Комисар Василев: Спасителите не са стигнали до Камелия заради късо въже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291654

Една от жертвите при потопа в Бургаско, Камелия, не е спасена заради късо спасително въже. Това разясни пред "Стандарт" шефът на бургаското подразделение на ГД "Противопожарна безопасност" комисар Васил Василев.
Трима негови подчинени не успяха да спасят 21-годишната Камелия Желязкова, макар да отишли на 15 минута след сигнала за потопа на пътя Една от жертвите при потопа в Бургаско, Камелия, не е спасена заради късо спасително въже. Това разясни пред "Стандарт" шефът на бургаското подразделение на ГД "Противопожарна безопасност" комисар Васил Василев. Трима негови подчинени не успяха да спасят 21-годишната Камелия Желязкова, макар да отишли на 15 минута след сигнала за потопа на пътя

Търговски банки може да отпускат кредити за енергийна ефективност

http://www.cross.bg/programata-banki-sreshtata-1429351.html

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие предлага да сключи рамкови споразумения с търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност в рамките на проекта за енергийно обновяване на българските домове. Това стана ясно по време на среща на вицепремиера и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева с представители на търговски банки у нас. В срещата участваха мениджъри от 11 кредитни институции, като повечето от тях заявиха желание да се включат в програмата. Става въпрос за ускоряване на дейностите по проекта за енергийно обновяване на българските домове, след като средствата от фонда за нисколихвено кредитиране на стойност около 13 млн. лева бяха блокирани в Корпоративна търговска банка. По време на срещата, инициирана от вицепремиера Захариева, бе обсъдена готовността и желанието на търговските банки да се включат в програмата със собствени продукти. От своя страна, при сключване на рамково споразумение, МРР ще подпомага съответната кредитна институция със събраната до момента информация за кандидатстващите лица, както и с експертната помощ на проектните мениджъри по програмата. Включването сега на повече банкови институции в проекта за енергийно обновяване на българските домове ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. евро европейски средства, подчерта Екатерина Захариева пред участниците в срещата

5, 500 млн. лв. са необходими за възстановяването на Мизия

http://pik.bg/5-500-млн-лв-са-необходими-за-възстановяването-на-мизия-news223214.html

5, 500 млн. лв. са необходими за възстановяването на Мизия

"По предварителни данни са необходими за покриване на щетите в публичния сектор – училища, детски градини, пътни съоръжения като мостове, улична настилка, както и за изграждане на временни селища –около 1 милион и 100 хиляди лева“, каза за „Преди всички“ по БНР кметът на Мизия Виолин Крушовенски.

„Към тази цифра трябва да прибавим и оценката на щетите върху имотите. Общо са наводнени 828 имота, 120 от тях са негодни за живеене, тъй като 27 къщи са напълно срутени и предстои да бъдат съборени още 98 къщи, за да бъдат построени отново. Оценката на щетите върху данъчната основа е близо 4 милиона и 400 хиляди лева. Формира се една сериозна цифра от 5 милиона и 500 хиляди. Към тези разходи не са прибавени разходите за изхранване, което е сериозно перо. Скоро ще се изправим пред проблема за изхранване на над 300 човека. Военно-полевата кухня прекрати своята дейност.

От днес ние осигуряваме храната с продукти чрез дарения“, обясни той. „В Мизия няма язовири, които да създават проблеми.

Проблемът идва от по-високостоящите язовири, Мизия е водосбор, ние сме най-ниската точка на Врачанска област. Няма как да знаем какъв е водосборът. Това е ролята на областния управител, който да прогнозира“, каза още Виолин Крушовенски.


Норвегия наема килии в холандски затвори

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/norvegiia-naema-kilii-v-holandski-zatvori-6021886

Норвегия ще наеме пространство в холандски затвори, за да реши проблема с осъдените хора, чакащи да изтърпят своите наказания

Константинов: ДПС имат шанс да вземат рекорден брой депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_386302.html

Възможно е ДПС да вземат над 40 мандата на предсрочните парламентарни избори, което ще бъде рекорд за партията. Това заяви математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов пред агенция "Фокус". "40-42 депутати на ДПС няма да ме изненадат. Ако под 4 милиона от българите гласуват, което доскоро се очакваше, при този твърд електорат на ДПС, при въпросния Рамадан и тези секции, които са разкрити в Турция, има всички шансове ДПС да има, да кажем, едни 550 000 гласа, което да даде 40-40 и няколко мандата”, обясни Константинов. Математикът е на мнение, че ДПС имат стабилен и мобилизиран апарат за организиране на изборите, на който "ние само можем да им завиждаме". "За съжаление, ние не можахме да се организираме, а те ни показват как стават тези работи”, допълни Константинов. Той смята, че мандатите, които ГЕРБ ще получат, ще са около 100, а тези на БСП – 55-60. „Останалите 40-45 мандата ги виждам разпределени между Реформаторския блок, „България без цензура” и остават две по-малки формации – АБВ и Патриотичният фронт, като не виждам и двете вътре. Петте участника са ясни, а шестият ще бъде излъчен между Патриотичния фронт и АБВ. Могат да се окажат и седем, но е малко вероятно”, обясни  Константинов. Той е на мнение, че ако БСП участва в управлението, веднага ще се надигне протестна вълна – особено в големите градове. Според Константинов е добре и БСП и ДПС да излязат в опозиция за известно време. „За БСП е задължително, защото тя в момента не е истинска партия. Тя е образувание с разкъсани връзки вътре. Трябва им престой в опозиция, за да се превърнат отново в политическа партия”, обясни професорът. Константинов каза още, че условията за свободни и честни избори са налице. Той обясни, че не вижда какво ще попречи на служебния кабинет да успее да изпълни основния си ангажимент, който е осигуряването на прозрачни избори. „Хората са компетентни, ЦИК натрупа опит, Изборният кодекс предлага хубави технологии. Имаме всички условия да направим хубави избори. Разбира се, това не значи, че няма да се изхитрим и в последния момент да направим някоя дивотия. Аз се надявам това да не се случи”, допълни математикът.

Британският посланик в България: Спрете зависимостта си от Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291637

„Най-важната задача на сегашното и следващите правителства е да прекратят зависимостта на България от Русия“, препоръча посланикът на Великобритания Джонатан Алън в интервю за БНТ.
Европейският съюз е готов да помогне на България да направи енергетиката си независима, каза дипломатът. По думите му по отношение на Русия прогнозите не са лесни и „Най-важната задача на сегашното и следващите правителства е да прекратят зависимостта на България от Русия“, препоръча посланикът на Великобритания Джонатан Алън в интервю за БНТ. Европейският съюз е готов да помогне на България да направи енергетиката си независима, каза дипломатът. По думите му по отношение на Русия прогнозите не са лесни и

ЕС възнамерява да сътрудничи с Русия

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-sanktzii-1429350.html

/КРОСС/ Новата "студена война" не е от интерес за никой и Брюксел има намерение да сътрудничи с Москва за уреждане на конфликта в югоизточна Украйна, каза председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо в интервю, предаде «Гласът на Русия». „За нас санкциите не са самоцел, а са средство за продължаване на диалога. Смятаме, че следва да бъде намерено политическо решение при пълно спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" - каза още Барозо. В понеделник стана известно, че ЕС отложи приемането на нови санкции срещу Русия. Това се дължи на факта, че някои страни искат да обсъдят възможността за оттеглянето им, в случай че примирието в Украйна се спазва, съобщи агенция "Reuters". По-рано бе съобщено, че постоянните представители на страните-членки на ЕС ще се съберат вечерта в понеделник на извънредно заседание, за да обсъдят по-нататъшните действия по прилагане на секторните санкции срещу Русия. Причината за тази стъпка е, че посланиците на 28-те страни от ЕС не можаха да одобрят налагането на санкции по автоматичната писмена процедура. Напомняме, че по-рано ЕС включи в списъка на санкциите "Роснефт", "Газпром" и "Транснефт".        

Млад моторист бере душа след зверска катастрофа в Бургас

http://pik.bg/млад-моторист-бере-душа-след-зверска-катастрофа-в-бургас-news223210.html

Млад моторист бере душа след зверска катастрофа в Бургас

24-годишен моторист бере душа в бургаската болница след жестока катастрофа на кръстовище „Трапезица” в центъра на Бургас.

Инцидентът е станал в района на ремонтен център "Диана", непосредствено след кръстовището. След жестокия удар в лекия автомобил, моторът е излетял на няколко метра, съобщава "Флагман".

Фолксваген Голф е ударил 24-годишния моторист Николай Димитров от ж. к. Меден рудник, който е откаран в бургаската болница в тежко състояние. Лекият автомобил се е придвижвал от ж. к. Славейков към центъра на града, а мотористът е идвал от страната на ремонтния център.

Изясняват се причините за катастрофата на мотора с лекия автомобил, който е собственост на мъж от с. Ясна поляна. Движението в района е затруднено.


Канада: Руските ВВС ескалират напрежението

http://www.moreto.net/novini.php?n=263512

Канадският министър на отбраната Роб Никълсън обвини руските ВВС в ненужна провокация, съобщава AП. Това изявление Никълсън направи след като стана ясно, че два руски бомбардировачи Су-24 и разузнавателни самолети са прелетели над канадски кораб, който взема участие в украинско-американски учения в Черно море.

Има ли смисъл да се гласува за малки партии?

http://www.cross.bg/partii-malkite-smisul-1429356.html

/КРОСС/Има ли смисъл да се гласува за малки партии?  Отговорите на този въпрос са от полюс до полюс. А Борисов допусна дори правителство на малките партии. Моля хората, които са решили да гласуват за по-малки партии да не се лъжат, защото техните гласове няма да бъдат броени срещу правителството, заяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Нека хората гласуват за малките партии, призова пък генералът от запаса Михо Михов, който е водач на листата на АБВ в Ямбол и в Бургас за предстоящите избори на 5 октомври. Какво мислят специалистите Според проф. Михаил Константинов, по-малките партии имат шанс, ако гласуват повече хора. Не съм виждал още детайлни изследвания, които да показват ясна връзка между шансовете на малките партии и високата или ниската избирателна активност, така че това, което ще кажа, е повече спекулативно, опонира Даниел Смилов.  Социологическото проучване на "Алфа рисърч" от миналата седмица също дава шанс и на малките партии. От "Алфа рисърч" са очертали три хипотези за изхода на кампанията, подредени по степен на вероятност. Първата е увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите, които имат шанс да прескочат бариерата - АБВ, "България без цензура" и Реформаторският блок, и по-слабо вероятно - някоя от националистическите формации. Според "Алфа рисърч" при максимално оползотворяване на гласовете им те могат да получат до 4 мандата

„Шехерезада“ от петък в добричкия куклен театър

http://dobrudjatv.net/%d1%88%d0%b5%d1%85%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%83%d0%ba%d0%bb/

Държавен куклен театър „Дора Габе“ открива новия творчески сезон в петък (12 септември) с премиера на постановката „Шехерезада“. Драматизацията и режисурата са дело на Николай Бояджиев, а сценографията и куклите – на Анна Пулиева. В представлението участват актьорите Теодора Желева, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев. […]

Специализирана операция на ДАНС в Община Плевен

http://pik.bg/специализирана-операция-на-данс--в-община-плевен-news223208.html

Специализирана операция на ДАНС  в Община Плевен

Специализирана операция на ДАНС и прокуратурата се провежда в момента в сградата на Община Плевен, съобщи Би Ти Ви.

„Кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани, а оказват пълно съдействие в разследването", съобщиха от общината.

Въпреки това, по неофициална информация от прокуратурата, Зелов е бил арестуван при акцията, тъй като е изнудвал местни фирми за 4000 лева.

От прокуратурата отказват коментар по случая до изготвянето на обвинителния акт.

Софийската градска прокуратура обвини зам.-кметът Алексей Зелов във взимане на подкуп, а на 11 август 2014 г. съдът в Плевен прекрати съдебното производство "поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила".


Спасяваме се от задлъжнялост чрез обвързване на разходите с осигуровките?

http://business.actualno.com/Spasjavame-se-ot-zadlyjnjalost-chrez-obvyrzvane-na-razhodite-s-osigurovkite-news_49070.html

Има реална вероятност скоро България да затъне в дългове. Тази прогноза прави социалното министерство в свой отчет, предаде Нова телевизия. Оттам са категорични, че населението у нас застарява с бъ...

12 населени места от община Кърджали остават без вода за два дни

http://society.actualno.com/12-naseleni-mesta-ot-obshtina-Kyrdjali-ostavat-bez-voda-za-dva-dni-news_49072.html

От 9.00 часа на 10 септември /сряда/ до 21.00 часа на 11 септември /четвъртък/ ще бъде преустановено водоподаването в 12 населени места в община Кърджали, съобщават от ВиК-дружеството в града. Причин...

"Напоителни системи" излизат на национален протест на 17-и септември

http://www.cross.bg/sistemi-napoitelni-natzionalen-1429349.html

/КРОСС/Работещите в "Напоителни системи" излизат на национален митинг-протест. От май месец не получават заплати. Дружеството е декапитализирано и на практика в реален фалит. 20 милиона дължи държавата на "Напоителни системи" за дейностите по предотвратяване на вредното въздействие на водите. Това е последен опит да накараме институциите да спазват закона, каза Павел Чарийски, служител в "Напоителни системи" пред БНР.  На 17-и септември ще проведем национален протест. Тръгваме от "Св. Александър Невски" до Министерския съвет. Ще искаме средства за предпазване от вредното въздействие на водите, да може и ние като всички хора да си получаваме нормално заплатите. Досегашните разговори с министъра на земеделието не доведоха до нищо. "Напоителни системи" и съоръженията на напоителните системи са част от националната сигурност. Ще се обърнем и към президента. Снимка: Булфото

В Южна Африка е открит изключителен 232-каратов диамант

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377049_v_jujna_afrika_e_otkrit_izkljuchitelen_232-karatov/?ref=rss


Компанията "Петра даймъндс" съобщи, че в Кулинан - може би най-прочутата мина за диаманти в света, е открит "изключителен 232.08-каратов бял диамант".

В официалното съобщение се посочва, че скъпоценният камък е изключително чист и представлява чудесен пример за висококачествените диаманти, с които е известна тази мина в Република Южна Африка.

Ще информираме пазара - вероятно през втората четвърт на настоящата финансова година - когато приключи обработката му и когато е...

И Сливен иска безлихвен заем заради блокирани сметки в КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2377050_i_sliven_iska_bezlihven_zaem_zaradi_blokirani_smetki_v/?ref=rss


Общинският съвет в Сливен ще гласува днес искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева, съобщи БТА.  Точно толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп.  Същото искане, но за 20 млн. лв. се очаква днес да отправи и Бургас, а мотивът там са нуждите на града да се справи с щетите от наводненията. 

Кмета на Сливен Кольо Милев е обосновал искането си със затруднения по текущите плащания на общината,...

PayPal също прегърна биткойна

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e484c8e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cpaypal0Esyshto0Epregyrna0Ebitkoina0H1796870C/story01.htm

Платформата за онлайн разплащания ще даде възможност на своите клиенти да използват цифровата валута


Открита е най-старата монета в България

http://www.cross.bg/moneta-moneti-lidiya-1429348.html

/КРОСС/ Случайна находка на созополски водолаз развълнува учените в Националния исторически музей /НИМ/. На незначителна дълбочина /1 м/ на северния бряг на созополския полуостров той видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на НИМ Божидар Димитров. Нумизматът на НИМ, д-р Владимир Пенчев, смята, че това е най-старата монета, откривана в България. Това е монета от електрон /сплав от злато и сребро/, сечена през втората половина на VІІ век пр. Хр. /т.е. монетата е поне от 2650 години/ в държавата Лидия. В Лидия, впрочем, са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т.н. На археолозите от НИМ засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България. Иначе откриването на тази монета в Созопол не буди особено удивление. Градът е основан от преселници от Милет в 611 г.пр.Хр. /т.е. - през втората половина на VІІ век пр.Хр./, а и Милет е разположен до Лидия. Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети. Монетата тежи 0.63 грама и е 1/24 част от статера.  

Европа можела да намали газовата си зависимост с 1/3

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/evropa-mozhela-da-namali-gazovata-si-zavisimost-s-13-6021884

Това може да бъде направено чрез повишаване на енергийната ефективност, твърди британски мозъчен тръст

Днес се публикува предварителния доклад за катастрофата с Боинга в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291592

Във вторник, в Холандия, ще публикуват предварителния доклад за свалянето на малайзиския полет MH17 в Източна Украйна. В трагедията с пътническия самолет загинаха близо 300 души.  От Борда за авиационна сигурност (DSB) казват, че текстът ще съдържа данни, събрани от черните кутии на боинга, от спътникови и други снимки, Във вторник, в Холандия, ще публикуват предварителния доклад за свалянето на малайзиския полет MH17 в Източна Украйна. В трагедията с пътническия самолет загинаха близо 300 души. От Борда за авиационна сигурност (DSB) казват, че текстът ще съдържа данни, събрани от черните кутии на боинга, от спътникови и други снимки,

Публикуват днес предварителния доклад за катастрофата с Боинга в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291621

Във вторник, в Холандия, ще публикуват предварителния доклад за свалянето на малайзиския полет MH17 в Източна Украйна. В трагедията с пътническия самолет загинаха близо 300 души.  От Борда за авиационна сигурност (DSB) казват, че текстът ще съдържа данни, събрани от черните кутии на боинга, от спътникови и други снимки, Във вторник, в Холандия, ще публикуват предварителния доклад за свалянето на малайзиския полет MH17 в Източна Украйна. В трагедията с пътническия самолет загинаха близо 300 души. От Борда за авиационна сигурност (DSB) казват, че текстът ще съдържа данни, събрани от черните кутии на боинга, от спътникови и други снимки,

"Левски" дължи 3.8 млн. лева за строежа на сектор А

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2377043_levski_dulji_38_mln_leva_za_stroeja_na_sektor_a/?ref=rss


"Левски" е натрупал задължения от 3.8 млн. лева около строежа на сектор А на стадион "Георги Аспарухов", обяви Иво Тонев, който ръководи проекта. По думите му 2.5 милиона са дълговете към първата фирма и още 1.3 милиона към работещата в момента.

"Чувахме се с г-н Батков. Той се интересува как върви строежът. Ангажиментите, които е поел пред мен, са два. Първо, че приходите от сектор А ще отиват за погасяване на задълженията към фирмите, докато не се издържим и второ - поставянето на...

Япония обмисля електроцентрали в морето

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e484c92/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Ciaponiia0Eobmislia0Eelektrocentrali0Ev0Emoreto0H1796830C/story01.htm

Това е един от вариантите за безопасно производство на ток на фона на опасността от земетресения и цунамита в страната


Комисар Василев: Не са стигнали до Камелия заради късо спасително въже

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291618

Една от жертвите при потопа в Бургаско, Камелия, не е спасена заради късо спасително въже. Това разясни пред Една от жертвите при потопа в Бургаско, Камелия, не е спасена заради късо спасително въже. Това разясни пред "Стандарт" шефът на бургаското подразделение на ГД "Противопожарна безопасност" комисар Васил Василев. Трима негови подчинени не успяха да спасят 21-годишната Камелия Желязкова, макар да отишли на 15 минута след сигнала за потопа на пътя

В Добрич започва изплащане на помощите от DMS ZAEDNO

http://www.cross.bg/dobrich-obshtina-bedstvieto-1429346.html

/КРОСС/ На 9-ти септември Община Добрич започва да изплаща помощите на пострадалите от наводненията домакинства. Средствата са дарения от кампанията „Заедно в бедствието" и са изпратени по банков път и като sms-и на единния дарителски номер 17 777. На 4-ти август Общественият съвет на кампанията „Заедно в бедствието" одобри за Добрич сумата от 442 500 лева, които да бъдат разпределени според степента на щетите, отразени в приетите от общинската администрация критерии и използвани и от дарителската акция на БЧК. Общественият съвет избра да подкрепи най-пострадалите от първите три групи от общо 7, според тези критерии. ФПББ преведе сумата на Община Добрич с Договор за дарение с условие от 6 август 2014. След публичното изнасяне на списъците на одобрените домакинства в Община Добрич, направено по настояване на организаторите на кампанията, само за няколко дни бяха получени десетки жалби. Средствата бяха временно блокирани до изясняване на ситуацията. На 28 и 29 август изпълнителният директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България" лично направи проверка на списъците, срещна се с пострадали, доброволци и представителите на общинската администрация. На място бяха установени множество проблеми, сред които най-важен - липсата на различие в степенната на пораженията на имотите на следващите три групи пострадали. На базата на извършената на място проверка и с помощта на две доброволчески групи списъкът беше коригиран

Колко струва подготовката на първолак във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=263509

Остава само седмица до началото на новата учебна година. Вълнението безспорно по традиция е най-голямо за първолаците. Още преди 15-ти септември родителите разполагат с пълния списък необходими учебни пособия и материали за всеки бъдещ ученик.

Мъж се простреля в кутрето при опит да сплаши кучета

http://pik.bg/мъж-се-простреля-в-кутрето-при-опит-да-сплаши-кучета-news223207.html

Мъж се простреля в кутрето при опит да сплаши кучета

47-годишен мъж от заветското село Острово е приет в Спешен център – Разград, след като се прострелял с газов пистолет, съобщават от МВР-Разград.

Инцидентът е станал снощи около 22.30 часа пред дома му.

При опит да произведе изстрел Ш.Ш. се ранил в кутрето на лявата ръка със закупения от него 8-милиметров „Blow mini”. Повод за стрелбата му били лаещи на улицата кучета, които му пречели да спи. Оръжието не е било регистрирано.

След оказаната медицинска помощ мъжът е оставен под наблюдение в Хирургично отделение без опасност за живота. Газовият пистолет е иззет.


МВФ очаква ръст на световната икономика от 3%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291596

Световната икономика вероятно ще нарасне през настоящата година с по-бавни от очакваното темпове в резултат на редица геополитически кризи в около Украйна и в Близкия изток, заяви управляващият директор Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за френския вестник Les Echos.
В момента екипът икономисти на Фонда актуализира прогнозата си Световната икономика вероятно ще нарасне през настоящата година с по-бавни от очакваното темпове в резултат на редица геополитически кризи в около Украйна и в Близкия изток, заяви управляващият директор Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за френския вестник Les Echos. В момента екипът икономисти на Фонда актуализира прогнозата си

Според МВФ световната икономика ще има ръст от 3%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291605

Световната икономика вероятно ще нарасне през настоящата година с по-бавни от очакваното темпове в резултат на редица геополитически кризи в около Украйна и в Близкия изток, заяви управляващият директор Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за френския вестник Les Echos.
В момента екипът икономисти на Фонда актуализира прогнозата си Световната икономика вероятно ще нарасне през настоящата година с по-бавни от очакваното темпове в резултат на редица геополитически кризи в около Украйна и в Близкия изток, заяви управляващият директор Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за френския вестник Les Echos. В момента екипът икономисти на Фонда актуализира прогнозата си

Google отбеляза 186 години от рождението на Лев Толстой

http://econ.bg/Новини/Google-отбеляза-186-години-от-рождението-на-Лев-Толстой_l.a_i.566239_at.1.html

С днешния си Doodle Google отбелязва 186 години от рождението на руския писател Лев Николаевич Толстой. Той е роден на9 септември 1828 година в Ясная...

Над 500 секции в чужбина за предстоящите избори

http://www.cross.bg/chyzhbina-sektzii-bulgarite-1429345.html

/КРОСС/ До днес българите, които живеят извън страната и искат да гласуват на предстоящите избори, трябва да заяват това, за да бъде открита секция за гласуване. Организациите на българските граждани могат да направят предложения до дипломатическите мисии за местоположението на секциите. Димитър Иванов - глобален кооридатор на временните съвети на българите в чужбина, каза в "Преди всички", че ще има над 500 места, където ще се гласува. Голяма част от българите в чужбина най-после ще има физическа възможност да упражни правото си на глас. В САЩ има над 40 секции сега. Например в мегаполиса Ню Йорк ще има няколко секции. Екипът е от над 100 души, които работят по организацията. Целта е да не се харчат пари на българската държава: "Да се намерят безплатни помещения или с много евтин наем, нашето желание е дори представителят на Външно министерство да бъде упълномощен, за да не се харчи нито един лев за провеждането на изборите." Иванов допълни, че може да се очаква до 250 хиляди българи да гласуват в избирателните секции в чужбина.  

Ексминистър на траспорта: Русия губи от забраната на полети, България ще спечели

http://pik.bg/ексминистър-на-траспорта-русия-губи-от-забраната-на-полети-българия-ще-спечели-news223205.html

Ексминистър на траспорта: Русия губи от забраната на полети, България ще спечели

Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия.

Кристиян Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия, съобщи БНР.

"Такава мярка би нанесла големи щети на европейските големи превозвачи, каза той. Този маршрут намалява пътя с около 4000 км, а пътуването с около 3 часа и половина. Горивото е допълнителен разход. Това пряко ще се отрази върху билетите на пътуващите", обясни Кръстев.

"В момента за прелитане по тези маршрути европейските авиокомпании плащат около 30 млн. долара средно на месец, това в годишен мащаб е над 300 милиона. Тези пари пряко влизат в бюджета на "Аерофлот".

Ако Русия предприеме тези мерки, те пряко ще касаят и приходите на "Аерофлот". Но ако тези маршрути бъдат затворени, част от този трафик ще бъде насочен през Балканския полуостров и ние ще имаме преки приходи от това", каза още Кристиян Кръстев.

Задържаха 19 бежанци от Сирия в София

http://www.cross.bg/sofiya-bezhantzi-siriya-1429343.html

/КРОСС/ Полицията в София залови 19 чужденци, за които се предполага че са бежанци от Сирия. Групата е забелязана снощи около 21.30 в района на столичен мол, съобщава БНР. Полицаите са отвели емигрантите в Седмо РПУ. Сред задържаните има и деца. Ще се установява, дали хората не са доведени в София от каналджии.  

Порошенко: На никой няма да дадем Мариупол!

http://www.cross.bg/poroshenko-mariypol-plen-1429347.html

/КРОСС/ В период на режим за прекратяване на огъня, украинският президент Петро Порошенко в понеделник пристигна в Мариупол. И макар местните да съобщават за периодични взривове и стрелба в района, президентът призова жителите да бранят града, но не уточни от кого точно, и представи новата нашивка „УКРОП" за униформените, предаде mk.ru. Напомняме, в момента пристанищния град Мариупол се намира в обкръжение на опълченците. «Вече в Мариупол. На никой няма да дадем тази наша земя! Слава на Украйна!», написа на страницата си в социална мрежа Порошенко. При пристигането си в града с 500 хиляди жители, който е от жизнено значение за украинския износ на стомана, украинският президент съобщи, че опълчението на Донбас е освободило 1200 пленени украински военни. «През последните четири дни ние успяхме да освободим от плен 1200 наши бойци. Още 863 украински военни се намират в плен. Те ще бъдат освободени до края на седмицата», заяви Порошенко.В изявлението си пред работниците от Металургическия комбинат, Порошенко представи нова нашивка «УКРОП» (копър - рус-бел.ред) "Український опір" ("Украинска съпротива"). На пресконференцията Петро Порошенко подчерта важността на строителството на защитните съоръжения около Мариупол, предаде Интерфакс

8-годишно момче запали автомобил при игра със запалка

http://pik.bg/8-годишно-момче-запали-автомобил-при-игра-със-запалка-news223203.html

8-годишно момче запали автомобил при игра със запалка

Момче на 8 години е предизвикало пожар в изоставен автомобил при игра със запалка. Случката се разиграла вчера около 14,30 ч. на ул. "Г. Бенковски" във Велико Търново, съобщават от полицията.

Сигнал за горяща кола е подал гражданин, живеещ на същия адрес. На мястото незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната.

Въпреки бързата намеса на огнеборците пламъците са унищожили вътрешната част на форда.

След проведени действия по разследването е установено, че 8-годишният малчуган при игра със запалка e подпалил купето на автомобила. Пострадали хора няма.

По случая е образувано досъдебнво производство. Уведомена е прокуратурата.

Комисар Василев: Не виня пожарникарите, при потоп няма правила

http://www.cross.bg/pozharnikarite-hora-signal-1429344.html

/КРОСС/Комисар Васил Василев - шеф на бургаското подразделение на ГД "Противопожарна безопасност", пред "Стандарт" Трима негови подчинени не успяха да спасят 21-годишната Камелия Желязкова, макар да отишли на 15 минута след сигнала за потопа на пътя Бургас - Созопол в нощта на 6 срещу 7 септември. "Mожеше да e жива, ако бяхме оказали натиск на пожарникарите, ако ги бяхме заплашили или набили", сподели един от закъсалите хора - Боно Томов, в "Здравей, България". Как са действали екипът от пожарникари и имало ли е шанс да спасят момичето от водния ад?  - Комисар Василев, как ще коментирате нападките срещу екипа от пожарникари, които са действали по време на наводнението на пътя Созопол - Бургас? - Вече върви досъдебно производство по случая, най-вероятно ще бъде направена и проверка на действията на пожарникарите и от експерти от Главната дирекция. Поне моето желание е такова.Трябва да се вземе мнението на всички очевидци, да се погледне отстрани на нещата. Преди 2 часа разговарях с родителите на загиналото дете по тяхно желание, те самите виждат каква е била ситуацията и трябва да отбележа, че се опитват обективно да погледнат на случилото се. След като са си заминали двама човека, вероятно сега, погледнато отстрани, е могло да се подходи по-друг начин. Но действаме на момента - при вода, която тече под ъгъл 45 градуса срещу служителите

МФ пласира емисия от 300 млн. лв. ценни книжа

http://www.vesti.bg/novini/mf-plasira-emisiia-ot-300-mln.-lv.-cenni-knizha-6021885

Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от МФ.

Виж кои са най-странните имена в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291584

Името е важно за човека и понякога оставя по-силно впечатление у другите, отколкото това как сте облечени, какво казвате, как се държите. 
Името е и първото представяне, то е първото впечатление. Така например, когато се представиш като Вина Гроздева няма как да не последват въпроси за алкохолната ти зависимост. Името е важно за човека и понякога оставя по-силно впечатление у другите, отколкото това как сте облечени, какво казвате, как се държите.  Името е и първото представяне, то е първото впечатление. Така например, когато се представиш като Вина Гроздева няма как да не последват въпроси за алкохолната ти зависимост.

Нова катастрофа край Кресненското дефиле - автобус блъсна кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291589

Автобус с пътници и лека кола се сблъскаха в Кресненското дефиле, съобщи struma.com.
Инцидентът е станал малко след 8 часа тази сутрин в района на големия тунел в дефилето.  Рейсът пътувал в посока Благоевград и се блъснал лек автомобил Автобус с пътници и лека кола се сблъскаха в Кресненското дефиле, съобщи struma.com. Инцидентът е станал малко след 8 часа тази сутрин в района на големия тунел в дефилето.  Рейсът пътувал в посока Благоевград и се блъснал лек автомобил "Рено Клио". Няма сериозно пострадали. Полицията блокира движението за около 15 минути.

Нова зверска катастрофа в Креснеското дефиле: Автобус с пътници и лека кола се сблъскаха

http://pik.bg/нова-зверска-катастрофа-в-креснеското-дефиле-автобус-с-пътници-и-лека-кола-се-сблъскаха-news223202.html

Нова зверска катастрофа в Креснеското дефиле: Автобус с пътници и лека кола се сблъскаха

Автобус с пътници и лека кола се сблъскаха в Кресненското дефиле, инцидентът стана малко след 8 часа тази сутрин в района на големия тунел в дефилето. Рейсът пътувал в посока Благоевград и се натресъл отзад в лек автомобил "Рено Клио", съобщи struma.com.

За щастие няма сериозно пострадали. Полицията блокира движението за не повече от 15 минути, в момента пътят е чист, няма задръствания. Според пътните полицаи причина за произшествието е мократа настилка, хлъзгавия път и неспазване на дистанция.

Това е поредната катастрофа станала в последните дни в Кресненското дефиле. Вчера кола се преобърна по таван и пострада 18 годишно момче от Разлог, дни преди това 7 автомобила се нанизаха един в друг при тежка верижна катастрофа.

Полицията предупреждава водачите за повишено внимание и скорост съобразена с пътните условия.


Ето кои са най-странните имена в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291545

Името е важно за човека и понякога оставя по-силно впечатление у другите, отколкото това как сте облечени, какво казвате, как се държите. 
Името е и първото представяне, то е първото впечатление. Така например, когато се представиш като Вина Гроздева няма как да не последват въпроси за алкохолната ти зависимост. Името е важно за човека и понякога оставя по-силно впечатление у другите, отколкото това как сте облечени, какво казвате, как се държите.  Името е и първото представяне, то е първото впечатление. Така например, когато се представиш като Вина Гроздева няма как да не последват въпроси за алкохолната ти зависимост.

Вирус с разстройство поваля по 600 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=263487

Вирус с разстройство върлува в страната и поваля по 600 души седмично, но толкова са само официално регистрираните случаи. Реалният им брой е много по-голям, тъй като доста заболели се самолекуват, заяви пред "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Кой иска да забравим Девети?

http://www.cross.bg/bulgariya-partizanite-hora-1429342.html

/КРОСС/Наследниците на тези, които без съд и присъда избиваха партизаните и разнасяха главите им по селата, днес се опитват да пренапишат и заличат историята, пише Боян Бойчев в коментара си за "Дума" Има дати, които не могат да бъдат забравени. Независимо дали оценката за тях е еднозначна. Независимо дали историята ще обърне за пореден път своето порочно лице към силните на деня. Извървявам стъпките до Братската могила, за да оставя букет цветя. Малък жест, който правя всяка година на Девети септември. Да застана на колене и да помълча. За тези, които не приеха мълчаливо и удобно, че нацизмът и фашизмът могат да бъдат идеология на човечеството. За тези, които оставяха семействата си и поемаха по пътеките в Балкана, жертвайки животa си в името на другите. За тези, които вярваха в светъл идеал и му останаха верни докрай. За тези, които мечтаеха за по-добър свят: без войни, насилие и разделение - национално и социално. За тези, които поставиха общото над личното. Кой днес е готов да тръгне по техните стъпки? Имаме ли смелостта и куража да го направим? Когато заставам пред Братската могила, се изпълвам със смирение. И с чувство на вина. Но и с усещане за свобода и мир. Днес трясъкът на пушките, тракането на картечниците и грохотът на оръдията са минало. Поне у нас, в България. Не знам дали достатъчно ценим този факт. А би трябвало. Баба често сънуваше бомбардировки, вой на сирени. Аз - не. Моят сън беше спокоен

"Сириза" иска предсрочни избори в Гърция

http://balkani.actualno.com/Siriza-iska-predsrochni-izbori-v-Gyrcija-news_49068.html

Лидерът на основната гръцка опозиционна партия "Сириза" Алексис Ципрас повтори, че ще се опита да предизвика предсрочни избори в Гърция, за да попречи на избора на нов държавен глава. &...

В Сливен обявиха бедствено положение

http://society.actualno.com/V-Sliven-objaviha-bedstveno-polojenie-news_49069.html

Заради падналите силни валежи е обявено бедствено положение в Сливен и някои населени места в общината. Необходимост от предприемане на неотложни действия има в района на Дюлева река с граници До...

Дете запали автомобил при игра със запалка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291575

8-годишно момче е предизвикало пожар в изоставен автомобил при игра със запалка. Случката се разиграла вчера около 14,30 ч. на ул. 8-годишно момче е предизвикало пожар в изоставен автомобил при игра със запалка. Случката се разиграла вчера около 14,30 ч. на ул. "Г. Бенковски" във Велико Търново, съобщават от полицията. Сигнал за горяща кола е подал гражданин, живеещ на същия адрес. На мястото незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната.

Малчуган възпламени автомобил при игра със запалка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291581

8-годишно момче е предизвикало пожар в изоставен автомобил при игра със запалка. Случката се разиграла вчера около 14,30 ч. на ул. "Г. Бенковски" във Велико Търново, съобщават от полицията.   Сигнал за горяща кола е подал гражданин, живеещ на същия адрес. На мястото незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната. 8-годишно момче е предизвикало пожар в изоставен автомобил при игра със запалка. Случката се разиграла вчера около 14,30 ч. на ул. "Г. Бенковски" във Велико Търново, съобщават от полицията. Сигнал за горяща кола е подал гражданин, живеещ на същия адрес. На мястото незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната.

ЕК отпуска още 5 млн. евро за борба с ебола

http://www.vesti.bg/sviat/ek-otpuska-oshte-5-mln.-evro-za-borba-s-ebola-6021882

"Кризата продължава да се задълбочава, защото случаи на заразяване с вируса ебола се наблюдават дори в райони, където неговото разпространение бе спряно", предупреди европейският комисар Кристалина Георгиева

Бивш студент дари 350 милиона долара на Харвард

http://www.cross.bg/dolara-zdrave-obshtestveno-1429341.html

/КРОСС/ Харвардският университет, един от най-престижните в целия свят, получи най-голямото дарение в своята история - 350 милиона долара. Умопомрачителната сума бе дарена от някогашния студент от Хонконг и настоящ милионер Джералд Чан. Тя е предназначена за Училището по обществено здраве към университета. Парите ще бъдат използвани за борба срещу пандемии като тази от ебола или за справяне с хуманитарни проблеми като бедността или страничните ефекти от войни и конфликти. Щедрият благодетел се е дипломирал именно от Училището по обществено здраве към Харвард през 70-те години на миналия век. След това той натрупва състояние заедно с брат си Рони в сектора на капиталовите инвестиции. Чан обаче поддържа през цялото време тесни връзки с университета. В знак на благодарност ръководството на Харвард преименува Училището по обществено здраве на името на покойния баща на дарителя Т. Х. Чан, който е бил виден строителен предприемач в Хонконг. Това е третото най-голямо еднократно дарение за висше учебно заведение в историята. Университетът Веданта в Индия получи 1 милиард долара, а Калифорнийският технологичен институт - 600 милиона долара, пише News7.  

Копаем върху 1/4 от България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291161

Върху почти 29 хил. кв. км от българската територия се добиват или търсят полезни изкопаеми. Това е над една четвърт от площта на България (111 000 кв. км), показват данни на Министерството на икономиката и енергетиката, предоставени на “Труд”. Площите са двойно повече спрямо 2012 г. когато се е копаело върху 14,9 хил. кв. км. В статистиката обаче Върху почти 29 хил. кв. км от българската територия се добиват или търсят полезни изкопаеми. Това е над една четвърт от площта на България (111 000 кв. км), показват данни на Министерството на икономиката и енергетиката, предоставени на “Труд”. Площите са двойно повече спрямо 2012 г. когато се е копаело върху 14,9 хил. кв. км. В статистиката обаче

И част от Аспарухово остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=263508

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат следните места: - кв."Аспарухово" абонатите около ул."Горна Студена" , ул."Балкапан" и ул."Искър" д

Бакшиши искат минимална тарифа от 0,65 ст. за километър

http://pik.bg/бакшиши-искат-минимална-тарифа-от-065-ст-за-километър-news223199.html

Бакшиши искат минимална тарифа от 0,65 ст. за километър

Минималната тарифа на пловдивските таксита да бъде 65 стотинки за километър, пише novini.bg.

За това настояват 400 шофьори от Асоциацията на таксиметровите водачи, които внасят днес подписка в Община Пловдив.

Те искат минимална дневна тарифа в града от 0,65 лв. и нощна от 0,75 лв, без промяна в цените за първоначална такса и престой, които са съответно 0,90 лв и 0,20 лева.

Членовете на асоциацията смятат, че минимален праг от 1 лев, който предлагат две от таксиметровите компании в града, обрича на фалит част от превозвачите.


Може ли с празен джоб да си щастлив?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291045

H
апоследък в българските медии има подновен интерес към така наречения индекс на мизерията (misery index). Може би защото неговият създател, приложният икономист Стив Ханке също отново присъства в публичното ни пространство с коментари за банковата криза. 
Английската дума с латински корен misery означава най-често състояние на голямо нещастие, H апоследък в българските медии има подновен интерес към така наречения индекс на мизерията (misery index). Може би защото неговият създател, приложният икономист Стив Ханке също отново присъства в публичното ни пространство с коментари за банковата криза. Английската дума с латински корен misery означава най-често състояние на голямо нещастие,

Джордж Клуни: Женя се за Амал на 27 септември

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dzhordzh-kluni-zhenia-se-za-amal-na-27-septemvri-6021883

"Къде ще се оженим ли? Все още не сме решили. Вероятно във Венеция", добави холивудският ас

ЕС ще отпусне още 5 милиона евро за борбата с ебола

http://www.cross.bg/ebola-afrika-epidemiyata-1429340.html

/КРОСС/Европейската комисия обяви, че ще отпусне допълнителни 5 милиона евро за борба с ебола в Африка, предаде ИТАР-ТАСС Парите ще бъдат преведени на новата мисия на Африканския съюз за борба с епидемията от опасната заразна болест, обхванала западната част на континента. Четвърти пациент, заразен с вируса, ще бъде транспортиран за лечение в Съединените щати, предаде Асошиейтед прес. Името му е пазено в тайна, но вероятно това е американски лекар, дал положителен резултат в Сиера Леоне. Междувременно американският президент Барак Обама се е ангажирал пред генералния секретар на ООН Бан Ки-мун страната му да предостави по-голяма помощ в борбата за овладяване на епидемията от ебола в Западна Африка. Обама вече заяви, че неутрализирането на смъртоносната зараза е приоритет за Съединените щати в областта на националната сигурност. Световната здравна организация предупреди по-рано, че в Либерия вирусът на хеморагичната треска ебола се разпространява много бързо. Пред следващите три седмици в тази страна се очаква да бъдат регистрирани хиляди нови случаи.  

Откриха изчезнала добричлийка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263497

30-годишната Пламена Реиз от Добрич, която бе обявена за общодържавно издирване, е открита в района на варненската ромска махала „Максуда”. Това съобщи за Topnovini.bg директорът на Областната дирекция на МВР във Варна главен инспектор Николай Калчев.

Руски Су-24 извършва бръснещ полет над канадски кораб, участващ в учение в Черно море

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291567

Два руски изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са извършили бръснещ полет само на 300 метра над палубата на кораба от канадските ВМС Toronto, който участва в съвместното учение на НАТО и Украйна, съобщава Globe and Mail. "Ние очаквахме това", е съобщил за изданието източник от министерството на отбраната. Два руски изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са извършили бръснещ полет само на 300 метра над палубата на кораба от канадските ВМС Toronto, който участва в съвместното учение на НАТО и Украйна, съобщава Globe and Mail. "Ние очаквахме това", е съобщил за изданието източник от министерството на отбраната.

Евроинс издаде първата полица по застраховка “Кибер отговорност” на интернет портала „Дир.бг”

http://www.cross.bg/otgovornost-zastrahovka-evroins-1429339.html

/КРОСС/ „Застрахователно дружество Евроинс" АД издаде първата полица по застраховка "Кибер отговорност" на интернет портала „Дир.бг". Застраховка "Кибер отговорност" е предназначена за компании работещи в сферата на информационните технологии или такива, значителен дял от чийто търговски оборот се извършва онлайн, включително портали за електронна търговия, доставка или поддръжка на хардуер и софтуер, уеб базирани приложения или други аспекти на бизнеса. Застраховането на риска от сривове или пробиви, включително злонамерени, в IT системите или загуба на данни, е от изключително важно значение за безпроблемното функциониране на дадена компания. Застраховка "Кибер отговорност" покрива както преки загуби претърпени от застрахования, така и отговорността на компанията спрямо нейни клиенти и контрагенти за реализирани от тях загуби. Застрахователното покритие по тази застраховка включва следните рискове: • професионална отговорност за причинени вреди в резултат неизпълнение на задължения;• отговорност на създатели, издатели и разпространители на мултимедийно съдържание - загуба, произтичаща от претенции за права за интелектуална собственост/ нарушаване на авторски права/ клевета/ и др

Шофьор блъсна момиче на пешеходна пътека в столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291564

Шофьор е блъснал момиче на пешеходна пътека на булевард "Стамболийски" в центъра на София, съобщи TВ7.
Пострадалото момиче е откарано в "Пирогов". Оттам съобщават, че то е контактно и e без опасност за живота. Движението по булеварда временно бе спряно.
Според свидетели на инцидента шофьорът е идвал от центъра и се опитал да изпревари друг Шофьор е блъснал момиче на пешеходна пътека на булевард "Стамболийски" в центъра на София, съобщи TВ7. Пострадалото момиче е откарано в "Пирогов". Оттам съобщават, че то е контактно и e без опасност за живота. Движението по булеварда временно бе спряно. Според свидетели на инцидента шофьорът е идвал от центъра и се опитал да изпревари друг

Търсят съкровище в интерактивна игра този уикенд

http://www.cross.bg/sukrovishte-trace-otbor-1429338.html

/КРОСС/ На 13.09 ще бъде даден старт на уникално по рода си отборно състезание, в търсене на заровено съкровище - TRACE(The Treasure Race Adventure). На игрова площ от 2000 дка над 200 ентусиасти от цялата страна ще бъдат подложени на различни изпитания, които ще тестват техните умения - от логика и досетливост до физическа активност и екипна работа. Общо 40 отбора от по 5 човека ще мерят сили по пътя към финалната цел, в изпълнения със загадки терен на TRACE. Изпитанията на TRACE ще бъдат категоризирани в 8 направления: ориентация, логика, досетливост, активност, екипна работа, бързина, съобразителност и усет. Преди старта, всеки отбор ще получи своята първа улика, както и няколко предмета, необходими за успешното преминаване през трасето. Победител ще бъде онзи отбор, който успешно премине през всички предизвикателства, разкривайки по пътя уликите в правилна последователност, която ще го отведе до заровеното съкровище. Огромният интерес към събитието принуди организаторите и главни спонсори от Амейз ЕООД да назначат втори състезателен ден. На 14.09.2014 ще се проведе ново търсене на съкровище, което ще излъчи още един победител в маратона. Участниците ще преминават през някои изпитания индивидуално, а през други като отбор, но по време на цялата игра ще трябва да разчитат на помощта на своите съотборници. Загадките и уликите ще са различни за всеки колектив и ще имат предварително определена последователност

ИЗБОРИ 2014: Кандидат-депутати от ГЕРБ помагат на пострадали от наводнението в Добрич

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-2014-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bf%d0%be%d0%bc/

Кандидат-депутати от Политическа партия ГЕРБ от цяла Североизточна България пристигнаха тази сутрин в Добрич, за да окажат помощ на пострадалите от наводнението наши съграждани. Припомняме, че Изпълнителната комисия на партията взе решение да изпрати всички свои кандидати за народни представители да подпомогнат хората в пострадалите […]

Златото доближи 3-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-доближи-3-месечно-дъно_l.a_i.566232_at.1.html

Златото се търгуваше близо до тримесечно дъно на фона на засилването на долара и спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвените си...

Задържаха 19 бежанци в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291556

Полицията в София залови 19 чужденци, за които се предполага че са бежанци от Сирия.
Групата е забелязана снощи около 21.30 в района на столичен мол, съобщи БНР.
Полицаите са отвели емигрантите в Седмо РПУ. Сред задържаните има и деца. Ще се установява ,дали хората не са доведени в София от каналджии. Полицията в София залови 19 чужденци, за които се предполага че са бежанци от Сирия. Групата е забелязана снощи около 21.30 в района на столичен мол, съобщи БНР. Полицаите са отвели емигрантите в Седмо РПУ. Сред задържаните има и деца. Ще се установява ,дали хората не са доведени в София от каналджии.

Шофьор блъсна момиче на пешеходна пътека, изпреварил неправилно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291553

Шофьор е блъснал момиче на пешеходна пътека на булевард Шофьор е блъснал момиче на пешеходна пътека на булевард "Стамболийски" в центъра на София, съобщи TВ7. Пострадалото момиче е откарано в "Пирогов". Оттам съобщават, че то е контактно и e без опасност за живота. Движението по булеварда временно бе спряно. Според свидетели на инцидента шофьорът е идвал от центъра и се опитал да изпревари друг

19 бежанци задържани в София, вероятно са сирийци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291544

Полицията в София залови 19 чужденци, за които се предполага че са бежанци от Сирия.
Групата е забелязана снощи около 21.30 в района на столичен мол, съобщи БНР.
Полицаите са отвели емигрантите в Седмо РПУ. Сред задържаните има и деца. Ще се установява ,дали хората не са доведени в София от каналджии. Полицията в София залови 19 чужденци, за които се предполага че са бежанци от Сирия. Групата е забелязана снощи около 21.30 в района на столичен мол, съобщи БНР. Полицаите са отвели емигрантите в Седмо РПУ. Сред задържаните има и деца. Ще се установява ,дали хората не са доведени в София от каналджии.

Външно очаква рекорден брой секции в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2376975_vunshno_ochakva_rekorden_broi_sekcii_v_chujbina/?ref=rss


Рекорден брой избирателни секции очаква Министерството на външните работи за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. До тази сутрин прогнозата е за 414 секции, но се очаква броят им да нарасне до края на деня, когато изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Това съобщи служебният министър на външните работи Даниел Митов пред БНТ.

Ведомството е задължено да открие секция, ако в съответното населено място са подадени 40 заявления за гласуване. 
...

Енергийна ефективност може да намали с над 30% зависимостта от руския газ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377003_energiina_efektivnost_moje_da_namali_s_nad_30/?ref=rss


Дълбоката зависимост на Европа от руските доставки на газ може да бъде намалена с една трета, ако лидерите от ЕС поставят по-голям приоритет върху енергийната ефективност, твърди британски мозъчен тръст, цитиран от вестник "Гардиън".

Европейският съюз внася около една трета от потребявания от него газ от Руската федерация и половината от това количество тече през Украйна, припомня Институтът за обществени и политически изследвания (Institute for Public and Policy Research или IPPR),...

Министерството на финансите пласира емисия едногодишни книжа в лева

http://www.cross.bg/dohodnost-leva-ednogodishni-1429335.html

/КРОСС/ Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения на 08.09.2014 г. аукцион е 0,78%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,86%, съобщават от ведомството. Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците закупиха книжата е 99,22 за 100 лева номинал. Предложеният и одобрен обем на емисията е 300 млн. лева, като обемът на постъпилите поръчки възлезе на близо 694 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие в размер на 2,31. Постъпленията от емисията са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4 септември 2014 г. емисия едногодишни ДЦК в същия обем. Разпределението на инвеститорите на аукциона е идентично с това от миналата година, като банките придобиват 70% от книжата, пенсионните фондове 16,89%, застрахователни дружества 7,56% и договорните фондове 5,55%. Регистрираната на аукциона доходност е по-ниска от пазарната доходност на книжа в национална валута с остатъчен матуритет от една година на следните държави: Унгария (1,32%), Гърция (1,44%), Полша (1,97%), Румъния (2,10%), Хърватия (2,15%), Сърбия (8%) и Турция (8,47%).  

Ако Русия затвори транссибирските въздушни коридори, "Аерофлот" също губи

http://www.cross.bg/pryako-rysiya-aeroflot-1429337.html

/КРОСС/Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия. Кристиян Кръстев - бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия. Такава мярка би нанесла големи щети на европейските големи превозвачи, каза той. Този маршрут намалява пътя с около 4000 км, а пътуването с около 3 часа и половина. Горивото е допълнителен разход. Това пряко ще се отрази върху билетите на пътуващите. В момента за прелитане по тези маршрути европейските авиокомпании плащат около 30 млн. долара средно на месец, това в годишен мащаб е над 300 милиона. Тези пари пряко влизат в бюджета на "Аерофлот". Ако Русия предприеме тези мерки, те пряко ще касаят и приходите на "Аерофлот". Но ако тези маршрути бъдат затворени, част от този трафик ще бъде насочен през Балканския полуостров и ние ще имаме преки приходи от това, каза още Кристиян Кръстев.  

Руски изтребител извършва бръснещ полет над канадски кораб в Черно море

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291543

Два руски изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са извършили бръснещ полет само на 300 метра над палубата на кораба от канадските ВМС Toronto, който участва в съвместното учение на НАТО и Украйна, съобщава Globe and Mail. Два руски изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са извършили бръснещ полет само на 300 метра над палубата на кораба от канадските ВМС Toronto, който участва в съвместното учение на НАТО и Украйна, съобщава Globe and Mail. "Ние очаквахме това", е съобщил за изданието източник от министерството на отбраната.

Следващите 40 години - бури, наводнения и суша

http://www.cross.bg/sysha-chovechestvoto-navodnenie-1429334.html

/КРОСС/ Пороите през тази година оставиха без жилища и прехрана стотици хора и отнеха животи. Това обаче, за съжаление, може да се окаже началото на кошмарен климатичен период, през който тепърва ще предстоят подобни апокалиптични събития, прогнозират учените. Те предвиждат, че през следващите 40 години нашата планета ще бъде връхлетяна от бури, наводнения и суша. Прогнозата е на сътрудници на ООН, работещи по проекта „Прогноза на времето в бъдеще", съобщава The Guardian. Те разказват за глобалните изменения на климатичните условия, които човечеството може да очаква в следващите години. Създадената в рамките на проекта серия от видеоклипове демонстрират катаклизмите, които ще се случват в различни краища на света. Един от късометражните филми е посветен на ужасяващо наводнение във Флорида. Видеото представя и чудовищна суша в Аризона, както и предстоящо наводнение в Маями Бийч, оставящо целия град под вода, в резултат на което ще загинат хиляди хора. Метеоролозите смятат, че в тази част на САЩ през 2050 г. средната температура ще достигне 50 градуса. В ООН не изключват тези кадри да станат реалност, ако човечеството не ограничи своето вредно влияние върху околната среда. Специалистите най-много се притесняват от парниковия ефект, който провокира глобално затопляне на нашата планета. Тези данни, поясняват експертите, потвърждават случващата се суша в Европа, където напоследък се наблюдават все повече засушавания, пише Actualno.  

Руски СУ-24 с бръснещ полет над канадска фрегата в Черно море

http://frognews.bg/news_75888/

Два руски изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са извършили бръснещ полет само на 300 метра над палубата на кораба от кандаските ВМС Toronto, който участва в съвместното учене на НАТО и Украйна, съобщава Globe and Mail. "Ние очаквахме това", е съобщил за изданието източник от министерството на отбраната.

ЕС отложи "с няколко дни" санкциите срещу Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_386282.html

Европейският съюз отложи "за няколко дни" налагането на новите санкции срещу Русия в зависимост от ситуацията в Източна Украйна. Според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой решението е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия, съобщава БНР. Влизането в сила на санкциите чрез публикуването им в Официалния вестник на ЕС ще стане в следващите няколко дни. Това ще осигури време за оценка на прилагането на споразумението за примирие в Украйна и на мирния план. В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично, се посочва в изявление от кабинета на Ромпой. Очаква се в санкциите на Европейския съюз да бъдат координирани нов кръг санкции срещу Руската федерация от страна на Съединените щати, заяви западен дипломат. Американските наказателни мерки са готови, но правителството на президента Барак Обама иска да изчака, за да действа координирано с ЕС, за да действат в единен фронт срещу Русия и да увеличат до максимум ефекта от санкциите. Очаква се новият кръг западни санкции да направи още по-тежки ограниченията над руския енергиен и оръжеен сектор, посочва Асошиейтед прес. Наказателните мерки вероятно ще включват още затягане на забраната за вземане на международни кредити за срок от над 90 дни до 30 дни. Очаква се и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, да бъдат добавени в черния списък със замразени активи и забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ. Русия може по всяко време да стане добър партньор на Евросъюза - вратите за преговори остават широко отворени, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Същевременно тя изтъкна, че на този етап санкциите са необходими за спиране на кръвопролитието в Източна Украйна. Щетите, които бихме понесли, включително за икономиката ни, са много по-големи, ако оставим нещата както са сега. Същевременно ние даваме ясно да се разбере, че санкциите ще бъдат вдигнати, ако нещата се нормализират. Снощи президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко са разговаряли по телефона за мирното уреждане на кризата в Източна Украйна. Двамата са продължили обсъждането на стъпките, допринасящи за мирно уреждане на ситуацията. Путин и Порошенко са подчертали значението на осъществяването на ефективен мониторинг на режима за прекратяване на огъня от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

БСП – Поморие отбелязва 9-ти септември с поднасяне на венци и цветя на паметниците

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p5k9D8ivqFA/

Общинската организация на БСП – Поморие ще отбележи 70 – години от 9-ти септември с поднасяне на венци и цветя на паметниците в града. От ръководството канят днес всички съмишленици пред Руски паметник от 18.00 часа.

След потопа: Бургас иска заем заради блокирани в КТБ пари

http://www.cross.bg/byrgas-leva-zaem-1429336.html

/КРОСС/Общинският съвет в Бургас се събира на извънредно заседание днес заради водното бедствие, което отне три човешки живота и предизвика огромни щети. Местните управници ще поискат общината спешно да получи в заем от държавата 20-те милиона лева, блокирани в КТБ, които после тя да си възстанови от банката. Част от парите ще бъдат използвани за ремонт на разрушената инфраструктура. Ще бъде гласувана и по 6000 лева финансова помощ за подпомагане на семействата на двете жени от Бургас, които загинаха в потопа. Отводняването на жилищни сгради в Бургаско продължава. През изминалото денонощие обстановката в бедстващите райони на страната се нормализира, не са постъпвали данни за бедстващи хора. Снимка: Булфото

След потопа: Бургас иска заем заради блокирани в КТБ пари

http://www.cross.bg/byrgas-kushti-zaem-1429336.html

/КРОСС/Общинският съвет в Бургас се събира на извънредно заседание днес заради водното бедствие, което отне три човешки живота и предизвика огромни щети. Местните управници ще поискат общината спешно да получи в заем от държавата 20-те милиона лева, блокирани в КТБ, които после тя да си възстанови от банката. Част от парите ще бъдат използвани за ремонт на разрушената инфраструктура. Ще бъде гласувана и по 6000 лева финансова помощ за подпомагане на семействата на двете жени от Бургас, които загинаха в потопа. Бедственото положение в засегнатите от пороите общини в Хасковска област - Димитровград, Харманли и Симеоновград, се очаква да бъде отменено преди обед. Равносметката от наводненията в Хасковско е 200 пострадали къщи, два скъсани язовира, 6 разрушени диги на реки, един отнесен път, стотици удавени животни и хиляди декари земеделски земи под вода. За парична оценка на щетите все още е рано. Доброволци помагат при разчистването на пострадалите къщи. Снимка: Булфото

Всички пътни знаци вече ще светят

http://www.moreto.net/novini.php?n=263491

Всички пътни знаци в България трябва да станат светлоотразителни, а за незрящите пешеходци светофарите в населените места трябва задължително да издават и звуков сигнал. Появява се и нов знак, който да указва къде има радари или камери на пътя.

14- годишен открадна дамско портмоне

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LpZo52E0WZA/

На 01.09.т.г. около 19.00 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 57-годишна поморийка, работеща в комплекс «Света Марина», за това, че й е извършена кражба на дамско портмоне със сумата от 80 лв. В резултат на бързите полицейски действия е установен извършителят на деянието. Това е криминално проявеният З.Ю., 14- годишен от Поморие. Работата по случая продължава.

Детските градини в Тетевен остават затворени до 23 септември

http://society.actualno.com/Detskite-gradini-v-Teteven-ostavat-zatvoreni-do-23-septemvri-news_49066.html

Детските градини в Тетевен остават затворени до 23 септември заради липса на доставчик на хранителни продукти, съобщи за БТА изпълняващият длъжността кмет Десислав Цветанов. Вече са избрани фирмите з...

НАСА избира мястото за приземяване през 2020 г. на новия си марсоход

http://cosmos.actualno.com/NASA-izbira-mjastoto-za-prizemjavane-prez-2020-g-na-novija-si-marsohod-news_49063.html

Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) избира място за кацане на следващия си марсоход с размерите на автомобил, пише Space.com. Приземяването се очаква през 2020 година и Агенцията е възложил...

Суровият петрол поскъпна за първи път от четири дни

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-поскъпна-за-първи-път-от-четири-дни_l.a_i.566230_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна за първи път от четири дни малко преди да бъдат обявени данните за запасите от суровината...

НИМХ: Понижават се речните нива, няма опасност от нови наводнения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291528

Тенденцията за днес и следващите дни е понижение на речните нива, екстремни явления не се очакват. Това съобщи „Фокус” Силвия Стоянова, инженер-хидролог в НИМХ към БАН.
Тя обясни, че продължава да се следи ситуацията в пострадалите от наводненията райони. Бавно продължават де се оттичат водите от река Сълзлийка, Тенденцията за днес и следващите дни е понижение на речните нива, екстремни явления не се очакват. Това съобщи „Фокус” Силвия Стоянова, инженер-хидролог в НИМХ към БАН. Тя обясни, че продължава да се следи ситуацията в пострадалите от наводненията райони. Бавно продължават де се оттичат водите от река Сълзлийка,

Деветдесет и четвърта завинаги (роман, част II)

http://offnews.bg/news/n_1/n_386279.html

НО ЗАЩО, ЗАЩО? Новобранецът е непознат вид от друга галактика. Инопланетянин, друга раса, различна кръв. За да се превърне новобранецът в старо куче или просто в боец, е необходимо в него да настъпят качествени промени на молекулярно ниво. Да се промени неговата изначална същност, генно да се премодифицира, връзките в деенкато му да се пренаредят в коренно различна мрежа. Новобранецът е полезно изкопаемо, което идва на порции два-три пъти за службата ти. Затова трябва да го уважаваш и пазиш. Новобранецът е неземно създание в неземни дрехи с неземно изражение, каквото ти самият не вярваш, че някога си бил. Това същество прекрачва чертата на портала с някакво необяснимо, почти просташко оптимистично настроение, сякаш ти се подиграва. Но ти като старо куче знаеш, че това той го прави от неведение и великодушно му прощаваш. Обидно е, но все пак той е твоето полезно изкопаемо. Източник на цигари, храна и забавления сред скучното ти вмирисано на телесни субстанции ежедневие. Има време, ще се поправи. Има мнооого време, спокойно. Когато всичко това се случи в най-мътните години след последния преврат, камилите още ги навличаха в старите въшкарници от кафяв шаяк, дето като ги намокри дъждът, замирисват на овци и кошари. Уютно усещане за селските момчета и някак гнусно за гражданите. Вече се говореше, че ще се модернизираме с камуфлаж, но майката рече, че в склада има още много от въшкарниците и не може армията да разхищава дрехите просто така, трябва да се доизносят и това е. Затова всички ние бяхме пременени с шаяк модел двайстрета година и сякаш нарочно раздаваха или по-малки, или по-големи номера, за да станем съвсем грозни. На едни им стърчаха ръцете и краката, а други приличаха на ходещи чували. Първо, така да се каже, пречупват естетическото ти чувство. Естетиката е висша степен на духовната квинтесенция! Ако не е естетиката, ние хората закъде сме? Може ли някой на мен да ми каже или не може? Майката раздаваше дрехите, ние още не знаехме, че той е Майката, а истинските ни майки чакаха на портала, за да ни видят за последно, преди да ни прережат пъпната връв. Майката беше старшината на ротата. Нарекли са го така, може би защото в първите дни след смяната на местообитанието той поема функциите на родител на новобранците. Но преди да попаднем в неговите справедливи ръце, трябваше да минем през така наречената учебна рота, която трае около четирийсет дни. Толкова време е необходимо според изчисленията камилата да разбере основните истини за живота. И неживота. Неживотът не е смърт, а просто е неживот. Вид тренировка по бездушие. Майките край портала на поделението ни не ни познаха, както бяхме покафенели. Заридаха. Майчини сълзи затекоха по майчините лица. Къде отиваш, мило мое дете! За 40 дена всички освен родната ти майка те прежалват. Печеше септемврийско топло слънце. Не плачеше, а печеше. Моята майка се сдържаше видимо трудно. Но също не плачеше. Майка героиня. Аз се хилех. Шаякът ми стягаше и ми беше хлабав едновременно. Баща ми се усмихваше криво. Прегърна ме. Бащицата не е ходил в казарма. Краси ми стисна ръка. Той е приятел, дойде да ме изпрати. Сестра ми заплака. Тогава заплака и майка ми. Майка като майка. Аз продължих да се хиля. Строиха кафявия шаячен строй за първи път и тръгнахме. Устата ми се хилеше, а сърцето ми се късаше. Бедно мое сърце. О, жесток миг, о, небеса! Тук малко преигравам. Няма думи, с които да предам тъгата, обзела и напълнила душата ми! Направо… умирах. Преигравам нарочно, защото ме е срам от странното усещане… Всички жени (две на брой – майка и сестра) плачат, баща ми не знае накъде да погледне, Краси се опитва да вдъхне надежда, нали наскоро е излязъл от същия ад, а аз не успявам да избягам от усещането за... обреченост. За край. За преминаване на невидимата граница. Ето, сега съм с тях. Те са моите хора. Моята майка, моят татко, моята сестра, моят приятел. Отдалечавам се бавно от тях, попоглеждам ги и не мога да осъзная, че оттук нататък няма да има нищо мое и че всичко мое ще ми бъде взето. Отнема ти се всичко и ти се остава една гола и зъзнеща душа, навлечена с груб шаяк. Целта е тя да хване мазол. Вървиш нататък, продължаваш, те се стопяват някъде назад, даже не си спомняш каза ли им довиждале или сбогом, прегърна ли ги, целуна ли ги, нищо не си спомняш. След стотина метра хвърляш един последен поглед – те са там и ти се усмихват. И ти се усмихват. Запомни ги, този спомен ще ти е от полза. До края на деня може и да нямаш нужда от него, но много скоро ще ти потрябва повече от въздух и вода. В картинката на раздялата липсваше само Ани, но нея си я носех в джоба. От гледна точка на нужния ми КПД (коефициент на полезно действие) за боец трябваше да умра на определено познавателно ниво. Трансформирайки една своя същностна душевна проекция, аз я приведох до състояние близко до смъртта. Накрая се скапах отвсякъде. И се спуснах по уютното течение на неживота. В неживота можеш да си какъвто си искаш простак, без да си виновен за това. Можеш да пиеш и да се биеш, да псуваш и да играеш покер, да говориш за „путки“ и да плюеш по пода... И си напълно оправдан за действията си. Защото не си виновен. Как може да си виновен, когато си мъртъв? * * * Първата вечер мина добре. Раздадохме всичките си цигари на старите. Те много ни се радваха. Усмихваха ни се и искаха цигари. Не можехме да им откажем. Помислих си, че е невъзпитано така да присвоиш всичките цигари на някой, но после реших, че хората навярно много страдат без цигари. Копилетата ни се подиграваха през тази първа вечер съвсем открито. А ние не се стресирахме от безмилостната им простотия. От двата пакета Честърфийлд ми остана само една цигара. До вечерта се ослушвахме. Почти не говорехме помежду си, опитвахме се да предугадим накъде ще избие този ден, ще оцелеем ли, ще можем ли да издържим на тая гадория, без да се пречупим. Бяхме влезли в едно поделение двайсет човека от техникума, все стари познати или приятели, но не си говорехме. Май че не се и забелязвахме. От приятелството ни не бе останало нищо. Ослушвахме се, ушите ни свикваха с новите и странни звуци. Вечерта се строихме пред стола за първата си вечеря. Чакахме команда да влезем. В тъмното от близката беседка зад храстите се носеше тъжна песен и звън на китара. Старото куче знаеше, че го слушаме и влагаше всичкото си кучешко старание, за да звучи казармената песен още по-кучешки. Пееше за любимата, която го оставила, за службата, която не свършва и за смотания си живот. Много тъпа песен. Извивките се издигаха нагоре в топлата вечер, разливаха се в тишината на мрака и се забиваха жестоко в разстроените ни души. Тогава край строя се спря друго старо куче, което ни излая да не се размотаваме и че ще ни се стъжни. Ние да му дадем цигарите си, а той така да ни крещи! Един от ефрейторите ехидно му каза да почака, да не ни стряска още отсега. Това ни довърши. Нервна тръпка премина през телесата ни. През тази кашава и неориентирана маса. Разкапването настъпваше в редиците ни. А от тази пихтия трябваше да се образува войнишки строй. След вечерята се качихме в спалното помещение. Леглата бяха на два етажа. Четирийсет човека общо. Аз и Седемнайстия се паднахме на една спарка. Приятелче от училище. Той отдолу, аз на втория етаж. Легнахме и почнахме да спим. Но не спяхме. Първо не спяхме, а после заспахме. Този първи сън бе като припадък. Нито сънуваш, нито дори подозираш, че още си жив. Съзнанието отказва да приеме реалността и се изключва. Тази и следващите нощи около четири сутринта, времето, което не съществува, внезапно се съвземах така, както и припадах. Изправях се рязко в леглото и се оглеждах - къде съм? Трийсет пръдливи задници, потънали в неведение, кротко дишат, похъркват и не подозират своето съществуване. А над тях в дрезгавината се носят размазаните им сънища. Видът на това спокойствие ме приспиваше отново. Първата сутрин ни събудиха любезно като хотелски румсървис към осем и половина: – Хайде, момчета, ставайте, време е за закуска. - Фалшиво добронамерено, някак прикрито. С дръзка усмивка, която казва хей сега след малко ви чакат чудесни изненади, тъпанарчета вчерашни. Станахме, какво друго да направим. Старото ни се усмихваше приветливо. Този ефрейтор и още трима щяха да се грижат за нашата подготовка в учебна рота. Изглеждаше добър човек. Всеки човек си е различен… Ти, аз… Всеки. Тяхната грижа за нас се прояви още в първите дни. Явно ги бяха избирали с конкурс за лицемерие. Най-коварният от тях носеше руската фамилия Рогликов, притежаваше бебешка физиономия и жестокост в неизчерпаеми количества. Само след седмица, когато вдигнах температура, а трябваше да окопаваме с мотики някакви тъпи градинки, колкото да се намираме в работа, следобед към пет, спрях за малко да си почина, усещах температурата като виене на свят и замъгляване. Сякаш се отдалечавах от себе си и от мястото, където стоя. Трансформирах се. Рогликов видя, че ми е криво, дойде до мен и започна да крещи. Копиленце гадно, помислих си, с какво удоволствие бих разцепил с юмрук сочните ти бебешки украински устнички. Но стоях и мълчах. А когато стана нетърпимо, им казах, че повече не издържам и спрях да работя. Да си ебат майката. Рогликов искаше да ме убие. Дърпаше ме и ми крещеше да продължавам и да не симулирам. Но с всяка секунда долавях силуета му все по-далече и все по-слабо дочувах думите му... Не съм припаднал, само потънах навътре в себе си. Първият ден мина. Стомахът ми беше блокирал. На следващия ден също. Десет дни ядях нормално, а отделителната ми система не работеше. Явно не само съзнанието, но и стомахът отказва. Храната се превръща не в отпадък, а в страх. Който също е вид отпадък. Това са първите симптоми за молекулярното преструктуриране на новобранеца. Превръща се в ново същество. Наместват се частите. Слягат се и се сработват новите механизми. Влизах в кенефа вечер единствено, за да крия там предателските си сълзи. Гаднярски сълзи. Плачех не за нещо друго – плачех за мама. И за себе си. Самосъжалението е тъпа работа, но се лекува. Да се плаче в кенеф е подходящо и приятно, кенефът е създаден, за да се плаче в него. И така дни наред. Някъде по време учебна рота, на неравноделни интервали, в спазми и болезнени конвулсии, в съня и наяве, на света се роди и заживя редник ZX. За сметка на това АЗ се отдалечих от всичко и се превърнах в пасивен наблюдател на събитията. В плач, скърцане на зъби, висока температура и треска ние се отделихме един от друг. Отдръпнах се от него, отчуждихме се и често недоумявах какви ги върши и дрънка копелето тъпо. Един от първите му непонятни за мен въпроси той си задаваше вечер, докато стискаше юмруци в кенефа, скимтеше и виеше: „Но защо, защо?“ Може би имаше предвид защо точно на него му се случва или пък защо се случва всичко и на кого е нужно… Не можех да го разбера и това си е. Тъпо парче. Добре, че се разделихме.

5 милиона и 500 хиляди лева са необходими за възстановяване на щетите в Мизия

http://www.cross.bg/miziya-shtetite-hilyadi-1429333.html

/КРОСС/ Кметът на Мизия Виолин Крушовенски каза в "Преди всички", че по предварителни данни разходите, които са необходими за покриване на щетите в публичния сектор - училища, детски градини, пътни съоръжения като мостове, улична настилка, както и за изграждане на временни селища - са необходими около 1 милион и 100 хиляди лева. Към тази цифра трябва да прибавим и оценката на щетите върху имотите. Общо са наводнени 828 имота, 120 от тях са негодни за живеене, тъй като 27 къщи са напълно срутени и предстои да бъдат съборени още 98 къщи, за да бъдат построени отново. Оценката на щетите върху данъчната основа е близо 4 милиона и 400 хиляди лева. Формира се една сериозна цифра окт 5 милиона и 500 хиляди. "Към тези разходи не са прибавени разходите за изхранване, което е сериозно перо. Скоро ще се изправим пред проблема за изхранване на над 300 човека. Военно-полевата кухня прекрати своята дейност. От днес ние осигуряваме храната с продукти чрез дарения", каза още той. Дълъг стоеж на вода, посочи като причина за забавянето на огледа на къщите кметът. В продължение на 20 дни се изпомпваше вода. Днес - утре ще се завърши картината. За новото временно селище кметът каза, че има проект, ще се строи и трафопост. Ремонтира се и едно общежитие, където ще бъдат настанени хора. Някои хора ще отидат при близки. В Мизия няма язовири, които да създават проблеми

Първи турнир по шахмат се проведе в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dEMNe38ThTc/

Успешно завърши първият турнир по шахмат „Поморие 2014”, организиран от Община Поморие, със съдействието на хотел „Сънсет Ризорт” и Спортен клуб „Атлет 2004”. Турнирът се проведе в рамките на три дни, с много оспорвани срещи от седем кръга. В надпреварата се включиха 64 шахматиста на различна възраст, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

Победителите бяха наградени от зам.-кмета на Община Поморие Илия Джингов, председателя на СК „Атлет 2004” Атанас Атанасов и Георги Бонев – представител на хотел „Сънсет Ризорт”.

Победители:

Първо място – Благовест Иванов, Ямбол

Второ място – Стоян Георгиев, Нова Загора

Трето място – Живко Петров, Сливен

Четвърто място – Димитър Въндев, Сливен

Пето място – Костадин Асланов, Бургас

Шесто място – Петър Козарев, Пазарджик

Седмо място – Даниел Иванов, Равда

Специални награди:

„Най-добре представили се шахматисти от Поморие”: Пламена Стоянова, Иван Атанасов, Алекси Радев

Най-добър млад състезател: Николай Желев от Бургас

 

Ексминистър на траспорта: Русия губи от забраната на полети, България ще спечели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291469

Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия.
Кристиян Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия, съобщи БНР. Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия. Кристиян Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия, съобщи БНР.

Ексминистър на траспорта: България може да спечели, ако Русия забрани полетите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291510

Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия.
Кристиян Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия, съобщи БНР. Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия. Кристиян Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия, съобщи БНР.

21 катастрофи без пострадали във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=263493

21 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през изминалото денонощие, съобщиха за Дарик от пътна полиция. При инцидентите няма пострадали, нанесени са само материални щети на автомобилите. Времето във Варна ще е променливо облачно, като валежи са малко вероятни.

Управленските програми - Тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път

http://www.cross.bg/mytafchiev-gerb-programata-1429332.html

/КРОСС/ „Очите ми изтекоха да изчета всичките обещания на политиците. Ако програмата на ГЕРБ е 63 страници, а тази на БСП е около 20, другите са се ограничили в няколко странички. От програмата на ГЕРБ съм извадила няколко страници, в които има смисъл. При БСП е същото. При ББЦ приоритетите са като екшън план", заяви в сутрешния блок на ТВ7 журналистът Мика Зайкова. „Кой ще ме направи щастлив, ако аз сам не се направя щастлив? Почнаха да обещават нечувани пенсии и заплати - това са малко „Тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път.", добави от своя страна Христо Мутафчиев. „Говори се по Местановски - лекичко така", вметна Мутафчиев. „Не съм чел програмите им. Няма да е занимавам с глупости. Няма да обърна внимание на никого, защото не чух от нито една партия да говори за култура", категоричен бе той. „Здравеопазването, образованието и културата са трите основни части на държавата. За да има работа и икономика, трябва да има здрави хора, които да работят. А те за да работят, трябва да са образовани и интелигентни", изтъкна още Мутафчиев.  

НИМХ: Речните нива се понижават, не се очакват нови обилни валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291506

Тенденцията за днес и следващите дни е понижение на речните нива, екстремни явления не се очакват. Това съобщи „Фокус” Силвия Стоянова, инженер-хидролог в НИМХ към БАН.
Тя обясни, че продължава да се следи ситуацията в пострадалите от наводненията райони. Бавно продължават де се оттичат водите от река Сълзлийка, Тенденцията за днес и следващите дни е понижение на речните нива, екстремни явления не се очакват. Това съобщи „Фокус” Силвия Стоянова, инженер-хидролог в НИМХ към БАН. Тя обясни, че продължава да се следи ситуацията в пострадалите от наводненията райони. Бавно продължават де се оттичат водите от река Сълзлийка,

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ помогнаха на пострадали семейства в с. Ново Паничарево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nKrnGg3vlFA/

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ от Бургас и Варна, членове и симпатизанти на партията посетиха с. Ново Паничарево и се включиха в мащабна акция по почистване и отстраняване на щетите, нанесени от проливните дъждове, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. С тях бе и водачът на листата на ГЕРБ за област Бургас Ивелина Василева, както и областният лидер Димитър Бойчев. Групата бе над 30 души, които бяха посрещнати от кмета Яна Жекова. Тя сподели подробности за кризисната ситуация и от какво най-вече се нуждаят жителите. Представителите на ГЕРБ, сред които кандидатите за народни представители от Варна адмирал Пламен Манушев, Красимира Анастасова, Павел Христов, Нели Петрова и Тодор Славов заедно с бургаските си колеги осигуриха дезинфектанти и други почистващи средства, топли дрехи и вода за пострадалите домакинства. Те ще работят в най-засегнати участъци в селото, за да помогнат на местните хора и да разчистят домовете им.

Селото в община Приморско е едно от тежко наводнените населени места в областта. Голяма част от имотите се обитават от възрастни хора, повредени са и домакинските им уреди. Над 50 къщи бяха наводнени, частично бе нарушена конструкцията на моста, свързващ Ново Паничарево и Ясна поляна. Придошлата река отнесе и моста в с. Веселие.

Още в събота, часове след като стана ясно колко са сериозни нанесените щети от пороите в областта, кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас посетиха най-пострадалите райони и осигуриха продукти от първа необходимост за бедстващите. Семействата от наводнените къщи в с. Ново Паничарево получиха прясно приготвена храна, сухи пакети с хранителни продукти и стекове с минерална вода, осигурени от партията. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Бургас Румен Желев и вчера прекара целия ден в пострадалото село, за да помага на жителите му.

 

Не виждам как Южен поток ви прави независими от Русия, обяви британският посланик

http://news.ibox.bg/news/id_1415434678

Според него България трябва да преустанови и елиминира зависимостта си от Русия в областта на енергетиката.

Михаил Константинов: Предизборната кампания ще бъде сравнително умерена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291470

Очаквам предизборната кампания да бъде сравнително умерена, каза проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт, пред „Фокус“. „И президентът ги призова малко да се успокоят, защото с взаимно плюене и т.н. нищо полезно не се постига. Аз мисля, че отрицателните кампании в България вече не носят полза на никого, още по-малко на хората, Очаквам предизборната кампания да бъде сравнително умерена, каза проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт, пред „Фокус“. „И президентът ги призова малко да се успокоят, защото с взаимно плюене и т.н. нищо полезно не се постига. Аз мисля, че отрицателните кампании в България вече не носят полза на никого, още по-малко на хората,

Чобанов отхвърлил помощ на Европейския съюз за КТБ

http://frognews.bg/news_75887/

„Ще има бърза финансова смърт на институциите, ако изведнъж КТБ отвори и започнат да се раздават пари. Идеята за изплащане на малки суми може да стане, ако то е част от цялостен план", коментира казуса „КТБ" в ефира на ТВ7 финансистът Емил Хърсев.

Михаил Константинов: Отрицателните предизборни кампании вече не носят полза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291467

Очаквам предизборната кампания да бъде сравнително умерена, каза проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт, пред „Фокус“. „И президентът ги призова малко да се успокоят, защото с взаимно плюене и т.н. нищо полезно не се постига. Аз мисля, че отрицателните кампании в България вече не носят полза на никого, още по-малко на хората, Очаквам предизборната кампания да бъде сравнително умерена, каза проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт, пред „Фокус“. „И президентът ги призова малко да се успокоят, защото с взаимно плюене и т.н. нищо полезно не се постига. Аз мисля, че отрицателните кампании в България вече не носят полза на никого, още по-малко на хората,

След Холивуд и Боливуд - в Пловдив създават Столивуд! Ще събират творци от цяла Европа

http://pik.bg/след-холивуд-и-боливуд---в-пловдив-създават-столивуд-ще-събират-творци-от-цяла-европа-news223155.html

След Холивуд и Боливуд - в Пловдив създават Столивуд! Ще събират творци от цяла Европа

След Холивуд и индийския Боливуд, в България ще се роди Столивуд. Той ще бъде създаден в Пловдив и то в циганското гето "Столипиново". 

Четири големи български града усилено се стягат да привличат родни и чужди туристи с мегапроекти. След като Пловдив бе избран за Европейска столица на културата през 2019 г., кметовете на трите други финалисти - София, Велико Търново и Варна, обявиха, че ще реализират голяма част от проектите в концепциите си, пише Стандарт.

Пловдив ще има остров на изкуствата. Парче земя насред река Марица - Адата, ще стане център на културата. Островът, на който от години не стъпва човешки крак, ще бъде преобразен по проект "Река на въображението". Ще оживеят и всички места около река Марица, които създават условия за работа на артистите, похвали се кметът на Пловдив Иван Тотев. Той допълни, че няма време за почивка и още тази седмица стартира реализирането на програмата. Сред другите идеи на екипа му е създаване на академията "Столивуд", която ще отвори врати в Столипиново. Там местните таланти ще се обучават в тайните на киното, театъра и фотографията. От екипа на фондацията "Пловдив 2019" се надяват да привлекат за лектори творци от ранга на Емир Кустурица, Данис Танович, Тони Гатлиф, които да развият талантите на нашенците. Студентите в Академията "Столивуд" ще правят късометражни филми, ще създадат и свой спектакъл, с който ще гостуват на Световния ромски фестивал "Коморо" в Чехия. В платформата "Регионал" пък ще се впишат и Родопите с голям фестивал "Европейски приказки в Родопите", чиято кулминация е в с. Гела. Кметството предвижда и акция "Rent-a-Баба", с която по-възрастните хора от региона ще посрещат в домовете си артисти от цял свят, които пристигат в Пловдив през 2019 г.

Градът под тепетата планира и концерти като "Балканска музика в Пловдив", за който участие са потвърдили Горан Брегович, DJ Shantel, Fanfare Ciocarlia. Тютюневите складове в града също ще се превърнат в място за култура, а "Капана" - в град на творческите индустрии. Сред идеите за привличане на туристи е планирано дори бомбоубежищата ще станат алтернативни пространства за изкуство. Градът ще бъде домакин и на Пловдивско биенале, ще има международни форуми като среща на колекционерите от Европа, лятно арт училище, танцови проекти. След 5 години Пловдив ще се изпълни с десетки концерти - джаз, симфонични и оперни.


Предстоящи срещи на Детско-юношенската школа по футбол в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7eqgv3K4WK0/

На 10.09.2014 г. /сряда / от 9:30 часа отборът на Деца “Б” ще играе контролна среща с отбора на ДФШ “Бургас спорт” на Стадион Поморие.

На 11.09.2014 г. /четвъртък / от 9:30 часа Децата от подготвителните групи на гр. Поморие и гр. Каблешково ще проведат двустранна игра на Стадион Поморие.

Застраховки за пенсия или държавата фалира

http://www.moreto.net/novini.php?n=263488

ото. Решението какъв да е моделът обаче трябвало да бъде взето от политиците. Отделно за въвеждането ще се търси обществено съгласие. В момента всички тези рискове се покриват единствено от НОИ. За да се подпомогне държавният осигурителен институт, е нужно укрепване на пенсионните фондове от втория и третия стълб, се казва още в отчета на демографската стратегия.

Година след наказание за допинг, Чилич е Крал на Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291516

Марин Чилич е шампион на Откритото първенство на САЩ след убедително 6:3, 6:3, 6:3 на финала над японеца Кей Нишикори само за 104 минути. 24-годишният хърватин вдигна купата на корта „Артър Аш" само година, след като пропусна същия този турнир заради наказание за допинг, извадило го за 4 месеца от тениса.

Чилич елиминира Роджър Федерер на полуфи Марин Чилич е шампион на Откритото първенство на САЩ след убедително 6:3, 6:3, 6:3 на финала над японеца Кей Нишикори само за 104 минути. 24-годишният хърватин вдигна купата на корта „Артър Аш" само година, след като пропусна същия този турнир заради наказание за допинг, извадило го за 4 месеца от тениса. Чилич елиминира Роджър Федерер на полуфи

Бремето на "лошите горски"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/09/2374923_bremeto_na_loshite_gorski/?ref=rss


"Дневник" публикува история на началник на Държавно горско стопанство–Бургас инж. Владимир Димитров, който разказва за проблемите, с които се сблъскват служителите в горските стопанства, в опита си да опазят горите от незаконна сеч. Димитров е магистър по горско стопанство. Работил е също в горските стопанства в гр. Сливен и Малко Търново и като научен сътрудник по лесовъдство в Опитната станция по дъбовите гори в гр. Бургас. Има опит и в разработването и изпълнението на проекти, а в момента...

ГЕРБ по гумени ботуши: Това не е PR

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-aktziya-1429331.html

/КРОСС/Участието ни в почистването в наводнените райони не е част от предизборната кампания на партията, заяви пред Нова телевизия Цветан Цветанов. Заедно с колежките си от ГЕРБ Цецка Цачева и Десислава Атанасова, той ще помага на хората от наводненото Горно Дамяново. Цветанов заяви категорично, че с действията на гербаджиите не се търси нищо конкретно и те не са PR акция. От своя страна Цецка Цачева заяви, че е много по-добре за нея да помогне на пострадали, отколкото да води несмислени дебати. Вчера Бойко Борисов разпореди на всички 470 кандидати от листите на партията да спират кампанията и да заминават в наводнените райони. Цветан Цветанов, обиден от репликата, че гумените му ботуши са нови и неизползвани, напомни, че има и такива, които е използвал вече. „Винаги когато е имало бедствие, винаги сме реагирали адекватно", заяви Цветан Цветанов. „Например в Мизия всички наши структури бяха на място, бяха осигурени целево 80 000 лева. Когато стана бедствието в „Аспарухово", веднага изпратихме Стефко Буруджиев, за да подпомогне методически за изготвянето на проекти. В Георги Дамяново също ще бъде изпратен Стефко Буруджиев, който ще помогне за описването, за да могат да кандидатстват в междуведомствената комисия", заяви Цветанов. Той припомни и драмата в село Бисер, когато в качеството си на вицепремиер е бил цяла седмица на място

ГЕРБ по гумени ботуши: Това не е PR

http://www.cross.bg/gerb-aktziya-tzvetanov-1429331.html

/КРОСС/Участието ни в почистването в наводнените райони не е част от предизборната кампания на партията, заяви пред Нова телевизия Цветан Цветанов. Заедно с колежките си от ГЕРБ Цецка Цачева и Десислава Атанасова, той ще помага на хората от наводненото Горно Дамяново. Цветанов заяви категорично, че с действията на гербаджиите не се търси нищо конкретно и те не са PR акция. От своя страна Цецка Цачева заяви, че е много по-добре за нея да помогне на пострадали, отколкото да води несмислени дебати. Вчера Бойко Борисов разпореди на всички 470 кандидати от листите на партията да спират кампанията и да заминават в наводнените райони. Цветан Цветанов, обиден от репликата, че гумените му ботуши са нови и неизползвани, напомни, че има и такива, които е използвал вече. „Винаги когато е имало бедствие, винаги сме реагирали адекватно", заяви Цветан Цветанов. „Например в Мизия всички наши структури бяха на място, бяха осигурени целево 80 000 лева. Когато стана бедствието в „Аспарухово", веднага изпратихме Стефко Буруджиев, за да подпомогне методически за изготвянето на проекти. В Георги Дамяново също ще бъде изпратен Стефко Буруджиев, който ще помогне за описването, за да могат да кандидатстват в междуведомствената комисия", заяви Цветанов. Той припомни и драмата в село Бисер, когато в качеството си на вицепремиер е бил цяла седмица на място

Бананите пазят жените от инсулти

http://www.vesti.bg/novini/bananite-paziat-zhenite-ot-insulti-6021881

Учени съветват жените в менопауза да ядат банани, защото те намаляват риска от инсулт, пише "Дейли мейл".

Спира се движението по пътя за парк "Стратеш" в Ловеч

http://lovech.actualno.com/Spira-se-dvijenieto-po-pytja-za-park-Stratesh-v-Lovech-news_49057.html

До 19 февруари следващата година се преустановява преминаването на моторни превозни средства по пътната връзка между ул. „Васил Левски“ и парка „Стратеш“ в Лове...

Цацаров свиква днес среща за КТБ

http://business.actualno.com/Cacarov-svikva-dnes-sreshta-za-KTB-news_49058.html

Очаква се в ранния следобед днес главният прокурор Сотир Цацаров да бъде домакин на среща по повод ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), информира БНР.  В срещата ще участват ...

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 36.2%; БСП - 22.5%, ББЦ губи ударно гласове

http://politics.actualno.com/Alfa-Risyrch-GERB---362-BSP---225-BBC-gubi-udarno-glasove--news_49060.html

ГЕРБ влиза в предизборната кампания с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, БСП - 22.5%, ДПС - 12.1%, РБ - 5.2%, ББЦ- 4.4%. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч&...

Норвегия ще плаща наем на холандски затвори, за да настани осъдени

http://www.cross.bg/norvegiya-zatvori-holandski-1429329.html

/КРОСС/ Норвегия ще наеме пространство в холандски затвори, за да реши проблема с осъдените хора, чакащи да изтърпят своите наказания, предаде "Ройтерс", позовавайки се на министерството на правосъдието. В момента 1300 души са "на опашката" в Норвегия, за да влязат в затвора. Броят на чакащите нараства и едновременно с това капацитетът на норвежките затвори намалява заради ремонтни работи. Холандия от своя страна вече отдава затворническа площ под наем на Белгия от няколко години. Споразумението предвижда присъди, издадени от норвежката съдебна система, да може да бъдат изтърпявани от догодина на холандска територия в съответствие с норвежкото законодателство. За целта Норвегия ще наеме няколкостотин места в холандски затвори. Холандия вече има договор за приемане на затворници от Белгия, но ситуацията с Норвегия ще е различна, тъй като страната не е непосредствен съсед, не е член на Европейския съюз и езикът е различен. Около 72 затворници се падат на 100 000 души в Норвегия - приблизително 10 пъти по-малко отколкото в Съединените щати, например. Делът на затворниците, извършили отново престъпление след изтърпяването на своето наказание, в Норвегия е един от най-ниските в света - 20%, пише btvnews.  

КЗЛД прие констативните актове от проверките на политическите партии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245104_%D0%9A%D0%97%D0%9B%D0%94+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5

        Комисията за защита на личните данни прие констативните актове от извършените проверки на политически парти и инициативни комитети. Членовете на Комисията и техните екипи извършиха проверка на 59 политически субекти – партии, коалиции (партиите, участващи в коалиции) и инициативни комитети, подали документи за регистрация за участие в изборите за депутати в Европейския парламент.

От извършените проверки се установи, че 13 политически субекти спазват изискванията в областта на защитата на личните данни. За пропуски в изпълнение на задълженията на 24 политически партии и инициативни комитети, като администратори на лични данни, Комисията издаде задължителни предписания, за които е даден максимален едномесечен срок за отстраняването им. За констатираните нарушения на 34 политически субекти до края на месец септември ще бъдат съставени и връчени актове за установяване на административни нарушения. Наказателни постановления ще бъдат връчени в законоустановения шестмесечен срок от извършване на проверките.


Проверките се наложиха, след като повече от 1300 граждани подадоха жалби и сигнали за злоупотреба с лични данни при регистрацията на партиите за проведените избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.


Недим Генджеф: Нелегалните пансиони са дело на мюфтийството

http://frognews.bg/news_75886/

Рибата се вмирисва от главата. Тези пансиони се разкриват с разрешение на главното мюфтийство, заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Недим Генджеф от Мюсюлманския съвет. Той коментира съмнителната дейност на незаконните училища с пансиони към тях в различни гладове у нас, в които безплатно се обучават и се отглеждат деца на мюсюлмани.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291449

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Ако Шотландия избере независимостта, напуска ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ako-shotlandiia-izbere-nezavisimostta-napuska-es-6021879

Историческият референдум дали Шотландия да се отдели от Обединеното кралство ще се проведе на 18 септември, резултатите ще са ясни още на следващия ден

Киев представи възмутителен отчет за трагедията в Одеса

http://www.cross.bg/odesa-doma-komisiyata-1429330.html

/КРОСС/ Комисията в украинския парламент, която разследва причините за гибелта на 48 души в Одеса на 2 май, заяви, че местните експерти не могат да направят обективни заключения заради липсата на съвременно оборудване, предаде Интерфакс. Това е изводът на членовете на временната следствена комисия във Върховната Рада, формирана за разследване на смъртта на загинали граждани на Одеса, Мариупол и други градове в Луганска и Донецка области. Проектът на отчета на комисията е внесен за разглеждане в парламента. В рамките на дейността на комисията са били назначени 85 съдебномедицински и 160 други експертизи. В документа се казва, че наличието на токсични вещества в организма на загиналите в Дома на профсъюзите в Одеса може да се определи само с помощта на международни експерти. Една от версиите за причината за смъртта на близо 50 души (според официални данни) в Одеса бе именно отравяне с хлороформ.Напомняме, на 5 септември стана известно, че Комисията за разследване на пожара в Дома на профсъюзите в Одеса, прекрати работата си, съобщи ИТАР-ТАСС.За разпускането на комисията съобщи нейният председател Григорий Елур. По думите му, разследването се провежда от Главната прокуратура на Украйна и МВР, които са извън контрола на депутатите от комисията. „Неколкото проведени заседания с участието на „второстепенни лица" са завършвали с повтаряща се и непълна информация за случая. Наличните материали ще бъдат изпратени в следствената комисия на Върховната рада

Томов: До края на 2015 г. ще изчистя всички задължения на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2377000_tomov_do_kraia_na_2015_g_shte_izchistia_vsichki/?ref=rss


Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов заяви, че ще изчисти всички задължения на клуба до края на 2015 г. Според отчета на червените за 2013-а те са били 18 млн. лева.

"Искам да направя ЦСКА мощно, работещо предприятие", каза Томов в предаването "Спорт 7" по Тв7.

Той определи като дискриминация проблема с базите. "Има група лица, които пречат открито. Няма да заявя техните имена, те са на върховете на държавата, свързани с други отбори, с които имат...

Пенев остана и без Бадема за мача в Баку

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291463

И Емил Гъргоров отпадна от гостуването на България в Азербайджан на старта на европейските квалификации днес от 19 ч. Двубоят на стадион "Тофик Бахрамов" ще бъде предаван пряко по БНТ 1.

Селекционерът Любослав Пенев призна, че Бадема не е успял да се възстанови от травмата и няма шанс да играе.

Така Пенев остава без пореден важен футболист за И Емил Гъргоров отпадна от гостуването на България в Азербайджан на старта на европейските квалификации днес от 19 ч. Двубоят на стадион "Тофик Бахрамов" ще бъде предаван пряко по БНТ 1. Селекционерът Любослав Пенев призна, че Бадема не е успял да се възстанови от травмата и няма шанс да играе. Така Пенев остава без пореден важен футболист за

Брюксел е одобрил оздравяването на КТБ още преди два месеца

http://econ.bg/Новини/Брюксел-е-одобрил-оздравяването-на-КТБ-още-преди-два-месеца_l.a_i.566223_at.1.html

Европейската комисия е дала съгласието си да бъде оздравена Корпоративна търговска банка АД, като този факт е бил скрит от ексфинансовия министър...

Прекратиха ремонти на пътища за 126 млн. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291044

Обществени поръчки за пътни ремонти на стойност 126 млн. лв. са прекратени през последните дни от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Сред тях са рехабилитацията на отсечките Самоков-Ихтиман, Дупница-Самоков, Пловдив-Асеновград, Ямбол-Средец и други.
Основанията са най-различни, като общото е, че в условията за избор на фирмите имало Обществени поръчки за пътни ремонти на стойност 126 млн. лв. са прекратени през последните дни от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Сред тях са рехабилитацията на отсечките Самоков-Ихтиман, Дупница-Самоков, Пловдив-Асеновград, Ямбол-Средец и други. Основанията са най-различни, като общото е, че в условията за избор на фирмите имало

Кандидат-депутати на дебат пред народа в Плевен. ГЕРБ не присъстваха

http://www.cross.bg/durzhavata-bulgariya-kandidat-depytat-1429327.html

/КРОСС/ "Очевидно е, че политиците не реагираха адекватно на справянето с наводненията, които връхлетяха държавата през последните месеци, а може да се каже, че те не реагират адекватно на подобни проблеми през последните може би над десет години." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Румен Гечев, кандидат-депутат от Коалиция „БСП-Лява България". "Проблемите на Плевен са проблемите и на България. Един от най-големите проблеми е липсата на достатъчно инвестиции. Ние в момента сме пред българските граждани, за да покажем, че политиците може да се обединим около някои основни за държавата приоритети и да действаме заедно за реализирането им. Цената на тока в цял свят се увеличава, но по време на нашето управление ние постигнахме успех с това да задържим цената му, което определено е успех. Трябва да се отбележи, че ГЕРБ по време на тяхното управление подписаха договори с прекалено много представители на ВЕИ централи, чиято ел. енергия знаем, че е много по-скъпа от другите видове енергия и това е една от основните причини електричеството да трябва да се вдига сега с толкова големи цифри", каза още Гечев. "Трябва да се отбележи, че правителството на Пламен Орешарски с подкрепата на парламента прие закон, с който да ограничи субсидията изплащана на едрите земеделци, за да има повече средства и за другите земеделски производители", заяви кандидатът на „БСП-Лява България"

Във Варна се провежда Седмица на пожарната безопасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=263496

На 14.09.1905 г. в гр. София е свикан Първият пожарникарски събор. На него присъстват 17 пожарни командири от страната и 10 любители на противопожарното дело в България. Този ден е утвърден с Решение № 385 на Министерския съвет от 13.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване