Адвокат Марковски: Няма нужда от отмъщения и зверства, а от практически добри резултати

http://www.cross.bg/markovski-advokatut-vasilev-1429328.html

/КРОСС/Възможна е сделка между прокуратурата и Цветан Василев. Това е законно, заяви в студиото на Нова тв адвокат Марин Марковски.  Той уточни, че това е релна възможност, при условие, че прокуратурата е коректна. Ако не е коретна, тя може да обещае пред камерите, че няма арестува банкера и да промени мярката му, но впоследствие да му устрои зрелищен арест, коментира адвокатът.  Вчера адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ - Константин Симеонов, обяви, че клиентът му се намира в Белград, от където работи за оздравяването на банката и планът му ще бъде внесен в БНБ. Той обаче посочи, че този план ще е трудно да се приложи, ако Цветан Василев е в чужбина, както и ако се върне в България, но веднага бъде арестуван. От прокуратурата пък заявиха, че задържането на Василев е в компетенциите на Интерпол. „Има отговор на въпроса. Когато адвокатът казва, че е в Сърбия, въпросът е къде се намира Василев. Отговорът е: „Навсякъде другаде, но не в Сърбия. Това е закачката. Фактологията обаче, която се изписа във вестниците е, че е там. Това е само едно предположение", коментира информацията адвокат Марковски. Има два закона, посочи адвокат Марин Марковски - Закон за екстрадицията, европейската заповед за арест и други международни договори, че ние сме членки на Интерпол. Прокуратурата вече е започнала процедура - има вече европейска заповед за арест, когато се знаеше, че той е бил във Виена

Акула уби плувец край австралийски плаж

http://www.vesti.bg/novini/akula-ubi-pluvec-kraj-avstralijski-plazh-6021880

Мъж загина, след като беше жестоко нахапан от акула във водите на залива Байрън , намиращ се в северния край на Ню Саут Уелс, Австралия, предаде АФП.

Англия и Испания стартираха с победи (резултати и класирания от евроквалификациите)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291452

Англия и Испания тръгнаха с победи в квалификациите за Евро 2016. Британците сломиха с 2:0 Швейцария в Базел с два гола на новия играч на "Арсенал" Дани Уелбек.

Така те затвърдиха убийствена статистика срещу този съперник, от когото са губили едва три пъти в историята - два около Втората световна война и за последно през 1981 г.

Испания показ Англия и Испания тръгнаха с победи в квалификациите за Евро 2016. Британците сломиха с 2:0 Швейцария в Базел с два гола на новия играч на "Арсенал" Дани Уелбек. Така те затвърдиха убийствена статистика срещу този съперник, от когото са губили едва три пъти в историята - два около Втората световна война и за последно през 1981 г. Испания показ

Срещата при главния прокурор за КТБ пазена в тайна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2376981_sreshtata_pri_glavniia_prokuror_za_ktb_pazena_v_taina/?ref=rss


Точният ден на срещата при главния прокурор Сотир Цацаров, който ще покани банкери и финансисти, за да обсъдят ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), засега е неизвестен. Причината е че участниците в беседата не искали разгласяването й. Преди няколко дни  в. "Стандарт" писа, че уговорката е срещата да се проведе във вторник.

От държавното обвинение заявиха за "Дневник" неофициално, че ще или днес, или в петък. Пазени в тайна са и участниците в срещата.

Идеята...

В Хасково е открит паметник на Завистта

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/09/2376656_v_haskovo_e_otkrit_pametnik_na_zavistta/?ref=rss


От вчера в центъра на Хасково се издига паметник на Завистта. Творбата на местния скулптор Господин Тенев изобразява митологичния Икар в устрем да полети, но две ръце на скелет опитват да пречупят крилете му.

"Българският Икар" е наименованието на триметровата творба, съобщи БТА.

Това не е паметник, пред който се поставят цветя - той е направен за пречистване на душата, ако този, който застане пред него, все пак я има, каза кметът на града Георги Иванов на церемонията по...

"Тоалей" - разказ от Александър Шпатов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/09/2376857_toalei_-_razkaz_ot_aleksandur_shpatov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" на "Дневник" представяме още един кратък градски разказ от новия сборник на Александър Шпатов  "#НаЖивоОтСофия", любезно предоставен от издателство "Колибри" и избран от автора по повод днешния ден.

Сборникът излезе на пазара на 1 септември, а през октомври  ще се появи и на английски език. Екипът на "Колибри" подготвя и смартфон приложение, разработено въз основа на текста "Да изживееш този град", включен и като въведение към сборника.С него всеки, посетил...

Външният министър Митов: Има опасност от внос на терористи у нас

http://www.cross.bg/mitov-nato-sreshta-1429325.html

/КРОСС/ "Заплахата от „Ислямска държава" е много голяма и сериозна. За първи път терористична организация се сдобива с такива територии, произвежда петрол и го продава. Първата стъпка трябва да бъде елиминирането на ислямистите в Ирак. Този конфликт не е далеч от нас и има опасност от внос на терористи. Повечето от тях имат европейски паспорти и могат да минават през нашата територия. Точно поради тази причина трябва да работим в пълно съгласие с нашите западни съюзници, за да спрем преминаването на тези хора. Необходими са силни превантивни мерки." Това заяви в сутрешния блок на БНТ външният министър Даниел Митов. "Изборният процес в чужбина ще бъде наблюдаван много пряко, за да бъдат избегнати всякакви нарушения. Призовавам всички наши сънародници зад граница да се възползват от правата си и да гласуват. Наясно сме с проблема за „мъртвите души" в избирателните списъци, но този проблем трябва да бъде адресиран към ЦИК", обясни Митов. Министърът коментира и последната среща на върха в НАТО в Уелс. "Тази среща беше уникална. НАТО обяви, че ще гарантира сигурността на Източните държави", коментира министърът.  

Британският посланик препоръча България да прекрати енергийната зависимост от Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2376978_britanskiiat_poslanik_preporucha_bulgariia_da_prekrati/?ref=rss


Най-важната задача на сегашното и следващите правителства е да прекратят зависимостта на България от Русия, препоръча посланикът на Великобритания Джонатан Алън в интервю за БНТ.

Европейският съюз е готов да помогне на България да направи енергетиката си независима, каза дипломатът. По думите му по отношение на Русия прогнозите не са лесни и затова е важно да се намерят нови енергийни източници както в България, така и в други членки на ЕС. 

Не виждам как "Южен поток"...

ЕС утвърди новия кръг санкции срещу Русия, но ще изчака с влизането им в сила

http://www.moreto.net/novini.php?n=263492

Икономическата война между Русия и Запада се изостря, след влизането в сила на новите санкции на ЕС срещу Москва. Макар да е имало разногласия сред страните-членки, пакетът с репресивни мерки е бил одобрен от Съвета на ЕС и влиза в сила от днес ( 09.

ГЕРБ сложи ботуши в калта, загърби изборните дебати

http://frognews.bg/news_75885/

Участието ни в почистването в наводнените райони не е част от предизборната кампания на партията, заяви в ефира на Нова телевизия Цветан Цветанов от ГЕРБ. Днес той, Цецка Цачева и Десислава Атанасова ще помагат на хората от наводненото Горно Дамяново.

Моят брат вярва в Аллах

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291139

Рано сутринта гледах разследване на Нова телевизия за „незаконни общежития" на ислямски секти у нас. Обобщено информацията е следната: деца на бедни мюсюлмани се настаняват в апартаменти в Айтос и други градове. Получават храна, обучение и бъдеще. Най-добрите се изпращат в Турция, където получават: храна, образование и бъдеще. Посланието Рано сутринта гледах разследване на Нова телевизия за „незаконни общежития" на ислямски секти у нас. Обобщено информацията е следната: деца на бедни мюсюлмани се настаняват в апартаменти в Айтос и други градове. Получават храна, обучение и бъдеще. Най-добрите се изпращат в Турция, където получават: храна, образование и бъдеще. Посланието

Моят брат вярва в Аллах

http://www.cross.bg/bulgariya-razberete-bratya-1429326.html

/КРОСС/Рано сутринта гледах разследване на Нова телевизия за „незаконни общежития" на ислямски секти у нас. Обобщено информацията е следната: деца на бедни мюсюлмани се настаняват в апартаменти в Айтос и други градове. Получават храна, обучение и бъдеще. Най-добрите се изпращат в Турция, където получават: храна, образование и бъдеще. Посланието на разследващите е: страхувайте се! Най-вероятно трябваше да се страхувам. След новините от Ирак и Сирия, където джихадисти режат глави, включително и на коглеги, да трбява да умра от страх. Но не умрях, а леко се дразня. Нима различните са убийци? Невежеството казва: да. Щом си различен, значи си опасен. Аз знам какво искаха да кажат колегите. Да, има фондации, които се опитват да вербуват фундаменталисти. Да ги изпратят в чужбина и да се върнат с раници, пълни с динамит. Ама не е така. Не само че не е така, но и цялата тази паника и страх, който се насажда сред хората, са убийствено вредни. Най-голямата грешка, която веднага виждам, е насаждането на стереотипи и наричането. Още по-големият проблем е невежеството. Защо Отец Иван от Нови хан е светец, според колегите? Той е построил незаконни постройки и подслонява хората в името на Бог, нали? Имаше подписки, защити, репортажи по телевизиите. Защо мюсюлманите да не могат да имат Отец Иван? Разбирам тревогите. Джихадиски фондации върлуват в България от години. Тяхната философия е модерна и сравнима с националфашизма на Хитлер

Средното образование е задължително, за да се живее в XXI век, а не по закон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291083

Какво е нужно на детето ми, за да не остане безработен и на помощи, когато порасне? Няма родител, който да не си е задавал този въпрос. И отговорът всъщност не е изненадващ - образование.
Едва 19% от хората с основно или по-ниско образование ще имат работа през 2028 г.
Това показват средносрочните и дългосрочните прогнози за развитието на пазара Какво е нужно на детето ми, за да не остане безработен и на помощи, когато порасне? Няма родител, който да не си е задавал този въпрос. И отговорът всъщност не е изненадващ - образование. Едва 19% от хората с основно или по-ниско образование ще имат работа през 2028 г. Това показват средносрочните и дългосрочните прогнози за развитието на пазара

Каква трябва да бъде предизборната кампания?

http://politics.actualno.com/Kakva-trjabva-da-byde-predizbornata-kampanija-news_49050.html

България отново е в предизборна кампания. Според мнозина вече си личи, че стратегиите са отдавна познатите - облъчване с досадни клипове и платени репортажи, заливане с гръмки обещания и много, много ...

Нивата на реките продължават да се понижават

http://society.actualno.com/Nivata-na-rekite-prodyljavat-da-se-ponijavat--news_49052.html

Ще се запази тенденцията към понижение на речните нива в по-голямата част от страната, съобщават от МОСВ. Несъществени повишения са вероятни на отделни места в Западна България, предимно в поречията ...

"Множество обекти" свалили малайзийския самолет над Украйна

http://europe.actualno.com/Mnojestvo-obekti-svalili-malajzijskija-samolet-nad-Ukrajna--news_49053.html

Сваленият над Източна Украйна „Боинг 777” на Малайзийските авиолинии е бил поразен от „множество обекти”, които са пробили корпуса му с висока скорост. Това с...

Водата в няколко старозагорски села е негодна за пиене

http://starazagora.actualno.com/Vodata-v-njakolko-starozagorski-sela-e-negodna-za-piene-news_49054.html

Бедственото положение в старозагорските общини Раднево и Опан остава. Oчаква се след заседание на общинските кризисни щабове следобед то да бъде отменено. Водата не е годна за пиене и битови цели в с...

Има регистрирани 414 секции зад граница за изборите

http://frognews.bg/news_75884/

Днес е последният ден, в който българите живеещи в чужбина могат да подават заявления за откриване на изборни секции. В МВнР имаме доста работа по организирането на изборите в чужбина. До момента има 414 регистрирани секции зад граница. Организацията е тежка. Най-много са секциите в Турция. Там има 157 изборни секции. Това каза в сутрешния блок на БНТ служебният министър на външните работи Даниел Митов.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291460

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

6 години бедните са над 20%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291039

През 2007 г. отношението на средните доходи на 20-те процента най-бедни и 20-те процента най-богати от домакинствата у нас е било 7 пъти. През 2012 г. е 6 пъти. Има тенденция тази разлика леко да се свива.
Като цяло обаче има устойчивост при данните за бедността и неравенството в последните 5-6 години у нас.  Как всъщност е най През 2007 г. отношението на средните доходи на 20-те процента най-бедни и 20-те процента най-богати от домакинствата у нас е било 7 пъти. През 2012 г. е 6 пъти. Има тенденция тази разлика леко да се свива. Като цяло обаче има устойчивост при данните за бедността и неравенството в последните 5-6 години у нас. Как всъщност е най

Преглед на печата, вторник, 9 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-9-септември_l.a_i.566222_at.1.html

24 часа: Застраховки за пенсия или държавата фалира България има нужда от въвеждането на нови форми за покриване на осигурителните рискове, за...

Холандия ще публикува първия доклад за сваления над Украйна самолет

http://www.mediapool.bg/holandiya-shte-publikuva-parviya-doklad-za-svaleniya-nad-ukraina-samolet-news224617.html

Властите в Холандия обявиха, че във вторник ще публикуват предварителния доклад за свалянето на малайзиския полет MH17 в Източна Украйна. В трагедията с пътническия самолет загинаха близо 300 души. От Борда за авиационна сигурност (DSB) казват, че текстът ще съдържа данни, събрани от черните кутии на боинга, от спътникови и други снимки, както и информация от радари. Засега не е ясно дали по изложените факти ще може да се посочи кой е изстрелял ракетата, с която се смята, че е свален самолетът. Малайзия заяви преди два дни, че доказателствата за стрелба, идваща от територия, контролирана от бунтовниците, са "много убедителни". Окончателното заключение за това какво се е случило в небето над Украйна това лято ще бъде готово вероятно след около година.

Изтича срокът, в който кабинетът да преустанови участията си в търговски дружества

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291442

Броени часове остават до изтичане на срока, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите участия в търговски дружества и управата на неправителствени организации, съобщи БГНЕС.
Членовете на правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев, подадоха своите декларации по Закона за предотвратяване и Броени часове остават до изтичане на срока, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите участия в търговски дружества и управата на неправителствени организации, съобщи БГНЕС. Членовете на правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев, подадоха своите декларации по Закона за предотвратяване и

Обновеният Перперикон ще бъде открит днес

http://pik.bg/обновеният-перперикон-ще-бъде-открит-днес-news223183.html

Обновеният Перперикон ще бъде открит днес

Изцяло обновеният Перперикон ще бъде официално открит днес, инфорамира Нова тв. Туристическият обект ще бъде представен с цялото си художествено осветление и с изключителни атракции.

Резерватът е изцяло направен като парк, с алеи, стълбища, дървени пътеки. Идеята за музей завършва проекта „Дом на богове и хора”.

Изтича срокът за отстраняване на конфликт на интереси на премиера и министрите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291435

Броени часове остават до изтичане на срока, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите участия в търговски дружества и управата на неправителствени организации, съобщи БГНЕС.
Членовете на правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев, подадоха своите декларации по Закона за предотвратяване и Броени часове остават до изтичане на срока, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите участия в търговски дружества и управата на неправителствени организации, съобщи БГНЕС. Членовете на правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев, подадоха своите декларации по Закона за предотвратяване и

Две варненски местности със смущения във водоподаването

http://www.moreto.net/novini.php?n=263499

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария местност Пчелина и местност Франга Дере ще имат смущения във водоподаването . Очаква се аварията да бъде възстановено до 17 часа, информират още от дружеството.

Хърватинът Марин Чилич е новият крал на US Open

http://offnews.bg/news/n_1/n_386269.html

Хърватинът Марин Чилич спечели тазгодишното издание на турнира US Open, след като надигра японеца Кей Нишикори с 6:3, 6:3, 6:3. Освен победата на Чилич, самият финал на турнира бе исторически. Това е първият финал на турнир от големия шлем без представител на челната десетка при мъжкия тенис от 12 години насам. Двубоят е и първият финал на турнир от големия шлем от 2005 г. насам, който не включва Федерер, Надал или Джокович. Шампионът Марин Чилич успя да надиграе Новак Джокович на 1/2 финала, което е и първа загуба на сърбина на турнир от големия шлем от играч по-млад от него.

Съседи мародерстват, докато пострадали от наводнението разчистват къщите си

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d1%8a%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

Докато все още очакват да бъдат разчистени отломките от срутените им къщи, наши съграждани са изправени пред друг проблем – съседи, които мародерстват в имотите им. За това се оплака пред екип на радио „Добруджа“ Елена Димитрова, чиято къща се намира на бул. „Русия“ 43. […]

ЕС ще обсъжда отново санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/es-shte-obsazhda-otnovo-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news224616.html

Страните членки на Европейския съюз ще обсъдят и в сряда прилагането на новите санкции срещу Русия заради действията й в Украйна. Късно вечерта в понеделник страните от Европейския съюз приеха новите санкции срещу Русия, но обявиха, че ще изчакат няколко дни с прилагането им, за да видят как действа примирието между властите и проруските сепаратисти в Украйна. "В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Санкциите целят да насърчат "промяна в действията на Русия за дестабилизиране на Източна Украйна". Говорителката на европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич коментира във вторник, че засега примирието изглежда се спазва, макар и с отделни инциденти. Украинският посланик в ЕС Костянтин Елисеев обаче призова европейците да приложат бързо санкциите, отбелязва Ройтерс. Дипломати са коментирали пред "Ройтерс" обаче, че държави от ЕС, които са се обявили за забавяне на санкциите, използват този повод да спрат нови санкции срещу Русия и да избегнат ответни мерки от Москва. "Ройтерс" припомня, че това разделение не е ново и традиционно Полша и трите балтийски републики са привърженици на твърдата линия спрямо Москва, докато Унгария и Словакия публично са се обявявали против. Този път според дипломат от ЕС, цитиран от агенцията, във втората група са били още Австрия, Финландия, Швеция, Кипър. Германия обаче е също за твърди действия - канцлерът Ангела Меркел е заявила в понеделник на закрита среща с депутати от нейната партия, че санкции трябва да има независимо от примирието, защото Москва непрекъснато нарушава дадените обещания и продължава да държи свои войски в Украйна. В същото време Москва лобира за отлагане на санкциите. Руският посланик в ЕС е разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Според Ройтерс посланикът е призовал ЕС да се увери, че примирието в Украйна се спазва. Един от проблемите пред решението за санкците на базата на оценката за примирието обаче е, че ЕС няма механизъм за проверка на място, твърди Ройтерс. В такъв случай всяко правителство трябва да направи собствена оценка. ЕС винаги е твърдял, че санкциите ще бъдат отменени, акоРусия престане да дестабилизира Украйна. Според западен дипломат, цитиран от Асошиейтед прес, се очаква санкциите на Европейския съюз да бъдат координирани с нов кръг санкции срещу Руската федерация от страна на Съединените щати. Американските наказателни мерки са готови, но правителството на президента Барак Обама иска да изчака, за да действа координирано с ЕС, за да действат в единен фронт срещу Русия и да увеличат до максимум ефекта от санкциите. Очаква се новият кръг западни санкции да направи още по-тежки ограниченията над руския енергиен и оръжеен сектор, посочва Асошиейтед прес. Наказателните мерки вероятно ще включват още затягане на забраната за взимане на международни кредити за срок от над 90 дни до 30 дни. Очаква се и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, да бъдат добавени в черния списък със замразени активи и забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ, допълни цитираният от АП дипломат, който пожелал да запази анонимност. Вестник "Уолстрийт джърнъл" припомня, че новите санкции, ако бъдат приложени, ще разширят броя на руските предприятия, които не могат да набират средства на европейските капиталови пазари, като в техния списък ще попаднат три големи държавни компании, показват документите, до които е получило достъп световното издание. На засегнатите "Газпромнефт", "Транснефт" и "Роснефт" ще бъде забранено да събират средства с документи, чийто падеж настъпва след повече от 30 дни. Засегнати ще бъдат и три компании от отбранителната промишленост - "Оборонпром", "Уралвагонзавод" и "Обединената авиостроителна корпорация", забранява се продажбата на стоки с двойна употреба, и се налагат санкции на 24 души, отбелязва изданието. Компаниите са с над 50 на сто държавна собственост, а "Роснефт" се управлява от близкия до Путин Игор Сечин, отбелязва в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Страните членки на Европейския съюз ще обсъдят и в сряда санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/stranite-chlenki-na-evropeiskiya-sayuz-shte-obsadyat-i-v-sryada-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news224616.html

Страните членки на Европейския съюз ще обсъдят и в сряда прилагането на новите санкции срещу Русия заради действията й в Украйна. Късно вечерта в понеделник страните от Европейския съюз приеха новите санкции срещу Русия, но обявиха, че ще изчакат няколко дни с прилагането им, за да видят как действа примирието между властите и проруските сепаратисти в Украйна. "В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Санкциите целят да насърчат "промяна в действията на Русия за дестабилизиране на Източна Украйна". Говорителката на европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич коментира във вторник, че засега примирието изглежда се спазва, макар и с отделни инциденти. Украинският посланик в ЕС Костянтин Елисеев обаче призова европейците да приложат бързо санкциите, отбелязва Ройтерс. Дипломати са коментирали пред "Ройтерс" обаче, че държави от ЕС, които са се обявили за забавяне на санкциите, използват този повод да спрат нови санкции срещу Русия и да избегнат ответни мерки от Москва. "Ройтерс" припомня, че това разделение не е ново и традиционно Полша и трите балтийски републики са привърженици на твърдата линия спрямо Москва, докато Унгария и Словакия публично са се обявявали против. Този път според дипломат от ЕС, цитиран от агенцията, във втората група са били още Австрия, Финландия, Швеция, Кипър. Германия обаче е също за твърди действия - канцлерът Ангела Меркел е заявила в понеделник на закрита среща с депутати от нейната партия, че санкции трябва да има независимо от примирието, защото Москва непрекъснато нарушава дадените обещания и продължава да държи свои войски в Украйна. В същото време Москва лобира за отлагане на санкциите. Руският посланик в ЕС е разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Според Ройтерс посланикът е призовал ЕС да се увери, че примирието в Украйна се спазва. Един от проблемите пред решението за санкците на базата на оценката за примирието обаче е, че ЕС няма механизъм за проверка на място, твърди Ройтерс. В такъв случай всяко правителство трябва да направи собствена оценка. ЕС винаги е твърдял, че санкциите ще бъдат отменени, акоРусия престане да дестабилизира Украйна. Според западен дипломат, цитиран от Асошиейтед прес, се очаква санкциите на Европейския съюз да бъдат координирани с нов кръг санкции срещу Руската федерация от страна на Съединените щати. Американските наказателни мерки са готови, но правителството на президента Барак Обама иска да изчака, за да действа координирано с ЕС, за да действат в единен фронт срещу Русия и да увеличат до максимум ефекта от санкциите. Очаква се новият кръг западни санкции да направи още по-тежки ограниченията над руския енергиен и оръжеен сектор, посочва Асошиейтед прес. Наказателните мерки вероятно ще включват още затягане на забраната за взимане на международни кредити за срок от над 90 дни до 30 дни. Очаква се и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, да бъдат добавени в черния списък със замразени активи и забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ, допълни цитираният от АП дипломат, който пожелал да запази анонимност. Вестник "Уолстрийт джърнъл" припомня, че новите санкции, ако бъдат приложени, ще разширят броя на руските предприятия, които не могат да набират средства на европейските капиталови пазари, като в техния списък ще попаднат три големи държавни компании, показват документите, до които е получило достъп световното издание. На засегнатите "Газпромнефт", "Транснефт" и "Роснефт" ще бъде забранено да събират средства с документи, чийто падеж настъпва след повече от 30 дни. Засегнати ще бъдат и три компании от отбранителната промишленост - "Оборонпром", "Уралвагонзавод" и "Обединената авиостроителна корпорация", забранява се продажбата на стоки с двойна употреба, и се налагат санкции на 24 души, отбелязва изданието. Компаниите са с над 50 на сто държавна собственост, а "Роснефт" се управлява от близкия до Путин Игор Сечин, отбелязва в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

ЕС прие санкциите срещу Русия, но ги отложи с "няколко дни"

http://www.mediapool.bg/es-prie-sanktsiite-sreshtu-rusiya-no-gi-otlozhi-s-nyakolko-dni-news224616.html

Страните от Европейския съюз одобриха в понеделник нови санкции срещу Русия заради ролята й в Украйна, но решиха да изчакат с прилагането им, за да оценят дали се спазва крехкото примирие между сепаратистите и властите в Киев. Мерките, ограничаващи възможността на водещи руски производители и доставчици на петрол да набират средства от капиталовите пазари в Европа, трябваше да влязат в сила във вторник. Но няколко държави са предложили да се изчака малко, за да се помогне на обявеното в петък прекратяване на огъня, обяснява "Ройтерс". Според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой решението е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия.  „Влизането в сила на санкциите чрез публикуването им в Официалния вестник на ЕС ще стане в следващите няколко дни. Това ще осигури време за оценка на прилагането на споразумението за примирие в Украйна и на мирния план. В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично“, се посочва в изявление от кабинета на Ромпой. Пред „Ройтерс“ дипломати споделят,  че държави от ЕС, които са се обявили за забавяне на санкциите, използват този повод да спрат нови санкции срещу Русия и да избегнат ответни мерки от Москва. Източник на "Ройтерс" казва, че не е ясно колко ще се изчака и кога ще бъдат задействани договорените санкции. След извънредната среща на дипломатите в понеделник вечерта се предполага, че ново тяхно заседание ще има в сряда. Но той казва, че изглежда ще е нужна политическа подкрепа за санкциите от по-високо правителствено ниво, което е признак за продължаваща липса на единство в ЕС по въпроса. "Ройтерс" припомня, че това разделение не е ново и традиционно Полша и трите балтийски републики са привърженици на твърдата линия спрямо Москва, докато Унгария и Словакия публично са се обявявали против. Този път според дипломат от ЕС, цитиран от агенцията, във втората група са били още Австрия, Финландия, Швеция, Кипър. Германия обаче е също за твърди действия - канцлерът Ангела Меркел е заявила в понеделник на закрита среща с депутати от нейната партия, че санкции трябва да има независимо от примирието, защото Москва непрекъснато нарушава дадените обещания и продължава да държи свои войски в Украйна. Междувременно в понеделник вечер президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко са разговаряли по телефона за мирното уреждане на кризата в Източна Украйна. Двамата са продължили обсъждането на стъпките, допринасящи за мирно уреждане на ситуацията. Путин и Порошенко са подчертали значението на осъществяването на ефективен мониторинг на режима за прекратяване на огъня от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Шотландия остава извън ЕС, ако се отдели от Великобритания

http://www.cross.bg/shotlandiya-nezavisima-podade-1429323.html

/КРОСС/ "Ако Шотландия бъде провъзгласена за независима на предстоящия референдум, новата държава ще трябва да подаде молба за членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО." Това заяви официалният представител на Еврокомисията Пиа Аренкилде Хансен. "Няма промяна в становището на ЕС по въпроса. Бъдещето на Шотландия ще решат шотландците, които на този етап продължават да са британски граждани. Ако на референдума Шотландия бъде провъзгласена за независима от Обединеното кралство, новото държавно образувание ще трябва да подаде надлежно молба за встъпване в ЕС и НАТО", поясни той. През февруари т.г. председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в интервю за ВВС предупреди, че някои страни-членки на ЕС могат и да блокират встъпването на Шотландия в Съюза, в случай на провъзгласяване на независимост, пише News7. Според политическите наблюдатели обаче, португалецът е имал предвид най-вече Испания. Евентуалната опозиция на Мадрид би била наистина повече от логична. Ако се допусне независима Шотландия да стане член на ЕС, случилото се би могло да окуражи испанската провинция Каталуня да стори същото. Референдумът за независимост на Шотландия ще се проведе на 18 септември. Ако мнозинството гласували кажат "да", Шотландия ще излезе от състава на Обединеното кралство на 24 март 2016 г.  

Официално откриват обновения Перперикон

http://www.cross.bg/ofitzialno-otkrivat-obnoveniya-perperikon-1429324.html

/КРОСС/Изцяло обновеният Перперикон ще бъде официално открит днес. Туристическият обект ще грейне с цялото си художествено осветление и с изключителни атракции. Резерватът е изцяло направен като парк, с алеи, стълбища, дървени пътеки. Идеята за музей завършва проекта „Дом на богове и хора". Наскоро проф. Николай Овчаров призна, че има идея да превърне Перперикон в Музей на религиите. Досега установихме, че във всеки период от 7000-годишната история на върха различните народи са го смятали за свещено място", обоснова се той. Археологическият му екип досега е разкрил праисторическо каменно све-тилищо, по-късни отари на бог Дионис, добре запазен римски храм, християнски черкви от IV-VI в. и важен мюсюлмански мавзолей. Предвижда се тези сгради да бъдат добре обозначени и по-важните находки от тях да се експонират на местата си.

Янакиева и Бинев за акцията на ГЕРБ - популизъм и лицемерие

http://www.cross.bg/horata-yanakieva-hora-1429321.html

/КРОСС/ „Това е поредната доза популизъм. Не тези демонстративни упражнения решават проблемите на хората, а липсата на държавност в отношенията към хората е най-голямата беда. Трябва анализ на причините за наводненията." Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Росица Янакиева от АБВ, която коментира акцията на ПП ГЕРБ, която изпрати всичките си кандидат-депутати да помагат в пострадалите райони. Същевременно тя добави, че цялата отговорност се прехвърля на местната власт, но тази власт е част от държавността. „Има органи, които трябва да контролират. Общините нямат такива функции. Отговорностите на общината са за почистване урбанизираната част", каза още тя. „Намесата на държавата трябва да бъде превантивна, а не след това. Трябва да избираме хора, които се сещат преди, а не след. За жалост продължаваме да избираме само между тези, които са доказали своята некадърност. Дори в Библията е описано - потопите идват, за да изтрият греховете на хората. Подкрепата трябва да бъде невидима. Политиците трябва да създадат система, която да се бори с проблемите на хората, а не да ходи на място. Тази намеса на политиците е чисто лицемерие. Помощта трябваше да бъде на секундата, а не 4-5 дни след това. В Хасково например трябваше да се действа веднага, всичко останало е лицемерна проява, свързана само с политически дивиденти. Тези хора трябва да се срамуват, че са довели нещата до тази ситуация

Обновеният Перперикон ще бъде открит днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291418

Изцяло обновеният Перперикон ще бъде официално открит днес, инфорамира Нова тв. Туристическият обект ще бъде представен с цялото си художествено осветление и с изключителни атракции.
Резерватът е изцяло направен като парк, с алеи, стълбища, дървени пътеки. Идеята за музей завършва проекта „Дом на богове и хора”. Изцяло обновеният Перперикон ще бъде официално открит днес, инфорамира Нова тв. Туристическият обект ще бъде представен с цялото си художествено осветление и с изключителни атракции. Резерватът е изцяло направен като парк, с алеи, стълбища, дървени пътеки. Идеята за музей завършва проекта „Дом на богове и хора”.

Младежкият театър чества юбилей

http://www.cross.bg/teatur-dondykov-teaturut-1429322.html

/КРОСС/Младежкият театър започна подготовка за тържествата, посветени на 70-ия рожден ден на трупата и на 80-та годишнина на Николай Бинев, чието име носи театърът. Първата премиера е на голяма сцена на 24 и 25 септември - "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абър в превод на Златна Костова. Ивайло Христов дебютира като режисьор и на "Дондуков", след като вече постави "Заешка дупка" на същия автор в "199". В съвременната черна комедия се вихрят Койна Русева, Станка Калчева, Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Стефан Мавродиев. Детският мюзикъл "Момо" по Михаел Енде е проект на Ина Божидарова и Веселка Кунчева. Публиката ще види нови версии на хитовете от 70-те и 80-те "Кухнята" и "Еквус". Малин Кръстев ще постави авторския си драматургичен текст "Семеен албум", а Стефан Мавродиев - "Иванов" на любимия му Чехов. Абсолвентката от НАТФИЗ Анастасия Събева, която влиза в афиша със спектакъла си "Женска управия", ще се пробва и с култовия текст на Шодерло дьо Лакло "Опасни връзки". Васил Дуев вероятно ще работи по "Пилето" на Уилям Уортън. Марий Росен посяга към творби на Чехов, Кафка и Хесе. На паметната дата 25 януари 1945 година театърът има първа премиера „КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"- постановка П. К. Стойчев, инсценировка Нина Стойчева - Данчова

Откриват обновеният Перперикон днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291429

Изцяло обновеният Перперикон ще бъде официално открит днес, инфорамира Нова тв. Туристическият обект ще бъде представен с цялото си художествено осветление и с изключителни атракции.
Резерватът е изцяло направен като парк, с алеи, стълбища, дървени пътеки. Идеята за музей завършва проекта „Дом на богове и хора”. Изцяло обновеният Перперикон ще бъде официално открит днес, инфорамира Нова тв. Туристическият обект ще бъде представен с цялото си художествено осветление и с изключителни атракции. Резерватът е изцяло направен като парк, с алеи, стълбища, дървени пътеки. Идеята за музей завършва проекта „Дом на богове и хора”.

От Брюксел поискали да помогнат на КТБ, но Чобанов не реагирал

http://www.cross.bg/bryuksel-hursev-chobanov-1429316.html

/КРОСС/ „Ще има бърза финансова смърт на институциите, ако изведнъж КТБ отвори и започнат да се раздават пари. Идеята за изплащане на малки суми може да стане, ако то е част от цялостен план", коментира казуса „КТБ" в ефира на ТВ7 финансистът Емил Хърсев. „Становището на Брюксел е, че банката трябва да бъде отворена. От Брюксел нямат нищо против да се помогне на КТБ с различни сценарии, но има бездействие от българска страна. Бившият финансов министър Петър Чобанов е имал среща в Брюксел в края на мандата си, на която е било заявено становището, че Корпоративна търговска банка трябва да бъде спасена и е била изразена готовност за помощ от Европейския съюз при различни сценарии. По-нататъшни действия от наша страна обаче не последвали. След като виждате в чии листи е Чобанов трябва да ви е ясно откъде идва бездействието на правителството и на БНБ", каза от своя страна Стоян Александров. „Не виждам нищо лошо, която и да е било институция, да си сформира собствено мнение за този казус, но от прокуратурата стана ясно, че няма никакви основания за нещо различно освен възстановяването, оздравяването и оставянето на КТБ да работи", добави Хърсев и сравни ситуацията с банката с човешките болести - „Организмът на един човек си отива, ако не се вземат навременни мерки". По думите на Александров, прекалено много се спекулира с намесата на държавата, която се свързва само с харчене

"Ботев" преотстъпи Доре в румънския "Клуж"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2376996_botev_preotstupi_dore_v_rumunskiia_kluj/?ref=rss


"Ботев" даде под наем нападателя си Феребори Доре в "Клуж", обявиха от клуба. Конгоанският футболист ще играе в румънския отбор до края на сезона.

В договора е записана опция "Клуж" да купи Доре. Ако това се случи след 30 юни, "канарчетата" ще получат допълнителни бонуси.

"Ботев" ще получи и процент при продажба на футболиста в трети клуб от "Клуж", допълват.

Доре беше привлечен от Станимир Стоилов през зимата. Той стана част от мащабната селекция, но заради...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/09/2376883_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето какви ще са новинанрските акценти на деня:

Блъснаха момиче на пешеходна пътека в столицата

http://www.cross.bg/puteka-momiche-peshehodna-1429320.html

/КРОСС/Младо момиче бе блъснато от лек автомобил на пешеходна пътека на булевард "Стамболийски" в София. Инцидентът е станал рано тази сутрин, съобщи ТВ 7 и уточни, че движението е било спряно временно заради случилото се. От "Пирогов", където е било закарано момичето, съобщават, че то е контактно и няма опасност за живота му. Шофьорът е идвал от центъра и е предприел неправилно изпреварване - навлязъл в насрещното платно и изпреварил на пешеходната пътека, обясняват очевидци. "Поведението му е арогантно. Да му вземат книжката завинаги", обяснява свидетел.  

Плевнелиев лично си поискал 1 млн. от държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_386265.html

Президентът Росен Плевнелиев сам поискал да увеличат бюджета му с 980 000 лв., пише „Преса“. В писмо до заместник финансовия министър Кирил Ананиев от 2 септември държавният глава обяснява, че администрацията му спешно се нуждае от средствата. Три дни по-късно проектът на финансовото министерство вече е готов и ресорният министър Румен Порожанов предлага кабинетът да даде допълнителни пари на Плевнелиев. С исканата сума бюджетът на президентството ще стане най-големият от началото на мандата на Плевнелиев. В Закона за бюджета за 2014 г. е записано, че са предвидени 5,569 млн. лв. Така сега сумата ще набъбне на 6,549 млн. лв. В мотивите на финансовото министерство за осигуряването на ресурси е записано, че 179 хил. лв. са необходими за разходи за персонал заради законодателни промени, а 801 хил. лв. са за финансиране на международната програма на президента и за посрещане на чужди делегации и гости. На заседанието си в сряда кабинетът на Георги Близнашки ще одобри отпускането на общо 6 млн. лв. допълнителни разходи по бюджетите на президента, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската национална телевизия (БНТ). Президентът и вицепрезидентката Маргарита Попова останали без средства за пътуване, става ясно от поректа на постановлението. За да изпълнят международната си програма до края на годината, за двамата са необходими допълнително 801 хил. лв. Други 179 000 лв. са заделени в графата "разходи за персонал". Бюджетът на президента беше орязан с 12%. През 2013 година парите за президентската администрация бяха 6.3 млн. лв. За 2014 г. те бяха орязани със 767 000 лв. Исканото попълнение в бюжета сега възлиза общо на 980 хил. лв. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и на СЕМ, който се нуждае от още 105 хил. лв. за издръжка и осъществяване на мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги. Най-голямата част от отпуснатите пари отиват в БНТ - пет милиона лева са необходими на държавната телевизия за цифровизацията.

Изборните секции в чужбина достигнаха рекорден брой

http://www.moreto.net/novini.php?n=263483

Изборните секции в чужбина достигна рекорден брой. До момента разкритите места за гласуване зад граница са 402, което е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния парламентарен вот на 12 май, когато врати отвориха 227 секции.

Фед планира по-строги капиталови стандарти за банките

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e47967b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cfed0Eplanira0Epo0Estrogi0Ekapitalovi0Estandarti0Eza0Ebankite0H1796710C/story01.htm

Допълнителният капитал, който най-големите щатски трезори трябва да поддържат, ще бъде съобразен със зависимостта им от краткосрочно финансиране


Село, залято от наводненията, иска награда от държавата за кмета си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291423

Димитровградското село Странско беше залято от два язовира преди 3 дни, имаше наводнени къщи, издавени животни, но не и загинали хора. Причина за това са единствено действията на кмета Фильо Стоев.
Кметът разказа, че рано сутринта излязъл на лов, но видял, че улиците са наводнени, а проливният дъжд не спира. Димитровградското село Странско беше залято от два язовира преди 3 дни, имаше наводнени къщи, издавени животни, но не и загинали хора. Причина за това са единствено действията на кмета Фильо Стоев. Кметът разказа, че рано сутринта излязъл на лов, но видял, че улиците са наводнени, а проливният дъжд не спира.

12,5 млн. лв. на Община Сливен са блокирани в КТБ

http://sliven.actualno.com/125-mln-lv-na-Obshtina-Sliven-sa-blokirani-v-KTB-news_49043.html

12,5 млн. лева на Община Сливен са блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ). Сред тях са и делегираните средства от държавния бюджет за издръжката на учебните заведения в града. Заради недостиг...

Какво е за теб 9 септември?

http://viewpoint.actualno.com/Kakvo-e-za-teb-9-septemvri-news_49046.html

Какво е 9 септември 1944? Въпросите и днес са повече от отговорите. Татяна Ваксберг говори с ученичка, изследовател и писател, за да уточни поне това: едни и същи ли са въпросите, които вълнуват раз...

Откриха кости от нов вид огромни динозаври

http://interest.actualno.com/Otkriha-kosti-ot-nov-vid-ogromni-dinozavri-news_49047.html

Кости, извадени от земните недра при разкопки в Танзания, доведоха до откриването на нов вид огромни тревопасни динозаври, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Костите от динозавъ...

Вучич: Сърбия не е въвела и няма да въведе санкции за Русия

http://balkani.actualno.com/Vuchich-Syrbija-ne-e-vyvela-i-njama-da-vyvede-sankcii-za-Rusija-news_49048.html

Сърбия не е въвела и няма да въведе санкции по отношение на Русия. Това заяви сръбският премиер Александър Вучич в ексклузивно интервю пред първия заместник директор на ИТАР-ТАСС Михаил Гусман. "...

Външният министър Митов: Има опасност от внос на терористи

http://pik.bg/външният-министър-митов-има-опасност-от-внос-на-терористи-news223180.html

Външният министър Митов: Има опасност от внос на терористи

Заплахата от "Ислямска държава" е много голяма и сериозна. За първи път терористична организация се сдобива с такива територии, произвежда петрол и го продава. Първата стъпка трябва да бъде елиминирането на ислямистите в Ирак. Този конфликт не е далеч от нас и има опасност от внос на терористи. Повечето от тях имат европейски паспорти и могат да внимават през нашата територия. Точно поради тази причина трябва да работим в пълно съгласие с нашите западни съюзници, за да спрем преминаването на тези хора. Необходими са силни превантивни мерки, поясни Митов. Това каза в сутрешния блок на БНТ служебният министър на външните работи Даниел Митов. Изборният процес в чужбина ще бъде наблюдаван много пряко, за да бъдат избегнати всякакви нарушения.

Призовавам всички наши сънародници зад граница да се възползват от правата си и да гласуват. Наясно сме с проблема за "мъртвите души" в избирателните списъци, но този проблем трябва да бъде адресиран към ЦИК, обясни Митов. Министърът коментира и последната среща на върха в НАТО в Уелс. Тази среща беше уникална. НАТО обяви, че ще гарантира сигурността на Източните държави. Говоря за Прибалтийските републики и Финландия. Всички държави-членки на НАТО се обявиха твърдо за териториалната цялост на Украйна и осъдиха агресивните действия на Русия. Черно море се явява обединяващата зона на двата конфликта, които бушуват в света. Говоря за Източна Украйна и Близкия Изток. Точно поради тази причина ние трябва да се грижим за сигурността на нашата Черноморска акватория, разкри Митов.



Залято село иска награда за кмета си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291416

Димитровградското село Странско беше залято от два язовира преди 3 дни, имаше наводнени къщи, издавени животни, но не и загинали хора. Причина за това са единствено действията на кмета Фильо Стоев.
Кметът разказа, че рано сутринта излязъл на лов, но видял, че улиците са наводнени, а проливният дъжд не спира. Димитровградското село Странско беше залято от два язовира преди 3 дни, имаше наводнени къщи, издавени животни, но не и загинали хора. Причина за това са единствено действията на кмета Фильо Стоев. Кметът разказа, че рано сутринта излязъл на лов, но видял, че улиците са наводнени, а проливният дъжд не спира.

Холандия ще публикува днес първия доклад за сваления над Украйна самолет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2376982_holandiia_shte_publikuva_dnes_purviia_doklad_za/?ref=rss


Властите в Холандия обявиха, че във вторник ще публикуват предварителния доклад за свалянето на малайзиския полет MH17 в Източна Украйна. В трагедията с пътническия самолет загинаха близо 300 души.

От Борда за авиационна сигурност (DSB) казват, че текстът ще съдържа данни, събрани от черните кутии на боинга, от спътникови и други снимки, както и информация от радари.

Засега не е ясно дали по изложените факти ще може да се посочи кой е изстрелял ракетата, с която се смята,...

Части от София 12 часа без вода днес - вижте къде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291419

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията.
Във връзка с разкриване на връзка между уличен водопровод и сградно водопроводно отклонение на ул. „Борова гора”, с. Долни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с разкриване на връзка между уличен водопровод и сградно водопроводно отклонение на ул. „Борова гора”, с. Долни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.

Заради наводнението Бургас ще поиска 20 млн. лв., гарантирани с влог в КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2376985_zaradi_navodnenieto_burgas_shte_poiska_20_mln_lv/?ref=rss


Общинският съвет в Бургас на извънредно заседание днес ще одобри искането на заем от държавата в размер на 20 млн. лв. за покриване на щетите от наводнението. Градът разполага със сумата, но тя е блокирана в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Би Ти Ви. 

Част от парите ще бъдат използвани за ремонт на разрушената инфраструктура.

Съветниците ще одобрят и по 6000 лева финансова помощ за подпомагане на семействата на две от жертвите на...

Джордж Клуни и Амал Аламудин се женят на 27 септември

http://www.cross.bg/klyni-amal-dzhordzh-1429319.html

/КРОСС/Американският актьор и режисьор Джордж Клуни и годеницата му, адвокатката Амал Аламудин ще се оженят на 27 септември вероятно във Венеция, съобщава в. "Кориере дела сера". Сам Клуни потвърди новината по време на благотворителна вечеря в Палацо Векио във Флоренция, на която се набираха средства за борбата с Паркинсон. "Бих искал да кажа на Амал, че я обичам страшно много и нямам търпение да се оженя за нея", каза Клуни пред журналисти. "Къде ще се оженим ли? Все още не сме решили. Вероятно във Венеция", добави той. Булката ще носи елегантна рокля на Оскар де ла Рента, според слуховете. Меденият месец ще се сведе вероятно три или четири дни.  

Азерският тим по-евтин от Ивелин Попов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290881

Целият състав на Азербайджан е по-евтин от Ивелин Попов, сочи поглед в сайта “Трансфермаркт”. Общата стойност на съперника ни в днешната евроквалификация е 7,18 млн. евро. А контузеният капитан на България е на кота 8 млн. От родния състав за мача в Баку най-скъп е Георги Миланов - 5 млн. евро.

Сред азерите най-високо е оценен крилото Джихан Йоз Целият състав на Азербайджан е по-евтин от Ивелин Попов, сочи поглед в сайта “Трансфермаркт”. Общата стойност на съперника ни в днешната евроквалификация е 7,18 млн. евро. А контузеният капитан на България е на кота 8 млн. От родния състав за мача в Баку най-скъп е Георги Миланов - 5 млн. евро. Сред азерите най-високо е оценен крилото Джихан Йоз

За да се спасим от фалит – застраховки за пенсия

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-da-se-spasim-ot-falit-zastrahovki-za-pensiia-6021876

Ако не бъдат взети мерки за компенсиране на демографската ситуация, България ще затъне в дългове, предупреждава отчетът на изпълнението на демографската стратегия на страната за 2013 г.

Жена-пилот спасила семейство от комин на покрив

http://frognews.bg/news_75881/

Mъжът и жената се бяха покатерили на покрива, защото вилата им беше почти цялата потънала във вода. Бяха доста изплашени и премръзнали..."Това разказва пред вестник "Марица" кап. Петя Спасова от авиобаза Крумово, която с другите от екипажа е изпратена в помощ на възрастното семейство в курортното градче.

Продължава да вали на места в страната, температурите остават около 25 градуса

http://pik.bg/продължава-да-вали-на-места-в-страната-температурите-остават-около-25-градуса-news223165.html

Продължава да вали на места в страната, температурите остават около 25 градуса

Днес облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над Западна България и североизточните райони, където на отделни места ще превали краткотрайно. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София 25°.

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.

Над планините ще има променлива облачност, по-значителна над Рило-Родопската област. Главно там на места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб. Максимална температура на 1200 метра около 18°, на 2000 метра около 12°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, над южното крайбрежие намаляваща до предимно слънчево. Максимални температури 26-28°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Бомба рани осем души в чилийското метро

http://www.mediapool.bg/bomba-rani-osem-dushi-v-chiliyskoto-metro-news224615.html

Експлозия избухна в метрото на чилийската столица Сантяго де Чиле, и рани осем души, предаде AFP. Взривът е избухнал в ресторант за бързо хранене на метростанция “Военна школа” (Escuela Militar). Бомбата е била заложена в кофа за боклук.Властите не изключват възможно увеличаване на броя на пострадалите. Чилийските власти заявиха, че експлозията в метрото в столицата Сантяго де Чиле притежава всички белези на терористичен акт, предаде РИА Новости, цитирайки изказване на представителя на правителството на страната Алваро Елисалде. „В резултат на този акт пострадаха невинни хора, а това заслужава осъждане и обединяване на всички чилийци”, изтъкна Елисалде.

Излиза докладът за асансьорa, убил една жена в София

http://www.mediapool.bg/izliza-dokladat-za-asansyora-ubil-edna-zhena-v-sofiya-news224614.html

Във вторник Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София на 19-ти август, загина жена. Последното заключение на агенцията относно причините, довели до трагичния инцидент, беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма.

Излиза докладът за асансьорът, убил една жена в София

http://www.mediapool.bg/izliza-dokladat-za-asansyorat-ubil-edna-zhena-v-sofiya-news224614.html

Във вторник Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София на 19-ти август, загина жена. Последното заключение на агенцията относно причините, довели до трагичния инцидент, беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма.

Бомбен атентат в чилийското метро

http://www.cross.bg/stolitza-bomba-santyago-1429317.html

/КРОСС/ 7 души бяха ранени, след като бомба избухна на метростанция в чилийската столица Сантяго. По всяка вероятност е бил взривен натъпкан с различни фрагменти пожарогасител, който е бил поставен в кофа за боклук пред щанд за храна. Това е най-тежкият инцидент със заложена бомба в Сантяго за тази година. 28 взривни устройства бяха открити досега в чилийската столица, като част от тях не експлодираха. До момента нямаше ранени. За повечето атентати отговорност поемат анархистки групи, които настояват за освобождаването на свои съмишленици, осъдени в Испания. Все още обаче никой не е заявил, че стои зад последния взрив. Говорителят на чилийското правителство Алваро Елисаде заяви, че бомбеният атентат "има всички характеристики на терористичен акт, извършен, за да навреди на невинни хора", предава btvnews.  

И днес ще се проведе уъркшоп с аниматори и лектори от Световния анимационен фестивал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263482

Откриването на Световния анимационен фестивал наближава, и въпреки, че още не е започнал, съпътстващите го събития текат с пълна сила, съобщиха организаторите за Moreto.net. През уикенда се проведоха три детски работилници - в кварталите "Аспарухово", "Владиславово" и "Младост".

Представят пълния доклад за асансьора, убил жена в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291411

Днес Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София на 19-ти август, загина жена.
Последното заключение на агенцията относно причините довели до трагичния инцидент беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати Днес Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София на 19-ти август, загина жена. Последното заключение на агенцията относно причините довели до трагичния инцидент беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

http://www.mediapool.bg/izticha-srokat-za-podavane-na-zayavleniya-za-glasuvane-v-chuzhbina-news224613.html

Във вторник, на 9 септември, изтича срокът, в който българите, живеещи в чужбина, могат да подават заявления за гласуване извън страната. Това трябва да стане в държавата, в която се намират, пред съответното дипломатическо или консулско представителство. От броя на заявленията зависи колко и къде ще бъдат открити избирателни секции.  До вчера Министерството на външните работи очакваше секциите в чужбина да са 402 като 30 от тях - във Великобритания.  Заявленията се подписват саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се подават и по електронен път чрез сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). В документа задължително се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер (ЕГН), постоянният адрес в България и населеното място, в което избирателят иска да гласува. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която да са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.  Българските граждани могат да бъдат вписвани в избирателните списъци и в деня на гласуване, като представят  документ за самоличност и декларират, че имат право да гласуват и не са го направили на друго място.  Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на гласоподавателя е изтекъл, той може да гласува, но ако представи удостоверение, издадено от българска дипломатическа служба, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.

Излиза пълният доклад за асансьора-убиец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291403

Днес Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София на 19-ти август, загина жена.
Последното заключение на агенцията относно причините довели до трагичния инцидент беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати Днес Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София на 19-ти август, загина жена. Последното заключение на агенцията относно причините довели до трагичния инцидент беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати

Недим Генджеф: Коран трябва да се преподава в джамията от законния имам

http://www.cross.bg/detza-gendzhef-deteto-1429318.html

/КРОСС/Рибата се вмирисва от главата. Тези пансиони се разкриват с разрешение на главното мюфтийство, заяви в студиото на сутрешния блок на  Недим Генджеф от Мюсюлманския съвет. Той коментира съмнителната дейност на незаконните училища с пансиони към тях в различни гладове у нас, в които безплатно се обучават и се отглеждат деца на мюсюлмани.  Там какво се преподава никой не знае. Коран трябва да се преподава в джамия от законния имам, под контрола на Главното и на Районното мюфтийство. Не може от някой, дошъл от Турция, изведнъж да затвори няколко деца и да ги обучава. Ние имаме Висш ислямски институт в София, но кадрите не са от там. Всички са завършили в чужбина. Никой не знае децата какъв ислям изучават, коментира Недим Генджеф. Не е ясно на какво ги учат - дали само как да четат свещения Коран или и на нещо друго. Едни са нашите молитви, други са на шитското направление на мюсюлманите. И ако се преподава това, е проблем, категоричен бе той. Дирекция „Вероизповедания" е сезирала прокуратурата за част от сигналите и работи по случая заедно и с Агенцията за закрила на детето, каза директорът на дирекцията Емил Велинов. По думите му преди време от Главното мюфтийство са заявили, че не са запознати със случаите, но по-късно са изпратили утвърдени програми, по които децата да учат. За институцията писмените отговори са достатъчни, за да се уверят, че всичко е наред и законът се спазва

Недим Генджеф: Коран трябва да се преподава в джамията от законния имам

http://www.cross.bg/gendzhef-prepodava-ychilishta-1429318.html

/КРОСС/Рибата се вмирисва от главата. Тези пансиони се разкриват с разрешение на главното мюфтийство, заяви в студиото на сутрешния блок на  Недим Генджеф от Мюсюлманския съвет. Той коментира съмнителната дейност на незаконните училища с пансиони към тях в различни гладове у нас, в които безплатно се обучават и се отглеждат деца на мюсюлмани.  Там какво се преподава никой не знае. Коран трябва да се преподава в джамия от законния имам, под контрола на Главното и на Районното мюфтийство. Не може от някой, дошъл от Турция, изведнъж да затвори няколко деца и да ги обучава. Ние имаме Висш ислямски институт в София, но кадрите не са от там. Всички са завършили в чужбина. Никой не знае децата какъв ислям изучават, коментира Недим Генджеф. Не е ясно на какво ги учат - дали само как да четат свещения Коран или и на нещо друго. Едни са нашите молитви, други са на шитското направление на мюсюлманите. И ако се преподава това, е проблем, категоричен бе той. Дирекция „Вероизповедания" е сезирала прокуратурата за част от сигналите и работи по случая заедно и с Агенцията за закрила на детето, каза директорът на дирекцията Емил Велинов. По думите му преди време от Главното мюфтийство са заявили, че не са запознати със случаите, но по-късно са изпратили утвърдени програми, по които децата да учат. За институцията писмените отговори са достатъчни, за да се уверят, че всичко е наред и законът се спазва

Има опасност у нас да влязат терористи от "Ислямска държава"

http://www.bnews.bg/article-115907

"Ислямска държава" и случващото се в Сирия и Ирак е пряка заплаха за България. Има заплаха от внос на терористи, тъй като много от бойците са с европейски паспорти. Това заяви външният служебен министър Даниел Митов.

Наздраве, 9-ти септември!

http://e-vestnik.bg/21274/nazdrave-9-ti-septemvri/

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Утопично живея в демокрация, антиутопично – в комунизъм. И второто надделява, не защото е така, а заради разказите. „Наздраве!”, другари! Днес е 9-ти септември!

„Наздраве!”, на тези видни демократи, които днес ще направят поредния пърформънс на протеста – „Урбанизирани шумкари, слизат от гората”…

На тези, които ще решат, че ще се извинят на всички овчари и мандраджии, за престъпните дела на партизаните. И на тях: „Наздраве!”…

„Наздраве!”, на рентиерките – госпожа Венче и госпожа Стефче, които ще се почерпят от наема – на чаша коняк и сметанова паста. И ще си спомнят за комунизма… с отвращение. На онези – другите, които ще пият червено вино и ще опекат плешка, за да почетат празника… с кеф.

На ченгетата, които работят за евроатлантическия служби и хулят онези, работили за ДС и „московската ос на злото”. И на вторите – същото. Защото няма разлика за каква служба работиш – все е в чужд интерес!

На онези, които почитат Жабокрек и на другите, които отричат само заради комунистите – антифашистката съпротива…

На тези, които почитат празници заради разделението. Същите, които на 6 септември (Съединението) скандираха „Оставка”. И на протеста и на анти-протеста… И на вас, „Наздраве!”

На всички, които продължават да съществуват в комунизма и на тези, които живеят с него, за него и чрез него.

От блога Канчевизми

12 часа без вода на места в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291406

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията.
Във връзка с разкриване на връзка между уличен водопровод и сградно водопроводно отклонение на ул. „Борова гора”, с. Долни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с разкриване на връзка между уличен водопровод и сградно водопроводно отклонение на ул. „Борова гора”, с. Долни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.

До 1 млн. лева може да стигнат щетите от наводненията по жп инфраструктурата

http://econ.bg/Новини/До-1-млн-лева-може-да-стигнат-щетите-от-наводненията-по-жп-инфраструктурата_l.a_i.566218_at.1.html

Щетите от потопа върху ж. п. инфраструктурата са за стотици хиляди левове, а може да стигнат и до 1 милион. Това прогнозира шефът на НКЖИ инж. Милчо...

Днес излиза доклада за асансьора убиец в София

http://www.vesti.bg/novini/dnes-izliza-doklada-za-asansiora-ubiec-v-sofiia-6021877

Днес следобед Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще представи доклада от проверката по случая с падналия на 19 август асансьор в София.

Метротунел свързва Цариградско шосе с Дружба-2

http://frognews.bg/news_75880/

Тунел с асансьори ще свърже столичния жк „Дружба 2” с метростанцията на „Цариградско шосе” през април. „Вече имаме избран изпълнител, в момента върви регулационният план, който ще се гласува в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет”, обяснява шефът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

Всички пътни знаци в България стават светлоотразителни

http://www.cross.bg/znatzi-signal-putni-1429315.html

/КРОСС/Всички пътни знаци в България трябва да станат светлоотразителни, а за незрящите пешеходци светофарите в населените места трябва задължително да издават и звуков сигнал. Появява се и нов знак, който да указва къде има радари или камери на пътя, пише „Труд". Тези и други промени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата бяха качени от регионалното министерство на сайта му за обществено обсъждане. От години насам повечето нови пътни знаци, които се поставят по пътищата, отразяват светлината от фаровете на колите. Те са и задължителни за магистралите и международните пътища. "Все още обаче някои бедни общини поръчват от старите знаци. Никой не може да каже колко са пътните знаци в страната и колко от тях трябва да се сменят с нови", каза експертът на Браншова камара "Пътища" Петко Табаков. Един нов светлоотразителен пътен знак струва между 40 и 120 лв. Наскоро пътната агенция обяви обществена поръчка за доставяне и монтиране на пътни знаци в цялата страна за 4 години. Нейната стойност е 20 млн. лв. Според промените звуковият сигнал за незрящите трябва да съпровожда всяка смяна на светлината на светофара. Сега звуковият сигнал е пожелателен. "При обсъжданията обаче възникна идея незрящите сами да си включват звуковия сигнал. Причината е, че живеещите наоколо обикновено недоволстват от постоянния шум

Бомба избухна в метрото в Сантяго, 7 души са ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291399

7 души бяха ранени, след като бомба избухна на метростанция в чилийската столица Сантяго, информират от Уолт Стрийт Джърнъл.
По всяка вероятност е бил взривен натъпкан с различни фрагменти пожарогасител, който е бил поставен в кофа за боклук пред щанд за храна.
Това е най-тежкият инцидент със заложена бомба в Сантяго за тази година. 7 души бяха ранени, след като бомба избухна на метростанция в чилийската столица Сантяго, информират от Уолт Стрийт Джърнъл. По всяка вероятност е бил взривен натъпкан с различни фрагменти пожарогасител, който е бил поставен в кофа за боклук пред щанд за храна. Това е най-тежкият инцидент със заложена бомба в Сантяго за тази година.

Димитър Костанцалиев: Публиката се забавлява, когато и изпълнителят го прави

http://interview.actualno.com/Dimityr-Kostancaliev-Publikata-se-zabavljava-kogato-i-izpylniteljat-go-pravi--news_49026.html

Димитър Костанцалиев е композитор и диригент. Роден е през 1962 г. в Горна Оряховица. Завършва „Музикална педагогика“ в Пловдив. В продължение на няколко години преподава музика в ...

Барозу: ЕС ще сътрудничи с Русия по украинската криза

http://europe.actualno.com/Barozu-ES-shte-sytrudnichi-s-Rusija-po-ukrainskata-kriza--news_49038.html

Eвросъюзът възнамерява да сътрудничи с Русия, за да се постигне политическо регулиране на конфликт в източна Украйна. Това обяви отиващият си председател на Еврокомисията Жозе Барозу в интервю за BBC,...

Независима Шотландия ще е извън ЕС и НАТО

http://europe.actualno.com/Nezavisima-Shotlandija-shte-e-izvyn-ES-i-NATO--news_49041.html

Ако Шотландия бъде провъзгласена за независима на предстоящия референдум, новата държава ще трябва да подаде молба за членство в ЕС и НАТО. Това заяви официалният представител на Еврокомисията Пиа А...

Робърт Дауни-младши не мисли да се снима в четвърта серия на "Железният човек"

http://cinema.actualno.com/Robyrt-Dauni-mladshi-ne-misli-da-se-snima-v-chetvyrta-serija-na-Jeleznijat-chovek-news_49040.html

Американският актьор Робърт Дауни-младши не възнамерява да се снима в четвърта част на хитовия франчайз "Железният човек" (Iron Man). Това съобщи самата холивудска звезда в интервю за списан...

Бомбен атентат избухна в чилийското метро, 7 души са ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291391

7 души бяха ранени, след като бомба избухна на метростанция в чилийската столица Сантяго, информират от Уолт Стрийт Джърнъл.
По всяка вероятност е бил взривен натъпкан с различни фрагменти пожарогасител, който е бил поставен в кофа за боклук пред щанд за храна.
Това е най-тежкият инцидент със заложена бомба в Сантяго за тази година. 7 души бяха ранени, след като бомба избухна на метростанция в чилийската столица Сантяго, информират от Уолт Стрийт Джърнъл. По всяка вероятност е бил взривен натъпкан с различни фрагменти пожарогасител, който е бил поставен в кофа за боклук пред щанд за храна. Това е най-тежкият инцидент със заложена бомба в Сантяго за тази година.

Канада обвини руската армия в провокация срещу неин кораб в Черно море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2376977_kanada_obvini_ruskata_armiia_v_provokaciia_sreshtu/?ref=rss


Министърът на отбраната на Канада Роб Никълсън обвини руската военна авиация в проковативни действия спрямо канадския кораб "Торонто", пристигнал в Черно море за участие в маневрите на НАТО "Морски бриз 2014".

На сайта на министерството се казва, че това се е случило на 7 септември. "Макар самолетите на руските въоръжени сили, които кръжаха около "Торонто" да не са заплашвали канадския кораб, действията им бяха ненужно провокативни и създаваха риск от ескалация на напрежението",...

Без застраховки за пенсия и безработица държавата фалира

http://frognews.bg/news_75879/

България има нужда от въвеждането на нови форми за покриване на осигурителните рискове, за да се гарантира стабилността на системата и държавния бюджет при продължаващото застаряване на населението. Това е изводът в отчета на изпълнението на демографската стратегия на страната за 2013 г., подготвен от Министерството на труда и социалната политика.

Руски самолети притеснявали канадски кораб в Черно море

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruski-samoleti-pritesniavali-kanadski-korab-v-cherno-more-6021874

Те не са създали никаква опасност, но действията им бяха определени от Канада като провокативни

Специфичната ирония в Музея на социалистическото изкуство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/09/2376401_specifichnata_ironiia_v_muzeia_na_socialisticheskoto/?ref=rss



В навечерието на 9 септември, в неделя ранен следобед, в Музея на социалистическото изкуство има четирима посетители. Те не са носталгици, за каквито мястото е изключително подходящо. Двамата чужденци и младежът, дошли дотук, водени сигурно от любознателност, колкото и да искат, няма да научат нищо за тоталитаризма, възгледите за изкуството и отношението към хората на изкуството през тази епоха.

В двора, освен петолъчката, свалена от бившия партиен дом в центъра на София, са...

Порошенко обеща да засили отбраната на ключовия украински град Мариупол

http://www.moreto.net/novini.php?n=263486

Украинският президент Петро Порошенко посети стратегическия източен град Мариупол, който устоя на атаките на проруските сепаратисти, преди да влезе в сила примирието. Порошенко увери жителите на града, че украинската армия ще го защити с всички възможни военни средства, но Киев предпочита мирно решение на цялостния конфликт с т.

Журналисти възобновяват “Граждански форум свободно слово” + устав на сдружението

http://e-vestnik.bg/21273/zhurnalisti-vazobnovyavat-sdruzhenie-svobono-slovo/

Снимка: Шатърсток, журналистика

На 9 септември над 40 журналисти от национални и частни медии се събират на 9 септември в БТА, за да възобновят Сдружение „Свободно слово“. Целите на новото обединение от популярни имена в медиите е да създадат Мрежа за ранно реагиране на проблеми с нарушени права на журналистите, на различните форми на цензура, или на необосновани промени в редакционната и програмна стратегия, които са фактически е вмешателство в работата им.

Както в началото на прехода Сдружение „Свободно слово“ действаше като „ Watch dog“ срещу бруталните уволнения и намеси в медийната среда, така и днес „Кучето-пазач“ се оказва една от най-популярните  форми на натиск и противодействие срещу актуалните фрапантни опити както на държавни ръководители на медии, така и на работодатели и собственици на вестници, радиа, телевизии цели.

Мрежата за бързо реагиране „Свободно слово“ ще повиши сензорите на обществото за задкулисните  прояви на контрол над свободата на изразяване в ущърб на правото на обществото да получава качествена информация. Желанието на 40 –те журналисти  е да учредят оперативна структура, която ще съумее адекватно да опази  независимостта на българските журналисти в една твърде усложнена политическа ситуация. (още за сдружението тук).

1. Аделина Марини
2. Атанас Чобанов
3. Асен Йорданов
4. Борис Митов
5. Велислава Попова
6. Весислава Антонова
7. Владимир Йончев
8. Виктория Стойчева
9.Галина Спасова
10. Георги Папакочев
11. Диана Димитрова
12. Еми Барух
13. Емилия Милчева
14. Жана Николова
15. Зелма Алмалех
16. Златко Енев
17. Ирен Филева
18. Иван Бедров
19. Илия Вълков
20. Капка Тодорова
21. Лора Филева
22.Лили Тодорова
23. Марин Бодаков
24. Митко Новков
25. Орлин Спасов
26. Нели Огнянова
27. Полина Паунова
28. Пролет Велкова
29. Росен Босев
30. Ростислава Генчева
31. Самуил Петканов
32. Силвия Великова
33. Светослав Терзиев
34. Светла Енчева
35. Спас Спасов
36. Спасиана Кирилова
37. Стефан Джамбазов
38. Ралица Ковачева
40. Таня Величкова
41.Юлиана Методиева
42.Ясен Бояджиев
43.Кристина Христова /АЕЖ
44.Ирина Недева /БНР
45.Димитрина Чернева /Портал Култура
46.Тони Николов /Портал Култура

Устав на сдружението “Граждански форум свободно слово”

1. Общи положения

Снимка: Юнивърсити ъф пийс енд конфликтр журналистика

Чл. 1.Сдружението”Граждански Форум Свободно  слово”, наричано по- нататък за краткост “Сдружението” е независима и неполитическа организация с нестопанска цел ,създадена като доброволно гражданско сдружение по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел..

Сдружението се определя като организация за осъществяване на дейност в частна полза.

Чл. 2 Сдружението има наименование “Граждански Фарум Свободно слово”. Наименованието се изписва на български език  и може да бъде допълнително изписано на чужд език.

Чл. 3 Седалището на сдружението е в гр.София, ж.к.Сердика”,бл.1,вх.А, етаж 8, ап.22.

Всяко писмено изявление на Сдружението задължително съдържа , наименование, седалище,адрес, данни за регистрацията и БУЛСТАТ номер.

Чл. 4. Сдружението не е ограничено със срок на учредяване.

2. ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ  И  ДЕЙНОСТ /СРЕДСТВА/ НА СДРУЖЕНИЕТО

Чл. 5 Сдружението си поставя за цел да популяризира и защитава конституционното право на свобода на словото, да поддържа ценностите, лежащи в основата на политическите, юридическите и социалните структури на демократичното общество и особено зачитане правата на човека, културата и политическия плурализъм, да работи в тясно сътрудничество с всички сродни организации от неправителствения сектор.

Чл. 6 Задачите на Сдружението са:

1/ Подпомагане развитието на  гражданското общество в Република България;

2/Защита на принципите и идеалите  на свободното слово;

3/ Съдействие и участие в изработването  на реда и правилата гарантиращи  свободата на словото – закони, вътрешни правилници на обществените  медии и др.

Чл. 7 Дейностите, които Сдружението ще осъществява за постигане на целите си и изпълнение на задачите си, са:

Организиране и провеждане на срещи, семинари, консултации и изследвания. Съдействие за установяване на контакти, обмен ...

Пропастта между бедни и богати в САЩ може да се увеличи, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/09/2376660_propastta_mejdu_bedni_i_bogati_v_sasht_moje_da_se/?ref=rss


Увеличаващата се пропаст между най-богатите в САЩ от една страна, и средната класа и бедните от друга е неустойчива, но е малко вероятно тази ситуация да се подобри скоро. Това показва изследване на бизнес училището към университета "Харвард", цитирано от агенция "Ройтерс".

Според проучването американските компании, особено по-големите, започват да показват признаци на възстановяване на конкурентоспособността си на глобално ниво от началото на финансовата криза насам. Въпреки това за...

Днес Apple представя iPhone 6 и най-вероятно iWatch

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/09/2376504_dnes_apple_predstavia_iphone_6_i_nai-veroiatno_iwatch/?ref=rss


Днес Apple ще представи новия iPhone 6, като се очаква паралелно с него дебют да направи и умният аксесоар iWatch. За часовника на Apple се говори от близо две години, но компанията така и не се реши да покаже устройството докато не намери с какво да го отличи от останалите.

Изглежда вече смята, че е направила това. Очаква се iWatch, или каквото име в крайна сметка компанията избере, защото iWatch е име на фабриката за слухове, да използва NFC-базирана система за мобилни разплащания...

Армията ни нараства с 2460 души

http://offnews.bg/news/n_1/n_386259.html

За пръв път от 25 години насам съставът на армията ни ще бъде увеличен с 2460 души, пише "24 часа" .  Това решение е взето на закрито заседание миналата седмица служебното правителство по предложение на министър Велизар Шаламанов. С постановление №280 от 4 септември кабинетът е изменил плана за развитие на въоръжените сили от 2010 г. От МО не коментират обаче какво налага увеличението на армиятакаквото не е имало от 1990 г. насам. След промяната военнослужещите ще бъдат 25 360 души вместо досегашните 23 720. Общо заедно с цивилните служители армията ни вече ще наброява 28 140 души. Униформените в армията и структурите, пряко подчинени на министъра, ще са вече 30 610 души вместо досегашните 29 000, предвижда решението на правителството. Увеличението на числеността на армията и структурите, подчинени на Шаламанов, се прави за сметка на намаляване на резервистите и на мирновременния състав на Министерството на отбраната, става ясно от правителственото постановление. Причината за това преразпределение е, че правителството не може да надвиши лимитите, определени от закона за отбраната, тъй като няма действащо Народно събрание.

Започнаха залаганията за второто кралско бебе

http://www.cross.bg/printz-keiit-pola-1429313.html

/КРОСС/ Започнаха залагания на букмейкърите, които се опитват да изкарат пари, като познаят всевъзможни неща свързани с бебето, което очакват принц Уилям и съпругата му Кейт. Залаганията са какъв ще е пола, как ще се казва, каква зодия ще бъде, в колко часа ще се роди, пояснява НТВ. Слухът, че Кейт Мидълтън е отново бременна, се появи още през месец юни. Още тогава букмейкърите на Острова приемаха залагания за бременността ѝ. Сред най-интересните категории, на които вече може да се залага са: На каква възраст детето на принц Уилиям ще бъде заснето за първи път да влиза или излиза от нощен клуб, в който се сервира алкохол. Забавна категория за залагане е каква ще е първата дума на бебето - мама, тати или прабаба. През юли принц Джордж стана на една година. Второто дете на двойката ще е четвъртият поред престолонаследник, а чичо му, принц Хари ще е чак на пето място. А относно предпочитанията на двойката за пола на бъдещия наследник - британското сп. „Стар" твърди, че Кейт и Уилиям мечтаят втората им рожба да бъде дъщеря. Двамата били на мнение, че синът им Джордж ще се радва да има по-малка сестра, която да покровителства.    

Можеше ли 9 септември да бъде "западен"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291104

През 1943-1944 г. българските политици проиграват шансовете да не станем сателит на Москва

КРАСИНА 
КРЪСТЕВА

"Българите са много интересни хора. Въпреки че са наясно със своята отговорност и вина, те търсят някаква причина, извинение или поне някой, който да бъде обвиняван вместо тях за провала им." Думите са на американски През 1943-1944 г. българските политици проиграват шансовете да не станем сателит на Москва КРАСИНА КРЪСТЕВА "Българите са много интересни хора. Въпреки че са наясно със своята отговорност и вина, те търсят някаква причина, извинение или поне някой, който да бъде обвиняван вместо тях за провала им." Думите са на американски

Истина или лъжа: Владо Пенев и Мартина Вачкова щели да се женят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290648

Старата любов ръжда не хваща. Това правило важи с пълна сила за актьорите Марта Вачкова и Владо Пенев. 

Преди няколко вечери Владо изненадал Марта, като къде на шега, къде сериозно паднал на колене и предложил брак на Вачкова. Тя била трогната от този жест и казала заветното Старата любов ръжда не хваща. Това правило важи с пълна сила за актьорите Марта Вачкова и Владо Пенев. Преди няколко вечери Владо изненадал Марта, като къде на шега, къде сериозно паднал на колене и предложил брак на Вачкова. Тя била трогната от този жест и казала заветното "да". Това написа много жълт сайт вчера. Ето каква е истината. Лъжа

Станка Златева болна, от 4 дни е на антибиотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290926

Петкратната световна шампионка Станка Златева се лекува ударно от летен вирус, който е спрял от 4 дни нейната подготовка. Титулуваната състезателка взема антибиотици и не тренира въобще преди схватките в тежката категория при жените на световното първенство, които са в сряда и четвъртък.

Нейният личен треньор Симеон Щерев няма да има право да се Петкратната световна шампионка Станка Златева се лекува ударно от летен вирус, който е спрял от 4 дни нейната подготовка. Титулуваната състезателка взема антибиотици и не тренира въобще преди схватките в тежката категория при жените на световното първенство, които са в сряда и четвъртък. Нейният личен треньор Симеон Щерев няма да има право да се

Отменено е бедственото положение в засегнатите от пороите райони

http://www.cross.bg/byrgas-zasegnatite-raiioni-1429314.html

/КРОСС/Отменено е бедственото положение в районите, които бяха най-засегнати от пороите. Тепърва ще се изчисляват щетите и ще се мисли и за хората, които останаха без дом.  Продължава описването на щети и възстановяването на засегнатите от наводненията в страната частни домове и инфраструктура. В Бургас, общинският съвет ще гласува отпускането на средства за възстановяване на пострадалото от бедствието рибарско селище "Ченгеле скеле". До 24 октомври продължава разпоредената от Върховната административна прокуратура проверка за установяването на действията на басейновите дирекции, общинските и областните администрации по изпълнението на задълженията им по Закона за водите и Закона за защита при бедствия. В нощта срещу събота загинаха трима души. 69 годишната Недялка Толева и 21 годишната Камелия Красимирова намериха смъртта си под хижа "Странджа", в местността "Отманлий", докато пътували с автомобили към Бургас. Третата жертва- Исуф Илязов Исуфов е работел като пастир в село Ясна поляна и е живеел в микробус, който в деня на бедствието е бил залят от придошлата вода.  Прокурор Червеняков заяви, че ще бъдат издирени още очевидци, за да се отговори на основния въпрос защо на въпросното място се е събрала тази водна маса и с такава мощна сила е причинила фаталния инцидент

Мъж загина при предполагаемо ухапване от акула край бреговете на Австралия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291389

Мъж загина при предполагаема атака от акула край бреговете на Байрън Бей – най-източната точка на австралийския континент, предаде BBC.  При инцидента, станал на популярна туристическа дестинация в Нов Южен Уелс, мъжът е бил ухапан по крака. Бил е изваден на брега от плувци, но малко след това е била оповестена смъртта му. Мъж загина при предполагаема атака от акула край бреговете на Байрън Бей – най-източната точка на австралийския континент, предаде BBC. При инцидента, станал на популярна туристическа дестинация в Нов Южен Уелс, мъжът е бил ухапан по крака. Бил е изваден на брега от плувци, но малко след това е била оповестена смъртта му.

Киев алармира за отвлечени от терористи деца в Донбас

http://offnews.bg/news/n_1/n_386257.html

Деца от приюти в източната част на Украйна са били „похитени от терористични групировки”. Това заяви Александър Павличенко, заместник на постоянния представител на Украйна в ОНН, предаде РИА Новости. Изказването дойде по време на дебати за съдбата на децата във военните конфликти. Павличенко изтъкна, че защитата на децата в зоните на конфликта е един от главните приоритети на украинското правителство.

Бургас си иска от държавата 20-те милиона, блокирани в КТБ

http://www.bnews.bg/article-115906

Община Бургас ще поиска спешно да получи в заем от държавата 20-те милиона лева, блокирани в КТБ, които после тя да си възстанови от банката. Част от парите ще бъдат използвани за ремонт на разрушената инфраструктура.

Застраховки за пенсия и безработица или държавата фалира

http://www.cross.bg/otcheta-demografskata-zhivota-1429312.html

/КРОСС/ България има нужда от въвеждането на нови форми за покриване на осигурителните рискове, за да се гарантира стабилността на системата и държавния бюджет при продължаващото застаряване на населението. Това е изводът в отчета на изпълнението на демографската стратегия на страната за 2013 г., подготвен от Министерството на труда и социалната политика, пише "24 часа". Застраховки за инвалидизиране, безработица и дори пенсии, както и различни видове банкови депозити са вариантите за допълнително осигуряване, обясниха експерти от министерството. Решението какъв да е моделът обаче трябвало да бъде взето от политиците. Отделно за въвеждането ще се търси обществено съгласие. В момента всички тези рискове се покриват единствено от НОИ. За да се подпомогне държавният осигурителен институт, е нужно укрепване на пенсионните фондове от втория и третия стълб, се казва още в отчета на демографската стратегия. Предвижда се и плавно орязване на плащанията от страна на НОИ, които не се покриват от осигуровки. Всички разходи пък трябва да са строго обвързани и с личния принос като внесени осигуровки на всеки отделен човек. 43 г. е стигнала средната възраст на българите през 2013 г. Само за една година това означава застаряване на нацията с 4 месеца, а спрямо 2000 г. - с 3 г. и 3 месеца. За периода 2011-2013 г. очакваната продължителност на живота пък е нараснала с 4 месеца и е достигнала 74,5 години

Искра Баева, историк: Девети септември е създавал проблеми на БСП от 1990 г.

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/09/09/2376866_iskra_baeva_istorik_deveti_septemvri_e_suzdaval/?ref=rss


Искра Баева е професор по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор на изследванията "Източна Европа след Сталин, 1953-1956", "Българските преходи 1944-1999" (заедно с Евгения Калинова), "България и Източна Европа", "Интелигенцията в обществено-политическите кризи на социализма след Втората световна война" и "България и "Пражката пролет" 1968 г." и др. Тя беше един от противниците на студентската окупация на Ректората с искане за оставка на кабинета "Орешарски" в края на...

Първи сняг падна в Канада

http://www.cross.bg/purvi-snyag-padna-v-kanada-1429311.html

/КРОСС/ В западната канадска провинция Албърта неочаквано падна първия сняг. Според данните от Националната метеорологична служба в някои градове, в частност Калгари, е натрупало между 5 и 10 см. Термометрите са отбелязали и рязко спадане на температурите от 23-24 градуса по Целзий в неделя до нулеви стойности в понеделник. Синоптиците посочват, че толкова ранно настъпване на зимата е нехарактерно за този район, макар и в историята на метеорологичните наблюдения има подобни случаи.  

ЕС ще изчака със санкциите заради примирието в Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/09/2376971_es_shte_izchaka_sus_sankciite_zaradi_primirieto_v/?ref=rss


Страните от Европейския съюз одобриха в понеделник нови санкции срещу Русия зарад иролята й в Украйна, но решиха да изчакат с прилагането им, за да оценят дали се спазва крехкото примирие между сепаратистите и властите в Киев.

Мерките, ограничаващи възможността на водещи руски производители и доставчици на петрол да набират средства от капиталовите пазари в европа, трябваше да влязат в сила днес. Но няколко държави са предложили да се изчака малко, за да се помогне на обявеното в...

Мъж загина край бреговете на Австралия, предполагат ухапване от акула

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4291384

Мъж загина при предполагаема атака от акула край бреговете на Байрън Бей – най-източната точка на австралийския континент, предаде BBC.  При инцидента, станал на популярна туристическа дестинация в Нов Южен Уелс, мъжът е бил ухапан по крака. Бил е изваден на брега от плувци, но малко след това е била оповестена смъртта му. Мъж загина при предполагаема атака от акула край бреговете на Байрън Бей – най-източната точка на австралийския континент, предаде BBC. При инцидента, станал на популярна туристическа дестинация в Нов Южен Уелс, мъжът е бил ухапан по крака. Бил е изваден на брега от плувци, но малко след това е била оповестена смъртта му.

Египет дава земя на палестинците да си направят държава

http://frognews.bg/news_75878/

Египет предлага на палестинците земя, за да разширят територията си и да си направят своя държава. Идеята на Кайро била ивицата Газа да бъде пет пъти увеличена с египетска земя от Синайския полустров.

Обама и Бан Ки Мун обсъдиха примирието в Украйна

http://america.actualno.com/Obama-i-Ban-Ki-Mun-obsydiha-primirieto-v-Ukrajna-news_48997.html

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и президентът на САЩ Барак Обама обсъдиха в телефонен разговор примирието в Украйна. "Двамата лидери разговаряха за значението на ефективния контрол върху ...

Димитър Костанцалиев за Actualno: Публиката се забавлява, когато и изпълнителят го прави

http://interview.actualno.com/Dimityr-Kostancaliev-za-Actualno-Publikata-se-zabavljava-kogato-i-izpylniteljat-go-pravi--news_49026.html

Димитър Костанцалиев е композитор и диригент. Роден е през 1962 г. в Горна Оряховица. Завършва „Музикална педагогика“ в Пловдив. В продължение на няколко години преподава музика в ...

Близо 1/4 от територията на България се проучва за полезни изкопаеми

http://society.actualno.com/Blizo-14-ot-teritorijata-na-Bylgarija-se-prouchva-za-polezni-izkopaemi-news_49030.html

Върху почти 29 хил. кв. км от българската територия се добиват или търсят полезни изкопаеми. Това е над една четвърт от площта на България (111 000 кв. км), показват данни на Министерството на икон...

ЕС отпуска 5 млн. евро за борба с еболата

http://europe.actualno.com/ES-otpuska-5-mln-evro-za-borba-s-ebolata-news_49031.html

Европейската комисия обяви, че ще отпусне допълнителни 5 милиона евро за борба с ебола в Африка, предаде ИТАР-ТАСС. Парите ще бъдат преведени на новата мисия на Африканския съюз за борба с епидемията...

Борса за учебници в НДК

http://education.actualno.com/Borsa-za-uchebnici-v-NDK-news_49033.html

Борса за учебници ще отвори врати и тази година в НДК във връзка с началото на учебната година. За пръв път клиентите на “БГ Учебник” ще открият своята любима книжарница в централн...

Край Созопол извадиха най-старата монета, откривана в България

http://society.actualno.com/Kraj-Sozopol-izvadiha-naj-starata-moneta-otkrivana-v-Bylgarija-news_49034.html

Случайна находка на созополски водолаз развълнува учените в Националния исторически музей /НИМ/. На незначителна дълбочина от един метър на северния бряг на созополския полуостров водолаз видял на дъ...

Преглед на печата - 9 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263265

в. 24 часа 16 подписаха обществен договор за вота 16 участници в предсрочните парламентарни избори подписаха вчера станалия вече традиционен Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България.

Седем приложения, които да увеличат сигурността на децата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/09/2370167_sedem_prilojeniia_koito_da_uvelichat_sigurnostta_na/?ref=rss


Мобилните приложения обикновено се свързват най-вече с онлайн услуги, сайтове, достъп до новини. Но те могат да бъдат полезни и за увеличаване на сигурността на децата, които имат собствени смартфони. А в наши дни техният брой става все по-голям.

Дни преди началото на новата учебна година "Детски дневник" подбра няколко мобилни приложения, които ще са от помощ на работещите родители да държат, макари дистанционно, "под око" децата си в часовете, когато са сами навън.

Едно...

Младите в Египет изгубиха революцията, но строшиха оковите на страха

http://dobrudjatv.net/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8e%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82/

Мустафа Рафат е от малък град, намиращ се близо до Кайро, Египет. Учи бизнес администрация и в момента е в България по линия на Международна студентска програма за обмен. В качеството си на доброволец преподава английски език в детски градини във Варна. Мустафа е на […]

Вирус с разстройство поваля по 600 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4291063

Вирус с разстройство върлува в страната и поваля по 600 души седмично, но толкова са само официално регистрираните случаи. Реалният им брой е много по-голям, тъй като доста заболели се самолекуват, заяви пред “Труд” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Ентеровирусът държи по 2 дни и при него няма повишение на температура. “Ако разс Вирус с разстройство върлува в страната и поваля по 600 души седмично, но толкова са само официално регистрираните случаи. Реалният им брой е много по-голям, тъй като доста заболели се самолекуват, заяви пред “Труд” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Ентеровирусът държи по 2 дни и при него няма повишение на температура. “Ако разс

Бургас си иска блокираните в КТБ пари от дръжавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_386253.html

Общинските съветници на Бургас днес ще заседават извънредно, за получаването на заем от държавата заради потопа. Морският град ще поиска 20 млн. лева - пари, които Бургас има, но са блокирани в КТБ, пише bTV. Общинският съвет се надява парите да бъдат възстановени от банката след отварянето ѝ. Част от парите ще бъдат използвани за ремонт на разрушената инфраструктура. Ще бъде гласувана и по 6000 лева финансова помощ за подпомагане на семействата на двете жени от Бургас, които загинаха в потопа. Бедственотото положение в засегнатите от пороите общини в Хасковска област - Димитровград, Харманли и Симеоновград, се очаква да бъде отменено преди обед. Равносметката от наводненията в Хасковско е 200 пострадали къщи, два скъсани язовира, 6 разрушени диги на реки, един отнесен път, стотици удавени животни и хиляди декари земеделски земи под вода. За парична оценка на щетите все още е рано.

Представят доклада за пропадналия асансьор в София

http://www.cross.bg/asansyor-firmi-nadzor-1429310.html

/КРОСС/ Докладът от проверката за инцидента с пропадналия асансьор в жилищен блок в София, при който една жена загина, а друга бе тежко ранена, ще бъде представен от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По повод на инцидента с падналия асансьор в столицата, вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички съоръжения в страната. 661 фирми поддържат асансьорните съоръжения у нас. 130 се занимават с технически надзор. От началото на годината е отнет лицензцът на 30 фирми, които могат да го получат отново, ако имат необходимите документи.  

България влиза в битката за Евро 2016 с нови надежди

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/09/2376968_bulgariia_vliza_v_bitkata_za_evro_2016_s_novi_nadejdi/?ref=rss


Националният отбор по футбол започва тази вечер в Баку новия квалификационен цикъл за европейското първенство през 2016 г. във Франция.

Възпитаниците на Любослав Пенев гостуват на Азербайджан в 19.00 часа с очаквания за успешен старт на кампанията, която предоставя значително по-голям шанс да бъде успешна.

"Лъвовете" са в група H още с Италия, Хърватия, Норвегия и Малта и ще разчитат основно на разширения формат, който вече допуска 24 страни до европейските финали.

Последен ден за заявления за гласуване в чужбина

http://www.cross.bg/chyzhbina-komisii-glasyvat-1429309.html

/КРОСС/ Днес изтича срокът, в който българските граждани, които живеят в чужбина и желаят да гласуват на предстоящите парламентарни избори, могат да заявят това чрез писмено заявление по образец или по електронен път на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Днес е и последният ден, в който организации на българи в чужбина могат да правят предложение до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за местоположението на секциите извън страната. По данни на МВР около 600 хиляди души с лични карти живеят извън страната, но имат право да гласуват. Очаква се Районните избирателни комисии да приключат с назначаването на Секционните избирателни комисии, които ще работят в деня на вота.  

Джордж Клуни щастлив, че ще се ожени най-сетне

http://www.bnews.bg/article-115877

Джордж Клуни за първи път проговори публично за бъдещата си сватба. Актьорът разкри интересни детайли около щастливия си ден.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване