Блатер иска да въведе видео повторения до една година

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2377190_blater_iska_da_vuvede_video_povtoreniia_do_edna_godina/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че до една година във футбола могат да бъдат въведени видео повторенията. Целта е да се позволи на треньорите да оспорват съдийски решения.

По думите на швейцареца е добре да се позволи по едно оспорване на полувреме. Треньорите биха могли да се възползват, когато играта е спряла.

Въвеждането на технологията е обвързано няколко условия. Първото е някоя професионална или полупрофесионална лига да се съгласи да тества идеята. Второто е...

Загадката на Листърдейл

http://books.actualno.com/Zagadkata-na-Listyrdejl--news_49088.html

Заможната госпожа Сейнт Винсънт внезапно се оказва притисната от сметки и дългове, които едва успява да изплати. От бедност я спасява възможността да заживее в дома на починалия лорд Листърдейл, при т...

Една година от живота на британците преминава в махмурлук

http://curious.actualno.com/Edna-godina-ot-jivota-na-britancite-preminava-v-mahmurluk-news_49093.html

Резултатите от ново проучване показват, че 351 дни - близо една година, от живота на британците преминават в махмурлук, пише в. "Дейли стар". Допитването сред 2000 души разкрива, че поне вед...

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта, ДПС трета политическа сила

http://pik.bg/„алфа-рисърч“-герб-увеличава-преднината-си-пред-бсп-до-13-пункта-дпс-трета-политическа-сил-news223260.html

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта, ДПС трета политическа сила

След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, сочи проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 .

За последните три месеца той увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта. Партията разполага и с допълнителен електорален резерв от около 5 - 7% колебаещи се привърженици, но от кампанията зависи дали той ще бъде оползотворен или не.

БСП не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове. Социалистите получават подкрепата на 22.5% от твърдо решилите да гласуват в парламентарните избори. За разлика обаче от основния им противник ГЕРБ, техните възможности за разширяване на електоралното влияние са силно ограничени, тъй като продължават да търпят негативите от управлението на кабинета „Орешарски”.

Потенциален риск за протестен вот срещу БСП има и от дясно, и от ляво. Поради това, очертаващата се интрига пред БСП е какво ще направят разочарованите й симпатизанти - дали няма да отидат до урните, или ще дадат гласа си за други леви или националистически формации - АБВ, Патриотичен фронт, „Движение 21” на Т. Дончева.

При ДПС интрига няма – влиза в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще запази тази си позиция до края. Движението получава традиционната си подкрепа (12.1% от решилите да гласуват към момента), независимо от сериозните имиджови проблеми и политическа изолация, в която изпадна през последните месеци.

Реформаторският блок удържа позициите си от евроизборите и стартира кампанията с подкрепата на 5.2% от решилите да гласуват. През летните месеци Блокът успя да преодолее един от най-сериозните проблеми на дясното през последните години –основно столичната си концентрация и към началото на септември вече има видима подкрепа в почти половината избирателни региони на страната. Рискови пред разширяващото се влияние на реформаторите през последните седмици се оказаха обаче част от кандидат депутатските листи, което доведе и до колебания в техните електорални позиции.

„България без цензура” е партията, която търпи най-сериозна ерозия в сравнение в европейските избори. ББЦ запазва шансовете си за представителство в парламента, но е в низходящ тренд и със значително по-скромна подкрепа – 4.4% от решилите за гласуват.

Две други формации са на границата на изборния праг от 4% – АБВ с 3.9%, Патриотичният фронт с 3.7%. Атака остава малко под тях – с 2.9% от решилите да гласуват. Резултатът за тези партии е силно зависим от степента, в която ще се мобилизира протестен вот срещу БСП. Колкото по-висок е той, толкова повече нарастват шансовете някоя от тях да премине 4-процентната бариера, и обратно.
От останалите партии, най-различими са „Движение 21“ на Т. Дончева (1.5% от решилите да гласуват) и коалиция „Десните“ с 1%.

Въз основа на електоралните нагласи на старта на предизборната кампания могат да се очертаят следните хипотези за изхода й, подредени по степен на вероятност:

Най-вероятна е хипотезата за пет партиен парламент. Освен четирите сигурни участника -ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторският блок, с най-високи шансове за присъствие в него е ББЦ. Предвид близостта на няколко други партии около 4-процентния праг, обаче, е възможна и „битка” за петото място. Хипотетичното изчисление на броя депутати при пет-партиен парламент само сред преминалите 4% партии показва ГЕРБ – между 105 и 110, БСП – между 63 и 68, ДПС – 35 - 38, Реформаторски блок – около 16, „България без цензура“ – около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ.

По-малко вероятна към момента е хипотезата за силно фрагментиран парламент. Запазващата се висока степен на негативизъм (80%) към модела на досегашното управление, премества махалото в център-дясно и засилва нагласите за излъчване на стабилно правителство с ясна парламентарна подкрепа. Шансовете за повече от пет партии в парламента биха нараснали, ако се активизира наказателен вот срещу БСП не само в десния, но и в левия и националистически спектър - процес, който е все още твърде слаб.

При такъв развой може да се стигне до по-голям брой формации в парламента, с произтичащите от това рискове пред сформирането на мнозинство и излъчване на стабилно правителство, пише "24 часа".

Средният осигурителен доход за страната през юли е 676 лева

http://www.cross.bg/osigyritelen-dohod-stranata-1429367.html

/КРОСС/ Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юли 2014 г. е 676,38 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.08.2013 г. до 31.07.2014 г. е 667,65 лв, съобщават от НОИ. Това е увеличение от 5.10 лева спрямо средната стойност за предходния месец юни, когато осугиретлният доход за страната е бил 671.28 лева. Стойността на средномесечния осигурителен доход за страната за последната година пък нараства с по малко над 2 лева от май насам. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната служи при изчисляване на размерите на новоотпуснатите пенсии за стаж - в случая през месец август 2014 година, напомня НОИ.  

"Алфа рисърч": Пет формации в парламента и вероятност за дясно-центристко мнозинство

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/09/2377087_alfa_risurch_pet_formacii_v_parlamenta_i_veroiatnost/?ref=rss


Пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторският блок" и "България без цензура", са най-вероятните участници в следващия парламент след предсрочните избори на 5 октомври. Още две коалиции - АБВ  и "Патриотичният фронт", са на изборния праг от 4%. Водената от Бойко Борисов формация бележи ръст в подкрепата, докато партията на бившия тв водещ Николай Бареков сериозно губи доверие. 

Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" дни...

Бургас ще вземе безлихвен заем до 21 млн.лв., за да запуши дупката от КТБ

http://www.cross.bg/byrgas-obshtina-stoiichev-1429368.html

/КРОСС/Общински съвет-Бургас подкрепи докладната на кмета Димитър Николов за изтеглянето на безлихвен заем до 21 милиона лева от Министерство на финансите. Средствата трябва да се използват за разплащане на разходите по европейските проекти и капиталовата програма в Бургас. Те ще бъдат възстановени веднага, след като има решение по казуса „Корпоративна търговска банка". С 37 гласа „за", 0 „против", 0 „въздържал се" решението бе прието след двучасови дебати. Основният спор бе дали блокираните пари на Община Бургас в КТБ, заради което се налага тегленето на този кредит, са гарантирани. „Всяка година предоставям правомощия на зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев да борави със сметките на Община Бургас. Той е експертът и преценява как да управлява общинските ресурси. Винаги е съгласувал всеки ход с Министерство на финансите. Така бе и в този случай. Красимир Стойчев пита министерството и оттам му препоръчаха, че може да депозира парите в пет банки. Най-изгодни бяха предложенията на Общинска банка, КТБ и Булбанк", коментира кметът, цитиран от "Флагман". Той уточни, че 35-те млн.лв. свободни налични средства на Община Бургас са депозирани в тези три банки. „Няма ликвидна криза. Единствено не бързаме да плащаме на тези, чиито документи не са уредени или условията по договора, не са изпълнени така както трябва

Пилотите на "Луфтханза" стачкуват в сряда в Мюнхен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377169_pilotite_na_lufthanza_stachkuvat_v_sriada_v_mjunhen/?ref=rss


Пилотите на германската авиокомпания "Луфтханза" ще стачкуват в сряда в Мюнхен, съобщи списание "Шпигел". Стачката ще продължи между 10 и 18 часа местно време (11 и 19 часа българско).

Причината е несъгласие за т.нар. преходна пенсия, която засяга 5400 пилоти от "Луфтханза", нискотарифната й дъщерна "Джърмануингс" (Germanwings) и "Луфтханза карго". Досега средно на 59 години пилотите излизаха в т.нар. предпенсия, която се плаща от компанията. "Луфтханза" иска да увеличи поетапно тази...

Москва: Не сме се доближавали до канадски кораб в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=263513

Руски самолети не са се доближавали до канадски военен кораб в Черно море, обявиха от руското министерство на отбраната, съобщава ИТАР-ТАСС. Официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков заяви, че екипажите на руския самолет Су-24 и Ан-26 от ВВС на Русия в хода на запланувани полети над Черно море са прелетяли в района на канадския кораб „Торонто", но не са се доближавали до него.

И Сливен иска безлихвен заем от държавата, няма достъп до парите си в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291820

На извънредна сесия днес в Сливен общинските съветници разглеждат предложение за искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева. Толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, обясняват общинари.
Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев, На извънредна сесия днес в Сливен общинските съветници разглеждат предложение за искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева. Толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, обясняват общинари. Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев,

За Синдрома на карпалния канал или "когато пръстите изтръпват"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291838

Изтръпването на първите три пръста на ръцете се среща често. Заболяването се нарича "Синдром на карпалния канал" и представлява притискане на срединния нерв на ръката (n. Medianus) в една анатомична затворена структура на китката и дланта, наречена карпален канал или тунел. През него преминават сухожилията на сгъващите пръстите мускули и нервът. Изтръпването на първите три пръста на ръцете се среща често. Заболяването се нарича "Синдром на карпалния канал" и представлява притискане на срединния нерв на ръката (n. Medianus) в една анатомична затворена структура на китката и дланта, наречена карпален канал или тунел. През него преминават сухожилията на сгъващите пръстите мускули и нервът.

За Синдрома на карпалния канал или "когато пръстите изтръпват"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291832

Изтръпването на първите три пръста на ръцете се среща често. Заболяването се нарича Изтръпването на първите три пръста на ръцете се среща често. Заболяването се нарича "Синдром на карпалния канал" и представлява притискане на срединния нерв на ръката (n. Medianus) в една анатомична затворена структура на китката и дланта, наречена карпален канал или тунел. През него преминават сухожилията на сгъващите пръстите мускули и нервът.

Община Сливен също иска безлихвен заем заради кризата в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291808

На извънредна сесия днес в Сливен общинските съветници разглеждат предложение за искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева. Толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, обясняват общинари.
Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев, На извънредна сесия днес в Сливен общинските съветници разглеждат предложение за искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева. Толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, обясняват общинари. Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев,

Microsoft ще ребрандира Bing приложенията си и ще ги пусне за Android и iOS

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/09/2377090_microsoft_shte_rebrandira_bing_prilojeniiata_si_i_shte/?ref=rss


Популярният бранд MSN на Microsoft за завръща. Софтуерният гигант ще ребрандира своите Bing приложения на MSN и ще ги пусне във версии за iOS и Android, съобщава онлайн изданието TheVerge.

Решението на компанията донякъде е изненадващо, защото през последните няколко години тя целенасочено оставяше MSN на заден план и поставяше акцент над Bing и Windows Live. Сега обаче Micrsoft се завръща с пълна сила към MSN, който ще бъде основен център на мобилните приложения.

Техните...

Петър Стоянов: Десните да се освободят от беса на саморазрушение

http://frognews.bg/news_75899/

Десните у нас трябва да се освободим от този вътрешен бяс за саморазрушение. Този съвет даде президентът (1997 - 2002 година) Петър Стоянов по време на дискусия на тема "Дясната перспектива за България: 25 години по-късно".

В.Вучков пред Фрог: МВР, ДАНС и ДАТО имат нужда от административна диета

http://frognews.bg/news_75900/

МВР, ДАНС и ДАТО имат нужда от спешна административна диета. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-шеф на МВР и кандидат депутат от ГЕРБ Веселин Вучков по повод сигналите за увеличаване на администрацията във въпросните ведомства.

БНР сваля от ефир "Деконструкция" на Волгин, връща го след изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291818

Предаването на Петър Волгин "Деконструкцията" пада от ефир по време на предизборната кампания. Това съобщи самият водещ в профила си във Фейсбук. 
Ето какво написа той:
Скъпи приятели, трябва да ви съобщя, че ръководството на БНР е взело решение предаването "Деконструкция" да не се излъчва по време на едномесечния предизборен период. Предаването на Петър Волгин "Деконструкцията" пада от ефир по време на предизборната кампания. Това съобщи самият водещ в профила си във Фейсбук.  Ето какво написа той: Скъпи приятели, трябва да ви съобщя, че ръководството на БНР е взело решение предаването "Деконструкция" да не се излъчва по време на едномесечния предизборен период.

Зависимостта на Европа от руския газ може да бъде намалена чрез енергийната ефективност

http://www.mediapool.bg/zavisimostta-na-evropa-ot-ruskiya-gaz-mozhe-da-bade-namalena-chrez-energiynata-efektivnost-news224620.html

Дълбоката зависимост на Европа от руските доставки на газ може да бъде намалена с една трета, ако лидерите от ЕС поставят по-голям приоритет върху енергийната ефективност, твърди британски мозъчен тръст, цитиран от вестник "Гардиън".   Европейският съюз внася около една трета от потребявания от него газ от Руската федерация и половината от това количество тече през Украйна, припомня Институтът за обществени и политически изследвания. Само 15 процента от "синьото гориво" за Великобритания идва от Русия, но шест от страните от ЕС, които са най-близо до руската граница, са напълно зависими от Москва, което поражда опасения от газова криза тази зима, предупреждава британският мозъчен тръст. Това са България, Естония, Финландия, Словакия, Латвия и Литва, които Европейската комисия смята за 100 процента зависими от Русия за снабдяването си с газ.   Вчера ЕС прие нови санкции срещу РФ, но обяви, че ще изчака няколко дни с прилагането им, за да даде шанс на прекратяването на огъня в Украйна. Според дипломатически източници, цитирани от "Гардиън", новите наказателни мерки са насочени към ограничаване на възможностите на руските държавни петролни компании Роснефт и Транснефт, както и на петролното подразделение на Газпром, да набират средства. По-рано руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че страната му ще отговори асиметрично на допълнителни наказателни мерки, евентуално като забрани на западни авиокомпании да летят през въздушното й пространство.   По-силното безпокойство в европейските столици, отбелязва "Гардиън", е Русия може отново да спре газа за Украйна, както вече направи през 2006 и 2009 г. Според някои анализатори делът на руските газови доставки за ЕС в действителност се е увеличил оттогава - от 26 процента през 2010 г. до 34 процента през 2013 г.   "Събитията в последно време в Украйна и Близкия изток изложиха на показ уязвимостта на нашите енергийни доставки и крайната политическа ограниченост, които следват от свръхзависимостта ни от вноса на изкопаеми горива от тези нестабилни региони", коментира бившият британски специален пратеник за климата и енергийната сигурност контраадмирал Нийл Морисети. Той подчерта, че "най-бързата и най-ефективна форма на енергийна сигурност е да използваме по-малко."   "Лидерите от ЕС обсъждат сега дали да наложат задължително повишаване на енергийната ефективност с 30 процента до 2030 г.; изследвания показват, че ние можем да стигнем до 40 процента без да понесем икономически загуби, и Украйна показва, че трябва (да го направим)", призова Морисети.   Европейският съюз се готви да обяви на срещата си на върха идния месец три климатични и енергийни цели до 2030 г., отбелязва "Гардиън". Според изтекли документи сред тях ще са задължително съкращаване на емисиите на парникови газове с 40 процента, увеличаване на дела на възобновяемите източници от енергийния пазар до 30 процента и повишаване на енергийната ефективност също с толкова.   Аргументът за спиране на прахосването на електричество взима връх над безпокойствата за промените в климата в европейските столици, на фона на нарастването на несигурността на предлагането и намаляването на находищата на изкопаеми горива на континента, посочва "Гардиън".   По-рано тази година Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че годишната сметка на ЕС за гориво може да достигне 615 милиарда долара до 2035 г. МАЕ освен това очаква добивът на изкопаеми горива в съюза да спадне наполовина между 2010 и 2050 г. и прогнозира скъпоструващо преустройство на остаряващата и силно замърсяваща енергийна инфраструктура.   Ситуацията е особено изострена в България, Естония, Финландия, Словакия, Латвия и Литва, които Европейската комисия смята за 100 процента зависими от Русия за снабдяването си с газ. В контраст, Франция, Дания, Холандия, Румъния и Великобритания си набавят около 20 процента или по-малко от своите доставки от Газпром.   "Страните, които са най-зависими от руския газ, са и най-малко енергийно ефективните, и повишаването на енергийната ефективност може да намали значително нашата зависимост от Русия", отбеляза Джос Гарман от Института за обществени и политически изследвания. Той призова "европейските лидери да приемат нова, задължителна за целия ЕС цел за (повишаване на) енергийната ефективност с 35 процента до 2030 г.".   "Великобритания трябва да превъзмогне нежеланието си за (поставяне на цел в областта на) енергийната ефективност като част от своя по-общ отговор на руската агресия (в Украйна)", допълни Гарман.   Русия е най-големият доставчик на горива за Европейския съюз припомня "Гардиън". Според данни на Евростат на нея се пада дял от 30, 35 и 26 процента от снабдяването на ЕС съответно с газ, суров петрол и твърди горива.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ - 36,2%, БСП - 22,5%, ще има парламент с 5 партии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291809

След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, сочи проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 .
Виж проучването ТУК.
За последните три месеца той увеличава преднината си пред След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, сочи проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 . Виж проучването ТУК. За последните три месеца той увеличава преднината си пред

Мълния удари сграда на полицията в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291805

Мълния удари сградата, където са дежурните екипи на ОД на МВР в Благоевград и нанесе сериозни щети. Инцидентът стана вчера малко след 18 часа по време на гръмотевичната буря в Благоевград, съобщава Struma.com.  След удара техниката на полицията е повредена, изгорели са компютри, в момента се описват щетите. Мълния удари сградата, където са дежурните екипи на ОД на МВР в Благоевград и нанесе сериозни щети. Инцидентът стана вчера малко след 18 часа по време на гръмотевичната буря в Благоевград, съобщава Struma.com. След удара техниката на полицията е повредена, изгорели са компютри, в момента се описват щетите.

Правителството увеличи на хартия армията заради нереализирани съкращения

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-uvelichi-na-hartiya-armiyata-zaradi-nerealizirani-sakrashteniya-news224619.html

Служебното правителство увеличи поне на хартия за пръв път след 1989 година числеността на армията. Това стана, след като то прие на закрито заседание промени в Плана за развитие на Въоръжените сили основно заради нереализирането на всички планирани реформи, свързани с освобождаването на военни и цивилни служители на армията. Така до края на тази година въоръжените сили трябва да са в численост не по-малко от 39 560 души“, а не както бе планирано – 37100. Числеността само на българската армия пък ще е "не по-малко от 30 610" вместо "не по-малко от 29 000“. Броят на военните остава 29 000, но цивилните служители се увеличават с 850 души до 8950. Резервистите пък намаляват от 3400 на 3000 души. От МО неколкократно вече се оплакаха, че имат проблеми с набирането им. Военният министър в правителството на Пламен Орешарски Ангел Найденов по-рано тази година отчете спасени от съкращение близо 800 военнослужещи и цивилни служители. Това стана като бе отменена трансформация на бригадата "Специални сили“ в полк, закриването на Авиобаза "Безмер“ и решението да бъде възстановено поделението във Враца. Бе отложено и закриването на бази от бригада "Логистика“. За 2014 година по план е предвидено освобождаването на около 2000 военни и цивилни служители.

Мълния падна върху сграда на полицията в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291789

Мълния удари сградата, където са дежурните екипи на ОД на МВР в Благоевград и нанесе сериозни щети. Инцидентът стана вчера малко след 18 часа по време на гръмотевичната буря в Благоевград, съобщава Struma.com.  След удара техниката на полицията е повредена, изгорели са компютри, в момента се описват щетите. Мълния удари сградата, където са дежурните екипи на ОД на МВР в Благоевград и нанесе сериозни щети. Инцидентът стана вчера малко след 18 часа по време на гръмотевичната буря в Благоевград, съобщава Struma.com. След удара техниката на полицията е повредена, изгорели са компютри, в момента се описват щетите.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291804

След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, сочи проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 .
Виж проучването ТУК.
За последните три месеца той увеличава преднината си пред След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, сочи проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 . Виж проучването ТУК. За последните три месеца той увеличава преднината си пред

Трябва ти градски транспорт? Рециклирай!

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/09/2376896_triabva_ti_gradski_transport_reciklirai/?ref=rss


В китайската столица Пекин са инсталирани 34 нови машини, които дават възможност на всеки желаещ да получи телефонна карта с отстъпка или безплатна карта за градския транспорт, но само ако рециклира, съобщи pangeatoday. 

Устройствата приемат празни пластмасови бутилки, срещу което издават исканата карта на гражданите. Тези, които изберат отстъпката за карта за телефон, просто трябва да въведат номер в апаратите си или да сканират картите си и получават исканата отстъпка автоматично....

НСИ: Лек спад в строителството през юли

http://www.vesti.bg/novini/nsi-lek-spad-v-stroitelstvoto-prez-iuli-6021899

По предварителни данни през юли 2014 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.3% под равнището от предходния месец, съобщиха от МРР.

"Деконструкция" на Волгин пада от ефир по време на предизборната кампания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291802

Предаването на Петър Волгин Предаването на Петър Волгин "Деконструкцията" пада от ефир по време на предизборната кампания. Това съобщи самият водещ в профила си във Фейсбук.  Ето какво написа той: Скъпи приятели, трябва да ви съобщя, че ръководството на БНР е взело решение предаването "Деконструкция" да не се излъчва по време на едномесечния предизборен период.

Леко повишаване на оборота в търговията на дребно, отчитат от НСИ

http://www.cross.bg/drebno-turgoviyata-stoki-1429366.html

/КРОСС/ По предварителни сезонно изгладени данни през юли 2014 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.5% спрямо предходния месец. През юли 2014 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 4.0% спрямо същия месец на предходната година. През юли 2014 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.2%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.3%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с по 0.6%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.5%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.7%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.1%. През юли 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 22.0%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.1%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с по 5.2%

Ето какви заплахи получи фаталната Деница, заради която си отиде Евгени (снимка)

http://pik.bg/ето-какви-заплахи-получи-фаталната-деница-заради-която-си-отиде-евгени-снимка-news223255.html

Ето какви заплахи получи фаталната Деница, заради която си отиде Евгени (снимка)

Деница, заради която бе заклан младият боксьор Евгени на спирка в столичния квартал "Левски", е получила заплаха за живота си във Фейсбук.

"Ще смееш ли да излезеш от вас, а? Приятел умря заради теб! Ще те усмъртя! Ще те убия, ще те нося в сак!" С тези съобщения, пращани по всяка време на денонощието чрез Фейсбук, 17-годишният Калоян А. малтретира 15-годишната Деница, чието гадже уби пред очите й боксьора Евгени Тодоров, съобщава "Телеграф".

След клането на 1 септември Деница заяви, че никога не е била гадже с Ево. "Никога не съм била с него, никой не ме е ревнувал и не съм аз причината за станалото", проплака пред изданието девойката. Въпреки това заплахите към нея не стихват вече седмица.

"Знаеш ли какво направи ти, а? Ще ти пръсна каската на теб и твоя Митко! Знам къде учиш, ще те застрелям.Приятелят ми почина заради тебе, време е и ти да умиргаш, мишка", са само част от личните съобщения които Калоян е изпратил на Деница до сега. Тя не е е отговорила на нито едно, но споделила с майка си Даринка за терора. Жената подала жалба в полицията срещу агресивния младеж, който учи в същото школо, където и детето й. 

На въпрос на репортери защо тормози Деница, Андреев е казал: "Защото го заслужават тя и оня мангал. И двамата са за екзекуция!". След като му обяснили, че ще бъде цитиран, той прехвърлил заканите си към журналистите: "Нищо по-добре не пиши, защото ще си имате проблеми с полицията, ще почна да пускам жалби срещу вас и ще ви стане ясно". 

След 20 минути той коренно е променил поведението си. "Значи, виж сега. Като съм говорил, не съм мислил. Нищо не целя, нищо няма да направя", заявил младежът. 

Заради заплахите Деница отказва да се храни, страх я е да излиза и не е спала от фаталния 1 септември. "Ще я вкараме в болница, за да я захранват, иначе ще се самоубие", призна майката на 15-годишното момиче. 

НАСА ще събира "уникални сведения" за Земята

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/nasa-shte-sybira-unikalni-svedeniia-za-zemiata-6021892

По думите на ръководителя на научната програма на МКС в космическия център "Джонсън" в град Хюстън "нова ера в наблюдаването на Земята ще започне още през този месец"

Варненец опита да подкупи полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=263520

На 8 септември, около 00:40ч. на ул.”Н. Вапцаров”, при полицейска проверка, екип на Второ РУ установява, че лицето А.А. на 38г. от гр.Варна, управлява лек автомобил “Форд Ескорт” с концентрация на алкохол в кръвта 2,4 промила, съобщиха от полицията за Moreto.

Мъж изпадна в алкохолна кома след цяла нощ наздравици

http://pik.bg/мъж-изпадна-в-алкохолна-кома-след-цяла-нощ-наздравици-news223254.html

Мъж изпадна в алкохолна кома след цяла нощ наздравици

37-годишен мъж е намерен в алкохолна кома в центъра на Кресна, съобщи pirinsko.com.

Снощи около 21:00 часа на тел. 112 е подаден сигнал, че мъж лежи в центъра на Кресна в безпомощно състояние.

От пристигналите екипи на полиция и Спешен център са установили самоличността на мъжа и е транспортиран с линейка на ФСМП-Кресна до Спешно приемно отделени на МБАЛ-Благоевград в алкохолна кома.

За щастие рано тази сутрин 37-годишният Васил Киричков преди да бъде настанен в Реанимация на МБАЛ-Благоевград е излязъл от алкохолната кома, след което е освободен за домашно лечение.

Киричков си тръгна от района на болницата в Благоевград към Кресна без обувки с два телефона в ръка.

МРР иска търговските банки да отпуснат кредити по програмата за саниране

http://econ.bg/Новини/МРР-иска-търговските-банки-да-отпуснат-кредити-по-програмата-за-саниране_l.a_i.566268_at.1.html

Регионалното министерство търси нови варианти за осигуряване на средства по програмата за саниране на българските домове след като 13 млн. лева по...

Западът трепери, защото вече не знае как ще реагира „мечката“

http://frognews.bg/news_75898/

Това, което прави правителство на Русия, е да показва, че има избор за България между агресията и нелегалните действия и от друга страна международните правила на демократични органи като ЕС и НАТО. Това заяви британският посланик Джонатан Алън пред БНТ.

Последният Далай Лама?

http://www.cross.bg/lama-dalaii-izgnanie-1429365.html

/КРОСС/„Институцията Далай Лама изпълни своята мисия и традицията може да приключи с четиринадесетия Далай Лама, който е много обичан", заяви тибетският духовен водач Далай Лама в интервю за немското издание Welt am Sonntag. Първата изтъквана от експертите причина е юридическа. Още през 2001г. тибетският духовен водач, който към онзи момент беше и политически лидер на своя народ, организира избори за така наречения „тибетски парламент в изгнание". Целта на парламента бе да подготви оттеглянето му от политическата власт десет години по-късно, на 10 март 2011г., когато начело на правителството в изгнание бе избран 44-годишният юрист Лобсанг Сангай, възпитаник на Харвард. За да се подчертае разделянето на политическото от духовното лидерство, новият премиер Сангай бе утвърден на поста на 8 август 2012г., в 9 часа, 09 минути и 09 секунди. В тибетската и индуистката традиция 8 е числото на космическото равновесие, а 9 е завършената пълнота. Втората причина за евентуалното закриване на институцията духовният лидер обяснява така: „Ако се появи Далай Лама, който посрами призванието, то самата институция ще бъде опозорена". Специалисти считат, че с това си решение тибетският лидер визира неяснотата относно неговия потенциален наследник, който Китай възнамерява да определи. През 1994г. настоящият Далай Лама, в съответствие с традицията, избра Гендум Шьоки Нийма за панчен-лама, но Пекин отказа да го признае.На 21 август 1995г

Прелъстена и изоставена! Родната танцьорка Биляна Евгениева се прибра в Перник след като Христо Сираков й би шута, а футболистът Благой Георгиев си поигра за кратко с нея

http://www.zapernik.com/hailaif/prelustena-i-izostavena-rodnata-tanciorka-bilyana-evgenieva-se-pribra-v_34155/

Вече няма следа от еротичната пернишка танцьорка Биляна Евгениева из столицата. Откакто бизнесменът Христо Сираков й би шута, а футболистът Благой Георгиев си поигра за кратко с нея, хитрушата си замина в Перник при детето, съобщи HotArena.net.

Всъщност тези, които са си изпатили вече от нея, най-вече финансово, са категорични, че точно там, в родния й град, й е мястото. Чаровницата винаги е слагала парите и мъжете на първо място и докато търсеше кого да забие в София, то...

Продължава

570 деца от цялата страна участваха в Националния конкурс „Победи опасността!”

http://www.cross.bg/detza-pobedi-tvorbi-1429364.html

/КРОСС/ 570 момичета и момчета на възраст от 5 до 17 г. представиха свои творби за участие в Националния конкурс „Победи опасността!". Той се организира от Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ във връзка с Годината на правата на детето и кампанията за детска безопасност. Конкурсно жури от експерти в областта на изобразителното изкуство и от ДАЗД започна оценка на 600-те рисунки, фотографии и фотоколажи, постъпили в агенцията в определения срок - до 1 септември 2014 г. Всяко дете можеше да представи до 3 свои творби, които да показват възможните опасности в обкръжаващата среда, както и начините да бъдат избегнати. Подборът и класирането се осъществява в 3 конкурсни теми. Най-много творби са получени в раздел „Победи опасността на пътя и в превозното средство" - 320 деца са изпратили 314 рисунки и 13 фотографии/фотоколажи. В категорията „Победи опасността у дома" са получени 150 рисунки и снимки от 142 деца, а в „Победи опасността на местата за игра, отдих и забавления" - 120 творби от 108 деца. До 3 ноември 2014 г. пък е срокът за участие във втория конкурс на кампанията. В него могат да кандидатстват реализирани и реализиращи се през тази година програми или проекти за превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца

Холандски експерти: Малайзийският самолет е свален от "множество обекти"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291796

Сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил ударен от множество обекти, които са го поразили с голяма скорост. Това стана ясно от доклад на холандски експерти, цитиран от Би Би Си.
Според доклада няма доказателства за технически повреди или човешка грешка, довели до падането на самолета.
298 души загинаха при падането на малайзисйкият Сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил ударен от множество обекти, които са го поразили с голяма скорост. Това стана ясно от доклад на холандски експерти, цитиран от Би Би Си. Според доклада няма доказателства за технически повреди или човешка грешка, довели до падането на самолета. 298 души загинаха при падането на малайзисйкият

"Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния" завладяват София

http://www.cross.bg/negovite-fotofabrika-protestirashtiyat-1429363.html

/КРОСС/ За първа година тази есен, между 10-и септември и 30-и ноември в София ще се състои международният фестивал "Фотофабрика" - платформа за съвременна репортажна и арт фотография, съобщават организаторите му от едноименната фондация "Фотофабрика". Програмата на фестивала включва две изключителни изложби - "Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния". Изложбата "Протестиращият човек" обединява за първи път три от най-големите информационни агенции в света - Ройтерс, ДПА и Франс прес, със знакови кадри от световните протести през последните две години. Ще бъдат показани и кадри от българските протести - #ДАНСwithme - избрани от преподавателя от Нов български университет /НБУ/ Васил Гарнизов. Програма: 09.09, 20:00ONE MORE КИНООткриване на Фотофабрика 2014 10.09 - 24.09ГРАДИНКАТА ПРЕД КРИСТАЛ 10.09 - 24.09ГРАДИНКАТА ПРЕД НАРОДЕН ТЕАТЪР 27.09 - 18.10УЛ. „ОБОРИЩЕ" 17 02.10 - 18.10МОСТЪТ НА ВЛЮБЕНИТЕ Експозицията "Човекът и неговите състояния" ще представи, отново за първи път, една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания, тази на музея "Алкобендас". В продължение на един месец - от 17-и септември до 17-и октомври - посетителите на Националната художествена галерия в София ще могат да видят за първи път у нас фотографи-неореалисти от средата на XX в

ЕК одобрява държавната помощ за БДЖ

http://business.actualno.com/EK-odobrjava-dyrjavnata-pomosht-za-BDJ--news_49080.html

Европейската комисия намира, че е допустимо БДЖ да се преструктурира с държавната помощ. Това се заявява в писмо, изпратено от ГД "Конкуренция" до Министъра на транспорта, информационните т...

Агата Кристи - Аферата в Стайлс

http://books.actualno.com/Agata-Kristi---Aferata-v-Stajls-news_49085.html

Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи. Днес Агата Кр...

В Хасково вече има Паметник на завистта

http://haskovo.actualno.com/V-Haskovo-veche-ima-Pametnik-na-zavistta--news_49082.html

Хасково вече може да се похвали с още един паметник. Той е дело на Господин Тенев и е паметник на Завистта, изобразяващ митологичния Икар в устрем да полети, но две ръце на скелет опитват да пречупят ...

Българи с опит от чужбина търсят своята „Кариера в България“ на 10 септември!

http://business.actualno.com/Bylgari-s-opit-ot-chujbina-tyrsjat-svojata-Kariera-v-Bylgarija-na-10-septemvri-news_49084.html

Под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев ще се проведе седмото издание на най-големия кариерен форум за българи с опит и/или образование в чужбина „Кариера в Българ...

Земеделският министър въртял общ бизнес с Румен Порожанов

http://econ.bg/Новини/Земеделският-министър-въртял-общ-бизнес-с-Румен-Порожанов_l.a_i.566267_at.1.html

Земеделският министър Васил Грудев е имал общ бизнес с финансовия министър Румен Порожанов. Това става ясно от подаденото заявление за освобождаване...

Десислава Раянова: Защита от уволнение и за българите с множествена склероза!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291109

ДЕСИСЛАВА РАЯНОВА


Авторката е със заболяването множествена склероза от 15 години. Тя е и председател на Асоциацията на хората с множествена склероза.



Европейската платформа за множествена склероза (ЕПМС) периодично предоставя данни за положението на пациентите с МС в рамките на държавите-членки на ЕС. От ЕПМС са категорични, че навремен ДЕСИСЛАВА РАЯНОВА Авторката е със заболяването множествена склероза от 15 години. Тя е и председател на Асоциацията на хората с множествена склероза. Европейската платформа за множествена склероза (ЕПМС) периодично предоставя данни за положението на пациентите с МС в рамките на държавите-членки на ЕС. От ЕПМС са категорични, че навремен

ЕС отложи санкциите срещу Русия

http://frognews.bg/news_75897/

Европейският съюз ще отложи с няколко дни прилагането на санкциите срещу Русия, въпреки че бяха приети вчера, обяви председателя на ЕС Херман ван Ромпой.Според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой решението е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия.

Можем да пренаредим листите на партиите на вота на 5 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_386312.html

На парламентарните избори на 5 октомври избирателите за първи път имат възможност да пренаредят листите на партиите и да издигнат по-нагоре предпочитан кандидат. Тази възможност беше дадена с най-новия Изборен кодекс. На парламентарни избори по-нагоре в листата могат да се издигнат политици, които получат над 7% преференциални гласове в съответната секция. Водачът трудно може да бъде изместен, защото всяка бюлетина без преференциален вот, се води преференция за него. Това беше записано в Изборния кодекс под натиска на ДПС (те вкарват в парламента почти само водачите на листите). Досега сме имали възможност да използваме преференция само на избори за Европейски парламент, като реално възможност за разместване имаше на последните евроизбори на 25 май тази година. И на предишните избори за Европарламент през 2009 г. имаше възможност за преференциално гласуване, но системата беше така измислена, че правеше почти невъзможно пренареждането на листите - прагът беше 15%, но ако двама кандидати имат над 15%, запазва се първоначалната подредба на листата. От партиите, изпратили свои представители в Европейския парламент през 2009 г., над 15% преференциален вот получиха само две кандидатури - на Меглена Кунева , която тогава беше в листата на НДСВ, и Надежда Михайлова в листата на Синята коалиция. И двете обаче така или иначе бяха водачи на листите. На предстоящите парламентарни избори водачите на листите събират преференция от две места - от преференциите, подадени за самия водач и от бюлетините, в които няма отбелязана преференция. Ако в много бюлетини има преференция, водачът няма да се ползва с привилегия. "Предварителна формула няма. Хората, получили над 7% - били те водач или неводач, образуват нов списък. Има списък А и списък B" , коментира математикът проф. Михаил Константинов . На евроизборите през май преференциално гласуваха 30% от избирателите, но повечето от тях са дадоха гласа си за партии, които не вкараха евродепутати. Ефективни размествания имаше само в листите на БСП - феноменът 15/15 Момчил Неков, което беше по-скоро грешка и в листата на Реформаторския блок, която десните избиратели съзнателно разместиха и подредиха Светослав Малинов преди Меглена Кунева .

Прокуратурата започва проверка на общините, засегнати от наводненията

http://www.moreto.net/novini.php?n=263500

Отменено е бедственото положение в Димитровград, Харманли и Симеоновград. Обстановката в пострадалите райони от Хасковска област вече се нормализира. Близо 90 на сто от пострадалите къщи вече са отводнени. Има обаче и необитаеми къщи, които все още са под вода и собствениците им не са се свързали с пожарната или кметската управа.

Боинг-777 може да е паднал след сблъсък с външни обекти

http://www.vesti.bg/novini/boing-777-mozhe-da-e-padnal-sled-sblysyk-s-vynshni-obekti-6021894

Възможна причина за падането на малайзийския "Боинг - 777" от полет MH17 на малайзийските авиолинии може да е "удар с външни обекти", показват данните от предварителния доклад на Холандия.

Холандски експерти: Малайзийският Боинг е ударен от "множество обекти"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291762

Сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил ударен от множество обекти, които са го поразили с голяма скорост. Това стана ясно от доклад на холандски експерти, цитиран от Би Би Си.
Според доклада няма доказателства за технически повреди или човешка грешка, довели до падането на самолета.
298 души загинаха при падането на малайзисйкият Сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил ударен от множество обекти, които са го поразили с голяма скорост. Това стана ясно от доклад на холандски експерти, цитиран от Би Би Си. Според доклада няма доказателства за технически повреди или човешка грешка, довели до падането на самолета. 298 души загинаха при падането на малайзисйкият

Нови 89 млн. лв. ще разплати ОПОС тази седмица

http://www.cross.bg/opos-riosv-sredstva-1429361.html

/КРОСС/ Нови 89 млн. лв. ще разплати ОПОС тази седмица, след като в края на август и първата седмица на септември, експертите на програмата провериха, одобриха и верифицираха 78 искания на средства по проекти на бенефициентите на програмата, съобщават от МОСВ. Управляващият орган на ОПОС подаде искане за лимит към дирекция Национален фонд в Министерство на финансите на 29 август 2014 г. и в рамките на една седмица Министерството на финансите одобри сума в размер на над 89 млн. лева за разплащане на МОСВ. С тези средства ще се покрият верифицираните до този момент разходи. Управляващият орган на ОПОС е в процес на проверка на направени разходи на бенефициенти за още над 50 млн. лева, които се очаква да бъдат обработени и подадени към Министерво на финансите като искане за лимит за плащане до 2 дни. Бенефициентите, на които ще бъдат разплатени средства по вече отпуснаните 89 млн. лв., са общините: Ябланица, Раковски, Козлодуй, Бяла, Карлово, Костинброд, Севлиево, Аксаково, Трявна, Тервел, Панагюрище, Велики Преслав, Стара Загора, Кричим, Ловеч, Момчилград, Пещера, Хисаря, Бяла Слатина, Кърджали, Монтана, Бургас, Свиленград, Кубрат, Ямбол, Кнежа, Велико Търново и Чупрене, както и ДПП Странджа, Врачански Балкан, Витоша и ДНП Рила и Централен Балкан, БФБ, WWF, МРР и БД Варна РИОСВ - Смолян, РИОСВ - Хасково и РИОСВ - Враца.

Меркел: Русия може отново да бъде добър партньор на Запада

http://www.cross.bg/merkel-partnyor-zapada-1429362.html

/КРОСС/ Независимо от конфликта в Украйна, Русия може по всяко време отново да стане добър партньор на Запада. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю пред германския телевизионен канал Sat1. „Вратите за преговори остават отворени”, заяви Меркел, като допълни, че ще продължи да поддържа контакт с руския президент Владимир Путин.

Ембаргото върху храните ще забави икономическия растеж в Русия и ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/09/2377126_embargoto_vurhu_hranite_shte_zabavi_ikonomicheskiia/?ref=rss


Ембаргото върху вноса на храни от ЕС и останалите страни, въвели санкции срещу Русия ще намали икономическия растеж на страните-производители, но и на самата Русия, твърди се в доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Според публикувания в понеделник доклад Норвегия, Полша, Унгария и Балтийските държави ще пострадат най-много от санкциите, тъй като износът на храна формира по-големи части от икономиките им.

ЕБВР посочва, че износът на храни за...

Две ромчета, сгушени под одеало на улицата, паникьосаха жителите на Благоевград

http://pik.bg/две-ромчета-сгушени-под-одеало-на-улицата-паникьосаха-жителите-на-благоевград-news223247.html

Две ромчета, сгушени под одеало на улицата, паникьосаха жителите на Благоевград

Случаен минувач забелязал около 10 часа две деца да лежат пред сградата на Американския университет в Благоевград. Те били свити под бор откъм входа за библиотеката, пише "Струма Бг".

Веднага бдителният гражданин подал сигнал на тел 112. На място са изпратени две линейки на Спешен център-Благоевград.

Вдигането на спешните екипи създаде суматоха сред благоевградчани и объркване, че се касае за пътен инцидент.

След лекарския преглед на двете деца, които са от ромски произход, е установено,че не се нуждаят от болнично лечение.

Кандидатите от листата на АБВ се помолиха за здравето и благополучието на българския народ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245107_+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%91%D0%92+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%

 В деня на светлия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица кандидатите от листата на АБВ от 24-ти МИР - София, Константин Проданов, Емил Димитров син, Д-р Николай Цуцумански, Росица Демирова,Атанас Петков и Петър Гецков запалиха свещ в памет на жертвите на наводненията в Бургас и се помолиха за здравето и благополучието на българския народ в църквата "Св. Николай Софийски". Последваха разговори с живущите в столичния район „Възраждане”. В градинката в близост до храма кандидатите на АБВ от 24-ти МИР подариха десетки книги на софиянци като част от инициативата "Подари книга,възроди любовта към познанието".


Джордж Клуни ще се жени на 27 септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291750

Американският актьор и режисьор Джордж Клуни и годеницата му, адвокатката Амал Аламудин ще се оженят на 27 септември вероятно във Венеция, съобщава в. "Кориере дела сера".
Сам Клуни потвърди новината по време на благотворителна вечеря в Палацо Векио във Флоренция, на която се набираха средства за борбата с Паркинсон. Американският актьор и режисьор Джордж Клуни и годеницата му, адвокатката Амал Аламудин ще се оженят на 27 септември вероятно във Венеция, съобщава в. "Кориере дела сера". Сам Клуни потвърди новината по време на благотворителна вечеря в Палацо Векио във Флоренция, на която се набираха средства за борбата с Паркинсон.

Гръцки полицейски шеф се снима с изпъната в нацистки поздрав ръка

http://www.cross.bg/snimkata-pozdrav-natzistki-1429359.html

/КРОСС/ Началникът на полицията на остров Идра в Гърция се сниманал с нацисткия поздрав по време на пътуване до Германия. Гръцкият вестник "Етнос" публикува снимката на лейтенант Йоргос Кагалос, която е направена през 2011 г. по време на посещение в Музея на транспорта в Нюрнберг. Публикуването на тази снимка е вид доказателство за широка подкрепа сред гръцката полиция за неонацистката Златна зора. Публикацията идва седмица преди гръцкият парламент да внесе закон, който ще постави извън закона отричането на Холокоста и словото на омразата. На снимката, полицаят стои в предната част на червен локомотив украсен с нацистки орел и свастика, докато ръката му се вдигна в нацистки поздрав. Вестникът съобщава, че снимката е изпратена анонимно в полицията, която разследва инцидента, но в крайна сметка не Карагалос не е наказан, поради липса на доказателства. В миналото името му е свързвано с десния екстремизъм. През юни 1999 г. той бе временно отстранен от поста си, след като той призна, използвайки служебния си пистолет да стреля за почест на гроба на бившия диктатор Георгиос Пападопулос, ръководител на военния преврат на 21 Април 1967, и лидер на хунтата, управлявала страната за следващите седем години. Смята се, че делото срещу него тогава е закрито поради липса на доказателства, пише "Български новини". Карагалос също участва в гръцката секция на Международната полицейска асоциация, където той е описан като "верен приятел и тих работник

Кичка Бодурова: Няма да влизам в къщата на ВИП брадър, ще подготвям концерт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291754

"Имах предложение за участие във ВИП брадър, но понеже ще подготвям концерта си, няма да мога да участвам в него. Така че - трябва да ме отпишете". Така певицата Кичка Бодурова отговори пред Нова телевизия на спекулациите, че ще участва във формата.
"Едно такова участие в един такъв формат е доста рисковано, но трябва да вярваш в себе си", "Имах предложение за участие във ВИП брадър, но понеже ще подготвям концерта си, няма да мога да участвам в него. Така че - трябва да ме отпишете". Така певицата Кичка Бодурова отговори пред Нова телевизия на спекулациите, че ще участва във формата. "Едно такова участие в един такъв формат е доста рисковано, но трябва да вярваш в себе си",

През юли средният осигурителен доход за страната е 676 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/09/2377099_prez_juli_sredniiat_osiguritelen_dohod_za_stranata_e/?ref=rss


Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юли тази година е 676.38 лв., показва новата статистика, публикувана на страницата на Националния осигурителен институт. 

Това е увеличение от 5.10 лв. спрямо средната стойност за предходния месец юни, когато осугиретлният доход за страната е 671.28 лв. През месец май обаче той е бил 681.99 лв. - с 5.61 лв. повече, отколкото е два месеца по-късно.

Средномесечният осигурителен доход за страната за последната година...

Сваленият малайзийски самолет ударен от "множество обекти"

http://offnews.bg/news/n_1/n_386323.html

Сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил ударен във въздуха от множество обекти, които са го поразили с голяма скорост. Това става ясно от доклад на холандски експерти, цитиран от Би Би Си. Според доклада няма доказателства за технически повреди или човешка грешка, довели до падането на самолета. 298 души загинаха при падането на малайзисйкият самолет край Донецк. Според разследващите трагедията самолетът е бил свален от проруски бунтовници. Очаквайте подробности.

Турчин, пренесъл хероин за 3 милиона през "Капитан Андреево", остава зад решетките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291737

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Хасковския окръжен съд спрямо Наил Саалам.
Срещу него е повдигнато обвинение за контрабанда затова, че на 24 август през Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” в съучастие с Тургут Дуран в качеството си на подбудител и помагач, Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Хасковския окръжен съд спрямо Наил Саалам. Срещу него е повдигнато обвинение за контрабанда затова, че на 24 август през Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” в съучастие с Тургут Дуран в качеството си на подбудител и помагач,

Преврат срещу прогерманския елит - това е 9 септември

http://www.cross.bg/partiya-bulgariya-suyuz-1429360.html

/КРОСС/Божидар Димитров, директор на НИМ, "24 часа" ДЕВЕТИ септември е една от преломните дати в българската история, когато държавата и народът са принудени да тръгнат по един различен от досегашния път. Освободен от идеологическите пристрастия, трябва да заявя, че на тази дата е извършен един държавен преврат срещу прогерманския политически елит, който управлява страната в годините на Втората световна война. Ако България беше останала открито или скрито в орбитата на нацистка Германия, безусловно щеше да претърпи много жестоки последици. Щеше да бъде териториално ампутирана, както се случи с някои съюзници на Хитлер, като например Унгария, които останаха с него до последния момент. Вместо това България завърши войната дори с териториална придобивка - Южна Добруджа, което е уникум в световната история. Това стана през 1940 г., по време на Втората световна война, благодарение на стеклите се обстоятелства. Друг е въпросът, че България беше заложена по вина на Великите сили, включително и на демократичните Съединени щати и Великобритания, които при подялба на света със Сталин буквално ни продадоха на Съветския съюз. Важно е да се знае обаче, че на 9 септември, властта не беше взета от комунистите, а от т.нар. Отечествен фронт, в който влизаха освен комунистическата партия и няколко буржоазни. Това са военният кръг "Звено", който държеше Българската армия и в този момент беше крупна военна сила с близо 600 хиляди войници и офицери

Сватбата на Джордж Клуни ще е на 27 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291727

Американският актьор и режисьор Джордж Клуни и годеницата му, адвокатката Амал Аламудин ще се оженят на 27 септември вероятно във Венеция, съобщава в. Американският актьор и режисьор Джордж Клуни и годеницата му, адвокатката Амал Аламудин ще се оженят на 27 септември вероятно във Венеция, съобщава в. "Кориере дела сера". Сам Клуни потвърди новината по време на благотворителна вечеря в Палацо Векио във Флоренция, на която се набираха средства за борбата с Паркинсон.

Защо е криво "кривото дърво" в Морската?

http://www.moreto.net/novini.php?n=263494

Една от емблемите на Морската градина на Варна е така нареченото криво дърво, което се намира в близост до възрожденската алея с паметници. Поколения варненци и гости на града са се спирали пред дървото с причудлива форма. Някои за да се снимат, други като малчуганите, за да се покатерят на клоните му.

Кичка Бодурова: Отпишете ме от ВИП брадър, ще подготвям концерт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291748

"Имах предложение за участие във ВИП брадър, но понеже ще подготвям концерта си, няма да мога да участвам в него. Така че - трябва да ме отпишете". Така певицата Кичка Бодурова отговори пред Нова телевизия на спекулациите, че ще участва във формата. "Едно такова участие в един такъв формат е доста рисковано, но трябва да вярваш в себе си",

Финансовото министерство пласира едногодишни ДЦК за 300 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Финансовото-министерство-пласира-едногодишни-ДЦК-за-300-млн-лв-_l.a_i.566257_at.1.html

Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година. Постигнатата...

Турчин, вкарал през „Капитан Андреево“ 15 кг хероин, остава в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291722

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Хасковския окръжен съд спрямо Наил Саалам.
Срещу него е повдигнато обвинение за контрабанда затова, че на 24 август през Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” в съучастие с Тургут Дуран в качеството си на подбудител и помагач, Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Хасковския окръжен съд спрямо Наил Саалам. Срещу него е повдигнато обвинение за контрабанда затова, че на 24 август през Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” в съучастие с Тургут Дуран в качеството си на подбудител и помагач,

"Ягуар" на италианец и "Ауди" изгоряха при пожар във врачански гараж (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291733

2 коли изгоряха до основи, а трета е пострадала при пожар, възникнал тази нощ във Враца, съобщава tribali.info.
Пламъците лумнали около 1.30 часа пред блок №67 в жилищен комплекс „Сениче“. Двете коли – „Ягуар“ и „Ауди“, паркирани под навеса, са изпепелени напълно.
Унищожени са регистрационните табели на колите и не може да се разбере какъв цвят са 2 коли изгоряха до основи, а трета е пострадала при пожар, възникнал тази нощ във Враца, съобщава tribali.info. Пламъците лумнали около 1.30 часа пред блок №67 в жилищен комплекс „Сениче“. Двете коли – „Ягуар“ и „Ауди“, паркирани под навеса, са изпепелени напълно. Унищожени са регистрационните табели на колите и не може да се разбере какъв цвят са

Нивата на парниковите газове в атмосферата - рекордно високи

http://europe.actualno.com/Nivata-na-parnikovite-gazove-v-atmosferata---rekordno-visoki--news_49076.html

До нечувано високи за последните 30 години стойности са достигнали нивата на парниковите газове в атмосферата. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от БТВ. Според учените тези тенденции подчертав...

Министерство на финансите пласира 300 млн. лв. дълг

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/ministerstvo-na-finansite-plasira-300-mln.-lv.-dylg-6021891

Постъпленията са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4 септември 2014 г. емисия едногодишни ДЦК в същия обем

Иракският парламент одобри новото правителство на премиера Хайдер ал Абади

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377094_irakskiiat_parlament_odobri_novoto_pravitelstvo_na/?ref=rss


Иракският парламент одобри новото правителство на премиера шиит Хайдер ал Абади, предадоха световните агенции. Кабинетът беше подкрепен от 177 от всички 328 депутати.

При представянето на своята управленска програма Абади обяви, че основни приоритети на неговото правителство ще бъдат изкореняването на тероризма и разрешаването на споровете с кюрдския автономен регион в северната част на страната.

Така Ирак се сдоби с кабинет повече от 4 месеца след парламентарните избори...

Григор Димитров падна до №10 в годишната ранглиста

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2377088_grigor_dimitrov_padna_do_10_v_godishnata_ranglista/?ref=rss


Григор Димитров загуби три позиции и вече заема десетото място в годишната ранглиста, която ще определи участниците във финалите на АТП.

Надпреварата ще се проведе 10 и 17 ноември в Лондон, а участие ще вземат осемте тенисисти, спечелили най-много точки през 2014 г.

Димитров беше седми в класацията пред US Open, но заради отпадането си още в осминафиналите загуби три позиции. Той беше изместен от шампиона Марин Чилич, финалиста Кей Нишикори и четвъртфиналиста Томаш...

Навършват се 70 години от нахлуването на Червената армия в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=263495

Днес се навършват 70 години от нахлуването на Червената армия на територията Царство България по време на Втората световна война. На тази дата през 1944 година в България е извършен държавен преврат в условията на окупация от СССР и с помощта на съветската армия.

Общините с блокирани 85 млн. лв. в КТБ с безлихвен заем от държавата

http://www.mediapool.bg/obshtinite-s-blokirani-85-mln-lv-v-ktb-s-bezlihven-zaem-ot-darzhavata-news224618.html

Седем общини ще получат безлихвени заеми от държавата заради блокираните им сметки в Корпоративна търговска банка. Общинските съвети на Бургас и Сливен вече взеха решение за искане на такива кредити. Общо 17 общини имат блокирани 85 млн. лв. в затворената КТБ, каза Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините пред Mediapool. По думите му безлихвени заеми от държавата ще теглят само общините, които нямат налични средства за неотложни разходи през следващите месец-два. Процедурата е съгласувана с Министерството на финансите, уточни Савов. Бургас иска 20.9 млн. лв. Във вторник общинският съвет на Бургас реши общината да поиска кредит от 20.9 млн. лв. от републиканския бюджет. "Съгласували сме всеки ход с Министерството на финансите", каза кметът Димитър Николов. Парите са необходими за разплащане на задължения за съфинансиране и изпълнение на проекти по оперативни програми, сред които водни проекти и за изграждането на регионалното депо по "Околна среда". С парите трябва да бъде покрити и част от щетите, нанесени от поройните дъждове в Бургаско. Предвижда се кредитът да бъде погасен, когато бъдат отблокирани парите в КТБ. На Сливен са нужни 12.2 млн. лв. На извънредна сесия в Сливен общинските съветници също одобриха искане на безлихвен заем от държавата за 12.2 млн. лева. Толкова е наличността на сметките на общината в поставената под специален надзор КТБ. Според предложението, внесено от кмета Кольо Милев, това затруднява текущите плащания на общината и изпълнението на някои от европроектите. В блокираните сметки са и средства от бюджета за издръжката на учебните заведения в града. Раднево и Гълъбово страдат заради неиздължени концесионни вноски Общините Раднево и Гълъбово пък имат финансови проблеми заради неизплатени средства от концесии от страна на държавата. Неотдавна кметът на Раднево Юлиян Илчев обяви, че общината е във фактически фалит и има риск за нормалното започване на учебната година на 15 септември. Раднево има неразплатени над 4.6 млн. лв. за капиталови ремонти. Община Гълъбово също е в тежко финансово състояние. Кметът Николай Тонев е спрял плащанията към фирми, които извършват услуги на общината. Натрупаните задължения към тях са над 1 млн. лв., което е една четвърт от общинския бюджет.

Бургас и Сливен искат заеми, гарантирани със сметки в КТБ

http://www.mediapool.bg/burgas-i-sliven-iskat-zaemi-garantirani-sas-smetki-v-ktb-news224618.html

Общинският съвет в Сливен ще гласува във вторник искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева, съобщи БТА.  Точно толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп.  Същото искане, но за 20 млн. лв.се очаква да бъде отправено и от община Бургас. Мотивът там са нуждите на града да се справи с щетите от наводненията.  Кмета на Сливен Кольо Милев е обосновал искането си със затруднения по текущите плащания на общината, второстепенните разпоредители с кредити, които застрашават изпълнението на някои европроекти. Справки сочат, че за разплащане на дейностите по европейските проекти са необходими 1 783 778 лева, за стари задължения - 5 241 870 лева, получени целеви средства - близо 92 000 лева. Проведени са били консултации между Министерството на финансите, Националното сдружение на общините и кметове на общини за намиране на временен механизъм, който да позволява на общините да извършват нормалната си работа, а именно отпускане от министъра на финансите на временни заеми за сметка на централния бюджет.

Берковица с дарителска кампания, ангажирани са над 60 доброволци за разчистването

http://www.cross.bg/voda-rabotyat-dobrovoltzi-1429358.html

/КРОСС/С техника на "Пожарна безопасност и защита на населението" и на местни фирми в Берковица продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението през нощта срещу петък.  Бедственото положение вече е отменено, работи се по укрепването на критичните точки, съобщи кметът Димитранка Каменова, цитиран от БНР. Смятаме, че двете критични точки сме ги овладели засега. Имаме днес над 60 доброволци, работят по домовете, дарителска кампания правим. Така че опитваме се да излезем от трудната ситуация, която беше. Има екип от град Монтана - работят по проектиране на две подпорни стени на блок шест в квартал "Заряница" и на улица "Синчец", ще ги съгласуваме с Басейнова дирекция и веднага ще ги подадем към Междуведомствената комисия, каза Каменова.  Остава бедственото положение в община Георги Дамяново. Две села там са без питейна вода. Във водопроводната мрежа на Дълги дел за битови нужди е пусната речна вода, а за пиене и готвене се осигурява бутилирана вода. Пето денонощие в село Говежда разчитат само на водоноски и доставки на бутилирана вода. Комисии на общинската администрация продължават описването на щетите и подготовката на документи за отпускане на помощи за пострадалите. В района работят повече от 60 доброволци.  

Германски топлинен счетоводител продаде бизнеса си в България на "Техем"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/09/2377096_germanski_toplinen_schetovoditel_prodade_biznesa_si_v/?ref=rss


Германската компания Ista, специализирана в предоставянето на услуги и уреди за отчитане и фактуриране на енергия и вода, напусна българския пазар, пише "Капитал daily" в днешния си брой. От 1 септември "Иста България" вече се казва "Данувиус" ЕООД и е 100% собственост на "Техем енерджи сървисис".

Управителят на "Техем" Милена Стоянова съобщи, че искането за придобиване е дошло от "Иста", а "Техем" е приело предложението. "Капитал Daily" се свърза с доскорошния управител на "Иста...

Върху 1/4 от България се копае в търсене на полезни изкопаеми

http://www.cross.bg/leva-polezni-izkopaemi-1429357.html

/КРОСС/ Върху почти 29 хил. кв. км от българската територия се добиват или търсят полезни изкопаеми. Това е над една четвърт от площта на България (111 000 кв. км), показват данни на Министерството на икономиката и енергетиката, предоставени на "Труд". Площите са двойно повече спрямо 2012 г. когато се е копаело върху 14,9 хил. кв. км. В статистиката обаче влизат и териториалните води на страната и нейната икономическа зона в Черно море. Благодарение на концесиите от началото на годината в министерството на икономиката са влезли 64,7 млн. лева, което обаче е с 20% по-малко в сравнение със същия период на 2012 г. Тогава в бюджета са постъпили над 77 млн. лева. Ведомството има начислени, но неполучени 37,5 млн. лева от концесии в края на юли. От тази сума 31 млн. лв. се падат на въгледобивните дружества. В момента в страната има 503 действащи концесионни договора за добив на полезни изкопаеми. Концесионната им площ е над 1,7 хил. кв. км. За сравнение преди две години раздадените концесии са били 438, на площ от малко над 1000 кв. км. Най-голямо увеличение има при концесиите за добив на строителни материали, които към момента са 374. Огромен е обаче ръстът на площите, върху които са дадени права за търсене и проучване. Докато през 2012 г. се е копаело върху 13,9 хил. кв. км, то сега този показател вече е 27,26 хил. кв. км. От началото на годината министерството е направило 335 проверки и е издало 3 наказателни постановления за 50 хил. лева

Покана за брифинг

http://press.mvr.bg/NEWS/news140909_03.htm

10 септември, 11.00 ч., сградата на СДВР /Антим I № 5/

"Ягуар" и "Ауди" изпепелени при пожар във врачански гараж (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291711

2 коли изгоряха до основи, а трета е пострадала при пожар, възникнал тази нощ във Враца, съобщава tribali.info.
Пламъците лумнали около 1.30 часа пред блок №67 в жилищен комплекс „Сениче“. Двете коли – „Ягуар“ и „Ауди“, паркирани под навеса, са изпепелени напълно.
Унищожени са регистрационните табели на колите и не може да се разбере какъв цвят са 2 коли изгоряха до основи, а трета е пострадала при пожар, възникнал тази нощ във Враца, съобщава tribali.info. Пламъците лумнали около 1.30 часа пред блок №67 в жилищен комплекс „Сениче“. Двете коли – „Ягуар“ и „Ауди“, паркирани под навеса, са изпепелени напълно. Унищожени са регистрационните табели на колите и не може да се разбере какъв цвят са

Сградата на полицията в Благоевград поразена от мълния

http://pik.bg/сградата-на-полицията-в-благоевград-поразена-от-мълния-news223233.html

Сградата на полицията в Благоевград поразена от мълния

Мълния падна върху сградата, където са дежурните екипи на МВР в Благоевград и нанесе сериозни щети.

Инцидентът стана вчера малко след 18 часа по време на гръмотевичната буря в Благоевград, съобщава Struma.com.

След удара техниката на полицията е повредена, изгорели са компютри, в момента се описват щетите.

За щастие на мястото, където е паднала мълнията не е имало хора.

Най-малко пет нови секции на изборите през октомври

http://www.grreporter.info/Nay-malko_pet_novi_sekcii_na_izborite_prez_oktomvri/16067

В последния ден от определения срок стана ясно, че са събрани достатъчно заявления, за да бъдат открити избирателни секции на остров Кос, град Гумениса в Северна Гърция и площад Караискаки в Атина.

прочети повече

Юрген Щарк: ЕЦБ се превръща в "лоша банка"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e48de60/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Ciurgen0Eshtark0Eecb0Ese0Eprevryshta0Ev0Elosha0Ebanka0H1796930C/story01.htm

Банката поема огромни рискове за баланса си с покупките на обезпечени с активи ценни книжа, посочи бившият ѝ главен икономист


Британският посланик ни съветва да прекратим зависимостта си от Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291645

„Най-важната задача на сегашното и следващите правителства е да прекратят зависимостта на България от Русия“, препоръча посланикът на Великобритания Джонатан Алън в интервю за БНТ.
Европейският съюз е готов да помогне на България да направи енергетиката си независима, каза дипломатът. По думите му по отношение на Русия прогнозите не са лесни и „Най-важната задача на сегашното и следващите правителства е да прекратят зависимостта на България от Русия“, препоръча посланикът на Великобритания Джонатан Алън в интервю за БНТ. Европейският съюз е готов да помогне на България да направи енергетиката си независима, каза дипломатът. По думите му по отношение на Русия прогнозите не са лесни и

Пловдив иска актуализация на общинския бюджет заради пороите

http://pik.bg/пловдив-иска-актуализация-на-общинския-бюджет-заради-пороите-news223231.html

Пловдив иска актуализация на общинския бюджет заради пороите

Заради пороите ръководството на община Пловдив ще иска актуализация на бюджета. Това ще стане на сесията на Общинския съвет на 11 септември, съобщи председателят на местния парламент Атанас Крушев пред Дарик. Исканата ревизия на бюджета е в размер на 1 075 000 лв.

С голяма част от парите ще се ремонтират улици и тротоари по населените места, които пострадаха от проливните дъждове през август. Асфалтовата настилка по улиците е силно разрушена, с множество дупки, пропадания и хлътвания, а тротоарите са със силно разрушени и с изпочупени плочки и бордюри. Всичко това е предпоставка за ПТП-та, аргументират се от местната власт.

Преди две седмици правителството отпусна над 1,5 милиона допълнителни средства на община „Родопи" за отстраняването на щетите от наводнението в началото на август. Кабинетът гласува 329 365 лева за аварийно изграждане на стоманобетонен мост над река Върлешница в село Първенец и 1 милион 248 хиляди лева за нова подпорна стена край река Дедевска в село Храбрино, съобщиха от общината.

Тези пари обаче са целеви и ще отидат само за ремонта на двата обекта. За останалите щети общината търси допълнително средства, съобщи кметът Пламен Спасов.


Военноморските сили почетоха паметта на загиналите в Тутраканската епопея

http://www.moreto.net/novini.php?n=263515

На 7 септември 2014 г. почетен караул и група венценосци от формирования на Военноморските сили участваха във военен ритуал по случай 98-та годишнина от Тутраканската епопея, научи Moreto.net. Да почетат паметта на загиналите в боевете за Тутракан през Първата световна война, чиито кости са погребани в мемориалния комплекс „Военна гробница 1916 г.

Разкритие! Целта на Доган - да натрие носа на раята

http://frognews.bg/news_75893/

Три цели са поставени пред кампанията на ДПС. Те нямат нищо общо с официално обявените от лидера на движението Лютви Местан толерантност и национално съгласие. Били са обсъдени и разпоредени за изпълнение още преди стартиране на предизборната надпревара в кабинета на Ахмед Доган в хотела в Бояна, където той живее от години.

Норвегия може да наеме затвор в Холандия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2377081_norvegiia_moje_da_naeme_zatvor_v_holandiia/?ref=rss


Норвегия планира да наеме места в затворите в Холандия, тъй като в скандинавската страна се удължава опашката на осъдените, изчакващи да се освободи място в местните килии. Освен това ремонтите на норвежките затвори всъщност ще намалят капацитета им, съобщи правосъдното министерство в Осло.

"В момента реда си чакат около 1300 осъдени и расте търсенето на пространство за задържане. Холандия вече е дала под наем за няколко години на Белгия затворнически капацитет", се казва в...

Пияна жена падна от тераса, пекла пържоли на мъжа си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291701

64-годишна жена от Симитли падна от тераса докато е пекла пържоли мъжа си, съобщи pirinsko.com.
Инцидентът е станал снощи малко след 22 часа. Когато лекарите от Спешна помощ пристигнали, за да откарат Шана Илиева установили, че тя е в нетрезво състояние.
Пострадалата е транспортирана с линейката до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, 64-годишна жена от Симитли падна от тераса докато е пекла пържоли мъжа си, съобщи pirinsko.com. Инцидентът е станал снощи малко след 22 часа. Когато лекарите от Спешна помощ пристигнали, за да откарат Шана Илиева установили, че тя е в нетрезво състояние. Пострадалата е транспортирана с линейката до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград,

И Богданов дол потъна в боклуци

http://www.zapernik.com/obshtestvo/i-bogdanov-dol-potuna-v-bokluci_34154/

Богданов дол

И Богданов дол потъна в боклуци.Но на кмета не му пука.При Кирил Леонов не беше така.

Читател

Запазва се тенденцията към понижение на речните нива

http://www.cross.bg/mesta-stryma-ponizhenie-1429355.html

/КРОСС/ По данни и прогнози на НИМХ, през това и следващото денонощие ще се запази тенденцията към понижение на речните нива в по-голямата част от страната, съобщават от МОСВ. Несъществени повишения са вероятни на отделни места в Западна България, предимно в поречията реките Струма и Места, както следва: - р. Места в горното течение и притоците ѝ р. Бела Места, р. Черна Места, р. Матандере, р. Демяница, р. Добринищка, р. Ретиже, р. Каменица, р. Костена, р. Брезнишка, р. Коница, р. Бистрица; - в басейна на р. Струма: р. Новоселска, р. Гращица, р. Елешница, р. Рилска, р. Бистрица.  

Трима младежи пострадаха, след като се обърнаха с кола край Радомир

http://www.zapernik.com/krimi/trima-mladeji-postradaha-sled-kato-se-oburnaha-s-kola-krai_34153/

Трима са пострадали при пътнотранспортно произшествие в Радомирско.

Инцидентът е станал около 20 минути след полунощ, на един километър от разклона на с. Долна Диканя посока Радомир.

Лек автомобил Фолксваген „Голф”, управляван от радомиреца Н.Б./20 г./, най-вероятно поради движение с несъобразена скорост се преобърнал в страни от пътя. Пострадали са возещите се в колата двама 25-годишни младежи и 19-годишно момиче, всички от гр. Радомир. Едното от момчетата е с...

Продължава

Фиркана жена от Симитли падна от тераса, пекла пържоли на мъжа си

http://pik.bg/фиркана-жена-от-симитли-падна-от-тераса-пекла-пържоли-на-мъжа-си-news223226.html

Фиркана жена от Симитли падна от тераса, пекла пържоли на мъжа си

Жена на 64 години от Симитли падна от тераса на къща, след като пекла пържоли на скарата за мъжа си, съобщи pirinsko.com. 

 Инцидентът е станал снощи малко след 22 часа.Когато лекарите от Спешна помощ пристигнали, за да откарат Шана Илиева установили, че тя е в нетрезво състояние.

Пострадалата е транспортирана с линейката до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, където след направеният преглед е установено счупване на таз.

Шана Илиева е оставена за лечение  в отделението по Хирургия.

Кандидати за народни представители от Бургас и Сливен се включиха в почистването на “Ченгене скеле”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HHyWFaca3CU/

Chengene skele

Кандидатитете за народни представители от ГЕРБ-Бургас и Сливен отмениха всички предизборни събития и днес цял ден са на място в рибарското селище „Ченгене скеле”, което е едно от най-сериозно засегнатите места в областта. Водачът на листата на ГЕРБ Сливен Десислава Танева. Галя Захариева, Мария Белова, Камен Костов заедно с общинския ръководител на партията в Бургас Иван Вълков, д-р Галина Милева  се срещнаха с рибарите и техните семейства и се включиха в почистването на домовете им.

Те се разделиха на групи, като една част от тях помагаха на местните в изхвърлянето на повредената покъщина, а други кандидати за народни представители участваха в запълването на повредените улични участъци. По молба на рибарите общинският координатор на ГЕРБ-Бургас Иван Вълков се включи в група, която работеше за възстановяване на електро и водоснабдяването в пострадалия район.

„Темата за нещастието на хората и сполетялото ги природно бедствие породи много спекулации, защото съвпадна с предизборната кампания. В такива моменти е  много важно да се обединим и да помогнем на нуждаещите се”, заяви Десислава Танева. По думите й структурата на ГЕРБ-Сливен не за първи път оказва подкрепа при подобни бедствия. Нейни представители са били сред първите, които са се отзовали при пострадалите жители във варненския квартал „Аспарухово”.

След незапомнените проливните дъждове в края на миналата седмица над 50 лодки в „Ченгене скеле” бяха отнесени в морето, като  част от тях не могат да бъдат възстановени, а 85 къщи на рибари са били наводнени.

Още в понеделник кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас, сред които Иван Вълков, Жечо Станков, Галя Василева и Живко Димитров посетиха пострадалото рибарско селище и обсъдиха с жителите му възможностите за помощ и справяне с трудната ситуация.

След взето решение от Изпълнителна комисия на ГЕРБ всички  кандидати за народни представители ще подпомогнат хората в пострадалите от наводненията региони. В инициативата като доброволци ще се включат всички структури на партията. Ще бъдат осигурени ботуши, лопати, кофи и всичко необходимо за разчистването на наводнените райони. Освен това, ГЕРБ ще осигури за пострадалите домакинства вода и стоки от първа необходимост.

Chengene skele 2

Последният Девети септември

http://noresharski.com/posledniyat-deveti-septemvri/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=posledniyat-deveti-septemvri

Автор: Иван Бедров, ClubZ

Девети септември ми купи палтенце
И каза: Честито, честито, момченце!…“

Преди дни отново срещнах сравнително млад човек, сравнително информиран, сравнително справящ се с живота, който между другото вкара в разговора репликата „Няма по-голям държавник от Тодор Живков“.

Всеки път задавам въпроси след подобни думи, защото ми е интересно какво мотивира много хора да мислят по този начин.

„300 лева беше заплатата, а колко беше една малка водка, а?“ Отговарям, че нито заплатата беше 300 лева, нито ме интересува колко е струвала малката водка, но това няма значение. След няколко минути обаче стигаме до окончателната калкулация, която показва, че човекът срещу мен може да си купи много повече малки водки с днешната си заплата, но какво от това… „А, бе, няма по-голям от него“.

Девети септември ми купи сандалки.
- Да припкат – заръча – краченцата малки!“

Имах една учителка по география, която твърдеше, че при комунизма е по-добре отколкото при капитализма – при капитализма баба й трябвало да мете двора с метла, докато при комунизма тя притежавала вече 2 (две) прахосмукачки.

Отново е 9 септември, отново ще има спорове кога е било по-добре – по „времето на бай Тошо“ или днес, отново БСП ще отбележи датата с активно участие на кандидат-депутати във всички мероприятия по повода.

Случайно или не, някакъв неизвестен за мен изпълнител се похвали по телевизията, че бил написал песента „Евала, Живков“. Вдъхновил се от „постиженията“. „Реших да съпоставя днешното време с онова, за да покажа отношението си към днешната ситуация в страната. Мога да кажа, че тогава беше по-хубаво, живееше се по-добре“, казва изпълнителят.

А после ми сложи в ръката геврече
- Хапни си! – Девети септември ми рече.“

Работата на историците е да уточняват какво точно и с какви последици се е случило на тази дата преди 70 години. Девети септември е символ на завой, след който идва комунистически режим с еднопарийно управление, който отнема основни права и свободи, репресира и физически унищожава хиляди, а към края си мутира и в опит за етническо прочистване.

Неудовлетворението от днешното състояние на правовия ред и икономиката лесно водят до извода, че тогава „беше по-добре“. Конкретният разговор обаче винаги разкрива, че е било по-добре за много малка избрана прослойка и че всъщност почти никой не иска връщане на онова време. Но понеже не говорим за онова време, а предпочитаме да го замитаме, затова все по-често ще чуваме млади хора, които въздъхват по „времената на бай Тошо“.

„Накрая, дечица, каква изненада!
И знаменце даде ми той за парада“.

Тези настроения се използват удобно от отделни партии, най-вече от БСП, която си остава „червената“ партия, „бившата комунистическа“, „стогодишна“ и т.н. Колкото и европейски и модерни позиции да записва в документите си БСП, това не й пречи да продължава да бъде партията на Девети септември, партията на Жабокрек, партията на „онова време“.

Докато евродепутатите от БСП гласуват за общ ден за отбелязване на жертвите на сталинизма и нацизма, колегите им в България отбелязват извършеното от партизани убийство на лекуващи се германски войници в Жабокрек. Докато излъченият от БСП външен министър обсъжда заедно с колегите си в Брюксел санкции срещу Русия, кандидат-депутати от партията обещават да преименуват булевард „Цариградско шосе“ в проспект „Владимир Путин“. И т.н….

Доскоро БСП безпроблемно живееше в двете си кожи. Една политика навън, друга – навътре. Едно правим в управление, друго говорим в опозиция. Сега партията е в тежка криза и се е вкопчила като удавник в най-носталгично настроените си избиратели.

В предизборната платформа на БСП не изненадва идеята за премахване на плоския данък, не изненадва намерението за наливане на държавни пари в индустрията, не изненадва и протиповоставянето на нови санкции срещу Русия. Изненадата е в това изречение:

„Противопоставяме се на приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП“.

Това е отчаян знак към най-консервативните избиратели – няма да ни пипате комунизма, няма да ни пипате Държавна сигурност, няма да ни пипате 16-ата република!

Обръщането назад е налице. Корнелия Нинова се снима пред паметника на Тодор Живков, Михаил Миков брани отпечатъка върху развитието на страната, оставен от „съветския модел на социализма“.

Мъката обаче е към своя край. Да е жива и здрава Мая Манолова. „Нейният“ изборен кодекс предвижда гражданите да могат да пренареждат листите. А точно най-консервативните говорители на левицата са най-любими на избирателите. В следващата си парламентарна група БСП ще има поне няколко подобни „екстремисти“, които ръководството няма да може да дисциплинира, т.е. да принуди да бъдат двулични. Партията се приближава до момента, в който ще трябва да изясни за себе си каква е – комунистическа, социалдемократическа, европейска, путинистка, угочавистка, или каквото си избере.

Затова този Девети септември е последният, или един от последните, които БСП може да употреби по стария начин – разкрачено и всеядно.

The post Последният Девети септември appeared first on Noresharski.com.

Промишленото производство с първи годишен спад от 11 месеца

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e48de64/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cpromishlenoto0Eproizvodstvo0Es0Epyrvi0Egodishen0Espad0Eot0E110Emeseca0H179690A0C/story01.htm

Активността в сектора остава свита основно заради намаленото производство на енергийни източници и незадоволителното представяне на добивния сектор


Благотворителен рицарски турнир и бал

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/blagotvoritelen-ricarski-turnir-i-bal-6021889

На 11 септември от 13.30 до 17.00 ч. в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", бул. "Цар Освободител" № 15 се организира събитие с благотворителен характер - рицарски турнир и бал

Пияна жена падна от тераса, със счупен таз е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291686

64-годишна жена от Симитли падна от тераса докато е пекла пържоли мъжа си, съобщи pirinsko.com.
Инцидентът е станал снощи малко след 22 часа. Когато лекарите от Спешна помощ пристигнали, за да откарат Шана Илиева установили, че тя е в нетрезво състояние.
Пострадалата е транспортирана с линейката до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, 64-годишна жена от Симитли падна от тераса докато е пекла пържоли мъжа си, съобщи pirinsko.com. Инцидентът е станал снощи малко след 22 часа. Когато лекарите от Спешна помощ пристигнали, за да откарат Шана Илиева установили, че тя е в нетрезво състояние. Пострадалата е транспортирана с линейката до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград,

Пазарната стойност на Facebook Inc надхвърли 200 млрд. долара

http://www.vesti.bg/novini/pazarnata-stojnost-na-facebook-inc-nadhvyrli-200-mlrd.-dolara-6021895

Пазарната стойност на Facebook Inc надхвърли 200 милиарда долара, което поставя компанията на Марк Зукърбърг сред най-големите корпорации в света.

Финансовото министерство пласира ценни книжа за 300 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291684

Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от министерството.
Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения на 08.09.2014 г. аукцион е 0,78%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,86%. Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от министерството. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения на 08.09.2014 г. аукцион е 0,78%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,86%.

Аграрният министър декларира общия си бизнес с Порожанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291650

Земеделският министър Васил Грудев декларира общия си бизнес с финансовия министър Румен Порожанов. Грудев е декларирал подадено заявление за освобождаване от поста зам.-председател в неправителствената организация – “Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Това стана с декларация за заемани длъжности 12 месеца Земеделският министър Васил Грудев декларира общия си бизнес с финансовия министър Румен Порожанов. Грудев е декларирал подадено заявление за освобождаване от поста зам.-председател в неправителствената организация – “Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Това стана с декларация за заемани длъжности 12 месеца

Сливен и Бургас искат спешен заем от държавата

http://econ.bg/Новини/Сливен-и-Бургас-искат-спешен-заем-от-държавата_l.a_i.566250_at.1.html

Община Сливен ще поиска от държавата безлихвен заем за над 12 милиона лева заради блокирани сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ)....

Една четвърт от езиците пред изчезване

http://www.moreto.net/novini.php?n=263485

Около 25 на сто от езиците в света са застрашени от изчезване в резултат на глобализацията и редица икономически фактори, сочат резултатите от изследване на учени от Кеймбриджския университет. Лингвисти и антрополози отдавна полагат усилия да разберат кои езици са на път да изчезнат.

Министерство на финансите пласира емисия от 300 млн. лева на ценни книжа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291676

Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от министерството.
Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения на 08.09.2014 г. аукцион е 0,78%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,86%. Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от министерството. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения на 08.09.2014 г. аукцион е 0,78%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,86%.

Софийските пожарникари и доброволци с обща демонстрация

http://press.mvr.bg/NEWS/news140909_02.htm

Инициативата е част от Седмицата на пожарната безопасност; по същото време пожарната служба в Кърджали ще отбележи 100 години от създаването си пред сградата на областната администрация в града

"Ауди" и "Ягуар" изгоряха след палеж във Враца

http://www.cross.bg/vratza-yagyar-avtomobil-1429354.html

/КРОСС/ Два леки автомобила са изгорели тази нощ във Враца, а трети е леко повреден след палеж, съобщиха от дирекцията на МВР в града. В 01.44 часа тази сутрин собственик на „Ауди" А4 подал сигнал в МВР, че минути по-рано неизвестно лице е запалило возилото му. Пристигналите на място пожарникари загасили пламъците, но е напълно унищожено не само „Ауди"-то, но и паркираният в близост до него лек автомобил "Ягуар". Той е с италиански регистрационни табели и е собственост на италиански гражданин. Освен това е стопен заден десен калник и броня на лек автомобил „Фолксваген Битъл", собственост на жителка от град Враца. Пострадалите автомобили нямат застраховка автокаско. Работата по случая продължава.  

Министерството на финансите продаде ДЦК за 300 млн. лв. при доходност 0.78%

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/09/2377079_ministerstvoto_na_finansite_prodade_dck_za_300_mln_lv/?ref=rss


Министерството на финансите пласира емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от ведомството. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения вчера аукцион е 0.78%.

Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците купиха книжата, е 99.22...

МВФ прогнозира слаб глобален икономически растеж от около 3%

http://econ.bg/Новини/МВФ-прогнозира-слаб-глобален-икономически-растеж-от-около-3-_l.a_i.566246_at.1.html

Шефът на Международният валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард намекна, че глобалният кредитор може да понижи прогнозите си за световния икономически...

ДНР: Републиката ще остане независима държава

http://www.cross.bg/statyt-spetzialniya-repyblika-1429353.html

/КРОСС/ Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) ще остане независима държава. За никакъв "специален статут" не може да се говори. Това заяви вицепремиерът на ДНР по социалните въпроси Александър Караман, предаде РИА Новости. Публикуваният от ОССЕ доклад от срещата в Минск на 5 септември, предполага приемането на закон за специалния статут на Донецка и Луганска области от страна на Украйна и провеждане на предсрочни избори. Премиерът на ДНР Александър Захарченко по-рано заяви, че представителите на самопровъзгласилите се републики ще се борят за независимост. Той подчерта, че точката на специалния статут не е окончателна. Същевременно, вицепремиерът на Донецката народна република (ДНР) Андрей Пургин заяви, че републиката не изключва диалог с Киев относно социалната и икономическата политика след изучаване на проектозакона на Украйна за специалния статут на Донбас.  

9-ти септември: 70 години от военния преврат и въставането на българския народ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/9-ti-septemvri-70-godini-ot-voenniya-prevrat-i-vustavaneto-na_34152/

На 9 септември 1944 г. България осъмва с военен преврат и правителство на Отечествения фронт с министър-председател Кимон Георгиев. Това става след като предния ден Съветската армия навлиза в България през Добруджа и така създава в страната революционна ситуация.

Различен прочит на датата Девети септември

Няма друга дата в новата ни история, която така да разделя българите и мненията да се отричат взаимно от „победа над монархофашизма” до „позорен и черен...

Продължава

Преврат срещу прогерманския елит - това е 9 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291055

ДЕВЕТИ септември е една от преломните дати в българската история, когато държавата и народът са принудени да тръгнат по един различен от досегашния път. Освободен от идеологическите пристрастия, трябва да заявя, че на тази дата е извършен един държавен преврат срещу прогерманския политически елит, който управлява страната в годините на Втората свет ДЕВЕТИ септември е една от преломните дати в българската история, когато държавата и народът са принудени да тръгнат по един различен от досегашния път. Освободен от идеологическите пристрастия, трябва да заявя, че на тази дата е извършен един държавен преврат срещу прогерманския политически елит, който управлява страната в годините на Втората свет

Огромен вулкан изригна пред лодка, пълна с туристи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291668

Вулканът Маунт Тавурвур направи почивката на турсите епично приключение като избухна пред очите им. Хората са били в лодката и плавали край привидно спокойния и живописен бряг на Папуа Нова Гвинея, когато вулканът се е разгневил непосредствено пред тях. Гледките и звуците на това природно явление ще ви оставят зашеметени.

Пътят към Евро 2016 на България стартира днес

http://www.cross.bg/evro-startira-baky-1429352.html

/КРОСС/ Тази вечер българският национален отбор по футбол започва своята кампания в квалификациите за Евро 2016. Играчите на Любослав Пенев стартират своята мечта с гостуване на Азербайджан в Баку от 19 часа. Евро 2016 във Франция ще е първото, на което ще участват 24 отбора, така че „лъвовете" имат доста по-голям шанс от предишни квалификации. За Европейското се класират първите два отбора във всяка група, а третите отиват на баражи. Преки конкуренти на българите са отборите на Италия, Хърватия, Азербайджан, Норвегия и Малта. Любослав Пенев ще трябва да се справи без капитана си Ивелин Попов, който счупи скула. Извън сметките е и Емил Гъргоров. Честта да изведе съотборниците си с капитанската лента довечера ще има Николай Бодуров. Температура на въздуха от 29 градуса предвиждат синоптиците за самото начало на мача. Той стартира в 21 часа местно време, а в най-топлите часове днес се очаква температурите в Баку да достигнат 35 градуса. „Баксел Арена" в азербайджанската столица се очаква да бъде пълен до краен предел. Капацитетът на стадиона не е особено голям - 12 хиляди зрители. Освен със съперника, българските футболисти ще трябва да се справят и с лошия терен на „Баксел Арена", който е доста неравен, а една част от него бе заградена и забранена за минаване, тъй като бяха поставяни нови чимове.  

iPhone 6 почти не се различава от предшественика си (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/-iPhone-6-почти-не-се-различава-от-предшественика-си-СНИМКИ-_l.a_i.566247_at.1.html

Премиерата на iPhone 6 трябва да бъде именно днес – 09.09.2014 година, но вече изтекоха снимки на устройството. Твърди се, че фотосите са направени...

Огромен вулкан изригна пред очите на туристи (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291628

Вулканът Маунт Тавурвур направи почивката на турсите епично приключение като избухна пред очите им. Хората са били в лодката и плавали край привидно спокойния и живописен бряг на Папуа Нова Гвинея, когато вулканът се е разгневил непосредствено пред тях.  Гледките и звуците на това природно явление ще ви оставят зашеметени. Вулканът Маунт Тавурвур направи почивката на турсите епично приключение като избухна пред очите им. Хората са били в лодката и плавали край привидно спокойния и живописен бряг на Папуа Нова Гвинея, когато вулканът се е разгневил непосредствено пред тях. Гледките и звуците на това природно явление ще ви оставят зашеметени.

Петима учени си поделят престижните награди "Ласкер"

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/petima-ucheni-si-podeliat-prestizhnite-nagradi-lasker-6021887

Призът за специален принос към медицинската наука се присъжда на Мери-Клер Кинг, която през 1990 г. идентифицира участък в човешката ДНК, съдържащ гена BRCA1

Комисар Василев: Не са стигнали до Камелия заради късо спасително въже

http://pik.bg/комисар-василев-не-са-стигнали-до-камелия-заради-късо-спасително-въже-news223219.html

Комисар Василев: Не са стигнали до Камелия заради късо спасително въже

Една от жертвите при потопа в Бургаско, Камелия, не е спасена заради късо спасително въже. Това разясни пред "Стандарт" шефът на бургаското подразделение на ГД "Противопожарна безопасност" комисар Васил Василев.

Трима негови подчинени не успяха да спасят 21-годишната Камелия Желязкова, макар да отишли на 15 минута след сигнала за потопа на пътя Бургас - Созопол в нощта на 5 срещу 6 септември. "Mожеше да e жива, ако бяхме оказали натиск на пожарникарите, ако ги бяхме заплашили или набили", сподели един от закъсалите хора - Боно Томов пред Нова телевизия.

Комисар Василев обясни, че като ръководител на структурата е направил, каквото е нужно. "Отидох лично в 2,30 ч, екипите вече бяха тръгнали. Опитал съм се да се разпоредя за всеки случай. Можете да видите по разпечатките - имало е над 500 обаждания от телефон 112 в цялата Бургаска област. Подобен потоп е имало през 1987 г. Сега няма сигнал за скъсана язовирна стена, да има потенциално опасен язовир. Така че никой не е могъл да очаква на главния път да се получи такава приливна вълна. Паднали са общо 186 л/кв.м., но това не е разпределено през денонощието, а се е изваляло на два пъти по 90 л", казва комисарят.

Комисарят обясни, че по време на потопа екипът му е разполагал с 4 дежурни автомобила, които са действали на различни адреси. "Всичко може да се види по секунди. Те са пристигнали за 15 минути от центъра на Бургас. Първо отиват на адрес до хотел "Приморец", веднага след това са пренасочени към случай със застрашени хора на ул. "Левски" 106. Там взимат от наводнено мазе трима души, карат ги в службата. Лично ги видях, бяха семейство от ромски произход. След 3 минути екипът, който е от трима души, получават сигнал и тръгват да отводняват същия адрес до хотел "Приморец", казва Василев.

Той допълни, че оттам отново тръгнали по сигнал за пътнотранспортно произшествие до хижа "Странджа", което е в парка Отманли. "Отиват с първия възможен автомобил. Никой не може да предположи, че на 300 м оттам ще тръгне такава вода. Там виждат само една кола, всички други 4-5 са в дерето. Викат втори автомобил, с по-висока проходимост, 4x4, опитват се да спасяват с въже, влизат 40-50 м, стигат до 20 м от хората, но това е - краят на въжето е застопорено в мантинелата, иначе не могат да се държат на краката си. То просто не стига!", разказа Василев.

Той допълни, че разбира трагедията на близките на починалите, разбира и рибарите. "Но като се замислим, кое е законно от тези постройки там, има ли някакво разрешение за строеж в този водосбор? Защото гледаш, че е на крачка от морето, но не разбираш какво би могло да дойде иззад гърба ти", посочи Василев.

Вече върви досъдебно производство по случая, най-вероятно ще бъде направена и проверка на действията на пожарникарите и от експерти от Главната дирекция. "Трябва да се вземе мнението на всички очевидци, да се погледне отстрани на нещата. Преди 2 часа разговарях с родителите на загиналото дете по тяхно желание, те самите виждат каква е била ситуацията и трябва да отбележа, че се опитват обективно да погледнат на случилото се. След като са си заминали двама човека, вероятно сега, погледнато отстрани, е могло да се подходи по-друг начин", казва комисар Василев.

Той обаче е категоричен, че "действаме на момента - при вода, която тече под ъгъл 45 градуса срещу служителите. Всичко е подадено на телефон 112, всички разговори се записват, вижда се кой къде е отишъл. Но всички тези приказки, че служителите били сънени, е абсурдно! Трябва да си пълен темерут и не знам какъв човек да си, за да спиш, докато пътуваш натам! Това ми е много обидно, защото тези момчета са отивали да спасяват хора. И затова съжалявам, че изпадам в ситуация да се обяснявам за всяка минута".

Комисарят заяви, че план за действие при подобна ситуация няма. "Това не е ежедневие. Всеки, попаднал в тази ситуация, би го отработил по по някакъв си негов начин, тук няма правила. Но такава е атмосферата сега, нямаме доверие един на друг. Но пък и не е нормално така да нападат някакви хора. Имало е много очевидци, които могат да изяснят истината и как са действали пожарникарите", заключи Василев.

„Застрахователно дружество Евроинс” АД издаде първата полица по застраховка “Кибер отговорност” на интернет портала „Дир.бг”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291671

„Застрахователно дружество Евроинс „Застрахователно дружество Евроинс" АД издаде първата полица по застраховка "Кибер отговорност" на интернет портала „Дир.бг". Застраховка "Кибер отговорност" е предназначена за компании работещи в сферата на информационните технологии или такива, значителен дял от чийто търговски оборот се извършва онлайн, включително портали за електронна търговия

„Застрахователно дружество Евроинс” АД издаде първата полица по застраховка “Кибер отговорност” на интернет портала „Дир.бг”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291674

„Застрахователно дружество Евроинс" АД издаде първата полица по застраховка "Кибер отговорност" на интернет портала „Дир.бг". Застраховка "Кибер отговорност" е предназначена за компании работещи в сферата на информационните технологии или такива, значителен дял от чийто търговски оборот се извършва онлайн, включително портали за електронна търговия „Застрахователно дружество Евроинс" АД издаде първата полица по застраховка "Кибер отговорност" на интернет портала „Дир.бг". Застраховка "Кибер отговорност" е предназначена за компании работещи в сферата на информационните технологии или такива, значителен дял от чийто търговски оборот се извършва онлайн, включително портали за електронна търговия

Пловдив станал културна столица заради София, твърди сътрудничка на "Варна 2019"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263502

Пловдив стана Европейска столица на културата заради близостта си до София. Това заяви неофициално за Topnovini.bg сътрудничката на „Варна 2019” Биляна Раева, която иначе е официален представител на местната община в Брюксел. Дипломатката коментира, че София си имала всички дадености, за да получи престижната титла, а нивото на културния живот там било несравнимо по-високо, отколкото в Пловдив и Варна.

ГЕРБ прати кандидати при бедстващите, БСП дари пари

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/gerb-prati-kandidati-pri-bedstvashtite-bsp-dari-pari-6021888

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ от Бургас и Варна, членове и симпатизанти на партията вече помагат на жителите на с. Ново Паничарево

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване