Германия награждава Фандъкова с орден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324321

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде удостоена с Орден за заслуги първа степен на Германия, съобщават от немското посолство. Отличието ще бъде връчено от посланика на Германия Детлеф Лингеман.
Поводът за удостояването на Фандъкова е дългогодишният й принос в развитието на българо-германските отношения. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде удостоена с Орден за заслуги първа степен на Германия, съобщават от немското посолство. Отличието ще бъде връчено от посланика на Германия Детлеф Лингеман. Поводът за удостояването на Фандъкова е дългогодишният й принос в развитието на българо-германските отношения.

Мотивацията е ключ към успеха. Научете се как да го използвате!

http://society.actualno.com/Motivacijata-e-kluch-kym-uspeha-Nauchete-se-kak-da-go-izpolzvate-news_51077.html

На 8 и 9-ти октомври в София, британския лектор и автор Гавин Ингам ще проведе два семинара на тема „Мотивация”. Двете събития ще са в различен формат и са предназначени за различн...

Нов скандал във властта! Близнашки развъртя масовата чистка в последните си дни! Метлата засяга десетки структури на администрацията и държавните фирми! Вижте къде удря!

http://pik.bg/нов-скандал-във-властта-близнашки-развъртя-масовата-чистка-в-последните-си-дни-метлата-зас-news228342.html

Нов скандал във властта! Близнашки развъртя масовата чистка в последните си дни! Метлата засяга десетки структури на администрацията и държавните фирми! Вижте къде удря!

Въпреки твърденията на служебното правителство, че прави само минимални, належащи промени, реставрацията на кадрите на ГЕРБ вече обхваща десетки структури на администрацията и държавните фирми.

Извън публично обявените смени, хора на Бойко Борисов се завръщат в управата на държавни фирми като "Кинтекс", а размахът на служебните министри стигна до университетските болници и регионалните инспекторати по образованието.

Проверка на изданието е показала, че на верни на ГЕРБ кадри са решили да разчитат почти всички министерства. Показателна в сектор икономика и енергетика е последната рокада в ръководството на АЕЦ "Козлодуй", предприета от икономическия министър Васил Щонов. Само две седмици след като посети атомната централа и демонстрира безоблачни отношения с шефа й Иван Генов, Щонов все пак прецени, че трябва да го смени. Така начело на централата се връща Димитър Ангелов, който бе избран да я оглавява и през 2009 г. И тогава Ангелов пое щафетата от Генов, сега историята се повтаря.

"Не си отивам за първи път от АЕЦ "Козлодуй", но този път е за последно - омръзна ми от тези циркове. Причината е, че съм Иван Генов. Не е добре за централата, че в последните 10 години директорите й са сменяни 8 пъти", обобщи ситуацията Генов. Заедно с него от ръководството на централата си тръгват и Александър Николов и бившият червен депутат Георги Божинов. Като формална причина за разместванията бе посочено свиването на борда на директорите на ядрената централа от петима на трима членове.

Подобна е картината и при други дружества под шапката на икономическото министерство. В ръководството на "Национална компания индустриални зони" се връщат бившият й шеф в мандата на ГЕРБ Валери Андреев, както и колегата му Владимир Туджаров. Въпреки амбициозните си планове дружеството така и не успя да привлече огромните инвестиции, на които се залагаше при създаването му през 2009 г.

В управата на "Кинтекс" в началото на септември са върнати шефът на фирмата от мандата на ГЕРБ Владимир Дичев и Георги Цветанов, пратен в ръководството й през 2013 г. в рамките на служебния кабинет "Райков". Дичев бе уволнен от дружеството м.г. след серия от протести и взаимни обвинения с новоназначения по това време Антон Салджийски, който с прекъсвания бе начело на оръжейното дружество над 15 г. В друга фирма на икономиката - "Ел Би Булгарикум" се връща като шеф Васил Зографов, избран за шеф и в края на 2012 г.

Дежавю с малки размествания са и промените, предприети във фирмите към транспортното министерство. В управата на "Пристанище Бургас" транспортният министър Николина Ангелкова върна Диян Димов, шеф на борда на директорите от 2010 до 2013 г. В управата на холдинг БДЖ влезе Николай Найденов, бивш шеф на клон на държавната фирма "Информационно обслужване" в мандата на ГЕРБ. В "Български пощи" пък влиза Станислав Дочев, бивш шеф на поделение на пощите в мандата на ГЕРБ. Начело на изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" се върна Павлин Цонев, шеф на агенцията от 2011 г. в мандата на ГЕРБ.

В регионалното министерство възстановяването на стари кадри на ГЕРБ на ръководни позиции стана във важни звена от административния апарат. Непосредствено след встъпването в длъжност на служебното правителство вицепремиерът Екатерина Захариева реши да разчита в ДНСК и АПИ на старите им шефове от мандата на кабинета "Борисов" - Милка Гечева и Лазар Лазаров. И двамата са дългогодишни експерти и добри администратори - съответно в строителния контрол и пътищата, но бизнесът ги критикува, че като управленци се държат като чиновници, нямат размах и са извън проблемите на бранша. Захариева се зае и с рокади в отделни ВиК дружества, като оправда тези промени с проблеми в тях. До момента са сменени шефовете в Пловдив, Благоевград и Стара Загора, като в последното на началническия пост се връща Румен Райков, началник и в мандата на ГЕРБ.

Поредица от рокади има и в земеделието, но тук част от имената са нови, като това може да се дължи и на настъпилия разрив с Мирослав Найденов. Нов стар началник ще управлява регионална дирекция по горите в Сливен. За поста е харесан Георги Георгиев, началник на същата структура от 2011 г. в мандата на ГЕРБ. В управата на Южноцентралното държавно предприятие влиза Николай Янчев, бивш шеф на държавното горско стопанство в Хасково в мандата на ГЕРБ. В земеделието се смени ръководството на фонд "Земеделие", началниците на три областни дирекции - Хасково, Плевен и Благоевград, което породи недоволството на ДПС, както и началниците на две агенции - по горите и по рибарство и аквакултури.

Рокадите в структурите на образователното министерство засега са малко на брой, но и при тях има възстановяване на стари кадри. Начело на регионалния инспекторат в Сливен образователният министър Румяна Коларова е върнала Бисерка Михалева, шеф на инспектората в мандата на ГЕРБ, сменена при кабинета "Орешарски" след случай с масово отравяне на деца от частна детска кухня. Начело на "Ученически отдих и спорт" се върна Росица Масларска, която бе в управата на дружеството и през 2012 г. В борда на "Образование и наука" влиза Юлия Захариева от управата на фондация "Отворено общество". Министерство на здравеопазването пък вече е извършило промени в бордовете на общо 9 университетски и специализирани болници.

Въпреки всички тези смени лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов счете за нужно да се възмути, че не желае рокадите. "Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени. Нямам предвид областните управители, а смените по места. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска - не го искаме, аз не го желая", заяви пред няколко дни Борисов по повод на кадровата политика на служебното правителство.

Само няколко дни след като седна в креслото на служебен вътрешен министър, Йордан Бакалов тихомълком направи ключови промени. За по-малко от 2 седмици в МВР са назначени нови директори на "Инспекторат", "Вътрешна сигурност", "Планиране и управление на бюджета", "Управление на собствеността и социални дейности" и "Координация и информационно-аналитична дейност". Голяма част от новите шефове се представят за близки на бившия министър от мандата на ГЕРБ Цветан Цветанов. За доверени хора на Цветанов минават новият шеф на инспектората Николай Гешев и на финансовата дирекция Йордан Пеев. Начело на "Вътрешна сигурност" е застанал Иван Миланов, а на "Стопанска дирекция" е Георги Стоянов. Нито една от тези смени не бе обявена от МВР.

Събират подписи за създаване на зоополиция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264917

Варненската група за Контрол и Грижа за бездомните животни (КГБ), са стартирали събирането на подписи под петиция за създаване на Зоополиция към структурите на МВР. Идеята за Зоополиция не е нова. Подобно звено ще намали популацията на безстопанствените животни и случаите на пострадалите от тях хора, както и ще упражнява по-строг контрол върху безотговорните стопани, заявяват инициаторите на петицията.

ББЦ вдига Видин с по 20 млн. годишно

http://www.bnews.bg/article-117019

Обществени съвети към губернаторите ще определят за какво и как да се харчат парите.

Стартира европейска кампания за по-добра подготовка за бедствия

http://econ.bg/Новини/Стартира-европейска-кампания-за-по-добра-подготовка-за-бедствия_l.a_i.568673_at.1.html

В резултат на зачестилите природни бедствия и екстремни метеорологични събития Червения кръст (ЧК), 12 национални дружества на Червения кръст в...

Мъж намушкан с нож зараду отнето предимство на пътя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324307

26-годишен мъж от село Брестовене е намушкан с нож, след скандал заради отнето предимство по пътя за град Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР – Разград. 26-годишеният мъж е приет в болница.
Случката се разиграла около 10.30 часа на 20 септември на кръстовището между улиците „Средна гора” и „Васил Левски” в Исперих, 26-годишен мъж от село Брестовене е намушкан с нож, след скандал заради отнето предимство по пътя за град Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР – Разград. 26-годишеният мъж е приет в болница. Случката се разиграла около 10.30 часа на 20 септември на кръстовището между улиците „Средна гора” и „Васил Левски” в Исперих,

Мъж намушкан с нож, отнел предимство на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324304

26-годишен мъж от село Брестовене е намушкан с нож, след скандал заради отнето предимство по пътя за град Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР – Разград. 26-годишеният мъж е приет в болница.
Случката се разиграла около 10.30 часа на 20 септември на кръстовището между улиците „Средна гора” и „Васил Левски” в Исперих, 26-годишен мъж от село Брестовене е намушкан с нож, след скандал заради отнето предимство по пътя за град Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР – Разград. 26-годишеният мъж е приет в болница. Случката се разиграла около 10.30 часа на 20 септември на кръстовището между улиците „Средна гора” и „Васил Левски” в Исперих,

Алпинист загина след падане в прохода "Вратцата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_391881.html

Алпинист загина, докато изкачвал скала на прохода "Вратцата", където от края на миналата седмица се провежда международна алпиниада. 56-годишният софиянец И.М. е паднал от 20-метрова височина. Инцидентът е станал около 19.00 часа. Мъжът е откаран веднага в центъра за спешна помощ, но въпреки усилията на лекарите е починал. Той е имал множество наранявания, предимно на главата. Според полицията във Враца мъжът се е катерил по скала по необозначен, немаркиран и необезопасен маршрут. По случая в РУП-Враца е образувано досъдебно производство. Преди повече от година на "Вратцата" загина един от най-популярните български катерачи Георги Костов, след падане от 15-метрова височина.

Из делниците на един луд (15-19 септември)

http://offnews.bg/news/n_1/n_391880.html

Понеделник, 15 септември Край! Няма чудо в Пазарджик! Комисия начело с дедо Николай, проверила и заключила, че течността по иконата на Иисус в храма "Успение на Св. Богородица", не е миро. Жалко. От една страна малко се притеснявах, че точно пазарджиклии сме разплакало Сина Божий. Но пък, от друга, едно чудо може да се изтълкува всякак, включително и в наша полза. Нищо, следващия път. От Пловдивската митрополия успокояват: „Това, което хората възприемат и обясняват с понятието "чудо" или "мироточива икона", са трансцедентни процеси, непонятни за науката... Да, чудеса има. Мироточиви икони има. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.” Непонятни за науката трансцеденти процеси… Дали ще си останат завинаги непонятни? Не е изключено. Американският астроном и физик Робърт Джастроу, който известно време е бил и директор на Института за космически изследвания към НАСА, пише в една книга: „За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, на път е да покори и най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, го приветства банда теолози, които си седят там от векове.* Разбирате ли? Това не го е казал некой дедо поп, който от фирмена лоялност ги говори тия работи, а утвърден учен. И като говорим за чудеса… Мъж забременял в Англия. 29-годишният Хари Ашби от Бирмингам стана първият мъж, с официално потвърдена от лекарите диагноза „състрадателна бременност”, пише „Дейли мейл“. От съчувствие към приятелката си Шарлот той също започнал да получава гадене и да трупа килограми. Много състрадателни тия, бе! Спомням си, че полани "Сън" съобщи за Майк Даудъл и Аманда Бенет, които изкараха обща бременност. На Майк даже бяха почнали да му растат и гърди. Докторите наричат това синдром на Кувад (Couvade syndrome), или състрадателна бременност. Изразява се в гадене, нарастване на гърдите и корема, повишена раздразнителност, може да стигне дори до родилни мъки и следродилна депресия. В културата на някои народи, които неизвестно защо наричаме варварски, състраданието е издигнато в култ и се демонстрира по най-различни начини. Например при индианците от племето Huichol в Мексико родилката лежи на пода на колибата, а съпругът ѝ се качва на гредите на тавана. Тестисите му са завързани с две дълги въженца, чиито краища държи родилката. И като има контракции, тя дърпа въженцата в зависимост колко я боли. И той състрадава. В Музея на изящните изкуства във Сан Франциско се пази тази картина, на която точно е показано как става състраданието. Ало, братя и сестри от последната възраст, наборчетата ви в Япония вече нямат за нищо стоте лазарника. По данни на тамошното здравно министерство, в момента там живеели над 59 000 столетници. От 1974 г. насам броят им непрекъснато се увеличавал. Това се вижда от годишните доклади на здравното министерство, които се публикуват всяка година на 15 септември, Ден на уважение към по-възрастните. (!!!) Всъщност, неправилно казах „братя и сестри”. Отнася се главно за сестрите. Над 87% от столетниците в Япония били жени! Казвам го, за да знаете, че Господ няма някакво специално лошо отношение към българските мъже. И тук засега науката няма обяснение. Някои казват, че жените живеели по-дълго, защото Господ им компенсирал по тоя начин времето, което губели за паркиране. Боже, мойта ще живее баре до 150… Вторник, 16 септември „Преса”: „Плевнелиев би звънеца, 4 деца припаднаха”. Ужас! Как ли е млатил звънеца, та горките дечица са изпопадали от страх?! Всъщност, от текста става ясно, че не е това причината. В смисъл, пак е президентът, но не със звънеца. Един час преди да започне откриване на учебната година в ПМГ в Благоевград, гавазите завардили района, турили два детектора за метал и прекарали през тях всички ученици, учители, родители и гости. Да не би някой да носи оръжие и да посегне на живота на незаменимия ни президент. Директорката на училището замазва: „Времето беше топло, пък и децата сигурно са били на диета. Знаете, че в тази възраст все гладуват. Възможно е и от вълнение да са се почувствали зле…” От вълнение, от вълнение… Което не значи, че някои деца не гладуват. У нас във всички възрасти вече има гладуващи… От пресцентъра на резидента коментират, че на децата им прилошало заради жегата, а не заради мерките за сигурност. Временно ще нарека това обяснение идиотско, докато ми хрумне някоя по-силна дума. Щото децата са седели на жегата не за да им преглеждат ноктите?! Да се извървят 1000 човека през два детектора си иска бая време. Или греша? Господин президентът отишъл с целия си двор – 40 души с 10 коли. Което обяснява защо беше необходимо да му се дадат още 1 млн. лева. Отделно цялата полиция в града била вдигната на крак, но това минава по бюджета на МВР. И цялата работа, за да каже 10 банални приказки. От къде знам, че са банални ли? Стига, бе, верно ли ме питате?! Миков вика вчера разправяше: „БСП-лява България” може да даде на хората най-автентичната, най-реалистичната политика.” Ми що не я даде до сега? Вече на два пъти имаше възможност да даде тая най-реалистична и най-автентична политика. Явно не ще. Подозирам, че и други могат, но не щат. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер веднъж каза: "Ние всички знаем какво трябва да се направи, но не знаем как да бъдем преизбрани след това". Та сигурно затова всички бягат от реалистичната политика... Миков продължава по лъжовника: „За нас е важно да защитаваме слабите, както винаги сме го правили.” И докато той защитава слабите, предишният лидер на партията си почива на яхта по гръцките острови. Полага му се, той колко години защитаваше слабите… Бебеците ще лягат на браздата и ще затварят границата с Турция от 1 до 6 октомври, за да не могат да минат автобусите с изселници за изборите. Барека вика: „Ще направя лежаща стачка.” Майки! От както се помня тоя народ е в лежаща стачка и какво постигна? Не ще лежане, друго иска, друго… Да бях малко по-смел, па да ви го кажа. И вие да бяхте малко по-смели, па да ме послушате. Ама не сме такива хора… Поне да попитаме бе, братя! Да попитаме Борисов защо подкрепи искането на ДПС изборите да са на Курбан Байряма? Да попитаме служебното правителство и назначения от него ЦИК защо отвориха 50 нови секции в Турция, а в Германия само 9? За целия ЕС секциите са 169, а в Турция 136. На предишните парламентарни избори ДПС е получило 50% от гласовете в чужбина. Тая година ще са 70%. И не се учудвайте, че ще подобри собствения си рекорд от 610 521 гласа, поставен през 2009 г., когато играха в „тънък” тандем с ГЕРБ. И още много въпроси от миналото чакат за отговор. А и бъдещето, както се очертава, ще роди още много… Това, дето го говорят социолозите, че било възможно някакво дясно центристко мнозинство, са пълни глупости. По много причини. Чака ни управление на ГЕРБ с тайната подкрепа на ДПС. От това дали ще е правителство на малцинство или на мнозинство, ще зависи от каква подкрепа ще се нуждае и каква цена ще плати за нея. Но, както знаете, ДПС не са от евтинджиите. Пак ще си говорим. „Роми сватбари бият полицаи”, пише „Труд” на Блъсков. „Цигани атакуват полицаи на сватба”, съобщава „Преса” на Тошев. Много интересно! Блъсков, дето в „Монитор” глобяваше по една заплата, ако някой назове циганите роми, сега ги ласкае. И обратно, Тошев, дето не даваше в „Труд” да се спомене името цигани, сега го туря в заглавие. Казвам го само, за да видите, че и хора на 60-70 г. могат да претърпят идейна еволюция. Извън терминологичния спор какво да ви кажа? У нас всички граждани имат права и задължения. Само на циганите правата им са нето, без задължения… И като им се спомене, че така не може, припкат в Страсбург… Премиерът на Австралия Тони Абът щял да живее сред аборигените. На изборите обещал всяка година да изкарва по една седмица сред тях и на място да се информира какви са им проблемите. Аборигените са около 470 000, 2% от 23-милионна Австралия. При пристигането на европейците в Австралия в края на XVIII в. са били близо 1 млн. Ако случайно се интересувате защо са само 2%, ще ви кажа. Част от тях са избити, станалите са подложени на интеграция, станала известна като „загубените поколения”. От 1910 до 1970 г. десетки хиляди деца са отнети от родителите им и са настанени в сиропиталища, пансиони и в бели семейства, за да могат така да се интегрират по-добре. За индианците в Америка няма да споменаваме. Само ще кажем, че в САЩ индианците в резерватите и до днес не могат да ги напускат без изрично разрешение. Всичките ни днешни критици са си решили проблема с циганите в миналото по сходен начин. Французи, италианци, дори мирните швейцарци… А ние сме си опазили циганите и ще си плащаме затова. Такава е иронията на историята. „Мъж плаща 600 лв. на жена си за обида.” В Търговище съпрузи пред развод се скарали на публично място. И както си е редно, започнали да се комплиментират. Той я нарекъл „курва”, тя му отговорила с „педераст такъв”. И дали свидетелите й са били по-добри от свидетелите му, но съдът решил мъжът да заплати на жена си 600 лв. Тя, мръсницата, искала 2000 лв.! Изключителна несправедливост! Обидите, които са си отправили двамата, по същество са напълно съизмерими, напълно симетрични. Той я обвинява в прекомерен сексуален ентусиазъм, тя обратно, в понижена сексуална активност. Той я обвинява, че ходи по мъже, тя също го обвинява, че ходи по мъже. Разбирате ли, простъпката е една и съща, но съдът присъдил глоба само на мъжа. Мога само да предполагам, че съдът е преценил, че педераст вече не е обида. Както, примерно, шофьор не е обида. Не знам, може пък и да е така. Навсякъде се напълни с педерасти. Като се замисля, всички на пътя, освен мен, са педерасти. И, ако трябва да съм откровен, не им го спестявам. Понякога им го казвам с думи. Друг път прибягвам до паралингвистични средства, правя им геврече с палеца и показалеца. Знам, че не е културно, но a la guerre comme a la guerre! Щото, както съм казвал и друг път, това си е война. Войната на пътя е продължение на къщната война, но с моторни превозни средства. (Клаузевиц) И тая война, както и всяка война, е безотносителна към културата и образованието на човека.. Сряда, 17 септември „Цветан Василев се предаде в Сърбия”, съобщава „Труд”. И „Новинар” го съобщава. Всъщност, всички медии го съобщават. Но в медиите на Пеевски липсва една подробност, която можете да прочетете в „Сега”. Василев се предал, защото имало нова информация, че е поръчан. Казал го адвокатът му Константин Симеонов… На въпрос дали заплахата е свързана с Пеевски, отговорът бил: "Най-вероятно да." Обаче, въпреки дискретността на споменатите издания, Пеевски все пак научил отнякъде и опровергава: „Не от мен трябва да се страхува Василев, а от хилядите вложители в КТБ, които очакват отговори къде са им парите и как ще им бъдат възстановени.” Успоредно с това споменатите вестници отразяват ежедневно кампанията на Бареков. Който умее да събира едно и едно, да ги събере и ще му стане ясно на чий господ се моли Бареков. Пък ако някой може да смята и до три, ще добавя, че Местан обещава 300 дни толеранс на новото правителство, независимо кой ще спечели изборите. (Вероятно до Местан не са стигнали слуховете, че ГЕРБ ще спечели.) Между другото Местан заплаши, че ще реагират на чистката, предприета от служебното правителство. И Бойко по спешност се дистанцира: "Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска – не го искаме, аз не го желая…” „Вгламиха” за мен е нова дума. Не я знам. Вероятно е производна на гламчо. Казвал ли съм ви какво е гламчо? Според Вонегът гламчото е човек, който пърди във ваната и лови мехурчетата… Казвал съм ви го. Мисля, че по повод на Бареков съм ви го казвал. Във връзка с увеличаването на секциите за гласуване в чужбина, „Сега” коментира, че миналата седмица ЦИК отхвърлила молбите на посланиците ни секциите в Мадрид да се увеличат от 3 на 4, а в Лондон от 4 на 6 с аргумента, че там вече имало достатъчно. Излиза, че само в Турция не са били достатъчно. Много интересно чете и още по-интересно прилага закона комисията. Колегата Иван Бедров се чуди що за патриот може да Сидеров, като агитира с руското знаме до себе си. И що се чуди? Сидеров е патриот-интернационалист. Да, знам, че звучи абсурдно, но то и самият Сидеров така звучи. Бедров вика, че Русия присъствала и в петте приоритета на Атака. И недоумява как трябва да се разбира мотото на кампанията „Да си върнем България“, турено до руското знаме? „Кой да си я върне?” Как кой да си я върне бе, Бедров? Който я е владял! Нали ще си я връща, няма да я спечелва! Руснаците са голяма работа и е хубаво да сме добре с тях. Ето оня ден чета, че гражданинът Александър Матицин от град Тара в Омска област научил кучето си Лимон, порода рийзеншнауцер, да носи кофи с вода, да сади картофи, да прибира реколтата и дори да оре. Можело също така да точи вода от помпата и да носи дърва. С такова куче Сашата спокойно може да си лежи по цял ден на печката и да смуче водка. Лимон в действие. Не се съобщава как казакът е успял да превърне кучето в пролетарий. Предполагам, че с убеждение. Те с това са известни, че постигат всичко с убеждение. Едно от най-добрите средства за убеждение, е гладът. Боят също не му отстъпва. А когато се прилагат заедно просто работят безотказно. Пропуснах да кажа, че Александър Матицин е бивш военен. „Стандарт” дава думата на кандидата от ГЕРБ доц. Веселин Вучков. Вика: „МВР да обучи гвардия срещу потопите”. Демек доброволни формирования. Не сме против. Нека да има такива доброволни отряди. Но си мисля, че тая година са потопите, но догодина сигурно ще е сушата. А после, както казва поетът, Гришата… Щото така се редуват нещата при нас. Ако няма суша или киша, ще има някоя управленска идиотия… И затуй все сме под крушата. Кривата. Вчера разгневена група граждани хвърлила украинския депутат Виталий Журавский в кофа за боклук пред парламента в Киев. Пък АФП предава, че разгневени пакистанци изхвърлили двама депутати от управляващата партия от самолета. Почва се, братя! Само ние ли ще седим със скръстени ръце?! Шегувам се, бе! Както казах по-горе, ние сме високо културен и толерантен народ, не сме като тия диваци! Четвъртък, 18 септември Вестниците на Пеевски, които вчера скриха думите на адвоката на Василев за нови заплахи за живота му с вероятен адресант Пеевски, днес дружно публикуват опровержението на детето чудо. И читателят остава малко с чувство, че гузен негонен бяга. Защото читателят не знае, че някой е обвинил Пеевски и се чуди защо той се оправдава. Живи и здрави. Да се радват още дълго на читатели. Ама надали… Честито, братя! Токът поскъпва с до 10% от октомври. И няма да има цени за бедни. Шефката на ДКЕВР Светлана Тодорова обяснила, че няма време за въвеждане на различни тарифи. А няма време, защото увеличението трябва да се направи преди изборите, за да не се компрометира после Бойко с непопулярни мерки. От февруари 2012 г. той има страх от ток. ГЕРБ ще дойде на власт и Бойко ще поправи несправедливостта. В предизборния си лъжовник герберите са включили увеличаване на енергийните помощи от 90 млн. на 300 млн. лв., а семейства, които ще ги получават, ще се увеличат от 252 хил. на 500 хил. Значи са били наясно с някои тенденции. Борисов призова Местан и Миков да се въздържат от силни думи: „Мой приятелски съвет към всички е пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе." И е прав. Народът е казал, че е много по-лесно да се изплюеш на метеното, отколкото да пометеш наплютото. Затова наистина трябва да се внимава. Миков обещавал в Благоевград партията да се бори за въвеждане на семейно подоходно облагане. Щели да провеждат политика на размразяване на доходите, поощряване на производството чрез повече справедливост за малкия и среден бизнес и други подобни. Те всъщност са безподобни, доколкото до сега не сме ги виждали, за да можем да ги уподобим… Ще, ще… Ако вземат властта… Но понеже няма шанс да я вземат, та става малко както пее Владко Стефановски: „Ех да имах, то що немам, па да купам бел кон…” „Труд”: „Левите политици миришели различно от десните”. Пак миришели лошо, но по различен начин… Учени от университета „Браун” стигнали до извода, че има връзка между телесната миризма и политическите възгледи. Взели подмишна миризма от 10 либерали и 11 консерватори и установили, че либерално настроените хора харесват повече миризмата на либералите, а консервативно настроените – на консерваторите. Според нас учените са установили нещо, дето се знае откакто свят светува: че краставите магарета се подушват. Някои хора правят такива открития, че да се чудиш ти ли си умен, те ли са прости… Калинка Крумова, лидер на „Евромайки”, напуснала бебеците, щото открила, че са обречени на победа: „Има много победи, които са по-страшни от поражението. Усещането ми е, че сме се запътили към една точно такава. Пирова.” Нали съм ви казвал какво е Пирова победа? Да се върне жена ти каталясала късно некоя вечер и да ти каже: „Верно, бе, твоят е най-голем в целия блок!” До сега Калинка беше при Сидеров и при Бареков. Има още да пообиколи, докато добие право да излъчи победител… Снимка Чавдар Николов, в. „Преса” И Радан Кънев с откритие. Вика, че основната цел на РБ щяла да е да извади ДПС от властта поне за 10 г. Заявката на лидера на ДПС за 300 дни толеранс на новото правителство, вика Радан, е „неприкрита заявка за подготовка на съвместно управление на ДПС и ГЕРБ”. Точно това написахме и ние оня ден. Чака ни управление на ГЕРБ с тайната подкрепа на ДПС. И си помислихме, че сме направили голямо откритие. Но явно не е чак толкова голямо, щом и Радан е стигнал до него. Вежди: ”Цялата ни държава е една малка мафия. Ние сме на първо място по корупция. Това ще продължи така, докато не премахнем олигарсите. За съжаление, Бойко Борисов трябва да се върне на власт, за да оправи държавата.” Да, за съжаление… Петък, 19 септември В Камерун арестували и обвинили в хомосексуализъм гражданин, който обичал да си пийва ликьор „Бейлис”. Съдията се мотивирал с това, че гражданинът имал „женски маниери”. В африканската държава хомосексуализмът е престъпление и се наказва със затвор до 5 г. Там оня гражданин от Търговище, дето жена му го нарекла „педераст такъв”, нямаше да се размине с глоба, а щеше да отиде директно в затвора. За камерунският съд често било достатъчно някой съсед или роднина да свидетелства, че обвиняемият е хомо. Представям си ако лорд Минчев се появи на камерунската граница, сигурно направо върховният им съд ще се заеме с него... „Труд”: „Британец успя да надбяга метрото в Лондон”. Некой си Джеймс Хептънстол слязъл на Меншън хаус и на Кенън стрийт успял да се качи пак на същата мотриса, даже един вагон по-напред. Тия ще ме сбъркат. Да надбягаш градския транспорт у нас не се брои за нищо. Това го може всяка бабка. Ние например веднъж слязохме на Орлов мост и на Плиска хванахме предишния курс на същия автобус. С една обиколка го скъсахме! При това съвсем не сме някой изявен атлет. Каквото сме потичал по рейс, по асансьор, по жени… Никаква специална подготовка. Шегувам се, скъпа. Никога не съм тичал по… рейс. …………. *Robert Jastrow, The Enchanted Loom: Mind in the Universe. To be continued

Варна отбеляза 106 години от Независимостта на България

http://web.barometar.net/65192/

С тържествено издигане на националното знаме, молебен за България и празничен фолклорен концерт на пл. „Независимост“ Варна отбеляза 106 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Празникът уважиха кметът на община Варна – Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, зам.-кметовете Пейчо Пейчев и Тодор Иванов, председателят на Общински съвет – Иван Луков, капитан I ранг [...]

Турция затвори границата със Сирия, за да спре наплива на бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=264911

За да спре наплива на кюрдски бежанци Турция отново затвори граничните си пунктове със Сирия. От петък до момента на турска територия са навлезли над 70 хиляди души, търсещи убежище, съобщава Би Би Си. Стотиците бежанци са предимно жени, възрастни и деца.

Афиш от 1908 г. с оригиналния текст на Манифеста на Цар Фердинанд показват в Търговище

http://pik.bg/афиш-от-1908-г-с-оригиналния-текст-на-манифеста-на-цар-фердинанд-показват-в-търговище-news228337.html

Афиш от 1908 г. с оригиналния текст на Манифеста на Цар Фердинанд показват в Търговище

В Търговище показват афиш от 1908 г. с оригиналния текст на Манифеста на Цар Фердинанд. Експонатът е от фонда на музея и се изнася специално за Деня на Независимостта, съобщи за Радио „Фокус” д-р Тоня Любенова, уредник в Регионален исторически музей - Търговище.

Афишът е черно- бял, с размери 95 см на 63,5 см, издаден от печатницата на Тодор Петров в Русе. Не е известно как експонатът е попаднал в музея, предполага се, че това е станало в резултат на обширната събирателска дейност на Димитър и Мария Овчарови, които са и създатели на търговищкия музей.

„През 60-те години може би, тогава най- масово са обикаляни домове на стари търговищенци и е събран и този екземпляр на Манифеста, като е отлежал няколко десетилетия, за да бъде открит през новия век”, заяви д-р Тоня Любенова. През 2006 г. експонатът е инвентиран във фонда на Регионален исторически музей- Търговище.

За пръв път, тази година той ще бъде представен индивидуално, в оригинал пред посетителите, в рамките на музейната инициатива „Експонат в обектива”. Преди две години, в рамките на възстановка на обявяването на Независимостта в Ески Джумая, са били разлепени копия на Манифеста. „Но сега наистина излагаме оригиналният афиш”, каза д-р Тоня Любенова.

По повод 6 септември, Деня на Съединението, РИМ- Търговище показа врата, принадлежала на видния търговищки общественик Пеньо Стоянов, на която е изобразена рисунка на Майка България. Рисунката е реплика на литографията на Георги Данчов „Свободна България”.

Мъж скочи от горящ апартамент и загина

http://plovdiv.actualno.com/Myj-skochi-ot-gorjasht-apartament-i-zagina-news_51078.html

37-годишен мъж е починал, след като е скочил от апартамент в Пловдив, в който е възникнал пожар. Това каза  инспектор Георги Кунев, говорител на пловдивската пожарна, съобщи Фокус.  ...

„Газпром нефт" продава суров петрол

http://asia.actualno.com/Gazprom-neft-prodava-surov-petrol-news_51074.html

„Газпром нефт" вече продава суров петрол срещу рубли и юани. Руската компания е започнала продажби на суров петрол от Новопортовското находище срещу рубли, съобщава информационната аген...

Плевнелиев: „Най-сетне, който не рискува, не печели“

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Naj-setne-kojto-ne-riskuva-ne-pecheli-news_51080.html

Държавният глава Росен Плевнелиев отправи обръщение по случай 106 години Независимост на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  „Скъпи сънародници,  ...

Алпинист от София загина край Враца, паднал от 20 метра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324290

Алпинист от София загина край Враца в неделя вечерта, падайки от около 20 метра на скала в пролома "Вратцата". 56-годишният мъж е закаран веднага в центъра за спешна медицинска помощ, където въпреки усилията на лекарите е починал.
Пострадалият имал много наранявания, предимно по главата и гърдите. Според полицията столичанина катерел без да е Алпинист от София загина край Враца в неделя вечерта, падайки от около 20 метра на скала в пролома "Вратцата". 56-годишният мъж е закаран веднага в центъра за спешна медицинска помощ, където въпреки усилията на лекарите е починал. Пострадалият имал много наранявания, предимно по главата и гърдите. Според полицията столичанина катерел без да е

Рогозин: Москва може да мине и без френските Mistral

http://www.cross.bg/rysiya-korab-korabi-1431390.html

/КРОСС/ Руският боен флот може да мине и без вертолетоносача „Мистрал", който Франция трябва да достави на Русия, заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин пред телевизия „Россия 2". „Сам по себе си корабът „Мистрал" е голям десантен кораб. Личното ми мнение е , че можем да минем и без този договор, защото вече имаме възможност за изграждане на кораби от този тип", допълни вицепремиерът, уточнявайки, че по-рано кораби от този клас се строели в корабостроителниците в украинския град Николаев. В подкрепа на твърдението си, че Русия вече може да строи такива кораби, Рогозин припомни, че Москва скоро предаде на индийските ВМС лекия самолетоносач „Викрамадитя". Доставката на първия кораб „Мистрал" на Русия е блокирана, заяви по-рано френският президент Франсоа Оланд. По-късно представител на Елисейския дворец уточни, че това е било личното мнение на държавния глава и изразената позиция на президента няма юридически последствия. Оланд изтъкна, че ще се противопостави на доставката на „Мистрал", ако ситуацията в Украйна не се нормализира. По план първият кораб от този клас трябваше да бъде доставен на Русия през тази есен, но Париж изрично подчертаваше, че изпълнение на сделката ще има, само ако върху доставката на бойния съд не бъдат наложени санкции от страна на ЕК

Порошенко готов за война, ако мирът се провали

http://www.cross.bg/poroshenko-petro-kiev-1431392.html

/КРОСС/ „Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали", заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии.  Няма нито една заповед за обстрел на жилищни квартали, но това не спира някои членове на армията на Киев, каза държавният глава в коментар на сигналите за нарушаване на примирието в източната част на страната. Порошенко се разграничи от тези актове на „излишно" насилие и посочи, че уреждането на конфликта в Източна Украйна може да стане само с мирни средства. Вече бяха направени първите стъпки в тази посока - на среща в Минск, Киев и сепаратистите подписаха меморандум, който предвижда създаването на 30-километрова буферна зона между враждуващите страни. Планът има за цел да подсили сключеното на 5 септември примирие, отбелязва Reuters. Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че подготвя и специален фонд за възстановяване на инфраструктурата на Донбас, за което, по думите му, ще са необходими „десетки милиарди гривни".

Влак блъсна автомобил край Кресна, няма жертви и пострадали

http://www.cross.bg/intzidenta-avtomobil-kresna-1431389.html

/КРОСС/ Няма жертви и пострадали в резултат на инцидента на жп прелеза за село Ощава, община Кресна, при който пътнически влак от Кулата за Дупница блъсна лек автомобил. Прелезът е обозначен с табели и предупредителна сирена, която минути преди инцидента e била задействана, съобщават очевидци. Причините, поради които водачът на автомобила, не се е съобразил с предупредителните сигнали, са неясни. Влаковата композиция е спряна на около 300 м от главен път Е-79 до изясняване на случая. Към момента движението на влакове в района на инцидента е преустановено.  

Сондата MAVEN влезе в орбита около Марс

http://www.cross.bg/maven-mars-misiyata-1431391.html

/КРОСС/ След почти едногодишно пътуване и изминати 700 милиона километра американската сонда MAVEN достигна целта си и както бе планирано влезе в орбита около Марс, гласи съобщение на NASA до световните агенции. Сега започва същинската работа на мисията, която струва 671 млн. долара. През следващите шест месеца ръководителите на полета ще регулират височината, на която ще работи сондата, и ще проверят научната апаратура. След това Мейвън ще започне да взема проби от горните слоеве на атмосферата на Марс. Тя ще работи от орбита, няма да каца на планетата.     Сондата MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution) беше изстреляна на 18 ноември 2013 година. MAVEN е първата мисия, която ще изследва марсианската атмосфера. С помощта на девет уреда учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо от плътна и влажна тя се е превърнала в толкова рядка и суха.  Учените предполагат, че вероятната причина е слънчевият вятър. Те ще наблюдават какво става, когато той и други заредени частици се сблъскват с горните слоеве на марсианската атмосфера и ги отнасят. Като изследват днешната атмосфера, специалистите се надяват да научат за участвалите в явлението процеси и след това да използват компютърни модели, за да разберат какво се е случило в миналото. В крайна сметка те искат да знаят дали на Марс е имало условия, за да еволюира живот

Кой е виновен за интелектуалните кражби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323758

Преди години българският продуцент Димитър Митовски се обади на всички торент сайтове в България и по някакъв начин ги принуди никой да не пуска “Мисия Лондон” в интернет, преди комедията да мине по големия екран. И дори на приятелите си не бе дал копие на филма. Опази го.
Друга продуцентска компания - световната “Милениум филмс”, Преди години българският продуцент Димитър Митовски се обади на всички торент сайтове в България и по някакъв начин ги принуди никой да не пуска “Мисия Лондон” в интернет, преди комедията да мине по големия екран. И дори на приятелите си не бе дал копие на филма. Опази го. Друга продуцентска компания - световната “Милениум филмс”,

Тракия потъна в мъгла

http://pik.bg/тракия-потъна-в-мъгла-news228332.html

Тракия потъна в мъгла

Пловдив и голяма част от Тракийската низина, особено по поречието на река Марица, потънаха тази сутрин в мъгла. Видимостта в по-ниските райони е паднала до 50 метра, съобщава "Марица".

От Областното пътно управление казаха, че се очаква мъглата да се вдигне още до обяд, но до момента тя все още създава на места проблеми на шофьорите.

Пътната обстановка е спокойна. Снощи вечерта се е активизирало свлачище на пътя за Бачково, но и то е овладяно.

Новата BG икономика: Играчките в шоколадовите яйца се правят в... Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318104

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.
Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода,

Григор Димитров остава в топ 10 на световната ранглиста

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/22/2385077_grigor_dimitrov_ostava_v_top_10_na_svetovnata_ranglista/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров задържа десетото си място в световната ранглиста.

23-годишният състезател не участва в турнири през миналата седмица и остава с актив от 3710 точки.

Убедителен лидер в подреждането на АТП продължава да бъде шампионът от "Уимбълдън" Новак Джокович с 12 150 точки. Втори се нарежда победителят от "Ролан Гарос" Рафаел Надал (8665 точки), а тройката допълва рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер (8170).

През...

Катерач от София загина край Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324278

Алпинист от София загина край Враца в неделя вечерта, падайки от около 20 метра на скала в пролома Алпинист от София загина край Враца в неделя вечерта, падайки от около 20 метра на скала в пролома "Вратцата". 56-годишният мъж е закаран веднага в центъра за спешна медицинска помощ, където въпреки усилията на лекарите е починал без да дойде в съзнание и заради многобройнитевъншни и вътрешни наранявания.

Сондата "Мейвън" влезе в орбита около Марс

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/sondata-mejvyn-vleze-v-orbita-okolo-mars-6022949

"Мейвън" е първата мисия, която ще изследва марсианската атмосфера и как се е променяла в историята на планетата

Влак и кола катастрофираха

http://frognews.bg/news_76681/

Пътническият влак, движещ се в посока Кулата-Дупница блъсна лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна тази сутрин.

Стачката на Air France победи

http://web.barometar.net/65191/

Проектът за развитието в Европа на нискобюджетния филиал на Air France – Transavia, спира до декември. Това обяви ръководството на френския национален превозвач. Проектът е основната причина за стачка на пилотите, приковала на земята от седмица повечето самолети на компания, предава AP.На осмия ден от началото на ефективния протест на пилотите тази новина бе съобщена [...]

Влак блъсна кола на жп прелез

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324283

Пътническият влак, движещ се в посока Кулата-Дупница блъсна лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна тази сутрин, съобщи Фокус.
Няма жертви и пострадали в резултат на инцидента. Прелезът е обозначен с табели и предупредителна сирена, която минути преди инцидента e била задействана, съобщиха очевидци. Пътническият влак, движещ се в посока Кулата-Дупница блъсна лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна тази сутрин, съобщи Фокус. Няма жертви и пострадали в резултат на инцидента. Прелезът е обозначен с табели и предупредителна сирена, която минути преди инцидента e била задействана, съобщиха очевидци.

Таско Ерменков: Увеличението на цената на тока не трябва да надвишава 3-4%

http://econ.bg/Новини/Таско-Ерменков-Увеличението-на-цената-на-тока-не-трябва-да-надвишава-3-4-_l.a_i.568671_at.1.html

Увеличението на цената на тока не трябва да надвишава 3-4%, ако е само за НЕК. Това заяви в ефира на Нова телевизия енергийният експерт и...

Диляна Попова роди момче

http://web.barometar.net/65190/

Диляна Попова роди момче. Малкият се казва Борил. Момченцето е с идеални размери и тежи 3700 грама. Малкият Борил се появи на бял свят само няколко дни преди рождения ден на Диляна, пише „Всеки ден“. Попова има празник на 24 септември, когато навършва Христовата възраст и става на 33 години. Асен Блатечки няма никакво колебание [...]

13 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264918

13 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите има двама пострадали, които са с контузии и няма опасност за живота им. При инцидентите са нанесени и материални щети по автомобилите.

Влак блъсна автомобил на жп прелез край Кресна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324276

Пътническият влак, движещ се в посока Кулата-Дупница блъсна лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна тази сутрин, съобщи Фокус.
Няма жертви и пострадали в резултат на инцидента. Прелезът е обозначен с табели и предупредителна сирена, която минути преди инцидента e била задействана, съобщиха очевидци. Пътническият влак, движещ се в посока Кулата-Дупница блъсна лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна тази сутрин, съобщи Фокус. Няма жертви и пострадали в резултат на инцидента. Прелезът е обозначен с табели и предупредителна сирена, която минути преди инцидента e била задействана, съобщиха очевидци.

Блокираха пътя Бургас – Малко Търново

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UmHLQIEDtDo/

Жителите на село Крушовец блокираха пътя Бургас – Малко Търново в знак на протест срещу освобождаването на убиеца на Красимира под домашен арест. Според съгражданите на семейството на загиналото в пътен инцидент 11-месечно бебе, решението на Апелативния съд е несправедливо.

Решението за блокадата било взето случайно, след като в петък отговорният за инцидента Стоянов бе освободен под домашен арест, предава Нова телевизия. Протестиращите твърдят, че отговорният за инцидента Костадин Стоянов трябва да остане под стража. Освен позицията си, жителите на селото изразяват и подкрепата си към семейството на Краси.

В протеста взеха участие и Мария Димитвора, чиято дъщеря Валя бе прегазена на пешеходна пътека. Димитрова е двигател на Фондация „Безопасни улици от Валя“, която цели да се намалят фаталните случаи на инциденти с пешеходци по улиците на България, пише Poligraff.net. Блокадата получи подкрепата и на случайните водачи, които станаха “жертва” на блокадата.

 

Ревност погубила 28-годишната жена от Варна

http://web.barometar.net/65188/

Ревност е вероятната причина за убийството на 28-годишната жена във Варна в неделя сутринта. Тя беше открита край гробищата на с. Тополи. След като я намушкал, 32-годишният съпруг опитал да се самоубие. Той е тежко ранен и е настанен в болница с опасност за живота. Според разследващите причината за инцидента е скандал между двамата. Когато [...]

Самолет летя от Франкфурт до Берлин с гориво от захар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324272

За първи път в Европа пътнически самолет летя с гориво, добито от захар. Полет на "Луфтханза” от Франкфурт до Берлин е първият, при който беше използван биокеросина фарнезан, съобщиха от централата на авиопревозвача.
Добитото от захарна тръстика гориво е било 10% от керосина в резервоарите на машината "Еърбъс А321”. За първи път в Европа пътнически самолет летя с гориво, добито от захар. Полет на "Луфтханза” от Франкфурт до Берлин е първият, при който беше използван биокеросина фарнезан, съобщиха от централата на авиопревозвача. Добитото от захарна тръстика гориво е било 10% от керосина в резервоарите на машината "Еърбъс А321”.

Хиляди поискаха действия срещу климатичните промени

http://www.vesti.bg/sviat/hiliadi-poiskaha-dejstviia-sreshtu-klimatichnite-promeni-6022948

Най-масово бе шествието в Ню Йорк. Според организаторите на акцията в нея са се включили около 310 000 души

Нито един член на правителството не почете Деня на независимостта

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VwLCjIknSfs/

В отсъствието на представители на правителството започнаха официалните чествания на 106-та годишнина от Независимостта във Велико Търново. На честването присъстват само представители на местната власт и църквата.

На историческия хълм Царевец бяха построени частите на Националния военен университет. Националното знаме бе издигнато с военен ритуал. Кметът Даниел Панов приветства жителите и гостите на града, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен богослов.

Водено от 160 музиканти, участници в международен фестивал на военните духови оркестри, от Царевец тръгна шествие, което поднесе пред паметника „Майка България” гирлянд на признателност, венци и цветя.

Беше прочетен поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев до жителите и гостите на община Велико Търново по случай Деня на българската независимост.

Честванията на Независимостта започват от Царевец не само защото се търси историческа приемственост, а защото тук за втори път е прочетен Манифестът за независимостта. За пръв път той е прочетен в църквата „Св. 40 мъченици” на 22 септември 1908 г., а оттам множеството начело с Цар Фердинанд (1887-1918) и министър-председателя Александър Малинов се отправя към историческия хълм./КРОСС/

 

 

 

За първи път в Европа самолет летя с гориво от захар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324267

За първи път в Европа пътнически самолет летя с гориво, добито от захар. Полет на За първи път в Европа пътнически самолет летя с гориво, добито от захар. Полет на "Луфтханза” от Франкфурт до Берлин е първият, при който беше използван биокеросина фарнезан, съобщиха от централата на авиопревозвача. Добитото от захарна тръстика гориво е било 10% от керосина в резервоарите на машината "Еърбъс А321”.

Фандъкова е удостоена с германски Орден за заслуги

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/22/2385069_fandukova_e_udostoena_s_germanski_orden_za_zaslugi/?ref=rss


Кметът на София Йорданка Фандъкова е удостоена с Орден за заслуги І степен от Федерална република Германия заради дългогодишния й принос в развитието на двустранните отношения, съобщи посолството на страната. 

В Берлин оценяват усилието на Фандъкова още като директор на 73. СОУ "Владислав Граматик" да развива изучаването на немски език в училището, наричано неформално от жителите на столицата "Втора немска гимназия". Като зам.-кмет и кмет на Столична община тя допринесе значително за...

„Галъп“: ГЕРБ взема 35,9%, БСП – 18,3%, ДПС – 14,2% две седмици преди изборите

http://web.barometar.net/65186/

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП – 18,3%, за ДПС – 14,2%, за България без цензура – 5,8%, за Реформаторския блок – 5,6%, за Патриотичния фронт – 4,9%, за АБВ – 3,6%, за „Атака” – 3,4%. Очаква се да гласуват около 3,4 милиона души. Това е моментната картина на електоралните нагласи, отчетена според редовния [...]

Огромен лайнер акостира на пристанище Варна

http://varna.actualno.com/Ogromen-lajner-akostira-na-pristanishte-Varna-news_51069.html

Предвидено е днес огромен пасажерски кораб да акостира на пристанището във Варна. Заради размерите си лайнерът Celebrity Constellation няма да може да влезе в пристанището и ще пусне котва в залива, с...

Нос Хорн 2014 - Първото българско плаване до морския „Еверест”

http://society.actualno.com/Nos-Horn-2014---Pyrvoto-bylgarsko-plavane-do-morskija-Everest-news_51076.html

Първото родно плаване до Нос Хорн, ще осъществи ветроходна яхта с български екипаж, в края на  месец октомври тази година. Експедицията ще осъществят четирима българи, решени на приключенско...

Не е лесно да пораснеш, но е много весело (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_391843.html

Децата правят всичко искрено и от сърце. Дори когато намажат със синя боя белия килим или се намажат с кал. Така те научават всичко за света - с вълнение и без да мислят за последствията. Копират големите, с което са много смешни, но така се расте. Не е лесно, но е много весело.

Обвиняват Турция в таен съюз с „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/durzhava-tyrtziya-islyamska-1431387.html

/КРОСС/ Мистерия обгръща изненадващото освобождаване на 46-та турски заложници, които бяха отвлечени от джихадистката групировка „Ислямска държава", пише британският вестник The Independent.  Турското правителство отрича да е сключвало споразумение с похитителите, но остава неясно защо групировката, известна с жестокостта си, е предала турските пленници без компенсация. Приветствано в Анкара като триумф за Турция, освобождаването на пленените дипломати и техните семейства повдига нови въпроси относно отношенията между турското правителство и „Ислямска държава". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че освобождаването е резултат на секретна операция на турското разузнаване, която трябва да остане тайна. Той добави, че „има неща, за които не може да говори". „Да се управлява държава, не е като да се върти бакалия. Трябва да защитаваме нашите чувствителни въпроси, ако не - ще трябва да се плати скъпо", каза той. Турция отрича да е плащан или обещаван откуп на ислямистите. Освобождаването на заложниците идва в същия момент, в който 70 хиляди сирийски кюрди избягаха през границата в Турция, търсейки спасение от офанзивата на Ислямска държава срещу Кобани или Ейн ал Араб. Офанзивата мобилизира кюрдите в целия регион, като 3 хиляди бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), базирани в иракските планини, са преминали границата със Сирия и се насочват към Кобани

Ерменков: Това увеличение от 10% е генералната репетиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=264913

"Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви в „Здравей, България” Мария Капон от Коалиция "Десните”.

Влак блъсна кола край Кресна, няма жертви и пострадали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/22/2385066_vlak_blusna_kola_krai_kresna_niama_jertvi_i_postradali/?ref=rss


Пътническият влак от Кулата за Дупница блъсна тази сутрин лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна, съобщи агенция "Фокус".

Няма жертви и пострадали в резултат на инцидента. Прелезът е обозначен с табели и предупредителна сирена, която минути преди инцидента e била задействана, съобщиха очевидци.

Не са ясни причините, поради които водачът на автомобила, не се е съобразил с предупредителните сигнали. Влаковата композиция е спряна на около 300 метра от главен...

Иде циганско лято и мека зима

http://frognews.bg/news_76680/

През октомври иде циганско лято. Синоптиците прогнозират меко време около Коледа и Нова година.

Знаков алпинист загина след падане от 20 м. на Вратцата

http://www.bnews.bg/article-117014

Алпинистът Иван Масларов - Байно загина при падане от 20 метра на прохода Вратцата.

Порошенко: Готови сме да се защитим с военни средства при провал на мирния план

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324261

Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии, предаде Франс прес.
"Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада. Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии, предаде Франс прес. "Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада.

Екатерина Стратиева спечели рали титлата при дамите в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/22/2385064_ekaterina_stratieva_specheli_rali_titlata_pri_damite_v/?ref=rss


Автомобилният пилот Екатерина Стратиева и нейният навигатор Кармен Поенару спечелиха дамската титла в Европейския рали шампионат (ERC).

Трите победи и двете втори места бяха достатъчни, за да гарантират на екипажа отличието два кръга преди края на сезона.

След победата в Чехия Стратиева и Поенару се докоснаха до Ladies Trophy, но съществуваше минимална възможност те да бъдат изместени от първото място. Рали "Кипър" обаче елиминира и нея, тъй като нито един дамски екипаж не...

ГЕРБ с предизборен концерт в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_ytjw7d4h5g/

ГЕРБ ще представи листата си кандидатите за народни представители за предстоящите парламентарни избори с предизборен концерт. Събитието ще се състои на 23 септември (вторник) от 18.30 на площад „Атанас Сиреков” през сградата на община Бургас, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. В концерта ще вземат участие бургазлията и победител в първото издание на „X Factor” Рафи Бохосян, група Риуайнм, ансамбъл „Българе”, Албена Вескова, трио „Сопрано” и Веселин Маринов.

Кандидатите за народни представители ще представят пред жителите на Бургас основни акценти от националната и регионалната програма на партията, свързани с развитието на областта.

 

 

Порошенко: Ако мирният план се провали сме говоти да се защитим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324257

Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии, предаде Франс прес.
Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии, предаде Франс прес. "Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада.

Павел Христов: Само ГЕРБ може да върне в България младите хора, които търсят реализация зад граница

http://web.barometar.net/65184/

“Само ПП ГЕРБ може да стабилизира икономиката ни и да върне в България младите хора, които търсят реализация зад граница”. Това увери кандидатът за народен представител и административен секретар на ГЕРБ-Варна Павел Христов, който заедно с колегата си Николай Малев се срещна с жители на няколко села в община Аврен. „Хората ни приемат изключително радушно [...]

Дългоочакваният кораб гигант акостира във Варна

http://pik.bg/дългоочакваният-кораб-гигант-акостира-във-варна-news228322.html

Дългоочакваният кораб гигант акостира във Варна

Забулен в есенната мъгла във варненския залив акостира огромен пасажерски кораб. Заради размерите си лайнерът Celebrity Constellation няма да може да влезе в пристанището и пусна котва в залива, предаде БГНЕС.

Дългият 294 метра кораб има газене от 8,30 метра, при максимална дълбочина на пасажерските места на Морска гара 8,50 метра. Освен това капитанът на кораба изисквал да има поне метър вода под кила, което прави невъзможно влизането му в порта.

Celebrity Constellation ще посети Варна три пъти в рамките на по-малко от месец - на 22 септември, 4 и 16 октомври. Желаещите да разгледат града и местните забележителности ще бъдат транспортирани до брега със специални корабни лодки, наречени тендери.

Потрошиха колата на ДПС лидера на Перник

http://frognews.bg/news_76679/

Лидерката на областната структура на ДПС в Перник Боряна Методиева осъмна с потрошена кола. Счупени са предното и задното стъкло и фаровете. Според Методиева става въпрос за политически акт, съобщи потърпевшата пред struma.bg.

Манджуков: БНБ реши проблема с ПИБ, защо не направи същото с КТБ

http://econ.bg/Новини/Манджуков-БНБ-реши-проблема-с-ПИБ-защо-не-направи-същото-с-КТБ_l.a_i.568661_at.1.html

Ако "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не отвори врати, ще последва крах. Това прогнозира бизнесменът Петър Манджуков пред bTV.  "Пуснаха...

Международна среща на малкия и среден бизнес с вход-свободен ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264914

Сдружението за подпомагане на малкия и среден бизнес – Обединени Бизнес Клубове обяви, че дава възможност на младите предприемачи и собствениците на Start UP бизнес, безплатно да вземат участие в откриването на срещата и съпътстващите лекции и семинари на 24.

Сондата "Мейвън" влезе в орбита около Марс

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/22/2385053_sondata_meivun_vleze_v_orbita_okolo_mars/?ref=rss


След почти едногодишно пътуване и изминати 700 милиона километра американската сонда "Мейвън" достигна целта си и както бе планирано влезе в орбита около Марс, съобщи БТА като се позова на съобщение на NASA до световните агенции. Сега започва същинската работа на мисията, която струва 671 млн. долара. 

През следващите шест месеца ръководителите на полета ще регулират височината, на която ще работи сондата, и ще проверят научната апаратура. След това Мейвън ще започне да взема проби...

Столичани се връщат в София, чака се тежък трафик

http://www.bnews.bg/article-117010

От МВР напомнят, че ще има засилено полицейско присъствие. Съветът им е шофьорите да карат внимателно.

Германия награждава Фандъкова с Орден за заслуги

http://society.actualno.com/Germanija-nagrajdava-Fandykova-s-Orden-za-zaslugi-news_51068.html

Германия ще удостои кмета на София Йорданка Фандъкова с Орден за заслуги първа степен, съобщават от немското посолство. Отличието ще бъде връчено от посланика на Германия Детлеф Лингеман. Поводът за ...

Правителството не почете Деня на независимостта, тържествата започнаха без тях

http://society.actualno.com/Pravitelstvoto-ne-pochete-Denja-na-nezavisimostta-tyrjestvata-zapochnaha-bez-tjah-news_51073.html

Нито един от официалните представителите на правителството не се присъедини към  официалните чествания на 106-та годишнина от Независимостта във Велико Търново. На честването присъстват само ...

Мъже, Ема Уотсън иска да ви каже нещо (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_391820.html

В емоционална реч звездата от филмите за Хари Потър Ема Уотсън се обърна към всяко момче и мъж по света за помощ в борбата на актрисата за правата на жените.  Ема Уотсън стана посланик на ООН за правата на жените по целия свят преди шест месеца, а преди дни тя обяви първата по рода си кампания "HeForShe" ("Той за тя"). За разлика от други феминистки движения и кампании, тук не става въпрос за това жените да се борят за женските права, а мъжете да проговорят за репресирането на противоположния пол. Уотсън разказа, че се припознава като феминист още от тинейджърските си години. Когато е била на 8 години, съученици ѝ се подигравали за това, че искала да режисира пиеса, защото била момиче. Нейни приятелки от детството са се отказвали от спортуването, защото не са искали да изглеждат мускулесто и да им се подиграват, разказа Уотсън по време на речта си в централата на ООН в Ню Йорк. "Аз съм сред жените, чиито думи и действия са гледани като силни, агресивни, анти-мъжки и непривлекателни. Защо думата "феминизъм" се превърна в неудобна? Откакто започна същинската ми борба преди 6 месеца разбрах, че за мнозина думата "феминизъм" означава да мразиш мъже. Това, което знам със сигурност, е, че това трябва да спре", каза Уотсън. С треперещ от вълнение глас младата актриса завърши речта си с призив към всички: "Опитваме се да открием дума, която не е обидна, която не е агресивна, както "феминизъм". Може да не сме я открили, но вече имаме идея. Нарича се "HeForShe". Каня ви да направим стъпка напред заедно, за да бъдем чути. Да бъде той за нея. И се запитайте, ако не аз, кой и ако не сега, кога?" Цялата реч на Ема Уотсън: 

"Континентал" започва разработка на автономни автомобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/22/2383027_kontinental_zapochva_razrabotka_na_avtonomni_avtomobili/?ref=rss


Германската компанията "Континентал", предлагаща основно гуми и компоненти за автомобилната индустрия, реши да създаде ново подразделение, което да разработва интелигентни транспортни системи. То ще е базирано в Силициевата долина в Калифорния и ще се състои от инженери и IT специалисти. За негов ръководител е назначен експертът от "Гугъл" в разработването на управляващи се сами автомобили Селва Оз.

Целта е с навлизането на автоматизацията и комуникацията между колите да се...

Ислямска държава прогонила 100 000 сирийски кюрди в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324249

Около 100 000 сирийски кюрди са пресекли границата с Турция през последните няколко дни, бягайки от офанзивата на екстремистите от „Ислямска държава”, които превзеха десети селища край стратегически пограничен град, съобщи АФП, позовавайки се на ООН.
Турското правителство „потвърди данните” за 100 000 души, Около 100 000 сирийски кюрди са пресекли границата с Турция през последните няколко дни, бягайки от офанзивата на екстремистите от „Ислямска държава”, които превзеха десети селища край стратегически пограничен град, съобщи АФП, позовавайки се на ООН. Турското правителство „потвърди данните” за 100 000 души,

100 хиляди кюрди избягали от Ислямска държава в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324245

Около 100 000 сирийски кюрди са пресекли границата с Турция през последните няколко дни, бягайки от офанзивата на екстремистите от „Ислямска държава”, които превзеха десети селища край стратегически пограничен град, съобщи АФП, позовавайки се на ООН.
Турското правителство „потвърди данните” за 100 000 души, Около 100 000 сирийски кюрди са пресекли границата с Турция през последните няколко дни, бягайки от офанзивата на екстремистите от „Ислямска държава”, които превзеха десети селища край стратегически пограничен град, съобщи АФП, позовавайки се на ООН. Турското правителство „потвърди данните” за 100 000 души,

Москва не подкрепи опозиционния "Марш на мира"

http://www.cross.bg/mira-privurzhenitzi-moskva-1431388.html

/КРОСС/ В Москва на 21 септември около 5000 души участваха в опозиционния „Марш на мира", който премина по целия маршрут на протеста. Но съвсем скоро опозиционерите си разотидоха, съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни на московската полиция. Сред участниците в демонстрацията бяха представители на руската опозиция като Борис Немцов, Михаил Касиянов и Григорий Явлинский. Маршът на моменти напомняше гей-парад. Същевременно привърженици на ДНР и ЛНР лица замеряха с яйца участниците в митинга. Много от жителите на Москва закачиха на прозорците си флаговете на Донецка и Луганска народни републики. Отделно на марша бяха дошли привърженици на Новорусия с георгиевски ленти, които нарекоха този протест „Марш на предателите". Полицията държа настрана привърженици на ДНР и ЛНР от преминаващите демонстранти, скандиращи срещу войната в Украйна и политиката на руския президент Владимир Путин. Московската полиция не позволи да се стигне до преки сблъсъци между привърженици и противници на "Марша на мира". Според организаторите на „Марша на мира" в акцията се очакваше да вземат участие около 50 хиляди души.Демонстрации в подкрепа на мира в Украйна имаше и в други руски градове, но с по-малобройно участие, предаде ИТАР-ТАСС. В Екатеринбург шествието им бе посрещнато от някои местни жители с лозунги "Фашизмът няма да премине" и „Ние сме за Путин!".  

Рязък спад на чуждестранните инвестиции в Албания

http://www.vesti.bg/novini/riazyk-spad-na-chuzhdestrannite-investicii-v-albaniia-6022947

Преките чуждестранни инвестиции в Албания през второто тримесечие на 2014 г. бележат спад от 35,5%. Това е рекорден срив в последните няколко години.

И разбрах, че животът е по-силен от желанията на хората…

http://www.cross.bg/nikolaii-hora-vreme-1431386.html

/КРОСС/ Искам да ти прочета предсмъртното писмо на моя баща. За да разбереш, Миле, какви хора са ме отгледали и възпитали. Родил съм се в семейство, в което е имало разбирателство и обич и труд. Подготвях се за живота и дадох труд според способностите си и колкото ми беше възможно. Стараех се да бъда честен и добър. Създадох семейство и имах много радостни дни. Обичах хората и те ме обичаха. И видях доста от света. И се радвах на хубавата българска природа. И разбрах, че животът е по-силен от желанията на хората. И че всички хора еднакво се раждат и еднакво умират. И дойде краят. Аз бях и вече не съм. Сбогом, мои мили, близки приятели и познати. Благодаря ви, че ме изпращате и ви пожелавам здраве. И да се научите да се радвате на живота, който стои над всички други неща. И да се обичате. И се сещайте понякога за мен. Мъгли се спущат, либе свидно, и слънце се не види. Ах, колко скоро, либе свидно, окапаха листата. Март, 1977 г. Предсмъртни думи на баща ми, Панайот Божилов, намерени след смъртта му в неговия портфейл. Той почина на 27 март 1977 г. Родена съм в Ямбол. Баща ми беше индустриалец и имаше там хладилник - голяма сграда, колкото ЦУМ, където се поддържаше ниска температура. Там се складираха кашкавали, сирена, кокошки на цяла Южна България. Продукцията се изнасяше за Франция, Италия, Германия. Беше огромно предприятие с много работници

Стартира подписка за създаване на зоополиция към МВР

http://pik.bg/стартира-подписка-за-създаване-на-зоополиция-към-мвр-news228314.html

Стартира подписка за създаване на зоополиция към МВР

Варненски зоозащитници от Групата за контрол и грижа за бездомните животни (именуващи се КГБ) стартираха събирането на подписи под петиция за създаване на зоополиция към структурите на МВР, съобщи Днес+.

Идеята за зоополиция не е нова. С подобен отдел към МВР във областните градове, ще може да се предприемат ефективни мерки за намаляване на популацията от улични животни. Голяма част от тях са на улицата заради човешка безотговорност. Зоополицията ще може и ефективно да противодейства, както и да налага рестрикции при нарастващото насилие над животните, което често в последствие ескалира и в насилие срещу хора. Такова звено ще може да предприеме и ефективни мерки срещу незаконните боеве с кучета. Друг проблем с който ще се бори зоополицията, са случаите с пострадали хора от агресивни животни. Пресен пример за това е случилото се в бургаското с.Маринка преди дни, когато собственик насъска куче срещу психично болен човек. Много често подобни случаи се дължат на човека безоотговорност и немарливост, но наказани за това почти няма. А е факт, че има и подобни случаи довели до смърт. Кучето и отглеждането му в домашни условия е грижа и отговорност, и липсата им води до случаи на пострадали хора, както и до увеличаване на популацията на бездомните животни.

За целта КГБ са стартирали подписка в подкрепа на петицията, както и са организирали редица срещи с кандидати за народни представители от различни партии. Първата такава среща ще е с водачката на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

Адреса на петицията, където може да изразите своята подкрепа за създаване на зоополиция е:

Петиция за създаване на зоополиция към окръжните дирекции на МВР

Ето и пълния текст на петицията:

Петиция за създаване на звена Зоополиция към окръжните дирекции на МВР

До Президента на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Конституционния съд на Република България
До Комисията по жалби и петиции към Народното събрание на Република България
До Омбудсмана на Република България
До българските медии и неправителствени организации

Поради зачестилите случаи на насилие над животни, безотговорно поведение на собственици към домашните им животни и поради случаите на пострадали от агресивни животни хора. Поради неспособността на държавата да се справи с нарастващата популация от безстопанствени животнипри така действащото законодателство. Настояваме за създаване на специализирано звено Зоополиция към МВР, чиято дейност да е изключително и само за престъпления спрямо животните.

Към момента отговорните общински служби не успяват да се справят с проблема поради липса на достатъчно правомощия и така заложените в ЗЗЖ и НК изисквания не се прилагат ефективно. За да може да се спазва Закона за защита на животните и Чл. 325 от Наказателния кодекс е нужно да се създаде контролен орган с повече правомощия.Подобни структури има в почти всички страни на ЕС.

Създаването на звено Зоополиция към МВР ще помогне за:


Намаляване на случаите на хора, пострадали от агресивни животни, чрез осъществяване на проверки в случаите на безотговорно поведение на стопаните. Провеждане на досъдебни следствени действия в случаите на пострадали хора.

Намаляване на популацията на безстопанствените животни, чрез контрол върху безразборното и нерагламентирано развъждане на животни.

Осъществяване на по-строг контрол и санкции на собствениците, изхвърлящи домашните си любимци на улицата.

Намаляване на случаите на насилие над животни чрез провеждане на досъдебни следствени действия, които да спомогнат за осъдителни присъди според действащото законодателство.


Настояваме за спешна промяна на закона на МВР, която да позволи създаване на звена зоополиция към окръжните дирекции на МВР.

Затварят центъра на София заради Европейския ден без автомобили

http://econ.bg/Новини/Затварят-центъра-на-София-заради-Европейския-ден-без-автомобили_l.a_i.568656_at.1.html

Центърът на София ще остане затворен за автомобили почти през целия ден заради Европейския ден без автомобили. От 9.00 до 17.00 часа...

Изпочупиха колата на лидерката на ДПС Боряна Методиева в навечерието на Независимостта

http://www.zapernik.com/krimi/izpochupiha-kolata-na-liderkata-na-dps-boryana-metodieva-v_34408/

Колата на лидерката на областната структура на ДПС в Перник Боряна Методиева е потрошена в нощта срещу Националния празник. Поломени са предното и задното стъкло, фаровете, съобщи потърпевшата. Според нея това е политически акт, пише struma.bg.

„Колата ми „Опел Тигра“ беше паркирана пред дома ми в село Лесковец. Извършителят е знаел, че живея на село и не случайно е избрал празника, за да извърши вандалския акт“, заяви ДПС-лидерката. Тази сутрин когато...

Продължава

Реформаторите са без програма, ГЕРБ извадиха старата - как ще управляват?

http://www.bnews.bg/article-117013

Задавам въпрос към ГЕРБ и Реформаторите - с каква управленска програма искат да управляват, като едните нямат програма, а другите извадиха старата си програма, с която се провалиха?, попита Бареков.

За първи път самолет с гориво от захар летя над Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=264912

Полетът на Lufthansa е осъществен на 16 септември, пише ingenieur.de. Самолетът Airbus A321 е летял по редовния полет на авиокомпанията от Франкфурт до Берлин (434 км). Горивото е съдържало 10% от биокеросина фарнезан, разработен от френския концерн Total и американската компания Amyris, одобрено от регулаторните органи на САЩ през юни 2014 г.

Кандидатите за народни представители от БСП лява България, бяха гости на футболния мач между Мещица и Драгичево

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-bsp-lyava-bulgariya-byaha-gosti_34407/

Ина Тодорова и Николай Добрев кандидати за народни представители в 43-то НС от „БСП лява България" в 14-ти МИР – Перник, заедно с представители на Младежкото обединение на БСП - Перник бяха гости на футболния мач между Мещица и Драгичево.

Кандидатите обещаха, че ще продължат да...

Продължава

Пешеходците изключително доволни от затваряне на ул.“Паисий“ за автомобили

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b4%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82/

Улица „Отец Паисий“ в Добрич бе затворена за автомобили и обявена за пешеходна зона.22 септември е обявен за Европейски ден без автомобили под мотото „В града без моята кола!“, затова до 14,00 часа Община град Добрич (съвместно с КАТ) затвориха улица „Отец Паисий“ в участъка […]

Ентусиаст навъртя 135 обиколки на селски стадион

http://www.bnews.bg/article-117012

Практикуващият динамично биоземеделие човек се справи с предизвикателството за 5.45 часа. Изпитанието му започна в 5.55 ч. в четвъртък.

Siemens придобива Dresser-Rand Group за 7,6 млрд. долара

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3eb4197a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ctelekomunikacii0C4570Ca0Csiemens0Epridobiva0Edresser0Erand0Egroup0Eza0E760Emlrd0Edolara0H180A4380C/story01.htm

Придобиването на производителя на оборудване за добив на петрол ще проправи пътя на германската компания към американския енергиен пазар


Антон Хекимян запозна приятелката си с участниците от “Африка”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323750

Теди Кацарова, Георги Милков и Людмила Филипова се запознаха с приятелката на Антон Хекимян в събота следобед. Тогава водещият и част от участниците в миналогодишното шоу на Би Ти Ви “Африка: Звездите сигурно са полудели” се събраха в нов ресторант в София.
Антон Хекимян и Василена Гръбчева са двойка от началото на миналото лято, Теди Кацарова, Георги Милков и Людмила Филипова се запознаха с приятелката на Антон Хекимян в събота следобед. Тогава водещият и част от участниците в миналогодишното шоу на Би Ти Ви “Африка: Звездите сигурно са полудели” се събраха в нов ресторант в София. Антон Хекимян и Василена Гръбчева са двойка от началото на миналото лято,

106 години независимост! Светъл празник, българи!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/106-godini-nezavisimost-svetul-praznik-bulgari_34406/

България отбелязва 106 години от обявяването на Независимостта си. На тази дата през 1908 г. тя е провъзгласена с Манифест във Велико Търново.

Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г., но се чества от 22 септември 1990 г. по инициатива на конфедерацията "Българска офицерска легия "Г. С. Раковски" и асоциация "България".

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико...

Продължава

Ромен Гари под прицела на ДС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323712

Покрай 100-годишния юбилей от рождението на писателя 
у нас вече се снима българо-френски филм,  посветен на невероятния му живот

Ако беше жив, мистериозният Ромен Гари днес щеше да е кръгъл столетник. Добре познат на българските читатели с безсмъртните си романи, един от най-големите мечтатели и мистификатори на литературна Европа Покрай 100-годишния юбилей от рождението на писателя у нас вече се снима българо-френски филм, посветен на невероятния му живот Ако беше жив, мистериозният Ромен Гари днес щеше да е кръгъл столетник. Добре познат на българските читатели с безсмъртните си романи, един от най-големите мечтатели и мистификатори на литературна Европа

Слагат КПП около Белия дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_391835.html

Американската Сикрет сървис обмисля поставянето на контролно-пропускателни пунктове в зоната около Белия дом, предаде AP. Дискусиите около въпроса били подновени наскоро заради инцидента от петък, когато мъж, държащ нож, прескочи външната портата и стигна входа на сградата. Американските служби за сигурност затегнаха мерките за сигурност в зоната около Белия дом, след нахлуването на 42-годишния Омар Гонзалес, който се покатери на оградата, пресече тревните площи и влезе в сградата, преди агентите да успеят да го спрат. По това време президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама не са били в Белия дом. По-малко от 24 часа след нахлуването на Гонзалес втори мъж бе задържан в района на Белия дом.

Косово е заплашено от финансов колапс през 2015 г.

http://www.vesti.bg/novini/kosovo-e-zaplasheno-ot-finansov-kolaps-prez-2015-g-6022946

Косово е заплашено от финансов колапс, ако институционалната криза продължи до края на годината, смятат косовски икономически експерти, които изразяват голяма загриженост от настоящото положение.

Кметът на Велико Търново: Ще отбележим празника подобаващо

http://velikotarnovo.actualno.com/Kmetyt-na-Veliko-Tyrnovo-Shte-otbelejim-praznika-podobavashto-news_51066.html

Велико Търново с една повече от вековна традиция има удоволствието, но и отговорността да бъде домакин на тържественото отбелязване на Деня на независимостта на България. Това каза кметът на Велико Тъ...

Обявиха жълт код за силен вятър в четири области

http://society.actualno.com/Objaviha-jylt-kod-za-silen-vjatyr-v-chetiri-oblasti--news_51071.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 4 области в страната: Видин, Монтана, Враца и Плевен.  Очаква се в нощта срещу вторник северозападният вятър да се усили и скоростта му да достигне 15-20 м...

Честваме Деня на независимостта

http://econ.bg/Новини/Честваме-Деня-на-независимостта_l.a_i.568655_at.1.html

България днес си спомня за един от великите и важни моменти в своята история – обявяването на независимостта й. Преди 106 години родината ни е...

П. Манджуков: Защо БНБ защити ПИБ, а КТБ - не?

http://frognews.bg/news_76677/

БНБ да дадат отговор как са следили кредитния портфейл на КТБ. Това е напълно непонятно поведение от страна на държавници и политици. БНБ дължи отговори за това как са се отпускали кредити от КТБ и имали ли са те съответното обезпечение. Банката на Цветан Василев не е специален случай, както я описват. Тя е четвъртата банка в страната.

Кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ за 14 МИР-Перник бяха официални гости на събора в радомирското с. Върба

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-listata-na-gerb-za-14_34405/

Водачът на листата на ПП ГЕРБ за област Перник д-р Вяра Церовска и кандидатите за народни представители Ирена Соколова, Светослав Кирилов, Денислав Захариев, Владислав Караилиев, Пламен Алексиев, Емилия Грозданова и Александър Александров бяха официални гости на събора в радомирското с. Върба. Фолклорното събитие се провежда всяка година и привлича посетители от цялата област. Кандидат-депутатите

бяха поканени на събора лично от кмета на Радомир Пламен Алексиев. Организаторите на...

Продължава

Независима България - от една зависимост, та в друга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320278

“ПО ВОЛЯТА на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.”Така започва “Манифестът към българския народ”, “ПО ВОЛЯТА на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.”Така започва “Манифестът към българския народ”,

Поздравление от Михаил Миков по случай 106 години от Независимостта на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324233

Уважаеми съграждани!
Тържественото прогласяване на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г. от църквата „Свети 40 мъченици” в старопрестолния град Търново, с прочитане на Манифеста към българския народ, е велико историческо събитие с непреходно значение. Обединеното княжество се обявява за „царство и свободна и независима България“. Уважаеми съграждани! Тържественото прогласяване на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г. от църквата „Свети 40 мъченици” в старопрестолния град Търново, с прочитане на Манифеста към българския народ, е велико историческо събитие с непреходно значение. Обединеното княжество се обявява за „царство и свободна и независима България“.

Поздравление от Михаил Миков по случай 106 години от Независимостта на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324237

Уважаеми съграждани!
Тържественото прогласяване на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г. от църквата „Свети 40 мъченици” в старопрестолния град Търново, с прочитане на Манифеста към българския народ, е велико историческо събитие с непреходно значение. Обединеното княжество се обявява за „царство и свободна и независима България“. Уважаеми съграждани! Тържественото прогласяване на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г. от църквата „Свети 40 мъченици” в старопрестолния град Търново, с прочитане на Манифеста към българския народ, е велико историческо събитие с непреходно значение. Обединеното княжество се обявява за „царство и свободна и независима България“.

Ден без коли в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_391822.html

Част от центъра на София ще е затворен днес за автомобили по случай Европейския ден без автомобили, съобщиха от Столичната община. От 9 до 17 ч. ще бъде затворена за автомобили зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, бул. „Княз Александър Дондуков”, с изключение на граничните улици и булеварди. От Центъра за градска мобилност, които са инициатор на отбелязването на Европейския ден без автомобили, канят жителите и гостите на града в зоната без коли да се разходят с велосипедите си, както и да включат децата си в организираните прояви. Идеята е поне за един ден да се лишим от удобството на автомобила и да предпочетем по-здравословния и екологичен начин на живот. От 11.00 ч. може да разгледате изложбата с творби на Роден в галерията, която още няколко дни ще е в България. В 11.30 ч. художникът Иван Яхнаджиев ще отвори "ателие на открито", за да предложи помощта си за рисунките на децата, които желаят да се включат в проявата. В 13.00 ч. ще започне детското състезание, организирано от сдружение "365", което е инициатор на ежедневния "Free Sofia Tour". От 10.30 до 15.30 ч. на пл. "Княз Александър Първи" ще са проявите по случай Деня на независимостта. На 20, 21 и 22 септември се движи и информационния ретро-трамвай, в който ще може да се получи информация за градския транспорт, проектите, по които се работи, както и да се послуша музика, изпълнена от ученици от 144 СОУ.

Пускат допълнителни влакове от и за Варна заради празника

http://www.moreto.net/novini.php?n=264909

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта на България, научи Moreto.

Ревност погубила 28-годишната жена от Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_391825.html

Ревност е вероятната причина за убийството на 28-годишната жена във Варна в неделя сутринта.  Тя беше открита край гробищата на с. Тополи. След като я намушкал, 32-годишният ѝ съпруг опитал да се самоубие. Той е тежко ранен и е настанен в болница с опасност за живота.  Според разследващите причината за инцидента е скандал между двамата. Когато стигнали до гробищния парк на селото, жената слязла от колата, а съпругът ѝ я последвал, след което извадил нож и я намушкал. След това 38-годишният мъж опитал да се самоубие, като прерязал гърлото си. На сцената се натъкнали местни жители, които открили на пътя тялото на починалата на място 28-годишна жена и берящият душа в автомобила мъж.  На място били пратени полицейски екипи, които обаче не били допуснати до мястото на трагедията от два питбула, собственост на семейната двойка. Полицаите извикали на помощ пожарникари и служители на общинския кучкарник във Варна. Озверелите животни били изтласкани с водна струя и така криминалистите стигнали до автомобила. Единият питбул избягал, а другият е прибран от общинските власти.

Младеж загина след като колата му се удари в дърво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324230

Момче на 23 години е загина на пътя между село Първомай и град Петрич, съобщи Фокус.
Причина за инцидента е загубата на контрол над лекия автомобил, вследствие на което, той излиза от пътя и се удря в крайпътно дърво. Момчето е починало на място след силния Момче на 23 години е загина на пътя между село Първомай и град Петрич, съобщи Фокус. Причина за инцидента е загубата на контрол над лекия автомобил, вследствие на което, той излиза от пътя и се удря в крайпътно дърво. Момчето е починало на място след силния

Луис ван Гаал: Победата беше наша, но я хвърлихме на вятъра

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/22/2385050_luis_van_gaal_pobedata_beshe_nasha_no_ia_hvurlihme_na/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал заяви, че неговият отбора е хвърлил на вятъра спечелен мач и е позволил на "Лестър" да го обърне от два гола аванс до 3:5.

"Червените дяволи" водеха с 3:1 30 минути преди края, когато Дейвид Нюджънт реализира спорна дузпа и поведе тима си към впечатляващата победа.

"Вече си бяхме осигурили победата и просто я хвърлихме на вятъра. Не е заради "Лестър", ние се отказахме от победата и това не ми харесва. Имаме твърде много...

Младеж загина след удар в крайпътно дърво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324224

Момче на 23 години е загина на пътя между село Първомай и град Петрич, съобщи Фокус.
Причина за инцидента е загубата на контрол над лекия автомобил, вследствие на което, той излиза от пътя и се удря в крайпътно дърво. Момчето е починало на място след силния Момче на 23 години е загина на пътя между село Първомай и град Петрич, съобщи Фокус. Причина за инцидента е загубата на контрол над лекия автомобил, вследствие на което, той излиза от пътя и се удря в крайпътно дърво. Момчето е починало на място след силния

Над 300 000 еко активисти на протест в Ню Йорк

http://offnews.bg/news/n_1/n_391824.html

Над 300 000 души излязоха в неделя по улиците на Ню Йорк в защита на околната среда и на протест срещу причините за промените в климата, съобщи БГНЕС В "климатичния марш" участваха политици, учени, представители на различни екологични и профсъюзни организации, студенти, религиозни лидери, както и много знаменитости, сред които британският рок музикант Стинг и холивудските актьори Марк Руфало и Леонардо Ди Каприо, който наскоро стана посланик на мира на ООН по въпросите на климатичните промени. Към шествието се присъедини и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той бе с бяла тениска, на която пишеше "Аз съм за борбата срещу промените на климата", и синя шапка със символите на ООН. До него вървяха известната изследователка на примати Джейн Гудол и френската екоминистърка Сеголен Роял. Няма никакъв "резервен план", защото няма никаква "резервна планета", заяви Бан Ки Мун. Ди Каприо вървеше в началото на колоната заедно с представители на еквадорско племе, което от години води борба с американската петролна компания "Шеврон", която според тях замърсява джунглите на Амазонка. Цялата сутрин вчера в Ню Йорк пристигаха автобуси от страната, а също от Канада, които доставяха участниците в марша. Подобни демонстрации бяха организирани и в Лондон, Берлин, Амстердам, Париж, Стокхолм, Рим, Мадрид, Делхи и Мелбърн. Според инициаторите планирани са повече от 2700 събития в 158 страни.

Цветан Василев иска сръбски паспорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=264907

Собственикът на КТБ Цветан Василев е поискал сръбски паспорт, съобщи сръбският "Блиц". Правните експерти в съседката ни обаче са категорични, че това не може нито да помогне, нито да отложи предаването му на нашата държава, твърди изданието.

Борисов: Когато българският народ е обединен и следва една обща цел

http://politics.actualno.com/Borisov-Kogato-bylgarskijat-narod-e-obedinen-i-sledva-edna-obshta-cel-news_51064.html

Честит Ден на Независимостта на България! На днешния празник трябва да си припомним, че когато българският народ е обединен и следва една обща цел, въпреки различията, само тогава България може да от...

MAVEN влезе в орбита около Марс

http://curious.actualno.com/MAVEN-vleze-v-orbita-okolo-Mars-news_51063.html

След около почти едногодишно пътуване и изминати 700 милиона километра американската сонда MAVEN достигна целта си и както бе планирано влезе в орбита около Марс, гласи съобщение на NASA до световните...

Сикрет сървис иска да постави КПП пред Белия дом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324201

Секретната служба на САЩ разглежда въпроса за поставяне на контролно-пропускателни пунктове на публични места около Белия дом, съобщи АП, цитирайки говорител на правоохранителните служби.
Според високопоставен източник този проблем е бил разискван и по-рано, но неотдавнашните инциденти са подтикнали Сикрет сървис да го обсъди без отлагане. Секретната служба на САЩ разглежда въпроса за поставяне на контролно-пропускателни пунктове на публични места около Белия дом, съобщи АП, цитирайки говорител на правоохранителните служби. Според високопоставен източник този проблем е бил разискван и по-рано, но неотдавнашните инциденти са подтикнали Сикрет сървис да го обсъди без отлагане.

М. Миков: Независимостта има много измерения

http://frognews.bg/news_76676/

Тържественото прогласяване на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г. от църквата „Свети 40 мъченици” в старопрестолния град Търново, с прочитане на Манифеста към българския народ, е велико историческо събитие с непреходно значение.

23-годишен загина при ПТП край Петрич

http://www.vesti.bg/novini/23-godishen-zagina-pri-ptp-kraj-petrich-6022945

23-годишен мъж загина при катастрофа тази сутрин край Петрич, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Германец изчезна край Златните, търсиха го цяла нощ

http://www.bnews.bg/article-117008

Пореден чужденец изчезна вчера край Варна. За щастие след няколко часа издирвателни действия той е намерен жив между Златни пясъци и Кранево

Сикрет сървис ще слага КПП пред Белия дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324198

Секретната служба на САЩ разглежда въпроса за поставяне на контролно-пропускателни пунктове на публични места около Белия дом, съобщи АП, цитирайки говорител на правоохранителните служби.
Според високопоставен източник този проблем е бил разискван и по-рано, но неотдавнашните инциденти са подтикнали Сикрет сървис да го обсъди без отлагане. Секретната служба на САЩ разглежда въпроса за поставяне на контролно-пропускателни пунктове на публични места около Белия дом, съобщи АП, цитирайки говорител на правоохранителните служби. Според високопоставен източник този проблем е бил разискван и по-рано, но неотдавнашните инциденти са подтикнали Сикрет сървис да го обсъди без отлагане.

За повече чист въздух, повече велосипеди

http://dobrudjatv.net/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%bf%d0%b5/

Вело-поход, организиран  от община Добрич със съдействието на магазин „Вело рай“ стартира по маршрут – Спортна зала „Добротица“ – Градски парк „Св. Георги“ – пешеходна алея, успоредна на бул. „25 Септември“, велоалея по пешеходна зона „25 Септември“, площад „Свобода“, к-с „Виста М“, ул. „Отец Паисий“ […]

Днес е ден без автомобили в центъра на София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245463_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1

 "Европейският ден без автомобили" в рамките на "Европейската седмица на мобилността" ще се състои днес и в София, съобщиха от Столична община.

Затова от 9.00 до 17.00 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул."Княз Александър Дондуков", ул. "11-ти август", ул. "Врабча", бул. "Васил Левски", ул. "Аксаков", ул. "6-ти септември", ул. "Ген. Гурко", ул. "Леге", ул. "Позитано", бул. "Витоша", бул. "Княз Александър Дондуков" с изключение на граничните улици и булеварди.

Столична община и "Център за градска мобилност" ЕАД, които са организаторите на "Европейската седмица на мобилността", канят жителите и гостите на града в зоната без автомобили, в която могат да се разходят с велосипедите си, както и да включат децата си в организираните прояви.

В 11.30 ч. художникът Иван Яхнаджиев ще отвори "ателие на открито", за да предложи помощта си за рисунките на децата, които желаят да се включат в проявата. В 13.00 ч. ще започне детското състезание, организирано от сдружение "365", което е инициатор на ежедневния Free Sofia Tour.

От 10.30 до 15.30 ч. на пл. "Княз Александър Първи", където ще са проявите, ще има и информационен щанд, в който ще може да се получи информация и материали за обществения транспорт.

Ще бъде представен проектът за интегриран столичен градски транспорт по Оперативна програма "Регионално развитие".

Днес ще се движи и информационният ретро-трамвай, в който ще може да се получи информация за градския транспорт, проектите, по които се работи, както и да се послуша музика, изпълнена от ученици от 144 СОУ. Между 11.00 и 13.00 ч. и от 16.00 до 18.00 ч. мотрисата ще се движи между ж.к. "Лозенец", бул. "Христо Ботев" и метростанция "Хан Кубрат" - двупосочно.

Учени ускоряват фотосинтезата в растения, за да постигнат по-големи добиви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245462_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%

  Научен екип успешно е завършил втората от общо три стъпки, необходими за ускоряване на фотосинтезата в селскостопански култури като ориз и пшеница, което може да увеличи добивите с между 36 и 60 процента, пише Technology Review. Ефективността на новия процес на фотосинтеза може също така да намали количествата вода и тор, необходими за развитието на растенията.
Учени от Университета Корнел и изследователския център “Ротамстед” във Великобритания успешно са трансплантирали гени от вид бактерия, наречена цианобактерия, в тютюневи растения, които често се използват с изследователски цели. Гените позволяват на растенията да произвеждат по-ефективен ензим за превръщане на въглеродния двуокис от въздуха в захари и други въглехидрати. Резултатите са публикувани в журнала Nature. 
Науката отдавна е открила, че някои растения са по-ефективни в превръщането на въглеродния двуокис в захар. Тези бързо растящи видове се наричат С4 и сред тях са царевицата и много видове бурени. 75 процента от растенията по света, познати като растения С3, използват по-бавна и по-малко ефективна форма на фотосинтеза. Изследователите отдавна се опитват да променят някои растения С3 в С4. В последните години тези усилия са подпомогнати от развитието на нови свръхпрецизни технологии за генно инженерство. 
Учените от Корнел и Ротамстед са използвали по-прост подход. Вместо да превръщат растение С3 в С4 чрез промяна на анатомията и добавяне на нови видове клетки и структури, изследователите са модифицирали компоненти от вече съществуващи клетки. Те са използвали тристепенния механизъм на фотосинтеза на цианобактериите, известни още като синьозелени водорасли. Въпреки напредъка, очакванията са технологията да може да се прилага при комерсиално отглеждани култури най-рано след пет до десет години. 

НАСА: Американският научен спътник MAVEN влезе в орбитата на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245461_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90%3A+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+MAVEN+%D0%B2%D0%BB%D0%

 Американският научен спътник MAVEN, който преди десет месеца бе изстрелян до Марс, успешно влезе в орбитата на планетата. Това съобщиха представители на НАСА и университета в щата Колорадо, която се занимава с проекта на стойност 670 млн. долара, предаде ИТАР-ТАСС
Сега в продължение на половин месец специалистите ще коригират положението на спътника, проектиран от „Локхийд-Мартин”, и ще проверяват работата на неговите прибори. След това апаратът ще пристъпи към изучаването на атмосферата на Марс. Учените се надяват спътникът, снабден с шест двигателя и слънчеви батерии, ще работи в орбитата няколко години. Ако всичко върви по план, първата научна информация ще започне да постъпва към земята след няколко месеца. 

Гръцки ферибот с българи на борда корабокрушира

http://www.moreto.net/novini.php?n=264904

Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу. Фериботът "Еуропалинк" е плавал от Анкона, Италия към Патра в Гърция. На борда са пътували 692 пътници и 80 души екипаж.

Таско Ерменков: Увеличението на тока с 10% е генерална репетиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324192

Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви Мария Капон пред Нова ТВ. 
"Не е нормално да има увеличение на тока, Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви Мария Капон пред Нова ТВ.  "Не е нормално да има увеличение на тока,

Устройство генерира електричество от малки промени в температурата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245460_%D0%A3%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%

 Устройство, което генерира електричество от малки температурни промени би могло да захранва сензорите на бъдещето, пише New Scientist. Чен Жао и колегите му от Вашингтонския университет в Сиатъл, САЩ, са напълнили хармоникова мембрана с хлороетан – газ, който се разширява и свива с големи аплитуди при малки температурни промени. Провокираното при разширяване и свиване на газа движение на мембраната от своя страна задвижва магнит в намотка, произвеждащ електрически ток. Екипът е открил, че при температурна промяна от само 0.25 градуса по Целзий се генерира електричество, достатъчно за захранване на електронна книга. 

Изследователите са се вдъхновили за разработката си от атомния часовник на швейцарския изобретател Жан-Леон Рутер, създаден през 1928 година. Часовникът има хармоникови мембрани, пълни с хлороетан и механизъм, който навива пружината му. Промени в околната среда в рамките на 1 градус по Целзий са поддържали функционирането на часовника в продължение на два дена. 

Сега учените от Сиатъл се опитват да подобрят добива на енергия и да намалят размерите на устройството до тези на клетъчна батерия. Според Жао устройството би могло да работи без прекъсване и без нужда от поддържка, а това го прави подходящо за захранване на труднодостъпни сензори. Ученият е представил проекта си по време на конференцията UbiComp в Сиатъл. 

Таско Ерменков: Увеличението на тока с 10% е генерална репетиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324184

Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви Мария Капон пред Нова ТВ.  "Не е нормално да има увеличение на тока,

Счупиха стъклата на колата на областния председател на ДПС в Перник

http://www.vesti.bg/novini/schupiha-styklata-na-kolata-na-oblastniia-predsedatel-na-dps-v-pernik-6022943

Автомобилът на областния председател и втори в листата на ДПС в Перник Боряна Методиева осъмна с изпотрошени стъкла.

Започват Празниците на Стария Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245459_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2

 Днес точно в 17 часа с едновременния звън на 15 старинни стенни часовници ще бъде оповестено началото на традиционната седмица на Стария град в Пловдив.

Тази година тя преминава под мотото "Адрес на човечността". Два часа след звъна на възстановените старинни часовници от изложбата "Стрелките на времето", започва концертът "Заедно" на ансамблите "Тракия" и "Филип Кутев". Във вторник в Данчовата къща се открива уникална изложба, посветена на Иван Вазов, в която са събрани подаръците, дарени на великия поет от Пловдив. Там ще бъде и премиерата на книгата на Катя Зографова " Неканоничният Вазов". Същият ден започват и проявите от пленера на ковачите - нещо невидяно досега. От 19 часа най-възрастният от тях ще донесе огъня от ковачницата си в Ягодово на площад "Централен", откъдето той ще бъде пренесен на Лапидариума в Стария град от живописно шествие. Там ще бъде открит и пленерът, в който ковачите пред очите на всички ще се състезават в изработването на различни предмети.

В четвъртък се открива Есенният панаир на занаятите, съпроводен от фотоизложбата "Традиции" на Александър Михайлов. Две изложби също се откриват за посетители в четвъртък. В къща "Хиндлиян" ще бъде представена сбирка, посветена на изтъкнатите пловдивски чехи - това са няколко фамилии, допринесли за развитието на града в миналото, чиито наследници продължават да вършат полезни неща и днес. В Данчовата къща пък ще бъде представена "Картина от мнозина"- платно, рисувано от 500 души. В петък Старият град е на децата - на няколко места ще бъдат организирани "Работилнички за сръчни ръчички", в които децата ще могат да творят, а ученици от Образцовата математическа гимназия ще представят свои проекти на тема "Да представим културно-историческото наследство заедно". В събота от 10.30 е може би най-зрелищното събитие от празниците - шествие с костюми от 19 век. Празниците продължават в неделя, когато на Лапидариума ще има концерт на пловдивски таланти, а в Бялата къща ще вървят прожекции на филми от колекцията "Това е България".

Ако мирният план се провали, Украйна ще се защитава с военни средства

http://asia.actualno.com/Ako-mirnijat-plan-se-provali-Ukrajna-shte-se-zashtitava-s-voenni-sredstva-news_51057.html

Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали. Това заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии. "Трябва да укр...

Влак блъсна лека кола на жп прелез, няма жертви

http://society.actualno.com/Vlak-blysna-leka-kola-na-jp-prelez-njama-jertvi-news_51061.html

Пътническият влак блъсна лек автомобил на жп прелеза за село Ощава, община Кресна тази сутрин, съобщи Фокус. Влакът се е движел в посока Кулата-Дупница.  Няма жертви и пострадали в резултат ...

Жители на с. Крушевец гневни; полицаят-убиец се прави на жертва

http://frognews.bg/news_76674/

Жителите на бургаското село Крушевец блокираха движението по главния път, на който беше блъсната и убита 11-месечната Красимира. Недоволните жители на селото, някои от които свидетели на катастрофата, се събраха рано сутринта с надеждата случаят да не бъде потулен.

Зловеща мистерия! Жесток скандал сред питбули довел до клането от Тополи

http://pik.bg/зловеща-мистерия-жесток-скандал-сред-питбули-довел-до-клането-от-тополи-news228294.html

Зловеща мистерия! Жесток скандал сред питбули довел до клането от Тополи

Мистерията с двете окървавени тела, открито при варненското село Тополи, все повече върви към разплитане.

Най-вероятно не е имало трети човек в касапницата при Тополи, пише bnews.bg.

Сутринта в неделя на пътя за гробищата до варненското село бяха открити трупът на 28-годишна жена с 10 прободни рани в корема и полумъртвият ѝ съпруг на 32 години с дълбока рана на гърлото. Лекарите в момента се борят за живота му.

Въпреки че първоначално се заговори, че е възможно убиецът да е трети човек, най-вероятно истината е по-прозаична, смятат разследващите – убийство и неуспешен опит за убийство.

Близо до касапницата е била спряна колата на семействотов която имало два огромни питбула, папагали и маймуни. При пристигането на полиция и медици кучетата не ги допуснали и се наложило да пристигнат пожарникари, които с мощна водна струя отблъснали животните.

У мъжа и жената пък били открити пари и документи, което значи, че не става дума за обир. От личните карти и полицаите разбрали, че става дума за семейство от Варна, което не е от ромски произход.

Скандал избухнал в колата, шофьорът спрял побеснял и кавгата се пренесла навън.

Това е най-вероятният сценарий, по който работят криминалистите. Съпругът извадил нож и наръгал жестоко многократно жена си, а след това си прерязал гърлото.

Официално засега няма достатъчни доказателства, които да навеждат към сериозен мотив за престъплението. До двете тела обаче е открит окървавеният нож, с който е извършено престъплението.

Предстои експертиза да провери чия е кръвта по него и има ли отпечатъци.

Очаква се и тя да хвърли повече информация върху мистерията.

М.Капон: Увеличението на тока е абсурдно, кабинетът е на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245458_%D0%9C.%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BD%3A+%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%B0%D0%B1%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%BE%2

 ДКЕВР е една стара социалистическа структура, която изпълнява политически решения. Тя е политически орган. Това заяви по Нова телевизия Мария Капон, водач на листата на коалиция ДЕСНИТЕ във Велико Търново.

Тя е категорична, че искането на ДКЕВР за увеличаване на тока с почти 10% е абсурдно. "За мен е абсурдно това повишение на цените", каза Капон и добави: абсурдно е те да бъдат увеличавани единствено и само с мотива да спасим НЕК.

ДКЕВР използва безвремието, за да задоволи определени икономически интереси. Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ и той води сходна политика, заяви Капон.

Един от проблемите, който доведе до криза в енергетиката, е, че присъединените фирми за зелена енергия са много повече, отколкото изисква закона. "Това е ужас без край, а трябва да има ужас с край. Хората плащат огромни средства заради тази зелена енергия. Трябва да се намери решение - какви компенсации ще се плащат", заяви кандидат-депутатът от коалиция ДЕСНИТЕ.

Тя също така коментира и напъните за енергийна ефективност, които се повтарят като мантра от някои политици. "Енергийна ефективност не е само да опаковаш едни панели", посочи Мария Капон.

Енергийният експерт и кандидат за депутат от БСП Лява България Таско Ерменков заяви, че днес наблюдаваме реставрация на политиката на ГЕРБ в енергетиката. "В момента новата ДКЕВР вместо да търси резерви и да се опита да запази цената на тока ниска, прави точно обратното. Тя се опитва да прехвърли всичко на крайния потребител", подчерта той.

Ерменков припомни, че единственото ЕРП, което е заявило увеличение на цените, е ЕВН. Нека не забравяме, че президентът Росен Плевнелиев имаше тайна среща с ръководителя на тази компания по време на своята визита във Виена, добави той.

Ерменков разкритикува и твърденията, че увеличението на тока е необходимо, за да се спаси НЕК. "Ако е само за НЕК, това увеличение не трябва да надвишава 3-4%. Проблемът е кой произвежда скъпата енергия", каза той и добави: това са ВЕИ централите и така наречените американски ТЕЦ-ове, на които сме задължени да изкупуваме скъпата енергия.

Ерменков подчерта, че политиката, която наблюдаваме днес е само началото и след 5 октомври тя ще продължи. "Увеличението от 10% е генерална репетиция. Това увеличение ще ни се стори песен след 5 октомври, защото тази политика на поскъпване ще продължи", подчерта той.

 Припомняме, че ДКЕВР излезе с искане за повишаване на цената на електричеството с 9,79% в петък, 19 септември, в 17.50 часа, в навечерието на три почивни дни. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване