Руският дисидент Кобляков пуснат от домашния арест

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-disident-koblyakov-pusnat-ot-domashniya-arest-news224640.html

Софийският апелативен съд пусна на свобода руският дисидент Николай Кобляков, който бе арестуван у нас по заповед за арест, издадена от Интерпол, заради обвинение от руските власти за присвояване на чуждо имущество за повече от 42 милиона рубли. Във вторник апелативният съд отмени определението на градския съд, който бе наложил на Кобляков "домашен арест", и постанови най-леката мярка за неотклонение за дисидента – подписка. Пор това положение той няма право само да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи. От момента, в който е задържан на летище София, Кобляков има изрядно процесуално поведение, аргументира се съдът и прецени, че няма опасност той да осуети производството по екстрадиция, чието първо заседание е насрочено за 10 септември - сряда. Кобляков, който има и френско гражданство, предпочете да обясни пред българския съд на френски, че не е извършил никакво от описаните престъпления. Той заяви, че не е присвоявал и не е придобивал никакви активи, не е фалшифицирал никакви подписи и смята досието си в Русия за политически мотивирано. Адвокатът му Биляна Писова каза, че от документите, с които се иска Кобляков да бъде екстрадиран единственото безспорно нещо е посоченият текст от чл. 159, ал. 4 от Наказателния кодекс на Руската федерация. "Оттам нататък не мога да ви кажа какво конкретно той е извършил, тъй като формулирането за твърдени конкретни негови деяния е много неясно и на този етап за нас е невъзможно да си изясним всъщност какво е деянието, за което го обвиняват, че е осъществил състава на едно престъпление", каза защитничката му пред медиите. Според нея случаят на Кобляков е много интересен като юридически казус. "Никога не е срещан досега или поне не е поставян на вниманието на съда в Люксембург, тъй като поставя въпроса за третирането на европейски граждани и съвместни действия при искане за екстрадиция от трета държава не членка на ЕС, когато гражданин на една държава се намира на територията на друга", каза адвокатът и посочи, че няма такава уредба и възникват много въпросителни. Кобляков вече поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище, а редица правозащитни организации призова държавният  глава да предостави такова..

Екоминистерството даде още предписания за проучванията за газ във Вранино

http://econ.bg/Новини/Екоминистерството-даде-още-предписания-за-проучванията-за-газ-във-Вранино_l.a_i.566324_at.1.html

Екоминистерството е прецезирало допълнително решението си, с което одобрява проучванията и добива на нефт и газ в блок „Вранино“. Проучванията трябва...

Екоминистерството даде още предписания за проучванията за газ във Вранино

http://econ.bg/Новини/Екоминистерството-даде-допълнителни-предписания-за-проучванията-за-газ-във-Вранино_l.a_i.566324_at.1.html

Екоминистерството е прецезирало допълнително решението си, с което одобрява проучванията и добива на нефт и газ в блок „Вранино“. Проучванията трябва...

Едва 30 от 147 депутати са напуснали държавните жилища

http://www.cross.bg/zhilishta-parlamenta-hotel-1429396.html

/КРОСС/Едва 30 от 147 народни представители са освободили държавните жилища, пише „Преса". Коментарите в парламента са, че избраниците са предпочели да плащат държавен наем и да не се изнесат поне докато видят дали ще попаднат на избираема позиция в новите листи. От ГЕРБ всички, попаднали до 3-4-то място, нямали притеснения. В БСП нещата стоят по-различно. Там дори водачите в някои райони не са убедени, че ще седнат на депутатската банка. Сигурно е, че след формиране на парламента ще има сериозни размествания в депутатските жилища. Докато се уредят битовите проблеми, избраниците ще живеят на хотел. Още преди повече от месец бе пусната обществена поръчка за избор на тризвездно място за временно настаняване на парламентаристите. Оказа се, че има само една оферта - от хотел „Будапеща", който се намира недалеч от централната гара. Така депутатите ще могат да хващат по-бързо влака към родните си места, шегуваха се вчера от администрацията на НС.  

Представител на Аштън: Режимът на прекратяване на огъня в Донбас се спазва

http://www.cross.bg/ogunya-ykraiina-sublyudava-1429397.html

/КРОСС/ ЕС смята, че прекратяването на огъня в източната част на Украйна продължава да се съблюдава при наличието на някои инциденти. Това заяви във вторник Мая Коциянчич, говорител на ръководителя на дипломацията на ЕС Катрин Аштън. "Към момента виждаме какво се случва на място, виждаме оценката на украинските власти. Виждаме, че прекратяването на огъня като цяло се съблюдава, с малки инциденти, и ние продължаваме да следим ситуацията", каза говорителят.В рамките на тристранна среща на контактна група (Русия - Украйна - ОССЕ) относно уреждането на украинската криза на 5 септември в Минск, властите в Киев и представители на Донекца народна република и Луганска народна република постигнаха редица споразумения, най-важното сред които за прекратяване на огъня в източната част на Украйна, което влезе в сила в петък.

Гипс за Гауди, летвички за моя приятел Франк Лойд Райт

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/09/2377289_gips_za_gaudi_letvichki_za_moia_priiatel_frank_loid/?ref=rss


Наближава денят, в който учениците ще се върнат по чиновете, а зад вратата на класната стая ще дебнат домашни, контролни и куп уроци. 

Ученето обаче може да се окаже вълнуващо, любимо и неустоимо занимание, ако съумеем да го съчетаем със забавлението. В тазгодишната поредица "На училище" "Детски дневник" ще се постарае да представи ученето по-скоро като награда и отмора, а не като бреме. Днес ще ви запознаем с архитект Магдалина Ръжева, приела като своя кауза да обучава децата чрез...

Проф. Михаил Константинов: Отрицателните предизборни кампании вече не носят полза на никого

http://www.moreto.net/novini.php?n=263514

Очаквам предизборната кампания да бъде сравнително умерена. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт. „И президентът ги призова малко да се успокоят, защото с взаимно плюене и т.

Apple готви представянето на изцяло нова серия продукти

http://econ.bg/Новини/Apple-готви-представянето-на-изцяло-нова-серия-продукти_l.a_i.566321_at.1.html

Изминаха четири години, откакто Apple представиха своите изцяло нови технологични джаджи. Сега пред компанията стои задачата да задоволи огромното...

Нивото на Марица може да бъде следено денонощно в интернет

http://www.cross.bg/maritza-reka-nivata-1429395.html

/КРОСС/ В следващите дни се очакват валежи, които обаче няма да са проливни и няма да се отразят върху нивата на реките и язовирите, прогнозират метеоролози. Въпреки това специалистите продължават да следят водосборните места в пострадалите райони от наводненията. И през следващите дни ще продължават де се оттичат водите от река Сълзлийка, както и по долното течение на река Марица. При град Гълъбово нивото на водата ще се задържи опасно високо. На този етап обаче няма поводи за притеснение, пък като до достигането на критичния минимум на река Марица остават още метър и половина. Освен това система за денонощно видеонаблюдение следи нивата на река Марица. Шестте камери проследяват в реално време водния стълб, предава ТВ7. Системата е свързана с интернет и гражданите също могат 24 часа в денонощието да следят онлайн нивата на реката. Информацията, която се получава е за цялото течение на река Марица на територията на България, включително и по-пълноводните й притоци - Въча, Тополница и Варвара.  

5,7 млн. лв. "струва" наводнението в Мизия

http://frognews.bg/news_75909/

Щетите, нанесени от наводнението в Мизия, възлизат на 4,5 млн. лв. Това заяви кметът на града Виолин Крушовенски, като поясни, че изчисленията на щетите се направени на базата на данъчната оценка на засегнатите имоти.

Цацаров събра синдикалисти, политици и финансисти заради КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_386437.html

В кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров се провежда среща, свързана с КТБ. Целта на срещата не е ясна.  Чакам главния прокурор да ни каже, питайте и другите. Така председатлят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отговори на журналисти каква е целта на тази среща. Той потвърди, че вероятно мотивът за срещата е да се оздрави банката. "Ние това го твърдим от самото начало, допълни той. Не сме слушали главният прокурор да казва по случая, че трябва да се надскочи законът, може би не е добре цитиран", посочи Тренчев. По непотвърдена информация Цацаров е имал среща с ръководството на БНБ и министъра на финансите Румен Порожанов.  На срещата при главния прокурор са още бившият министър на културата Вежди Рашидов от ГЕРБ, председателят на БСК Сашо Дончев и финансистът Емил Хърсев. Очаквайте подробности!

Откриха изчезналия гъбар след 8-часово търсене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292288

След повече от осем часа издирване спасителният екип откри изчезналия гъбар в местност край Мугла.
73-годишният Велин Балийски е открит жив и здрав в местността "Чаирите". Въпреки че е бил горски и познава добре района, Велин се е загул и прекарал нощта в колиба.
В издирването се включиха полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета. След повече от осем часа издирване спасителният екип откри изчезналия гъбар в местност край Мугла. 73-годишният Велин Балийски е открит жив и здрав в местността "Чаирите". Въпреки че е бил горски и познава добре района, Велин се е загул и прекарал нощта в колиба. В издирването се включиха полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета.

След 8-часово търсене откриха изчезналия гъбар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292262

След повече от осем часа издирване спасителният екип откри изчезналия гъбар в местност край Мугла.
73-годишният Велин Балийски е открит жив и здрав в местността След повече от осем часа издирване спасителният екип откри изчезналия гъбар в местност край Мугла. 73-годишният Велин Балийски е открит жив и здрав в местността "Чаирите". Въпреки че е бил горски и познава добре района, Велин се е загул и прекарал нощта в колиба. В издирването се включиха полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета.

За първи път у нас: Оперираха млада жена с уникална 3D технология

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292283

Уникална за България операция с нова 3D технология в Първа АГ „Св. София”. Екип български лекари оперира млада жена с човешки папилома вирус и предракови клетки. Младата жена вече е била оперирана, но вирусът отново бил открит, съобщи Нова ТВ.
„Жената има две раждания, така че може да си позволим тази операция в името на здравето и живота на Уникална за България операция с нова 3D технология в Първа АГ „Св. София”. Екип български лекари оперира млада жена с човешки папилома вирус и предракови клетки. Младата жена вече е била оперирана, но вирусът отново бил открит, съобщи Нова ТВ. „Жената има две раждания, така че може да си позволим тази операция в името на здравето и живота на

Експерт: Мир и НАТО са несъвместими понятия

http://www.cross.bg/nato-voenni-ponyatiya-1429394.html

/КРОСС/ Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че страната я няма да изпълни искането на НАТО за повишаване на военните разходи, въпреки споразумението, постигнато на срещата на върха в Уелс. Държавите-членки на Алианса се договориха да отделят за отбрана минимум 2% от БВП. В същото време страната не отговаря на изискването, тъй като заделя едва 1,3% от БВП. В Германия заявиха, че не виждат необходимост от увеличаване на разходите. Активистът на антивоенната организация International Bureau Peace Райнер Браун е убеден, че германските власти трябва да насочат парите на данъкоплатците от военни за социални нужди."Защо Германия трябва да отделят повече средства за военни нужди? Парите трябва да отидат за социалните програми, образованието, здравната система, за нуждите на младите хора и децата. Аз вярвам, че правителството трябва да намали разходите за военни цели ", подчерта той. Според Браун НАТО е претърпяло фиаско в Афганистан и Либия, тъй като в тези страни в момента цари хаос. "Нито една военна намеса на Алианса не е била успешна. НАТО води напълно грешна политика, която води до войни, поява на нови радикални движения и терористични групи. За да се постигне мир, трябва да се върне към първоначалната концепция на ООН, към политиката на сигурност и отбрана и да се премахне Северноатлантическият алианс, защото мир и НАТО са несъвместими понятия", подчертава активистът, цитиран от RT.com.

Мъжете сънуват секс и агресия, жените семейство и дрехи

http://www.vesti.bg/novini/myzhete-synuvat-seks-i-agresiia-zhenite-semejstvo-i-drehi-6021922

Германски учени провели изследване за разликата между сънищата на мъжете и жените в период между 1956 до 2000 г.

Когато телеграфът е бил на мода, а кабелите над земята (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_386435.html

Преди кабелите и жиците на телефоните и телеграфите да минат под земята, те са обграждали улиците на големи квартали и градове буквално като паяжини. Галерия на сайта  IO9 ни показва как са изглеждали градове като Бостън, Ню Йорк, Стокхол и други по времето на кабелите в небето. 1. ЖП линия в Бостън след опустошителна буря през 1881 година. 2. Кабели над Ню Йорк 1887 г. 3. Телефонна кула в Стокхолм с над 5000 свързани линии. Използвани са между 1887-1913 г., но кулата е стоята там до 1953 г., когато е паднала заради пожар. 4. Пощенска картичка от 1880г. от Бродуей, Ню Йорк. 5. Снимка от снежна буря в Ню Йорк през 1888г. 6. Съоръжение, поставено върху телеграфна станция в Стокхолм 7. 20-метрови стълбове с кабели по улицата 8. Стълбовете над Стокхолм в края на 19-ти, началото на 20-ти век. 9. Строеж на телефонна линия в Ню Йорк от 1903 г. 10. Прат, щатът Канзас от 1911 година 11. Как е изглеждала електрическата мрежа във Ванкувър през 1914 г. 12. Сиатъл, САЩ:

Вложители в КТБ канят водачи на листи от Варна на публична дискусия

http://www.moreto.net/novini.php?n=263530

Варненският инициативен комитет за оздравяване на банковата група КТБ организира публична дискусия на 10 септември 2014 г. от 18:00 часа на входа на Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Темата на дискусията е: Защита правата на българите – вложители, в банкова група КТБ.

Марк Джейкъбс не общува със семейството си

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/mark-dzhejkybs-ne-obshtuva-sys-semejstvoto-si-6021920

Журналистът от "Ню Йорк пост" Морийн разказва как връзките на Джейкъбс с близките му били прекъснати заради семейни проблеми

Областният управител на Силистра подаде оставка

http://www.cross.bg/silistra-nasyf-ypravitel-1429393.html

/КРОСС/Областният управител на Силистра Насуф Насуф депозира оставката си в Министерския съвет. Той е мотивирал оттеглянето си с участие в кампанията за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. По време на предизборната кампания Насуф ще работи в предизборния щаб на партията си ДПС. Той бе назначен на поста Областен управител на Силистра през май 2013 година и встъпи в длъжност през юли същата година.

И Вежди се появи с първите на тайната среща за КТБ /ексклузивни снимки на BNews/

http://www.bnews.bg/article-115949

И Вежди Рашидов участва на срещата при Сотир Цацаров, на която се търсят решения за КТБ. Той бе сред първите, които се появиха за разговорите, които ще търсят решения за банката, крахът на която съсипва живота на стотици хиляди българи.

За първи път у нас извършиха уникална 3D операция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292261

Уникална за България операция с нова 3D технология в Първа АГ „Св. София”. Екип български лекари оперира млада жена с човешки папилома вирус и предракови клетки. Младата жена вече е била оперирана, но вирусът отново бил открит, съобщи Нова ТВ.
„Жената има две раждания, така че може да си позволим тази операция в името на здравето и живота на Уникална за България операция с нова 3D технология в Първа АГ „Св. София”. Екип български лекари оперира млада жена с човешки папилома вирус и предракови клетки. Младата жена вече е била оперирана, но вирусът отново бил открит, съобщи Нова ТВ. „Жената има две раждания, така че може да си позволим тази операция в името на здравето и живота на

Прокуратурата осигури терен за консултации по казуса КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377299_prokuraturata_osiguri_teren_za_konsultacii_po_kazusa/?ref=rss


Тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал с ръководството на БНБ и министъра на финансите Румен Порожанов във връзка със ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), научи "Дневник". За 14 ч днес е предвиден втори епизод от консултациите с представители на работодателски и синдикални организации. 

Малко преди този час пред кабинета на Цацаров дойде президентът на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал,...

Красен Станчев: Време е не за стопанска политика, а за възстановяване на законността

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377297_krasen_stanchev_vreme_e_ne_za_stopanska_politika_a_za/?ref=rss


Онова, което може да се направи в момента, е да не се прави никаква стопанска политика. Най-важното в момента е оправянето на управлението на закона и на държавната машина – всичко останало ще се случи от само себе си.

С тези думи икономистът от Института за пазарна икономика Красен Станчев се обърна днес към СДС и Реформаторския блок на конференция "Дясна перспектива за България", посветена на 25-годишнината на Съюза на демократичните сили. Конференцията беше организирана от...

СЕМ поиска закон за защита на журналистите

http://www.bnews.bg/article-115946

Навсякъде по света разследващата журналистика е високо рисково занятие. Зачестяващите у нас опити тя да бъде възпрепятствана, се казва в декларация на Съвета за електронни медии след побоя над журналисти на ТВ7 и бТВ.

Еминем влиза в рекордите на Гинес за най-много изговорени думи в песен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292267

Звездата на хип-хопа Еминем влезе в 60-ото юбилейно издание на Книгата на рекордите на Гинес с постижение за най-много изговорени думи в песен. Хитът се казва "Rap God" ("Богът на рапа"), съобщи Контактмюзик. В сингъла Еминем е израпирал 1560 думи за шест минути и четири секунди или средно по 4,28 думи в секунда.

Кадиев: Преференциалният вот е революция в българската политика

http://www.cross.bg/kadiev-listite-preferentzialniyat-1429392.html

/КРОСС/ "Преференциалният вот е революция в българската политика. Той позволява на избирателите да пренареждат листите и да гласуват за кандидати, които познават и на които вярват, не за спуснати партийни аристократи." Това пише в своя Facebook профил Георги Кадиев. "Този вот веднъж вече сработи. На европейските избори през май тази година 26% от гражданите гласуваха преференциално. В най-големия район в страната, столичния 23 избирателен район, процентът на преференциите надхвърли 35%. В цялата страна общо 29 кандидати от всички листи събраха над 5% преференции спрямо листите си. Това е сигурен знак, че преференцията е постижима и ефективна. На предстоящите избори тя ще сработи още по-отчетливо", подчертава бившият депутат от Коалиция за България. "Във всички партии на сигурните предни позиции се подреждат лоялни на ръководствата лица, пазещи статуквото или поне незастрашаващи съответните партийни лидери. Понякога за местата в листите се плаща от бизнес кръгове и хора с корпоративни интереси. Само гражданите нямаха своето право на избор, даваше им се списък с партии и те гласуват. С новите изборни правила вече именно избирателите имат последната дума", категоричен е Кадиев. По негови думи, преференциалният вот е начинът да се промени политиката у нас. "Ако покажем, че преференцията работи, за да си депутат вече няма да е достатъчно да си послушен любимец на партийна централа

Изложбата на Роден в София ще бъде удължена

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/09/2377290_izlojbata_na_roden_v_sofiia_shte_bude_uduljena/?ref=rss


Изложбата "Метаморфози" с творби на големия френски скулптор Огюст Роден в Националният музей за българско изобразително изкуство в София ще бъде удължена и вместо до средата на септември ще продължи до 28 септември, съобщиха от галерията.
 
Експозицията, която се организира със сътрудничеството на Френското посолство в София и на Министерство на културата, както разбира се и на музея "Роден" в Париж, предоставил безвъзмездно 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел...

VIP Brother възкреси Мавзолея на Георги Димитров. В Образцовия дом влизат Евгени Минчев и Йорданка Христова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292242

Навръх 9-ти септември с тържествено „заседание” и манифестация на участниците, VIP Brother официално обяви старта на сезона „Образцов дом”, съобщи Нова телевизия.
Това се случи в шатра, реплика на Мавзолея на Георги Димитров, разпъната на мястото, където е била сградата.
„Другари и другарки, днес сме се събрали на тържествено заседание по случай Навръх 9-ти септември с тържествено „заседание” и манифестация на участниците, VIP Brother официално обяви старта на сезона „Образцов дом”, съобщи Нова телевизия. Това се случи в шатра, реплика на Мавзолея на Георги Димитров, разпъната на мястото, където е била сградата. „Другари и другарки, днес сме се събрали на тържествено заседание по случай

Обвиниха бившия военен, стрелял по забавачка

http://www.cross.bg/petuk-bivsh-voenen-1429391.html

Карлово /КРОСС/ Районна прокуратура-Карлово повдигна обвинение на Борис Гъджаров, стрелял по детска градина в петък. 67-годишният бивш военен е обвинен в небрежност при боравене с огнестрелно оръжие. Заплашва го наказание от 1 до 5 години "лишаване от свобода" или глоба от 500 до 3 000 лв. Магистратите му определиха най-леката мярка за неотклонение - подписка. Пенсионираният бивш военнослужещ в петък следобед възпроизведе неволно изстрел, докато почиствал законно притежаваната си ловна карабина.Куршумът счупи две стъкла на близката забавачка. При инцидента няма пострадали, въпреки че по това време децата се събуждали от следобеден сън.

Евгени Минчев и Йорданка Христова - първите сигурни ВИП-ове в Образцовия дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292218

Навръх 9-ти септември с тържествено „заседание” и манифестация на участниците, VIP Brother официално обяви старта на сезона „Образцов дом”, съобщи Нова телевизия.
Това се случи в шатра, реплика на Мавзолея на Георги Димитров, разпъната на мястото, където е била сградата.
„Другари и другарки, днес сме се събрали на тържествено заседание по случай Навръх 9-ти септември с тържествено „заседание” и манифестация на участниците, VIP Brother официално обяви старта на сезона „Образцов дом”, съобщи Нова телевизия. Това се случи в шатра, реплика на Мавзолея на Георги Димитров, разпъната на мястото, където е била сградата. „Другари и другарки, днес сме се събрали на тържествено заседание по случай

Еминем влиза в рекордите на Гинес (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292241

Звездата на хип-хопа Еминем влезе в 60-ото юбилейно издание на Книгата на рекордите на Гинес с постижение за най-много изговорени думи в песен. Хитът се казва Звездата на хип-хопа Еминем влезе в 60-ото юбилейно издание на Книгата на рекордите на Гинес с постижение за най-много изговорени думи в песен. Хитът се казва "Rap God" ("Богът на рапа"), съобщи Контактмюзик. В сингъла Еминем е израпирал 1560 думи за шест минути и четири секунди или средно по 4,28 думи в секунда.

Василев внася план за оздравяване на КТБ до 2 дни

http://www.bnews.bg/article-115948

Цветан Василев утре или вдругиден ще внесе в БНБ предложение за оздравяването на КТБ. Как ще го направи издирваният от Интерпол банкер и какво ще се съдържа в него – още не е ясно.

Легенди на ЦСКА попаднаха в листите на партията на Александър Томов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2377283_legendi_na_cska_popadnaha_v_listite_na_partiiata_na/?ref=rss


Някои от легендите на ЦСКА станаха кандидат-депутати в партията на главния акционер на футболния клуб Александър Томов - "Българска социалдемокрация". В листите са вписани Георги Велинов, Петър Жеков и Димитър Якимов.

Бившият вратар на армейския отбор Георги Велинов е първи в листата на формацията във Велико Търново и трети в Русе. Жеков и Якимов са на първите две места в Хасково и Ямбол.

Самият Томов е на първо място в листата на 23-и район в София, както и във Варна....

Сирийската армия предприе контраофанзива срещу ислямистките бунтовници

http://www.moreto.net/novini.php?n=263535

Според експерти 12 000 чужденци от 74 държави са се присъединили към "Ислямска държава" и сирийския клон на Ал Кайда "Джебхат ан Нусра", съобщават световните агенции. 60-70 процента от тях са от Близкия изток и 20-25 процента -от западни страни.

Евакуираха близо 14 000 германци заради бомба от ВСВ

http://www.cross.bg/bomba-otkrita-bezopasno-1429390.html

/КРОСС/ Около 14 хиляди германци са били евакуирани в северногерманския град Зеелце, за да може безопасно да бъде обезвредена открита британска бомба от времето на Втората световна война, предава ИТАР-ТАСС. Полицията трябвало да събере всички граждани, намиращи се в региона и да проведе разяснителна агитация сред тях. Впоследствие жителите на града били транспортирани на безопасно място. Мощната бомба с тегло 1800 кг е била открита по време на строителни работи на нов жилищен комплекс. От бомбата са били извадени и трите детонатора и хората са започнали да се завръщат по домовете си.  

Евгени Минчев иска да спи с Йорданка Христова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292228

- Десет години се дърпа от участие във "ВИП Брадър". Сега защо се нави?
- Десет години съм канен да бъда сред ВИП участниците в това феноменално шоу, превърнало се в легенда, но и в уплах за повечето. Да застане човек с определена успешна кариера на показ пред толкова зрители и съквартиранти е изпитание, - Десет години се дърпа от участие във "ВИП Брадър". Сега защо се нави? - Десет години съм канен да бъда сред ВИП участниците в това феноменално шоу, превърнало се в легенда, но и в уплах за повечето. Да застане човек с определена успешна кариера на показ пред толкова зрители и съквартиранти е изпитание,

Евгени Минчев иска да спи с Йорданка Христова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292215

- Десет години се дърпа от участие във - Десет години се дърпа от участие във "ВИП Брадър". Сега защо се нави? - Десет години съм канен да бъда сред ВИП участниците в това феноменално шоу, превърнало се в легенда, но и в уплах за повечето. Да застане човек с определена успешна кариера на показ пред толкова зрители и съквартиранти е изпитание,

Организацията на БСП в Лондон организира конференция за енергийната сигурност на ЕС

http://www.cross.bg/london-bulgariya-velikobritaniya-1429389.html

/КРОСС/ На 11.09.2014 (четвъртък), от 18:00 ч. в Лондон, Великобритания, ОПО на БСП - Лондон, организира конференция на тема "Енергийна сигурност на ЕС и България". На конференцията, която ще се проведе в сградата на Британския парламент, ще се дискутират теми, касаещи общата енергийна стратегия на ЕС, строителството на „Южен поток", потенциалните рискове при добиването на шистов газ и бъдещето на ядрената енергетика в България. Гости на българските социалисти в Лондон ще бъдат:Представителството на ЕК във Великобритания, Кралският Институт по Международни Отношения, Посолство на Руската Федерация в Обединеното кралство, Демократическата партия на Италия, Партия на европейските социалисти, политици от Лейбъристката партия, експерти и преподаватели по енергиен мениджмънт от университетите Кингтън Колидж, Кеймбридж и Оксфорд. Специален гост на БСП - Лондон ще бъде г-н Явор Куюмджиев, Заместник-министьр на икономиката и енергетиката в 86-то правителство на България (2007-2009). Тази инициатива е продължение на политиката на БСП - Лондон да инициира дебат по водещи теми за ЕС и България. Българските социалисти във Великобритания се обръщат с покана към всички симпатизанти на БСП в Лондон да вземат участие в конференцията.  

Жертвите на наводненията в Индия и Пакистан достигнаха 400

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-navodneniyata-v-indiya-i-pakistan-dostignaha-400-news224639.html

Броят на загиналите при наводненията в Индия и Пакистан достигна 400, а властите предупредиха, че в идните дни се очакват още порои, съобщи Асошиейтед прес.   Наводненията застрашиха половин милион души и оставиха без дом хиляди хора. Пакистанската и индийската армия използват лодки и хеликоптери за доставяне на храна на бедстващи семейства и за евакуиране на пострадали.   В Пакистан са загинали 205 човека, а в Индия - 200. Близо 700 души са били ранени.   Според пакистанските власти пороите се придвижват към южната част на страната, където се подготвят евакуации в някои райони, които скоро може да бъдат наводнени.   Бедствието причини големи загуби от двете страни на разделения район Кашмир и предизвика значителни опустошения също така в северната и източната част на Пакистан.

Великов отдал на концесия складове за изборни материали, ревизията на работата му продължава

http://www.moreto.net/novini.php?n=263549

Ексгубернаторът Иван Великов е отдал на концесия за 10 години няколко склада, в които се съхраняват и разпределят изборни материали и документи, разкри в ефира на Дарик тази сутрин новият областен управител Стоян Пасев. „В момента правим ревизия на тези складове, в които пристигат изборните материали.

Европейската комисия разреши държавната помощ за БДЖ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292202

Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, съобщиха от пресцентъра на Министерството транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Това се казва в специално писмо за подкрепа, изпратено от ГД „Конкуренция“, след проведените разговори през миналата седмица в Брюксел, Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, съобщиха от пресцентъра на Министерството транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това се казва в специално писмо за подкрепа, изпратено от ГД „Конкуренция“, след проведените разговори през миналата седмица в Брюксел,

Общината започва почистване на софийските реки

http://pik.bg/общината-започва-почистване-на-софийските-реки-news223301.html

Общината започва почистване на софийските реки

Столична община започва почистване на покрити участъци от реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица . Това са общо 4 км речни корита, за които сме осигурили 142 хил. лв. от междуведомствената комисия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

„Най-важно за предотвратяването на разливания и наводнения е превенцията. Затова и Столична община в последните години чисти по около 50 км речни корита годишно. Чистим както участъци, които са общинска отговорност, така и такива, за които отговаря държавата. Където експертите покажат, че има сериозна опасност ние се намесваме.

Такова е моето лично разбиране и общината има финансовата възможност да почиства и изгражда диги. В много от по-малките градове и общини обаче колегите нямат тази възможност”, посочи още столичния кмет пред журналисти.

„Кметовете, областните управители и "Напоителни системи" имат ясна собственост и задължения, но в тази ситуация не може да се чака и да се прехвърля отговорност. Почистването на коритото на река Искър е отличен пример.

В момента се сключва договор и ще започне работа по почистването на участък от летище София до "Челопеченско шосе". Това са 15 км., в които териториите основно са на областна управа. Ние предложихме и поехме финансирането на това почистване. Изготвя се и плана за втори участък от 10 км - от 500 м под язовирната стена на Панчарево до Летище София.

Това е единственият участък, който е изцяло отговорност на общината. Има още 3 участъка – на областна управа и "Напоителни системи". Ще се работи и по тях. Ако само чакаме някой друг да свърши работата, най-вероятно ще даваме пари за възстановяване на щети”, допълни Фандъкова.

„Изградихме дига на р. Лесновска, която е изцяло отговорност на Напоителни системи, в момента изграждаме втора дига при Челопечене за 170 хил. лв. от междуведомствената комисия. Тя трябва да е готова до 11 ноември 2014 г. Хората не питат кой е трябвало да го направи, а защо не е направено. Важна е личната отговорност на хората - продължава да има хора, които изхвърлят отпадъци в деретата на реките.

Ние чистим и тези незаконни сметища, но хората трябва да си дадат ясна сметка, че това освен безотговорно е и опасно. Моето лично разбиране е, че всеки лев в превенция спестява десетки от възстановяване на щети. Не приемам кметовете да се нарочват за главните виновници.

Всеки случай трябва да се разглежда и разследва отделно и да се видят причините. И сега се вижда, че кметовете на засегнатите градове и села са тези, които са по 24 часа сред хората, на място са и реагират първи”, обясни градоначалникът.

Кореец от Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292136

Новият Hyundai i20 е натоварен с трудната мисия да се превърне в най-успешния европейски модел на марката. В този сегмент корейците не искат да стоят повече в сянката на Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Opel Corsa. За целта градският автомобил е модернизиран и пригоден да изпълнява повече функции от простата задача да осигурява транспорт в Новият Hyundai i20 е натоварен с трудната мисия да се превърне в най-успешния европейски модел на марката. В този сегмент корейците не искат да стоят повече в сянката на Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Opel Corsa. За целта градският автомобил е модернизиран и пригоден да изпълнява повече функции от простата задача да осигурява транспорт в

След спирането на КТБ държавата кани банките в програмата за саниране с обещание за 300 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/09/09/2377284_sled_spiraneto_na_ktb_durjavata_kani_bankite_v/?ref=rss


Банките, които се включат в програмата за саниране на жилища на мястото на спрялата да работи КТБ, ще могат да разчитат на финансов ресурс от 300 млн. евро по това перо през следващия програмен период. Това е казала на среща с мениджъри от 11 финансови институции вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

КТБ беше избрана за обслужваща банка на проекта след конкурс, но изпадна в...

Противниците и привържениците на независимостта на Шотландия с изравнени позиции

http://www.mediapool.bg/protivnitsite-i-privarzhenitsite-na-nezavisimostta-na-shotlandiya-s-izravneni-pozitsii-news224638.html

Противниците и привържениците на независимостта на Шотландия от Великобритания са с изравнени позиции, девет дни преди референдума по въпроса, сочи ново проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.   Броят на хората, които казват, че ще гласуват против отделянето на северната област, е намалял за един месец от 45 на 39 процента. Привържениците на независимостта са се увеличили от 32 на 38 процента - само 1 процент по-малко или в рамките на статистическата грешка.   Двата лагера са с равни позиции, 41 процента, сред хората, които казват, че ще гласуват със сигурност. Преди месец това съотношение бе 46 на 38 процента в полза на противниците на независимостта. Делът на хората, които твърдят, че със сигурност ще дадат своя вот, е нараснал до 84 процента.   "Това проучване разкрива удивителна промяна в нагласата на избирателите. Резултатите са прекалено близки, за да бъде обявен (победителят), и двете страни сега ще бъдат стимулирани да използват максимално последните няколко дни от кампанията, за да се опитат да убедят нерешилите гласоподаватели в достойнствата на своята кампания", обобщи директорът на шотландското поделение на социологическия институт Ти Ен Ес, което е извършило сондажа, Том Костли.   Референдумът, на който ще имат право на глас над 4 милиона шотландци и жители на областта, ще се състои на 18 септември. Кампанията на привържениците на независимостта, които изоставаха далеч назад от своите противници, догонва изоставането през последните седмици и направи доскоро немислимото - разпадането на 300-годишния съюз - нещо напълно възможно.

Съдът пусна Кобляков на свобода

http://offnews.bg/news/n_1/n_386424.html

Софийски апелативен съд промени мярката за неотклонение на Николай Кобляков от „домашен арест” на „подписка”. Руският дисидент беше задържан у нас заради заповед за арест, издадена от Интерпол. Той е обвинен от властите в Русия в присвояване на чуждо имущество за повече от 42 милиона рубли. В началото на август той бе освободен с "подписка" след изтичане на 72-часовото му задържане, но по-късно съдът помени мярката му като го постави под домашен арест, защото сметна че има опасност Кобляков да се укрие. Като втора инстанция днес Апелативният съд не намери убедителни доказателства за това, че Кобляков има намерение да се укрие.  На 10 септември Софийският градски съд ще разгледа искането за екстрадиция на руснака. Междувременно Кобляков поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище. 

Бивш нападател на Монако на проби в Левски

http://www.cross.bg/monako-nimani-levski-1429388.html

/КРОСС/ Бившият футболист на Монако Фредерик Нимани започна пробен период в Левски. 193-сантиметровият французин тренира тази сутрин на стадион „Георги Аспарухов". Нападателят е бивш младежки национал на Франция. Нимани е юноша на Монако, като за "червено-белите" има 9 гола в 48 мача. Футболистът е свободен агент и е играл още Лориен, Седан, Бърнли, ПАОК, Истър и ОФИ Крит. Французинът не е играл футбол в последните девет месеца. За последно е участвал в мач през ноември миналата година, а последното му попадение от септември 2012-а, предава бТВ.  

"Алфа Рисърч": Пет партии влизат в следващия парламент, възможност за дясно мнозинство

http://www.mediapool.bg/alfa-risarch-pet-partii-vlizat-v-sledvashtiya-parlament-vazmozhnost-za-dyasno-mnozinstvo-news224637.html

Пет партии са най-вероятните участници в следващия състав на народното събрание, а две формации са на ръба на 4 процентовата граница. Почти сигурно в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и "България без цензура". Данните сочат, че още две коалиции - АБВ и "Патриотичният фронт", са на изборния праг от 4%. Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" в самото навечерие на официалния старт на предизборната кампания. (Допитването е проведено между 31 август и 5 септември и е част от редовния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенцията. Финансирано е със собствени средства). Лидер в електоралните предпочитания на избирателите, според проучването, е ГЕРБ, който повишава подкрепата си от евроизборите насам и към момента привлича 36.2% от твърдо решилите на гласуват, посочва "Алфа Рисърч".  И според проучванията на останалите социологически агенции, които правят замервания на електоралните нагласи за предсрочните избори, ГЕРБ безапелационно ще получи най-голяма подкрепа. БСП остава на позициите си от май и ще има гласовете на 22.5% от решилите да упражнят правото си на вот. С твърдия си електорат ДПС влиза в кампанията като трета политическа сила с 12.1% от гласовете. Реформаторският блок започва надпреварата като сигурен участник в следващия парламент с 5.2% от твърдо решилите да гласуват. "България без цензура" на Николай Бареков е единствената формация със силно ерозирала подкрепа от евроизборите досега. С 4.4% тя запазва шансове за парламентарно представителство, но кампанията ще бъде решаваща дали те ще се реализират, коментират от "Алфа Рисърч". Още две формации са на изборния праг от 4%: АБВ (3.9%) и "Патриотичен фронт - НФСБ - ВМРО" (3.7%). Към тази група с малко по-ниска подкрепа се присъединява и "Атака" (2.9%). Сред останалите регистрирани участници по-различими са позициите на "Движение 21" на Татяна  Дончева (1.5% от решилите да гласуват) и коалиция "Десните" с 1%. Шанс за "крехко дясно мнозинство" Шансовете на по-малките формации зависят от това дали ще има силен протестен вот срещу БСП. Ако той се случи, е възможно някоя от тях също да получи представителство, посочват от "Алфа Рисърч" Според данните от изследването социолозите прогнозират между 105 и 110 парламентарни мандата за ГЕРБ, БСП – между 63 и 68, ДПС – 35-38, Реформаторски блок – около 16, "България без цензура" – около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ. ГЕРБ влиза в кампанията с възходяща подкрепа, БСП - с риск от изтичане на гласове Според анализите на социолозите след победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват. За последните три месеца той увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта. Партията разполага и с допълнителен електорален резерв от около 5-7% колебаещи се привърженици, но от кампанията зависи дали той ще бъде оползотворен или не. От своя страна БСП не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове. Социалистите получават подкрепата на 22.5% от твърдо решилите да гласуват в парламентарните избори. За разлика обаче от основния им противник ГЕРБ, техните възможности за разширяване на електоралното влияние са силно ограничени, отбелязват от "Алфа Рисърч". Потенциален риск за протестен вот срещу БСП има и отдясно, и отляво. Поради това очертаващата се интрига пред БСП е какво ще направят разочарованите й симпатизанти - дали няма да отидат до урните или ще дадат гласа си за други леви или националистически формации - АБВ, Патриотичен фронт, "Движение 21". От "Алфа Рисърч" отчитат, че при ДПС интрига няма – влиза в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще запази тази си позиция до края. Движението получава традиционната си подкрепа (12.1% от решилите да гласуват към момента), независимо от сериозните имиджови проблеми и политическата изолация, в която изпадна през последните месеци. Реформаторският блок удържа позициите си от евроизборите и стартира кампанията с подкрепата на 5.2% от решилите да гласуват. През летните месеци блокът успя да преодолее един от най-сериозните проблеми на дясното през последните години – главно столичната си концентрация и към началото на септември вече има видима подкрепа в почти половината избирателни региони на страната, отбелязват социолозите. Рискови пред разширяващото се влияние на реформаторите през последните седмици се оказаха обаче част от кандидат-депутатските листи, което доведе и до колебания в техните електорални позиции. "България без цензура" е партията, която търпи най-сериозна ерозия в сравнение с европейските избори. ББЦ запазва шансовете си за представителство в парламента, но е в низходящ тренд и със значително по-скромна подкрепа – 4.4% от решилите за гласуват. Две други формации са на границата на изборния праг от 4% – АБВ с 3.9%, Патриотичният фронт с 3.7%. "Атака" остава малко под тях – с 2.9% от решилите да гласуват. Резултатът за тези партии е силно зависим от степента, в която ще се мобилизира протестен вот срещу БСП. Колкото по-висок е той, толкова повече нарастват шансовете някоя от тях да премине 4-процентната бариера, и обратното. Борисов и Първанов с най-висок рейтинг От "Алфа Рисръч" отбелязват, че лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на АБВ Георги Първанов са двамата политици с най-голямо обществено доверие. Те събират подкрепа съответно 28% и 22%. При Борисов се отбелязва ръст от 5-6% спрямо март и април тази година, както и при Първанов, който след срива до 17 на сто доверие през април след учредяването на партията му, през септември достига доверие от 22 на сто. На трето място е лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева със 17 на сто подкрепа. Следва новият лидер на БСП Михаил Миков с 16% доверие, като за сравнение предишният председател Сергей Станишев през април събира 18%. Председателят на "Движение България на гражданите", което за изборите е част от Реформаторския блок, Меглена Кунева има подкрепа от 11% и отчита ръст спрямо март и април. Тя се връща на нива на подкрепа от януари тази година. Следва лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, чиято подкрепа е 8 на сто - колкото през март и април, но с 2-3 пункта по-ниска спрямо началото на 2014 г. Същото доверие има и съпредседателят на партията на телевизия СКАТ, която е в коалиция с ВМРО за вота, Валери Сименов. Към лидера на ДПС Лютви Местан доверието е 7% - колкото през март и април, но с 3-4 процента по-ниско спрямо януари и февруари. Дефицит на доверие към държавните институции Основните държавни институции продължават да страдат от дефицит на доверие, отчитат социолозите. Единствено доверието към президента Росен Плевнелиев се повишава през последните месеци. Одобрението за дейността му нараства от 25% през април до 28% през септември, а неодобрението спада от 40% до 34%. Повечето от избирателите казват, че не познават работата на служебното правителство и премиера Георги Близнашки. Всеки втори - 56%, не е в състояние да изрази мнение по този въпрос. Сред запознатите обаче е налице поляризация: 20% оценяват положително дейността на служебния кабинет срещу 24% - отрицателно. Личният рейтинг на премиера Близнашки е 21% одобрение срещу 23% неодобрение.

McDonald's губи младите клиенти

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e4a20c2/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Cmcdonalds0Egubi0Emladite0Eklienti0H17970A40C/story01.htm

Все повече деца се запознават в училище със здравословното хранене и предпочитат други вериги


Борисов: Радостен съм, че всички мои колеги помогнаха на бедстващите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292191

"Много съм радостен и щастлив, че всички мои колеги се включиха в акцията да помогнем на бедстващите хора след наводненията", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.
"Ползите от нея са няколко. Първата и най-важна е, че ще помогнем на тези хора. Втората е да привлечем още доброволци сред гражданите, "Много съм радостен и щастлив, че всички мои колеги се включиха в акцията да помогнем на бедстващите хора след наводненията", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. "Ползите от нея са няколко. Първата и най-важна е, че ще помогнем на тези хора. Втората е да привлечем още доброволци сред гражданите,

Рекордни концентрации на парникови газове за 2013 г.

http://www.vesti.bg/sviat/rekordni-koncentracii-na-parnikovi-gazove-za-2013-g-6021916

"Знаем със сигурност, че климатът е на път да се промени", заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Мишел Жаро

ЕЦБ ще си сътрудничи с Централната банка на Черна гора

http://balkani.actualno.com/ECB-shte-si-sytrudnichi-s-Centralnata-banka-na-Cherna-gora-news_49128.html

Европейската централна банка /ЕЦБ/ обяви днес програма за сътрудничество с централната банка на Черна гора, за да помогне на институцията да се приведе в съответствие с европейските стандарти. Това е ...

Интерактивната изложба “Парите разказват” на Alpha Bank гостува в Пловдив

http://business.actualno.com/Interaktivnata-izlojba-Parite-razkazvat-na-Alpha-Bank-gostuva-v-Plovdiv--news_49130.html

Първата по рода си интерактивна изложба, която разказва историята на България през лицата от днешните български банкноти се завърна на културната сцена, за да гостува на град Пловдив. До 28-и септемвр...

Щетите в Мизия надхвърлят 5,7 млн. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292103

При потопа в Мизия в началото на август са били наводнени 828 къщи, а 120 от тях са негодни за живеене, установила комисията от експерти, оценявала щетите. От тях 27 къщи са напълно срутени, предстои пък да бъдат съборени още 98 къщи, за да бъдат построени отново. Оценката на щетите върху  данъчната основа е за близо 4,5 млн. лв. При потопа в Мизия в началото на август са били наводнени 828 къщи, а 120 от тях са негодни за живеене, установила комисията от експерти, оценявала щетите. От тях 27 къщи са напълно срутени, предстои пък да бъдат съборени още 98 къщи, за да бъдат построени отново. Оценката на щетите върху данъчната основа е за близо 4,5 млн. лв.

Борисов: Радостен съм, че колегите ми помогнаха на бедстващите(снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292173

"Много съм радостен и щастлив, че всички мои колеги се включиха в акцията да помогнем на бедстващите хора след наводненията" каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. "Ползите от нея са няколко. Първата и най-важна е, че ще помогнем на тези хора. Втората е да привлечем още доброволци сред гражданите, сред политическите партии и институциите,

Полицаи и пожарникари тарашат Смолянско, търсят изчезнал гъбар

http://www.bnews.bg/article-115937

Пожарникари и полицаи от Смоляснко бяха вдигнати на крак да търсят дядо, който вчера отишъл за гъби и повече не се върнал. Близките му бяха обезпокоени, не само защото може нещо да му се е случило, предвид напредналата възраст, но и защото в района не един и два пъти е забелязвана да броди мечка. Малко след 14 часа стана ясно, че мъжът е намерен жив и здрав

Кобляков вече не е под домашен арест, съдът промени мярката му на "подписка"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292188

Софийски апелативен съд промени мярката на Николай Кобляков от „домашен арест” на „подписка”, предаде „Фокус”.
Преди седмица Софийски градски съд наложи на Кобляков мярката за неотклонение „домашен арест”, защото сметна, че са налице причини, които предполагат евентуалното укриване на Кобляков. САС опроверга тази теза и промени мярката на Софийски апелативен съд промени мярката на Николай Кобляков от „домашен арест” на „подписка”, предаде „Фокус”. Преди седмица Софийски градски съд наложи на Кобляков мярката за неотклонение „домашен арест”, защото сметна, че са налице причини, които предполагат евентуалното укриване на Кобляков. САС опроверга тази теза и промени мярката на

Брюксел: Държавната помощ за БДЖ е допустима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292187

Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, съобщиха от пресцентъра на Министерството транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Това се казва в специално писмо за подкрепа, изпратено от ГД „Конкуренция“,след проведените разговори през миналата седмица в Брюксел, Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, съобщиха от пресцентъра на Министерството транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това се казва в специално писмо за подкрепа, изпратено от ГД „Конкуренция“,след проведените разговори през миналата седмица в Брюксел,

Обявиха бедствено положение в Сливен

http://www.cross.bg/sliven-svoevremenno-granitzi-1429387.html

/КРОСС/Заради падналите силни валежи е обявено бедствено положение в Сливен и някои населени места в общината. Необходимост от предприемане на неотложни действия има в района на Дюлева река с граници Долна лифтена станция до Бургаско шосе, бул. "Янко Сакъзов" и дере в местността "Изгрев", Новоселско дефиле - 20 м преди р. Новоселска, селищно образувание "Селището" с граници пътя Сливен - Даулите - до местност Тодорово аязмо, село Сотиря и село Камен, уточняват от общината. В община Нова Загора към настоящия момент всички подавани сигнали за наводнени райони са обработени своевременно от служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението". На 4 септември в с. Тича реката излезе от коритото си вследствие на обилния валеж и бяха наводнени 6 къщи. Отреагирано е своевременно и няма съществени поражения. На територията на община Твърдица няма сигнали за наводнения, разрушения и други поражения вследствие на валежите.   

Примирието в Източна Украйна е все така крехко

http://www.mediapool.bg/primirieto-v-iztochna-ukraina-e-vse-taka-krehko-news224636.html

Примирието между въоръжените сили на Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна продължава да бъде все така крехко четири дни след сключването му от контактната група, заседавала в Минск в петък миналата седмица. Двете страни продължават да се обвиняват взаимно, че продължават откъслечен обстрел по обекти главно в и около Донецк и близо до пристанищния град Мариупол, въпреки че по думите на руския външен министър примирието "общо взето" се спазва.   Летището в Донецк е било подложено тази нощ на обстрел, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на командването на специалната операция, която Киев води в Източна Украйна срещу проруските сепаратисти.   Летището в Донецк е под контрола на украинските сили. Тази нощ то е било обект четири пъти на минометен обстрел и на обстрел със системите Град. Няма жертви и ранени.   Същевременно представител на украинското министерство на отбраната заяви, че четирима украински военнослужещи са убити от началото на влизането в сила на примирието в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Виталий Андронати от министерството на отбраната поясни, че са ранени 29 украински военнослужещи от началото на примирието. Градският съвет на Донецк заяви от своя страна във вторник, че обстрелът в Източна Украйна през нощта е продължил в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, а една жена е била ранена, предаде Асошиейтед прес. Според съвета на контролирания от сепаратистите град при обстрела са били поразени училище и няколко жилищни сгради. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че примирието в Източна Украйна "общо взето" се спазва и че Москва се надява преговорите за статута на териториите около Донецк и Луганск да започнат скоро.   На пресконференция в Москва след среща с първия дипломат на Мали Лавров каза, че Москва е обезпокоена от струпването на войски в някои източни райони на Украйна, което според него е знак, че се подготвя "ударна групировка".   "Споразумението се спазва общо взето, но има инциденти, за които страните се обвиняват една друга", каза руският министър, цитиран от Ройтерс.   Лавров отбеляза, че споразуменията от 5 септември в Минск са до голяма степен "рамкови" и че предстои участниците в процеса да ги детайлизират, добавя ИТАР-ТАСС. Според него работата в тази насока вече е започнала и ще бъде определена "последователността на стъпките", споменати в протокола от Минск. Проруските бунтовници в Източна Украйна са освободили 650 пленници, съобщи източник, близък до президента Петро Порошенко, цитиран от Франс прес.   Той уточни данните, дадени от Порошенко по време на негово посещение в югоизточния град Мариупол вчера. Украинският президент обяви, че сепаратистите са предали на властите 1200 души, които са пленили по време на избухналия преди 5 месеца конфликт, в съответствие с подписаното в петък споразумение за прекратяване на огъня.   Човек от неговото обкръжение уточни пред АФП, че Порошенко е имал предвид цялата бройка хора, задържани от бунтовниците. Сепаратистите са освободили до момента 648 души и трябва да пуснат още над 500 в скоро време.

Мадам Мулти вечеря с Дженифър Анистън

http://www.bnews.bg/article-115931

Дарина Павлова се запознала с Дженифър Анистън и двете дори се снимали за спомен.

30-годишен рекорд на парниковите газове по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=263544

Нивата на парниковите газове в атмосферата са достигнали рекордно високи стойности за последните 30 години. Предупреждението се съдържа в доклад на ООН. Според учените тези тенденции подчертават необходимостта от глобален договор за климатичните промени.

Скандал! Предизборно Раданова налива милиони в избрани фирми

http://www.bnews.bg/article-115942

Предизборно спортното министерство раздава пари без търг за изграждане на спортни площадки и футболни игрища по села и паланки, показа проверка на BPost.bg.

Разплащат още 89 млн. лева по програма "Околна среда"

http://econ.bg/Новини/Разплащат-още-89-млн-лева-по-програма-Околна-среда-_l.a_i.566300_at.1.html

Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) ще разплати тази седмица нови 89 млн. лева, след като в края на август и първата на...

Ще можем да видим изложбата на Роден до 28 септември

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/shte-mozhem-da-vidim-izlozhbata-na-roden-do-28-septemvri-6021917

От Националния музей за българско изобразително изкуство отбелязват, че това е едно от най-посещаваните културни събития в България

Ново: Направи си селфи с книга!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291851

Служебното Министерство на културата стартира нова кампания - “Селфи с книга”, която цели да популяризира четенето сред младите.
Инициативата е на министър Мартин Иванов, който кани популярни личности от културата, политици и спортисти на 28 септември в началото на Борисовата градина в столицата, където да четат откъси от любими книги.
Мероприяти Служебното Министерство на културата стартира нова кампания - “Селфи с книга”, която цели да популяризира четенето сред младите. Инициативата е на министър Мартин Иванов, който кани популярни личности от културата, политици и спортисти на 28 септември в началото на Борисовата градина в столицата, където да четат откъси от любими книги. Мероприяти

Spotify пуска видеореклами, но дава на потребителите 30 минути музика без прекъсване

http://www.cross.bg/myzika-versiya-reklamni-1429386.html

/КРОСС/ Популярната услуга за стрийминг на музика Spotify има безплатна версия, която се издържа от реклами. Сред рекламите съвсем скоро ще се появят и такива във формата на видеоклипове. Компанията пусна два нови рекламни типа кампании - един за мобилната версия и един за настолната. Настолното рекламно предложение носи името Video Takeover, чрез които брандовете ще могат да добавят 15-30 секундни рекламни паузи. Рекламите Sponsored Sessions са специално за мобилните устройства и са с продължителност от 15 до 30 секунди на мобилни устройства, в замяна на които потребителите ще получават 30 минути музика без прекъсвания за реклами. Новите услуги вече се използват от брандове като Coca-Cola, Ford, McDonald's и Universal Pictures.  

Отложените санкции на ЕС срещу Русия са водещи теми в чуждестранния печат

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/09/2377265_otlojenite_sankcii_na_es_sreshtu_rusiia_sa_vodeshti/?ref=rss


Отложените санкции на Европейския съюз (ЕС) няма да влязат в сила няколко дни, за да има време за оценка на прилагането на споразумението за прекратяване на огъня и изпълнението на мирния план, пише в днешния си брой в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Ако бъдат приложени новите санкции ще разширят броя на руските предприятия, които не могат да набират средства на европейските капиталови пазари. В техния списък ще попаднат три големи държавни компании, показват документите, до...

На 9 септември в България… (видео)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/09/2377275_na_9_septemvri_v_bulgariia_video/?ref=rss


Откъсът е от книгата "Видях сгромолясването им" на известния журналист и противник на тоталитарните режими, кореспондент на швейцарски и шведски издания, публикувана през 1955 г. Публикуван е от портала "Култура". Това е свидетелство на  очевидец на установяването на комунистическата диктатура в България.

На 9 септември в София държавната власт бе обсебена от група мъже, които се представят за "истински демократи" и за "същинските представители" на българския народ. В действителност,...

Адвокат Росен Кожухаров отбеляза 50 в съдебната зала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292176

Поздравления за 50-годишен юбилей малко преди началото на заседание в Бургаския апелативен съд получи днес адвокат Росен Кожухаров.

Графикът на съда първоначално не бе благоприятен за юбиляра - навръх празника си той трябваше да пледира по два тежки процеса. 

Първият от тях - за убийството на банкерката Павлина Йовчева обаче беше пренасрочен Поздравления за 50-годишен юбилей малко преди началото на заседание в Бургаския апелативен съд получи днес адвокат Росен Кожухаров. Графикът на съда първоначално не бе благоприятен за юбиляра - навръх празника си той трябваше да пледира по два тежки процеса. Първият от тях - за убийството на банкерката Павлина Йовчева обаче беше пренасрочен

Дълговете на БДЖ се редуцират с почти една трета

http://www.mediapool.bg/dalgovete-na-bdzh-se-redutsirat-s-pochti-edna-treta-news224635.html

Европейската комисия е разрешила на България да отпусне държавна помощ на "Българските държавни железници" (БДЖ) като опрости стари дългове за 172 млн. лв., които компания е натрупала преди влизането на страната в Европейския съюз. това съобщиха от Министерството на транспорта във вторник. Така общите борчове на превозвача, които към момента са над 600 млн. лв., ще бъдат редуцирани с почти една трета. Решението на главна дирекция "Конкуренция“ на Еврокомисията е, че поисканата от България държавна помощ за железниците е допустима. То е взето, след като миналата седмица транспортният министър Николина Ангелкова представи в Брюксел допълнителни анализи и аргументи за ускоряването на процеса за нотификация на държавната помощ за БДЖ, заради водените преговори с кредиторите на компанията за разсрочено плащане на дължимите главници и лихви по заемите. В писмото за подкрепата за БДЖ, подписано от Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор "Политики за държавна помощ“ в ГД "Конкуренция“ се уточнява, че "…по отношение на опрощаването на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ са натрупали преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г., мога да Ви информирам, че на базата на предоставената информация от страна на българските власти, тази мярка изпълнява условията, заложени в Насоките за държавна помощ на железопътните предприятия, които предоставят основа за обявяването на отмяна на дълговете на доставчиците на ж.п. услуги, натрупани преди присъединяването към ЕС (или преди либерализация на сектора)“. Ангелкова коментира, че разрешаването на държавната помощ за БДЖ е важно за предстоящата среща с кредиторите и облигационерите на железницата за възможностите за разсрочване на дълговете й. Тя допълни, че предстои още доста работа да бъде свършена, за да се подобри финансовото състояние на компанията. "Холдинг БДЖ и ние, като принципал на компанията вече показахме, че предприемаме конкретни действия за изпълнение на поетите ангажименти към кредиторите, като например редовното изплащане на дължимите месечни суми към тях и сме готови да продължим конструктивния диалог“, каза още транспортният министър, цитирана от пресцентъра си. Одобрената държавна помощ ще даде глътка въздух на силно закъсалата държавна железница, която е застрашена и от продажба на активи, заложени като обезпечение по втория облигационен заем за 120 млн. лв., за да бъдат погасени просрочени плащания в размер на 76 млн. лв. за тази година. В края на май тази година бе решено да се продадат 25 дизелови мотриси "Дезиро" и над 3500 товарни вагони, с които е гарантиран кредитът. Междувременно предишното правителство започна преговори с немския железопътен превозвач "Дойче бан" да поеме управлението на БДЖ именно за да не се стига до продажбата на подвижен състав на компанията. Не е ясно обаче дали служебният кабинет продължава тези разговори

Международна медийна награда за граждани 2014

http://www.dnevnik.bg/evropa/konkursi/2014/09/09/2377098_mejdunarodna_mediina_nagrada_za_grajdani_2014/?ref=rss


Граждани от цял свят могат да се включат в конкурса за четвъртата международна медийна награда. Тя ще отличи произведения в областта на медийните продукти създадени от частни, не търговски лица, в категориите - видео и аудио.

Във "видео" се включват индивидуални продукти, кратък филм, телевиозионен филм и др. В категорията "радио" влизат радио спотове и други аудио репортажи. Всеки може да изпрати по един материал от всяка категория, който не трябва да е по-дълъг от 20 минути....

Гърците се доверяват най-много на военните и частния бизнес

http://www.grreporter.info/Grcite_se_doveryavat_nay-mnogo_na_voennite_i_chastniya_biznes___/16068

Изминалите пет години на тежка финансова криза са оказали огромно влияние върху възгледите и поведението на гръцкото общество, показват резултатите от изследване на агенцията за социологически проучвания Капа Research.

прочети повече

Съдът промени мярката на критик на Путин от домашен арест на подписка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292163

Софийски апелативен съд промени мярката на Николай Кобляков от „домашен арест” на „подписка”, предаде „Фокус”.
Преди седмица Софийски градски съд наложи на Кобляков мярката за неотклонение „домашен арест”, защото сметна, че са налице причини, които предполагат евентуалното укриване на Кобляков. САС опроверга тази теза и промени мярката на Софийски апелативен съд промени мярката на Николай Кобляков от „домашен арест” на „подписка”, предаде „Фокус”. Преди седмица Софийски градски съд наложи на Кобляков мярката за неотклонение „домашен арест”, защото сметна, че са налице причини, които предполагат евентуалното укриване на Кобляков. САС опроверга тази теза и промени мярката на

Отменено е бедственото положение в Хасковско, разчиства се Берковица и Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377282_otmeneno_e_bedstvenoto_polojenie_v_haskovsko/?ref=rss


Бедственото положение на територията на трите общини в област Хасково – Димитровград, Симеоновград и Харманли е отменено. Обстановката в пострадалите райони постепенно се нормализира. В най-засегнатото село Странско доброволци с техника помагат в разчистването на залетите къщи, съобщи БНТ.

Благотворителна кампания на община Димитровград и местна фондация набира помощи за пострадалите. В момента най-голяма нужда има от дюшеци, одеяла и завивки, съобщи кметът на Странско Фильо...

Брюксел опрости 172 млн. лева държавна помощ за БДЖ

http://econ.bg/Новини/Брюксел-опрости-172-млн-лева-държавна-помощ-за-БДЖ_l.a_i.566296_at.1.html

Европейската комисия е приела за допустима държавната помощ за БДЖ, която е за 172 млн. лева. Това съобщиха министерството на транспорта,...

Столична община стартира почистване на реките в града

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292168

Столична община започва почистване на покрити участъци от реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица. Това са общо 4 км речни корита, за които сме осигурили 142 хил. лв. от междуведомствената комисия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Столична община започва почистване на покрити участъци от реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица. Това са общо 4 км речни корита, за които сме осигурили 142 хил. лв. от междуведомствената комисия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Инспектори на ИАРА Варна са хванали лица, извършващи нерегламентиран улов и превоз на черна морска мида

http://www.moreto.net/novini.php?n=263543

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Варна са извършили проверки на лодкостоянка "Черно море" и водите на канала на ТЕЦ -Варна, вливащ се във Варненско езеро, като са съставили 3 акта на нарушители, научи Moreto.

Общината започва почистване на софийските реки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292156

Столична община започва почистване на покрити участъци от реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица . Това са общо 4 км речни корита, за които сме осигурили 142 хил. лв. от междуведомствената комисия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Столична община започва почистване на покрити участъци от реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица . Това са общо 4 км речни корита, за които сме осигурили 142 хил. лв. от междуведомствената комисия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Еврокомисията разреши държавна помощ за БДЖ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/09/2377278_evrokomisiiata_razreshi_durjavna_pomosht_za_bdj/?ref=rss


Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, се казва в писмо за подкрепа, изпратено от главна дирекция "Конкуренция" до служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, съобщи пресцентърът на ведомството. 

България поиска становището на Брюксел през юни заради невъзможността да постигне съгласие с кредиторите на държавната железница. От получения днес отговор се разбира, че Европейската комисия...

Велико Търново с амбициозна културна програма до 2020 година

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-kyltyrata-1429385.html

Велико Търново/КРОСС/Ново светлинно шоу - "Между боговете и хората" - подготвят във Велико Търново. Спектакълът на Царевец ще може да се наблюдава от различни точки на града - и от Трапезица, и от Света гора, и ще даде възможност на всички гости и търновци да погледнат историческата крепост от различни ъгли, а не само от фронталната част, която е достатъчно позната, защото присъства на всички картички. Така шоуто ще разшири влиянието и въздействието на „Звук и светлина".  Проектът ще се реализира до 2019 г., въпреки че старата стголица не успя да спечели битката за „Европейска столица на културата". Велико Търново подготвя и друг проект, не по-малко интересен - създаването на резиденция на творците. Тя ще събира най-вече младите артисти от цяла Европа, които да създават изкуство на територията на града и да работят заедно с нашите творци. Това ще ни направи център на следващия клъстер от творци и идеи. Няма такъв продукт, дори и подобен на нашия, в другите кандидатури", обясни шефката на дирекция „Европейски проекти" Мариела Цонева, цитирана от местни медии.  Третият проект в областта на културата на Великотърновската община е Фестивалът на старите столици, който става възможен след създаването на Закона за старите столици на България, според който старите столици на България са част от старите столици на Европа

АБРО, БНТ и БНР с обща декларация против насилието над журналисти

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-abro-dulg-1429384.html

/КРОСС/ В последните няколко дни бяхме свидетели на позорни и недопустими нападения над журналисти и оператори от БТВ и ТВ7, изпълняващи служебния си и професионален дълг, пише в съвместна декларация на членовете на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, Българската национална телевизия и Българското национално радио, които изразяват безкрайно възмущение от грубите посегателства върху свободата на информация. Нашите колеги Росен Цветков и Любен Кацаров бяха насилствено възпрепяствани да изпълнят професионалния си дълг при разследване на т.нар. „телефонни измами", а Любомир Огнянов и Иван Китанов станаха жертва най-брутално и животозастрашаващо престъпно изстъпление, в опит да проследят търговия с наркотици, припомнянт от АБРО, БНТ и БНР. Обществените и търговските електронни медии в България настояват за щателно и ефективно разследване на всички случаи на насилие над журналисти. Считаме, че отношението към камерата, микрофона и писалката са белег, но и гарант на демокрацията и няма да допуснем същите да бъдат тъпкани и потрошавани. За пореден път заявяваме категорично, че ще се борим и утвърждаваме правото на журналистите да осигурят информационната функция на медиите като работят без всякаква цензура - вътрешна или външна, при гарантиране на личната им неприкосновеност, с пълната подкрепа на цялата медийна общност, пише още в декларацията.  

Световната банка: Идва глобална криза на заетостта

http://www.vesti.bg/novini/svetovnata-banka-idva-globalna-kriza-na-zaetostta-6021918

Светът е изправен пред глобална криза заради недостиг на работни места, което намалява шансовете за икономически растеж.

Творбите на Роден може да се видят до 28 септември в София

http://art.actualno.com/Tvorbite-na-Roden-moje-da-se-vidjat-do-28-septemvri-v-Sofija-news_49119.html

Националният музей за българско изобразително изкуство в София ще удължи времето на изложбата "Метаморфози" с творби на големия френски скулптор Огюст Роден до 28-ми септември. Изложбат...

Цели класове се местят в друго училище заради директор

http://education.actualno.com/Celi-klasove-se-mestjat-v-drugo-uchilishte-zaradi-direktor-news_49123.html

Учители в столичното 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов" са готови да напуснат училището заедно с класовете си заради стресовата обстановка на работа, породена от директорката Галина Шипкалие...

Учебната година в Мизия ще започне навреме, убеден е кметът

http://vraza.actualno.com/Uchebnata-godina-v-Mizija-shte-zapochne-navreme--ubeden-e-kmetyt--news_49124.html

Вървят възстановителни работи и в двете училища – основното и професионалната гимназия. Хубавото е, че вторите етажи на сградите ще са функционално годни, няма конструктивни проблеми на сгра...

Варненец кара пиян, спътникът му предлага подкуп на катаджии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292131

Пиян шофьор се е опитал да подкупи служители на "Пътна полиция", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.
Вчера около 00:40 ч. на ул.”Н. Вапцаров”, при полицейска проверка, екип на Второ Районно управление установява, че лицето А.А. на 38 години от град Варна шофира с 2,4 промила алкохол в кръвта. Пиян шофьор се е опитал да подкупи служители на "Пътна полиция", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Вчера около 00:40 ч. на ул.”Н. Вапцаров”, при полицейска проверка, екип на Второ Районно управление установява, че лицето А.А. на 38 години от град Варна шофира с 2,4 промила алкохол в кръвта.

Липсва политическа воля за съдебната реформа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292158

- Г-н Иванов, кой ви покани за министър? Говори се, че сте от т. нар. квота на протеста?
- Поканата ми дойде от президента Росен Плевнелиев. От началото на мандата на държавния глава съм работил в тясно сътрудничество с него и екипа му по редица инициативи в областта на съдебната реформа. С проблематиката в тази сфера съм ангажиран... - Г-н Иванов, кой ви покани за министър? Говори се, че сте от т. нар. квота на протеста? - Поканата ми дойде от президента Росен Плевнелиев. От началото на мандата на държавния глава съм работил в тясно сътрудничество с него и екипа му по редица инициативи в областта на съдебната реформа. С проблематиката в тази сфера съм ангажиран...

Българинът бяга на село

http://www.moreto.net/novini.php?n=263484

Все повече българи напускат града и отиват да живеят на село. Това показва отчетът за изпълнението на Национална стратегия за демографско развитие през 2013 година. През миналата година 86 000 нашенци са сменили местожителството си в рамките на страната.

Не спасили Камелия заради късо въже!

http://www.bnews.bg/article-115943

Една от жертвите при потопа в Бургаско - 21-годишната Камелия е можело да бъде спасена, ако въжето, с което опитвали да я достигнат, е било по-дълго. Това обясни шефът на бургаското подразделение на ГД "Противопожарна безопасност" комисар Васил Василев.

"Деконструкцията" на Волгин свалена за изборите

http://frognews.bg/news_75905/

Спря предаването на скандалния Петър Волгин. Предаването му "Деконструкция" пада от ефир по време на предизборната кампания. "Деконструкция" е стана популярна с яростната си критика към ГЕРБ и т.нар."протестъри".

73-годишен гъбар се е изгубил край с. Мугла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292128

Спасителен екип от полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета издирва възрастен гъбар, изчезнал край село Мугла, съобщиха от смолянската полиция.
Сигналът за загубения човек е подаден на телефон 112 тази сутрин около 5 часа. 73-годишният Велин Балийски от Мугла е в неизвестност от вчера, след като не се завърнал от излет в гората. Спасителен екип от полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета издирва възрастен гъбар, изчезнал край село Мугла, съобщиха от смолянската полиция. Сигналът за загубения човек е подаден на телефон 112 тази сутрин около 5 часа. 73-годишният Велин Балийски от Мугла е в неизвестност от вчера, след като не се завърнал от излет в гората.

Строителството това лято с леко увеличение за разлика от миналото

http://econ.bg/Новини/Строителството-това-лято-с-леко-увеличение-за-разлика-от-миналото_l.a_i.566291_at.1.html

Строителството бележи леко увеличение през месец юли на 2014 г. за разлика от същия месец на миналата година. Според предварителните данни на...

Иракският парламент одобри новото правителство на Хайдер ал Абади

http://www.mediapool.bg/irakskiyat-parlament-odobri-novoto-pravitelstvo-na-haider-al-abadi-news224634.html

Иракският парламент одобри в понеделник вечер новото правителство на премиера шиит Хайдер ал Абади, предадоха световните агенции. Новият иракски кабинет бе одобрен от 328-членния парламент със 177 гласа "за".   При представянето на своята управленска програма, Абади обяви, че основни приоритети на неговото правителство ще бъдат изкореняването на тероризма и разрешаването на споровете с кюрдския автономен регион в северната част на страната.   Така Ирак се сдоби с кабинет повече от 4 месеца след парламентарните избори на 30 април. Правителството бе формирано на фона на въоръжения конфликт между иракските сили за сигурност, получаващи американска поддръжка от въздуха, и сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава", която превзе обширни райони в северната и западната част на страната.   Иракските политици бяха подложени на силен международен натиск да съставят кабинет с цел обединяване на обществото за борба срещу ислямистите. Досегашният премиер, шиитът Нури ал Малики, в крайна сметка се съгласи да се оттегли от поста, което откри пътя за съставяне на правителството.   Кюрдските депутати, които първоначално отказаха да участват в заседанието на парламента, за да изчакат инструкции от своите лидери. В крайна сметка те влязоха в залата, докато премиерът представяше своята управленска програма, и го подкрепиха при гласуването. Кюрдските депутати обаче дадоха на Абади три месеца, за да изпълни техни искания, включително да бъде постигнато споразумение за дела на автономния им регион в северната част на страната от федералния бюджет.   Отношенията между централната власт в Багдад и Иракски Кюрдистан, които исторически са трудни заради спорове за контрола върху природни ресурси, най-вече за петрола, и територии, се обтегнаха още повече в резултат на настъплението на "Ислямска държава". Кюрдските сили се възползваха от пораженията на иракската армия, за да превземат земи, за които отдавна претендират. След като настъпващите джихадисти заплашиха дори регионалната столица Ербил, вече бившият премиер Нури ал Малики заповяда на иракските военновъздушни сили да помогнат на кюрдските милиции.   Новият иракски кабинет не включва министри на вътрешните работи и на отбраната - невралгични постове в борбата с джихадистите. Министър-председателят Абади обаче обеща да назначи такива до седмица след консултации.   Бившият премиер Ибрахим ал Джаафари, шиит, е новият иракски министър на външните работи. Неговият едноверец Адел Абдел Махди от партията Висш иракски ислямски съвет оглави ключовото министерство на петрола.   Иракският парламент избра досегашния премиер Малики за един от тримата вицепрезиденти, предаде ДПА. Останалите двама заместници на президента кюрд Фуад Масум ще бъдат друг бивш министър-председател, светски настроеният шиит Ияд Алауи, и сунитът Усама ан Наджафи, който бе председател на законодателния орган при предишния му състав.   Повечето важни постове в новото правителство на иракския премиер Хайдер ал Абади бяха получени от шиити или от хора, които вече бяха част от върхушката, пише "Лос Анджелис таймс". Целта на създаването на ново правителство беше да бъде заменен предишния премиер Нури ал Малики, непопулярен защото маргинализира сунитското малцинство до степен, при която то приветства като "освободители" екстремистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), отбелязва изданието.   Освен шиити, в правителството влизат и представители на кюрдската и сунитската общност, които вече бяха част от ръководството.

Варненец кара пиян, спътникът му опита да подкупи катаджии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292109

Пиян шофьор се е опитал да подкупи служители на Пиян шофьор се е опитал да подкупи служители на "Пътна полиция", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Вчера около 00:40 ч. на ул.”Н. Вапцаров”, при полицейска проверка, екип на Второ Районно управление установява, че лицето А.А. на 38 години от град Варна шофира с 2,4 промила алкохол в кръвта.

Пилот погрешка съобщи, че самолет ще се разбие

http://www.vesti.bg/sviat/pilot-pogreshka-syobshti-che-samolet-shte-se-razbie-6021913

"Казаха ни, че ще кацнем в морето. Всички бяха ужасени, дори и екипажа. Единият от стюардите изпадна в паника, а пилотът плачеше", спомня си един от пътниците

Британският посланик: Най-важната задача за България е да прекъсне зависимостта от Русия

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-poslanik-nai-vazhnata-zadacha-za-bulgaria-e-da-prekasne-zavisimostta-ot-rusiya-news224633.html

Най-важните задачи пред бъдещото правителство и следващите няколко правителства в дългосрочен план е да елиминира зависимостта от руската енергетика, заяви посланикът на Великобритания у нас Джонатън Алън. Алън каза, че на всички им е ясно и разбират, че България има много силни връзки с Русия – между хора, между култура, между бизнес. Никой не казва, че България трябва да прави избор между Русия и Запада, поясни той. “Но това, което прави правителството на Русия, е да показва, че има избор за България между агресията и нелегалните действия и от друга страна международните правила на демократични органи като ЕС и НАТО”, добави Джонатан Алън. По думите му кризата в Украйна и реакцията на другите държави е показала, че трябва да спрем нашите зависимости от Русия. “Различното между сега и преди една година е, че ние не знаем сега какво ще прави Русия. Ясно е, че има руски войници в Украйна – в една друга европейска държава. Това значи, че ние нямаме гаранции какво ще прави Русия в бъдеще. Затова е важно да покажем, че гаранциите за сигурността на НАТО са реални и са в сила”, коментира още той. По думите му със санкциите към Русия държавите осъдиха нелегалната агресия в Украйна и никой няма да разпознае нелегалната анексия на Крим.

Издирват 73-годишен изгубен гъбар край с. Мугла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292105

Спасителен екип от полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета издирва възрастен гъбар, изчезнал край село Мугла, съобщиха от смолянската полиция.
Сигналът за загубения човек е подаден на телефон 112 тази сутрин около 5 часа. 73-годишният Велин Балийски от Мугла е в неизвестност от вчера, след като не се завърнал от излет в гората. Спасителен екип от полицаи, пожарникари, доброволци и следови кучета издирва възрастен гъбар, изчезнал край село Мугла, съобщиха от смолянската полиция. Сигналът за загубения човек е подаден на телефон 112 тази сутрин около 5 часа. 73-годишният Велин Балийски от Мугла е в неизвестност от вчера, след като не се завърнал от излет в гората.

Мъж събира средства, за да построи кораба на Дарт Вейдър с конструктор

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/09/2377228_muj_subira_sredstva_za_da_postroi_koraba_na_dart/?ref=rss


Мъж на име Томас Бенедикт използва възможността, дадена му от сайта Kickstarter, за да набира средства в помощ на своята амбиция. Тя е да построи своя реплика на Звездата на смъртта - известния кораб на Дарт Вейдър от IV и V част от поредицата "Междузвездни войни" и то изцяло от конструктор. По-точно от 90 хил. парченца "Лего", разказва изданието The Verge.

Явно от "Лего" са отказали съдействие на Бенедикт. Вероятно, защото това би било в конкуренция на направената преди време...

Реформаторите: Не политиканстваме с проблемите в Бургаско, подготвени сме за тях

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mQpbDUsJ_rQ/

За разлика от останалите партии, ние не политиканстваме с проблемите в Бургаско, а сме подготвени да ги решаваме. Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформаторския блок в Бургас и лидер на СДС инж. Костадин Марков. Като ключов заместник кмет по строителството в Община Бургас той има основна роля в превръщането на града в пример за модерна инфраструктура. Три основни приоритета са залегнали в програмата на Реформатоския блок: създаването на нови работни места, изграждането на добра инфраструктура във всяка точка от региона и спешното отваряне на еврофондовете.

Като своя лична кауза в Народното събрание инж. Марков определи приемането на Общи усройствени планове на общините, което ще регулира презастрояването и ще доведе до по-добри възможности за развитието на бизнеса и туризма. Той предупреди още, че ако не бъдат отворени спешно замразените Оперативни програми Околна среда и Регионално развитие ще последва лавина от фалити на фирми и цели общини.

Подготвени сме с решения и именно за това влизаме в предизборната кампания със спокойствие, увереност и амбиция за добър резултат, каза още инж. Марков и се обяви против нереалистичните обещания на другите партии.

Реформаторите разработват и цялостна стратегия за туризма в Бургаска област, каза втория в листата Живко Табаков / България на гражданите/. Той е единственият експерт по туризъм в кандидатските листи в Бургаски регион.

Според д-р Георги Митев, председател на ДСБ Бургас и трети в листата на Реформаторите сегашното административно деление в страната на селски и градски райони ощетява Бургас. „Градът ни също трябва да има право да кандидатства по програмата за развитие на селските райони, тъй като част от Общината са и малки населени места“, каза д-р Митев.

В листата на Реформаторите в Бургас участват адвокати, лекари, предприемачи, инженери, които ще бъдат изключително полезни в бъдещето народно събрание.

Председателят на предизборния щаб на реформаторите адвокат Константин Райков изказа съболезнования на семействата на жертвите от потопа в Бургаско.

Прилагаме повече информация за първите десет имена в листата на Реформаторския блок в Бургаски многомандатен избирателен район

10. Д-р Татяна Димитрова Михова е единственият лекар отоневролог в района. Тя е родена през 1968 година в Бургас. Член на ДСБ. Завършила медицинска академия в София и специализирала „уши, нос и гърло”. В момента работи в гр. Бургас като лекар оториноларинголог в І ДКЦ. Има и частен кабинет.

9. На девето място е областният координатор на Движение „България на гражданите” Валентин Георгиев Люцканов. Той е роден през 1976 година, завършва средното си образовние в ССУМОР-Бургас със специалност „Корабни машини и механизми”. Продължава обучението си в университет „Проф. д-р Асен Златаров” и се дипломира като магистър по специалността „Стопанско управление”. Семеен с едно дете.

8. На осмо място е представителят на БЗНС Дойчо Павлов Дойчев. Той е роден през 1948 година. Има полувисше образование – машини и съоръжения. Занимавал се е с частен бизнес в областта на строителство.

7. На седмо място е председателят на СДС-Айтос Стоян Пенчев Колев. Той е роден през 1972 година в Айтос, занимава се със собствен бизнес, собственик на търговска верига, хлебозавода (“Хляб и сладкарски изделия” ЕООД гр Айтос) и мелницата в Айтос. Стоян Колев е и общински съветник от СДС в Айтос. Завършил е висше образование в СУ ” Св Климент Охридски” – специалност теология.

6. На шесто място е председателят на Християндемократическа партия на България – адвокат Ирина Юлий Абаджиева – Репуц. Тя е родена през 1972 година; председател на Инициативен родителски комитет и майка на 4 деца

5. На пето място е общинският председател на СДС – Бургас – Константин Димитров Райков – роден през 1969 г. в Смолян; адвокат, дългогодишен член на синята партия, член на Националното ръководство на СДС. Средното си образование завършва в Английска езикова гимназия гр. Пловдив. Магистър е по право от Бургаски свободен университет. Завършил е академията за политици към Нов български университет. Работил е като юрисконсулт, в момента има собствена адвокатска практика. Женен, с едно дете.

4. На четвърто място е представителят на Народна партия „Свобода и достойнство” – Неджиб Мехмед Акиф. Той е роден на 1978 година в Бургас. Занимава се с частен бизнес в областта на строителството.

3. Георги Митев Митев – роден през 1967 година в град Бургас; председател и регионален координатор на ДСБ – Бургас; д-р по ветеринарна медицина. Има частна практика, собственик на ветиринарна клиника. Главен секретар на Българския ветеринарен съюз – два мандата.

2. Живко Иванов Табаков- роден през 1977 г. в Бургас, общински председател на „Движение България на гражданите”-Бургас. По професия е мениджър, развиващ частен бизнес. Има висше образование – бизнесадминистрация в туризма.

1.Костадин Иванов Марков – роден на 15 ноември 1971 г. в Бургас; зам.-председател на СДС, както и зам.-кмет по строителството в Община Бургас. Завършил е Строителният техникум в родния си град, а по-късно и Университета за строителство, архитектура и градоустройство в София /УАСГ/, специалност “Промишлено и гражданско строителство”. Има магистърска степен по “Строителни конструкции”. Специализирал е политически мениджмънт в НБУ

 

Над половината граждани се опасяват кризата в КТБ да не зарази останалите банки

http://www.mediapool.bg/nad-polovinata-grazhdani-se-opasyavat-krizata-v-ktb-da-ne-zarazi-ostanalite-banki-news224632.html

Кризата с КТБ предизвика силни обществени притеснения, които продължават да тревожат мнозинството от българските граждани. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични изолирани проблеми очакват 34%. Едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", извършено между 31 август и 5 септември.   В анализа си за резултатите от проучването агенцията отбелязва, че обществото възприема отговорността по казуса с КТБ основно като институционална. Всеки трети припознава като виновник за кризата възползвалите се от банката политици, почти толкова - 29%, обвиняват за това БНБ и липсата на достатъчен контрол от нейна страна.   В резултат са налице високи очаквания за прозрачност при решаване на казуса, за да стане ясно какво се е случвало в банката, която се е държала не като пазарен субект, а като "банката на властта“.   Затова двете трети (64%) от гражданите настояват да се отворят кредитните досиета на КТБ, за да се види има ли публични личности, които са се облагодетелствали, срещу едва 12%, обявяващи се за запазване на банковата тайна.   Общественото мнение не е в състояние да посочи най-правилния начин за решаване на кризата с КТБ, но е категорично, че това не трябва да става с публичен ресурс.   Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ и главният прокурор Сотир Цацаров.   Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Аналогично рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Търси се шофьор категория D за работа в пернишка фирма

http://www.zapernik.com/obshtestvo/tursi-se-shofior-kategoriya-d-za-rabota-v-pernishka-firma_34159/

Спешно се търси шофьор категория D, може и пенсионер за работа в пернишка фирма.

Желаещите могат да се обадят на телефон : 0888220217 - МИШО МИХАЙЛОВ

Феновете на "Левски" в декларация за 9 септември: Най-черният ден в историята

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292117

Феновете на "Левски" излязоха с декларация по повод 9 септември. "Сините" привърженици разказват историята на първия председател на клуба - Валдиса, както и за премеждията и убийствата над сподвижниците им.
Декларацията е със заглавие "Няма да забравим, няма да простим":
В началото на 1878 г. завършва Руско-турската война. Десетата по ред. Феновете на "Левски" излязоха с декларация по повод 9 септември. "Сините" привърженици разказват историята на първия председател на клуба - Валдиса, както и за премеждията и убийствата над сподвижниците им. Декларацията е със заглавие "Няма да забравим, няма да простим": В началото на 1878 г. завършва Руско-турската война. Десетата по ред.

Тръгват таксита специално и само за жени

http://www.cross.bg/iiork-zheni-taksita-1429383.html

/КРОСС/ Нова таксиметрова услуга тръгва в САЩ - таксита с жени шофьори, специално за пътниците от нежния пол. Предложението влиза в сила от следващата седмица и ще позволява на клиентите да си поръчат такси в Ню Йорк чрез смартфон приложение. Приложението ще пита дали сред пътуващите има жени и ако има, ще изпраща кола, шофирана от дама с розов шал, за по-бързо и лесно разпознаване. Ако пък пътуващите са само мъже, ще бъдат автоматично пренасочвани към друг вид таксиметрова услуга. Идеята е на Стела Матео - майка на две дъщери и съпруга на основателя на Федерацията на таксиметровите шофьори в Ню Йорк. Основният й мотив е жените да се почувстват по-сигурни, когато използват услугите на една индустрия, доминирана предимно от силния пол, пише News7. Според "Ню Йорк Таймс" едва 5% от таксиметровите шофьори са жени. Цифрата пада на 1% за водачите на прочутите жълти таксита в Ню Йорк. Не е ясно обаче как женските таксита, популярни в Индия и Нова Зеландия, ще се приемат в Ню Йорк, където законите забраняват на компаниите да правят разлика между служителите си спрямо половата им принадлежност, отбелязва telegraph.co.uk.  

Повдигнаха обвинение срещу карловеца, стрелял по детска градина

http://www.vesti.bg/novini/povdignaha-obvinenie-sreshtu-karloveca-strelial-po-detska-gradina-6021915

Обвинение в небрежност при боравене с огнестрелно оръжие получи 67 годишният Борис Гъджаров, бивш военен от Карлово, който стреля по детска градина в петък, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

И Великобритания може да започне въздушни удари по "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/i-velikobritaniya-mozhe-da-zapochne-vazdushni-udari-po-islyamska-darzhava-news224631.html

През октомври Великобритания може да подкрепи САЩ, като започне да нанася въздушни удари по позиции на бойците на "Ислямска държава", пише вестник "Таймс", цитиран от БТА във вторник.   "Таймс" се позовава на свои източници в британското правителство, които казали, че военните действия срещу "Ислямската държава" изглеждат все по-вероятни.   Вчера британският премиер Дейвид Камерън обеща да поиска гласуване в парламента за възможното участие на страната в борбата срещу "Ислямска държава". Според "Таймс" Камерън щял да разчита на подкрепата на лейбъристката опозиция.   "Президентът на САЩ Барак Обама е под натиск. Мисията трябва да започне преди междинните избори за Конгреса през ноември, така че правителството на Камерън очаква началото на разширената кампания още другия месец", отбелязва вестникът.   Разпределението на отговорностите за въздушните удари, доставките на оръжие и обучението на местните сили няма да бъде направено преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което ще се състои на 24 септември, е съобщил за "Таймс" източник в правителството. Според него Лондон може още от следващата седмица да започне да оказва помощ на иракските кюрди, сражаващи се с екстремистите.

Феновете на "Левски": 9 септември стана най-черният ден в историята ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4292098

Феновете на Феновете на "Левски" излязоха с декларация по повод 9 септември. "Сините" привърженици разказват историята на първия председател на клуба - Валдиса, както и за премеждията и убийствата над сподвижниците им. Декларацията е със заглавие "Няма да забравим, няма да простим": В началото на 1878 г. завършва Руско-турската война. Десетата по ред.

Възрастна варненка стана жертва на джебчийска кражба

http://www.moreto.net/novini.php?n=263523

На 8 септември във Второ РУ се тъжи 82-годишна жена, че на същата дата около 13:00ч. в хранителен магазин на ул.”Васил Друмев” в гр.Варна е станала жертва на джебчийска кражба, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неизвестно лице, чрез срязване на найлонова торбичка, й е отнело портмоне със сумата от 450 лв.

Рейтингът на главния прокурор пада заради КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/rejtingyt-na-glavniia-prokuror-pada-zaradi-ktb-6021911

Обществото възприема отговорността по казуса с КТБ основно като институционална, показва проучване на "Алфа рисърч"

Тенденцията към понижение на речните нива ще се задържи във вторник и сряда

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/09/2377232_tendenciiata_kum_ponijenie_na_rechnite_niva_shte_se/?ref=rss


През днешното и следващото денонощие ще се запази тенденцията към понижение на речните нива в по-голямата част от страната, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология, цитирани от Министерството на околната среда и водите във вторник.

Несъществени повишения са вероятни на отделни места в Западна България, предимно в поречията реките Струма и Места, както следва:

- р. Места в горното течение и притоците ѝ р. Бела Места, р. Черна Места, р. Матандере,...

Книжа за 300 млн. лв. бяха пласирани при доходност от 0.78%

http://www.mediapool.bg/knizha-za-300-mln-lv-byaha-plasirani-pri-dohodnost-ot-078-news224630.html

Министерството на финансите пласира емисия едногодишни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК) с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10 септември 2015 г. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения на 8 септември 2014 г. аукцион е 0.78%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0.86%, съобщи финансовото министерство.   Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им.   Средната цена, по която участниците закупиха книжата е 99.22 за 100 лева номинал. Предложеният и одобрен обем на емисията е 300 млн. лева, като обемът на постъпилите поръчки възлезе на близо 694 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие в размер на 2.31.   Постъпленията от емисията са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4 септември 2014 г. емисия едногодишни ДЦК в същия обем.   Разпределението на инвеститорите на аукциона е идентично с това от миналата година, като банките придобиват 70% от книжата, пенсионните фондове – 16.89%, застрахователни дружества 7.56% и договорните фондове 5.55%.   Регистрираната на аукциона доходност е по-ниска от пазарната доходност на книжа в национална валута с остатъчен матуритет от една година на следните държави: Унгария (1.32%), Гърция (1.44%), Полша (1.97%), Румъния (2.10%), Хърватия (2.15%), Сърбия (8%) и Турция (8.47%).   Делът на държавния дълг нарасна до 22.8% от брутния вътрешен продукт.   До края на септември са планирани още две емисии. На 15 септември инвеститорите ще могат да закупят 10.5-годишни облигации с обем 60 млн. лв. За 23 септември е планирана емисия на 7-годишни ДЦК за 30 млн. евро.   През октомври Министерството на финансите ще се опита да набере 110 млн. лв. чрез продажбата на 5-годишни и 10.5-годишни ДЦК с номинална стойност от по 55 млн. лв. Търговете са насрочени за деня след предсрочните парламентарни избори – 6 октомври и за 20 октомври.

Какво ще стане, ако Русия затвори въздушното си пространство за западни компании?

http://www.mediapool.bg/kakvo-shte-stane-ako-rusiya-zatvori-vazdushnoto-si-prostranstvo-za-zapadni-kompanii-news224629.html

След като новите санкции на Европейския съюз надвиснаха над Русия, тя обяви, че обмисля да блокира международните полети през своето въздушно пространство. Руският премиер Дмитрий Медведев визираше всички западни авиокомпании, но реално подобни ограничения ще засегнат преди всичко европейските авиокомпании, които предлагат преки полети до Азия.   Необходимостта да се "заобикаля нашето въздушно пространство може да доведе до фалит на много авиокомпании, които и без това балансират на границата на оцеляването", заяви Медведев пред руския бизнес вестник "Ведомости".   Но вероятно ли е това да се случи, предвид онова, което знаем за значението на руското въздушно пространство?   Забраната за преминаване на западни авиокомпании може наистина да представлява сериозен проблем за тях, предвид факта, че Русия е най-голямата по площ страна в света и се намира между Източна Азия и Европа. Подобни санкции обаче може да имат и отражение върху самата Русия. Ето три важни аспекта, които трябва да имаме предвид: Руското въздушно пространство често се използва от европейски авиокомпании   Медведев не поясни дали под "западни авиокомпании" се визират и тези на западни съюзници като Южна Корея. Ако приемем, че потенциалните санкции са доста ограничени и засягат само европейските авиокомпании, можем да определим кои полети ще бъдат засегнати. Анализ на всички полети над европейското и конкретно над руското въздушно пространство, сравнен с всички самолети на 60-те най-големи европейски авиокомпании в 2 часа следобед в понеделник (8 септември), показва, че броят на самолетите изглежда лесно управляем, поне на пръв поглед.   Данните, осигурени от сайта Флайтрадар24 за УърлдВюз за 1 септември обаче показват, че европейските и американските авиокомпании всъщност са оператори на повечето чужди полети над Русия. Авиокомпаниите, за които би било най-вероятно да бъдат засегнати от санкции, са "Луфтханза", "Кей Ел Ем", "Ер Франс", "Бритиш еъруейз", "Финеър", "Юнайтед еърлайнс", чешките авиолинии, "Делта еърлайнс", Скандинавските авиолинии (SAS), "Изиджет" и "Уизеър". Така че можем да сме напълно сигурни, че европейските и американски авиокомпании наистина ще бъдат засегнати - но до каква степен? Европейците имат алтернативи   Да се върнем към изказването на Медведев, предричащо банкрута на някои западни авиокомпании, ако Русия им забрани да използват въздушното й пространство. Най-важните авиокомпании, които се виждат в списъка горе, са предимно големи компании с операции по цял свят, които в момента изглеждат стабилни.   Нещо повече, това не е първият случай, при който Русия заплашва някои от тези авиокомпании да им откаже правото да летят над нейна територия. През 2007 г. тя забрани на товарните самолети на "Луфтханза" да преминават през въздушното й пространство в очевиден опит да принуди компанията да премести регионалния си въздушен център в Сибир. Вместо това Луфтханза отклони полетите си през Казахстан, но накрая се отказа и премести в Сибир регионалния си транзитен център.   "Отклоняването на полетите над Северния полюс или южните алтернативи са нещо, в което европейците имат опит. Не много отдавна Русия принуди всички самолети, летящи над страната, да кацат в Москва. Много чужди авиокомпании реагираха, избирайки с 20 на сто по-дълги маршрути на север или на юг, които избягват руското въздушно пространство", обяснява Хансочен Ехмер, професор по мениджмънт на авиацията, специализиращ в конкуренцията между международните авиокомпании. Русия ще се самонакаже   Ако Русия забрани полетите на западните авиокомпании, тя ще се изправи и пред преки икономически последствия. В момента Русия получава такси, сравними с данъци, налагани на чуждите авиокомпании, желаещи да летят през въздушното пространство на страната. Макар че тези средства са значителни за авиокомпаниите, все пак е по-евтино да ги плащат, отколкото да отклонят полетите си, така че да заобикалят руското въздушно пространство.   Ако обаче европейските авиокомпании бъдат принудени да променят маршрутите си, Русия ще загуби тези приходи. С други думи, ако Русия наложи санкции на западните авиокомпании, тя всъщност ще наложи санкции и на самата себе си.   По БТА

Какво ще се случи, ако Русия затвори въздушното си пространство за западни компании?

http://www.mediapool.bg/kakvo-shte-se-sluchi-ako-rusiya-zatvori-vazdushnoto-si-prostranstvo-za-zapadni-kompanii-news224629.html

След като новите санкции на Европейския съюз надвиснаха над Русия, тя обяви, че обмисля да блокира международните полети през своето въздушно пространство. Руският премиер Дмитрий Медведев визираше всички западни авиокомпании, но реално подобни ограничения ще засегнат преди всичко европейските авиокомпании, които предлагат преки полети до Азия.   Необходимостта да се "заобикаля нашето въздушно пространство може да доведе до фалит на много авиокомпании, които и без това балансират на границата на оцеляването", заяви Медведев пред руския бизнес вестник "Ведомости".   Но вероятно ли е това да се случи, предвид онова, което знаем за значението на руското въздушно пространство?   Забраната за преминаване на западни авиокомпании може наистина да представлява сериозен проблем за тях, предвид факта, че Русия е най-голямата по площ страна в света и се намира между Източна Азия и Европа. Подобни санкции обаче може да имат и отражение върху самата Русия. Ето три важни аспекта, които трябва да имаме предвид: Руското въздушно пространство често се използва от европейски авиокомпании   Медведев не поясни дали под "западни авиокомпании" се визират и тези на западни съюзници като Южна Корея. Ако приемем, че потенциалните санкции са доста ограничени и засягат само европейските авиокомпании, можем да определим кои полети ще бъдат засегнати. Анализ на всички полети над европейското и конкретно над руското въздушно пространство, сравнен с всички самолети на 60-те най-големи европейски авиокомпании в 2 часа следобед в понеделник (8 септември), показва, че броят на самолетите изглежда лесно управляем, поне на пръв поглед.   Данните, осигурени от сайта Флайтрадар24 за УърлдВюз за 1 септември обаче показват, че европейските и американските авиокомпании всъщност са оператори на повечето чужди полети над Русия. Авиокомпаниите, за които би било най-вероятно да бъдат засегнати от санкции, са "Луфтханза", "Кей Ел Ем", "Ер Франс", "Бритиш еъруейз", "Финеър", "Юнайтед еърлайнс", чешките авиолинии, "Делта еърлайнс", Скандинавските авиолинии (SAS), "Изиджет" и "Уизеър". Така че можем да сме напълно сигурни, че европейските и американски авиокомпании наистина ще бъдат засегнати - но до каква степен? Европейците имат алтернативи   Да се върнем към изказването на Медведев, предричащо банкрута на някои западни авиокомпании, ако Русия им забрани да използват въздушното й пространство. Най-важните авиокомпании, които се виждат в списъка горе, са предимно големи компании с операции по цял свят, които в момента изглеждат стабилни.   Нещо повече, това не е първият случай, при който Русия заплашва някои от тези авиокомпании да им откаже правото да летят над нейна територия. През 2007 г. тя забрани на товарните самолети на "Луфтханза" да преминават през въздушното й пространство в очевиден опит да принуди компанията да премести регионалния си въздушен център в Сибир. Вместо това Луфтханза отклони полетите си през Казахстан, но накрая се отказа и премести в Сибир регионалния си транзитен център.   "Отклоняването на полетите над Северния полюс или южните алтернативи са нещо, в което европейците имат опит. Не много отдавна Русия принуди всички самолети, летящи над страната, да кацат в Москва. Много чужди авиокомпании реагираха, избирайки с 20 на сто по-дълги маршрути на север или на юг, които избягват руското въздушно пространство", обяснява Хансочен Ехмер, професор по мениджмънт на авиацията, специализиращ в конкуренцията между международните авиокомпании. Русия ще се самонакаже   Ако Русия забрани полетите на западните авиокомпании, тя ще се изправи и пред преки икономически последствия. В момента Русия получава такси, сравними с данъци, налагани на чуждите авиокомпании, желаещи да летят през въздушното пространство на страната. Макар че тези средства са значителни за авиокомпаниите, все пак е по-евтино да ги плащат, отколкото да отклонят полетите си, така че да заобикалят руското въздушно пространство.   Ако обаче европейските авиокомпании бъдат принудени да променят маршрутите си, Русия ще загуби тези приходи. С други думи, ако Русия наложи санкции на западните авиокомпании, тя всъщност ще наложи санкции и на самата себе си.   По БТА

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване