворовете и улиците от отломки и кални наноси. „Съпричастни сме към трагедията на всички...

Продължава

Сашо Дончев: КТБ трябва да бъде спасена с публични средства

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377511_sasho_donchev_ktb_triabva_da_bude_spasena_s_publichni/?ref=rss


Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца след като банката не функционира нормално, ситуацията там все по-лошо и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи . Въпросът е дали ще чакаме денят, в който и публичните финанси вече няма да помогнат.

Това беше част от изказването на Сашо Дончев председател БСК и...

Стивън Хокинг: Хигс бозонът може да унищожи Вселената

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/stivyn-hoking-higs-bozonyt-mozhe-da-unishtozhi-vselenata-6021944

В предговора към новата си книга физикът разкрива, че ако частицата стане нестабилна, "Вселената може да претърпи катастрофален вакуумен разпад"

ЕС реши да отложи новите санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/ЕС-реши-да-отложи-новите-санкции-срещу-Русия_l.a_i.566364_at.1.html

Държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) са взели решение да отложат официалното публикуване на новия пакет санкции срещу Москва. Причина за тази...

Фалшифицират най-често лекарства за отслабване и полова мощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293122

Лекарствени продукти за отслабване, за полова мощ, както и анаболи са най-честите фалшиви медикаменти на българския пазар. Това твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата, като изтъкват, че опасността да попаднем на лекарство менте се увеличава, когато го купуваме от интернет, съобщи Дарик. Лекарствени продукти за отслабване, за полова мощ, както и анаболи са най-честите фалшиви медикаменти на българския пазар. Това твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата, като изтъкват, че опасността да попаднем на лекарство менте се увеличава, когато го купуваме от интернет, съобщи Дарик.

Корнелия Нинова: През 2014 г. кабинетът на Пламен Орешарски даде 127 млн. лв. за интеграционни добавки за хората с увреждания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293135

Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас. Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за София-област Корнелия Нинова по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителните Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас. Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за София-област Корнелия Нинова по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителните

Кой ще е с най-скъпата кампания за изборите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/09/2377410_koi_shte_e_s_nai-skupata_kampaniia_za_izborite/?ref=rss


"България без цензура" (ББЦ) на Николай Бареков отново дава заявка да проведе най-скъпата кампания в медиите за парламентарните избори на 5 октомври. Още в първите дни за агитация е осезателно присъствието на нейни платени репортажи в двете най-големи телевизии - Би Ти Ви и "Нова тв". Официални данни показват например, че само за една седмица ББЦ има бюджет за реклама в "Нова", колкото БСП за цялата кампания (80 000 лева). Лидерът на партията обаче отказа да коментира пред "Дневник" колко пари...

Стръвницата в Калофер няма да бъде убивана

http://pik.bg/стръвницата-в-калофер-няма-да-бъде-убивана-news223440.html

Стръвницата в Калофер няма да бъде убивана

Калоферската стръвница, която удуши и изяде седем овце на фермера Николай Бичев ще продължава да напада стадата в Балкана. Това твърдят животновъди от Калофер и съседните села, след като стана ясно, че междуведомствена комисия е отказала да даде разрешение за отстрел.

Мотивите за отказа са, че няма доказателства, че овцете на Николай Бичев, кравата на кмета Румен Стоянов и още десетина овце и конче, собственост на други фермери, са били изядени от кафевия звяр, бродещ из Балкана.

Срещнах пълно разбиране от страна на земеделския министър Васил Грудев, когато му поставих въпроса от името на калоферските фермери, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов. Но комисията, с участието и на представители на Министерството на околната среда и водите, реши друго.

Искат като доказателства следи от мецаната. Какви следи да има? В Балкана валяха поройни дъждове, стъпки не се виждат. А това че Николай е видял мечката няколко пъти с очите си, бил е близо до нея - това не се признава. Вече ще трябва да я причаква с фотоапарат, коментира Румен Стоянов.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus - новите бижута на Apple*

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e4c356c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Charduer0C4590Ca0Ciphone0E60Ei0Eiphone0E60Eplus0Enovite0Ebijuta0Ena0Eapple0H1797190C/story01.htm

Инвеститорите харесват новите смартфони и възнаграждават технологичния гигант, чиито акции поскъпват с близо 4%


Шумахер изписан за възстановяване вкъщи

http://www.mediapool.bg/shumaher-izpisan-za-vazstanovyavane-vkashti-news224652.html

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер ще продължи възстановяването си вкъщи. Той е напуснал клиниката в Лозана, където бе настанен след изписването от болницата в Гренобъл след тежък ски инцидент във френския курорт Марибел, който го остави шест месеца в кома. Така след 254 дни в болници Шумахер си отива в къщи. "Рехабилитацията на Михаел ще продължи у дома му. Той направи много през последните седмици и месеци, но му предстои още дълъг и труден път", се казва в изясмение на Кем, в което не се посочва дали има промяна в здравословното състояние на Шумахер. "Искаме да благодарим на персонала на клиниката за усърдната и грамотна работа. Умоляваме да уважавате частния живот на семейството на Шумахер, както и да се въздържате от спекулации на тема неговото здраве", казва Кем. Семейството на бившия автомобилен състезател също така благодари на екипа на болницата в Лозана за компетентните грижи. Домът на спортиста се намира на брега на Женевското езеро.

Шумахер е изписан от болницата, предстои дълго възстановяване

http://www.mediapool.bg/shumaher-e-izpisan-ot-bolnitsata-predstoi-dalgo-vazstanovyavane-news224652.html

Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер e изписан от болницата и ще продължи възстановяването си в домашни условия, съобщиха световните агенции. "В последните седмици имаше прогрес във възстановяването на Михаел. Все още ни очаква дълъг и много тежък път", каза мениджъра му Сабине Кем. Шумахер се възстановяваше в швейцарска болница от юни насам, а семейството му тогава обяви, че той е изваден от изкуствената кома, в която бе поставен, за да се намали оттокът в мозъка му. Приключилият през 2012 година спортната си кариера 45-годишен германец удари главата си при ски спускане във френския алпийски курорт Марибел на 29 декември. Лекарите от болницата в Гренобъл го поставиха в изкуствена кома при операциите за отстраняване на кръвоизливите в мозъка му и за по-лесното справяне на организма с прилаганото му лечение.

Младежкото обединение на БСП – Перник подготви албум с антифашистки и партизански паметници в област Перник

http://www.zapernik.com/politika/mladejkoto-obedinenie-na-bsp-pernik-podgotvi-album-s-antifashistki_34160/

Младежкото обединение на БСП – Перник подготви албум с антифашистки и партизански паметници в област Перник по повод 70-та годишнина от 09.IX.1944 г. . През месец август младите социалисти обиколиха цялата област, за да заснемат и опишат всички паметници, мемориали и паметни плочи свързани със социалистическото движение и антифашистката борба в Пернишко. Днес те ще представят албума си в почти три минутен клип в Youtube , който ще разпространяват, чрез съмишленици в социалните мрежи....

Продължава

"Десните" почетоха паметта на жертвите на комунизма

http://offnews.bg/news/n_1/n_386551.html

Коалиция "Десните" почете паметта на избитите от комунистическия режим, като поднесе венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в градинката пред НДК. Коалицията бе представена от Жаклин Толева, председател на Български демократически форум и Юлиан Войнов, член на Националния съвет на Коалиция "Десните". „Днес, ние от коалиция ДЕСНИТЕ сме тук, на паметника на жертвите на комунизма, за да отдадем почит на загиналите. Защото като хора с дясно мислене, ние дължим дан на историческата истина и на историческата памет. За нас датата девети септември е една зловеща дата в историята на България. Датата, която налага една идеология, изповядваща идеята за класовия враг, който трябва да бъде унищожен. В резултат на това режимът след девети септември 1944 година води до над 300 000 репресирани и 32 000 убити, жертви, българи. Но днес ние не само отдаваме почит на загиналите, ние дължим тази памет на бъдещите поколения, защото всяка проява в крайност на една идеология води до посегателства, които костват човешки живот”, каза Жаклин Толева. „Девети септември е ден, в който на власт преди 70 години идва едно от най-омразните управления в световната история и в частност в България, когато са избити най-будните, най-почтените хора на българското общество“, заяви Юлиан Войнов.

Отделяме от бюджета 750 млн. лв. за спасяване на спрени европрограми

http://frognews.bg/news_75925/

Кабинетът ще разреши на министъра на финансите да осигури до 750 млн. лв. на плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел.

Паднало дърво уби актриса от хитов сериал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293128

Актрисата от хитовия американски сериал "Чикаго файър" (Chicago Fire) Моли Глин загина след като дърво, пречупено по време на буря, се стовари върху нея, съобщава "Пийпъл". 46-годишната актриса карала колело заедно със съпруга си в неделя, когато дървото я премазало.
Злополуката станала в Чикаго. Моли Глин незабавно била откарана в болница, Актрисата от хитовия американски сериал "Чикаго файър" (Chicago Fire) Моли Глин загина след като дърво, пречупено по време на буря, се стовари върху нея, съобщава "Пийпъл". 46-годишната актриса карала колело заедно със съпруга си в неделя, когато дървото я премазало. Злополуката станала в Чикаго. Моли Глин незабавно била откарана в болница,

Корнелия Нинова: През 2014г кабинетът на Пламен Орешарски даде 127 млн. лв. за интеграционни добавки за хората с увреждания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4293127

Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас. Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за София-област Корнелия Нинова по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителните Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас. Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за София-област Корнелия Нинова по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителните

Длъжни сме да разкажем за всички подеми и падения на прехода

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377296_dlujni_sme_da_razkajem_za_vsichki_podemi_i_padeniia_na/?ref=rss


Изказването на проф. Михаил Неделчев е от конференция, посветена на 25-годишнината от създаването на СДС. Заглавието е на редакцията.

Ще започна своето кратко изказване с това, с което може би трябваше да завърша. Като член на Гражданския съвет на Реформаторския блок в момента аз съм сред тези - а те са може би малцинство, казвам го съвсем откровено - които са категорично за запазване на партиите, които съставят Реформаторския блок.

Едно от най-тъжните неща в нашия...

ЕС отложил новите санкции срещу Русия, за да помогне за поддържане на примирието в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-mogerini-noviya-1429447.html

/КРОСС/ Страните-членки на Европейския съюз приеха да отложат официалното публикуване на новия пакет ограничителни мерки по отношение на Русия, за да съдействат за продължаването на примирието в Украйна. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини, цитирана от Интерфакс.„Има удовлетворение от това, че за първи път договорката за примирие се спазва. Това не означава, че в Украйна има мир, но очевидно е, че има необходимост да се даде импулс за пълната реализация на плана. Именно по тази причина въвеждането на новия пакет санкции беше отложено", каза Могерини по време на изказване в горната камара на италианския парламент.Тя коментира и темата за възможно участие на Италия в оказването на военна помощ на Украйна. Могерини потвърди, че „като цяло Рим има такова намерение", но въпросът трябва да бъде поставен за обсъждане в парламента на страната.

Нинова: Кабинетът даде 127 млн. лв. за интеграционни добавки за хората с увреждания

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-ninova-horata-1429448.html

/КРОСС/ Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас. Това заяви водачът на листата на Коалиция "БСП Лява България" за София-област Корнелия Нинова по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителните организации на и за хората в увреждания. Тя припомни, че именно БСП е увеличила средствата за децата с увреждания от 217 лв. на 240 лв. „Малко е, знаем, но такива бяха възможностите. Това стана в Бюджета 2014г. и бяхме заложили в тригодишната прогнозна рамка всяка година до края на мандата тези средства за децата с увреждания да растат, както расте минималната работна заплата", обясни Нинова. Тя припомни и че БСП е дала 127 млн. лв. за интеграционни добавки и в тригодишната прогнозна рамка е било заложено увеличение на тези средства. По думите й по отношение на трудовата заетост има две важни неща, по които да продължи да се работи. На първо място тя посочи Националния план за действие по заетостта и обясни, че до сега 26% от средствата от него са отивали за трудова заетост на хора с увреждания. Нинова поясни, че става въпрос за квалификацията, преквалификацията, асистентите им, Програмата за асистенти на хора с увреждания. „Може би трябва да настояваме заедно в бъдеще средствата от Националния план за действия по заетостта да растат

Брюксел отложи втората серия санкции срещу Москва

http://www.bnews.bg/article-115984

Брюксел засега отложи новата серия санкции срещу Русия заради кризата с Украйна.

Кабинетът ще отпусне 750 млн. лв. от бюджета за плащания по европроекти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/09/2377524_kabinetut_shte_otpusne_750_mln_lv_ot_bjudjeta_za/?ref=rss


На утрешното си заседание правителството ще вземе решение от бюджета да бъдат платени проекти за 750 млн. лв. по спрените от Брюксел програми "Околна среда" и "Регионално развитие", съобщиха от Министерски съвет.

С решението на министъра на финансите се дава разрешение да осигури финансиране с национални средства в размер до 750 млн. лв. на плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел. От там...

Футболист от ОФК “Поморие” с повиквателна за националния отбор за аматьори

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S0uo1OcbWBo/

Футболистът от ОФК “Поморие” Мъже Стефан Стаматов получи повиквателна за участие в националния отбор за аматьори. Поканен е да се присъедини към лагера в Царско село на 11.09.2014.

Жена приета в болница в Италия със съмнение за ебола

http://offnews.bg/news/n_1/n_386553.html

Жена е приета в болница в италианския град Анкона със симптоми, подобни на заразяването с вируса ебола, съобщиха световните агенции. Пациентката е нигерийка, пристигнала наскоро в Италия. Изследванията ще покажат дали жената е заразена с вируса ебола или не. До момента в Италия няма потвърден случай на заразяване с вируса. Полетите между Италия и страните в Западна Африка, засегнати от епидемията, са прекратени, а Министерството на здравеопазването наблюдава потока от пътници на летищата и пристанищата. Над 2000 души загинаха след заразяване с вируса на ебола в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия.

Легенда за Гришо: Има сърце на шампион

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292971

Седемкратният носител на титли от Големия шлем Матс Виландер заяви, че целта пред Григор Димитров е ясна - да бъде №1 в света.

“Той има сърце на шампион, иска да подобрява играта си и да върви напред - заяви шведската легенда. - Григор иска да бъде най-добрият тенисист на света. Мечтае да печели турнири от Големия шлем и целите му са прекалено я Седемкратният носител на титли от Големия шлем Матс Виландер заяви, че целта пред Григор Димитров е ясна - да бъде №1 в света. “Той има сърце на шампион, иска да подобрява играта си и да върви напред - заяви шведската легенда. - Григор иска да бъде най-добрият тенисист на света. Мечтае да печели турнири от Големия шлем и целите му са прекалено я

Американска актриса загина, премазана от дърво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292970

Актрисата от хитовия американски сериал Актрисата от хитовия американски сериал "Чикаго файър" (Chicago Fire) Моли Глин загина след като дърво, пречупено по време на буря, се стовари върху нея, съобщава "Пийпъл". 46-годишната актриса карала колело заедно със съпруга си в неделя, когато дървото я премазало. Злополуката станала в Чикаго. Моли Глин незабавно била откарана в болница,

Французойките се сбогуват с монокините

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/francuzojkite-se-sboguvat-s-monokinite-6021949

Едва 2% от жените под 35 години в родината на Молиер биха били склонни да покажат гърдите си на плажа

При поскъпване на тока ще се вдигнат и енергийните помощи

http://www.mediapool.bg/pri-poskapvane-na-toka-shte-se-vdignat-i-energiynite-pomoshti-news224651.html

При увеличение на цената на електричеството от първи октомври, ще бъде увеличен със съответния процент и размерът на енергийните помощи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков пред журналисти в Пазарджик, цитиран от БТА. Изплащаната през зимата помощ е 65.72 лв. месечно и се изчислява по определена формула според цената на тока. Във връзка със социалното подпомагане на семейства на първокласници с ниски доходи, министърът посочи, че се очаква през тази година около 49 хиляди първокласници да получат помощ от 250 лв. До момента сме приели заявления от 39 хиляди души, но приемането на молби продължава до края на месец септември, допълни Христосков. Той допълни, че до момента са дадени помощи на над 20 хиляди семейства, а до края на тази седмица ще бъдат изплатени и всички останали одобрени заявления. По думите на министъра, в районите, засегнати от наводненията всички институции работят активно и в синхрон. Той добави, че на място социалните работници приемат молбите за подпомагане и всяко семейство, пострадало от наводненията, ще получи еднократна помощ от 325 лева. Христосков посочи, че единствено в бургаския квартал "Победа" не е започнало приемането на молби, тай като е невъзможно да се влезе в квартала поради риск от срутване на жилища. Щом стане възможен достъпът до квартала, социалните работници ще отидат, да приемат молбите като се очаква броят им да бъде около сто. Помолен да коментира идеята за пенсионно застраховане, министър Христосков посочи, че това е "само един допълнителен източник за по-висока пенсия при старост или инвалидност". По думите му основно си остава държавното обществено осигуряване, което гарантира пенсиите на 2 милиона и 150 хиляди семейства. Един от механизмите за гарантиране на доходи при застаряващо население е публичната система да бъде подпомагана от т. нар. сребърен фонд, в който има вече около 2.7 милиарда лева и средствата в него трябва да нарастват, каза още социалният министър.

Безплатни прегледи в общинския център за социална рехабилитация във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263595

Седмица на отворените врати организира Центърът за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда – гр. Варна. Желаещите да се запознаят с услугата и да се консултират с невролог, логопед и психолог във връзка с говорни проблеми, ще могат да го направят до 12 септември 2014г.

Отмениха поръчката за одитор на фонд "Земеделие"

http://politics.actualno.com/Otmeniha-porychkata-za-oditor-na-fond-Zemedelie-news_49163.html

Третата обществена поръчка за избор на сертифициращ орган на фонд "Земеделие" беше отменена от Комисията за защита на конкуренцията. Решението е във връзка с постъпила жалба от "Захарин...

БСП-София празнува 9-и септември с фенери на мира и надежда за обединение на българите

http://politics.actualno.com/BSP-Sofija-praznuva-9-i-septemvri-s-feneri-na-mira-i-nadejda-za-obedinenie-na-bylgarite-news_49169.html

Софийската градска организация на БСП празнува 9-и септември с фенери на мира и надежда за обединение на българите. Тържеството на Братската могила в София по повод 70 години от Деветосептемврийския п...

Младежи от БСП-София пазиха Братската могила от вандали

http://society.actualno.com/Mladeji-ot-BSP-Sofija-paziha-Bratskata-mogila-ot-vandali-news_49173.html

Младежи от градската организация на БСП-София дежуриха на смени в продължение на 24 часа, за да пазят Братската могила от вандали. Паметникът в столичната Борисова градина беше почистен на 8-и септемв...

Facebook струва над 200 млрд. долара

http://sciencelogy.actualno.com/Facebook-struva-nad-200-mlrd-dolara-news_49164.html

Пазарната стойност на Facebook за първи път превиши 200 милиарда долара, съобщиха американските медии, като се позовават на борсовата търговия от понеделник. Акциите на най-голямата социална мрежа с...

Калоян Паргов: Ще съберем спомените на българите във виртуален музей

http://politics.actualno.com/Kalojan-Pargov-Shte-syberem-spomenite-na-bylgarite-vyv-virtualen-muzej-news_49171.html

"Ще съберем спомените на българите във виртуален музей". Това беше новината, с която председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов изненада гостите и симпатизантите на тържест...

Спипаха близо 200 кг. хероин на Дунав мост 2

http://frognews.bg/news_75924/

Двестка килограма хероин са били спипани в камион на Дунав мост 2. Граничните власти спрели за проверка превозното средство, управлявано от полски гражданин.

Увеличават бюджета на президентството

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/uvelichavat-biudzheta-na-prezidentstvoto-6021948

Независимо от готвеното увеличение бюджетът на институцията е по-малък от този за 2013 г. с 331 450 лв.

Могерини: Отлагаме санкциите срещу Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292962

Страните членки на ЕС приеха решение да отложат официалното публикуване на новия пакет ограничителни мерки спрямо Русия, за да съдействат на продължаването на примирието в Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Интерфакс. Страните членки на ЕС приеха решение да отложат официалното публикуване на новия пакет ограничителни мерки спрямо Русия, за да съдействат на продължаването на примирието в Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Интерфакс.

ЕС отлага санкциите срещу Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292973

Страните членки на ЕС приеха решение да отложат официалното публикуване на новия пакет ограничителни мерки спрямо Русия, за да съдействат на продължаването на примирието в Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Интерфакс. Страните членки на ЕС приеха решение да отложат официалното публикуване на новия пакет ограничителни мерки спрямо Русия, за да съдействат на продължаването на примирието в Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Интерфакс.

Президентството обясни за какво му е 1 млн. повече

http://www.cross.bg/byudzhetut-yvelichenie-byudzheta-1429446.html

София /КРОСС/ Невъзможността да се изпълни международната програма на президента и вицепрезидента, която се изготвя около година по-рано, и свързаните с нея протоколни разходи, както и дължимите суми към "Авиоотряд"28, налагат увеличение на бюджета на администрацията на президента. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава по повод на предвиденото увеличение на бюджета на президентството.От там отбелязват, че независимо от готвеното увеличение, бюджетът на институцията е по-малък от този за 2013 г. с 331 450 лева. В съобщението се припомня, че за 2014 г. бюджетът на президентството беше намален със 767 000 лв. в сравнение с предходната година. С промени в чл. 55 от Закона за държавния бюджет за 2014 г., влезли в сила от 12 август т. г., средствата на институцията бяха намалени с 544 450 лева. Така бюджетът на президентството за тази година е с 1 311 450 лв. по-малко в сравнение с предходната, се отбелязва в съобщението. Посочва се, че при намаляването на финансовите средства не са били отчетени вече поетите ангажименти на държавно равнище за участие в различни важни форуми като срещите в рамките на ЕС, в 50-та Мюнхенска конференция по сигурност в Германия, Срещата на върха на НАТО в Уелс, както и договорените от много по-рано двустранни визити, като тези в Китай, Катар, Великобритания

Московски: ГЕРБ ще организира дарителска кампания в помощ на бедстващите общини

http://pik.bg/московски-герб-ще-организира-дарителска-кампания-в-помощ-на-бедстващите-общини-news223438.html

Московски: ГЕРБ ще организира дарителска кампания в помощ на бедстващите общини

ГЕРБ организира дарителска кампания в помощ на бедстващите общини. Това каза за "Фокус" Ивайло Московски, кандидат за депутат от ГЕРБ на 26 МИР-София, който днес се включи в почистването на засегната от наводнението община Георги Дамяново. „Моментът, в който възстановим нормалната предизборна кампания – всяко едно публично мероприятие ще бъде призив към нашите симпатизанти и обществеността, която присъства на тези мероприятия в нашата кампания”, добави той. По думите му, кандидат-депутатите на ГЕРБ са се разделили на 5-6 екипа начело с Цветан Цветанов.

„Всеки екип започна да влиза по къщите. Долните етажи бяха в тиня и кал. Успяхме да помогнем на хората като изнасяхме мебели, с лопати изринахме тинята и калта и където може и имаше вода, успяхме и да измием. Изчистихме и църквата в с. Говежда”, обясни Московски. 

Ивайло Московски подчерта, че в цялата страна има представители на партията, които работят както в Бургас, Хасково, Димитровград и Харманли. „Мисля, че даваме добър пример за гражданска солидарност и дано повече хората да се отзоват на този призив и да помогнат”, изтъкна той. 

„Всъщност в момента реката не тече в собственото си корито, а тече в улея, където са били улиците на населените места и действително трябва много сериозна работа и координирани взаимоотношения между различни институции. Най-важното е да се изчисти затлаченото речно корито от камъни, дървета и трупи, за да се отклони реката в старото й корито и да могат да започнат възстановителните дейности”, подчерта Московски.

Бареков в Батак: Патриотичният вот трябва да бъде даден за "България без цензура"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292966

Патриотичният вот трябва да бъде даден за "България без цензура", няма смисъл да се дава за тези, които остават под чертата. Това каза Николай Бареков в Батак, съобщиха от пресцентъра на партията.
Там той се срещна с областния председател на формацията в Пазарджик Красимир Темнилов, водачът на листата за областта Христо Тодоров, Патриотичният вот трябва да бъде даден за "България без цензура", няма смисъл да се дава за тези, които остават под чертата. Това каза Николай Бареков в Батак, съобщиха от пресцентъра на партията. Там той се срещна с областния председател на формацията в Пазарджик Красимир Темнилов, водачът на листата за областта Христо Тодоров,

Бареков в Батак: Патриотичният вот трябва да бъде даден за "България без цензура"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292959

Патриотичният вот трябва да бъде даден за Патриотичният вот трябва да бъде даден за "България без цензура", няма смисъл да се дава за тези, които остават под чертата. Това каза Николай Бареков в Батак, съобщиха от пресцентъра на партията. Там той се срещна с областния председател на формацията в Пазарджик Красимир Темнилов, водачът на листата за областта Христо Тодоров,

МЗХ алармира за риск за парите за селските райони

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/mzh-alarmira-za-risk-za-parite-za-selskite-rajoni-6021947

Отменянето на обществената поръчка за одитор на проектите по Програмата за развитие на селските райони може да попречи на сертифицирането на 1,6 млрд. лв., които вече са платени от хазната

М. Димитров: Има данни, че цената на „Южен поток” е скочила с 1 млрд. лв.

http://frognews.bg/news_75923/

Има данни, че цената на „Южен поток” се е покачила с 1 млрд. лв. през последната година. За това алармира икономистът Мартин Димитров по БиТиВи.

"БСП Лява България" се отзова първа за подписване на меморандум с хора с увреждания

http://www.cross.bg/bulgariya-yvrezhdaniya-lyava-1429445.html

/КРОСС/ Да обещавам цветя и рози, няма смисъл. Вие сте хора патили и кой ли не ви е обещавал какво ли не. Смятам за важен въпрос повече прозрачност при изразходване на средствата и на програмна основа. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листите на Коалиция "БСП Лява България" в 25-МИР София и Видин, по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителни организации на и за хората с увреждания. Според него изключително важно е да се компенсира пропускът по отношение на Факултативния протокол. „Ратифицирането през 2012 г. на конвенцията само по себе си е малко като закона за обществените поръчки без правилника за прилагането. Коментирали сме и размера на средствата", каза той.Според него може да се преразгледа и режимът на дееспособността на хората с увреждания, свързан с техните права. „Там трябва да има много прецизен юридически и медицински поглед, за да не се стига до увреждания на интересите на тези хора, като се злоупотребява от други. Коалиция "БСП Лява България" имаме отношение към решаването на социалните права. Винаги, когато е имало възможност, сме правили няколко стъпки, както по отношение на правата, така и по отношение на финансирането", допълни Миков. Той обясни, че многократно са водени разговори с представители на хората с увреждания. Според него много проблеми биха могли да се изчистят, ако има по-голямо разбиране от страна на администрацията

Култовите сериали в каналите на Нова - достъпни и в Nova Play

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/kultovite-seriali-v-kanalite-na-nova-dostypni-i-v-nova-play-6021946

След старта на платформата Nova Play емблематичните продукции в програмата на Нова са по-близо до зрителите

КЗК отмени решение на земеделския министър за обществена поръчка. Той: Ще ни спрат парите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292955

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев излезе с позиция във връзка с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от пресцентъра на министерството.
Става дума за това, че КЗК отмени решение на Министерство на земеделието и храните за откриване на обществена поръчка. Комисията счита за незаконосъобразно решението на Министърът на земеделието и храните Васил Грудев излезе с позиция във връзка с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от пресцентъра на министерството. Става дума за това, че КЗК отмени решение на Министерство на земеделието и храните за откриване на обществена поръчка. Комисията счита за незаконосъобразно решението на

ОССЕ препоръча агитацията на майчин език

http://www.moreto.net/novini.php?n=263576

Важно е да помним, че изборите не са събитие за един ден, от изключително значение са всички неща, които се случват в пред изборния ден и след това. Това подчерта ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИЧП Одри Гловър.

ББЦ чисти с фадрома калта от Странско

http://www.bnews.bg/article-115975

Активисти на „България без цензура“ посетиха наводненото село Странско и се включиха в разчистването на къщи и постройки с фадрома. Техниката ще остане в Странско докато има нужда.

КЗК отмени решение на земеделския министър за обществена поръчка. Той: Ще ни спрат парите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292921

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев излезе с позиция във връзка с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от пресцентъра на министерството.
Става дума за това, че КЗК отмени решение на Министерство на земеделието и храните за откриване на обществена поръчка. Комисията счита за незаконосъобразно решението на Министърът на земеделието и храните Васил Грудев излезе с позиция във връзка с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от пресцентъра на министерството. Става дума за това, че КЗК отмени решение на Министерство на земеделието и храните за откриване на обществена поръчка. Комисията счита за незаконосъобразно решението на

Родителите на Шакира: И второто дете ще е момче

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/roditelite-na-shakira-i-vtoroto-dete-shte-e-momche-6021945

"Много сме щастливи. Тя ще има още едно момченце, съотборник на Милан", разкриха родителите на певицата пред списание "Ола"

Грудев: 1.65 млрд. лв. са в риск

http://www.cross.bg/organ-poruchki-sertifitzirasht-1429444.html

София /КРОСС/ Министерството на земеделието ще търси бърз начин да избере сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони, след като по-рано днес стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията е отменила процедурата заради нарушения."Оттук нататък ще се възползваме от всички законови възможности, записани в Закона за обществени поръчки, за да може да се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган, предвид създалите се форсмажорни обстоятелства", заявява министър Васил Грудев.Той допълва, че невъзможността за провеждането на три процедури за обществени поръчки в рамките на една година за избор на такъв орган поставя под риск сертифицирането на около 1.650 млрд. лв., които вече са платени от държавния бюджет.Министърът припомня, че заради този проблем Европейската комисия вече е отложила крайния срок за признаването на тези разходи за края на януари 2015 г.

Две срещи при Цацаров насърчават БНБ да си свърши работата в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292943

Две срещи на тема „Корпоративна търговска банка” е имало при главния прокурор днес – на БНБ и финансовото министерство, инициирана от Сотир Цацаров и втората - на работодатели и синдикати, които са поискали от обвинител N 1 да бъдат приети за разговор.
Двама души са присъствали и на двете срещи – главният прокурор и финансовият министър Румен Две срещи на тема „Корпоративна търговска банка” е имало при главния прокурор днес – на БНБ и финансовото министерство, инициирана от Сотир Цацаров и втората - на работодатели и синдикати, които са поискали от обвинител N 1 да бъдат приети за разговор. Двама души са присъствали и на двете срещи – главният прокурор и финансовият министър Румен

Две срещи при Цацаров насърчават БНБ да си свърши работата в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292935

Две срещи на тема „Корпоративна търговска банка” е имало при главния прокурор днес – на БНБ и финансовото министерство, инициирана от Сотир Цацаров и втората - на работодатели и синдикати, които са поискали от обвинител N 1 да бъдат приети за разговор.
Двама души са присъствали и на двете срещи – главният прокурор и финансовият министър Румен Две срещи на тема „Корпоративна търговска банка” е имало при главния прокурор днес – на БНБ и финансовото министерство, инициирана от Сотир Цацаров и втората - на работодатели и синдикати, които са поискали от обвинител N 1 да бъдат приети за разговор. Двама души са присъствали и на двете срещи – главният прокурор и финансовият министър Румен

Английският физик Стивън Хокинг предсказа апокалипсис във Вселената

http://econ.bg/Новини/Английският-физик-Стивън-Хокинг-предсказа-апокалипсис-във-Вселената_l.a_i.566362_at.1.html

Хигс бозонът, често наричан като най-великото откритие на физиката и „божествената частица“, може да доведе до апокалипсис във Вселената. Това заяви...

Кабинетът дава 750 млн. за спрените пари от Брюксел

http://www.bnews.bg/article-115983

750 млн. от бюджета ще извади служебният кабинет за разплащане на проекти по спрените програми от Брюксел "Околна среда" и "Регионално развитие".

Новият Focus пристигна предпремиерно у нас

http://cars.actualno.com/Novijat-Focus-pristigna-predpremierno-u-nas-news_49166.html

Вчера в „Мото-Пфое“ се състоя ексклузивната предпремиера на новия Focus в България. Родните медии и клиенти са сред първите в света, които могат да разгледат новия Focus, изложен в...

"Ботев" (Пловдив) привлече френски защитник

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2377501_botev_plovdiv_privleche_frenski_zashtitnik/?ref=rss


Френският централен защитник Роман Инез е поредното ново попълнение на "Ботев" (Пловдив). 26-годишният бранител подписа договор до лятото на 2016 г.

Той се присъедини към "канарчетата" преди няколко дни и беше тестван в един от приятелските мачове на първия отбор.

Инез започва кариерата си в "Каен" през 2007 г., а впоследстиве играе в "Шербур" и "Шатору". През последните два сезона е носил екипа на "Метц", с който спечели промоция за Лига 1.

Именно центърът на...

Според директора на "Мина Черно море" режимът на тока там застрашава живота на 400 миньора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377506_spored_direktora_na_mina_cherno_more_rejimut_na_toka/?ref=rss


Заради задължения за ток електроразпределителното дружество в Бургаска област въведе режим на тока в мина "Черно море" – Бургас, което застрашава живота на 400 миньора. Това каза пред "Фокус" изпълнителният директор на мината Евгени Николов.

По-рано днес той е обсъдил този въпрос с министъра на икономиката и енергетиката в столицата Васил Щонов. На срещата е присъствал и браншовият съвет, както и представители на НЕК. 

Вчера от електроразпределителното дружество ЕВН...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване