БГ протестите страдат от утопизъм

http://www.cross.bg/identichnostta-revolyutziya-bulgariya-1432550.html

/КРОСС/Европа се откъсна от религиозните си традиционни корени. Културата ни е космополитна и трябва да се отвори към света, казва проф. Юлия Кръстева пред "Стандарт" Професор Юлия Кръстева е световноизвестен писател, философ, психоаналитик и теоретик на културата. Тя гостува в родината си за лекция, която изнесе в Софийския университет миналия петък. Над 600 слушатели дойдоха да чуят нейните разсъждения за новите форми на бунта в съвременната цивилизация. "Преди да вдигнеш революция в квартала, трябва да направиш революция в себе си", заяви проф. Кръстева пред аудиторията. Тя напуска България на 22 години през 1966 г. със стипендия в Сорбоната. Вие имате пред себе си една жена от български произход с френска националност, европейско гражданство, осиновена от Америка", самоопредели се знаменитата българка. - Учудвам се, че тази нация, която се създаде около писмеността, не изнася достатъчно тази гордост, - Проф. Кръстева, какви са впечатленията ви от България при това завръщане - какво ви изненада и удиви? - Аз останах само за два дни и нямам много впечатления от България, но ме впечатли голямото любопитство на академичната младеж и желанието да се внесе в политическото поле едно по-дълбоко размишление за корените и кризата на цивилизацията. Защото вие скоро ще правите избори. Хората казват, че практическият език е обеднял, трябва интелектуалците да дадат някакъв дух и цвят и повече подтик за размишление във връзка с традициите и бъдещето

На път: Маса за един

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/30/2388799_na_put_masa_za_edin/?ref=rss


В опит да се противопостави на самотата японски ресторант, в който се предлагат маси за сам отвори врати. Все пак на пожелалите такава маса се предлага компания под формата на огромно плюшено животно, което запълва празнотата на отсрещния стол, съобщава британският "Телеграф".

Според собствениците това помага на хранещите се сами да избегнат угнетяващото чувство докато взират празен поглед в свободния стол на другата страна на масата. А също да избегнат опасността да разпилеят храна...

ТВ7: Схема за фалит и придобиване за жълти стотинки на ТВ

http://www.vesti.bg/novini/tv7-shema-za-falit-i-pridobivane-za-zhylti-stotinki-na-tv-6023574

Става въпрос за класическа схема чрез натиск да бъде придобита за жълти стотинки телевизията. В тази схема участват едни и същи лица.

ТВ7: Схема за фалит и придобиване за жлъти стотинки на ТВ

http://www.vesti.bg/novini/tv7-shema-za-falit-i-pridobivane-za-zhlyti-stotinki-na-tv-6023571

Става въпрос за класическа схема чрез натиск да бъде придобита за жълти стотинки телевизията. В тази схема участват едни и същи лица.

Към Донбас тръгна нов украински батальон

http://www.cross.bg/batalyon-ykraiina-ykrainskite-1432547.html

/КРОСС/ Десетки войници от наказателния батальон "Полтавшчина" тръгнаха от Полтава към Луганска и Донецка област. Новият украински батальон със специално предназначение беше създаден в структурата на Министерството на вътрешните работи на Украйна в началото на септември. Батальонът е създаден на базата на вече съществуващия батальон „Полтава" и две роти. Това съобщиха украинските медии, предаде „Взгляд". По-рано представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко заяви, че украинските военни, участващи в специалната операции в Източна Украйна, продължават да остават на позициите, заемани преди обявяването на примирието и ги укрепват. Също така се провежда прегрупиране на украинските сили.  

Животните на Земята са намалели наполовина

http://curious.actualno.com/Jivotnite-na-Zemjata-sa-namaleli-napolovina--news_52328.html

Проучване на над 3000 животински вида е установило, че броят на животните е намалял с над 50% за само 40 години, докато човешкото население на Земята почти се е удвоило, предаде AFP, позовавайки се на...

До какво води радикалната честност?

http://books.actualno.com/Do-kakvo-vodi-radikalnata-chestnost-news_52335.html

Как се постига сигурност и се овладява контрол по пътя на истината ни разкрива американският гещалт-психолог д-р Брад Блантън в своя труд „Радикална честност“ (ИК „Изток-...

Учен разкри тайните на 500-годишен шедьовър на да Винчи

http://art.actualno.com/Uchen-razkri-tajnite-na-500-godishen-shediovyr-na-da-Vinchi--news_52329.html

Използвайки нова светлинна технология, френски учен разкри, че една от най-известните картини на Леонардо да Винчи в миналото съвсем не е изглеждала така, както изглежда днес. Става дума за &bdqu...

БСП: Единственият потърпевш от увеличението на тока са обикновените хора

http://izbori2014.actualno.com/BSP-Edinstvenijat-potyrpevsh-ot-uvelichenieto-na-toka-sa-obiknovenite-hora-news_52331.html

Окол 100 души от БСП – София се събраха на протест пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срещу поскъпването на тока от 1 октомври, информира "Фокус...

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа

http://business.actualno.com/Bylgarija-e-naj-predpochitanoto-mjasto-za-autsorsing-v-Evropa-news_52332.html

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в и...

Протестите за демокрация в Хонконг ескалират

http://www.moreto.net/novini.php?n=265817

Повече от 50 души са били ранени от започването на протестите в Хонконг, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на местните власти. 56 души са били ранени по време на бунтовете, а 89 - са били задържани, - се казва в изявление на властите.

Драстично намаление на дивите животни, отчитат от WWF

http://www.cross.bg/zhivotni-poslednite-priroda-1432545.html

/КРОСС/ Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина през последните четири десетилетия, алармира Световният фонд за дива природа (WWF). Причина за това е човешката консумация и щетите от климатичните промени. Броят на гръбначните животни, представляващи голяма част от забележимите животни на Земята, е намалял с 52% през последните 40 години. Загубата на биоразнообразие е достигнала „критични нива", предупреждава WWF в свой доклад. Някои популации на бозайници, птици, влечуги и земноводни са претърпели далеч по-големи загуби. Видовете в прясната вода например са намалели със 76% от 1974 г. насам.  

Захариева: Ако предишното НС беше актуализирало бюджета, ние нямаше да се занимаваме с него

http://pik.bg/захариева-ако-предишното-нс-беше-актуализирало-бюджета-ние-нямаше-да-се-занимаваме-с-него-news231594.html

Захариева: Ако предишното НС беше актуализирало бюджета, ние нямаше да се занимаваме с него

"Много чух какво трябва и какво не трябва да прави служебният кабинет. Ако предишният парламент беше актуализирал държавния бюджет, ние нямаше да се занимаваме с тази работа", каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, цитирана от новини.бг.

"Беше актуализиран само бюджетът на НЗОК. А беше ясно, че ще има огромно неизпълнение на приходите, по наша прогноза към 1,1 млрд. лв., като към това беше прибавена и банковата криза, добави тя. Ако ние не направим актуализацията на бюджета, следващото правителство просто няма да има време. Ако актуализацията не бъде направена, много европейски средства ще бъдат забавени, ще има много по-малко пари за зимно почистване и за ремонти по пътищата. Това не са харчове, а минималните средства, които трябват, за да функционира държавата по правилния начин", подчерта вицепремиерът. Тя се съгласи с коментарите, че ще бъдат дадени пари за нереформирани сектори като здравеопазването и МВР, но заяви, че служебното правителство няма време да извърши тези реформи.

Захариева заяви, че кабинетът не може да остави хората без лекарства, нито служителите на МВР без заплати. В коментар за поскъпването на тока, вицепремиерът каза, че по-високата цена на електроенергията ще запълни само 20% от дупката в НЕК. И на мен не ми е приятно да плащам за нереформирани сектори и за провалени проекти в енергетиката. Но трябва да се спре с популисткото намаление и популисткото говорене, защото тези дупки, които се получават от това, пак ще дойдат при нас, посочи Екатерина Захариева. Държавата се готви постоянно за евентуална газова криза, водят се всекидневно разговори с Европейската комисия и Русия. Ако спрат газовите доставки, запасите ни ще стигнат за от месец и половина до три месеца, в зависимост от това колко е студено, стана ясно от думите на вицепремиера. По думите й този период е достатъчен за разрешаване на една газова криза. Тя съобщи, че в актуализацията на бюджета са предвидени и пари за подготовка на пътищата за зимни условия, но средствата са на санитарния минимум - 40-50 млн. лв.

Водещи специалисти по репродуктивно здраве преглеждат в МБАЛ Бургас през октомври

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u3GAfUhRSa4/

Водещи специалисти по репродуктивно здраве ще преглеждат безплатно в МБАЛ Бургас в края на октомври. Двойки, които досега не са били на преглед, имат възможност да го направят безплатно в Звеното по асистирана репродукция на МБАЛ Бургас.

Безплатните прегледи ще бъдат на 27 октомври 2014 г. (понеделник) от 10 до 15 ч., при д-р Павлета Табакова. Важно е да се знае, че от тях могат да се възползват само пациенти, които идват при д-р Табакова за първи път.

Д-р Табакова ще преглежда също и на 28 и 29 октомври 2014 г. (вторник и сряда), от 10 до 15 ч., като прегледите са платени.

На 15 и 16 октомври (сряда и четвъртък) хората могат да се запишат и при д-р Георги Николов. Той ще преглежда от 9 до 15 ч.

Прегледите в Звеното по асистирана репродукция стават само предварително записване на телефон: 0876 35 77 33. При прегледа е необходимо пациентът да носи и досегашни медицински изследвания, ако има такива.

В Звеното по асистирана репродукция се диагностицира причината за стерилитета, избира се подходящото лечение, прилагат се техники за асистирана репродукция и се наблюдава бременността. Близо 30 деца вече са родени благодарение на помощта на специалистите от Звеното, което е единственото в Бургаска област. Тук изследванията, консултациите и самите процедури се правят на място и не е необходимо на двойките да пътуват до други градове.

 

Харуки Мураками идва с три заглавия на книжния пазар през октомври

http://www.cross.bg/stranstvane-norvezhka-knizhniya-1432544.html

/КРОСС/Три книги от Харуки Мураками ще излязат у нас октомври, съобщи издателство „Колибри". Това са „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване", „Норвежка гора" и „Спутник, моя любов". Те ще бъдат на книжния пазар от 13 октомври. „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване" - една от най- обсъжданите книги за 2014 г., е в превод от японски от Дора Барова. „Много са онези, които умеят да разказват истории, подобни на сънища, но рядко се среща разказвач, който ти внушава, че ти самият сънуваш съня", написа „Ню Йорк Таймс Бук Ревю" след като книгата беше публикувана на английски. „Спутник, моя любов" и „Норвежка гора", които от години липсват в родните книжарници, ще бъдат публикувани с нова визия.  

БСП на протест пред ДКЕВР заради поскъпването на тока

http://www.cross.bg/bulgariya-toka-tzenata-1432543.html

/КРОСС/ БСП - Лява България организира протест днес пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срещу поскъпването на тока. Държавният регулатор планира да вдигне цената на електроенергията с 10% от 1 октомври заради огромната финансова дупка в Националната електрическа компания (НЕК), която трябва да бъде запълнена. "Токът трябва да поскъпне, но не с повече от 3%, както предложи и бившият енергиен министър Драгомир Стойнев", заяви в студиото на „Добро утро, България!" по TV7 Калоян Паргов, председател на софийската организация на БСП - Лява България. По думите му всичко над това повишение обслужва лобистки интереси, зад които стоят конструкторите на служебното правителство. „Пробутват ни идеята как би изглеждала България като президентска, вместо като парламентарна република. Защо иначе точно на 1 октомври служебният кабинет вдига цената на тока - пет дни преди изборите", заяви Паргов.  

Истина или лъжа: Кичка Бодурова щяла да отменя концерта заради нумеролога си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338786

ЖЪЛТИНИТЕ
Кичка Бодурова е луднала на тема нумерология, писа вчера много жълт всекидневник. Според изданието певицата звъни през ден на популярна бургаска нумероложка, за да се допитва до нея. Така преди дни заради изчисленията Бодурова променила и датата си на концерта в София.
Потърсихме я, за да каже каква е истината. ЖЪЛТИНИТЕ Кичка Бодурова е луднала на тема нумерология, писа вчера много жълт всекидневник. Според изданието певицата звъни през ден на популярна бургаска нумероложка, за да се допитва до нея. Така преди дни заради изчисленията Бодурова променила и датата си на концерта в София. Потърсихме я, за да каже каква е истината.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/30/2389883_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Кака - най-скъпоплатеният футболист в Мейджър Сокър Лийг

http://www.cross.bg/miliona-dolara-kaka-1432541.html

/КРОСС/ Плеймейкърът на Орландо Сити Рикардо Кака е най-скъпоплатеният футболист в Мейджър Сокър Лийг. Вчера от Обединението на футболистите в МЛС обявиха заплатите на всички играчи, като бразилецът е първенец със своите малко над 7 милиона долара (от които 6,6 милиона са базовата заплата). Кака играе в Орландо като преотстъпен от Сао Пауло, като подобри рекорда на американския шампионат, който се държеше от Дейвид Бекъм с 6,5 милиона долара на сезон. Втори в настоящото подреждане е бившият ас на Фулъм Клинт Демпси, който сега играе в Сиатъл и получава 6,695 милиона. След него се нареждат играчите на Торонто Майкъл Брадли (6,5 милиона) и Джърмейн Дефоу (6,18 милиона), пише Gong. Най-скъпоплатеният американец пък е халфът на Ню Ингланд Джърмейн Джоунс, който се разписва срещу 3 милиона долара на година.  

18 катастрофи за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265818

Няма жертви и пострадали в катастрофи през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. 18 са пътните инциденти за последните 24 часа, причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра.

Домусичев: Започнах в "Лудогорец" с инвестиция от 25 хил. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/30/2389842_domusichev_zapochnah_v_ludogorec_s_investiciia_ot_25/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев заяви, че първоначалната сума, която е вложил в клуба, е била 25 хил. евро. Бизнесменът даде интервю за мадридския "Ас" в навечерието на мача с "Реал" в Шампионската лига и прогнозира равенство 2:2 в София.

"В началото давах малко, за да помагам. Най-напред 25 хил. евро. След това ми се обадиха, когато отборът се качи в Б група, защото имаха нужда от по-голям бюджет. Попитах колко им липсват и ми отговориха, че търсят 250 хиляди. Решихме да...

Реформатори поканиха политическите лидери да се подложат на детектор на лъжата

http://www.cross.bg/luzhata-trenchev-horata-1432542.html

/КРОСС/Антони Тренчев от Реформаторския блок (РБ) организира инициативата "Детектор на лъжата", на която покани лидерите на политическите формации да се тестват. Те обаче не го направиха. "Лидерите на РБ подкрепят инициативата ми. За съжаление в хода на изборната кампания те са доста ангажирани и не успяха да се явят. Единствено представители на РБ от листите се явиха на детектора на лъжата", обясни пред Нова тв Антони Тренчев. Радан Кънев обаче призна, че не харесва идеята. Въпреки това той ще се подложи на детектора заради принципа. Дали политиците лъжат или не и дали хората имат или нямат доверие в тях се вижда след престой във властта. Ако след това полиграфът казва, че не си се облагодетелствал, но хората не ти вярват, това няма да помогне. Корупция се разкрива чрез здрава, независима и същевременно отчетна и подлежаща на контрол прокуратура. Полиграфът няма да пребори корупцията. Това трябва да направи съдът, коментира Радан Кънев. Идеята си за детектор на лъжата Антони Тренчев обясни така:  "От многото срещи с хората в страната разбирам, че има огромно недоверие към политиците. Хората се чувстват систематично лъгани от тях. Чрез детектора се опитваме да възвърнем доверието. Един от въпросите към хората, които вече са в политиката, е дали са забогатели от нея отвъд регламентираните доходи

Икономисти: 11 млрд. лева са нужни на държавата, за да осигури спокойна зима

http://pik.bg/икономисти-11-млрд-лева-са-нужни-на-държавата-за-да-осигури-спокойна-зима-news231588.html

Икономисти: 11 млрд. лева са нужни на държавата, за да осигури спокойна зима

Сериозната задача на държавата е да прецени колко пари й трябват и да осигури зимата спокойствие. Това заяви икономистът Кольо Парамов в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите му трябват 11 милиарда лева.

Владимир Каролев заяви от своя страна, че към 1 милиард и половина лева е разликата между предвидените приходи и тези, които ще бъдат събрани.

По думите му хората в публичния сектор трябва да разберат, че заплатите трябва да растат, ако има ръст на икономиката. Три пъти поред правителствата намаляват цените на тока и оттам се получи дефлацията, каза Каролев. Дефлацията е опасна, ако продължава дълго време, поясни той, цитиран от новини.бг.

 

211 екстремисти в Сирия са ликвидирани в резултат на въздушните удари на САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339520

211 екстремисти са ликвидирани в резултат на въздушни удари на ръководената от САЩ международна коалиция в различни части на Сирия от началото на операцията там, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на арабските медии. Според данните, в хода на бомбардировките са загинали и 22-ма мирни граждани.
Във военната операция срещу Ислямска държава и други 211 екстремисти са ликвидирани в резултат на въздушни удари на ръководената от САЩ международна коалиция в различни части на Сирия от началото на операцията там, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на арабските медии. Според данните, в хода на бомбардировките са загинали и 22-ма мирни граждани. Във военната операция срещу Ислямска държава и други

Няма пари за подготовката на пътищата за зимата

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/30/2389826_niama_pari_za_podgotovkata_na_putishtata_za_zimata/?ref=rss


За подготовката на пътищата за зимата са необходими 10 - 11 млн. лв., каквито липсват в бюджета на Министерството на регионалното развитие. Ако бюджетът не бъде актуализиран, през пролетта сумата ще нарасне на 40 - 50 млн. лв. Това прогнозира пред БНТ вицепремиерът и ресорен министър Екатерина Захариева. 

"През зимата всяка дупка ще стане кратер, а всяка пукнатина - дупка," каза Захариева. Други 80 млн. лв. са нужни за ремонт на пътищата след наводненията, посочи тя.
...

За минута през Лъвов мост през ноември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245639_%D0%97%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%9B%D1%8A%D0%B2%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Колите ще минават през Лъвов мост само за минута през ноември. Тогава ще е готово двуетажното кръстовище, което ще свали бул. „Сливница” на нивото на реката. Пътуващите по бул. „Мария Луиза” пък ще минават през кръгово движение около моста. След като бъде пуснато бъдещото двуетажно кръстовище, колите по „Сливница” ще профучават само за 18 секунди. Тези, които се качат на кръговото движение, ще се нуждаят от 1 до 3 минути, за да преминат. Заради новата естакада ще се намалят и  с 50% вредните емисии в района.

 

Преди месец общината пусна северния тунел по бул. „Сливница”, а от миналата седмица по моста вече се движат и трамваите. Мотрисите се движат отново по обичайните си маршрути - линия 12 ще тръгва от пл. „Журналист” до Илиянци, а 18-а - до кв. „Орландовци”. Трамвай номер 4, който свързва Княжево с „Орландовци”, също ще минава през възстановения Лъвов мост. Този маршрут ще се пусне експериментално за 6 месеца, уточниха от Центъра за градска мобилност.

 

В момента майсторите продължават работата по тунела който е под южните платна на кръстовището. Работата там се забави с две седмици не само заради проливните дъждове това лято, но и  заради археологическите разкопки, които се правят. Досега археолозите са открили над 450 находки. По-голямата част от тях са монети от различни епохи, като има дори от началото на ХХ век. Сред интересните предмети са украшения, декоративни брадвички и търговска пломба на император Теодосий Велики. Археолозите са открили и основите на истински римски мост от IV век.

 

Той е бил разположен на 6 метра дълбочина край бул. „Мария Луиза”. Основите му пък ще бъдат разкрити в парково пространство около новата естакада, обещаха от общината.

 

През следващата година общината ще започне и продължението на естакдата - ремонт на участъка от бул. „Мария Луиза” от Лъвов мост до Централни хали. В проекта е включена цялостна модернизация на инженерните мрежи, осветление, тротоари и бордюри.

 

През ноември ще се отпуши и тапата по бул. „Александър Малинов” в жк „Младост 1”. Там има промяна в организацията на движението заради строежа на метрото до Бизнес парка.

Ким Чен Ун е претърпял операции на коленете

http://offnews.bg/news/n_1/n_395385.html

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е претърпял този месец операции на двете колена и сега е в болница. Според южнокорейския вестник Chosun Ilbo, той получил проблеми с коленете през юни, по време на едно от пътуванията с цел инспекции, но дълго време игнорирал травмата. Според изданието, Ким Чен Ун се възстановява в болницата за високопоставените партийни деятели. Лидерът на КНДР не се е появявал пред публика от 3 септември и пропускан сесията на парламента на 25 септември. През юли бяха разпространени видеокадри, от които ясно се вижда, че севернокореюският лидер куца. На церемония по случай 20-годишнината от смъртта на своя дядо - основателят на страната Ким Ир Сен, той беше посрещнат под аплодисментите на хиляди военни. 

Цветелин Кънчев: Има двоен стандарт при купуването на гласове

http://www.cross.bg/bulgariya-stranata-tziganite-1432539.html

/КРОСС/ "Истинският българин и истинските цигани не си продават гласовете, това го правят само ганьовците и мангасарите. Нагледен пример беше как една партия, която вкара евродепутати, раздаде 1.2 милиона лева на евроизборите в квартал „Факултета" и накрая получи от там едва сто петдесет и няколко гласа." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Цветелин Кънчев, председател на „Евророма". "Тенденцията и голямата продажба на гласове съм забелязал, че е в големите градове и големите махали, а не в малките населени места, където аз обикновено ходя", поясни той. "При купуването на гласове има двоен стандарт, защото при българите един глас върви за 50 лв., а при циганите 20 лв.", посочи още той. "Некадърното управление на всички партии по време на прехода доведе голяма част от хората в страната да си продават гласовете. Мизерията в някои райони на страната е толкова голяма, че населението там просто е принудено да се съгласява с това." Това каза от своя страна Боян Расате, председател на „Български национален съюз - Нова демокрация". "Разбира се, че има купуване на гласове и това може да се установи във всички бедни райони в България", добави националистът

Кабул ще преговаря с талибаните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245638_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BB+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D1%81+%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Новият президент на Афганистан Ашраф Гани призова за мирни преговори с всички ислямистки бунтовници, включително талибаните, за да стабилизира страната с наближаването на края на мисията на НАТО, съобщи АП.

 

„Призоваваме опозицията и по-конкретно талибаните и „Хезб-е-ислами” (Ислямската партия) да започнат политически преговори“, заяви Гани. Ден преди клетвата на новия президент при самоубийствен атентат близо до летището в Кабул загинаха четирима души, съобщи полицията. Отговорност поеха талибаните.

 

Ашраф Гани Ахмадзай положи вчера клетва на тържествена церемония в Кабул. 65-годишният икономист замени Хамид Карзай в първия демократичен преход на властта в страната, откакто оглавената от САЩ интервенция през 2001 г. свали от власт талибаните. Карзай беше единственият лидер, който управляваше Афганистан от 2001 г. Гани встъпи в длъжност след шестмесечен следизборен период, завършил с маратонски преговори, които дадоха на главния му съперник новосъздадената позиция на глава на изпълнителната власт. Споразумението между двамата предвижда създаване на правителство на националното единство.

Радан Кънев: Всички се въртят около измислен победител

http://www.cross.bg/kunev-radan-gerb-1432540.html

/КРОСС/Цялата тази непоследователност на българските политици е това, което трови доверието. И аз имам подозрението, че това се прави, за да се сваля активността. Ние сме единствените, които не го правят. Ако излязат 4 милиона, нашият резултат ще е двоен от този, ако излязат 3 милиона. Това заяви в интервю за Нова телевизия реформаторът Радан Кънев в коментар на променящите се позиции на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на коалиционните възможности за партията му след изборите на 5 октомври. Нищо лично към Борисов, каза Радан Кънев, но по отношение на ГЕРБ каза:  „Имаше задявки с ДПС. Сериозни. Имаше задявки с БСП. Сериозни." Кой прави мнозинство, кой не прави мнозинство - това ще го кажат българите на 5 октомври. Ние даваме отговор с кого бихме управлявали, с кого не. Не сме отстъпили и със сантиметър. Бихме управлявали единствено с ГЕРБ при много ясни условия, на които ГЕРБ към момента не отговаря, заяви Радан Кънев. Всички са започнали да се въртят около измислен победител и са спрели да се борят. Ние обаче продължаваме да се борим. Ние имаме документа си за какво се явяваме на избори и ясно казваме какво правим в следващия парламент, посочи реформаторът. Радан Кънев алармира за сериозен натиск от страна на ДПС в определени райони. Според него най-откровените лъжи по време на тази предизборна кампания са тези на лидера на „България без цензура" Николай Бареков

Кандидат-депутат от Реформаторския блок внася жалба срещу надзора върху КТБ

http://business.actualno.com/Kandidat-deputat-ot-Reformatorskija-blok-vnasja-jalba-sreshtu-nadzora-vyrhu-KTB-news_52307.html

На 30 септември изтича срокът за обжалване на решението на БНБ от 16-ти септември тази година, с което се удължава специалният надзор на КТБ. Затова точно днес председателят на Християндемократическат...

211 екстремисти в Сирия са убити в резултат на въздушните удари на САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339513

211 екстремисти са ликвидирани в резултат на въздушни удари на ръководената от САЩ международна коалиция в различни части на Сирия от началото на операцията там, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на арабските медии. Според данните, в хода на бомбардировките са загинали и 22-ма мирни граждани.
Във военната операция срещу Ислямска държава и други 211 екстремисти са ликвидирани в резултат на въздушни удари на ръководената от САЩ международна коалиция в различни части на Сирия от началото на операцията там, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на арабските медии. Според данните, в хода на бомбардировките са загинали и 22-ма мирни граждани. Във военната операция срещу Ислямска държава и други

Войната, която Обама не искаше да води

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245637_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8

 Обама дойде на власт с яростна предизборна критика на ръководената от Буш инвазия в Ирак. Но 11 години по-късно той призовава света да подкрепи една нова водена от САЩ война, този път срещу “Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

 

Жестокостта и рязането на глави накараха света единодушно да заклейми групировката, но няма консенсус

 

как да бъдат победени бунтовниците

 

нито сред съюзниците на Вашингтон, нито, което е още по-важно, в самото американско правителство. Геополитическата ситуация е допълнително усложнена от въздушните удари, извършени тази сутрин от САЩ, по територията на Сирия срещу “Ислямска държава”.

 

Пет арабски сунитски страни

 

включително Саудитска Арабия, се присъединиха към ударите, което повдига въпроса доколко те са законни. Заради нежеланието си да започне война Обама беше месеци наред яростно критикуван като никой друг американски президент през последните 40 години. Когато медиите отразяваха близкоизточните кризи, редовно изтъкваха отказа на президента да въоръжи “умерените” джихадисти в Сирия като причината за възхода на страховитата „Ислямска държава”. Връзката между двете се смяташе за неоспорим факт, както и твърдението, че съществува жизнеспособна “умерена” джихадистка групировка, способна да свали от власт режима на Асад.

 

За да усетим промяната в американския политически пейзаж към подкрепа за военни действия, да си припомним, че далеч по-спорната война на Буш през 2003 г. беше предшествана от национален дебат. Войната на Обама беше предшествана само от

 

раздувана от медиите кампания за засилена военна интервенция

 

Дори в своята партия Обама не срещна много подкрепа, а големи фигури, като Хилари Клинтън, се изказаха презрително за неговата сдържаност.

 

Предвид тази промяна в нагласите президентът се провали, като не успя да предложи на американците ясна визия как бурните събития в Близкия изток и Северна Африка могат да бъдат овладени, без да бъдат ангажирани САЩ в безкрайни военни интервенции. Но действията му през изминалата година отговаряха на целта да се избегне употребата на сила там, където е възможно: той устоя на натиска да бомбардира Сирия и съдейства за сключване на споразумение, благодарение на което беше унищожен химическият арсенал на Дамаск; привлече Иран към сериозни преговори по ядрения въпрос; разкритикува Израел и палестинците, когато мирният процес се провали; и

 

не размаха инстинктивно меч

 

заради събитията в Ук­­райна.

 

Дори когато две седмици се е готвел да съобщи официално за планираната война срещу “Ислямска държава”, според в. “Ню Йорк таймс” той е казал на екипа си да не преценява различните политически опции в контекста на силен външен натиск. Казал, че е готов да “плати тази политическа цена”, вместо да бъде насила въвлечен във война. “Не се извинявам, че бях предпазлив в тези области”, допълнил той. Обама беше наясно, че тази война “би била проблем за следващия президент, а вероятно и за по-следващия”.

 

Има голямо несъответствие между висшата цел на САЩ - да защитят своите граждани от терористични атаки, като в същото време се работи за

 

подкопаване на светски държави като Сирия и Либия

 

които не представляват заплаха за Запада и самите те се борят с екстремизма.

 

Някои арабски и други мюсюлмански съюзници на САЩ, сред които Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ, имат съмнителни постижения в това отношение. Налагало се е многократно да бъдат притискани от Запада да предприемат действия срещу тероризма, като резултатите в най-добрия случай са смесени. В Сирия основната задача - разгромът на “Ислямска държава” и други терористични групи, заплашващи Запада - няма да бъде постигната, ако паралелна цел е, както аз смятам, смяната на режима.

 

Примерът с Либия най-ясно опровергава тези, които са убедени, че в Арабския свят има достатъчно много “умерени” джихадисти, склонни да се борят с оръжие в ръка. Преди три години Дейвид Камерън и Никола Саркози отидоха в Бенгази, за да приветстват възторжено “демокрацията и куража”, показан от групировките, на които помогнаха да вземат властта. Сега Либия тъне в разруха, няма правителство, а

 

десетки милиции се бият за властта

 

Тони Блеър даде собствена интерпретация на причините за либийското фиаско, като каза, че хаосът там е можело да бъде избегнат с използването на сухопътни войски. Няма значение, че десетки хиляди военнослужещи бяха разположени в Ирак и хаосът там не спира вече 11 години. Блеър каза тази седмица, че Великобритания не бива да изключва възможността да бъдат изпратени сухопътни войски да се бият с “Ислямска държава”.

 

Текущите обсъждания на стратегии за борба с групировката ми напомнят за удивлението, което изпитах по време на заседанията на наложения от САЩ управляващ орган в Ирак, ръководен от Джей Гарнър, когато стана ясно, че екипът му е безнадеждно неадекватен и не разбира какво го очаква.

 

По подобен начин, когато Пол Бремър сформира Преходния управляващ съвет на религиозен принцип, би трябвало да е ясно, че Ирак няма да се възстанови от травмата на инвазията и войната безболезнено.

 

Специалният представител на ООН в Ирак Сержиу Виейра ди Мелу повтаряше, че бързото прекратяване на окупацията и създаването на необременени от религиозни разделения институции с широко представителство е единственият начин Ирак да се възстанови. Той, разбира се, беше убит с 21 свои колеги при терористичен бомбен атентат през август 2003 г., при който аз като по чудо оцелях.

 

Използването на сила понякога е необходимо

 

Но без паралелни политически стъпки, които да бъдат съобразени с дълбоко вкорененото недоволство и от Запада, и от арабските правителства, силата ще подхрани религиозните разделения и редиците на екстремистите. Няма обаче никакъв признак, че някой в момента мисли как да се справи с това недоволство. Войната, която Обама започна с подкрепата и вероятно с бъдещото участие на Великобритания, е рецепта за безкраен конфликт и безкрайни разширяващи се кръгове на радикализация.

Цветелин Кънчев: Никой не може да купи истинския циганин и истинския българин

http://pik.bg/цветелин-кънчев-никой-не-може-да-купи-истинския-циганин-и-истинския-българин-news231586.html

Цветелин Кънчев: Никой не може да купи истинския циганин и истинския българин

"Никой не може да купи истинския българин и истинския циганин." Това коментира Цветелин Кънчев в ефира на Би Ти Ви.

"При купуването на гласове има двоен стандарт, защото при българите един глас върви за 50 лв., а при циганите 20 лв.", посочи той. Преди избори идват политиците и ни обещават – ще има работа, ще живеете в по-добри условия, коментира в репортаж жена от ромската махала в Модерно предградие. Тя заяви, че в квартала не се купуват гласове. Цветелин Кънчев й отвърна, че в квартала имало само пет гласа за "Евророма" в Модерно предградие. "Какво очакват да направя за тях. Те се продадоха на разни партии", поясни той.


ДКЕВР решава окончателно за поскъпването на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=265819

Очаква се Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да вземе окончателно решение за новата цена на тока от 1 октомври. Предварителните изчисления на комисарите сочат, че токът ще поскъпне с близо десет на сто. Целта е да се покрие част от дефицита в Националната електрическа компания, като приходите от новата по-висока цена на тока ще бъдат около 140 млн.

Пожарникари излизат на протест

http://pik.bg/пожарникари-излизат-на-протест-news231587.html

Пожарникари излизат на протест

Пожарникарите излизат на протест срещу идеята за отпадане на ранното пенсиониране в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). 

От браншовия синдикат "Огнеборец“ се противопоставят на решението на служебния кабинет с аргумента, че това поражда напрежение в сектора на сигурността, пише Нова телевизия.

Според огнеборците премахването на облекчението трябва да бъде съгласувано със синдикалните организации. 

Лошото време прогони 14,6% от туристите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245636_%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+14%2C6%25+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Чуждестранните туристи са намалели с 14,6 на сто през дъждовния август, отчете вчера националната статистика. Почти 1,7 млн. гости от странство са посетили България през последния летен месец. Негативно влияние за резултатите от туризма оказаха сложните геополитически проблеми, които ограничиха почиващите от Украйна и Русия, както и неблагоприятните климатични условия през лятото.

 

Това е ограничило и развитието на уикенд почивките

 

които през минали години имаха успех сред туристите от Румъния и дори Гърция, коментират експерти от бранша. В същото време посещенията със служебна цел се повишават с малко над 50 на сто, става ясно от данните на НСИ. Най-сериозен спад има по отношение на посещенията на граждани на Дания ­ с 22%, Холандия с18,8% и Румъния ­ 16,7%. Очаквано намаляват и гражданите на Украйна и Русия, посетили страната ни през август.

 

Повече българи са пътували в чужбина през летния месец август ­ 460,2 хил., което е с 2,8% повече спрямо август 2013 година, показват данните на статистиката. 41,2% от тези пътувания са били с цел почивка и екскурзия, а със служебна цела ­ 18,6%. Спрямо август 2013 година пътуванията с цел почивка се увеличават със 17,7%.

 

През най-отпускарския месец българите, пътуващи в чужбина с цел туризъм, са избрали Гърция, където са отишли 71,5 хил. души, Турция с 24,6 хил. души посетители от България и Македония ­ 16,6 хил. души. Общо почивалите в чужбина са били малко под 190 хил. души

 

Междувременно стана ясно, че приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс през първите шест месеца на годината са 1,718 млрд. евро, което е 3,6 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Към момента с 6,7 на сто повече чужденци са посетили България, съобщи вчера Бранимир Ботев ­ заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм по време на обществена дискусия за националните цели и приоритети за бранша.

 

Отрасълът формира 13,6% от БВП

 

на страната ни, а ако се изчислят също стоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или имат отношение към него, този дял би бил много по-висок. По данни на Световната организация по туризъм към ООН за 2013 г. туризмът дава 3.2 млрд. евро директен принос към икономиката на страната ни    , а индиректно вкарва в нея над 5.5 млрд. евро. Според коефициента LPT, измерващ съотношението между местно население и чуждестранни туристи, ние сме десетата дестинация в света с повече чуждестранни туристи от собственото си население, поясни Ботев. Той изтъкна и огромния принос на работещите в сектора, благодарение на които годината няма да приключи негативно въпреки незапомнените от 80 години дъждове и административните пречки.

Радан Кънев: Алтернативите са или Блокът, или пасуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_395384.html

"Имаме данни, че гласуват ли 4 млн. души то нашият резултат ще бъде двоен на изборите. Това са им алтернативите - или Реформаторския блок или отново пасуване за още 4 години" Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия. По негови думи РБ е единствената партия, която цели да се повдигне активността на избирателите. "Цялата непоследователност на политиката на ДПС, БСП и ГЕРБ трови доверието. Имам подозрението, че всичко това се прави, за да се свали активността. Ние сме единствените, които искаме да гласуват поне 4 млн. души", каза Кънев. По темата с това да очакват ли избирателите на ГЕРБ и РБ следибзорна коалиция между двете партии Кънев отговори, че всичко това е ясно описано в декларацията на Блока и че той ще управлява с ГЕРБ само при ясни и съгласувани условия. Сред тях са темите за прокуратурата, правосъдието, "Южен поток", кризата в КТБ и други. Запитан дали има напрежение в Блока заради ГЕРБ, Кънев отговори, че във всяка партия преди избори има напрежение, но "е спокоен за консолидацията на РБ". "Ние имаме нещо, което другите партии нямат. Това е нашият предизборен документ и декларация, които гарантират за какво се явяваме на тези избори." На подготвените от водещите блиц въпроси за дохода си Радан Кънев отговори, че на месец със семейството си живее с около 3000 лева, изплаща 700 лева ипотечен кредит и още толкова дава за детска градина на сина си. Колата, която използва, но рядко, е тази на жена му, а иначе се вози с метро. Радан Кънев отказа да дава лични определения на своите опоненти и ги нарече единствено "конкуренция". Лидрът на ДСБ е плакал за последно денят след евроизборите, когато се е сетил за свои починал близък приятел и си представил как ще се зарадва на резултата. Най-доброто качество на Кънев според самия него са здравите му нерви, а най-лошото - прекалено здравите му нерви.

Fibank е сред водещите 100 банки в Югоизточна Европа в класацията на SeeNews TOP 100

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337994

Fibank (Първа инвестиционна банка) се изкачи с 2 места и вече е на 17-а позиция сред водещите топ 100 банки в Югоизточна Европа в престижната класация на SeeNews TOP 100 SEE. Динамиката в развитието на банката през изминалата 2013-година я придвижи с нови две места напред в сравнение с предходното подреждане на класацията. Fibank (Първа инвестиционна банка) се изкачи с 2 места и вече е на 17-а позиция сред водещите топ 100 банки в Югоизточна Европа в престижната класация на SeeNews TOP 100 SEE. Динамиката в развитието на банката през изминалата 2013-година я придвижи с нови две места напред в сравнение с предходното подреждане на класацията.

Кабинетът крие какво оръжие изпращаме на кюрдите в Ирак

http://pik.bg/кабинетът-крие-какво-оръжие-изпращаме-на-кюрдите-в-ирак-news231580.html

Кабинетът крие какво оръжие изпращаме на кюрдите в Ирак

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива, през август, на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От 2 седмици обаче, списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен, съобщава БНР.

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителстеото на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18 септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково ръжие и боеприпаси. Въпреки писмената молба на "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министеркият съвет и Мнистрството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна.

Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за наговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публиува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.


Преглед на печата, вторник, 30 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-30-септември_l.a_i.571478_at.1.html

СТАНДАРТ: Партиите обещаха: Туризмът с министерство Туризмът ще има свое министерство. Първият по рода си консенсус между бранш, учени, кметове и...

Кабинетът отказва да каже какво оръжие изпращаме на кюрдите в Ирак

http://pik.bg/кабинетът-отказва-да-каже-какво-оръжие-изпращаме-на-кюрдите-в-ирак-news231580.html

Кабинетът отказва да каже какво оръжие изпращаме на кюрдите в Ирак

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива, през август, на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От 2 седмици обаче, списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен, съобщава БНР.

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителстеото на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18 септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково ръжие и боеприпаси. Въпреки писмената молба на "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министеркият съвет и Мнистрството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна.

Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за наговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публиува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.


Fibank в топ 100 банки в Югоизточна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245635_Fibank+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BF+100+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%AE%D0%B3%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Fibank се изкачи с 2 места и вече е на 17-а позиция сред водещите  100 банки в Югоизточна Европа в престижната класация на SeeNews TOP 100 SEE, съобщиха вчера от трезора. Динамиката в развитието на банката през изминалата 2013 година я придвижи с нови две места напред в сравнение с предходното подреждане на класацията. Престижната награда бе връчена на Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank.

 

В класацията вземат участие най-големите банки и компании в Югоизточна Европа. Тя включва дружества от Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Екипът от анализатори, квалифицирани журналисти и редактори на SeeNews подреждат компаниите спрямо представянето им през изминалата календарна година - 2013-а.

 

И през 2013 г. Първа инвестиционна банка е сред най-предпочитаните от населението при откриване на депозити. В същото време бе и сред най-активните в отпускането на кредити към бизнеса и домакинства. През изминалата година отпуснатите от банката потребителски кредити са нараснали с 7.7%, като средният ръст за цялата банкова система бе едва 1.6%. За периода корпоративните кредити, отпуснати от банката, нараснаха с 11.5% при среден ръст за цялата система от 0.4%.

 

В края на миналата година Fibank придоби успешно 100% от капитала на „МКБ Юнионбанк” ЕАД. След придобиването активите на Fibank достигнаха 9 милиарда лева.

Приспиване на гласове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339158

Гръм дойде от ясно небе – от МВР. Партиите май не били вече толкова богати, за изборите изливали по-малко пари от преди и затова сега се купували по-малко гласове /виж стр. 5/. Хайде, де! Нито са спрени партийните субсидии, нито са секнали обществените поръчки, нито партийците са преживели катарзис и са се отказали от лакомото захлебване от бизн

"Сова Харис": В парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ и Патриотичният фронт

http://www.mediapool.bg/sova-haris-v-parlamenta-vlizat-gerb-bsp-dps-bbts-rb-i-patriotichniyat-front-news225395.html

Пет дни преди парламентарните избори нагласите сред избирателите сочат, че ГЕРБ ще успее да вкара в Народното събрание около 98  депутати, БСП – около 66, ДПС – 33, "България без цензура" – 15 или 16, Реформаторският блок – 14 или 15, а Патриотичният фронт – около 13. Това сочат резултатите от социологическо проучване на "Сова Харис", проведено между 19 и 25 септември по поръчка за в. "Преса". Социолозите уточняват, че на тези калкулации следва да се гледа като на ориентировъчни и да се има предвид, че в тях не е включен вотът в чужбина. Според изследването през последния месец декларираната избирателна активност е нараснала с около 5%. Тези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого, са 58% от всички избиратели, а посочилите и конкретната избрана от тях партия са малко над 62 на 100. Това означава, че ако тези намерения се потвърдят, между 3 400 000 и 3 600 000 ще се възползват от правото си на глас в неделя.

Космически щори свиват два пъти разходите за топло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245634_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%89%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8

 Щори на НАСА, които пазят от студ и ултравиолетово излъчване, бяха показани вчера на техническия панаир в Пловдив. Технологията с името Inflector е разработка на НАСА с цел намаляване на загубите на топлоенергия и защита срещу ултравиолетово и инфрачервено излъчване. Материалите по тази технология са използвани в международната космическа станция. В основата на разработката за щорите е материал с уникалната способност с едната си повърхност да отразява топлината, а с другата да я концентрира и излъчва. Свойството на така наречената едностранна проводимост е залегнало в Inflector, обяснява шефът на фирмата Алексей Погасий. Специално  уточни, че по технологията на НАСА са изработени

 

щори, чиято цена е 55 евро на кв. метър

 

Щорите снижават почти два пъти разходите за отопление през зимата, а през лятото охлаждат помещението. Икономическият ефект от технологията е 40 ­ 60% в зависимост от сезона и големината на стаята. Щори по технологията на НАСА се предлагат от 10 години в строителната, търговската и военната промишленост на САЩ, Канада, Австралия, Русия и в много други страни, но за първи път стъпват у нас.

 

Новите фирми изложители на „Есен 2014” са 100, а след отсъствие в Пловдив се завръщат 54 дружества

 

подчерта Иван Соколов. Според него тенденция сред фирмите е окрупняването и това се вижда най-ясно в браншовете на изложението ­ машиностроене, строителство, електротехника и електроника, енергийна ефективност.

 

Над 30 делови събития има в съпътстващата панаирна програма. Предвидени са семинари за начините на финансиране по оперативните програми и тяхното прилагане. Агенцията за инвестиции организира

 

кръгла маса за привличане на инвеститори

 

в Южен централен район на планиране. За първи път се провежда Европейски минен форум. Дните на зелената енергия включват шест прояви и щанд за консултации. Българската асоциация по информационни технологии ще представи своя офис за технологичен трансфер и иновации в подкрепа на малките и средните предприятия, дигиталното предприемачество и моделите на бизнес в интернет епохата.

Инженерите масово не се реализират по професията си

http://pik.bg/инженерите-масово-не-се-реализират-по-професията-си-news231585.html

Инженерите масово не се реализират по професията си

Болшинството от инженерите у нас – 76%, не се реализират по професията си. Това става ясно от Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020. Тя е публикувана на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане. Едновременно с това обаче именно инженерните специалисти са най-търсените кадри у нас и през следващите години се очаква остър недостиг. Затова и една от целите, заложени в стратегията, е 31% от висшистите ни да са завършили инженерни специалности до 2020 г. В момента делът им е 21%, пише "Монитор".

Страната ни обаче е на предни места по заетост на инженерите. „Те са най-търсени от работодателите, защото бързо учат различни материи и са приложими в много области. Някои от тях работят като директори на мениджърски позиции”, коментира шефката на международната фирма за подбор на персонал „Менпауър” Надя Василева. Има и случаи на инженери, които, макар че имат диплома от университет, работят на позиции за среднисти, таксиджии или монтьори.

Бизнесът да бъде стимулиран да инвестира в наука предвижда още националната стратегия за наука. Идеята е техните разходи за изследователска и развойна дейност да бъдат признавани на 200% при корпоративното подоходно облагане.

Учените пък ще имат право да ползват творчески отпуск до 1 година, за да работят в чужбина. Стратегията предвижда още студентите да бъдат стимулирани да участват в проекти и проучвания още докато следват  магистратури.

В документа е заложено и разкриването на магазини за наука в университети, научни институции и неправителствени организации. Идеята е това да бъдат отделни звена, където учени и студенти да представят своите изобретения и проучвания, които са в услуга на бизнеса. Целта е така да се популяризират науката и технологиите.

Учените у нас масово застаряват. Почти половината от професорите в страната са над 65 години, пише още в стратегията. Едновременно с това по последни данни на образователното министерство в страната ни няма нито един професор под 35 години.

Парамов: Несериозно е Цонев да предлага закон за КТБ

http://frognews.bg/news_77177/

Ако Йордан Цонев си беше на мястото нямаше да се стигне до затварянето на КТБ и сериозните опити имуществото и активите на банката да бъдат разпродадени на безценица.

U2 тръгват на турне догодина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245633_U2+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 U2 планират да направят турне догодина. То ще бъде посветено на новия им албум Songs of Innocence. ”Ще направим турне, което започва догодина. Искаме да свирим по стадионите, да свирим и на открито, и на закрито. Ще видим как ще се получи. Много е вълнуващо. Ще изпълним песни, които сами се пеят”, каза Боно за британското радио ”Абсолют”. Той призна, че едно турне коства много на групата, но те го правят, защото са горди с труда си. ”Само ако песните са много хубави, можеш да си позволиш да напуснеш дома. Всички имаме семейства… Потърсихме 11 основателни причини, за да излезем от къщи и ги получихме. Имаме 11 страхотни песни. С нас на път тръгва цял един град. Всички много се вълнуват”, каза Боно.

България се нуждае от 11 милиарда лева, за да работи нормално

http://www.cross.bg/byudzheta-bankata-leva-1432538.html

/КРОСС/ "Дупката в бюджета, която се очертава за тази година, без да включваме евентуалните разходи в банковия сектор, ще е около 3 милиарда лева." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" икономистът Петър Ганев. Той уточни, че последните няколко правителства са залагали на небалансирана политика - едните са харчели по неправилен начин средствата, когато имаше излишъци в бюджета, другите пък залагали прекалено строги мерки в събирането на приходите за бюджета, с които задушавали работата на малкия и среден бизнес. "Изборът, който правим в неделя на предсрочния вот е много важен, защото партиите предлагат различни политики във финансовата и икономическата сфера. По отношение на КТБ не смятам, че към този момент е възможно единствено пазарно решение за нейното оздравяване, защото и при отваряне и при фалиране на банката ще е нужен публичен финансов ресурс за справяне със ситуацията", каза още той. "Това, което се случва в България е, че когато някой прави бюджет и ако той не се изпълнява никой не мисли за съкращаване на разходите. Дупката в бюджета се очаква да е около 1.5 милиарда лева." Това каза от своя страна икономистът Владимир Каролев. "Хората в публичния сектор е крайно време да разберат, че заплатите им могат да нарастват, ако икономиката върви напред, иначе е нелогично това да се случва", добави той

Катаджии отказаха 600 лева подкуп от бизнесмен с куп нарушения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339505

Двама полицаи от Пловдив отказаха 600 лева подкуп, за да не напишат акт на бизнесмен. Катаджиите хванали бизнесмена да кара скъпия си джип в центъра на града без шофьорска книжка и с куп други нарушения, съобщава Нова телевизия.
Полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев патрулирали, когато на оживен булевард покрай тях профучал скъп черен джип. Двама полицаи от Пловдив отказаха 600 лева подкуп, за да не напишат акт на бизнесмен. Катаджиите хванали бизнесмена да кара скъпия си джип в центъра на града без шофьорска книжка и с куп други нарушения, съобщава Нова телевизия. Полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев патрулирали, когато на оживен булевард покрай тях профучал скъп черен джип.

Черни дупки не съществуват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245632_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82

 Когато животът на огромна звезда с маса много пъти по-голяма от масата на Слънцето стигне своя край, тя се разрушава, създавайки черна дупка – аномалия, където гравитацията е толкова силна, че дори и светлина не може да излезе от нея, или поне така се смяташе досега.

 

Но математик сензационно заяви, че съществуването на черните дупки не е възможно и дори подкрепя  математически своето твърдение. Ако това е вярно, тогава изследването може да принуди физиците да се откажат от общоприетата теория за възникването на Вселената.

 

Изследването е проведено от професор Лаура Мерсини-Хаутън от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Тя твърди, че когато една звезда умира, тя излъчва радиация, известна като лъчение на Хокинг,  прогнозирано от професор Стивън Хокинг. В същото време, както е убедена Мерсини-Хаутън, звездата губи значителна част от масата си, което прави невъзможно появата на черна дупка. „Все още не съм се възстановила от шока – каза пред британския в. „Дейли Мейл” изследователката. - Проучвахме  този проблем повече от 50 години и резултатите ни дават много неща за размисъл.”

 

Експерименталните данни един ден може да предоставят физически доказателства, че не съществуват черни дупки във Вселената. При това Мерсини-Хаутън твърди, че математическите изчисления вече са предоставили неопровержимо доказателство за това.

 

Освен това проучването очевидно може да хвърли съмнение върху достоверността дори и на теорията за Големия взрив. Повечето физици вярват, че Вселената се е появила от сингуларност, която се разширява от момента на Големия взрив, който е настъпил преди около 13,8 милиарда години. Ако не съществуват черни дупки, то, както частично прогнозира професор Мерсини-Хаутън, тази теория може да се постави под съмнение.

Катаджии отказаха 600 лева подкуп от бизнесмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339494

Двама полицаи от Пловдив отказаха 600 лева подкуп, за да не напишат акт на бизнесмен. Катаджиите хванали бизнесмена да кара скъпия си джип в центъра на града без шофьорска книжка и с куп други нарушения, съобщава Нова телевизия.
Полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев патрулирали, когато на оживен булевард покрай тях профучал скъп черен джип. Двама полицаи от Пловдив отказаха 600 лева подкуп, за да не напишат акт на бизнесмен. Катаджиите хванали бизнесмена да кара скъпия си джип в центъра на града без шофьорска книжка и с куп други нарушения, съобщава Нова телевизия. Полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев патрулирали, когато на оживен булевард покрай тях профучал скъп черен джип.

Определиха перфектната пропорция на джин-тоник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245631_%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%

 Британски учен анализира какъв трябва да е съставът на джина с тоник, за да бъде вкусът на напитката идеален, пише в. "Дейли телеграф".

 

Идеалният джин с тоник трябва да е с 14 процента алкохол, т.е. около една част джин и две части тоник, като се вземе предвид и водата от леда. Точното количество тоник обаче зависи от това колко силен е джинът, уточнява Стюарт Бейл. Макар и повечето барове във Великобритания да сервират джина във високи чаши,

 

широката чаша е по-подходяща

 

защото от нея по-добре се усеща ароматът. В такива чаши сервират напитката в Испания.

 

"Осемдесет процента от вкуса се определят от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея", обясни Бейл.

 

Що се отнася до дилемата дали е по-подходящо резенче лимон или лайм, експертът категорично препоръчва първото. "Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?" - каза Бейл, но призна, че понякога е добре да се добави нещо контрастиращо. Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът. "Така че дръжте и тоника в хладилника", съветва Бейл.

 

Същевременно американски учени, които също не дремят и търсят все нови научни предизвикателства, са открили, че от гените ни зависи дали ще харесваме свежия плодов вкус на виното, или ще предпочетем горчивия на бирата.

 

Причината е във връзката между усещанията, свързани с алкохола, и

 

рецепторите, отговорни за възприемането

 

на горчивия вкус. А гените влияят на това колко силен ще ни се стори вкусът и дали ще ни хареса конкретната напитка. Експертите са изследвали два рецепторни гена - TAS2R13 и TAS2R38. В зависимост от генетичните вариации схемата на консумация на алкохола и реакцията към различните питиета са се различавали.

 

Според специалистите важна роля при определянето на вида напитка може да играе и рецепторният ген TRPV1. Той отговаря за разликите в усещането за парене на езика. Известно е, че алкохолните напитки често оставят у хората чувството за парене в устата освен това за горчивина. В изследването на учените са участвали 58 мъже и 58 жени.

Преглед на варненския печат - 30 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265814

“Медсестра в забавачка отказа да бие инсулин на дете”, е водещото заглавие за вестник “Народно дело”. Тя отказала, защото не било записано в длъжностната й характеристика. Това е било съобщено по време на среща в община Варна, на която е обсъждано как децата с редки заболявания биха могли редовно да посещават детски градини.

Наполовина е намаляла популацията на животните в дивата природа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339495

Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина през последните 40 години. Това предупредиха от Световния фонд за дива природа (WWF). Причина за това е човешката консумация и щетите от климатичните промени.
Броят на гръбначните животни е намалял с 52% през последните четири деситилетия. Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина през последните 40 години. Това предупредиха от Световния фонд за дива природа (WWF). Причина за това е човешката консумация и щетите от климатичните промени. Броят на гръбначните животни е намалял с 52% през последните четири деситилетия.

Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339501

Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина през последните 40 години. Това предупредиха от Световния фонд за дива природа (WWF). Причина за това е човешката консумация и щетите от климатичните промени.
Броят на гръбначните животни е намалял с 52% през последните четири деситилетия. Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина през последните 40 години. Това предупредиха от Световния фонд за дива природа (WWF). Причина за това е човешката консумация и щетите от климатичните промени. Броят на гръбначните животни е намалял с 52% през последните четири деситилетия.

ДКЕВР решава за поскъпването на тока, докато БСП организира протест

http://www.mediapool.bg/dkevr-reshava-za-poskapvaneto-na-toka-dokato-bsp-organizira-protest-news225394.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на свое закрито заседание във вторник ще вземе окончателно решение за поскъпването на тока от 1 октомври. Според предварителните разчети от 1 октомври токът за битовите потребители трябва да поскъпне средно с 9.79%. Най-значително увеличение от 9.9 на 100 се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на ЕВН – 9.5%. От електроразпределителните дружества предупредиха, че новите фактури ще съдържат два периода на отчитане – преди и след влизането на сила на новата цена. Междувременно от 10.00 часа пред срадата на ДКЕВР столичната организация на БСП свиква митинг-протест срещу поскъпването на тока. Според социалистите планираното от ДКЕВР увеличение на цената на тока с 10% от 1 октомври е огромен удар срещу всеки български гражданин. "Увеличението на цената на тока, освен чрез сметките на потребителите, ще се отрази и върху цените на всички стоки в България, на хляба, лекарствата и всички останали хранителни продукти. Това безумие трябва да спре", посочват от БСП-София.

Тийнейджърка почина след операция за корекция на гърдите

http://www.zapernik.com/bulgariya/tiineidjurka-pochina-sled-operaciya-za-korekciya-na-gurdite_34613/

Тийнейджърка почина, след като получи необратими мозъчни увреждания вследствие на операция за коригиране на деформация, която правила гърдите й хлътнали в гръдния й кош. Кай Уайтман е искала да бъде като своите връстнички и е копняла да носи сутиен или тесни потници.

Когато момичето било на 15 години обаче то било диагностицирано с пектус екскаватум (известно като обущарски гърди) - състояние, при което се забелязва хлътване на гръдната кост. Това съкрушило самочувствието на младото...

Продължава

Нов вид динозаври в Ню Мексико

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245630_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%9D%D1%8E+%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE

 Учени откриха в Ню Мексико нов вид бронирани динозаври, чието тяло е било покрито с дебели костни плочки, съобщи Сайънс дейли.

 

Фосилите всъщност са намерени през 2011 г. от учени от Природонаучния музей на Ню Мексико и Музея на Пенсилвания, но едва сега се потвърждава, че става въпрос за нов вид динозаври, сходни с анкилозаврите.

 

Фосили от анкилозаври са откривани в САЩ, Канада и Азия. Фосилите от новия вид динозаври, кръстен Ziapelta sanjuanensis, обаче се отличават от тези на анкилозаврите - различни са костните плочки по черепа, който е съхранен много добре, и рогата, които са с уникална форма. "Рядко се стига до откриване на нов вид динозаври – заяви ръководителят на изследването палеонтологът Робърт Съливан. - Когато попаднахме на фосилизирания череп, бяхме изумени, че е съхранен толкова добре." Фосилите от Z. sanjuanensis датират от късната креда, отпреди около 73 милиона години. Това ги прави по-древни от повечето фосили от анкилозаври, открити в съседния щат Юта. Най-близките им роднини са живели на днешната територия на канадската провинция Алберта. "Когато Съливан ни показа фосилите, си дадохме сметка, че си имаме работа с неизвестен вид динозаври, които са близки до анкилозаврите", отбеляза палеонтоложката Виктория Арбър от университета на Алберта.

Откриха кълбо на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245629_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81

 Продължава серията от сензационни и жизнеутвърждаващи открития на марсохода Curiosity. Поредната находка на „земното любопитство” е каменна сфера върху плоска скала. Породата на тази „топка” е доста по-тъмна от обкръжаващите я – тя изглежда като малко гюле или кална топка за голф, но това съвсем не значи, че на Червената планета някога е имало голф клубове или платноходи с оръдия. Появата на този сферичен камък трябва със сигурност да има някакво друго, по-здравомислещо обяснение.

 

Според учени от Лабораторията на НАСА за изучаване на реактивното движение - NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), сферичният камък не е толкова голям, колкото изглежда на снимката. Диаметърът му е около един сантиметър и създаването му не е дело на ръце или крайници на разумно същество. Учените обясняват появата на предмет с подобна форма с влиянието на някои геологични процеси по време на формиране на породите, докато на повърхността на Червената планета е имало достатъчно вода.

 

При формирането на седиментните породи неизбежно се появяват пори, в които попадат разтворени във водата вещества, от които на свой ред се получават твърди породи, устойчиви на ерозия. С течение на времето меките породи се разрушават, като оставят след себе си пясък и дребни камъни, които често имат доста странни форми. Тази малка сфера, открита от марсохода, не е нищо повече от остатък от разрушена седиментна порода, а формата й се е получила в резултат на преместването й през пространството.

Япония праща Hayabusa-2 на среща с астероид

http://cosmos.actualno.com/Japonija-prashta-Hayabusa-2-na-sreshta-s-asteroid-news_52316.html

На 30 ноември Япония ще изстреля уникалната си космическа сонда Hayabusa-2 към астероид, за да събере проби от грунта. Това съобщи на пресконференция днес министърът на образованието, културата, спорт...

Арт ателие в нощта на прилепите в Пловдив

http://society.actualno.com/Art-atelie-v-noshtta-na-prilepite-v-Plovdiv-news_52319.html

През 2014 г. България ще отбележи за 18-ти път Нощта на прилепите. Инициативата стартира с дейности днес от 17.00 часа в Градската градина в Пловдив, съобщи Анелия Павлова от "Зелени Балкани"...

Протестиращи блокираха движението пред сградата на ДКЕВР

http://society.actualno.com/Protestirashti-blokiraha-dvijenieto-pred-sgradata-na-DKEVR-news_52318.html

Между 30 и 100 протестиращи срещу поскъпването на тока с 10% от 1 октомври блокираха движението пред сградата на ДКЕВР на бул. „Кн. Ал. Дондуков” в столицата. Събралите се самоопр...

В Асеновград социалната кухня ще работи и през зимата

http://society.actualno.com/V-Asenovgrad-socialnata-kuhnja-shte-raboti-i-prez-zimata-news_52321.html

Топъл обяд за 80 социално слаби жители на община Асеновград  ще има и през зимните месеци на тази година, след като кметът  д-р Емил Караиванов подписа договор за удължаване предоста...

Кабинетът не иска да каже какви и колко оръжия пращаме на кюрдите

http://society.actualno.com/Kabinetyt-ne-iska-da-kaje-kakvi-i-kolko-oryjija-prashtame-na-kurdite--news_52322.html

Служебният кабинет отказа да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от Европейск...

ЦИК глоби медии - не казвали кой поръчва социологическите проучвания

http://politics.actualno.com/CIK-globi-medii---ne-kazvali-koj-porychva-sociologicheskite-prouchvanija-news_52325.html

Централната избирателна комисия реши да състави актове за нарушение на чл. 205, ал. 1 и 2 от Избирателния кодекс /ИК/ на издателите на няколко печатни и електронни медии. Нарушението на ИК се изразя...

Временно спряха спасителните операции край вулкана Онтаке

http://asia.actualno.com/Vremenno-sprjaha-spasitelnite-operacii-kraj-vulkana-Ontake-news_52324.html

Властите се отказаха да изпращат спасители днес в района на вулкана Онтаке поради лошите условия и опасностите от ново изригване. Припомняме ви, че вулканът изригна в събота.  "Всички с...

Оперирали коленете на Ким Чен Ун

http://asia.actualno.com/Operirali-kolenete-na-Kim-Chen-Un--news_52326.html

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е претърпял операция на коленете и в момента е в болница. Това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според публикацията тоталитарният лидер е наранил коленете си ...

Астрономите се оказаха сексисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245628_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

 Кой ще използва космическия телескоп „Хъбъл”, се решава по сексистки принцип – ако водещ на изследването е жена, то доста по-рядко получава зелена светлина, отколкото ако ръководителят на екипа е от мъжки пол, пише сайтът Phys.org.

 

Всеки човек или организация може да подаде заявка за работа с телескопа, но конкуренцията е много голяма – всяка година се подават

 

близо хиляда кандидатури

 

а се одобряват около 200 от тях. Всички изследвания се разглеждат в специалния Институт за изследвания на Космоса с помощта на космически телескоп - Space Telescope Science Institute (STScI).

 

Според наблюденията на учените женският пол на ръководителя на проекта винаги понижава шансовете екипът да получи одобрение, макар и не чак толкова много (по тази причина се отклоняват четири или пет от заявките за определен цикъл. Този факт обаче е надвиснал като дамоклев меч над главите на шефовете на института, които освен за обективността и задълбочеността на научните изследвания трябва да следят и за джендърното равенство и съответно

 

да се борят

 

с всякакви прояви на неравенство при подхода към проектите.

 

За да се преборят с тази очевадна и пълна несправедливост, учените са посегнали на едва ли не най-свещеното – формата на проекта. Те се опитали да преместят имената на авторите на проектите в края - на последната страница, и дори да ги заменят с инициали. Но дори след тези мерки неравенството по полов признак останало непроменено. Засега причините за това остават напълно необясними за учените. Те допускат, че заявките, написани под ръководството на жени, вероятно са по-малко интересни или по-лошо написани, но сред авторите на проектите присъстват както представители на единия, така и на другия пол, но определящ за въпросната дискриминация е единствено и само (или поне така смятат аналитиците) полът на ръководителя.

 

Авторите на статията вече от две години си блъскат главите над този засега нерешим проблем и всяка предприета от тях стъпка или метод неизменно ги отпраща

 

в задънена улица

 

Единственият засега факт, който внася поне някаква доза спокойствие у изследователския екип, който се е наел за разреши тази джендърна загадка, е в това, че дискриминацията засяга най-често възрастните астрономи – това дава шанс на специалистите проблемът да се реши по естествен път с течение на времето. Освен това има и друг момент, който успокоява тези будни и безпокойни умове – подобна дискриминация по полов признак се наблюдава и в другите космически обсерватории – проектите, написани от жени, се одобряват по-рядко.

Седем първолаци се натровиха от пиле с ориз в училищния стол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339491

Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозна болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в училищния стол. Състоянието им е стабилно, съобщи за Нова телевизия дежурният в приемното отделение - д-р Венцислав Кръстев.
Прегледани са били общо десет деца, които започнали да постъпват вчера следобяд. Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозна болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в училищния стол. Състоянието им е стабилно, съобщи за Нова телевизия дежурният в приемното отделение - д-р Венцислав Кръстев. Прегледани са били общо десет деца, които започнали да постъпват вчера следобяд.

Първанова: Бареков иска да е новият Пеевски

http://www.vesti.bg/izbori2014/kandidati/pyrvanova-barekov-iska-da-e-noviiat-peevski-6023568

Бареков заяви, че Антония Първанова е "стояла пред хотел във Варна", за да стане НДСВ партньор на ББЦ

ИЗБОРИ 2014: Тодор Губатов: Реформите на ГЕРБ доведоха до постоянен ръст на земеделския сектор

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-2014-%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5/

В земеделската политика на ПП ГЕРБ е залегнало продължаващо увеличение на директните плащания за земеделските производители, както и насърчаване на развитието на младите фермери. Това заяви кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Тодор Губатов на среща със земеделски производители, която се проведе снощи в […]

Производители слагали вода и свинска мас в маслото

http://www.moreto.net/novini.php?n=265800

Производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството. Това е установило изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Кънев: Само с ГЕРБ, но при много ясни условия!

http://frognews.bg/news_77175/

Ще се подложа заради принципа на детектор на лъжата, но не харесвам идеята, заяви по НТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Обикновено доверието трябва да се измерва след престой във властта. Полиграфът няма да пребори корупцията, ще я преборят прокуратурата, съдът, смята той.

Биоразнообразие и териториално устройство са темите на поредния дебат за зелени политики

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/30/2389572_bioraznoobrazie_i_teritorialno_ustroistvo_sa_temite_na/?ref=rss


Биоразнообразие и устройство на територията на България са акцентите във втория предизборен дебат на платформата "Зелени закони", в който ще се включат представители на няколко политически партии – участници на изборите следващата неделя (5 октомври 2014 г.). Срещата е отворена за всички заинтересовани страни и граждани.

Политическите позиции на формациите си ще изложат Ивелина Василева от ГЕРБ, Марта Георгиева от Реформаторския блок и Петко Цветков от ПП "Зелените". Именно те се...

7 деца са с хранително натравяне от училищен стол

http://frognews.bg/news_77176/

Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозна болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в училищния стол.

Седем деца са с хранително натравяне, яли в училищния стол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339483

Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозна болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в училищния стол. Състоянието им е стабилно, съобщи за Нова телевизия дежурният в приемното отделение - д-р Венцислав Кръстев.
Прегледани са били общо десет деца, които започнали да постъпват вчера следобяд. Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозна болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в училищния стол. Състоянието им е стабилно, съобщи за Нова телевизия дежурният в приемното отделение - д-р Венцислав Кръстев. Прегледани са били общо десет деца, които започнали да постъпват вчера следобяд.

Седем деца от столично училище са с хранително отравяне

http://www.cross.bg/detza-lechenie-sedem-1432537.html

/КРОСС/Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозна болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в училищния стол. Състоянието им обаче е стабилно, съобщи за Нова телевизия дежурният в приемното отделение - д-р Венцислав Кръстев. Прегледани са били общо десет деца, които започнали да постъпват вчера следобяд. Седем от тях са приети на лечение и са на системи в болницата. Останалите са изписани за домашно лечение. Очаква се до три дни да излязат изследванията на проби от децата и да се установи причината за натравянето.

Циганско лято! Днес ще е слънчево в цялата страна, температурите достигат 26 градуса

http://pik.bg/циганско-лято-днес-ще-е-слънчево-в-цялата-страна-температурите-достигат-26-градуса-news231579.html

Циганско лято! Днес ще е слънчево в цялата страна, температурите достигат 26 градуса

Днес отново ще бъде слънчево и почти тихо. Максимални температури - между 21° и 26°, в София около 22°.

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за септември, но през деня слабо ще се понижи.

Слънчево ще бъде и над планините. Вятърът ще е слаб от север-северозапад. Максимална температура на 1200 метра около 16°, на 2000 метра 10-11°.

Дежурният синоптик на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (НИМХ-БАН) Христо Христов съобщава, че над Черноморието ще бъде слънчево със слаб вятър. Максимални температури 22-24°. Температурата на морската вода е 18-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Ким Чен-ун се подложил на операция

http://www.vesti.bg/sviat/azia/kim-chen-un-se-podlozhil-na-operaciia-6023567

От известно време насам има спекулации за здравословното състояние на севернокорейския лидер

Служебният кабинет отказва да разкрие какво оръжие пращаме в Северен Ирак

http://www.cross.bg/irak-pomosht-severen-1432535.html

/КРОСС/ Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак, съобщава БНР. Решението за военните доставки беше обявено след призива, през август, на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От 2 седмици обаче, списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен. България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителстеото на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18 септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково ръжие и боеприпаси. До моемнта Министеркият съвет и Мнистрьството на отбраната обаче отказват да оповестят точните количества и модел на въоръжението. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна. Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публиува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.  

Нова технология засича дали пишем смс-и докато шофираме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339479

Американска компания е разработила нов преносим детектор, който може да установи дали водачът на преминаващ автомобил пише текстово съобщение или говори по телефона, съобщава Ingenieur.de.
Изобретението, което прилича на лазерен пистолет, наподобява други продукти на компанията, произвеждаща устройства за засичане на скорост и за откриване на Американска компания е разработила нов преносим детектор, който може да установи дали водачът на преминаващ автомобил пише текстово съобщение или говори по телефона, съобщава Ingenieur.de. Изобретението, което прилича на лазерен пистолет, наподобява други продукти на компанията, произвеждаща устройства за засичане на скорост и за откриване на

Facebook ще използва потребителски данни, за да продава реклами в сайтове

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/30/2389456_facebook_shte_izpolzva_potrebitelski_danni_za_da/?ref=rss


Facebook пуска нова платформа за онлайн реклама, която ще може да се използва от всякакви сайтове. Чрез нея рекламодателите на Facebook ще могат да показват своите оферти и в сайтове, които не са притежание на компанията, съобщава онлайн изданието Re/Code.

Платформата се казва Atlas и е обновена и подобрена версия на едноименния продукт, който Facebook купи от Microsoft миналата година. Тя ще има опции за проследяване на резултатите на дадена реклама, както и по-добро таргетиране....

Носителката на "Оскар" Дуня Клеменц е в журито на "Златната роза '2014"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/30/2389780_nositelkata_na_oskar_dunia_klemenc_e_v_jurito_na/?ref=rss


За първи път в журито на фестивала "Златна роза", който ще се състои от 11-и до 17-и октомври т.г. във Варна, има международно участие. Това съобщиха от Националния филмов център, който е организатор на събитието.

Председател на петчленното жури е Емил Христов, режисьор на носителя на "Златна роза" на 31-вото издание на фестивала "Цветът на хамелеона". Познат е на зрителите като оператор на филмите "Аз, графинята", "Дневникът на един луд", "Закъсняло пълнолуние", "И Господ слезе да...

Носителката на "Оскар" Дуня Клеменц в журито на кинофестивала "Златната роза'2014"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/30/2389780_nositelkata_na_oskar_dunia_klemenc_v_jurito_na/?ref=rss


За първи път в журито на фестивала "Златна роза", който ще се състои от 11-и до 17-и октомври т.г. във Варна, има международно участие. Това съобщиха от Националния филмов център, който е организатор на събитието.

Председател на петчленното жури е Емил Христов, режисьор на носителя на "Златна роза" на 31-вото издание на фестивала "Цветът на хамелеона". Познат е на зрителите като оператор на филмите "Аз, графинята", "Дневникът на един луд", "Закъсняло пълнолуние", "И Господ слезе да...

Нова технология засича дали пишем смс-и зад волана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339477

Американска компания е разработила нов преносим детектор, който може да установи дали водачът на преминаващ автомобил пише текстово съобщение или говори по телефона, съобщава Ingenieur.de.
Изобретението, което прилича на лазерен пистолет, наподобява други продукти на компанията, произвеждаща устройства за засичане на скорост и за откриване на Американска компания е разработила нов преносим детектор, който може да установи дали водачът на преминаващ автомобил пише текстово съобщение или говори по телефона, съобщава Ingenieur.de. Изобретението, което прилича на лазерен пистолет, наподобява други продукти на компанията, произвеждаща устройства за засичане на скорост и за откриване на

Георгиев: Спазваме правилата в Гърция, а тук караме бясно

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/georgiev-spazvame-pravilata-v-gyrciia-a-tuk-karame-biasno-6023527

Родители отделят левове за скъпи играчки на децата си, а не купуват столчета, в които да ги превозват на задната седалка, коментира репортерът на Нова

ДКЕВР решава окончателно за цената на тока от октомври

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-решава-окончателно-за-цената-на-тока-от-октомври_l.a_i.571473_at.1.html

На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще реши с колко ще се повиши цената на тока от 1 октомври. Очаква се...

ДКЕВР решава окончателно за цената на тока /обновена/

http://www.cross.bg/dkevr-tzenata-noshtnata-1432533.html

София /КРОСС/ След серия от протести и заседание, продължило повече от 3 часа, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не успя да вземе окончателно решение каква да бъде цената на електроенергията от 1 октомври. Цените ще бъдат обявени утре, съобщиха от пресцентъра на комисията. Предложението на ДКЕВР бе цената за бита да бъде увеличена с 9.79%, като най-голямо поскъпване се очакваше за клиентите на ЧЕЗ. За тях дневният ток трябваше да поскъпне с 9.97%, а нощният - с 9.84%. За варненското "Енерго-Про" увеличението на дневната тарифа бе 9.80%, а за нощната - 9.51%. ЕВН, което поиска увеличение от 17.9%, ще получи поскъпване на дневната тарифа от 9.70%, а на нощната - с 9.35%, показа тогава разчетът на ДКЕВР. От регулатора отбелязаха, че засега цените на парното и топлата вода ще останат на същите нива.    

ДКЕВР решава окончателно за цената на тока

http://www.cross.bg/dkevr-tzenata-toka-1432533.html

/КРОСС/ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да обяви днес с колко поскъпва токът от утре (1 октомври). При последното обществено обсъждане на новите цени членовете на ДКЕВР бяха замеряни с яйца. Комисията планира да увеличи цената на тока с около 10% заради огромната финансова дупка в Националната електрическа компания (НЕК) от близо 3 млрд. лв. От ДКЕВР обявиха, че засега цените на парното и топлата вода ще останат на същите нива. За днес е организиран протест пред енергийния регулатор от Движение за граждански контрол.  

Първанова: Бареков преговаряше с ДПС да стане новият Делян Пеевски и да го измести

http://www.cross.bg/purvanova-barekov-antoniya-1432536.html

/КРОСС/Председателят на НДСВ Антония Първанова поиска право на отговор заради реплика на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.  По време на гостуването си вчера в сутрешния блок на Нова телевизия Бареков заяви, че Антония Първанова буквално стоеше пред хотел във Варна, за да й предложа да стане партньор на ББЦ. Отказа се, защото искаше да води листата на България без цензура във Варна".  Днес Антония Първанова категорично отрече думите на Николай Бареков и обясни поведението му с това, че е "доста изнервен от напускането на ключови фигури и структури от партията му". "Между НДСВ и ББЦ няма политически и идеологически съвпадения, но най-шокиращото за нас бяха неговите хвалби, че води преговори с ръководството на ДПС, и по-скоро с определение фигури, поставени лица, за това да бъде новият Делян Пеевски и да го измести, и да се превърне в същия фактор за българския политически и икономически живот", заяви Първанова. Аз съм казала и по-рано, че за нас разговорите с ББЦ са невъзможни, защото имаме несъвпадения - и политически, и идеологически, повтори тя.  "Ние сме разговаряли за общото управление на страната, защото за нас политика и управление са две различни неща. От ръководството на НДСВ направихме консултации с почти всички политически партии, които в момента са регистрирани. Нищо специално за Бареков, той беше един от всичките", уточни Антония Първанова.

Един район без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265815

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите във високата зона на кв."Аспарухово". Водоподаването в района ще бъде възстановено до 20 часа, уточняват още от ВиК.

Константин Тренчев: Режим на тока през зимата е абсолютно реален

http://www.cross.bg/trenchev-konstantin-toka-1432534.html

/КРОСС/Режим на тока е абсолютно реален, твърди президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. Не искам никой да плаша, но може през зимата, когато ще ни трябва ток, да се стигне до невъзможност да се осигурят въглища. И тогава може да започне една доста сериозна „дискотека", коментира образно Тренчев в сутрешния блок на Нова телевизия. За да стане тоя ток, който ни свети, трябва да се изкопаят въглищата, трябва да се изгорят. А на тия хора като не им дадат заплати, виждате какво става - спират да работят, посочи една от причините за режим на тока синдикалният лидер. Другата причина според него е, че има енергиен пръстен, централи, които са в кръг, и които взаимно се крепят и ако една централа спре да работи, ще се развали пръстена и няма да има достатъчно ток. Няма как токът да не засегне интересът на хората, защото колкото и да ни обясняват, че доходите ни се увеличават, хората не го чувстват, каза Константин Тренчев и допълни: Ще се окаже, че и други сметки ще ви дойдат повече, защото токът се отразява навсякъде. Например в металургията, в хляба и т.н. По повод отложеното за утре заседание на тристранката по въпроса за актуализацията на бюджета Константин Тренчев съобщи, че днес в 10 часа работодатели и синдикати ще се събират и вероятно ще формират една обща позиция, която утре ще внесат на самото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Германски концерн ще инвестира 75 млн. евро в Пирдоп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339472

Германският концерн „Аурубис” възнамерява да вложи 75 млн. евро в развитието на медодобивния завод в Пирдоп, България, пише metalinfo.ru По думите на директора на подразделението „Аурубис България” Тим Курт, от планираните инвестиции почти 50 млн. евро ще отидат за възстановяване производството на предприятието. Германският концерн „Аурубис” възнамерява да вложи 75 млн. евро в развитието на медодобивния завод в Пирдоп, България, пише metalinfo.ru По думите на директора на подразделението „Аурубис България” Тим Курт, от планираните инвестиции почти 50 млн. евро ще отидат за възстановяване производството на предприятието.

Германски концерн ще инвестира 75 млн. евро в Пирдоп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339474

Германският концерн „Аурубис” възнамерява да вложи 75 млн. евро в развитието на медодобивния завод в Пирдоп, България, пише metalinfo.ru По думите на директора на подразделението „Аурубис България” Тим Курт, от планираните инвестиции почти 50 млн. евро ще отидат за възстановяване производството на предприятието. Германският концерн „Аурубис” възнамерява да вложи 75 млн. евро в развитието на медодобивния завод в Пирдоп, България, пише metalinfo.ru По думите на директора на подразделението „Аурубис България” Тим Курт, от планираните инвестиции почти 50 млн. евро ще отидат за възстановяване производството на предприятието.

Стартира кампанията за вота за независимост на Каталуния

http://www.cross.bg/katalyniya-kampaniyata-vota-1432532.html

/КРОСС/ В Каталуния бе дадено началото на кампанията за вота. Президентът на правителството на провинцията Артур Мас представи програмата за независима Каталуния, наречена „Каталунският национален преход". Днес в Барселона ще се състои голяма демонстрация на привържениците на автономията, въпреки, че снощи конституционният съд на страната забрани провеждането на допитването, тъй като противоречи на конституцията. Референдумът е насрочен за 9 ноември.  

За 40 години дивите животни са намалели наполовина

http://www.vesti.bg/sviat/za-40-godini-divite-zhivotni-sa-namaleli-napolovina-6023566

Драстичен спад в популациите на животинските видове в дивата природа отчита природозащитната организация „Световен фонд за дивата природа“

Бойко Борисов води генсека на ЕНП във Велико Търново

http://pik.bg/бойко-борисов-води-генсека-на-енп-във-велико-търново-news231572.html

Бойко Борисов води генсека на ЕНП във Велико Търново

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес ще посетят Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В 17:30 часа Борисов и Лопез ще присъстват на откриването на многофункционална спортна зала в двора на СОУ „Емилиян Станев“, на ул. „Мария Габровска“ 1. 

В 18:30 часа председателят на ГЕРБ и генералният секретар на ЕНП ще присъстват на основното предизборно събитие на партията в Парк „Марно поле“. Пред жителите на Велико Търново ще бъдат представени кандидатите за депутати на ГЕРБ за областта. 

„Ислямска държава” разпространи нов видеозапис с отвлечения британски журналист

http://www.cross.bg/kantli-zapada-zhyrnalist-1432531.html

/КРОСС/ Групировката Ислямска държава разпространи трети видеозапис с британския журналист Джон Кантли, когото екстремистите държат като заложник. На него бившият военен фотограф и кореспондент на вестниците „Сънди Таймс", „Сън", и Сънди Телеграф" отправя критики към действията на Запада за разрешаването на конфликта в Ирак. По негови думи президентът на САЩ Барак Обама е избрал "най-предсказуемия път за разрешаване на конфликта", визирайки бомбандировките. "Въздушните удари няма да помогнат на Запада да завладее и удържи нужните им обекти в района", категоричен е Кантли. В първото видео, разпространено от ИД, Кантли призова международната общност да спре Запада, борещ се срещу джихадистите. Във второто британският журналист констатира, че "родината го е изоставила".    

Калоян Паргов: ДКЕВР се уплаши, защо служебното правителство не каже даде ли 0,5 млрд. лева на ВЕИ?

http://business.actualno.com/Kalojan-Pargov-DKEVR-se-uplashi-zashto-slujebnoto-pravitelstvo-ne-kaje-dade-li-05-mlrd-leva-na-VEI-news_52313.html

Ръководството на ДКЕВР очевидно се уплаши от планирания и организиран от БСП-София протест срещу предстоящото повишение на цената на тока и смени началния час на заседанието си. Това заяви в свое изяв...

Компютърът Ameliа мисли като човек

http://actualno.actualno.com/Komputyryt-Amelia-misli-kato-chovek-news_52317.html

Разговорът с компютърната програма Amelia прилича повече от всички досегашни разработки на изкуствен интелект на разговор с компютри от научнофантастичните филми, пише Wall Street Journal. Общуването...

Антония Първанова: Бареков иска да е новият Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_395369.html

"Между НДСВ и ББЦ няма политически и идеологически съвпадения, но най-шокиращото за нас бяха неговите хвалби, че води преговори с ръководството на ДПС, и по-точно с определение фигури, за това да бъде новият Делян Пеевски” Това заяви председателят на НДСВ Антония Първанова пред Нова телевизия, възползвайки се от правото на отговор заради реплика на Николай Бареков по неин адрес в същата медия. Лидерът на "България без цензура" вчера заяви по адрес на Първанова, че тя е "стояла пред хотел във Варна”, за да стане НДСВ партньор на ББЦ." "Ние сме разговаряли за общото управление на страната, защото за нас политика и управление са две различни неща. От ръководството на НДСВ направихме консултации с почти всички политически партии, които в момента са регистрирани. Нищо специално за Бареков, той беше един от всичките”, уточни Антония Първанова.

Ибрахимович пропуска мача с "Барса"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339470

Златан ИБрахимович не успя да се възстанови от контузия и ще пропусне дербито "Пари Сен Жермен" - "Барселона" в Шампионската лига довечера. Заради травмата големият шведски голмайстор не игра и в последните два двубоя от френското първенство.

Треньорът Лоран Блан се надяваше, че именно срещу "Барса" ще е първият мач на Златан. Но лекарският щаб Златан ИБрахимович не успя да се възстанови от контузия и ще пропусне дербито "Пари Сен Жермен" - "Барселона" в Шампионската лига довечера. Заради травмата големият шведски голмайстор не игра и в последните два двубоя от френското първенство. Треньорът Лоран Блан се надяваше, че именно срещу "Барса" ще е първият мач на Златан. Но лекарският щаб

Спомен за Жени Божилова

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/09/30/2389373_spomen_za_jeni_bojilova/?ref=rss


Запознах се с Жени Божилова през лятото на 2008 г. Стана след като реших да издавам "Богът на дребните неща" на Арундати Рой; книгата имаше едно издание (с отдавна изчерпан тираж), на вече несъществуващото издателство "Хемус" от 2001-а, в превод на Леда Милева. Издирих номера на Леда и й позвъних. Попитах я дали би ми предоставила превода си и също така дали има нещо против той да мине през още една редакция. "Нямам нищо против", отвърна ми тя, "но имайте предвид, че аз работя само с Жени...

"Реал" идва с играчи, купени за 570,6 млн. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338809

"Реал" (Мадрид) пристига с футболисти, купени общо за 570,6 млн. евро. Днес в София ще кацнат трима от четиримата най-скъпи футболисти в историята - Гарет Бейл, Кристиано Роналдо и Хамес Родригес. Само Луис Суарес ("Барселона") нарушава "бялата" власт с третото си място, купен срещу 81 млн. евро за "Ливърпул" през лятото. 
"Реал" е кралят на футбо "Реал" (Мадрид) пристига с футболисти, купени общо за 570,6 млн. евро. Днес в София ще кацнат трима от четиримата най-скъпи футболисти в историята - Гарет Бейл, Кристиано Роналдо и Хамес Родригес. Само Луис Суарес ("Барселона") нарушава "бялата" власт с третото си място, купен срещу 81 млн. евро за "Ливърпул" през лятото. "Реал" е кралят на футбо

Изтича срокът за заявления за помощи за първокласници

http://www.cross.bg/deteto-podavat-pomosht-1432530.html

/КРОСС/ Днес, 30 септември, е крайният срок, в който може да се подават молби за еднократна помощ за първокласници. Молбите се подават в социалните служби по постоянен адрес, а право на таза помощ имат семейства с деца, които са записани за първи път в първи клас и при условие, че средният доход на член от семейството за предходната година не надхвърля 350 лева на месец. Размерът на помощта е 250 лв., а за да бъде получена, родителите трябва да представят документ, че детето е записано в първи клас. Помощта ще трябва да се връща, ако детето не тръгне на училище, припомнят от социалното министерство.  

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339464

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Преглед на печата - 30 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265811

„24 часа": Три варианта за промени в схемата за гарантиране на влоговете Три варианта на промени в закона за гарантиране на влоговете обмислят във финансовото министерство и БНБ, научи "24 часа". Причина за поправките е стартиралата наказателна процедура срещу България от Брюксел заради забавено изплащане на защитените влогове в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната ТБ "Виктория".

Тренчев: Увеличението на тока ще повлече и други; ще има и режим

http://frognews.bg/news_77172/

Може да се стигне до ситуация, в която ще захладнее, ще ни трябва ток, но миньорите ще имат затруднения и може да се стигне до много сериозна дискотека.

Признание! Бареков искал да стане новият Пеевски

http://frognews.bg/news_77171/

Ще бъда новият Делян Пеевски в политиката. Водя преговори с ДПС по този въпрос и скоро това ще стане. Това заявил лидерът на ББЦ Николай Бареков на Антония Първанова, лидер на НДСВ във Варна. Двамата преговаряли за някакви съвместни действия, но се разминали идеологически, категорична бе Първанова по тeлефона за сутрешния блок на Нова телевизия.

Днес решават окончателно каква ще е цената на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339459

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание ще вземе окончателно решение за поскъпването на тока от 1 октомври. Според разчетите на ДКЕВР, от утре токът за битовите потребители трябва да поскъпне средно с 9,79%. Най-значително увеличение 9,9% се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на ЕВН – 9, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание ще вземе окончателно решение за поскъпването на тока от 1 октомври. Според разчетите на ДКЕВР, от утре токът за битовите потребители трябва да поскъпне средно с 9,79%. Най-значително увеличение 9,9% се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на ЕВН – 9,

"Нюкасъл" под напрежение след нова загуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339461

Ситуацията около "Нюкасъл" стана още по-сложна след новата загуба - 0:1 като гост на "Стоук". Питър Крауч вкара гола през първото полувреме, а феновете на "свраките" поискаха главите на треньора Алън Пардю и собственика Майк Ашли.

Големият шеф седна в официалната ложа и гледаше освен терена плакатите срещу себе си. Почти всички запалянковци на Ситуацията около "Нюкасъл" стана още по-сложна след новата загуба - 0:1 като гост на "Стоук". Питър Крауч вкара гола през първото полувреме, а феновете на "свраките" поискаха главите на треньора Алън Пардю и собственика Майк Ашли. Големият шеф седна в официалната ложа и гледаше освен терена плакатите срещу себе си. Почти всички запалянковци на

Днес решават окончателно с колко ще поскъпне тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339457

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание ще вземе окончателно решение за поскъпването на тока от 1 октомври. Според разчетите на ДКЕВР, от утре токът за битовите потребители трябва да поскъпне средно с 9,79%. Най-значително увеличение 9,9% се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на ЕВН – 9, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание ще вземе окончателно решение за поскъпването на тока от 1 октомври. Според разчетите на ДКЕВР, от утре токът за битовите потребители трябва да поскъпне средно с 9,79%. Най-значително увеличение 9,9% се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на ЕВН – 9,

ДКЕВР взима окончателно решение за поскъпването на тока днес

http://pik.bg/дкевр-взима-окончателно-решение-за-поскъпването-на-тока-днес-news231569.html

ДКЕВР взима окончателно решение за поскъпването на тока днес

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание ще вземе окончателно решение за поскъпването на тока от 1 октомври. Според разчетите на ДКЕВР, от утре токът за битовите потребители трябва да поскъпне средно с 9,79%.

Най-значително увеличение 9,9% се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на ЕВН – 9,5%. От електроразпределителните дружества предупредиха, че новите фактури ще съдържат два периода на отчитане – преди и след влизането на сила на новата цена. 

Стойнев се обяви против увеличение на цената на тока с над 3%

http://www.cross.bg/partiya-bulgariya-stoiinev-1432529.html

/КРОСС/ „В продължение на една година водихме битка за оздравим пациента (преносно название за България бел.ред.). Той е болен от прекомерната зелена енергия, от това, че електроразпределителните дружества не си плащат към НЕК и т.н. Аз съм против пациентът да плати цялата сметка. Сега някой отново иска да угоди на зелените инвеститори и електроразпределителните дружества и това е ДКЕВР. Българският народ не може да понесе такава цена. Бизнесът също. Над 3% увеличение всичко ще отиде при зелените инвеститори и електроразпределителните дружества." Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката и водач на листата на БСП Лява България в Стара Загора. „За всички е ясно, че този служебен кабинет не бе сложен, за да гарантира честни и свободни избори, а за подпомогне ГЕРБ отново да се върне на власт. Създават излишна психоза. Този бюджет не се различава от предишните. Ние вървяхме по един икономически растеж, който щеше и доведе до нови работни места. НАП преизпълни своя план с 400 милиона лева повече приходи. Бюджетът можеше да бъде изпълнен, но ние продължаваме да вярваме в тясно-партийния егоизъм. Крайно време е партиите да мислят за националния интерес, а не единствено за себе си. След тези избори ще дойде време, в което ще трябва да имаме съгласие", каза още той

Стойнев: Българинът не може да понесе такава цена на тока

http://frognews.bg/news_77173/

В продължение на една година водихме битка за оздравим пациента, той е болен от прекомерната зелена енергия, от това, че електроразпределителните дружества не си плащат към НЕК и т.н.

63 на сто от българите живеят на кредит

http://www.cross.bg/krediti-potrebitelski-zastrahovka-1432528.html

/КРОСС/ 63% от българите живеят назаем и имат потребителски кредити. Хората у нас теглят кредити най-често за да покрият разходите по ремонт на дома си и за обзавеждане, показват данните от проучване на финансовия портал „Моите пари". 17 на сто пък са имали нужда от финансова помощ, за да покриват ежедневните си разходи. 11 % ползват средствата за покупка на недвижим имот и 10% - за покупка на автомобил. Почти 1/5 от кредитите са над 24 хил. лева това е и най-често вземаният заем. В случаите, когато се тегли втори кредит, той обикновено е по-малък, предимно около 3000 лв. Една трета от хората с дългове към трезорите връщат месечно между 150 и 200 лв. Тези, които на месец плащат между 50 и 100 лв. или между 250 и 300 лв. са по равно - по 19%. Според проучването 58 на сто от анкетираните са лоялни клиенти и нямат забавяния по плащанията на своите кредити. Общо 39 % от анкетираните имат кредит с ГПР между 10 и 15 на сто, отчитат анализаторите. Все още обаче има хора - около 5 на сто, които не знаят какви са реалните разходи по кредита им. Повече от половината кредитополучатели ползват като обезпечение превода на работна заплата 27 % теглят заем без превод на работна заплата и без поръчител, показва още анкетата. Нова мода в получаването на кредити е възможността потребителите да обединят всички свои заеми в един. Почти 40 на сто от включилите се в проучването искат да съберат в една сметка всичките си дългове

Икономическото обединение на Германия - все още в процес на работа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/30/2389553_ikonomicheskoto_obedinenie_na_germaniia_-_vse_oshte_v/?ref=rss


Четвърт век след падането на Берлинската стена, обединението на Германия до този момент може да се определи като политически успех и като все още продължаващи усилия в икономиката.

Проучване Infratest/Dimap за телевизия MDR показва, че БВП на глава от населението в бившите източни провинции е нараснал над два пъти от 1990 г., но остава едва две трети от западните стойности. Безработицата в провинциите от бивша ГДР е рекордно ниска за периода след обединението – 10.3%, но остава...

Благой Георгиев с победен гол за "Рубин"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339455

Бившият национал Благой Георгиев вкара победен гол за "Рубин" срещу гостуващия новак "Торпедо" (Москва). Халфът се разписа в 87-ата минута и направи пълен обрат за тима от Москва. Преди това съотборникът на българина Карлос Едуардо изравни.

Прев първото полувреме Далибор Стефанович се разписа от дузпа за "Торпедо". Бившият национал Благой Георгиев вкара победен гол за "Рубин" срещу гостуващия новак "Торпедо" (Москва). Халфът се разписа в 87-ата минута и направи пълен обрат за тима от Москва. Преди това съотборникът на българина Карлос Едуардо изравни. Прев първото полувреме Далибор Стефанович се разписа от дузпа за "Торпедо".

Министри ще проверят как върви строителството на "Струма"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/30/2389660_ministri_shte_proveriat_kak_vurvi_stroitelstvoto_na/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и министърът на транспорта Николина Ангелкова ще проверят на място как върви строителството на магистрала "Струма".

Лот 2 между Дупница и Благоевград се строи  от консорциум между италианската  "Импреза" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой – 92". Стойността на договора е 358.7 млн. лв. 

Изпълнител на строителството на лот 4 между Сандански и Кулата е  гръцката "Актор". Стойността...

Днес изтича срокът за заявления за помощи за първокласници

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/30/2322689_dnes_izticha_srokut_za_zaiavleniia_za_pomoshti_za/?ref=rss


Днес, 30 септември, е крайният срок, в който може да се подават молби за еднократна помощ за първокласници. Молбите се подават в социалните служби по постоянен адрес, а право на таза помощ имат семейства с деца, които са записани за първи път в първи клас и при условие, че средният доход на член от семейството за предходната година не надхвърля 350 лева на месец. 

Размерът на помощта е 250 лв., а за да бъде получена, родителите трябва да представят документ, че детето е записано в...

Най-важното от Варна във вчерашния 29 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265799

Съдът съвсем обърка казуса за колите в Морската градина Собствениците на имоти в Морската градина на Варна напълно се объркаха дали могат да влизат с коли в парцелите си или не, след последните решения на Административен съд Варна (АСВ).

Разнасят и последните бюлетини за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_395362.html

Последните бюлетини за четири изборни района в страната ще бъдат транспортирани днес. До момента няма нарушения или инциденти, свързани с получаването на книжата и материалите. Разпределението им към населените места вече е в ход. Целта е в събота, преди изборите на 5 октомври, всички секции да бъдат заредени с необходимите материали за да могат да се запечатат изборните помещения. Започва създаването на организация за работа в изборния ден и в деня за размисъл. Проверява се отново състоянието на копирната техника. Продължава и обучението за работа с машините за експерименталното гласуване.

Отборът на Чочев разгромен с 4:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339451

Ивайло Чочев не дебютира и срещу "Лацио" за "Палермо" в италианската Серия А, но новакът рпетърпя истински крах в Сицилия. Тимът на младежкия национал падна с 0:4. Развихри се Филип Джорджевич, който заби хеттрик. Първото му попадение падна в последната минута на първото полувреме. А останалите три (включително гол на Марко Пароло) бяха в последния Ивайло Чочев не дебютира и срещу "Лацио" за "Палермо" в италианската Серия А, но новакът рпетърпя истински крах в Сицилия. Тимът на младежкия национал падна с 0:4. Развихри се Филип Джорджевич, който заби хеттрик. Първото му попадение падна в последната минута на първото полувреме. А останалите три (включително гол на Марко Пароло) бяха в последния

Европейската комисия увеличи финансовата помощ за фермерите, засегнати от санкциите на Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339447

Европейската комисия реши да увеличи до 165 милиона евро размера на финансовата помощ за производителите на бързо развалящи се зеленчуци и плодове в Европейския съюз, които са засегнати от ответните санкции на Русия. 
Мярката ще влезе в сила след публикуването на новата схема в официалното списание на ЕК. Европейската комисия реши да увеличи до 165 милиона евро размера на финансовата помощ за производителите на бързо развалящи се зеленчуци и плодове в Европейския съюз, които са засегнати от ответните санкции на Русия.  Мярката ще влезе в сила след публикуването на новата схема в официалното списание на ЕК.

Европейската комисия увеличи финансовата помощ за фермерите, засегнати от санкциите на Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339442

Европейската комисия реши да увеличи до 165 милиона евро размера на финансовата помощ за производителите на бързо развалящи се зеленчуци и плодове в Европейския съюз, които са засегнати от ответните санкции на Русия. 
Мярката ще влезе в сила след публикуването на новата схема в официалното списание на ЕК. Европейската комисия реши да увеличи до 165 милиона евро размера на финансовата помощ за производителите на бързо развалящи се зеленчуци и плодове в Европейския съюз, които са засегнати от ответните санкции на Русия.  Мярката ще влезе в сила след публикуването на новата схема в официалното списание на ЕК.

В Еквадор заловиха над 1 тон кокаин

http://www.vesti.bg/novini/v-ekvador-zaloviha-nad-1-ton-kokain-6023565

Полицията в Еквадор залови голяма пратка кокаин с тегло 1,1 тона, укрита в контейнер с банани.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване