Средиземно море – гробище на бежанци

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sredizemno-more-grobishte-na-bezhanci-6023602

Само тази година над 3000 души са загубили живота си в опит да го прекосят и да стигнат до Европа

Основни административни услуги стават електронни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/osnovni-administrativni-uslugi-stavat-elektronni,180920/

Информация в сферата на образованието, науката и иновациите ще е достъпна онлайн от октомври догодина

Комисията по конкуренция глоби фирма за консервите "Rio mare"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/30/2390189_komisiiata_po_konkurenciia_globi_firma_za_konservite/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията глоби със 101 850 лв. фирмата "СОЛИД КО БГ" АД, която от края на миналата година предлага на пазара консерви под името "RIO mare" по собствен дизайн.

Причината за санкцията е, че с това наименование от 1998 г. насам италианската компания  "Болтон Алиментари"АД продава на местния пазар консерви с риба тон под тази марка. Самата тя е сезирала антимонополното ведомство.

Санкцията се равнява на 3 на сто от нетните приходи от продажби на...

Плевнелиев призова за обща европейска политика спрямо бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/30/2390188_plevneliev_prizova_za_obshta_evropeiska_politika/?ref=rss


Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя, е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата "Арайолуш" в португалския град Брага, съобщи прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев.

Българският държавен глава е сред участниците в срещата, заедно с държавните глави на  Португалия, България, Германия, Австрия, Финладия, Унгария, Латвия, Полша и Естония. Групата е създадена през 2003 г. в...

Седемте гряха на новоназначения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339075

Поздравления! След много опити най-накрая успяхте да спечелите работното място, за което се борихте. Трудната работа свърши. Е, не точно. Първите седмици в нова компания винаги са от решаващо значение за бъдещето ви в нея. Със сигурност се притеснявате, че тепърва ще трябва да овладявате техническата страна на работата, но това е само едната страна Поздравления! След много опити най-накрая успяхте да спечелите работното място, за което се борихте. Трудната работа свърши. Е, не точно. Първите седмици в нова компания винаги са от решаващо значение за бъдещето ви в нея. Със сигурност се притеснявате, че тепърва ще трябва да овладявате техническата страна на работата, но това е само едната страна

Бизнесмен загина заради забравени ключове - опитал да влезе в дома си през терасата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340448

Бизнесмен от Дупница загина, след като падна от втория етаж на блока, в който живее. Според съседи 58-г. Евгени Бузов опитал да влезе в апартамента си в бл. 44 в жк „Бистрица“, но се оказало, че е забравил ключовете си вътре, пише struma.bg.  Той решил да влезе през терасата, като първо се покатерил до терасата на първия етаж, Бизнесмен от Дупница загина, след като падна от втория етаж на блока, в който живее. Според съседи 58-г. Евгени Бузов опитал да влезе в апартамента си в бл. 44 в жк „Бистрица“, но се оказало, че е забравил ключовете си вътре, пише struma.bg. Той решил да влезе през терасата, като първо се покатерил до терасата на първия етаж,

Виц на деня - 30 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_395398.html

Питат кандидат на изборите: - Защо се кандидатирахте? - Как защо? Не виждате ли какво става наоколо? Властта тъне в разкош, корупция, безделие... - И Вие искате да се борите с това ли? - Не, искам и аз да участвам!

Обявиха състояние на природно бедствие в 60 френски града

http://www.vesti.bg/novini/obiaviha-systoianie-na-prirodno-bedstvie-v-60-frenski-grada-6023604

Франция обяви състояние на природно бедствие в около 60 града в южната част на страната, засегнати от проливните дъждове. Град Монпелие също е под вода.

ДКЕВР промени началния час на заседанието за цената на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_395502.html

ДКЕВР промени началния час на заседанието, на което ще бъде решена новата цена на тока. Закритото заседание на регулатора трябваше да започне по график в 10 часа, но началото му беше преместено за 14 часа днес. Пред сградата на ДКЕВР тази сутрин се проведоха два протеста срещу увеличаването на цената на тока. Единият е организиран от участници във февруарските протести срещу по-високите цени на електроенергията, а другият – от БСП-София. Софийските социалисти заявиха, че причината за промяната на началния час за провеждането на заседанието на ДКЕВР е техният протест, който е стреснал членовете на ДКЕВР. От ДКЕВР обясниха пред „Дневник“, че заседанието е отложено, защото членовете на регулатора са имали нужда от още малко време, за да се запознаят с всички материали, а не заради протестите. Разглеждането на повишаването на цената на тока с 10% от 1 октомври беше отложено миналата седмица, след като на откритото заседание на ДКЕВР членове на комисията бяха замеряни с яйца от членове на Движение за граждански контрол. Веднага след заседанието председателят на ДКЕВР Светла Тодорова обясни, че решението за новата цена на тока ще бъде взето на 30 септември.

Прехвърлиха се близо 13% от Спиди*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prehvyrliha-se-blizo-13-ot-spidi,180922/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 8/22, а при 4 позиции няма промяна

Условна присъда за хулиганка, вилняла в Аспарухово и изкъртила прозорец в районното

http://www.moreto.net/novini.php?n=265847

С присъда Районен съд – Варна наложи условно наказание на 41-годишна жена за хулиганство, съобщиха от институцията за Moreto.net. На 41-год. Т. Петкова бе наложено наказание от 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години изпитателен срок.

Генсекът на ЕНП Лопес в София: Само социалистите раздуват администрацията с откриване на работни места

http://pik.bg/генсекът-на-енп-лопес-в-софия-само-социалистите-раздуват-администрацията-с-откриване-на-ра-news231682.html

Генсекът на ЕНП Лопес в София: Само социалистите раздуват администрацията с откриване на работни места

Подкрепата ни трябва да бъде насочена към онези, които искат да създават малки и средни предприятия – малкият бизнес, който генерира нови работни места. Това каза генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес след среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи "Фокус". На въпрос, ако Бойко Борисов стане министър-председател, по какъв начин той ще трябва да работи за по-добър имидж на България и кои трябва да са останалите му приоритети, Антонио Лопес заяви, че това на първо място трябва да са заетостта.

„Имаме нужда от план за действие, да се повиши заетостта, защото тя е първи приоритет на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на всички от ЕНП. Трябва да се търсят нови алтернативи, като развитие на дигиталната икономика, защото това е сектор, в който има потенциал за разкриване на хиляди работни места. Това е сектор, който процъфтява в САЩ, Индия, но не и в Европа”, обясни той. По думите му, необходимо е да се работи и по задълбочаването на по-нататъшното разкриване на вътрешния пазар на ЕС. Това означава по-голяма свобода на движение както на стоки, така и на работници, намаляване на бюрокрацията, намаляване на броя документите и подпомагане на малките и средни работни предприятия, защото имено те откриват нови работни места.

„Не говорим за създаване на нови работни места в администрацията и раздуване на администарцията – това всъщност правят социалистите. В крайна сметка кой плаща за тежи държавни служители и за тази раздута администрация”, подчерта Антонио Лопес.

ГЕРБ: Община Поморие е пример в привличане на европейски средства в рибарския сектор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9Og_Flshjz4/

2

В Поморие над 300 души се събраха в салона на Читалище „Просвета-1888”, за да се срещнат с кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас и да чуят приоритетите за развитие, както на страната, така и на областта. На срещата присъстваха водачът на листата на ГЕРБ Ивелина Василева, кандидат-депутатите Димитър Бойчев, Иван Вълков, д-р Галина Милева. Тодор Михалев, както и кметът на морската община Иван Алексиев. Една от най-важните теми, която бе обсъдена и пряко засяга голяма част от жителите на Поморие, бе устойчиво развитие на рибарството, заложено в програмата на партията, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас.

1

„Община Поморие е пример как трябва активно да се работи в посока привличане на европейски средства и реализирането на проекти, свързани с рибарския сектор. В началото на юли тази година бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – гр. Поморие”. Той е на стойност близо 9 800 000 лв. и предстои да бъде завършен в края на август 2015 г.”, коментираха от ГЕРБ.

Сред другите мащабни инфраструктурни проекти, които предстои да бъдат реализирани, са пълен воден цикъл на стойност над 90 млн.лв, както и изграждане на многофункционален Спортен комплекс в Поморие. След срещата жителите на морския град се забавляваха с постановката „Бай Ганьо в театъра”.

Отцепиха летище София заради кацането на "Реал", автобус го чака на пистата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340440

Най-известният футболен клуб в света „Реал“ каца на летище София малко след 13 часа за мача си с „Лудогорец“ в сряда от групите на Шампионска лига. Кралският клуб идва за втори път в София след 35 години. През сезон 1979-1980 г. „кралете” играят срещу Левски в първия кръг от турнира за купата на европейските шампиони. Най-известният футболен клуб в света „Реал“ каца на летище София малко след 13 часа за мача си с „Лудогорец“ в сряда от групите на Шампионска лига. Кралският клуб идва за втори път в София след 35 години. През сезон 1979-1980 г. „кралете” играят срещу Левски в първия кръг от турнира за купата на европейските шампиони.

Надал се завърна с победа, Джокович спечели 20-и пореден мач в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/30/2390182_nadal_se_zavurna_s_pobeda_djokovich_specheli_20-i/?ref=rss


Рафаел Надал направи успешно завръщане на корта след тримесечно отсъствие заради контузия в китката. Испанският тенисист постигна убедителна победа с 6:4, 6:0 срещу французина Ришар Гаске и се класира за втория кръг на турнира от сериите АТП 500 в Пекин.

За носителя на 14 титли от Големия шлем това беше първи официален мач след изненадващата загуба от австралиеца Ник Кирьос в осминафиналите на "Уимбълдън".

Надал се нуждаеше от 79 минути, за да запише 13-а победа в 13-ия си...

Роналдо и компания кацнаха на летище София (обновена)

http://offnews.bg/news/n_1/n_395499.html

Тимът на Реал Мадид кацна преди секунди на летище София, съобщава репортер на OFFNews. Момчетата на   Карло Анчелоти пристигнаха у нас, за да се срещнат с родния шампион Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига. Стотици привърженици на европейския клубен шампион Реал Мадрид посрещнаха играчите на летището. Самолетът на европейският гранд кацна, както беше очаквано в 13.15 часа. Играчите все още не са слезли от автобуса. Очаква се отборът да бъде изведен с автобус, който ще вземе играчите директно пистата при кацналия самолет. Така тимът на Реал Мадрид няма да минава през сградата на летището и няма да се сблъска пряко с привържениците си. След като това стана ясно, феновете излязоха от сградата на летището и застанаха до оградата, която загражда кацащите самолети. Те са застанали така че да имат видимост към автобуса, който се предполага че ще вземе Кристиано Роналдо и останалите играчи на европейския гранд. Днес ще се проведе официалната тренировка на Реал Мадрид. Тя започва в 19.00 часа на стадион "Васил Левски", като първите 15 минути от нея ще бъдат открити за журналисти.  Привържениците на Реал Мадрид, докато чакат тима в сградата на Летище София. Снимка: Ивайло Анев

Дете издъхна в час по физическо в Американския колеж

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dete-izdyhna-v-chas-po-fizichesko-v-amerikanskiia-kolezh-6023600

Осмокласникът се е чувствал добре, преди да се случи трагедията, но изведнъж се е свлякъл на земята

Бареков: ББЦ не може да остане безразлична пред ДПС и партията на Касим Дал

http://www.cross.bg/blokadata-bulgariya-barekov-1432598.html

/КРОСС/Утре, 1 октомври в 8.00 часа сутринта, „България без цензура" ще блокира границата с Турция на ГКПП Малко Търново и ГКПП Лесово. На среща с МВР вчера лидерът на ББЦ Николай Бареков сподели опасението си от липсата на достатъчно охранителни полицаи, които едновременно трябва да пазят границите на България, да охраняват блокадата, както и да съблюдават за реда при подготовката на изборния процес, защото едва 14 хиляди служители отговарят за 12 хиляди изборни секции. Ръководството на МВР изнесе статистика за преминаващите превозни средства на ГКПП Капитан Андреево, от която става ясно, че за денонощие преминават 123 автобуса и 1200 камиона. Същевременно през медиите достига информация, че автобусните транспортни фирми, превозващи пътници от Турция към България, се готвят да вдигнат количеството превози по повод празника Курбан Байрам и предстоящите предсрочни парламентарни избори, твърдят от "България без цензура". Ръководството на „България без цензура" пое ангажимент пред МВР комендантите на блокадата, които са и водачи на листите в Бургас и Хасково, да извършат необходимото, за да запознаят директорите на ОДП-та какви са действията по осъществяване на блокадните действия на 1 октомври сутринта

Радан Кънев: Бихме управлявали с ГЕРБ при ясни условия, но оттам нервничат и не отговарят

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/30/2390177_radan_kunev_bihme_upravliavali_s_gerb_pri_iasni/?ref=rss


И към днешна, и към утрешна дата бихме управлявали единствено с ГЕРБ, но при много ясни условия, на които ГЕРБ в момента нервничи и не отговаря. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" лидерът на ДСБ и бивш говорител на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той посочи, че трябва да е ясно какво е отношението на ГЕРБ към безконтролната българска прокуратура и не трябва ли тя да бъде избирана от парламента, трябва ли да бъде строен газопроводът "Южен поток"  при сегашната цена и приоритет...

Осмокласних издъхна в час по физическо

http://frognews.bg/news_77193/

Момче в осми клас е починало вчера в час по физическо в Американския колеж в столицата.

Сакскобургготски: С нежеланието си да гласуваме облагодетелстваме статуквото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340420

Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на

Плевнелиев: Трябва да има справедливо разпределение на имигрантската тежест в ЕС

http://www.mediapool.bg/plevneliev-tryabva-da-ima-spravedlivo-razpredelenie-na-imigrantskata-tezhest-v-es-news225407.html

Европейският съюз (ЕС) трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници в съответствие с европейските и световните стандарти. Същевременно трябва да се пристъпи към решаването на въпросите, предизвикващи бежанските вълни. Това е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи в заседанието на групата "Арайолуш", съобщи прессекретаритът на президентството във вторник. Необходим е интегриран европейски подход за справяне с тези проблеми, посочил по време на срещата, провеждаща се вчера и днес в Брага, Португалия, президентът Росен Плевнелиев. В срещата участват и президентите на Португалия, Германия, Полша, Австрия, Финландия, Естония, Унгария и Латвия. Само през последната година тероризмът е прогонил от домовете им милиони хора, които се отправят към границите на ЕС, и затова споделяме разбирането, че само заедно, в рамките на една широка коалиция, можем да решим проблема с терористични организации, заявил Плевнелиев. Справянето с бежанските потоци изисква повишеното внимание от страна на европейските институции и обща европейска политика, отбелязал българският държавен глава. "Надеждата е, че в новата Европейска комисия има комисар със завиден опит в сферата на имиграцията, а именно представителят на Гърция. Няма да бъде лесно, защото кризите не могат да бъдат решени от днес за утре", посочил още Росен Плевнелиев. На форума държавният глава отново апелира за справедливо разпределяне на тежестта от имиграционната вълна, за засилване на европейските институции, на "Фронтекс" и преди всичко на превенцията. "За да можем да бъдем ефективни, трябва да обърнем внимание и да работим и в Сирия, и в Либия, и в Ливан, и в Украйна, за да може тези хора да живеят в собствените си страни, а не да се превръщат в бежанци", заявил президентът. Според статистика на Евростат 60% от имигрантите, влизащи в ЕС, се отправят към само 5 държави, а 90% от тях отиват в десет държави. "Това показва, че нямаме справедливо разпределение на тежестта. И именно върху това трябва да се фокусира новата европейска политика", подчертал Росен Плевнелиев. Държавният глава добави, че участниците в срещата са се обединили около необходимостта от бързо приемане на политика за справяне с бежанския натиск и очакват действия от страна на Европейската комисия. "Общото между дебатите за проблемите в енергетиката и бежанците е именно това - толкова трудни проблеми могат да бъдат решени единствено и само в рамките на общ европейски подход, солидарно и със съвместни усилия на държавите членки", заявил още българският държавен глава.

Сакскобургготски: С нежеланието си да гласуваме облагодетелстваме статуквото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340353

Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на

Качват „Реал“ на автобус още на пистата на летище София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340406

Най-известният футболен клуб в света „Реал“ каца на летище София малко след 13 часа за мача си с „Лудогорец“ в сряда от групите на Шампионска лига. Кралският клуб идва за втори път в София след 35 години. През сезон 1979-1980 г. „кралете” играят срещу Левски в първия кръг от турнира за купата на европейските шампиони. Най-известният футболен клуб в света „Реал“ каца на летище София малко след 13 часа за мача си с „Лудогорец“ в сряда от групите на Шампионска лига. Кралският клуб идва за втори път в София след 35 години. През сезон 1979-1980 г. „кралете” играят срещу Левски в първия кръг от турнира за купата на европейските шампиони.

Афганистан позволи на американците да останат в страната и след 2015

http://asia.actualno.com/Afganistan-pozvoli-na-amerikancite-da-ostanat-v-stranata-i-sled-2015--news_52379.html

Споразумението за сигурност, което позволява на американските военни сили да останат в Афганистан и след 2015 г., вече е факт. Мярката е знак за желанието на новия президент Ашраф Гани да се върне къ...

Списъкът на омразата

http://books.actualno.com/Spisykyt-na-omrazata-news_52360.html

Представете си, че сте искали някой да умре, и това се случи... Но ако убиецът е момчето, което обичате? Валъри и Ник са различни - аутсайдери, които не се вписват сред съучениците си. Отхвърлени, ...

В последните седмици се забелязва ръст на бежанците у нас

http://society.actualno.com/V-poslednite-sedmici-se-zabeljazva-ryst-na-bejancite-u-nas--news_52382.html

През последните седмици в България влизат повече бежанци, но броят им не може да се сравни с този през миналата година. През последните три дни например у нас са влезли 122-а души. Това заяви Борис Че...

ПП "Другата България": Фикусът на БСП - Бареков да не дава квалификации

http://izbori2014.actualno.com/PP-Drugata-Bylgarija-Fikusyt-na-BSP---Barekov-da-ne-dava-kvalifikacii--news_52383.html

Фикусът на БСП - Бареков да не дава квалификации кой прекалява и кой не с протестите.По-добре да върне изхарчените наши вложения в КТБ за закупуване на гласове. Това заявяват в позиция от ПП "Дру...

Русия провежда военни учения в Арктика, проиграва реакция на въздушно и морско нападение

http://www.moreto.net/novini.php?n=265862

Руски части на бреговата охрана и военни формирования провеждат учения в море Лаптеви в Арктика. В маневрите участват бойни кораби на Северния флот на Руската федерация и военни машини, които упражняват отбранителни стратегически техники при сценарий на атаки по море и от въздуха срещу архипелага Новосибирски острови.

Виолина Васова: Единствено БСП защитава обикновения човек

http://www.vesti.bg/izbori2014/kandidati/violina-vasova-edinstveno-bsp-zashtitava-obiknoveniia-chovek-6023592

Според кандидата за депутат в 25 МИР-София БСП е единствената политическа сила в България, чиито идеи и ценности са насочени към обикновения човек, към гражданина, а не в защита на едрия капитал

Украйна е готова да предплаща за руския газ

http://www.vesti.bg/novini/ukrajna-e-gotova-da-predplashta-za-ruskiia-gaz-6023601

Украинската страна е съгласна да предплаща за доставките на руски природен газ, съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак.

Диана Бисерова: Политици или експерти - това е въпросът, който трябва да си зададем, а не за кого да гласуваме

http://www.moreto.net/novini.php?n=265866

Диана Бисерова Кюрюлева е магистър “Стопанско управление” в „Икономически университет” – Варна. Към момента работи като независим финансов консултант. Познава в подробности-банковите структури, свързани с консултациите, продажбите и следпродажбеното обслужване.

Платно на Ван Гог, оценено на 30-50 милиона долара, отива на търг

http://www.cross.bg/turg-miliona-platnoto-1432597.html

/КРОСС/Британската аукционна къща "Сотбис" /Sotheby's/ ще предложи на есенен търг в Ню Йорк, посветен на изкуството на импресионизма и модернизма, платното "Червени макове и маргаритки" на холандския художник постимпресионист Винсент ван Гог, предаде ИТАР-ТАСС. Според представители на "Сотбис" предварителната оценка на картината е 30-50 милиона долара. Ван Гог е работил над "Натюрморт. Ваза с маргарити и макове" през юни 1890-а г. в разположеното недалеч от Париж градче Овер в дома на своя приятел доктор Пол Гаше, който по онова време се е грижил за здравето на художника. Картината е нарисувана само няколко седмици преди трагичната смърт на Ван Гог и предава сложното емоционално състояние, в което той се е намирал по онова време - отбелязва Саймън Шо, един от ръководителите на отдела за импресионизъм и модернизъм в "Сотбис". Художникът изпитвал сериозни финансови трудности и по всяка вероятност е дал платното на д-р Гаше като компенсация за оказаните му медицински услуги. В средата на 20-те години на ХХ век натюрмортът "Червени макове и маргаритки" е едно от първите произведения на Ван Гог, попаднали в САЩ. По-късно картината е била в галерия в Бъфало, а през последните 20 години се е намирала в частна европейска колекция. По думите на Шо, работи на Ван Гог много рядко се появяват на търгове

Цветан Цветанов се срещна с представител на Реформаторския блок в Павликени

http://pik.bg/цветан-цветанов-се-срещна-с-представител-на-реформаторския-блок-в-павликени-news231669.html

Цветан Цветанов се срещна с представител на Реформаторския блок в Павликени

Председателят на предизборният щаб на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с представител на лисата Реформаторки блок в град Павликени. Водачът на парламентарната листа на ГЕРБ за Великотърновски регион е на посещение в областта през днешния ден, съобщи "Фокус". Коалиция Реформаторски блок също има предизборна изява днес в града. Те провеждат концерт в центъра на Павликени.

Цветан Цветанов бе поканен на музикалното събитие и аплодиран от събралото се множество. Той заяви, че тази среща дава тон на 43-то Народно събрание. По думите му, най-важното в България е политиците да са ръка за ръка. „Трябва да имаме поведение на толерантност. Бъдещето на България е в силното дясно-центристко обединение. Ние трябва да гласуваме за стабилна България, но на първо място трябва да се активни гласоподаватели”, заяви Цветан Цветанов по време на срещата си с представителя на РБ в центъра на Павликени. Преди това той се разговаря с жители на града. 

„България без цензура“ с горещи телефони за изборни нарушения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340297

Три горещи линии пусна „България без цензура“ за нарушения, свързани с предсрочните парламентарни избори.
На телефонни номера – 0878 011 967, 0878 011 628, 0878 011 964 хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация и контролиран вот. Три горещи линии пусна „България без цензура“ за нарушения, свързани с предсрочните парламентарни избори. На телефонни номера – 0878 011 967, 0878 011 628, 0878 011 964 хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация и контролиран вот.

ДКЕВР измести заседанието си за новата цена на тока следобед

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/30/2390153_dkevr_izmesti_zasedanieto_si_za_novata_cena_na_toka/?ref=rss


Заседанието на ДКЕВР, на което трябва да се реши каква ще е цената на тока от 1 октомври, е изместено от предварително предвидения график от 10 ч. - в 14 ч. Това се разбра по време на провеждащите се тази сутрин протести пред регулатора. По-малкият от тях е организиран от участници във февруарските протести срещу цените на енергията отпреди година, а другият - от БСП-София.

Лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов, който участва в протеста, коментира, че ръководството на ДКЕВР...

Любим виц на Мариан Бачев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340232

Любим виц на Мариан Бачев
Вървиш си щастлив с iPhone 6 в джоба, спъваш се, падаш, чува се Любим виц на Мариан Бачев Вървиш си щастлив с iPhone 6 в джоба, спъваш се, падаш, чува се "Пук!" и си казваш: "Дано... да е

Близо 50 кг амфетамини за износ в Турция задържаха митничари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340284

Близо 48 кг амфетамини на хапчета задържаха митничари на граничния пункт Малко Търново, съобщиха от Агенция „Митници”.
Случаят е от 26 септември сутринта.
Наркотикът е бил разпределен в 30 найлонови пакета, скрити във фабричните кухини на лек автомобил „Мерцедес” с българска регистрация, който излизал от страната по посока Турция. Близо 48 кг амфетамини на хапчета задържаха митничари на граничния пункт Малко Търново, съобщиха от Агенция „Митници”. Случаят е от 26 септември сутринта. Наркотикът е бил разпределен в 30 найлонови пакета, скрити във фабричните кухини на лек автомобил „Мерцедес” с българска регистрация, който излизал от страната по посока Турция.

„България без цензура“ с горещи телефони за изборни нарушения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340301

Три горещи линии пусна „България без цензура“ за нарушения, свързани с предсрочните парламентарни избори.
На телефонни номера – 0878 011 967, 0878 011 628, 0878 011 964 хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация и контролиран вот. Три горещи линии пусна „България без цензура“ за нарушения, свързани с предсрочните парламентарни избори. На телефонни номера – 0878 011 967, 0878 011 628, 0878 011 964 хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация и контролиран вот.

Митничари задържаха близо 50 кг амфетамини за износ в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340291

Близо 48 кг амфетамини на хапчета задържаха митничари на граничния пункт Малко Търново, съобщиха от Агенция „Митници”.
Случаят е от 26 септември сутринта.
Наркотикът е бил разпределен в 30 найлонови пакета, скрити във фабричните кухини на лек автомобил „Мерцедес” с българска регистрация, който излизал от страната по посока Турция. Близо 48 кг амфетамини на хапчета задържаха митничари на граничния пункт Малко Търново, съобщиха от Агенция „Митници”. Случаят е от 26 септември сутринта. Наркотикът е бил разпределен в 30 найлонови пакета, скрити във фабричните кухини на лек автомобил „Мерцедес” с българска регистрация, който излизал от страната по посока Турция.

IDC: Dell - лидер в ключови пазарни области

http://www.cross.bg/dell-storidzh-storage-1432595.html

/КРОСС/Dell е номер 1 по продадени терабайти (вътрешни и външни) за първата половина на 2014 г.* През този период, според IDC, компанията е продала 4 311 728 терабайта - или повече от 4 300 петабайта, или над 4 ексабайта сторидж. „Ако трябва да изразим тези резултати чрез нещо по-конкретно, това се равнява на повече от 57 хил. години непрекъснато HD видео. Такива резултати ще стават все по-важни, тъй като границите между сървъри и сторидж продължават да се размиват заради появата на конвергирана инфраструктура и софтуерно дефиниран сторидж. Dell е и лидер по приходи при продажбите на външен DAS сторидж през първата половина на 2014 г. и лидер по приходи в продажбите на iSCSI-attached външен сторидж - място, което сме заемали през 25 от последните 26 тримесечия", коментира Алън Аткинсън, вицепрезидент на Dell Storage подразделението. Наскоро сторидж потребителите на Dell чрез гласуване определиха компанията за пазарен лидер в областта на изцяло базирани на флаш iSCSI SSD за 2014 г. в проучване на IT Brand Pulse. „Наредихме се на първо място и в подкатегориите, оставяйки зад себе си конкурентите от EMC, NetApp, HP и др. Клиентите отдадоха дължимото на опитите на Dell да предлага най-доброто съотношение между цена и качество в индустрията, като ни избраха за ценови лидер в областта на хибридните SSD/HDD среди и в областта на изцяло базирани на флаш технология Fibre Channel масиви, iSCSI масиви, NAS и флаш мениджмънт софтуер", допълни Аткинсън

Битката за летището до Донецк продължава, има загинали

http://www.cross.bg/voenni-ykrainski-zaginali-1432596.html

/КРОСС/ Армията на Новорусия трети ден продължава да прочиства донецкото летище от украински военни, където те системно откриват огън по столицата на ДНР. Това съобщи представител на Министерството на отбраната на Донецка народна република. В резултат на обстрелите в неделя са загинали 6 мирни граждани и 18 са били ранени, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на опълченците, на територията на летището се укриват около 2500 украински военни и чуждестранни наемници. В резултат на операцията вчера, проведена от опълчението на ДНР са загинали над 50 украински военни. Има и загуби във военната техника - 13 единици бронетехника. Въпреки пораженията, украинските части продължават да удържат контрола над по-голямата част от съоръженията на донецкото летище. Мощен удар нанесоха опълченците на Луганска народна република по позиции на украински сили в района на Счастие, където наскоро пристигна голяма група пронацистки настроени бойци. Все още там се водят ожесточени битки, в резултат на които има много загуби в жива сила при украинците. Украинските военни пребивават в мизерни условия, спят на открито на земята. Бойците на Националната гвардия се оплакват, че Министерството на отбраната на Украйна не им изпраща никаква помощ. Един от офицерите на 11-ти батальон заяви, че войниците не разполагат дори със спални чували или черги, като им се налага да спят върху дървени дъски на земята

Във Варна и големите градове децата страдат по-често от хранителни алергии

http://www.moreto.net/novini.php?n=265864

Децата до 1-годишна възраст, страдащи от хранителни алергии, са повече в градовете, където има по-голямо замърсяване на въздуха и където има проблеми с ранното прекъсване на кърменето, отколкото в селските райони. Това сочат данните от последните наблюдения на специалисти, заяви доц.

БСП - София организира безплатни медицински прегледи

http://www.cross.bg/pregledi-meditzinski-sofiya-1432594.html

/КРОСС/Градският съвет на БСП - София организира безплатни медицински прегледи в медицински център „Сейнт Тома" в "Красно село". Центърът се намира на бул. „Цар Борис III" 91. Тел за запазване на часове: 02 958 11 77 Сряда: 14.00 - 19.00 ч. (кардиологични прегледи)16.00 - 19.00 (уши, нос , гърло)Четвъртък: 14.00 - 19.00 ч. (кардиологични прегледи)16.30 -19.00 ч. (оконлогични прегледи на рак на кожата)Петък: 10.00 - 12.15 ч. (ехография и мамография)14.00 - 19.00 ч. (кардиологичен преглед)

Сакскобурггодски: Негласуването вреди на демокрацията

http://frognews.bg/news_77192/

Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на ново излюпили се политици, в това число и някои, които си приписват монопола на патриотизма.

Цветан Цветанов: ЕНП стои твърдо зад ГЕРБ. ГЕРБ е силният глас на България в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340279

ЕНП стои твърдо зад ГЕРБ. ГЕРБ е силният глас на България в Европа. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Павликени. По думите му, ГЕРБ ще продължи да се възползва от европейската солидарност на Европа, когато Брюксел вижда стабилно правителство. ЕНП стои твърдо зад ГЕРБ. ГЕРБ е силният глас на България в Европа. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Павликени. По думите му, ГЕРБ ще продължи да се възползва от европейската солидарност на Европа, когато Брюксел вижда стабилно правителство.

Цветан Цветанов: ЕНП стои твърдо зад ГЕРБ. ГЕРБ е силният глас на България в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340255

ЕНП стои твърдо зад ГЕРБ. ГЕРБ е силният глас на България в Европа. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Павликени. По думите му, ГЕРБ ще продължи да се възползва от европейската солидарност на Европа, когато Брюксел вижда стабилно правителство. ЕНП стои твърдо зад ГЕРБ. ГЕРБ е силният глас на България в Европа. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Павликени. По думите му, ГЕРБ ще продължи да се възползва от европейската солидарност на Европа, когато Брюксел вижда стабилно правителство.

Сакскобургготски: Омерзението към изборите облагодетелства статуквото

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/30/2390147_sakskoburggotski_omerzenieto_kum_izborite/?ref=rss


Масовото участие на избори спомага за по-широко народно представителство в парламента, а оттук и за по-голяма вероятност за формирането на стабилно правителство, напомня в обръщение бившият премиер (2001 - 2005 г.) и бивш лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. 

Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили  и звучащите безогледно популистки обещания на ново излюпили се политици, в това число и някои, които си приписват монопола на...

Каруцата, причинила катастрофата с жертви край Симитли, още се издирва (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/30/2390161_karucata_prichinila_katastrofata_s_jertvi_krai_simitli/?ref=rss


Каруцата, заради която снощи край Симитли станаха две катастрофи, при които загинаха двама души, а четирима бяха ранени все още се издирва. Тя е напуснала мястото на инцидента.

Междувременно Би Ти Ви съобщи подробности за инцидента. Около 19.45 часа на прав участък между Симитли и пътен възел Брежани-Крупник "Форд Фокус", в който пътували трима служители на НАП, застигнал каруцата. В тъмното, шофьорът я видял в последния момент, отбил в дясно, автомобилът излязъл от пътя, спуснал се...

Бизнес и синдикати шокирани от продажбата на кредитите на банка „Виктория"

http://www.cross.bg/deiistviya-kvestorite-viktoriya-1432593.html

/КРОСС/Социалните партньори с изненада научиха от публикации от 29.09.2014 г. във в. „Капитал дейли" и в електронния сайт „Дневник", че се продават кредитите на Търговска банка „Виктория", доскорошна „Креди Агрикол България". Нещо повече - според публикациите, срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г., пишат в отворено писмо до управителя и членовете на УС на БНБ представители на бизнеса и синдикатите.  Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от това съобщение. За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати, посочват те в писмото си.  В документа на социалните партньори се посочва още: Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции. Категоричното мнение на експертите, с които социалните партньори работят, е, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ЛИКВИДАЦИОННА, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е

Видео: Кандидат-депутати на БСП протестираха срещу поскъпването на тока

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/30/2390131_video_kandidat-deputati_na_bsp_protestiraha_sreshtu/?ref=rss


Шест дни преди датата на парламентарните избори БСП-София организира протест пред сградата на ДКЕВР в момент, в който регулаторът на закрито заседание от 10 ч. трябваше да решава с колко да поскъпне токът от 1 октомври. Впоследствие се разбра, че заседанието е изместено за 14 ч., което беше потвърдено пред "Дневник" от регулатора.

Сред протестиращите симпатизанти на партията се видяха бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева, която е трета в листата на партията в...

Рязко се увеличава производството на ток и въглища през юли

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/riazko-se-uvelichava-proizvodstvoto-na-tok-i-vyglishta-prez-iuli,180911/

НСИ обаче отчита и чувствително намаление на местния добив на природен газ и свиване на доставките на суровината

Британската икономика се е разширила с 0,9% през второто тримесечие

http://www.investor.bg/novini/130/a/britanskata-ikonomika-se-e-razshirila-s-09-prez-vtoroto-trimesechie,180912/

Ръстът от 3,2% на годишна база е най-силният от кризата от 2008 г. насам, отчита местната статистическа служба

От БСП внесоха декларация в Министерския съвет срещу поскъпването на тока

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/30/2390162_ot_bsp_vnesoha_deklaraciia_v_ministerskiia_suvet/?ref=rss


Представители на БСП-София внесоха декларация в Министерски съвет срещу поскъпването на тока, съобщи агенция "Фокус".

По-рано днес столичните социалисти и кандидати за депутати от София протестираха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срещу поскъпването на цената на електроенергията с 10% от първи октомври. След това се преместиха пред сградата на Министерския съвет, където скандираха: "Правителство "Близнашки", постъпвате просташки", "Не...

"Еврофутбол": Лудогорец ще падне от Реал Мадрид

http://www.cross.bg/live -leva-evrofytbol-1432592.html

/КРОСС/Лудогорец ще падне от Реал Мадрид, а най-голям принос за това ще има голмайсторът на „белия балет" Кристиано Роналдо - това сочат коефицентите на „Еврофутбол" за срещата от група В на Шампионска лига, която ще се играе утре от 21:45 ч. в София. Шансовете за победа на испанците са „оценени" с 1.12, на разградчани - с 10.50, а равенството - с 5.40. Общо 74 вида залози предлага букмейкърската къща за сблъсъка с номер 1204, най-интригуващите от които са: - Полувреме с повече голове: втората част ще е „най-плодотворна" със ставка от 1.78;- Точен резултат ПП/КИ: ПП 0-2 / КИ 4+ е най-вероятен с 6.10;- Сбор голове (точен брой): три гола с 3.00 и други.Освен за традиционните предвиждания, „Еврофутбол" пусна отделен код и за Голмайстор в мача - Роналдо е първенец сред претендентите за „Играч да отбележи 3 и повече гола в мача" с коефициент 5.00, следван от Гарет Бейл с 8.00. За „Първи Голмайстор" пък отново е сочен носителят на „Златната обувка" с 2.80, втори е пак Бейл с 3.60, а трети са Хамес Родригес и Карим Банзема с по 4.50. Ето още от акцентите в „Еврофутбол":ЦСКА Москва - Байерн Мюнхен Сингъл, Live „1"- 7.25 „Х"- 4.40 „2"- 1.25Манчестър сити - Рома Сингъл, Live „1"- 1.55 „Х"- 3.35 „2"- 4

Специалист: Пластмасите вредят на репродуктивната система

http://www.moreto.net/novini.php?n=265860

Все по-мащабното използване на пластмаси и консумацията на храни, които съдържат хормони (като пилешко или телешко месо), сериозно вреди на репродуктивната система на хората. Това съобщи пред журналисти проф. Нери Лауфер, световноизвестен консултант по ин витро.

Русия готви хитър начин да свали оръжейното ембарго на ЕС

http://europe.actualno.com/Rusija-gotvi-hityr-nachin-da-svali-oryjejnoto-embargo-na-ES-news_52374.html

Хитър начин да бъде заобиколено наложеното оръжейно ембарго от ЕС подготвя Русия. По информация на РИА Новости най-големият производител на боеприпаси в Русия - концернът „Техмаш”...

Осъдиха България за насилие по време на полицейско претърсване

http://crime.actualno.com/Osydiha-Bylgarija-za-nasilie--po-vreme-na-policejsko-pretyrsvane-news_52376.html

Европейският съд по правата за човека /ЕСПЧ/ осъди България за прекомерно използване на електрошоково оръжие по време на полицейско претърсване през 2008 г. Ищците, които работят за интернет доставчи...

Стачката на Lufthansa засегна 20 000 пътници

http://europe.actualno.com/Stachkata-na-Lufthansa-zasegna-20-000-pytnici--news_52377.html

Стачката на пилотите от Lufthansa, които "поеха щафетата" от колегите си от Air France, е наложила отмяната на 50 полета на франкфуртското летище. Засегнати са 20 000 пътници, съобщава прево...

Марин Лазаров от ЛИДЕР: Време е обществото да попита къде са парите на НЕК?

http://frognews.bg/news_77191/

Каква е причината НЕК да бъде докарана до фалит? Защо икономиката е със забавени темпове? На тези и на други въпроси отговаря Марин Лазаров, кандидат – депутат на ЛИДЕР във Втори многомандатен район – Бургас.

Ден на отворените врати в Италианския културен институт в София

http://www.cross.bg/ezikoviya-tzentur-sofiya-1432591.html

/КРОСС/Италианският културен институт в София отваря широко врати за посетители, като организира „Ден на отворените врати" на 1 октомври 2014 г. от 18.00 до 21.00 ч. в езиковия център на бул. „Патриарх Евтимий" 21. Посетителите ще могат да получат информация, свързана с курсове, изпити и сертификати, както и за услугите, предлагани на посетителите. Предвидени са приятни и забавни учебни дейности, както и посещения в библиотеката, с цел запознаване на българските посетителите, на курсистите в езиковия център, на техните приятели и роднини с библиотечния и учебен архив, както и с аудио и видео материалите, с които разполага. Денят се вписва в рамките на инициативата BIBLIOPRIDE 2014. Библиотеката на ИКИ София е малка, но единствена по рода си, тъй като се отнася за италианистиката в България. Съставена е от 1969 книги, по-голямата част от които се намират в административния офис, докато другата е в езиковия център, на разположение на курсисти и преподаватели.  

Подобрява се състоянието на 7-те деца, приети в болница заради хранително отравяне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340227

Подобрява се състоянието на 7-те деца, приети в Инфекциозна болница със съмнение за хранително отравяне, се подобрява. Това предаде bTV.
Както "Труд" съобщи, в неделя следобяд общо десет деца са постъпили в болницата. Установено е, че те са яли пиле с ориз в ученическия стол и се почувствали зле. Седем от децата са приети в болницата и са на Подобрява се състоянието на 7-те деца, приети в Инфекциозна болница със съмнение за хранително отравяне, се подобрява. Това предаде bTV. Както "Труд" съобщи, в неделя следобяд общо десет деца са постъпили в болницата. Установено е, че те са яли пиле с ориз в ученическия стол и се почувствали зле. Седем от децата са приети в болницата и са на

Лидерът на ГЕРБ се срещна с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез

http://www.cross.bg/gerb-lopez-sekretar-1432590.html

/КРОСС/Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез. По време на разговора Борисов запозна Лопез с концепцията на предизборната кампания на ГЕРБ, с нейния ход, както и с приоритетите от управленската програма на партията. Генералният секретар на ЕНП изрази задоволството си от това, че за пореден път ГЕРБ води изцяло позитивна кампания, ориентирана към повишаване на избирателната активност и с акцент върху политиките, които ще бъдат провеждани при едно бъдещо управление. Антонио Лопез увери Бойко Борисов, че когато ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори и състави правителство, България ще може да разчита на подкрепата на Европейската народна партия за размразяване на средствата от европейските фондове.  

Франция с публичен дълг от над 2 трилиона евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340223

В края на второто тримесечие на тази година публичният дълг на Франция е достигнал 2023 милиарда евро, което е първият случай да се надхвърли символичната граница от 2 трилиона евро. Това съобщи Националният институт по статистика и икономически изследвания /Insee/, цитиран от АФП.
Ако се сравни с обема на националния доход, В края на второто тримесечие на тази година публичният дълг на Франция е достигнал 2023 милиарда евро, което е първият случай да се надхвърли символичната граница от 2 трилиона евро. Това съобщи Националният институт по статистика и икономически изследвания /Insee/, цитиран от АФП. Ако се сравни с обема на националния доход,

Н. Цонев: Цветанов, бъди мъж! Яви се утре в съда и понеси отговорност по делото със съдия Тодорова!

http://www.cross.bg/tzonev-tzvetanov-sudiya-1432589.html

/КРОСС/Цветанов, бъди мъж! Яви се утре в съда и понеси отговорност по делото със съдия Тодорова! Това написа в личния си блог и страницата си във Фейсбук екс военният министър и лидер на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев. Повод за личния му коментар е информацията, че Цветан Цветанов прави опити да отложи делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова. По информация от съда Цветанов е сменил адвокатката си, като новата адвокатка поискала отлагане на делото, защото била възпрепятствана да присъства.  „Вчера за пореден път бяхме принудени да наблюдаваме как една достойна жена, съдия Мирослава Тодорова, няма възможност да защити в съда доброто си име", пише още Цонев. Според него целта на шиканирането е ясна - делото да се отложи за следващата седмица, когато водачът на две листи на ГЕРБ ще попадне в парламента и ще се прикрие зад депутатския имунитет и няма да му бъде търсена отговорност за клеветите. „Обществото се заразява с опасния вирус на безнаказаността, а политиците със съзнанието, че ако са на власт, могат да обиждат, да клеветят и да тъпчат закона, пише още Цонев. Бившият военен министър и потърпевш от управленско-политическо своеволие Цонев призовава Цветанов да се яви в съда и да понесе отговорността си. „Депутатският имунитет по граждански дела е с цел защита на публични личности от изнудване

България е изпратила на кюрдите в Ирак автомати и патрони за 6 млн. лева

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-izpratila-na-kyurdite-v-irak-avtomati-i-patroni-za-6-mln-leva-news225406.html

България вече е изпратила оръжие и боеприпаси за близо 6 милиона лева като помощ на кюрдите в Ирак в борбата им срещу джихадистите от "Ислямска държава". Помощта включва 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси, уточниха от военното министерство. Става дума за автомати и патрони за тях. Дарението е от излишното за българската армия оръжие и вече е получено от кюрдите, като е транспортирано с помощта на партньорски държави. Още през август на извънредно заседание Съветът "Външни работи" на ЕС приветства решението на отделни държави членки за положителен отговор на призива на кюрдските власти за спешно осигуряване на военна помощ. Българското правителство е взело официално решение за помощта на 18 септември. От МО припомнят, че в последните месеци се разраства влиянието на организацията "Ислямска държава" на територията на Ирак, като експанзията придобива наднационален характер, застрашавайки сигурността и стабилността на целия регион. "В сегашната крайно нестабилна ситуация, потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на организацията "Ислямска държава" имат кюрдските сили за сигурност пешмерга, което, в светлината на реакциите на международната общност, определя необходимостта от предоставяне на спешна военна помощ за тях чрез иракското правителство", посочват от пресцентъра на военното министерство. България не се включи в международната коалиция, водена от САЩ, която осъществява въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, тъй като не разполага с бойна авиация за подобна операция. Българската бойна авиация разчита само на руски изтребители, като засега страната няма възможност да стартира проекта за закупуване на нов тип многоцелеви изтребители въпреки призивите на Алианса в тази посока. Във вторник кюрдските милиции започнаха офанзива на три фронта в Северен Ирак срещу "Ислямска държава" (ИД). Операциите са започнали северно от контролирания от ислямистите Мосул, южно от Киркук и срещу град на границата със Сирия. Международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, нанесе и въздушни удари в района на Кобане (Айн ал Араб) в момент, когато джихадистите са пред портите на сирийския кюрдски град на границата с Турция, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес.

България е изпратила оръжие за 6 млн. лева на кюрдите в Ирак

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-izpratila-orazhie-za-6-mln-leva-na-kyurdite-v-irak-news225406.html

Оръжия и боеприпаси на стойност близо 6 милиона лева изпрати България като помощ на Ирак срещу групировката "Ислямска държава". Оръжието вече е пристигнало, съобщи БНР. Почти две седмици държавните институции не даваха информация за количеството и вида на оръжейната помощ за Ирак, Министерството на отбраната обаче съобщи, че става дума за 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси, без да се уточнява какъв вид и модел са те. Дарението от излишни за българската армия боеприпаси и леко въоръжение е на стойност 5 милиона 960 хиляди лева според военното ведомство. Транспортирането на оръжейната помощ е било извършено с помощта на партньорски държави, но в съобщението не се казва дали има транспортни разходи за сметка на българския бюджет или не.

Правителството не казва какви оръжия ще прати на кюрдите в Ирак

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-ne-kazva-kakvi-orazhiya-shte-prati-na-kyurdite-v-irak-news225406.html

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От две седмици обаче списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен, съобщи БНР. България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителството на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18-и септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси. Въпреки писмената молба от БНР да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министерският съвет и Министерството на отбраната отказали да ги оповестят. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна. Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.

Публичният дълг на Франция стигна над 2 трилиона евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340209

В края на второто тримесечие на тази година публичният дълг на Франция е достигнал 2,023 трилиона евро, което е първият случай да се надхвърли символичната граница от 2 трилиона евро. Това съобщи Националният институт по статистика и икономически изследвания /Insee/, цириран от АФП.
Ако се сравни с обема на националния доход, В края на второто тримесечие на тази година публичният дълг на Франция е достигнал 2,023 трилиона евро, което е първият случай да се надхвърли символичната граница от 2 трилиона евро. Това съобщи Националният институт по статистика и икономически изследвания /Insee/, цириран от АФП. Ако се сравни с обема на националния доход,

Откриха паметна плоча на адмирал Бранимир Орманов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265852

Паметна плоча на адмирал Бранимир Орманов бе открита днес във Варна по инициатива на „Българската военноморска конфедерация” и с подкрепата на Военноморските сили по повод 100 години от рождението на адмирал Орманов и приносът му в изграждането на военния флот, предаде репортер на Moreto.

Подобрява се състоянието на 7-те деца, приети с хранително отравяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340166

Подобрява се състоянието на 7-те деца, приети в Инфекциозна болница със съмнение за хранително отравяне, се подобрява. Това предаде bTV.
Както Подобрява се състоянието на 7-те деца, приети в Инфекциозна болница със съмнение за хранително отравяне, се подобрява. Това предаде bTV. Както "24 часа" съобщи, в неделя следобяд общо десет деца са постъпили в болницата. Установено е, че те са яли пиле с ориз в ученическия стол и се почувствали зле.

Продемократичните протести в Хонконг продължават

http://www.mediapool.bg/prodemokratichnite-protesti-v-honkong-prodalzhavat-news225405.html

Десетки хиляди отново протестираха в Хонконг с искане за демократични реформи и блокираха главни улици в района. Студентските лидери заплашват, че ще разширят протестите, ако исканията им за оставка на главния администратор на Хонконг и за изтегляне на изборната реформа не бъдат изпълнени до сряда, когато е националният празник на Китай. Протестите през нощта срещу вторник преминаха мирно, а полицията е проявявала сдържаност.   Властите съобщават обаче, че училищата в някои райони на Хонконг ще останат затворени от съображения за сигурност, десетки автобусни линии са анулирани, а някои спирки на метрото в зоните на протести са временно премахнати. Главният администратор на Хонконг Лян Чжънин призова за незабавно прекратяване на протестите в китайския специален административен район, съобщи Франс прес.   "Основателите на (протестното движение) "Окупирай центъра" казаха на няколко пъти, че ако движението стане неконтролируемо, ще призоват за слагане на неговия край. Сега искам от тях да изпълнят своето обещание и да сложат незабавно край на кампанията си", каза Лян в 15-минутно изявление, първото за него от няколко дни, след сблъсъците в неделя вечерта между полицията и демонстранти.   Движението "Окупирай центъра" побърза да отхвърли призива на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг.   "Ако Лян Чжънин подаде оставка, тази окупация ще бъде прекратена, поне временно", заяви един от лидерите на движението.   Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг направи своето изявление в момент, когато протестите нарушават нормалното функциониране на финансовия център на китайския град вече трети ден. Кварталите, ставащи арена на демонстрации, бяха необичайно спокойни тази сутрин, а обикновено задръстените пътни артерии - почти празни. Много служители отидоха на работа пеша или с такси, тъй като движението на обществения транспорт е силно нарушено. Пекин от своя страна увери властите в Хонконг в пълната си подкрепа за тях срещу "незаконните протести" в бившата британска колония.   "Поддържаме напълно правителството на специалния административен район, за да се справи с проблема, (породен) от незаконните дейности (във връзка с демонстрациите)", каза говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин.   Британският премиер Дейвид Камерън пък изрази дълбоко безпокойство за сблъсъците в Хонконг между демонстранти и полицията. "Когато постигнахме споразумение с Китай (Великобритания върна Хонконг на Китай през 1997 г.), имаше детайли в него за това колко е важно да бъде дадено на народа на Хонконг демократично бъдеще в рамките на този подход (една страна, две системи), който разработихме с Китай, така че, разбира се, съм дълбоко обезпокоен за това, което се случва, и се надявам, че този въпрос може да бъде решен", каза Камерън.

Главният прокурор и шефът на офиса на ДЕА наградиха служители на ДАНС

http://www.cross.bg/bulgariya-teritoriyata-bulgarski-1432588.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на офиса на ДЕА г-жа Шийла Лайънс наградиха 10 служители на ДАНС за висок професионализъм На 29 септември на официална церемония в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) в присъствието на председателя на Агенцията Владимир Писанчев и заместник-председателя Ваня Стефанова главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и ръководителят на офиса у нас на Агенцията на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) г-жа Шийла Лайънс наградиха десет служители на ДАНС. Отличията се връчват за проявен висок професионализъм и особен личен принос в операции, осъществени в България и в чужбина (Близкия изток и държави от ЕС) по информация, предоставена от ДАНС и с участието на служители на Агенцията по линия на противодействие на производство и трафик на наркотици; трафик на културно-исторически ценности; организирани престъпни групи, използващи насилие и оръжие; престъпления срещу митническия режим на страната; финансови престъпления в интернет; противоправно съдържание в интернет и престъпления с електронни платежни инструменти. При връчването на Почетния знак на Прокуратурата на Република България главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна високия професионализъм на служителите на ДАНС и приноса им в борбата с организираната престъпност

Плевнелиев: Проблемът с терористичните организации се решава с широка коалиция

http://frognews.bg/news_77190/

Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя.

С нежеланието си да гласуваме, облагодетелстваме статуквото

http://www.cross.bg/izbori-bulgariya-obshtestvoto-1432587.html

/КРОСС/Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на ново излюпили се политици, в това число и някои, които си приписват монопола на патриотизма, пише Симеон Сакскобургготски в личния си сайт.  През последните години се наслушахме на това как няма алтернатива на сегашните политически субекти у нас. Алтернативата няма как сама да се появи, ако ние не сме активни като граждани при избора на управляващите. Политиката е динамична материя. С масовото си участие на избори спомагаме именно за по-широко народно представителство в Парламента, а оттук и за по-голяма вероятност за формирането на стабилно правителство. Нашата небрежност, омерзение или апатичност към изборния процес води само до преповтаряне на резултатите от предишните избори, тъй като редовно се мобилизират твърдите ядра на по-големите партии. Така с нежеланието си да участваме в изборния процес просто облагодетелстваме статуквото, което е неприемливо за голяма част от обществото. А единствено ние имаме силата да го променим, гласувайки. Думите ми може би звучат банално, но ниската избирателна активност не е просто една статистика

Изгорелият в колата си на Е-79 е бивш общински съветник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340157

Изгорелият в колата си при снощната катастрофа на главен път Е-79 снощи, е 38-годишният Станислав И. от симитлийското село Полена, съобщи struma.com, позовавайки се на полицията.
Станислав е баща на 2 малки деца и е бивш съветник от ОБС Симитли от партия РЗС. 
Припомняме, че каруца без светлини, движеща се по главния път Е-79 е основния виновник Изгорелият в колата си при снощната катастрофа на главен път Е-79 снощи, е 38-годишният Станислав И. от симитлийското село Полена, съобщи struma.com, позовавайки се на полицията. Станислав е баща на 2 малки деца и е бивш съветник от ОБС Симитли от партия РЗС.  Припомняме, че каруца без светлини, движеща се по главния път Е-79 е основния виновник

Каратанчева напуска Казахстан, иска отново да играе за България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/30/2390123_karatancheva_napuska_kazahstan_iska_otnovo_da_igrae_za/?ref=rss


Сесил Каратанчева е в процес на прекратяване на договора си с федерацията по тенис на Казахстан. Състезателката показа желание отново да играе за България.

"Връзката ни приключи, няма какво повече да си дадем", каза Каратанчева в сутрешния блок на Тв7.

Баща ѝ Радослав Каратанчев, който е ѝ неин треньор, допълни, че договорът почти сигурно ще бъде прекратен по взаимно съгласие и вероятно няма да има неустойки за никоя от страните.

"Имам желание да се състезавам...

Тайланд въвежда идентификационни гривни за туристи след двойно убийство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/30/2390122_tailand_vuvejda_identifikacionni_grivni_za_turisti/?ref=rss


Министърът на туризма на Тайланд обяви, че туристите в страната ще получават идентификационни гривни, съобщи "Ройтерс". Причина за новата мярка стана убийството на двама британски туристи.

"Когато туристите се регистрират в хотел, ще получават гривна със сериен номер, която включва информация от личните им карти и данни за връзка с хотела, в който са отседнали, така че да може да им бъде оказана помощ, ако окъснеят навън и се напият или загубят", заяви министър Кобкарн Уатанаврангкул...

Николай Цонев: Бих желал Роман Василев да носи лична отговорност за ареста ми

http://www.cross.bg/tzonev-vasilev-roman-1432586.html

/КРОСС/"Удовлетворен съм морално, че държавата си е признала в Страсбург всички нередности покрай ареста ми". Това коментира бившият военен министър и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев минути, след като стана ясно, че България е признала в Европейския съд по правата на човека всичките си нарушения. Според решението Цонев ще бъде обезщетен с 15 000 евро, ако приеме въпросната сума. Не са важни парите, по-скоро нека това бъде за урок на всички, посочи ексминистърът на отбраната и допълни, че ще спре дотук с делата в Страсбург т.е. ще приеме настоящето предложение за обезщетение. Бих искал прокурорът Роман Василев да носи персонална отговорност за деянията си при моя арест, но това на този етап няма как да стане", посочи още Цонев. Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. следователя Петьо Петров. Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!". Пресцентърът на МВР, тогава под ръководството на Цветан Цветанов, разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!".  

Първолаци от София са с натравяне след обяд в училищния стол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/30/2390127_purvolaci_ot_sofiia_sa_s_natraviane_sled_obiad_v/?ref=rss


Седем деца от първи клас на 45-то столично училище са постъпили в Инфекциозната болница с хранително натравяне снощи, след като яли в училищния стол пиле с ориз, съобщи "Нова телевизия". Снощи за преглед дошли общо 10 ученици, но трима са били изписани за домашно лечение. Според Би Ти Ви стомашни проблеми имали 17 деца.

Очаква се до три дни да излязат изследванията на пробите, който да покажат каква е причината за натравянето. "Яли са в стола пиле с ориз и три часа по-късно са...

Осем заглавия от "Горичка Филм Фест" ще покажат света, в който хората са проблемът

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/30/2390109_osem_zaglaviia_ot_gorichka_film_fest_shte_pokajat/?ref=rss


Второто издание на "Горичка Филм Фест" готви на зрителите осем вдъхновяващи филма, които представят света, в който хората са проблемът. Те ще бъдат прожектирани в кино "Одеон" всеки ден между 9 и 15 октомври от 18:30 ч., съобщиха организаторите на събитието.

Географски филмите обикалят света от Северния полярен кръг, през призрачната зона на третия по сила ядрен инцидент в историята, до контейнерите зад супермаркетите и зеленчуковите градини, цъфнали в сърцето на Сан Франциско....

Президентът: Трябва да решим въпросите, които превръщат хората в бежанци

http://www.cross.bg/rosen-plevneliev-glava-1432585.html

/КРОСС/Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя, е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата „Арайолуш". Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти. Същевременно трябва да се пристъпи към решаването на въпросите, предизвикващи бежанските вълни, е позицията на държавните глави. Необходим е интегриран европейски подход за справяне с тези проблеми, посочи президентът Росен Плевнелиев. Само през последната година тероризмът е прогонил от домовете им милиони хора, които се отправят към границите на ЕС и затова споделяме разбирането, че само заедно, в рамките на една широка коалиция, можем да решим проблема с терористични организации, заяви президентът Росен Плевнелиев. Справянето с бежанските потоци изисква повишеното внимание от страна на европейските институции и обща европейска политика, отбеляза българският държавен глава. „Надеждата е, че в новата Европейска комисия има комисар със завиден опит в сферата на имиграцията, а именно представителят на Гърция. Няма да бъде лесно, защото кризите не могат да бъдат решени от днес за утре", посочи още Росен Плевнелиев

Mazda MX-5 - с много алуминий

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340009

Малки, големи и още по-големи коли ще бъдат представени на предстоящото автомобилно изложение в Париж в началото на октомври. "Авто Труд" ви запознава предварително с най-интересните премиери.
Това е най-продаваният двуместен спортен модел в света. В последния четвърт век почти милион купувачи са избрали Mazda MX-5 от досегашните три генерации. Малки, големи и още по-големи коли ще бъдат представени на предстоящото автомобилно изложение в Париж в началото на октомври. "Авто Труд" ви запознава предварително с най-интересните премиери. Това е най-продаваният двуместен спортен модел в света. В последния четвърт век почти милион купувачи са избрали Mazda MX-5 от досегашните три генерации.

Конституционният съд на Испания отмени референдума за Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=265834

Конституционният съд на Испания отмени временно, както се очакваше, постановлението за организиране на 9 ноември на референдум за независимост на Каталуния, съобщиха световните агенции. В понеделник правителството внесе жалба в Конституционния съд срещу него.

Планът на Кремъл: да разруши ЕС

http://www.mediapool.bg/planat-na-kremal-da-razrushi-es-news225404.html

Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България, твърди историкът Тимъти Снайдър.   Снайдър, който преподава в Йейлския университет, през последните месеци публикува поредица от статии и интервюта в редица големи международни медии. Снайдър защитава правото на украинците сами да решават съдбата си и критикува политиката на Путин, който, според него, просто отказва да признае, че Украйна съществува. Историкът изтъква и много грешки на така наречения "Западен свят”. Според него Европа не умее да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда ѝ приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. Европа не бива да отстъпва пред претенциите на Кремъл, че Украйна е руска сфера на влияние, Европа е длъжна да покаже морална устойчивост и да защитава своите либерални ценности, свободата, върховенството на закона и правото на самоопределение, твърди историкът. Украинската криза поставя целия Запад на голямо изпитание, убеден е Снайдър, който в статиите и интервютата си описва точно параметрите на това изпитание.   Мирогледът на Путин   Според Снайдър, руско-украинската криза онагледява две различни схващания за политиката. Първото гласи, че политиката е доброволно сдружаване на хора с определена цел - както се случи на киевския Майдан. Второто схващане тълкува политиката най-вече като низ от тайни споразумения, които се постигат далеч от очите на хората. Историкът вярва в индивида и неговата политическа воля - той смята, че мнозинството от украинците са изразили именно тази воля и стремежа си към независимост. Но в мирогледа на Путин няма място за такова нещо, там просто не се предвижда възможността свободните индивиди да взимат свободни решения. Ето защо за Путин и неговите съмишленици има само едно обяснение: събитията на Майдана са резултат от заговор на външни сили, твърди Тимъти Снайдър.   "В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен, голям политически проект. Сега обаче ЕС е изненадан от цели три съвсем нови тенденции. Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС”. Снайдър прави тази неочаквано остра констатация в интервю за германския седмичник "Ди Цайт”. Историкът е убеден, че за сегашното руско ръководство тъкмо Европа е най-опасният враг - най-вече заради общите ценности на европейците, но и заради икономическата мощ на ЕС.   Аналогии с "1984" на Оруел   "В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни. Сегашното ръководство е убедено, че всеки, който се позовава на тези ценности, е или лицемер, или идиот. Но тези ценности са факт”, казва Снайдър и припомня, че в европейските страни правата на гражданите са гарантирани, че никой не може, например, току-така да ти отнеме собственост, както се случва в Русия. А във всички спорни случаи на гражданите е гарантирано правото на честен процес, на какъвто в Русия никой не може да разчита, добавя историкът: "Но най-важното е друго: отричането на западните ценности в Русия вече се е превърнало в цялостен светоглед. Тамошните хора дори се гордеят, че олицетворяват точно обратното на Европа”, казва Снайдър, който в едно свое есе в "Тагесшпигел” сравнява днешна Русия с имагинерния режим от "1984” на Джордж Оруел. Пропагандата, политическата шизофрения, та чак до "Евразия” като една от световните сили - всичко това го има още при Оруел, припомня Снайдър.   Тъкмо във връзка с "Евразия” историкът обяснява защо в момента големият план на Русия е да разруши ЕС: "Руската външна политика взе този курс още преди събитията на Майдана - той произтича от плана за Евразийски съюз. Идеята на Евразийския съюз е, че ЕС представлява идеологическа заплаха за Русия. Разбира се, руското ръководство никога няма да признае, че иска да разруши ЕС. Вместо това признание то изтъква аргумента, че ЕС е декадентен, прогнил и хедонистичен. В действителност обаче Кремъл смята ЕС за заплаха, включително и икономическа. В Москва се опасяват например, че ЕС може да разработи своя собствена, координирана енергийна политика”.   Пропагандни клишета   Продължавайки аналогията с "1984” на Оруел, Снайдър дава още примери за противоречивостта на руската пропаганда. Кремъл твърди, че Украйна е попаднала в ръцете на националисти и фашисти, но крайно десните в страната спечелиха едва 2 процента на президентските избори, пише той и обръща внимание на още няколко противоречия. Ако Украйна всъщност не съществува като нация и държава - как тогава може да се твърди, че националистите са толкова силни? И още: московските политици повтарят обвинението във фашизъм, но то е абсурдно. Най-малкото поради това, че приятелите на Путин в ЕС са именно крайно десни партии и политици като Марин льо Пен. "Как е възможно при това положение да обвиняваш украинците, че са фашисти?”, пита Снайдър и взима под лупа още едно от кремълските пропагандни клишета:   "Украйна не е получавала покана за членство в НАТО. Преди руската агресия повечето украинци бяха против такова членство. Именно руското нахлуване промени тази нагласа. Нека да го кажа пак: Русия смята за свой главен враг не другиго, а ЕС. Но руското ръководство предпочита да сочи с пръст именно НАТО и по този начин да прехвърля върху САЩ отговорността за случилото се в Украйна. По ирония на съдбата тъкмо във времето, когато САЩ се оттеглят от Европа, Русия ги обвинява, че дърпат конците.”   Крайната цел   В интервюто си за "Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС - дисекция, в която по адрес на България се изказва едно неочаквано и доста стряскащо предположение: ”Първо - Кремъл разчита на подкрепата на крайно десните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост - Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни-членки на ЕС като България и Хърватия. И накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния наглед на Москва към случващото се по света. Всичко това се върши с една цел: да се разрушат връзките между националните държави в ЕС, защото поотделно те са много по-слаби и уязвими”, посочва Снайдър.

Проектозаконът "Цонев - Пеевски" предвижда 2 сценария за КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/30/2390108_proektozakonut_conev_-_peevski_predvijda_2_scenariia/?ref=rss


Изготвеният от бившите депутати от ДПС и настоящи кандидати на партията Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ е в два варианта - при отнемане на лиценза на КТБ или оздравяването й чрез одържавяване по примера на практиката в ЕС през последните години. Това обяснява Цонев в кратко интервю пред в. "Преса".

При втория вариант добрите активи и депозитите се отделят в банка, която бива одържавена. При този сценарий се предвижда да бъдат проследени всички трансфери, извършвани преди това от...

Проектозаконът "Цонев-Пеевски" предвижда 2 сценария за КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/30/2390108_proektozakonut_conev-peevski_predvijda_2_scenariia_za/?ref=rss


Изготвеният от бившите депутати от ДПС и настоящи кандидати на партията Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ е в два варианта - при отнемане на лиценза на КТБ или оздравяването й чрез одържавяване по примера на практиката в ЕС през последните години. Това обяснява Цонев в кратко интервю пред в. "Преса".

При втория вариант добрите активи и депозитите се отделят в банка, която бива одържавена. При този сценарий се предвижда да бъдат проследени всички трансфери, извършвани преди това от...

Лихтенщайн разследва Цветан Василев за пране на пари

http://crime.actualno.com/Lihtenshtajn-razsledva-Cvetan-Vasilev-za-prane-na-pari--news_52371.html

Властите в Лихтенщайн разследват банкера Цветан Василев за пране на пари. Те са поискали информация от Сърбия за статута му и причините за започналото екстрадиционно производство срещу него. Това съ...

ЕК разследва Apple за укриване на данъци в Ирландия

http://europe.actualno.com/EK-razsledva-Apple-za-ukrivane-na-danyci-v-Irlandija--news_52372.html

Европейската комисия подозира американската компания Apple в укриване на данъци в Ирландия. Брюксел подозира, че технологичният гигант се е възползвал незаконно от облекчения режим на данъчно облагане...

Безкрайното море

http://books.actualno.com/Bezkrajnoto-more-news_52363.html

На 4 октомври „Егмонт” ще издаде „Безкрайното море”, втората книга в научнофантастичната антиутопична трилогия от Рик Янси. Първата книга от нея – &am...

Миков и колегите му отиват в "Люлин" с метрото

http://www.cross.bg/lyulin-mikov-1432584.html

/КРОСС/Продължава предизборната кампания на "БСП - лява България".  На 01.10.2014 год. от 10:00 часа в р-н „Овча купел" се събира цялата листа на предпоследната спирка на автобус N 56 в центъра на с. Мало бучино. Посрещане от бившия кмет др. Иван Братоев и др. Посещение на мандрата и дърводелския цех. Среща с работещите там. На 01.10.2014 год. в 10.40 часа Посрещане на листата и щаба, заедно с водача на листата Михаил Миков в центъра на кв. „Горна баня". На 01.10.2014 год. от 17.30 до 19.00 часа в р-н "Люлин" площадката между ресторант „Бъфало" и църквата ще има младежки обиколки, ще присъства цялата листа заедно с водача Михаил Миков и Председателят на ГС на БСП-София Калоян Паргов. 01.10.2014 г. - в центъра на Горни Лозен и в центъра на Долни Лозен от 16 до 20 ч ще работят две открити приемни, където гражданите ще могат да задават своите въпроси на кандидатите за народни представители Жельо Бойчев, Ваня Добрева, Тодор Христов. На 01.10.2014 г. в 16:40 часа Михаил Миков, Калоян Паргов, Георги Свиленски и Жельо Бойчев ще се качат на метро станция "Сердика" посока метро станция "Люлин". На метро станция "Люлин" ще бъдат посрещнати от младежкото обединение заедно с листата на 25 МИР и симпатизанти. Обход посока кооперативен пазар Люлин. Ще посетят изложба на културни дейци от района в 4ти микро район. Където ще завърши и обхода

Трагедията край Симитли: Бивш общински съветник изгоря като факла в катастрофа, причинена от каруца без светлини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340142


Каруца без светлини причини две тежки катастрофи за няколко минути на главен път Е-79, при които загинаха двама души на място. Каруцарят е избягал от местопроизшествието и се издирва.
Единият от загиналите е бившият общински съветник от РЗС в Симитли- Станислав П. 38-годишен, баща на две деца. На полицията й трябваха часове, Каруца без светлини причини две тежки катастрофи за няколко минути на главен път Е-79, при които загинаха двама души на място. Каруцарят е избягал от местопроизшествието и се издирва. Единият от загиналите е бившият общински съветник от РЗС в Симитли- Станислав П. 38-годишен, баща на две деца. На полицията й трябваха часове,

Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340153

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез. По време на разговора Борисов запозна Лопез с концепцията на предизборната кампания на ГЕРБ, с нейния ход, както и с приоритетите от управленската програма на партията. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез. По време на разговора Борисов запозна Лопез с концепцията на предизборната кампания на ГЕРБ, с нейния ход, както и с приоритетите от управленската програма на партията.

Протести окупират ДКЕВР срещу поскъпването на тока

http://frognews.bg/news_77188/

„ДКЕВР - оставка", „Близнашки предател", „Справедливост". С тези призиви симпатизанти на БСП-София протестираха срещу поскъпването на цената на електроенергията с 10% от първи октомври.

Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340143

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез. По време на разговора Борисов запозна Лопез с концепцията на предизборната кампания на ГЕРБ, с нейния ход, както и с приоритетите от управленската програма на партията. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез. По време на разговора Борисов запозна Лопез с концепцията на предизборната кампания на ГЕРБ, с нейния ход, както и с приоритетите от управленската програма на партията.

Полицаи, отказали 105 лева подкуп, ще получат писмена похвала

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/30/2390116_policai_otkazali_105_leva_podkup_shte_poluchat_pismena/?ref=rss


Пловдивски полицаи, отказали 105 лв. подкуп от провинил се водач на скъп автомобил, ще бъдат наградени с писмена похвала, съобщи Би Ти Ви, като се позова на началника на областната дирекция на МВР в града Пламен Узунов. Старши полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев не смятат, че са направили нещо особено, а просто са изпълнили служебния си дълг.

Според Хаджиев всеки техен колега би постъпил по този начин, като на него за първи път му предлагали рушвет. Стефан Карчев за втори път се...

Вложителите в КТБ търсят отговори от Искров, Порожанов и Василев

http://www.cross.bg/iskrov-vasilev-porozhanov-1432583.html

/КРОСС/Вложителите в КТБ излязоха с декларация, в която заявяват настоятелно и категорично всички национално отговорни политици да забравят за момент обещанията, които дават и да се опитат да помогнат за решаването на проблема - не само на засегнатите физически и юридически лица в КТБ, а и на евентуалната заплаха за националната финансова стабилност. Вече четвърти месец хиляди хора водим битка , за да върнем своите пари. Парадоксалното е, че тази битка я водим не срещу друг, а срещу БНБ в лицето на нейния гуверньор - г-н Иван Искров. Не по-малко парадоксален е фактът, че уж на наша страна са всички институции и отделни политически лидери, както и акционерите в КТБ, но до ден днешен ние не можем да разполагаме с парите си, хората не могат да получат заплати, пенсии , финансиране на бизнеса си, посочват от KTBalive и допълват: Уважаеми господа политици преди да искате нашите гласове би трябвало да спечелите нашето доверие. В декларацията си те задават публично няколко конкретни въпроса:Г-н Искров , защо след като се криете от всички участвщи в операцията по спасяването на КТБ продължавате да стоите на поста си, а не подадете оставка? След неадекватното изказване на служебният премиер проф

Автомобил горя в Цветния квартал снощи

http://www.moreto.net/novini.php?n=265849

Снощи около 01:05 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил “Пежо”. Автомобилът е бил паркиран на ул. “Роза” в Цветния квартал във Варна. Причините за инцидента се установяват. При пожара са изгорели двигателен отсек, предна и задна част на автомобила, съобщават от пресцентъра на варненската пожарна за Moreto.

90 задържани и над 50 ранени на протестите в Хонконг

http://offnews.bg/news/n_1/n_395485.html

Около 90 души са били арестувани, а 56 души са били ранени по време на протестите в Хонконг, съобщиха световните агенции, позовавайки се на местните власти. Десетки хиляди излязоха в центъра на града през последните дни, за да поискат китайското правителство да не се меси в избора на лидер на Хонконг и подновяване на публичните консултации за демократични реформи. Полицията се опита да разпръсне събралите се демонстранти и се стигна до сблъсъци. По-рано стана ясно, че спецчастите са изтеглени от улиците, но китайското правителство няма намерение да даде повече правомощия на града. Очаква се протестите да ескалират на 1 октомври, когато е Националният ден на Китай. Управляващите в Хонконг обявиха днес, че отменят зарята по случай празника.

Момче издъхна в час по физическо в Американския колеж в София

http://www.vesti.bg/novini/momche-izdyhna-v-chas-po-fizichesko-v-amerikanskiia-kolezh-v-sofiia-6023593

Осмокласник е издъхнал вчера в час по физическо в елитния Американски колеж в столицата. Новината бе потвърдена от ръководството на колежа.

„Приказки без край" продължава в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска"

http://www.cross.bg/klinikata-detzata-ymbal-1432582.html

/КРОСС/На 01 октомври 2014 г., сряда, от 11 часа в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска" ще се проведе специално събитие в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край". В официалното откриване на събитието ще участват: д-р Костадин Ангелов - директор на УМБАЛ „Александровска", проф. Пенка Переновска - началник на Клиниката по педиатрия, проф. д-р Васил Димитров - началник на Клиниката по клинична алергология и председател на Българското дружество по алергология, проф.д-р Владимир Пилософ - председател на Българската педиатрична асоциация, Светла Стайкова - психолог от Клиниката по детска психиатрия, управителят на Сердика Център София - Димитър Кехайов и Йорданка Димитрова, мениджър в ГлаксоСмитКлайн -България. Те ще предоставят повече информация за активностите в рамките на „Приказки без край", за необходимостта от аниматорски програми в лечебните заведения, както и за въздействието им върху по-бързото възстановяване на децата. На събитието ще бъдат представени и актуални данни за дейността на детските клиники на УМБАЛ „Александровска" и за заболеваемостта сред децата от респираторните заболявания по поводът включването на Клиниката по клинична алергология в инициативата

Мъж се простреля във фитнес зала в София

http://www.vesti.bg/novini/myzh-se-prostrelia-vyv-fitnes-zala-v-sofiia-6023594

63-годишен мъж направи опит за самоубийство тази сутрин във фитнес зала в София.

Плевнелиев: Трябва да решим въпросите, които превръщат хората в бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4340113

Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя. Това е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата „Арайолуш“. Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти. Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя. Това е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата „Арайолуш“. Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти.

Обещали на Бареков да бъде новия Пеевски

http://www.zapernik.com/politika/obeshtali-na-barekov-da-bude-noviya-peevski_34620/

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се хвалел, че води преговори с лица от ДПС, които му обещавали да бъде новият Делян Пеевски.

Това разказа председателят на НДСВ Антония Първанова в сутрешния блок на Нова тв. Първанова бе включена в ефир по телефона, за да отговори на твърденията на "новия политик" от ден по-рано, че разговорите за партньорство между НДСВ и ББЦ са се провалили, защото тя е искала да оглави листата във Варна. Иначе преди това стояла пред хотела на...

Продължава

Домусчиев пред „Ас“: Очаквам 2:2 с "Реал"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340129

В „Лудогорец“ започнах с инвестиция от 25 000 евро, обяви клубният собственик Кирил Домусчиев в обширно интервю за испанския всекидневник "Аs", което вестникът слага на заглавната си страница. В него бизнесменът разказва подробно за това как е поел тима от Разград и как мотивира играчите на отбора.
Той обясни как е стартирал проектът: „В Разград В „Лудогорец“ започнах с инвестиция от 25 000 евро, обяви клубният собственик Кирил Домусчиев в обширно интервю за испанския всекидневник "Аs", което вестникът слага на заглавната си страница. В него бизнесменът разказва подробно за това как е поел тима от Разград и как мотивира играчите на отбора. Той обясни как е стартирал проектът: „В Разград

Плевнелиев: Необходим е интегриран европейски подход за справяне с бежанските вълни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340127

Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя. Това е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата „Арайолуш“. Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти. Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя. Това е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата „Арайолуш“. Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти.

ЕК изготви нова схема за компенсации от руското ембарго за внос на храни

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-izgotvi-nova-shema-za-kompensacii-ot-ruskoto-embargo-za-vnos-na-hrani,180902/

Производители на плодове и зеленчуци ще си поделят 165 млн. евро субсидии, като този път критериите за разпределение са по-строги

Цените на производител намаляват и през август

http://econ.bg/Новини/Цените-на-производител-намаляват-и-през-август_l.a_i.571597_at.1.html

През август производствените цени остават почти без промяна спрямо предходния месец. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с...

Опасност от ново изригване на вулкана Онтаке попречи на спасителната операция днес

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/30/2390078_opasnost_ot_novo_izrigvane_na_vulkana_ontake_poprechi/?ref=rss


Заради лошите условия и риск от ново изригване на вулкана Онтаке японските власти са решили да не изпращат днес (30 септември 2014 г.) спасители на върха, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Отслабналите в събота вулканични вибрации се подновиха днес и това може да е предвестие за ново изригване, заяви метеорологичната служба. Телевизиите показаха огромни облаци от пара и пушеци, смесени с токсични газове, посочва АФП.

"Отложени са всички предвидени за днес сухопътни и...

Нови компенсации за земеделците в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=265841

Европейската комисия ще отдели нови 165 милиона евро за подкрепа на пострадалите от руските санкции срещу селскостопанска продукция в ЕС, съобщава комисията, цитирана от ИТАР-ТАСС. Новата програма за подкрепа включва неотложни мерки при бързо развалящите се плодове и зеленчуци и цели да се реализират излишъците от пазара.

Коалиция 9 и ¾

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338967

В последно време, ако се изключат мачовете на “Лудогорец” и съществата без грим в “Биг брадър”, най-дискутираната тема в обществото е за вида на следващия кабинет. 

Идеята за някакво експертно, надпартийно, програмно правителство на националното съгласие, обединено под общото определение „широка коалиция”, започна с една позиция на Иван Костов, В последно време, ако се изключат мачовете на “Лудогорец” и съществата без грим в “Биг брадър”, най-дискутираната тема в обществото е за вида на следващия кабинет. Идеята за някакво експертно, надпартийно, програмно правителство на националното съгласие, обединено под общото определение „широка коалиция”, започна с една позиция на Иван Костов,

Когато докторът е далече

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338940

Освен финансирането на здравеопазването и спешната помощ, които са критични теми за здравната реформа, другата важна и често обсъждана тема у нас е за отлива на медицински специалисти и високата средна възраст на останалите в страната лекари и медицински сестри, което предвещава проблеми при масовото им пенсиониране.
Ще припомня, че по данни от Освен финансирането на здравеопазването и спешната помощ, които са критични теми за здравната реформа, другата важна и често обсъждана тема у нас е за отлива на медицински специалисти и високата средна възраст на останалите в страната лекари и медицински сестри, което предвещава проблеми при масовото им пенсиониране. Ще припомня, че по данни от

ИЗБОРИ 2014: ГЕРБ планира да бъдат санирани всички панелки до две години

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-2014-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd/

Основният приоритет в бъдещото управление на ГЕРБ ще бъде възстановяването на средствата по европейските програми. Това заяви на среща със земеделски производители от региона водачът в листата Румен Иванов. Срещата бе със земеделска тематика, но Иванов представи и основните идеи на ГЕРБ в бъдещото управление […]

Евангелистката църква не плащала защитата на стрелеца от Лясковец

http://frognews.bg/news_77187/

Не сме плащали абсолютно никакви адвокатски хонорари от името на Стефанка, майката на Петко Петков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване