Животни са изяли изхвърлено от майка си бебенце!

http://www.bnews.bg/article-117862

Изчезналото бебе на 20-годишна родилка най-вероятно е разкъсано от диви животни.

Путин: Русия няма да ограничава достъпа до интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343005

Русия не възнамерява да ограничава достъпа до интернет. Това заяви президентът Владимир Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия, посветено на информационната безопасност.
Според руския президент трябва да се разработи и реализира цял комплекс от допълнителни мерки в областта на информационната сигурност, съобщава БНР. Русия не възнамерява да ограничава достъпа до интернет. Това заяви президентът Владимир Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия, посветено на информационната безопасност. Според руския президент трябва да се разработи и реализира цял комплекс от допълнителни мерки в областта на информационната сигурност, съобщава БНР.

Борисов: Костов оглави РБ и не работят за коалиция

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-kostov-oglavi-rb-i-ne-rabotiat-za-koaliciia-6023743

"Не искаха Дянков - няма Дянков, не искаха Цветан Цветанов - няма Цветан Цветанов, ама сега да няма и Бойко Борисов? Да направим коалиция, но да няма никой от ГЕРБ. Да ги изкараме отпред и да ги сложим. Как ще стане?", каза Борисов за РБ

Кабинетът отпуска 44 хил. лв. за деца с изявени дарби в спорта

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/01/2391146_kabinetut_otpuska_44_hil_lv_za_deca_s_iziaveni_darbi_v/?ref=rss


Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 44 550 лв. Парите са за стипендии на учениците от държавните спортни училища, се уточнява в съобщението на правителствената пресслужба.

Със средствата ще бъдат стимулирани 77 ученици за постигнати високи спортни резултати през първото полугодие на 2014 година.

Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, по чийто бюджет са средствата, беше приета през...

Пенсиите в пощенските станции ще се получават по електронен път

http://www.cross.bg/pensionen-pensii-karton-1432858.html

София /КРОСС/ Националният осигурителен институт и „Български пощи" ЕАД подписаха споразумение за изплащане на пенсии по електронен път. Технологичната схема към споразумението предвижда от началото на месец октомври 2014 година пенсионните записи в пощенските станции да се получават по електронен път - електронен пенсионен картон. Хартиеният носител на досегашния картон се заменя със служебен бон, който се издава в пощенските станции и служи като оправдателен документ за извършеното плащане. Същият се подписва от получателя на сумата. От 7 октомври 2014 година във всички пощенски станции от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас изплащането на пенсии да се извършва чрез „електронен пенсионен картон". За населените места от останалите области изплащането на пенсии остава по досегашния ред.С новия начин на изплащане на пенсиите ще се подобри обслужването на пенсионерите. С едно посещение в пощенската станция лицето може да получи едновременно месечната пенсия, неполучените от предходните пет месеца пенсии, както и пенсионен запис, ако има такъв. Всички тези плащания се посочват на отделни редове в служебния бон. Предвижда се и възможност за получаване на пенсията от всяка пощенска станция в страната. Това е облекчение, което спестява време и транспортни разходи за правоимащите лица

Ген.Тонев: 2% от здравната осигуровка - в лична партида на всеки осигурен

http://frognews.bg/news_77315/

Водачът на листата на ПП ГЕРБ в Пазарджик ген. Стоян Тонев се срещна с лекари от частната болница „Здраве". Пред тях той каза, че ГЕРБ предвижда да се въведе задължително плащане на здравни осигуровки, като се използва австрийският модел, според който предоставянето на публични услуги е обвързано с платена здравна осигуровка.

Въвеждат се още мерки за охрана на сухопътните граници заради Шенген

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391133_vuvejdat_se_oshte_merki_za_ohrana_na_suhoputnite/?ref=rss


Във връзка с ангажиментите на България към шенгенското споразумение се предвижда въвеждането на още няколко мерки за повишаване на сигурността по сухопътните граници, реши правителството.

Те ще се финансират чрез преструктуриране на вече отпуснатите средства по проектите.

Това са доставка на акумулаторни батерии за носими термовизионни камери за наблюдение на зелената граница, доставка на халогенни прожекторни станции и генератори за тях за наблюдение на рискови участъци и...

Поделението във Враца отваря врати след седмица

http://www.cross.bg/vratza-sustav-podgotvyat-1432857.html

/КРОСС/ Рестартът на военното поделение във Враца се отлага за след изборите. По график на 1 октомври т.г. в града под Околчица трябваше да пристигнат 35 офицери- команден състав на бъдещия батальон. Те имат задачата да подготвят базата на бъдещото формирование 54 990. То пък ще заработи като самостоятелна структура с 250 кадрови бойци в началото на декември 2014 г. Вчера в базата на закритото преди 2 години поделение нямаше никакво раздвижване.„Има издадени заповеди и командният състав е окомплектован. Пристигането на военните се отлага със седмица. Причината е, че в края на деветмесечието във военното министерство има финансови затруднения и няма как да се поемат командировъчните разходи - за храна и квартирни на момчетата", каза за „Преса" о.з. подполковник Радослав Гетов, областен координатор на гражданско движение „Днес", което се бори за повторен пуск на поделението. Командният състав на бъдещия батальон се очаква да пристигне във Враца на 7 октомври т.г.След направен подбор сред желаещите бойци от различни гарнизони вече се знае и сержантският състав. Освен отбранителна подготовка, бойците във Враца ще подготвят контингенти за задгранични мисии и ще се обучават да помагат на населението при бедствия и аварии.

БСП закри кампанията си в Перник не с концерт и скъпи билбордове, а с дарение и протест срещу увеличението на тока - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/politika/bsp-zakri-kampaniyata-si-v-pernik-ne-s-koncert-i_34658/

Това е денят, в който служебното правителство и ДКВР увеличиха цената на тока с 10 % . По този начин някои честитиха празника на възрастните хора днес. Но ние не сме от тях, защото в рамките на нашето управление цената на тока бе снижена два пъти, каза лидерът на БСП-Перник Ненко Темелков.

БСП Перник закри предизборната си кампания не с "културни фойерверки" и концертни програми, а с дарение. Днес водачът на листата на БСП в Перник Валери Жаблянов и местния председател на партията Ненко Темелков сложиха край на предизборната надпревара като дариха 25 нови креватчета на детска градина №11.

Продължава

Путин увери, че Кремъл не планира да ограничава достъпа до интернет

http://www.mediapool.bg/putin-uveri-che-kremal-ne-planira-da-ogranichava-dostapa-do-internet-news225481.html

Руският президент Владимир Путин увери, че Кремъл не планира ограничаване на достъпа до интернет, предаде Ройтерс в сряда. Уверенията бяха отправени на среща на Путин с членовете на Съвета за сигурност на Русия.   Така Путин се опита да разсее спекулациите, че в Русия могат да бъдат въведени ограничения на достъпа до интернет насред засилващото се напрежение между Москва и Запада заради украинската криза.   "Нямаме намерение да ограничаваме достъпа до мрежата, нито да я поставяме под пълен контрол", посочи руският президент.   "Свободата на медиите, правото на гражданите за получаване и разпространение на информации са основните принципи на демократичното управление и на демократичното общество и трябва стриктно да ги съблюдаваме", подчерта Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.   Путин обаче потвърди, че сайтовете с незаконно съдържание ще бъдат закривани.   Руският президент констатира, че в глобалната мрежа открито се разпространяват материали с терористична и екстремистка насоченост. Нараства и числото на престъпленията, извършени с помощта на информационните технологии, като например проникване в компютърните системи на банките. Путин припомни, че в последните години Русия е предприела важни стъпки за противодействие срещу такива заплахи.   Той увери, че Русия си сътрудничи активно с партньори от ООН, БРИКС и ШОС за гарантиране на международната информационна безопасност.   Държавният глава подчерта накрая, че днес е необходимо да се разработят и прилагат допълнителни мерки за защита на руското кибепространство.

Йенс Столтенберг: НАТО не търси конфронтация с Русия

http://www.cross.bg/nato-rysiya-stoltenberg-1432856.html

/КРОСС/ На първата си пресконференция като генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не си е поставил задача да бъде в конфликт с Русия. "НАТО не търси конфронтация с Русия", подчерта Столтенберг. Според него укрепването на алианса не е в противоречие с желанието на страните-членки за изграждане на конструктивни отношения с Русия. "Не виждам никакво противоречие между силно НАТО и нашите постоянни усилия за изграждане на конструктивни отношения с Русия. Само една силна организация може да изгради такава връзка в полза на евроатлантическата стабилност", каза генералният секретар. Бившият министър-председател на Норвегия пое поста на ръководител на НАТО от датчанина Андерс Фог Расмусен, който заемаше поста от 2009 г. насам. Правомощията на Расмусен изтекоха на 30 септември 2014 година.

Борислав Гуцанов: Започваме проектирането на магистрала Черно море и втори Аспарухов мост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266051

През следващите четири години трябва да започне проектирането на АМ Черно море и втори Аспарухов мост, заяви кандидатът за народен представител от БСП Лява България за Варна, Борислав Гуцанов, трети в листата, в разговор с представители на Строителната камара в морския град.

Правителството предвиди още 700 млн. лева за Фонда за гарантиране на влоговете

http://business.actualno.com/Pravitelstvoto-predvidi-oshte-700-mln-leva-za-Fonda-za-garantirane-na-vlogovete-news_52622.html

Въпреки възражението на синдикатите и работодателите, служебното правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година. О...

Д. Добрев: Ако няма стабилно правителство здравната система ще рухне

http://frognews.bg/news_77314/

„Ако не се даде глас за едно стабилно правителство здравната система съвсем ще рухне“, заяви водачът на листата с кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ в Хасково Делян Добрев по време на срещата си с работещите в Многопрофилната болница за активно лечение в града.

Британският премиер обеща още данъчни облекчения

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-premier-obeshta-oshte-danachni-oblekcheniya-news225480.html

Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес, че, ако бъде преизбрано, правителството на Консервативната партия ще повиши прага, над който се плаща 40-процентов данък върху доходите, и ще даде възможност на хората да печелят повече, преди да започнат да плащат налога, предаде Ройтерс.   Искам да направя нещо, което отдавна трябваше да бъде направено, и да възстановя донякъде справедливостта в данъчното облагане, заяви Камерън, аплодиран от членове на Консервативната партия на последната й годишна конференция преди изборите през май 2015 година.   Прагът, над който доходите се облагат с данък от 40 процента, ще бъде повишен до 50 000 бр. лири (80 905 д.) спрямо сегашното равнище от 41 900 бр. лири, каза премиерът.   Необлагаемият минимум за личните доходи пък ще бъде повишен до 12 500 бр. лири спрямо сегашното ниво от 10 500 бр. лири при евентуалното следващо консервативно правителство.

Кабинетът прие стратегия за висшето образование

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391122_kabinetut_prie_strategiia_za_vissheto_obrazovanie/?ref=rss


Кабинетът одобри актуализиран вариант на стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 г. и предлага на Народното събрание да я приеме, съобщиха от правителствената пресслужба. Стратегията е съобразена с българските и европейските документи за развитие на висшето образование в новия програмен период и е координирана с проекта на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Сред конкретните цели, залегнали в стратегията, са...

Протестиращи в Хонконг с ултиматум на главния администратор, искат оставката му до утре

http://www.mediapool.bg/protestirashti-v-honkong-s-ultimatum-na-glavniya-administrator-iskat-ostavkata-mu-do-utre-news225479.html

Студентските лидери на продемократичните демонстрации в Хонконг предупредиха, че ако лидерът на територията не подаде оставка до утре, ще активизират протестите си, включително като окупират важни правителствени сгради, предаде Асошиейтед прес в сряда.   Представител на Хонконгската федерация на студентите заяви на пресконференция, че студентските водачи биха разговаряли с представител на централното китайско правителство, но не и с главния администратор на територията Лян Чунин и настояват, че той трябва да се оттегли.   Хиляди демонстранти окупираха няколко ключови района в града с искане за реформи в избирателната система, след като през август Пекин реши да пресява кандидатите за първите преки избори в Хонконг, предвидени за 2017 г.

Дъжд отложи мача на Григор Димитров за четвъртък

http://www.bnews.bg/article-117853

Мачът на най-добрия български тенисист Григор Димитров срещу испанеца Пабло Андухар от втория кръг на турнира на твърди кортове в Пекин беше пренасрочен за утре

ПЕС: Социалистите - първа политическа сила през 2019 г.

http://frognews.bg/news_77313/

На 30 септември в Европейския парламент се проведе среща на Бюрото на Групата на социалистите и демократите с ръководството на фракцията на Германската социалдемократическа партия в Бундестага. На срещата лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела и лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъдиха с немските си колеги необходимостта от засилено сътрудничество и добра координация между Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, ПЕС и националните партии.

Най-богатият българин празнува 88-ия си рожден ден у дома

http://pik.bg/най-богатият-българин-празнува-88-ия-си-рожден-ден-у-дома-news232213.html

Най-богатият българин празнува 88-ия си рожден ден у дома

Канадският милиардер Игнат Канев се завърна в България, за да отпразнува 88-ия си рожден ден.

Той е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово, като тази година отново ще спази традицията да подари нещо за празника си на обществеността, предаде БГНЕС.

През миналата година през октомври бе открит "Канев център" в Русенския университет, построен с финансовата подкрепа на българина, а сега на 6 октомври ще бъде открит новият културен дом в родното село на Игнат Канев.

Канев ще остане в родината само седмица, като през това време има напрегната програма с много срещи. Една от тях бе с кмета на Русе Пламен Стоилов, с когото иска да популяризират заедно културните забележителности на Русе и региона. Още първата вечер след пристигането си в Русе Игнат Канев е посетил и модерния център на негово име в университета. "Още снощи ходих, в тъмното да видя светлините как са, много ми хареса. Много съм доволен, всичко стана много бързо, много хубава работа и добри майстори имате", сподели Канев. Той разгледа с огромно удоволствие и новия Екомузей с аквариум, който отвори врати в Русе преди броени дни.

Най-важните събития обаче предстоят на 6 октомври, свързани с изграждането на културния център в Горно Абланово, който е стара мечта на милиардера. Той е вложил над 300 000 лв. в построяването му. "На 6-ти ще празнуваме. Хем рожден ден, хем отваряне на центъра. Ще има библиотека, ще има там за сватби, кръщене, различни беседи. Така че да има хората къде да се събират и няма да има нужда 40-50 км да идват в града да търсят зала, като се женят.Ще си имат всичко там", каза още Игнат Канев.

Игнат Канев признава, че силно го тегли към родния край и затова все по-често се завръща в България и Русе. "Колкото по-остарееш, толкова по-милееш", казва с усмивка милиардерът.

Ветровете на Марс променят дюните

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/vetrovete-na-mars-promeniat-diunite-6023738

Специалистите знаят отдавна, че марсианският пейзаж е еродирал от ветрове. Досега обаче се смяташе, че силните ветрове, които могат да пренасят песъчинки, не са чести, защото атмосферата там е сто пъти по-рядка от земната

Банка от Лихтенщайн е подала сигнала срещу Цветан Василев

http://www.bnews.bg/article-117859

Главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Уолнър разкри пред Ройтерс, че е започнато разследване срещу Цветан Василев по подозрение в пране на пари, след сигнал на банка в Лихтенщайн.

Главният прокурор на Лихтенщайн потвърди за новото дело срещу Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prokuror-na-lihtenshtain-potvardi-za-novoto-delo-sreshtu-tsvetan-vasilev-news225478.html

Главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Валнер потвърди, че местните власти разследват мажоритарния собственик ан Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев за пране на пари, съобщава Ройтерс в сряда.   От думите му става ясно, че разследването е образувано, след като лихтенщайнска банка е подала информация към оторизираните власти в страната. От местната прокуратура съобщиха преди ден пред "Капитал", че Василев се разследва по подобно дело и от колегите им в Швейцария.   "След като лихтенщайнска банка направи доклад за Звеното за финансово разузнаване (ЗФР) в съответствие със Закона за надлежна проверка, ЗФР предаде това уведомление на нас и ние инициирахме производство по този въпрос", казва Валнер, цитиран от БНР, като добавя, че не може да даде повече подробности, тъй като производството все още е на доста ранен етап.   Преди ден адвокатът на Василев – Константин Симеонов, коментира единствено, че нито е чувал за подобно разследване, нито е виждал документ, свидетелстващ за него. По думите му сръбският защитник на Василев също няма подобна информация.   Самият Василев коментира пред медиите във вторник, че това е заговор от страна на негови конкуренти. В същото време българската прокуратура потвърди, че Лихтенщайн разследва Василев, допълвайки, че тамошните власти са поискали информация за българското дело срещу него.   Собственикът на КТБ е обвиняем за източването на 206 млн. лева от банката заедно с изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. Подуправителят на БНБ и шеф на банковия надзор Цветан Гунев пък бе обвинен за занижен контрол.

Цветан Цветанов: Да стопим купения и контролиран вот с висока избирателна активност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342982

Нека да стопим купения и контролиран вот с висока избирателна активност. За това призова заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов няколко стотин граждани на Троян, съобщиха от пресцентъра на партията. Пред тях той припомни, че заради непрозрачното управление на БСП и ДПС, Нека да стопим купения и контролиран вот с висока избирателна активност. За това призова заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов няколко стотин граждани на Троян, съобщиха от пресцентъра на партията. Пред тях той припомни, че заради непрозрачното управление на БСП и ДПС,

Цветан Цветанов: Да стопим купения и контролиран вот с висока избирателна активност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342966



Нека да стопим купения и контролиран вот с висока избирателна активност. За това призова заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов няколко стотин граждани на Троян, съобщиха от пресцентъра на партията. Пред тях той припомни, че заради непрозрачното управление на БСП и ДПС, Нека да стопим купения и контролиран вот с висока избирателна активност. За това призова заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов няколко стотин граждани на Троян, съобщиха от пресцентъра на партията. Пред тях той припомни, че заради непрозрачното управление на БСП и ДПС,

РБ: Южен поток е мащабно финансово престъпление

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rb-iuzhen-potok-e-mashtabno-finansovo-prestyplenie-6023739

БЕХ е взел 620 млн. евро заем от Газпром, за да работи по проекта „Южен поток”, каза Петър Славов на пресконференция на РБ

Германия изпраща хуманитарна помощ на Украйна преди началото на зимата

http://www.cross.bg/germaniya-ministerstvoto-raboti-1432855.html

/КРОСС/ Германия ще изпрати хуманитарна помощ за Източна Украйна преди настъпването на зимата. Това съобщи днес представител на Министерството за икономическо сътрудничество и развитие. "Отоплителни уреди, одеяла, резервоари с вода и дизелово гориво ще бъдат разпределени още през октомври", каза тя. По думите й в момента ведомството работи в тясно сътрудничество с Министерството на външните работи на Германия, за да се организира изпращането на хуманитарната помощ. Помощта е предназначена за хората, които са избягали от източните райони на страната заради ожесточените боеве, които се водят от няколко месеца. Според Министерството на външните работи на Германия, по този начин германското правителство ще отговори на призива на украинския министър-председателя Арсений Яценюк.

Украинците се готвят за зима без руски газ

http://www.mediapool.bg/ukraintsite-se-gotvyat-za-zima-bez-ruski-gaz-news225477.html

За Алексей Полежай, който продава бойлери и печки на дърва в двата си магазина в Киев, продажбите тази есен са забележително добри предвид срива на останала част от украинската икономика през годината. Украинците бързат да изолират стените на жилищата си, да запечатат прозорците, от които духа, и да се снабдят с отоплителни уреди на фона на появилата се опасност да посрещнат първата зима си без руски газ.   Русия спря газовите доставки за Украйна през юни, след като Киев не плати сумите, които според Москва дължи за доставен газ. Докато двете страни разиграват рисковани политически маневри около евентуална временна сделка, която би осигурила на Киев достатъчно газ за зимата, множество украинци се чудят дали няма да им се наложи сами да се погрижат за себе си през най-студените месеци. Украйна има известни количества газови резерви, но те няма да са достатъчни за зимата.   "Хората са изплашени, че газовите доставки ще бъдат напълно спрени", казва Полежай. Търсенето за неговите бойлери е с около 15 пъти над нормалното, продажбите на печки на дърва също силно са се увеличили. Складовете, от които той купува бойлерите, пък са вдигнали цените с до 50 %. "Това, което за някои е война, за други е печалба", шегува се той.   Обикновено 1 октомври е дата, когато централното отопление се пуска за зимата - първо в обществените сгради, а към средата на месеца и във всички частни домове. Тази година обаче правителството предупреди, че няма да пусне централното отопление до средата на ноември, когато температурите могат да паднат под нулата.   За потребителите, живеещи в селски области, подготовката за тази промяна е да насекат повече дърва или да си купят печка на дърва. Жителите на градовете имат по-ограничени възможности – те се запасяват с одеала, купуват бойлери и изолират домовете си, но като цяло им остава само да стискат палци с надежда.   Очаква се тази седмица руските и украинските преговарящи да подновят обсъжданията в Берлин на газовата сделка, предложена от Европейския съюз. Киев обаче продължава да говори твърдо въпреки факта, че по-рано зависеше от Русия за около 60 % от необходимия му газ.   Причината е, че залозите са високи и за Русия. Москва използва газопроводите, които пресичат Украйна, за да доставя до Европа около половината от газа, който изнася. Ако Украйна е достатъчно отчаяна, за да започне да отклонява газ за собствено потребление, то Русия ще може само да се направи, че не забелязва или да спре доставките за голяма част от Европа, най-големия й пазар, увреждайки още повече репутацията си и губейки от печалбата си.   "Играем игра "кой пръв ще се изплаши", в която рисковете са твърде големи. Никой не иска да започне зимата с тази опасност, надвиснала над главите им", отбелязва Андрю Неф, анализатор на IHS Energy.   Украинското правителство вече съветва хората да се подготвят за тежка зима. "Няма да бъде лесно. Предупреждавам ви още сега, че няма да бъде топло, но няма да замръзнем", каза премиерът Арсений Яценюк в интервю за украинска телевизия.   Кметът на Киев Виталий Кличко миналата седмица заяви, че частните жилища ще бъдат с около 2 градуса по-студени отколкото предишни години, а топлата вода, която вече временно е спряна от седмици, няма да бъде толкова изобилна.   Много хора като учителката по виолончело Ана Гончарова изпробват други начини да прогонят студа. Тя е сменила старите си прозорци, изолирала е стените на апартамента си и купува куп одеала.   "Надяваме се, че няма да замръзнем. Наистина се надявам, че някак си ще постигнем споразумение с Русия (...) това не може да се случва в цивилизования свят", казва тя.   В началото на септември Яценюк каза, че в хранилищата на Украйна има около 16,7 млрд. куб метра газ, но страната ще има нужда от близо два пъти повече, за да преживее зимата. А без руския газ ще бъде оставена да разчита единствено на вече минималните доставки от Европа.   Полша, Унгария и още няколко европейски страни продават на Украйна газ, който първо внасят от Русия. Москва обаче не одобрява тази практика. Неотдавна някои от тези страни трябваше да спрат доставките за Украйна, докато натрупат запаси в собствените си хранилища преди зимата на фона на съобщенията, че Русия затяга контрола.   Тази година ще бъде по-трудно и да се разчита на въглища. Голяма част от промишлените въгледобивни източни райони на страната са опустошени от войната с проруските сепаратисти и Киев трябва да обмисли вноса от далечни страни като Южна Африка.   Украинското правителство посочи, че ще свие доставките на енергия за промишлеността с 30 %, преди да намали доставките за гражданите. Това решение вероятно ще тласне украинската икономика, която тази година може да се свие с до 10 %, още по-бързо по низходящата спирала.   Предложената временна сделка за газовите доставки между Украйна и Русия ще бъде в сила само до началото на пролетта, осигурявайки на Киев крайно необходимите 5 млрд. куб метра газ срещу плащане на 3,1 милиарда долара до края на годината. Украинските представители обаче протестираха срещу предложената цена от 385 долара за 1000 кубични метра, а (министърът на енергетиката Юрий) Продан заяви, че отстоява позицията си Украйна да плаща само 268 долара.   Въпреки рисковете за икономиката и гражданите Киев възнамерява да продължи да играе твърдо, посочва анализаторът Неф. Руската държавна газова компания Газпром понесе голям удар върху печалбите и репутацията си, когато през 2009 година отговори на Украйна, спирайки газовите доставки за голяма част от Източна и Централна Европа през студената зима.   Ако не бъде постигната сделка с Москва, Украйна вероятно ще отклони газ от потоците, предназначени за Европейския съюз.   "Украйна има малко за губене", казва Неф. Русия вече анексира Кримския полуостров, сепаратисти контролират големи части от Източна Украйна, а икономиката е в състояние на свободно падане.   "Украйна вече загуби", заключава анализаторът.   По БТА

„Армия на отстъпките“ марширува из София

http://www.vesti.bg/bulgaria/armiia-na-otstypkite-marshiruva-iz-sofiia-6023737

Това не бе сценарий на филмова продукция, а флашмоб, отбелязващ началото на кампанията „Революция на цените”

Йенс Столтенберг застава начело на НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=266043

Йенс Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, от поема поста генерален секретар на НАТО, като заменя датчанина Андерс Фог Расмусен, който ръководеше Алианса през последните пет години. Столтенберг застава начело на организацията в труден момент, когато е изправена пред няколко предизвикателства - заплахата от "Ислямската държава", завзела територии в Сирия и Ирак, кризата в отношенията на Запада с Русия заради Украйна и ситуацията в Афганистан, където многонационалните сили приключват 13-годишната си мисия, съобщава Ройтерс.

Половината от новата програма за бизнеса е за малки и средни предприятия

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/01/2391108_polovinata_ot_novata_programa_za_biznesa_e_za_malki_i/?ref=rss


Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", която българският бизнес трябва да усвоява до 2020 г., предвижда половината от общия финансов ресурс в размер на 1.39 млрд. евро, да отиде за малкия и средния бизнес, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.  

Днес във ведомството се състоя заседание на работната група по разработване на програмата, в която участват и бизнес организации и представители на научните среди. Правителството представи в Брюксел проекта...

Плевнелиев: Не си и помислям да нямаме правителство, това е невъзможен сценарий

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2391123_plevneliev_ne_si_i_pomisliam_da_niamame_pravitelstvo/?ref=rss


"Не вярвам и не си и помислям, че след изборите няма да имаме парламент и правителство. Това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. След тези избори ни е необходим работещ парламент и работещо правителство." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Русе, цитиран от прессекертариата си.

След две години на тежко политическо противопоставяне политиците трябва да са по-коректни и по-смирени в отношението си към народа, заяви държавният глава. "Всички се изморихме от протести,...

Прокуратурата в Лихтенхайн потвърди за разследване срещу Цветан Василев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391114_prokuraturata_v_lihtenhain_potvurdi_za_razsledvane/?ref=rss


Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследван банкера Цветан Василев за действия, за които се подозира, че са свързани с пране на пари, съобщи Ройтерс.

То е започнало, след като банка в Лихтенщайн е предала информация на властите, съобщава главният прокурор на страната пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че от българската прокуратура във вторник са потвърдили, че в Лихтенщайн Василев се разследва, но не са посочили за какво. Един от адвокатите на Василев вчера отрече да...

Бразилските пазари реагират негативно на очакваното преизбиране на Дилма Русеф

http://www.investor.bg/novini/130/a/brazilskite-pazari-reagirat-negativno-na-ochakvanoto-preizbirane-na-dilma-rusef,181042/

Реалът днес поевтиня до 6-годишно дъно, а борсовият индекс Bovespa се срива с над 5% в седмицата преди президентските избори

Мениджъри от ЕС: Тенденцията е децентрализацията на енергийните достави

http://www.vesti.bg/novini/menidzhyri-ot-es-tendenciiata-e-decentralizaciiata-na-energijnite-dostavi-6023741

За да имаме в ЕС сигурно енергийно снабдяване, трябва да имаме ясни цели. Това заяви за БГНЕС генералният секретар на СЕДЕК Герд де Блок относно бъдещото развитие на енергийния отрасъл в Европейския съюз.

Взрив в завод за боеприпаси до Горни Лом, има ранени, няма опасност за селото*

http://vidin.actualno.com/Vzriv-v-zavod-za-boepripasi-do-Gorni-Lom-ima-raneni-njama-opasnost-za-seloto-news_52623.html

Три жени пострадаха при експлозия в завод за производството на взривни вещества край село Горни Лом, Видинско. Една от ранените е съпругата на кмета на Горни Лом Илиян Михайлов, която е със счупена ръ...

Йенс Столтенберг официално стана генерален секретар на НАТО

http://europe.actualno.com/Jens-Stoltenberg-oficialno-stana-generalen-sekretar-na-NATO-news_52616.html

Днес бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг официално пое поста на генерален секретар на НАТО. Той ще замести досегашния генерален секретар Андерс Фог Расмусен. Новият шеф на Алианса е изправен пр...

Харчим 670 хил. лева повече за изборите зад граница за "по-добра организация"

http://izbori2014.actualno.com/Harchim-670-hil-leva-poveche-za-izborite-zad-granica-za-po-dobra-organizacija-news_52615.html

Правителството одобри промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на избори за народни представители през 2014 година. С промените разходите на МВнР се завишават с 670 хил...

България ще криминализира участието в "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-kriminalizira-uchastieto-v-islyamska-darzhava-news225476.html

Външният министър Даниел Митов обяви, че ще бъде инициирана законодателна инициатива, която да криминализира участието на български граждани на страната на Ислямска държава. "Ислямска държава" е огромна заплаха за нашата национална сигурност. България политически е част от усилията на тази общност (ЕС и трансатлантическата общност) да се справим с опасността", заяви Митов. България не се включи в международната коалиция, водена от САЩ, която осъществява въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, тъй като не разполага с бойна авиация за подобна операция. София обаче изпрати оръжие и боеприпаси за близо 6 милиона лева като помощ на кюрдите в Ирак в борбата им срещу джихадистите от "Ислямска държава". Митов коментира по време на кръгла маса, че България е изправена пред нови геополитически предизвикателства. "Ставаме свидетели на кризи, които ни заобикалят и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своя европейски и трансатлантически избор и принадлежност. Виждаме какво се случва в Украйна, какво се случва в Близкия Изток", заяви Митов. По думите му България се нуждае от силна външна политика, национален консенсус по ясни приоритети и приемственост. Политологът Огнян Минчев посочи от своя страна, че в последните години има съществена промяна в системата на международните отношения - еволюция от либералната система от очертани ценности към система с много полюси на власт и влияние. В рамките на тази система особено по-малките страни получават по-трудната задача да балансират, посочи Минчев. Външният министър Даниел Митов съобщи още, че България засега няма да маха оградата по част от границата с Турция. "Това, че сме казали, че има временен характер, не означава, че започваме да махаме оградата", каза Митов. По думите му и в самото решение на МС за изграждането му е казано, че съоръжението се прави с определена цел и заради определени обстоятелства. "Нищо различно не сме казали, но някои хора, като надушат кампания, започват да изпадат в лека неврастения... Да си правиш кампания на гърба на служебното правителство означава, че си доста безпомощен", посочи Митов.

Започва международен форум във Варна за електронното управление на образователния процес

http://www.moreto.net/novini.php?n=266046

Възможностите на електронното управление на образователния процес и международната практика при въвеждането му ще бъдат дискутирани от над 50 специалисти във Варна. Това ще стане по време на 14-ото издание на Националната конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век“ на тема „Информационни и комуникационни технологии в образователния процес”.

Amazon и Disney са близо до споразумение

http://www.investor.bg/web/456/a/amazon-i-disney-sa-blizo-do-sporazumenie,181023/

Сайтът пусна отново предварителните поръчки на DVD-тата с филмите на студиото

Прокуратурата на Лихтенщайн потвърди, че проверява Цветан Василев

http://www.cross.bg/vasilev-lihtenshtaiin-valner-1432854.html

/КРОСС/ Прокуратурата на Лихтенщайн потвърди, че банкерът Цветан Василев се проверява по подозрение за пране на пари. Главният прокурор на Лихтенщайн Роберт Валнер е казал пред Ройтерс, че разследването е започнало по сигнал на местна банка. Агенцията припомня, че вчера информацията беше потвърдена от българската прокуратура, а адвокатът на Василев е заявил, че не знае нищо за подобно разследване. Ройтерс допълва, че Валнер е отказал подробности по случая, с аргумента, че производството е на доста ранен етап, съобщи БНР.

Швеция може да въведе квоти за жени в бордовете на директорите чрез закон

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/01/2391110_shveciia_moje_da_vuvede_kvoti_za_jeni_v_bordovete_na/?ref=rss


Швеция може да въведе квоти, за да гарантира повече места на жени в бордовете на директорите на компании, ако бизнесмените не го направят сами в близките две години, каза говорител на Партията на зелените, предаде БТА.

Партията на зелените се готви да стане коалиционен партньор в следващото правителство, което ще бъде оглавено от социалдемократите, които станаха най-голямата партия след парламентарните избори на 14 септември.

Очаква се жени да заемат ключови постове в...

Башар Рахал взе студентите си да се снимат в холивудски екшън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342340

От две години Башар Рахал преподава на младите студенти в МОНТФИЗ киноактьорско майсторство. В събота, докато говори по една от лекциите си, го викат спешно на снимки. Трябва да повтори сцена, в която го гонят от четири различни места. Не се е получила добре, защото в кадъра е попаднала прекалено много светлина.

От две години Башар Рахал преподава на младите студенти в МОНТФИЗ киноактьорско майсторство. В събота, докато говори по една от лекциите си, го викат спешно на снимки. Трябва да повтори сцена, в която го гонят от четири различни места. Не се е получила добре, защото в кадъра е попаднала прекалено много светлина. "Затова реших, вместо да

Адска развръзка! Животни изяли изчезнало бебе край Лом

http://pik.bg/адска-развръзка-животни-изяли-изчезнало-бебе-край-лом-news232199.html

Адска развръзка! Животни изяли изчезнало бебе край Лом

Бебето на 20-годишна родилка от ломското село Долно Линево, което полицията издирваше, е загинало в страшни мъки, разкриха криминалисти. Детенцето на 5 дни най-вероятно е било захвърлено от майката и изядено от животни, заключиха разследващите и прекратиха издирването, в което се ползваше и следово куче. Версията бебето да е продадено е категорично отречена, съобщава "24 часа".
Бебето се родило в края на август и е второ дете на Жасмина П. от Долно Линево, която е с умствена изостаналост и нисък социален статус. Тя не знаела кой е бащата, не е стъпвала в болница за прегледи и не е търсила лекар. Дори не могла да обясни дали бебето е момче или момиче.
Родила в дома си, майка ѝ акуширала и прерязала пъпната връв, но след това детето изчезнало.
Съседи, които нито чули детски плач, нито видели пелени на простора, подали сигнал в полицията и на 2 септември криминалистите пристигнали в Линево. При обиск в къщата и разпити на близки и съседи полицаите установили, че жената наистина е родила. Това потвърдил след преглед и гинеколог. Не открили обаче детето.
Майката казала, че то било мъртво и го погребала, но така и не могла да посочи мястото, давала противоречиви показания. В селото тръгнала мълвата, че е продадено. Преди година и половина Жасмина пак родила, но изоставила детето си и то било настанено в социален дом, уточниха от болница “Св. Николай Чудотворец”.
Униформените претърсили къщи и разкопали дворове, но не е открита никаква следа от гроб.

Най-малко 10 души са загинали в Донецк при обстрел близо до училище

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2391102_nai-malko_10_dushi_sa_zaginali_v_doneck_pri_obstrel/?ref=rss


Най-малко 10 души загинаха днес в Донецк, крепост на проруските сепаратисти в източна Украйна, при артилерийски обстрел, съобщи "Франс прес", като се позовава на местните власти.

Четирима души били убити и осем ранени, когато снаряд избухнал близо до училище. Според източник, цитиран от "Ройтерс", сред загиналите са учител и родител.

Агенцията отбелязва, че учителите са успели да отведат в децата в мазето на 57-о училище, когато обстрелът е започнал, така че няма загинали...

Мъж си подпали къщата, докато заварява

http://pik.bg/мъж-си-подпали-къщата-докато-заварява-news232201.html

Мъж си подпали къщата, докато заварява

Жител на село Маринка подпали своята къща на улица "Край село". Той заварявал с електрожен на втория й етаж, а върху дунапрен на  първия попаднали няколко искри, които предизвикали началото на пожар, обхванал цялата постройка.

Огънят се пренесъл върху бунгало в съседния имот, което, както и къщата, изгоряло напълно. Точната стойност на нанесените щети е в процес на изясняване. Заварчикът е прибран в Дома за временно настаняване на бездомни хора в квартал "Акациите".

Барозу критикува намеренията на Москва за въвеждане на мита на Украйна

http://www.mediapool.bg/barozu-kritikuva-namereniyata-na-moskva-za-vavezhdane-na-mita-na-ukraina-news225475.html

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил писмо до руския президент Владимир Путин, в което изразява загриженост от обсъжданите възможности Москва да промени митническия режим спрямо Украйна, въпреки отлагането на началото на прилагането на споразумението за асоцииране на украинската страна с ЕС. Това съобщи говорителят на ЕК Пиа Хансен, цитирана от БТА.   Барозу отбелязва, че на тристранната среща между Украйна, Русия и ЕС през септември бе договорено споразумението за асоцииране да не влиза в сила в предварително предвидените срокове. Той припомня, че ЕС е съобщил на държавите от Общността за необходимостта от приемането на съответните законодателни промени за отлагането на приложението на споразумението (приети в последните дни от Съвета на ЕС). Барозу пояснява, че тези промени са били въведени с условието за запазването на особения митнически режим между Киев и Москва, действал досега.   Председателят на ЕК изразява тревога от обсъжданите възможности за въвеждането от Москва на нови митнически тарифи за Украйна и заявява, че ги намира за противоречащи на постигнатите от тристранния формат договорености. ЕС остава готов да обсъди с Русия всякакви възможни отрицателни последствия от въвеждането на споразумението в сила, но отчита, че това споразумение подлежи на договорености единствено между страните, които са го сключили, посочва Барозу. Той отново призовава за пълното уважение на териториалната цялост и независимостта на Украйна, като изразява надежда мирният план да бъде прилаган и да доведе до трайни резултати.

Одобриха продажбата на iPhone 6 в Китай

http://econ.bg/Новини/Одобриха-продажбата-на-iPhone-6-в-Китай_l.a_i.572286_at.1.html

Apple обяви датата за пускането на iPhone 6 в Китай – 17 октомври. Това става малко след като новият смартфон бе одобрен за китайския пазар и две...

Турция обмисля предприемането на военни действия срещу "Ислямска държава"

http://www.investor.bg/drugi/338/a/turciia-obmislia-predpriemaneto-na-voenni-deistviia-sreshtu-isliamska-dyrjava,181037/

Дебатът дали Турция да се включи във военната операция продължават на фона на засилващия се поток от бежанци към страната

Бареков пред ПИК: Сайтът „Блиц“ ме рекетираше за 50 бона!

http://www.bnews.bg/article-117857

От сайта „Блиц” поискаха от нашата партия на миналите евроизбори сума, която се равнява на около 160 минимални работни заплати (50 000 лева), за да покажат в изборния ден на екзит пола как в 9 часа сутринта „България без цензура“ бие ДПС, заяви Николай Бареков.

Прокуратурата на Лихтещайн потвърди, че разследва Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_396327.html

Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват Цветан Василев за пране на пари . Това съобщи националното радио. Разследването е започнало, след като местна банка предоставила информация на ресорните институции, обясни главният прокурор на Лихтенщайн Роберт Валнер. От думите му става ясно, че банката е направила доклад за Звеното за финансово разузнаване, което от своя страна е информирало прокуратурата и тя е започнала производство по казуса. Тъй като обаче производството е на много ранен етап, повече подробности не могат да бъдат дадени, заявява Валнер. Вчера мажоритарният собственик на КТБ категорично отрече наличието на подобни обвинения и заяви, че това е заговор от страна на негови конкуренти. Българската прокуратура съобщи, че Лихтенщайн разследва Цветан Василев, но не уточни защо.  Информацията, че от лихтенщайнската прокуратура са изпратили запитване до българските си колеги с искане за подробности около разследването срещу Василев, беше потвърдена от българската прокуратура лаконично с думите "Има такова запитване". Адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов беше категоричен, че за пръв път чува за разлседване срещу клиента му в Лихтенщайн и отказа да коментира казуса, преди да види искането.

Петима ще учат при Кабаиванска и в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342510

Петима участници в тазгодишния майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет продължават обучението си в Италия. Дарина Линкова, Димитър Арнаудов, Костадин Мечков, Матео Ферара и Роксана Ферара вече са стипендианти на фондацията на оперна прима и ще учат в класовете, които тя ръководи в Модена и Сиена.
Тази година Кабаиванска... Петима участници в тазгодишния майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет продължават обучението си в Италия. Дарина Линкова, Димитър Арнаудов, Костадин Мечков, Матео Ферара и Роксана Ферара вече са стипендианти на фондацията на оперна прима и ще учат в класовете, които тя ръководи в Модена и Сиена. Тази година Кабаиванска...

2 октомври - ден на траур в Американския колеж

http://www.cross.bg/kolezh-sofiya-dzhonsun-1432853.html

София /КРОСС/ Американският колеж в София обяви 2 октомври за ден на траур и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати заради трагичната кончина на осмокласник от училището.Денислав колабира в редовен час по физическо на 29 септември и въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, той издъхна. Аутопсията показа, че детето е починало вследствие на тежка вирусна пневмония, която е довела до миокардит, пише "Труд". Днес президентът на колежа Пол К. Джонсън излезе с изявление към родителите във връзка с трагедията, обявено на сайта. Ето какво се казва в него: "Уважаеми родители, По време на редовен час по физкултура и спорт вчера, ученик от 8/8 колабира. Въпреки оказаната първа помощ от преподавателката по спорт, училищния лекар и медицинската сестра, смъртта на момчето е установена малко по-късно в медицински център „Грийнберг". Незабавно са започнати процесуални действия от компетентните органи, на които колежът оказва пълно съдействие. Осмокласниците бяха информирани тази сутрин на среща в аудитория „Уитакър". Учениците от останалите класове бяха информирани на обща среща през втория учебен час. Преди началото на работния ден, целият персонал обсъди как да подкрепи учениците през тази седмица. Училищният психолог и академичните съветници са на разположение в офисите си за срещи с учениците

Борис Солтарийски стана баща на момиченце

http://www.bnews.bg/article-117849

Борис Солтарийски стана баща. Това разкри половинката му Аделина.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342943

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

В Амстердам вече има и зоопарк за микроби

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/v-amsterdam-veche-ima-i-zoopark-za-mikrobi-6023735

По-голямата част от зоопарка, който е първият по рода си в света, прилича на лаборатория. Няколко реда микроскопи, свързани с огромни екрани, показват всевъзможни видове микроорганизми

Старец се хвърли от балкона

http://www.cross.bg/staretz-se-hvurli-ot-balkona-1432852.html

/КРОСС/ 75-годишен мъж скочи от терасата на апартамент на третия етаж в блок 16 в бургаския квартал „Възраждане". Инцидентът е станал около 3.30 часа след полунощ.Възрастният човек е откаран веднага в "Шокова зала" на МБАЛ Бургас, където починал от многобройните си тежки травми , вследствие падането на земята.Според разказа на неговите близки, от известно време имал психически проблеми.

Лиляна Павлова: Можем да договорим 300 млн. лв. европейско финансиране за туристическа инфраструктура

http://www.moreto.net/novini.php?n=266047

„От всички научени уроци, които имаме от предишния мандат и стъпвайки на изводите от тях в новата ни управленска програма, изходихме от категоричната потребност за създаване на самостоятелно Министерство на туризма. Създаването му покзава фокусирането на сектора до най-висше политическо ниво“.

Ето ги новите цени на ЧЕЗ

http://frognews.bg/news_77312/

С Решение № Ц-16 от 01.10.2014г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изменя следните утвърдени с Решение № Ц-12 от 30.06.2014г. цени за „ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ" АД, считано от 01.10.2014г.

Плевнелиев: "Нови избори са невъзможен сценарий"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342933



"Не вярвам и дори не си помислям, че след тези парламентарни избори няма да има правителство и парламент, че ще ходим пак на избори. Това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. Нямаме друг шанс, освен да имаме работещ парламент и работещо правителство". Това заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистичекки въпрос, "Не вярвам и дори не си помислям, че след тези парламентарни избори няма да има правителство и парламент, че ще ходим пак на избори. Това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. Нямаме друг шанс, освен да имаме работещ парламент и работещо правителство". Това заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистичекки въпрос,

Щонов: Увеличението е абсолютно необходимо

http://www.cross.bg/sektor-yvelichava-yvelichenie-1432850.html

София /КРОСС/ Това увеличение на тока е абсолютно необходимо, с факти и с цифри става въпрос за разлика между цифри на продаване и купуване от 900 млн. лв. Тези 200 млн. в момента са само малко над една пета от това увеличение. Няма как да се справим, другото е популистко говорене, заяви служебният министър на икономиката Васил Щонов.Той посочи, че дефицитът се увеличава непрекъснато и целият сектор задлъжнява. "Преди е било - ще вземем временно 500 млн. от въглеродните емисии. Оказа се, че в действителност се вземат два пъти или три пъти по-малко пари. Това нещо не работи, защото дупката се увеличава. Не е само НЕК, ние се борим за целия сектор, защото ако НЕК не може да плаща на сектора, по веригата видяхте последните месеци всичко върви надолу", коментира Щонов.По думите му фокусът на действията оттук нататък ще бъде върху това как да се покрие останалият дефицит до 900 млн. лв. Една от мерките е такса "задължение към обществото", която ще добави още 200 млн. лв. Останалите 500 млн. ще бъдат мерки като подобряване оперативната работа на държавните дружества.

Депутатката Фарион призова Украйна да е острието на Третата световна война

http://www.cross.bg/ykraiina-farion-voiina-1432851.html

/КРОСС/ Пламенният призив към украинския народ прозвуча от депутатка във Върховната рада, член на националистическата партия „Свобода" по време на тържествено изпращане на фронта в Източна Украйна на нови доброволци - членове на партия „Свобода". Това вече е втората партида „пушечно месо", която изпращат от Киев в зоната на така наречената "антитерористична операция". Новият пронацистки батальон се нарича „СИЧ" и е с предназначение - патрулна милиция. „Призовани сте, от нация-жертва да направите не просто нация-борец, а нация-отмъстител! Трябва да се отмъщава твърдо и жестоко за всеки загинал, за всеки изчезнал, за всяко пренебрежение на украинското слово, украинската култура, украинската църква", това заяви Ирина Фарион в присъщия й експресивен маниер. Според депутатката, войната между Украйна и русия никога не е приключвала, а начало на активната и фаза е започнало през 1954 година. Днес е кулминацията на тази война. „Тази война е етническа. Война между руснака и украинеца, за това, че украинецът е различен, той е друг, високодуховен, за това, че е собственик", поясни националистката Фарион, която през февруари месец призоваваше от трибуната на Върховната рада, да бъде изтребено цялото население на Донбас. Фарион цитира своите предшественици, от които е почерпила безумните идеи. Например тези на основателя на ОУН (Организация на украинските националисти) Коновалец

Правителството предостави на Българската православна църква храм-паметника „Св. Александър Невски“

http://web.barometar.net/65299/

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. Правителството обяви имота – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост, с условие в срок до 31 декември 2014 г. БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху част от сутерена – „Крипта“, и [...]

Главният прокурор на Лихтенщайн потвърди: Разследваме Цветан Василев за пране на пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342924

Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват бизнесмена, който е в центъра на кризата с четвъртата по големина банка в България по подозрение в пране на пари, съобщи Ройтерс.
Роберт Валнер, главен обществен прокурор на Лихтенщайн, заяви, че разследването спрямо Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративната търговска банка, Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват бизнесмена, който е в центъра на кризата с четвъртата по големина банка в България по подозрение в пране на пари, съобщи Ройтерс. Роберт Валнер, главен обществен прокурор на Лихтенщайн, заяви, че разследването спрямо Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративната търговска банка,

Държавата смята, че с едни и същи пари може да получи народен салам и еленска пъстърма

http://www.bnews.bg/article-117818

Много критики към политиците имаше в словото на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев при откриването на новата учебна година.

Живеем средно по 74 и половина години

http://web.barometar.net/65298/

Правителството прие Отчет за 2013 г. и План за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни [...]

Магазините отново залети с фалшив оцет

http://frognews.bg/news_77311/

Какво да изберем „Оцет" или „Кисел продукт" ? Това е въпросът в сезона на туршиите. Промени в Закона за виното и спиртните напитки от 6 месеца ясно разграничават натуралния винен оцет от подправката, за която се използва опасната синтетична оцетна киселина Е260. Тя се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като кисел продукт.

Ройтерс потвърди: Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342909

Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват бизнесмена, който е в центъра на кризата с четвъртата по големина банка в България по подозрение в пране на пари, съобщи Ройтерс.
Роберт Валнер, главен обществен прокурор на Лихтенщайн, заяви, че разследването спрямо Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративната търговска банка, Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват бизнесмена, който е в центъра на кризата с четвъртата по големина банка в България по подозрение в пране на пари, съобщи Ройтерс. Роберт Валнер, главен обществен прокурор на Лихтенщайн, заяви, че разследването спрямо Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративната търговска банка,

Concentrix България откри офис във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266022

Concentrix, признат лидер в областта на глобалните бизнес услуги, разшири присъствието си в България с нов център във Варна, официално открит на 1-ви октомври. Кметът на града г-н Иван Портних, клиенти, журналисти и други официални лица се присъединиха към екипа на компанията за церемонията по откриването.

Взрив в завод за боеприпаси до Горни Лом, има ранени, няма опасност за града

http://vidin.actualno.com/Vzriv-v-zavod-za-boepripasi-do-Gorni-Lom-ima-raneni-njama-opasnost-za-grada-news_52623.html

Две жени пострадаха при експлозия в завод за производството на взривни вещества край село Горни Лом, Видинско. Инцидентът е станал в 17:05 часа. Заводът, който е частна собственост, произвежда взри...

Путин: Няма да ограничаваме достъпа до интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_396355.html

Русия няма да ограничава достъпа до интернет. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия. Кремъл не възнамерява да одържавява мрежата, с което ще бъдат нарушени законните интереси на обществото и бизнеса в информационната сфера. Въпреки това обаче властта е задължена да защити гражданите от рисковете, подчерта Путин. Сайтовете с незаконно съдържание ще бъдат последователно закривани. В глобалната мрежа окрито се разпространяват материали с терористична и екстремистка насоченост. Освен това расте числото на престъпленията, извършени с използването на информационни технологии, например хакване на компютърните системи на банки, каза Путин. Президентът е категоричен, че през последните години са направени редица важни стъпки за противодействието на тези заплахи. На предишните срещи на върха лидерите на страните обсъдиха масовото следене в интернет и събирането на личните данни на частни лица, което се осъществява от спецслужбите на някои страни. Според нас това е пряко нарушение на суверенитета на държавите и на правата на човека, коментира Путин. По думите му в последно време се забелязва непрекъснат ръст на атаките на руските информационни ресурси, само за последната година атаките са се увеличили няколко пъти. Той обясни, че предстои да се затегнат мерките за сигурност на мрежите и информационните ресурси на държавните структури, за да се избегнат хакерски атаки. По-рано министърът на комуникациите Николай Никифоров съобщи, че руските власти са подготвили план, който да започне да действа, ако страните от Запада се опитат да блокират достъпа на Русия до интернет.

Стойнев от Шипка: Време е да спрем да се разделяме!

http://www.cross.bg/stoiinev-bulgariya-minyorite-1432849.html

/КРОСС/ Време е да спрем да се разделяме. България има нужда от обединение около нови национални идеали и цели, които да събудят нацията и да я изведат по нов път, каза на връх Шипка Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция "БСП лява България" за 27-ми Старозагорски избирателен район. Той и останалите кандидат - депутати от листата пристигнаха на легендарния връх, за да закрият кампанията за предсрочните парламентарни избори и от висотата на най-българската светиня да заявят, че преди да сме политици - сме българи. „Промяната трябва да настъпи от горе надолу. Промяната трябва да започне от политиката, защото политиците се изолираха от народа си. Днес е време да сложим край на партийния егоизъм и да мислим за това, което ни обединява, а не ни разделя. Трябва да намерим идеите и политиките, които ще ни съберат и ще са полезни за България", каза още зам.-председателят на БСП. По думите му след тези избори политиците трябва да си говорят, да търсят съгласие, а не конфронтация. „Аз вярвам, че този диалог ще се случи", категоричен бе Стойнев.Две заръки дадоха на бъдещите депутати ветераните - социалисти. Първата бе да приемат като саможертва и себеотричане работата си за благото на хората. „Народното събрание не е място за страхливи хора, имайте смелостта да отстоявате позициите си, и да не превивате гръбнак", бе втората заръка на Донка Черковска, председател на организацията на ветераните-социалисти

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/01/2391080_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

- Токът поскъпва средно с близо 10%, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 
- Пренасочват парите за здраве.

Олигарх и лидер готвят преврат в Русия и на Путин ?

http://frognews.bg/news_77310/

Депутатът от Държавната Дума Михаил Дегтярьов нареди на ръководителя на Следствения комитет на Русия да провери съучастието на украинския магнат Игор Коломойски и лидера на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош при подготовката на бойци за държавен преврат в Русия, съобщи вестник „Известия“.

Плевнелиев: На държавата й трябват парламент и работещо правителство

http://www.cross.bg/plevneliev-parlament-durzhavata-1432848.html

Русе /КРОСС/ Не вярвам и не си и помислям, че след изборите няма да имаме парламент и правителство. Това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. След тези избори ни е необходим работещ парламент и работещо правителство. Това заяви в отговор на журналистически въпрос президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше на посещение в Русе, където участва в церемонията по откриване на нов завод за производство на електронни и механични компоненти за автомобилната индустрия.Президентът беше категоричен, че след две години на тежко политическо противопоставяне, политиците трябва да са по-коректни и по-смирени в отношението си към народа. „Всички се изморихме от протести, очакваме стабилност, конструктивен подход и държавническо отношение. Вярвам, че българските политици си дават сметка, че политическото противопоставяне на всяка цена може да засили така кризата в държавата, че да не успеем да излезем от нея десетки години", заяви президентът.Росен Плевнелиев призова политическите лидери да спазват демократичните принципи, да бъдат реалисти и да не обещават неща, които няма да могат да изпълнят. "Нека не се изгарят всички мостове между политическите партии преди изборите, защото след това ще се налага да ги изграждат отново. Те трябва да се обединят около това за какво са "За", а не само да говорят за какво са "Против", каза още президентът.

Лихтенщайн потвърди, че разследва Цв. Василев

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/lihtenshtajn-potvyrdi-che-razsledva-cv.-vasilev-6023736

В съобщение до Ройтерс днес главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Уолнър разкри, че е започнато разследване по подозрение в пране на пари

Тристранката одобри актуализацията на бюджета на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Тристранката-одобри-актуализацията-на-бюджета-на-НЗОК_l.a_i.572280_at.1.html

100 млн. лв. от банковата сметка на НЗОК се прехвърлят за здравноосигурителни плащания. Това става възможно след като Националният съвет за...

Заради затлъстяване все повече деца се диагностицират с диабет

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/01/2391095_zaradi_zatlustiavane_vse_poveche_deca_se/?ref=rss


България е на 6-о място в света по затлъстяване сред децата и 20% от тях са с наднормено тегло. Вече има деца с диабет тип 2, който е характерен за възрастните. Това посочи пред БНР д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровса болница.

По повод отбелязването на Световния ден за борба с диабета на 14 ноември в България започва мащабна информационна кампания "Открито за диабета", съобщиха от Българска асоциация диабет.

"Захарният диабет е едно от най-разпространенитe...

ББЦ с 16-18 депутати в следващия парламент, НФСБ и Атака остават под чертата

http://www.bnews.bg/article-117856

Според последното проучване на Алфа рисърч след изборите за парламент за ГЕРБ се очертават 98-100 мандата, БСП може да разчита на 53-55, ДПС с 44-46 народни представители, а ББЦ ще има между 16 и 18. Под 4% вероятно ще останат АБВ, Атака и Патриотичния фронт.

Лиляна Павлова: Можем да договорим 300 млн. лв. европейско финансиране за туристическа инфраструктура

http://web.barometar.net/65296/

„От всички научени уроци, които имаме от предишния мандат и стъпвайки на изводите от тях в новата ни управленска програма, изходихме от категоричната потребност за създаване на самостоятелно Министерство на туризма. Създаването му покзава фокусирането на сектора до най-висше политическо ниво“. Това заяви Лиляна Павлова, водач на варненската листа на ПП ГЕРБ на среща с [...]

68 ст. от 100 лв. сметка остават за мрежата в Западна България, делът на ЧЕЗ намалява

http://frognews.bg/news_77309/

Делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията продължава да намалява след последното ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври 2014 г. След 1 октомври 2014 г. от сметка на битов клиент 100,03 лв. за поддържане на мрежата в Западна България остават едва 68 стотинки.

Обявиха 2 октомври за ден на траур в Американския колеж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342891

Американският колеж в София обяви 2 октомври за ден на траур и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати заради трагичната кончина на осмокласник от училището.
Денислав колабира в редовен час по физическо на 29 септември и въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, той издъхна. Американският колеж в София обяви 2 октомври за ден на траур и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати заради трагичната кончина на осмокласник от училището. Денислав колабира в редовен час по физическо на 29 септември и въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, той издъхна.

Протестиращите в Хонконг плашат с нов Тянънмън

http://www.bnews.bg/article-117848

Хонконг протестира и на националния празник. Демонстрантите заплашиха с нов "Тянънмън", ако исканията им не бъдат чути от Пекин.

В средата на класацията сме по брой наказателни процедури от ЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=266034

България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за неспазване на правото на ЕС. Това сочат данни, представени днес от комисията, цитирани от БТА. Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г.

Божидар Лукарски: Идеята е да сме коректив в реформаторско дясноцентристко управление

http://www.mediapool.bg/bozhidar-lukarski-ideyata-e-da-sme-korektiv-v-reformatorsko-dyasnotsentristko-upravlenie-news225474.html

Няма парламентарна група, от която да не са се цепили депутати. В кръга на шегата – няма значение, ако някой се отцепи, стига групата на РБ да е над 30 човека. Това казва лидерът на СДС и водач на листа на 23-ти МИР в София Бождар Лукарски в интервю за Mediapool. Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов блъфира за широката коалиция с БСП. Лукарски смята поскъпването на тока за прибързано и подозира служебното правителство в действия в услуга на ГЕРБ. Той обявява се против фалирането на КТБ и обвинява БНБ за непрозрачността около закъсалата банка. Г-н Лукарски, как виждате ролята на Реформаторския блок в следващия парламент? Ролята на Реформаторския блок ще бъде на морален и политически коректив на всяко едно управление. Т.е. вие се виждате само в опозиция? Не. Опозиция не е точен термин. Нашата идея е да участваме в едно реформаторско дясноцентристко управление, в което да бъдем коректив. То трябва да е на базата на идеи и цели, които съвпадат с нашите цели. Предвид посланията, които чухте в последния месец, вие виждате ли възможни партньори сред тези партии, които имат шанс да попаднат в парламента? Виждам като единствен възможен партньор ГЕРБ. Защо? Защото техните послания са най-близки до нашите. БСП и ДПС по никакъв начин не мога да бъдат наш партньор в каквото и да е било отношение. Другите партии като ББЦ, Патриотичния фронт и АБВ са производни на БСП, ДПС и "Атака". Поради една или друга причина остава само ГЕРБ. Искам да кажа нещо за ГЕРБ. Не искам да звучи като обвинение в плагиатство, но тяхната програма много напомня на програмата на Синята коалиция от 2009 година. Друг е въпросът как те ще я изпълнят. Ние трябва да бъдем този коректив, който ще направи така, че програмите да се изпълняват. Според вас блъф ли е или реална възможност широката коалиция между БСП и ГЕРБ? По-скоро е блъф. Не виждам на каква идейна основа биха могли да стъпят тези две партии. Едната е позиционирана дясноцентристки, а другата е с изцяло леви убеждения и с много популистки наклон. В програмата на БСП виждам предимно неясни позиви и послания. Тя е низ от лозунги, без да се обяснява как ще се постигнат. Например, те не казват как ще увеличат пенсиите, а го обещават. И все пак една коалиция на "широкото национално съгласие" и изкарване на ДПС от управлението би могла да се представи "търговски" от тези две партии? На мен не може да ми се представи търговски. Иначе трябва да питате членовете на БСП и ГЕРБ за това какво мислят по този въпрос. Според мен такова коалиция ще бъде пагубна за ГЕРБ. Знам, че в Европа се правят такива коалиции, но нашата конюнктура и нашите социалисти са доста различни от социалистите в Германия, например. Поради тази причина смятам, че за г-н Борисов това решение би било пагубно, но той си решава. Бойко Борисов говори, че "разчита много" на БСП. Говори положително и за ДПС. Трябва ли Реформаторският блок въобще да допуска възможността за коалиция с един човек, който изглежда всеяден в полза на властта? За нас това е единствената възможна коалиция, но този въпрос трябва да се зададе и него. Аз започвам да се фрустрирам от изявленията му, които се сменят през седмица. Тези разговори трябва да се водят след изборите, когато е ясно как се произнесъл гласоподавателят. Тогава могат да се правят планове за възможни съюзи и коалиции. Отсега изказванията ще бъде избързани и популистки с цел да се привлече електорат. Принципите обаче трябва да ясни предварително? Нашите са ясни. Трябва да попитате ГЕРБ за техните. Имате ли план за действие, ако групата на Реформаторския блок започне да цепи? Ние имаме подписан меморандум, който ни обединява около едни идеи и групата не би следвало да се цепи. Надявам се да не се случи това. Аз ще се боря да не се случи. Разбира се, хипотетични възможности има много. В българската парламентарна история досега не се сещам да е имало парламентарна група, от която да не се е отцепвал депутат. В кръга на шегата ще кажа, че няма да има голямо значение, ако някой се отцепи от групата на Реформаторския блок, ако тя бъде повече от 30 човека. Така че ще го преживеем по някакъв начин. Реформаторският блок извлече ли си поуки от случилото се със Синята коалиция? Какви бяха грешките? Помните през 2009 година Синята коалиция и ГЕРБ се разиграваха цял месец дали ще сключват коалиция или не. В Реформаторския блок имаме подписан меморандум за сътрудничество. Може би трябва да сключим още един, когато влезем в парламента. Трябва да бъдем обединени от някакъв писмен договор какво ще вършим. Аз като юрист ще припомня старата римска максима "Договорите трябва да се спазват". Действително трябва да бъдем обединени около някакъв документ. Помните коалицията БСП-ДПС-"Атака", за която толкова се говореше. Те се провалиха с гръм и трясък, защото нямаха писмен документ, който да регламентира техните действия. Каквито и да са коалиционните споразумения, те трябва да са в писмена форма, защото после избирателят трябва да знае от кого да търси отговорност. В Германия широката коалиция бе договаряна над 2 месеца, а споразумението е над 120 страници. Това идва да покаже, че коалицията трябва да има ясен отговор на всеки проблем в държавата. Питам това, защото изглежда като реална възможност ГЕРБ да има близо 40% и да се опитва да "купи" депутати, за да си гарантира "правителство на малцинството". Тогава всички, които са дали тези депутати на ГЕРБ ще изглеждат глупаво. Ами, да. Такива политически сделки като даване или прехвърляне на депутати не са правилни. Истинската формула е коалиционната, която да се формира на база ясни идеи и послания, които да се разпишат, а не да се търгува на парче. Защо тогава не си избрахте лидер? Ами вижте, ние за разлика от други партии сме коалиция, а не сме партия от личностен и хегемонен тип, каквито има много. Преценихме с колегите, че все още имаме достатъчно демократичност при взимане на решенията. Петимата председатели на партиите от коалиция можем да продължаваме да я представляваме. Не сме готови за единен субект, който да има един лидер. Това е истината. А кога ще сте готови? Надявам се, че изборите ще бъдат катализаторът на този процес. Имаме предложение за култовата дата 10-ти ноември (когато трябва да бъде избран лидер на РБ), но тепърва ще го обсъждаме. Сега не бяхме готови и технически за избора на лидер. Изборът щеше да се отрази негативно на партийните ядра близки до загубилия кандидат - бил той Радан Кънев или моя милост. А в момента водим борба за всеки глас в конкуренция с ГЕРБ вдясно. Кой е най-важният проблем, който не бе поставен по време на предизборната кампания? Нямаше дебат на база идеи. От него отсъстваха представителите на БСП, ДПС и ГЕРБ. Може би за тях мачът е решен. Специално колегите от БСП ги няма на никакви дебати по никакви теми. Това подкрепя тезата ми, че посланията им са голи и поради това те избягват дебатите. За да не бъдат разкрити. Какво трябва да се случи в енергетиката? Трябва ли да има увеличение на цената на тока? Какво смятате за действията на служебното правителство в тази сфера? Смятам, че новата председателка на ДКЕВР (Светла Тодорова – бел.ред.) не е достатъчно подготвена за взимане на такива крайни решения като увеличаване на цената на тока. Така или иначе цената на тока най-вероятно трябва да се индексира, защото до това положение стигнахме заради популистиките действия на кабинета "Орешарски". Въпросът е дали подобно нещо трябва да бъде направено от ДКЕВР по време на управлението на служебното правителство. Решението на ДКЕВР е прибързано. Това говори ли за влияние на ГЕРБ върху служебното правителство? Има подозрения, че служебното правителство поема отговорността за увеличение на цената на тока, за да свали това решение от плещите на ГЕРБ, когато те поемат управлението. Това звучи много логично, но това е проблем на ГЕРБ и на сегашния служебен кабинет. При положение, че имаме избори след по-малко от седмица, бъдещият кабинет трябва да поеме цялата отговорност и да обясни на народа, защо се налага повишаване на цената. Не трябва да си избърсват обувките със служебния кабинет. По другия голям въпрос – трябва ли държавата да поема толкова голям дълг, (4.5 млрд. лева) както предвижда проектът за актуализация на бюджета? Във вторник ние ще имаме среща със служебния финансов министър, който ще изкаже своите съображения за актуализацията на бюджета. Ние все още нямаме достатъчно информация. Аз мисля, че актуализация на бюджета трябва да има, но трябва да се помисли дали това да става с дълг. Има много инструменти като събираемостта на данъците и да се съкратят някои разходи, за което настояваме от Реформаторския блок. Така парите от фонда за общински проекти могат да отидат в бюджета, защото буксуват много от одобрените проекти. Най-лесният начин е да се тегли заем, но не смятам, че това е най-правилният. Какво смята Реформаторския блок, в частност СДС, за КТБ? Трябва ли банката да бъде оставена на фалира? Фалитът на банката ще струва много повече, отколкото евентуалното и подпомагане от бюджета. Фалитът не е изход. Факт е обаче, че има непрозрачност около КТБ и причина за това е ръководството на БНБ. *Парламентарни избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление

Само в "Труд": Легендата на "Реал" Бутрагеньо раздава автографи преди мача с "Лудогорец"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342737

Легендата на "Реал" (Мадрид) и настоящ директор в клуба Емилио Бутрагеньо се срещна с фенклуба на Белия балет часове преди мача от Шампионската лига с "Лудогорец" в София. Сред почитателите на тима от Мадрид имаше и неколцина от Румъния и Македония. Бившият нападател раздаде автографи и сувенири. Човек на "Труд" единствен от медиите бе на мястото.

Утре е ден на траур в Американския колеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342867

Американският колеж в София обяви 2 октомври за ден на траур и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати заради трагичната кончина на осмокласник от училището.
Денислав колабира в редовен час по физическо на 29 септември и въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, той издъхна. Американският колеж в София обяви 2 октомври за ден на траур и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати заради трагичната кончина на осмокласник от училището. Денислав колабира в редовен час по физическо на 29 септември и въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, той издъхна.

Деница Сачева: Какво е това центризъм? Няма такава идеология

http://offnews.bg/news/n_1/n_396281.html

Деница Сачева е член на Националния съвет на Коалиция от партии „ДЕСНИТЕ“ (КПД) от Гражданската квота. Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. Основател и изпълнителен директор на IntelDay Solutions – агенция за PR и стратегически комуникации. Работила е в Министерството на труда и социалната политика. Един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса, където ръководи дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. Деница Сачева е водач на листата на "ДЕСНИТЕ" за 25 МИР София и 29 МИР Хасково. Съгласни ли сте с твърдението, че тази предизборна кампания е тиха, защото властта вече е договорена? Без съмнение има договорки, но е очевидно, че всеки ден те се диверсифицират. Партиите си оставят отворени врати в различни посоки. ГЕРБ например направи няколко различни заявки от РБ, през Патриотичния фронт до БСП и за всеки случай изрази уважение и към ДПС. Последната една година обаче доказа, че животът може да бъде изкривен значително от задкулисието, но все пак не може да бъде контролиран на сто процента. Времената са различни, избирателите също се променят, номерата на агентите са изхабени. Въпреки всички договорки, 5 октомври предстои и не са изключени изненади. Според Вас, има ли сделка между Борисов и БСП за съвместно управление след вота? Служебното правителство е именно такъв тест – за работа на хора с леви и десни убеждения. Изключително слабата кампания на БСП прилича на очакване на покана за разговори. Прави впечатление, че от няколко дни насам Лютви Местан повтаря, че ДПС може да остане в изолация в следващият парламент. Големият проблем на следващия парламент обаче ще бъде отново фактът, че задкулисните икономически коалиции ще бъдат водещи пред явните политически. Само нови играчи на терена, които не просто не са участвали в задкулисието досега, но и знаят как да се справят с него, могат да разместят картите. Точно затова е необходимо хората да гласуват за различни партии от партиите на статуквото и да дадат реален шанс за промяна на договорките. Не трябва да гласуват за познатата мафия, старата агентура, безпринципните коалиции, партиите, създадени от олигархията. И не трябва да бъдат пасивни. На тези избори трябваше да има и надпис Негласуването е престъпление срещу самите нас. При учредяването си коалиция „Десните“ призова ДСБ, СДС и БЗНС да изоставят центризма. Защо смятате, че центризмът е заплаха за българската автентична десница? Какво е това центризъм в политиката? Няма такава идеология. Центризмът беше мантрата на ДПС преди да се пребоядисат като либерали. Да си центрист на мен ми звучи като да си там, където е келепирът. Когато се определяш като центрист, каквото и да значи това, от това се подразбира, че ако днес си център – дясно, утре може да си център – ляво. Важен фокус на кампанията на "Десните" бяха посещенията Ви в ромските махали. Какво ви казаха хората там? През последните години енергията на цялото общество е фокусирана върху злоупотребата с пари – безспорно огромен проблем. Но аз се интересувам съзнателно и систематично от злоупотребата с хора. У нас се злоупотребява с хора безогледно. С невежеството им, с емоциите им, с първичността им. Това ме възмущава – не просто човешки. Това е едно от нещата, които ни отдалечава цивилизационно и еволюционно от света. В ромските махали провеждаме агитация и правим кампания срещу продаването на гласове. Обясняваме на хората, че с парите, които получават за вота, просто си купуват нови четири години мизерия. Тези хора са обвинявани, че живеят незаконно, но като дойде време за гласуване, от МВР се издават лични карти с бясна скорост. Не мога да приема нито един талантлив човек да не може да учи и да работи заради дискриминация, нито мога да приема да стоим безучастни, когато деца растат в кал или когато националисти влизат в махали да стрелят безнаказано по хора с газови пистолети напосоки. А още по-малко мога да приема назиданието на ДПС, че това е партия на толерантността и че тя дава шанс на малцинствата. Ако тази партия работеше за хората, нямаше от една година да ходи да агитира в чужбина – дори редовните избиратели на ДПС вече живеят в Испания или Германия. Толкова добър живот им е бил осигурен в България явно. Стотици малки населени места, в които редовно гласуват за ДПС, тънат в нищета - имат ток и вода на режим. Ангажимент на всеки истински български политик е да прави така, че всеки човек, роден в България, независимо от своя етнически произход да има чувство за българска национална принадлежност. Всяка партия, която разделя хората или злоупотребява с етническия им произход, е опасна за общото ни бъдеще. Неотдавна коалиция „Десните” представи предизборната си програма пред посланиците от Европейския съюз. Какви са опасенията на западните дипломати за ситуацията в България след вота? С посланиците обсъдихме тези, свързани с външната политика, правосъдната реформа, чуждестранни инвестиции, енергетиката, както и вижданията на Коалиция „Десните” за разширяването на Европейския съюз. Заявихме пред тях нашата категорична евроатлантическа ориентация и че бихме имали водеща роля в процеса на присъединяване на нашите съседни страни. Можем ли да говорим за влияние на Москва в тази предизборна кампания? Можем ли да разграничим проруски политически субекти и интереси в предизборната битка? Влиянието на Москва над България не спира, за съжаление и то е основно с икономически проекти. Строежът на "Южен Поток" с пари от Газпром е скандален акт на тласкане на страната към зависимост и всъщност коалицията „Южен поток“ беше една от причините и за банковата криза у нас. У нас има партия, която открито представлява руските интереси, представяйки се за националистическа -  това е партия „Атака“. Дори политическата им кампания започна от Москва. Ако човек следи руските медии, спокойно може да прочете в тях, че Волен Сидеров се среща във Виена с Константин Малофеев и Александур Дугин. Константин Малофеев финансира и директно направлява руските терористи в Украйна, а Дугин публично иска „геноцид над украинския народ, който се е появил от отходната тръба“.

Фотоизложба разказва за червеногушата гъска – една от най-застрашените птици

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/01/2391072_fotoizlojba_razkazva_za_chervenogushata_guska_edna_ot/?ref=rss


Фотоизложбата "Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България" ще бъде открита на 4 октомври (събота) от 11 ч. в Зеления образователен център в Шабла.

Червеногушата гъска е сред птиците, най-силно застрашени от окончателно изчезване от Земята. Включена е в Червената книга на България и в списъка на Световно застрашените видове.

Фотоизложбата разказва за живота на червеногушата гъска, която зимува в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро в България. Текстовете...

Новите цени на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/tzeni-reshenie-prenos-1432847.html

София /КРОСС/  С Решение № Ц-16 от 01.10.2014г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изменя следните утвърдени с Решение № Ц-12 от 30.06.2014г. цени за „ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ" АД, считано от 01.10.2014г. Забележки:Цената за пренос през разпределителната мрежа на средно напрежение се заплаща от всички клиенти присъединени на средно напрежение.Цената за пренос през разпределителната мрежа на ниско напрежение се заплаща от всички клиенти присъединени на ниско напрежение. Всички останали цени на електрическата енергия, утвърдени с Решение № Ц-12 от 30.06.2014г. остават непроменени. С Решение № Ц-16 от 01.10.2014г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изменя следните утвърдени с Решение № Ц-12 от 30.06.2014г. цени за „ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ" АД, считано от 01.10.2014г.         Забележки:В крайните цени за електрическата енергия клиентите на „ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ" АД заплащат и следните цени за мрежови услуги: - цена за пренос на електрическа енергия през електропреносната мрежа;- цена за достъп до електропреносната мрежа;- цена за пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа на ниско напрежение;- цена за достъп до разпределителната мрежа.    

Грипът идва още в края на октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342858

Грипната епидемия ще започне да набира скорост в края на октомври - началото на ноември, прогнозира шефътна Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев вчера.
Пикът обичайно е през януари и не се очаква по-различен ход на епидемията спрямо миналия зимен сезон. Често проветряване, дезинфекция на ръцете, Грипната епидемия ще започне да набира скорост в края на октомври - началото на ноември, прогнозира шефътна Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев вчера. Пикът обичайно е през януари и не се очаква по-различен ход на епидемията спрямо миналия зимен сезон. Често проветряване, дезинфекция на ръцете,

Тайно и незаконно продадохме територия на Газпром

http://offnews.bg/news/n_1/n_396127.html

България тайно и в пълно противоречие със собствените си закони е продала своя територия на търговското дружество "Южен поток България" АД, половината от което е собственост на Газпром. Това показва документ, показан днес от кандидатите за народни представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата са отправили питане по ЗДОИ до министерството на земеделието, а отговорът, който са получили показва скандални действия, заради които вероятно срещу страната ни ще бъде наложена наказателна процедура. Както вече е известно, на 22 юни, две седмици след като Орешарски забрани дейности за продължаване на проекта "Южен поток" и само ден преди да подаде оставка, Министерството на земеделието продаде 358 декара земя на "Южен поток" за жълти стотинки. Днес става ясно как е направено това и защо цената е като за приятели. Продадените на "Южен поток" земи са били извадени от горския фонд и са били обявени за "урбанизирани територии". Това е станало на 15 юли, девет дни след забраната на Орешарски за действия, свързани с "Южен поток". По-интересното е, че промяната на предназначението е направена, преди самата компания "Южен поток" да поиска това. "Южен поток България" АД е поискала да закупи земите едва на следващия ден - 16.07.2014. Но още преди да е подала заявлението, че иска да купи земите, Министерството на земеделието е знаело, какво ще съдържа то и услужливо е направило от горите "урбанизирана територия". Министър Димитър Греков явно е имал и пророчески способности - ден преди "Южен поток" да поиска земите, той вече е постановил, че прясно урбанизираните горски площи могат да се използват само за газопровод. Освен, че това е грубо погазване на закона, пророчеството на Греков осигурява и милиони печалба за българо-руското дружество. Платените от "Южен поток" 13 195 050 млн. лева са само за земята, която вече е "урбанизирана". Ако министерството беше сменило предназначението на земята след, а не преди искането на "Южен поток", дружеството щеше да плати и за смяната на предназначението. Цената за това обикновено е 30% от стойността на земята. Спестените разходи на "Южен поток" представляват скрита държавна помощ и със сигурност Европейската комисия ще реагира на това. Много е вероятно да започне нова наказателна процедура, коментират Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата заявиха, че когато влязат в парламента ще настояват да се създаде специална комисия, която да разнищи всички сделки и замесените в тях лица. Трябва да се търси персонална отговорност кой е подписвал и давани ли са държавни гаранции по "Южен поток" и кой точно е сложил подписа си под тях, заявиха Мартин Димитров и Петър Славов.

Плевнелиев: Ако няма правителство след изборите, държавата ще се съсипе

http://www.mediapool.bg/plevneliev-ako-nyama-pravitelstvo-sled-izborite-darzhavata-shte-se-sasipe-news225473.html

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че всички са се уморили от протести и очакват стабилност, държавническо отношение и конструктивен подход. "Не вярвам и не си и помислям, че след тези изборите няма да има правителство, няма да има парламент и ще ходим пак на избори. Това е невъзможен сценарий, това ще съсипе държавата", заяви държавният глава в Русе. Заедно с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов двамата откриха в сряда нов завод за заключващи системи за автомобили на германската компания "ВИТТЕ Аутомотив". "Призовавам към смирение, към коректност. Нека да не се изгарят всички мостове между политическите партии, защото ще трябва много бързо да се изграждат след изборите. Българският народ очаква отговорно отношение от политиците, ясни ангажименти, поети обещания, изпълнени обещания", заяви държавният глава. Той коментира, че всички политици вече си дават сметка, "но след 5 октомври ще бъде кристално ясно, че политическото противопоставяне на всяка цена може да засили нашата държава така в кризата, че да не може да излезем десетки години от нея". Той призова политиците да действат по правилата и на база на демократичните принципи, да обяснят на българския народ в последните дни на тази кампания за какво са "за", какъв ангажимент поемат, какво искат да постигнат, какво ще обещаят и как смятат да го постигнат. Според него откриването на новия завод на модерната компания е изключителен успех за Русе и региона, както и за автомобилния клъстер в България. Той заяви, че страната ни е важен фактор в производството на автомобили - 25 000 души работят в клъстера, като числото ще се удвои, а оборотите на автомобилните фабрики в България са 1.5 млрд. лева на година. Плевнелиев посочи още, че на всеки 10 автомобила, които се движат в Европа, осем имат компоненти, произведени в България. От своя страна министър Васил Щонов заяви, че плановете на германската компания са да продължи да развива производството си.

От всеки 100 лв. за ток само 68 ст. остават за поддръжка на мрежата на ЧЕЗ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/01/2391078_ot_vseki_100_lv_za_tok_samo_68_st_ostavat_za_poddrujka/?ref=rss


Промените в цените на тока, одобрени днес, намаляват дела на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и от всеки 100 лв., които клиентите му в Западна България плащат, за поддръжка на мрежата на компанията остават само 68 стотинки. Това се посочва в прессъобщение на ЧЕЗ, която предупреждава, че намалението на приходите  създава риск от повече аварии и ограничава развитието на мрежата. 

"Компанията се нуждае от адекватни постъпления, които да й позволят да доставя сигурно и качествено...

100 работни места откри американска компания във Варна

http://frognews.bg/news_77308/

Американската компания Concentrix откри 100 работни места за млади хора във Варна.Това съобщи на официалната церемония при откриване на новия офис и кол център край морето управителят за България Иван Динчев.

Ердоган: Турция ще се сражава с "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2391076_erdogan_turciia_shte_se_srajava_s_isliamska_durjava/?ref=rss


Ден преди парламентът в Анкара да гласува искане за мандат армията да действа в Ирак и Сирия президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната ще се сражава с "Ислямска държава" и други терористични групировки в района.

По думите му това не променя основен приоритет на Турция в сирийската криза – свалянето от власт на президента Башар ал Асад, съобщи "Ройтерс".

Настъплението на ислямистите в райони, гранични с Турция, предизвика вълна от десетки хиляди бежанци и увеличи...

Социологическата агенция на която zaPernik.com най-много вярва излезе с проучване за изборите

http://www.zapernik.com/politika/sociologicheskata-agenciya-na-koyato-zapernik-com-nai-mnogo-vyarva-izleze-s-prouchvane_34657/

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред извадка от 1100 пълнолетни граждани от цялата страна.

Избирателната активност...

Продължава

ЦИК: Без селфита в тъмната стаичка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342868

Селфито е забранено в тъмната стаичка по време на изборния ден. За това предупредиха представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за Селфито е забранено в тъмната стаичка по време на изборния ден. За това предупредиха представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София. Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за

Франция планира да намали бюджетния си дефицит до 2,8% през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Франция-планира-да-намали-бюджетния-си-дефицит-до-2-8-през-2017-г-_l.a_i.572275_at.1.html

Френското правителство обяви, че до 2017 г. ще намали бюджетния дефицит на страната до стойност, която е под прогнозираните от Европейския съюз (ЕС)...

Аралско море почти пресъхна

http://offnews.bg/news/n_1/n_396280.html

Някога четвъртото по големина безотточно езеро в света - Аралско море, намиращо се в централна Азия, вече е почти пресушено, съобщават от "Russia today". Причините за това са съветски проект за отклоняване на реките с цел напояване на земеделските земи и липсата на дъжд в района. "Това е първият път в съвременната история, при който източното корито на Аралско море пресъхва напълно. И това вероятно се случва за пръв път от 600 години насам", заяви Филип Миклин, експерт от Мичиганския университет. Аралско море през 2000 г. В опит да повишат производството на памук в близките степи през 50-те и 60-те години на миналия век, съветските инженери са отклонили двата основни източника на вода за басейна - реките Амударя и Сърдаря. В резултат на това коритото на езерото е било замърсено от химикалите, използвани при отглеждането на реколтата, пресъхнало е, а останалата вода е повишила солеността си, убивайки по-голямата част от животните в региона и напълно унищожавайки рибната индустрия. Конкретното пресъхване е свързано с липсата на дъжд в Памирските планини, което е е намалило притока на вода към езерото, намиращо се между Казахстан и Узбекистан. Но то нямаше да се случи, ако не бяха систематичните човешки действия. Съветските власти признаха за пръв път пагубните последствия през 1980 г., но днес вече малко може да се направи. Аралско море през 2009 г. Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели. Аралско море през 2014 г. През 2005 г. със средства на Световната банка бе построен язовир, който да прочиства водата, която да тече към отделената северна част на езерото, което доведе до частично възстановяване на района, въпреки че площта е една малка частица от общия размер на Аралско море.

Протестите в Хонконг отблъскват туристи и купувачи на имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/protestite-v-honkong-otblyskvat-turisti-i-kupuvachi-na-imoti,181025/

Огледите на жилища през последните почивни дни са намалели наполовина, очаква се продажбите през тази седмица да спаднат с около 30%

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=266012

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 2 октомври - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр.Варна - карето заключено между ул.

Джордж Клуни и Амал Аламудин хвърлили 10 млн. евро за сватбата си

http://curious.actualno.com/Djordj-Kluni-i-Amal-Alamudin-hvyrlili-10-mln-evro-za-svatbata-si-news_52614.html

Четиридневните сватбени тържества на Джордж Клуни и Амал Аламудин във Венеция, включващи коктейлно парти край басейн, вечери в петзвездни хотели и пищен сватбен прием на Канале гранде, стрували 10 ...

Кабинетът Орешарски подготвил продажба на българска земя за "Южен поток" предварително

http://business.actualno.com/Kabinetyt-Oresharski-podgotvil-prodajba-na-bylgarska-zemja-za-Ujen-potok-predvaritelno-news_52619.html

На практика Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е решило да продаде 358 декара земя на „Газпром” заради проекта „Южен поток” още преди „Южен...

Какво я очаква България след изборите?

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/kakvo-ia-ochakva-bylgariia-sled-izborite-6023733

Според чужди анализатори, България я очакват сериозни трудности, които изборите вероятно няма да решат. Нещо повече, вотът на 5 октомври може да е само пореден епизод от близо двегодишната политическа криза в страната, пише в анализ "Дойче веле"

Играчите на "Арсенал" са получили близо 900 контузии от 2002 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2391100_igrachite_na_arsenal_sa_poluchili_blizo_900_kontuzii/?ref=rss


През изминалото десетилетие "Арсенал" си спечели лошата слава на отбор, чиито футболисти се контузват изключително често.

За последните 12 години травмите в състава на Арсен Венгер наброяват почти 900, сочи информационната база на сайта PhysioRoom.com.

Повод за изваждането на тази статистика е поредната серия от контузии на основни играчи на "артилеристите" още преди да са изминали и 10 кръга във Висшата лига.

Само през последните 30 дни от терена бяха извадени...

Близките на Малкълм Йънг потвърдиха за болестта му

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/blizkite-na-malkylm-jyng-potvyrdiha-za-bolestta-mu-6023732

Говори се, че съпругата му Линда е взела решението той да се лекува извън дома, тъй като в домашни условия е трудно да му бъде оказана квалифицирана помощ

Гледаме Том и Джери с предупреждение за сцени на расова омраза (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-117852

Платеният телевизионен канал Amazon Prime Instant Video пуска отново класическата анимационна поредица за деца "Том и Джери" като в началото на всяка серия предупреждава, че филмчето може да съдържа елементи на расова дискриминация. Това озадачи специалистите историци.

ЦИК забрани селфито в тъмната стаичка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342843

Селфито е забранено в тъмната стаичка по време на изборния ден. За това предупредиха представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за Селфито е забранено в тъмната стаичка по време на изборния ден. За това предупредиха представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София. Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342947

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

68 ст. от 100 лв. сметка остават за електроразпределителната мрежа в Западна България

http://www.cross.bg/bulgariya-leva-verigata-1432846.html

София /КРОСС/ Делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията продължава да намалява след последното ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври 2014 г. След 1 октомври 2014 г. от сметка на битов клиент 100,03 лв. за поддържане на мрежата в Западна България остават едва 68 стотинки. „Компанията се нуждае от адекватни постъпления, които да й позволят да доставя сигурно и качествено електрозахранване за над 2 млн. клиенти в Западна България. Намаляване на приходите значително ограничава възможностите ни да поддържаме и развиваме най-голямата електроразпределителна мрежа в страната и създава риск от повишаване на аварийността", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.През годините делът на компанията непрекъснато намалява - от 13% през 2006-2007 г. до по-малко от 0,7% през 2014 г. Същевременно делът на останалите участници във веригата производство, пренос и доставка на електроенергия се увеличава. Подобно неравнопоставено разпределение на приходите сред участниците във веригата противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части по веригата се развиват балансирано.Намалените приходи се отразиха негативно и върху финансовото състояние на дружествата на ЧЕЗ в България. Само за първите шест месеца на 2014 г. „ЧЕЗ Електро България" АД отчете загуба в размер на 6,6 милиона лева, а „ЧЕЗ Разпределение България" АД - 4,9 милиона лева

Плевнелиев: Нови избори ще съсипят държавата

http://www.vesti.bg/izbori2014/novini/plevneliev-novi-izbori-shte-sysipiat-dyrzhavata-6023731

Не вярвам и не си и помислям, че след тези избори няма да има правителство, няма да има парламент и ще ходим пак на избори, заяви президентът

Утре ще е облачно, температурите до 23°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342802

През нощта над много райони ще е ясно. От изток ще започне заоблачаване, което през деня ще обхване цялата страна. Почти без валежи. Утре ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 6° и 11°, максимални - между 18° и 23°. През нощта над много райони ще е ясно. От изток ще започне заоблачаване, което през деня ще обхване цялата страна. Почти без валежи. Утре ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 6° и 11°, максимални - между 18° и 23°.

Българин избяга от полицейски участък на ГКПП Кулата-Промахон

http://pik.bg/българин-избяга-от-полицейски-участък-на-гкпп-кулата-промахон-news232181.html

Българин избяга от полицейски участък на ГКПП Кулата-Промахон

Българин е успял да избяга от полицейския участък на Промахон, където е бил отведен, за да бъде установено дали е валидна издадената срещу него заповед за задържане.

Инцидентът е станал през нощта, когато нашенецът се опитал да премине проверката на паспортите на границата и се установило, че има издадено съдебно решение, пише "Български новини".

Мъжът веднага бил отведен в участъка, за да се направи по-обстойна проверка на документите. Докато се провеждала проверката обаче, нашенецът успял да се измъкне от контрола на дежурния офицер и изчезнал незабелязан от никого.

Даниел Стъридж отпада и за евроквалификациите на Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2391042_daniel_sturidj_otpada_i_za_evrokvalifikaciite_na/?ref=rss


Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж няма да се възстанови навреме и ще пропусне следващите квалификационни мачове на Англия за Евро 2016, съобщи мениджърът на червените Брендън Роджърс.

25-годишният футболист получи травма в бедрото по време на една от тренировките на националния отбор преди мача с Швейцария в средата на септември.

Това предизвика недоволството на Роджърс и той обвини щаба на "трите лъва", че не се грижи достатъчно за състоянието и възстановяването на...

50% от българите не знаят как да разберат колко струва кредитът им

http://www.moreto.net/novini.php?n=266033

Едва ¼ от българите смятат, че имат добри познания в сферата на финансите и инвестициите, а 49 % желаят да научат повече за това как да управляват и инвестират парите си. Това показват резултатите от проучване, проведено от компания за маркетингови изследвания.

2 октомври е ден на траур в Американския колеж

http://pik.bg/2-октомври-е-ден-на-траур-в-американския-колеж-news232180.html

2 октомври е ден на траур в Американския колеж

Американският колеж в София обяви 2 октомври за ден на траур и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати.

Решението е взето във връзка с трагичната кончина на осмокласник от училището. Денислав колабира в редовен час по физическо на 29 септември и, въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, издъхва. Аутопсията показа, че детето е починало вследствие на тежка вирусна пневмония, която е довела до миокардит.

Днес президентът на колежа Пол К. Джонсън излезе с изявление към родителите във връзка с трагедията.

Ето какво се казва в него:

"Уважаеми родители,

По време на редовен час по физкултура и спорт вчера, ученик от 8/8 колабира. Въпреки оказаната първа помощ от преподавателката по спорт, училищния лекар и медицинската сестра, смъртта на момчето е установена малко по-късно в медицински център „Грийнберг“. Незабавно са започнати процесуални действия от компетентните органи, на които колежът оказва пълно съдействие.

Осмокласниците бяха информирани тази сутрин на среща в аудитория „Уитакър“. Учениците от останалите класове бяха информирани на обща среща през втория учебен час.

Преди началото на работния ден, целият персонал обсъди как да подкрепи учениците през тази седмица. Училищният психолог и академичните съветници са на разположение в офисите си за срещи с учениците.

В израз на съпричастност, обявеният на 4 октомври Ден на отворените врати се отменя.

Изказваме най-искрените си съболезнования на семейството на починалото момче.

С уважение,
Пол К. Джонсън
Президент
Американски колеж в София“След предоставяне на информацията, различни медии безконтролно спекулират със случая. В съпричастност със семейството на ученика, ръководството и преподавателите на Американския колеж се обръщат с апел към медиите да се придържат към фактологията на събитията и да изчакат информацията от компетентните органи след приключване на следствиeто."

"Алфа Рисърч": Изборна изненада може да са малки партии

http://frognews.bg/news_77307/

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии.

ЕК обяви покана за предложения за информационни центрове

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/pokani/2014/10/01/2391081_ek_obiavi_pokana_za_predlojeniia_za_informacionni/?ref=rss


Представителството на Европейската комисия в България публикува покана за предложения за осигуряването на приемни структури за обществени информационни центрове, известни под общото наименование "Информационна мрежа Europe Direct" за периода 2015-2017 г.

Мрежата от информационни центрове "Europe Direct" представлява един от основните инструменти на Европейския съюз (ЕС) за информиране на европейските граждани за ЕС, и по-специално за правата на гражданите на ЕС и приоритетите на ЕС...

Станишев пожела успех на Марош Шевкович в развитието на транспортната политика на Европа

http://www.cross.bg/shevkovich-stanishev-yspeh-1432841.html

/КРОСС/ Във вторник в Европейския парламент се проведе изслушване на бъдещия комисар по транспорт и космическо пространство Марош Шевкович. В качеството си на член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, Сергей Станишев зададе въпрос на Шевкович за плановете му за развитие на европейското законодателство в неговия ресор. Станишев пожела успех на словашкия кандидат и изрази увереност, че богатият му опит като заместник-председател на Комисията по въпросите на администрацията и междуинституционалните отношения ще допринесе за усъвършенстване на законодателството, успешното разработване на нови инфраструктурни проекти и развитието на сектора като цяло.

Утре ще се заоблачи, температурите до 23°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342815

През нощта над много райони ще е ясно. От изток ще започне заоблачаване, което през деня ще обхване цялата страна. Почти без валежи. Утре ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 6° и 11°, максимални - между 18° и 23°. През нощта над много райони ще е ясно. От изток ще започне заоблачаване, което през деня ще обхване цялата страна. Почти без валежи. Утре ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 6° и 11°, максимални - между 18° и 23°.

Мъж заплаши двама души с пистолет в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_396088.html

22-годишен бургазлия заплаши двама души с пистолет и бе задържан от полицията. 10 минути след полунощ във вторник 28-годишен мъж подал първия сигнал срещу агресивния младеж. Той съобщил, че бил заплашен в района на "Макдоналдс" в ж.к. "Зорница" от свой познат. Допълнил, че младежът управлява "Пежо 206" с бургаска регистрация. Няколко часа по-късно, към 10.50 ч. в полицията е получен втори сигнал. 51-годишна бургазлийка се оплакала, че докато шофирала по ул. "Стефан Стамболов" по посока хотел "Космос" е била заплашена с пистолет от младеж, управлявал "Пежо 206". Водачът бил задържан. Оказало се, че той е отправил и двете заплахи. 22-годишният К.П. е направил пълни самопризнания. Обяснил, че е заплашил 28-годишния бургазлия заради личен конфликт, а жената - защото му пречела на пътя. К.П. е задържан за 24 ч. По случаите са образувани бързи полицейски производства.

Камерън обяви за враг всеки британец, биещ се за джихадистите

http://news.ibox.bg/news/id_1576672341

Поне 500 британци в момента участват в конфликта на страната на "Ислямска държава"

ПЕС изгражда кординационна стратегия, иска социалистите да са първа политическа сила през 2019 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342809

"Балансът на силите в Европейския парламент е променен и без подкрепата на социалистите не може да бъде прието нито едно важно решение. Тази ситуация ни дава възможност да изискваме от Комисията изпълнението на поетите ангажименти". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на 30 септември на среща на Бюрото на Групата на социалистите и "Балансът на силите в Европейския парламент е променен и без подкрепата на социалистите не може да бъде прието нито едно важно решение. Тази ситуация ни дава възможност да изискваме от Комисията изпълнението на поетите ангажименти". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на 30 септември на среща на Бюрото на Групата на социалистите и

На топъл обяд ще се радват близо 100 души в Дупница

http://pik.bg/на-топъл-обяд-ще-се-радват-близо-100-души-в-дупница-news232176.html

На топъл обяд ще се радват близо 100 души в Дупница

99 социално слаби граждани на община Дупница от днес получават топъл обяд.
Подалите заявления за получаване на безплатен обяд са 120, фонда „Социална закрила" обаче финансира храненето на 99 лица. Получилите отказ или не отговарят на критериите, или не са подали всички необходими документи обясниха от комисията по подбор. 

Безплатният обяд се раздава от днес и социално слабите граждани ще го получават до 31 декември, всеки ден без събота и неделя, и празничните дни. 
Услугата се предоставя, както и досега от „Домашен социален патронаж". Дейностите се финансират от фонд „Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Социалната услуга „Обществена трапезария" се реализира за поредна година в община Дупница, след подадено писмо от кмета на общината.

ПЕС работи по координационна стратегия, иска социалистите да са първа политическа сила през 2019 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342783

"Балансът на силите в Европейския парламент е променен и без подкрепата на социалистите не може да бъде прието нито едно важно решение. Тази ситуация ни дава възможност да изискваме от Комисията изпълнението на поетите ангажименти". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на 30 септември на среща на Бюрото на Групата на социалистите и

Б. Данев пред Фрог: Скача безработицата с вдигането на тока

http://frognews.bg/news_77306/

Бизнесът субсидира цената на битовите потребители. Ножицата между бизнеса и битовите потребители се увеличава вместо да намалява. В момента бизнесът субсидира 30 на сто от цената на енергията за битовия потребител, което прави нашата икономика неконкурентноспособна. Не може да се откриват нови работни места и се създава предпоставка за безработица. Така коментира пред Фрог нюз председателят на БСК Божидар Данев горещата тема за вдигането на цената на тока.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване